OPDRACHTVERLENING 0-METING. Regieorgaan SIA Contactpersoon; W. van Gastel Datum: 6 maart Inleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "OPDRACHTVERLENING 0-METING. Regieorgaan SIA Contactpersoon; W. van Gastel Datum: 6 maart 2014. Inleiding"

Transcriptie

1 OPDRACHTVERLENING 0-METING Van: Regieorgaan SIA Contactpersoon; W. van Gastel Datum: 6 maart 2014 Inleiding Vanaf 2005 heeft de Stichting Innovatie Alliantie (verder de Stichting) de RAAK-subsidies ingezet om de ontwikkeling van het praktijkgericht onderzoek bij hogescholen te stimuleren via de regelingen RAAK-mkb, RAAK-publiek, RAAK-internationaal en RAAK-Pro. Naast de RAAK-regelingen heeft de Stichting ook andere stimuleringsactiviteiten ingezet: - Een beperkt ondersteuningsarrangement op projectniveau, bedoeld om de deelname vanuit het MKB en de publieke sector te bevorderen. Deze ondersteuning is inmiddels afgebouwd. - Thematische Impulsen waarmee de thematische afstemming en samenwerking tussen hogescholen onderling en tussen hogescholen en de praktijk worden gestimuleerd. - Sinds kort het arrangement Ondersteuning Inhoudelijke Zwaartepunten waarlangs hogescholen advies kunnen inwinnen ten behoeve van de ontwikkeling van de inhoudelijke zwaartepunten. De RAAK-subsidies, aangevuld met stimulerings- en ondersteuningsactiviteiten zijn de instrumenten van de Stichting om haar doelstelling te bereiken. Het versterken van praktijkgericht onderzoek bij Hogescholen. De nadruk ligt hierbij op het ontwikkelen van innovatie en nieuwe kennis, in samenwerking met de beroepspraktijk en in relatie met kennisinstellingen. Kenmerkend voor deze kennisontwikkeling is dat a) het praktijkveld leidend is in de vraagsturing, b) de kennis wordt ontwikkeld binnen een netwerk en c) de kennis leidt tot resultaten, toepasbaar voor het veld en het onderwijs. Vanaf 2014 is de taak van de Stichting overgenomen door het NRPO SIA (verder het Regieorgaan), met dezelfde doelstelling. Deze doelstelling is samengevat het versterken van de onderzoeksexpertise en kennispositie van hogescholen.

2 Naast de RAAK-regelingen is het Regieorgaan voornemens het aanvullende stimulerings- en ondersteuningsarrangement te handhaven en uit te breiden. Dat betekent dat naast de RAAK-regeling en het aanvullende arrangement Ondersteuning inhoudelijke zwaartepunten mogelijk ruimte is voor andere initiatieven op het gebied van kennisontwikkeling, netwerkvorming, vraagsturing en doorgeleiding van onderzoeksresultaten naar het werkveld, onderwijs of vervolgonderzoek. Het bestuur zal in het voorjaar van 2014 de strategie bepalen. De eerste evaluatie van het beleid is voorzien in De 0-meting is in de eerste plaats bedoeld om de onderzoeksexpertise en kennispositie van hogescholen op dit moment te bepalen. Deze meting kan in 2017 worden herhaald, om te evalueren of de expertise en positie in deze periode mede door toedoen van het Regieorgaan is toegenomen cq beklijfd. In de tweede plaats is de 0-meting bedoeld om richting te geven aan het ondersteunings- en stimuleringsarrangement voor de periode Het uitgangspunt hierbij is dat het arrangement aansluit bij de beleidskaders rondom onderwijs en onderzoek èn bij de ambitie en ondersteuningsbehoefte van hogescholen. De RAAK- regeling en de Ondersteuning Inhoudelijke Zwaartepunten zullen in dit arrangement worden gecontinueerd. Deze 0-meting wordt aangegrepen om deze initiatieven te beoordelen op doelmatigheid en te onderzoeken of en waar mogelijk verbeteringen zijn door te voeren. Aangezien de Ondersteuning Inhoudelijke Zwaartepunten net van start is gegaan, is het nog te vroeg om ook deze te beoordelen op doelmatigheid. De 0-meting valt uiteen in vier deelonderzoeken: Deelonderzoek 1: Inventarisatie van de huidige onderzoeksexpertise en kennispositie van hogescholen die gebruik maken van de RAAK-regelingen en/of ondersteuning Zwaartepunten. Deelonderzoek 2: Ambities van hogescholen en hun netwerk en verwachtingen t.a.v. het Regieorgaan om deze binnen de huidige en toekomstige beleidskaders te verwezenlijken. Deelonderzoek 3: Doelmatige inzet van de RAAK-regelingen Deelonderzoek 4: Aanbevelingen t.a.v. totale stimulerings- en ondersteuningsarrangement van het Regieorgaan. De resultaten van de 0-meting leiden, in samenspraak met de Externe Beoordelingscommissie (de commissie met als hoofdtaak het bestuur adviseren t.a.v. honorering van projecten), tot aanbevelingen aan het bestuur voor de strategie en het te voeren beleid.

3 De 0-meting wordt uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau. Drie bureaus zijn uitgenodigd om een offerte uit te brengen waarin onderstaand voorstel nader is uitgewerkt. Voor de 0-meting wordt maximaal euro (excl. Btw) beschikbaar gesteld voor het extern onderzoeksbureau. Voor de 0-meting wordt een klankbordgroep samengesteld. Secretaris van de klankbordgroep is Willemijn van Gastel. Planning: Installeren klankbordgroep: eind januari 2014 Opvragen offertes: begin maart 2014 Ontvangst offertes: uiterlijk 26 maart Opdrachtverlening v.a. 7 april 2014 Eerste klankbordbijeenkomst t.a.v. plan van aanpak april 2014 Tussentijds terugkoppeling aan het bestuur begin april en eind juni; Tweede klankbordgroep bijeenkomst eind juni 2014 Presenteren tussenresultaat aan bestuur juli 2014 Derde klankbordgroep bijeenkomst begin september 2014 Eindrapportage gereed eind september 2014.

4 VOORSTEL VRAAGSTELLINGEN EN METHODEN Deelonderzoek 1: De huidige onderzoeksexpertise en kennispositie van hogescholen die gebruik maken/hebben gemaakt van de stimuleringsregeling RAAK of ondersteuningsarrangement Zwaartepunten Dit deelonderzoek is een inventarisatie van de onderzoekexpertise en kennispositie van hogescholen om in 2017 de invloed van het Regieorgaan hierop te kunnen te evalueren. Aangrijpingspunten voor deze inventarisatie zijn de lectoraten die actief zijn binnen RAAK (lopende RAAK projecten in 2011/2012/2013) en de geregistreerde zwaartepunten. Vanuit het Regieorgaan wordt de landkaart aangereikt waarop per hogeschool de actieve lectoraten en zwaartepunten opstaan. Per lectoraat/zwaartepunt is duidelijk hoeveel en welke Raak projecten hiertoe behoren. Aanvullend levert het Regieorgaan ook de namen van lectoraten aan die niet gebruik maken van RAAK. Per zwaartepunt en lectoraat (een representatieve* selectie hiervan) brengt het externe bureau in kaart de wijze waarop de lectoraten/zwaartepunten vorm geven aan de door het Regieorgaan relevant bevonden aspecten: - Hoe en de mate waarin het zwaartepunt/lectoraat zich bij de onderzoeksactiviteiten laat leiden door vragen vanuit het veld (hoe komen de onderzoeksthema s tot stand, welke rol spelen veldpartijen hierin?); - Aard en omvang van het betrokken netwerk van een lectoraat/zwaartepunt (duurzame relaties, project overstijgend); - Kennisontwikkeling; thema s, werkwijzen en uitkomsten (algemene beschrijving, project overstijgend) - Doorgeleiding van de resultaten naar onderwijs, de praktijk en wetenschap (o.a. hoe onderwijs en onderzoek binnen de hogeschool aan elkaar zijn gerelateerd, welke relaties de hogeschool heeft met het werkveld en kennisinstellingen en welke producten zij afleveren). * voor de representativiteit wordt een evenredige verdeling voorgesteld naar domein (zorg, techniek etc), hogeschool, en aantal RAAK projecten per lectoraat. Methode Het extern onderzoeksbureau verzamelt middels kwantitatieve en/of kwalitatieve methoden data om een representatief beeld te krijgen van de wijze waarop hogescholen bovenstaande aspecten vorm geven. Nadrukkelijk wordt voorgesteld om hierbij ook het publieke praktijkveld en het MKB te bevragen. Voor de zwaartepunten is kwantitatieve informatie deels beschikbaar in een door het Regieorgaan uitgevoerde enquête.

