Analyse van het hoofdrekenen tot 100 bij Wis en Reken Karel Groenewegen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Analyse van het hoofdrekenen tot 100 bij Wis en Reken Karel Groenewegen"

Transcriptie

1 1 Analyse van het hoofdrekenen tot 100 bij Wis en Reken Karel Groenewegen Inleiding Bij deze analyse van het hoofdrekenen tot 100 binnen de methode Wis en Reken hebben we, gelijk de onderverdeling bij het programma Met Sprongen Vooruit, een onderscheid gemaakt in: Getallen en Bewerkingen met getallen. Binnen het onderdeel Getallen worden de volgende drie activiteiten onderscheiden: het tellen, het ordenen en lokaliseren van getallen op de getallenlijn, en de getallen in hun tientallige structuur. Tot het gedeelte Bewerkingen met getallen worden gerekend: het aanvullen tot 10, het splitsen van getallen en het optellen en aftrekken van getallen. 1. Getallen 1.1 Leren tellen In blok 14 1 van groep 3 vindt uitbreiding plaats naar de getallenlijn tot 100. Uitgangspunt vormt de context van het touwtje springen. Veel kinderen vinden het leuk om bij te houden hoeveel keer ze achter elkaar hebben gesprongen. Dit gegeven wordt gebruikt om de leerlingen naar voren te laten brengen hoever ze de telrij al kunnen opzeggen. Aan het eind van groep 3 zijn de leerlingen zover dat ze de telrij tot en met 100 vlot kunnen opzeggen. Bij verkennen van de getallen tot 100 komen o.a. aan de orde: het akoestisch tellen (het opzeggen van de telrij): verderen terugtellen vanaf een bepaald getal op de getallenlijn, het op volgorde zetten van getallen, het bepalen van de buurgetallen van een getal, het herkennen van getalsymbolen, het invullen van ontbrekende getallen op een deel van de getallenlijn. Een voorbeeld: Het opzeggen van de telrij tot 100 wordt gekoppeld aan het maken van bewegingen. De leerlingen lopen in een kring en zeggen de telrij op. Telkens als er een tienvoud wordt bereikt, maken ze een sprongetje en klappen in hun handen. Op deze wijze wordt de bijzondere plaats van de tienvouden geaccentueerd. Oefeningen die met de decimale structuur van de telrij samenhangen, zijn onder andere: oefeningen op de om tien gestructureerde kralenketting, het invullen van stukjes getallenlijn die 1 Een blok is een leerstofeenheid van twee weken.

2 2 van tienvoud tot tienvoud lopen, het werken op de Zonnelijn en het opereren op het Goudbord. Dit gebeurt ook bij het vaststellen van hoeveelheden kralen op het kralensnoer: Met behulp van dit snoer krijgen de kinderen steeds meer een idee van de tientallige structuur, zoals bijvoorbeeld het feit dat je je een getal van 36 kunt voorstellen als drie groepen van 10 en nog 6 (losse). Door het invullen van stukjes getallenlijn die van tienvoud tot tienvoud lopen, raakt de kleine getallenlijn van de eenheden verweven met de grote van de tienvouden: In blok 1 van groep 4 wordt het Zonnespel, een soort ganzenbord, geïntroduceerd. Wie het eerst op of voorbij 100 is, heeft gewonnen. Het spel is bedoeld om de schrijfwijze van de getallen nader te verkennen. Om de getallen overzichtelijk op een rij te hebben, wordt eerst een rechte versie van het Zonnespel samengesteld: De volgende oefeningen worden gedaan: getallen aanwijzen, benoemen, terugtellen en vergelijken.

3 3 In de komende blokken zal echter de halflege Zonnelijn (een gestructureerde getallenlijn waarop de positie van de tienvouden is geaccentueerd) een centrale rol spelen: 1.2 Ordenen en Lokaliseren Bij het ordenen en lokaliseren van getallen leren de kinderen de orde der getallen kennen en de plaats die zij ten opzichte van elkaar innemen. Binnen Wis en Reken wordt vanaf blok 14 (groep 3) regelmatig aandacht besteed aan deze beide vaardigheden: Ordenen van getallen Lokaliseren van getallen Een bijpassende oefening in dit verband is een variant van Raad-mijngetal (blok 12, groep4). Bij dit spel proberen de leerlingen de leeftijd te raden van een persoon die de leerkracht in gedachten heeft genomen. 1.3 De tientallige structuur van getallen In blok 6 van groep 4 maken de kinderen kennis met het Goudbord als een belangrijk hulpmiddel om de getallen tot en met 100 (goudstanden) uit te beelden in hun tientallige structuur.

4 4 Het Goudbord wordt geïntroduceerd binnen de context van de koning van Doratië. Eerder genoemd Goudbord wordt door de koning gebruikt bij het uitoefenen van zijn boekhouding, met name het bijhouden van zijn bezit in goud (uitgedrukt in goudstanden). Op het Goudbord kunnen staven en blokken dusdanig worden geplaatst, dat het totaal aantal goudstukken vlot kan worden bepaald. Bijvoorbeeld bij de goudstand 53: , 30, 40, 50, en nog 3 is 53. Of 50 (want de goudstaven liggen tegen de dikke lijn aan) en nog 3 is 53. Met dit Goudbord kunnen de kinderen zich de getallen tot en met 100 voorstellen als combinatie van rijen van 10 en nog een aantal losse blokken. Mede op basis van dit Goudbord vindt binnen Wis en Reken een eerste verkenning plaats van elementaire optel- en aftrekopgaven tot en met 100. GOUDBORD 2. Bewerkingen met getallen 2.1 Aanvullen tot 10 In blok 6 van groep 3 vinden er activiteiten plaats rond het aanvullen in de context van krijtjes die moeten worden opgeruimd in doosjes. Het aanvullen tot 10 wordt in blok 15 van groep 3 geïntroduceerd in de context van een blikjesautomaat. Eerst wordt de automaat verkend, waarbij wordt vastgesteld dat er van elke soort 10 blikjes boven elkaar passen. Daarna bekijken de leerlingen hoeveel blikjes er van elke soort nog bij kunnen.

5 5 Verschillende aanpakken komen naar voren: uitgaan van dubbel 5, aanvullend optellen, aftrekken, enz... Om het aanvullen te onthechten van haar concreet aanschouwelijke karakter, wordt dit soort opgaven vervolgens op meer schematisch niveau aangeboden. De leerlingen vullen het lege gedeelte in: En op formeel niveau: = = 5... In blok 16 van groep 3 wordt het aanvullen tot 10 mede verkend in de context van eierdozen, waarbij gebruik wordt gemaakt van de 5-structuur. In groep 4 (blok 2) vindt uitbreiding plaats naar het aanvullen tot en met 20. Hiervoor wordt Koekiemonster geïntroduceerd. Hij brengt een doos met 20 koekjes (geordend in 4 rijen van 5) als cadeautje naar Ernie, omdat hij jarig is. Maar onderweg kan hij niet van de koekjes afblijven en daarom ontbreekt er een aantal koekjes. De vraag is nu hoeveel koekjes er ontbreken.

6 6 De leerlingen verkennen handige aanpakken, zoals een rijtje van 5 en een rijtje van 3, dus 8 In een vervolgactiviteit wordt daarna een meer geschematiseerde voorstelling van de situatie geïntroduceerd: Via deze geschematiseerde opgaven wordt het gebruik van de vijfstructuur verder gestimuleerd en wordt geanticipeerd op het aanvullen tot een tienvoud: = 40, = 60. In blok 12 van groep 4 wordt het aanvullen als handige aanpak voor het aftrekken verkend. Bijvoorbeeld: Hoeveel jaar verschillen twee personen die qua leeftijd niet ver uit elkaar liggen. De één is 17 jaar, de ander 25 jaar. De leerlingen leren dat het handig is om het tussenliggende tienvoud als steunpunt te gebruiken: van 17 naar 20 is 3 en van 20 naar 25 is 5; samen 8. Deze aanpak wordt aanschouwelijk gemaakt op de lege getallenlijn Daarna wordt dit soort oefeningen ook in schriftelijke vorm geoefend.

