Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Rapportage over de NDE-projecten 2013/2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Rapportage over de NDE-projecten 2013/2014"

Transcriptie

1 Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Rapportage over de NDE-projecten 2013/ Deze rapportage is opgesteld door de Werkgroep Monitoring van het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE), dat wordt gecoördineerd door het ministerie van OCW. De rapportage is bedoeld om, in het kader van het 'no regret'-principe bij deze financieringsmogelijkheid, een totaalbeeld te schetsen van de resultaten van de projecten die in 2013/2014 gefinancierd zijn uit de NDE-middelen. De Werkgroep Monitoring heeft een vragenlijst opgesteld die drie hoofdonderwerpen adresseert: maatschappelijke impact, de digitale collectie en versterking van het NDE-netwerk. De vragenlijst is verspreid onder de volgende projecten (achter de projectnaam staan de instellingen die projectpartner waren en degene die de vragenlijst heeft beantwoord): 1. Bibliotheken in een netwerk (KB, BNL; Liedewij Lamers) 2. CCDD Born digital workflows (CCDD, LI-MA, EYE, DEN; Robèrt Gillesse) 3. DIMCON/LOD (RCE; Kees Hendriks) 4. DIVE (Dynamisch Verbinden van Collecties op basis van Events) (B&G; Johan Oomen) 5. Erfgoedsoftwaremakelaar (Meertens, DEN; Wilbert Helmus/Patricia Alkhoven) 6. Keurmerk/Toetsingsmodel Erfgoedsoftware (DEN; Robèrt Gillesse) 7. Management development programma (DEN; Marco de Niet) 8. NCDD onderzoek nationale infrastructuur (NCDD & coalitiepartners; Marcel Ras) 9. Vivace (B&G & Consortium Digitale Collectie; Pieter Vijn) Meer informatie over deze projecten is te vinden in de projectenbank van DEN ( Alle projecten hebben de vragenlijst geretourneerd. A. Algemene informatie De NDE-projecten zijn als volgt te karakteriseren: Onderzoeksproject: 3 Back-office project (ontwikkeling technische en organisatorische infrastructuur): 2 Vernieuwing digitale dienstverlening (ontwikkeling nieuwe eindgebruikersdiensten): 1 Kennisdeling/educatie: 1 Valorisatie van projectresultaten: 1 Inventarisatie van digitale collecties in Nederland: 1 Het totaalbudget van alle projecten tezamen is De totale bijdrage van OCW/NDE aan deze projecten is De eigen bijdrage van de projectpartners is: (7%)

2 B. Maatschappelijke impact Nieuwe doelgroepen De meeste projecten hebben nieuwe doelgroepen voor het Netwerk Digitaal Erfgoed aangeboord, zowel binnen als buiten de erfgoedsector. Vier projecten bouwden voort op bestaande activiteiten en zijn uitgevoerd binnen de reeds betrokken doelgroepen (meestal erfgoedprofessionals en onderzoekers). De nieuwe doelgroepen buiten de erfgoedsector omvatten o.a. softwareleveranciers, makers/producenten van culturele uitingen, wetenschappelijke instituten en overheden. Er zijn geen projecten geweest die gericht waren op het bereiken van het algemeen publiek. Vier projecten hebben ingezet op het bereiken van kleine en middelgrote erfgoed- en andere culturele instellingen die nog niet actief betrokken waren bij de werkzaamheden van het Netwerk Digitaal Erfgoed. Nieuwe diensten/functionaliteiten In drie projecten zijn nieuwe digitale diensten voor professionele gebruikers ontwikkeld, in het bijzonder op het gebied van metadata, aggregeren en linken van collecties en presentatie. In enkele andere projecten zijn nog wel adviezen opgesteld voor aansluiting op landelijke voorzieningen, om nieuwe vormen van gebruik mogelijk te maken. In enkele projecten is voortgebouwd op eerdere projectresultaten, zoals van CATCH. Gebruikersonderzoek Zes projecten hebben onderzoek gedaan onder hun gebruikersgroepen (tijdens het project in de vorm van interviews of een klankbordgroep of bij de afronding van het project, in de vorm van een evaluatie). Voor één project was eerder al gebruikersonderzoek uitgevoerd, en een ander project krijgt een vervolg waarin een usability evaluatie zal worden uitgevoerd. Operationele rol voor gebruikers Bij zeven projecten spelen de afnemers een actieve rol bij de operationalisering van de resultaten, zoals op het gebied van dataverrijking, de uitrol van persistent identifiers, collectieve inkoop van software, het leveren van data ten behoeve van benchmarking en het in stand houden van de klankbordgroep na afloop van het project. C. De digitale collectie Nieuwe content voor de Digitale Collectie Nederland In geen van de projecten is nieuwe digitale content geproduceerd ('basisdigitalisering'). Wel hebben drie projecten nieuwe metadata(aggregatie) opgeleverd en zijn in twee projecten nieuwe koppelingen tussen metadata tot stand gekomen, wat de context heeft verrijkt. In één project wordt nog wel een overzicht opgeleverd van digitale collecties (incl. ontsluitingssystemen) bij bibliotheken en erfgoedinstellingen en het CCDD-project levert aanbevelingen op om born digital content beter te bewaren.

3 Standaarden De ICT- en datastandaarden die in de projecten zijn toegepast, zijn OAI-PMH, ESE/EDM, Dublin Core, LIDO, OpenSKOS, HTML, SPARQL Protocol & RDF Query Language en RDF Triple Store. Kanalen De metadata uit de twee bovengenoemde projecten is beschikbaar via de eigen webzoekomgeving, via een SRU-API, via het OAI-PMH protocol en via export als linked data met behulp van een SPARQL endpoint. Voor één project, DIVE, is een aparte website ingericht ( D. Het Netwerk Digitaal Erfgoed Positie van knooppunten Bijna alle projecten geven aan dat de positie van de knooppunten ten opzichte van hun sectorale achterbannen is versterkt. Eén project is wat aarzelender en stelt dat dit nog moet blijken. Een project meldt ook dat de relatie tussen twee knooppunten is versterkt. Terreinen waarop de positie van de knooppunten is versterkt, zijn aggregatie, thesauri en semantische koppelingen, kennisdeling en duurzame opslag. Er is nog wel een kritische kanttekening gemaakt dat sommige activiteiten van de knooppunten nog niet voldoende vernetwerkt zijn en dat er dus parallelle/dubbele activiteiten plaatsvinden. Borging Zes projecten melden dat hun resultaten binnen het netwerk geborgd zijn (of gaan worden) na afloop van het project. Sommige hebben een businessmodelcanvas opgesteld om de mogelijkheden voor de toekomstvastheid te helpen visualiseren. Enkele voorbeelden: de KB neemt de inventarisatie van digitale bibliotheekcollecties in operationeel beheer, bij de RCE passen de resultaten in grotere verbanden en digitale strategieën, DIVE wordt onderdeel van CLARIAH (in het vervolgproject DIVE+, met financiering door het escience Centre) en DEN zal het MD-programma op eigen kosten continueren. Sommige projecten lopen nog ten tijde van deze evaluatie, zoals de erfgoedsoftwaremakelaar, het CCDD-onderzoek en het NCDD-onderzoek, zodat besluiten over beheer en borging nog gemaakt moeten worden. Tenslotte zijn er ook resultaten die buiten het netwerk een eigen leven gaan leden, in de vorm van open data met een CC0-licentie.

