ERGONOMIE IN DE ZORGOPLEIDING DAT KAN BETER

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ERGONOMIE IN DE ZORGOPLEIDING DAT KAN BETER"

Transcriptie

1 ERGONOMIE IN DE ZORGOPLEIDING DAT KAN BETER & EN &

2 Colofon Deze uitgave is met de grootste zorgvuldigheid samengesteld. Noch de schrijvers, noch de uitgever stellen zich echter aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolkomenheden in deze uitgave. Mocht u in dit rapport onjuiste, onvolledige of achterhaalde informatie aantreffen, dan horen wij dat graag. Bij een eventuele volgende versie kunnen we daar rekening mee houden. Alle reacties zijn welkom bij info@gezondenzeker.nl. Gezond & Zeker, Stichting RegioPlus, Zoetermeer 2012 Tekst Knibbe NE, Knibbe JJ, Vries EM de / LOCOmotion Eindredactie en projectbegeleiding Angelique van Beuzekom / Your Life Media Beeld Auke Herrema / Auke Herrema Cartoons (GoedGebruik) / Diederik van der Laan / Marcel van den Berg Deze publicatie is als digitaal document te downloaden op. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag zonder uitdrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever gebruikt worden voor andere gedrukte, geprinte of digitale (in welke vorm dan ook) uitgaven.

3 3 ERGONOMIE IN DE ZORGOPLEIDING DAT KAN BETER

4 4 Inhoudsopgave Conclusie 5 Vraagstelling 6 Onderzoekmethode 7 Resultaten 8 Aanbevelingen 12 Literatuur 13 Bijlage 1 14 Bijlage 2 15 Bijlage 3 16

5 5 Conclusie In opdracht van Stichting RegioPlus/Gezond & Zeker is door bureau LOCOmotion onderzoek gedaan naar de aard en omvang van het ergonomieonderwijs in zorgopleidingen. Op basis van de bevindingen van de onderzoekers plaatst Gezond & Zeker kritische kanttekeningen bij de kwaliteit van het ergonomieonderwijs zoals dat momenteel aan studenten in de zorg wordt aangeboden. Kennis over de uitgangspunten van het gezond werken in de zorg te weten de Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting en de Mobiliteitsklassen, zoals die te vinden zijn de arbocatalogi voor alle branches in de zorg, is gemiddeld genomen onvoldoende. Positieve resultaten zijn gevonden voor wat betreft de aandacht voor haptonomie en voor het bevorderen van zelfredzaamheid van cliënten. Uit de discussie over deze bevindingen tijdens een expertbijeenkomst blijkt dat opleidingen en instellingen nogal eens naar elkaar wijzen. Het geven van up-to-date ergonomielessen zou onvoldoende zin hebben, omdat de kennis en vaardigheden in de weerbarstige praktijk weer zouden worden afgeleerd. Ook zou de praktijk vragen om onveilige transfertechnieken. Vanuit de zorginstelligen klinkt echter het geluid dat leerlingen en pas afgestudeerden op het gebied van ergonomie onvoldoende en niet up-to-date zijn opgeleid. De communicatie tussen opleiding en de praktijk lijkt in die zin een verbeterpunt. Het samen eens worden over de inhoud van het onderwerp ergonomie zou een eerste stap zijn. Het uitgangspunt daarbij staat echter niet ter discussie, dit zijn de Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting voor de zorg. We bevelen op basis van deze studie aan om in de basisopleiding de ergonomische kennis en vaardigheden als een apart vak aan te bieden. Deze zouden vervolgens expliciet (toetsbaar) geïntegreerd moeten worden in alle andere relevante vakken. En daarna zou dit ook in de stages en de bijbehorende toetsmomenten moeten worden benoemd.

6 6 Vraagstelling Gezond, innovatief en ergonomisch werken in de zorg is van groot belang. Recent onderzoek 1 laat zien dat klachten aan het bewegingsapparaat nog steeds te veel voorkomen. Een vijfde van de zorgverleners gaat met pijn naar huis na het werk. Gezond werken is wel degelijk mogelijk, dit dient al bij de opleiding te starten. Onderzoek toont aan dat leerlingen, stagiaires en jong gediplomeerden een verhoogd risico lopen op het krijgen van klachten aan het bewegingsapparaat. Al in de tachtiger jaren bleek dat een grote groep studenten in een vroege fase van hun opleiding wordt geconfronteerd met klachten aan het bewegingsapparaat 2. Ook uit recenter monitorringonderzoek in de VVT branche komt naar voren dat juist jonge werknemers, waaronder leerlingen, extra risico lopen 3. Zij hebben in vergelijking met hun oudere collega s tot 10% meer klachten aan het bewegingsapparaat. Dit kan niet zonder gevolgen blijven. Denk daarbij aan het niet afmaken van de opleiding, vervroegd uittreden, verzuim en arbeidsongeschiktheid. Zaken die in ieder geval niet bijdragen aan de noodzakelijke vermindering van de huidige en toekomstige tekorten aan zorgpersoneel. Aandacht voor gezond en innovatief werken, fysieke belasting, tillen, het gebruik van (til)hulpmiddelen en werkhouding ( ergonomie ) zou daarom standaard in elke zorgopleiding structureel, kwantitatief en kwalitatief van voldoende niveau, aangeboden moeten worden. Omdat onbekend is in hoeverre dit het geval is, heeft Gezond & Zeker bureau LOCOmotion opdracht gegeven onderzoek te doen naar de aard en omvang van het ergonomieonderwijs zoals dat wordt aangeboden door de zorgopleidingen. Deze uitgave is een samenvatting van de resultaten van dit onderzoek. Het volledige rapport Ergonomie in de zorgopleiding is te downloaden op. Gezond & Zeker, het voormalige Project Ergocoaches, wordt uitgevoerd door Stichting RegioPlus. Deze stichting, opgericht in 2005, bestaat uit zeventien regionale werkgeversorganisaties die zich bezig houden met arbeidsmarktvraagstukken in zorg en welzijn. Speerpunten van Gezond & Zeker zijn het terugdringen van fysieke belasting en de aanpak van agressieproblematiek. 1 Werken in de Zorg, Menzis en V&VN, Knibbe, Knibbe & Knibbe, 2008.

7 7 Onderzoeksmethode Gezien het grotendeels ontbreken van gegevens over de mate en de manier waarop het ergonomie onderwijs wordt aangeboden door de zorgopleidingen, is gekozen voor een inventariserende en beschrijvende studie. Allereerst is een contextanalyse uitgevoerd, waarbij tevens de (onderzoeks)literauur is bestudeerd. Op basis hiervan is een enquete opgesteld en getest bij een viertal vertegenwoordigers van zorgopleidingen. Kern van de vragenlijst was de wijze waarop het onderwerp ergonomie een integrale plaats heeft in het reguliere onderwijs. De term ergonomie hanteren we in deze studie als overkoepelend begrip voor fysieke belasting, til- en transferhandelingen en gezond werken in de zorg. De resultaten zijn geanalyseerd en in een voorlopige rapportage ondergebracht. Wie deden er mee aan het onderzoek? Alle circa 140 Nederlandse zorgopleidingen die Niveau 2 of hoger aanbieden, zowel BOL/regulier 4 als BBL/duaal 5, zijn benaderd. Uiteindelijk hebben 53 opleidingen deelgenomen aan het onderzoek. Acht van deze opleidingen deden mee aan de expertbijeenkomst. Vertegenwoordigers van de overige vijfenveertig opleidingen hebben de vragenlijst ingevuld. Het aantal respondenten per vraag varieert omdat niet alle onderwerpen voor alle opleidingen van toepassing waren. Het aantal respondenten wordt bij elke vraag expliciet vermeld. De vertegenwoordigers zijn aangedragen door de opleidingen zelf, zijnde de personen die het meeste zicht hebben op de invulling van het ergonomie onderwijs. Het aantal deelnemers per niveau is hieronder in een diagram weergegeven. Aantal respondenten verdeeld over de niveaus (N=45) 7 9 Niveau 2 Niveau 3 Niveau 4 Niveau 5 Afsluitend is door Gezond & Zeker een expertbijeenkomst georgansieerd voor docenten die zich bezighouden met ergonomieonderwijs. Dit is niet alleen gedaan om de voorlopige resultaten van het vragenlijstonderzoek te toetsen en in te kleuren, maar ook om aanbevelingen voor verbeter ingen en vervolgstappen te inventariseren en structureren BOL staat voor de Beroeps Opleidende Leerweg. Bij de BOL en de reguliere leerroute volgen studenten voltijds contactonderwijs en lopen ze daarnaast in periodes stages. Minimaal 20% en maximaal 60% van de opleiding is gereserveerd voor praktijkonderwijs. 5 Bij de BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg) en duale leerroute beginnen studenten direct met werken in de praktijk en krijgen ze één of twee dagen per week (theoretisch) contactonderwijs op de opleiding. Het praktijkonderdeel bij deze BBL en duale leerroute is tenminste 60% van de opleiding.