7 Splitsen In blok 3 van groep 3 vindt een eerste verkenning plaats van het splitsen van getallen. Ieder kind krijgt vijf tweekleurige fiches (met een rode en een groene kant). Uitgangspunt vormt de context van een verjaardagspartijtje, waarbij alle feestgangers 5 rode en groene kauwgumballen krijgen. Om te bepalen hoeveel rode en groene ballen (1 en 4, 2 en 3) iedereen krijgt, schudden de kinderen de vijf fiches in hun hand en gooien ze op tafel. De combinaties worden vervolgens schematisch op het bord weergegeven: Daarna werken de kinderen in blok 6 met afgebeelde fiches: Twee blokken verder wordt het T-schema geïntroduceerd. Uitgangspunt vormt een situatie bij een tramhalte, waar acht mensen op het punt staan in te stappen in een tram die bestaat uit twee aparte, aan elkaar gekoppelde wagens: In blok 9 wordt dan de uiteindelijke splitstabel geïntroduceerd. Hiermee is het notatieschema geïntroduceerd dat in de rest van groep 3 en 4 zal worden gebruikt bij het splitsen.

8 8 Het accent komt nu te liggen op het bepalen van getalsplitsingen zonder meer, zonder dat er nog sprake is van ondersteunende contexten: In blok 17 maken de kinderen een splitsboekje, waarbij alle splitsingen van getallen tussen 5 en 10 worden genoteerd. Met dit boekje worden vervolgens oefeningen gedaan, waarbij iedere keer een ander getal centraal staat. In groep 4 worden splitsoefeningen regelmatig aan de orde gesteld. 2.3 Optellen en aftrekken onder de 100 In blok 7 van groep 4 vindt een eerste verkenning plaats van de elementaire optel- en aftreksommen tot en met 100 (32 + 5, 37 6). Het Goudbord van de koning van Doratië fungeert daarbij als concrete ondersteuning. De leerlingen ontdekken hoe je de tientallige structuur van het Goudbord kunt gebruiken om handig tot oplossingen te komen. Bijvoorbeeld bij de som 37-6: 'Als je van het laatste rijtje er 6 afhaalt blijft er nog 1 over, want 7-6 is 1, 30 en nog 1 is samen 31.' In eerste instantie is de goudstand (37 in dit geval) steeds zichtbaar aanwezig voor de leerlingen. Naderhand is dit niet meer het geval en gebruiken de leerlingen het Goudbord steeds meer als denksteun. Eén blok later wordt het tellen met sprongen van 10 aan de hand van het Goudbord verkend. De leerlingen worden zich ervan bewust, dat je 10 bij een bepaalde hoeveelheid goudstukken kunt doen, door er in één keer een hele rij (staaf) van 10 aan toe te voegen. In aansluiting hierop wordt het verder- en terugtellen met sprongen van 10 geïntroduceerd. Omdat de koning niet altijd evenveel zin heeft om naar de koude kelder af te dalen waar het Goudbord staat, zoekt hij iets waarmee hij gemakkelijk zijn goudstanden kan bijhouden

9 9 De koningin komt dan op het idee om hiervoor haar kralensnoer (het honderd-kralensnoer) te gebruiken. Dit kralensnoer biedt de mogelijkheid om er goudstanden op aan te geven met behulp van een wasknijper. Het aantal kralen voor de wasknijper geeft dan de goudstand aan op een manier die vergelijkbaar is met die van het Goudbord. Als de leerlingen vertrouwd zijn geraakt met het overzetten van goudstanden op het kralensnoer, wordt er geoefend met het oplossen van sommen als en 57-4, maar ook al en 42-4 met behulp van het kralensnoer. Hierbij komt naar voren dat je, op basis van de tientallige structuur van het kralensnoer, op eenzelfde manier sommen maakt als op het Goudbord. Vervolgens wordt in blok 9 de lege getallenlijn geïntroduceerd als schematisering van het kralensnoer. Deze maakt een verdere verkenning op getalsmatig niveau mogelijk. Uitgangspunt daarbij vormt wederom de context van Doratië. De koning krijgt in zijn buitenhuis aan zee te horen dat er, bij een goudstand van 47, 9 goudstukken bijkomen. Aangezien hij zijn Goudbord en kralensnoer in het paleis heeft laten liggen, probeert hij zelf te bepalen wat de nieuwe goudstand wordt. Hij tekent een lijn en zet een streepje voor het begingetal 47, om aan te geven dat daar de knijper zat met 47 kralen ervoor. Vervolgens bepaalt de koning de nieuwe goudstand met sprongen van 1, zoals hij dat al eerder op het kralensnoer en het Goudbord deed: De leerlingen helpen hem echter aan betere ideeën, zoals: 'Eerst één voor één verder springen naar 50 (overeenkomend met 'het rijtje volmaken' op het kralensnoer en het Goudbord) en dan in een keer een sprong

10 10 van 6 naar 56 (overeenkomstig het in één keer toevoegen van 6 kralen of goudstukken). Of nog handiger: 'in één keer een sprong van 3 naar 50 en daarna nog een sprong van 6 naar 56.' Deze reflectie op het verkorten van het oplossingsgedrag vormt een integraal onderdeel van de methode. Op het kralensnoer en het Goudbord wordt nu gecontroleerd in hoeverre de betreffende handelingen op de lege getallenlijn juist zijn. De overeenkomst tussen deze beide soorten handelingen en die op de lege getallenlijn wordt zodoende benadrukt. Dat wat je op de getallenlijn met getallen beschrijft, komt overeen met wat je met kralen op het kralensnoer en met goudstukken op het Goudbord doet. Op deze wijze wordt een basisaanpak geïntroduceerd die in de komende blokken bij de verdere verkenning van het optellen en aftrekken tot en met 100 een centrale rol speelt: de rijgaanpak op de lege getallenlijn. De kern van deze aanpak vormt het feit dat het eerste getal intact wordt gelaten, terwijl het tweede getal er in gedeelten van tien en/of eenheden aan wordt toegevoegd (aangeregen) of van afgehaald. Het hoofdrekenen onder de 100 kent een volgende opbouw bij Wis en Reken : Vanaf blok 7: rekenen met getallen kleiner dan 10: , 35 4 Vanaf blok 8: rekenen met tienvouden: , , 35 10,35 30 Vanaf blok 10: rekenen over het tienvoud heen: , 35 8 Vanaf blok 11: rekenen met moeilijke sommen: , Vanaf blok 12 van groep 4 wordt de stapsgewijze notatie in sommentaal (het regelgewijs handelingsverslag) onder de aandacht van de kinderen gebracht. Deze notatie dient als overgang naar het meer formele rekenen met getallen = = = = = = 63

11 11 In blok 14 wordt onderzocht hoe de splitsaanpak bij moeilijke sommen als en naast de rijgaanpak kan worden gebruikt. Omdat de splitsaanpak zich niet leent voor een beschrijving op de lege getallenlijn wordt binnen Wis en Reken gebruik gemaakt van het regelgewijs handelingsverslag: = = = 29 Een context die zich bij uitstek leent om het gebruik van de splitsaanpak te stimuleren, is die van het rekenen met geld: Naast de rijg- en de splitsaanpak wordt er (blok16) aandacht besteed aan varia aanpakken als compenseren. Bijvoorbeeld: uitrekenen door eerst te doen (65) en daarna Ook wordt gedurende het tweede halfjaar van groep 4 regelmatig de relatie tussen optellen en aftrekken aan de orde gesteld: Samenvattend mogen we stellen dat Wis en Reken bij het hoofdrekenen tot 100 een grote variëteit aan oefeningen te zien geeft, waarbij de orde en regelmaat van de getallenlijn wordt benadrukt. Middels het Goudbord wordt duidelijk aandacht besteed aan het decimale aspect van getallen. Bij het optellen en aftrekken wordt een belangrijke plaats toegekend aan de rijgmethode. Eerst (zij het kort) met behulp van de om 10-gestructureerde kralenketting van honderd, daarna wordt die plaats ingenomen door de lege getallenlijn. Vanaf blok 14 richt de aandacht zich op de splitsaanpak, terwijl ook variaaanpakken, zoals compenseren, aan bod komen. Alle essentiële onderdelen worden frequent geoefend.