4 Communicatieacties Alle projecten hebben actief ingezet op het organiseren van bijeenkomsten, het geven van presentaties en het publiceren van resultaten (bijv. in de vorm van een boekje of een blog). De volgende communicatieacties hebben plaatsgevonden: Workshops: - Erfgoed Brabant - 4C/DPC congres (London) Bijeenkomsten: - Aggregatoren Digitale Collectie - Evenement Connected Data - Informatiebijeenkomsten voor gebruikers van specifiele softwareleveranciers - Informatiemiddag bibliotheken Presentaties: - Museumcongres - Gastcollege Reinwardt Academie - 13th International Semantic Web Conference (Italië) - Interprovinciaal Registratie Overleg (Vlaanderen/Nederland) - Conferentie Exploring Historical Sources with Language Technology: Results and Perspectives Nieuwsvoorziening - B&G Blog - DEN website/nieuwsbrief & blog - Digitale Collectie website/nieuwsbrief & blog - EYE website/nieuwsbrief - LI-MA website/nieuwsbrief - NCDD-website - LinkedIn groepen - Berichten vanuit projecten via Twitter Publicaties - Rapport & strategienota (NCDD) - Boekje (CCDD) - Flyer (Bibliotheekcollecties) - Informatiefilmpje (Bibliotheekcollecties) - Artikel (DIVE; in Journal of Web Semantics) Tenslotte verdient DIVE nog een speciale vermelding, i.v.m. het winnen van de Semantic Web Challenge 2014.

5 Bijlage: Vragenlijst aan NDE-projecten 2013/2014 Deze vragenlijst dient om een totaalbeeld te krijgen van de resultaten van de projecten die in 2013/2014 gefinancierd zijn door het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) van het ministerie van OCW. Deze vragenlijst is opgesteld door de Werkgroep Monitoring en adresseert drie hoofdonderwerpen: maatschappelijke impact, de digitale collectie en de versterking van het NDE- netwerk. De projectleiders van de NDE-projecten wordt verzocht de ingevulde vragenlijst uiterlijk maandag 8 december as. terug te zenden aan marco.deniet@den.nl. De resultaten worden gecompileerd door de werkgroep, de afzonderlijke formulieren worden gepubliceerd in de Projectenbank van DEN. A. Algemene informatie 1. Naam (en eventuele afkorting) van het project 2. Projecttypering (kies de typering die het meest van toepassing is) Digitaliseringsproject (creëren van een verzameling digitale content) Portal project (bestaande data en functionaliteiten combineren in centrale dienstverlening) Back-office project (ontwikkeling technische en organisatorische infrastructuur) Vernieuwing digitale dienstverlening (ontwikkeling nieuwe eindgebruikersdiensten) Onderzoeksproject Kennisdeling/educatie Anders, nl Budget (geef totaalbudget en bijdrage van OCW/NDE) 4. Projectpartners 5. Naam projectleider (organisatie en persoon)

6 6. Naam en contactgegevens respondent (indien anders dan projectleider) B. Maatschappelijke impact 7. Zijn er dankzij het project nieuwe gebruikersgroepen of afnemers bereikt? (meerdere antwoorden mogelijk) ja, buiten de erfgoedsector ja, binnen de erfgoedsector, het project is uitgevoerd voor bestaande doelgroepen Toelichting (geef korte omschrijving van de belangrijkste doelgroepen): 8. Zijn er nieuwe diensten of nieuwe vormen van gebruik van digitaal erfgoed gerealiseerd? ja Toelichting (geef korte omschrijving van de nieuwe diensten of gebruiksvormen): 9. Is in het project gebruikersonderzoek uitgevoerd? (meerdere antwoorden mogelijk) ja, vooraf ja, gedurende het project ja, na afloop Toelichting (welke vormen van gebruikersonderzoek zijn uitgevoerd?):

7 10. Spelen de gebruikersgroepen een actieve rol bij de operationalisering van de projectresultaten? ja C. De digitale collectie 11. Heeft het project geresulteerd in nieuwe digitale content voor de Digitale Collectie Nederland? (meerdere antwoorden mogelijk) ja, metadata (door beschrijving of door conversie) ja, digitale reproducties (d.m.v. digitalisering) ja, born digital content (ga naar volgende sectie) 12. Welke standaarden bij de vervaardiging en beschrijving van deze digitale content zijn gehanteerd? 13. Langs welke digitale kanalen is deze content beschikbaar gesteld voor derden? 14. Geef het percentage van de digitale collectie dat duurzaam is opgeslagen volgens internationale richtlijnen voor digitale bewaring.

8 15. Geef aan hoe de nieuwe digitale collectie gepubliceerd is aan de hand van de volgende linked open data-classificering. * De informatie is beschikbaar op het internet, in welk formaat dan ook..% ** De informatie is online beschikbaar in een gestructureerd formaat, dat geschikt is voor automatisch hergebruik (zoals Excel in plaats van een plaatje van een tabel)... % *** De informatie is online beschikbaar in een open bestandsformaat (zoals CSV in plaats van Excel)... % **** Al het bovenstaande, en bovendien wordt gebruikgemaakt van de open standaarden RDF en SPARQL, zodat anderen makkelijk naar de dataobjecten kunnen verwijzen... % ***** Al het bovenstaande, en bovendien wordt er naar data van anderen verwezen voor meer context van de data... % Anders, nl... % D. Het netwerk 16. Heeft het project bijgedragen aan een versterkte positie van een of meer van de NDEknooppunten in hun domeinen? ja 17. Is de borging van de resultaten binnen het netwerk geregeld gedurende een periode van 5 jaar, bijvoorbeeld door aantoonbare inbedding in beleidsdocumenten? ja 18. Welke acties op het gebied van kennisdeling en communicatie zijn uitgevoerd om binnen de erfgoedsector aandacht te genereren voor de resultaten van het project?

Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Vragenlijst aan NDE-projecten 2013/2014

Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Vragenlijst aan NDE-projecten 2013/2014 Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Vragenlijst aan NDE-projecten 2013/2014 Deze vragenlijst dient om een totaalbeeld te krijgen van de resultaten van de projecten die in 2013/2014 gefinancierd

Nadere informatie

Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Vragenlijst aan NDE-projecten 2013/2014

Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Vragenlijst aan NDE-projecten 2013/2014 Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Vragenlijst aan NDE-projecten 2013/2014 Deze vragenlijst dient om een totaalbeeld te krijgen van de resultaten van de projecten die in 2013/2014 gefinancierd

Nadere informatie

Het digitale informatielandschap van de toekomst. Jeanine Tieleman Kwaliteitsmedewerker Digitaal Erfgoed Nederland jeanine.tieleman@den.

