HANDLEIDING VOOR HET KWEKEN VAN GEWASSEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HANDLEIDING VOOR HET KWEKEN VAN GEWASSEN"

Transcriptie

1 HANDLEIDING VOOR HET KWEKEN VAN GEWASSEN

2 GROENTE & Fruit Groenten: - Kasgroenten: Tomaten Komkommers Paprika s Pepers -Bladgroenten: Andijvie Spinazie Veldsla Kropsla Koolsla - Koudegrond groente: Snij- en sperziebonen Prei Wortels Radijzen Pompoenen Courgettes Aardappelen Brocolli -Kweken in het donker: Champignons Witlof - Kruiden Fruit: -Zachtfruit: Bieslook Munt Rozemarijn Thijm Basilicum Aardbeien Frambozen Bramen Rode bes

3

4 Tomaten Je eigen tomaten kweken in een kas is erg gemakkelijk. Tomaten zijn er in allerlei heerlijke soorten en maten. Zaaien Zaai acht tot tien weken voor het uitplanten van de tomatenplant. De zaaigrond bestaat uit 4 delen potgrond en 1 deel mager zand. Na bevochtigen laat u dit klimatiseren bij een temperatuur van 20 C. Verspreid het zaad bovenop vrij dun en dek af met maximum een halve cm mager zand. Het geheel afdekken met een glasplaat. De glasplaat zorgt voor een voldoende hoge temperatuur en belet tevens dat het zaaisubstraat gaat uitdrogen. Overdag wat luchten door de glasplaat op een kier te zetten (plaats een stokje onder de glasplaat). Na ongeveer2 weken zullen de zaden gaan ontkiemen. Houd er rekening mee dat maximum 80% van het zaad bovenkomt. Na ongeveer 8 weken is het tijd om de plantjes te gaan verspenen. Neem het plantje stevig vast, verwijder het uit de eerste bak en plant het vervolgens in een tweede grotere bak van zo n 15 centimeter diepte. Selecteer hierbij enkel de sterkste plantjes. De anderen kunt U weggooien. Groeien Wanneer de eerste takjes met bloemen verschijnen is het tijd om de planten over te planten in grote bakken met de hulp van stokken of koorden. Vanaf nu komt er wat meer werk aan te pas. De planten dienen regenmatig bevochtigd te worden. Let er wel op dat U niet veel water in een keer geeft.

5 Groeitips Tril de planten eens per dag. Hiermee wordt bedoeld dat je liefst in de namiddag een paar keer tegen de stengel van de plant tikt. Dit om het stuifmeel van de meeldraden in de bloem tegen de stamper te laten komen. Dit is normaal het werk van insecten, maar wanneer je dit dagelijks doet ben je zeker dat alle bloemen worden bestoven. Verwijder de okselscheuten die beginnen te verschijnen. Deze doen de plant namelijk aan kracht verliezen, waardoor de oogst minder wordt. Wanneer de tomaten rood kleuren mogen ze geoogst worden. Wanneer het kouder is kan dit in principe ook als ze nog wat groen zijn. Wees zuinig met water. Net als bij kamerplanten is een tot twee keer per week ruim voldoende, te veel water geeft lange slappe planten. Vanaf half september kunt u over de buitentomaten een plastieken tomatenhoes plaatsen om de rijping te bevorderen.

6 KOMKOMMERS Komkommers zijn een leuk gewas om telen in de kas. Ze groeien snel en zijn makkelijk te onderhouden. Zaaien Duw een gaatje van zo'n 1 tot 1,5 centimeter diep in de zaaigrond en leg er een komkommerzaadje in, dek af met zaaigrond. Bevochtig daarna lichtjes de zaaigrond. Warmhouden en uitdroging voorkomen is nu het belangrijkst. Rechtstreekse zonnestraling hebben we liever niet. Krantenpapier helpt de zonnestralen af te zwakken. De plant dient ondersteund te worden met een stokje wanneer ze vier tot zes bladeren hebben. Ook moet de hoofdstam gesnoeid worden. Groeien De komkommerplant kan uitgeplant worden vanaf 1 mei tot 1 juni. Wanneer U de plant gaat uitplanten, mag u ze redelijk ver van elkaar planten. Komkommerplanten hebben namelijk grote bladeren. Plant één komkommerplant per m2. Zorg er bij het uitplanten voor dat er geen teelaarde in contact komt met de stam van de plant. Giet de plant aan met lauw water. Om de plant te leiden kunt U gebruik maken van een koord. Leg een losse knoop onderaan de plant en bind het koord vast aan een steundraad op een hoogte van ongeveer 2 meter. De planten moeten regelmatig ingedraaid worden. Heeft de plant de hoogte van zo'n twee meter bereikt dan gaan we toppen. Komkommers kun je oogsten als ze groot genoeg zijn. Oogst ze wel regelmatig, want dan maakt de plant steeds weer nieuwe vruchten aan en wordt je oogst uiteindelijk groter.

7 Groeitips Als je kan, kies dan voor twee plantdata, bijvoorbeeld half mei en begin juli, zo heb je gezonde planten en kwaliteitsvruchten tot laat in het najaar. Een luchtig geplaatste plant wordt minder snel ziek. Eens in de twee weken een kaliumrijke voeding geven helpt de komkommerplant beter te groeien. Strooi bijvoorbeeld 60g ammoniumnitraat per m en 90 g patentkali per m2 en werk dit goed door de grond voor het planten. Komkommers houden van organisch materiaal, een bemesting met goed verteerde stalmest of verrijking met compost. Wanneer U een komkommer heeft geplukt, denk er dan aan dat deze niet heel lang bewaard kunnen worden (het liefst binnen een halve of hele week). Wanneer U er teveel heeft kunt U ze natuurlijk ook weggeven aan vrienden, familie of buren!

8 PaPrika s Het zaad van de Paprika kunt U gewoon uit een paprika halen. Binnen de kortste keren heeft U Uw eigen heerlijke paprika s gekweekt. Zaaien Eind Januari kan er al binnen worden gezaaid. Het zaaien kan nog wel tot eind maart. De zaaigrond bestaat uit 4 delen potgrond en 1 deel mager zand. Dit wordt dan goed bevochtigd en opgewarmd tot een temperatuur van 23 C. Het zaaien gebeurt door het zaad bovenop te verspreiden, water te geven met lauw water en af te dekken met een dun laagje mager zand. Het geheel gaan we afdekken met een glasplaat. Direct nadat de zaden beginnen te kiemen wordt de glasplaat verwijderd. Water geven gebeurt nu met een verstuiver. Als de kiemblaadjes volledig zichtbaar zijn, hoeft er niet zoveel water meer gegeven te worden. Groeien Het verspenen kan gebeuren wanneer het tweede echte blaadje te voorschijn komt. Dit is zo'n 14 dagen na het zaaien. Wees zeer streng bij de selectie van het verspeenmateriaal. Plantjes die duidelijk kleiner zijn dan de rest kunt U beter niet gebruiken. Ook als de kiemblaadjes wat misvormd zijn is het mogelijk dat dit een slechte plant oplevert. Om voetziektes te vermijden kunt U ervoor zorgen dat de kiemblaadjes bij het verspenen boven de potgrond uitkomen. Vanaf juli kunnen de paprika s geoogst worden.

9 Groeitips Bij het zaaien: kies een paprikasoort die U lekker vind. U kunt het zaad op krantenpapier leggen om het enige tijd te laten drogen. Houd er rekening mee dat maximum 70% van het zaad bovenkomt. De paprika plant hoeft niet geleid te worden. Hooguit is ter versteviging van de plant soms een stokje nodig.

