SAMENWERKINGSVERBAND AMSTELLAND EN DE MEERLANDEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SAMENWERKINGSVERBAND AMSTELLAND EN DE MEERLANDEN"

Transcriptie

1 OPZET ACTIEONDERZOEK SCHOOLVERZUIM AANLEIDING Het samenwerkingsverband VO Amstelland en de Meerlanden heeft tot augustus 2013 de tijd om zich voor te bereiden op de uitvoering van de wet op de zorgplicht. In deze voorbereidingsperiode naar passend onderwijs en de wet op de zorgplicht zijn schoolverzuim en thuiszitterproblematiek een belangrijk aandachtsgebied. Om deze reden heeft Eduquality in de periode mei/juni op drie middelbare scholen van het SWV Amstelland en de Meerlanden een inventarisatie uitgevoerd naar aard en omvang van (ongeoorloofd) schoolverzuim 1. De belangrijkste conclusies van het vooronderzoek zijn dat (1) ongeoorloofd schoolverzuim frequent voorkomt, (2) de redenen voor schoolverzuim en de achtergrond van de thuiszitters vaak gevarieerd en complex is en (3) er binnen het samenwerkingsverband geen eenduidige en effectieve aanpak is. Er is geen aanleiding om aan te nemen dat de situatie op de andere scholen van het samenwerkingsverband minder problematisch is dan op de drie onderzochte scholen. Vervolgonderzoek/-actie is dan ook wenselijk. De uitkomsten van de inventarisatie zijn op 21 juni jl. besproken in het besturenoverleg. Het samenwerkingsverband ziet actieonderzoek als een effectief instrument om het probleem van ongeoorloofd ziekte- en schoolverzuim aan te pakken. In deze notitie worden de hoofdlijnen van zo n onderzoek geschetst. In paragraaf 2 beschrijven we de kenmerken van actieonderzoek. Vervolgens wordt in paragraaf 3 de verzuimketen beschreven. In paragraaf 4 komt de opzet van het onderzoek aan de orde, gevolgd door de beoogde opbrengsten van het onderzoek. In paragrafen 6 en 7 worden de planning en condities weergegeven. 1 De Custer, Seure; een inventarisatie van schoolverzuim op drie middelbare scholen; juni 2012.

2 ACTIEONDERZOEK Actieonderzoek is een vorm van onderzoek met als doel het zoeken naar oplossingen van problemen om te komen tot een verandering van de praktijk. Een belangrijk kenmerk van actieonderzoek is dat de sleutelfiguren ( de mensen in de praktijk ) zelf een onderzoekende houding aannemen en een belangrijke rol spelen bij het onderzoek. Dat wil zeggen dat ze zelf met begeleiding van professionele onderzoekers - onderzoeksvragen formuleren, doelen stellen, gegevens verzamelen en analyseren en op basis daarvan de praktijk veranderen. Het actieonderzoek is gericht op het eigen handelen en de situatie waarin dat handelen plaatsvindt. In dit geval gaat het om de aanpak en preventie van ongeoorloofd schoolverzuim binnen de context van de school (in interactie met de omgeving). Actieonderzoek is cyclisch van aard. Dat wil zeggen dat het maken van plannen (P), uitvoeren van acties (D), reflecteren op de resultaten en voortgangscontrole (C) en bijstellen (A) elkaar opvolgen. Afbeelding: PDCA-cyclus Onderzoek naar veranderprocessen in het onderwijs laat zien dat verbeteringen effectiever en efficiënter zijn naarmate onderwijspersoneel zelf eigenaarschap gaat ervaren en betrokken is bij onderzoek 2. Een voorwaarde is wel dat er draagvlak is bij de betrokken actoren. 2 Rinnooy Kan; Leerkracht!, advies van de commissie leraren; 2007, Coonen; professioneel leraarschap en onderwijsinnovatie; Teurlings, Uerz; professionalisering van roc-docenten: zoeken naar verbinding; 2009, diverse evaluaties projecten van het platform beroepsonderwijs.

3 Wij stellen voor om het actieonderzoek niet gelijk onder alle scholen van het samenwerkingsverband uit te voeren, maar in twee tranches (bijvoorbeeld de eerste tranche met 8 scholen en de tweede tranche met de overige 9 scholen). Op deze manier is de effectiviteit en efficiency van het onderzoek het grootst en wordt het leereffect goed benut. Het actieonderzoek in de eerste tranche loopt van oktober 2012 tot april 2013, de tweede tranche van april 2013 tot november 2013 (zie ook paragraaf 6). We onderscheiden vijf fasen in het onderzoek: (1) voorbereiding actieonderzoek (selectie eerste tranche scholen, intake en faciliteren 3 scholen); (2) effectonderzoek; (3) uitvoering actieonderzoek; (4) analyse en rapportage; (5) conclusies en aanbevelingen. In paragraaf 4 worden deze fasen kort omschreven. Elke fase sluiten we af met een rapportage aan het besturenoverleg. In deze rapportages worden de voortgang en de belangrijkste tussentijdse resultaten beschreven. Hierdoor is het mogelijk om in overleg het onderzoek gedurende de uitvoering aan te passen dan wel uit te breiden. De permanente commissie leerlingenzorg wordt gedurende het onderzoek geïnformeerd over de voortgang van het onderzoek en vormt tevens een bron van informatie. KETEN SCHOOLVERZUIM De aanpak en preventie van ongeoorloofd schoolverzuim bestaat uit een complexe keten met veel activiteiten en betrokken actoren. Deze keten is hierna schematisch weergegeven. 3 Instructie over opzet en werkwijze actieonderzoek, verschaffen van informatie en formats e.d.

4 Afbeelding: verzuimketen Het besturenoverleg heeft de wens uitgesproken om de externe actoren in eerste instantie buiten de reikwijdte van een vervolgonderzoek te houden. Deze notitie beschrijft daarom een voorstel voor actieonderzoek waarbij enkel de actoren in de school sleutelfiguren zullen zijn. Hoe deze sleutelfiguren de samenwerking ervaren met de externe actoren en overige actoren in het samenwerkingsverband (zoals Regioloket VO, de PCL en Rebound), zal wel onderzocht worden. Naar de effectiviteit en werking van de verzuimketen is reeds veel onderzoek verricht 4. Deze inzichten uit de onderzoeksliteratuur en 4 o.a. van Eekelen (in opdracht van Ingrado); dossieronderzoek thuiszitters 2010, thuiszitter sneller terug naar school; december 2010, verhoef e.a. (in opdracht van de Nationale ombudsman; Hoera! ik ga weer naar school, leerlingen met psychische of gedragsproblemen die thuiszitten; januari 2011; zie ook good practices/casestudies (bijvoorbeeld de Haagse aanpak).

