Bibliotheekcollecties in het Netwerk. Project initiatie document

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bibliotheekcollecties in het Netwerk. Project initiatie document"

Transcriptie

1 Programma Digitale Bibliotheek Projectnummer 7470 Project initiatie document Datum voltooid: Auteur: Maaike Napolitano Versie: 1.0 Status: Definitief Bestandsnaam: PID.doc

2 Documenthistorie Revisies Versie Status Datum Wijzigingen 0.1 Concept Eerste versie 0.2 Concept Scope 0.3 Concept Gekozen aanpak 1.0 Definitief Goedkeuring Dit document behoeft de volgende goedkeuringen: Versie Datum Naam Functie Paraaf goedkeuring Projectgroep Projectborging Mireille Kok Opdrachtgever Stuurgroep PDB Stuurgroep Distributie Dit document is verstuurd aan: Versie Datum Naam Functie verzending Projectgroep Projectborging Projectgroep Projectborging Projectgroep Projectborging Projectgroep Projectborging Mireille Kok Opdrachtgever Stuurgroep PDB Stuurgroep Versie: 1.0 / Definitief [2/11] Datum:

3 Managementsamenvatting Aanleiding De Koninklijke Bibliotheek en Bibliotheek.nl willen alle digitale collecties van bibliotheken en bibliotheekcollecties bij andere erfgoedinstellingen aansluiten op het landelijke netwerk, waardoor de connectiviteit tussen collecties vergroot wordt en daarmee de waarde voor de gebruiker. Zij hebben hiervoor een subsidie van het Ministerie van OC&W ontvangen en dit project zal een concreet advies opleveren over de wijze waarop die aansluiting gerealiseerd kan worden, met optimale resultaten voor de gebruiker en op een kosteneffectieve manier. Doordat ook voorzien wordt in kennisopbouw en overdracht over het beschikbaar maken van collecties wordt ook geïnvesteerd in de competenties van collectie-houdende instellingen. Dit project kan gezien worden als een capstone, een investering die eerdere investeringen meer rendabel maakt. Met al het voorbereidend werk dat al in inventarisaties gedaan is, is nu het moment om een definitieve en concrete lijst op te stellen van bibliotheekcollecties die in het landelijke netwerk gebracht kunnen worden en de wenselijke manier om dat te doen. De haalbaarheidsstudies naar aansluitingsroutes voor bibliotheekcollecties zullen, gezien de breedte van die collecties, het hele erfgoeddomein tot nut kunnen zijn. Eindresultaten Het eindresultaat zal een inventarisatie van digitale collecties van bibliotheken en bibliotheekcollecties bij andere erfgoedinstellingen zijn (incl. metadatacollecties), met de volgende eindproducten: - Overzicht van bestaande digitale bibliotheekcollecties in Nederland - Advies per collectie over de mogelijkheden van en randvoorwaarden voor aansluiting - Advies over de voorzetting van dit project: hoe zullen de collecties uiteindelijk daadwerkelijk worden aangesloten of kunnen ze nog beter worden aangesloten. Globale aanpak De inventarisatie zal gemaakt worden op basis van bestaande inventarisaties die worden aangevuld met gerichte inventarisaties en open inventarisatie op basis van oproep tot aanmelding. Het project zal daarnaast werken met een klankbordgroep om de inventarisaties en het uit te brengen advies in het veld te kunnen toetsen. Globale kosten en doorlooptijd Het project kent een doorlooptijd van 16 maanden (1 februari mei 2015). Fase 1: Onderzoeksfase 1 februari maart 2014 Fase 2: Inventarisatiefase maart april 2015 Fase 3: Adviesfase april mei 2015 Fase 4: Projectafsluiting 1 juni augustus 2015 Totale kosten bedragen ongeveer euro. Versie: 1.0 / Definitief [3/11] Datum:

4 Inhoudsopgave 1 Projectachtergrond Projectdefinitie.. 6 a. Projectdoelstellingen.. 6 b. Gekozen aanpak.. 8 c. Scope van het project.. 8 d. Producten c.q. eindresultaat. 8 e. Afhankelijkheden Projectorganisatiestructuur.. 9 a. Stuurgroep.. 9 b. Opdrachtgever.. 9 c. Projectborging.. 9 d. Projectleider.. 9 e. Informatieanalist Projectbeheersing Planning.. 10 Bijlage 1 Begroting.. 11 Versie: 1.0 / Definitief [4/11] Datum:

5 1. Projectachtergrond Om het publiek toegang te geven tot een zo breed mogelijke representatie van digitaal erfgoed is het van belang zoveel mogelijk collecties in een digitale netwerk te brengen. Een van de kernfuncties van de domeinhubs is het ondersteunen van instellingen uit de eigen bloedgroep om dit te doen. De Koninklijke Bibliotheek en Bibliotheek.nl werken in dit project samen om collecties uit hun erfgoeddomein beschikbaar te maken voor (her)gebruik in het netwerk. Het project wordt volledig gesubsidieerd door het ministerie van OC&W. Het ontsluiten van bibliotheekcollecties in het netwerk draagt bij aan het beter uitnutten van content door connectiviteit zoals voorzien in het visiedocument Open voor informatie van OCW (maart 2013). Doordat ook voorzien wordt in kennisopbouw en overdracht over het beschikbaar maken van collecties wordt ook geïnvesteerd in de competenties van lokale bibliotheken, het derde speerpunt uit de visienotitie. Om bibliotheekcollecties te kunnen aansluiten is veel voorbereidend werk nodig. BNL heeft in het kader van haar activiteiten om een digitale infrastructuur voor bibliotheken te realiseren een inventarisatie uitgevoerd van collecties bij lokale openbare bibliotheken, de KB heeft een deelinventarisatie van collecties bij universiteitsbibliotheken en in de projectenbank van DEN zijn verschillende bibliotheekcollecties bekend. Ook bij de inventarisatie in het kader van de Digitale Collectie zijn een aantal bibliotheekcollecties in kaart gebracht. Met dit project zullen we de resultaten van deze inventarisaties een slag verder brengen. Voor elke collectie is maatwerk nodig en dat betekent per collectie een aanzienlijke investering. In dit project worden de randvoorwaarden (inhoudelijk, technisch, organisatorisch) in kaart gebracht, zodat daarna desgewenst gelijk aan aansluiting per collectie kan worden begonnen. Versie: 1.0 / Definitief [5/11] Datum:

6 2. Projectdefinitie a. Projectdoelstellingen I. Inventarisatie van collecties Dit deel van het project betreft de inventarisatie van collecties die kunnen worden aangesloten op de nationale infrastructuur. Er wordt een loket opgezet dat de inventarisatie zal uitvoeren. Het loket wordt daarna een structurele taak van beide organisaties samen. 1 De inventarisatie zal gemaakt worden op basis van bestaande inventarisaties uit de openbare bibliotheeksector, de universiteitsbibliotheken, erfgoedinstellingen in het kader van de Digitale Collectie, Erfgoed en Locatie en Nederlab. Daarnaast wordt deze lijst aangevuld op basis van oproep tot aanmelding, een samenwerking met DEN en communicatie in het veld. Ten slotte zal de lijst met collecties van bibliotheken en bibliotheekcollecties bij andere erfgoedinstellingen worden vastgesteld. II. Randvoorwaarden voor aansluiting Om een goed gefundeerd advies te kunnen geven over de wenselijke wijze van aansluiting van bibliotheekcollecties op het landelijke netwerk moeten vervolgens de randvoorwaarden in kaart worden gebracht. Het gaat daarbij om twee componenten: 1) de wensen van alle betrokken partijen in kaart brengen (business requirements) en 2) het beschrijvingen van workflows voor mogelijke oplossingsrichtingen. Het gaat daarbij om: 1) Business requirements van: o o o Collectiehoudende instellingen Infrastructurele partijen (KB/BNL, Erfgoedportalen en andere hubs) Potentiele afnemers (incl. Digitale Collectie & Europeana, de KB, Erfgoed en Locatie en de partners in het Netwerk Digitaal Erfgoed) 2) Workflow voor de ontsluiting van digitaal erfgoed is mogelijk via drie lijnen: a. Metadata-aggregatie Hierbij worden de metadata (beschrijvingen) van digitale objecten opgenomen in een metadataopslag, die kan worden geharvest door o.a. de Digitale Collectie Nederland en de NBC infrastructuur van Bibliotheek.nl. Dit traject kan worden beschouwd als proven technology. Zoals ook in het voorstel van de Digitale Collectie wordt benadrukt, is voor de eerste aansluiting wel voor elke collectie handwerk nodig. Omdat instellingen vaak deelnemen aan verschillende aggregatieplatforms (bijvoorbeeld lokaal, provinciaal en landelijk) betekent dit in de praktijk dat dezelfde gegevens periodiek voor meerdere doeleinden moeten worden opgehaald en dat er op meerdere plaatsen harvesting, conversie en normalisatie van dezelfde collectiegegevens moet plaats vinden. Voor deze lijn is met name het aan laten sluiten van de metadata van de collectiebeherende instelling op het 1 Per worden de taken van BNL in de KB ondergebracht. Versie: 1.0 / Definitief [6/11] Datum:

7 metadatamodel van de aggregator een tijdrovende stap. Eindresultaat is een beschrijving van dat metadatamodel en de wijze van aansluiting (protocollen en formaten). b. Content-aggregatie De KB heeft de afgelopen jaren met de universiteitsbibliotheken gewerkt aan een landelijk platform voor digitale publicaties, waarin op termijn (2030) alle Nederlandse publicaties full-tekst beschikbaar worden gesteld. Alle collecties van instellingen die in het Boeken, Kranten en Tijdschriften traject van het landelijke conserveringstraject van Metamorfoze worden gedigitaliseerd, worden op deze manier gezamenlijk ontsloten. In een apart traject om reeds gedigitaliseerde collecties van universiteitsbibliotheken en de KB gezamenlijk te ontsluiten, is door de partners uit het oogpunt van efficiency en usability ook gekozen voor dezelfde gezamenlijke infrastructuur voor opslag, beheer en presentatie van digitale publicaties. In november 2013 vond de eerste oplevering van dit landelijke platform plaats onder de merknaam Delpher. Voor collecties boeken, kranten en tijdschriften die met Optical Character Recognition (OCR) machineleesbaar kunnen worden gemaakt, heeft opname in deze landelijke infrastructuur voor digitale publicaties een duidelijke meerwaarde voor de (wetenschappelijke) gebruiker. Daarmee kan in de gehele tekst van een werk worden gezocht, waardoor de gebruiker op een veel dieper niveau kennis kan nemen van de inhoud van een werk dan wanneer alleen metadata-aggregatie mogelijk is. Met deze vorm van ontsluiting zijn hogere kosten gemoeid. Het eindresultaat is een beschrijving per collectie van de wijze van opname in Delpher. c. Linked Data Een belangrijke oplossingsrichting voor het aansluiten van bibliotheekcollecties kan zijn om de collectiebeheerders te stimuleren en te faciliteren om metadata (en digitale objecten) als Linked (Open) Data te publiceren. Op deze manier blijft de regie over de collectie bij de lokale instelling, die op een laagdrempelige manier collectiegegevens kan delen met de diverse platforms. Bovendien kan de instelling zo gebruik maken van de kracht van landelijke (of internationale) referentiestructuren (zoals bijvoorbeeld de OpenSkos service, ontwikkeld in het kader van CATCHplus). Door deze wijze van standaardisatie bij de bron wordt ook de verwerking verderop in de keten eenvoudiger. Deze technologie is in de laatste jaren sterk ontwikkeld. De implementatie hiervan in de collectiebeheersystemen verloopt echter nog moeizaam. In het kader van dit project wordt informatie over de collecties en bestaande aggregatieplatforms in kaart gebracht op basis waarvan beoordeeld kan worden of deze route kansrijk is. Met de resultaten van dit project zou de marktontwikkelingen gestimuleerd kunnen worden, zodat het voor collectiebeheerders eenvoudiger wordt om de collectie als Linked (Open) Data te publiceren, bijvoorbeeld door aanpassing van bestaande beheersystemen of aggregatieplatforms. III. Advies per collectie Bij het advies per collectie zal de meerwaarde voor de gebruiker leidend zijn. De wijze van aansluiting moet leiden tot optimale gebruiksmogelijkheden, rekening houdend met de kosten. Elke collectie zal zowel inhoudelijk (doelgroep en eindgebruikerswensen, aard van het materiaal (materiaaltype, content en/of metadata), juridische aspecten (auteursrecht) als technische (beschikbare formaten, gebruikte systemen/technologie) worden beoordeeld. Daarbij zal een afweging worden gemaakt tussen de wenselijke lijn, de business requirements en de uitkomsten van haalbaarheidsstudies. Uiteindelijk zal zo per collectie een advies tot stand worden uitgebracht. Versie: 1.0 / Definitief [7/11] Datum:

8 b. Gekozen aanpak De inventarisatie zal gemaakt worden op basis van bestaande inventarisaties uit de openbare bibliotheeksector, de universiteitsbibliotheken, erfgoedinstellingen in het kader van de Digitale Collectie, Erfgoed en Locatie en Nederlab. Daarnaast wordt deze lijst aangevuld door middel van gerichte inventarisatie en open inventarisatie op basis van oproep tot aanmelding, een samenwerking met DEN en communicatie in het veld. Ten slotte zal de lijst met collecties van overige bibliotheken en bibliotheekcollecties bij andere erfgoedinstellingen worden vastgesteld. De projectleider zal zitting nemen in de werkgroep Digitale Collectie. Dit project brengt de digitale erfgoedcollecties van Nederland op één plek samen. Digitale Collectie biedt Nederlandse erfgoedinstellingen de infrastructuur in de vorm van een Nationale Aggregator om hun gedigitaliseerde collecties toegankelijk te maken. Tevens vergroot zij de internationale zichtbaarheid van deze collecties door ze door te zetten naar Europeana. Andere partners in dit project zijn het kenniscentrum Digitaal Erfgoed Nederland, het Nationaal Archief, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Het project zal daarnaast werken met een klankbordgroep om de inventarisaties en het uit te brengen advies in het veld te kunnen toetsen. Over de precieze invulling van deze klankbordgroep wordt later in het project een besluit genomen. In ieder geval zal er in dit kader worden samengewerkt met het Consortium Erfgoed van de Nederlandse Plusbibliotheken. c. Scope van het project De scope van dit project omvat de bestaande digitale collecties van bibliotheken en bibliotheekcollecties bij andere erfgoedinstellingen in Nederland. Nederlandse erfgoedcollecties die buiten Nederland worden bewaard (dat geldt ook voor de Caribische eilanden), vallen derhalve buiten de scope van dit project. Het project streeft ernaar om alle collecties die op digitaal beschikbaar zijn in de inventarisatie op te nemen. d. Producten c.q. eindresultaat Het project zal de volgende producten opleveren: 1) Inventarisatie van bestaande digitale bibliotheekcollecties in Nederland. Deze lijst zal zowel technische als inhoudelijke kenmerken van de collecties bevatten. 2) Advies per collectie over de mogelijkheden van aansluiting 3) Advies over de borging van de resultaten die voortkomen uit dit project. e. Afhankelijkheden Voor de volledigheid van de inventarisatie is het project afhankelijk van de door bibliotheken en erfgoedinstellingen aangeleverde informatie. Verder worden budget, tijd en personele inzet als gegeven beschouwd zoals beschreven in dit PID. Versie: 1.0 / Definitief [8/11] Datum:

9 3. Projectorganisatiestructuur Stuurgroep PDB Opdrachtgever De gedelegeerd opdrachtgever is Jan Bos (namens Mireille Kok). Projectborging Projectborging vindt plaats in de projectgroep. In deze groep hebben zitting: Namens de KB: Jan Bos, Elsbeth Kwant en Victor-Jan Vos Namens BNL: Enno Meijers De projectleider zal maandelijks rapporteren over de voortgang. Projectleider Maaike Napolitano is projectleider. Zij stelt maandelijks een hoofdpuntenrapport op voor de stuurgroep en voert maandelijks overleg met de projectborging. Informatieanalist In de tweede helft van het project zal gebruik worden gemaakt van een informatieanalist (0.4 FTE), die voor de technische ondersteuning (beoordeling van en advies over de technische aspecten zoals beschikbare formaten, gebruikte systemen, technologieën en conversies van metadatastandaarden) zal zorgen. Deze zal afhankelijk van de werkzaamheden worden ingeschakeld via de afdeling I&O van de KB en/of via de afdeling Informatiemanagement van BNL. 4. Projectbeheersing Rapport: Partij: Stuurgroep Projectborging Projectleider Projectvoorstel G G O + D PID G A + T O + D Hoofdpuntenrapport I I O + D Afwijkingsrapport G I O + D Projectissues G I O + D Projecteindrapport G I O + D Legenda: O Opstellen A Adviseren I Ontvangen ter informatie T Toetsen D Distribueren/archiveren G Goedkeuren Versie: 1.0 / Definitief [9/11] Datum:

10 5. Planning Het project is onderverdeeld in 4 fasen: Fase 1: Onderzoeksfase (1 februari maart 2014) - Schrijven van het projectplan - Vaststellen van de scope - Precisering van de aanpak Fase 2: Inventarisatiefase (maart april 2015) - Gerichte inventarisatie bij Plusbibliotheken - Gerichte inventarisatie bij Provinciale Service Organisaties - Gerichte inventarisatie bij Universiteitsbibliotheken - Tussenrapportage in juni met 1 e inventarisatie - Bepaling nadere gerichte inventarisatie n.a.v. tussenrapportage - Projectpromotie - Open inventarisatie naar aanleiding van de gepubliceerde voorlopige inventarisatie - Voltooiing inventarisatie d.m.v. open en nader te bepalen gerichte inventarisatie Fase 3: Adviesfase (april mei 2015) - Advies per collectie - Advies over het geheel - Advies over de eventuele vervolgstappen Fase 4: Projectafsluiting (1 juni augustus 2015) - Aanvraag tot vaststelling projectsubsidie (uiterlijk 30 augustus 2015 indienen) Versie: 1.0 / Definitief [10/11] Datum:

11 Bijlage 1 Project: PMT Projectnummer: 7470 PROJECT Interne opdrachtgever: Mireille Kok Projectleider: Maaike Napolitano Externe financier: Ministerie OC&W Doel: Bijdrage aan de ontwikkeling van het netwerk Duur: t/m (16 mnd) Kosten Totale kosten Personele kosten vaste formatie tijdelijke formatie projectpersoneel uitzendkrachten Totaal personele kosten Materiële kosten reiskosten IT- gerelateerde kosten overige uitbestede werkzaamheden Marketing & communicatie overige materiële kosten Totaal materiële kosten Overhead Totale kosten project Financiering Totale financiering Externe financier KB bijdrage (personeel) KB bijdrage (overig) Totale financiering Versie: 1.0 / Definitief [11/11] Datum:

Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Vragenlijst aan NDE-projecten 2013/2014

Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Vragenlijst aan NDE-projecten 2013/2014 Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Vragenlijst aan NDE-projecten 2013/2014 Deze vragenlijst dient om een totaalbeeld te krijgen van de resultaten van de projecten die in 2013/2014 gefinancierd

Nadere informatie

NBC+ Collecties beter vindbaar maken Deel 2. Enno Meijers 30 september 2014

NBC+ Collecties beter vindbaar maken Deel 2. Enno Meijers 30 september 2014 NBC+ Collecties beter vindbaar maken Deel 2 Enno Meijers 30 september 2014 Inhoud Achtergrond Rol NBC+ voor bibliotheekcollecties van overige instellingen Rol NBC+ voor erfgoedcollecties van bibliotheken

Nadere informatie

Plan van Aanpak voor Linked Open Data en PID bij de bron

Plan van Aanpak voor Linked Open Data en PID bij de bron Plan van Aanpak voor Linked Open Data en PID bij de bron Onderdeel: NDE - Bruikbaar Datum voltooid: 17-4-2019 Auteur: Marjon van Schendel / Ivo Zandhuis / Enno Meijers Versie: 1.0 Status: Bestandsnaam:

Nadere informatie

PROJECT: ONTWIKKELOMGEVINGEN VIRTUELE TESTOMGEVINGEN

PROJECT: ONTWIKKELOMGEVINGEN VIRTUELE TESTOMGEVINGEN PROJECT: ONTWIKKELOMGEVINGEN VIRTUELE TESTOMGEVINGEN ( Project Initiation Document ) Datum voltooid: 20/03/2013 Auteur: Kevin Sanders Studentnummer: 2148839 Versie: 0.1 Status: Concept Documenthistorie

Nadere informatie

Op weg naar de Digitale Collectie Nederland 30 september 2014. Pieter Vijn Beeld& Geluid

Op weg naar de Digitale Collectie Nederland 30 september 2014. Pieter Vijn Beeld& Geluid Op weg naar de Digitale Collectie Nederland 30 september 2014 Pieter Vijn Beeld& Geluid Op weg naar de Digitale Collectie Nederland(Pieter Vijn, Beeld en Geluid) Het consortiumproject Digitale Collectie,

Nadere informatie

HEEMKUNDE RIPS. Project Initiatie Document. Datum voltooid: 9-11-2011. Versie: 1.0. Document ID: 1 Bestandsnaam: Project initiatie document

HEEMKUNDE RIPS. Project Initiatie Document. Datum voltooid: 9-11-2011. Versie: 1.0. Document ID: 1 Bestandsnaam: Project initiatie document HEEMKUNDE RIPS Project Initiatie Document Projectcode: P201101 Datum voltooid: 9-11-2011 Auteur: Paul Oostenrijk Versie: 1.0 Status: Concept Bestandsnaam: Project initiatie document Documenthistorie Revisies

Nadere informatie

Projectplan Persistent Identifiers

Projectplan Persistent Identifiers Netwerk Digitaal Erfgoed DIGITAAL ERFGOED HOUDBAAR Projectplan Persistent Identifiers 28 september 2015 Auteur: Gijsbert Kruithof Projectmanager: Gijsbert Kruithof Opdrachtgever: Marcel Ras, NCDD Introductie

Nadere informatie

Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Vragenlijst aan NDE-projecten 2013/2014

Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Vragenlijst aan NDE-projecten 2013/2014 Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Vragenlijst aan NDE-projecten 2013/2014 Deze vragenlijst dient om een totaalbeeld te krijgen van de resultaten van de projecten die in 2013/2014 gefinancierd

Nadere informatie

Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Rapportage over de NDE-projecten 2013/2014

Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Rapportage over de NDE-projecten 2013/2014 Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Rapportage over de NDE-projecten 2013/2014 12-02-2015 Deze rapportage is opgesteld door de Werkgroep Monitoring van het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE), dat

Nadere informatie

PROJECT: ONDERZOEK BEKENDHEID PUURORANJE

PROJECT: ONDERZOEK BEKENDHEID PUURORANJE PROJECT: ONDERZOEK BEKENDHEID PUURORANJE ( Project Initiation Document ) Datum voltooid: 12-9-2011 Auteur: Nick Arts Versie: 0.1 Status: concept Bestandsnaam: Project: Onderzoek bekendheid puuroranje Documenthistorie

