Handleiding Performance Management. Sturen, coachen en feedback op resultaat en ontwikkeling

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding Performance Management. Sturen, coachen en feedback op resultaat en ontwikkeling"

Transcriptie

1 Handleiding Performance Management Sturen, coachen en feedback op resultaat en ontwikkeling

2 Introductie Performance Management Om de strategische doelstellingen van de organisatie te realiseren, is het aansturen, coachen en feedback geven van en aan medewerkers essentieel. Performance Management (PM) helpt om het gesprek met de medewerker over zijn bijdrage aan de strategische doelstellingen te voeren en bevordert dat alle afspraken op een uniforme wijze worden vastgelegd in het prestatiedocument. PM gesprekscyclus Aan de basis van PM liggen gezamenlijke afspraken tussen leidinggevende en medewerker, gericht op de goede dingen goed doen. Het gedurende het jaar feedback geven in bilateraal overleg en in de PM-voortgangsgesprekken draagt bij aan continu verbeteren van medewerkers, en dus van de bank. Betekenisvolle PM-gesprekken dragen er immers aan bij dat medewerkers gemotiveerd worden. Ook bieden de PM-gesprekken aan de leidinggevende de gelegenheid waardering uit te spreken over het functioneren van de medewerker. Actueel Actuele vereisten ten aanzien van Klantbelang Centraal en de vertaling van het Groepsbreed Beloningsbeleid in PM, zijn in de handleiding opgenomen. Deze handleiding Performance Management maakt integraal onderdeel uit van de cao. Human Resources Rabobank, afdeling Belonen & Performance Management is verantwoordelijk voor deze handleiding. Voor vragen over PM kun je terecht bij: HR Portaal Tel: De PM-gesprekscyclus Plannen Voortgang Beoordelen Belonen Bijzondere situaties

3 De PM-gesprekscyclus Inleiding Planningsgesprek(ken) Plannen Ik weet wat ik moet doen en hoe ik het moet doen Aan de basis van PM liggen gezamenlijke afspraken tussen leidinggevende en medewerker, gericht op de goede dingen goed doen. Tijdens de PM-gesprekscyclus spreken leidinggevende en medewerker op verschillende momenten met elkaar. De cyclus bestaat uit 4 fases en 3 verschillende soorten gesprekken. Belonen Mijn functioneren wordt gewaardeerd en beloond Beoordelingsgesprek(ken) Beoordelen Ik weet of ik goed gefunctioneerd heb Voortgang Ik krijg gerichte feedback, waardering en ondersteuning in het functioneren Voortgangsgesprek(ken) Doel van PM Kerndocumenten bij PM Borgen van beloningsbeleid in de praktijk Relatie Persoonlijk Ontwikkelplan (POP) en PM Wat te doen bij verschil van mening?

4 De PM-gesprekscyclus Doel van PM Om de strategische doelstellingen van de organisatie te realiseren, is het aansturen, coachen en feedback geven van en aan medewerkers essentieel. PM helpt om het gesprek met de medewerker over zijn bijdrage aan de strategische doelstellingen te voeren en bevordert dat alle afspraken op een uniforme wijze worden vastgelegd in het prestatiedocument. Aan de basis van de PM-gesprekscyclus ligt de dialoog tussen leidinggevende en medewerker, gericht op de goede dingen goed doen. Het gedurende het jaar feedback geven in bilateraal overleg en in de PM-voortgangsgesprekken draagt bij aan continue verbetering van medewerkers, en dus van de bank. Regelmatige PM-gesprekken motiveren en bieden de leidinggevende gelegenheid waardering uit te spreken over het functioneren. Doel van PM Kerndocumenten bij PM Borgen van beloningsbeleid in de praktijk Relatie Persoonlijk Ontwikkelplan (POP) en PM Wat te doen bij verschil van mening?

5 De PM-gesprekscyclus Kerndocumenten bij PM Vier kerndocumenten zijn belangrijk bij PM: het Ambitiestatement benoemt de doelen en waarden van de Rabobank Groep; het Strategisch Kader heeft als doel het ambitieniveau en de richting van de verschillende onderdelen van de Rabobank Groep voor de middellange termijn te bepalen; de Gedragscode Rabobank Groep beschrijft de gedragsregels van de Rabobank Groep; het Beleidskader Zorgplicht Rabobank Groep (ofwel Zorg voor de klant ) beschrijft hoe een goede zorg voor de belangen van de klant kan worden ingevuld. Doel van PM Kerndocumenten bij PM Borgen van beloningsbeleid in de praktijk Relatie Persoonlijk Ontwikkelplan (POP) en PM Wat te doen bij verschil van mening?

6 De PM-gesprekscyclus Borgen van beloningsbeleid in de praktijk De Rabobank heeft de ambitie de meest klantgeoriënteerde bank te zijn. Deze klantoriëntatie is beschreven in het Beleidskader Zorgplicht. Daarnaast zijn in het Groepsbreed Beloningsbeleid (GBB) aanvullende vereisten opgenomen ten aanzien van de PM-doelstellingen van specifieke functies. Op de toepassing van PM wordt toegezien door medewerkers binnen HR, Control en Compliance. Zo wordt er op toegezien dat doelstellingen tijdig (= uiterlijk 31 maart) zijn vastgelegd. Ook mogen resultaatdoelstellingen geen ongewenste prikkels bevatten, bijvoorbeeld prikkels die een zorgvuldige klantbehandeling kunnen schaden. Tot slot dient de beoordeling daadwerkelijk gebaseerd te zijn op het functioneren van de medewerker. Door middel van een steekproef wordt een aantal prestatiedocumenten inhoudelijk geanalyseerd. Dit betreft zowel de planning als de beoordeling. Op HR Portaal staat hiervoor voor Rabobank Nederland en voor de lokale banken een werkinstructie. Zie ook Specifieke vereisten voor medewerkers met klantcontact en Specifieke vereisten voor monitoringfuncties. Doel van PM Kerndocumenten bij PM Borgen van beloningsbeleid in de praktijk Relatie Persoonlijk Ontwikkelplan (POP) en PM Wat te doen bij verschil van mening?

7 De PM-gesprekscyclus Relatie Persoonlijk Ontwikkelplan (POP) en PM In de regel voeren leidinggevende en medewerker eenmaal per jaar een POP-gesprek. De informatie uit het POP is verbonden met de PM-gesprekscyclus en andersom. De beoordeling biedt bijvoorbeeld belangrijke informatie voor het POP en afspraken in het POP kunnen vertaald worden naar doelstellingen. PM-gesprekscyclus Gericht op het behalen van specifieke resultaten en de ontwikkeling van medewerkers in de huidige functie. Korte termijn: een kalenderjaar. POP Afspraken over blijvende inzetbaarheid van de medewerker in de huidige functie en de toekomstige loopbaanontwikkeling. Lange termijn: langer dan een kalenderjaar. Doel van PM Kerndocumenten bij PM Borgen van beloningsbeleid in de praktijk Relatie Persoonlijk Ontwikkelplan (POP) en PM Wat te doen bij verschil van mening?

8 De PM-gesprekscyclus Wat te doen bij verschil van mening? Als de medewerker en de leidinggevende geen overeenstemming bereiken over doelstellingen en/of de beoordeling, geldt de volgende procedure: Leidinggevende en medewerker gaan opnieuw met elkaar in gesprek en proberen alsnog tot overeenstemming te komen. Als de vorige stap onbevredigend blijft, wendt de medewerker zich tot het naast hogere managementniveau en eventueel de HR-adviseur. Deze beoordelen vanuit hun positie de redelijkheid van de door de leidinggevende voorgestelde doelstellingen of de beoordeling en het gevoerde overleg. Als opnieuw geen overeenstemming is bereikt, legt de leidinggevende de doelstellingen en/of de beoordeling eenzijdig vast Gedurende alle stappen van deze procedure kan de medewerker een beroep doen op de Geschillenregeling Arbeidsverhoudingen. Hiermee kan verdere escalatie in het geschil worden voorkomen, en/of worden besproken welke mogelijkheden de Geschillenregeling Arbeidsverhoudingen biedt in het geval geen overeenstemming wordt bereikt. Doel van PM Kerndocumenten bij PM Borgen van beloningsbeleid in de praktijk Relatie Persoonlijk Ontwikkelplan (POP) en PM Wat te doen bij verschil van mening?

9 Plannen Goede doelstellingen zijn belangrijk De planningsfase vormt het startpunt van de PMgesprekscyclus. De leidinggevende en de medewerker voeren een of meer planningsgesprekken. De leidinggevende en de medewerker spreken -met het klantbelang als uitgangspunteen evenwichtige set resultaatdoelstellingen en competentiedoelstellingen af, gericht op het realiseren van de ambities van de bank en de medewerker. Er worden 2 soorten doelstellingen afgesproken: resultaatdoelstellingen; competentiedoelstellingen. De leidinggevende en de medewerker leggen ook vast welke ondersteuning de medewerker krijgt om de doelstellingen te kunnen realiseren. De doelstellingen worden samen besproken tot ze beiden akkoord zijn. Zie ook Wat te doen bij verschil van mening? Het resultaat van de planningsfase is een uiterlijk op 31 maart ingevuld prestatiedocument, met vastgestelde doelstellingen. Goed opgestelde doelstellingen kunnen helpen om prioriteiten te stellen en dagen uit om vol te houden als het even tegen zit. Het is daarom belangrijk dat er voldoende aandacht wordt besteed aan deze eerste fase van de PM-gesprekscyclus. Wanneer doelstellingen niet goed of niet tijdig geformuleerd zijn, heeft dat invloed op alle volgende stappen in de PM-gesprekscyclus. Belangrijk voor leidinggevenden: pre-planningsbijeenkomst Het planningsgesprek: de stappen Algemene aandachtspunten bij het formuleren van doelstellingen Resultaatdoelstellingen Competentiedoelstellingen Keuzemogelijkheid in verhouding resultaat- en competentiedoelstellingen Specifieke vereisten voor medewerkers met klantcontact Specifieke vereisten voor monitoringfuncties Collectieve resultaatdoelstellingen

10 Plannen Belangrijk voor leidinggevenden: pre-planningsbijeenkomst Ter voorbereiding op de individuele planningsgesprekken hebben de leidinggevenden een preplanningsbijeenkomst in hun MT. Deze bijeenkomst vindt plaats in het laatste kwartaal van het kalenderjaar. HR en Control adviseren het eindverantwoordelijke MT over de doorvertaling van de doelen op bank- of directoraatsniveau in individuele PM-afspraken. In de pre-planningsbijeenkomst vindt onderlinge afstemming en toetsing plaats. Dit draagt bij aan een eenduidige interpretatie en toepassing van PM binnen de bank/eenheid RN. De agenda van een pre-planningsbijeenkomst kan er als volgt uitzien: Toetsen of de voorgenomen doelstellingen leiden tot realisatie van het jaarplan; Gezamenlijk toetsen of de voorgenomen doelstellingen voor medewerkers (van verschillende afdelingen) afgestemd zijn op inhoud en zwaarte van hun functie; Toetsen of de voorgenomen doelstellingen in overeenstemming zijn met de algemene beginselen van het Groepsbreed Beloningsbeleid en de specifieke vereisten voor de medewerkers met klantcontact, en de specifieke vereisten voor monitoringfuncties. Belangrijk voor leidinggevenden: pre-planningsbijeenkomst Het planningsgesprek: de stappen Algemene aandachtspunten bij het formuleren van doelstellingen Resultaatdoelstellingen Competentiedoelstellingen Keuzemogelijkheid in verhouding resultaat- en competentiedoelstellingen Specifieke vereisten voor medewerkers met klantcontact Specifieke vereisten voor monitoringfuncties Collectieve resultaatdoelstellingen

