Vooraankondiging: Digitaal Erfgoedconferentie 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vooraankondiging: Digitaal Erfgoedconferentie 2012"

Transcriptie

1 Vooraankondiging: Digitaal Erfgoedconferentie 2012 De zevende editie van de Digitaal Erfgoedconferentie, DE conferentie 2012, vindt plaats op maandag 3 en dinsdag 4 december 2012 in De Doelen, Rotterdam. De Digitaal Erfgoedconferentie is de nationale conferentie over innovatie in het cultureel erfgoed. Programma & samenwerking CATCHPlus Stichting DEN vult het programma voor DE conferentie 2012 samen met CATCHPlus in. over het programma, sprekers en de mogelijkheid om in te schrijven wordt op een later tijdstip bekend gemaakt. DE conferentie Sinds 2004 organiseert Stichting DEN de Digitaal Erfgoedconferentie. Vanaf 2008 was het sectorinstituut Erfgoed Nederland mede-organisator. Mede door het feit dat Erfgoed Nederland op 31 juli 2012 de deuren sluit, zal de opzet van DE conferentie dit jaar een ander en iets kleinschaliger karakter krijgen. Lees meer over eerdere Digitaal Erfgoedconferenties en DISH op:

2 Subsidieoverzicht Digitaal Erfgoed Voor het zevende jaar op rij heeft Stichting DEN een handig overzicht samengesteld van fondsen en subsidieregelingen voor digitaal erfgoed. Het overzicht voor is nu online beschikbaar en te downloaden als pdf. Met het Overzicht Fondsen en Subsidiemogelijkheden voor digitaal erfgoed wil DEN de erfgoedinstellingen op weg helpen met de zoektocht naar geschikte fondsen in Nederland en Europa. De beschrijvingen zijn in mei en juni 2012 geactualiseerd, in overleg met de subsidiënten. Lees meer via Of bekijk de Subsidiewijzer, met een overzicht van alle subsidieregelingen.

3 DEN-symposium over 4 jaar Digitaliseren met Beleid Op 19 september 2012 organiseert Stichting DEN, met financiële steun van het ministerie van OCW, het symposium: 'Plan-Do-Check-Act: 4 jaar Digitaliseren met Beleid'. Het onderwerp: de balans opmaken binnen het erfgoedveld, na vier jaar steun vanuit het subsidieprogramma Digitaliseren met Beleid. De inschrijving voor de dag is geopend. Meld je nu aan! Tijdens de dag vinden presentaties en discussies plaats en is er gelegenheid voor persoonlijke kennisuitwisseling met 60 innovatieve projecten die binnen het subsidieprogramma Digitaliseren met Beleid zijn uitgevoerd. Vragen die tijdens het symposium centraal staan: Wat kunnen we als erfgoedinstellingen leren van de huidige situatie en wat heeft het subsidieprogramma voor de sector opgeleverd? Wanneer en waar? Woensdag 19 september uur (borrel na afloop) Madurodam, Den Haag Meld je nu aan! De kosten zijn 50 euro p/p, inclusief lunch, borrel en toegang tot Madurodam. Aanmelden is mogelijk via het online inschrijfformulier. Twitter Volg berichten over de bijeenkomst via #DmBSlot.

4 ENUMERATE-rapport geeft beeld van erfgoeddigitalisering in Europa In februari en maart van dit jaar werd vanuit het Europese project ENUMERATE een beknopte survey gehouden onder erfgoedinstellingen in Europa, bedoeld om de stand van zaken bij digitale erfgoedcollecties te verhelderen. Aan het onderzoek deden bijna 2000 instellingen mee in 29 landen. De resultaten van het onderzoek zijn nu gepubliceerd op de website van ENUMERATE. Interessante bevindingen Enkele opmerkelijke bevindingen in het ENUMERATE Core Survey rapport: Circa 83% van de erfgoedinstellingen heeft een digitale collectie. Van alle collecties is circa 20% gedigitaliseerd, terwijl circa 57% nog gedigitaliseerd zou moeten worden (23% van alle collecties komt niet in aanmerking voor digitalisering). Meer dan 50% van de erfgoedinstellingen verzamelt al born digital erfgoed. Circa 34% van de instellingen heeft een digitaliseringsplan en 23% heeft een op schrift gesteld beleid voor digitale duurzaamheid. Bij 85% van de instellingen wordt het gebruik van de digitale collectie met behulp van webstatistieken geregistreerd. Erfgoedinstellingen schatten in dat zij de komende twee jaar twee keer zoveel van hun digitale collecties via Europeana toegankelijk zullen maken dan nu het geval is. Gemiddeld werkt 3,3% van de betaalde medewerkers van erfgoedinstellingen fulltime aan erfgoedidgitalisering. Het ENUMERATE rapport besteed verder aandacht aan de bekostiging van digitale collecties. Vervolg van het onderzoek Het rapport is het eerste in een serie van drie publicaties die de komende tijd worden uitgebracht. Later dit jaar zal een meer diepgaande thematische survey worden georganiseerd, volgend jaar volgt er een update van het huidige rapport. Bekijk het rapport Ga naar de website van ENUMERATE of de LinkedIn-groep van ENUMERATE om het volledige rapport te bekijken. Enumerate en DEN Stichting DEN is met de Collections Trust (UK) initiatiefnemer van het ENUMERATEproject. In totaal vormen tien Europese partners de kern van het consortium, maar de ambitie is dat ENUMERATE in de drie jaar dat het project loopt zal uitgroeien tot een permanent 'thematisch netwerk' van erfgoedinstellingen.

5 Herziening van DE BASIS in volle gang Stichting DEN is momenteel druk bezig met het herzieningstraject van DE BASIS: de set met minimale eisen voor digitalisering van erfgoed. Vorige maand vond er een expertmeeting plaats over DE BASIS van vindbaarheid, afgelopen week volgde een expertmeeting over DE BASIS van vervaardiging van tekst. Herziening van DE BASIS voor vindbaarheid De expertmeeting over herziening van DE BASIS van vindbaarheid werd georganiseerd in samenwerking met de Vlaamse zusterorganisatie PACKED/CEST. De groep van dertien aanwezige experts bestond uit een brede vertegenwoordiging uit erfgoedinstellingen, universiteiten en bedrijven uit Nederland en Vlaanderen. Meedenken na publicatie De herziene tekst, die op basis van de meeting en commentaren van de experts is gemaakt, komt begin juli op de website van DEN zodat iedereen deze kan beoordelen. In tegenstelling tot de huidige tekst, biedt de nieuwe tekst meer tekstuele context aan de standaarden. Ook is er meer aandacht voor zoekmachine-doorzoekbaarheid van databases, de aansluiting bij de nationale aggregator voor Europeana en linked open data. Na publicatie vernemen we graag jullie mening! Herziening van DE BASIS voor vervaardiging Komende week volgt een expertmeeting over DE BASIS van vervaardiging van tekst en na de zomer een meeting over DE BASIS van vervaardiging van beeld. In de herfst volgen de onderdelen over de vervaardiging van audiovisueel materiaal en geoinformatie. Lees meer over DE BASIS:

