- Ondersteunen en versterken van de informele zorg - Verkennen waar grenzen liggen tussen formele en informele zorg

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "- Ondersteunen en versterken van de informele zorg - Verkennen waar grenzen liggen tussen formele en informele zorg"

Transcriptie

1 Venlo: Welzijn Nieuwe Stijl Opmaat voor een vervolg Eric Lagendijk, DSP-groep 23 december Wat vooraf ging De adviesvraag van Venlo is hoe de behoefte en de vraag van de burger het beste vertaald kan worden naar gemeentelijke kaderstelling, beleid en uitvoering, zodanig dat de burger daarbij zelf voor een belangrijk deel zorg draagt voor de invulling. Nu drukken de gemeente en de welzijnsprofessionals nog te veel een stempel op het beleid. De vraag hoe je resultaten benoemt, én hoe je daarbij de verschillende stakeholders betrekt staan hierin centraal. Daarbij krijgt de bijdrage die het welzijnswerk levert aan die resultaten extra aandacht. Hoe stellen we die bijdrage vast en wie doet dat? Kortom: de driehoek gemeente welzijnsaanbieders burgers is hier steeds aan de orde. Er is een evidente relatie met de Kanteling. Lokaal kan aansluiting worden gezocht met de programma s Stad van actieve mensen, Venlodroom en het Huis van de Wijk. Deelvragen zijn dan: Hoe stuurt de gemeente op de meest passende manier op resultaat? Welke resultaten benoem je daarbij? Wat is de gewenste bijdrage van het welzijnswerk? Hoe geef je vorm en inhoud aan de grotere rol van de (betrokken) burger? Uitgangspunten bij de beantwoording van deze vragen zijn 1) een heldere rolverdeling tussen opdrachtgever (gemeente) en opdrachtnemers (welzijnsaanbieders) en meer verantwoordelijkheid van burgers. De Kanteling is binnen Venlo al in gang gezet, maar moet of vele fronten nog landen. Het is daarbij zaak om ook aan te sluiten op zaken die al in gang zijn gezet, zoals: Beleidsgestuurde Contract Financiering ook dit traject is doorlopen in Venlo. Wijkgerichte benadering (Huizen van de Wijk) waarin gemeente, welzijnswerk, bewoners en corporaties met elkaar samenwerken in het licht van wonen zorg welzijn. Venlodroom: zelfde samenwerkingspartners (gemeente, corporaties, wijkinstellingen en bewoners) maar dan gericht op De Kanteling met als doelen: zelfsturing, gemeenschapsontwikkeling en zelfregie. Bij al deze trajecten en ontwikkelingen speelt de vraag: wat zijn de gewenste opbrengsten en welke resultaten worden feitelijk geboekt? En: wie zijn nu eigenlijk waar verantwoordelijk voor? Hoe positioneer je de stakeholders ten opzichte van elkaar? (Gemeente en Raad/ welzijn/ burgers) 2 Drie bijeenkomsten In 2011 hebben drie bijeenkomsten plaatsgevonden in het kader van het adviestraject. Voorafgaand daaraan en tussentijds heeft een regiegroep het proces bewaakt.

2 De drie bijeenkomsten zijn elk goed bezocht. De eerste twee bijeenkomsten waren bedoeld voor de gemeente en de twee welzijnsinstellingen. Bij de tweede bijeenkomst waren naast beleids- en stafmedewerkers ook uitvoerende welzijnswerkers aanwezig. De derde bijeenkomst was gericht op alle instellingen op het terrein van wonen-zorg-welzijn in de gemeente Venlo. De rode draad die uit de drie bijeenkomsten naar voren komt is duidelijk. De volgende conclusies dringen zich op: De uitvoering van het welzijnsbeleid is wijkgericht. De gemeentebrede koers moet hiervoor wat strakker worden geformuleerd. De relatie tussen gemeente (opdrachtgever welzijnswerk) en welzijnsorganisaties/ welzijnswerk (opdrachtnemer) moet vanuit een heldere beleidskoers duidelijker neergezet. Visie -> doelen -> prestatieafspraak -> duidelijke opdracht: offertestadium -> beoordeling/ toetsing -> uitvoering -> verantwoording -> evaluatie -> bijstelling -> nieuwe cyclus. Welzijnsorganisaties krijgen dan meer vrijheid en verantwoordelijkheid bij uitvoering (ruimte voor professional). Kwaliteit en prestaties zijn leidend. Ook: flexibel inspelen op veranderingen in de markt. Uitgangspunt: eigen kracht van de burger en de netwerken tussen burgers. Alle partijen onderschrijven de acht bakens WNS, maar tekenen tegelijkertijd aan dat er nog hard gewerkt moet worden om de bakens goed te implementeren: BAKEN WELZIJN NIEUWE STIJL Vraaggericht werken Eigen kracht Integraal werken Balans informele en formele zorg Ruimte voor de professional ACTIES - Methodiek ontwikkelen voor het analyseren van de vraag achter de vraag - Nieuw functieprofiel opstellen voor de welzijnswerker nieuwe stijl - Nieuw systeem opzetten dat uitgaat van slagvaardig handelen gericht op Eigen kracht ('ontregelen') - Bevorderen preventieve activiteiten à la Homestart - Leren activerend en coachend op te treden bij kwetsbaren, vrijwilligers en mantelzorgers - Impuls geven aan opbouwwerk Nieuwe Stijl - Opzetten en benutten van netwerken in de wijken - Ontwikkelen visie op al lopende projecten in het sociale domein - Focus aanbrengen op burger en burgerparticipatie - Regietaak gemeente: sturen en verbinden via opdrachtgeverschap - Bevorderen van samenwerking in de praktijk via ontschotting in beleid - Durven vertrouwen op de burger - Ondersteunen en versterken van de informele zorg - Verkennen waar grenzen liggen tussen formele en informele zorg - Functie in welzijnswerk (front office/ intake) meer richten op generalist, outreachend werken, zichtbaarheid in de wijk en regie bij uitvoering