11 Plannen Het planningsgesprek: de stappen 1 2a 2b Stappen Plannen planningsgesprek Leidinggevende nodigt de medewerker uit voor het planningsgesprek. Leidinggevende en medewerker bereiden het planningsgesprek voor De gegevens uit het functieprofiel van de medewerker en de doelstellingen uit het afdelingsjaarplan zijn een belangrijke leidraad bij het formuleren van de resultaatdoelstellingen en competentiedoelstellingen, net als de vereisten uit het GBB voor medewerkers met klantcontact en in monitoringfuncties. De medewerker kan zich ook voorbereiden door op het HR Portaal het tabblad Ontwikkelen (leren en loopbaan) te raadplegen. Specifieke aandacht bepaalde functies Aan de PM-doelstellingen van medewerkers met klantcontact en medewerkers in een monitoringfunctie worden specifieke eisen gesteld. De leidinggevende wordt hierin waar nodig geadviseerd door de HR-adviseur. Voeren planningsgesprek Resultaat- en competentiedoelstellingen worden geformuleerd en waar nodig worden ondersteunende afspraken afgesproken. Ook wordt besproken hoe de doelstellingen worden gemeten. Vastleggen uitkomst planningsgesprek Leidinggevende legt de afspraken vast in het prestatiedocument, of vraagt de medewerker dit te doen. In overleg worden de formuleringen eventueel nog aangepast. Accorderen prestatiedocument De leidinggevende en de medewerker accorderen de planning. De planningsfase is uiterlijk 31 maart afgerond en afgesloten. Wie Leidinggevende Leidinggevende en medewerker Leidinggevende Leidinggevende en medewerker Leidinggevende Leidinggevende en medewerker

12 Plannen Algemene aandachtspunten bij het formuleren van doelstellingen De set van doelstellingen dient de kern van de functie weer te geven. Voor medewerkers in dezelfde functie ligt het voor de hand dat doelstellingen overeenkomsten vertonen. Dit hoeft echter niet te betekenen dat zij exact dezelfde doelstellingen hebben. De formulering van de doelstellingen is niet te gedetailleerd. Het is voldoende als verwachtingen duidelijk zijn en duidelijk is hoe de prestatie zal worden beoordeeld. Prestatie-indicatoren dienen praktisch meetbaar te zijn. Maak zoveel mogelijk gebruik van bestaande rapportages over prestaties. Bij meetbare prestatie-indicatoren is het verstandig om hierbij een praktische tijdspanne af te spreken, bijvoorbeeld een x aantal adviesgesprekken op weekbasis of maandbasis, in plaats van op jaarbasis. Dit maakt tussentijds meten gemakkelijker. Ook kan er bij de beoordeling rekening worden gehouden met de werkelijk gewerkte periode. De doelstelling moet door de individuele medewerker voldoende beïnvloedbaar zijn. Doelwaarden moeten overtroffen kunnen worden. De norm voor 'goed' moet zo zijn dat een kleine meerderheid die norm kan halen. Dit betekent over het algemeen dat de norm voor 'goed' dus niet kan zijn: 0 fouten, 100% verkoopscore uit gesprekken, 100% beschikbaarheid van computersystemen, 0 klachten. Bij kwalitatieve doelstellingen is het van belang om zo precies mogelijk te omschrijven welk resultaat gewenst wordt. Woorden als: tijdig, meer, vernieuwen, verbeteren, probleemloos, snel, zijn niet altijd precies genoeg. Belangrijk voor leidinggevenden: pre-planningsbijeenkomst Het planningsgesprek: de stappen Algemene aandachtspunten bij het formuleren van doelstellingen Resultaatdoelstellingen Competentiedoelstellingen Keuzemogelijkheid in verhouding resultaat- en competentiedoelstellingen Specifieke vereisten voor medewerkers met klantcontact Specifieke vereisten voor monitoringfuncties Collectieve resultaatdoelstellingen

13 Plannen Resultaatdoelstellingen De leidinggevende en de medewerker spreken in het planningsgesprek drie tot zes resultaatdoelstellingen af. Wat kan er gebruikt worden bij het formuleren van resultaatdoelstellingen? Stappenplan bij het formuleren van resultaatdoelstellingen SMART Belangrijk voor leidinggevenden: pre-planningsbijeenkomst Het planningsgesprek: de stappen Algemene aandachtspunten bij het formuleren van doelstellingen Resultaatdoelstellingen Competentiedoelstellingen Keuzemogelijkheid in verhouding resultaat- en competentiedoelstellingen Specifieke vereisten voor medewerkers met klantcontact Specifieke vereisten voor monitoringfuncties Collectieve resultaatdoelstellingen

14 Wat kan er gebruikt worden bij het formuleren van resultaatdoelstellingen? Strategisch plan, jaarplan, afdelingsplan, en (indien van toepassing) een portefeuilleplan Functieprofiel Normgegevens, bijvoorbeeld uit de formuleboeken van de verschillende directoraten Beoordeling vorig jaar en POP van de medewerker Specifieke voorwaarden uit het Groepsbreed Beloningsbeleid Beleidskader Zorg voor de Klant Voorbeelddoelstellingen voor medewerkers van lokale banken die invulling geven aan de vereisten van het Groepsbreed Beloningsbeleid en (voor medewerkers met klantcontact) aan Klantbelang Centraal. Resultaatdoelstellingen

15 Stappenplan bij het formuleren van resultaatdoelstellingen De leidinggevende en de medewerker stellen gezamenlijk vast over welke resultaatgebieden of onderwerpen afspraken in het prestatiedocument worden opgenomen. De leidinggevende en de medewerker stellen gezamenlijk vast of er bij resultaatdoelstellingen prestatie-indicatoren zijn. De leidinggevende en de medewerker stellen gezamenlijk per resultaatdoelstelling vast wanneer de doelstelling behaald is. Resultaatdoelstellingen

16 SMART Bij voorkeur zijn de resultaatdoelstellingen SMART geformuleerd. Dit staat voor het volgende: SMART doelstellingen S Specifiek Over één concreet onderwerp M Meetbaar Te beoordelen, ofwel door middel van cijfers (kwantitatief) ofwel door waarnemingen (kwalitatief) A Ambitieus Ambitieus maar haalbaar voor een goed functionerende medewerker R Relevant Over een relevant aspect van het functioneren T Tijdgebonden Bevat een tijdspanne (maand of kwartaal bijvoorbeeld) of een deadline Resultaatdoelstellingen

17 Plannen Competentiedoelstellingen De leidinggevende en de medewerker spreken in het planningsgesprek drie tot zes competentiedoelstellingen af; afhankelijk van persoon, situatie en het soort functie. Een goede competentiedoelstelling omschrijft zo concreet mogelijk het gewenste gedrag ( wat moet iemand laten zien ). Na afloop van het jaar wordt beoordeeld of, en in welke mate, iemand het gewenste gedrag heeft laten zien ( hoe goed ). Een kwantitatieve doelstelling ( hoeveel ) is hier meestal niet passend. Mede met het oog op een zorgvuldige klantbehandeling is het belangrijk om goede competentiedoelstellingen te formuleren. Aan de basis van een zorgvuldige klantbehandeling liggen een juiste houding en juist gedrag van de medewerker ten opzichte van de klant. Wat kan er gebruikt worden bij het formuleren van competentiedoelstellingen? Stappenplan bij het formuleren van competentiedoelstellingen Tips voor ontwikkeling competenties In de Gids vol Ontwikkeling staan tips per te ontwikkelen competentie om dit aan te pakken. Belangrijk voor leidinggevenden: pre-planningsbijeenkomst Het planningsgesprek: de stappen Algemene aandachtspunten bij het formuleren van doelstellingen Resultaatdoelstellingen Competentiedoelstellingen Keuzemogelijkheid in verhouding resultaat- en competentiedoelstellingen Specifieke vereisten voor medewerkers met klantcontact Specifieke vereisten voor monitoringfuncties Collectieve resultaatdoelstellingen

18 Wat kan er gebruikt worden bij het formuleren van competentiedoelstellingen? De Rabobank Competentietaal geeft een verdere specificatie van de kerncompetenties. Deze kan helpen bij het kiezen en beschrijven van competenties die het meest van belang zijn voor het realiseren van de resultaatdoelstellingen. De competenties klantfocus en samenwerken zijn verplicht. Deze twee competenties zijn essentieel voor elke Rabobankmedewerker, omdat ze raken aan de kernwaarden respect, integriteit, professionaliteit en duurzaamheid zoals vastgelegd in het Ambitiestatement van de Rabobank. Voor het nader invullen van de competenties Klantfocus en Samenwerken is het verstandig om de kernwaarden er eens bij te pakken. Om daar bij te helpen is op het HR Portaal een document geplaatst met de naam: Gedragsvoorbeelden klantfocus en samenwerken gekoppeld aan de kernwaarden. Hierin zijn per kernwaarde de gedragsvoorbeelden uit de Rabobank Competentietaal verdeeld over de vier kernwaarden. Het Rabobank Kernprofiel. Dit profiel beschrijft zes kerncompetenties en beschrijft op welke wijze een medewerker van een bepaald functieniveau inhoud zou moeten geven aan die competenties. Competentiedoelstellingen

19 Stappenplan bij het formuleren van competentiedoelstellingen De leidinggevende en de medewerker stellen gezamenlijk vast over welke competenties, naast klantfocus en samenwerken, in het prestatiedocument afspraken opgenomen worden. De leidinggevende en de medewerker beschrijven gezamenlijk zo concreet mogelijk wat het gewenste gedrag is, en in welke situaties. De leidinggevende en de medewerker stellen gezamenlijk per competentiedoelstelling vast wanneer de doelstelling gehaald is. Competentiedoelstellingen

20 Plannen Keuzemogelijkheid in verhouding resultaat en competentiedoelstellingen PM kan worden afgestemd op de specifieke omgeving. De weging van de resultaatafspraken en de competenties is standaard ½-½. Deze weging kan desgewenst worden aangepast, zolang de resultaatafspraken en de competenties beide minimaal voor 1 / 3 blijven meewegen. Een aanpassing van de weging dient vooraf te worden afgestemd met de betreffende medewerker. Belangrijk voor leidinggevenden: pre-planningsbijeenkomst Het planningsgesprek: de stappen Algemene aandachtspunten bij het formuleren van doelstellingen Resultaatdoelstellingen Competentiedoelstellingen Keuzemogelijkheid in verhouding resultaat- en competentiedoelstellingen Specifieke vereisten voor medewerkers met klantcontact Specifieke vereisten voor monitoringfuncties Collectieve resultaatdoelstellingen

21 Plannen Specifieke vereisten voor medewerkers met klantcontact Het belang van de klant vormt het uitgangspunt van onze dienstverlening aan klanten. Voor medewerkers die direct of indirect klantcontact hebben, geldt dat de PM-doelstellingen zodanig geformuleerd dienen te zijn dat het klantbelang centraal staat. De doelstellingen mogen geen prikkels bevatten die aanzetten tot gedrag dat niet in het belang van de klant is. In de set doelstellingen dient evenwicht te zijn tussen financiële en niet-financiële doelstellingen. Voor de lokale banken zijn voorbeelddoelstellingen opgesteld. Onderdeel daarvan is een specifieke doelstelling die ziet op Klantbelang Centraal. Vanwege het belang dat wordt gehecht aan het centraal stellen van het klantbelang wordt dringend geadviseerd om de specifieke doelstelling Klantbelang Centraal op te nemen in de PM-afspraken van deze medewerkers. Belangrijk voor leidinggevenden: pre-planningsbijeenkomst Het planningsgesprek: de stappen Algemene aandachtspunten bij het formuleren van doelstellingen Resultaatdoelstellingen Competentiedoelstellingen Keuzemogelijkheid in verhouding resultaat- en competentiedoelstellingen Specifieke vereisten voor medewerkers met klantcontact Specifieke vereisten voor monitoringfuncties Collectieve resultaatdoelstellingen