10 Pepers Paprika s en pepers zijn aan elkaar verwant en hebben daarom ook bijna dezelfde teelwijze. Zaaien Pepers hebben warmte nodig. Ze staan het liefst op een zonnige, beschutte plek. U kunt het beste begin maart beginnen met zaaien. Leg de zaden en de stekgrond een dag van te voren in een verwarmde kamer. Meng vier delen potgrond en één deel scherp zand. Maak de grond goed vochtig en leg er de zaden bovenop. Geef lauwwarm water, strooi er een dun laagje zand over en dek het geheel af met een glasplaat. De zaaitemperatuur moet tussen de C zitten. Zodra de eerste groene sprietjes zichtbaar worden, gaat de glasplaat eraf. Groeien Na ongeveer tien weken kun je de planten buiten uitplanten in een pot. Wacht hiermee tot eind mei (na IJsheiligen) en het liefst tot begin juni. Verwijder altijd het eerste bloemetje dat aan de plant groeit, zo krijg je later een betere oogst. Na vier tot zes weken moet U de grond elke week bemesten. De pepers kunt U oogsten wanneer U denkt dat ze goed zijn. U kunt ervoor kiezen om de pepers vers te bereiden of ze eerst te drogen voor ze te bereiden.

11 Groeitips Wist U dat de zaden van deze planten zelfs al voor het zaaien op temperatuur moeten zijn? Bij het bemesten kunt U het beste gebruik maken van vloeibare meststof voor bloeiende kamerplanten of meststoffen voor bloembakken en kuipplanten. Wanneer U de plant wilt oogsten, kunt U het beste het steeltje zo lang mogelijk afknippen. Let er bij het kopen van peperzaden op hoe heet ze zijn.

12 Snij/sperziebonen Sperziebonen en snijbonen Zaaien Bonen doen het goed bij temperaturen tussen 15 en 30 C. De lente, maar vooral de zomer zijn ideale seizoenen om bonen te kweken, want ze kunnen niet tegen vorst. Zaai en plant bonen op een plaats die zo n halve dag in de volle zon ligt. Beschut ze wel tegen wind en hitte. Bonen hebben veel vocht nodig wanneer ze in bloei staan. Tijdens droge zomers moet U ze dus voldoende water geven. Bonen kunt U rechtstreeks in koude grond zaaien vanaf het ogenblik dat de kans op vorst geweken is. Plant snij- en stambonen zo n tiental centimeter uit elkaar. De tussenruimte bedraagt zo'n 60 centimeter bij tuinbonen in rijen en één meter bij stokbonen in rijen. Houd de grond onkruidvrij en los. Losse grond droogt sneller op en wordt daardoor ook sneller warm. Groeien De bemesting: Het accent ligt bij bonen niet op de stikstofbemesting, compost van plantaardig materiaal is ideaal. De hele vroege rassen (prelude) zijn binnen 10 weken oogstrijp en kunnen in een warm jaar tweemaal op het zelfde stuk land geteeld worden. Snij- en sperziebonen oogst U doorlopend in het zomerseizoen. De bonen moeten jong en mals zijn, te dikke peulen zijn niet zo lekker. Pluk de rijpe boontjes daarom twee keer per week.

13 Groeitips Bemest bonen één keer, dat volstaat. Verwerk organisch materiaal door de ondergrond voor U ze zaait. Daar teren ze het hele seizoen op. Denk daarbij aan compost of mulch. Let op met slakken, bladluizen en witte vliegjes op je bonen! De eerste verdrijf je met slakkenkorrels, bij voorkeur milieuvriendelijke. De andere beestjes kan je besproeien met een insecticide op basis van organische vetzuren. Wist U dat verse bonen na blancheren in de diepvries bewaard kunnen worden? Bonen zijn voornamelijk zelfbestuivers en U kunt zelf zaad bewaren voor het volgende seizoen. Laat de zaden narijpen in de peul en haal ze er pas uit als de peul helemaal is opgedroogd.

14 Prei Prei is een leuk gewas om te kweken, ze kunnen zowel in de zomer als in de winter gekweekt worden. Zaaien In februari worden zowel de zomer- als de winterprei gezaaid. Winterprei groeit langzamer en kan dan ook pas een week of 2 tot 3 later uitgeplant worden. Zaai niet te dicht op elkaar want meestal komt er veel op Goed nat houden, dan kiemen de zaden binnen 3 tot 4 weken, afhankelijk van de temperatuur. Speciale zaaigrond voldoet prima maar potgrond ook. Prei houdt van een goed bemeste grond die bovendien goed opengewerkt is. Groeien Prei wordt eigenlijk niet uitgeplant, maar in een gat gestopt. Wanneer de zaailingen op potlooddikte zijn mogen ze uitgezet worden. Maak een gat in de grond van ongeveer 15 tot 20 centimeter diep en ongeveer 5 centimeter breed. De gaten onderling het liefste 15 centimeter uit elkaar zodat elke prei nog breeduit kan groeien. Haal eerst de zaailingen uit hun zaaibed. Snijd van de langste wortels een stukje af zodat ze ongeveer even lang worden als de rest. Ook aan de bovenkant moet er ongeveer een kwart van het loof af. Zorg dat U in nette rijtjes werkt. Met de hak moet U af en toe de grond tussen de rijen openwerken zodat de grond niet dichtslaat. Gebruik een spitvork om de prei te oogsten. Hiermee is de prei gemakkelijk uit de grond te trekken. Spoel ze af en knip de wortels onderaan af. De prei is dan nog een paar dagen te bewaren, maar ook hier geldt: vers is het lekkerst.

15 Groeitips Voor een snelle kieming kunnen de preizaden 24 uur in warm water worden voor geweekt. Prei houd van een rijke bodem, goed vocht vasthoudend maar toch luchtig en een goede structuur. Als de grond niet goed opengewerkt is kunnen de wortels gaan rotten. Prei heeft veel stikstof nodig voor een goede bladgroei, maar pas op met overbemesten. Ook hier de algemene voorbereiding van het onderspitten van oude stalmest. Daarnaast wordt er drie weken voor het planten bloedmeel toegevoegd. Prei kan na oogst ook ingevroren worden. Was daarvoor de prei en snijd ze in dunne ringen. Ze worden rauw ingevroren en kunnen daarna gebruikt worden voor ovenschotels, soepen, sauzen of stoofschotels.

16 WORtelen Wortelen hebben over het algemeen een weinig bemesting nodig. Zaaien Vanaf begin februari t/m eind maart kan de wortel al onder glas buiten geteeld worden. Vanaf april is de glasplaat niet meer nodig en kan de wortel gewoon buiten gezaaid worden. Voordat U met het zaaien begint kunt U het beste een dijkje maken van aarde. Op dit dijkje zaait U de zaadjes in. Als U heeft gezaaid zorg er dan voor dat U het markeert. Wortelzaad is zo klein en donker van kleur, dat U het in de aarde niet meer terug ziet. Na 1 tot 4 weken beginnen de zaadjes zich te ontkiemen. Groeien Twee weken na het ontkiemen kunt U de worteltjes gaan uitdunnen. Door het zaaien zitten ze te dicht op elkaar. Dit uitdunnen heet verspenen. Na 4 a 5 maanden zijn de worteltjes groot genoeg om geoogst te worden. De oogst kan gebeuren met de (spit)riek die we langszij de wortelen steken en zo gaan oplichten. Ook kunt U het loof in de hand nemen en het rechtop omhoog uit de grond trekken. Wilt U meerdere keren oogsten, zorg dan dat U om de twee weken nieuw zaad inzaait, zo kunt U regelmatig worteltjes oogsten. Zorg er wel voor dat alle worteltjes voor de vorst geoogst zijn. Dit betekend dus dat U de laatste zaadjes in juni kunt zaaien en U de wortels uiterlijk half november kunt oogsten.

17 Groeitips Een kaliumgift (houtasse, vinasse) is zeer belangrijk om lekkere en geen voze wortels te verkrijgen. Zorg voor een goede losse bodem, die een goede afwatering heeft. In een koude kelder in kisten met vochtig zand kunt U wortelen bewaren. Ook kunnen wortelen bij grote hoeveelheden ingemaakt worden. Verder kan wortel in de koelkast en of diepvries bewaard worden.