6 Nieuwe DEN-kennisdossiers Beelddigitalisering Het verantwoord digitaliseren van een beeldcollectie is meer dan een simpele druk op knop van de scanner of het inhuren van een leverancier. Hoe pak je deze digitalisering aan en met welke aspecten moet je rekening houden? Lees het in de nieuwe DEN-kennisdossiers over de vervaardiging van beeld. In de kennisdossiers over de vervaardiging van beeld gaan we in op de verschillende onderdelen van beelddigitalisering. Het bestaande kennisdossier Beeld is aangevuld met onderliggende kennisdossiers waarin de volgende onderdelen aan de orde komen: Detailreproductie Ruis Tonale weergave Bitdiepte of kleurdiepte Kleurreproductie Kleurruimte Samen vormen deze kennisdossiers een handige beschrijving van het gehele digitaliseringsproces van een beeldcollectie. Bekijk alle kennisdossiers via het kennisdossier Beeld:

7 Nieuw in DE Projectenbank - juni 2012 Ook deze maand zijn er weer nieuwe projecten aangemeld en bestaande projecten aangevuld bij DE Projectenbank van DEN: Maçonniek Digitaal Beeldarchief Het doel van dit project is het online beschikbaar maken van de omvangrijke verzamelingen van de Orde van Vrijmetselaren. De collectie is ontsloten in de vorm van een digitale beeldbank en zal meer dan objecten bevatten. Bekijk het project 'Maçonniek Digitaal Beeldarchief' in DE Projectenbank. Onderwijs en digitaal erfgoed EPICS staat voor E-learning Platform In the Cultural heritage Sector en is een onderzoekstraject dat innovatieve modules wil ontwikkelen voor de aggregatie, didactisering, manipulatie en distributie van digitaal cultureel erfgoed. Met de demonstrator kunnen docenten digitale lespakketten samenstellen en distribueren via verschillende media (website, digitaal schoolbord, mobiel) naar hun leerlingen. Het project richt zich zowel op de technologische, juridische als gebruikersaspecten. Bekijk het project 'E-learning Platform in the Cultural heritage Sector' in DE Projectenbank. Virtueel Museum Vlaardingen Het project Virtueel Museum Vlaardingen is aangevuld met nieuwe informatie over de ervaringen die binnen het project zijn opgedaan. Een belangrijke les die daaruit voortgekomen is, is dat de samenwerking met externe partijen beter verloopt als er meerdere personen bij betrokken zijn. Meer lezen over de ervaringen binnen het project Virtueel Museum Vlaardingen, ontdekkingstocht door een archeologisch landschap. Wil jij ook uitgelicht worden in onze projectenbank en nieuwsbrief? Meld dan je project aan via ons online formulier. Lees meer over DE Projectenbank via:

8 Strategische Agenda CCDD gepresenteerd Op dinsdag 5 juni 2012 heeft de Culturele Coalitie Digitale Duurzaamheid (CCDD) haar Strategische Agenda gepresenteerd. Tijdens de feestelijke bijeenkomst 'Digitale collecties voor de eeuwigheid?' werd de Strategische Agenda aangeboden aan Marjan Hammersma, directeur Media, Letteren en Bibliotheken van het Ministerie van OCW. De CCDD is een netwerkverband van professionele culturele instellingen, die duurzame toegankelijkheid in de culturele sector vorm gaan geven en dienen als aanspreekpunt voor beleidsmakers en de Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid (NCDD). In de Strategische Agenda heeft de CCDD vastgelegd welke concrete acties zij op de korte- en op de lange termijn wil ondernemen om de duurzame toegankelijkheid van gedigitaliseerd en digital-born erfgoed op de kaart te zetten. De zes kernpunten uit de strategische agenda zijn: Lobby overheden Relaties onderhouden Bewustwording Beleidsmatige inbedding Samenwerking Onderzoek initiëren Het eerste exemplaar van de Strategische Agenda werd aan Marjan Hammersma (links) aangeboden door Sandra den Hamer, directeur van EYE Film Instituut Nederland en voorzitter van de CCDD. Reactie Marjan Hammersma Het eerste exemplaar van de Strategische Agenda werd aan Marjan Hammersma aangeboden door Sandra den Hamer, directeur van EYE Film Instituut Nederland en voorzitter van de CCDD. Volgens Hammersma kon de Strategische Agenda niet op een beter moment verschijnen, nu het Ministerie van OCW zich net weer aan het oriënteren is op haar rol in visievorming en netwerkvorming op het gebied van digitale duurzaamheid. Een jaar of tien geleden heeft het Ministerie zich ingespannen om ervoor te zorgen dat scholen werden voorzien van computers en dat de culturele sector geld kreeg om haar collecties te digitaliseren. Momenteel is OCW zich aan het heroriënteren op haar rol in dit nieuwe netwerk. De recent verschenen Strategische Agenda kan daarbij goed gebruikt worden. Hammersma toonde zich verheugd dat de culturele sector erin is geslaagd zich te verenigen en als een volwaardige gesprekspartner kan worden beschouwd met

9 betrekking tot de problematiek van digitale duurzaamheid. Ook gaf zij aan dat OCW graag een partner wil zijn in het netwerk om mee te denken. OCW heeft drie thema s geïdentificeerd die zij voor haar nieuwe rol van belang acht en waarop zij samen met de belanghebbenden een visie wil ontwikkelen: Openbaarheid, hergebruik en auteursrechten Infrastructuur en toegankelijkheid van alle werken Digitale duurzaamheid Tijdens de bijeenkomst waren er verder presentaties over verschillende aspecten van digitale duurzaamheid door Gaby Wyers (Hoofd Collecties, NiMK), Laurents Sesink (Hoofd Infrastructuur ICT, DANS) en Judith van Gent (Teamleider Documentatie, Amsterdam Museum). Download de publicatie De Strategische Agenda van de CCDD is in magazine-vorm gepubliceerd. Ga naar om hem te downloaden. Kerngroep CCDD De CCDD wordt gevormd door een kerngroep die bestaat uit de volgende instellingen: EYE Film Instituut Nederland Nederlands Architectuur Instituut (NAI) Nederlands Instituut voor Mediakunst (NIMK) Nederlandse Museumvereniging/SIMIN Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) Rijksmuseum Amsterdam Stichting Digitaal Erfgoed Nederland (DEN) Stichting Volkenkundige Musea in Nederland (SVMN) Virtueel Platform (VP)

10 Abonneer je op de elektronische DEN-brief Stuur een mail onder vermelding van 'Verzoek DEN-brief' naar om automatisch het laatste nieuws van DEN in je mailbox te ontvangen. Je kunt je ook aanmelden voor de DEN-brief door je adres door te geven onder Houd mij op de hoogte, op de homepage van DEN:

Het digitale informatielandschap van de toekomst. Jeanine Tieleman Kwaliteitsmedewerker Digitaal Erfgoed Nederland jeanine.tieleman@den.