22 Doelstelling Klantbelang Centraal Doelstelling Klantbelang Centraal voor medewerkers bij lokale banken met direct klantcontact: De medewerker stelt in de uitoefening van zijn functie het klantbelang centraal. Dit betekent dat zijn advies aansluit op de klantbehoefte, de kennis en ervaring, financiële positie, doelstelling en risicobereidheid van de klant, en dat o.b.v. het dossier het advies reconstrueerbaar is en voldoet aan de externe eisen van wetgeving en interne eisen van de organisatie. Doelstelling Klantbelang Centraal voor medewerkers bij lokale banken met indirect klantcontact/ mid- en backoffice: De medewerker stelt in de uitoefening van zijn functie het klantbelang centraal. Dit betekent dat de medewerker de gegevens van de klant accuraat en volledig vastlegt in het dossier, rekening houdend met interne en externe eisen hieromtrent, en op vragen van klanten accuraat en binnen responsetijd reageert. Specifieke vereisten voor medewerkers met klantcontact

23 Plannen Specifieke vereisten voor monitoringfuncties Monitoringfuncties zijn functies binnen de domeinen Risk Management, Toezicht/Compliance, Control, HR, JFZ en Audit met monitoring- en/of controletaken. Zij hebben een belangrijke rol bij het toezien op mogelijke risico s ten aanzien van de bedrijfsvoering en zien tevens toe op de correcte uitvoering van het beloningsbeleid en PM. Medewerkers in deze functies moeten hun functie onafhankelijk kunnen uitoefenen. Daarom gelden voor deze medewerkers specifieke voorwaarden waarmee bij de formulering van PM-afspraken rekening moet worden gehouden: Medewerkers in monitoringfuncties worden beoordeeld op voornamelijk functiespecifieke doelstellingen (ten minste 70%); Voor zover resultaatdoelstellingen financieel* van aard zijn, zijn deze niet gebaseerd op de financiële resultaten van het onderdeel dat door de medewerker zelf gecontroleerd wordt, maar liggen deze op een hoger niveau, eventueel op het niveau van de Rabobank Groep. Met deze bepaling wordt beoogd dat de beloning van de monitoringfunctie niet afhankelijk is van het resultaat waar hij op moet toezien en zo zijn onafhankelijke positie te waarborgen. * Onder een financiële doelstelling wordt verstaan: een resultaatafspraak die rechtstreeks betrekking heeft op zaken als winst, commercieel resultaat, commerciële productiviteit, bancaire productiviteit, formule resultaat, baten-lastenverhouding, brutoresultaat, klantbijdrage of baten. Doelstellingen die met kosten te maken hebben gelden in dit verband niet als financiële doelstelling. Belangrijk voor leidinggevenden: pre-planningsbijeenkomst Het planningsgesprek: de stappen Algemene aandachtspunten bij het formuleren van doelstellingen Resultaatdoelstellingen Competentiedoelstellingen Keuzemogelijkheid in verhouding resultaat- en competentiedoelstellingen Specifieke vereisten voor medewerkers met klantcontact Specifieke vereisten voor monitoringfuncties Collectieve resultaatdoelstellingen

24 Plannen Collectieve resultaatdoelstellingen Tot en met de cao was het resultaat op de afgesproken collectieve doelstellingen mede bepalend voor het variabel inkomen. Vanaf het prestatiejaar 2013 is er geen variabel inkomen meer. De voor 2013 reeds afgesproken collectieve doelstellingen blijven onverkort van kracht maar er zijn geen beloningsconsequenties meer aan verbonden. Desalniettemin kan het waardevol zijn om voor een team, afdeling of bedrijfsonderdeel eenzelfde doelstelling af te spreken waarmee op een bepaald thema wordt gefocust. Dergelijke collectieve resultaatdoelstellingen vormen geen onderdeel van PM en worden niet in het prestatiedocument vastgelegd. Belangrijk voor leidinggevenden: pre-planningsbijeenkomst Het planningsgesprek: de stappen Algemene aandachtspunten bij het formuleren van doelstellingen Resultaatdoelstellingen Competentiedoelstellingen Keuzemogelijkheid in verhouding resultaat- en competentiedoelstellingen Specifieke vereisten voor medewerkers met klantcontact Specifieke vereisten voor monitoringfuncties Collectieve resultaatdoelstellingen

25 Voortgang Regelmatig stilstaan bij de voortgang is belangrijk Tijdens het prestatiejaar werkt de medewerker gericht aan de vastgestelde doelstellingen. Gedurende het jaar spreken medewerker en leidinggevende elkaar regelmatig over de voortgang van de te realiseren doelstellingen. De leidinggevende geeft in deze gesprekken feedback aan de medewerker, coacht en stuurt zo nodig het functioneren van de medewerker bij. De medewerker krijgt hiermee de gelegenheid om zijn functioneren waar nodig te verbeteren. Bovendien voorkomt de tussentijdse feedback dat de beoordeling aan het einde van de cyclus als verrassing komt. Tussen het afronden van de planningsfase en de beoordelingsfase vinden voortgangsgesprekken regelmatig plaats. Uiterlijk 30 september dient de voortgang in het prestatiedocument te zijn vastgelegd. Dit betekent niet dat de voortgangsfase 30 september wordt afgesloten; na deze datum kunnen nog voortgangsgesprekken plaatsvinden. Het belang van het voortgangsgesprek Het voortgangsgesprek: de stappen Evalueren van doelstellingen Coachen door de leidinggevende Het ontwikkelen van competenties door de medewerker Aanpassen en of wijzigen van doelstellingen

26 Voortgang Het belang van het voortgangsgesprek Zowel de leidinggevende als de medewerker kunnen het initiatief nemen tot een voortgangsgesprek. Het voortgangsgesprek is een tweezijdig gesprek; de medewerker geeft inzicht in eventuele knelpunten, benodigde ondersteuning, of eventueel aanpassing van de doelstellingen nodig is, en brengt desgewenst ook de samenwerking met de leidinggevende ter sprake. Het gesprek gaat zowel over de afgesproken resultaten als over de afgesproken competenties. Ook randvoorwaarden voor goed functioneren kunnen aan de orde komen, zoals de noodzaak tot het volgen van een opleiding. Ook als het goed gaat is een voortgangsgesprek nodig en wenselijk; het motiveert om de goede dingen goed (te blijven) doen en biedt de leidinggevende de gelegenheid zijn waardering over het functioneren uit te spreken. Ook kan in een voortgangsgesprek worden besproken wat er nodig is om van goed naar zeer goed of uitmuntend te komen. Eventueel aanvullende afspraken worden vastgelegd in het prestatiedocument. Het belang van het voortgangsgesprek Het voortgangsgesprek: de stappen Evalueren van doelstellingen Coachen door de leidinggevende Het ontwikkelen van competenties door de medewerker Aanpassen en of wijzigen van doelstellingen

27 Voortgang Het voortgangsgesprek: de stappen Het proces van het voortgangsgesprek bestaat uit de volgende stappen. Stappen 1 Plannen en voorbereiden voortgangsgesprek Zowel leidinggevende als medewerker kunnen het initiatief nemen tot een voortgangsgesprek. Hierbij worden de bespreekpunten voorafgaande aan het gesprek uitgewisseld. Wie Leidinggevende of medewerker 2 Voeren voortgangsgesprek Leidinggevende en medewerker voeren een voortgangsgesprek waarin de voortgang van de afgesproken resultaatdoelstellingen en competenties wordt besproken. 3 Vastleggen uitkomsten voortgangsgesprek Leidinggevende legt het gesprek (en de eventuele afspraken die zijn gemaakt) vast in het prestatiedocument, of vraagt de medewerker dat te doen. 4 Accorderen weergave van het voortgangsgesprek in het prestatiedocument Leidinggevende en medewerker accorderen de weergave van het voortgangsgesprek, de eventueel bijgestelde doelstellingen en competenties en/of de aanvullende afspraken Leidinggevende en medewerker Leidinggevende Leidinggevende en medewerker Het belang van het voortgangsgesprek Het voortgangsgesprek: de stappen Evalueren van doelstellingen Coachen door de leidinggevende Het ontwikkelen van competenties door de medewerker Aanpassen en of wijzigen van doelstellingen

28 Voortgang Evalueren van doelstellingen Voor de tussentijdse evaluatie kunnen leidinggevende en medewerker gebruikmaken van managementinformatiesystemen, (kwalitatieve) informatiebronnen (informatie uit eigen waarnemingen), verzamelen van informatie bij klanten, collega s en/of de medewerker zelf. Leidinggevenden kunnen periodiek de voortgang van de doelstellingen toetsen of bespreken in afdelingsoverleg en/of MT-verband. In deze fase is bijsturen nog mogelijk. Zie ook de paragraaf betreffende het verbeterplan. Het belang van het voortgangsgesprek Het voortgangsgesprek: de stappen Evalueren van doelstellingen Coachen door de leidinggevende Het ontwikkelen van competenties door de medewerker Aanpassen en of wijzigen van doelstellingen

29 Voortgang Coachen door leidinggevende Tijdens het prestatiejaar vindt coaching (on the job) en ondersteuning van de medewerker plaats. Coachen is het ondersteunen, stimuleren en motiveren van medewerkers gericht op een verbetering van het functioneren en de persoonlijke ontwikkeling. Hiervoor kan een opleiding worden gevolgd. Met Click2Learn kan de juiste opleiding worden gekozen, bijvoorbeeld de training Rabobank Managementgesprekken en het Managementcurriculum. Het belang van het voortgangsgesprek Het voortgangsgesprek: de stappen Evalueren van doelstellingen Coachen door de leidinggevende Het ontwikkelen van competenties door de medewerker Aanpassen en of wijzigen van doelstellingen

30 Voortgang Het ontwikkelen van competenties door de medewerker Om gedrag te veranderen en vaardigheden te leren, is tijd en oefening nodig. Een medewerker zal direct aan de slag moeten om zijn competenties te ontwikkelen. Dit doet hij door zelf op zijn eigen gedrag te letten en dit waar nodig te verbeteren via coaching, feedback of training. Meer informatie is te vinden op het HR Portaal. Ook is op HR Portaal de Gids vol ontwikkeling opgenomen. Het belang van het voortgangsgesprek Het voortgangsgesprek: de stappen Evalueren van doelstellingen Coachen door de leidinggevende Het ontwikkelen van competenties door de medewerker Aanpassen en of wijzigen van doelstellingen

31 Voortgang Aanpassen en of wijzigen van doelstellingen Het uitgangspunt voor de tussentijdse evaluatie zijn de doelstellingen en competenties die zijn afgesproken in het planningsgesprek. Er kunnen echter goede redenen zijn om doelstellingen en competenties gedurende de cyclus aan te passen. De richtlijn is om alleen tijdens het jaar aan te passen als: De resultaat- en competentiedoelstellingen geen indicatie meer geven van het functioneren van de medewerker in de voor hem geldende functie, bijvoorbeeld door gewijzigde werkzaamheden, externe omstandigheden, wijzigingen arbeidsduur, etc. Het businessplan op bank-/eenheidsniveau wijzigt en de resultaatdoelstellingen dus ook aangepast moeten worden. Het belang van het voortgangsgesprek Het voortgangsgesprek: de stappen Evalueren van doelstellingen Coachen door de leidinggevende Het ontwikkelen van competenties door de medewerker Aanpassen en of wijzigen van doelstellingen