3 - Bevorderen ondernemerschap in het sociale domein - Beoordeling welzijnswerk op prijs en kwaliteit - Versterken intern kwaliteitssysteem welzijnsorganisaties, o.a. op ontwikkeling - Wmo-loket beter afstemmen op de sociale kaart van Welzijn Nieuwe Stijl (weten wat te koop is) Erop af Van individueel naar collectief Resultaatgericht - Weten wanneer sprake is van acute probleemgevallen (systeem ontwikkelen) - Koppeling leggen met veiligheid en extreme overlast - Monitoringsysteem opzetten waardoor preventief optreden in de meeste gevallen volstaat - Scholing en training van 'Erop af medewerkers' - Inventariseren van vragen die met collectief aanbod afgedaan worden - Inventariseren van functies die gekoppeld kunnen worden door instellingen voor wonen-zorg-welzijn - Heldere verantwoordelijkheidsverdeling opdrachtgever (gemeente) en opdrachtnemer (welzijnswerk) - Duidelijke subsidiecyclus (proces) en subsidiecriteria (effect) formuleren - Stevige beleidsbasis opzetten (visie/ meerjarenplan) van waaruit duidelijke opdracht gegeven wordt 3 Intermezzo: huidige uitgangsposities De relatie tussen de gemeente en het welzijnswerk is goed en transparant. De basis om tot goede afspraken te komen is er. Verbetering is mogelijk bij: Rol burger in beleid Rol professional in relatie tot burger (eigen kracht/ cliënt) Sturen op resultaat. Overkoepelende visie ontwikkelen. Vooral het laatste is aan de orde: er zijn kansrijke losse projecten (Huizen van de wijk, Venlodroom) die zich prima lenen voor het ontwikkelen van die visie. Hier staan de wijk, de netwerken in de wijk, een integrale aanpak en de eigen kracht van bewoners centraal. Organisaties in de keten wonen-zorg-welzijn scharen zich hier daadwerkelijk achter. De welzijnsorganisaties en de gemeente hebben zich duidelijk uitgesproken voor investeren in de bakens Eigen kracht, Vraaggericht werken en relatie opdrachtgever/ opdrachtnemer. De strategie die gemeente en welzijnswerk voorstaan behelst: Benutten wijkoverleg Verleiden en activeren van burgers Heldere rolverdeling partijen Aanbrengen één regiepunt per wijk (vraagverkenning/ frontoffice)

4 Preventie vóór aanbod: 'ontzorgen' Ontkokeren, ontschotten en bundelen van krachten Burger betrekken in alle stappen: wat kun je zelf, wat kan je omgeving, wat heb je nodig? Vooral ook: wat kun je voor je omgeving betekenen? Welzijnswerk moet leren loslaten en vertrouwen geven: talenten benutten en vraagverlegenheid wegnemen. 4 Strategie Vervolgstappen zouden kunnen zijn: 1 Taskforce instellen: Nieuwe relatie opdrachtgever / opdrachtnemer ontwerpen Financieringswijze bepalen Burger centraal stellen. 2 Uitvoering van beleid herijken: Burger in eigen kracht zetten Netwerken stimuleren en ondersteunen Wijkgericht werken breed implementeren met regiefunctie 3 Kwaliteitsimpuls welzijnswerk: Profiel welzijnswerker nieuwe stijl ontwikkelen Deskundigheidsbevordering opzetten Bundelen krachten in de uitvoering (op wijkniveau) 4 Burgerparticipatie centraal: Communicatietraject opzetten Goede voorbeelden verspreiden Rol professionals verhelderen (o.a. wijkservicepunten met o.a. functie vrijwilligerscentrale) 5 Vangnet profileren: Oog voor meest kwetsbaren Zorgfunctie verhelderen Sluitend aanbod creëren. 5 Vervolg Deze voorgestelde strategie is vervolgens met de gemeente Venlo, Synthese en Wel.kom besproken. Alle partijen konden zich vinden in de voorgestelde stappen: die werden als 'logisch' en 'herkenbaar' getypeerd. De discussie ging vooral over de vraag welke stap de meeste urgentie heeft. Uitkomst van deze bespreking is dat de onderdelen 'kwaliteitsimpuls welzijnswerk' (3) en 'burgerparticipatie centraal' (4) de meeste aandacht verdienen. Daarnaast zouden de aankomende transities (jeugdzorg, AWBZ-begeleiding en Wet Werken naar vermogen) integraal mee moeten worden genomen bij de herijking van het sociale beleid en de uitvoering daarvan. De Huizen van de Wijk en Venlodroom zijn wijkgerichte benaderingen die een goede kapstok vormen (gebiedsgericht werken) voor meer burgerparticipatie en een andere, meer ondersteunende rol van het welzijnswerk. Uitdaging is dan wel dat de doelstellingen meer SMART geformuleerd moeten worden. Hierbij kan aangesloten worden bij de raadswerkgroep.

5 Aan de stappen onder (1) 'taskforce instellen' en (2) 'uitvoering van beleid herijken' werkt de gemeente Venlo al. Zo werkt zij momenteel aan een nieuw Wmo-beleidsplan. Het is niet wenselijk om een nieuwe taksforce in te stellen. Tegen deze achtergrond dienen zich de volgende voorstellen aan: Sluit aan bij de successen die al geboekt worden: hoe verleiden we de burger? Welke voortgang boeken de Huizen van de Wijk en Venlodroom? Hoe staat het met de pilot Venlo-Oost? Hierbij gaat het steeds om het bevorderen van 'Eigen kracht'. Investeer in monitoring en evaluatie van deze lokale projecten (de Huizen, Venlodroom, pilot Venlo-Oost): hoe verlopen deze projecten? Welke resultaten worden behaald? Welke succes- en faalfactoren gelden daarbij? Sluit daar vooral op aan met Welzijn Nieuwe Stijl, en participeer daarin met de nieuwe, ondersteunende rol van de welzijnswerkers Nieuwe Stijl. Ontwikkel daarbij werkendeweg een nieuw profiel Welzijnswerker (of sociaal werker) Nieuwe Stijl, die outreachend, ondersteunend, meer generalistisch te werk gaat. Hoe bevordert deze werker de burgerkracht? De stappen (3) en (4) kun je daarbij niet los van elkaar zien. De focus bij wijkgericht werken/ Welzijn Nieuwe Stijl moet liggen bij vraagsturing: waar heeft de burger behoefte aan? Die vraag moet daadwerkelijk gesteld en beantwoord worden. Monitoring moet zowel gericht zijn op het proces van organisatie en samenwerking als op effect (wat levert het op aan participatie en welzijn). Een dergelijke analyse brengt ook aan het licht wat er van een welzijnswerker Nieuwe Stijl gevraagd wordt. In dergelijke pilots en het meelopende onderzoek kunnen de drie transities ook een plek krijgen. Immers, de wijkteams die er werkzaam zijn zouden het gehele sociale domein kunnen bestrijken. Hierdoor verzamelt de gemeente waardevolle informatie die benut kan worden om de transities in goede banen te leiden. Wat kunnen individuen en bewonersnetwerken zelf oppakken? Waarbij hebben zij ondersteuning nodig van professionals? Dat zijn de belangrijkste vragen. Belangrijkste stap is nu om procesafspraken te maken om dit in gang te zetten. De gemeente dient daartoe opdracht te geven en een goed onderbouwd onderzoeksdesign inclusies effectindicatoren op te zetten. Daarbij moet ook aandacht uitgaan naar lokale samenwerking, tussen organisaties en met bewoners en hun netwerken. Meer burgerkracht veronderstelt een andere manier van werken van de organisaties in de wijk, van corporaties tot zorg, welzijn en bewonersgroepen. Van goede voorbeelden dient te worden geleerd. Dan kan uitrol over meerdere wijken plaatsvinden. Het hiervoor vermelde dient te worden teruggekoppeld naar het college en het strategenoverleg. Daarmee ontstaat draagvlak vanuit enerzijds de gemeente Venlo en anderzijds de partners in de wijken. Om vervolgens op de ingeslagen weg met volle kracht door te gaan. Een volgende stap is aldus om deze notitie voor te leggen aan de wethouder Welzijn en daarna een bijeenkomst te organiseren met de brede groep strategen.