8 8 Resultaten Apart vak of niet? Uit het onderzoek komt naar voren dat praktisch de helft (49%) van de in deze studie betrokken opleidingen een apart vak aanbiedt over het onderwerp ergonomie. Daarnaast verwerkt de meer derheid van de opleidingen (80%) het onderwerp (ook) in andere vakken. Het gaat dan bijvoorbeeld om vakken als ADL-zorg, verpleegtechnische vaardigheden en huishoudkunde. Bij een grote meerderheid van de in deze studie betrokken opleidingen (89%) is dit ook daadwerkelijk expliciet terug te vinden in de leerdoelen van deze vakken. Wordt tijdens de stage expliciet aandacht besteed aan ergonomie? (N=44) Aantal lesuren in de totale opleiding besteed aan ergonomie per leerroute (N=42) , ,4 8 9, Aantal uur BOL / Regulier BBL / duaal Totaal 5 39 Ja Nee Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat het onderwerp ook in de stages aan de orde komt. Bij 39 van de 44 opleidingen (89%) blijkt dit zo te zijn. Meestal gaat dit in de vorm van speciale stageopdrachten en tijdens feedbackmomenten. De opleidingen geven wel aan dat de aandacht voor ergonomie verschilt per leerbedrijf en per stagebegeleider. Hoeveel uur ergonomie? Het gemiddeld aantal lesuren dat in de totale opleiding wordt besteed aan ergonomie is 11,4 uur. Daarbij valt op dat de BOL en de reguliere leerroute gemiddeld 5,5 lesuren in de totale opleiding meer besteden aan ergonomie dan de BBL en de duale leerroute. Ook is er een verschil in het aantal uur dat er per niveau besteed wordt aan ergonomie. Niveau 3 besteedt met 13 uur de meeste tijd aan ergonomie, Niveau 2 het minste (9,4 uur). Aantal lesuren in de totale opleiding besteed aan ergonomie per niveau (N=42) Het is de vraag of dit aantal lesuren voldoende is om te voldoen aan de eindtermen voor de onderwerpen helpen bij mobiliteitsproblemen, tillen en verplaatsen en het stimuleren tot beweging zoals geformuleerd in de Kwalificatiestructuur en eindtermen voor de Verpleging en Verzorging 6. In ieder geval staat deze 11,4 uur (logischerwijs) op geen enkele manier in verhoudig tot de tijd die wordt besteed aan vakken als pathologie, anatomie en verpleegtechnische vaardigheden. Toch is 11,4 uur een redelijke eerste basis om de juiste werkhouding en technieken aan te leren. Zéker als dit wordt gecombineerd met aandacht voor ergonomie tijdens andere vakken en stages. Hoe wordt kennis overdragen? Bij 62% van de in deze studie betrokken opleidingen wordt kennis overgedragen door te oefenen in de praktijk, bij 32% middels theoretisch onderwijs, 5% via Probleem Gestuurd Onderwijs (PGO) en 1% via E-learning. Op welke manier wordt de ergonomische kennis overgedragen? (N=26) E-learning Theorie Oefenen PGO Aantal uur 9,4 Niveau 2 13 Niveau 3 11,6 Niveau 4 9,8 Niveau 5 11,4 Totaal Hoewel we op basis van deze studie geen vergelijkingsmateriaal voor andere lesonderwerpen hebben, lijkt interactief leren via internet (E-learning) nog weinig te worden ingezet. Enerzijds kan dat komen omdat ergonomie gezien wordt als een praktijkvak waarin studenten (transfer-)vaardigheden leren. Het imago van E-learning, in de vorm van stilzitten achter een computer, past daar wellicht minder goed bij. 6 Gekwalificeerd voor de toekomst. Kwalificatiestructuur en eindtermen voor Verpleging en Verzorging Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zoetermeer / Rijswijk juni 1996.

9 9 Resultaten vervolg Een andere reden kan zijn dat het nog ontbreekt aan goed lesmateriaal in de vorm van passende E-learningsmodules. De opleiding van de ergonomiedocenten Relevant is daarom dat Gezond & Zeker een serie E-Coach modules heeft ontwikkeld (zie Bijlage 1 voor een overzicht) welke eenvoudig kunnen worden ingepast in het ergonomie-onderwijs. De modules sluiten aan op de Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting 7. Hiervoor is geen speciale software-omgeving nodig, omdat deze modules direct vanaf elke computer met een internetaansluiting doorlopen kunnen worden. De Gezond & Zeker E-Coach modules vereisen geen voorkennis, er hoeft niet eerst een passieve lesmodule doorlopen te worden. Het is een actieve vorm van leren: studenten beantwoorden onmiddellijk de vragen die op een creatieve en afwisselende manier worden gesteld, zoveel mogelijk ondersteund met films en afbeeldingen in de vorm van cartoon s, foto s en tabellen en grafieken. Bij een goed of fout beantwoorde vraag krijgt de leerling uitgebreide feedback. E-learning moet gezien worden als een effectieve aanvulling op het vaardigheidsonderwijs, maar zal het werkelijke oefenen niet kunnen vervangen. Wat is de opleidingsachtergrond van de ergonomiedocenten? (38 mogelijkheden zijn aangegeven) Verpleegkundige / Nurse practioner Cursus tiltechnieken Sportdocent Paramedicus Praktijkdocent Uit het onderzoek komt naar voren dat de meeste ergonomiedocenten een verpleegkundige, paramedische of sportachtergrond hebben. Dat ligt voor de hand, omdat ergonomie de vakgebieden verpleging en bewegingsleer verbindt. Voor het eerste zijn verpleegkundedocenten de meest aangewezen personen, voor het tweede de paramedici of de sportleraren. Toch missen beide disciplines vanuit hun initiële opleiding een deel van de noodzakelijke achtergrond om de lessen ergonomie adequaat te kunnen geven. Het is wellicht aan te bevelen om een competentieprofiel af te spreken waaraan docenten ergonomie zouden moeten voldoen, of zichzelf aan zouden kunnen toetsen. Momenteel bestaat zoiets nog niet. Bij het ontwikkelen van een dergelijk profiel zou het Ergocoach Paspoort als basis kunnen dienen. Het Ergocoach Paspoort is ontwikkeld door Gezond & Zeker en bevat een overzicht van de competenties waarover een ergocoach moet beschikken. Hoe komen docenten aan hun materiaal? Elke opleiding blijkt gebruikt te maken van reeds bestaand schriftelijk materiaal, eventueel aangepast of aangevuld met zelf ontwikkeld materiaal. Ook voor wat betreft de audiovisuele hulpmiddelen en internet wordt vrijwel uitsluitend gebruik gemaakt van materiaal dat door derden is ontwikkeld. Betrouwbare bronnen hiervoor zijn name de diverse Arbocatalogi, Gezond & Zeker en o.a. GoedGebruik. De websites waarop dit materiaal is te vinden zijn in Bijlage 2 weergegeven. 7 De Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting zijn door sociale partners en de overheid overeengekomen in het kader van de diverse Arbocatalogi en geven op basis van de mobiliteit van de zorgvrager aan wanneer fysieke belasting overgaat in fysieke overbelasting.

10 10 Resultaten vervolg Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting Mobiliteitsklassen Worden de Praktijklijnen Fysieke Belasting aangeleerd? Totaal (N=37) Wordt er uitgegaan van drie of vijf Mobiliteitsklassen? (N=44) Ja Nee 17 3 klassen 5 klassen Gebruik ik niet Ken ik niet 12 De Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting geven aan wanneer fysieke belasting overgaat in fysieke overbelasting en, wanneer er sprake is van overbelasting van de zorgverlener, welk hulpmiddel er gebruikt moet worden. Ze zijn specifiek voor elke zorgbranche weergegeven in de arbocatalogus van de betreffende branche, opgesteld door werkgevers en werknemers, en ondersteund door de overheid te weten de Inspectie SZW, de voormalige Arbeidsinspectie. Het ligt dus zeer voor de hand dat de opleidingen hun studenten deze Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting aanleren. Bij een meerderheid van de opleidingen (62%) is dit inderdaad het geval. Dit lijkt een redelijke score, toch moeten we hierbij echter een aantal aantekeningen maken. Bij de Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting worden cliënten afhankelijk van de branche gecategoriseerd in drie of in vijf zogenaamde Mobiliteitsklassen. Het gaat bij deze indeling vooral om functionele mobiliteit. Andere aspecten, zoals gedrag, onvoorspelbaarheid en agressie, spelen uiteraard een rol bij het verplaatsen en verzorgen van cliënten, maar worden hierin niet meegenomen. Inmiddels is de indeling in vijf Mobiliteitsklassen zeer gangbaar en is het overgrote deel van het educatief materiaal én de arbocatalogi ten aanzien van fysieke belasting gestoeld op deze indeling. Ten eerste omdat de basis van het ergonomisch denken in de zorg ligt in de afspraken die daarover zijn gemaakt met de sociale partners en de overheid: de Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting. De score zou dus 100% moeten zijn. Daarnaast is het zo dat wanneer er aan de opleidingen gevraagd wordt wanneer een transfer nog manueel uitgevoerd kan worden en wanneer er een tillift gebruikt moet worden, men nog veel minder wijst op de Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting. Ook zegt men in veel gevallen transfertechnieken aan te leren die volgens de Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting te zwaar zijn. Men kwam bijvoorbeeld met de transfertechniek Australisch tillen. Kennis over de uitgangspunten van het gezond werken in de zorg, zoals die te vinden zijn de arbocatalogi voor alle branches in de zorg, lijkt derhalve gemiddeld genomen bij de opleiders nog niet voldoende op peil. Toch integreren slechts 21 van de 44 van de opleidingen (48%) het concept van de Mobiliteitsklassen in hun ergonomie-onderwijs. De rest van de opleidingen kent de Mobiliteitsklassen niet of gebruikt ze niet. Wanneer ze dat wel doen gaat het meestal om de indeling in vijf Mobiliteitsklassen. Niet alleen tillen en transfers Het is dan ook aan te bevelen dat opleidingen gebruik maken van standaard handboeken zoals het Handboek Transfers, Verplaatsingstechnieken, het GebruiksBoekje of websites (zie Bijlage 2) die expliciet uitgaan van de Praktijrichtlijnen Fysieke Belasting. Is er behalve voor tillen aandacht voor andere bronnen van fysieke belasting? (N=44) 3 Ja Nee 41