18 radijzen De teelt van radijsjes is leuk omdat U al na een paar weken na het zaaien kunt oogsten. Zaaien Het zaaien van radijzen kan al vroeg onder glas vanaf begin februari gebeuren. Radijsjes hebben de voorkeur voor een lichtere grondsoort. Radijsjes kunnen niet voorgezaaid worden, ze worden in rijtjes gezaaid, niet te dik. Bedek de zaadjes met wat aarde en geef ze regelmatig water. Afhankelijk van de periode en temperatuur kiemen de radijsjes binnen 5 tot 14 dagen. Zaaidiepte = 1 cm en neem 5 cm tussen de rijen. Vanaf maart tot september kan er in volle grond gezaaid worden Groeien Naast het onkruid wieden, zo nu en dan uitdunnen en water geven zijn er niet veel zorgen voor de radijsjes. Na een kleine 4 weken kan al begonnen worden met het oogsten. Oogst uit het rijtje de grootste radijsjes, zo krijgen de kleinere radijsjes gelijk meer ruimte om nog te groeien. Trek ze met loof en al uit de grond en verwijder gelijk het loof. Zo blijven de radijsjes hard. Zelfgeoogste radijs wordt al binnen 1 tot 2 uur zacht als het loof eraan blijft.

19 Groeitips Radijsjes hebben niet veel voeding nodig, teveel stikstof geeft veel lof maar weinig radijs. Na het onderspitten van oude stalmest of compost wordt er een handje patentkali voor de ontwikkeling van de radijs toegevoegd. Radijsjes zijn niet lang te bewaren. Om ze een dag te bewaren kunnen ze het beste in een bakje water gelegd worden.

20 POMPOENEN Pompoenen zaaien is leuk en gemakkelijk. Ze vragen weinig aandacht. Zaaien Zaai de pompoenzaadjes in de kas eind april / begin mei in de kweekbak. Om de zaaidiepte te weten gebruik je een trucje: het zaad moet even diep zitten als de dikte van het zaad. Zaai de zaden 1 tot 1,5 cm diep in stek- of zaaigrond. Dek af met een glasplaat. De zaden kiemen na ongeveer 6 dagen. Als je plantje eenmaal een paar centimeter hoog is en ongeveer vijf blaadjes heeft, mag U het plantje naar buiten verplaatsen. Groeien Verspeen de zaailingen na 2 a 3 weken. Verspeen alleen de beste en sterkste plantjes Plant het plantje in vruchtbare grond, eventueel verrijkt met humus. Heeft U meerdere plantjes opgekweekt? Plaats ze dan tenminste een meter uit elkaar. Een plant heeft die ruimte namelijk zeker nodig als hij eenmaal uitgegroeid is. Let er ook op dat je de plantjes op een zonnige plaats zet; pompoenen groeien extra hard in de zon! U kunt de lange takken van de plant het beste een beetje in vorm houden door ze vast te zetten met wat ijzerdraad. Rond september, oktober kunt U de pompoenen oogsten. U vindt ze onder de bladeren. Kijk regelmatig even, want zolang de plant bloeit, kunnen er pompoenen aan groeien.

21 Groeitips De pompoenen die U niet direct gebruikt, moet U eerst goed laten drogen. Houd hiervoor een termijn van 2 tot 3 weken aan. Bewaar Uw pompoenen vervolgens in een koele ruimte (kelder). U kunt ze dan zeker een half jaar goed houden. Wilt U volgend jaar nog meer pompoenen? Haal dan de zaden uit een pompoen, was ze en droog ze. De bolle zaden kunt U weer opnieuw gebruiken om te zaaien!

22 courgettes Zaaien Courgettes zijn warmtebeminnende planten, dat begint al bij het zaaien, onder glas kan er vanaf eind april gezaaid worden, in de volle grond vanaf eind mei. Eventueel binnen voorzaaien. Zaai ongeveer 2-3 zaden per vierkante meter. Bij voldoende warmte zullen de zaden na een week gekiemd zijn en komen de lobben boven de grond. Gekiemd verdragen de planten lagere temperaturen. Eventueel kunt U ze nu van binnen naar buiten verhuizen. Na opkomst kunt U de plantjes gaan uitdunnen. Groeien Na de ijsheiligen kunnen de plantjes uitgeplant worden. Geef de plant ruimte, ze hebben een vierkante meter per stuk nodig. Spit mest (verteerde stalmest, gedroogde koemest) door de grond voor het planten en geeft regelmatig voeding met een relatief hoog Kalium gehalte. De courgette vormt mannelijk en vrouwelijk bloemen, de vrouwelijk zijn goed te herkennen aan het vruchtbeginsel: De steel tussen de plant en de bloem is herkenbaar als een mini-courgette. De mannelijke bloemen zijn langer, de steel is dun en er zit stuifmeel. De meeste courgettes hebben bevruchting nodig, haal de mannelijke bloemen niet weg voor ze hun werk gedaan hebben. Na bevruchting zal de courgette snel groeien. Oogst de courgettes als ze nog relatief klein zijn, ze zijn dan lekkerder en regelmatige oogst bevorderd de vorming van nieuwe bloemen en vruchten.

23 Groeitips Het beste kunt U de zaden in de winkel kopen. De zaden behouden hun kiemkracht enkele jaren dus bewaren is geen probleem. Courgettes zijn een week of 2-3 te bewaren, ze blijven het beste bij een lage temperatuur bij een hoge luchtvochtigheid. De koelkast is echter weer te koud. Invriezen kan in z'n geheel maar ook in plakjes of blokjes. Als u de courgette in z'n geheel invriest moet deze daarvoor ca. 2 minuten geblancheerd worden. Als u de courgette in plakjes of blokjes invriest is 1 minuut blancheren voldoende. Wist U dat behalve de vrucht ook de bloem eetbaar is?

24 Concept

Begin van het moestuinseizoen

Begin van het moestuinseizoen Begin van het moestuinseizoen 1. Buiten Zaaien in volle grond Algemene regel : de hoeveelheid aarde waarmee je het zaadje bedekt, mag maximaal drie maal de breedte van het zaad zijn. Zaai periode : is

Nadere informatie

Genieten van zelfgekweekte groenten, fruit en kruiden is het einde! Alleen komen die verse tomaten, knapperige sla, pittige rucola, zoete appels,

Genieten van zelfgekweekte groenten, fruit en kruiden is het einde! Alleen komen die verse tomaten, knapperige sla, pittige rucola, zoete appels, Genieten van zelfgekweekte groenten, fruit en kruiden is het einde! Alleen komen die verse tomaten, knapperige sla, pittige rucola, zoete appels, volle kersen of smaakvolle basilicum er natuurlijk niet

Nadere informatie

Zaaien en planten. Wat is er nodig om een zaadje te laten groeien?

Zaaien en planten. Wat is er nodig om een zaadje te laten groeien? Stap 1 de tuin opruimen, vrijmaken van onkruid en omspitten Stap 2 de moestuin bemesting geven volgens het grondonderzoek Stap 3 de moestuin indelen in percelen Stap 4 Zaaien en planten Wat is er nodig

Nadere informatie

bemesten wintergroenten slakkenjacht prei maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien

bemesten wintergroenten slakkenjacht prei maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien WEEK 1 bemesten Je hebt nu de tijd om alles in orde te maken. Heb je in huis wat je de komende maanden nodig gaat hebben? Mest, zaden, gereedschap? En

Nadere informatie

werkkalender Gemaakt door Paul en Joep voor stichting Groeituinen in april 2014

werkkalender Gemaakt door Paul en Joep voor stichting Groeituinen in april 2014 werkkalender Gemaakt door Paul en Joep voor stichting Groeituinen in april 2014 1 e en 2 e week maart: Rode peper, pompoen, peterselie, basilicum, bloemkool en pastinaak: zaaien. 3 e en 4 e week maart:

Nadere informatie

MOESTUINIEREN. Dat kan iedereen met een Smakelijke Moestuin!