Het digitale informatielandschap van de toekomst. Jeanine Tieleman Kwaliteitsmedewerker Digitaal Erfgoed Nederland jeanine.tieleman@den. Het digitale informatielandschap van de toekomst Jeanine Tieleman Kwaliteitsmedewerker Digitaal Erfgoed Nederland jeanine.tieleman@den.nl Opzet presentatie: Wat is DEN? Digitale informatiemaatschappij

Nadere informatie

Op weg naar de Digitale Collectie Nederland 30 september 2014. Pieter Vijn Beeld& Geluid

Op weg naar de Digitale Collectie Nederland 30 september 2014. Pieter Vijn Beeld& Geluid Op weg naar de Digitale Collectie Nederland 30 september 2014 Pieter Vijn Beeld& Geluid Op weg naar de Digitale Collectie Nederland(Pieter Vijn, Beeld en Geluid) Het consortiumproject Digitale Collectie,

Nadere informatie

NBC+ Collecties beter vindbaar maken Deel 2. Enno Meijers 30 september 2014

NBC+ Collecties beter vindbaar maken Deel 2. Enno Meijers 30 september 2014 NBC+ Collecties beter vindbaar maken Deel 2 Enno Meijers 30 september 2014 Inhoud Achtergrond Rol NBC+ voor bibliotheekcollecties van overige instellingen Rol NBC+ voor erfgoedcollecties van bibliotheken

Nadere informatie

Eindrapport gebruikersonderzoek website DEN online

Eindrapport gebruikersonderzoek website DEN online Eindrapport gebruikersonderzoek website DEN online In het najaar van 2011 heeft stichting DEN een onderzoek uitgevoerd naar de gebruiksvriendelijkheid van haar nieuwe website. De resultaten hiervan zijn

Nadere informatie

Bibliotheekcollecties in het Netwerk. Project initiatie document

Bibliotheekcollecties in het Netwerk. Project initiatie document Programma Digitale Bibliotheek Projectnummer 7470 Project initiatie document Datum voltooid: 05-03-2014 Auteur: Maaike Napolitano Versie: 1.0 Status: Definitief Bestandsnaam: PID.doc Documenthistorie Revisies

Nadere informatie

Onderdeel: van Gedistribueerde voorzieningen voor duurzame toegang (A.1)

Onderdeel: van Gedistribueerde voorzieningen voor duurzame toegang (A.1) BESCHRIJVING CASE STUDY PROJECT DDS HERLEEFT Onderdeel: van Gedistribueerde voorzieningen voor duurzame toegang (A.1) Dit document bestaat uit twee delen: 1. Project DDS herleeft Beschrijving van het hele

Nadere informatie

Stappenplan Linked (Open) Data voor Archieven

Stappenplan Linked (Open) Data voor Archieven Stappenplan Linked (Open) Data voor Archieven Contents Inleiding... 2 De stappen... 2 STAP 1: ORIENTATIE... 2 STAP 2: BEPAAL SCOPE... 2 STAP 3: ZOEK PARTNERS... 2 STAP 4: MAAK LINKED DATA... 2 STAP 5:

Nadere informatie

Project APEx Archives Portal Europe network of excellence

Project APEx Archives Portal Europe network of excellence Project APEx Archives Portal Europe network of excellence Digitale Collectie De Grootste Gemene Deler RCE Amersfoort 5 juni 2013 Stand van zaken Archieven APEx basis gegevens APEx volgt het APEnet project

Nadere informatie

Digitale cultuur als continuüm

Digitale cultuur als continuüm Digitale cultuur als continuüm Samenvatting Activiteitenplan 2017-2020 Stichting Digitaal Erfgoed Nederland (DEN) Den Haag, 31 januari 2016 1/5 1. Vooraf Deze samenvatting is gebaseerd op de subsidieaanvraag

Nadere informatie

Hoe vergroten we de waarde van digitale cultuur en digitaal erfgoed? Marco de Niet Digitaal Erfgoed Nederland

Hoe vergroten we de waarde van digitale cultuur en digitaal erfgoed? Marco de Niet Digitaal Erfgoed Nederland Hoe vergroten we de waarde van digitale cultuur en digitaal erfgoed? Marco de Niet Digitaal Erfgoed Nederland Cultuur in Beeld Rotterdam, 7 december 2016 Bovensectorale ondersteunende instelling in de

Nadere informatie

Digitaal Erfgoed: Ontsluiting en semantisch beheer. Netwerk Digitaal Erfgoed

Digitaal Erfgoed: Ontsluiting en semantisch beheer. Netwerk Digitaal Erfgoed Digitaal Erfgoed: Ontsluiting en semantisch beheer Netwerk Digitaal Erfgoed Wilbert Helmus De Informatiemaatschappij als Collectie KNVI congres, 9 november 2017 Inhoud presentatie 1. Voorbeeld 2. Speelveld

Nadere informatie

Flandrica.be De virtuele Vlaamse erfgoedbibliotheek

Flandrica.be De virtuele Vlaamse erfgoedbibliotheek Flandrica.be De virtuele Vlaamse erfgoedbibliotheek David Coppoolse Stafmedewerker ontsluiting en digitalisering Conferentie Europa en de digitale ontsluiting van cultureel erfgoed 2011 01 19 Onderwerpen

Nadere informatie

Onderzoeksopdracht Crossmedialab. Festival Monitor App. Probleemomgeving

Onderzoeksopdracht Crossmedialab. Festival Monitor App. Probleemomgeving Onderzoeksopdracht Crossmedialab Festival Monitor App Probleemomgeving Het Lectoraat Crossmedia Business (beter bekend als het Crossmedialab) heeft in de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar festivals.

Nadere informatie

Acrobat 8 voor marketingprofessionals

Acrobat 8 voor marketingprofessionals Acrobat 8 voor marketingprofessionals Colin van Oosterhout Business Development Manager Acrobat Monique Engelaar Marketing Manager Acrobat Adobe Systems Benelux 2006 Adobe Systems Incorporated. All Rights

Nadere informatie

Lancering van de DERA

Lancering van de DERA Lancering van de DERA 1 Doelstelling Vergroten maatschappelijke waarde van de collecties van archieven, bibliotheken, musea en andere instellingen ; Door betere (digitale) toegankelijkheid Gerealiseerd

Nadere informatie

Werkgroep Preservation Preservation en Research & Development

Werkgroep Preservation Preservation en Research & Development Werkgroep Preservation Preservation en Research & Development Leden van de werkgroep Aad van der Valk, NIBG Andrea Scharnhorst, DANS Barbara Sierman, KB Giovanna Fossati, EYE, voorzitter Inge Angevaare,

Nadere informatie

Linked Open Data en EDM. Jacco van Ossenbruggen Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) Vrije Universiteit Amsterdam

Linked Open Data en EDM. Jacco van Ossenbruggen Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) Vrije Universiteit Amsterdam Linked Open Data en EDM Jacco van Ossenbruggen Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) Vrije Universiteit Amsterdam Cultureel erfgoed & informatica Projecten Token2000 (1999) MultimediaN, CATCH (2004) Europeana

Nadere informatie

Een vragenlijst voor archiefinstellingen die willen bijdragen aan het Archi...