Nadere informatie

Stappenplan Linked (Open) Data voor Archieven

Stappenplan Linked (Open) Data voor Archieven Stappenplan Linked (Open) Data voor Archieven Contents Inleiding... 2 De stappen... 2 STAP 1: ORIENTATIE... 2 STAP 2: BEPAAL SCOPE... 2 STAP 3: ZOEK PARTNERS... 2 STAP 4: MAAK LINKED DATA... 2 STAP 5:

Nadere informatie

Uitvoeringsagenda [CONCEPT] Beleidskader landelijke (plus) collecties

Uitvoeringsagenda [CONCEPT] Beleidskader landelijke (plus) collecties Uitvoeringsagenda [CONCEPT] Beleidskader landelijke (plus) collecties Elma Lammers 13-04-18 Inhoud 1. Aanleiding 2. Onderzoeksresultaten (highlights) 3. Uitgangspunten 4. Overzicht implementatie in zes

Nadere informatie

Flandrica.be De virtuele Vlaamse erfgoedbibliotheek

Flandrica.be De virtuele Vlaamse erfgoedbibliotheek Flandrica.be De virtuele Vlaamse erfgoedbibliotheek David Coppoolse Stafmedewerker ontsluiting en digitalisering Conferentie Europa en de digitale ontsluiting van cultureel erfgoed 2011 01 19 Onderwerpen

Nadere informatie

Digitaal Erfgoed: Ontsluiting en semantisch beheer. Netwerk Digitaal Erfgoed

Digitaal Erfgoed: Ontsluiting en semantisch beheer. Netwerk Digitaal Erfgoed Digitaal Erfgoed: Ontsluiting en semantisch beheer Netwerk Digitaal Erfgoed Wilbert Helmus De Informatiemaatschappij als Collectie KNVI congres, 9 november 2017 Inhoud presentatie 1. Voorbeeld 2. Speelveld

Nadere informatie

Nederlands Muziek Instituut en Haags Gemeentearchief 2013-2016

Nederlands Muziek Instituut en Haags Gemeentearchief 2013-2016 Samen werken aan een gezamenlijke toekomst Nederlands Muziek Instituut en Haags Gemeentearchief 2013-2016 [Verkorte versie] 1. Inleiding Bij de advisering door de commissie Hirsch Ballin is ten aanzien

Nadere informatie

Uitvoeringsagenda Collectieplan

Uitvoeringsagenda Collectieplan Uitvoeringsagenda Collectieplan 2017-2018 Mark Deckers / Jos Debeij / Victor Lemstra i.s.m. Klankbordgroep Collectieplan Goedkeuring klankbordgroep Vastgesteld DV KB Inhoud 1. Aanleiding 2. Overzicht clusters

Nadere informatie

Databank Digitale Dagbladen

Databank Digitale Dagbladen Databank Digitale Dagbladen Astrid Verheusen Projectmanager Afdeling Research & Development Koninklijke Bibliotheek Belemmert het auteursrecht de ontsluiting van de 20 ste eeuw? Vereniging voor Auteursrecht

Nadere informatie

Verkenning en aanpak Onderzoek collectief systeem landelijke shared services Jos Debeij / Mark Deckers / Dennis Eijsten Directeurendag KB 19 mei 2016

Verkenning en aanpak Onderzoek collectief systeem landelijke shared services Jos Debeij / Mark Deckers / Dennis Eijsten Directeurendag KB 19 mei 2016 Verkenning en aanpak Onderzoek collectief systeem landelijke shared services Jos Debeij / Mark Deckers / Dennis Eijsten Directeurendag KB 19 mei 2016 Agenda 1. Aanleiding 2. Gezamenlijke verkenning 3.

Nadere informatie

KB- INDICATOREN. 1. Bereik, gebruik en tevredenheid. 0-meting. Online Bibliotheek Bron Wat Datum 0-meting

KB- INDICATOREN. 1. Bereik, gebruik en tevredenheid. 0-meting. Online Bibliotheek Bron Wat Datum 0-meting KB- INDICATOREN Deze indicatoren geven weer op welke manier de KB bijdraagt aan publieke toegang tot informatie, wetenschap, erfgoed en geletterdheid. We rapporteren over bereik, gebruik en tevredenheid

Nadere informatie

Nationale infrastructuur NBC, Website / widgetstore, Datawarehouse. Dennis Eijsten 15 september

Nationale infrastructuur NBC, Website / widgetstore, Datawarehouse. Dennis Eijsten 15 september Nationale infrastructuur NBC, Website / widgetstore, Datawarehouse Dennis Eijsten 15 september 28 september 2010 WAT KOMT ERAAN? 2 Beeld > Koptekst en voettekst... 3 28 september 2010 28 september 2010

Nadere informatie

Projectplan. Netwerk Digitaal Erfgoed DIGITAAL ERFGOED HOUDBAAR. Duurzaamheidsbeleid. Datum: 11-12-2015. Auteur: Barbara Sierman

Projectplan. Netwerk Digitaal Erfgoed DIGITAAL ERFGOED HOUDBAAR. Duurzaamheidsbeleid. Datum: 11-12-2015. Auteur: Barbara Sierman Netwerk Digitaal Erfgoed DIGITAAL ERFGOED HOUDBAAR Projectplan Duurzaamheidsbeleid Datum: 11-12-2015 Auteur: Barbara Sierman Projectmanager: Barbara Sierman Opdrachtgever: Marcel Ras Introductie Doel van

Nadere informatie

Inleiding. Inleiding. Impactmeting Wikimedia Commons

Inleiding. Inleiding. Impactmeting Wikimedia Commons Inleiding Welkom bij deze korte inventarisatie. Deze wordt georganiseerd door Open Cultuur Data (OCD) en is onderdeel van de impactmeting van Nederlandse open cultuurdata. Het doel is inzicht te krijgen