5 relevante beleidsinformatie 5 brengen we uiteraard in het onderzoek in. OPZET ACTIEONDERZOEK Het doel van het SWV Amstelland en de Meerlanden is om effectieve manieren te vinden om ongeoorloofd schoolverzuim aan te pakken met als beoogd effect een vermindering van het aantal thuiszitters. De vraag die aan de deelnemende scholen wordt gesteld is: welke bijdrage kan de school aan deze doelstelling leveren? Deze bijdrage kan betrekking hebben op de preventie, registratie, verzameling van informatie, beoordeling of actie of een combinatie van deze activiteiten. Elke school formeert een groep sleutelfiguren die betrokken zijn bij het schoolverzuim: de onderzoeksgroep. De verzuimcoördinator en zorgcoördinator maken in ieder geval deel uit van deze onderzoeksgroep. Deze groep wordt, in overleg met de opdrachtgever, aangevuld met andere relevante sleutelfiguren, zoals aangeduid in het schema op bladzijde 3. Eduquality ondersteunt de onderzoeksgroepen bij de uitvoering van het actieonderzoek.. De onderzoeksgroepen worden uitgedaagd te beschrijven welke knelpunten ze willen aanpakken, welke verbetering ze willen bewerkstelligen, waarom de verbeteringen bijdragen aan het oplossen van de knelpunten, wat het moet opleveren, wat er al bekend is over de voorgestelde verbetering en hoe ze de voortgang/het effect gaan meten 6. Daarbij wordt de PDCA-cyclus gehanteerd (zie blz. 2). Het effect van het werken met onderzoeksgroepen is dat eigenaarschap ontstaat en de aanpak aansluit bij de situatie van de verschillende onderzoeksgroepen. Tussentijds wisselen de groepen de voortgang en leerervaringen uit. Om de resultaten van de onderzoeksgroepen te kunnen bepalen en effecten te kunnen vaststellen wordt bij alle scholen in het samenwerkingsverband een nulmeting (referentiepunt), een vervolgmeting en een eindmeting uitgevoerd. Deze metingen worden uitgevoerd via (digitale) vragenlijsten met betrekking tot de relevante 5 ocw; voortgangsbrief maatregelen schoolverzuim; landelijke handreiking voor een integrale aanpak van schoolverzuim bij kinderen en jongeren etc. 6 De analyse van de schoolondersteuningsprofielen (Helms en de Custer, september 2012) vormt hierbij een belangrijke bron van informatie.

6 thema s. Door de metingen met elkaar te vergelijken ontstaat inzicht in verbeteringen en verschillen tussen de onderzoeksgroepen onderling en de scholen uit de eerste tranche en de tweede tranche. Deze verschillen hebben betrekking op de aanpak, de resultaten en de effecten (aantal thuiszitters). De vragenlijsten worden uiteraard in afstemming met de opdrachtgever vastgesteld. Het onderzoek omvat de onderstaande activiteiten. 1. Voorbereiding actieonderzoek (eerste tranche en tweede tranche); Selectie scholen eerste tranche en tweede tranche (door de opdrachtgever); Intakegesprekken op de deelnemende scholen (met in ieder geval de directeur en zorg- coördinator); Selectie onderzoeksgroepen; Deskundigheidsbevordering (bijvoorbeeld via één of meerdere workshops). 2. Effectonderzoek Uitvoering algemene nulmeting; Uitvoering tussentijdse vervolgmeting; Uitvoering eindmeting. 3. Uitvoering actieonderzoek (eerste tranche en tweede tranche) Uitvoering kortcyclisch actieonderzoek in twee tranches onder begeleiding van Eduquality; Tussentijdse bijeenkomsten (leren en evalueren). 4. Analyse en rapportage Analyse opbrengsten en leerervaringen. 5. Conclusies en aanbevelingen Aanbevelingen; Eindrapportage.

7 BEOOGDE OPBRENGSTEN De centrale doelstelling van het onderzoek is dat een (aantoonbare) effectieve aanpak van ongeoorloofd ziekte- en schoolverzuim wordt ontwikkeld. Door de vorm van het onderzoek (actieonderzoek) wordt draagvlak en eigenaarschap gecreëerd, zodat de resultaten beter beklijven en verbeteringen ook op langere termijn succesvol zijn. Gedurende het onderzoek zal een grote hoeveelheid stuurinformatie ter beschikking komen (zie hieronder). Op het niveau van individuele scholen: inzicht in het aantal thuiszitters en de registratie- en informatiestromen; inzicht in de knelpunten; beschrijvingen van verbetervoorstellen; voortgangsrapportages; beschrijvingen van gerealiseerde resultaten; ontwikkelde instrumenten. Op het niveau van het samenwerkingsverband: uitkomsten van de nulmeting; uitkomsten van de vervolgmeting; uitkomsten van de eindmeting; leeropbrengsten; ontwikkelde instrumenten (zoals vragenlijsten); eindrapportage; analyses en tussentijdse rapportages. PLANNING We stellen de volgende planning op hoofdlijnen voor. Een nadere invulling en detaillering volgt in afstemming met de opdrachtgever. De stuurgroep en het besturenoverleg ontvangen voor elke vergadering een rapportage over de voortgang van het onderzoek.

8 Periode Sept. Okt Okt Apr Mei 2013 April november 2013 November 2013 December 2013 Activiteit Selectie scholen in tranches en inrichting onderzoeksgroepen Intakegesprekken op scholen uit de eerste tranche Deskundigheidsbevordering Nulmeting op alle scholen in het samenwerkingsverband Tussentijdse rapportage Uitvoering actieonderzoek eerste tranche scholen Tussentijdse bijeenkomsten en uitwisselen van informatie en leerervaringen Tussentijdse rapportage Vervolgmeting op alle scholen in het samenwerkingsverband Informatiebijeenkomst Tussentijdse rapportage Uitvoering actieonderzoek tweede tranche scholen Tussentijdse bijeenkomsten en uitwisselen van informatie en leerervaringen Tussentijdse rapportage Eindmeting Analyse, rapportage, conclusies en aanbevelingen voor borging Eindrapportage CONDITIES Om het actieonderzoek te doen slagen moet er aan een aantal randvoorwaarden worden voldaan. Commitment: Het actieonderzoek moet gedragen worden door alle actoren binnen de school. De onderzoeksgroep dient mandaat en tijd te krijgen van de directie om noodzakelijke veranderingen door te voeren.

