Werken aan taalbeleid in de handelsvakken, de lessen economie en bedrijfseconomie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Werken aan taalbeleid in de handelsvakken, de lessen economie en bedrijfseconomie"

Transcriptie

1 Werken aan taalbeleid in de handelsvakken, de lessen economie en bedrijfseconomie Met dank aan Magda Snoeck, pedagogisch begeleider handelsvakken en Katrien Van Daele, pedagogisch begeleider economie De Belg is een financiële analfabeet Dat beweert althans de krant De Tijd na het afnemen van de enquête Doe de geldtest bij 1065 respondenten. De test bestond uit 10 vragen. De gemiddelde score was 46 %. Niemand slaagde erin om alle vragen juist te beantwoorden. En wat dacht u? Juist, het onderwijs heeft het weer gedaan! In het magazine Netto (25 oktober 2008), een bijlage bij De Tijd bloklettert Dieter Haerens in zijn column: Schuldig verzuim. Ik citeer uit zijn betoog: Net daarom is het jammer dat het schrijnend gebrek aan interesse in geldzaken zich ook zo hard manifesteert op die plaats waar iedereen de basis legt voor de richting die hij uitgaat met zijn leven, de school. De financiële ongeletterdheid bij leraren, een beroep waarvoor ik een enorm respect heb, is groot. De desinteresse is, zo mogelijk nog groter. Hij geeft verder aan minister Vandenbroucke, die de basiskennis over economie in de vakoverschrijdende eindtermen voor het secundair onderwijs wil opnemen, de volgende aandachtspunten mee en ik citeer: Beperk het niet tot de (macro)-economie maar focus op echte basiskennis over persoonlijke financiën in de meest ruime én praktische zin van het woord. Ga goed na wat er naast het secundair onderwijs al in de laatste jaren van het basisonderwijs, misschien spelenderwijs kan gebeuren. Leid de leraren op! Allemaal. Zij moeten eerst overtuigd en geboeid geraken door het nut en de zin van wat ze hun leerlingen moeten bijbrengen. Verder in het blad lezen we: De financiële opvoeding begint bij de taal. De financiële producten zijn nog nooit zo complex geweest en nog nooit zo wijdverspreid. Veel meer mensen dan vroeger bezitten bijvoorbeeld aandelen. Rechtstreeks maar ook onrechtstreeks in het kader van pensioensparen. Maar kunnen zij uitleggen wat een aandeel is? En wat de consequenties zijn van het bezit van aandelen? Maar, financiële opvoeding mag niet beperkt zijn tot beleggen. Alle andere aspecten van het financieel handelen moeten daarbij aan bod komen. Denk aan aspecten als lenen, sparen, woonkredieten, verzekeringen, belastingen. Financiële opvoeding moet ook aandacht hebben voor het steeds veranderende regelgevende kader. Laat ons dus in de eerste plaats beginnen met het begrijpen van alle financiële termen. Nieuwsgierig of wij alle termen kennen en kunnen doorgeven aan de leerlingen? Hier zijn de vragen uit de test.

2 1 De intresten die u ontvangt op een spaarrekening zijn: 1.1 Vrijgesteld van belasting (= roerende voorheffing) 1.2 Vrijgesteld van roerende voorheffing voor zover de intresten een bepaald maximumbedrag niet overschrijden. 1.3 Altijd onderworpen aan roerende voorheffing. 2 Het geld dat u belegt in een gemeenschappelijk beleggingsfonds: 2.1 Geniet altijd van kapitaalbescherming. Je krijgt altijd terug wat je erin stopt. 2.2 Geniet nooit van kapitaalbescherming. Je weet nooit hoeveel je terugkrijgt van wat je erin stopt. 2.3 Geniet soms van een bepaalde vorm van kapitaalbescherming. Dat is afhankelijk van het type fonds. 3 Als u geld leent om een bepaald product te kopen (bv. een wagen, een keuken ) dan wordt bij de leningvoorwaarden altijd een JKP vermeld. Die term geeft aan: 3.1 Welk bedrag je maandelijks moet terugbetalen. 3.2 Hoeveel de intrestlasten voor de lening bedragen, uitgedrukt in procent op jaarbasis. 3.3 Hoeveel je maximaal kan lenen over een bepaalde looptijd. 4 U kunt tijdens uw leven al effecten (kasbons, aandelen, obligaties ) schenken aan uw toekomstige erfgenamen, maar toch de inkomsten blijven ontvangen zolang u nog leeft: 4.1 Waar 4.2 Niet waar 4.3 Ik weet het niet. 5 Is het mogelijk om een hypothecair woonkrediet vervroegd terug te betalen (dus voor het einde van de kredietperiode) indien u dat zou wensen? 5.1 Ja, dat kan te allen tijde gratis. 5.2 Ja, dat kan mits het betalen van een compensatievergoeding aan de financiële instelling/kredietverstrekker. 5.3 Nee, dat kan niet. 6 Veel werknemers krijgen, naast hun loon, maaltijdcheques via hun werkgever. Die cheques zijn: 6.1 Altijd vrijgesteld van personenbelasting en sociale bijdragen. 6.2 Alleen vrijgesteld van personenbelasting en sociale bijdragen indien aan een aantal specifieke voorwaarden is voldaan. 6.3 Altijd onderworpen aan personenbelasting en sociale bijdragen. 7 Als u bijdragen stort die voldoen aan alle voorwaarden van het wettelijk geregelde pensioensparen, dan levert dat (zonder rekening te houden met gemeentebelasting): 7.1 Een fiscaal voordeel van 830 EUR op (aanslagjaar 2009). 7.2 Een fiscaal voordeel van 30 tot 40 % van EUR op (aanslagjaar 2009). 7.3 Een fiscaal voordeel van 30 tot 40 % van 830 EUR op (aanslagjaar 2009). 7.4 Geen fiscaal voordeel op.

3 8 Het rendement op een spaarrekening bestaat uit enkele onderdelen. Welke van de hieronder vermelde elementen kan daar nooit deel van uitmaken? 8.1 Aangroeipremie 8.2 Basisrente 8.3 Dividend 8.4 Getrouwheidspremie 9 Bij de aankoop van een bestaande woning zijn registratierechten verschuldigd. Het tarief (percentage) is afhankelijk van: 9.1 Het aantal ruimtes in de woning. 9.2 Het inkomen van de koper van de woning. 9.3 De waarde van de woning. 10 Welke van de volgende verzekeringen is wettelijk verplicht? 10.1 Brandverzekering 10.2 Familiale verzekering 10.3 Levensverzekering 10.4 Verzekering burgerlijke aansprakelijkheid auto. De oplossingen vindt u in het volgende nummer van de Diocesane Mededelingen, rubriek Taaldrempels. Zoals beloofd, hier de antwoorden op de vragen uit de Geldtest. Het juiste antwoord is in vet en cursief gezet. 11 De intresten die u ontvangt op een spaarrekening zijn: 11.1 Vrijgesteld van belasting (= roerende voorheffing) 11.2 Vrijgesteld van roerende voorheffing voor zover de intresten een bepaald maximumbedrag niet overschrijden Altijd onderworpen aan roerende voorheffing. 12 Het geld dat u belegt in een gemeenschappelijk beleggingsfonds: 12.1 Geniet altijd van kapitaalbescherming. Je krijgt altijd terug wat je erin stopt Geniet nooit van kapitaalbescherming. Je weet nooit hoeveel je terugkrijgt van wat je erin stopt Geniet soms van een bepaalde vorm van kapitaalbescherming. Dat is afhankelijk van het type fonds. 13 Als u geld leent om een bepaald product te kopen (bv. een wagen, een keuken ) dan wordt bij de leningvoorwaarden altijd een JKP vermeld. Die term geeft aan: 13.1 Welk bedrag je maandelijks moet terugbetalen 13.2 Hoeveel de intrestlasten voor de lening bedragen, uitgedrukt in procent op jaarbasis 13.3 Hoeveel je maximaal kan lenen over een bepaalde looptijd. 14 U kunt tijdens uw leven al effecten (kasbons, aandelen, obligaties ) schenken aan uw toekomstige erfgenamen, maar toch de inkomsten blijven ontvangen zolang u nog leeft.