1. Tellen. b. Getalrijen voortzetten Laat de volgende opgaven maken: Maak de rijen af:

1. Tellen. b. Getalrijen voortzetten Laat de volgende opgaven maken: Maak de rijen af: 1. Tellen a. Akoestisch tellen Laat het kind de telrij vanaf een willekeurig getal (bijvoorbeeld 36) opzeggen. Laat het tien verder tellen: zes-en-dertig, zeven-en-dertig, acht-en-dertig, Doe dit enkele

Nadere informatie

Leerroutes Passende Perspectieven Alles telt groep 5 blok 1

Leerroutes Passende Perspectieven Alles telt groep 5 blok 1 Leerroutes Passende Perspectieven Alles telt groep 5 blok Legenda kleuren Getalbegrip Optellen en aftrekken Vermenigvuldigen en delen Verhoudingen Meten Meten Tijd Meten Geld Meetkunde Verbanden Legenda

Nadere informatie

Tussendoelen domein GETALLEN, subdomein Getalbegrip

Tussendoelen domein GETALLEN, subdomein Getalbegrip Tussendoelen domein GETALLEN, subdomein Getalbegrip HELE GETALLEN kan de telrij opzeggen tot ten minste 20. kan vanuit elk getal tot 20 verder tellen en vanuit elk getal onder 10 terugtellen. herkent en

Nadere informatie

Vragen. Terugkomcursus Met Sprongen Vooruit groep 3 en 4

Vragen. Terugkomcursus Met Sprongen Vooruit groep 3 en 4 Vragen Terugkomcursus Met Sprongen Vooruit groep 3 en 4 Inhoudsopgave blz. Oefenonderdelen Leren tellen 2 Ordenen en lokaliseren 3 Springen naar getallen 4 Aanvullen tot 10 5 Splitsingen 6 Sprong van 10

Nadere informatie

BLOK 1. Toetsdoelen. - Kinderen kunnen een hoeveelheid (t/m 10) synchroon en resultatief tellen.

BLOK 1. Toetsdoelen. - Kinderen kunnen een hoeveelheid (t/m 10) synchroon en resultatief tellen. BLOK 1 - Kinderen kunnen hoeveelheden ordenen met behulp van de begrippen meer, minder en evenveel. - Kinderen kunnen een hoeveelheid (t/m 10) synchroon en resultatief tellen. - Kinderen lezen de dobbelsteenconfiguraties

Nadere informatie

Rekenen op maat 3 is bedoeld voor groep 3 van het basisonderwijs en vergelijkbaar niveau van het speciaal basisonderwijs.

Rekenen op maat 3 is bedoeld voor groep 3 van het basisonderwijs en vergelijkbaar niveau van het speciaal basisonderwijs. REKENEN OP MAAT 3 Rekenen op maat 3 richt zich op de belangrijkste vaardigheden die nodig zijn voor het rekenwiskundeonderwijs. Er wordt nauw aangesloten bij de oefenstof van de verschillende blokken van

Nadere informatie

Passende perspectieven met Maatwerk rekenen

Passende perspectieven met Maatwerk rekenen Maatwerk rekenen Passende perspectieven MALMBERG Passende perspectieven met Maatwerk rekenen Jiska van Hall en Bronja Versteeg 2013/2014 Malmberg, s-hertogenbosch blz. 1 van 117 Maatwerk rekenen Passende

Nadere informatie

Rekenfolder o.b.s. Henri Dunant groep 3

Rekenfolder o.b.s. Henri Dunant groep 3 Extra informatie blok 1 In groep 1 en 2 hebben de leerlingen al veel ervaring opgedaan met rekenactiviteiten, zoals het ordenen, vergelijken, sorteren, tellen en groeperen. Ook hebben ze kennisgemaakt

Nadere informatie

Optellen van twee getallen onder de 10

Optellen van twee getallen onder de 10 Splitsen tot 0 uit het hoofd 2 Optellen 2 7 6 2 5 3 4 Splitsen tot 20 3 2 8 7 2 6 3 5 4 4 4 3 2 2 9 8 2 7 3 6 4 5 5 4 2 3 0 9 2 8 3 7 4 6 5 5 6 5 2 4 3 3 Bij een aantal iets erbij doen heet optellen. Je

Nadere informatie

Passende Perspectieven. Bij Rekenrijk 3 e editie

Passende Perspectieven. Bij Rekenrijk 3 e editie Passende Perspectieven Bij Rekenrijk 3 e editie 0 Dit document is de beschrijving van de Passende perspectieven Rekenen leerroutes van de SLO binnen de methode Rekenrijk 3 e editie. De uitwerking betreft

Nadere informatie

Algemeen. Aansluitend bij dit doel, volgt het Wis & Co project de ontwikkeling van een grote groep 4-5-jarigen op gedurende een periode van 5 jaar.

Algemeen. Aansluitend bij dit doel, volgt het Wis & Co project de ontwikkeling van een grote groep 4-5-jarigen op gedurende een periode van 5 jaar. Algemeen Een goede beheersing van STEM-competenties (Science Technology Engineering Mathematics) is cruciaal in onze moderne samenleving. We weten echter nog maar weinig over hoe deze competenties bij

Nadere informatie

Lesopbouw: instructie. 2 Instructie. 1 Start. Blok 4 Week 2 Les 1

Lesopbouw: instructie. 2 Instructie. 1 Start. Blok 4 Week 2 Les 1 Blok Week 2 Les 1 0 70 30 0 35 5 20 10 1 36 2 11 12 1 0 739 00 96 325 10 71 02 9 327 330 69 56 1 210 332 700 566 20 212 59 29 3 599 76 551 300 5 1 770 99 0 00 109 3 991 10 02 111 350 70 270 96 596 150

Nadere informatie

Voorbereidend Cijferend rekenen Informatie voor ouders van leerlingen in groep 3 t/m 8

Voorbereidend Cijferend rekenen Informatie voor ouders van leerlingen in groep 3 t/m 8 nummer 2 bijgesteld in nov. 2013 Voorbereidend Cijferend rekenen Informatie voor ouders van leerlingen in groep 3 t/m 8 Hoe cijferend rekenen wordt aangeleerd Deze uitgave van t Hinkelpad gaat over het

Nadere informatie

Hieronder ziet u per 2 blokken wat er getoetst wordt in groep 4

Hieronder ziet u per 2 blokken wat er getoetst wordt in groep 4 Hieronder ziet u per 2 blokken wat er getoetst wordt in groep 4 Blok 1A en 2A Telrij, uitspraak en notatie Getallenlijn en getalvolgorde Opbouw getallen tot 100 Sprongen van 1, 2 en 5 tussen 10 en 20 t/m

Nadere informatie

groep 1&2 groep 3&4 Workshop Agenda Wat is Met Sprongen Vooruit? Wat is Met Sprongen Vooruit? Groep 1&2 Groep 3&4

groep 1&2 groep 3&4 Workshop Agenda Wat is Met Sprongen Vooruit? Wat is Met Sprongen Vooruit? Groep 1&2 Groep 3&4 groep 1&2 Met sprongen Vooruit groep 3&4 Met sprongen Vooruit Workshop Agenda Wat is Met Sprongen Vooruit? Groep 3&4 2 Wat is Met Sprongen Vooruit? Productief oefenprogramma Wetenschappelijk bewezen resultaten

Nadere informatie

Lesbrief groep 5/6. Beste ouders,

Lesbrief groep 5/6. Beste ouders, Lesbrief groep 5/6 Beste ouders, We starten met rekenen, taal en spelling weer met een nieuw blok. Hier dus weer een lesbrief om u op de hoogte te houden over wat uw kind de komende tijd zal leren/oefenen.