Een vragenlijst voor archiefinstellingen die willen bijdragen aan het Archi... Een vragenlijst voor archiefinstellingen die willen bijdragen aan het Archi... Het Archieven Portaal Europa is een publicatie en aggregatie platform voor Europese archiefinstellingen, ontwikkeld door het

Nadere informatie

Kiezen voor All In Content betekent dat u over kennis van een compleet team beschikt in plaats van afhankelijk te worden van één enkele consultant:

Kiezen voor All In Content betekent dat u over kennis van een compleet team beschikt in plaats van afhankelijk te worden van één enkele consultant: Over ons All In Content begeleidt IT & New Media projecten in het domein van Enterprise 2.0 portals en contentmanagement. Onze focus ligt in het bijzonder op het gebied van duurzaam werken met toepassingen

Nadere informatie

OUD IS IN. 12 september 2013

OUD IS IN. 12 september 2013 OUD IS IN 12 september 2013 David Coppoolse Vlaamse Erfgoedbibliotheek Marleen Vandenreyt Provinciale Bibliotheek Limburg Welkom 2 In deze presentatie Realisering Flandrica.be 2011-2012 Ervaringen van

Nadere informatie

Thema 1: Internationale data-infrastructuur

Thema 1: Internationale data-infrastructuur Thema 1: Internationale data-infrastructuur Belangrijkste knelpunten (gebaseerd op Visietekst) bij het inrichten van een e-depot als knooppunt in een internationaal infrastructuurnetwerk: 1. Is het nodig

Nadere informatie

Inleiding. Inleiding. Impactmeting Wikimedia Commons

Inleiding. Inleiding. Impactmeting Wikimedia Commons Inleiding Welkom bij deze korte inventarisatie. Deze wordt georganiseerd door Open Cultuur Data (OCD) en is onderdeel van de impactmeting van Nederlandse open cultuurdata. Het doel is inzicht te krijgen

Nadere informatie

bim BAM bom Bibliotheken, Archieven en Musea in harmonie?

bim BAM bom Bibliotheken, Archieven en Musea in harmonie? bim BAM bom Bibliotheken, Archieven en Musea in harmonie? Marco de Niet (DEN) BRAIN, Workshop Samenwerking Utrecht 29-10-2008 Inhoud 1. De verwachting: de Digitale Collectie Nederland 2. De inzet: niveaus

Nadere informatie

Uw data op het Web van Data

Uw data op het Web van Data Uw data op het Web van Data Een beknopt plan van aanpak voor erfgoedinstellingen Ivo Zandhuis In opdracht van het Provinciaal Historisch Centrum 8 maart 2011 2 Over het Provinciaal Historisch Centrum Het

Nadere informatie

Erfgoedinformatie beter vindbaar maken

Erfgoedinformatie beter vindbaar maken Erfgoedinformatie beter vindbaar maken door het toepassen van Linked Data principes Platform Linked Data Nederland 7 maart 2016 Enno Meijers (enno.meijers@kb.nl, @ennomeijers) 2015: Nationale Strategie

Nadere informatie

Plan van aanpak keurmerk erfgoedsoftware

Plan van aanpak keurmerk erfgoedsoftware Plan van aanpak keurmerk erfgoedsoftware Auteur Robert Gillesse Versie 0.3 Datum 27-02-2014 Inhoudsopgave Plan van aanpak keurmerk erfgoedsoftware... 1 Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Doelstelling project...

Nadere informatie

DIGITAAL ERFGOED HOUDBAAR PROJECTPLAN

DIGITAAL ERFGOED HOUDBAAR PROJECTPLAN DIGITAAL ERFGOED HOUDBAAR PROJECTPLAN Case study CD ROM archivering Digitale objecten in digitale context Datum: 25 november 2015 Auteur: Gaby Wijers Projectmanager: Gaby Wijers Opdrachtgever: Marcel Ras

Nadere informatie

Digitaal Erfgoed Bruikbaar

Digitaal Erfgoed Bruikbaar Digitaal Erfgoed Bruikbaar DISCUSSIENOTA Schets van een infrastructuur voor het gedistribueerd netwerk van erfgoedinformatie Versie 2 juni 2016 Opgesteld door: Enno Meijers Gereviewed door: Wilbert Helmus

Nadere informatie

Data, tools en infrastructuren Rollen en verantwoordelijkheden

Data, tools en infrastructuren Rollen en verantwoordelijkheden Data, tools en infrastructuren Rollen en verantwoordelijkheden Laurents Sesink Nederlands-Vlaamse samenwerking bij de digitalisering van het erfgoed Antwerpen, 21 juni 2012 Waarom wetenschappelijke data

Nadere informatie

Vertrouwen in de toekomst - Regeerakkoord oktober 2017

Vertrouwen in de toekomst - Regeerakkoord oktober 2017 Vertrouwen in de toekomst - Regeerakkoord oktober 2017 Monumenten, kunstwerken en archieven willen we beschermen en toegankelijk maken, ook met behulp van digitalisering. Speciale aandacht voor monumentale

Nadere informatie

OpenData. Inleiding Waarom OpenData Kaders Uitgangspunten Ontwikkeling eigen register Aandachtspunten Vragen

OpenData. Inleiding Waarom OpenData Kaders Uitgangspunten Ontwikkeling eigen register Aandachtspunten Vragen OpenData Inleiding Waarom OpenData Kaders Uitgangspunten Ontwikkeling eigen register Aandachtspunten Vragen Inleiding Door de toename van informatiebehoefte en recente ontwikkelingen op het gebied van

Nadere informatie

Verslag Klein beginnen, groot eindigen Praktijkmiddag born digital erfgoed SIMIN-NCDD-CCDD 18 juni 2015 #borndigduurzaam

Verslag Klein beginnen, groot eindigen Praktijkmiddag born digital erfgoed SIMIN-NCDD-CCDD 18 juni 2015 #borndigduurzaam Verslag Klein beginnen, groot eindigen Praktijkmiddag born digital erfgoed SIMIN-NCDD-CCDD 18 juni 2015 #borndigduurzaam Welkomstwoord door Walter Swagemakers Bestuurslid SIMIN Walter Swagemakers werkzaam

Nadere informatie

KB- INDICATOREN. 1. Bereik, gebruik en tevredenheid. 0-meting. Online Bibliotheek Bron Wat Datum 0-meting