5 Deelonderzoek 2: Welke ambities hebben de hogescholen en hun netwerk en welke verwachtingen t.a.v. het Regieorgaan zijn nodig om deze te verwezenlijken? In dit deelonderzoek wordt aan hogescholen (CvB en lectoren) en hun netwerk (publieke instellingen en MKB) gevraagd wat hun ambities zijn op het gebied van praktijkgericht onderzoek en welke ondersteunings- en stimuleringsaanbod zij hierbij verwachten van het Regieorgaan. Het is van belang dat de informanten/respondenten zich ervan bewust zijn dat het stimulerings- en ondersteuningsarrangement wordt vormgegeven binnen de doelstelling van het Regieorgaan, waarin toepasbare kennisontwikkeling in samenspraak en in samenwerking met het veld altijd centraal zal blijven staan. Daarnaast sluit het arrangement van het Regieorgaan aan bij de huidige en toekomstige beleidskaders rondom hoger onderwijs en onderzoek. Een voorbeeld van een beleidsplan dat invloed heeft op de inrichting van praktijkgericht onderzoek en daarmee het arrangement is het topsectorenbeleid. De uitkomst van dit onderzoek is 1. een contextanalyse, waaruit blijkt binnen welke (toekomstige) beleidskaders het praktijkgericht onderzoek op hogescholen zich komende jaren bevindt. 2. ambities van hogescholen en netwerkpartners op het gebied van praktijkgericht onderzoek, met in achtneming van de contextanalyse. 3. verwachtingen van lectoren en netwerkpartners t.a.v. het Regieorgaan om deze ambities te kunnen verwezenlijken; 4. conclusie in hoeverre het huidig aanbod (Raak regeling en Zwaartepuntenondersteuning), aansluit op de (toekomstige) beleidskaders en de ambities van hogescholen. Methode Extern onderzoeksbureau voert voor dit deel van onderzoek deskresearch uit, heeft gesprekken met stakeholders, aangevuld met een kwalitatieve en/of kwantitatieve dataverzameling onder CvB van hogescholen, lectoren, netwerkpartners (dit kunnen dezelfde personen zijn als in deelonderzoek 1). Uitkomsten van de zwaartepunten-enquête kunnen gebruikt worden voor het deels beantwoorden van deelvraag 3.

6 Deelonderzoek 3: Reflectie op de Raak-regeling Afgelopen jaren heeft de stichting SIA de RAAK-regelingen uitgevoerd. Het gaat hierbij om een (financiële) stimuleringsregeling waarmee lectoraten de kans krijgen om praktijkgerichte onderzoeksprojecten op te zetten en uit te voeren. Het Regieorgaan zet deze regeling voort. Een noemenswaardige wijziging in de uitvoer van de regeling is dat vanaf 2014 de subsidie jaarlijks wordt toegekend, afhankelijk van de voortgang. Dit vraagt om een goed monitoringssysteem voor de programmamanagers van het Regieorgaan: welke aspecten zijn van belang bij de beoordeling van de voortgang? Een andere wijziging is dat na een jaar een Communicatie- Implementatieplan wordt verwacht, waarin staat beschreven hoe de beoogde resultaten zullen worden doorgeleid naar het veld en onderwijs en zullen leiden tot vervolgonderzoek. Het Regieorgaan heeft het voornemen om te ondersteunen in de uitvoer van het communicatie- en implementatieplan. Hoe precies is nog niet uitgekristalliseerd. De 0-meting geeft de mogelijkheid om op dit moment te evalueren of de RAAK gelden de afgelopen jaren doelmatig zijn ingezet. De volgende onderwerpen zijn hierbij relevant: a) Overzicht van de uitgaven, per regeling per jaar (2011/2012/2013) b) Projecten die hieruit voort zijn gekomen c) Het verloop van deze projecten d) De resultaten van de projecten en doorwerking ervan in het onderwijs en de praktijk Uitkomsten uit dit deelonderzoek geven tevens antwoord op de vraag: wat zijn de aandachtspunten om te beoordelen of de voortgang van een project voldoende is?, en hoe kan het Regieorgaan ondersteunen in het opstellen en uitvoeren van een communicatie- en implementatieplan. Vanuit het Regieorgaan wordt het overzicht van uitgaven (a) verzorgd als ook de lijst met projecten (b). Ten aanzien van verloop is per project de status weergegeven (lopend, wel/niet vertraagd, afgerond, voortijdig gestaakt). Ook wordt ad random de steekproef getrokken, 10 projecten per regeling (mkb, publiek, pro), waarvan 7 lopend en 3 afgerond. Raak Int en Raak Pro Sko zitten niet in de steekproef. Methode Het voorstel is dat na het inlezen van een aantal projecten, er eerst kennis wordt genomen van de midtermevaluaties (rapportages van site visits door EBC commissie). Deze evaluaties geven zicht op de voortgang van Raak Pro projecten (n=26) en de conclusies zoals getrokken door de commissieleden. Vervolgens vindt een aantal interviews plaats met commissieleden, lectoren, en netwerkpartners. Deze opgedane kennis wordt gerapporteerd en daarnaast gebruikt voor het opstellen van een analysekader voor dossieronderzoek, waarbij de voortgangs- en eindverslagen van de geselecteerde projecten (n=30) worden onderzocht op bovenstaande punten.

7 Deelonderzoek 4: Aanbevelingen t.a.v. totale stimulerings- en ondersteuningsarrangement Deelonderzoek 2 geeft zicht op de verwachtingen ten aanzien van het stimulerings- en ondersteuningsarrangement van het Regieorgaan. Deelonderzoek 3 bevat aanbevelingen om het huidige arrangement, bestaande uit de RAAK-regeling en de Ondersteuning Inhoudelijke Zwaartepuntvorming doelmatig(er) in te zetten. Dit laatste deelonderzoek beantwoordt de vraag wat zijn de aanbevelingen t.a.v. het totale stimulerings- en ondersteuningsarrangement, en in het verlengde daarvan wat zijn de concrete doelstellingen per voorgesteld arrangement? Dit totale arrangement zal bestaan uit de reeds bestaande, maar mogelijk aangescherpte RAAKregelingen en Inhoudelijke Ondersteuning Zwaartepuntvorming, aangevuld met één of enkele initiatieven op het gebied van kennisontwikkeling, vraagsturing, netwerkvorming of doorgeleiding van resultaten. De concreet geformuleerde doelstellingen geven het Regieorgaan komende jaren de mogelijkheid om tussentijds het stimulerings- en ondersteuningsarrangement te evalueren en eventueel aan te passen. Methode Een extern bureau voert dit onderzoek uit. Het voorstel is dat de resultaten uit deelonderzoek 2 en 3 worden voorgelegd aan focusgroepen. De samenstelling van de focusgroepen is grotendeels afhankelijk van de thema s die uit bovenstaand onderzoek naar bovenkomen. Daarnaast wordt er belang gehecht aan de regionale component, de landsverdeling van de KvK volgend.