Nadere informatie

Planning verduurzaming en exploitatie

Planning verduurzaming en exploitatie Planning verduurzaming en exploitatie Deliverable 4.3 Evert van de Vrie In het project Onbetwist wordt een database ontwikkeld, met items en toetsen voor wiskunde onderwijs in de eindfase van het middelbaar

Nadere informatie

Verkenning haalbaarheid digitalisering erfgoedcollecties

Verkenning haalbaarheid digitalisering erfgoedcollecties Verkenning haalbaarheid digitalisering Wilbert Helmus 19 juni 2017 Reikwijdte verkenning Collectiebeherende instellingen in Zuid-Holland Enquête en diepte-interviews Instellingen die in principe subsidie

Nadere informatie

Lancering van de DERA

Lancering van de DERA Lancering van de DERA 1 Doelstelling Vergroten maatschappelijke waarde van de collecties van archieven, bibliotheken, musea en andere instellingen ; Door betere (digitale) toegankelijkheid Gerealiseerd

Nadere informatie

Onderdeel: van Gedistribueerde voorzieningen voor duurzame toegang (A.1)

Onderdeel: van Gedistribueerde voorzieningen voor duurzame toegang (A.1) BESCHRIJVING CASE STUDY PROJECT DDS HERLEEFT Onderdeel: van Gedistribueerde voorzieningen voor duurzame toegang (A.1) Dit document bestaat uit twee delen: 1. Project DDS herleeft Beschrijving van het hele

Nadere informatie

Het digitale informatielandschap van de toekomst. Jeanine Tieleman Kwaliteitsmedewerker Digitaal Erfgoed Nederland jeanine.tieleman@den.

Het digitale informatielandschap van de toekomst. Jeanine Tieleman Kwaliteitsmedewerker Digitaal Erfgoed Nederland jeanine.tieleman@den. Het digitale informatielandschap van de toekomst Jeanine Tieleman Kwaliteitsmedewerker Digitaal Erfgoed Nederland jeanine.tieleman@den.nl Opzet presentatie: Wat is DEN? Digitale informatiemaatschappij

Nadere informatie

B) Toelichting van EYE op het inmiddels gewijzigd beleid t.a.v. duurzame opslag van gedigitaliseerde films en born digital films

B) Toelichting van EYE op het inmiddels gewijzigd beleid t.a.v. duurzame opslag van gedigitaliseerde films en born digital films Mevrouw drs. M. C. van Heese Erfgoedinspectie/Collecties en Archieven IPC 3500 Postbus 16478 2500 BL Den Haag Amsterdam, 11 februari 2016 Betreft: De stoot van de rijkscollectie BYE Filmmuseum Geachte

Nadere informatie

Projectplan. Informatie arrangementen als app. s-hertogenbosch, 6 december 2011

Projectplan. Informatie arrangementen als app. s-hertogenbosch, 6 december 2011 Projectplan Informatie arrangementen als app s-hertogenbosch, 6 december 2011 i Versiebeheer Algemene gegevens Projectnaam Informatie arrangementen als app Uitgave Final Datum 6 december 2011 Auteurs Projectleider

Nadere informatie

DIGITAAL ERFGOED HOUDBAAR

DIGITAAL ERFGOED HOUDBAAR DIGITAAL ERFGOED HOUDBAAR PROJECTPLAN Project C.5 Organiseren van coördinatie van webarchivering in Nederland Datum: 11 januari 2016 Auteur: Arnoud Goos (Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid) Projectmanager:

Nadere informatie

Mijn Stad Mijn Dorp. Resultaten eerste fase. Wendy Oude Nijeweme d Hollosy

Mijn Stad Mijn Dorp. Resultaten eerste fase. Wendy Oude Nijeweme d Hollosy Mijn Stad Mijn Dorp Resultaten eerste fase Wendy Oude Nijeweme d Hollosy lunchbijeenkomst HCO - 26 oktober 2009 1 Inhoud van deze presentatie: Waarom Mijn Stad Mijn Dorp? Resultaten eerste fase (2008-2009)

Nadere informatie

Erfgoedinformatie beter vindbaar maken

Erfgoedinformatie beter vindbaar maken Erfgoedinformatie beter vindbaar maken door het toepassen van Linked Data principes Platform Linked Data Nederland 7 maart 2016 Enno Meijers (enno.meijers@kb.nl, @ennomeijers) 2015: Nationale Strategie

Nadere informatie

Plan van aanpak Register

Plan van aanpak Register Plan van aanpak Register Gedistribueerd netwerk van erfgoedinformatie 30 april 2018 Auteurs: Sjors de Valk, Enno Meijers, Ed de Heer Versie 1.0 definitief Versie 1.1 definitief op 2 juli 2018 Inleiding

Nadere informatie

PROJECTPLAN. Software sustainability

PROJECTPLAN. Software sustainability DIGITAAL ERFGOED HOUDBAAR PROJECTPLAN project A.3 Software sustainability Datum: 7 december 2015 Auteur: Peter Doorn Projectmanager: Patrick Aerts / Dirk Roorda Opdrachtgever: Stuurgroep Digitaal Erfgoed

Nadere informatie

Voortgangsrapportage. Uitvoeringsagenda gezamenlijk collectieplan 17/18 Elma Lammers

Voortgangsrapportage. Uitvoeringsagenda gezamenlijk collectieplan 17/18 Elma Lammers Voortgangsrapportage Uitvoeringsagenda gezamenlijk collectieplan 17/18 Elma Lammers 06-07-18 Aanleiding WSOB artikel 10: De Koninklijke Bibliotheek stelt elke vier jaar voor de deelnemers van het netwerk