Het digitale informatielandschap van de toekomst. Jeanine Tieleman Kwaliteitsmedewerker Digitaal Erfgoed Nederland jeanine.tieleman@den. Het digitale informatielandschap van de toekomst Jeanine Tieleman Kwaliteitsmedewerker Digitaal Erfgoed Nederland jeanine.tieleman@den.nl Opzet presentatie: Wat is DEN? Digitale informatiemaatschappij

Nadere informatie

Eindrapport gebruikersonderzoek website DEN online

Eindrapport gebruikersonderzoek website DEN online Eindrapport gebruikersonderzoek website DEN online In het najaar van 2011 heeft stichting DEN een onderzoek uitgevoerd naar de gebruiksvriendelijkheid van haar nieuwe website. De resultaten hiervan zijn

Nadere informatie

Digitaal Erfgoedcoferentie 2010: heb jij je al aangemeld?

Digitaal Erfgoedcoferentie 2010: heb jij je al aangemeld? Kopij DEN Museumberichten voor november 2010 Digitaal Erfgoedcoferentie 2010: heb jij je al aangemeld? Nog iets meer dan een maand en dan gaat de Digitaal Erfgoedconferentie 2010 van start. Schrijf je

Nadere informatie

Inleidend. Inhoudsopgave

Inleidend. Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleidend Officiële lancering Cultuurwijs.nl/Cultuurwijzer Voorproefje Cultuurwijs.nl Jaarplanning Cultuurwijzer/Cultuurwijs Vormgeving Cultuurwijzer Subsidies voor ict-ontwikkelprojecten

Nadere informatie

Digitalisering Nederlandse collecties op de goede weg

Digitalisering Nederlandse collecties op de goede weg 157 Thema Digitalisering Erfgoed Digitalisering Nederlandse collecties op de goede weg Marco de Niet en Gerhard Jan Nauta Nederland doet het in Europees verband goed met het digitaliseren van collecties,

Nadere informatie

Verkenning haalbaarheid digitalisering erfgoedcollecties

Verkenning haalbaarheid digitalisering erfgoedcollecties Verkenning haalbaarheid digitalisering Wilbert Helmus 19 juni 2017 Reikwijdte verkenning Collectiebeherende instellingen in Zuid-Holland Enquête en diepte-interviews Instellingen die in principe subsidie

Nadere informatie

De presentatie van Cultuurwijzer en Cultuurwijs

De presentatie van Cultuurwijzer en Cultuurwijs Inhoudsopgave Inleidend De presentatie van Cultuurwijzer en Cultuurwijs Collecties online via de Cultuurwijzer Jaarverslag EAD studiemiddag den website Aanmelden DEN-brief Wilt u automatisch op de hoogte

Nadere informatie

Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Vragenlijst aan NDE-projecten 2013/2014

Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Vragenlijst aan NDE-projecten 2013/2014 Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Vragenlijst aan NDE-projecten 2013/2014 Deze vragenlijst dient om een totaalbeeld te krijgen van de resultaten van de projecten die in 2013/2014 gefinancierd

Nadere informatie

Automatisch het DEN-nieuws in uw mailbox? Inschrijving voor de elektronische nieuwsbrief via: den@den.nl onder vermelding van DEN-brief.

Automatisch het DEN-nieuws in uw mailbox? Inschrijving voor de elektronische nieuwsbrief via: den@den.nl onder vermelding van DEN-brief. Inhoudsopgave Inleidend Conferentie Het landschap van GIS DEN Conferentie in november 2005 Terminologiebronnen Artikel Aaibaar erfgoed binnen eenieders handbereik Overleg over provinciale erfgoedwebsites

Nadere informatie

Digitaal Erfgoed: Ontsluiting en semantisch beheer. Netwerk Digitaal Erfgoed

Digitaal Erfgoed: Ontsluiting en semantisch beheer. Netwerk Digitaal Erfgoed Digitaal Erfgoed: Ontsluiting en semantisch beheer Netwerk Digitaal Erfgoed Wilbert Helmus De Informatiemaatschappij als Collectie KNVI congres, 9 november 2017 Inhoud presentatie 1. Voorbeeld 2. Speelveld

Nadere informatie

Nieuwjaarsreceptie 2004

Nieuwjaarsreceptie 2004 Inhoudsopgave Inleidend Nieuwjaarsreceptie 2004 Verslag algemene Ledenvergadering Beleidsplan DEN 2005-2008 Campagnes t.b.v. Cultuurwijzer Studiedag Erfgoed, onderwijs en internet Projecten voor gemeenschappelijke

Nadere informatie

Automatisch het DEN-nieuws in uw mailbox? Inschrijving voor de elektronische nieuwsbrief via: den@den.nl onder vermelding van DEN-brief.

Automatisch het DEN-nieuws in uw mailbox? Inschrijving voor de elektronische nieuwsbrief via: den@den.nl onder vermelding van DEN-brief. Inhoudsopgave Inleidend Gewijzigd bezoekadres Leidraad Cultureel erfgoed digitaal online 3-D dag op 29 juni Aanvullend Advies Raad voor Cultuur Nieuwe Auteurswet in behandeling Thema Sport en recreatie

Nadere informatie

Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Vragenlijst aan NDE-projecten 2013/2014

Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Vragenlijst aan NDE-projecten 2013/2014 Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Vragenlijst aan NDE-projecten 2013/2014 Deze vragenlijst dient om een totaalbeeld te krijgen van de resultaten van de projecten die in 2013/2014 gefinancierd

Nadere informatie

Van de kast naar de scanner naar het semantisch web: Digitale ontsluiting van cultureel erfgoedmateriaal in projectvorm

Van de kast naar de scanner naar het semantisch web: Digitale ontsluiting van cultureel erfgoedmateriaal in projectvorm Van de kast naar de scanner naar het semantisch web: Digitale ontsluiting van cultureel erfgoedmateriaal in projectvorm DEN Annelies van Nispen De enorme culturele rijkdom van Nederland wordt steeds zichtbaarder.

Nadere informatie

Hoe vergroten we de waarde van digitale cultuur en digitaal erfgoed? Marco de Niet Digitaal Erfgoed Nederland

Hoe vergroten we de waarde van digitale cultuur en digitaal erfgoed? Marco de Niet Digitaal Erfgoed Nederland Hoe vergroten we de waarde van digitale cultuur en digitaal erfgoed? Marco de Niet Digitaal Erfgoed Nederland Cultuur in Beeld Rotterdam, 7 december 2016 Bovensectorale ondersteunende instelling in de

Nadere informatie

Automatisch het DEN-nieuws in uw mailbox? Inschrijving voor de elektronische nieuwsbrief via: den@den.nl onder vermelding van verzoek DEN-brief.