8 VERWACHTINGEN EXTERN ONDERZOEKSBUREAU EN WERKWIJZE KLANKBORDGROEP Het onderzoeksbureau zal de projectleiding op zich nemen. Het onderzoeksbureau neemt eveneens de uitvoering van de deelonderzoeken op zich, tenzij anders aangegeven. Drie bureaus schrijven een offerte en versturen deze uiterlijk 26 maart per mail naar: W. van Gastel In deze offerte staat: - een inhoudelijk plan van aanpak inclusief evaluatiekader voor deelonderzoek 1; - een taakomschrijving van de projectleiding en uitvoer van onderzoeker, geformuleerd in een gedetailleerd activiteitenplan; - overzicht van de tijdbesteding en tarief Een klankbordgroep is betrokken bij beoordeling van het onderzoeksvoorstel, de formulering van de aanbevelingen en de inhoud van de rapportage. De voorzitter van de klankbordgroep is tevens vertegenwoordiger van de Externe Beoordelingscommissie. De klankbordgroep geeft gevraagd en ongevraagd advies inzake: - de globale opzet op basis waarvan de offertes worden aangevraagd (per mail) - beoordeling van de opgevraagde offertes (per mail) - aanscherping van het onderzoeksvoorstel en plan van aanpak in de offerte (1 e bijeenkomst) - voortgang van de deelonderzoeken; tweede bijeenkomst - inhoud van de conceptrapportage; derde bijeenkomst - goedkeuring van de eindrapportage. Per mail De klankbordgroep zal drie keer overleggen met de projectleider van het extern onderzoeksbureau: bij aanvang van de opdracht, tijdens de opdracht en voor afronding van de rapportage. De externe projectleider en de secretaris van de klankbordgroep bereiden deze overleggen voor. Daarnaast zal de klankbordgroep schriftelijk advies geven. De secretaris van de klankbordgroep en (indien van toepassing) de externe projectleider zorgen ervoor dat op tijd de relevante informatie wordt toegezonden. Het onderzoeksbureau wordt gevraagd het onderzoek af te sluiten met een rapportage met hierin: - Managementsamenvatting; - Inleiding - Opzet van onderzoek, vraagstelling en evaluatiekader; - Resultaten - Conclusie en discussie - Aanbevelingen voor het bestuur van het Regieorgaan t.a.v. uitvoer van de RAAK-regeling en overige stimuleringsactiviteiten en, in bredere zin de strategievorming.

Onderzoeksopzet De Poort van Limburg gemeente Weert

Onderzoeksopzet De Poort van Limburg gemeente Weert Onderzoeksopzet De Poort van Limburg gemeente Weert Weert, 6 september 2011. Rekenkamer Weert Inhoudsopgave 1. Achtergrond en aanleiding 2. Centrale vraagstelling 3. De wijze van onderzoek 4. Deelvragen

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Wijdemeren

Rekenkamercommissie Wijdemeren Rekenkamercommissie Wijdemeren Protocol voor het uitvoeren van onderzoek 1. Opstellen onderzoeksopdracht De in het werkprogramma beschreven onderzoeksonderwerpen worden verder uitgewerkt in de vorm van

Nadere informatie

Grondbeleid en grondprijsbeleid Gemeente Weert

Grondbeleid en grondprijsbeleid Gemeente Weert Onderzoeksaanpak Grondbeleid en grondprijsbeleid Gemeente Weert september 2013 Rekenkamer Weert 1. Achtergrond en aanleiding Het grondbeleid van de gemeente Weert heeft tot doel bijdrage te leveren, met

Nadere informatie

Onderzoeksopzet. Armoedebeleid

Onderzoeksopzet. Armoedebeleid Onderzoeksopzet Armoedebeleid Rekenkamercommissie gemeente Heerenveen juni 2011. Rekenkamercommissie Heerenveen Onderzoeksopzet armoedebeleid 1 Inhoudsopgave A. Wat willen we bereiken 1. Aanleiding en

Nadere informatie

Projectplan Duurzaam Inkopen

Projectplan Duurzaam Inkopen Projectplan Duurzaam Inkopen Gemeente Franekeradeel, afdeling Bouwen en Milieu Minke Lotens - Eichhorn Augustus 2010 status: Definitief Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelstellingen projectplan 4 Overige resultaten

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 4. Doetinchem, 30 mei 2007 ALDUS VASTGESTELD 7 JUNI 2007. Dynamische woningmarktscan

Aan de raad AGENDAPUNT 4. Doetinchem, 30 mei 2007 ALDUS VASTGESTELD 7 JUNI 2007. Dynamische woningmarktscan Aan de raad AGENDAPUNT 4 ALDUS VASTGESTELD 7 JUNI 2007 Dynamische woningmarktscan Voorstel: 1. De Dynamische woningmarktscan als beleidskader vaststellen. 2. De volgende uitgangspunten voor het woningbouwprogramma

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2008 2009 31 239 Stimulering duurzame energieproductie Nr. 62 BRIEF VAN HET PRESIDIUM Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag,

Nadere informatie

NB Zonder volledig ingevulde en ondertekende formulieren wordt een aanvraag niet in behandeling genomen.

NB Zonder volledig ingevulde en ondertekende formulieren wordt een aanvraag niet in behandeling genomen. Het aanvraagformulier bevat kerngegevens van het projectvoorstel en de penvoerende hogeschool. De projectpartners dienen middels ondertekening van het formulier hun betrokkenheid te verklaren. NB Zonder

Nadere informatie

Plan van aanpak Rekenkameronderzoek naar (be)sturing van Gemeenschappelijke Regelingen

Plan van aanpak Rekenkameronderzoek naar (be)sturing van Gemeenschappelijke Regelingen Plan van aanpak Rekenkameronderzoek naar (be)sturing van Gemeenschappelijke Regelingen Rekenkamercommissies Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Waterland Inleiding In de maanden mei tot en met oktober

Nadere informatie

Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede- fase 2

Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede- fase 2 Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede- fase 2 1. Inleiding In het collegeakkoord voor de periode 2014-2018 is als één van de doelstellingen geformuleerd: Het college zet zich in voor een florerende

Nadere informatie

De kaderstellende rol van de raad bij complexe projecten

De kaderstellende rol van de raad bij complexe projecten De kaderstellende rol van de raad bij complexe projecten Basisschool Aan de Bron en sporthal op het voormalige WML-terrein Onderzoeksopzet Rekenkamer Weert 16 december 2007 Inhoudsopgave 1. Achtergrond

Nadere informatie

Integrale Handhaving. Opzet Quick Scan. Inhoudsopgave. 1. Achtergrond en aanleiding

Integrale Handhaving. Opzet Quick Scan. Inhoudsopgave. 1. Achtergrond en aanleiding Integrale Handhaving Opzet Quick Scan Rekenkamer Weert Oktober 2008 Inhoudsopgave 1. Achtergrond en aanleiding 2. Centrale vraagstelling 3. Deelvragen 4. Aanpak en resultaat 5. Organisatie en planning

Nadere informatie

Onderzoek naar de evalueerbaarheid van gemeentelijk beleid

Onderzoek naar de evalueerbaarheid van gemeentelijk beleid Onderzoek naar de evalueerbaarheid van gemeentelijk beleid Plan van aanpak Rekenkamer Maastricht februari 2007 1 1. Achtergrond en aanleiding 1 De gemeente Maastricht wil maatschappelijke doelen bereiken.

Nadere informatie

De rekenkamercommissie heeft voor het onderzoek offertes gevraagd aan 3 adviesbureaus en heeft de opdracht gegund aan Partners+Pröpper.