Nadere informatie

PDOK Geodatastore. Producten- en Dienstencatalogus. 0.1 15 juli 2015 Eerste concept, ter bespreking in Klankbordgroep Geodatastore 15 juli

PDOK Geodatastore. Producten- en Dienstencatalogus. 0.1 15 juli 2015 Eerste concept, ter bespreking in Klankbordgroep Geodatastore 15 juli PDOK Geodatastore Producten- en Dienstencatalogus Datum: 7 oktober Versie: 1.0 Status: definitief Versie Datum Wijzigingen ten opzichte van de vorige versie 0.1 15 juli Eerste concept, ter bespreking in

Nadere informatie

GII voor de toekomst. OCLC contactdag 4 oktober 2011. Johan Stapel

GII voor de toekomst. OCLC contactdag 4 oktober 2011. Johan Stapel GII voor de toekomst OCLC contactdag 4 oktober 2011 Johan Stapel Wat wil BNL bereiken? Versterken van de POSITIE van de bibliotheek op Internet Vergroten van het BEREIK van de openbare bibliotheken Verbeteren

Nadere informatie

Functieprofiel: Projectleider Functiecode: 0302

Functieprofiel: Projectleider Functiecode: 0302 Functieprofiel: Projectleider Functiecode: 0302 Doel Voorbereiden en opzetten van en bijbehorende projectorganisatie, alsmede leiding geven aan de uitvoering hiervan, binnen randvoorwaarden van kosten,

Nadere informatie

Datanotitie Meertens Instituut

Datanotitie Meertens Instituut Datanotitie Meertens Instituut februari 2012 Hans Bennis (directeur) Marc Kemps Snijders (hoofd Technische Ontwikkeling) Douwe Zeldenrust (coördinator onderzoekscollecties) I Onderzoeksdata Inleiding Binnen

Nadere informatie

Projectplan Informele Zorg

Projectplan Informele Zorg Projectplan Informele Zorg Naam van het project Informele Zorg Opdrachtgever Bestuurlijk opdrachtgever: College van B&W Ambtelijk opdrachtgever: Klara Slijkhuis Primaat houdende afdeling Afdeling Samenleving

Nadere informatie

NBC+ Collecties beter vindbaar maken Deel 1. Johan Stapel 30 september 2014

NBC+ Collecties beter vindbaar maken Deel 1. Johan Stapel 30 september 2014 NBC+ Collecties beter vindbaar maken Deel 1 Johan Stapel 30 september 2014 NBC+ Nationale Bibliotheekcatalogus = bibliotheekcollecties + overige bronnen De positie van de bibliotheek binnen het erfgoeddomein

Nadere informatie

Klantprofilering. Objectieve meting voortgang en resultaten trajecten

Klantprofilering. Objectieve meting voortgang en resultaten trajecten Klantprofilering Objectieve meting voortgang en resultaten trajecten Concept projectvoorstel, versie 0.4 26 oktober2004 Documenthistorie Versie/Status Datum Wijzigingen Auteur 0.1 16/06/2004 B.G. Langedijk

Nadere informatie

3.2 Projectplan - update. Erfgoed & Locatie

3.2 Projectplan - update. Erfgoed & Locatie 3.2 Projectplan - update Erfgoed & Locatie Datum document, versie: 20 maart 2014, versie 16 Datum akkoord stuurgroep: 20 maart 2014, versie 16 31 oktober 2013, versie 11 Project Acroniem E&L Aanvangsdatum

Nadere informatie

Model procedure tentoonstellen

Model procedure tentoonstellen Model procedure tentoonstellen Proceseigenaar: Hoofd Publiek / Projectleider tentoonstellen Akkoord door: Functie: Datum: 101125 DEF Qmus Model PRO Tentoonstellen.doc Pagina 1 van

Nadere informatie

Eindrapport gebruikersonderzoek website DEN online

Eindrapport gebruikersonderzoek website DEN online Eindrapport gebruikersonderzoek website DEN online In het najaar van 2011 heeft stichting DEN een onderzoek uitgevoerd naar de gebruiksvriendelijkheid van haar nieuwe website. De resultaten hiervan zijn

Nadere informatie

FORUM STANDAARDISATIE 11 oktober 2017

FORUM STANDAARDISATIE 11 oktober 2017 FS 20171011.3D Forum Standaardisatie Wilhelmina v Pruisenweg 104 2595 AN Den Haag Postbus 84011 2508 AA Den Haag Wijzigen van de status van OAI-PMH van pas toe of leg uit naar aanbevolen www.forumstandaardisatie.nl

Nadere informatie

Plan van aanpak transitie buitendienst

Plan van aanpak transitie buitendienst Plan van aanpak transitie buitendienst Gemeente Borne Status : Concept, versie 0.9 In opdracht van : Gemeente Borne, projectgroep transitie buitendienst Datum : 13 mei 2012 Inhoudsopgave Inhoud 1 INLEIDING......3

Nadere informatie

Publicatie erfgoedstandaarden. 17 februari 2010

Publicatie erfgoedstandaarden. 17 februari 2010 Publicatie erfgoedstandaarden 17 februari 2010 inhoud use cases doelstellingen deliverables projectorganisatie use cases use case_1 Religie en kolonisatie: Congo 2010 transcripties geluidsopnamen geografische

Nadere informatie

Erfgoed & Locatie 26-03-2014 Pilot 1: Infrastructuur [WP-04] Pilotprojectplan versie 2.2 p. 1/5

Erfgoed & Locatie 26-03-2014 Pilot 1: Infrastructuur [WP-04] Pilotprojectplan versie 2.2 p. 1/5 p. 1/5 Doel De pilot Infrastructuur stelt de requirements en criteria op voor de uiteindelijke E&L-infrastructuur en een historische geocoder. De pilot doet onderzoek naar een duurzame basisinfrastructuur