4 14.1 Waar 14.2 Niet waar 14.3 Ik weet het niet. 15 Is het mogelijk om een hypothecair woonkrediet vervroegd terug te betalen (dus voor het einde van de kredietperiode) indien u dat zou wensen? 15.1 Ja, dat kan te allen tijde gratis 15.2 Ja, dat kan mits het betalen van een compensatievergoeding aan de financiële instelling/kredietverstrekker 15.3 Nee, dat kan niet. 16 Veel werknemers krijgen, naast hun loon, maaltijdcheques via hun werkgever. Die cheques zijn: 16.1 Altijd vrijgesteld van personenbelasting en sociale bijdragen Alleen vrijgesteld van personenbelasting en sociale bijdragen indien aan een aantal specifieke voorwaarden is voldaan Altijd onderworpen aan personenbelasting en sociale bijdragen. 17 Als u bijdragen stort die voldoen aan alle voorwaarden van het wettelijk geregelde pensioensparen, dan levert dat (zonder rekening te houden met gemeentebelasting): 17.1 Een fiscaal voordeel van 830 EUR op (aanslagjaar 2009) 17.2 Een fiscaal voordeel van 30 tot 40 % van EUR op (aanslagjaar 2009) 17.3 Een fiscaal voordeel van 30 tot 40 % van 830 EUR op (aanslagjaar 2009) 17.4 Geen fiscaal voordeel op. 18 Het rendement op een spaarrekening bestaat uit enkele onderdelen. Welke van de hieronder vermelde elementen kan daar nooit deel van uitmaken? 18.1 Aangroeipremie 18.2 Basisrente 18.3 Dividend 18.4 Getrouwheidspremie 19 Bij de aankoop van een bestaande woning zijn registratierechten verschuldigd. Het tarief (percentage) is afhankelijk van: 19.1 Het aantal ruimtes in de woning 19.2 Het inkomen van de koper van de woning 19.3 De waarde van de woning 20 Welke van de volgende verzekeringen is wettelijk verplicht? 20.1 Brandverzekering 20.2 Familiale verzekering 20.3 Levensverzekering 20.4 Verzekering burgerlijke aansprakelijkheid auto.

5 Uit Van Dale nieuwsbrief van 28 oktober 2008 Op pagina 3 van dagblad De Pers verschijnt dagelijks de Van Dale-taalrubriek Van Dale geeft antwoord. Hieronder treft u een stukje aan dat onlangs verschenen is. Bankencrisis De financiële wereld, de economie, het bedrijfsleven, uw pensioenfonds of beleggingsportefeuille alles en iedereen zucht onder de bankencrisis die sinds het derde kwartaal van 2007 de beurzen en inmiddels ook de wereldeconomie in zijn greep houdt. Alleen onze taal vaart er wel bij. Die wordt namelijk sinds pakweg een jaar verrijkt met allerlei financiële termen die verband houden met de kredietcrisis. Soms zijn het vaktermen die tot voor kort alleen in de kelders en krochten van de financiële wereld rondgefluisterd werden, zoals subprime (risicovolle hypotheeklening), alt-a-hypotheek (iets minder risicovolle hypotheeklening), mortgage backed security (als financieel product verhandelbare hypotheek) en CDO oftewel collaterized debt obligation (lening met als onderpand een pakketje risicovolle hypotheekobligaties). Maar ook woorden die op het eerste gezicht minder exotisch ogen, zijn de laatste maanden op de golven van de financiële crisis de omgangstaal komen binnendrijven. Dat varieert van bufferkapitaal (in het bedrijfsleven een potje om verliezen op te vangen) tot leenangst en van kredietbeoordelaar tot obligatieverzekeraar. Of deze woorden zullen beklijven in de omgangstaal, moet de tijd leren. Misschien wel, en dan treft u sommige ervan te zijner tijd in het woordenboek aan. Maar mogelijk ook niet, namelijk als de doemdenkers gelijk krijgen die de financiële meltdown op zwarte woensdag, 17 september 2008, beschouwen als de aanzet voor definitieve ondergang van het moderne graaikapitalisme. Voor de lessen economie en handel is het werken met krantenartikels een noodzaak. Maar zijn we ons ervan bewust dat heel veel begrippen dicht bij elkaar liggen en vragen om een precieze omschrijving? We geven hieronder een paar knipselvoorbeelden: Volgens de Lissabon-doelstellingen uit begin 2000, moet Europa tegen 2010 de meest competitieve en dynamische kenniseconomie van de wereld zijn, een duurzame groei bestendigen door meer en betere banen te creëren en een hechtere sociale samenhang vormen. Een van de prioriteiten is om tegen 2010 de zogenaamde participatiegraad tot 70% te verhogen. Hoewel voor de volledige Europese Unie een werkzaamheidsgraad van 70 procent werd beoogd, kwam het Europees gemiddelde uiteindelijk niet hoger uit dan 65,4 procent. België ligt met 62 procent onder dat gemiddelde. De werkgelegenheidsgraad van Belgen en EU15-brugers is veel hoger dan die van niet EU15-burgers. Bij de mannen bedraagt de werkgelegenheidsgraad van niet-eu15-burgers de laatste 20 jaar maximaal 50%. Dat staat tegenover een werkgelegenheidsgraad bij mannelijke EU15- burgers die varieert tussen de 59% en de 69%. De gunstiger situatie op de arbeidsmarkt weerspiegelt zich in een toename van de werkzaamheidgraad tot 60,5% en een afname van de werkloosheidsgraad tot 7%. De activiteitsgraad stijgt lichtjes van 64,9% in

6 1999 tot 65,1% in De vrouwelijke activiteitsgraad ligt ver onder de mannelijke. Hoewel de kengetallen telkens anders gemeten worden, komt de boodschap toch in hoofdzaak op hetzelfde neer: in België werken te weinig mensen om ons sociaal zekerheidssysteem overeind te houden. Als we de boodschap duidelijk willen laten primeren boven de verwarring rond de terminologie, is er nood aan een duidelijk begrippenkader. Elke leraar is een taalleraar, dus ook de leraar economie en handel. De rode draad doorheen de Taaldrempels in de Diocesane Mededelingen is een pleidooi voor taalgericht vakonderwijs vanuit de filosofie dat taal het fundament is van kennis en denken en dat het stimuleren van taal ook het leren en denken bevordert. Als we ervan uitgaan dat taal leren gebeurt in een concrete omgeving (context) met een begrijpelijk taalaanbod en met veel mogelijkheden tot interactie dan is het duidelijk dat ook voor de leraar economie en handel een rol is weggelegd. Met een groep leraren en begeleiders economie kwamen we tot de volgende bedenkingen rond taal: schooltaal begrijpen vergt veel taalvaardigheid. Begrijpen onze leerlingen de woorden: discriminatie, factoren, vraag en aanbod, consumenten en producenten, positioneren, ten laste zijn? schooltaal is vaak abstract en weinig betekenisvol. Wat zeggen de volgende begrippen onze leerlingen: markten, maatschappij, afspraak, inspraakorgaan, ondernemingscultuur, ratio s, kengetallen? leerlingen leren in klasverband te weinig taalkennis. De volgende begrippen worden ook in andere contexten gebruikt maar vaak maken onze leerlingen de transfer niet: determinanten, elasticiteit, selecteren, intensief, vermogen De conclusie ligt voor de hand. Een aantal leerlingen leert (slechts met veel) moeite de inhoud van een vak. Vandaar dat taalgericht vakonderwijs voor de volgende uitdagingen staat: (vak)taal mogen/moeten gebruiken maakt leerlingen taalvaardiger passieve kennisoverdracht is onvoldoende actieve, talige opdrachten met taalsteun zijn een must in elk vak zinvolle en uitdagende taken in samenwerking met anderen leiden tot kennisconstructie. De volgende aanbevelingen kunnen een hulp zijn: bewust worden/zijn voor de taalproblematiek bij leerlingen en zeker niet alleen bij anderstalige leerlingen is een eerste stap in de goede richting. taalgericht vakonderwijs met aandacht voor de opbouw van een begrippenkader en taalsteun, kunnen een wezenlijk onderdeel uitmaken van de lessen economie en leiden tot grotere taalvaardigheid en verdieping van het denkproces. alle vakken worden taliger terwijl leerlingen minder lezen en minder vertrouwd zijn met schooltaal. Leraren Nederlands besteden aandacht aan leesstrategieën, tekstanalyse, begrijpend lezen Leraren economie en handel