MOESTUINIEREN. Dat kan iedereen met een Smakelijke Moestuin! MOESTUINIEREN Dat kan iedereen met een Smakelijke Moestuin! GEBRUIK DEZE OMSLAG OOK OVER DE VOLGENDE BLADZIJDEN! AUGURKEN PEULEN ZONNEBLOEM TOMATEN MAIS SJALOTTEN WORTELEN BIESLOOK DOPERWTEN GOUDSBLOEM

Nadere informatie

Zaaien. Basiscursus dl3. TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014

Zaaien. Basiscursus dl3. TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014 Zaaien Basiscursus dl3. TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014 Vanavond: Kiezen zaden en pootgoed Plantenfamilies Je eigen plantgoed voorzaaien verspenen opkweken uitplanten Zaden en pootgoed kiezen:

Nadere informatie

Basiscursus moestuinieren

Basiscursus moestuinieren Basiscursus moestuinieren Planning Les 1: ecologisch tuinieren, bodem, bemesting Les 2: netwerken in de tuin, biodiversiteit Les 3: bodembewerking Les 4: vruchtwisseling, zaden Voorzaaien Wat? Wanneer?

Nadere informatie

zaaien in zaaibakken zaaibakken maken voor binnen op warmte in maart en voor buiten in april

zaaien in zaaibakken zaaibakken maken voor binnen op warmte in maart en voor buiten in april zaaien in zaaibakken zaaibakken maken voor binnen op warmte in maart en voor buiten in april benodigdheden: - potgrond zonder klontjes, grof zand - schone emmer - schone zaaibak van b.v. piepschuim of

Nadere informatie

MOESTUINIEREN. Dat kan overal in de stad......met een LABje grond van BuurtLAB!

MOESTUINIEREN. Dat kan overal in de stad......met een LABje grond van BuurtLAB! MOESTUINIEREN Dat kan overal in de stad......met een LABje grond van BuurtLAB! GEBRUIK DEZE OMSLAG OOK OVER DE VOLGENDE BLADZIJDEN! SPERZIEBONEN PEULEN ZONNEBLOEM TOMATEN MAIS SJALOTTEN WORTELEN BIESLOOK

Nadere informatie

lente zomer herfst winter inhoud Inleiding 9 Tuinboon 18 Spinazie 24 Raapjes 32 Sla 36 Bernagie 42

lente zomer herfst winter inhoud Inleiding 9 Tuinboon 18 Spinazie 24 Raapjes 32 Sla 36 Bernagie 42 inhoud 10 48 92 140 lente zomer herfst winter Inleiding 9 Tuinboon 18 Spinazie 24 Raapjes 32 Sla 36 Bernagie 42 Courgette 54 Aubergine 62 Eitjes van je eigen kippen 68 Snijbiet 70 Kruiden 78 Oost-Indische

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 06. Roos en Seb 06 Opa s tuin 09 Ontmoeting met Jelle 13. Jelle s Tuinschrift 15

Inhoud. Inleiding 06. Roos en Seb 06 Opa s tuin 09 Ontmoeting met Jelle 13. Jelle s Tuinschrift 15 Inhoud Inleiding 06 Roos en Seb 06 Opa s tuin 09 Ontmoeting met Jelle 13 Jelle s Tuinschrift 15 Post uit Amerika 17 De dingen die plantjes nodig hebben 20 Hoe groeit een plantje? 23 De zoektocht van oom

Nadere informatie

Klassieke groentetuin

Klassieke groentetuin DE EETBARE TUIN Klassieke groentetuin De verwaarloosde groentetuin VERSE GROENTEN LEKKER!!! Maar er zijn een heleboel redenen te verzinnen waarom je niet met een groentetuin zou willen beginnen. Geen tijd

Nadere informatie

Jonge planten lijken op paardebloem.

Jonge planten lijken op paardebloem. witlof De witlofteelt is minder ingewikkeld dan je geneigd bent te denken. In het kort komt het er op neer dat je eerst een dikke wortel gaat telen, net zoals je zou doen met winterpeen of pastinaak. Dan

Nadere informatie

Enkele bijna vergeten groenten:

Enkele bijna vergeten groenten: TUINHIER HERENTALS Lesgever:Bert Peers 06-04 - 14 Tekst: B. PEERS Verslag M. Peeters Enkele bijna vergeten groenten: Pastinaak, aardpeer, venkel, kardoen, warmoes, 1 1.Inleiding De laatste jaren komen

Nadere informatie

VRUCHTWISSELING OP KINDERTUINEN BIJ SCHOOL EN BIJ HUIS

VRUCHTWISSELING OP KINDERTUINEN BIJ SCHOOL EN BIJ HUIS VRUCHTWISSELING OP KINDERTUINEN BIJ SCHOOL EN BIJ HUIS 1.V R U C H T W I S S E L I N G Dit verhaal gaat over vruchtwisseling. Vruchtwisseling betekent dat je planten niet steeds op dezelfde plek zaait

Nadere informatie

Groene tomaten rijp maken

Groene tomaten rijp maken Groene tomaten rijp maken Is het het einde van het seizoen en heb je nog wat onrijpe, groene tomaten aan je plant zitten? Hier zijn wat simpele suggesties om ze rijp te maken, waarbij je gebruik maakt

Nadere informatie

Tuinadvies. De Ceuster Meststoffen Bannerlaan 79 2280 Grobbendonk Tel.: 014-257 357 Fax: 014-25 73 51 voor annemie so on. Moestuin Moestuin Algemeen

Tuinadvies. De Ceuster Meststoffen Bannerlaan 79 2280 Grobbendonk Tel.: 014-257 357 Fax: 014-25 73 51 voor annemie so on. Moestuin Moestuin Algemeen Tuinadvies Moestuin De Ceuster Meststoffen Bannerlaan 79 2280 Grobbendonk Tel.: 014-257 357 Fax: 014-25 73 51 voor annemie so on Zuurgraad (ph) Zuurgraad van uw grond is 5,3 Streefwaarde: 6,8 Verhoog deze

Nadere informatie

Inhoud. Zaai- en plantkalender 72. EHBG: Eerste Hulp Bij Groenteproblemen 70

Inhoud. Zaai- en plantkalender 72. EHBG: Eerste Hulp Bij Groenteproblemen 70 Inhoud Aan de slag 7 Moestuinquiz 9 Stappenplan: Stap 1: Een stukje grond 13 Stap 2: Kies een plek 13 Stap 3: Doe de schudproef 14 Stap 4: Basisgereedschap 16 Stap 5: Zaden 18 Stap 6: Alles over zaaien,

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Nummer 20 maart Deze nieuwsbrief en alle informatie over D n Hof ligt standaard in de kantine op tafel in een blauwe map.

NIEUWSBRIEF. Nummer 20 maart Deze nieuwsbrief en alle informatie over D n Hof ligt standaard in de kantine op tafel in een blauwe map. Deze nieuwsbrief en alle informatie over D n Hof ligt standaard in de kantine op tafel in een blauwe map. Belangrijke data: Maart Zaterdag 11 Maandag 27 Vrijdag 31 April Zaterdag 8 Mei zaterdag 20 Kluszaterdag

Nadere informatie

Voorwoord. Groente in supermarkt en uit de diepvries smaakt zeker niet slecht, maar verse groente uit je eigen tuin, ja daar kan toch niets tegenop.

Voorwoord. Groente in supermarkt en uit de diepvries smaakt zeker niet slecht, maar verse groente uit je eigen tuin, ja daar kan toch niets tegenop. Voorwoord Iedereen is het erover eens: niets smaakt beter dan verse groente. Onlangs verscheen nog weer een artikel in de krant eigen groente verbouwen steeds populairder. Groente in supermarkt en uit

Nadere informatie

Januari. Februari DOEN ZAAIEN ETEN DOEN ZAAIEN PLANTEN ETEN

Januari. Februari DOEN ZAAIEN ETEN DOEN ZAAIEN PLANTEN ETEN Januari ~ Veel kun je deze maand buiten niet doen, wel is het een goed moment om het tuinhuis op te ruimen en al het gereedschap proper te maken. Borstel spades en spitvorken schoon en olie alles in. ~

Nadere informatie

Inhoud. 6 InleIdIng. 12 VoorbereIdIng: groenten kweken. 22 lente. 44 Zomer. 106 herfst. 144 winter. 170 register. 176 VerantwoordIng

Inhoud. 6 InleIdIng. 12 VoorbereIdIng: groenten kweken. 22 lente. 44 Zomer. 106 herfst. 144 winter. 170 register. 176 VerantwoordIng Inhoud 6 InleIdIng 12 VoorbereIdIng: groenten kweken 22 lente 44 Zomer 106 herfst 144 winter 170 register 176 VerantwoordIng VoorbereIdIng: Groenten kweken wilt u een vruchtbare keukentuin, dan moet u

Nadere informatie

Je kunt nu de heesters snoeien die al zijn uitgebloeid. Ook buxushaagjes kun je alvast knippen. Geef ze daarna extra mest voor goede hergroei.