Nadere informatie

Groep 5 Leerroute 3< 1F Leerroute 2= 1F (maatschrift) Leerroute 1 = 1S Periode 1

Groep 5 Leerroute 3< 1F Leerroute 2= 1F (maatschrift) Leerroute 1 = 1S Periode 1 Groep 5 Leerroute 3< 1F Leerroute 2= 1F (maatschrift) Leerroute 1 = 1S Periode 1 Normgerichte doelen: De kinderen behalen op de methodegebonden toetsen Maatschrift een 60% score. Blok 1: De kinderen kennen/kunnen/beheersen:

Nadere informatie

Aandachtspunten. blok 1, les 3 blok 2, les 3 blok 2, les 6 blok 3, les 3 blok 3, les 6

Aandachtspunten. blok 1, les 3 blok 2, les 3 blok 2, les 6 blok 3, les 3 blok 3, les 6 Aandachtspunten 307 Aandachtspuntenlijst 1, bij blok 1, 2 en 3 1 Verkennen en benoemen van verschillende betekenissen en functies van getallen t/m 1000. Het kind begrijpt nog niet dat er een verband bestaat

Nadere informatie

Lesopbouw: instructie. 1 Start. 2 Instructie. Blok 4 Week 2 Les 1

Lesopbouw: instructie. 1 Start. 2 Instructie. Blok 4 Week 2 Les 1 Blok 4 Week Les 1 40 40 70 80 0 70 0 40 5 1 4 3 33 3 73 4 8 9 7 37 17 57 47 34 4 3 1 17 5 4 5 35 37 43 8 33 57 81 4 55 39 3 4 74 8 4 44 41 31 34 74 4 47 37 Lesinhoud Bewerkingen: aftrekken vanaf een tiental

Nadere informatie

Doelenlijst 2: GETALLEN onderdeel OPTELLEN en AFTREKKEN. Samenstellingssituaties (+ en -) Veranderingssituaties (+ en -) Verschilsituaties (-)

Doelenlijst 2: GETALLEN onderdeel OPTELLEN en AFTREKKEN. Samenstellingssituaties (+ en -) Veranderingssituaties (+ en -) Verschilsituaties (-) Doelenlijst 2: GETALLEN onderdeel OPTELLEN en AFTREKKEN 29 Passende Perspectieven rekenen Doelenlijst 2: Getallen, onderdeel Optellen en aftrekken Doel: Optel- en aftrekstructuren herkennen en kunnen beschrijven

Nadere informatie

Rekenstrategieën _binnenwerk.indd Sec1: :18:23

Rekenstrategieën _binnenwerk.indd Sec1: :18:23 Rekenstrategieën 3 Optellen en aftrekken tot en met 20 De begrippen erbij en eraf worden tegelijk geïntroduceerd aan de hand van de buscontext. Kinderen kunnen zich de context van bussen waarin mensen

Nadere informatie

Passende perspectieven rekenen met Pluspunt. Jiska van Hall en Bronja Versteeg

Passende perspectieven rekenen met Pluspunt. Jiska van Hall en Bronja Versteeg Passende perspectieven rekenen met Pluspunt Jiska van Hall en Bronja Versteeg i ii Inhoudsopgave Algemene inleiding...iv Groep 3...1 Groep 4...14 Groep 5...31 Groep 6...46 Groep 7...72 Groep 8...98 2014,

Nadere informatie

Overig nieuws Hulp ouders bij rekenen deel 3.

Overig nieuws Hulp ouders bij rekenen deel 3. Overig nieuws Hulp ouders bij rekenen deel 3. Het rekenonderwijs van tegenwoordig ziet er anders uit dan vroeger. Dat komt omdat er nieuwe inzichten zijn over hoe kinderen het beste leren. Vroeger lag

Nadere informatie

Leerlijnen groep 4 Wereld in Getallen

Leerlijnen groep 4 Wereld in Getallen Leerlijnen groep 4 Wereld in Getallen 1 REKENEN Boek 4a: Blok 1 - week 1 - optellen en aftrekken t/m 10 (3 getallen, 4 sommen) 5 + 4 = / 4 + 5 = 9 5 = / 9 4 = - getallen tot 100 Telrij oefenen met kralenstang

Nadere informatie

Negatieve getallen, docenteninformatie

Negatieve getallen, docenteninformatie Negatieve getallen, docenteninformatie Inleiding Met deze module leren de leerlingen rekenen met negatieve getallen. De leerlingen kunnen de opdrachten van de activiteiten zelfstandig maken. Op cruciale

Nadere informatie

REKENEN OP MAAT GROEP 4

REKENEN OP MAAT GROEP 4 REKENEN OP MAAT GROEP 4 REKENEN OP MAAT GROEP 4 RICHT ZICH OP DE BELANGRIJKSTE VAARDIGHEDEN DIE NODIG ZIJN VOOR HET REKEN-WISKUNDEONDERWIJS. ER WORDT NAUW AANGESLOTEN BIJ DE OEFENSTOF VAN DE VERSCHILLENDE

Nadere informatie

VAN SPEL TOT REKENMODEL

VAN SPEL TOT REKENMODEL VAN SPEL TOT REKENMODEL Copyright EDUMAT Het zonnespel is opgebouwd uit 10 stralen, met elk 10 getallen, oplopend van 1 t/m 100. In de straal zit ook een vijfstructuur. De vijf- en tienstructuur komt terug

Nadere informatie

Doorgaande lijn rekenen - een voorbeeld

Doorgaande lijn rekenen - een voorbeeld Doorgaande lijn rekenen - een voorbeeld Groep 1-2: rekendoelen Checklist Tellen en Getalbegrip Medio groep 2 (bron: 'effectief omgaan met verschillen in het rekenonderwijs') Telrij: opzeggen van de telrij

Nadere informatie

Routeboekje. bij Pluspunt. Groep 4 Blok 1. Van...

Routeboekje. bij Pluspunt. Groep 4 Blok 1. Van... Routeboekje bij Pluspunt Groep 4 Blok 1 Van... Groep 4 Blok 1 Les 1 Leerkrachtgebonden KB 4 1 1 Reken uit. Kun je het snel? maken KB 4 1 2 Kleur je antwoorden in maken naar keuze LB 4 2 1 Getallen in de

Nadere informatie

Kennis van de telrij De kinderen kunnen tellen en terugtellen tot 10 met sprongen van 1 en van 2.