7 kunnen deze vaardigheden bij hun leerlingen aangrijpen en voor de nodige transfers zorgen bij het lezen van vragen, het begrijpen van teksten (artikels) en het maken van onderzoeksopdrachten (onderzoekscompetenties). In de tweede graad aso leren de leerlingen in de lessen Nederlands hoe ze een onderzoeksvraag moeten/kunnen formuleren. In de lessen economie kan deze vaardigheid worden ingezet voor het realiseren van de onderzoekscompetenties. teksten als uitgangssituatie bij leerinhouden, in overhoringen en proefwerken mogen bewerkt worden met de vermelding vrij naar. Dit is meteen een suggestie om in de lesvoorbereiding en bij het opstellen van evaluaties, expliciet rekening te houden met de taalproblematiek. als we (positieve) feedback geven, is het best mogelijk dat niet alle leerlingen begrijpen wat we bedoelen. Je bent weinig betrokken bij het groepswerk, stel je wat flexibeler op bij het uitvoeren van de opdracht, je mag gerust wat meer assertief zijn vragen wel eens om wat extra uitleg. evaluaties overleggen met collega s en met de collega Nederlands en onderzoeksopdrachten evalueren op taalgebruik stimuleert leerlingen en leraren om het hokjesleren te overstijgen. de lessen economie en handel bieden veel gelegenheid om leerlingen aan het woord te laten: de inhoud van concrete contexten samenvatten, antwoorden formuleren, het verslag van een groepsgesprek opmaken, de presentatie van een onderzoeksopdracht, debat of rollenspel, verkoopgesprek Een uitdaging voor elke vakleraar, vakgroep, werkgroep, graadcoördinator, school en scholengemeenschap?

Leedsestraat 22, 9770 Kruishoutem Moretusstraat 6, 9120 Beveren-Waas. staes.siegfried@telenet.be, tel: 0478/313.389, http://www.siegfriedstaes.

Leedsestraat 22, 9770 Kruishoutem Moretusstraat 6, 9120 Beveren-Waas. staes.siegfried@telenet.be, tel: 0478/313.389, http://www.siegfriedstaes. versie 27/06/2014 Financieel Overzicht - Vragenlijst voor de cliënt (=verzekeringnemer): Naam:.Voornaam:... Voor welke perso(o)n(en) wordt dit document ingevuld? voor uzelf samen met uw partner enkel voor

Nadere informatie

De Pensioenkrant. Wilt u ook uw pensioen veilig stellen? Lees verder in de pensioenkrant...

De Pensioenkrant. Wilt u ook uw pensioen veilig stellen? Lees verder in de pensioenkrant... De Pensioenkrant Wilt u ook uw pensioen veilig stellen? Lees verder in de pensioenkrant... Het probleem Levensstandaard behouden wordt moeilijker Uit cijfers van het nationaal instituut voor statistiek

Nadere informatie

Bemiddelingsfiche, Kennis en ervaring, financiële situatie, horizon en doelstelling

Bemiddelingsfiche, Kennis en ervaring, financiële situatie, horizon en doelstelling Kantoor BEVERNAGE NV Bevernage invest : maatschappelijke & uitbatingszetel : Woestendorp 45 8640 Woesten Ondernemingsnummer : 0439.040.509 Tel : 057 42 21 82 - email : info@bevernage.be - www.bevernage.be

Nadere informatie

Uw spaarrekening: een lage opbrengst in ruil voor veiligheid?

Uw spaarrekening: een lage opbrengst in ruil voor veiligheid? Inhoudstafel Deel 1. Uw spaarrekening: een lage opbrengst in ruil voor veiligheid? 1. Hoe werkt een spaarrekening eigenlijk?............................... 1 1.1. De rente op uw spaarrekening: basisrente

Nadere informatie

Bemiddelingsfiche: Kennis en ervaring, financiële situatie, horizon en doelstelling

Bemiddelingsfiche: Kennis en ervaring, financiële situatie, horizon en doelstelling MIIFID BELEGGINGSPROFIEL VERZEKERINGEN TAK 21-23-26 BVBA Kantoor Decapmaker - Oostlaan 18-8970 Poperinge Tel: 057/33 65 35 Fax: 057/ 33 87 47 Ondernemingsnummer: 0426.185.831 info@decapmaker.be www.decapmaker.be

Nadere informatie

In 10 stappen naar een vermogen zonder zorgen

In 10 stappen naar een vermogen zonder zorgen In 10 stappen naar een vermogen zonder zorgen Wie is Optima? Opgericht in 1991 Onafhankelijk 13.160 klanten per 01/09/2010 316 medewerkers Trends Gazelle in: 2002-2003 - 2004-2006 2007-2008 2009 In 2010

Nadere informatie

dag van de wiskunde 2013

dag van de wiskunde 2013 dag van de wiskunde 2013 kulak, 23 november 2013 financiële algebra voor de derde graad nicole de wilde leraar sint-franciscusinstituut melle Doelstelling Wat niet? Het is niet de bedoeling om een theoretische

Nadere informatie

De grootste financiële beslissing in een mensenleven

De grootste financiële beslissing in een mensenleven De grootste financiële beslissing in een mensenleven 1 520.000.000.000,- ( 520 mrd) Totale hypotheekschuld van Nederlandse huishoudens Bron: NMa 2 170.000,- De gemiddelde grootte van een hypotheek in Nederland

Nadere informatie

MAATREGELEN DI RUPO DE ONDERNEMER ZAL BETALEN

MAATREGELEN DI RUPO DE ONDERNEMER ZAL BETALEN MAATREGELEN DI RUPO DE ONDERNEMER ZAL BETALEN BENT U GESTRIKT OF BENT U GESTRIKT? INLEIDING» Feitelijk opheffen bankgeheim» Geheime commissielonen Bewust niet aangegeven - systematisch Taxatie 309 % Te

Nadere informatie

4/07/2013 Bart De Graeve

4/07/2013 Bart De Graeve 1 Fiscaliteit Verzekeringsaspect Context Tak 21 Belegging Tak 23 Planning Verzekering = contract De voorwaarden worden vastgelegd bij ondertekening 3 Verzekering = contract Enige premie Opvragingen Premieplan

Nadere informatie

VIVIUM Langetermijnsparen

VIVIUM Langetermijnsparen VIVIUM Langetermijnsparen Sparen voor de toekomst met fiscale korting Gewaarborgd rendement Jaarlijkse winstdeelname Fiscaal voordeel Financiële zekerheid voor uw nabestaanden Moet u straks rondkomen met

Nadere informatie

van Axa, Baloise, Allianz, AG, Optimco, DKV, Dela, Vivium, Euromex, Lar,.... Diezelfde maatschappijen bezit[ten] een rechtstreekse of middellijke deelneming van meer dan 10% van de stemrechten of van het

Nadere informatie

Bepaal uw beleggersprofiel FINTRO. GAAT VER, BLIJFT DICHTBIJ.