Je kunt nu de heesters snoeien die al zijn uitgebloeid. Ook buxushaagjes kun je alvast knippen. Geef ze daarna extra mest voor goede hergroei. Lentetips April Vroegbloeiende struiken kan u na de bloei snoeien. Vanaf april ziet onkruid vaak zijn kans. Onbeplante oppervlaktes zijn snel bedekt met ongewenst groen. Schoffelen is dus de boodschap!

Nadere informatie

De teelt van zonnebloemen

De teelt van zonnebloemen De teelt van zonnebloemen De zonnebloem heeft als wetenschappelijke naam: Helianthus annuus. Deze naam komt van de Griekse woorden voor zon (helios) en bloem (anthos). De plant behoort tot de grote familie

Nadere informatie

Mijn schooltuin. logboek Groep: school

Mijn schooltuin. logboek Groep: school Mijn schooltuin logboek 2015 Naam: Groep: school Inhoud Mijn tuin: verwachting en resultaten... 2 Tuinwoorden... 3 Tuinplattegrond... 4 Teeltplan... 5 Het logboek... 6 Onderzoek: het zaad... 8 Proefje:

Nadere informatie

MOESTUIN IN EEN VIERKANTEMETERBAK

MOESTUIN IN EEN VIERKANTEMETERBAK MOESTUIN IN EEN VIERKANTEMETERBAK AANVULLENDE INFO BIJ DE STARTER KIT MIJN GEMAKKELIJKE MOESTUIN U bent niet alleen geboeid door tuinieren, maar houdt er ook wel van om zelf iets in elkaar te steken? Dan

Nadere informatie

STAPPENPLAN. STAP 1 Maak de grond rul en vochtig en als het nodig is, gebruik dan beetje mest

STAPPENPLAN. STAP 1 Maak de grond rul en vochtig en als het nodig is, gebruik dan beetje mest Makkelijke soorten Een courgette is een plant die zo je hele tuin doorwoekert, net als pompoen. Normaal moet je zeker een meter tussenruimte hebben tussen twee planten. Zet je m in de kist, zorg dan voor

Nadere informatie

WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals PELARGONIUM EN GERANIUM.

WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals PELARGONIUM EN GERANIUM. WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals PELARGONIUM EN GERANIUM. Lesgever: Bart Peers 29-01 - 2012 Verslag: Michel Peeters 1. PELARGONIUM. 1.1 Inleiding Pelargonium ofwel in de volksmond geranium is een

Nadere informatie

OnzeVierkantemetertuin Doeboek

OnzeVierkantemetertuin Doeboek OnzeVierkantemetertuin Doeboek Basisidee van de vierkantemetertuin voor de begeleider Met een vierkantemetertuin kunt u op een klein grondoppervlak snel en met succes positieve ervaringen opdoen met het

Nadere informatie

Kleine Groene Vingertjes workshop 5 april 2014. Gezinsbond Stekene

Kleine Groene Vingertjes workshop 5 april 2014. Gezinsbond Stekene Kleine Groene Vingertjes workshop 5 april 2014 Gezinsbond Stekene Inleiding Kinderen houden van tuinieren Tuinieren bevat 2 elementen waar kinderen zot op zijn: aardegrond en buitenlucht. De zomerzon zal

Nadere informatie

Inhoud. Schooltuinen Enkhuizen 2018 mijn logboek 1 MEC De Witte Schuur

Inhoud. Schooltuinen Enkhuizen 2018 mijn logboek 1 MEC De Witte Schuur Naam: Groep: School Enkhuizen, maart 2018 Inhoud Mijn tuin: verwachting en resultaten... 2 Tuinwoorden... 3 Tuinplattegrond... 4 Teeltplan... 5 Het logboek... 6 Onderzoek: het zaad... 8 Proefje: kiemplanten...

Nadere informatie

4 verschillende kweekmethoden

4 verschillende kweekmethoden 4 verschillende kweekmethoden Kweken met turfpotjes Turfpotjes zijn gemaakt van een samengeperst mengsel van houtvezels, turf en kalkzandsteen (natuurlijke voedingsstoffen). Deze zijn biologisch afbreekbaar

Nadere informatie

Mijn schooltuin logboek 2013 Naam: Groep: school

Mijn schooltuin logboek 2013 Naam: Groep: school Mijn schooltuin logboek 2013 Naam: Groep: school Inhoud Mijn tuin: verwachting en resultaten... 2 Tuinwoorden... 3 Tuinplattegrond en teeltplan... 4 Het logboek... 5 Onderzoek: het zaad... 7 Proefje: kiemplanten...

Nadere informatie

15. TUINIEREN IN POTTEN: WISSELTEELT

15. TUINIEREN IN POTTEN: WISSELTEELT 15. TUINIEREN IN POTTEN: WISSELTEELT Wisselteelt voor groenten en eenjarige kruiden Hebt u plannen voor een moestuin in potten? Dan hebt u vast wat aan deze kalender voor verschillende groenten, met zaai-

Nadere informatie

contains recycled plastics

contains recycled plastics contains recycled plastics by we are elho Elho verrast je telkens weer met vrolijke, functionele en creatieve producten die je blijven inspireren en je huis of tuin nog gezelliger maken. by we all love

Nadere informatie

Planten vermeerderen: Stekken

Planten vermeerderen: Stekken AFDELING HERENTALS LESGEVER: Bert Peers TEKST: Bert Peers Planten vermeerderen: Stekken Het stekken is makkelijk uit te leggen, maar als we het zien doen is het nog altijd beter te onthouden.en welke stek

Nadere informatie

Kruidentuin in de klas

Kruidentuin in de klas Kruidentuin in de klas Werkbladen Leerlingenwerkboek Groep 5 t/m 8 Zaden... 2 Kieming, een nieuw begin... 3 Testen kiemfactoren... 4 Kruidenkaart maken... 5 De bouw van een plant... 6 Herbarium maken...

Nadere informatie

Zaaien, iets meer in detail per plantensoort

Zaaien, iets meer in detail per plantensoort Zaaien, iets meer in detail per plantensoort In dit artikel proberen we wat meer in detail te praten over het zaaien van specifiek zaad per plantensoort. We spreken hier altijd over zaaien in zaadbakjes/potjes/zaadzakjes

Nadere informatie

Planten stekken Benodigdheden Algemene regels Kweekkasje Koude bak

Planten stekken Benodigdheden Algemene regels Kweekkasje Koude bak Planten stekken Planten kunnen op veel manieren vermeerderd worden. Er zijn verschillende bomen, heesters, vaste- en eenjarige planten die door zaad vermeerderd kunnen worden. Planten die door zaad vermeerderd

Nadere informatie

9. SCHADUWTUIN. Op het einde van de dag kunt u dan het aantal uren zon berekenen. Minder dan 3 uur zon:

9. SCHADUWTUIN. Op het einde van de dag kunt u dan het aantal uren zon berekenen. Minder dan 3 uur zon: 9. SCHADUWTUIN De meeste groenten en kruiden hebben nood aan zon, maar in de stad hebt u niet altijd zon in uw tuin. In deze fiche bekijken we wat de mogelijkheden zijn in de schaduw of halfschaduw. Om

Nadere informatie

Voorbeelden Combinatie - Wisselteelt

Voorbeelden Combinatie - Wisselteelt Vruchtwisseling Wie zelf groenten en kruiden wil verbouwen moet weten dat het succes hiervan voor het overgrote deel wordt bepaald door de bodem. De meeste groenten eisen een bodem die op de juiste manier

Nadere informatie

Experimenten KIT. werkboekje. Dokter in de wetenschap: Klas:

Experimenten KIT. werkboekje. Dokter in de wetenschap: Klas: Experimenten werkboekje KIT Dokter in de wetenschap: Klas: 1 Licht/zon Zonnebaden in het licht Zonlicht is heel belangrijk voor planten. Als een plant enkele dagen geen of onvoldoende licht krijgt, begint

Nadere informatie

Starten met een moestuin

Starten met een moestuin Starten met een moestuin Grootte Inrichting Percelen Beschutting Keuze v/d groenten Biologisch zaad Plantgoed of zaad? Teeltplan Teeltplan Een teeltplan geeft aan wat je waar en wanneer gaat zaaien/planten.