De rekenkamercommissie heeft voor het onderzoek offertes gevraagd aan 3 adviesbureaus en heeft de opdracht gegund aan Partners+Pröpper. Inleiding De gemeente Zoetermeer profileert zich al enige jaren als ICT-stad. In de samenvatting van het Plan van aanpak Kenniseconomie en innovatie 2010 staat: Kenniseconomie en innovatie zijn, naast

Nadere informatie

TUSSENEVALUATIE REKENKAMERCOMMISSIE Inzicht in de werkwijze

TUSSENEVALUATIE REKENKAMERCOMMISSIE Inzicht in de werkwijze TUSSENEVALUATIE REKENKAMERCOMMISSIE Inzicht in de werkwijze 2014-2015 BBLM Aan: De gemeenteraden van Berkelland, Bronckhorst, Lochem en Montferland Hengelo, 24 juni 2016 Van: Klankbordgroep van de rekenkamercommissie

Nadere informatie

KWALITEIT DIENSTVERLENING Gemeente Oirschot Onderzoeksaanpak

KWALITEIT DIENSTVERLENING Gemeente Oirschot Onderzoeksaanpak KWALITEIT DIENSTVERLENING Gemeente Oirschot Onderzoeksaanpak Rekenkamercommissie Kempengemeenten 23 september 2011 1. Achtergrond en aanleiding In 2008 heeft de gemeente Oirschot de Bestuursvisie 2002-2012

Nadere informatie

Stichting VHAN. Reglement Wetenschapscommissie

Stichting VHAN. Reglement Wetenschapscommissie Stichting VHAN Reglement Wetenschapscommissie Aangepaste versie januari 2015 Inhoudsopgave 1. Begripsbepalingen 2. Taakopdracht 3. Samenstelling commissie, benoeming en zittingsduur 4. Werkwijze en besluitvorming

Nadere informatie

TRAINING AUDIT. Doelen van deze training is: Leden van de auditteams trainen in het uitvoeren van een audit. Voorbereiden van de audit.

TRAINING AUDIT. Doelen van deze training is: Leden van de auditteams trainen in het uitvoeren van een audit. Voorbereiden van de audit. TRAINING Doelen van deze training is: Leden van de auditteams trainen in het uitvoeren van een audit. Voorbereiden van de audit. DAGAGENDA 09.00 09.15 uur: Inloop en koffie 09.15 09.30 uur: Kennismaking

Nadere informatie

RKC ONDERZOEKSPLAN. Weststellingwerf. Toezeggingen aan burgers en bedrijven. Oktober 2015

RKC ONDERZOEKSPLAN. Weststellingwerf. Toezeggingen aan burgers en bedrijven. Oktober 2015 ONDERZOEKSPLAN Toezeggingen aan burgers en bedrijven Oktober 2015 Inhoudsopgave Inleiding... 1 Motivatie onderzoek... 1 Aanleiding... 1 Doelstelling... 2 Vraagstelling... 2 Toetsingskader... 2 Afbakening...

Nadere informatie

Concept projectplan Steunpunt Hoogbegaafdheid

Concept projectplan Steunpunt Hoogbegaafdheid Concept projectplan Steunpunt Hoogbegaafdheid Procesbeschrijving Bij het vormgeven aan het project Hoogbegaafdheid hebben verschillende gesprekken plaatsgevonden, waaronder met andere samenwerkingsverbanden.

Nadere informatie

Inhuur in de Kempen. Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden. Onderzoeksaanpak

Inhuur in de Kempen. Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden. Onderzoeksaanpak Inhuur in de Kempen Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden Onderzoeksaanpak Rekenkamercommissie Kempengemeenten 21 april 2014 1. Achtergrond en aanleiding In gemeentelijke organisaties met een omvang als

Nadere informatie

Onderzoeksopzet Communicatie

Onderzoeksopzet Communicatie Onderzoeksopzet Communicatie Rekenkamercommissie Heerenveen Februari 2009 Rekenkamercommissie Heerenveen: onderzoeksopzet communicatie 1 Inhoudsopgave A. Wat willen we bereiken 1. Aanleiding en achtergronden

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek. Compagnon

Klanttevredenheidsonderzoek. Compagnon Klanttevredenheidsonderzoek Compagnon 1-4-2016 Inhoudsopgave A. Cedeo-erkenning B. Klanttevredenheidsonderzoek Opdrachtgevers C. Conclusie Cedeo 2016 Compagnon 2 A. Cedeo-erkenning 1. Achtergrond Er zijn

Nadere informatie

De Netwerkvitaliteitsmeter Een korte toelichting op het meten van de netwerkvitaliteit

De Netwerkvitaliteitsmeter Een korte toelichting op het meten van de netwerkvitaliteit De Netwerkvitaliteitsmeter Een korte toelichting op het meten van de netwerkvitaliteit Aad Zoeteman, Sigrid Fiering en Linda van der Lans Eenheid Audit en Advies (tel. 070 441 75 78) Provincie Zuid-Holland

Nadere informatie

CONCEPT ONDERZOEKSPLAN SUBSIDIEBELEID. Verantwoord vertrouwen

CONCEPT ONDERZOEKSPLAN SUBSIDIEBELEID. Verantwoord vertrouwen CONCEPT ONDERZOEKSPLAN SUBSIDIEBELEID Verantwoord vertrouwen 20160210 Secretariaat Rekenkamercommissie BBLM p/a gemeente Bronckhorst Postbus 200, 7255 ZJ Hengelo tel. 0575-750 545 mail: j.schreur@bronckhorst.nl

Nadere informatie

Totaalbeeld rekenkameronderzoek naar de positie van de raad bij kaderstelling, sturing en controle van grote projecten Overkoepelende rapportage

Totaalbeeld rekenkameronderzoek naar de positie van de raad bij kaderstelling, sturing en controle van grote projecten Overkoepelende rapportage Totaalbeeld rekenkameronderzoek naar de positie van de raad bij kaderstelling, sturing en controle van grote projecten Overkoepelende rapportage Status: overkoepelende rapportage, vastgesteld door de rekenkamercommissies

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 13 maart 2012

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 13 maart 2012 Raadsinformatiebrief B&W vergadering 13 maart 2012 Steller : W. van den Hatert Telefoonnummer: 0343-565817 E-mailadres : willem.van.den.hatert@heuvelrug.nl Onderwerp : Beleidsvoorbereiding decentralisatie

Nadere informatie

Routekaart eerste fase schoolbestuurlijk onderzoek Scholen voor Morgen en gemeentelijke onderzoek juni 2017 tot en met december 2017.

Routekaart eerste fase schoolbestuurlijk onderzoek Scholen voor Morgen en gemeentelijke onderzoek juni 2017 tot en met december 2017. Routekaart eerste fase schoolbestuurlijk onderzoek Scholen voor Morgen en gemeentelijke onderzoek juni 2017 tot en met december 2017. Activiteit Wie Planning Actie Gemeentelijk projectplan Uitspreken intentie

Nadere informatie

Onderzoeksopzet wijkplatforms gemeente Barneveld

Onderzoeksopzet wijkplatforms gemeente Barneveld Onderzoeksopzet wijkplatforms gemeente Barneveld December 2011 1. Inleiding In 2003 bezocht de burgemeester van de gemeente Barneveld samen met de politie en de woningstichting de dorpskernen van de gemeente

Nadere informatie

Onderzoek naar de werking van het coalitieprogramma

Onderzoek naar de werking van het coalitieprogramma Rekenkamer Weert Onderzoek naar de werking van het coalitieprogramma 2 april 2009 Achtergrond en aanleiding onderzoek De rekenkamer van de gemeente Weert richt zich op het perspectief leren en verbeteren.