Welzijn Nieuwe Stijl Schoonhoven. Eric Lagendijk december 2011

Welzijn Nieuwe Stijl Schoonhoven. Eric Lagendijk december 2011 Welzijn Nieuwe Stijl Schoonhoven Eric Lagendijk december 2011 Programma Wat is Welzijn Nieuwe Stijl (WNS)? Traject Schoonhoven Verkenning welzijnsbeleid Burgerkracht/ Eigen kracht: how to do? Regionale

Nadere informatie

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost Regionale visie op welzijn Brabant Noordoost-oost Inleiding Als gemeenten willen we samen met burgers, organisaties en instellingen inspelen op de wensen en behoeften van de steeds veranderende samenleving.

Nadere informatie

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 In beweging komen Ontwikkelen Meedoen Met lef! Oktober, 2016 1. Inleiding In 2015 en 2016 gingen wij Meiinoar op reis en die reis gaat verder. De reis wordt intensiever

Nadere informatie

Notitie Velsen, vervolg Welzijn Nieuwe Stijl

Notitie Velsen, vervolg Welzijn Nieuwe Stijl Notitie Velsen, vervolg Welzijn Nieuwe Stijl C. Kolner, WNS adviseur, 14 juli 2011 Inleiding In de gemeente Velsen is, parallel aan de voorbereiding van het WMO-beleidsplan 2012-2015, sinds januari 2011

Nadere informatie

Gerry Broersma Opbouwwerker Miks Welzijn, Joure www.miks-welzijn.nl

Gerry Broersma Opbouwwerker Miks Welzijn, Joure www.miks-welzijn.nl Assen, 19 april 2011 Gerry Broersma Opbouwwerker Miks Welzijn, Joure www.miks-welzijn.nl en Sjoerd IJdema Adviseur Partoer Centrum Maatschappelijke ontwikkelingen Fryslân. www.partoer.nl Inhoud Welzijn

Nadere informatie

Ook de wensen en eisen aan de professionele organisaties veranderen door de kanteling.

Ook de wensen en eisen aan de professionele organisaties veranderen door de kanteling. Welzijn nieuwe stijl in gemeente Apeldoorn. Maatschappelijk agenderen gericht op de kanteling van formele naar informele zorg en het versterken van de zelfredzaamheid bewoners. Wat is interessant aan deze

Nadere informatie

Manifest Zorgzaam ''s-hertogenbosch

Manifest Zorgzaam ''s-hertogenbosch Manifest Zorgzaam ''s-hertogenbosch 21 juni 2013 Onze samenwerking Vijftien organisaties doen de gemeente s-hertogenbosch op 28 juni 2013 tijdens de jaarlijkse Godshuizenlezing een aanbieding in het kader

Nadere informatie

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten:

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten: Opdrachtformulering kwartiermaker integrale welzijnsopdracht Aanleiding De gemeenteraad van de gemeente Tiel heeft in haar vergadering van juli 2014 het besluit genomen om een inhoudelijke discussie te

Nadere informatie

Zorg, welzijn, preventie en werk verbinden: hoe pakken jullie dat op? Projectenparade, 21 maart 2013

Zorg, welzijn, preventie en werk verbinden: hoe pakken jullie dat op? Projectenparade, 21 maart 2013 Zorg, welzijn, preventie en werk verbinden: hoe pakken jullie dat op? Projectenparade, 21 maart 2013 Aletta Winsemius, senior onderzoeker MOVISIE Jan Bouwens programmacoördinator preventie, ZonMw Centrale

Nadere informatie

Integrale wijkaanpak voor kwetsbare ouderen

Integrale wijkaanpak voor kwetsbare ouderen Integrale wijkaanpak voor kwetsbare ouderen Even Buurten Rotterdam Ontstaan vanuit vraag ouderen en professionals binnen netwerk GENERO Stedelijke samenwerking welzijn, zorg en wonen; Regierol gemeente

Nadere informatie

Toegang Sociaal Domein & Sociaal wijkteam Velsen

Toegang Sociaal Domein & Sociaal wijkteam Velsen Toegang Sociaal Domein & Sociaal wijkteam Velsen Toegang (Harry Verheul, senior beleidsadviseur Werk, Inkomen en Zorg) Sociaal wijkteams (Inger Poorta, projectleider) Toegang sociaal domein in de gemeente

Nadere informatie

Nieuwe arrangementen. Workshop 5

Nieuwe arrangementen. Workshop 5 Nieuwe arrangementen Workshop 5 De kaders (1) De 3 transities met minder middelen Geven mogelijkheden tot betere afstemming Meer preventie minder hulpverleners Meer lichter vormen van ondersteuning minder

Nadere informatie

Bijlage 3: Overzicht ontwikkelingen

Bijlage 3: Overzicht ontwikkelingen Bijlage 3: Overzicht ontwikkelingen De Wmo heeft de afgelopen jaren een flinke ontwikkeling doorgemaakt. De eerste jaren bestonden uit het neerzetten van goede structuren voor hulp en ondersteuning. De

Nadere informatie

opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017

opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017 opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017 Aanleiding Met ingang van 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de cliëntondersteuning voor alle inwoners, voorheen was dit een verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Walk your talk. Workshops Participatie

Walk your talk. Workshops Participatie Walk your talk Workshops Participatie in opdracht van: Inhoud Anders denken, anders werken 5 Welzijn Nieuwe Stijl 6 Welzijn Nieuwe Stijl en de Wmo 6 Acht bakens 6 Een gezamenlijk trainingsprogramma 7 Trainingsprogramma

Nadere informatie

SWH laat zich leiden door een heldere visie en een duidelijke strategie. Beiden worden in het visiedocument gepresenteerd.

SWH laat zich leiden door een heldere visie en een duidelijke strategie. Beiden worden in het visiedocument gepresenteerd. Visiedocument Welzijn 2017-2020 Stichting Welzijn Hattem: Dichtbij en in de buurt De missie en visie van Stichting Welzijn Hattem Stichting Welzijn Hattem (SWH) wil de zelfredzaamheid van de inwoners vergroten

Nadere informatie

De Wmo Ontwikkelingen en uitdagingen voor de Wmo-raad

De Wmo Ontwikkelingen en uitdagingen voor de Wmo-raad De Wmo Ontwikkelingen en uitdagingen voor de Wmo-raad September 2010 Doel van de Wmo: Participatie Iedereen moet op eigen wijze mee kunnen doen aan de samenleving 2 Kenmerken van de Wmo - De Wmo is gericht

Nadere informatie

Welzijn nieuwe stijl. Thema-avond gemeenteraad Geldermalsen. 19 oktober 2010 Marjon Breed

Welzijn nieuwe stijl. Thema-avond gemeenteraad Geldermalsen. 19 oktober 2010 Marjon Breed Welzijn nieuwe stijl Thema-avond gemeenteraad Geldermalsen 19 oktober 2010 Marjon Breed Presentatie Welzijn nieuwe stijl Welzijn in Geldermalsen De Wmo Welzijn Actuele ontwikkelingen Welzijn nieuwe stijl

Nadere informatie

Wmo-werkplaats Twente. Scholingshandleiding voor cursist en trainer. Samenwerken met vrijwilligers

Wmo-werkplaats Twente. Scholingshandleiding voor cursist en trainer. Samenwerken met vrijwilligers Wmo-werkplaats Twente Scholingshandleiding voor cursist en trainer Samenwerken met vrijwilligers De vrijwilliger als vanzelfsprekende partner in zorg en welzijnswerk juli 2011 Saxion. Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente.