Nadere informatie

De Zaai- & PootGroep geeft voor 2018 aan voor de werkcoördinatoren wanneer de diverse gewassen dienen te worden gezaaid, gepoot of geplant.

De Zaai- & PootGroep geeft voor 2018 aan voor de werkcoördinatoren wanneer de diverse gewassen dienen te worden gezaaid, gepoot of geplant. Werkplan zaai-, poot & plantkalender 2018 De Zaai- & PootGroep geeft voor 2018 aan voor de werkcoördinatoren wanneer de diverse gewassen dienen te worden gezaaid, gepoot of geplant. Hieronder volgt een

Nadere informatie

Invuloefeningen (derde graad)

Invuloefeningen (derde graad) Invuloefeningen (derde graad) Spelregels Vul de oefeningen in tijdens of vlak na het bekijken van de tentoonstelling Sla je slag. De antwoorden op de vragen zijn terug te vinden op de tentoonstelling.

Nadere informatie

Zaden en Kiemplanten

Zaden en Kiemplanten Zaden en Kiemplanten Lesbrief groep 5 t/m 7 Inhoud Inleiding... 1 Les 1: zaden en kiemplanten... 2 Les 2: Lekker... 4 Werkblad 1 Onderzoek: het zaad... 6 Werkblad 2 Proefje: kiemplanten... 7 Milieu Educatie

Nadere informatie

wok Wokken met Flandria-groenten wok around the clock

wok Wokken met Flandria-groenten wok around the clock wok wok around the clock Wokken met Flandria-groenten Wokken is een zeer gezonde manier van koken. Je hoeft maar weinig vetstof te gebruiken en je kan zoveel groenten en fruit toevoegen als je wil. De

Nadere informatie

Inhoudstafel van deze serie

Inhoudstafel van deze serie Inhoudstafel van deze serie 1. Het planten van aspergeplanten ( gezaaid of gekocht) 2. Asperges zaaien en de verdere opkweek het eerste teeltjaar, teelthandleiding (8 pagina s- 22 foto s) In dit artikel

Nadere informatie

Mijn stadsmoestuin 30 min. per week voor heerlijke groenten binnen ieders bereik

Mijn stadsmoestuin 30 min. per week voor heerlijke groenten binnen ieders bereik Mijn stadsmoestuin 30 min. per week voor heerlijke groenten binnen ieders bereik 1 Getty images op naar de moestuin! 2 Uw eigen groenten en fruit kweken, ze zien groeien op het ritme van de seizoenen,

Nadere informatie

Materiaal Groen. Deel 4: Thuis tuinieren

Materiaal Groen. Deel 4: Thuis tuinieren Materiaal Groen Deel 4: Thuis tuinieren Colofon Deel 4: Thuis tuinieren Onderdeel van het materiaal Groen, met de thema s: Seizoenen (dl. 1), Groen in de stad (dl. 2), Groen groeit (dl. 3), Thuis tuinieren

Nadere informatie

Basiscursus Ecologische Moestuin. Onkruid

Basiscursus Ecologische Moestuin. Onkruid Basiscursus Ecologische Moestuin Onkruid Onkruid: veel werk! Onkruid vergaat niet Het komt telkens terug Het groeit harder dan de groenten Wieden helpt maar tijdelijk Herbiciden: nee! Bijen (enz) sterven

Nadere informatie

verrassende groenten

verrassende groenten 9 verrassende groenten uit de doos, in de grond, op je bord 3 Boek vol goesting DRUKKER.indd 3 6/02/14 12:40 Voorwoord 7 Citroenkomkommer Chioggiabiet Palmkool 21 15 Striped Togo-Aubergine 9 27 Tatsoi

Nadere informatie

5. TEELTTECHNIEKEN. Tuinwerken Gereedschap Duurzaam waterbeheer

5. TEELTTECHNIEKEN. Tuinwerken Gereedschap Duurzaam waterbeheer 5. TEELTTECHNIEKEN Tuinwerken Gereedschap Duurzaam waterbeheer 1. ALGEMENE TUINWERKEN 1.1. TER PLAATSE INZAAIEN Om te kunnen oogsten, moet u eerst zaaien. Sommige groenten zaait u meteen op hun plaats,

Nadere informatie

Dorine s moestuin. Beplantingsplan voor de moestuin in pot. Ontwerp door. De Vinkentuin- de kleine kwekerij. José Vink

Dorine s moestuin. Beplantingsplan voor de moestuin in pot. Ontwerp door. De Vinkentuin- de kleine kwekerij. José Vink Dorine s moestuin Beplantingsplan voor de moestuin in pot. Ontwerp door De Vinkentuin- de kleine kwekerij José Vink Nederasselt, 11 maart 2014 1= Laurus Nobilis 2= Vinca minor 3= Lonicera japonica Halliana

Nadere informatie

Les 5 Een goede bodem

Les 5 Een goede bodem Pagina 1 Les 5 Een goede bodem 1 Bodemsoorten-/Composthooples Er zijn verschillende soorten grond in Nederland. Elke soort grond is anders. Sommige planten houden van arme, voedingsloze grond en anderen

Nadere informatie

WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals

WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals VERVROEGEN EN VERLATEN VAN TEELTEN Lesgever: Frans Van Hout 23 01 2011 Lesverslag: Michel Peeters 1. Hulpmiddelen om teelten te vervroegen. - Z - muur, wat van het

Nadere informatie

Bronnen. Meer info. Naam: Co-wetenschapp(st)er: Klas:

Bronnen. Meer info. Naam: Co-wetenschapp(st)er: Klas: Bronnen - Het grote experimenteerboek, uitgeverij Deltas, 2003 - Aan de slag met Findus, uitgeverij Davidsfonds/Infodok, 2000 - Grasspriet Themadossier 4 Tuinbouw, Plattelandsklassen vzw Meer info Telefoon:

Nadere informatie

Bodem. Bodemleven. Bodemverzorging. Gevorderdencursus dl 1 TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014

Bodem. Bodemleven. Bodemverzorging. Gevorderdencursus dl 1 TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014 Bodem Bodemleven Composteren Bodemverzorging Gevorderdencursus dl 1 TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014 Vanavond. Bodem: leer je bodem kennen Bodemvoedselweb Composteren Bodem verbeteren en voeden

Nadere informatie

Met je klas aan de slag in de moestuin. met dit zadenpakket voor basisscholen leer je hoe je zelf groente kunt kweken

Met je klas aan de slag in de moestuin. met dit zadenpakket voor basisscholen leer je hoe je zelf groente kunt kweken Met je klas aan de slag in de moestuin met dit zadenpakket voor basisscholen leer je hoe je zelf groente kunt kweken Inhoud We willen onze kinderen graag een gezonde levensstijl aanleren. Voedseleducatie

Nadere informatie

Naam: GEZOND ETEN. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf van Vijf.In het midden staan de 5 regels hoe je gezond kan eten:

Naam: GEZOND ETEN. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf van Vijf.In het midden staan de 5 regels hoe je gezond kan eten: Naam: GEZOND ETEN Gezonde voeding zorgt voor een gezond lichaam. Als je daarbij genoeg beweegt blijf je op een gezond gewicht. Daardoor word je minder snel ziek. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf

Nadere informatie

bospaddenstoelensoep

bospaddenstoelensoep bospaddenstoelensoep * VOORBEREIDEN (dag voor het kerstdiner): * Week de gedroogde paddenstoelen 15 minuten in water. * Snipper de ui en pers of snijd de knoflook fijn. Snijd de bleekselderij in kleine

Nadere informatie

Basiscursus Ecologische Moestuin. Families in de moestuin

Basiscursus Ecologische Moestuin. Families in de moestuin Basiscursus Ecologische Moestuin Families in de moestuin Diverse eetbare plantenfamilies: Valeriaanfamilie Posteleinfamilie Lookfamilie Schermbloemenfamilie Composieten Ganzenvoetfamilie Kruisbloemenfamilie

Nadere informatie

De intensieve serre. Je serre optimaal gebruiken

De intensieve serre. Je serre optimaal gebruiken 8 1 De intensieve serre Toen ik nog een kind was, gingen we tijdens de vakantie soms naar een oom van mijn moeder. Voor mij leek het een reis naar het buitenland. Ik mocht met mijn kleine fiets voorop

Nadere informatie

Meer halen uit de biologische kringloop. Starten met moestuinieren

Meer halen uit de biologische kringloop. Starten met moestuinieren Meer halen uit de biologische kringloop Starten met moestuinieren Plezier; Lichaamsbeweging; Leerrijk; Gezelligheid; Speciallekes kweken; Aandacht; Kringloop sluiten; Waarom? Enkele voorbeelden Enkele

Nadere informatie

Meer theorie over bodem & compost

Meer theorie over bodem & compost Basiscursus Ecologische Moestuin Meer theorie over bodem & compost Inhoud van de presentatie 1. Waarom biologisch? 2. Waar een moestuin aanleggen? 3. Inleiding bodem 4. Bodem: Minerale bestanddelen 5.

Nadere informatie

- GROENTJE. Bloembollen

- GROENTJE. Bloembollen Inleiding. - GROENTJE Bloembollen Bloembollen is misschien wel het bekendste product wat "Holland" heeft voortgebracht. Toch is de kennis over de bloembollen bij de gewone burger vaak minimaal. De voorlichting

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Bonus teeltinformatie

Inhoudsopgave. Bonus teeltinformatie Inhoudsopgave 2 Lente 4 Vroege lente-uitjes 6 Zelfgekweekte radijsjes 8 Knoflook en ui hebben kou nodig 10 Prachtige snijbiet 12 Courgette en courgettebloemen 14 Supermakkelijke broccoli 16 Is aardappelteelt

Nadere informatie

Samen maken we het groen!

Samen maken we het groen! Samen maken we het groen! 10 tips voor meer natuur in je omgeving Een groene omgeving is leuk om naar te kijken, maar ook gezonder om in te leven en wonen en beter voor het klimaat. Planten en bomen houden

Nadere informatie

kweek je eigen boompje(s) in de klas!

kweek je eigen boompje(s) in de klas! Zaaifiche Met de boom de klas in Opkweek van zaad tot boom in de klas In de vrije natuur is de weg van een klein zaadje naar een grote boom een heus hindernissen-parcours! Zaadjes en jonge plantjes worden

Nadere informatie

Er staan een paar zaaibakken in de hoek van de tuin waar een aantal scheuten eerder in gepoot werden.

Er staan een paar zaaibakken in de hoek van de tuin waar een aantal scheuten eerder in gepoot werden. Vertaling Les 8 augustus 2014 Bonsaiblad Satsuki Kenkyu Geschreven door Isamu Enomoto (officieel lector van de Japanse Satsuki vereniging). Handleiding om Satsuki azalea s te kweken en te vormen in alle

Nadere informatie

ZAAI- GOED DEZE LESBRIEF IS VAN..

ZAAI- GOED DEZE LESBRIEF IS VAN.. ZAAI- GOED DEZE LESBRIEF IS VAN.. DIT BOEKJE GAAT OVER ZADEN EN WAT ER MEE GEBEURT ALS JE ZE IN DE GROND STOPT Heb jij wel eens wat in de tuin gezaaid? ja / nee Misschien woon je in een huis zonder tuin

Nadere informatie

Gefeliciteerd. De grond

Gefeliciteerd. De grond Gefeliciteerd Gefeliciteerd met je nieuwe moestuin. Het telen van je eigen groente en fruit is een erg leuke hobby. Om die hobby tot een succes te maken hebben wij wat tips voor je op papier gezet. Want

Nadere informatie

Biologisch tuinieren, een levenswijze.

Biologisch tuinieren, een levenswijze. Biologisch tuinieren, een levenswijze. Biologisch tuinieren. (1) Welkom bij Velt en Volkstuin. Teelt technische aspecten. Voor Velt Damvallei en Volkstuin Gentbrugge 29 januari 2015. Ecologisch moes -

Nadere informatie

Beste KOOK-OOK klant,

Beste KOOK-OOK klant, Beste KOOK-OOK klant, Groenten zijn gezond, ze zitten namelijk boordevol voedingsstoffen, maar bevatten weinig calorieën. De enorme hoeveelheden mineralen en vitaminen geven je lichaam alle bouwstenen

Nadere informatie

Droge boon. Ik heb nodig: - een droge boon - een geweekte boon - weegschaal - een liniaal - kleurpotloden

Droge boon. Ik heb nodig: - een droge boon - een geweekte boon - weegschaal - een liniaal - kleurpotloden De boon Ik heb nodig: - een droge boon - een geweekte boon - weegschaal - een liniaal - kleurpotloden 1. Bekijk een droge en een geweekte boon. Vul het schema hieronder in. Droge boon Geweekte boon Welke

Nadere informatie

Natuuronderwijs op de Hovenschool

Natuuronderwijs op de Hovenschool Natuuronderwijs op de Hovenschool De lente is begonnen. Bij uitstek het seizoen waarin goed te zien is hoe we op de Hovenschool werken aan ons profiel natuur in de groepen. In de kleutergroepen hebben

Nadere informatie

Groente met courgette, uitjes en champignons

Groente met courgette, uitjes en champignons Slank En Fit Lunch recepten HARTIG Groente met courgette, uitjes en champignons 1 knoflookteentje Halve courgette 50 gr zilver uitjes 50 gr olijfjes 1 tomaat Half bakje champignons 150 gram sperzie boontjes

Nadere informatie

Een kiem is het de groei van een zaadje naar plant. Een zaadje bevat alle voedingsstoffen die nodig zijn voor groei.

Een kiem is het de groei van een zaadje naar plant. Een zaadje bevat alle voedingsstoffen die nodig zijn voor groei. Een kiem is het de groei van een zaadje naar plant. Een zaadje bevat alle voedingsstoffen die nodig zijn voor groei. In de eerste dagen van zaad naar plant is de groei dan ook enorm. De enzymen worden

Nadere informatie

Je eigen sla oogsten: lekker! Stefan Jacobs

Je eigen sla oogsten: lekker! Stefan Jacobs Auteur: Bart Coenen/Velt Foto's: Ina maka, Stefan Jacobs Je eigen sla oogsten: lekker! Stefan Jacobs 14 Moestuinieren met kinderen in vijf stappen Kinderen vinden het heerlijk om buiten te zijn én om met

Nadere informatie

Zaai-, plant-, poot- en oogstkalender

Zaai-, plant-, poot- en oogstkalender Zaai-, plant-, poot- en oogstkalender Inhoudsopgave Blad- en stengelgewassen... 1 Koolgewassen... 4 Kruiden... 6 Peulvruchten... 7 Vruchtgewassen... 8 Wortel- en knolgewassen... 9 Legenda Voorzaaien onder