9 Omdat de redenen van schoolverzuim vaak complex zijn en niet slechts met onderwijs te maken hebben, maken externe actoren een wezenlijk onderdeel uit van de aanpak van schoolverzuim. Ook de samenwerking met externe partijen, in het bijzonder met leerplicht en hulpverleningsinstellingen, dient verbeterd te worden om een sluitende aanpak tot stand te brengen. Geadviseerd wordt daarom om op basis van de eerste onderzoeksresultaten tussentijds te heroverwegen om het actieonderzoek te verbreden: om externe actoren en de gehele infrastructuur van het samenwerkingsverband bij dit onderzoek te betrekken. Crisisplaatsen bij Herstart kunnen aangevraagd worden door de leerplichtambtenaar, voor Op de Rails, via het ZAT van de school. Dergelijke voorzieningen en procedurele afspraken zijn eveneens van invloed op de thuiszitterproblematiek.

Functieprofiel Beleidsadviseur Functieprofiel titel Functiecode 00

Functieprofiel Beleidsadviseur Functieprofiel titel Functiecode 00 1 Functieprofiel Beleidsadviseur Functieprofiel titel Functiecode 00 Doel Ontwikkelen, implementeren en evalueren van beleid en adviseren op één of meerdere aandachtsgebieden/beleidsterreinen ten behoeve

Nadere informatie

DUBBEL BIJZONDERE LEERLINGEN

DUBBEL BIJZONDERE LEERLINGEN DUBBEL BIJZONDERE LEERLINGEN hebben behoefte aan passende uitdaging én ondersteuning Desirée Houkema & Lilian Snijders DOELEN WORKSHOP Je weet... wat de term dubbel bijzonder betekent vanuit welke visie

Nadere informatie

Informatiemanager. Doel. Context

Informatiemanager. Doel. Context Informatiemanager Doel Ontwikkelen, in stand houden, evalueren, aanpassen en regisseren van het informatiemanagement, de digitale informatievoorziening en de ICT-facilitering van de instelling en/of de

Nadere informatie

Bedrijfsmaatschappelijk werker

Bedrijfsmaatschappelijk werker Bedrijfsmaatschappelijk werker Doel Verlenen van hulp aan werknemers met (dreigende) (psycho)sociale moeilijkheden, alsmede adviseren van leidinggevenden over (psycho)sociale vraagstukken, binnen het sociaal

Nadere informatie

Medewerker administratieve processen en systemen

Medewerker administratieve processen en systemen processen en systemen Doel Voorbereiden, analyseren, ontwerpen, ontwikkelen, beheren en evalueren van procedures en inrichting van het administratieve proces en interne controles, rekening houdend met

Nadere informatie

Werkbladen Workshop zelfonderzoek project Hybride Leeromgevingen in het Beroepsonderwijs (14 Oktober 2010)

Werkbladen Workshop zelfonderzoek project Hybride Leeromgevingen in het Beroepsonderwijs (14 Oktober 2010) Werkbladen Workshop zelfonderzoek project Hybride Leeromgevingen in het Beroepsonderwijs (14 Oktober 010) Ilya Zitter & Aimée Hoeve Versie 5 oktober 010 Vooraf Vertrekpunt voor de monitor & audit van de

Nadere informatie

Kennisdelingsbijeenkomst privacy passend onderwijs & gegevensuitwisseling onderwijs en jeugd(hulp) 9 mei 2019

Kennisdelingsbijeenkomst privacy passend onderwijs & gegevensuitwisseling onderwijs en jeugd(hulp) 9 mei 2019 Kennisdelingsbijeenkomst privacy passend onderwijs & gegevensuitwisseling onderwijs en jeugd(hulp) 9 mei 2019 Steunpunt Passend Onderwijs, Kennisnet, de VNG, het Nji en Ingrado WORKSHOP PREVENTIEF WERKEN

Nadere informatie

DEEL 5: Implementatietips voor de schoolleider en de leerkracht

DEEL 5: Implementatietips voor de schoolleider en de leerkracht Excellente gespreksvoering met excellente leerlingen DEEL 5: Implementatietips voor de schoolleider en de leerkracht Deze uitgave maakt onderdeel uit van het product Excellente gespreksvoering met excellente

Nadere informatie

Thuiszitters Directeur van het samenwerkingsverband en de inspectie: Vrienden voor het leven

Thuiszitters Directeur van het samenwerkingsverband en de inspectie: Vrienden voor het leven Thuiszitters Directeur van het samenwerkingsverband en de inspectie: Vrienden voor het leven Lunteren, 27 mei 2015 Minisymposia M.b.t. het thema de thuiszittende leerling werd geconstateerd dat Passend

Nadere informatie

INFORMATIEBIJEENKOMST. Directeuren en Intern begeleiders

INFORMATIEBIJEENKOMST. Directeuren en Intern begeleiders INFORMATIEBIJEENKOMST Directeuren en Intern begeleiders PROGRAMMA 14.00 uur Welkom, opening, programma 14.05 uur Notitie inrichting na 1-8-2016 14.25 uur Informatie beleidsonderwerpen Planning infobijeenkomsten

Nadere informatie

KWALITEIT DIENSTVERLENING Gemeente Oirschot Onderzoeksaanpak

KWALITEIT DIENSTVERLENING Gemeente Oirschot Onderzoeksaanpak KWALITEIT DIENSTVERLENING Gemeente Oirschot Onderzoeksaanpak Rekenkamercommissie Kempengemeenten 23 september 2011 1. Achtergrond en aanleiding In 2008 heeft de gemeente Oirschot de Bestuursvisie 2002-2012

Nadere informatie

Functieprofiel: Beleidsmedewerker Functiecode: 0301

Functieprofiel: Beleidsmedewerker Functiecode: 0301 Functieprofiel: Beleidsmedewerker Functiecode: 0301 Doel Ontwikkelen, implementeren, evalueren en bijstellen van beleid op één of meerdere aandachtsgebieden/beleidsterreinen ten behoeve van de instelling,

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 14GF00 De Zeester

Schoolondersteuningsprofiel. 14GF00 De Zeester Schoolondersteuningsprofiel 14GF00 De Zeester Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning... 8 4 Deskundigheid

Nadere informatie

De verbinding van onderwijs en jeugd in de Liemers

De verbinding van onderwijs en jeugd in de Liemers De verbinding van onderwijs en jeugd in de Liemers VISIEDOCUMENT November 2015 OOGO De Liemers De samenwerkende gemeenten Duiven, Montferland, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar en de samenwerkingsverbanden

Nadere informatie

Concretere eisen om te (kunnen) voldoen aan relevante wet- en regelgeving zijn specifiek benoemd

Concretere eisen om te (kunnen) voldoen aan relevante wet- en regelgeving zijn specifiek benoemd >>> Overgang Maatstaf 2016 Onderstaand overzicht bevat de selectie van de geheel nieuwe eisen uit de Maatstaf 2016 en de eisen waarbij extra of andere accenten zijn gelegd, inclusief een korte toelichting.