Bepaal uw beleggersprofiel FINTRO. GAAT VER, BLIJFT DICHTBIJ. Bepaal uw beleggersprofiel FINTRO. GAAT VER, BLIJFT DICHTBIJ. Via het beleggersprofiel naar beter beleggingsadvies Wanneer uw bank u beleggingsadvies verstrekt, moet zij rekening houden met uw financiële

Nadere informatie

KLANTPROFIEL VOOR DHR. EN MEVR.

KLANTPROFIEL VOOR DHR. EN MEVR. UW KLANTPROFIEL Een financieel advies wordt niet alleen uitgebracht op basis van uw huidige financiële situatie en wensen en doelstellingen, maar ook op basis van uw kennis van, ervaring met en risicobereidheid

Nadere informatie

Managed Funds Balanced Fund 1

Managed Funds Balanced Fund 1 Managed Funds Balanced Fund 1 PENSIOENSPAREN, LANGE TERMIJNSPAREN EN NIET-FISCAAL SPAREN Type levensverzekering Levensverzekering met een rendement dat gekoppeld is aan beleggingsfondsen (tak 23). Waarborgen

Nadere informatie

Impact begrotingsmaatregelen van Di Rupo op uw Personenbelasting

Impact begrotingsmaatregelen van Di Rupo op uw Personenbelasting Voordelen alle aard Impact begrotingsmaatregelen van Di Rupo op uw Personenbelasting 1. Kosteloze terbeschikkingstelling woonst KI 745 EUR geïndexeerd KI

Nadere informatie

BELEGGINGSPROFIEL. Naam cliënt: Cliëntnummer: Rekening nummer: Datum: Referentie:

BELEGGINGSPROFIEL. Naam cliënt: Cliëntnummer: Rekening nummer: Datum: Referentie: BELEGGINGSPROFIEL Naam cliënt: Cliëntnummer: Rekening nummer: Datum: Referentie: Beleggingsadvies impliceert in de eerste plaats dat wij een voldoende inzicht krijgen in uw risico-profiel, uw kennis en

Nadere informatie

Renteprofiel en Risico-analyse

Renteprofiel en Risico-analyse Welke hypotheekvorm heeft u gekozen? Aflossingsvrije hypotheek (10 punten). Leven hypotheek (traditioneel), Annuïteiten hypotheek, Lineaire hypotheek (8 punten). Vermogensplanning hypotheek, Leven hypotheek

Nadere informatie

Hoe kan de school in het algemeen werk maken van het nieuwe concept (stam + contexten)?

Hoe kan de school in het algemeen werk maken van het nieuwe concept (stam + contexten)? Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel VOET EN STUDIEGEBIED ASO STUDIERICHTING : ECONOMIE Hoe kan de school in het algemeen werk maken van het nieuwe concept

Nadere informatie

Bijlage bij lesbrief Pensioenworkshop Mañana

Bijlage bij lesbrief Pensioenworkshop Mañana Stichting Weet Wat Je Besteedt (WWJB) Extra uitleg en Q&A Bijlage bij lesbrief Pensioenworkshop Mañana Wat is pensioen? Tekst uit het filmpje Wist je dat je nu waarschijnlijk al pensioen opbouwt? Een klein

Nadere informatie

KLANTPROFIEL VOOR DHR. HYPOTHEEK

KLANTPROFIEL VOOR DHR. HYPOTHEEK UW KLANTPROFIEL Een financieel advies wordt niet alleen uitgebracht op basis van uw huidige financiële situatie en wensen en doelstellingen, maar ook op basis van uw kennis van, ervaring met en risicobereidheid

Nadere informatie

VIVIUM Langetermijnsparen

VIVIUM Langetermijnsparen VIVIUM Langetermijnsparen Sparen voor de toekomst met fiscale korting Gewaarborgd rendement Jaarlijkse winstdeelname Fiscaal voordeel Financiële zekerheid voor uw nabestaanden Moet u straks rondkomen met

Nadere informatie

Deze 2 woorden dekken gans het verhaal achter de huidige malaise in beleggingsland.

Deze 2 woorden dekken gans het verhaal achter de huidige malaise in beleggingsland. Nieuwsbrief Geelkoorts en dalende olieprijs. Deze 2 woorden dekken gans het verhaal achter de huidige malaise in beleggingsland. Dat de economie in China trager groeit dan de voorbije jaren is algemeen

Nadere informatie

Wegwijs in de wereld van (mijn) geld

Wegwijs in de wereld van (mijn) geld Wegwijs in de wereld van (mijn) geld Handleiding ontwikkeld door het Sint-Pieterscollege in samenwerking met KHLeuven- departement Economisch Hoger Onderwijs September 2013 With the support of the Lifelong

Nadere informatie

Inhoudstafel. Deel I - Groepsverzekering of IPT. Voorwoord... 1. Inhoudstafel. 1. Schema... 5. 2. Algemeen... 6

Inhoudstafel. Deel I - Groepsverzekering of IPT. Voorwoord... 1. Inhoudstafel. 1. Schema... 5. 2. Algemeen... 6 Inhoudstafel Voorwoord.... 1 Deel I - Groepsverzekering of IPT 1. Schema.................................................... 5 2. Algemeen.................................................. 6 2.1. Waarom

Nadere informatie

ENGELS. Zijn er nog vragen?

ENGELS. Zijn er nog vragen? ENGELS Zijn er nog vragen? Als begeleider talen krijgen we dagelijks vragen en bedenkingen rond leerplannen, ondersteunende documenten, extra informatie over het vak, evaluatie, didactiek, zorg en taalpedagogiek.

Nadere informatie

Samen uw risicoprofiel bepalen - Natuurlijke personen

Samen uw risicoprofiel bepalen - Natuurlijke personen Samen uw risicoprofiel bepalen - Natuurlijke personen Beleggen is keuzes maken. Hoe weet u als belegger welk type belegging voor u het meest geschikt is? Hoe vindt u het juiste evenwicht tussen rendement

Nadere informatie

Eeckhout & Slegt financieel adviseurs. Wat is uw hoogste genoten algemene opleiding?

Eeckhout & Slegt financieel adviseurs. Wat is uw hoogste genoten algemene opleiding? Klantprofiel blad financieel 09-02 Kennis & Ervaring op het gebied van financiële producten Naam en voorletters Voornaam Titel Geboortedatum Adres Postcode Woonplaats Wat is uw hoogste genoten algemene

Nadere informatie

NAAM: UW KLANTPROFIEL. Assurantie Administratie Belastingzaken Financieringen Hypotheken

NAAM: UW KLANTPROFIEL. Assurantie Administratie Belastingzaken Financieringen Hypotheken NAAM: UW KLANTPROFIEL Een financieel advies wordt niet alleen uitgebracht op basis uw huidige financiële situatie en wensen en doelstellingen, maar ook op basis uw kennis, ervaring met en risicobereidheid

Nadere informatie

De begroting voor een eigen woning: een kopzorg voor de Belgen!

De begroting voor een eigen woning: een kopzorg voor de Belgen! De begroting voor een eigen woning: een kopzorg voor de Belgen! 13 februari 2014 In aanwezigheid van: 1 Johan Vande Lanotte, vice-eersteminister en minister van Economie en Consumenten 2 Koen Geens, minister

Nadere informatie

Vragenlijst Aegon Beheerd Beleggen Levensloop

Vragenlijst Aegon Beheerd Beleggen Levensloop Aegon Beheerd Beleggen Vragenlijst Aegon Beheerd Beleggen Levensloop Wat fijn dat u uw huidige beleggingsrekening wilt omzetten naar Aegon Beheerd Beleggen Levensloop. Voordat we uw rekening kunnen omzetten,

Nadere informatie

Binnenkort heb je een afspraak met één van onze adviseurs. Om je goed van dienst te kunnen zijn, hebben wij informatie van je nodig.