11 11 Resultaten vervolg De laatste jaren verbreedt het vakgebeid ergonomie in de zorg zich. Naast het traditionele tillen krijgen ook andere oorzaken van klachten aan het bewegingsapparaat aandacht. We zien dat ook terug in de Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting, ook daar is aandacht voor bijvoorbeeld statische belasting, manoeuvreren en het aan- en uitrekken van steunkousen. Uit dit onderzoek blijkt dat op drie opleidingen na, alle opleidingen (93%) zeggen aandacht te besteden aan andere bronnen van fysieke belasting dan tillen. Dit is een positieve ontwikkeling. Onduidelijk is echter op welke manier en hoe intensief deze aandacht is. In elk geval besteedt een grote groep opleidingen geen aandacht aan dit fenomeen. Is er aandacht voor haptonomie? (N=44) 20 Ja Nee 24 Aandacht voor zelfredzaamheid Behalve met een goede werktechniek en het gebruik van hulpmiddelen kan de fysieke belasting van zorgverleners ook verminderd worden door de cliënt zelfstandiger te houden of te maken. Ook hiervoor zijn hulpmiddelen en technologie beschikbaar. Denk aan een opstatoilet om zelfstandig te kunnen toiletteren, aangepast bestek, incontinentiemateriaal om makkelijker allerlei ADL-handelingen te kunnen uitvoeren, domotica met lichten die vanzelf aan en uit gaan, deuren die zonder kracht open gaan of het kunnen communiceren met zorgverleners via beeldverbindingen om veiliger en comfortabeler zelfstandiger te kunnen wonen. Ook zijn er relevante manuele technieken (zie verder bijvoorbeeld bij aandacht voor haptonomie ) die de zelfredzaamheid van de cliënten kunnen optimaliseren. Is er aandacht in de lessen voor dit soort technieken en technologie, ook wel aangeduid als zorgverlenen met de handen op de rug? Het blijkt dat met uitzondering van één opleiding, alle opleidingen (98%) zeggen dit inderdaad te doen. Aandacht voor haptonomie Haptonomie, letterlijk de leer van het voelen, heeft overlap met het streven naar zelfredzaamheid. Bij het haptonomisch handelen probeert de zorgverlener de cliënt zo te voelen en aan te raken dat de client zelf zo veel mogelijk kan en zal bewegen. Het gaat dan om het uitnodigend aanraken, met een open, zachte hand. De zorgverlener leidt de cliënt, steeds met zachte hand, in de gewenste richting, via de gewenste beweging. In die zin ligt het voor de hand dat opleiders binnen het vakgebied ergonomie aandacht besteden aan de voor fysieke belasting relevante onderdelen van de haptonomie. Het blijkt dat 24 van de 44 opleidingen (55%) zeggen dit inderdaad te doen. Aandacht voor incontinentie Mobiele cliënten hebben minder kans op incontinentie. Het blijkt dat de kans om incontinent te worden dertien keer zo groot wordt als de cliënt niet meer zelfstandig de transfer van stoel naar bed kan maken. De transfers rond de toiletgang worden als de meest belastende beoordeeld en dus kan het relevant zijn in de opleiding aandacht te besteden aan de link tussen incontinentie en transfers. Meer dan de helft van de opleidingen (56%) doet dit inderdaad. Om deze lessen adequaat te kunnen geven is er voldoende praktisch bruikbaar materiaal beschikbaar (zie Bijlage 3). Aandacht voor innovatie en technologie Is er aandacht voor innovatie en technologie? (N=38) Ja Nee Ruim de helft van de opleidingen (58%) zegt aandacht te besteden aan innovatie en technologie. Dit lijkt name het geval te zijn voor de hogere niveau s. Echter, ook bij de lagere niveau s is het belangrijk leerlingen op te leiden die kritisch, creatief en innovatief hun werk kunnen beschouwen.

12 12 Aanbevelingen Op basis van dit onderzoek zijn de volgende aanbevelingen geformuleerd door de onderzoekers en Gezond & Zeker: Actualiseer het ergonomieonderwijs voor de zorg aan de hand van de arbocatalogi. Maak intensiever gebruik van actueel educatief materiaal dat beschikbaar is, bijvoorbeeld via Gezond & Zeker, de arbocatalogi van de desbetreffende branches en van materiaal van bijvoorbeeld Zorg voor Beter en het project GoedGebruik. Integreer ergonomie in alle andere (vaardigheids)lessen en laat dit expliciet terug komen in de toetsing. Integreer ergonomie in de stages en laat dit expliciet terug komen in de toetsing. Verbeter de inhoudelijke afstemming tussen opleiders en de praktijk ten aanzien van het ergonomie onderwijs. Stel op basis van het Ergocoach Paspoort een competentieprofiel voor ergonomiedocenten op. Organiseer jaarlijks een (verplichte) studiedag voor ergonomie docenten in de zorg. Het intitiatief daarvoor zou bij Gezond & Zeker kunnen liggen of bij de sociale partners in de zorg. Ook zorgoplei dingen zelf hebben hierin een taak. Organiseer overleg tussen de zorgbranches en de opleidingen over de inhoud van de opleiding en verhouding tot het praktijkleren in de instelling. De onderzoekers en Gezond & Zeker hopen met deze studie en deze aanbevelingen het onderwerp ergonomie zoals dat wordt aangeboden op de zorgopleidingen meer onder de aandacht te brengen, zodat gezond werken integraal aandacht krijgt in de opleidingen in de zorg. Daarvoor is meer nodig dan een rapport. Dat vergt een gezamelijke inspanning, niet alleen van de zorgopleidingen, maar ook van brancheorgansaties, sociale partners en ministeries. Daarmee kan voorkomen worden dat leerlingen en pas gediplomeerden al vroeg in hun carrière moeten uitvallen als gevolg van klachten aan het bewegingsapparaat.

13 13 Literatuur Andershed, B., Bergman, C., Hellsing, A.L., Liew, M. and Linton, S.J., Ergonomic education for nursing students. International Journal of Nursing studies 30(6), Binkhorst, R.A., Engels, J.A., Van der Gulden, J.W.J., Kolk, J.J. and Senden, T.F., The effects of an ergonomic-educational course: postural load, perceived physical exertion, and biomechanical errors in nursing. International Archives of Occupational and Environmental Health 71, Cheung, K., The incidence of low back problems among nursing students in Hong Kong. Journal of Clinical Nursing 19(15-16), Gekwalificeerd voor de toekomst. Kwalificatiestructuur en eindtermen voor Verpleging en Verzorging Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zoetermeer/Rijswijk, Gezond & Zeker mini-pocket fysieke belasting, Stichting RegioPlus, Zoetermeer. Griffiths, P., Hughes, G.I. and Klaber Moffett, J.A., A longitudinal study of low back pain in student nurses. International Journal of Nursing Studies 30(3), Knibbe, J.J., Rugklachten en arbeidsomstandigheden in de ziekenverzorging: een gezondheidkundige studie naar het voorkomen van rugklachten en de samenhang met arbeidsomstandigheden bij (leerling)ziekenverzorgenden in een verpleeghuissituatie. Knibbe JJ, Knibbe NE, Een Hap uit een Gegroeide Olifant. Vierde Monitoring Fysieke belasting in Verpleeg- en Verzorgingshuizen, Onderzoek in opdracht van SOV&V Sociaal Overleg Verpleeg- en Verzorgingshuizen. LOCOmotion, Bennekom, Leggat, P.A. and Smith, D.R., Musculoskeletal disorders among rural Australian nursing students. Australian Journal of Rural Health 12, V&VN, Menzis, Gezond werken in de Zorg 2011, Het volledige rapport van de studie Ergonomie in de zorgopleiding kunt u downloaden vanaf

14 14 Bijlage 1 Op kun je de volgende E-coach modules doen: 1. E-Coach Beeldschemwerk 2. E-Coach Coachen & de veiligheidscoach 3. E-Coach Grip op agressie 4. E-Coach Manoeuvreren 5. E-Coach Omgaan met agressief gedrag 6. E-Coach Opvang en nazorg 7. E-Coach Praktijkrichtlijnen de basis 8. E-Coach Steunkousen 9. E-Coach Werken met de passieve en de actieve tillift 10. E-Coach Zelfredzaamheid 11. E-Coach Hoe krijg ik mijn collega s z over (Voilà!) 12. E-Coach Glijlzeilen