Nadere informatie

Zelf kweken: Komkommer

Zelf kweken: Komkommer Zelf kweken: Komkommer De populaire komkommer De komkommer, die over de hele wereld gegeten wordt, is een van de meest populaire groenten! Ook in Nederland. Hij heeft veel meer voedingsstoffen dan wel

Nadere informatie

GrowCamp. de perfecte moestuin. Eten uit eigen tuin

GrowCamp. de perfecte moestuin. Eten uit eigen tuin GrowCamp de perfecte moestuin Eten uit eigen tuin enthousiasme door volle bloei geen wormen smaakmakers voor het leven producten uit eigen tuin gezond sno Eten uit eigen tuin! Steeds vaker kiezen mensen

Nadere informatie

Zaai-, plant-, poot- en oogstkalender

Zaai-, plant-, poot- en oogstkalender Zaai-, plant-, poot- en oogstkalender Adres: Volkstuinvereniging De Eendracht Inhoudsopgave Blad- en stengelgewassen... 1 Koolgewassen... 4 Kruiden... 6 Peulvruchten... 8 Vruchtgewassen... 9 Wortel- en

Nadere informatie

Bleekselderij zomer 30 x 35 centimeter

Bleekselderij zomer 30 x 35 centimeter Groenten: Bijzonderheden: jan feb mrt apr mei jun jul aug sept okt nov dec Plantafstand B M E B M E B M E B M E B M E B M E B M E B M E B M E B M E B M E B M E in de rij, en rijafstand Aardappel vroege

Nadere informatie

Volkstuinvereniging De Geschikte Peer

Volkstuinvereniging De Geschikte Peer moestuin Hoe te beginnen? Je kunt het best niet te groot beginnen. Als het je in het eerste jaar meteen boven het hoofd groeit, doe je het misschien nooit weer. Maar als het je bevalt, kun je je moestuin

Nadere informatie

Bestuivingsinformatie

Bestuivingsinformatie Bestuivingsinformatie Aardbei Fragaria vesca Familie Ode: Rosales Familie: Rozenfamilie, Rosace. Geslacht: Frigaria Biotoop en bodem: De aardbei prefereert een zonnige standplaats op vochtige vruchtbare

Nadere informatie

Angelo's groentetuin. Angelo Dorny met foto s van Angelo Dorny en Jan Crab

Angelo's groentetuin. Angelo Dorny met foto s van Angelo Dorny en Jan Crab Angelo's groentetuin Angelo Dorny met foto s van Angelo Dorny en Jan Crab Woord vooraf 6 Starten met een eetbare tuin 10 De basis voor een eetbare tuin 11 Tuingereedschap en onderhoud 13 Zaai- en plantgoed

Nadere informatie

Amma's TUIN nieuws nr. 10 Augustus - september 2015

Amma's TUIN nieuws nr. 10 Augustus - september 2015 Amma's TUIN nieuws nr. 10 Augustus - september 2015 De zomer is duidelijk voorbij, het wordt al herfstig in de tuin. En wat kunnen we terugkijken op een prachtig, ontroerend goed en vruchtbaar eerste seizoen!

Nadere informatie

1.1 Wat bepaalt de bladhoeveelheid aan een tomatenplant.

1.1 Wat bepaalt de bladhoeveelheid aan een tomatenplant. 1.1 Wat bepaalt de bladhoeveelheid aan een tomatenplant. Niets zo moeilijk als de hoeveelheid blad aan een tomatenplant omschrijven. Het gaat ook niet altijd om de bladhoeveelheid, maar ook over de afstand

Nadere informatie

Bodem en bodemverzorging

Bodem en bodemverzorging Bodem en bodemverzorging Compost en composteren Basisbemesting Basiscursus dl2. TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014 Vanavond Je eigen grond Soort, structuur, zorg Compost en composteren De natuurlijke

Nadere informatie

Spreekuur 2016 Het spreekuur van vervalt. Het eerstvolgende spreekuur is

Spreekuur 2016 Het spreekuur van vervalt. Het eerstvolgende spreekuur is Praatje vanuit het bestuur. We schrijven december. Er is weinig te doen op de tuin. Wie nu een rondje maakt ziet dat er op verschillende manieren wordt overwinterd Een aantal tuinen zijn afgedekt met worteldoek

Nadere informatie

Zaden de zaadjes 'Menu Zaden'

Zaden de zaadjes 'Menu Zaden' Zaden En hier zijn we dan beland op het gedeelte van de site waar het helemaal om draait: de zaadjes. Om te kunnen zaaien heb je namelijk naast de informatie ook het materiaal nodig. Zaadjes dus. Hiernaast

Nadere informatie

JE GAZON GEZOND EN STERK HANDIG INFOBOEKJE

JE GAZON GEZOND EN STERK HANDIG INFOBOEKJE JE GAZON GEZOND EN STERK HANDIG INFOBOEKJE GROEN DOET JE GOED De geur van vers gemaaid gras en zingende vogels. Het sproeien van het gras en het voldane gevoel van een strakke grasmat. Geniet van je gazon!

Nadere informatie

LESKAART MOESTUIN LES 1: VOORZAAIEN

LESKAART MOESTUIN LES 1: VOORZAAIEN LESKAART MOESTUIN LES 1: VOORZAAIEN Tijdens deze les gaat de leerkracht samen met de kinderen de groenten voorzaaien. DOELSTELLINGEN: 1. De kinderen leren hoe de volgende groenten eruit zien: wortels,

Nadere informatie

Inhoud. Problemen oplossen. Gewassen om te kweken. Dingen om te weten. Telen maar! 6 First things first 8 Een tuin kan overal 10 De juiste pot 14

Inhoud. Problemen oplossen. Gewassen om te kweken. Dingen om te weten. Telen maar! 6 First things first 8 Een tuin kan overal 10 De juiste pot 14 Inhoud Telen maar! 6 First things first 8 Een tuin kan overal 10 De juiste pot 14 Dingen om te weten Licht en schaduw 18 Werken met weer 20 Leer je grond kennen 22 Potgrond en zo 24 Compost maken 26 Toveren

Nadere informatie

Trots op hun oogst IK KWEEK MIJN GROENTEN LIEVER ZELF. MOESTUIN / Vijf tuiniers over schoffelen, zaaien, oogsten en genieten.

Trots op hun oogst IK KWEEK MIJN GROENTEN LIEVER ZELF. MOESTUIN / Vijf tuiniers over schoffelen, zaaien, oogsten en genieten. 112 12 JULI 2014 ELSEVIER Trots op hun oogst MOESTUIN / Vijf tuiniers over schoffelen, zaaien, oogsten en genieten. Liza Karsemeijer Foto s René van der Hulst IK KWEEK MIJN GROENTEN LIEVER ZELF JOHN VAN

Nadere informatie

EEN GROENTE IN HET DAGLICHT

EEN GROENTE IN HET DAGLICHT EEN GROENTE IN HET DAGLICHT De teelt van wortelen 1. Inleiding De wortel is een inheemse plant, die in het wild wordt aangetroffen langs dijken en in bermen. Uit deze wilde peen is onze rode cultuurpeen

Nadere informatie

poten Verdeel de aardappelen over het plantvak. Maak voor iedere aardappel een pootkuil van ongeveer 30 cm diep.

poten Verdeel de aardappelen over het plantvak. Maak voor iedere aardappel een pootkuil van ongeveer 30 cm diep. aardappel wat heb je nodig schoffeltje schepje of pootstok stokjes of lijnen meetlint schop of greep (bij de oogst) voorbereiden Geef het vak aan met lijnen of stokjes. Haal het onkruid weg. Schoffel de

Nadere informatie

WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals HET KWEKEN VAN KOMKOMMERS EN MELOENEN

WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals HET KWEKEN VAN KOMKOMMERS EN MELOENEN WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals HET KWEKEN VAN KOMKOMMERS EN MELOENEN Lesgever: Frans Van Hout 15-05 - 11 Verslag: Michel Peeters 1. Komkommers 1.1 Inleiding Komkommers zijn snelle groeiers en de

Nadere informatie