32 Beoordelen Bespreken van de realisatie van de doelstellingen In deze fase beoordeelt de leidinggevende het presteren van de medewerker in het afgelopen kalenderjaar. Het gaat dan om het realiseren van zowel de afgesproken resultaatdoelstellingen als de competentiedoelstellingen. Dit gebeurt in een beoordelingsgesprek dat op initiatief van de leidinggevende, uiterlijk eind februari moet plaatsvinden en dat uiterlijk 31 maart van het nieuwe kalenderjaar in het prestatiedocument moet zijn vastgelegd. Daarin doet de leidinggevende een uitspraak over de beoordeling als geheel. De beoordelingssystematiek Wat wordt er bij de beoordeling betrokken? Belangrijk voor leidinggevenden: pré-beoordelingsbijeenkomst Het beoordelingsgesprek: de stappen De beoordelingscategorieën Verbeterplan

33 Beoordelen De beoordelingssystematiek De beoordeling bepaalt de doorgroei van het vast inkomen Stappen beoordeling tbv doorgroei vast inkomen Stap 1 Stap 2a Stap 2b Stap 3 Stel per resultaatdoelstelling en per competentiedoelstelling vast in hoeverre deze is gerealiseerd. Bepaal de beoordeling op basis van de resultaten van alle doelstellingen. Betrek hierbij ook het oordeel over het algemeen functioneren. Houd daarbij rekening met het afgesproken gewicht tussen de resultaat- en de competentiedoelstellingen. Stel vast dat voor medewerkers in monitoringfuncties bij het vaststellen van de beoordeling zowel advies vanuit de hiërarchische lijn als vanuit de functionele lijn is meegenomen. Dit dient in het prestatiedocument te zijn vastgelegd, ook als de functionele lijn en de hiërarchische lijn samenvallen in dezelfde leidinggevende. Bepaal aan de hand van de CAO met welk percentage het vast inkomen wordt verhoogd (tot het schaalmaximum), op basis van de in stap 2 gegeven beoordeling. De beoordelingssystematiek Wat wordt er bij de beoordeling betrokken? Belangrijk voor leidinggevenden: pré-beoordelingsbijeenkomst Het beoordelingsgesprek: de stappen De beoordelingscategorieën Verbeterplan

34 Beoordelen Wat wordt er bij de beoordeling betrokken? Een leidinggevende moet de beoordeling van de medewerker altijd kunnen onderbouwen. Dit kan met objectieve metingen (cijfers) maar ook met voorbeelden van concrete waarnemingen. Een leidinggevende die zich hierin verder wil ontwikkelen, kan voor informatie terecht op het HR Portaal: Rabobank Managementgesprekken. De beoordeling zal normaal gesproken in hoge mate zijn gebaseerd op de resultaten van de overeengekomen resultaatafspraken en competentiedoelstellingen. Daarnaast kunnen echter ook de volgende aspecten in positieve of in negatieve zin in de beoordeling doorwerken. Het algemeen functioneren Het voldoen aan de Gedragscode Rabobank Groep Het voldoen aan het Beleidskader Zorgplicht Rabobank Groep Aanvullende vereiste voor Monitoringsfuncties De beoordelingssystematiek Wat wordt er bij de beoordeling betrokken? Belangrijk voor leidinggevenden: pré-beoordelingsbijeenkomst Het beoordelingsgesprek: de stappen De beoordelingscategorieën Verbeterplan

35 Het algemeen functioneren Sommige zaken spreken vanzelf. Als een medewerker bijvoorbeeld regelmatig te laat is, en daardoor klanten of collega s op zich laat wachten, hoort hij op dit ongewenste gedrag te worden aangesproken. En uiteindelijk kan het aanleiding zijn voor een minder gunstige beoordeling, ook al zijn de doelstellingen nog zo goed gerealiseerd. Wat wordt er bij de beoordeling betrokken?

36 Het voldoen aan de Gedragscode Rabobank Groep Elke medewerker is gebonden aan de Gedragscode van de Rabobank Groep. Hierin staat hoe de Rabobank Groep in de wereld wil staan. Hierbij zijn vier kernwaarden belangrijk: respect, integriteit, professionaliteit en duurzaamheid. Deze elementen van de Gedragscode zijn randvoorwaarde voor een goede beoordeling. Een medewerker die zich herhaaldelijk niet of in onvoldoende mate aan de Gedragscode houdt, dient hier door zijn leidinggevende op te worden aangesproken. Uiteindelijk kan dit leiden tot een minder gunstige beoordeling. Wat wordt er bij de beoordeling betrokken?

37 Het voldoen aan het Beleidskader Zorgplicht Rabobank Groep In de beoordeling van de medewerker dient te worden meegenomen hoe de medewerker, naast het realiseren van zijn doelstellingen, voor de klantbelangen heeft gezorgd. Als een medewerker zeer goed invulling heeft gegeven aan Klantbelang Centraal en hierin voorbeeldgedrag vertoont, dan kan dit aanleiding zijn voor een gunstiger beoordeling, en in de situatie waarin dit juist niet het geval is kan dit aanleiding zijn voor een minder gunstige beoordeling. Wat wordt er bij de beoordeling betrokken?

38 Aanvullende vereiste voor Monitoringfuncties Voor medewerkers in monitoringfuncties is, in het kader van de borging van een onafhankelijke functie-uitoefening, bij de beoordeling advies vereist van zowel de hiërarchische lijn als vanuit de functionele lijn. In de praktijk betekent dit dat de leidinggevende input voor de beoordeling ophaalt bij de leidinggevende van de teams waar de monitor op toeziet. Zo zal een directievoorzitter zijn oordeel over bijvoorbeeld een HR manager mede baseren op input van de leidinggevenden uit het segment waar de HR manager voor staat opgesteld. De directeur Toezicht baseert zijn oordeel mede op de input van de leidinggevenden waarvoor de Compliance Officer staat opgesteld. Wat wordt er bij de beoordeling betrokken?

39 Beoordelen Belangrijk voor leidinggevende: pré-beoordelingsbijeenkomst De leidinggevenden houden, ter voorbereiding op de individuele beoordelingsgesprekken, een pre-beoordelingsbijeenkomst in hun MT. Doel van deze pre-beoordeling is om onderlinge verschillen tussen leidinggevenden in de strengheid van beoordelen op te heffen. De prebeoordeling bevordert dat gelijk presterende medewerkers binnen een bank of afdeling gelijk worden beoordeeld. De ervaring leert dat er een sterke neiging naar het midden is. Het doel van de pre-beoordeling is daarom ook om te komen tot een juiste differentiatie tussen goede en minder goede performers. HR en Control worden bij de pre-beoordelingsbijeenkomst betrokken, om vanuit hun expertise input te geven en verslag te doen van eventuele compliance-incidenten en onverantwoorde risico s die bij de beoordeling zouden moeten worden betrokken. De onderlinge afstemming kan worden bereikt door middel van ranking, waarbij elke leidinggevende zijn medewerkers rangschikt van uitmuntend tot slecht, en binnen elke categorie van de best presterende naar de minst presterende. De leidinggevenden bekijken en bespreken gezamenlijk deze ranking en vergelijken de onderlinge scores. Vervolgens kan worden bezien of er aanleiding is om de rangschikking aan te passen. In de pre-beoordeling ontvangen de leidinggevenden feedback over de manier waarop zij PM toepassen. In een volgende cyclus kunnen leidinggevenden hiermee rekening houden. Op deze wijze wordt een consistente toepassing over afdelingsgrenzen heen bevorderd. De beoordelingssystematiek Wat wordt er bij de beoordeling betrokken? Belangrijk voor leidinggevenden: pré-beoordelingsbijeenkomst Het beoordelingsgesprek: de stappen De beoordelingscategorieën Verbeterplan

40 Beoordelen Stappen 1 Plannen beoordelingsgesprek De leidinggevende nodigt de medewerker uit voor het beoordelingsgesprek. 2 Invullen prestatiedocument De leidinggevende vult voor zichzelf de voorlopige beoordeling in het prestatiedocument in. Hij kan daarbij feedbackgevers raadplegen voor informatie. In deze fase bereidt de medewerker zich voor op het beoordelingsgesprek door per doelstelling te bekijken wat wel en niet is bereikt en eventueel welke voorbeelden hij daartoe kan aandragen. 3 Bepalen concept salarisvoorstel De leidinggevende bepaalt een salarisvoorstel op basis van de voorlopige beoordeling over de medewerker. 4 Voeren beoordelingsgesprek De leidinggevende en medewerker voeren het beoordelingsgesprek. De leiding ligt bij de leidinggevende en de medewerker brengt eigen input in. 5 Vaststellen beoordeling De leidinggevende stelt een definitieve beoordeling vast op basis van het gevoerde beoordelingsgesprek en legt deze met de beloningsgevolgen vast in het prestatiedocument. 6 Accorderen prestatiedocument De leidinggevende verklaart het formulier voor akkoord en de medewerker voor gezien. Wie Leidinggevende Leidinggevende en medewerker Leidinggevende Leidinggevende en medewerker Leidinggevende Leidinggevende en medewerker Het beoordelingsgesprek: de stappen Het individuele beoordelingsgesprek vindt uiterlijk eind februari van het nieuwe kalenderjaar plaats, vóór de jaarlijkse salarisronde. De leidinggevende spreekt zijn waardering uit over het presteren van de medewerker in het afgelopen prestatiejaar. Tijdens dit gesprek komen de volgende onderwerpen aan bod: De beoordeling over de resultaaten competentiedoelstellingen aan de hand van het prestatiedocument; Een toelichting op de beoordeling van het algemeen functioneren; De beoordeling als geheel; De aanpassing van het vaste inkomen. De beoordelingssystematiek Wat wordt er bij de beoordeling betrokken? Belangrijk voor leidinggevenden: pré-beoordelingsbijeenkomst Het beoordelingsgesprek: de stappen De beoordelingscategorieën Verbeterplan

41 Beoordelen De beoordelingscategoriën De onderstaande vijf beoordelingscategorieën worden gebruikt bij de beoordeling van de afzonderlijke resultaat- en competentiedoelstellingen en bij de beoordeling als geheel: Slecht: realisatie van de doelstellingen is ver onder de norm. Redelijk: realisatie van de doelstellingen is overwegend onder de norm. Goed: realisatie van de doelstellingen is overwegend overeenkomstig de norm. Zeer goed: realisatie van de doelstellingen is overwegend boven de norm. Uitmuntend: realisatie van de doelstellingen is ver boven de norm. Het is belangrijk dat de uiterste categorieën worden benut, uiteraard daar waar dat passend is. Uitmuntend betekent dat de medewerker heel ruim boven target heeft gepresteerd (het hoeft dus niet perfect te zijn). Overigens zegt de score uitmuntend vooral iets over de performance die de medewerker heeft neergezet binnen zijn huidige functie. Het feit dat een medewerker uitzonderlijk goed functioneert, wil niet zonder meer zeggen dat hij de kwaliteiten heeft om een hogere functie te vervullen. Het is natuurlijk wel verstandig om hier over na te denken. Als iemand het niet goed gedaan heeft, dan past de beoordeling redelijk of slecht. De beoordelingssystematiek Wat wordt er bij de beoordeling betrokken? Belangrijk voor leidinggevenden: pré-beoordelingsbijeenkomst Het beoordelingsgesprek: de stappen De beoordelingscategorieën Verbeterplan

42 Beoordelen Verbeterplan Als een medewerker op belangrijke onderdelen van zijn functie slecht functioneert, meldt de leidinggevende dit niet pas in de beoordeling, maar tussentijds aan de medewerker. Samen stellen zij een verbeterplan op. Geadviseerd wordt om de aanleiding en het karakter van een verbeterplan per brief aan de medewerker mee te delen. Ook wordt hierin aangegeven wat de consequenties zijn als verbetering uitblijft. Aan de hand van het verbeterplan worden ontwikkelingen gedurende een afgesproken periode gevolgd. De af te spreken periode is afhankelijk van de aard van de situatie. Het is belangrijk dat de afgesproken periode voldoende ruimte biedt aan de medewerker om verbetering te laten zien en aan de leidinggevende om ondersteuning te geven. Aandachtspunten voor een verbeterplan Procedure afhandeling verbeterplan De beoordelingssystematiek Wat wordt er bij de beoordeling betrokken? Belangrijk voor leidinggevenden: pré-beoordelingsbijeenkomst Het beoordelingsgesprek: de stappen De beoordelingscategorieën Verbeterplan