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 04TL00 Chr Basissch It Twaspan

Schoolondersteuningsprofiel. 04TL00 Chr Basissch It Twaspan Schoolondersteuningsprofiel 04TL00 Chr Basissch It Twaspan Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

Grondbeleid en grondprijsbeleid Gemeente Weert

Grondbeleid en grondprijsbeleid Gemeente Weert Onderzoeksaanpak Grondbeleid en grondprijsbeleid Gemeente Weert september 2013 Rekenkamer Weert 1. Achtergrond en aanleiding Het grondbeleid van de gemeente Weert heeft tot doel bijdrage te leveren, met

Nadere informatie

Box 2: Vaststellen beginsituatie Handelingsgericht werken op PABO s en lerarenopleidingen VO

Box 2: Vaststellen beginsituatie Handelingsgericht werken op PABO s en lerarenopleidingen VO Kees Dijkstra (Windesheim), Els de Jong (Hogeschool Utrecht) en Elle van Meurs (Fontys OSO). 31 mei 2012 Box 2: Vaststellen beginsituatie Handelingsgericht werken op PABO s en lerarenopleidingen VO Doel

Nadere informatie

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [ ]Akkoordstukken -- [X]Openbaar [ ]Besloten --

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [ ]Akkoordstukken -- [X]Openbaar [ ]Besloten -- Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Plan van aanpak leerplicht 1- Notagegevens Notanummer 2016-000393 Datum 15-03-2016 Programma: 09 Jeugd en onderwijs Portefeuillehouder Weth. Hartogh Heys

Nadere informatie

Studenten en leerkrachten leren praktijkgericht onderzoek doen. Anje Ros, Lector Leren & Innoveren Anja van Wanrooij, Basisschool Het Mozaïek

Studenten en leerkrachten leren praktijkgericht onderzoek doen. Anje Ros, Lector Leren & Innoveren Anja van Wanrooij, Basisschool Het Mozaïek Studenten en leerkrachten leren praktijkgericht onderzoek doen Anje Ros, Lector Leren & Innoveren Anja van Wanrooij, Basisschool Het Mozaïek Tijdschema Inleiding Anje (15 minuten) Praktijk casus Anja (10

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 07MG00 Chr Basissch Eben Haezer

Schoolondersteuningsprofiel. 07MG00 Chr Basissch Eben Haezer Schoolondersteuningsprofiel 07MG00 Chr Basissch Eben Haezer Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

Passend onderwijs en kwaliteitsbeleid

Passend onderwijs en kwaliteitsbeleid Passend onderwijs en kwaliteitsbeleid Lia van Meegen Kwaliteitsbeleid Wettelijk kader: inspectie Kwaliteitsbeleid op twee niveaus: Niveau van het swv Niveau afzonderlijke besturen en scholen Kwaliteitszorg

Nadere informatie

Tijd kwartaal rapportage. Groepsroosters bespreken in teamverg inleveren definitieve groepsroosters. Leerkrachten directie

Tijd kwartaal rapportage. Groepsroosters bespreken in teamverg inleveren definitieve groepsroosters. Leerkrachten directie Planning verbeteractiviteiten Actiepunt indicator Doel (smart) 3.0 Tijd specificaties Wie (regie en actie) Tijd kwartaal rapportage Meten (meetbare effecten) Borgen (beschrijven) Middelen/ begeleiding

Nadere informatie

EEN ONDERWIJSSCHAKELLOKET (OSL) VOOR

EEN ONDERWIJSSCHAKELLOKET (OSL) VOOR EEN ONDERWIJSSCHAKELLOKET (OSL) VOOR INLEIDING De overheid stuurt aan op de invoering van passend onderwijs en de wet op de zorgplicht per 1 augustus 2014. Het onderwijs bereidt zich hierop voor, samen

Nadere informatie

Handleiding voor het maken van een verbeteringsplan

Handleiding voor het maken van een verbeteringsplan Handleiding voor het maken van een verbeteringsplan Algemeen Deze handleiding geeft informatie over het schrijven, evalueren en borgen van verbeteringsplannen. In een verbeteringsplan legt u vast voor

Nadere informatie

Actietafel Thuiszitters. Bureau Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten Zuid-Holland Zuid

Actietafel Thuiszitters. Bureau Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten Zuid-Holland Zuid Actietafel Thuiszitters Bureau Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten Zuid-Holland Zuid November 2011 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Definitie thuiszitters... 3 Doelgroep Actietafel thuiszitters... 3 Doel

Nadere informatie

Versie 0.2, 13 juni 2016 Werkgroep thuiszitters. Werkafspraken rondom schoolverzuim, vrijstellingen en thuiszitters

Versie 0.2, 13 juni 2016 Werkgroep thuiszitters. Werkafspraken rondom schoolverzuim, vrijstellingen en thuiszitters Versie 0.2, 13 juni 2016 Werkgroep thuiszitters Werkafspraken rondom schoolverzuim, vrijstellingen en thuiszitters Inleiding Dit document is ontstaan uit de samenwerking tussen SWV Eemland en leerplichtafdelingen

Nadere informatie

Van ambitie naar collectief leren. Masterclass 2

Van ambitie naar collectief leren. Masterclass 2 Van ambitie naar collectief leren Masterclass 2 Cyclus op lokaal niveau check Ambitie ontwikkelen Product en proces evalueren Informatie verzamelen Actie uitvoeren Collectief leren studie/ analyse doen

Nadere informatie

17 augustus 2012 De beantwoording van de vragen over het probleem van pesten op school. (2012Z13044).