Kennis van de telrij De kinderen kunnen tellen en terugtellen tot 10 met sprongen van 1 en van 2. Rekenrijk doelen groep 1 en 2 De kinderen kunnen tellen en terugtellen tot 10 met sprongen van 1 en van 2. Aantallen kunnen tellen De kinderen kunnen kleine aantallen tellen. De kinderen kunnen eenvoudige

Nadere informatie

Overzicht rekenstrategieën

Overzicht rekenstrategieën Overzicht rekenstrategieën Groep 3 erbij tot tien Groep 3 eraf tot tien Groep 4 erbij tot twintigt Groep 4 eraf tot twintigt Groep 4 erbij tot honderd Groep 4 eraf tot honderd Groep 4 en 5 tafels tot tien

Nadere informatie

T-shirts op een rij. Doel van de les - de telrij opzeggen tot en met 20 - terugtellen vanaf een willekeurig getal in het getallengebied

T-shirts op een rij. Doel van de les - de telrij opzeggen tot en met 20 - terugtellen vanaf een willekeurig getal in het getallengebied T-shirts op een rij Leeftijdsgroep Kerndoel 8-12 jaar Deze les levert een bijdrage aan het kerndoel: 2 De leerlingen leren rekenhandelingen uitvoeren voor het functioneren in dagelijkse situaties Leerstofonderdeel

Nadere informatie

Groep 6. Uitleg voor ouders (en kinderen) over de manieren waarop rekenen in groep 6 aan bod komt. Don Boscoschool groep 6 juf Kitty

Groep 6. Uitleg voor ouders (en kinderen) over de manieren waarop rekenen in groep 6 aan bod komt. Don Boscoschool groep 6 juf Kitty Groep 6 Uitleg voor ouders (en kinderen) over de manieren waarop rekenen in groep 6 aan bod komt. Getalbegrip Ging het in groep 5 om de hele getallen tot 1000, nu wordt de getallenwereld uitgebreid. Naast

Nadere informatie

Curriculum Leerroute 5 Rekenen, getallen en bewerkingen

Curriculum Leerroute 5 Rekenen, getallen en bewerkingen Curriculum Leerroute 5 Rekenen, getallen en bewerkingen Dit curriculum is gebaseerd op de PO Basisleerlijn Rekenen, CED- groep. Leerlingen die niveau 4/5 van de PO Basisleerlijn behalen, kunnen uitstromen

Nadere informatie

Getallen. 1 Doel: getallen plaatsen op de getallenlijn. 2 Doel: getallen invullen op het 60-veld. 3 Doel: 5-structuur aangeven.

Getallen. 1 Doel: getallen plaatsen op de getallenlijn. 2 Doel: getallen invullen op het 60-veld. 3 Doel: 5-structuur aangeven. 1 Getallen Basisstof getallenstructuur t/m 60 Lesdoelen De kinderen: kunnen tellen/doortellen t/m 60; kunnen de getallen in het 60-veld schrijven; kunnen werken met de begrippen 2 en meer en 2 en minder

Nadere informatie

Passende perspectieven rekenen met De wereld in getallen. Jiska van Hall en Bronja Versteeg

Passende perspectieven rekenen met De wereld in getallen. Jiska van Hall en Bronja Versteeg Passende perspectieven rekenen met De wereld in getallen Jiska van Hall en Bronja Versteeg i ii Inhoudsopgave Algemene inleiding...iii Groep 3...1 Groep 4...17 Groep 5...35 Groep 6...51 Groep 7...69 Groep

Nadere informatie

Tussendoelen rekenen-wiskunde voor eind groep 4

Tussendoelen rekenen-wiskunde voor eind groep 4 Domein GETALLEN, subdomein Getalbegrip beheerst de doelen van groep 2 en 3, ook op het niveau van groep 4 en HELE GETALLEN kan verder tellen en terugtellen tot ten minste 100 met sprongen van 2, 5 (de

Nadere informatie

BLOKMENU BLOKLESSEN. halfslagsymmetrie. 2 De wereld in getallen groep 4 Handleiding Malmberg 's-hertogenbosch. toetsboek. werkboek

BLOKMENU BLOKLESSEN. halfslagsymmetrie. 2 De wereld in getallen groep 4 Handleiding Malmberg 's-hertogenbosch. toetsboek. werkboek BLOKMENU BLOKLESSEN werkboek toetsboek les inhoud domein lesdoel 1 x 2 x doel 1 Eureka De kinderen gaan aan de slag met keerkunst. Dit is kunst die je een halve slag kunt draaien zonder dat je het ziet.

Nadere informatie

Overstapdocument Pluspunt. Groep 4. Voor scholen die overstappen van de vorige versie naar de nieuwe versie

Overstapdocument Pluspunt. Groep 4. Voor scholen die overstappen van de vorige versie naar de nieuwe versie Overstapdocument Pluspunt Voor scholen die overstappen van de vorige versie naar de nieuwe versie Deze overstapdocumenten bieden per jaargroep (4 t/m 8) inzicht in de verschillen in de opbouw van de lesstof

Nadere informatie

Rekenactiviteiten voor de onderbouw

Rekenactiviteiten voor de onderbouw Rekenactiviteiten voor de onderbouw IJsselgroep Basisschool de Kolkstede 1. bingo 2. duo en trio 3. de hoogste kaart 4. wie het meeste gooit 5. het bakjesspel 6. de buschauffeur 1. Bingo Doel: koppeling

Nadere informatie

Groep 1 2 (Tal, SLO)

Groep 1 2 (Tal, SLO) Groep 1 2 (Tal, SLO) DOELEN GROEP 1 Rekentaal begrijpen Opzeggen van de telrij t/m 10 (12) Telrij opzeggen t/m 10 (akoestisch naar puur tellen) Buurgetallen kennen Vanaf elk willekeurig getal verder tellen

Nadere informatie

Leerlijnen groep 3 Wereld in Getallen

Leerlijnen groep 3 Wereld in Getallen Leerlijnen groep 3 Wereld in Getallen 1 2 3 4 REKENEN Boek 3a: Blok 1 - week 1 - tellen van hoeveelheden tot - introductie van de getallenlijn tot en met - tellen t/m (ook rangtelwoorden) - erbij- en erafsituaties

Nadere informatie

Verbeter het automatiseren van rekenen met 10 minuten per dag

Verbeter het automatiseren van rekenen met 10 minuten per dag Verbeter het automatiseren van rekenen met 10 minuten per dag In dit artikel zal ik je uitleggen wat automatiseren is, hoe je kind dit leert op school, waarom automatiseren zo belangrijk is en ik geef

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst van het landelijke netwerk. Utrecht, 6 maart 2002

Verslag bijeenkomst van het landelijke netwerk. Utrecht, 6 maart 2002 1 Verslag bijeenkomst van het landelijke netwerk. Utrecht, 6 maart 2002 Dyscalculie en rekenen voor zwakke rekenaars Zwakke rekenaars hebben we allemaal in de klas, maar wanneer spreken we nu van dyscalculie?

Nadere informatie

Tussendoelen rekenen-wiskunde voor eind groep 3

Tussendoelen rekenen-wiskunde voor eind groep 3 Domein GETALLEN, subdomein Getalbegrip beheerst de doelen van groep 2, ook op het niveau van groep 3 en HELE GETALLEN kan de telrij opzeggen tot ten minste 100 en kan vanuit elk getal verder tellen en

Nadere informatie

Voor scholen die overstappen van Pluspunt 2 naar Pluspunt 3

Voor scholen die overstappen van Pluspunt 2 naar Pluspunt 3 Dat is duidelijk! Voor scholen die overstappen van Pluspunt 2 naar Pluspunt 3 Dit overstapdocument biedt per jaargroep (4 t/m 8) inzicht in de verschillen in de opbouw van de lesstof tussen de oude en

Nadere informatie

Je bewust zijn dat getallen verschillende betekenissen kunnen hebben (hoeveelheidsgetal, volgordegetal,

Je bewust zijn dat getallen verschillende betekenissen kunnen hebben (hoeveelheidsgetal, volgordegetal, Doelenlijst 1: GETALLEN onderdeel GETALBEGRIP 21 Passende Perspectieven rekenen Doelenlijst 1: Getallen, onderdeel Getalbegrip Doel: Je bewust zijn dat getallen verschillende betekenissen hebben Je bewust

Nadere informatie

Tussendoelen domein GETALLEN, subdomein Getalbegrip

Tussendoelen domein GETALLEN, subdomein Getalbegrip Tussendoelen domein GETALLEN, subdomein Getalbegrip Eind groep 2 Eind groep 3 Eind groep 4 Eind groep 5 beheerst de doelen van groep 2, ook op het niveau van groep 3 HELE GETALLEN beheerst de doelen van