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 1. Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 2. De overheid moet niet achter de voordeur van mensen willen treden. Dat is privégebied en de eigen

Nadere informatie

Werkplan. Versie 30 september 2015

Werkplan. Versie 30 september 2015 Werkplan 2016 Versie 30 september 2015 Werkplan 2016 mfc t Marheem Woord vooraf t Marheem is een brede welzijnsinstelling die gemeentelijk beleid op het gebied van maatschappelijke ondersteuning uitvoert.

Nadere informatie

Bijlage Overzicht onderwerpen en thema s

Bijlage Overzicht onderwerpen en thema s Bijlage Overzicht onderwerpen en thema s Op basis van de werkplannen en voortgangsrapportages zijn de 133 onderwerpen thematisch te rangschikken onder de volgende 18 thema s: - Actief Burgerschap - Armoede

Nadere informatie

DEEL I: MAATSCHAPPELIJK MEEDOEN KADERS VOOR VRIJWILLIGE INZET & MANTELZORGONDERSTEUNING

DEEL I: MAATSCHAPPELIJK MEEDOEN KADERS VOOR VRIJWILLIGE INZET & MANTELZORGONDERSTEUNING DEEL I: MAATSCHAPPELIJK MEEDOEN KADERS VOOR VRIJWILLIGE INZET & MANTELZORGONDERSTEUNING 2015-2018 INLEIDING Dit document geeft kaders bij de actieplannen vrijwillige inzet en mantelzorgondersteuning. Het

Nadere informatie

Samenwerken aan gezondheid in de wijk

Samenwerken aan gezondheid in de wijk Werkboek Samenwerken aan gezondheid in de wijk Preventie in de Buurt De Gezonde Wijk- en Regioaanpak Samenwerken aan gezonde inwoners in een gezonde omgeving Samenwerken aan gezondheid in de wijk Een gezonde

Nadere informatie

Andere trajecten: Andere decentralisatieopgaven en aanpalende trajecten

Andere trajecten: Andere decentralisatieopgaven en aanpalende trajecten Traject Dantumadiel Aanvragers: Gemeente Dantumadiel, Achtkarspelen, Ameland, Dongeradeel, Kollumerland, Schiermonnikoog, SW Het Bolwerk, Timpaan Welzijn, Stichting Welzijn Schiermonnikoog Adviseur: Sjoerd

Nadere informatie

Eén. contract. Eén. opdracht. Eén. missie. Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals

Eén. contract. Eén. opdracht. Eén. missie. Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals Eén opdracht Eén contract Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals Eén missie 1 Het gewone leven Vrijwilligers- & Verenigingswerk Ons speelveld Mantelzorg & Welzijn Participatie & Inkomen & Schuldhulpverlening

Nadere informatie

Sociaal Wijkteam Zaandam Zuid en Rosmolenwijk. Mirjam Goorhuis Cecilia Kos

Sociaal Wijkteam Zaandam Zuid en Rosmolenwijk. Mirjam Goorhuis Cecilia Kos Sociaal Wijkteam Zaandam Zuid en Rosmolenwijk Mirjam Goorhuis Cecilia Kos Wat is een sociaal wijkteam? Eén loket voor alle wijkbewoners Hulpvragen over (bv) schulden, hulpmiddelen, psychiatrie, hoe organiseer

Nadere informatie

Toekomst welzijnsbeleid in Apeldoorn. Kadernota Welzijn, Vrijwilligerswerk & Mantelzorg

Toekomst welzijnsbeleid in Apeldoorn. Kadernota Welzijn, Vrijwilligerswerk & Mantelzorg Toekomst welzijnsbeleid in Apeldoorn Kadernota Welzijn, Vrijwilligerswerk & Mantelzorg Gemeente Apeldoorn, 31 januari 2013 Inhoudsopgave Waar komen we vandaan? Één integrale kadernota Hoe is de kadernota

Nadere informatie

Wijkarrangementen en wijkteams. Welkom. Op het programma. Waarom wijkgericht werken? Wat bereik je met wijkgericht arrangeren?

Wijkarrangementen en wijkteams. Welkom. Op het programma. Waarom wijkgericht werken? Wat bereik je met wijkgericht arrangeren? Wijkarrangementen en wijkteams Welkom Congres Van AWBZ naar Wmo 20 januari 2014 Kennismaking met Deelnemers aan deze sessie Selma Nijhof, implementatiemanager sociale teams gemeente Venlo Hilde van Xanten,

Nadere informatie

De welzijnskoers Gemeente Roermond - afdeling Welzijn 2013

De welzijnskoers Gemeente Roermond - afdeling Welzijn 2013 1 De welzijnskoers 2013-2016 Gemeente Roermond - afdeling Welzijn 2013 2 Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Aanleiding... 3 1 Welzijnsvisie Roermond... 3 2 Regeerakkoord Rutte II... 4 3 Het routeboek: de

Nadere informatie

Gewoon meedoen in je eigen wijk! TOOLKIT VOOR WERKERS

Gewoon meedoen in je eigen wijk! TOOLKIT VOOR WERKERS Gewoon meedoen in je eigen wijk! TOOLKIT VOOR WERKERS December 2012 1 Draaiboek Gewoon meedoen in je wijk! Aanleiding van dit draaiboek Gewoon Meedoen in je wijk is een pilotproject dat in 2010 en 2011

Nadere informatie

DOEN WE HET IN ARNHEM

DOEN WE HET IN ARNHEM ZO DOEN WE HET IN ARNHEM 1 1. Inleiding Op 1 januari 2017 gaat de Stichting Sociale Wijkteams Arnhem formeel van kracht. Daarmee kiest de gemeente Arnhem voor het oprichten van een onafhankelijke juridische

Nadere informatie

MEE DOEN /26012012 Pagina 1

MEE DOEN /26012012 Pagina 1 MEE DOEN Buytenwegh Inleiding De gemeente Zoetermeer streeft er naar om op het niveau van de wijken, in samenspraak met maatschappelijke organisaties en inwoners, een op maat gesneden aanpak voor de betreffende

Nadere informatie

sociale teams In de stad Groningen

sociale teams In de stad Groningen sociale teams In de stad Groningen 11 november 2013 Samenwerken in de buurt Cjg Huisartsen Stip Buurtwerkers Corporaties Politie Wijkbewoners scholen Onze partners Visie Stad Groningen In de kern betreft

Nadere informatie

Bijlage 1 Vragenlijst websurvey

Bijlage 1 Vragenlijst websurvey Bijlage 1 Vragenlijst websurvey Wmo monitor 2011 - uw organisatie Vraag 1 Welk type organisatie vertegenwoordigt u? (meerdere antwoorden mogelijk) Professionele organisaties Welzijnsorganisatie Vrijwilligerscentrale

Nadere informatie

Samenwerken aan welzijn

Samenwerken aan welzijn Samenwerken aan welzijn Richting en houvast 17 november 2017 Het organiseren van welzijn Het afgelopen jaar hebben we met veel inwoners en maatschappelijke partners gesproken. Hiermee hebben we informatie

Nadere informatie

BEWEGEN EN BEHOUDEN BELEIDSPLAN SPCJ-RADIX

BEWEGEN EN BEHOUDEN BELEIDSPLAN SPCJ-RADIX BEWEGEN EN BEHOUDEN BELEIDSPLAN SPCJ-RADIX 2013-2017 BEWEGEN EN BEHOUDEN BELEIDSPLAN SPCJ-RADIX 2013-2017 Inleiding Een beleidsplan dat in het teken staat van het veranderende speelveld in het welzijnswerk.