Automatisch het DEN-nieuws in uw mailbox? Inschrijving voor de elektronische nieuwsbrief via: den@den.nl onder vermelding van verzoek DEN-brief. Inhoudsopgave Kwaliteitszorg IVA / ETIN Rapport Omwille van de kwaliteit van het digitale erfgoed Taskforce Archieven en Musea DEN-beleidsplan 2006-2008 Jaarlijkse DEN Conferentie op 9 en 10 november 2005

Nadere informatie

Erfgoedinformatie beter vindbaar maken

Erfgoedinformatie beter vindbaar maken Erfgoedinformatie beter vindbaar maken door het toepassen van Linked Data principes Platform Linked Data Nederland 7 maart 2016 Enno Meijers (enno.meijers@kb.nl, @ennomeijers) 2015: Nationale Strategie

Nadere informatie

Born digital. bedreigd erfgoed

Born digital. bedreigd erfgoed Op weg naar een generieke workflow Born digital kunst film/video fotografie en architectuur cultureel erfgoed is duurzame toegankelijkheid van collecties bedreigd erfgoed voor born digital erfgoed binnen

Nadere informatie

Het informatieplan: instrument voor een succesvolle omgang met je digitale. collecties en archieven. #informatieplan

Het informatieplan: instrument voor een succesvolle omgang met je digitale. collecties en archieven. #informatieplan Het informatieplan: instrument voor een succesvolle omgang met je digitale collecties en archieven #informatieplan Het informatieplan: instrument voor een succesvolle omgang met je digitale collecties

Nadere informatie

Digitaal Erfgoed Houdbaar

Digitaal Erfgoed Houdbaar Digitaal Erfgoed Houdbaar Werken aan de lange termijn toegang van digitale erfgoedcollecties Marcel Ras Traditionele media Robuust Fysiek (vast te pakken) Direct te begrijpen Ervaring met toekennen

Nadere informatie

Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Rapportage over de NDE-projecten 2013/2014

Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Rapportage over de NDE-projecten 2013/2014 Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Rapportage over de NDE-projecten 2013/2014 12-02-2015 Deze rapportage is opgesteld door de Werkgroep Monitoring van het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE), dat

Nadere informatie

Digitale cultuur als continuüm

Digitale cultuur als continuüm Digitale cultuur als continuüm Samenvatting Activiteitenplan 2017-2020 Stichting Digitaal Erfgoed Nederland (DEN) Den Haag, 31 januari 2016 1/5 1. Vooraf Deze samenvatting is gebaseerd op de subsidieaanvraag

Nadere informatie

THEORIE I TECHNOLOGIE I DUURZAAMHEID. [chapeau] Musea en digitale duurzaamheid [kop] Digitaalduurzaam? Esther Boeles

THEORIE I TECHNOLOGIE I DUURZAAMHEID. [chapeau] Musea en digitale duurzaamheid [kop] Digitaalduurzaam? Esther Boeles THEORIE I TECHNOLOGIE I DUURZAAMHEID [chapeau] Musea en digitale duurzaamheid [kop] Digitaalduurzaam? Esther Boeles De digitale revolutie leverde een enorme vloed aan data op. Ook musea sloegen aan het

Nadere informatie

ons kenmerk DIR/EUI/U201401037 Lbr. 14/037

ons kenmerk DIR/EUI/U201401037 Lbr. 14/037 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Dienstverlening Directie Europa VNG uw kenmerk ons kenmerk DIR/EUI/U201401037 Lbr. 14/037 bijlage(n) datum

Nadere informatie

NBC+ Collecties beter vindbaar maken Deel 2. Enno Meijers 30 september 2014

NBC+ Collecties beter vindbaar maken Deel 2. Enno Meijers 30 september 2014 NBC+ Collecties beter vindbaar maken Deel 2 Enno Meijers 30 september 2014 Inhoud Achtergrond Rol NBC+ voor bibliotheekcollecties van overige instellingen Rol NBC+ voor erfgoedcollecties van bibliotheken

Nadere informatie

OUD IS IN. 12 september 2013

OUD IS IN. 12 september 2013 OUD IS IN 12 september 2013 David Coppoolse Vlaamse Erfgoedbibliotheek Marleen Vandenreyt Provinciale Bibliotheek Limburg Welkom 2 In deze presentatie Realisering Flandrica.be 2011-2012 Ervaringen van

Nadere informatie

Modern platform voor het ICT- en Telecomkanaal

Modern platform voor het ICT- en Telecomkanaal Modern platform voor het ICT- en Telecomkanaal Het online platform is altijd en overal te raadplegen! Bekijk interessante voorstellen via het Marktforum! Het vakblad brengt onmisbare artikelen en interviews!

Nadere informatie

Vertrouwen in de toekomst - Regeerakkoord oktober 2017

Vertrouwen in de toekomst - Regeerakkoord oktober 2017 Vertrouwen in de toekomst - Regeerakkoord oktober 2017 Monumenten, kunstwerken en archieven willen we beschermen en toegankelijk maken, ook met behulp van digitalisering. Speciale aandacht voor monumentale

Nadere informatie

Bibliotheekcollecties in het Netwerk. Project initiatie document

Bibliotheekcollecties in het Netwerk. Project initiatie document Programma Digitale Bibliotheek Projectnummer 7470 Project initiatie document Datum voltooid: 05-03-2014 Auteur: Maaike Napolitano Versie: 1.0 Status: Definitief Bestandsnaam: PID.doc Documenthistorie Revisies

Nadere informatie

Op weg naar de Digitale Collectie Nederland 30 september 2014. Pieter Vijn Beeld& Geluid

Op weg naar de Digitale Collectie Nederland 30 september 2014. Pieter Vijn Beeld& Geluid Op weg naar de Digitale Collectie Nederland 30 september 2014 Pieter Vijn Beeld& Geluid Op weg naar de Digitale Collectie Nederland(Pieter Vijn, Beeld en Geluid) Het consortiumproject Digitale Collectie,

Nadere informatie

IAS SYMPOSIUM VAN DURBAN NAAR AMSTERDAM AMSTERDAM 22 JULI 2016 MEETING PROSPECTUS DEZE WORKSHOP WORDT GEZAMENLIJK GEORGANISEERD DOOR:

IAS SYMPOSIUM VAN DURBAN NAAR AMSTERDAM AMSTERDAM 22 JULI 2016 MEETING PROSPECTUS DEZE WORKSHOP WORDT GEZAMENLIJK GEORGANISEERD DOOR: IAS SYMPOSIUM VAN DURBAN NAAR AMSTERDAM AMSTERDAM 22 JULI 2016 MEETING PROSPECTUS DEZE WORKSHOP WORDT GEZAMENLIJK GEORGANISEERD DOOR: INHOUD Introductie... 3 Beschrijving bijeenkomst... Achtergrond...4

Nadere informatie

LEWIS CARROLL GENOOTSCHAP

LEWIS CARROLL GENOOTSCHAP LEWIS CARROLL GENOOTSCHAP JAARVERSLAG 2018 April 2019 1. Bestuur Het Lewis Carroll Genootschap is opgericht in 1976 maar heeft na een actieve periode ruim 30 jaar een slapend bestaan geleid. In 2016 is

Nadere informatie

Gebruikersonderzoek website DEN. Bijlage 4. Rapportage webstatistieken. Inhoud. 1. Over de data... 2

Gebruikersonderzoek website DEN. Bijlage 4. Rapportage webstatistieken. Inhoud. 1. Over de data... 2 Gebruikersonderzoek website DEN Bijlage 4 Rapportage webstatistieken Inhoud 1. Over de data... 2 2. Profilering... 2 Aantallen bezoeken en bezoekers 2 Geografische verdeling 4 Conclusies 5 3. Gedrag...