43 Aandachtspunten voor een verbeterplan Vermeld welke verbeteringen wanneer te zien kunnen zijn, zodat vooruitgang zichtbaar is; Geef aan bij wie er tussentijds input gevraagd wordt en hoe de input wordt verwerkt in het verbeterplan; Spreek af hoe en hoe vaak de voortgang gevolgd wordt. Verbeterplan

44 Procedure afhandeling verbeterplan De medewerker en de leidinggevende ondertekenen het verbeterplan. De medewerker tekent voor gezien; De leidinggevende stuurt een kopie van het ondertekende verbeterplan aan de medewerker en de HR-adviseur; De leidinggevende zorgt er voor dat van iedere tussentijdse bespreking een verslag wordt gemaakt dat de leidinggevende en medewerker ondertekenen; Er vindt een evaluerend gesprek plaats tussen de leidinggevende en de medewerker, bij voorkeur in aanwezigheid van de HR-adviseur. Afhankelijk van de situatie wordt bekeken welke stappen er ondernomen moeten worden en in hoeverre dit arbeidsrechtelijke stappen zullen zijn. Zie ook het Stappenplan verbetertraject. Verbeterplan

45 Belonen Het waarderen van de gerealiseerde doelstellingen Belonen vormt het sluitstuk van de PM- cyclus. De uitkomst van het beoordelingsgesprek bepaalt de jaarlijkse individuele aanpassing van het inkomen op 1 april na het kalenderjaar waarover de medewerker is beoordeeld. De fase belonen komt in het beoordelingsgesprek aan de orde. Relatie doelstellingen en vast inkomen Het schema verduidelijkt de relatie tussen de verschillende typen doelstellingen en het vaste inkomen. Individuele Resultaten Individuele Competenties Beoordeling Doorgroei vast inkomen Jaarlijkse individuele salarisaanpassing Gratificatie

46 Belonen Jaarlijkse individuele salarisaanpassing De jaarlijkse individuele salarisaanpassing is direct gekoppeld aan de beoordeling en wordt in april van het nieuwe kalenderjaar geëffectueerd, totdat het maximum van de schaal is bereikt. De doorgroeipercentages per beoordelingscategorie zijn: Beoordeling Salarisaanpassing schaal 1-11 Uitmuntend 5,5 7,0 Zeer goed 4,0 5,0 Goed 2,5 3,0 Redelijk 1,0 1,0 Slecht 0,0 0,0 Salarisaanpassing SK Het grootste deel van de medewerkers zal het oordeel goed krijgen. Het oordeel is immers gebaseerd op het hebben gerealiseerd van de vooraf afgesproken doelstellingen. Lees verder op de volgende pagina. Jaarlijkse individuele salarisaanpassing Gratificatie

47 Belonen Verwacht mag worden dat meer medewerkers boven goed zullen scoren (20%-30% zeer goed ; 0%-10% uitmuntend ) dan onder goed (10%-15% redelijk ; 0%-5% slecht ). Het gemiddelde stijgingspercentage, voor medewerkers in schaal 1-11 die het schaalmaximum nog niet hebben bereikt, zal daarom over het algemeen wat hoger uitkomen dan de 2,5% die hoort bij normaal goed functioneren. Nadat de stappen van de beoordelingsfase zijn doorlopen en de groei van het inkomen is bepaald, wordt dit vastgelegd in het prestatiedocument en daarmee afgesloten. Daarna zijn de volgende stappen nodig om de beloning te kunnen uitbetalen: Stappen 1 Doorlopen salarisvaststelling Leidinggevende legt het salarisvoorstel vast. Wie Leidinggevende 2 Beoordeling salarisvoorstel De Financieel bevoegd manager (FBM) beoordeelt het salarisvoorstel en keurt deze af (3A) of goed (3B). Financieel Bevoegd Manager 3a 3b Aanpassing salarisvoorstel (indien van toepassing): Aanpassing beloning in het prestatiedocument en opnieuw doorlopen proces salarisvaststelling in verband met afgekeurd salarisvoorstel door FBM Goedkeuring salarisvoorstel: De Financieel bevoegd manager (FBM) keurt het salarisvoorstel goed, waarna deze wordt verwerkt in het salarissysteem (SAP) Leidinggevende Financieel Bevoegd Manager Jaarlijkse individuele salarisaanpassing Gratificatie

48 Belonen Gratificatie Bij de beoordeling van prestaties staan de uitgeoefende werkzaamheden in het kader van het reguliere takenpakket en de vooraf hierbij afgesproken doelstellingen centraal. Het resultaat van deze beoordeling wordt vertaald in een salarisvoorstel. Het kan echter voorkomen dat een medewerker in een prestatiejaar een uitzonderlijke, incidentele prestatie levert, die volgens de leidinggevende onvoldoende in de totaalbeoordeling tot uitdrukking kan worden gebracht, en er zich eerder voor leent om afzonderlijk beloond te worden. Als de leidinggevende deze incidentele uitzonderlijke prestatie financieel wil belonen, kan hij een gratificatie geven. Een medewerker kan bijvoorbeeld voor een gratificatie in aanmerking komen als deze: De leidinggevende beslist of de medewerker in aanmerking komt voor een eenmalige extra beloning. Deze eenmalige beloning kan op elk moment van het jaar gegeven worden, bij voorkeur direct na afronding van de uitzonderlijke prestatie. De beloning dient te passen binnen de beschikbare budgettaire ruimte en zo nodig vooraf afgestemd te worden met het betrokken lid van de raad van bestuur of de directievoorzitter. De hoogte van de gratificatie is afhankelijk van de incidentele prestatie en wordt door de leidinggevende in redelijkheid vastgesteld. De gratificatie bedraagt nooit meer dan 25% van het vaste jaarinkomen. De leidinggevende kan over de toekenning van een eventuele gratificatie contact opnemen met de HRadviseur. een uitzonderlijke incidentele prestatie heeft geleverd in een complex project zeer goed heeft samengewerkt onder zeer grote tijdsdruk een project heeft opgeleverd. Jaarlijkse individuele salarisaanpassing Gratificatie

49 Bijzondere situaties Algemene uitgangspunten bij bijzondere situaties Er kunnen zich situaties voordoen waarbij een aangepaste toepassing van het PM beleid gewenst is. In deze situaties geldt een aantal algemene uitgangspunten: Leidinggevende en medewerker formuleren gezamenlijk doelstellingen, tenzij dit niet mogelijk is. De beoordeling vindt plaats over het voorgaande kalenderjaar. De beoordeling vindt plaats op basis van doelstellingen en pas als dit echt niet mogelijk blijkt, op basis van algemene indrukken. Als dit ook niet mogelijk is, dan gebeurt de beoordeling op basis van de voorgaande beoordeling. De beoordeling gebeurt altijd over de gehele gewerkte periode van het voorgaande kalenderjaar, dus ook in geval van overplaatsing of functiewijziging. Algemene uitgangspunten bij bijzondere situaties Indiensttreding Doorstroom/functiewijziging Ziekte en arbeidsongeschiktheid Boventalligheid Toepassing van de PMgesprekscyclus bij reorganisaties Terugvorderen eerder uitbetaalde variabele beloning: claw back Overige bijzondere situaties

AGRIFIRM PERFORMANCE MANAGEMENT REGELING AUGUSTUS 2015, VERSIE 2015-2

AGRIFIRM PERFORMANCE MANAGEMENT REGELING AUGUSTUS 2015, VERSIE 2015-2 AGRIFIRM PERFORMANCE MANAGEMENT REGELING AUGUSTUS 2015, VERSIE 2015-2 INLEIDING Bij Agrifirm maken onze mensen het verschil. De missie, visie en strategische doelen van Agrifirm worden door onze medewerkers

Nadere informatie

AGRIFIRM PERFORMANCE MANAGEMENT HANDLEIDING JANUARI 2015, VERSIE

AGRIFIRM PERFORMANCE MANAGEMENT HANDLEIDING JANUARI 2015, VERSIE AGRIFIRM PERFORMANCE MANAGEMENT HANDLEIDING JANUARI 2015, VERSIE 2015-2 AGRIFIRM PERFORMANCE MANAGEMENT HANDLEIDING Voor u ligt de Agrifirm Performance Management Handleiding. De handleiding geeft een

Nadere informatie

gelet op de instemming op grond van artikel 27, eerste lid, WOR van de Ondernemingsraad d.d. 8 november 2012;

gelet op de instemming op grond van artikel 27, eerste lid, WOR van de Ondernemingsraad d.d. 8 november 2012; Burgemeester en wethouders van Krimpen aan den IJssel; gelet op artikel 15:1:15 van CAR-UWO gelet op de instemming op grond van artikel 27, eerste lid, WOR van de Ondernemingsraad d.d. 8 november 2012;

Nadere informatie

NERF HRM-implementatie augustus 2005

NERF HRM-implementatie augustus 2005 Jaargesprekscyclus NERF HRM-implementatie augustus 2005 NERF-visie op Human Resource Management (HRM) Veel organisaties kiezen ervoor om hun organisatie en de personele inrichting ervan vorm te geven volgens

Nadere informatie

Handleiding voor het Beoordelingsgesprek

Handleiding voor het Beoordelingsgesprek Handleiding voor het Beoordelingsgesprek Inhoud Pagina 1. Inleiding 3 2. Doel en achtergrond van het beoordelingsgesprek 3 3. De beoordelingsprocedure Stap 1: het voorlopig invullen van het Ontwikkelingsformulier

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Inleiding 2

Hoofdstuk 1 Inleiding 2 Gesprekscyclus Scholengroep Rijk van Nijmegen Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleiding 2 Hoofdstuk 2 Gesprekscyclus Opbouw De tweejarige scyclus van SGRvN - Het voortgangs - Het beoordelings 4 4 4 5 6 Hoofdstuk

Nadere informatie

Performance Management in de KLM Hoe draagt P&O bij aan resultaatgerichte besturing van de KLM?