Nadere informatie

Beschrijving aanvraagprocedure/aanvraagformulier

Beschrijving aanvraagprocedure/aanvraagformulier Beschrijving aanvraagprocedure/aanvraagformulier Voor de behandeling van subsidieaanvragen voor projecten en activiteiten, werken wij met een vaste procedure. U kunt subsidie voor een bepaald project of

Nadere informatie

ONDERZOEKSPROTOCOL REKENKAMERCOMMISSIE STAPHORST. Beschrijving werkwijze onderzoeken rekenkamercommissie

ONDERZOEKSPROTOCOL REKENKAMERCOMMISSIE STAPHORST. Beschrijving werkwijze onderzoeken rekenkamercommissie ONDERZOEKSPROTOCOL REKENKAMERCOMMISSIE STAPHORST Beschrijving werkwijze onderzoeken rekenkamercommissie 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Onderwerpselectie.. 4 3. Onderzoeksopzet. 5 4. Aankondiging.. 5

Nadere informatie

van onderwijs en onderwijsondersteuning binnen Directeur onderwijsinstituut

van onderwijs en onderwijsondersteuning binnen Directeur onderwijsinstituut Opleidingsmanager Doel Ontwikkelen van programma( s) van wetenschappenlijk onderwijs en (laten) uitvoeren en organiseren van onderwijs en onderwijsondersteuning binnen de faculteit, uitgaande van een faculteitsplan

Nadere informatie

Onderzoeksprotocol Rekenkamercommissie gemeente Heerde. Inleiding

Onderzoeksprotocol Rekenkamercommissie gemeente Heerde. Inleiding Onderzoeksprotocol Rekenkamercommissie gemeente Heerde Inleiding In dit onderzoeksprotocol beschrijft de Rekenkamercommissie de richtlijnen die zij hanteert bij de uitvoering van haar onderzoek. Het doel

Nadere informatie

UMC. Nederlandse Vereniging voor t.a.v. dhr. Arnhem, januari Betreft: onderzoeksvoorstel imago-onderzoek. Geachte heer

UMC. Nederlandse Vereniging voor t.a.v. dhr. Arnhem, januari Betreft: onderzoeksvoorstel imago-onderzoek. Geachte heer Eusebiusbuitensingel 2 6828 HS ARNHEM tel 026 4434042 GSM 06-53533489 Nederlandse Vereniging voor t.a.v. dhr. Arnhem, januari 2007 Betreft: onderzoeksvoorstel imago-onderzoek Geachte heer Hartelijk dank

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting 9

Samenvatting. Samenvatting 9 Samenvatting Sinds de introductie in 2001 van lectoraten in het Nederlandse hoger beroepsonderwijs wordt aan hogescholen steeds meer gezondheidsonderzoek uitgevoerd. De verwachting is dat dit niet alleen

Nadere informatie

Door Cliënten Bekeken voor tandartspraktijken. Informatie en stappenplan

Door Cliënten Bekeken voor tandartspraktijken. Informatie en stappenplan Door Cliënten Bekeken voor tandartspraktijken December 2012 Informatie en stappenplan Door Cliënten Bekeken voor tandartspraktijken is hét traject voor kwaliteitsverbetering van de mond zorg vanuit het

Nadere informatie

Platformtaak volgens gemeente

Platformtaak volgens gemeente Oplegvel 1. Onderwerp Klanttevredenheidsonderzoek Regiotaxi 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Platformtaak volgens gemeente 3. Regionaal belang Het goed laten functioneren van het voor

Nadere informatie

Nr. 2005-018. Mededeling m.b.t. de enquete integraal hondenbeleid.

Nr. 2005-018. Mededeling m.b.t. de enquete integraal hondenbeleid. Nr. 2005-018 Mededeling m.b.t. de enquete integraal hondenbeleid. In de commissie Ruimtelijk Beheer van 12 oktober 2004 is het college gevraagd een enquête over het draagvlak voor integraal hondenbeleid

Nadere informatie

Jaarverslag maart Postbus KA ROOSENDAAL.

Jaarverslag maart Postbus KA ROOSENDAAL. 28 maart 2017 Postbus 5000 4700 KA ROOSENDAAL www.rekenkamerwestbrabant.nl 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 3 1. Inleiding 5 1.1. Inleiding 5 2. Doelstellingen en organisatie 6 2.1. Wettelijke grondslag 6

Nadere informatie

Onderzoeksprotocol gemeenschappelijke rekenkamercommissie Groene Hart Rekenkamer

Onderzoeksprotocol gemeenschappelijke rekenkamercommissie Groene Hart Rekenkamer Onderzoeksprotocol gemeenschappelijke rekenkamercommissie Groene Hart Rekenkamer Inleiding De rekenkamercommissie Groene Hart Rekenkamer voert onderzoek uit met inachtneming van de in dit protocol beschreven

Nadere informatie

Onderzoeksprotocol. Inhoudsopgave

Onderzoeksprotocol. Inhoudsopgave Onderzoeksprotocol Dit onderzoeksprotocol is een uitwerking van artikel 11 van het Reglement van Orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de Rekenkamercommissie Heusden. Dit protocol vervangt

Nadere informatie

In hoeverre is het ICT-beleid bij de gemeenten Bergen op Zoom, Drimmelen, Halderberge en Moerdijk als doeltreffend en doelmatig aan te merken?

In hoeverre is het ICT-beleid bij de gemeenten Bergen op Zoom, Drimmelen, Halderberge en Moerdijk als doeltreffend en doelmatig aan te merken? Rekenkameronderzoek ICT-beleid Betreft: Toelichting op het onderzoek ICT-beleid Inleiding De Rekenkamer West-Brabant heeft bij de voorbereiding van het onderzoeksprogramma 2015 het onderwerp ICT-beleid

Nadere informatie

Addendum ondersteuning Kwaliteitsinstituut. bij Programma Kwaliteit van Zorg: Versnellen, verbreden, vernieuwen

Addendum ondersteuning Kwaliteitsinstituut. bij Programma Kwaliteit van Zorg: Versnellen, verbreden, vernieuwen Addendum ondersteuning Kwaliteitsinstituut bij Programma Kwaliteit van Zorg: Versnellen, verbreden, vernieuwen December 2012 1. Inleiding In de algemene programmatekst Kwaliteit van Zorg zijn drie programmalijnen

Nadere informatie

Jaarplan 2006 Rekenkamercommissies ViP

Jaarplan 2006 Rekenkamercommissies ViP Rekenkamercommissie ViP Jaarplan 2006 Rekenkamercommissies ViP maart 2006 Barneveld blad 2 van 7 1. Inleiding De zes gemeenten Barneveld, Leusden, Nijkerk, Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg hebben

Nadere informatie

Samenwerking hogescholen en MKB in de topsectoren ZWAARTEPUNTVORMING PROFILERING SAMENWERKING KWALITEIT DUURZAME VERANKERING

Samenwerking hogescholen en MKB in de topsectoren ZWAARTEPUNTVORMING PROFILERING SAMENWERKING KWALITEIT DUURZAME VERANKERING Samenwerking hogescholen en MKB in de topsectoren ZWAARTEPUNTVORMING PROFILERING SAMENWERKING KWALITEIT DUURZAME VERANKERING 14 december Bedrijfslevenbrief Het kabinet heeft samenleving en bedrijfsleven

Nadere informatie

Vergadering: 13 december 2005 Agendanummer: 13. Behandelend ambtenaar mr. P.M.H. van Ruitenbeek Aan de gemeenteraad,

Vergadering: 13 december 2005 Agendanummer: 13. Behandelend ambtenaar mr. P.M.H. van Ruitenbeek Aan de gemeenteraad, Vergadering: 13 december 2005 Agendanummer: 13 Status: bespreekstuk Behandelend ambtenaar mr. P.M.H. van Ruitenbeek E mail: ruitenb@winsum.nl Aan de gemeenteraad, Onderwerp: Onderwerp: verordening rekenkamerfunctie