Nadere informatie

Sociale wijkteams

Sociale wijkteams Sociale wijkteams www.sociaalwerkindewijk.nl 11/27/2013 Brochure Samenwerken in de wijk www.sociaalwerkindewijk.nl Opzet presentatie Doel en opdracht Modellen en samenstelling Taken en competenties van

Nadere informatie

Anders doen. Carolien de Jong, 21 januari 2012

Anders doen. Carolien de Jong, 21 januari 2012 Anders doen Carolien de Jong, 21 januari 2012 Aanleiding De organisatorische opgave in tijden van crisis, bezuinigingen en decentralisatie: meer met minder in het sociaal domein van Amsterdam Doel een

Nadere informatie

De toekomst van de Wmo. De visie van Participe op zorg en welzijn in de wijk

De toekomst van de Wmo. De visie van Participe op zorg en welzijn in de wijk De toekomst van de Wmo De visie van Participe op zorg en welzijn in de wijk Nieuw Wmo beleidsplan De gemeente Alphen aan den Rijn staat aan de vooravond van een nieuw Wmo Beleidsplan 2012-2015. Het is

Nadere informatie

Inleiding. Hoofdstuk 1. Wijkgericht werken: wat en waarom.

Inleiding. Hoofdstuk 1. Wijkgericht werken: wat en waarom. Inleiding In mei 2007 heeft de gemeenteraad de nota Stadskanaalster wijkaanpak vastgesteld. In 2008 is met de woningcorporaties Lefier en BCM het bureau wijkaanpak opgericht. De ervaringen met de samenwerking

Nadere informatie

Informele zorg in Eindhoven, nu en in de toekomst

Informele zorg in Eindhoven, nu en in de toekomst Informele zorg in Eindhoven, nu en in de toekomst Netwerk Informele Zorg en Netwerk Mantelzorg Eindhoven Contact adres secretariaat: Mw. Marijke van der Zanden tel: 040-238 27 97 m.vd.zanden@eindhoven.nl

Nadere informatie

Welzijn op waarde Voorstel geïntegreerd welzijnswerk in het licht van de decentralisaties

Welzijn op waarde Voorstel geïntegreerd welzijnswerk in het licht van de decentralisaties Welzijn op waarde Voorstel geïntegreerd welzijnswerk in het licht van de decentralisaties Samenvatting Oktober 2013 Inleiding Als welzijnsorganisaties Aanzet, MEE Noordoost Brabant, RIGOM en Vivaan hebben

Nadere informatie

Alle diensten hebben tot doel te stimuleren dat gebruikers meedoen aan de samenleving en het opruimen van eventuele participatieblokkades.

Alle diensten hebben tot doel te stimuleren dat gebruikers meedoen aan de samenleving en het opruimen van eventuele participatieblokkades. Welzijn is meedoen. Alle diensten hebben tot doel te stimuleren dat gebruikers meedoen aan de samenleving en het opruimen van eventuele participatieblokkades. Kwetsbare inwoners worden gedefinieerd als:

Nadere informatie

Meerjaren Beleids Plan 2014-2017. Stichting Welzijn Schiedam Stichting Welzijn Hoogvliet Stichting Zorg voor Welzijn Buurtprojecten Blik Stafdiensten

Meerjaren Beleids Plan 2014-2017. Stichting Welzijn Schiedam Stichting Welzijn Hoogvliet Stichting Zorg voor Welzijn Buurtprojecten Blik Stafdiensten Meerjaren Beleids Plan 2014-2017 Stichting Welzijn Schiedam Stichting Welzijn Hoogvliet Stichting Zorg voor Welzijn Buurtprojecten Blik Stafdiensten Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Missie, Visie en Ambitie

Nadere informatie

LEERWIJZER JEUGD UITKOMSTEN VAN EEN ENQUÊTE ONDER DE BEZOEKERS VAN HET CONGRES TOEKOMST VAN DE JEUGDZORG

LEERWIJZER JEUGD UITKOMSTEN VAN EEN ENQUÊTE ONDER DE BEZOEKERS VAN HET CONGRES TOEKOMST VAN DE JEUGDZORG Rapportage LEERWIJZER JEUGD UITKOMSTEN VAN EEN ENQUÊTE ONDER DE BEZOEKERS VAN HET CONGRES TOEKOMST VAN DE JEUGDZORG Aan Deelnemers congres Toekomst van de Jeugdzorg Van Partners+Pröpper drs. Mark Rouw,

Nadere informatie

De Koppelpoort. Als je vanuit een andere invalshoek kijkt, dan zie je andere dingen.

De Koppelpoort. Als je vanuit een andere invalshoek kijkt, dan zie je andere dingen. De Koppelpoort Als je vanuit een andere invalshoek kijkt, dan zie je andere dingen. AMBITIES Bewoners aan zet meer ondersteuning voor initiatieven van (groepen) bewoners Wijkgericht, de buurt als ontwikkelgebied

Nadere informatie

Proces transitie AWBZ. gemeenteraad 17 september 2013

Proces transitie AWBZ. gemeenteraad 17 september 2013 Proces transitie AWBZ gemeenteraad 17 september 2013 Inhoud Achtergrond Terugblik Planning en landelijke kaders Keuzenota Planning en rol gemeenteraad (door onafhankelijk adviseur Nicole Oltheten) 1. Achtergrond

Nadere informatie

Raadsvergadering : 3 december 2013 Agendapunt : Commissie : Sociaal. Onderwerp : Transities sociaal domein: start pilots in 2014

Raadsvergadering : 3 december 2013 Agendapunt : Commissie : Sociaal. Onderwerp : Transities sociaal domein: start pilots in 2014 Raadsvergadering : 3 december 2013 Agendapunt : Commissie : Sociaal Onderwerp : Transities sociaal domein: start pilots in 2014 Collegevergadering : 29 oktober 2013 Agendapunt : 19 Portefeuillehouder :