Binnenkort heb je een afspraak met één van onze adviseurs. Om je goed van dienst te kunnen zijn, hebben wij informatie van je nodig. het klantprofiel Binnenkort heb je een afspraak met één van onze adviseurs. Om je goed van dienst te kunnen zijn, hebben wij informatie van je nodig. Waarom een klantprofiel? Het klantprofiel heeft als

Nadere informatie

Klant- en Risicoprofiel - Hypotheken Midden Nederland BV

Klant- en Risicoprofiel - Hypotheken Midden Nederland BV Klant- en Risicoprofiel - Hypotheken Midden Nederland BV Oudwijkerlaan 1D - 3581 TA Utrecht Website: hypothekenmiddennederland.nl e-mail: info@hypothekenmiddennederland.nl Telefoon: 030 276 32 18 Telefax:

Nadere informatie

Klant- en risicoprofiel Vragenlijst beleggingsprofiel. Naam, voorletters: m/v.

Klant- en risicoprofiel Vragenlijst beleggingsprofiel. Naam, voorletters: m/v. Vra Klant- en risicoprofiel Vragenlijst beleggingsprofiel enlijst Denkt u aan de handtekening op aan het einde van het profiel. Naam, voorletters: m/v Adres: Postcode/woonplaats: E-mailadres: Geboortedatum:

Nadere informatie

Samen uw risico profiel bepalen

Samen uw risico profiel bepalen Klant naam: Woonplaats:.. Samen uw risico profiel bepalen Deze vragenlijst is bestemd voor de belegger. Beleggen betekent investeren, tegen al dan niet onzekere rendementen en eventueel met een risico.

Nadere informatie

Bewustzijnstoets. Hoe het werkt. Geldigheid. Partner. Score

Bewustzijnstoets. Hoe het werkt. Geldigheid. Partner. Score Bewustzijnstoets Je bijbouwe hypotheek wijzigen zonder advies is mogelijk, maar dit is niet voor iedereen geschikt. Als je zonder advies je hypotheek wil wijzigen, dan moet je zelfstandig kennis en ervaring

Nadere informatie

Nadeel Uiteindelijk wordt er geen vermogen opgebouwd om de hypotheek mee af te kunnen lossen.

Nadeel Uiteindelijk wordt er geen vermogen opgebouwd om de hypotheek mee af te kunnen lossen. Welke hypotheekvorm past het beste bij uw specifieke situatie? Het is fijn om van tevoren al te weten welke basis hypotheekvormen er bestaan. Hieronder staan de hypotheekvormen een voor een kort beschreven

Nadere informatie

het gemak van het Pension Lifecycle Fund

het gemak van het Pension Lifecycle Fund het gemak van het Pension Lifecycle Fund 1 inhoud Omschrijving Pagina 1. Wat is een lifecycle fonds? 2 2. Hoe werkt het ABN AMRO Pension Lifecycle Fund? 2 3. Hoeveel rendement kunt u behalen? 3 4. Wat

Nadere informatie

Beleggersprofiel - Vragenlijst voor de klant(en) :

Beleggersprofiel - Vragenlijst voor de klant(en) : Beleggersprofiel - Vragenlijst voor de klant(en) : Naam persoon 1 :.Voornaam :.. Naam persoon 2 :.Voornaam :.. Adres :. Heeft u een partner? : ja / neen Aantal kinderen ten laste + hun leeftijd :. Voor

Nadere informatie

De rente stijgt: welke gevolgen heeft dat voor u?

De rente stijgt: welke gevolgen heeft dat voor u? De rente stijgt: welke gevolgen heeft dat voor u? Onafhankelijke informatie voor consumenten Wat is renterisico? Als u geld nodig heeft, kunt u een lening afsluiten. U moet het geleende geld wel terugbetalen.

Nadere informatie

Taalgericht vakonderwijs

Taalgericht vakonderwijs Taalgericht vakonderwijs Publicatie: Taalgericht vakonderwijs in de Mens- en Maatschappijvakken. Handreiking voor opleiders en docenten, Landelijk Expertisecentrum Mens- en Maatschappijvakken en Landelijk

Nadere informatie

UW KLANTPROFIEL KLANTPROFIEL

UW KLANTPROFIEL KLANTPROFIEL UW KLANTPROFIEL Een financieel advies wordt niet alleen uitgebracht op basis van uw huidige financiële situatie en wensen en doelstellingen, maar ook op basis van uw kennis van, ervaring met en risicobereidheid

Nadere informatie

Bepaal uw beleggersprofiel. FINTRO. Gaat ver, blijft dichbij.

Bepaal uw beleggersprofiel. FINTRO. Gaat ver, blijft dichbij. Bepaal uw beleggersprofiel FINTRO. Gaat ver, blijft dichbij. Via het beleggersprofiel naar een beter beleggingsadvies Wanneer uw bank u beleggingsadvies verstrekt, moet zij rekening houden met uw financiële

Nadere informatie

Onderzoek. Rapportage. September 2012. Pensioenmodule Publieksmonitor

Onderzoek. Rapportage. September 2012. Pensioenmodule Publieksmonitor Onderzoek Meer grip op pensioen Rapportage Pensioenmodule Publieksmonitor September 2012 Samenvatting (1/4) 1. Kennis over het eigen pensioen De helft van de mensen die via werkgever pensioen opbouwen

Nadere informatie

Bepaal uw beleggersprofiel FINTRO. GAAT VER, BLIJFT DICHTBIJ.

Bepaal uw beleggersprofiel FINTRO. GAAT VER, BLIJFT DICHTBIJ. Bepaal uw beleggersprofiel FINTRO. GAAT VER, BLIJFT DICHTBIJ. Via het beleggersprofiel naar beter beleggingsadvies Wanneer uw bank u beleggingsadvies verstrekt, moet zij rekening houden met uw financiële

Nadere informatie

KLANTPROFIEL RELATIENUMMER: PERSOONLIJKE GEGEVENS KLANT EN PARTNER. Naam klant : Voorletters : Voornaam : Titel : Adres : Postcode : Woonplaats :

KLANTPROFIEL RELATIENUMMER: PERSOONLIJKE GEGEVENS KLANT EN PARTNER. Naam klant : Voorletters : Voornaam : Titel : Adres : Postcode : Woonplaats : KLANTPROFIEL RELATIENUMMER: PERSOONLIJKE GEGEVENS KLANT EN PARTNER Naam klant : Voorletters : Voornaam : Titel : Adres : Postcode : Woonplaats : Telefoon privé : Telefoon mobiel: E-mail : Geboortedatum

Nadere informatie

De fiscale begrotingsmaatregelen van de regering Di Rupo I: invloed op uw beleggingen

De fiscale begrotingsmaatregelen van de regering Di Rupo I: invloed op uw beleggingen De fiscale begrotingsmaatregelen van de regering Di Rupo I: invloed op uw beleggingen Eind 2011 werd het begrotingsakkoord door de regering Di Rupo goedgekeurd. Een aantal van deze maatregelen hebben rechtstreeks

Nadere informatie

CAPI 23 1 PENSIOENSPAREN, LANGE TERMIJNSPAREN EN NIET-FISCAAL SPAREN

CAPI 23 1 PENSIOENSPAREN, LANGE TERMIJNSPAREN EN NIET-FISCAAL SPAREN CAPI 23 1 PENSIOENSPAREN, LANGE TERMIJNSPAREN EN NIET-FISCAAL SPAREN Type levensverzekering Levensverzekering met gewaarborgde rentevoet op de premies gestort in het tak 21-gedeelte van het contract (Tak

Nadere informatie

Klantprofiel vermogensopbouw (Dit klantprofiel vormt een eenheid met de klantinventarisatie)

Klantprofiel vermogensopbouw (Dit klantprofiel vormt een eenheid met de klantinventarisatie) Klantprofiel vermogensopbouw (Dit klantprofiel vormt een eenheid met de klantinventarisatie) Cliënt Naam + Voorletters M/V Geboortedatum Adres Postcode + Woonplaats Wensen en doelstellingen Wat is de doelstelling

Nadere informatie

Kan u deze nieuwsbrief niet lezen, klik dan hier

Kan u deze nieuwsbrief niet lezen, klik dan hier januari-februari 2014 Kan u deze nieuwsbrief niet lezen, klik dan hier Welkom! Nieuwsbrief van Fidelis, uw verzekeringsmakelaar. Boordevol tips en nuttige weetjes. Inhoudsopgave FISCALE MAXIMA 2014 Elk

Nadere informatie

Grip op uw Vermogen. Aflossen, waarom goed voor u?