Nadere informatie

ONDERZOEKSOPZET VERVOLGONDERZOEK OP EIGEN KRACHT

ONDERZOEKSOPZET VERVOLGONDERZOEK OP EIGEN KRACHT Vervolgonderzoek Op eigen kracht over de voorwaarden voor een doeltreffend en doelmatig functioneren van Sociale Wijkzorgteams Januari 2016 1 AANLEIDING Op 16 oktober 2015 publiceerde de Rekenkamer Den

Nadere informatie

Samenvatting ontwikkeling monitor sociaal domein Cranendonck

Samenvatting ontwikkeling monitor sociaal domein Cranendonck Samenvatting ontwikkeling monitor sociaal domein Cranendonck 2016-2017 Inhoud Voorwoord... 3 Doelstellingen monitor sociaal domein... 3 Meetbare doelstellingen... 4 Rol van raad en college... 4 Visie,

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Onderzoeksaanpak

Rekenkamercommissie Onderzoeksaanpak Onderzoeksaanpak Rekenkameronderzoek Feitenrelaas Ligne Status Datum Omschrijving Door Status 26 maart 15 Onderzoeksplan Ligne TH Concept, ter bespreking in RKC 31-3-15 31 maart 15 Vaststelling onderzoeksplan

Nadere informatie

Voorbeeld samenwerkingscontract tussen werkgever en gemeente

Voorbeeld samenwerkingscontract tussen werkgever en gemeente Samenwerkingscontract tussen XXX en ggg 1. XXX, gevestigd te XXX, hierna te noemen "XXX", ten deze rechtsgeldig vertegenwoordigd door,.. en 3. Gemeente ggg, hierna te noemen, gevestigd te ggg, ten deze

Nadere informatie

Onderzoeksprotocol Rekenkamercommissie Heerenveen. Inhoudsopgave. 1. Inleiding Taken en doelstelling 1.2 Onderzoeksprotocol 1.

Onderzoeksprotocol Rekenkamercommissie Heerenveen. Inhoudsopgave. 1. Inleiding Taken en doelstelling 1.2 Onderzoeksprotocol 1. Onderzoeksprotocol Rekenkamercommissie Heerenveen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 1.1 Taken en doelstelling 1.2 Onderzoeksprotocol 1.3 Missie 2. Onderwerpselectie 2.1 Algemeen 2.2 Selectiecriteria 3. Onderzoeksopzet

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek. Right Management Nederland B.V.

Klanttevredenheidsonderzoek. Right Management Nederland B.V. Klanttevredenheidsonderzoek Right Management Nederland B.V. 1-4-2016 Inhoudsopgave A. Cedeo-erkenning B. Klanttevredenheidsonderzoek Opdrachtgevers C. Conclusie Cedeo 2016 Right Management Nederland B.V.

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Oostzaan

Rekenkamercommissie Oostzaan Rekenkamercommissie Oostzaan Jaarplan 2015 Missie Rekenkamercommissie De rekenkamer heeft de ambitie om door middel van haar onderzoeken een positieve bijdrage te leveren aan de kwaliteit van het bestuur

Nadere informatie

Werkwijze Rekenkamercommissie. Haarlem

Werkwijze Rekenkamercommissie. Haarlem Werkwijze Rekenkamercommissie Haarlem December 2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Jaarplan/Jaarverslag 3 3. Onderwerpselectie 4 4. Inkoop van expertise 6 5. Uitvoering van het onderzoek 6 6. Rapportage

Nadere informatie

Beslisdocument fase II, plan van aanpak fase III

Beslisdocument fase II, plan van aanpak fase III Beslisdocument fase II, plan van aanpak fase III Versie: 0.1 PROMOTIEVISIE VAN HOOGEVEEN Datum: 14 novemeber 2007. bestuurlijk opdr.gever: Willem Urlings Ambtelijk opdr. gever Naam projectleider Henk de

Nadere informatie

Praktische informatie over het onderzoek Februari 2016

Praktische informatie over het onderzoek Februari 2016 Praktische informatie over het Februari 2016 Wat is het binnen het Doorbraakproject? Het doen van binnen de scholen uit de Leerlabs van Leerling 2020 is onderdeel van het Doorbraakproject Onderwijs & ICT

Nadere informatie

RAAK-mkb. Call for proposals

RAAK-mkb. Call for proposals Call for proposals RAAK-mkb Indieningsronde: oktober 2018 Utrecht, juli 2018 Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA (onderdeel van NWO) Inhoud 1. Inleiding 3 1.1 Achtergrond 3 1.2 Beschikbaar

Nadere informatie

Instellingstoets kwaliteitszorg (ITK)

Instellingstoets kwaliteitszorg (ITK) Instellingstoets kwaliteitszorg (ITK) De instellingstoets kwaliteitszorg (ITK) is een periodieke, externe en onafhankelijke beoordeling van de interne kwaliteitszorg van een instelling. Interne kwaliteitszorg

Nadere informatie

Agendapunt 6: Op weg naar KP8

Agendapunt 6: Op weg naar KP8 Agendapunt 6: Op weg naar KP8 Consultatie ten behoeve van de Nederlandse inzetbepaling Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap Waar staan we KP6 is afgerond (2002-2006) Document: Evaluatie achteraf

Nadere informatie

Evaluatie één jaar Wmo-raad Eindhoven.

Evaluatie één jaar Wmo-raad Eindhoven. Evaluatie één jaar Wmo-raad Eindhoven. De Wmo raad is benoemd door de gemeenteraad tijdens zijn vergadering van 11 juni 2009. ij de instelling van deze adviesraad is besloten na twee jaar te evalueren

Nadere informatie

Rekenkamercommissie. Onderzoekprogramma vanaf 2012

Rekenkamercommissie. Onderzoekprogramma vanaf 2012 Rekenkamercommissie Onderzoekprogramma vanaf 2012 1. Inleiding De gemeenteraad van Brummen heeft een Rekenkamercommissie. De Rekenkamercommissie voert onderzoeken uit betrekking hebbende op de doelmatigheid,

Nadere informatie

Programma van Eisen voor de Call Verkenning Nationale Museale Voorziening Slavernijverleden

Programma van Eisen voor de Call Verkenning Nationale Museale Voorziening Slavernijverleden Gedeelde geschiedenis amsterdam.nl/gedeeldegeschiedenis Verkenning Nationale Museale Voorziening Slavernijverleden Inleiding De keuze voor een Call Vereiste gegevens Planning Procedure toetsing en beoordeling

Nadere informatie

Onderwerp: evaluatie Stuurgroep Toerisme en Recreatie en planvorming 2009

Onderwerp: evaluatie Stuurgroep Toerisme en Recreatie en planvorming 2009 Agendapunt : Voorstelnummer : Raadsvergadering : 25 november 2008 Naam opsteller : Thea Olivier Informatie op te vragen bij : Thea Olivier Portefeuillehouders : Jan Mesu Onderwerp: evaluatie Stuurgroep

Nadere informatie

Plan van aanpak aanvulling Regionale bedrijventerreinenstrategie Holland Rijnland in verband met aansluiting gemeenten in de Rijnstreek

Plan van aanpak aanvulling Regionale bedrijventerreinenstrategie Holland Rijnland in verband met aansluiting gemeenten in de Rijnstreek Plan van aanpak aanvulling Regionale Holland Rijnland in verband met aansluiting gemeenten in de Rijnstreek Projectnaam/ onderwerp: Aanvulling Regionale Holland Rijnland met de Rijnstreekgemeenten Status:

Nadere informatie

2. Onderzoek, Innovatie, Informatie: een HBO best practice RAAK monitor

2. Onderzoek, Innovatie, Informatie: een HBO best practice RAAK monitor 2. Onderzoek, Innovatie, Informatie: een HBO best practice RAAK monitor DAIR Workshop Woudschoten 5 nov 2008, 14-17 uur Innovatie Alliantie Henk de Poot & Harry van Vliet* Telematica Instituut/Hogeschool

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement - Versie December 2014

Huishoudelijk Reglement - Versie December 2014 Huishoudelijk Reglement - Versie December 2014 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Werkwijze van de Stichting CPO Gelderland.... 3 Kring van Deelnemers... 3 Vergaderregels deelnemersoverleg... 3 Frequentie...