15 15 Bijlage 2 Internetadressen: Arbocatalogus ambulancezorg Arbocatalogus GGZ Arbocatalogus Verpleeghuizen, Verzorgingshuizen en Thuiszorg Arbocatalogus Ziekenhuizen Arbocatalogus Academische Ziekenhuizen Arbocatalogus Kinderopvang Informatie, webwinkel en videomateriaal over gezond werken in de zorg Informatie over innovaties in de zorg, met businesscases en rekenmodules Praktische tips over fysieke belasting in de zorg, is onderdeel van Arbocatalogus Gehandicaptenzorg Kennisplein over het verbeteren van zorg Hoeveel ruimte is nodig om goed te kunnen werken? Meer informatie, ook over trainingsbureaus, vind je op

16 16 Bijlage 3 Achtergrond informatie over het voorkomen van incontinentie in relatie tot de mobiliteit van de client: Gezond & Zeker Dossierinformatiefolder fysieke belasting nummer 7: Incontinentie in de zorg: kunnen als je moet. Gezond & Zeker Dossierinformatiefolder fysieke belasting nummer 8: Incontinentie in de zorg: niet vanzelfsprekend. Gezond & Zeker Dossierinformatiefolder fysieke belasting nummer 9: Incontinentie in de zorg: incontinentiemateriaal een vak apart. Lees in het GebruiksBoekje de speciale s over incontinentiemateriaal, Het Verbetertraject Continentie ZonMw via Businesscase incontinentie, te downloaden op of

17

Ergonomie in de zorgopleiding

Ergonomie in de zorgopleiding Ergonomie in de zorgopleiding Verslag van een onderzoek naar de plaats van het onderwerp Ergonomie in het onderwijs, dat wordt aangeboden aan studenten die een opleiding in de zorg volgen. Datum: december

Nadere informatie

Basisdeskundigheid fysieke belasting zorgverleners Paspoort-documentatie Document behorende bij het Paspoort Fysieke belasting Zorgverleners

Basisdeskundigheid fysieke belasting zorgverleners Paspoort-documentatie Document behorende bij het Paspoort Fysieke belasting Zorgverleners Basisdeskundigheid fysieke belasting zorgverleners Paspoort-documentatie Document behorende bij het Paspoort Fysieke belasting Zorgverleners Opbouw Dit document Basisdeskundigheid Fysieke Belasting zorgverleners

Nadere informatie

Gezond Blijven Werken in de Zorg

Gezond Blijven Werken in de Zorg Gezond Blijven Werken in de Zorg Drs Hanneke Knibbe Drs Nico Knibbe LOCOmotion 1 Veel samengevat in... 2 1. Probleem 2. Arboconvenanten (CAO AG voor de V&V) 3. Bronaanpak 4. Normen 5. Arbocatalogus 3 Arbocatalogi:

Nadere informatie

Management Summary 5e Landelijke Monitoring Fysieke Belasting Kraamzorg onderzoek in opdracht van A+O VVT

Management Summary 5e Landelijke Monitoring Fysieke Belasting Kraamzorg onderzoek in opdracht van A+O VVT Management Summary 5 e Landelijke Monitoring Fysieke Belasting Kraamzorg 1 onderzoek in opdracht van A+O VVT Stichting Arbeidsmarkt- en Opleidingsbeleid Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg (A+O VVT)

Nadere informatie

groen geel rood De drie mobiliteitsklassen, aangegeven met drie kleuren onderverdeeld in drie klassen 8

groen geel rood De drie mobiliteitsklassen, aangegeven met drie kleuren onderverdeeld in drie klassen 8 Het is ook mogelijk cliënten onder te verdelen in drie Mobiliteitsklassen. Vaak zijn die aangeduid met rood, oranje en groen. De laatste jaren zien we dat deze indeling steeds meer wordt verlaten en dat

Nadere informatie

Welkom bij de Gezond & Zeker Innovatiedag Cora van Hal Confexion - Advies - Trainingen - Tilbanden

Welkom bij de Gezond & Zeker Innovatiedag Cora van Hal Confexion - Advies - Trainingen - Tilbanden Welkom bij de Gezond & Zeker Innovatiedag 2018 Cora van Hal Confexion - Advies - Trainingen - Tilbanden Mobiliteitsklassen Om zelfredzaamheid optimaal te kunnen stimuleren moet je weten wat je cliënt wel

Nadere informatie

Goed gebruik transferhulpmiddelen

Goed gebruik transferhulpmiddelen Goed gebruik transferhulpmiddelen In dit artikel gaan we in op het goed gebruiken van transferhulpmiddelen om het aantal klachten van het bewegingsapparaat bij zorgverleners terug te dringen. Landelijk

Nadere informatie

Paspoort Fysieke Belasting. voor zorgverleners die cliëntgebonden handelingen uitvoeren

Paspoort Fysieke Belasting. voor zorgverleners die cliëntgebonden handelingen uitvoeren Paspoort Fysieke Belasting voor zorgverleners die cliëntgebonden handelingen uitvoeren 1 Paspoort Fysieke Belasting Colofon Gereviseerd en herschreven in 2018 onder verwijzing naar eerdere versies uit

Nadere informatie

Opleiding tot Ergocoach Zorg

Opleiding tot Ergocoach Zorg Opleiding tot Ergocoach Zorg In de 6-daagse (=12 dagdelen) opleiding tot Ergocoach Zorg worden de kennis en vaardigheden aangereikt om teams op de werkplek te kunnen coachen op een ergonomische én haptonomische

Nadere informatie

A.J.E. de Veer, R. Verkaik & A.L. Francke. Stagiairs soms slecht voorbereid op praktijk. Zorgverleners over de aansluiting

A.J.E. de Veer, R. Verkaik & A.L. Francke. Stagiairs soms slecht voorbereid op praktijk. Zorgverleners over de aansluiting Deze factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding (A.J.E. de Veer, R. Verkaik & A.L. Francke. Stagiairs soms slecht voorbereid op praktijk. Zorgverleners over de aansluiting

Nadere informatie

Welkom bij de Gezond & Zeker Innovatiedag 2018

Welkom bij de Gezond & Zeker Innovatiedag 2018 Welkom bij de Gezond & Zeker Innovatiedag 2018 Kom uit dat bed weg! Esther van der Heijden & Colin den Boer, Arjo Hoe normaal is de zorg? Die u levert? Wie leest er wel eens een boek in bed?...en lukt

Nadere informatie

GoedGebruik Carrousel dagen 2011

GoedGebruik Carrousel dagen 2011 LOCOmotion organiseert in het kader van Zorg voor Beter de GoedGebruik Carrousel dagen 2011 7 juni Utrecht 16 juni Sliedrecht 21 juni Zwolle Elke dag een serie interessante en praktische workshops over

Nadere informatie

Algemene gegevens / General Information

Algemene gegevens / General Information Subsidieaanvraagformulier / Grant Application Form Dossiernummer / Dossier number: 60-60900-97-071 DEFINITIEF Algemene gegevens / General Information Programma / Programme Zorg voor Beter/ Invoeren van

Nadere informatie

Praktijkrichtlijnen voor fysieke belasting. RI&E Thuiszorg. RI&E Thuiszorg. HZ-Meter. TilThermometer. Ga door met. vraag 3. geleden. n.v.t.

Praktijkrichtlijnen voor fysieke belasting. RI&E Thuiszorg. RI&E Thuiszorg. HZ-Meter. TilThermometer. Ga door met. vraag 3. geleden. n.v.t. A. Inschatting van de situatie 1 Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) a Kwam fysieke belasting als knelpunt naar voren uit de/een RI&E? voor medewerkers verpleging en verzorging RI&E Thuiszorg voor

Nadere informatie

Ergonomische Aspecten. van Wassen-zonder-Water. voor Zorgverleners. - Samenvatting -

Ergonomische Aspecten. van Wassen-zonder-Water. voor Zorgverleners. - Samenvatting - Ergonomische Aspecten van Wassen-zonder-Water voor Zorgverleners - Samenvatting - Onderzoek in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Januari 2005, Hanneke Knibbe, Liddy Geuze,

Nadere informatie

ER GOC O A C H www.gezondenzeker.nl

ER GOC O A C H www.gezondenzeker.nl mini-pocket Kennis is de Basis Project Gezond & Zeker, Stichting RegioPlus, 2010 Zoetermeer, RegioPlus, 2010 Tekst Knibbe JJ, Knibbe NE Eindredactie Angelique van Beuzekom / Your Life Media Vormgeving

Nadere informatie

A.J.E. de Veer, R. Verkaik & A.L. Francke. Hoge verwachtingen over pas gediplomeerden. Utrecht: NIVEL, 2010

A.J.E. de Veer, R. Verkaik & A.L. Francke. Hoge verwachtingen over pas gediplomeerden. Utrecht: NIVEL, 2010 Deze factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding (A.J.E. de Veer, R. Verkaik & A.L. Francke. Hoge verwachtingen over pas gediplomeerden. Utrecht: NIVEL, 2010) worden gebruikt.