Nadere informatie

Werken aan de nieuwe sociaal werker

Werken aan de nieuwe sociaal werker Werken aan de nieuwe sociaal werker Bijeenkomst OPOF, 17 november 2011, Utrecht Margot Scholte, lector maatschappelijk werk INHolland / senior medewerker beroepsontwikkeling MOVISIE De kracht van Maatschappelijk

Nadere informatie

Malkander Ede. Beleid

Malkander Ede. Beleid Malkander Ede Beleid Inhoudsopgave 1. Malkander Ede 2 2. Missie en Visie Malkander 3 3. Kerntaken Malkander 5 Bijlage: Maak de Burger Meester 6-1 - 1. Malkander Ede Op 1 januari 2016 zijn de stichtingen

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Sociale wijkteams. 21 maart 2012

Informatiebijeenkomst Sociale wijkteams. 21 maart 2012 Informatiebijeenkomst Sociale wijkteams 21 maart 2012 Het zijn uitdagende tijden Trends Decentralisatie begeleiding en dagbesteding Awbz Transitie Jeugdzorg Wet Werken naar Vermogen Passend Onderwijs Kantelen

Nadere informatie

Opgave: De ondersteuningsvraag betrof in eerste instantie de volgende vragen:

Opgave: De ondersteuningsvraag betrof in eerste instantie de volgende vragen: Traject Zwolle Aanvragers: Jan-Willem Dollekamp, senior beleidsadviseur, gemeente Zwolle, later vervangen door Marc Stevens, beleidsambtenaar ouderen- en gehandicaptenbeleid samen met Travers (Welzijn,

Nadere informatie

Op weg naar een uitvoeringsplan Sociale Agenda College 10 maart 2015

Op weg naar een uitvoeringsplan Sociale Agenda College 10 maart 2015 Op weg naar een uitvoeringsplan Sociale Agenda 2015 College 10 maart 2015 Uitvoeringsplan 2015 Bondig: sheets / punten plus bijlagen Innovatie-agenda 2015: o Veranderstrategie / methodiek o Overzicht lokale

Nadere informatie

Datum: 7 november 2014 Auteur: Managementteam Status: Definitief. Strategisch beleidsplan 2015-2018

Datum: 7 november 2014 Auteur: Managementteam Status: Definitief. Strategisch beleidsplan 2015-2018 Datum: 7 november 2014 Auteur: Managementteam Status: Definitief Strategisch beleidsplan 2015-2018 Inhoud I Inleiding... 3 Leeswijzer... 3 II Wie zijn wij... 4 Welzijn Nieuwe Stijl... 4 Gebiedsteams...

Nadere informatie

Doe een beroep op de adviseurs van AVI bij uw voorbereiding op de komende decentralisaties

Doe een beroep op de adviseurs van AVI bij uw voorbereiding op de komende decentralisaties AVI-nieuwsbrief 7 (24 juli 2012) Adviseurs Versterking Wmo ondersteunen bij beleidsbeïnvloeding Doe een beroep op de adviseurs van AVI bij uw voorbereiding op de komende decentralisaties Geachte Het uitstel

Nadere informatie

SOCIAALWERKINDEWIJK. Amsterdam-Centrum. Door verbinden en delen samen kracht! Resultaten

SOCIAALWERKINDEWIJK. Amsterdam-Centrum. Door verbinden en delen samen kracht! Resultaten SOCIAALWERKINDEWIJK IN WIJK Amsterdam-Centrum Door verbinden en delen samen kracht! Resultaten SOCIAAL WERK IN DE WIJK Door verbinden en delen samen kracht! WIE WE ZIJN De sociaal wijkteams Amsterdam-Centrum

Nadere informatie

Betere ondersteuning en zorg door een goed inkoopbeleid

Betere ondersteuning en zorg door een goed inkoopbeleid Barbara de Groen en Lian Stouthard, Vilans Betere ondersteuning en zorg door een goed inkoopbeleid De geleerde lessen over gemeentelijke inkoop van ondersteuning en zorg Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk

Nadere informatie

Maatschappelijke ondersteuning in Dordrecht

Maatschappelijke ondersteuning in Dordrecht Praktijkbeschrijving Maatschappelijke ondersteuning in Dordrecht De zelfredzaamheid en participatie van kwetsbare burgers verbeteren. Dat is de opdracht die de gemeente Dordrecht mee geeft aan de nieuwe

Nadere informatie

Factsheet Integrale gebiedsaanpak. Trekker: regio Achterhoek

Factsheet Integrale gebiedsaanpak. Trekker: regio Achterhoek Factsheet Integrale gebiedsaanpak Trekker: regio Achterhoek Menzis en gemeenten werken samen om tot samenhangende hulp, ondersteuning en zorg in dorpen te komen Wie? Zorgverzekeraar Menzis, de gemeente

Nadere informatie

Model Beroepsprofiel Cliëntondersteuner voor mensen met een beperking

Model Beroepsprofiel Cliëntondersteuner voor mensen met een beperking Model Beroepsprofiel Cliëntondersteuner voor mensen met een beperking Het doel van deze beschrijving is om enerzijds houvast te geven voor het borgen van de unieke expertise van de cliëntondersteuner voor

Nadere informatie

leercoach van Sociale wijkteams

leercoach van Sociale wijkteams Leer en ontwikkeltraject leercoach van Sociale wijkteams Wmo werkplaats Zwolle drs. Christel Teekman en dr. Marja Jager Vreugdenhil Wijkteams krijgen steun Viaa ZWOLLE - De gereformeerde hogeschool Viaa

Nadere informatie

TEAMNASCHOLINGEN EIGEN KRACHT GENERALISTISCH WERKEN IN GEZINNEN EN SOCIALE WIJKTEAMS

TEAMNASCHOLINGEN EIGEN KRACHT GENERALISTISCH WERKEN IN GEZINNEN EN SOCIALE WIJKTEAMS TEAMNASCHOLINGEN EIGEN KRACHT GENERALISTISCH WERKEN IN GEZINNEN EN SOCIALE WIJKTEAMS MODULES: EIGEN KRACHT VAN DE CLIËNT EN ZIJN SYSTEEM INTEGRAAL WERKEN MET MULTI PROBLEEMGEZINNEN COMBINEREN VAN FORMELE

Nadere informatie

Het verhaal van Careyn Het Dorp

Het verhaal van Careyn Het Dorp Het verhaal van Careyn Het Dorp Het Dorp staat voor een nieuwe manier van werken. Een werkwijze die de klant en kwaliteit van leven centraal stelt en waarbij onze zorgprofessional aan zet is. Het Dorp

Nadere informatie

NAH werk in uitvoering. 15 januari 2016 interactieve dag ter afsluiting van het Voucherproject

NAH werk in uitvoering. 15 januari 2016 interactieve dag ter afsluiting van het Voucherproject NAH werk in uitvoering 15 januari 2016 interactieve dag ter afsluiting van het Voucherproject Presentatie HLC door Mia Verschaeve www.hersenletselcentrum.com Samenwerkende partijen De Voucherhouders in

Nadere informatie

Sturing van sociale gebiedsteams. Ferry Wester Gert Wildeboer

Sturing van sociale gebiedsteams. Ferry Wester Gert Wildeboer Sturing van sociale gebiedsteams Ferry Wester Gert Wildeboer 1 Wat gaan we doen? Een klein beetje theorie Hoe sturen gemeenten gebiedsteams aan? Hoe doet de gemeente Assen dit? Hoe zouden jullie dit doen?