Nadere informatie

Weesgeneesmiddelen-arrangement eculizumab bij de indicatie ahus

Weesgeneesmiddelen-arrangement eculizumab bij de indicatie ahus Weesgeneesmiddelen-arrangement eculizumab bij de indicatie ahus Eekholt 4 1112 XH Diemen Postbus 320 1110 AH Diemen www.zorginstituutnederland.nl info@zinl.nl T +31 (0)20 797 85 55 Contactpersoon mw. drs.

Nadere informatie

STIMULERINGSREGELING VERNIEUWENDE HR-PROJECTEN

STIMULERINGSREGELING VERNIEUWENDE HR-PROJECTEN arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo STIMULERINGSREGELING VERNIEUWENDE HR-PROJECTEN Zestor is opgericht door sociale partners in het hbo: Het is toegestaan om (delen van) de informatie uit dit rapport

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Convenant Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Convenant Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 11339 1 mei 2013 Convenant Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA De ondergetekenden: 1. de Minister van

Nadere informatie

Cliëntervaringen in beeld. Herbergier Oldeberkoop. Rapportage kwaliteitstoetsing. Drs. M. Cardol Dr. C.P. van Linschoten

Cliëntervaringen in beeld. Herbergier Oldeberkoop. Rapportage kwaliteitstoetsing. Drs. M. Cardol Dr. C.P. van Linschoten Cliëntervaringen in beeld Herbergier Oldeberkoop Rapportage kwaliteitstoetsing Drs. M. Cardol Dr. C.P. van Linschoten oktober 2018 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING EN VRAAGSTELLING... 5 1.1 Inleiding... 5 1.2

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Deventer

Rekenkamercommissie Deventer Rekenkamercommissie Deventer Jaarverslag 2005 Voorwoord Voor u ligt het eerste jaarverslag van de rekenkamercommissie Deventer. In dit verslag leggen wij verantwoording af over onze werkzaamheden en activiteiten

Nadere informatie

Concretere eisen om te (kunnen) voldoen aan relevante wet- en regelgeving zijn specifiek benoemd

Concretere eisen om te (kunnen) voldoen aan relevante wet- en regelgeving zijn specifiek benoemd >>> Overgang Maatstaf 2016 Onderstaand overzicht bevat de selectie van de geheel nieuwe eisen uit de Maatstaf 2016 en de eisen waarbij extra of andere accenten zijn gelegd, inclusief een korte toelichting.

Nadere informatie

onderzoeksopzet kwaliteit dienstverlening

onderzoeksopzet kwaliteit dienstverlening onderzoeksopzet kwaliteit dienstverlening Rekenkamercommissie Onderzoeksopzet Kwaliteit dienstverlening rekenkamercommissie Oss 23 maart 2007 Inhoudsopgave 1. AANLEIDING EN ACHTERGROND...3 2. AFBAKENING...3

Nadere informatie

Stadsfoto Kindcentra 0-13 s-hertogenbosch

Stadsfoto Kindcentra 0-13 s-hertogenbosch Stadsfoto Kindcentra - s-hertogenbosch Resultaten Stadsfoto Kindcentra - s-hertogenbosch In s-hertogenbosch staat het concept Kindcentrum - al jaren op de agenda van kinderopvang, primair onderwijs en

Nadere informatie

Inspectierapport Elite Gastouderbureau (GOB) De Diagonaal XL ALMERE Registratienummer:

Inspectierapport Elite Gastouderbureau (GOB) De Diagonaal XL ALMERE Registratienummer: Inspectierapport Elite Gastouderbureau (GOB) De Diagonaal 131 1315XL ALMERE Registratienummer: 453724395 Toezichthouder: GGD Flevoland In opdracht van gemeente: ALMERE Datum inspectiebezoek: 09-10-2013

Nadere informatie

Plan van aanpak voor een tussentijdse evaluatie beleidsplan Sociaal Domein

Plan van aanpak voor een tussentijdse evaluatie beleidsplan Sociaal Domein Plan van aanpak voor een tussentijdse evaluatie beleidsplan Sociaal Domein Gemeente Bronckhorst, 23 augustus 2016 1. Aanleiding We willen het beleidsplan Sociaal Domein 2015-2018 gemeente Bronckhorst tussentijds

Nadere informatie

Notitie projecten impulsbudget Samenwerking

Notitie projecten impulsbudget Samenwerking Notitie projecten impulsbudget Samenwerking Waalwijk, september 07 Inleiding In de Deelnemersraad van 30 mei zijn afspraken gemaakt over de inzet van het positieve resultaat over 06. Eén van de afspraken

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 42558 27 juli 2018 Call for proposals, RAAK-mkb, Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Handleiding RAAK-mkb

Nadere informatie

Onderwerp: RKC adviesbrief over tweede afdoening aanbevelingen Openbaar Groen

Onderwerp: RKC adviesbrief over tweede afdoening aanbevelingen Openbaar Groen Gemeente Haarlem Rekenkamercommissie T.a.v. Leden van de gemeenteraad Haarlem Ons kenmerk Datum Contact Telefoon E-mail Bijlage(n) 2019/083184 31 januari 2019 Inge Mulders 023-5114885 imulders@haarlem.nl

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Wijk bij Duurstede Jaarverslag 2008

Rekenkamercommissie Wijk bij Duurstede Jaarverslag 2008 Rekenkamercommissie Wijk bij Duurstede Jaarverslag 2008 Maart 2009 Inhoudsopgave Inleiding 3 Hoofdstuk 1 Verricht onderzoek in 2008 4-5 Paragraaf 1.1. Inleiding Paragraaf 1.2. Onderzoek Reserves en Voorzieningen

Nadere informatie

Projectplan 'Lelystad Hoogbegaafd' Pilot arrangement meer- en hoogbegaafde leerlingen primair onderwijs Lelystad

Projectplan 'Lelystad Hoogbegaafd' Pilot arrangement meer- en hoogbegaafde leerlingen primair onderwijs Lelystad Projectplan 'Lelystad Hoogbegaafd' Pilot arrangement meer- en hoogbegaafde leerlingen primair onderwijs Lelystad Inhoud Inleiding 2 Projectopdracht 2 Onderzoeksopdracht 2 Ontwerpvereisten 2 Beoogd resultaat

Nadere informatie

RAAK-mkb. Call for proposals. Handleiding RAAK-mkb, indieningsronde oktober 2019

RAAK-mkb. Call for proposals. Handleiding RAAK-mkb, indieningsronde oktober 2019 Call for proposals RAAK-mkb Handleiding RAAK-mkb, indieningsronde oktober 2019 Utrecht, juli 2019 Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek (onderdeel van NWO) Inhoud 1. Inleiding 3 1.1 Achtergrond

Nadere informatie

BELEIDSEFFECTMETING - HANDLEIDING VOOR STATENCOMMISSIES

BELEIDSEFFECTMETING - HANDLEIDING VOOR STATENCOMMISSIES BELEIDSEFFECTMETING - HANDLEIDING VOOR STATENCOMMISSIES 26 APRIL 2006 CONTEXT EN AANLEIDING Sinds maart 2003 is de Wet dualisering provinciebestuur van kracht. Mede in dit kader heeft het Presidium van