Grip op uw Vermogen. Aflossen, waarom goed voor u? Aflossen, waarom goed voor u? Agenda 1. Even voorstellen 2. Aanleiding presentatie 3. Hypotheken: hoe zit het ook alweer? 4. Waarom aflossen? - Voor uzelf - Voor uw kinderen - Voor later 5. Hoe werkt aflossen?

Nadere informatie

Binnenkort hebt u een afspraak met één van onze adviseurs. Om u goed van dienst te kunnen zijn, hebben wij informatie van u nodig.

Binnenkort hebt u een afspraak met één van onze adviseurs. Om u goed van dienst te kunnen zijn, hebben wij informatie van u nodig. Uw Klantprofiel Binnenkort hebt u een afspraak met één van onze adviseurs. Om u goed van dienst te kunnen zijn, hebben wij informatie van u nodig. Waarom een Klantprofiel? Het Klantprofiel heeft als doel

Nadere informatie

Leuker kunnen we het niet maken

Leuker kunnen we het niet maken Leuker kunnen we het niet maken Belastingen: blij met een blauwe envelop? De beruchte blauwe envelop belastingaangifte! De overheid heeft het recht om heffingen aan burgers op te leggen om inkomsten te

Nadere informatie

Klantprofiel vermogensopbouw (Dit klantprofiel vormt een eenheid met de klantinventarisatie)

Klantprofiel vermogensopbouw (Dit klantprofiel vormt een eenheid met de klantinventarisatie) Klantprofiel vermogensopbouw (Dit klantprofiel vormt een eenheid met de klantinventarisatie) Cliënt Naam + Voorletters M/V Geboortedatum Adres Postcode + Woonplaats Wensen en doelstellingen Wat is de doelstelling

Nadere informatie

Hypotheekschuld. Duur 30 jaar. Maandlasten

Hypotheekschuld. Duur 30 jaar. Maandlasten Hypotheekschuld Duur 30 jaar Maandlasten Tijdens de gehele looptijd betaalt u lage maandlasten. U betaalt alleen rente over de lening. Aan het einde van de looptijd blijft de hypotheekschuld bestaan. U

Nadere informatie

Kenmerken van diverse basisvormen van hypothecaire leningen

Kenmerken van diverse basisvormen van hypothecaire leningen Hypotheekvormen Kenmerken van diverse basisvormen van hypothecaire leningen Onderstaand geven wij u een korte beschrijving van de verschillende hypotheekvormen. Het betreft slechts een opsomming van de

Nadere informatie

ID bijdrage: Logo talenwebsite: wel niet

ID bijdrage: Logo talenwebsite: wel niet ID bijdrage: 15501 Logo talenwebsite: wel niet Indien je uitgaat van gevoelig maken voor talen en op een positieve manier omgaan met een diversiteit aan talen als invulling van talensensibilisering kan

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 15 I ROERENDE VOORHEFFING 17. 3. Bepaling van de belastbare grondslag van de R.V. 22. 4. Tarief van de R.V. 24

Inhoud. Inleiding 15 I ROERENDE VOORHEFFING 17. 3. Bepaling van de belastbare grondslag van de R.V. 22. 4. Tarief van de R.V. 24 Deel I Basisprincipes 13 Inleiding 15 I ROERENDE VOORHEFFING 17 1. Schuldenaars van de R.V. 17 1.1. Inkomsten van Belgische oorsprong 17 1.2. Inkomsten van buitenlandse oorsprong 18 1.3. Aangifte en betaling

Nadere informatie

7,8. Samenvatting door een scholier 868 woorden 3 maart keer beoordeeld. Economie in context. Samenvatting economie. 2.

7,8. Samenvatting door een scholier 868 woorden 3 maart keer beoordeeld. Economie in context. Samenvatting economie. 2. Samenvatting door een scholier 868 woorden 3 maart 2015 7,8 4 keer beoordeeld Vak Methode Economie Economie in context Samenvatting economie 2.1 Sparen en rente Redenen om te sparen: 1. Sparen uit voorzorg

Nadere informatie

KLANTPROFIEL. Naam klant : Voorletters: Voornaam : Titel : Adres. Postcode : Woonplaats: Voornaam : Titel:

KLANTPROFIEL. Naam klant : Voorletters: Voornaam : Titel : Adres. Postcode : Woonplaats: Voornaam : Titel: KLANTPROFIEL RELATIENUMMER PERSOONLIJKE GEGEVENS KLANT EN PARTNER Naam klant : Voorletters: Voornaam : Titel : Geboortedatum : Adres : Postcode : Woonplaats: Telefoon privé : Telefoon mobiel: E-mail :

Nadere informatie

Netto maximale maandelijkse woonlasten Tussen en netto per maand

Netto maximale maandelijkse woonlasten Tussen en netto per maand Persoonlijk profiel van: (naam): In het kader van de Wet Financiële toezicht (Wft) leggen wij u een aantal vragen voor die betrekking hebben op uw toekomstverwachtingen en levensstijl. Uw antwoorden op

Nadere informatie

KLANTPROFIEL. Adres. Telefoon privé: Telefoon mobiel: E-mail : Geboortedatum : Naam partner : Voorletters:

KLANTPROFIEL. Adres. Telefoon privé: Telefoon mobiel: E-mail : Geboortedatum : Naam partner : Voorletters: KLANTPRFIEL RELATIENUMMER PERSNLIJKE GEGEVENS KLANT EN PARTNER Naam klant Voornaam Adres Postcode : Voorletters: : Titel : : : Woonplaats: Telefoon privé: Telefoon mobiel: E-mail : Geboortedatum : Naam

Nadere informatie

VOORBEELD. KLANTPROFIEL Particuliere consument RELATIENUMMER PERSOONLIJKE GEGEVENS KLANT EN PARTNER. Naam klant : _ Voorletters: Voornaam : ^^ Titel:

VOORBEELD. KLANTPROFIEL Particuliere consument RELATIENUMMER PERSOONLIJKE GEGEVENS KLANT EN PARTNER. Naam klant : _ Voorletters: Voornaam : ^^ Titel: VRBEELD KLANTPRFIEL Particuliere consument RELATIENUMMER PERSNLIJKE GEGEVENS KLANT EN PARTNER Naam klant : _ Voorletters: Voornaam : ^^ Titel: Adres : _ Postcode : Telefoon privé: _Woonplaats: Telefoon

Nadere informatie

Vorming HBO-docenten CVO Elishout. Deel 1: introductie op taalontwikkelend lesgeven

Vorming HBO-docenten CVO Elishout. Deel 1: introductie op taalontwikkelend lesgeven Vorming HBO-docenten CVO Elishout Deel 1: introductie op taalontwikkelend lesgeven Doelstelling Een introductie op de basisprincipes van taalontwikkelend lesgeven/taalgericht vakonderwijs. Wat kan een