Nadere informatie

Wmo en de professional

Wmo en de professional Wmo en de professional Wmo werkplaats Groningen- Drenthe Ferry Wester 1 Wat gaan we doen 1. Kennismaking en uitleg programma 2. Wat is de Wmo? 3. Doelen en uitgangspunten van de Wmo 4. Uitvoering van de

Nadere informatie

t Marheem is een brede welzijnsinstelling die gemeentelijk beleid op het gebied van maatschappelijke ondersteuning uitvoert.

t Marheem is een brede welzijnsinstelling die gemeentelijk beleid op het gebied van maatschappelijke ondersteuning uitvoert. Werkplan 2014 Werkplan 2014 Woord vooraf t Marheem is een brede welzijnsinstelling die gemeentelijk beleid op het gebied van maatschappelijke ondersteuning uitvoert. Het werkveld maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Samenwerkingsverklaring. In Rivierenland werken gemeenten en Aanbieders samen

Samenwerkingsverklaring. In Rivierenland werken gemeenten en Aanbieders samen Samenwerkingsverklaring In Rivierenland werken gemeenten en Aanbieders samen Versie 15 september 2015 Uitgangspunt Gemeenten als formeel verantwoordelijke partij en Opdrachtgever, en Aanbieders als uitvoerende

Nadere informatie

Rapportage, evaluatie en verantwoording van het Programma Welzijn Nieuwe Stijl. Programmabureau Welzijn Nieuwe Stijl, juni 2012

Rapportage, evaluatie en verantwoording van het Programma Welzijn Nieuwe Stijl. Programmabureau Welzijn Nieuwe Stijl, juni 2012 Rapportage, evaluatie en verantwoording van het Programma Welzijn Nieuwe Stijl Programmabureau Welzijn Nieuwe Stijl, juni 2012 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Facts & Figures programma Welzijn Nieuwe Stijl

Nadere informatie

Nieuw model voor Maatschappelijke Ondersteuning. Hans Weggemans 12 november 2014

Nieuw model voor Maatschappelijke Ondersteuning. Hans Weggemans 12 november 2014 Nieuw model voor Maatschappelijke Ondersteuning Hans Weggemans 12 november 2014 1 Decentralisaties Participatiewet 2015 (- ca. 20%) Wmo: Begeleiding en verzorging 2015 (-25% resp. -15%) Jeugdzorg 2015

Nadere informatie

WNS proof samenwerken in de Geitenkamp

WNS proof samenwerken in de Geitenkamp WNS proof samenwerken in de Geitenkamp 09.00 Inloop 09.15 Start/kennismaking 09.45 Aanleiding WNS en MA 09.55 Samenwerking binnen WNS 10.05 Analyse (oefening 1) 11.00 Pauze 12.00 Diagnose (oefening 2)

Nadere informatie

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013,

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013, KOERS 2014-2015 3 Het (zorg)landschap waarin wij opereren verandert ingrijpend. De kern hiervan is de Kanteling, wat inhoudt dat de eigen kracht van burgers over de hele breedte van de samenleving uitgangspunt

Nadere informatie

Sociale Wijkteams Zaanstad

Sociale Wijkteams Zaanstad Sociale Wijkteams Zaanstad Simone Veenema Afdelingshoofd Werk & Inkomen Gemeente Zaanstad Hoe past SWT in decentralisatie Pijlers 3 decentralisaties Preventie Eigen verantwoordelijkheid Integrale benadering

Nadere informatie

Bijlage 1 Snelkookpansessie gebiedsgericht financieren en organiseren

Bijlage 1 Snelkookpansessie gebiedsgericht financieren en organiseren Bijlage 1 Snelkookpansessie gebiedsgericht financieren en organiseren 7 juni 2016 De Post-It s per ingrediënt 1. Van opdrachten per aanbieder naar één wijkopdracht Ruwaard Iets met basisinkomen doen De

Nadere informatie

Geef inhoud aan gemeentelijk beleid

Geef inhoud aan gemeentelijk beleid Geef inhoud aan gemeentelijk beleid met kennis, advies en trainingen van MOVISIE Decentralisatie van de jeugdzorg, de overheveling van de functie- begeleiding uit de AWBZ, de komst van de Wet Werken naar

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen Raadsvoorstel Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen 2014-2017 Datum raadsvergadering 06-02-2014 Portefeuillehouder(s) R.G. te Beest W.E. Westerman Registratienummer Rs13.00783 Ambtenaar K. Bruijns Datum

Nadere informatie

Verslagen Welzijnsdiscussie

Verslagen Welzijnsdiscussie Verslagen Welzijnsdiscussie Ter invulling van de brede welzijnsdiscussie hebben er tot nu toe een viertal discussierondes plaatsgevonden. In deze samenvatting wordt verslag gedaan van deze bijeenkomsten.

Nadere informatie

GENERALISTISCH WERKER VAN DE TOEKOMST

GENERALISTISCH WERKER VAN DE TOEKOMST GENERALISTISCH WERKER VAN DE TOEKOMST HD4 VOORSTELLEN Saskia Mudde Docent/trainer Hogeschool Windesheim te Zwolle Domein Gezondheid en Welzijn Sociaal Pedagoog en voorheen 16 jaar werkzaam geweest binnen

Nadere informatie

Betekenis voor beroepsonderwijs

Betekenis voor beroepsonderwijs Betekenis voor beroepsonderwijs Paul Vlaar Landelijk overleg Wmo-werkplaatsen Opbouw inleiding Transities sociale domein Wat zijn Wmo-werkplaatsen? Waar zitten werkplaatsen en wat doen zij? Urgentie van

Nadere informatie

Opleidingsprogramma het keukentafelgesprek

Opleidingsprogramma het keukentafelgesprek Kennis van de Overheid Opleidingsprogramma het keukentafelgesprek Zorg voor Zorgen dat! Leren gekanteld werken Het werk van de professional in de frontlinie van zorg en welzijn verandert ingrijpend. Niet

Nadere informatie

De slimste route? Vormgeven toegang

De slimste route? Vormgeven toegang De slimste route? Vormgeven toegang Grote veranderingen in zorg en ondersteuning Taken vanuit AWBZ, Jeugdzorg, Werk en inkomen. Passend onderwijs (toegang tot onderwijs) De slimste route (voor Hengelo)

Nadere informatie

Stichting De Vleet strategisch meerjarenbeleid 2012-2016 Concept

Stichting De Vleet strategisch meerjarenbeleid 2012-2016 Concept Stichting De Vleet strategisch meerjarenbeleid 2012-2016 Concept 1. Beleidskader Stichting De Vleet, brede welzijnsinstelling in de gemeente Woudrichem wil streven naar een gemeente waar mensen zich thuis