Nadere informatie

Samenvatting projectplan Versterking bevolkingszorg

Samenvatting projectplan Versterking bevolkingszorg Aanleiding en projectdoelstellingen Aanleiding In 2011 werd door de (toenmalige) portefeuillehouder Bevolkingszorg in het DB Veiligheidsberaad geconstateerd dat de nog te vrijblijvend door de gemeenten

Nadere informatie

Werkwijze Cogo 2004. abcdefgh. Cogo publicatienr. 04-03. Ad Graafland Paul Schepers. 3 maart 2004. Rijkswaterstaat

Werkwijze Cogo 2004. abcdefgh. Cogo publicatienr. 04-03. Ad Graafland Paul Schepers. 3 maart 2004. Rijkswaterstaat Werkwijze 2004 publicatienr. 04-03 Ad Graafland Paul Schepers 3 maart 2004 abcdefgh Rijkswaterstaat Werkwijze 2/16 I Inleiding Verandering In 2003 is de organisatie van de ingrijpend veranderd. Twee belangrijke

Nadere informatie

Beschrijving kwaliteitszorg (A)OSR

Beschrijving kwaliteitszorg (A)OSR Beschrijving kwaliteitszorg (A)OSR Okt2015 Uitgangspunten Het kwaliteitsbeleid van de (A)OSR is gebaseerd op de ontwikkeling van keurmerk naar alliantie die het ICLON aan de met hem samenwerkende scholen

Nadere informatie

Alles uit handen, maar niet de touwtjes

Alles uit handen, maar niet de touwtjes 1 Alles uit handen, maar niet de touwtjes SPORT2SUPPORT I.O.V. REN4SPORT SEPTEMBER 2012 2 LEESWIJZER In het hoofdstuk INTRO, staat een beknopte omschrijving over de onderzoeker en wordt de aanleiding tot

Nadere informatie

Onderzoeksprotocol Rekenkamer West-Brabant

Onderzoeksprotocol Rekenkamer West-Brabant Onderzoeksprotocol Rekenkamer West-Brabant Vastgesteld door de Rekenkamer West-Brabant in haar vergadering van 25 oktober 2010. Dit onderzoeksprotocol vloeit voort uit het Reglement van Orde, vastgesteld

Nadere informatie

Call for proposals. RAAK-mkb. Handleiding 2015 Documentnummer: SIA-2015.003

Call for proposals. RAAK-mkb. Handleiding 2015 Documentnummer: SIA-2015.003 Call for proposals RAAK-mkb Handleiding 2015 Utrecht, januari 2015 (onderdeel van NWO) Inhoud 1. Inleiding 3 1.1 Achtergrond 3 1.2 Beschikbaar Budget 3 1.3 Geldigheidsduur call for proposals 3 2. Doel

Nadere informatie

Onderzoeksprotocol. Rekenkamercommissie Waterschap Brabantse Delta

Onderzoeksprotocol. Rekenkamercommissie Waterschap Brabantse Delta Onderzoeksprotocol Rekenkamercommissie Waterschap Brabantse Delta 1 Onderzoeksprotocol Rekenkamercommissie Waterschap Brabantse Delta Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Onderwerpselectie... 3 3. Onderzoek

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek. Matchcare HR Services BV

Klanttevredenheidsonderzoek. Matchcare HR Services BV Klanttevredenheidsonderzoek Matchcare HR Services BV 1-1-2017 Inhoudsopgave A. Cedeo-erkenning B. Klanttevredenheidsonderzoek Opdrachtgevers C. Conclusie Cedeo 2016 Matchcare HR Services BV 2 A. Cedeo-erkenning

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsvoorstelinzake controleplan accountant 2013

gemeente Eindhoven Raadsvoorstelinzake controleplan accountant 2013 gemeente Eindhoven Raadsnummer 13R5570 Inboeknummer 13bst01755 Beslisdatum B&W 15 oktober 2013 Dossiernummer 13.42.251 Raadsvoorstelinzake controleplan accountant 2013 Inleiding Vanaf boekjaar 2010 is

Nadere informatie

Voorblad agendapunt 3 Stand van zaken speerpunt Informatiemanagement

Voorblad agendapunt 3 Stand van zaken speerpunt Informatiemanagement Voorblad agendapunt 3 speerpunt Informatiemanagement Ruud vd Belt en Peter Antonis In bijgaande notitie treft u de bestuursopdracht Informatiemanagement (IM) aan. De samenleving en werkorganisaties zijn

Nadere informatie

Brancheprotocol Kwaliteitszorg Onderzoek (BKO) (Versie oktober 2007, algemene ledenvergadering)

Brancheprotocol Kwaliteitszorg Onderzoek (BKO) (Versie oktober 2007, algemene ledenvergadering) Brancheprotocol Kwaliteitszorg Onderzoek (BKO) 2009 2015 (Versie oktober 2007, algemene ledenvergadering) Voorwoord 1. Omschrijving praktijkgericht onderzoek 2. Doelstelling en uitgangspunten 3. Gezamenlijk

Nadere informatie

Onderzoeksproject 1: Evy Meys, onderzoeker AWP-IO. De ondersteuning van sociale netwerkontwikkeling bij mensen met een beperking

Onderzoeksproject 1: Evy Meys, onderzoeker AWP-IO. De ondersteuning van sociale netwerkontwikkeling bij mensen met een beperking Onderzoeksproject 1: De ondersteuning van sociale netwerkontwikkeling bij mensen met een beperking Evy Meys, onderzoeker AWP-IO Samenwerken om te komen tot Professionele Ondersteuning van personen met

Nadere informatie

Raadsvoorstel: Nummer: 2011-769 Onderwerp: Raadsbeleidskader verbonden partijen (geactualiseerde versie raad 19 april 2012)

Raadsvoorstel: Nummer: 2011-769 Onderwerp: Raadsbeleidskader verbonden partijen (geactualiseerde versie raad 19 april 2012) Raadsvoorstel: Nummer: 2011-769 Onderwerp: Raadsbeleidskader verbonden partijen (geactualiseerde versie raad 19 april 2012) Datum: 28 maart 2012 Portefeuillehouder: P. IJssels Raadsbijeenkomst: 3 april

Nadere informatie

SAMENWERKINGSVERBAND AMSTELLAND EN DE MEERLANDEN

SAMENWERKINGSVERBAND AMSTELLAND EN DE MEERLANDEN OPZET ACTIEONDERZOEK SCHOOLVERZUIM AANLEIDING Het samenwerkingsverband VO Amstelland en de Meerlanden heeft tot augustus 2013 de tijd om zich voor te bereiden op de uitvoering van de wet op de zorgplicht.

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Het soort onderzoek waar dit boek op gericht is 15

Hoofdstuk 1 Het soort onderzoek waar dit boek op gericht is 15 Inhoud Voorwoord 11 Hoofdstuk 1 Het soort onderzoek waar dit boek op gericht is 15 1.1 Inleiding 15 1.2 Voorbeelden 16 1.2.1 Leiden problemen in welbevinden tot voortijdig schoolverlaten? 16 1.2.2 Beter

Nadere informatie

Groengebied Amstelland AB 10-11-2011 Agendapunt 9 eerder door het bestuur behandelde notities over rol en positie GGA BIJLAGE 1 DISCUSSIENOTITIE

Groengebied Amstelland AB 10-11-2011 Agendapunt 9 eerder door het bestuur behandelde notities over rol en positie GGA BIJLAGE 1 DISCUSSIENOTITIE Groengebied Amstelland AB 10-11-2011 Agendapunt 9 eerder door het bestuur behandelde notities over rol en positie GGA BIJLAGE 1 DISCUSSIENOTITIE Bestuurlijke begeleidingsgroep Visie Amstelland Aantal bijlagen:

Nadere informatie