Nadere informatie

Stichting Digitaal Erfgoed Nederland (DEN) Jaarverslag

Stichting Digitaal Erfgoed Nederland (DEN) Jaarverslag Stichting Digitaal Erfgoed Nederland (DEN) Jaarverslag Twaalf oogstmaanden April 2012 Stichting DEN Postbus 90407 2509 LK Den Haag www.den.nl t 070 314 03 43 e den@den.nl Inhoud Voorwoord... 2 1. Jaarrekening

Nadere informatie

Verslag Klein beginnen, groot eindigen Praktijkmiddag born digital erfgoed SIMIN-NCDD-CCDD 18 juni 2015 #borndigduurzaam

Verslag Klein beginnen, groot eindigen Praktijkmiddag born digital erfgoed SIMIN-NCDD-CCDD 18 juni 2015 #borndigduurzaam Verslag Klein beginnen, groot eindigen Praktijkmiddag born digital erfgoed SIMIN-NCDD-CCDD 18 juni 2015 #borndigduurzaam Welkomstwoord door Walter Swagemakers Bestuurslid SIMIN Walter Swagemakers werkzaam

Nadere informatie

VeleHanden. Collecties online toegankelijk door crowdsourcing

VeleHanden. Collecties online toegankelijk door crowdsourcing VeleHanden Collecties online toegankelijk door crowdsourcing De crowdsourcingwebsite VeleHanden Voor erfgoedinstellingen is crowdsourcing een prachtige oplossing om collecties te ontsluiten. Elk archief

Nadere informatie

Slimmer Lenen. Uitgangspunten bruikleenverkeer binnen Nederland

Slimmer Lenen. Uitgangspunten bruikleenverkeer binnen Nederland Slimmer Lenen Uitgangspunten bruikleenverkeer binnen Nederland 2016 Introductie De Collectie Nederland 1 is er voor ons allemaal. Musea en erfgoedinstellingen beheren dit kostbare gezamenlijke bezit met

Nadere informatie

Stichting Digitaal Erfgoed Nederland (DEN) Jaarverslag

Stichting Digitaal Erfgoed Nederland (DEN) Jaarverslag Stichting Digitaal Erfgoed Nederland (DEN) Jaarverslag 2013 20 maart 2014 Stichting DEN Postbus 90407 2509 LK Den Haag www.den.nl t 070 314 03 43 e den@den.nl Inhoud Voorwoord... 3 1. Jaarrekening 2013...

Nadere informatie

Projectplan De ijsberg zichtbaar maken

Projectplan De ijsberg zichtbaar maken Projectplan De ijsberg zichtbaar maken Versie 5.1 Datum 15 november 2018 Status definitief Auteur Liesbeth Keijser Instelling Nationaal Archief Het topje van de ijsberg, dat zijn de beschrijvingen die

Nadere informatie

ENUMERATE Core Survey

ENUMERATE Core Survey ENUMERATE Core Survey Beste collega, Namens de verzamelde archieven, bibliotheken en musea roepen wij uw hulp in en vragen wij u deel te nemen aan een Europees onderzoek. De laatste jaren is een groeiende

Nadere informatie

Stichtingenoverzicht OCW

Stichtingenoverzicht OCW Stichtingenoverzicht OCW Naam opgerichte rechtspersoon Jaar oprichting Betrokkenheid Rijk bij oprichting 1) oprichten 2) mede oprichten 3) doen oprichten Financiele relatie: begrotings artikel Bestuurlijke

Nadere informatie

Project APEx Archives Portal Europe network of excellence

Project APEx Archives Portal Europe network of excellence Project APEx Archives Portal Europe network of excellence Digitale Collectie De Grootste Gemene Deler RCE Amersfoort 5 juni 2013 Stand van zaken Archieven APEx basis gegevens APEx volgt het APEnet project

Nadere informatie

Een moderne dienstverlening voor musea en erfgoedinstellingen

Een moderne dienstverlening voor musea en erfgoedinstellingen Een moderne dienstverlening voor musea en erfgoedinstellingen Wat is Heron? Heron of Heritage Online staat voor: Een moderne softwaretoepassing voor het beheren, duurzaam bewaren en ontsluiten van al uw

Nadere informatie

Nationaal Ontwerp Archief/

Nationaal Ontwerp Archief/ Nationaal Ontwerp Archief/ Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode coördineert het Nederlandse design- en mode-erfgoed via het Nationaal Ontwerp Archief (NOA). Dat gebeurt in samenspraak met

Nadere informatie

WAALSE KROOK. Chronologisch aanlooptraject

WAALSE KROOK. Chronologisch aanlooptraject Chronologisch aanlooptraject Visie Steden zijn de toekomst. En de stad van de toekomst is een 'open stad'. Visie Waar ideeën, contacten, data, infrastructuur, gebruiksvoorwerpen, verhalen... worden gedeeld.

Nadere informatie

Achtergrond 1. Deze update van ontwikkelingen is een speciale update vanwege een aantal redenen:

Achtergrond 1. Deze update van ontwikkelingen is een speciale update vanwege een aantal redenen: Datum: 10 maart 2009 Door: Platform ELFA Onderwerp: Special editie update ontwikkelingen Hieronder treffen jullie een speciale update aan van ontwikkelingen rondom e-factureren en factuurautomatisering

Nadere informatie

Digitalisering en erfgoed

Digitalisering en erfgoed 101 Dossier documenten Dossier documenten Digitalisering en erfgoed Jack van der Leden Beleid/visie Bussemaker, J. (2013) Museumbrief: samen werken, samen sterker. Den Haag: Ministerie van Onderwijs, Cultuur

Nadere informatie

Born Digital Art Praktijk Behoud en Beheer

Born Digital Art Praktijk Behoud en Beheer Born Digital Art Praktijk Behoud en Beheer Gaby Wijers Conferentie Digitalisering Cultureel Erfgoed 16.5.2017 Nationale kennisinstituut voor digitale kunst Ondersteunende instelling: conservering, distributie

Nadere informatie

Bijlage 2: toekenningen culturele basisinfrastructuur 2013-2016 naar regio (in ) REGIO NOORD REGIO OOST

Bijlage 2: toekenningen culturele basisinfrastructuur 2013-2016 naar regio (in ) REGIO NOORD REGIO OOST REGIO NOORD Tryater Leeuwarden Artikel 3.9. Algemeen theater 1.500.000 92.766-1.592.766 Noord Nederlands Toneel Groningen Artikel 3.9. Algemeen theater 2.500.000 154.942-2.654.942 Het Houten Huis Groningen