Nadere informatie

Kwetsbare mensen doen mee in wijken en buurten

Kwetsbare mensen doen mee in wijken en buurten Kwetsbare mensen doen mee in wijken en buurten Leerervaringen uit het ontwikkel- en onderzoeksproject 14 maart 2011 Jolanda Habraken Inhoud presentatie Aanleiding project Structuur Activiteiten Resultaten

Nadere informatie

Integraal en ontschot werken; kan het? Divosacongres 17 november 2016

Integraal en ontschot werken; kan het? Divosacongres 17 november 2016 Integraal en ontschot werken; kan het? Divosacongres 17 november 2016 11/21/2016 Programma Voorstellen, wie zijn wij? Schaalwandelen Landelijk beeld, hoe ontschot zijn we werkelijk? Eindhoven vertelt Samen

Nadere informatie

Gemeentelijke wijkgericht werken rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd Leiden

Gemeentelijke wijkgericht werken rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd Leiden Gemeentelijke wijkgericht werken rapportage Jeugd Leiden Gemeentelijke wijkgericht werken rapportage Inleiding 3 1. Leiden Morskwartier 3 2. Wijkgericht werken algemeen 6 3. Wijkgericht werken 2019 6 Gemeente

Nadere informatie

De integrale aanpak van Zaanstad. Fian van Vlokhoven

De integrale aanpak van Zaanstad. Fian van Vlokhoven De integrale aanpak van Zaanstad Fian van Vlokhoven Inhoud I. Ontstaan van het Integraal Vluchtelingen Programma II. Opdracht vaststellen III. Input voor de integrale aanpak ophalen IV. De integrale aanpak

Nadere informatie

WAT ZIJN DE UITGANGSPUNTEN

WAT ZIJN DE UITGANGSPUNTEN WAT ZIJN DE UITGANGSPUNTEN Bekijk de visie en beantwoord de volgende vragen In welke mate er aandacht is voor andere partijen, burgers, vrijwilligers, mantelzorg Wat staat er vermeld over de eigen kracht

Nadere informatie

Deze tijd vraagt om creativiteit

Deze tijd vraagt om creativiteit 12 april 2012 Werkplaats Onderneem met zin! Deze tijd vraagt om creativiteit Participeren/ Meedoen naar vermogen Schakelen en verbinden Wim Roelofs Integrale aanpak en noodzaak om te schakelen en te verbinden

Nadere informatie

RIBW werkt in & met sociale wijkteams

RIBW werkt in & met sociale wijkteams RIBW werkt in & met sociale wijkteams Inspiratiedagen RIBW 1 & 8 september 2015 Movisie Anneke van der Ven 9/9/2015 In wat voor tijd leven we eigenlijk? 1 1. Van AWBZ naar Wet Maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Van theorie naar de dagelijkse praktijk van de Wmo, De Kanteling en Welzijn Nieuwe Stijl in Wielwijk

Van theorie naar de dagelijkse praktijk van de Wmo, De Kanteling en Welzijn Nieuwe Stijl in Wielwijk Van theorie naar de dagelijkse praktijk van de Wmo, De Kanteling en Welzijn Nieuwe Stijl in Wielwijk Pamela van der Kruk Interim manager WijkInformatiePunt en Sociaal Wijkteam Wielwijk INDELING PRESENTATIE

Nadere informatie

Met elkaar voor elkaar

Met elkaar voor elkaar Met elkaar voor elkaar Publiekssamenvatting Oktober 2013 1 1 Inleiding Met elkaar, voor elkaar. De titel van deze notitie is ook ons motto voor de komende jaren. Samen met u (inwoners en beroepskrachten)

Nadere informatie

STRATEGISCH BELEIDSPLAN Voor veerkrachtige burgers en buurten!

STRATEGISCH BELEIDSPLAN Voor veerkrachtige burgers en buurten! STRATEGISCH BELEIDSPLAN 2015-2017 Voor veerkrachtige burgers en buurten! INTRODUCTIE Welzijn De Meierij: maakt meer mogelijk Welzijn De Meierij is een jonge organisatie. Wij bestaan sinds 1 januari 2013

Nadere informatie

De aansturing van Punt Welzijn door de gemeente Weert Door Nol van Drunen. rekenkamer 26 november 2013

De aansturing van Punt Welzijn door de gemeente Weert Door Nol van Drunen. rekenkamer 26 november 2013 De aansturing van Punt Welzijn door de gemeente Weert Door Nol van Drunen rekenkamer 26 november 2013 Introductie Historie Verzoek raad in eind 2010; Moeizaam onderzoek, veel discussie tussen onderzoeker

Nadere informatie

Wijkteams en informele zorg. 22 juni 2015 Inge Redeker (Vilans)

Wijkteams en informele zorg. 22 juni 2015 Inge Redeker (Vilans) Wijkteams en informele zorg 22 juni 2015 Inge Redeker (Vilans) 1 Kort kennismaken Wie zit er in de zaal? Professionals uit wijkteams? Mantelzorgers? Vrijwilligers? Overig? Wir-war aan wijkteams In veel

Nadere informatie

Transitie AWBZ in regio Brabant Noordoost - Oost

Transitie AWBZ in regio Brabant Noordoost - Oost Transitie AWBZ in regio Brabant Noordoost - Oost Transitie AWBZ AWBZ WMO Transitie: Project structuur en regionale aanpak Waar staan we nu Planning Wat is de AWBZ? Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6. Doetinchem, 20 september 2018 ALDUS VASTGESTELD 27 SEPTEMBER Regionale visie op inkoop Sociaal Domein vanaf 2021

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6. Doetinchem, 20 september 2018 ALDUS VASTGESTELD 27 SEPTEMBER Regionale visie op inkoop Sociaal Domein vanaf 2021 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6 ALDUS VASTGESTELD 27 SEPTEMBER 2018 Regionale visie op inkoop Sociaal Domein vanaf 2021 Te besluiten om: In te stemmen met de regionale visie op inkoop voor het Sociaal Domein

Nadere informatie

Geachte lezer, Anne-Corine Schaaps directeur

Geachte lezer, Anne-Corine Schaaps directeur Geachte lezer, Fijn dat u even tijd neemt om kortweg kennis te maken met het beleid van stichting Welcom. Door het beleid voor de komende vier jaren te omschrijven, laat Welcom zien wat ze in de samenleving

Nadere informatie

Missie en visie Sociom

Missie en visie Sociom Handboek van werken Missie en visie Sociom Missie 1 Sociom Samen doen, samen denken, samen beslissen en samen werken! Sociom is zichtbaar en goed geworteld in buurten, dorpen en wijken en maakt sámen met

Nadere informatie

Workshop Krimpcafe XL Maatwerk op lokaal niveau. Jaap Ikink. 12 juni 2014

Workshop Krimpcafe XL Maatwerk op lokaal niveau. Jaap Ikink. 12 juni 2014 Workshop Krimpcafe XL Maatwerk op lokaal niveau Jaap Ikink 12 juni 2014 Maatwerk voor Sociale Wijkteams Waarom sociale wijkteams? Uitdaging op lokaal niveau! Adviezen voor beleid?! Maatwerk voor Sociale

Nadere informatie