Nadere informatie

Leerlijnen voor groep 3-8

Leerlijnen voor groep 3-8 Leerlijnen voor groep 3-8 Groep 3, eerste half jaar de begrippen meer, minder, evenveel juist toepassen de ontbrekende getallen op de getallenlijn t/m 12 invullen van hoeveelheden t/m 20 groepjes van 5

Nadere informatie

Lesbrief 2, groep 5/6. 27 oktober 2017

Lesbrief 2, groep 5/6. 27 oktober 2017 Lesbrief 2, groep 5/6. 27 oktober 2017 Beste ouders, De toetsen van het tweede blok zullen deze week en volgende week weer afgenomen worden. Een mooi moment voor een nieuwe lesbrief om jullie op de hoogte

Nadere informatie

Doelenlijst 1: GETALLEN onderdeel GETALBEGRIP

Doelenlijst 1: GETALLEN onderdeel GETALBEGRIP Doelenlijst 1: GETALLEN onderdeel GETALBEGRIP 21 Passende Perspectieven rekenen Doelenlijst 1: Getallen, onderdeel Getalbegrip Specificatie Leerroute 1 Leerroute 2 Leerroute 3 Opmerkingen Doel: Je bewust

Nadere informatie

Rekenen op maat 4. Doelgroepen Rekenen op maat 4. Omschrijving Rekenen op maat 4

Rekenen op maat 4. Doelgroepen Rekenen op maat 4. Omschrijving Rekenen op maat 4 Rekenen op maat 4 Rekenen op maat 4 richt zich op de belangrijkste vaardigheden die nodig zijn voor het rekenwiskundeonderwijs. Er wordt nauw aangesloten bij de oefenstof van de verschillende blokken van

Nadere informatie

TULE inhouden & activiteiten Rekenen/wiskunde (getallen en bewerkingen) Kerndoel 27. Toelichting en verantwoording

TULE inhouden & activiteiten Rekenen/wiskunde (getallen en bewerkingen) Kerndoel 27. Toelichting en verantwoording TULE - REKENEN/WISKUNDE KERNDOEL 27 88 TULE inhouden & activiteiten Rekenen/wiskunde (getallen en bewerkingen) Kerndoel 27 De leerlingen leren de basisbewerkingen met gehele getallen in elk geval tot 100

Nadere informatie

DE GET ALLENLIJN. Van getallenlijn. naar. sommen langer opschrijven. Jacob Dijkstra Janneke van Oosten. Remedial Teaching

DE GET ALLENLIJN. Van getallenlijn. naar. sommen langer opschrijven. Jacob Dijkstra Janneke van Oosten. Remedial Teaching INFO BROCHURE DE GET ALLENLIJN Van getallenlijn naar sommen langer opschrijven Jacob Dijkstra Janneke van Oosten Remedial Teaching Mogelijkheden voor optel- en aftreksommen over het tiental deel 1, 2,

Nadere informatie

(hoeveelheden 6 en 10 of 4 en 6 centraal)

(hoeveelheden 6 en 10 of 4 en 6 centraal) Titel van de les Leeftijdsgroep Kerndoel Leerstofonderdeel Doel van de les Benodigdheden Korte samenvatting Organisatie Activiteiten Eieren zoeken (hoeveelheden 6 en 10 of 4 en 6 centraal) Ongeveer 5 tot

Nadere informatie

compacte digitale leerlijnen

compacte digitale leerlijnen compacte digitale leerlijnen rekenen-wiskunde computeractiviteiten met methodeverwijzingen www.webschool.nl groep 4 1. Getalverkenning tot 100 2. Optellen en aftrekken tot 100 3. Vermenigvuldigen 4. Meten

Nadere informatie

i n s t a p h a n d l e i d i n g

i n s t a p h a n d l e i d i n g jaargroep 7 reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs i n s t a p h a n d l e i d i n g k o l o m s g e w i j s o p t e l l e n e n a f t r e k k e n Jaargroep instap Inleiding Het instapprogramma

Nadere informatie

Groep 3. Getalbegrip hele getallen. Optellen en aftrekken. Geld

Groep 3. Getalbegrip hele getallen. Optellen en aftrekken. Geld Groep 3 Getalbegrip hele getallen De leerlingen werken de eerste periode in het getallengebied tot 20 en 40. De tweede helft van het jaar ook tot 100. De leerlingen leren het verder- en terugtellen, tellen

Nadere informatie

Aandachtspunten. blok 8, les 3 blok 8, les 11. blok 8, les 3 blok 9, les 6 blok 9, les 11. blok 7, les 3 blok 7, les 8 blok 9, les 6

Aandachtspunten. blok 8, les 3 blok 8, les 11. blok 8, les 3 blok 9, les 6 blok 9, les 11. blok 7, les 3 blok 7, les 8 blok 9, les 6 Aandachtspunten 299 Aandachtspuntenlijst 3, bij blok 7, 8 en 9 1 De telrij tot en met en boven 100 000. plaatsen van getallen op de getallenlijn. Het kind kan zich geen voorstelling maken van een hoeveelheid.

Nadere informatie

Opleiding docent rekenen MBO. 23 januari 2014 vijfde bijeenkomst Groep 3

Opleiding docent rekenen MBO. 23 januari 2014 vijfde bijeenkomst Groep 3 Opleiding docent rekenen MBO 23 januari 2014 vijfde bijeenkomst Groep 3 Inhoud 1. Opening 2. Getallen hoofdrekenen en rm 3. Portfolio & onderzoek 4. Lunch 5. ERWD 6. Huiswerk en afsluiting domein getallen

Nadere informatie

7. Getalkaartjes bij de kralenketting

7. Getalkaartjes bij de kralenketting Leeftijdsgroep Kerndoel 7. Getalkaartjes bij de kralenketting 8-12 jaar Deze les levert een bijdrage aan de kerndoelen: 1 De leerlingen leren hoeveelheidbegrippen gebruiken en herkennen 2 De leerlingen

Nadere informatie

Omtrek en oppervlakte meten van vijvers

Omtrek en oppervlakte meten van vijvers toets maatschrift 6 Overzicht van de leerdoelen Leerlijn Leerdoelen Leeractiviteit toets Toets Getallen en getal relaties Auto mat i- se ren Getallen en getal relaties Basis vaardig heden Meten Telrij

Nadere informatie

leerjaar WISo wijsen wiskunde onderwijs leerjaar doelenkatern reken- en wiskundemethode voor het lager onderwijs

leerjaar WISo wijsen wiskunde onderwijs leerjaar doelenkatern reken- en wiskundemethode voor het lager onderwijs leerjaar 1 WISo wijsen wiskunde onderwijs leerjaar 1 doelenkatern reken- en wiskundemethode voor het lager onderwijs Voorafgaande toelichting bij doelenkatern, leerjaar 1 leerjaar 1 Beste leerkracht Voor

Nadere informatie

Leerlijnenpakket STAP incl. WIG. Rekenen Rekenen. Datum: 08-05-2014. Schooltype BAO (Regulier) Herkomst Landelijk Periode DL -20 t/m 200

Leerlijnenpakket STAP incl. WIG. Rekenen Rekenen. Datum: 08-05-2014. Schooltype BAO (Regulier) Herkomst Landelijk Periode DL -20 t/m 200 Leerlijnenpakket STAP incl. WIG Schooltype BAO (Regulier) Herkomst Landelijk Periode DL -20 t/m 200 Rekenen Rekenen 1.1 Getallen - Optellen en aftrekken tot 10 - Groep 3 BB/ KB GL + PRO 1.1.1 zegt de telrij

Nadere informatie

Rekenzeker. Weet binnen een context wat bedoeld wordt met bij elkaar doen, erbij doen, eraf halen en dit vertalen naar een handeling