Nadere informatie

Auteursrechten in de praktijk van erfgoedinstellingen

Auteursrechten in de praktijk van erfgoedinstellingen Auteursrechten in de praktijk van erfgoedinstellingen Marco de Niet (Digitaal Erfgoed Nederland) Congres Archiefinnovatie Nieuwegein, 07-04-2015 Nieuwsuur, 4-3-2016 Data van erfgoedinstellingen waarop

Nadere informatie

Raad voor cultuur Raad voor cultuur Raad voor cultuur

Raad voor cultuur Raad voor cultuur Raad voor cultuur R.J.Schimmelpennincklaan 3 Postbus 61243 2506 AE Den Haag Telefoon +31(0)70 310 66 86 Fax +31(0)70 361 47 27 e-mail cultuur@cultuur.nl www.cultuur.nl De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Nadere informatie

Onder nationale infrastructuur verstaan wij de organisatie van het digitaliseren van erfgoedcollecties voor de Digitale Collectie

Onder nationale infrastructuur verstaan wij de organisatie van het digitaliseren van erfgoedcollecties voor de Digitale Collectie Onder nationale infrastructuur verstaan wij de organisatie van het digitaliseren van erfgoedcollecties voor de Digitale Collectie Dick Rijken Haagse Hogeschool (g.d.rijken@hhs.nl) Universiteit van Amsterdam

Nadere informatie

TARA. of een open architectuur voor archieven. een verkenning door Karin van der Heiden en Ivo Zandhuis

TARA. of een open architectuur voor archieven. een verkenning door Karin van der Heiden en Ivo Zandhuis TARA of een open architectuur voor archieven een verkenning door Karin van der Heiden en Ivo Zandhuis TARA Toegankelijke Archieven Referentie Architectuur toegankelijke archieven wat wil uw baas? profileren

Nadere informatie

CURSUSPROGRAMMA 2013-2014

CURSUSPROGRAMMA 2013-2014 CURSUSPROGRAMMA 2013-2014 September --------------------------------------------------------------------------------------------------------- Workshop Kinderactiviteiten Kinderen zijn een belangrijke doelgroep

Nadere informatie

We wensen u prettige feestdagen en een inspirerend Tot in het nieuwe jaar!

We wensen u prettige feestdagen en een inspirerend Tot in het nieuwe jaar! Nieuwsbrief december 2015 In deze nieuwsbrief sluiten we het jaar af met het ECP Jaarverslag, gaan we middels ons visierapport graag met u in gesprek over wat de impact van de informatiesamenleving voor

Nadere informatie

ENUMERATE / De Digitale Feiten 2013-2014

ENUMERATE / De Digitale Feiten 2013-2014 ENUMERATE / De Digitale Feiten 2013-2014 Resultaten van de Nederlandse inbreng in ENUMERATE Core survey 2 (2013-2014) Den Haag Stichting Digitaal Erfgoed Nederland Juli 2014 Dit werk is gelicenseerd onder

Nadere informatie

Spreekuur subsidieaanvragen Digitaal Museum NUMMER 130, 3 FEBRUARI Deskundigen op afstand

Spreekuur subsidieaanvragen Digitaal Museum NUMMER 130, 3 FEBRUARI Deskundigen op afstand NUMMER 130, 3 FEBRUARI 2017 IN DIT NUMMER Spreekuur subsidieaanvragen Digitaal Museum - lees verder Kijkje in de keuken lees verder Platforms lees verder Workshop Museum Voor 1 Dag lees verder Groninger

Nadere informatie

Worldschool Young European Specialists. Programma voor deelnemende leerlingen. YES! in het kort. YES! Young European Specialists

Worldschool Young European Specialists. Programma voor deelnemende leerlingen. YES! in het kort. YES! Young European Specialists Worldschool Young European Specialists YES! Young European Specialists Programma voor deelnemende leerlingen YES! is een speciaal onderwijsprogramma voor leerlingen van het VWO, vijfde leerjaar. Honderd

Nadere informatie

Flandrica.be De virtuele Vlaamse erfgoedbibliotheek

Flandrica.be De virtuele Vlaamse erfgoedbibliotheek Flandrica.be De virtuele Vlaamse erfgoedbibliotheek David Coppoolse Stafmedewerker ontsluiting en digitalisering Conferentie Europa en de digitale ontsluiting van cultureel erfgoed 2011 01 19 Onderwerpen

Nadere informatie

Criteria voor goed museaal handelen

Criteria voor goed museaal handelen Uitgangspunten norm U verklaart dat uw museum: De ICOM definitie als uitgangspunt neemt voor uw museaal handelen. De Ethische code onderschrijft. De LAMO volgt bij het afstoten van uw collectie. BEDRIJFSVOERING

Nadere informatie

Stichting Digitaal Erfgoed Nederland (DEN) Jaarverslag

Stichting Digitaal Erfgoed Nederland (DEN) Jaarverslag Stichting Digitaal Erfgoed Nederland (DEN) Jaarverslag 2014 20 maart 2015 Stichting DEN Postbus 90407 2509 LK Den Haag www.den.nl t 070 314 03 43 e den@den.nl Inhoud Voorwoord 3 1. Jaarrekening 2014 4

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 25 434 Structuurversterking filmindustrie Nr. 47 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer

Nadere informatie

Generieke Workflows Born Digital Erfgoed

Generieke Workflows Born Digital Erfgoed Generieke Workflows Born Digital Erfgoed Behoud van Born Digital Erfgoed in Nederland: Film, fotografie, architectuur, kunst Gaby Wijers en Hannah Bosma voor de Culturele Coalitie Digitale Duurzaamheid

Nadere informatie

Snel schakelen, Duurzaam behouden. Meerjarenbeleidsplan 2013-2016

Snel schakelen, Duurzaam behouden. Meerjarenbeleidsplan 2013-2016 Snel schakelen, Duurzaam behouden Meerjarenbeleidsplan 2013-2016 Stichting Digitaal Erfgoed Nederland (DEN) 31 januari 2012 herziene versie: 31 oktober 2012 1/17 Inleiding Dit is het meerjarenbeleidsplan

Nadere informatie

MICROSOFT LIVE @ EDU. handleiding. Datum: januari 2012. Versie: 1.1.0

MICROSOFT LIVE @ EDU. handleiding. Datum: januari 2012. Versie: 1.1.0 MICROSOFT LIVE @ EDU handleiding Datum: januari 2012 Versie: 1.1.0 1 Wat is Live @ Edu Live @ Edu is een service van Microsoft voor het onderwijs. Hiermee krijgt elke leerling de beschikking over een mailbox

Nadere informatie

DIGITAAL ERFGOED: TOEGANG EN GEBRUIK. Marco Streefkerk (DEN) De Informatiemaatschappij als Collectie KNVI, 9 november 2017