Performance Management in de KLM Hoe draagt P&O bij aan resultaatgerichte besturing van de KLM? Performance Management in de KLM Hoe draagt P&O bij aan resultaatgerichte besturing van de KLM? Paul Jansen Manager Compensation & Benefits, Juni 2006 1 Agenda: Performance Management in de KLM Waarom

Nadere informatie

Handleiding voor het Beoordelingsgesprek

Handleiding voor het Beoordelingsgesprek Handleiding voor het Beoordelingsgesprek Inhoud Pagina 1. Inleiding 3 2. Doel en achtergrond van het beoordelingsgesprek 3 3. De beoordelingsprocedure Stap 1: het voorlopig invullen van het Ontwikkelingsformulier

Nadere informatie

VERVOLG BIJLAGE 12 MODEL BEOORDELINGSGESPREK

VERVOLG BIJLAGE 12 MODEL BEOORDELINGSGESPREK VERVOLG BIJLAGE 12 MODEL BEOORDELINGSGESPREK FORMULIER BEOORDELINGSGESPREK ALGEMEEN Het formulier Beoordelingsgesprek Algemeen is bestemd voor alle functies binnen de Cao Apotheken, met uitzondering van

Nadere informatie

GESPREKSCYCLUS EN BEOORDELEN. Aandachtspunten voor de OR

GESPREKSCYCLUS EN BEOORDELEN. Aandachtspunten voor de OR GESPREKSCYCLUS EN BEOORDELEN Aandachtspunten voor de OR Gesprekscyclus Plannen: afspraken maken over: Voortgang: Beoordelen: dia 2 Gewenste resultaten Te ontwikkelen competenties Wat heb je nodig? Ben

Nadere informatie

R e s u lta at e n O n t w i k k e l i n g

R e s u lta at e n O n t w i k k e l i n g R e s u lta at e n O n t w i k k e l i n g koptekst R&O - g e s p re k Wageningen UR Human Resources RESULTAAT en ONTWIKKELING Medewerkers maken de kwaliteit van Wageningen UR. Om als medewerkers kwaliteit

Nadere informatie

Regeling gesprekscyclus (jaargesprekken en beoordelingsgesprekken)

Regeling gesprekscyclus (jaargesprekken en beoordelingsgesprekken) Regeling gesprekscyclus (jaargesprekken en beoordelingsgesprekken) Nummer: 11.0006848 Versie: 1.0. Vastgesteld door het DB d.d. Deze regeling treedt in werking op 1 januari 2012 doc.: pz_alle/regelingen/gesprekscyclus

Nadere informatie

Stappenplan Beheerst beloningsbeleid

Stappenplan Beheerst beloningsbeleid Stappenplan Beheerst beloningsbeleid Beheerst beloningsbeleid is belangrijk bij het streven naar een bedrijfscultuur waarbij het klantbelang centraal staat. De AFM ziet erop toe dat van het beloningsbeleid

Nadere informatie

Stappenplan Beheerst beloningsbeleid

Stappenplan Beheerst beloningsbeleid Stappenplan Beheerst beloningsbeleid Beheerst beloningsbeleid is belangrijk bij het streven naar een bedrijfscultuur waarbij het klantbelang centraal staat. De AFM ziet erop toe dat van het beloningsbeleid

Nadere informatie

Beoordelingsgesprekken binnen de Onderwijsgroep Galilei

Beoordelingsgesprekken binnen de Onderwijsgroep Galilei Beoordelingsgesprekken binnen de Onderwijsgroep Galilei Inleiding In de voorliggende notitie wordt het algemeen kader geschetst ten behoeve van de beoordelingsgesprekken van alle personeelsleden op alle

Nadere informatie

REGELING JAARGESPREKKEN EN PERSONEELSBEOORDELING. Vastgesteld door het college van B&W te Vlissingen op 9 december 2014

REGELING JAARGESPREKKEN EN PERSONEELSBEOORDELING. Vastgesteld door het college van B&W te Vlissingen op 9 december 2014 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Vlissingen. Nr. 787 december 01 REGELING JAARGESPREKKEN EN PERSONEELSBEOORDELING Vastgesteld door het college van B&W te Vlissingen op 9 december 01 Burgemeester

Nadere informatie

Regeling beheerst beloningsbeleid Wft Besluitvorming over het beloningsbeleid voor Identified Staff

Regeling beheerst beloningsbeleid Wft Besluitvorming over het beloningsbeleid voor Identified Staff Regeling beheerst beloningsbeleid Wft 2014 Rapportage beloningsbeleid Identified Staff KAS BANK over 2017 KAS BANK publiceert jaarlijks ten aanzien van medewerkers wier beroepswerkzaamheden haar risicoprofiel

Nadere informatie

Het hoe en waarom van Personeelsgesprekken

Het hoe en waarom van Personeelsgesprekken Het hoe en waarom van Personeelsgesprekken Personeelsgesprekken Het personeelsgesprek (ook wel functioneringsgesprek) is een belangrijk instrument dat ingezet kan worden voor een heldere arbeidsverhouding

Nadere informatie

Beoordelingskader Dashboardmodule Betalingsachterstanden hypotheken

Beoordelingskader Dashboardmodule Betalingsachterstanden hypotheken Beoordelingskader Dashboardmodule Betalingsachterstanden hypotheken Hieronder treft u per onderwerp het beoordelingskader aan van de module Betalingsachterstanden hypotheken 2014-2015. Ieder onderdeel

Nadere informatie

Variabel beloningsbeleid Identified Staff Kempen & Co

Variabel beloningsbeleid Identified Staff Kempen & Co Variabel beloningsbeleid Identified Staff u 2014 heeft een zorgvuldig, beheerst en duurzaam beloningsbeleid, dat vanzelfsprekend voldoet aan de geldende wettelijke vereisten. Belangrijke doelen van dit

Nadere informatie

Regeling gesprekscyclus UW Samenwerking

Regeling gesprekscyclus UW Samenwerking Het Dagelijks bestuur van UW Samenwerking; gelet op artikel 125 van de Ambtenarenwet, artikel 33 van de Wet gemeenschappelijke regelingen, artikel 13, lid 2, sub e en artikel 20, lid van de gemeenschappelijke

Nadere informatie

Uitgangspunt is dat er jaarlijks een gesprek plaats vindt tussen medewerker en leidinggevende(n).

Uitgangspunt is dat er jaarlijks een gesprek plaats vindt tussen medewerker en leidinggevende(n). Kaderregeling gesprekscyclus PRIMAIR Onderwijs en REC stelling. De CAO PO geeft aan (artikel 9.4) dat de werkgever periodiek met elke werknemer gesprekken dient te voeren over het (toekomstig) functioneren.

Nadere informatie

Beoordelingskader Dashboardmodule Claimafhandeling

Beoordelingskader Dashboardmodule Claimafhandeling Beoordelingskader Dashboardmodule Claimafhandeling I. Prestatie-indicatoren Een verzekeraar beschikt over verschillende middelen om de organisatie of bepaalde processen binnen de organisatie aan te sturen.

Nadere informatie

Modelformulieren Gesprekscyclus. Bijlage WGB 08-2g

Modelformulieren Gesprekscyclus. Bijlage WGB 08-2g Modelformulieren Gesprekscyclus Bijlage WGB 08-2g Model formulier planningsgesprek Waterschap:... 1 Dienst: 1a onderdeel: 2 Betreft: 2a 2b 2c Naam: Geboortedatum: Salarisschaal: 3 Functie: 3a 3b Datum

Nadere informatie

1... Advies van de Raad van Opdrachtgevers uit de vergadering 9 maart 2015: akkoord

1... Advies van de Raad van Opdrachtgevers uit de vergadering 9 maart 2015: akkoord Agendapunt voor de vergadering van het algemeen bestuur RUD-Drenthe Vergadering 30 maart 2015 Datum: 17 februari 2015 Opsteller: R.G.J. Derksen Johan Vogelaar, directeur RUD Drenthe Openbaar ja Onderwerp

Nadere informatie

24 Personeelsgesprekken- en personeelsbeoordeling

24 Personeelsgesprekken- en personeelsbeoordeling 24 Personeelsgesprekken- en personeelsbeoordeling HOOFDSTUK 1 Begripsbepalingen Artikel 24:1:1:1 Begripsbepalingen Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder: a. Medewerker: de ambtenaar

Nadere informatie

overwegende dat het in het kader van een goed personeelsbeleid vereist is een regeling voor de gesprekkencyclus

overwegende dat het in het kader van een goed personeelsbeleid vereist is een regeling voor de gesprekkencyclus CVDR Officiële uitgave van Heusden. Nr. CVDR336150_1 25 juli 2017 Regeling gesprekkencyclus gemeente Heusden 2014 Burgemeester en wethouders van de gemeente Heusden; overwegende dat het in het kader van

Nadere informatie

Regeling functionerings- en beoordelingsgesprekken 2010

Regeling functionerings- en beoordelingsgesprekken 2010 CVDR Officiële uitgave van Tubbergen. Nr. CVDR55276_1 13 februari 2018 Regeling functionerings- en beoordelingsgesprekken 2010 Het college van burgemeester en wethouders van Tubbergen gelet op het bepaalde

Nadere informatie

Handleiding voor leidinggevenden

Handleiding voor leidinggevenden Handleiding voor leidinggevenden Inleiding Waarom R&O-gesprekken Het startgesprek Het R&O-gesprek Voorbereiding algemeen Het voeren van het gesprek Verslaglegging met behulp van het formulier Het voortgangsgesprek

Nadere informatie

Beheerst Beloningsbeleid De Heer & Partners BV De Heer & Partners

Beheerst Beloningsbeleid De Heer & Partners BV De Heer & Partners Beheerst Beloningsbeleid De Heer & Partners BV De Heer & Partners Doel beloningsbeleid Ons beloningsbeleid is in eerste instantie gericht op het bevorderen, aantrekken en behouden van goede gekwalificeerde

Nadere informatie

Beloningsbeleid 4 januari 2012

Beloningsbeleid 4 januari 2012 Beloningsbeleid 4 januari 2012 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doel beloningsbeleid 4 Uitgangspunten beloningsbeleid 4 Inschaling en beschrijving beloning 4 Beloningsmodel onderneming 5 Risicobeheersing 5 Beoordeling

Nadere informatie

Artikel I De Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling Provincies wordt gewijzigd als volgt.

Artikel I De Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling Provincies wordt gewijzigd als volgt. WIJZIGING REGELINGEN Artikel I De Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling Provincies wordt gewijzigd als volgt. A. Artikel C.7 met opschrift komt als volgt te luiden. Artikel C.7, Salarisontwikkeling bij

Nadere informatie

Beloningsbeleid Januari 2012

Beloningsbeleid Januari 2012 Beloningsbeleid Januari 2012 Inhoudsopgave Inleiding 2 Doel beloningsbeleid 3 Uitgangspunten beloningsbeleid 3 Inschaling en beschrijving beloning 3 Beloningsmodel onderneming 4 Risicobeheersing 4 Variabele

Nadere informatie

Bijlage 1 artikel 15:1:15:1 AGV FORMULIER JAARPLAN, ONTWIKKELING EN FUNCTIONEREN

Bijlage 1 artikel 15:1:15:1 AGV FORMULIER JAARPLAN, ONTWIKKELING EN FUNCTIONEREN Bijlage 1 artikel 15:1:15:1 AGV FORMULIER JAARPLAN, ONTWIKKELING EN FUNCTIONEREN Gegevens direct leidinggevende Naam direct leidinggevende Functie leidinggevende Gegevens medewerker Naam en voorletters

Nadere informatie

Visie op belonen. Rabobank Groep

Visie op belonen. Rabobank Groep Visie op belonen Rabobank Groep 2014 1 Contactgegevens: Human Resources Rabobank Humanresourcesrabobank@rn.rabobank.nl 2 Visie op belonen Intentieverklaring De Rabobank Groep hanteert een zorgvuldig, beheerst

Nadere informatie

ONTWIKKELEN EN PRESTEREN MET DE GESPREKKENCYCLUS

ONTWIKKELEN EN PRESTEREN MET DE GESPREKKENCYCLUS ONTWIKKELEN EN PRESTEREN MET DE GESPREKKENCYCLUS Tot nu toe was je gewend aan één jaarlijks functioneringsgesprek. We hebben een nieuwe visie op die gesprekken ontwikkeld en dat betekent dat vanaf 2014

Nadere informatie

Handleiding bij het opstellen van een Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)

Handleiding bij het opstellen van een Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) Handleiding bij het opstellen van een Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) In de voorbereiding op het Pop gesprek stelt de medewerker een persoonlijk ontwikkelingsplan op. Hierbij maakt de medewerker gebruik

Nadere informatie

Kwaliteitsdocument. Titel document o Procedure Persoonlijk Ontwikkel Gesprek o HKZ no: 5.1.5

Kwaliteitsdocument. Titel document o Procedure Persoonlijk Ontwikkel Gesprek o HKZ no: 5.1.5 Kwaliteitsdocument Titel document o Procedure Persoonlijk Ontwikkel Gesprek o HKZ no: 5.1.5 Doel o Afspraken met betrekking tot persoonlijke ontwikkelpunten van de medewerker zijn vastgelegd o Deze dienen

Nadere informatie

Evaluatie eerste fase. Pilot CES en HR. Performance management

Evaluatie eerste fase. Pilot CES en HR. Performance management Evaluatie eerste fase Pilot CES en HR Performance management 1. Inleiding Onderstaand leest u de evaluatie van de pilot performance management bij CES en HR. We willen weten of we met de implementatie

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP)

Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP) Hoofdstuk 18 Extra informatie Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP) Het Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP) is bedoeld om een medewerker persoonlijk in de gelegenheid te stellen in eigen woorden te vertellen

Nadere informatie

Recept 4: Hoe meten we praktisch onze resultaten? Weten dat u met de juiste dingen bezig bent

Recept 4: Hoe meten we praktisch onze resultaten? Weten dat u met de juiste dingen bezig bent Recept 4: Hoe meten we praktisch onze resultaten? Weten dat u met de juiste dingen bezig bent Het gerecht Het resultaat: weten dat u met de juiste dingen bezig bent. Alles is op een bepaalde manier meetbaar.