KB- INDICATOREN. 1. Bereik, gebruik en tevredenheid. 0-meting. Online Bibliotheek Bron Wat Datum 0-meting KB- INDICATOREN Deze indicatoren geven weer op welke manier de KB bijdraagt aan publieke toegang tot informatie, wetenschap, erfgoed en geletterdheid. We rapporteren over bereik, gebruik en tevredenheid

Nadere informatie

Digitaal Erfgoed Houdbaar

Digitaal Erfgoed Houdbaar Digitaal Erfgoed Houdbaar Werken aan de lange termijn toegang van digitale erfgoedcollecties Marcel Ras Traditionele media Robuust Fysiek (vast te pakken) Direct te begrijpen Ervaring met toekennen

Nadere informatie

Presentaties Firm Ground bij Workshop Toegankelijke pdf Forum Standaardisatie

Presentaties Firm Ground bij Workshop Toegankelijke pdf Forum Standaardisatie Presentaties Firm Ground bij Workshop Toegankelijke pdf Forum Standaardisatie Documenten en toegankelijkheid, wat je als organisatie moet weten presentatie Iacobien Riezebosch Pdf-audit presentatie Bram

Nadere informatie

Verkenning haalbaarheid digitalisering erfgoedcollecties

Verkenning haalbaarheid digitalisering erfgoedcollecties Verkenning haalbaarheid digitalisering Wilbert Helmus 19 juni 2017 Reikwijdte verkenning Collectiebeherende instellingen in Zuid-Holland Enquête en diepte-interviews Instellingen die in principe subsidie

Nadere informatie

Erfgoed & Locatie 26-03-2014 Pilot 1: Infrastructuur [WP-04] Pilotprojectplan versie 2.2 p. 1/5

Erfgoed & Locatie 26-03-2014 Pilot 1: Infrastructuur [WP-04] Pilotprojectplan versie 2.2 p. 1/5 p. 1/5 Doel De pilot Infrastructuur stelt de requirements en criteria op voor de uiteindelijke E&L-infrastructuur en een historische geocoder. De pilot doet onderzoek naar een duurzame basisinfrastructuur

Nadere informatie

PROJECTPLAN. Software sustainability

PROJECTPLAN. Software sustainability DIGITAAL ERFGOED HOUDBAAR PROJECTPLAN project A.3 Software sustainability Datum: 7 december 2015 Auteur: Peter Doorn Projectmanager: Patrick Aerts / Dirk Roorda Opdrachtgever: Stuurgroep Digitaal Erfgoed

Nadere informatie

Projectplan Persistent Identifiers

Projectplan Persistent Identifiers Netwerk Digitaal Erfgoed DIGITAAL ERFGOED HOUDBAAR Projectplan Persistent Identifiers 28 september 2015 Auteur: Gijsbert Kruithof Projectmanager: Gijsbert Kruithof Opdrachtgever: Marcel Ras, NCDD Introductie

Nadere informatie

Digitale strategie voor nieuw Museum voor Edelsmeedkunst, Juwelen en Diamant Informatie aan Zee - 18/09/2015

Digitale strategie voor nieuw Museum voor Edelsmeedkunst, Juwelen en Diamant Informatie aan Zee - 18/09/2015 Digitale strategie voor nieuw Museum voor Edelsmeedkunst, Juwelen en Diamant Informatie aan Zee - 18/09/2015 An Labis (MEJD) Bert Lemmens (PACKED vzw) Pieter De Praetere (PACKED vzw) overzicht 1. digitale

Nadere informatie

WERKEN MET DE NIEUWE EFFECTENMONITOR

WERKEN MET DE NIEUWE EFFECTENMONITOR WERKEN MET DE NIEUWE EFFECTENMONITOR Landelijke Dag Meten Maatschappelijke Opbrengsten, 17 december 2018 DESAN karin.rutten@desan.nl Koninklijke Bibliotheek marianne.hermans@kb.nl Effectmeting: output

Nadere informatie

De Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid

De Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid Digitale archivering en samenwerking in Nederland De Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid Inge Angevaare coördinator BOM VL workshop Brussel, 24 april 2009 Ontstaan Eerste gesprekken 2007 vanuit de

Nadere informatie

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Blockchainpilot. Gedistribueerd netwerk van erfgoedinformatie

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Blockchainpilot. Gedistribueerd netwerk van erfgoedinformatie Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Blockchainpilot Gedistribueerd netwerk van erfgoedinformatie Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) is een samenwerkingsverband dat zich richt op de ontwikkeling

Nadere informatie

Het Semantisch Web Remco de Boer (ArchiXL)

Het Semantisch Web Remco de Boer (ArchiXL) Het Semantisch Web Remco de Boer (ArchiXL) Mini-seminar Het nieuwe kenniswerken 31 januari 2013 Utrecht 1 Remco de Boer? 2 Syntactische ambiguïteit Time flies like an arrow Fruit flies like a banana 3

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 25 434 Structuurversterking filmindustrie Nr. 47 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer

Nadere informatie

Geleerde lessen van zes pilotprojecten Eindrapport Regie in de Cloud -project werkpakket 3

Geleerde lessen van zes pilotprojecten Eindrapport Regie in de Cloud -project werkpakket 3 Ervaringen en aanbevelingen op het gebied van datamanagement Geleerde lessen van zes pilotprojecten Eindrapport Regie in de Cloud -project werkpakket 3 Introductie Onderzoekers in zes pilotprojecten hebben

Nadere informatie

Voorstudie CAHF-beleid omtrent digitale duurzaamheid. Bert Lemmens PACKED vzw 17 september 2013 S.M.A.K. Gent

Voorstudie CAHF-beleid omtrent digitale duurzaamheid. Bert Lemmens PACKED vzw 17 september 2013 S.M.A.K. Gent Voorstudie CAHF-beleid omtrent digitale duurzaamheid Bert Lemmens PACKED vzw 17 september 2013 S.M.A.K. Gent DIGITALISERING digitale communicatie > publiek # doelgroepen # kanalen # presentatievormen DIGITALISERING

Nadere informatie

DigiInkoop Efficiënter zaken doen met de Rijksdienst

DigiInkoop Efficiënter zaken doen met de Rijksdienst DigiInkoop Efficiënter zaken doen met de Rijksdienst Digitaal Bestuur Congres 20 januari 2011 Menno van Drunen - Logius Aan deze presentatie kunnen geen rechten worden ontleend. Even voorstellen: wij zijn

Nadere informatie

Intelligente Verkeers Regel Installatie (ivri) Fase 1. Deliverable I: Data portal voorstel

Intelligente Verkeers Regel Installatie (ivri) Fase 1. Deliverable I: Data portal voorstel Intelligente Verkeers Regel Installatie (ivri) Fase 1 Deliverable I: portal voorstel Organisatiemodel met beschrijving informatiestromen, rollen en verantwoordelijkheden in de informatieketen voor het

Nadere informatie

Dynamic Publishing on Demand in Social Networks. R.M.G Dols Morpheus Software 2006

Dynamic Publishing on Demand in Social Networks. R.M.G Dols Morpheus Software 2006 Dynamic Publishing on Demand in Social Networks R.M.G Dols Morpheus Software 2006 Introductie Roger Dols Morpheus Software Onze expertise is het beheersbaar maken van kennis door toepassing van 2e generatie

Nadere informatie

Digitaal Erfgoedcoferentie 2010: heb jij je al aangemeld?