DIGITAAL ERFGOED: TOEGANG EN GEBRUIK. Marco Streefkerk (DEN) De Informatiemaatschappij als Collectie KNVI, 9 november 2017 DIGITAAL ERFGOED: TOEGANG EN GEBRUIK Marco Streefkerk (DEN) De Informatiemaatschappij als Collectie KNVI, 9 november 2017 Over DEN Nationale kennisinstituut voor digitalisering in de cultuursector Bovensectorale

Nadere informatie

ENUMERATE / De Digitale Feiten

ENUMERATE / De Digitale Feiten ENUMERATE / De Digitale Feiten 2011-2013 Resultaten van de Nederlandse inbreng in ENUMERATE Core survey 2011/2012 & Thematic survey 2013 Den Haag Stichting Digitaal Erfgoed Nederland Augustus 2013 Dit

Nadere informatie

Antwerpen opent zijn digitale kluizen: stedelijke archieven, bibliotheken en musea gaan open data

Antwerpen opent zijn digitale kluizen: stedelijke archieven, bibliotheken en musea gaan open data Antwerpen opent zijn digitale kluizen: stedelijke archieven, bibliotheken en musea gaan open data 09.06.2016 Trefdag Informatie Vlaanderen ICC Gent Sessie 15A Iris Kockelbergh, directeur Museum Plantin-Moretus

Nadere informatie

Stichting Cultuur Inventarisatie Activiteiten 2012 Bestuursverslag

Stichting Cultuur Inventarisatie Activiteiten 2012 Bestuursverslag Stichting Cultuur Inventarisatie Activiteiten 2012 Bestuursverslag Stichting Cultuur Inventarisatie, SCI, heeft ook in 2012 aan haar doelstellingen beantwoord met de voorbereiding van de tentoonstelling

Nadere informatie

TARIEVEN GEBRUIK ARCHIEFMATERIAAL

TARIEVEN GEBRUIK ARCHIEFMATERIAAL TARIEVEN GEBRUIK ARCHIEFMATERIAAL LICENTIETARIEVEN VOOR COLLECTIE NPO Genoemde bedragen zijn richtprijzen. Gebruikersdoel Tarief Voorwaarden en opmerkingen Nederland - Fragmentenregeling* (maximaal 3 min.

Nadere informatie

B) Toelichting van EYE op het inmiddels gewijzigd beleid t.a.v. duurzame opslag van gedigitaliseerde films en born digital films

B) Toelichting van EYE op het inmiddels gewijzigd beleid t.a.v. duurzame opslag van gedigitaliseerde films en born digital films Mevrouw drs. M. C. van Heese Erfgoedinspectie/Collecties en Archieven IPC 3500 Postbus 16478 2500 BL Den Haag Amsterdam, 11 februari 2016 Betreft: De stoot van de rijkscollectie BYE Filmmuseum Geachte

Nadere informatie

Platform educatie NUMMER 116, 8 APRIL 2016. Vanzelfsprekend mooi

Platform educatie NUMMER 116, 8 APRIL 2016. Vanzelfsprekend mooi NUMMER 116, 8 APRIL 2016 IN DIT NUMMER Platform educatie - lees verder Platform borgen - lees verder Kijkje in de keuken - lees verder Subsidies Themafonds Digitalisering Collecties Groningen - lees verder

Nadere informatie

Leren omgaan met... Computers, internet en nieuwe media

Leren omgaan met... Computers, internet en nieuwe media Leren omgaan met... Computers, internet en nieuwe media Vooraf Leren omgaan met internet, de computer, de ipad of andere tablet? Met nieuwe of sociale media? Dat kan in de bibliotheek! Ook dit jaar zijn

Nadere informatie

Crowdfunding, de juiste instelling. Adviestraject voor grote en middelgrote instellingen.

Crowdfunding, de juiste instelling. Adviestraject voor grote en middelgrote instellingen. Crowdfunding, de juiste instelling. Adviestraject voor grote en middelgrote instellingen. Over voordekunst Voordekunst is het grootste en meest succesvolle crowdfundingplatform voor de creatieve sector

Nadere informatie

Nr. 6, februari 2010

Nr. 6, februari 2010 Nr. 6, februari 2010 Update van de AAT-Ned In de vorige nieuwsbrief werd het aangekondigd en nu is het zover: de Nederlandstalige AAT is geactualiseerd! Er zijn ruim 2300 nieuwe termen vertaald en toegevoegd

Nadere informatie

Gegevens, getallen en achtergrond

Gegevens, getallen en achtergrond Gegevens, getallen en achtergrond Organisatie: Vereniging Wikimedia Nederland Bezoekadres: Postadres: Woordvoerders: Mariaplaats 3, 3511 LH, Utrecht Postbus 167, 3500 AD, Utrecht Sandra Rientjes Directeur

Nadere informatie

Lancering van de DERA

Lancering van de DERA Lancering van de DERA 1 Doelstelling Vergroten maatschappelijke waarde van de collecties van archieven, bibliotheken, musea en andere instellingen ; Door betere (digitale) toegankelijkheid Gerealiseerd

Nadere informatie

Network-centric approach of sustainable digital archives

Network-centric approach of sustainable digital archives Network-centric approach of sustainable digital archives 1. Partners Het consortium: de onderzoekers: IBBT-project office: Nico Verplancke IBBT-MMLAB-UGent: Rik Van de Walle IBBT-SMIT-VUB: Caroline Pauwels

Nadere informatie

Familiekunde. Vlaanderen

Familiekunde. Vlaanderen Familiekunde Vlaanderen Documentatie- en studiecentrum voor familiegeschiedenis Van Heybeeckstraat 3, 2170 Merksem, België +32 (0)3 646 99 88 administratie@familiekunde-vlaanderen.be www.centrumfamiliegeschiedenis.be

Nadere informatie

Nederlandse Gedragswetenschappen Grote Kruistraat 2/1, 9712 TS Groningen. 1. Inleiding

Nederlandse Gedragswetenschappen Grote Kruistraat 2/1, 9712 TS Groningen. 1. Inleiding 1. Inleiding De geschiedenis van de Nederlandse psychologie, pedagogiek en onderwijskunde verdween uit de curricula van Nederlandse universiteiten en waardevol historisch materiaal gerelateerd aan deze

Nadere informatie

Maandag 21 november Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR

Maandag 21 november Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Maandag 21 november 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Digitale rondleiding in collectie Ghysels Mortsel / Antwerpen Geachte schepen De Ridder, Geachte

Nadere informatie

Onderdeel: van Gedistribueerde voorzieningen voor duurzame toegang (A.1)

Onderdeel: van Gedistribueerde voorzieningen voor duurzame toegang (A.1) BESCHRIJVING CASE STUDY PROJECT DDS HERLEEFT Onderdeel: van Gedistribueerde voorzieningen voor duurzame toegang (A.1) Dit document bestaat uit twee delen: 1. Project DDS herleeft Beschrijving van het hele