Nadere informatie

Functieprofiel: Teamleider Functiecode: 0203

Functieprofiel: Teamleider Functiecode: 0203 Functieprofiel: Teamleider Functiecode: 0203 Doel Plannen en organiseren van de werkzaamheden en aansturen van de medewerkers binnen een team, binnen het vastgestelde beleid van een overkoepelende eenheid

Nadere informatie

Regeling Gesprekkencyclus (vastgesteld door CvB d.d.., na verkregen goedkeuring P(G)MR d.d..)

Regeling Gesprekkencyclus (vastgesteld door CvB d.d.., na verkregen goedkeuring P(G)MR d.d..) Regeling Gesprekkencyclus (vastgesteld door CvB d.d.., na verkregen goedkeuring P(G)MR d.d..) Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1 Verantwoording 2. Regeling 2.1 Begripsbepaling 2.2 Uitgangspunten 2.3 Het functioneringsgesprek:

Nadere informatie

Gespreksleidraad CAO-regelingen 2015

Gespreksleidraad CAO-regelingen 2015 Gespreksleidraad CAO-regelingen 2015 Doel van het document dat voor u ligt is om handvatten te bieden voor het voeren van de gesprekken binnen de schoolorganisatie naar aanleiding van de veranderingen

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Nr. 56 28 mei 2015 Regeling functioneringsmanagement Veiligheidsregio Midden-en

Nadere informatie

De volgende uitgangspunten bij het opstellen van ons beloningsbeleid worden gehanteerd.

De volgende uitgangspunten bij het opstellen van ons beloningsbeleid worden gehanteerd. Beheerst Beloningsbeleid Doel beloningsbeleid Ons beloningsbeleid is in eerste instantie gericht op het bevorderen, aantrekken en behouden van goede gekwalificeerde medewerkers. Dit alles binnen een beheerste

Nadere informatie

-Concept- Gesprekkencyclus

-Concept- Gesprekkencyclus -Concept- Gesprekkencyclus Gemeente Krimpen aan den IJssel Concept versie 6, 24-09-2012 Inhoud 1. Waarom een gesprekkencyclus?... 3 2 Resultaatgericht werken en sturen... 4 3 Relatie met andere personeelsinstrumenten...

Nadere informatie

De remuneratie disclosure is conform artikel 25 van de RBB.

De remuneratie disclosure is conform artikel 25 van de RBB. Remuneratie disclosure 2013 De remuneratie disclosure betreft de remuneratie van de leden van de Raad van Bestuur, de leden van de Raad van Commissarissen en de groep functionarissen die in het nieuwe

Nadere informatie

Beloningsbeleid DUPI Insurance Group B.V.

Beloningsbeleid DUPI Insurance Group B.V. Beloningsbeleid DUPI Insurance Group B.V. Colofon Titel Beloningsbeleid DUPI Insurance Group B.V. Versie 3.0 Ingangsdatum 1 januari 2016 Geldig tot 1 januari 2017 Samengesteld door Laatste versie bewerkt

Nadere informatie

Regeling Beheerst Beloningsbeleid Publicatie boekjaar 2015

Regeling Beheerst Beloningsbeleid Publicatie boekjaar 2015 Regeling Beheerst Beloningsbeleid Publicatie boekjaar 2015 Besluitvormingsproces vaststelling beloningsbeleid De remuneratie- en selectie/ benoemingscommissie (hierna remuneratiecommissie ) bestaat uit

Nadere informatie

BEHEERST BELONINGSBELEID

BEHEERST BELONINGSBELEID BEHEERST BELONINGSBELEID Beheerst beloningsbeleid is belangrijk bij het streven naar een bedrijfscultuur waarbij het klantbelang centraal staat. Als toezichthouder ziet de AFM erop toe dat van het beloningsbeleid

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Regio Nijmegen. Nr. 234 14 augustus 2015 Kaderregeling gesprekkencyclus ODRN 2015 Het Dagelijks Bestuur

Nadere informatie

Competency Check. Datum:

Competency Check. Datum: Competency Check Naam: Sample Candidate Datum: 08-08-2013 Over dit rapport: Dit rapport is op automatische wijze afgeleid van de resultaten van de vragenlijst welke door de heer Sample Candidate is ingevuld.

Nadere informatie

Over Performance Dialogue

Over Performance Dialogue Over Performance Dialogue Wij ondersteunen organisaties bij het versterken van de dialoog tussen de organisatie en haar medewerkers over functioneren en presteren. Dit doen wij door middel van training

Nadere informatie

Gelet op de instemming van de Ondernemingsraad d.d. 31 mei 2018;

Gelet op de instemming van de Ondernemingsraad d.d. 31 mei 2018; CVDR Officiële uitgave van Heerhugowaard. Nr. CVDR612198_1 14 augustus 2018 Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heerhugowaard houdende regels omtrent personeelsbeoordeling

Nadere informatie

Instructie Praktijkopleider of BPV Beoordelaar

Instructie Praktijkopleider of BPV Beoordelaar Instructie Praktijkopleider of BPV Beoordelaar Ontwikkelingsgericht Praktijkbeoordelen.nl DOSSIER : Alle DOSSIERCREBO : Alle KWALIFICATIE : Alle KWALIFICATIECREBO : Alle NIVEAU : Alle COHORT : Vanaf 2015

Nadere informatie

Gemeente Raalte Regeling HRM gesprekken 2.0

Gemeente Raalte Regeling HRM gesprekken 2.0 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Raalte. Nr. 28289 21 mei 2014 Gemeente Raalte Regeling HRM gesprekken 2.0 Burgemeester en wethouders van de gemeente Raalte, overwegende dat het gewenst is in

Nadere informatie

Doel. Context VSNU UFO/INDELINGSINSTRUMENT FUNCTIEFAMILIE MANAGEMENT & BESTUURSONDERSTEUNING AFDELINGSHOOFD VERSIE 4 APRIL 2017

Doel. Context VSNU UFO/INDELINGSINSTRUMENT FUNCTIEFAMILIE MANAGEMENT & BESTUURSONDERSTEUNING AFDELINGSHOOFD VERSIE 4 APRIL 2017 Afdelingshoofd Doel Zorgdragen voor de vorming van beleid voor de eigen functionele discipline, alsmede zorgdragen voor de organisatorische en personele aansturing van één of meerdere werkprocessen, binnen

Nadere informatie

Remuneratierapport 2015 Loyalis N.V.

Remuneratierapport 2015 Loyalis N.V. Remuneratierapport 2015 Loyalis N.V. Voorwoord Dit remuneratierapport geeft inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen in het beloningsbeleid van Loyalis N.V. over het jaar 2015. Met dit rapport wil Loyalis

Nadere informatie

Functieprofiel: Directeur Service Eenheid Functiecode: 0206

Functieprofiel: Directeur Service Eenheid Functiecode: 0206 Functieprofiel: Directeur Service Eenheid Functiecode: 0206 Doel Voorbereiden en uitvoeren van het beleid van in het algemeen en van de eigen service in het bijzonder, alsmede het leidinggeven aan de werkzaamheden

Nadere informatie

Persoonlijke rapportage van B. Smit

Persoonlijke rapportage van B. Smit Persoonlijke rapportage van B. Smit P E O P L E I M P R O V E P E R F O R M A N C E Computerweg 1, 3542 DP Utrecht Postbus 1087, 3600 BB Maarssen tel. 0346-55 90 10 fax 0346-55 90 15 www.picompany.nl servicedesk@picompany.nl

Nadere informatie

Remuneratierapport 2014 Loyalis N.V.

Remuneratierapport 2014 Loyalis N.V. Remuneratierapport 2014 Loyalis N.V. Voorwoord Dit remuneratierapport geeft inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen in het beloningsbeleid van Loyalis N.V. over het jaar 2014. Met dit rapport wil Loyalis

Nadere informatie

De huidige regelingen met betrekking tot pensioenen en overige secundaire arbeidsvoorwaarden blijven ongewijzigd.

De huidige regelingen met betrekking tot pensioenen en overige secundaire arbeidsvoorwaarden blijven ongewijzigd. Remuneratiebeleid De remuneratiecommissie van Ctac richt zich op de honorering van de Raad van Bestuur en de inhoud van dit document is ingegeven door de veranderende regelgeving in het kader van de nieuwe

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD VAN ZEELAND

PROVINCIAAL BLAD VAN ZEELAND Nummer 46 van 2010 PROVINCIAAL BLAD VAN ZEELAND Wijziging Collectieve Arbeidsvoorwaarderegeling Provincies. Gedeputeerde Staten van Zeeland, besluiten: 1. De Collectieve Arbeidsvoorwaarderegeling Provincies

Nadere informatie

DIENSTHOOFD. Netinfradiensten Domeindiensten/Technische diensten Asse, Brugge, Gent, Ronse

DIENSTHOOFD. Netinfradiensten Domeindiensten/Technische diensten Asse, Brugge, Gent, Ronse 1/7 1. SITUERING VAN DE FUNCTIE Operationele entiteit Standplaats Dienstchef Weddenschaal Netinfradiensten Domeindiensten/Technische diensten Asse, Brugge, Gent, Ronse A4a - A4b (of indien van toepassing

Nadere informatie

Appraisal. Datum:

Appraisal. Datum: Appraisal Naam: Sample Candidate Datum: 08-08-2013 Over dit rapport: Dit rapport is op automatische wijze afgeleid van de resultaten van de vragenlijst welke door de heer Sample Candidate is ingevuld.

Nadere informatie

Beoordelen en Belonen

Beoordelen en Belonen Beoordelen en Belonen NERF HRM-implementatie augustus 2005 NERF-visie op Human Resource Management (HRM) Veel organisaties kiezen ervoor om hun organisatie en de personele inrichting ervan vorm te geven

Nadere informatie

Contents 1 Handleiding Formulier Jaargesprek UT Algemeen De web applicatie jaargesprekken INTRODUCTIE

Contents 1 Handleiding Formulier Jaargesprek UT Algemeen De web applicatie jaargesprekken INTRODUCTIE Contents 1 Handleiding Formulier Jaargesprek UT.... 2 1.1 Algemeen... 2 1.2 De web applicatie jaargesprekken... 2 2 INTRODUCTIE... 2 2.1 MIJN JAARGESPREKKEN... 4 2.1.1 Toevoegen Jaargesprek:... 4 2.1.2

Nadere informatie

Captin verleend de volgende beleggingsdiensten: ontvangen en doorgeven van orders en voert de beleggingsactiviteit het exploiteren van een MTF uit.

Captin verleend de volgende beleggingsdiensten: ontvangen en doorgeven van orders en voert de beleggingsactiviteit het exploiteren van een MTF uit. Beloningsbeleid Beheerst beloningsbeleid 1.Inleidend Captin verleend de volgende beleggingsdiensten: ontvangen en doorgeven van orders en voert de beleggingsactiviteit het exploiteren van een MTF uit.