Digitaal Erfgoedcoferentie 2010: heb jij je al aangemeld? Kopij DEN Museumberichten voor november 2010 Digitaal Erfgoedcoferentie 2010: heb jij je al aangemeld? Nog iets meer dan een maand en dan gaat de Digitaal Erfgoedconferentie 2010 van start. Schrijf je

Nadere informatie

Modelconvenant toetreding tot de ERFGOEDSUITE

Modelconvenant toetreding tot de ERFGOEDSUITE Modelconvenant toetreding tot de ERFGOEDSUITE De ondergetekenden: 1. Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) gevestigd te Amersfoort vertegenwoordigd door Dirk Houtgraaf, hoofd sector Kennisuitwisseling

Nadere informatie

samen wat kan, individueel wat moet Samen bouwen aan een netwerk van landelijke voorzieningen

samen wat kan, individueel wat moet Samen bouwen aan een netwerk van landelijke voorzieningen samen wat kan, individueel wat moet Samen bouwen aan een netwerk van landelijke voorzieningen Samenvatting en conclusies van het onderzoek naar een landelijke infrastructuur voor duurzame toegang tot digitale

Nadere informatie

Antwerpen opent zijn digitale kluizen: stedelijke archieven, bibliotheken en musea gaan open data

Antwerpen opent zijn digitale kluizen: stedelijke archieven, bibliotheken en musea gaan open data Antwerpen opent zijn digitale kluizen: stedelijke archieven, bibliotheken en musea gaan open data 09.06.2016 Trefdag Informatie Vlaanderen ICC Gent Sessie 15A Iris Kockelbergh, directeur Museum Plantin-Moretus

Nadere informatie

Frans de Hoyer GW Management. E-Mail Marketing (mysterye-mail) E-Mailnieuwsbrief Social media voor de Automotive. De wereld is veranderd

Frans de Hoyer GW Management. E-Mail Marketing (mysterye-mail) E-Mailnieuwsbrief Social media voor de Automotive. De wereld is veranderd Frans de Hoyer GW Management E-Mail Marketing (mysterye-mail) E-Mailnieuwsbrief Social media voor de Automotive De wereld is veranderd 1 We kopen online We plaatsen alles online 2 Dit onderdeel valt ineens

Nadere informatie

Datanotitie Meertens Instituut

Datanotitie Meertens Instituut Datanotitie Meertens Instituut februari 2012 Hans Bennis (directeur) Marc Kemps Snijders (hoofd Technische Ontwikkeling) Douwe Zeldenrust (coördinator onderzoekscollecties) I Onderzoeksdata Inleiding Binnen

Nadere informatie

1. Beschrijving van de dienst

1. Beschrijving van de dienst 1. Beschrijving van de dienst Een Virtual Research Environment (VRE) is een online omgeving waarin wetenschappers kunnen samenwerken aan een onderzoeksproject. Door gebruik te maken van een VRE kunnen

Nadere informatie

Start getting Social, Networker!

Start getting Social, Networker! Start getting Social, Networker! Tom Zoethout Internet Marketing Specialist 2 1 Wat gaan we doen? ) Internet Marketing: the bottom line + Wanneer gaan we zaken doen? & Wat moet je met Web2.0? % Basisregels

Nadere informatie

Linked Data: stap voor stap, deel 4 Table of Contents

Linked Data: stap voor stap, deel 4 Table of Contents Linked Data: stap voor stap, deel 4 Table of Contents Linked Data: stap voor stap, deel 4...1 Inleiding...2 Identiteitslinken...2 Opzoeken...2 Link manueel leggen...4 Relaties leggen...6 Het vinden van

Nadere informatie

Plan van Aanpak NDE/NCDD- Project Ontwikkeling beslisboom digitale collectievorming

Plan van Aanpak NDE/NCDD- Project Ontwikkeling beslisboom digitale collectievorming Plan van Aanpak NDE/NCDD- Project Ontwikkeling beslisboom digitale collectievorming Versie 0.3 Datum 22 september 2016 Status Concept Colofon Projectnaam NDE / NCDD: Ontwikkeling beslisboom digitale collectievorming

Nadere informatie

Projectplan. Netwerk Digitaal Erfgoed DIGITAAL ERFGOED HOUDBAAR. Duurzaamheidsbeleid. Datum: 11-12-2015. Auteur: Barbara Sierman

Projectplan. Netwerk Digitaal Erfgoed DIGITAAL ERFGOED HOUDBAAR. Duurzaamheidsbeleid. Datum: 11-12-2015. Auteur: Barbara Sierman Netwerk Digitaal Erfgoed DIGITAAL ERFGOED HOUDBAAR Projectplan Duurzaamheidsbeleid Datum: 11-12-2015 Auteur: Barbara Sierman Projectmanager: Barbara Sierman Opdrachtgever: Marcel Ras Introductie Doel van

Nadere informatie

Open cultuur data in de praktijk Werkbijeenkomst Nederlands-Vlaamse samenwerking bij digitalisering van het cultureel erfgoed

Open cultuur data in de praktijk Werkbijeenkomst Nederlands-Vlaamse samenwerking bij digitalisering van het cultureel erfgoed Open cultuur data in de praktijk Werkbijeenkomst Nederlands-Vlaamse samenwerking bij digitalisering van het cultureel erfgoed Johan Oomen @johanoomen Hoofd R&D Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Nadere informatie

THEORIE I TECHNOLOGIE I DUURZAAMHEID. [chapeau] Musea en digitale duurzaamheid [kop] Digitaalduurzaam? Esther Boeles

THEORIE I TECHNOLOGIE I DUURZAAMHEID. [chapeau] Musea en digitale duurzaamheid [kop] Digitaalduurzaam? Esther Boeles THEORIE I TECHNOLOGIE I DUURZAAMHEID [chapeau] Musea en digitale duurzaamheid [kop] Digitaalduurzaam? Esther Boeles De digitale revolutie leverde een enorme vloed aan data op. Ook musea sloegen aan het

Nadere informatie

Voortgangsrapportage. Uitvoeringsagenda gezamenlijk collectieplan 17/18 Elma Lammers

Voortgangsrapportage. Uitvoeringsagenda gezamenlijk collectieplan 17/18 Elma Lammers Voortgangsrapportage Uitvoeringsagenda gezamenlijk collectieplan 17/18 Elma Lammers 06-07-18 Aanleiding WSOB artikel 10: De Koninklijke Bibliotheek stelt elke vier jaar voor de deelnemers van het netwerk

Nadere informatie

OCLC Contactdag Volop in beweging. Eric van Lubeek. The world s libraries. Connected.