Nadere informatie

Informatie, data en contactgegevens opleiding tot Ergocoach Zorg startdatum 24 januari 2017

Informatie, data en contactgegevens opleiding tot Ergocoach Zorg startdatum 24 januari 2017 Informatie Algemeen Informatie, data en contactgegevens opleiding tot Ergocoach Zorg startdatum 24 januari 2017 Deze informatie is bedoeld voor de deelnemers die de opleiding tot Ergocoach Zorg gaan volgen

Nadere informatie

Informatie, data en contactgegevens opleiding tot Ergocoach Zorg startdatum 10 januari 2019

Informatie, data en contactgegevens opleiding tot Ergocoach Zorg startdatum 10 januari 2019 Informatie Algemeen Informatie, data en contactgegevens opleiding tot Ergocoach startdatum 10 januari 2019 Deze informatie is bedoeld voor de deelnemers die de opleiding tot Ergocoach gaan volgen verzorgd

Nadere informatie

ISO-TR Risicoanalyse in de zorg

ISO-TR Risicoanalyse in de zorg Programma Introductie RIE ergonomie in de zorg Jargon Hulpmiddelen in de zorg Tilthermometer: voorstelling aanpassingen Tilthermometer in de praktijk: oefening Ronde tafel Besluit ISO-TR 12296 Risicoanalyse

Nadere informatie

BBL-OPLEIDINGEN ZORG & WELZIJN KRAMERSGILDEPLEIN ARNHEM ROC A12

BBL-OPLEIDINGEN ZORG & WELZIJN KRAMERSGILDEPLEIN ARNHEM ROC A12 BBL-OPLEIDINGEN ZORG & WELZIJN KRAMERSGILDEPLEIN ARNHEM ROC A12 Kleinschalig BBL-onderwijs INHOUDS OPGAVE 2 3 4 5 6 8 10 12 13 Welkom bij ROC A12 Professionalisering in de praktijk BBL, de uitleg Subsidie

Nadere informatie

Tips en trucs voor optimaal gebruik van het zorgbed

Tips en trucs voor optimaal gebruik van het zorgbed Het bedboekje Tips en trucs voor optimaal gebruik van het zorgbed Voor meer informatie Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen Postbus 556, 2501 CN Den Haag E staz@caop.nl I www.staz.nl Ziekenhuizen 14 Het

Nadere informatie

Met 3 afspraken. meer duidelijkheid over agressie. Veilig werken. Altijd melden, Altijd bespreken, Altijd handelen

Met 3 afspraken. meer duidelijkheid over agressie. Veilig werken. Altijd melden, Altijd bespreken, Altijd handelen Veilig werken Met 3 afspraken meer duidelijkheid over agressie Altijd melden, Altijd bespreken, Altijd handelen Agressie hoort er nou eenmaal bij EENS ONEENS Agressie tegen medewerkers van (jeugd)zorgorganisaties

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 26 maart 2012 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 26 maart 2012 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Informatie, data en contactgegevens opleiding tot Ergocoach Zorg startdatum 24 januari 2017

Informatie, data en contactgegevens opleiding tot Ergocoach Zorg startdatum 24 januari 2017 Informatie Algemeen Informatie, data en contactgegevens opleiding tot Ergocoach Zorg startdatum 24 januari 2017 Deze informatie is bedoeld voor de deelnemers die de opleiding tot Ergocoach Zorg gaan volgen

Nadere informatie

12 augustus 2011 Aan : Van : Afdeling/functie : VTO, opleider Betreft. : OMA scholing leerlingen en stagiaires. Management samenvatting

12 augustus 2011 Aan : Van : Afdeling/functie : VTO, opleider Betreft. : OMA scholing leerlingen en stagiaires. Management samenvatting 12 augustus 2011 Aan : Van : Afdeling/functie : VTO, opleider Betreft : OMA scholing leerlingen en stagiaires Management samenvatting Binnen Mondriaan is het de afspraak dat alle medewerkers in de directe

Nadere informatie

Welkom bij de Gezond & Zeker Innovatiedag 2018

Welkom bij de Gezond & Zeker Innovatiedag 2018 Welkom bij de Gezond & Zeker Innovatiedag 2018 Maatvoering voor ergonomisch ontwerpen van de zorgomgeving. Welke alternatieven heb je als de ruimte te klein is? Elly Waaijer e.m.waaijer@gmail.com Wetgeving

Nadere informatie

Inleiding. In deze rapportage staan de belangrijkste uitkomsten uit de landelijke BPV Monitor 2018.

Inleiding. In deze rapportage staan de belangrijkste uitkomsten uit de landelijke BPV Monitor 2018. Uitkomsten BPV Monitor 2018 LANDELIJKE RAPPORTAGE Inleiding Iedere mbo- volgt een deel van de beroepsopleiding in één van de 250.000 erkende leerbedrijven. Dit leren in de praktijk via stages en leerbanen

Nadere informatie

www.locomotion.nu Het BedBoekje Tips en trucs voor optimaal gebruik van het zorgbed

www.locomotion.nu Het BedBoekje Tips en trucs voor optimaal gebruik van het zorgbed www.locomotion.nu Het BedBoekje Tips en trucs voor optimaal gebruik van het zorgbed nog meer mogelijkheden In dit BedBoekje gaat het met name om de gewone elektrische hoog-laag bedden. Hoewel deze bedden

Nadere informatie

Servicedocument. Urenverantwoording opleiding Mbo-Verpleegkundige

Servicedocument. Urenverantwoording opleiding Mbo-Verpleegkundige Servicedocument Urenverantwoording opleiding Mbo-Verpleegkundige Plaats: Bunnik Datum: 13-10-2014 Calibris, 2014 kenniscentrum voor leren in de praktijk in zorg, welzijn en sport Postbus 131 3980 CC Bunnik

Nadere informatie

Subsidiënt: Ministerie van VWS. Zorgverleners werken liever met interne oproepkrachten dan met personeel van buitenaf

Subsidiënt: Ministerie van VWS. Zorgverleners werken liever met interne oproepkrachten dan met personeel van buitenaf De gegevens in deze factsheet mogen met bronvermelding (E.E.M. Maurits, A.J.E. de Veer & A.L. Francke. Zorgverleners werken liever met interne dan met personeel van buitenaf. Utrecht: NIVEL, 2013) worden

Nadere informatie

Gezond. veilig werken. Sectoraanpak Zorg en Welzijn 2012-2015. dát maakt zorg beter

Gezond. veilig werken. Sectoraanpak Zorg en Welzijn 2012-2015. dát maakt zorg beter Gezond veilig werken Sectoraanpak Zorg en Welzijn 2012-2015 dát maakt zorg beter De Inspectie SZW werkt samen aan eerlijk, gezond en veilig werk en bestaanszekerheid voor iedereen Voor mensen die met heel

Nadere informatie

Uw brief van. 31 maart 2008

Uw brief van. 31 maart 2008 logoocw De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Den Haag Ons kenmerk 13 juni 2008 BVE/I&I/21221 Uw brief van 31 maart 2008 Uw kenmerk 2070815960 Onderwerp Vragen

Nadere informatie

Ergonomische Aspecten van. Aangepaste Kleding. voor Zorgverleners. -samenvatting-

Ergonomische Aspecten van. Aangepaste Kleding. voor Zorgverleners. -samenvatting- Ergonomische Aspecten van Aangepaste Kleding voor Zorgverleners -samenvatting- Onderzoek in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onderzoek naar kwaliteit van arbeid en zorg

Nadere informatie

Onderzoek naar het gebruik van het Elektronisch Patiënten/Cliënten Dossier (EPD/ECD) in instellingen voor zorg en welzijn

Onderzoek naar het gebruik van het Elektronisch Patiënten/Cliënten Dossier (EPD/ECD) in instellingen voor zorg en welzijn Onderzoek naar het gebruik van het Elektronisch Patiënten/Cliënten Dossier (EPD/ECD) in instellingen voor zorg en welzijn Inhoud Inleiding 2 Methode 2 Respondenten 2 Resultaten 2 Aantal computers op de

Nadere informatie

zorg en welzijn-breed CSPE KB 2011 minitoets bij opdracht 5

zorg en welzijn-breed CSPE KB 2011 minitoets bij opdracht 5 zorg en welzijn-breed CSPE KB 2011 minitoets bij opdracht 5 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef verbeteringen aan volgens voorbeeld

Nadere informatie

BBL-OPLEIDINGEN ZORG & WELZIJN. Kleinschalig BBL-onderwijs Kramersgildeplein Arnhem. Astrum College is onderdeel van ROC A12

BBL-OPLEIDINGEN ZORG & WELZIJN. Kleinschalig BBL-onderwijs Kramersgildeplein Arnhem. Astrum College is onderdeel van ROC A12 BBL-OPLEIDINGEN ZORG & WELZIJN Kleinschalig BBL-onderwijs Kramersgildeplein Arnhem Astrum College is onderdeel van ROC A12 Inhoud Welkom bij het Astrum College 3 Professionalisering in de praktijk 4 BBL,

Nadere informatie

Het invullen neemt ongeveer 20 minuten in beslag. U kunt de vragenlijst invullen tot 29 april 2016.