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING. Het afdelingshoofd Technische Zaken staat in voor de algemene leiding van de afdeling technische zaken.

FUNCTIEBESCHRIJVING. Het afdelingshoofd Technische Zaken staat in voor de algemene leiding van de afdeling technische zaken. FUNCTIEBESCHRIJVING Functie Graadnaam: AFDELINGSHOOFD Afdeling TECHNISCHE ZAKEN Functienaam: AFDELINGSHOOFD Dienst TECHNISCHE ZAKEN Functionele loopbaan: A4a A4b Omschrijving van de afdeling en dienst

Nadere informatie

Reglement Jaargesprekken en Beoordeling Universiteit Maastricht 2008

Reglement Jaargesprekken en Beoordeling Universiteit Maastricht 2008 Het College van Bestuur heeft, overwegende dat en gelet op Reglement Jaargesprekken en Beoordeling een bewust personeelsmanagement, mede inhoudende een reglement jaargesprekken en beoordeling, van essentieel

Nadere informatie

Reglement HR commissie van de raad van commissarissen

Reglement HR commissie van de raad van commissarissen Reglement HR commissie van de raad van commissarissen Vaststelling en wijziging reglement. Artikel 1. 1.1. Dit reglement is vastgesteld door de raad van commissarissen met ingang van 1 januari 2016. 1.2.

Nadere informatie

beter leren, fijner werken, sneller groeien Performance Management workshop HR Live congres 28-10-2014 The Courseware Company Welkom!

beter leren, fijner werken, sneller groeien Performance Management workshop HR Live congres 28-10-2014 The Courseware Company Welkom! beter leren, fijner werken, sneller groeien Performance Management workshop HR Live congres 28-10-2014 The Courseware Company Welkom! Agenda Introductie Performance Management Stellingen Afsluiting Luciano

Nadere informatie

Graag retour naar de secretaris Paul Verkerk vóór 14 juli a.s. via p.verkerk@rudutrecht.nl

Graag retour naar de secretaris Paul Verkerk vóór 14 juli a.s. via p.verkerk@rudutrecht.nl Zelfevaluatie Aan het Dagelijks Bestuur van de RUD Utrecht Van: Saskia Borgers 7 juli 2015 Betreft: zelfevaluatie Dagelijks Bestuur RUD Utrecht Hierbij de vragenlijst zelfevaluatie Dagelijks Bestuur RUD

Nadere informatie

Bijlage C behorende bij artikel 2 lid 3 Besluit personeel veiligheidsregio

Bijlage C behorende bij artikel 2 lid 3 Besluit personeel veiligheidsregio Bijlage C behorende bij artikel 2 lid 3 Besluit personeel veiligheidsregio Supplement f. Functie procesmanager multidisciplinair oefenen Functie zoals genoemd in artikel 2 lid 3 sub f Besluit personeel

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van gemeenschappelijke regeling Werk & Inkomen Lekstroom. Nr. 249 12 mei 2016 Regeling gesprekscyclus Werk en Inkomen Lekstroom Het dagelijks bestuur

Nadere informatie

Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak

Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak Inhoud Inleiding 3 Stap 1 De noodzaak vaststellen 4 Stap 2 De business case 5 Stap 3 Probleemverdieping 6 Stap 4 Actieplan 8 Stap 5

Nadere informatie

Gelet op artikel 15:1:15 van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Maastricht;

Gelet op artikel 15:1:15 van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Maastricht; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Maastricht. Nr. 18893 4 april 2014 Regeling gesprekscyclus het goede gesprek. BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN MAASTRICHT, Gelet op artikel 15:1:15 van de Arbeidsvoorwaardenregeling

Nadere informatie

Zelfevaluatie Kwaliteitslabel Sociaal Werk

Zelfevaluatie Kwaliteitslabel Sociaal Werk Zelfevaluatie Kwaliteitslabel Sociaal Werk Kerngegevens Gegevens organisatie Gegevens zelfevaluatie Naam en adres organisatie Zelfevaluatie ingevuld op [Datum] Scope [werkzaamheden, onderdelen en locaties

Nadere informatie

REGELING GESPREKSCYCLUS GEMEENTE APPINGEDAM 2016

REGELING GESPREKSCYCLUS GEMEENTE APPINGEDAM 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Appingedam. Nr. 27426 22 februari 2017 REGELING GESPREKSCYCLUS GEMEENTE APPINGEDAM 2016 Burgemeester en wethouders van de gemeente Appingedam, gelet op de desbetreffende

Nadere informatie

FORMULIER FUNCTIEPROFIEL

FORMULIER FUNCTIEPROFIEL FORMULIER FUNCTIEPROFIEL Basisgegevens Datum 9-6-2015 Naam van de functie: HR Manager Plaats in de organisatie Rapporteert aan of werkt onder leiding van: directie Geeft leiding aan: afdeling P&O Doel

Nadere informatie

SERVICECODE AMSTERDAM

SERVICECODE AMSTERDAM SERVICECODE AMSTERDAM Inleiding Stadsdeel Zuidoost heeft de ambitie om tot de top drie van stadsdelen met de beste publieke dienstverlening van Amsterdam te horen. Aan deze ambitie wil het stadsdeel vorm

Nadere informatie

Informatie 4Challenge Performance Indicator.

Informatie 4Challenge Performance Indicator. Informatie 4Challenge Performance Indicator. Dit systeem is ondersteunend aan de functionerings- en beoordelingscyclus die het management doorloopt met de eigen medewerkers. De functieprofielen dienen

Nadere informatie

Key Performance Indicators gericht op klantbelang (2)

Key Performance Indicators gericht op klantbelang (2) Key Performance Indicators gericht op klantbelang (2) Om daadwerkelijk het klantbelang centraal te stellen, is het nodig dat financiële ondernemingen Key Performance Indicators (KPI s) gericht op het klantbelang

Nadere informatie

Matrix referentieprofiel Manager Zakelijke Relaties

Matrix referentieprofiel Manager Zakelijke Relaties Kwantitatieve gegevens van de eenheid Manager Zakelijke Relaties A Manager Zakelijke Relaties B Functiegroep 9 Functiegroep 10 Voor de kwantitatieve richtlijnen t.a.v. omvang van de afdeling en aantallen

Nadere informatie

HOW TO: OMGAAN MET SLECHT FUNCTIONERENDE MEDEWERKERS

HOW TO: OMGAAN MET SLECHT FUNCTIONERENDE MEDEWERKERS HOW TO: OMGAAN MET SLECHT FUNCTIONERENDE MEDEWERKERS INTRODUCTIE Elk bedrijf krijgt wel eens te maken met een medewerker die niet functioneert zoals gehoopt. Dat is vervelend voor zowel de medewerker als

Nadere informatie

Beloningsbeleid van Binnendijk & Van Rijsbergen

Beloningsbeleid van Binnendijk & Van Rijsbergen Beloningsbeleid van Binnendijk & Van Rijsbergen Doel beloningsbeleid Ons beloningsbeleid is in eerste instantie gericht op het bevorderen, aantrekken en behouden van goede gekwalificeerde medewerkers.

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling Beloning Delfland

Uitvoeringsregeling Beloning Delfland Uitvoeringsregeling Beloning Delfland Ter tenuitvoerlegging van Hoofdstuk 3, artikelen 3.1.1, 3.1.6, 3.1.8 t/m 3.1.13, en artikel 6.1.8 van de Sectorale Arbeidsvoorwaardenregelingen Waterschapspersoneel

Nadere informatie

Werken en professionaliseren bij de Hogeschool van Amsterdam

Werken en professionaliseren bij de Hogeschool van Amsterdam Werken en professionaliseren bij de Hogeschool van Amsterdam Professionele ontwikkeling functioneren en beoordelen creating tomorrow Inhoudsopgave Voorwoord 1 Professionele ontwikkeling 2 Jaargesprek 3

Nadere informatie

MANAGEMENTSTATUUT 2 februari februari 2018

MANAGEMENTSTATUUT 2 februari februari 2018 MANAGEMENTSTATUUT 2 februari 2016 2 februari 2018 06.10.00.04 2 februari 2016-2 Inhoudsopgave Pre-ambule... 3 Artikel 1 Begripsbepalingen... 3 Artikel 2 Status en werkingsduur... 3 Artikel 3 Algemene taken

Nadere informatie

HANDLEIDING JAARGESPREK EN BEOORDELING

HANDLEIDING JAARGESPREK EN BEOORDELING Bijlage 4 HANDLEIDING JAARGESPREK EN BEOORDELING Aanwijzingen voor leidinggevende en medewerker Vaststelling van de juiste functiebeschrijving In de cao zijn nieuwe functiebeschrijvingen opgenomen (zie

Nadere informatie

Vergelijking tussen: Functie: General Manager Dijkhuis BV Afnamedatum: :26:42 Kandidaat: Verbaan, Jan Afnamedatum: :05:43

Vergelijking tussen: Functie: General Manager Dijkhuis BV Afnamedatum: :26:42 Kandidaat: Verbaan, Jan Afnamedatum: :05:43 Competentie match Score per domein Competentiescan Pagina 1 van 14 Score per schaal Competentiescan Pagina 2 van 14 Schaalscores per domein Werk Sociaal Toelichting bij de grafiek. In deze grafiek staan

Nadere informatie

Functieprofiel: Manager Functiecode: 0202

Functieprofiel: Manager Functiecode: 0202 Functieprofiel: Manager Functiecode: 0202 Doel Zorgdragen voor de vorming van beleid voor de eigen functionele discipline, alsmede zorgdragen voor de organisatorische en personele aansturing van een of

Nadere informatie

Kaderregeling gesprekscyclus VO met dienstverband onbepaalde tijd

Kaderregeling gesprekscyclus VO met dienstverband onbepaalde tijd Kaderregeling gesprekscyclus VO met dienstverband onbepaalde tijd t.b.v de scholen voor VO van de Lucas 1. Kaderregeling Deze Kaderregeling gesprekscyclus geldt voor alle medewerkers voortgezet onderwijs

Nadere informatie

Gezocht: Krachtige Stafmanager Financiën en Bedrijfsvoering. Voel jij je aangetrokken tot de dynamische ontwikkelingen binnen Primair Onderwijs?

Gezocht: Krachtige Stafmanager Financiën en Bedrijfsvoering. Voel jij je aangetrokken tot de dynamische ontwikkelingen binnen Primair Onderwijs? Gezocht: Krachtige Stafmanager Financiën en Bedrijfsvoering Voel jij je aangetrokken tot de dynamische ontwikkelingen binnen Primair Onderwijs? Ben jij de krachtige, financiële duizendpoot die behalve

Nadere informatie

B1 Het operationele programma slechts gedeeltelijk uit te voeren

B1 Het operationele programma slechts gedeeltelijk uit te voeren A. Wijzigingen in het operationele programma ( strategisch plan) voor de volgende jaren: In artikel 66 van Verordening (EG) nr. 1580/2007 wordt de mogelijkheid geboden om wijzigingen aan te brengen in

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 5.1 Lager kader

FUNCTIEFAMILIE 5.1 Lager kader Doel van de functiefamilie Leiden van een geheel van activiteiten en medewerkers en input geven naar het beleid teneinde een kwaliteitsvolle, klantgerichte dienstverlening te verzekeren en zodoende bij

Nadere informatie

Reglement functioneringsgesprekken

Reglement functioneringsgesprekken Reglement functioneringsgesprekken 1. Inleiding Een centrale taak van het management is personeelszorg. Het functioneringsgesprek is voor het management een hulpmiddel om gestalte te geven aan personeelszorg.

Nadere informatie