Rekenzeker. Weet binnen een context wat bedoeld wordt met bij elkaar doen, erbij doen, eraf halen en dit vertalen naar een handeling Groepsplan groep Vakgebied Rekenen Rekenzeker Tijdsvak Namen Evaluatie Niveau leerlijn 1 2 3 Functioneringsniveau

Nadere informatie

Thema 6. Thema 1. Thema 8. Thema 2. Thema 5. Thema 3. Thema 7. Thema 4

Thema 6. Thema 1. Thema 8. Thema 2. Thema 5. Thema 3. Thema 7. Thema 4 Aanbod Inhoudskaart Rekenen-wiskunde jonge kind fase (in acht kleuterthema s) Getallen: doelen eind groep Getalbegrip Telrij telwoorden kennen telrij opzeggen (akoestisch tellen) doortellen en terugtellen

Nadere informatie

Speels oefenen. Relaties tussen vermenigvuldigsommen. Vermenigvuldigen

Speels oefenen. Relaties tussen vermenigvuldigsommen. Vermenigvuldigen Speels oefenen Relaties tussen vermenigvuldigsommen Vermenigvuldigen Speels oefenen Relaties tussen vermenigvuldigsommen Auteur Els van Herpen www.fi.uu.nl/speciaalrekenen Freudenthal Instituut, Utrecht

Nadere informatie

Juf, wat gaan we eigenlijk leren? Jouw vakkennis - hun basis

Juf, wat gaan we eigenlijk leren? Jouw vakkennis - hun basis Juf, wat gaan we eigenlijk leren? Jouw vakkennis - hun basis Inleiding: Al eerder schreef ik het ebook `het kan zonder groepsplan`. In veel scholen ervaren leerkrachten het maken van groepsplannen als

Nadere informatie

Kinderen kunnen optellingen en aftrekkingen aangeboden in een context maken tot en met 20.

Kinderen kunnen optellingen en aftrekkingen aangeboden in een context maken tot en met 20. Hallo allemaal, Al 5 weken zitten we in groep 4, en wat hebben we al veel geleerd! De eerste tafeltoetsen zijn al gedaan. Heel veel kinderen hadden goed thuis geoefend, super! In de klas besteden we veel

Nadere informatie

Overzicht strategieën en denk/oplossingsprocedures en samenvatting

Overzicht strategieën en denk/oplossingsprocedures en samenvatting Overzicht strategieën en denk/oplossingsprocedures en samenvatting Algemene probleemoplossingsprocedures: (Gr. 6-8) Schattend Rekenen Precies Rekenen Hoofdrekenen Rekenen op papier- Calculator-rekenen

Nadere informatie

Reken zeker: leerlijn kommagetallen

Reken zeker: leerlijn kommagetallen Reken zeker: leerlijn kommagetallen De gebruikelijke didactische aanpak bij Reken Zeker is dat we eerst uitleg geven, vervolgens de leerlingen flink laten oefenen (automatiseren) en daarna het geleerde

Nadere informatie

Cursus Rekenspecialist. Amarantis tweede bijeenkomst 8 mei 2012 Monica Wijers

Cursus Rekenspecialist. Amarantis tweede bijeenkomst 8 mei 2012 Monica Wijers Cursus Rekenspecialist Amarantis tweede bijeenkomst 8 mei 2012 Monica Wijers Een rekenspelletje vooraf Canadees vermenigvuldigen De krant krant krant krant Doelen Kennismaking met huidige rekendidactiek

Nadere informatie

Ideeën om spelenderwijs thuis de rekenvaardigheid te stimuleren

Ideeën om spelenderwijs thuis de rekenvaardigheid te stimuleren Ideeën om spelenderwijs thuis de rekenvaardigheid te stimuleren voor groep 3-4-5 Opgesteld door Marjolein Berkhout rekencoördinator obs Letterland November 2009 Tel en getalrij spelletjes Van klein naar

Nadere informatie

2A LEERLIJN. leerjaar 1. tellen. optellen en aftrekken GROEPEREN VERMENIGVULDIGEN EN DELEN. plaats en waarde. handig rekenen 1 ORDENEN EN UITSPREKEN

2A LEERLIJN. leerjaar 1. tellen. optellen en aftrekken GROEPEREN VERMENIGVULDIGEN EN DELEN. plaats en waarde. handig rekenen 1 ORDENEN EN UITSPREKEN 2A LEERLIJN leerjaar 1. 1. tellen 1.1 Tellen in groepjes 1.2 Vooruittellen en terugtellen 7. optellen en aftrekken 7.1 Optellen 7.2 Aftrekken 2. GROEPEREN 2.1 Groeperen en inwisselen 2.2 Springen met grotere

Nadere informatie

Uitgave Ministerie van Onderwijs en Gezin L.G. Smith Boulevard 76 Oranjestad, Aruba

Uitgave Ministerie van Onderwijs en Gezin L.G. Smith Boulevard 76 Oranjestad, Aruba Dit kerndoelen werkdocument (2015) is een uitgave van het Ministerie van Onderwijs en Gezin voor het Arubaans Primair Onderwijs. Mits de bron(nen) wordt vermeld, is het toegestaan zonder voorafgaande toestemming

Nadere informatie

Automatiseren door splitsen

Automatiseren door splitsen Automatiseren door splitsen 0 Automatiseren door splitsen - Splitsen van + = = + = = = + = Automatiseren door splitsen - Splitsen van + = + = = = Als je de linkerkant weet, weet je de rechterkant ook.

Nadere informatie

i n s t a p h a n d l e i d i n g

i n s t a p h a n d l e i d i n g jaargroep 6 reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs i n s t a p h a n d l e i d i n g e i g e n s c h a p p e n v a n b e w e r k i n g e n Inleiding Het programma laat de leerlingen kennismaken

Nadere informatie

Panamaconferentie Verbanden herkennen en begrijpen. verhoudinge n. vermenigvuldigen. optellen. gestructureer d tellen.

Panamaconferentie Verbanden herkennen en begrijpen. verhoudinge n. vermenigvuldigen. optellen. gestructureer d tellen. domeinkennis rekenen/wiskunde Verbanden herkennen en begrijpen Kern ontwikkeling rekenvaardigheid vergelijken ordenen optellen vermenigvuldigen verhoudinge n manipuleren/veranderen voorstellen tellen gestructureer

Nadere informatie

Diagnostisch rekenonderzoek

Diagnostisch rekenonderzoek Doel: Zicht krijgen op het niveau van tellen, kennis van cijfers en getalbegrip, vergelijken van hoeveelheden en bewerkingen tot 10 en tot 20 (splitsen, aanvullen, koppeling materiaal som en vv, sommen

Nadere informatie

Samen rekenen... alleen!