17 augustus 2012 De beantwoording van de vragen over het probleem van pesten op school. (2012Z13044). a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Beleidsvoorstel thuiszitters Programma Activiteitenplan : uitwerking & 5.5 SWV VOVSO Noord-Limburg 31.01

Beleidsvoorstel thuiszitters Programma Activiteitenplan : uitwerking & 5.5 SWV VOVSO Noord-Limburg 31.01 Beleidsvoorstel thuiszitters Programma Activiteitenplan 2016-2017: uitwerking & 5.5 SWV VOVSO Noord-Limburg 31.01 Dit beleidsdocument is opgesteld na overleg met het netwerk ondersteunings coördinatoren

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 11BF00 De Mienskip

Schoolondersteuningsprofiel. 11BF00 De Mienskip Schoolondersteuningsprofiel 11BF00 De Mienskip Inhoudsopgave Inhoud Toelichting... 4 DEEL I INVENTARISATIE... 7 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 8 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

Kardinaal Alfrinkschool. Schooljaarplan

Kardinaal Alfrinkschool. Schooljaarplan Kardinaal Alfrinkschool Schooljaarplan 2018-2019 Directeur Mevr. I. Waterloo Adres Geuzingerbrink 74 Plaats Emmen Telefoon 0591 658635 E-Mail ilonka.waterloo@primenius.nl Datum 25-9-2018 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Doel van de workshop. Gezamenlijk meer inzicht krijgen in de vraag:

Doel van de workshop. Gezamenlijk meer inzicht krijgen in de vraag: Kennis en onderzoek Theo Wubbels (hoogleraar, Universiteit Utrecht), Anje Ros (lector, Fontys Hogescholen) Diane Middelkoop (CvB, Asko scholengroep) Hester Edzes (Coördinator onderzoek ASKO) Doel van de

Nadere informatie

Schoolportret samenwerkingsverband Roermond. vo- docenten over Passend onderwijs (vmbo tot en met gymnasium)

Schoolportret samenwerkingsverband Roermond. vo- docenten over Passend onderwijs (vmbo tot en met gymnasium) Schoolportret samenwerkingsverband Roermond vo- docenten over Passend onderwijs (vmbo tot en met gymnasium) Schoolportret samenwerkingsverband Roermond vo- docenten over Passend onderwijs (vmbo tot en

Nadere informatie

Thema 5: Implementeren

Thema 5: Implementeren Thema 5: Implementeren Passende implementatiemethodieken voor ICT-hulpmiddelen Suzan Ramakers Orthopedagoog, projectleider en docent bij Lexima Bovenschoolse Implementatietrajecten Bovenschoolse overeenkomst

Nadere informatie

Kader kwaliteitszorg. Versie: 1.0 Datum: Status: Definitief

Kader kwaliteitszorg. Versie: 1.0 Datum: Status: Definitief Kader kwaliteitszorg Versie: 1.0 Datum: 26-06-2019 Status: Definitief Inhoudsopgave 1. Visie... 3 2. Inrichting kwaliteitszorg... 3 3. Borging... 4 4. Verantwoording... 5 5. Toekomst... 5 Bijlage 1...

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2001 2002 21 860 Weer samen naar school Nr. 63 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAPPEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer

Nadere informatie

Medewerker mobiliteit

Medewerker mobiliteit Medewerker mobiliteit Doel (Mede)ontwikkelen van mobiliteitsbeleid, uitvoeren van mobiliteitstrajecten en geven van individueel loopbaanadvies, uitgaande van het mobiliteits-/ personeelsbeleid op instellings-

Nadere informatie

spoorzoeken en wegwijzen

spoorzoeken en wegwijzen spoorzoeken en wegwijzen OVERZICHT OPLEIDINGEN OPBRENGSTGERICHT LEIDERSCHAP Opbrengstgericht leiderschap Opbrengstgericht werken en opbrengstgericht leiderschap zijn termen die de afgelopen jaren veelvuldig

Nadere informatie

Vitaliteit. Samen. Lokaal. Integraal. Versterken. Verbinden Vitale regio Fryslân. Bestuurscommissie. 8 december 2016

Vitaliteit. Samen. Lokaal. Integraal. Versterken. Verbinden Vitale regio Fryslân. Bestuurscommissie. 8 december 2016 Vitale regio Fryslân Bestuurscommissie GZH december 201 Samen Verrijken Versterken Vitaliteit Verbinden Integraal Vergroten Lokaal Focus op preventie, gericht op vitaliteit 2-2-201 1 Vitale Regio Fryslân

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 09KQ00 Basisschool Het Venster

Schoolondersteuningsprofiel. 09KQ00 Basisschool Het Venster Schoolondersteuningsprofiel 09KQ00 Basisschool Het Venster Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

analyse van de opbrengsten.

analyse van de opbrengsten. analyse van de opbrengsten. Borging 6 Analyse 1 5 ACT 2 Bijstellen STUDY PLAN Doelstellingen en resultaten Monitoren 4 DO Uitproberen van de verbetertheorie Planning 3 Wie: Handeling; wanneer Plan Analyse,

Nadere informatie

Informatie - voorlichtingsbijeenkomst directeuren intern begeleiders Ede Veenendaal Barneveld

Informatie - voorlichtingsbijeenkomst directeuren intern begeleiders Ede Veenendaal Barneveld Informatie - voorlichtingsbijeenkomst directeuren intern begeleiders 08 10 2015 Ede 12 10 2015 Veenendaal 14 10 2015 Barneveld Programma 1. Welkom 2. Schoolondersteuningsprofiel 3. HGO/TLV 4. Omzetting

Nadere informatie

PO-VO EN HET WAT EN HOE VAN TAAL EN REKENEN

PO-VO EN HET WAT EN HOE VAN TAAL EN REKENEN PROCESBESCHRIJVING AANSLUITING PO-VO PO-VO EN HET WAT EN HOE VAN TAAL EN REKENEN SAMEN LEREN OVER REFERENTIENIVEAUS EN DIDACTIEK OM DE INHOUDELIJKE AANSLUITING TUSSEN PO EN VO IN GORINCHEM EN OMSTREKEN

Nadere informatie

Bijlage H. Plaatsings- en thuiszittersprotocol. Passenderwijs, V2.0

Bijlage H. Plaatsings- en thuiszittersprotocol. Passenderwijs, V2.0 Bijlage H V2.0 Plaatsings- en thuiszittersprotocol Passenderwijs, 2015-2016 Inleiding In dit document worden de afspraken binnen Passenderwijs inzake plaatsing en voorkomen van thuiszitters beschreven

Nadere informatie

Jaarplan afdeling Ommen

Jaarplan afdeling Ommen Jaarplan 2017-2018 afdeling Ommen Onderwerp Doelen 17-18 Acties Betrokkenen Planning Aandachtspunten Zelfevaluatie Zorgscans Gegevens inspectiebezoek -Op indicatoren Ondersteuning en begeleiding minimaal

Nadere informatie

Bijlage E. Plaatsings- en thuiszittersprotocol. Passenderwijs,

Bijlage E. Plaatsings- en thuiszittersprotocol. Passenderwijs, Bijlage E Plaatsings- en thuiszittersprotocol Passenderwijs, 2014-2015 Inleiding In dit document worden de afspraken binnen Passenderwijs 26.04 inzake plaatsing en voorkomen van thuiszitters beschreven

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 21 maart 2013 Betreft Voortgang aanpak schoolverzuim

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 21 maart 2013 Betreft Voortgang aanpak schoolverzuim a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Aanpak projectaudits

Aanpak projectaudits Aanpak projectaudits 1. Inleiding Veel lokale overheden werken op basis van een standaardmethodiek Projectmatig Werken. Op die manier wordt aan de voorkant de projectfasering, besluitvorming en control

Nadere informatie

Gemeenten leggen de rode loper uit voor kwetsbare jongeren richting school en werk

Gemeenten leggen de rode loper uit voor kwetsbare jongeren richting school en werk Gemeenten leggen de rode loper uit voor kwetsbare jongeren richting school en werk 1.1 Rode loper coaching 2019-2020 Er is in 2019-2020 ondersteuning vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid beschikbaar

Nadere informatie

Wat is het doel van een convenant?