Nadere informatie

Een leerlijn met vakdoelen en taaldoelen. Marijke Peeters (taalcoördinator) Monique van Luffelen (taalsatelliet)

Een leerlijn met vakdoelen en taaldoelen. Marijke Peeters (taalcoördinator) Monique van Luffelen (taalsatelliet) Een leerlijn met vakdoelen en taaldoelen Marijke Peeters (taalcoördinator) Monique van Luffelen (taalsatelliet) Taalbeleid op het Kandinsky Schets van de geschiedenis Stand van zaken sinds 2009 Definitie

Nadere informatie

3 4 5 7 24 88 laag inkomen, +55 helemaal oneens eerder oneens 64 noch eens, noch oneens eerder eens helemaal eens [Voor ik iets koop, overweeg ik zorgvuldig of ik het me kan veroorloven.] 5 25 vrouwen,

Nadere informatie

Vragenlijst Aegon Beheerd Beleggen

Vragenlijst Aegon Beheerd Beleggen Aegon Beheerd Beleggen Vragenlijst Aegon Beheerd Beleggen Wat fijn dat u uw huidige beleggingsrekening wilt omzetten naar Aegon Beheerd Beleggen. Voordat we uw rekening kunnen omzetten, vragen wij u deze

Nadere informatie

Belangrijke informatie voor uw adviesgesprek

Belangrijke informatie voor uw adviesgesprek Belangrijke informatie voor uw adviesgesprek Waarom is deze brochure voor u belangrijk? U heeft binnenkort een hypotheekadviesgesprek met ons. Hiervoor is al een afspraak gemaakt. Het is belangrijk om

Nadere informatie

Ronde 6. Wordt u ook pro bso-contractwerk? 1. Inleiding

Ronde 6. Wordt u ook pro bso-contractwerk? 1. Inleiding Waarom is het een probleem? (= wat zijn de negatieve gevolgen van het probleem? Wat zijn de gevolgen van de beperking?) Wat zijn de oorzaken van het probleem? Hoe kan het probleem opgelost/aangepakt worden?

Nadere informatie

Kruis in onderstaande tabel aan hoeveel uw netto vermogen, uw liquide netto vermogen en uw totale vermogen bedraagt.

Kruis in onderstaande tabel aan hoeveel uw netto vermogen, uw liquide netto vermogen en uw totale vermogen bedraagt. Vaststellen beleggersprofiel Met de volgende vragen probeert Stichting Obligatiebeheer Noordenwind inzicht te krijgen in uw financiële positie, kennis, ervaring, doelstellingen en risicobereidheid ten

Nadere informatie

De bescherming van uw pensioeninkomsten is van

De bescherming van uw pensioeninkomsten is van ZIJN UW Hun pensioen baart heel wat Belgen zorgen. Dat valt op te maken uit de grote enquête die Vivium realiseerde in samenwerking met Moneytalk. De bescherming van uw pensioeninkomsten is van cruciaal

Nadere informatie

KLANTPROFIEL VOOR 2 personen

KLANTPROFIEL VOOR 2 personen UW KLANTPROFIEL Een financieel advies wordt niet alleen uitgebracht op basis van uw huidige financiële situatie en wensen en doelstellingen, maar ook op basis van uw kennis van, ervaring met en risicobereidheid

Nadere informatie

Diverse school, diverse kansen

Diverse school, diverse kansen Diverse school, diverse kansen Stel je buur de volgende 3 vragen: 1. Hoe kom jij in aanraking met diversiteit in onderwijs? 2. Wat is het eerste gevoel dat jij hebt wanneer je denkt aan diversiteit? 3.

Nadere informatie

Samen uw risicoprofiel bepalen - Natuurlijke personen

Samen uw risicoprofiel bepalen - Natuurlijke personen Samen uw risicoprofiel bepalen - Natuurlijke personen Elke belegger staat voor de moeilijke keuze om zijn portefeuille samen te stellen uit de diverse mogelijke beleggingsvormen (beleggingsfondsen, aandelen,

Nadere informatie

F I N A N C I Ë L E A L G E B R A v o o r 5 d e s

F I N A N C I Ë L E A L G E B R A v o o r 5 d e s 1 Hotel-en Toerismeschool Spermalie Snaggaardstraat 15 8000 Brugge 050 33 52 19 050 33 90 79 F I N A N C I Ë L E A L G E B R A v o o r 5 d e s Deel 4 : gelijkwaardige rentevoeten oefenbundel Oefeningen

Nadere informatie

Hypotheek? Wij zijn uw bank.

Hypotheek? Wij zijn uw bank. Hypotheek? Wij zijn uw bank. U wilt een huis kopen? Wij bezorgen u onbezorgd woonplezier. U wilt voor de eerste, tweede of misschien wel derde keer een huis kopen. Een gezellige stadswoning in het centrum,

Nadere informatie

CAPI 23 1. Type levensverzekering. Waarborgen

CAPI 23 1. Type levensverzekering. Waarborgen CAPI 23 1 Type levensverzekering Waarborgen Levensverzekering met gewaarborgde rentevoet (Tak 21). Met betrekking tot de winstdeelname wordt dit gecombineerd met een rendement gekoppeld aan beleggingsfondsen

Nadere informatie

Uw pensioen en Flexioen. Flexibel Individueel Pensioen

Uw pensioen en Flexioen. Flexibel Individueel Pensioen Uw pensioen en Flexioen Flexibel Individueel Pensioen Uw pensioen en Flexioen U bouwt een pensioeninkomen op via uw werkgever. Dit pensioeninkomen ontvangt u nadat u gepensioneerd bent, naast uw AOW-uitkering.

Nadere informatie

Beleggingsverzekeringen

Beleggingsverzekeringen Kennisfiche Beleggingsverzekeringen Beleggingsverzekeringen zijn contracten die u aangaat met een verzekeringsmaatschappij, niet met een bank. Ze worden wel verkocht via banken. Een beleggingsverzekering

Nadere informatie

CAPI 23 1 PENSIOENSPAREN, LANGE TERMIJNSPAREN EN NIET-FISCAAL SPAREN

CAPI 23 1 PENSIOENSPAREN, LANGE TERMIJNSPAREN EN NIET-FISCAAL SPAREN CAPI 23 1 PENSIOENSPAREN, LANGE TERMIJNSPAREN EN NIET-FISCAAL SPAREN Type levensverzekering Levensverzekering met gewaarborgde rentevoet op de premies gestort in het tak 21-gedeelte van het contract (Tak

Nadere informatie

Van Tol Financial service is een financieel dienstverlener in Barendrecht. Ik adviseer, bemiddel en bied (meestal op verzoek,

Van Tol Financial service is een financieel dienstverlener in Barendrecht. Ik adviseer, bemiddel en bied (meestal op verzoek, Wie zijn wij? Van Tol Financial service is een financieel dienstverlener in Barendrecht. Ik adviseer, bemiddel en bied (meestal op verzoek, maar ook uit eigen beweging) nazorg op het gebied van financiële

Nadere informatie

Informatiewijzer. Beleggingsdoelstelling & Risicoprofielen. Today s Tomorrow Morgen begint vandaag

Informatiewijzer. Beleggingsdoelstelling & Risicoprofielen. Today s Tomorrow Morgen begint vandaag Informatiewijzer Beleggingsdoelstelling & Risicoprofielen Today s Tomorrow Morgen begint vandaag Beleggen op een manier die bij u past! Aangenomen mag worden dat beleggen een voor u een hoger rendement