OCLC Contactdag Volop in beweging. Eric van Lubeek. The world s libraries. Connected. OCLC Contactdag 2012 Volop in beweging Eric van Lubeek Vandaag in deze zaal Ook vandaag in de zaal Cathy De Rosa, Vice President of the Americas and Global Marketing, OCLC Gene Oliver, Vice President OCLC

Nadere informatie

Network-centric approach of sustainable digital archives

Network-centric approach of sustainable digital archives Network-centric approach of sustainable digital archives 1. Partners Het consortium: de onderzoekers: IBBT-project office: Nico Verplancke IBBT-MMLAB-UGent: Rik Van de Walle IBBT-SMIT-VUB: Caroline Pauwels

Nadere informatie

Research Data Management

Research Data Management Research Data Management Update Mariëtte van Selm Coördinator RDM-ondersteuning Bibliotheek UvA/HvA 10 november 2015 Waar gaat het over? ( ) the organisation of data, from its entry to the research cycle

Nadere informatie

Digitaal Erfgoed Houdbaar Samen bouwen aan de toekomst van ons digitale geheugen

Digitaal Erfgoed Houdbaar Samen bouwen aan de toekomst van ons digitale geheugen Netwerk Digitaal Erfgoed Programmaplan WP3 Digitaal Erfgoed Houdbaar Samen bouwen aan de toekomst van ons digitale geheugen 2 [Programmaplan Digitaal erfgoed houdbaar 1 september 2015] Verantwoording Het

Nadere informatie

GRATIS PROEFVERSIE ABONNEMENTEN SPOTTER EXPLORER INVENTOR. Het op:male pakket voor regelma:ge professionele gebruikers.

GRATIS PROEFVERSIE ABONNEMENTEN SPOTTER EXPLORER INVENTOR. Het op:male pakket voor regelma:ge professionele gebruikers. Tarieven GRATIS PROEFVERSIE Ben jij een nieuwe gebruiker? Je wilt uitproberen wat Sprockler jou kan brengen! Je wilt bekijken of het aan je verwachtingen voldoet en of het gebruiksvriendelijk is! Of je

Nadere informatie

Semantische technieken, cultureel erfgoed en gebruikers

Semantische technieken, cultureel erfgoed en gebruikers Semantische technieken, cultureel erfgoed en gebruikers Jasper Oosterman 1 Semantic Web WWW = mensenweb Semantic Web: computerweb Semantiek Begrijpen van data Redeneren Linked data 2 Linked Data bij Erfgoed

Nadere informatie

Een moderne dienstverlening voor musea en erfgoedinstellingen

Een moderne dienstverlening voor musea en erfgoedinstellingen Een moderne dienstverlening voor musea en erfgoedinstellingen Wat is Heron? Heron of Heritage Online staat voor: Een moderne softwaretoepassing voor het beheren, duurzaam bewaren en ontsluiten van al uw

Nadere informatie

@t.uu,,ïnrïïï. Landelijke Digitale Infrastruetuur

@t.uu,,ïnrïïï. Landelijke Digitale Infrastruetuur @t.uu,,ïnrïïï Landelijke Digitale Infrastruetuur e Vertrekpunt is: de digitale bibliotheek > collecties en diensten obv collecties en content I Vereist: een faciliterend platform (techniek) met randvoorwaardelijke

Nadere informatie

Auteursrechten in de praktijk van erfgoedinstellingen

Auteursrechten in de praktijk van erfgoedinstellingen Auteursrechten in de praktijk van erfgoedinstellingen Marco de Niet (Digitaal Erfgoed Nederland) Congres Archiefinnovatie Nieuwegein, 07-04-2015 Nieuwsuur, 4-3-2016 Data van erfgoedinstellingen waarop

Nadere informatie

DATA: vindbaar toegankelijk uitwisselbaar - opslag

DATA: vindbaar toegankelijk uitwisselbaar - opslag DATA: vindbaar toegankelijk uitwisselbaar - opslag 1. Data verzamelen en analyseren a. Hergebruik e/o koppelen; nieuwe data verzamelen b. Gevoelige gegevens beschermen c. Kwaliteit van de data d. ICT standaarden,

Nadere informatie

Kadaster Data Platform

Kadaster Data Platform GRID Experiment 1: (Linked) Data Platform voor Proeftuin Omgevingswet Kadaster Data Platform Erwin Folmer, Rein van t Veer, Dimitri van Hees, Marco Brattinga Even vooraf Linked Data Linked Data: Een manier

Nadere informatie

Born digital. bedreigd erfgoed

Born digital. bedreigd erfgoed Op weg naar een generieke workflow Born digital kunst film/video fotografie en architectuur cultureel erfgoed is duurzame toegankelijkheid van collecties bedreigd erfgoed voor born digital erfgoed binnen

Nadere informatie

Raad voor cultuur Raad voor cultuur Raad voor cultuur

Raad voor cultuur Raad voor cultuur Raad voor cultuur R.J.Schimmelpennincklaan 3 Postbus 61243 2506 AE Den Haag Telefoon +31(0)70 310 66 86 Fax +31(0)70 361 47 27 e-mail cultuur@cultuur.nl www.cultuur.nl De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Nadere informatie

FORUM STANDAARDISATIE 11 oktober 2017

FORUM STANDAARDISATIE 11 oktober 2017 FS 20171011.3D Forum Standaardisatie Wilhelmina v Pruisenweg 104 2595 AN Den Haag Postbus 84011 2508 AA Den Haag Wijzigen van de status van OAI-PMH van pas toe of leg uit naar aanbevolen www.forumstandaardisatie.nl

Nadere informatie

Vooraankondiging: Digitaal Erfgoedconferentie 2012

Vooraankondiging: Digitaal Erfgoedconferentie 2012 Vooraankondiging: Digitaal Erfgoedconferentie 2012 De zevende editie van de Digitaal Erfgoedconferentie, DE conferentie 2012, vindt plaats op maandag 3 en dinsdag 4 december 2012 in De Doelen, Rotterdam.