Het invullen neemt ongeveer 20 minuten in beslag. U kunt de vragenlijst invullen tot 29 april 2016. Introductie Welkom bij de vragenlijst over de examenpilot beroepsgerichte vakken vmbo. Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen. Elk van deze delen gaat over het beroepsgericht examenprogramma vmbo zoals

Nadere informatie

JOB-monitor 2014 SOMA College. Cluster- en vraagscores: uw instelling

JOB-monitor 2014 SOMA College. Cluster- en vraagscores: uw instelling JOB-monitor 2014 SOMA College Cluster- en vraagscores: uw instelling Toelichting op de resultaten: - De enquêteresultaten zijn in de grafieken weergegeven als percentages en naast de grafieken als gemiddelde

Nadere informatie

Rapportage kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeksgegevens van de branche- Geboortezorg 2018

Rapportage kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeksgegevens van de branche- Geboortezorg 2018 Rapportage kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeksgegevens van de branche- Geboortezorg 2018 Datum mei 2019 Versie 1.2 Auteur S. Terheggen Beheerder document S. Terheggen Datum vastgesteld: mei 2019 Vastgesteld

Nadere informatie

Welkom bij de Gezond & Zeker Innovatiedag 2018

Welkom bij de Gezond & Zeker Innovatiedag 2018 Welkom bij de Gezond & Zeker Innovatiedag 2018 ESF Project Ergocoaching de ergocoach van de toekomst in de academische ziekenhuizen Elly Waaijer Ellen Bos Stijl Ergocoach Nieuwe Stijl UMC s Februari 2018

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 4 december 2017 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 4 december 2017 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Subsidiënt: Ministerie van VWS

Subsidiënt: Ministerie van VWS De gegevens in deze factsheet mogen met bronvermelding (E.E.M. Maurits, A.J.E. de Veer & A.L. Francke. Ruim de helft van de interne oproepkrachten in de verpleging en verzorging vindt voordelen van flexibel

Nadere informatie

BEOORDELINGSFORMULIER STAGES BACHELOR NIVEAU 3

BEOORDELINGSFORMULIER STAGES BACHELOR NIVEAU 3 Faculteit Geesteswetenschappen BEOORDELINGSFORMULIER STAGES BACHELOR NIVEAU 3 Onderstaand formulier betreft de beoordeling van het stageverslag en het onderzoeksverslag. Deze wordt door de begeleidende

Nadere informatie

Terugkoppeling monitor subsidieregeling Versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen 2013-2016

Terugkoppeling monitor subsidieregeling Versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen 2013-2016 Terugkoppeling monitor subsidieregeling Versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen 2013-2016 Tussenmeting 2015 Portret samenwerkingsverband P029 Opdrachtgever: ministerie van OCW Utrecht, oktober

Nadere informatie

Rapportage BPV-plaatsen RBB 2011/2012

Rapportage BPV-plaatsen RBB 2011/2012 Rapportage BPV-plaatsen RBB Samenvatting In het schooljaar zijn in de regio ruim 2.100 BPV-plaatsen (BeroepsPraktijkVorming/stages) gematcht in de zorgsector door het RBB. Het gaat hier om de opleidingen

Nadere informatie

Keuzes binnen MBO en HBO

Keuzes binnen MBO en HBO Keuzes binnen MBO en HBO Auteur: Marlies Rosenbrand, mei 2017 Voor u ligt de samenvatting van de belangrijkste conclusies uit het onderzoek naar de mening van opleiders 1 voor de inrichting van een specifiek

Nadere informatie

Beleidsinstrumenten. fysieke belasting. Praktijkrichtlijnen. fysieke belasting. ambulancezorg

Beleidsinstrumenten. fysieke belasting. Praktijkrichtlijnen. fysieke belasting. ambulancezorg Beleidsinstrumenten fysieke belasting Praktijkrichtlijnen fysieke belasting ambulancezorg Praktijkrichtlijnen fysieke belasting ambulancezorg Bronnen van fysieke belasting De norm Mobiliteit van de patiënt

Nadere informatie

Agressie op de werkvloer. Themadag LOMOZ 26 maart 2014 Agnes Vissers

Agressie op de werkvloer. Themadag LOMOZ 26 maart 2014 Agnes Vissers Agressie op de werkvloer Themadag LOMOZ 26 maart 2014 Agnes Vissers Programma Inleiding Inventarisatie Wettelijke kaders Rol en taak ondernemingsraad Naar een duurzame inzetbaarheid Agressie en geweld:

Nadere informatie

ZORG. Veilige zorg én gezond werken. Goede Praktijk: Van zwaar naar duurzaam werken

ZORG. Veilige zorg én gezond werken. Goede Praktijk: Van zwaar naar duurzaam werken ZORG Investeren in gezonde, competente en gemotiveerde werknemers is investeren in duurzame inzetbaarheid. Fysiek zwaar werk belemmert de duurzame inzetbaarheid. Door consequent gebruik van hulpmiddelen

Nadere informatie

Uitkomsten BPV Monitor 2017

Uitkomsten BPV Monitor 2017 Uitkomsten BPV Monitor 2017 Landelijke rapportage Publicatie maart 2018 SBB, Zoetermeer Inleiding Iedere mbo-student volgt een deel van de beroepsopleiding in één van de 250.000 erkende leerbedrijven.

Nadere informatie

Winnaar Beste Calibris Leerbedrijf Sport 2010 Sciandri Sportmanagement Haarlem JURYRAPPORTAGE

Winnaar Beste Calibris Leerbedrijf Sport 2010 Sciandri Sportmanagement Haarlem JURYRAPPORTAGE Winnaar Beste Calibris Leerbedrijf Sport 2010 Sciandri Sportmanagement Haarlem JURYRAPPORTAGE Achtergrond Calibris kiest jaarlijks het Beste Calibris Leerbedrijf. De prijs wordt afwisselend uitgereikt

Nadere informatie

NEDERLAND. Pre-basis onderwijs

NEDERLAND. Pre-basis onderwijs NEDERLAND Pre-basis onderwijs Leeftijd 2-4 Verschillend per kind, voor de leeftijd van 4 niet leerplichtig Omschrijving Peuterspeelzaal, dagopvang etc Tijd Dagelijks van 9:30 15:30 (verschilt pers school)

Nadere informatie

Opleiding subsidie medezeggenschap. Joop Kools FCB Adviseur Ontwikkeling Organisatie en Medewerker

Opleiding subsidie medezeggenschap. Joop Kools FCB Adviseur Ontwikkeling Organisatie en Medewerker Opleiding subsidie medezeggenschap Joop Kools FCB Adviseur Ontwikkeling Organisatie en Medewerker Rode draad Opleidingen en subsidies in Zorg na het secorfonds Zorg en Welzijn. Opleidingsbeleid en de rol

Nadere informatie

FACTSHEET ARBEIDSMARKT

FACTSHEET ARBEIDSMARKT 1 FACTSHEET ARBEIDSMARKT Zuid LIMBURG 1. Kerngegevens beroepsbevolking Figuur 1.1 Samenstelling bevolking naar leeftijd en geslacht, Zuid Limburg, 2013-2025 Bron: Regioportret Zuid Limburg Ontgroening

Nadere informatie

Terugkoppeling monitor subsidieregeling Versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen 2013-2016

Terugkoppeling monitor subsidieregeling Versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen 2013-2016 Terugkoppeling monitor subsidieregeling Versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen 2013-2016 Beginmeting 2014 Portret samenwerkingsverband P029 Opdrachtgever: ministerie van OCW Utrecht, september

Nadere informatie

ZORG ZORG OP WAARDE GESCHAT GOEDE PRAKTIJK: DE JUISTE INZET VAN PERSONEEL EN HULPMIDDELEN

ZORG ZORG OP WAARDE GESCHAT GOEDE PRAKTIJK: DE JUISTE INZET VAN PERSONEEL EN HULPMIDDELEN ZORG Investeren in GEZONDE, COMPETENTE en GEMOTIVEERDE werknemers is investeren in DUURZAME INZETBAARHEID. FYSIEK ZWAAR werk belemmert de duurzame inzetbaarheid. Door simpele acties en de inzet van hulpmiddelen

Nadere informatie

Wat vinden uw cliënten van de zorg thuis?

Wat vinden uw cliënten van de zorg thuis? Wat vinden uw cliënten van de zorg thuis? onderzoek naar ervaringen met de zorg Opdrachtgever: dr. D.H.M. Frijters D.J. Homberg, MSc dr. H.C.M. Kamphuis drs. S.J.W. de Kroon drs. J.J.A. Stavenuiter drs.

Nadere informatie

Cliënten in Mobiliteitsklasse A zijn actief, het onderhouden van de mobiliteit is belangrijk voor zowel de client als de zorgverlener.

Cliënten in Mobiliteitsklasse A zijn actief, het onderhouden van de mobiliteit is belangrijk voor zowel de client als de zorgverlener. klasse liënten in klasse zijn voor wat betreft hun mobiliteit vrijwel zelfstandig. Normaliter is er geen risico op fysieke overbelasting voor de zorgverlener. liënten in klasse zijn actief, het onderhouden

Nadere informatie

Samenvatting tussenrapportage SP+

Samenvatting tussenrapportage SP+ ALGEMENE GEGEVENS Totaal: 320 miljoen euro gereserveerd voor de periode van 2017-2021, verdeeld over 4 tijdvakken, bedoeld om extra impuls te geven aan (scholings) activiteiten, primair gericht op het

Nadere informatie

ehealth binnen de thuiszorg van Noorderbreedte

ehealth binnen de thuiszorg van Noorderbreedte ehealth binnen de thuiszorg van Noorderbreedte De ontwikkeling van de ehealth-koffer Naam : Seline Kok en Marijke Kuipers School : Noordelijke Hogeschool Leeuwarden Opleiding : HBO-Verpleegkunde voltijd

Nadere informatie

Studiehadleiding. Opleiding: hbo-masteropleiding Islamitische Geestelijke Verzorging

Studiehadleiding. Opleiding: hbo-masteropleiding Islamitische Geestelijke Verzorging Studiehadleiding Opleiding: hbo-masteropleiding Islamitische Geestelijke Verzorging Naam onderwijseenheid: Methoden en vaardigheden voor praktijkonderzoek Code onderwijseenheid: HBOMIGV015MV Jaar: Onderwijsperiode:

Nadere informatie

Als je in zorg of welzijn werkt, krijg je veel te maken met zorgvragers die ondersteunt moeten worden in hun persoonlijke verzorging/adl.