Wat is het doel van een convenant? Met dit stappenplan en deze checklist legt u de basis voor een samenwerkingsovereenkomst tussen alle samenwerkingspartners in uw regio. Wat is het doel van een convenant? Een convenant is een overeenkomst

Nadere informatie

INDICATOREN BASISONDERSTEUNING

INDICATOREN BASISONDERSTEUNING INDICATOREN BASISONDERSTEUNING (ofwel de kwaliteit van de basisondersteuning binnen het schoolondersteuningsprofiel van de basisscholen in het samenwerkingsverband Passend onderwijs PO Eindhoven) Een werkgroep

Nadere informatie

Telefoon: Fax:

Telefoon: Fax: Rekenverbeterplan 2011-2012 Huidige positie Dit schooljaar, 2011-2012 starten we met een nieuwe rekenmethode, de nieuwe versie van Wereld in getallen. De opgedane kennis van OEKT wordt dit schooljaar verder

Nadere informatie

Schooljaarplan Planperiode Versie 1 Datum Augustus Adres t Witzand 22. Telefoon

Schooljaarplan Planperiode Versie 1 Datum Augustus Adres t Witzand 22. Telefoon Planning Schooljaarplan Planperiode 2015-2019 Versie 1 Datum Augustus 2015 Naam school Adres t Witzand 22 Postcode OBS Prins Willem Alexander 9463PA Telefoon 0592 262400 E-mail Directeur pwa@primah.org

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deel A Kengetallen en terugblik op het afgelopen schooljaar. Deel B Doelstellingen en jaarplan. Inleiding. School. 1.

Inhoudsopgave. Deel A Kengetallen en terugblik op het afgelopen schooljaar. Deel B Doelstellingen en jaarplan. Inleiding. School. 1. Inhoudsopgave Inleiding School Deel A Kengetallen en terugblik op het afgelopen schooljaar 1. Leerlinggegevens 1.1 Algemene gegevens 1.2 Gegevens m.b.t. passend onderwijs 2. Toezicht Onderwijsinspectie

Nadere informatie

Bijlage H. Plaatsings- en thuiszittersprotocol. Passenderwijs, V2.0

Bijlage H. Plaatsings- en thuiszittersprotocol. Passenderwijs, V2.0 Bijlage H V2.0 Plaatsings- en thuiszittersprotocol Passenderwijs, 2015-2016 In dit document staan afspraken weergegeven inzake het plaatsen van kinderen en het voorkomen van thuiszitters. Hierbij wordt

Nadere informatie

CONTOUREN ACTIEPLAN JGZ PREVENTIE SCHOOLVERZUIM

CONTOUREN ACTIEPLAN JGZ PREVENTIE SCHOOLVERZUIM CONTOUREN ACTIEPLAN JGZ PREVENTIE SCHOOLVERZUIM Snel terug naar school is veel beter! Meerjarenprogramma 2017-2020 Schoolverzuim is een actueel en groeiend maatschappelijk probleem. De JGZ-sector heeft

Nadere informatie

Doelmatigheidsonderzoek Externe geldstromen

Doelmatigheidsonderzoek Externe geldstromen Doelmatigheidsonderzoek Externe geldstromen Projectdocument april 2000 Werkgroep onderzoek externe geldstromen Inhoud: 1. Aanleiding voor het onderzoek en achtergrond 2. Organisatie 3. Doelstelling 4.

Nadere informatie

marit.vanluijn@vanuitautismebekeken.nl

marit.vanluijn@vanuitautismebekeken.nl Symposium Autisme in verbinding met zorg en onderwijs 2 maart 2016 marit.vanluijn@vanuitautismebekeken.nl Omdat een andere blik je leven verrijkt! Missie waar streven we naar? Een inclusieve samenleving,

Nadere informatie

Versie 0.3, 23 juni 2016 Werkgroep thuiszitters. Thuiszitterspact regio Eemland

Versie 0.3, 23 juni 2016 Werkgroep thuiszitters. Thuiszitterspact regio Eemland Versie 0.3, 23 juni 2016 Werkgroep thuiszitters Thuiszitterspact regio Eemland Inleiding Dit document is ontstaan uit de samenwerking tussen SWV Eemland en leerplichtafdelingen uit de subregio Eem (Amersfoort,

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 05LC00 De Korendrager

Schoolondersteuningsprofiel. 05LC00 De Korendrager Schoolondersteuningsprofiel 05LC00 De Korendrager Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning... 8 4

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Onderzoeksaanpak

Rekenkamercommissie Onderzoeksaanpak Onderzoeksaanpak Rekenkameronderzoek Feitenrelaas Ligne Status Datum Omschrijving Door Status 26 maart 15 Onderzoeksplan Ligne TH Concept, ter bespreking in RKC 31-3-15 31 maart 15 Vaststelling onderzoeksplan

Nadere informatie

Plan van aanpak uitvoering samenwerkingsagenda passend onderwijs regio 30.06

Plan van aanpak uitvoering samenwerkingsagenda passend onderwijs regio 30.06 Plan van aanpak uitvoering samenwerkingsagenda passend onderwijs regio 30.06 Inleiding 2 februari 2015 is de eerste bijeenkomst van de stuurgroep passend onderwijs regio 30.06 geweest. Doel van deze bijeenkomst

Nadere informatie

Werkproces Thuiszitters, verzuimers en vrijgestelde jongeren in de regio De Friese Wouden

Werkproces Thuiszitters, verzuimers en vrijgestelde jongeren in de regio De Friese Wouden Werkproces Thuiszitters, verzuimers en vrijgestelde jongeren in de regio De Friese Wouden Werkproces en praktische handleiding Regio De Friese Wouden en de gemeente De Fryske Marren Samenwerkingsverband