Nadere informatie

Meer informatie over het ENUMERATE project en netwerk is te vinden op www.enumerate.eu

Meer informatie over het ENUMERATE project en netwerk is te vinden op www.enumerate.eu ENUMERATE Core Survey 2 October 2013 Beste collega, Er is een groeiende behoefte aan betrouwbare informatie over het digitaliseren van erfgoedcollecties, de kosten van zulke collecties, en de toegang en

Nadere informatie

Toelichting op de Algemene gebruiksvoorwaarden

Toelichting op de Algemene gebruiksvoorwaarden Toelichting op de Algemene gebruiksvoorwaarden >>> Toelichting op de Algemene gebruiksvoorwaarden Data Archiving and Networked Services (DANS) Postbus 93067 2509 AB Den Haag Anna van Saksenlaan 51 2593

Nadere informatie

April Beste collega,

April Beste collega, April 2017 Beste collega, Namens de verzamelde archieven, bibliotheken en musea vragen wij u mee te doen aan Europees onderzoek naar digitale erfgoedcollecties. Er is een groeiende behoefte aan betrouwbare

Nadere informatie

Koppelkansen versterken - verduurzamen. Presentatie projectresultaten Kantens, Loppersum en Appingedam 10 juli 2018

Koppelkansen versterken - verduurzamen. Presentatie projectresultaten Kantens, Loppersum en Appingedam 10 juli 2018 Koppelkansen versterken - verduurzamen Presentatie projectresultaten Kantens, Loppersum en Appingedam 10 juli 2018 Project koppelkansen Uitgangspunten Een onderzoek naar de actiebereidheid van bewoners

Nadere informatie

Plan van aanpak Register

Plan van aanpak Register Plan van aanpak Register Gedistribueerd netwerk van erfgoedinformatie 30 april 2018 Auteurs: Sjors de Valk, Enno Meijers, Ed de Heer Versie 1.0 definitief Versie 1.1 definitief op 2 juli 2018 Inleiding

Nadere informatie

B) Toelichting van EYE op het inmiddels gewijzigd beleid t.a.v. duurzame opslag van gedigitaliseerde films en born digital films

B) Toelichting van EYE op het inmiddels gewijzigd beleid t.a.v. duurzame opslag van gedigitaliseerde films en born digital films Mevrouw drs. M. C. van Heese Erfgoedinspectie/Collecties en Archieven IPC 3500 Postbus 16478 2500 BL Den Haag Amsterdam, 11 februari 2016 Betreft: De stoot van de rijkscollectie BYE Filmmuseum Geachte

Nadere informatie

Proces Mediaverwerking

Proces Mediaverwerking Proces Mediaverwerking Anne Werst, manager Catalogiseren awerst@beeldengeluid.nl Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid Cijfers Ruim 750.000 uur radio, televisie, film 1.500.000 catalogusbeschrijvingen

Nadere informatie

De Openbare Bibliotheek en de catalogus

De Openbare Bibliotheek en de catalogus De Openbare Bibliotheek en de catalogus Daniel van Spanje Senior productmanager Metadata Services OCLC Leiden 2 oktober 2012 Bij een open opstelling heb je geen catalogus nodig De boekwinkel Selexyz Dekker

Nadere informatie

EFFECTMETING SOCIAAL EDUCATIEVE DIENSTVERLENING

EFFECTMETING SOCIAAL EDUCATIEVE DIENSTVERLENING EFFECTMETING SOCIAAL EDUCATIEVE DIENSTVERLENING Landelijke Dag Basisvaardigheden, 8 november 2018 DESAN karin.rutten@desan.nl Koninklijke Bibliotheek marianne.hermans@kb.nl Wie doet er al aan effectmeting?

Nadere informatie

Uitvoeringsagenda Collectieplan

Uitvoeringsagenda Collectieplan Uitvoeringsagenda Collectieplan 2017-2018 Mark Deckers / Jos Debeij / Victor Lemstra i.s.m. Klankbordgroep Collectieplan Goedkeuring klankbordgroep Vastgesteld DV KB Inhoud 1. Aanleiding 2. Overzicht clusters

Nadere informatie

Hoe selecteer je preserveringstools? Sara van Bussel. Koninklijke Bibliotheek

Hoe selecteer je preserveringstools? Sara van Bussel. Koninklijke Bibliotheek Hoe selecteer je preserveringstools? Sara van Bussel Koninklijke Bibliotheek Hoe selecteer je preserveringstools? Het probleem van digitale duurzaamheid Types digitale preservering Preserveringstools in

Nadere informatie

De dienstverlening van SURFnet Onderzoek onder aangesloten instellingen. - Eindrapportage -

De dienstverlening van SURFnet Onderzoek onder aangesloten instellingen. - Eindrapportage - De dienstverlening van Onderzoek onder aangesloten instellingen - Eindrapportage - 09-09-2009 Inhoud Inleiding 3 Managementsamenvatting 4 Onderzoeksopzet 5 Resultaten 6 Tevredenheid 6 Gebruik en waardering

Nadere informatie

Eindrapportage resultaten Stimulering Gebruik Onderzoeker & Docent

Eindrapportage resultaten Stimulering Gebruik Onderzoeker & Docent indi-2009-12-028 Eindrapportage resultaten Stimulering Gebruik Onderzoeker & Docent Project : SURFworks Stimulering Gebruik Onderzoeker & Docent Projectjaar : 2009 Projectmanager : Sandra Passchier Auteur(s)

Nadere informatie

Sociale media en burgerparticipatie

Sociale media en burgerparticipatie Sociale media en burgerparticipatie Project Gent Sint-Pieters 2007: Grootste station van Vlaanderen Maar: infrastructuur niet aangepast Grond onderbenut 2020: Nieuw station Multimodaal knooppunt, Nieuw

Nadere informatie

AFO 653 RSS Nieuwsfeeds

AFO 653 RSS Nieuwsfeeds AFO 653 RSS Nieuwsfeeds 653.1 Inleiding 653.1.1 Wat zijn RSS News Feeds en hoe worden ze in Vubis Smart gebruikt? RSS News Feeds RSS (Really Simple Syndication) is een XML-gebaseerd formaat voor het distribueren

Nadere informatie

Coöperatie Erfgoed Limburg u.a

Coöperatie Erfgoed Limburg u.a Coöperatie Erfgoed Limburg u.a Roermond, 14 december 2018 Aan De Veldcommissie Limburgs Digitaal Erfgoed limburgsdigitaalerfgoed@gmail.com Betreft: aantekeningen Coöperatie Erfgoed Limburg bij uw Adviesbrief

Nadere informatie

MARC21 en RDA in het GGC

MARC21 en RDA in het GGC Groningen Utrecht Maastricht Den Haag Leidschendam mei - juli 2012 MARC21 en RDA in het GGC Daniel van Spanje OCLC Leiden Vooraf: de grote verandering Catalogiseren wordt metadata management http://www.rug.nl/cit/organisatie/pictogram/archief/2000-7-3/leidseboekjes.htm

Nadere informatie

ENUMERATE Core Survey

ENUMERATE Core Survey ENUMERATE Core Survey Beste collega, Namens de verzamelde archieven, bibliotheken en musea roepen wij uw hulp in en vragen wij u deel te nemen aan een Europees onderzoek. De laatste jaren is een groeiende

Nadere informatie

Choral + Spraaktechnologie: ingezet voor de ontsluiting van audiovisuele

Choral + Spraaktechnologie: ingezet voor de ontsluiting van audiovisuele Choral + Spraaktechnologie: ingezet voor de ontsluiting van audiovisuele archieven De benadering Doel van het NWO CATCH project CHoral (2006-2011): onderzoek en ontwikkel geautomatiseerde annotatieen zoek

Nadere informatie