Samen rekenen... alleen! veel Inside 2-99 Samen rekenen... leuker dan alleen! Rekenen met een tutor: wat wil je nog meer? Agnes Vosse Dit artikel is eerder gepubliceerd in Willem Bartjens, jaargang 17, januari 1998 1. Inleiding

Nadere informatie

Reken doe-activiteiten en spelletjes

Reken doe-activiteiten en spelletjes SBZW 10-4-2016 1 Reken doe-activiteiten en spelletjes Drs. Martin Ooijevaar - Onderwijsadviseur M.ooijevaar@sbzw.nl 0299-783422 @mooijevaar @sbzwtweet SBZW 10-4-2016 2 Start Maak binnen 1 minuut zoveel

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 3 - Tellen van een ongeordende hoeveelheid - Tellen van een geordende hoeveelheid - Software

Inhoudsopgave. Inleiding 3 - Tellen van een ongeordende hoeveelheid - Tellen van een geordende hoeveelheid - Software Inhoudsopgave Inleiding 3 - Tellen van een ongeordende hoeveelheid - Tellen van een geordende hoeveelheid - Software Tellen van grote ongeordende hoeveelheden 5 - Lesactiviteit: Structureren van grote

Nadere informatie

Handleiding. Reken-wiskundemethode voor het primair onderwijs. Katern 1S en 1F

Handleiding. Reken-wiskundemethode voor het primair onderwijs. Katern 1S en 1F I Handleiding Reken-wiskundemethode voor het primair onderwijs Katern 1S en 1F Handleiding bij de katernen 1F en 1S 1 In 2010 hebben de referentieniveaus een wettelijk kader gekregen. Basisscholen moeten

Nadere informatie

LESSTOF. Rekenen op maat 4

LESSTOF. Rekenen op maat 4 LESSTOF Rekenen op maat 4 2 Lesstof Rekenen op maat 4 INHOUD INLEIDING... 4 DOELGROEP... 4 STRUCTUUR... 5 INHOUD... 9 Lesstof Rekenen op maat 4 3 INLEIDING Muiswerkprogramma s zijn programma s voor het

Nadere informatie

Leerlijnen groep 6 Wereld in Getallen

Leerlijnen groep 6 Wereld in Getallen Leerlijnen groep 6 Wereld in Getallen 1 REKENEN Boek 6a: Blok 1 - week 1 - buurgetallen - oefenen op de getallenlijn Geld - optellen van geldbedragen - aanvullen tot 10 105 : 5 = 2 x 69 = - van digitaal

Nadere informatie

Reken zeker: leerlijn kommagetallen

Reken zeker: leerlijn kommagetallen Reken zeker: leerlijn kommagetallen De gebruikelijke didactische aanpak bij Reken Zeker is dat we eerst uitleg geven, vervolgens de leerlingen flink laten oefenen (automatiseren) en daarna het geleerde

Nadere informatie

Tussendoelen rekenen-wiskunde voor eind groep 2

Tussendoelen rekenen-wiskunde voor eind groep 2 Domein GETALLEN, subdomein Getalbegrip HELE GETALLEN kan de telrij opzeggen tot ten minste 20. kan vanuit elk getal tot 20 verder tellen en vanuit elk getal onder 10 terugtellen. herkent en gebruikt rangtelwoorden

Nadere informatie

GETALLEN Onderdeel: Getalbegrip Doel: Je bewust zijn dat getallen verschillende betekenissen hebben.

GETALLEN Onderdeel: Getalbegrip Doel: Je bewust zijn dat getallen verschillende betekenissen hebben. Leerroute 3 Jaargroep: 8 GETALLEN Onderdeel: Getalbegrip Doel: Je bewust zijn dat getallen verschillende betekenissen hebben. Je bewust zijn dat getallen verschillende betekenissen kunnen hebben. (hoeveelheidsgetal,

Nadere informatie

Aandachtspunten. Aandachtspuntenlijst 3, bij blok 7, 8 en 9. Specifieke aandachtspunten/observaties. Leerinhoud/ Observatie

Aandachtspunten. Aandachtspuntenlijst 3, bij blok 7, 8 en 9. Specifieke aandachtspunten/observaties. Leerinhoud/ Observatie Aandachtspunten 291 Aandachtspuntenlijst 3, bij blok 7, 8 en 9 1 Doortellen en terugtellen onder 100. Het kind vergeet steeds getallen. Het kind hapert bij bepaalde getallen. Het kind heeft moeite met

Nadere informatie

Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 5: de leerlingen leren omgaan met geld- en betaalmiddelen

Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 5: de leerlingen leren omgaan met geld- en betaalmiddelen Titel van de les Leeftijdsgroep Kerndoel Leerstofonderdeel Doel van de les Benodigdheden Schatten zoeken: geld tellen Ongeveer 7 tot 8 jaar Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 5: de leerlingen leren

Nadere informatie

Opleiding docent rekenen MBO. 26 januari 2017 Bijeenkomst 5 Groep Da Vinci 2

Opleiding docent rekenen MBO. 26 januari 2017 Bijeenkomst 5 Groep Da Vinci 2 Opleiding docent rekenen MBO 26 januari 2017 Bijeenkomst 5 Groep Da Vinci 2 Inhoud Domein getallen Onderzoek Lunch Kees Hoogland: ontwikkelingen in het vak rekenen en het bijbehorende onderzoek domein

Nadere informatie

Masterplan ERWD. Differentiëren in subgroepen 10 december Arlette Buter

Masterplan ERWD. Differentiëren in subgroepen 10 december Arlette Buter Masterplan ERWD Differentiëren in subgroepen 10 december 2014 Arlette Buter Arlette Buter info@rekenadviesbuter.nl 1 Inhoud Differentiëren in subgroepen: lesgeven op spoor 2 - Welke kennis is er nodig

Nadere informatie

Start u met zwiso in verschillende leerjaren tegelijkertijd?

Start u met zwiso in verschillende leerjaren tegelijkertijd? Start u met zwiso in verschillende leerjaren tegelijkertijd? Start u met zwiso in verschillende leerjaren tegelijkertijd? Geef dan eventueel aan het begin van het schooljaar enkele lessen uit het voorafgaande

Nadere informatie

Toelichting bii de leerliinen

Toelichting bii de leerliinen VALWBE Leerl ij nenove rzicht groep 4 1 Leerstofove rzicht deel 4a Toelichting bii de leerliinen Oriëntatie op de getallen tot en met 100 Oriëntatie op de getallen tot en met 100 \ De telrij tot en met

Nadere informatie

Verdiepingsmodule Getallen Tweede bijeenkomst maandag 8 april 2013 monica wijers en vincent jonker

Verdiepingsmodule Getallen Tweede bijeenkomst maandag 8 april 2013 monica wijers en vincent jonker Verdiepingsmodule Getallen Tweede bijeenkomst maandag 8 april 2013 monica wijers en vincent jonker Programma Breuken PPON Leerlijn Didactiek van bewerkingen Breuken en kommagetallen in het echt Kommagetallen

Nadere informatie

Aandachtspunten. blok 1, les 1 blok 1, les 6 blok 2, les 1 blok 3, les 8. blok 1, les 3 blok 1, les 11 blok 3, les 1

Aandachtspunten. blok 1, les 1 blok 1, les 6 blok 2, les 1 blok 3, les 8. blok 1, les 3 blok 1, les 11 blok 3, les 1 Aandachtspunten 313 Aandachtspuntenlijst 1, bij blok 1, 2 en 3 1 De telrij tot en met en boven 10 000. Het kind kan geen getallen plaatsen op de getallenlijn met steunpunten. Het kind heeft weinig inzicht

Nadere informatie

tussendoelen: Hoeveelheden & getallen: Koppelen van hoeveelheden aan getallen (tot en met 20) Hoeveelheden d.m.v. getallen (tot en met 20) noteren

tussendoelen: Hoeveelheden & getallen: Koppelen van hoeveelheden aan getallen (tot en met 20) Hoeveelheden d.m.v. getallen (tot en met 20) noteren Kerndoel: 1. De leerlingen leren hoeveelheidbegrippen gebruiken en herkennen. 1.1. ze leren begrippen toepassen voor het aangeven van aantallen en het uitvoeren van bewerkingen. 1.2. ze leren hoeveelheden

Nadere informatie

Checklist Rekenen Groep 3. 1. Tellen tot 20. 2. Getallen splitsen. Hoe kun je zelf het tellen controleren?

Checklist Rekenen Groep 3. 1. Tellen tot 20. 2. Getallen splitsen. Hoe kun je zelf het tellen controleren? Checklist Rekenen Groep 3 1. Tellen tot 20 Als kleuters, in groep 1 en groep 2, zijn de kinderen bezig met de zogenaamde voorbereidende rekenvaardigheid. Onderdelen hiervan zijn ordenen en seriatie. Dit

Nadere informatie