Nadere informatie

E-SPAAR 973-0301579-40 IBAN BE02 9730 3015 7940 MEVROUW VAN DEN DOLDER BRI BLAD 01 NR VALUTA OMSCHRIJVING BEDRAG IN EUR

E-SPAAR 973-0301579-40 IBAN BE02 9730 3015 7940 MEVROUW VAN DEN DOLDER BRI BLAD 01 NR VALUTA OMSCHRIJVING BEDRAG IN EUR MEVROUW VAN DEN DOLDER BRI BLAD 01 OUD SALDO OP 07-11-2012 470,11+ 37 04-12-12 5,00+ ONZE REFERTE : B2L04NT00G0000GB OPDRACHTGEVER 001-1871325-77 LAUWEREINS JENNY Sartlaan 49 8400 OOSTENDE KABIBI THOYA

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Uitgangspunt

1. Inleiding. 2. Uitgangspunt 1. Inleiding In het geval u overweegt een vakantiewoning aan te kopen gelegen in Parc Les Etoiles wilt u wellicht meer weten over de mogelijke gevolgen voor de belastingheffing met betrekking tot de aankoop

Nadere informatie

PENSIOENSPAREN ZO DOE JE HET

PENSIOENSPAREN ZO DOE JE HET ZO DOE JE HET 1. WAT IS PENSIOENSPAREN? Wie aan pensioensparen doet, bouwt op individuele basis een extra pensioen op. Wat je spaart, kan je bovendien fiscaal in mindering brengen via de personenbelasting.

Nadere informatie

dag van de wiskunde 2012

dag van de wiskunde 2012 dag van de wiskunde 2012 kulak, 17 november 2012 financiële algebra voor de derde graad nicole de wilde leraar sint-franciscusinstituut melle Doelstelling Wat niet? Het is niet de bedoeling om een theoretische

Nadere informatie

AEGON Levensloop Wonen. De ideale levensverzekering om uw hypotheek mee af te lossen

AEGON Levensloop Wonen. De ideale levensverzekering om uw hypotheek mee af te lossen De ideale levensverzekering om uw hypotheek mee af te lossen Waarom AEGON Levensloop Wonen? Een hypotheek afsluiten is behalve voor de financiering van uw huis ook een uitstekende manier om aan vermogensvorming

Nadere informatie

KLANTPROFIEL JUNI 2007. Teeuwen Verzekeringen

KLANTPROFIEL JUNI 2007. Teeuwen Verzekeringen JUNI 2007 Teeuwen Verzekeringen de Sitterlaan 89-2313 TL Leiden - tel.: (071) 5149967 - fax: (071) 5149979 - informatie@teeuwenverzekeringen.nl - www.teeuwenverzekeringen.nl postbus 1147-2302 BC Leiden

Nadere informatie

Financiële infofiche Levensverzekering voor Tak 23. AG Fund+ 1. Type levensverzekering

Financiële infofiche Levensverzekering voor Tak 23. AG Fund+ 1. Type levensverzekering Financiële infofiche Levensverzekering voor Tak 23 AG Fund+ 1 Type levensverzekering Individuele levensverzekering waarvan het rendement gekoppeld is aan beleggingsfondsen (tak 23). Waarborgen Bij overlijden

Nadere informatie

4. Wat moet ik als lid doen om een lijfrenteschenking te verstrekken?

4. Wat moet ik als lid doen om een lijfrenteschenking te verstrekken? VEELGESTELDE VRAGEN OVER DE FINANCIERINGSMOGELIJKHEDEN DOOR LEDEN 1. Zijn er methoden waarbij een lening of schenking voor ons leden fiscaal aantrekkelijk gemaakt kan worden? Ja er zijn enkele financieringsmogelijkheden

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 30 september 2013

PERSBERICHT Brussel, 30 september 2013 PERSBERICHT Brussel, 30 september 2013 Licht herstel van de arbeidsmarkt? Arbeidsmarktcijfers tweede kwartaal 2013 67,5% van de 20- tot 64-jarigen is aan het werk. Dat percentage stijgt met 0,8 procentpunten

Nadere informatie

Wij hebben u benaderd voor een hersteladvies m.b.t. uw beleggingsverzekering.

Wij hebben u benaderd voor een hersteladvies m.b.t. uw beleggingsverzekering. Wij hebben u benaderd voor een hersteladvies m.b.t. uw beleggingsverzekering. Omdat u een relatie van ons kantoor bent nemen wij de kosten voor zowel de controle als het hersteladvies voor onze rekening.

Nadere informatie

Met dank aan Hilde De Maesschalck, Jef De Langhe en Luc De Wilde, pedagogisch begeleiders wiskunde.

Met dank aan Hilde De Maesschalck, Jef De Langhe en Luc De Wilde, pedagogisch begeleiders wiskunde. Werken aan taalbeleid in de lessen wiskunde Met dank aan Hilde De Maesschalck, Jef De Langhe en Luc De Wilde, pedagogisch begeleiders wiskunde. De DPB van het Bisdom Gent heeft vanaf het schooljaar 2006-2007

Nadere informatie

AGENDA. - Allereerste vragen en aandachtspunten - WW - Bijstand - IOAW - IOW - Wat nu?

AGENDA. - Allereerste vragen en aandachtspunten - WW - Bijstand - IOAW - IOW - Wat nu? Versie: april 2013 AGENDA - Allereerste vragen en aandachtspunten - WW - Bijstand - IOAW - IOW - Wat nu? De WW eisen 1: Belangrijkste eis: DOE ER ALLES AAN OM UIT DE WW TE BLIJVEN Referte eis: De WW eisen

Nadere informatie

Individueel pensioensparen

Individueel pensioensparen Individueel pensioensparen Sparen voor extra pensioen Meer weten? Hoeveel extra pensioen krijgt u? 8 Hoe werkt beleggen? 5 Uw keuzemogelijkheden 6 Hoeveel risico wilt u lopen? 7 Wat is Individueel Pensioensparen

Nadere informatie

Taalbewust beroepsonderwijs. Vijf vuistregels voor effectieve didactiek 1

Taalbewust beroepsonderwijs. Vijf vuistregels voor effectieve didactiek 1 9. Taalbeleid en -screening Ronde 4 Tiba Bolle & Inge van Meelis ITTA Contact: Tiba.bolle@itta.uva.nl Inge.vanmeelis@itta.uva.nl Taalbewust beroepsonderwijs. Vijf vuistregels voor effectieve didactiek

Nadere informatie

Vakantiegeldenquete 2010

Vakantiegeldenquete 2010 Vakantiegeldenquete 2010 Inleiding Net als vorig jaar heeft het Nibud onderzoek gedaan naar de manier waarop mensen zich in financieel opzicht voorbereiden op de vakantie en of men zich aan hun budget

Nadere informatie

Hoe het werkt. Geldigheid. Partner. Score

Hoe het werkt. Geldigheid. Partner. Score Je bijbouwe hypotheek verhogen zonder advies is mogelijk, maar dit is niet voor iedereen geschikt. Als je zonder advies je hypotheek wil wijzigen, dan moet je zelfstandig kennis en ervaring hebben opgedaan

Nadere informatie

Wij zijn VDZ. Onze boodschap is helder: niemand regelt je geldzaken. beter dan wij. Dat is niet arrogant bedoeld, maar het uitgangspunt

Wij zijn VDZ. Onze boodschap is helder: niemand regelt je geldzaken. beter dan wij. Dat is niet arrogant bedoeld, maar het uitgangspunt Wij zijn VDZ. Onze boodschap is helder: niemand regelt je geldzaken beter dan wij. Dat is niet arrogant bedoeld, maar het uitgangspunt van onze dienstverlening. Deze tijd vraagt om transparantie. Wij regelen

Nadere informatie

Meer informatie over de Compensatieregeling ASR Nederland

Meer informatie over de Compensatieregeling ASR Nederland Meer informatie over de Compensatieregeling ASR Nederland December 2011 Lees deze brochure goed door en bewaar deze bij uw verzekeringspapieren Zie binnenzijde voor Begrippenlijst Wat leest u in deze brochure?

Nadere informatie