Nadere informatie

NBC+ Collecties beter vindbaar maken Deel 1. Johan Stapel 30 september 2014

NBC+ Collecties beter vindbaar maken Deel 1. Johan Stapel 30 september 2014 NBC+ Collecties beter vindbaar maken Deel 1 Johan Stapel 30 september 2014 NBC+ Nationale Bibliotheekcatalogus = bibliotheekcollecties + overige bronnen De positie van de bibliotheek binnen het erfgoeddomein

Nadere informatie

bim BAM bom Bibliotheken, Archieven en Musea in harmonie?

bim BAM bom Bibliotheken, Archieven en Musea in harmonie? bim BAM bom Bibliotheken, Archieven en Musea in harmonie? Marco de Niet (DEN) BRAIN, Workshop Samenwerking Utrecht 29-10-2008 Inhoud 1. De verwachting: de Digitale Collectie Nederland 2. De inzet: niveaus

Nadere informatie

Gedeeld Cultureel Erfgoed en de rol van DutchCulture

Gedeeld Cultureel Erfgoed en de rol van DutchCulture Gedeeld Cultureel Erfgoed en de rol van DutchCulture 1. Het Gedeeld Cultureel Erfgoedbeleid Doelstellingen GCE Programma 2. De Rol van DutchCulture Programmaraad Matchingsregeling Buitenlands bezoekersprogramma

Nadere informatie

van alle BelanGrijKe OntwiKKelinGen

van alle BelanGrijKe OntwiKKelinGen & IURA ACTUA De uitdaging Als bedrijfsjurist weet u hoezeer het recht in beweging is. Voortdurende veranderingen in de rechtspraak en in de wet en regelgeving vragen uw aandacht. Van u wordt verwacht dat

Nadere informatie

Nieuwsbrief passend onderwijs

Nieuwsbrief passend onderwijs Januari 2014 Update: Week van passend onderwijs Uitgelicht Update: Week van passend onderwijs De eerste 50 scholen en samenwerkingsverbanden hebben zich aangemeld voor de Week van passend onderwijs (24-28

Nadere informatie

VOOR de eeuwigheid? culturele coalitie digitale duurzaamheid. Samenwerking is het beste model

VOOR de eeuwigheid? culturele coalitie digitale duurzaamheid. Samenwerking is het beste model culturele coalitie digitale duurzaamheid juni 2012 Strategische keuzes van nu bepalen onze digitale toekomst VOOR de eeuwigheid? Samenwerking is het beste model De urgentie 100% Kunstmusea Historische

Nadere informatie

Jaarverslag 2010 Den Haag,

Jaarverslag 2010 Den Haag, Jaarverslag 2010 Den Haag, 20-04-2010 Jaarverslag DEN 2010 Pag. 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Voorwoord... 3 1. Bestuursverslag 2010... 4 a) Kennis over goed digitaliseren bevorderen (ICT-register)...

Nadere informatie

Reizende expositie Herstel, Groei en Vernieuwing 1940-1965

Reizende expositie Herstel, Groei en Vernieuwing 1940-1965 Reizende expositie Herstel, Groei en Vernieuwing 1940-1965 De wederopbouw van Nederland in de periode 1940-1965 is een belangrijke ontwikkeling in de Nederlandse geschiedenis. Het was een periode van herstel

Nadere informatie

Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie

Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie Het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) is een kunsthistorisch kenniscentrum dat de collectie archief-, documentatie- en bibliotheekmateriaal

Nadere informatie

dé communicatiekans van 2015

dé communicatiekans van 2015 - OVER INNOVATION CHALLENGE dé communicatiekans van 2015 X-OVER X-OVER OVERSTEKENDE ONDERNEMERS De Cross-over Innovation Challenge is hét innovatie congres voor de Regio Zwolle. Ondernemers worden gestimuleerd

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - museum - regionaal ingedeeld Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten

Nadere informatie

, 1. Drenthebelletje De nieuwsbrief van Marketing Drenthe. Save, A-Nexe, NDiate). iiii ilt. Nieuwsbrief september 2017

, 1. Drenthebelletje De nieuwsbrief van Marketing Drenthe. Save, A-Nexe, NDiate). iiii ilt. Nieuwsbrief september 2017 Nieuwsbrief september 2017 Drenthebelletje De nieuwsbrief van Marketing Drenthe tging 12 resentatie meerjarenplan 18 iiii111111111ilt 11111111, 1 ne e. campabne mee op landelijke pub Save, A-Nexe, NDiate).

Nadere informatie

Infographic-Market. maandag 29 november 2010 van 9.20-10.10 uur. Naam contactpersoon van jullie groep:...

Infographic-Market. maandag 29 november 2010 van 9.20-10.10 uur. Naam contactpersoon van jullie groep:... Infographic-Market maandag 29 november 2010 van 9.20-10.10 uur. Naam contactpersoon van jullie groep:... Afwezigen vandaag uit jullie groepje:...... Beste studenten, Vandaag vindt de infographic-market

Nadere informatie

Stadsschouwburg Utrecht

Stadsschouwburg Utrecht Stadsschouwburg Utrecht Bijeenkomst culturele instellingen 6 juli 2007 Verschil Maken Uitwerking: twee loketten 1. Artistieke beslissingen: fondsen persoongerichte subsidies (inter)nationale projecten

Nadere informatie

Trendbreuk in rijksuitgaven

Trendbreuk in rijksuitgaven 94 Boekman 95 Sociaal-liberaal cultuurbeleid Dossier cijfers Trendbreuk in rijksuitgaven kunst en cultuur Bastiaan Vinkenburg Dit artikel gaat over geld dat het rijk besteedt aan kunst en cultuur. Is dat

Nadere informatie

Erfgoed Gelderland. Ledenraadsvergadering Coöperatie Erfgoed Gelderland 2 november uur

Erfgoed Gelderland. Ledenraadsvergadering Coöperatie Erfgoed Gelderland 2 november uur Erfgoed Gelderland Ledenraadsvergadering Coöperatie Erfgoed Gelderland 2 november 2018 10.00 12.00 uur 1. Welkom en vaststellen agenda 2. Mededelingen en voorstellen leden 3. Notulen 23-04-2018 4. Stand

Nadere informatie

Verslag Netwerkbijeenkomst Erfgoedinstellingen

Verslag Netwerkbijeenkomst Erfgoedinstellingen Verslag Netwerkbijeenkomst Erfgoedinstellingen 12 november 2014 Speciaal M voor erfgoedinstellingen CCA in Amsterdam organiseerde de MoccaAcademie op 12 november een netwerkbijeenkomst. In een eerder verstuurde

Nadere informatie

Presentatie Actieplan FoodValley

Presentatie Actieplan FoodValley Presentatie Actieplan FoodValley Doorontwikkeling FoodValley Ambitie 26 oktober 2012 FoodValley: kristallisatiepunt voor innovaties in agrofoodsector (1) Sense of urgency: wereldvoedselproblematiek en

Nadere informatie