Nadere informatie

Projectplan 'Lelystad Hoogbegaafd' Pilot arrangement meer- en hoogbegaafde leerlingen primair onderwijs Lelystad

Projectplan 'Lelystad Hoogbegaafd' Pilot arrangement meer- en hoogbegaafde leerlingen primair onderwijs Lelystad Projectplan 'Lelystad Hoogbegaafd' Pilot arrangement meer- en hoogbegaafde leerlingen primair onderwijs Lelystad Inhoud Inleiding 2 Projectopdracht 2 Onderzoeksopdracht 2 Ontwerpvereisten 2 Beoogd resultaat

Nadere informatie

Aan de slag met de Collegiale Ontwikkelingsgerichte visitatie Passend onderwijs. Juliette Vermaas

Aan de slag met de Collegiale Ontwikkelingsgerichte visitatie Passend onderwijs. Juliette Vermaas Aan de slag met de Collegiale Ontwikkelingsgerichte visitatie Passend onderwijs Juliette Vermaas Wie bent u? Kennismaking! Wat verwacht u van de meerwaarde van visitaties voor uw SWV? 5 minuten uitwisselen

Nadere informatie

Samenwerkingsverband VO Delft en omstreken

Samenwerkingsverband VO Delft en omstreken Samenwerkingsverband VO Delft en omstreken Wettelijk kader: Zorgen dat leerlingen met een onderwijs- en zorgbehoefte een passend onderwijsaanbod krijgen aangeboden. Eerst alleen gericht op de leerlingen

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 10XU00 CBS Het Baken

Schoolondersteuningsprofiel. 10XU00 CBS Het Baken Schoolondersteuningsprofiel 10XU00 CBS Het Baken Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning... 8 4

Nadere informatie

Ondersteuningsplan

Ondersteuningsplan Ondersteuningsplan 2018-2022 Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Friesland Publieksversie Alle leerlingen gaan succesvol naar school dat is onze opdracht en daar werken alle scholen voor primair onderwijs

Nadere informatie

Onderschrijding onderwijstijd en thuiszitters

Onderschrijding onderwijstijd en thuiszitters Onderschrijding onderwijstijd en thuiszitters 1 Opbouw presentatie - Doel - Definiëring begrippen - Definiëring categorieën leerlingen - Omschrijving benodigde acties per categorie - Uitwisseling leerlingen

Nadere informatie

Farmsumerborg. Schooljaarplan

Farmsumerborg. Schooljaarplan Farmsumerborg Schooljaarplan 2018-2019 Directeur Martin Pik Adres Borgshof 20 Plaats Farmsum Telefoon 0696-614118 E-Mail directie.farmsumerborg@noordkwartier.nl Datum 13-11-2018 Inhoudsopgave Borging...

Nadere informatie

Effecten investeringen onderwijs

Effecten investeringen onderwijs Effecten investeringen onderwijs Onderzoeksopzet APRIL 2018 PRINTVERSIE Dit document bevat de tekst van de interactieve, digitale rapportage van de onderzoeksopzet. De digitale onderzoeksopzet is te raadplegen

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. De Poolster

Schoolondersteuningsprofiel. De Poolster Schoolondersteuningsprofiel De Poolster Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Basisondersteuning... 8 3 Deskundigheid voor ondersteuning... 9 4 Ondersteuningsvoorzieningen...

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 08BD Prins Willem Alexander

Schoolondersteuningsprofiel. 08BD Prins Willem Alexander Schoolondersteuningsprofiel 08BD Prins Willem Alexander Inhoudsopgave Inhoud Toelichting... 4 DEEL I INVENTARISATIE... 7 1 Typering van de school... 8 2 Kwaliteit basisondersteuning... 9 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 10GE00 Bs De Vier Heemskinderen

Schoolondersteuningsprofiel. 10GE00 Bs De Vier Heemskinderen Schoolondersteuningsprofiel 10GE00 Bs De Vier Heemskinderen Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

Gaan we professionaliseren of aan onderzoek (mee)doen?

Gaan we professionaliseren of aan onderzoek (mee)doen? Gaan we professionaliseren of aan onderzoek (mee)doen? Sanneke Bolhuis emeritus lector Fontys Lerarenopleiding senior onderzoeker Radboudumc zetel praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek Stuurgroep

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. PC Basissch De Regenboog

Schoolondersteuningsprofiel. PC Basissch De Regenboog Schoolondersteuningsprofiel PC Basissch De Regenboog Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Basisondersteuning... 8 3 Deskundigheid voor ondersteuning...

Nadere informatie

Concept projectplan Steunpunt Hoogbegaafdheid

Concept projectplan Steunpunt Hoogbegaafdheid Concept projectplan Steunpunt Hoogbegaafdheid Procesbeschrijving Bij het vormgeven aan het project Hoogbegaafdheid hebben verschillende gesprekken plaatsgevonden, waaronder met andere samenwerkingsverbanden.

Nadere informatie

Onderzoek pilots opbrengstgericht leiderschap

Onderzoek pilots opbrengstgericht leiderschap Onderzoek pilots opbrengstgericht leiderschap Conferentie opbrengstgericht leiderschap Guuske Ledoux Kohnstamm Instituut Universiteit van Amsterdam 31 oktober 2012 Inhoud Doel onderzoek Werkwijze Resultaten

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 12LJ00 OBS De Regenboog

Schoolondersteuningsprofiel. 12LJ00 OBS De Regenboog Schoolondersteuningsprofiel 12LJ00 OBS De Regenboog Inhoudsopgave Inhoud Toelichting... 4 DEEL I INVENTARISATIE... 7 1 Typering van de school... 8 2 Kwaliteit basisondersteuning... 9 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

HET BELANG VAN EEN GOEDE VERBINDING PO-VO. voor begaafde leerlingen. Desirée Houkema - National Talent Centre of the Netherlands (NTCN)

HET BELANG VAN EEN GOEDE VERBINDING PO-VO. voor begaafde leerlingen. Desirée Houkema - National Talent Centre of the Netherlands (NTCN) HET BELANG VAN EEN GOEDE VERBINDING PO-VO voor begaafde leerlingen Desirée Houkema - National Talent Centre of the Netherlands (NTCN) TWEEDAAGSE 4-5 OKTOBER 2018 Ik werk aan een inclusieve samenleving,

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 21NI00 GBS De Fontein

Schoolondersteuningsprofiel. 21NI00 GBS De Fontein Schoolondersteuningsprofiel 21NI00 GBS De Fontein Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning... 8 4

Nadere informatie

Afbeelding: TriamFloat Effectmetingsmodel

Afbeelding: TriamFloat Effectmetingsmodel Het meten van het effect van leren en ontwikkelen is een belangrijk thema bij onze klanten. Organisaties willen de toegevoegde waarde van leren weten en verwachten een professionele aanpak van de afdeling

Nadere informatie

INFORMATIERONDES THUISZITTEN: HALEN EN BRENGEN

INFORMATIERONDES THUISZITTEN: HALEN EN BRENGEN INFORMATIERONDES THUISZITTEN: HALEN EN BRENGEN INFORMATIERONDES THUISZITTEN: HALEN EN BRENGEN Het Landelijk Thuiszittersoverleg voerde twee informatierondes uit, in het primair en in het voortgezet onderwijs.