Als je in zorg of welzijn werkt, krijg je veel te maken met zorgvragers die ondersteunt moeten worden in hun persoonlijke verzorging/adl. STER opdracht ADL Als je in zorg of welzijn werkt, krijg je veel te maken met zorgvragers die ondersteunt moeten worden in hun persoonlijke verzorging/adl. In de eerste 10 weken van je opleiding heb je

Nadere informatie

Vlaamse tilthermometer

Vlaamse tilthermometer 07/03/17 Prenne Vlaamse tilthermometer LIEVEN MAERTENS, ERGONOOM Je rug Je Rug Ik help je beweeg je laat je lopen en hopen Ben er om te helpen niet voor pijn wat veel beweerd mag zijn Dus als je nog eens

Nadere informatie

Kerntaak 1 Bieden van zorg en ondersteuning op basis van een werkplanning

Kerntaak 1 Bieden van zorg en ondersteuning op basis van een werkplanning STER opdracht ADL Als je in zorg of welzijn werkt, krijg je veel te maken met zorgvragers die ondersteunt moeten worden in hun persoonlijke verzorging/adl. In de eerste 10 weken van je opleiding heb je

Nadere informatie

Portfolio. Verpleegkundigen. voor. Dit portfolio is eigendom van: Naam: Adres: Plaats: Afdeling + lokatie: Tel.nr: BIG-reg. Nr.: Opl.

Portfolio. Verpleegkundigen. voor. Dit portfolio is eigendom van: Naam: Adres: Plaats: Afdeling + lokatie: Tel.nr: BIG-reg. Nr.: Opl. Portfolio voor Verpleegkundigen Dit portfolio is eigendom van: Naam: Adres: Plaats: Afdeling + lokatie: Tel.nr: BIG-reg. Nr.: Opl.1106,RBJ Inleiding Waarom een portfolio? (Her)Registratie in het BIG-register

Nadere informatie

HANDREIKING VOOR (OPLEIDERS IN) DE GEHANDICAPTENZORG. Uitbreiding/verdieping van eindtermen V&V en SAW. Annelies Bannink

HANDREIKING VOOR (OPLEIDERS IN) DE GEHANDICAPTENZORG. Uitbreiding/verdieping van eindtermen V&V en SAW. Annelies Bannink HANDREIKING VOOR (OPLEIDERS IN) DE GEHANDICAPTENZORG Uitbreiding/verdieping van eindtermen V&V en SAW Auteurs: Neeske Bouwknegt Annelies Bannink Bunnik, januari 2004 HANDREIKING VOOR (OPLEIDERS IN) DE

Nadere informatie

Methodiek Junior Praktijk Opleider

Methodiek Junior Praktijk Opleider Methodiek Junior Praktijk Opleider ONDERZOEK TEN BEHOEVE VAN HET VERSTERKEN VAN DE DOELMATIGHEID Maaike van Rooijen Suzan de Winter-Koçak Eva Klooster Harrie Jonkman Methodiek Junior Praktijk Opleider

Nadere informatie

RESULTATEN DIGITALE VELDRAADPLEGING - CONCEPT

RESULTATEN DIGITALE VELDRAADPLEGING - CONCEPT RESULTATEN DIGITALE VELDRAADPLEGING - CONCEPT CONCEPTSYLLABUS AARDRIJKSKUNDE VMBO 2021 Versie 1, maart 2019 Inhoud Inleiding 3 1 Resultaten digitale veldraadpleging 4 2 Samenvatting en verwerking resultaten

Nadere informatie

Interventies Houdings- en Bewegingsapparaat

Interventies Houdings- en Bewegingsapparaat Interventies Houdings- en Bewegingsapparaat 2013 Re. Entry is samenwerkingspartner binnen FIT Return (zie www.fit-return.nl) 1 Arbeid en Belastbaarheid Intake Fysiek (Arbeids- Bedrijfsfysiotherapeut) De

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 15 augustus 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 15 augustus 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Professionele ruimte. - onderzoek onder werknemers binnen zorg en welzijn. Den Haag Mei 2015

Professionele ruimte. - onderzoek onder werknemers binnen zorg en welzijn. Den Haag Mei 2015 Professionele ruimte - onderzoek onder werknemers binnen zorg en welzijn Den Haag Mei 2015 Mei 2015 Inhoud Inleiding... 3 Algemene gegevens... 4 Richtlijnen... 6 Reflectie... 8 Conclusies... 10 2 Inleiding

Nadere informatie

Deelrapportage 1: Opzet van het project. Project verandering van spijs. TNO Kwaliteit van Leven. TNO-rapport. KvL/APRO/2007.

Deelrapportage 1: Opzet van het project. Project verandering van spijs. TNO Kwaliteit van Leven. TNO-rapport. KvL/APRO/2007. TNO Kwaliteit van Leven TNO-rapport KvL/APRO/2007.198/11410/Hef/stn Deelrapportage 1: Opzet van het project Arbeid Polarisavenue 151 Postbus 718 2130 AS Hoofddorp www.tno.nl/arbeid T 023 554 93 93 F 023

Nadere informatie

Kwaliteitszorg Niveau 4

Kwaliteitszorg Niveau 4 Antwoorden stellingen Kwaliteitszorg Niveau 4 NU ZORG Editie 2014 Pagina 1 Hoofdstuk 1. Kwaliteitszorg 1. Onder kwaliteitszorg verstaan we het geheel aan activiteiten die nodig zijn om de kwaliteit van

Nadere informatie

Opleiding Verpleegkunde Stage-opdrachten jaar 3

Opleiding Verpleegkunde Stage-opdrachten jaar 3 Opleiding Verpleegkunde Stage-opdrachten jaar 3 Handleiding Voltijd Jaar 3 Studiejaar 2015-2016 Stage-opdrachten Tijdens stage 3 worden 4 stage-opdrachten gemaakt (waarvan opdracht 1 als toets voor de

Nadere informatie

1. Mobiliteitscoach, van idee tot project: Inleiding

1. Mobiliteitscoach, van idee tot project: Inleiding 1. Mobiliteitscoach, van idee tot project: Inleiding De afsluitende bijeenkomst van het Leonardo-project Key to Mobility vond plaats in september 2011. Het resultaat van het project was een trainingscursus

Nadere informatie

Met 3 afspraken. Veilig werken. Altijd melden, Altijd bespreken, Altijd handelen. A6 boekje altijd melden 1 16-08-13 13:22

Met 3 afspraken. Veilig werken. Altijd melden, Altijd bespreken, Altijd handelen. A6 boekje altijd melden 1 16-08-13 13:22 Veilig werken Met 3 afspraken meer duidelijkheid over agressie Altijd melden, Altijd bespreken, Altijd handelen A6 boekje altijd melden 1 16-08-13 13:22 Agressie hoort er nou eenmaal bij EENS A6 boekje

Nadere informatie

Enquête over beleid en praktijk van instructies in Informatievaardigheden in Nederlandse universiteiten

Enquête over beleid en praktijk van instructies in Informatievaardigheden in Nederlandse universiteiten Enquête over beleid en praktijk van instructies in Informatievaardigheden in Nederlandse universiteiten Subgroep Informatievaardigheden van de UKB werkgroep Learning Spaces Anneke Dirkx (UL) Marjolein

Nadere informatie

Je verantwoordelijkheid als zorgverlener - drie stappen - wie moet wat nou doen? - incidenten en ongelukken

Je verantwoordelijkheid als zorgverlener - drie stappen - wie moet wat nou doen? - incidenten en ongelukken Je verantwoordelijkheid als zorgverlener - drie stappen - wie moet wat nou doen? - incidenten en ongelukken Onderhoud van Hulpmiddelen Je verantwoordelijkheid als zorgverlener Tilliften helpen je om gezond

Nadere informatie

Voorkomen is nog altijd beter dan.

Voorkomen is nog altijd beter dan. Voorkomen is nog altijd beter dan. Colofon Auteur Erwin Napjus Human-Invest B.V. Loosdrecht/ Oktober 2012 Inleiding Een gezonde en veilige werkomgeving is belangrijk. Voor uw medewerkers, maar ook voor

Nadere informatie

Opleiding: Eerst Verantwoordelijke Verzorgende met plus (EVV met plus)

Opleiding: Eerst Verantwoordelijke Verzorgende met plus (EVV met plus) Opleiding: Eerst Verantwoordelijke Verzorgende met plus (EVV met plus) De Eerst Verantwoordelijke Verzorgende (EVV er) is onmisbaar in de zorg en u wilt uw EVV er de juiste kennis en vaardigheden meegeven.