Nadere informatie

Projectplan Monitor bevordering arbeidsparticipatie (2009-2012)

Projectplan Monitor bevordering arbeidsparticipatie (2009-2012) -1- Projectplan Monitor bevordering arbeidsparticipatie (2009-2012) 1 Aanleiding voor het project Arbeidsparticipatie is een belangrijk onderwerp voor mensen met een chronische ziekte of functiebeperking

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 18UV00 OBS De Westhoek

Schoolondersteuningsprofiel. 18UV00 OBS De Westhoek Schoolondersteuningsprofiel 18UV00 OBS De Westhoek Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning... 8

Nadere informatie

De Methodische Aanpak Schoolverzuim (MAS) zo handelen we bij schoolverzuim!

De Methodische Aanpak Schoolverzuim (MAS) zo handelen we bij schoolverzuim! De Methodische Aanpak Schoolverzuim (MAS) zo handelen we bij schoolverzuim! Methodische Aanpak Schoolverzuim Schoolverzuim (ook ziekteverzuim) is vaak een signaal van achterliggende problematiek. En veelvuldig

Nadere informatie

Functieprofiel: Adviseur Functiecode: 0303

Functieprofiel: Adviseur Functiecode: 0303 Functieprofiel: Adviseur Functiecode: 0303 Doel (Mede)zorgdragen voor de vormgeving en door het geven van adviezen bijdragen aan de uitvoering van het beleid binnen de Hogeschool Utrecht kaders en de ter

Nadere informatie

Model convenant Zorg- en adviesteam in het onderwijs

Model convenant Zorg- en adviesteam in het onderwijs Model convenant Zorg- en adviesteam in het onderwijs CONVENANT Zorg- en adviesteam School/Scholen/SWV xxx Deelnemende organisaties: Deelnemer 1 Deelnemer 2 Deelnemer 3 Deelnemer 4 Deelnemer 5 Deelnemer

Nadere informatie

Het kader voor de evaluatie van de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit

Het kader voor de evaluatie van de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit Het kader voor de evaluatie van de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit 1. Aanleiding voor het evaluatiekader Zoals overeengekomen in de bestuurlijke afspraak die ten grondslag ligt aan de regeling Cultuureducatie

Nadere informatie

INTEGRALE KWALITEITSZORG PASSEND ONDERWIJS GOEREE-OVERFLAKKEE

INTEGRALE KWALITEITSZORG PASSEND ONDERWIJS GOEREE-OVERFLAKKEE INTEGRALE KWALITEITSZORG PASSEND ONDERWIJS GOEREE-OVERFLAKKEE Inhoud 1. Inleiding 2. Kwaliteit gedefinieerd 3. Parameters en normen 4. Het cyclische systeem van kwaliteitszorg 5. Instrumenten 6. Planning

Nadere informatie

Onderzoek Passend Onderwijs

Onderzoek Passend Onderwijs Rapportage Onderzoek passend onderwijs In samenwerking met: Algemeen Dagblad Contactpersoon: Ellen van Gaalen Utrecht, augustus 2015 DUO Onderwijsonderzoek drs. Liesbeth van der Woud drs. Tanya Beliaeva

Nadere informatie

Bijlage C behorende bij artikel 2 lid 3 Besluit personeel veiligheidsregio

Bijlage C behorende bij artikel 2 lid 3 Besluit personeel veiligheidsregio Bijlage C behorende bij artikel 2 lid 3 Besluit personeel veiligheidsregio Supplement f. Functie procesmanager multidisciplinair oefenen Functie zoals genoemd in artikel 2 lid 3 sub f Besluit personeel

Nadere informatie

Onderzoek naar ervaringen met ingekochte examens in het mbo

Onderzoek naar ervaringen met ingekochte examens in het mbo Onderzoek naar ervaringen met ingekochte examens in het mbo Samenvatting, conclusies en aanbevelingen Wat zijn de ervaringen van mbo-scholen en examenleveranciers met ingekochte beroepsgerichte examens

Nadere informatie

Opbrengstgericht Leiderschap! Opbrengstgericht werken

Opbrengstgericht Leiderschap! Opbrengstgericht werken Opbrengstgericht Leiderschap! Opbrengstgericht werken Opbrengstgericht werken = het onderzoeken van de eigen praktijk leidinggevenden en leerkrachten gegevens over leeropbrengsten Beslissingen over onderwijs

Nadere informatie

Partnerschap Academische Opleidingsschool. Anje Ros en Linda Keuvelaar FHKenE

Partnerschap Academische Opleidingsschool. Anje Ros en Linda Keuvelaar FHKenE Partnerschap Academische Opleidingsschool Anje Ros en Linda Keuvelaar FHKenE Doelen workshop Waarom AOL? Visie op onderzoek in de school Organisatie AOS Verbreding naar opleidingsscholen Wat kunnen we

Nadere informatie

Bijlage 6. Format scholing

Bijlage 6. Format scholing Bijlage 6 Format scholing 1 2 Regionaal Scholingsplan Regionale aanpak kindermishandeling Inge Anthonijsz, senior adviseur NJi Nathalie Sie, implementatieadviseur NJi Utrecht, februari 2009 3 4 Het maken

Nadere informatie

Kwaliteit. Borgen van kwaliteit in de toekomst. Naam

Kwaliteit. Borgen van kwaliteit in de toekomst. Naam Borgen van kwaliteit in de toekomst Naam Wat gaan we doen? Wie zijn wij Korte terugblik kwaliteit Implementatietraject kwaliteit Vragen Wie zijn wij? Kernteam kwaliteit gemeenten, provincies en ministeries

Nadere informatie

Werkwijze Commissie voor de Begeleiding (CvB)

Werkwijze Commissie voor de Begeleiding (CvB) Werkwijze Commissie voor de Begeleiding (CvB) www.zat.nl Over dit instrument 1 Commissies voor de Begeleiding (CvB s) hebben de taak om er met het team voor te zorgen dat iedere leerling optimaal gebruik

Nadere informatie