Nadere informatie

Dit portfolio is eigendom van: Naam: Adres: Postcode en woonplaats: Telefoon: Naam studieloopbaanbegeleider: Telefoon:

Dit portfolio is eigendom van: Naam: Adres: Postcode en woonplaats: Telefoon:   Naam studieloopbaanbegeleider: Telefoon: Dit portfolio is eigendom van: Naam: Adres: Postcode en woonplaats: Telefoon: E-mail: ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Naam studieloopbaanbegeleider:

Nadere informatie

Stappen deelcijfer weging 10,0 10,0 10,0 10,0 10,0 10,0 10,0 10,0 totaalcijfer 10,0 Spelregels:

Stappen deelcijfer weging 10,0 10,0 10,0 10,0 10,0 10,0 10,0 10,0 totaalcijfer 10,0 Spelregels: Stappen deelcijfer weging 1 Onderzoeksvragen 10,0 6% 0,6 2 Hypothese 10,0 4% 0,4 3 Materiaal en methode 10,0 10% 1,0 4 Uitvoeren van het onderzoek en inleiding 10,0 30% 3,0 5 Verslaglegging 10,0 20% 2,0

Nadere informatie

Voortgang SectorplanPlus

Voortgang SectorplanPlus Voortgang SectorplanPlus Tabellenboek Uitgebracht op verzoek van RegioCoöp Amersfoort, 16 april 2019 Achtergrond SectorplanPlus Op de arbeidsmarkt van zorg en welzijn wordt een groot tekort aan personeel

Nadere informatie

Inhoud. Introductie tot de cursus

Inhoud. Introductie tot de cursus Inhoud Introductie tot de cursus 1 Inleiding 7 2 Voorkennis 7 3 Het cursusmateriaal 7 4 Structuur, symbolen en taalgebruik 8 5 De cursus bestuderen 9 6 Studiebegeleiding 10 7 Huiswerkopgaven 10 8 Het tentamen

Nadere informatie

Beoordelingsformulier KET 13 (stage 3.2)

Beoordelingsformulier KET 13 (stage 3.2) Beoordelingsformulier KET 13 (stage 3.2) versie november 2017 Voorwaarden voor het nakijken van het projectplan: De omvang van het plan is maximaal 4000 woorden. (excl. tabellen, figuren, bijlagen, literatuurlijst).

Nadere informatie

WERKVELDCONFERENTIE BACHELOR NURSING 2020

WERKVELDCONFERENTIE BACHELOR NURSING 2020 WERKVELDCONFERENTIE BACHELOR NURSING 2020 Over Beroepsprofiel. Opleidingsprofiel. en Functieprofiel van Verpleegkundigen 13 oktober 2015 Johan Lambregts, projectleider BN 2020 Bureau Lambregts WERKVELDCONFERENTIE

Nadere informatie

Onderzoek naar het gebruik van het Elektronisch Patiënten/Cliënten Dossier (EPD/ECD) in instellingen voor zorg en welzijn

Onderzoek naar het gebruik van het Elektronisch Patiënten/Cliënten Dossier (EPD/ECD) in instellingen voor zorg en welzijn Onderzoek naar het gebruik van het Elektronisch Patiënten/Cliënten Dossier (EPD/ECD) in instellingen voor zorg en welzijn Inhoud Inleiding... 2 methode... 2 respondenten... 2 resultaten... 2 AANTAL COMPUTERS

Nadere informatie

Ontgroening en vergrijzing Noord en Midden Limburg en Zuid Limburg

Ontgroening en vergrijzing Noord en Midden Limburg en Zuid Limburg 1 FACTSHEET ARBEIDSMARKT Noord en Midden LIMBURG 1. Kerngegevens beroepsbevolking Figuur 1.1 Samenstelling bevolking naar leeftijd en geslacht, Noord en Midden Limburg, 2013-2025 Bron: Regioportret Noord-

Nadere informatie

Opleiding Verpleegkunde. Onderwijsgroep (OWG)

Opleiding Verpleegkunde. Onderwijsgroep (OWG) Opleiding Verpleegkunde Onderwijsgroep (OWG) Handleiding Jaar 2 Voltijd Studiejaar 2013-2014 INLEIDING Doelstelling van OWG Tijdens de stage zijn er zes OWG- bijeenkomsten. In dit deel staat de praktische

Nadere informatie

Tijdschrift voor Didactiek der B-wetenschappen 7 (1989) nr.1 79

Tijdschrift voor Didactiek der B-wetenschappen 7 (1989) nr.1 79 Tijdschrift voor Didactiek der B-wetenschappen 7 (1989) nr.1 79 Boekbespreking Techniek in het natuurkunde-onderwijs M.J. de Vries, Uitg.: Technische Universiteit Eindhoven, 1988 Dissertatie, 278 p. De

Nadere informatie

Plek voor stage. QuickScan: stageproblematiek Zorg en Welzijn in Gelderland. Augustus 2018 WZW, in opdracht van provincie Gelderland

Plek voor stage. QuickScan: stageproblematiek Zorg en Welzijn in Gelderland. Augustus 2018 WZW, in opdracht van provincie Gelderland Plek voor stage QuickScan: stageproblematiek Zorg en Welzijn in Gelderland Augustus 2018 WZW, in opdracht van provincie Gelderland 1. Aanleiding De sector Zorg en Welzijn staat nu en de komende jaren voor

Nadere informatie

BPV opleiding Mbo Verpleegkunde leerjaar 2 BBL sept groep 2018

BPV opleiding Mbo Verpleegkunde leerjaar 2 BBL sept groep 2018 BPV opleiding Mbo Verpleegkunde leerjaar 2 BBL sept groep 2018 cohort: 2017 crebo: 25480 Stageperiode: Stageperiode: volgens uren op de POK (POK graag zo snel mogelijk getekend inleveren bij het BPV bureau)

Nadere informatie

Veilige en verantwoorde medicatiezorg leveren?

Veilige en verantwoorde medicatiezorg leveren? Medicatieveiligheid in de langdurende zorg Veilige en verantwoorde medicatiezorg leveren? Vilans helpt mee Werken met medicatie is een risicovolle aangelegenheid. Een kleine lees- of schrijffout kan grote

Nadere informatie

Wat doe jij? Wat doe je nou eigenlijk? Wat doe jij? Analyseren. TilThermometer. BeleidsSpiegel: Nico Knibbe, LOCOmotion

Wat doe jij? Wat doe je nou eigenlijk? Wat doe jij? Analyseren. TilThermometer. BeleidsSpiegel: Nico Knibbe, LOCOmotion Wat doe jij? Wat doe je nou eigenlijk???? Nico Knibbe, LOCOmotion Wat doe jij? Analyseren? Analyseren BeleidsSpiegel TilThermometer RisikoRadar BeleidsSpiegel: check op managementniveau is alles er wat

Nadere informatie

Uitkomsten BPV Monitor 2016

Uitkomsten BPV Monitor 2016 Uitkomsten BPV Monitor 2016 Landelijke rapportage over de kwaliteit van stages en leerbanen in het mbo Publicatie 7 februari 2017 SBB, Zoetermeer 1 Inleiding Iedere mbo-student volgt een deel van de beroepsopleiding

Nadere informatie

U20-1 Fysieke Belasting e-learning CBR Registratienummer. 2. Naam opleider

U20-1 Fysieke Belasting e-learning CBR Registratienummer. 2. Naam opleider 1. CBR Registratienummer 2. Naam opleider 3. Versienummer en datum 201720-003 / 25-09-2017 4. Cursuscode, cursusnaam en type training U20-1, Fysieke belasting, e-learning (systeem: All Secure Cargo) 5.

Nadere informatie

LIBELLE TESTJE. HOE SCOORT UW OPLEIDING OP DE INTERNATIONALISERINGSMETER? Beta-versie

LIBELLE TESTJE. HOE SCOORT UW OPLEIDING OP DE INTERNATIONALISERINGSMETER? Beta-versie LIBELLE TESTJE HOE SCOORT UW OPLEIDING OP DE INTERNATIONALISERINGSMETER? Beta-versie HU Themabijeenkomst, d.d. 0--07 Disclaimer Deze vragenlijst is opgesteld voor de HU themabijeenkomst over internationalisering

Nadere informatie

Transferprotocollen, hoe en wat?

Transferprotocollen, hoe en wat? Update 2015 Transferprotocollen, hoe en wat? 1 Nico Knibbe Hanneke Knibbe LOCOmotion in opdracht van A+O VVT Wat is de rol van Transferprotocollen bij het Preventiebeleid Fysieke Belasting? Wat zijn Transferprotocollen?

Nadere informatie

Overgangseisen m.b.t. de BPV: De 12 Consortium opdrachten klaar en van feedback voorzien Voldoende eindbeoordeling

Overgangseisen m.b.t. de BPV: De 12 Consortium opdrachten klaar en van feedback voorzien Voldoende eindbeoordeling BPV opleiding Mbo Verpleegkunde leerjaar 2 BBL cohort: 2016 crebo: 25480 Stageperiode: Stageperiode: 40 weken stage van 2 dagen per week (POK graag zo snel mogelijk getekend inleveren bij het BPV bureau)

Nadere informatie