Nadere informatie

Datum: 2 juni E-depot Gemeente Oldambt Aansluiten Esuite

Datum: 2 juni E-depot Gemeente Oldambt Aansluiten Esuite Datum: 2 juni 2017 E-depot Gemeente Oldambt Aansluiten Esuite Inhoud 1. Algemeen... 3 3. Projectaanpak... 4 Doelstelling...4 Resultaten...4 2. Projectaanpak...5 3. Planning...6 4. Kritische succesfactoren...6

Nadere informatie

Archiefontologie Nadere Toegangen NA (Linked Open Data)

Archiefontologie Nadere Toegangen NA (Linked Open Data) Archiefontologie Nadere Toegangen NA (Linked Open Data) Versie 1.0 Datum 28 november 2016 Status Definitief Projectnaam Contactpersoon Auteurs Versie Bijlage(n) Archiefontologie Nadere Toegangen NA Gijsbert

Nadere informatie

Proces Mediaverwerking

Proces Mediaverwerking Proces Mediaverwerking Anne Werst, manager Catalogiseren awerst@beeldengeluid.nl Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid Cijfers Ruim 750.000 uur radio, televisie, film 1.500.000 catalogusbeschrijvingen

Nadere informatie

Vertrouwen in de toekomst - Regeerakkoord oktober 2017

Vertrouwen in de toekomst - Regeerakkoord oktober 2017 Vertrouwen in de toekomst - Regeerakkoord oktober 2017 Monumenten, kunstwerken en archieven willen we beschermen en toegankelijk maken, ook met behulp van digitalisering. Speciale aandacht voor monumentale

Nadere informatie

Antwerpen opent zijn digitale kluizen: stedelijke archieven, bibliotheken en musea gaan open data

Antwerpen opent zijn digitale kluizen: stedelijke archieven, bibliotheken en musea gaan open data Antwerpen opent zijn digitale kluizen: stedelijke archieven, bibliotheken en musea gaan open data 09.06.2016 Trefdag Informatie Vlaanderen ICC Gent Sessie 15A Iris Kockelbergh, directeur Museum Plantin-Moretus

Nadere informatie

Forum Standaardisatie

Forum Standaardisatie Forum Standaardisatie Expertadvies voor het wijzigen van de status van OAI-PMH van verplicht naar aanbevolen. Concept ter openbare consultatie Datum 28 juli 2017 Het Forum Standaardisatie wordt gevraagd

Nadere informatie

BESTUURSOPDRACHT MAJEURPROJECT VOORTGEZET ONDERWIJS Gemeenteraad

BESTUURSOPDRACHT MAJEURPROJECT VOORTGEZET ONDERWIJS Gemeenteraad BESTEMD VOOR BESTUURSOPDRACHT MAJEURPROJECT VOORTGEZET ONDERWIJS Gemeenteraad STATUS Openbaar DATUM BESTUURLIJKE Wethouder F. Strik OPDRACHTGEVER AMBTELIJKE OPDRACHTGEVER H. Damen hoofd Afdeling Beleid

Nadere informatie

@t.uu,,ïnrïïï. Landelijke Digitale Infrastruetuur

@t.uu,,ïnrïïï. Landelijke Digitale Infrastruetuur @t.uu,,ïnrïïï Landelijke Digitale Infrastruetuur e Vertrekpunt is: de digitale bibliotheek > collecties en diensten obv collecties en content I Vereist: een faciliterend platform (techniek) met randvoorwaardelijke

Nadere informatie

Acquisitiebeleidsplan Noord-Hollands Archief 2015-2020

Acquisitiebeleidsplan Noord-Hollands Archief 2015-2020 Acquisitiebeleidsplan Noord-Hollands Archief 2015-2020 Maart 2015 Het Noord-Hollands Archief wil fungeren als het geheugen van de provincie Noord-Holland en de aangesloten gemeenten in Kennemerland en

Nadere informatie

PROJECTPLAN. A2.1 Persistent Identifiers PROJECTDOCUMENTATIE. Uitgave: Definitief (vastgesteld in de Stuurgroep dd. 24 september 2015)

PROJECTPLAN. A2.1 Persistent Identifiers PROJECTDOCUMENTATIE. Uitgave: Definitief (vastgesteld in de Stuurgroep dd. 24 september 2015) PROJECTDOCUMENTATIE PROJECTPLAN A2.1 Persistent Identifiers Uitgave: Definitief (vastgesteld in de Stuurgroep dd. 24 september 2015) Datum: 28 september 2015 Auteur: Gijsbert Kruithof Projectmanager: Gijsbert

Nadere informatie

Collectief wat kan, lokaal wat moet

Collectief wat kan, lokaal wat moet Collectief wat kan, lokaal wat moet HKA Klantendag 22 november 2012 Diederik van Leeuwen, directeur Dennis Eijsten, Manager Informatiemanagement Inhoud Expansiedrift van HKA Kleine update BNL Relatie BNL

Nadere informatie

Functieprofiel Projectleider Functieprofiel titel Functiecode 00

Functieprofiel Projectleider Functieprofiel titel Functiecode 00 1 Functieprofiel Projectleider Functieprofiel titel Functiecode 00 Doel Voorbereiden en opzetten van projecten en bijbehorende projectorganisatie, alsmede leiding geven aan de uitvoering hiervan, binnen

Nadere informatie

Thema 1: Internationale data-infrastructuur

Thema 1: Internationale data-infrastructuur Thema 1: Internationale data-infrastructuur Belangrijkste knelpunten (gebaseerd op Visietekst) bij het inrichten van een e-depot als knooppunt in een internationaal infrastructuurnetwerk: 1. Is het nodig

Nadere informatie

7. Samenwerking t.b.v. infrastructuur exameninstrumenten

7. Samenwerking t.b.v. infrastructuur exameninstrumenten 7. Samenwerking t.b.v. infrastructuur exameninstrumenten Opdrachtgever OCW Projectaannemer SBB Projectleider Nog te bevestigen Contactpersoon Lisette van Loon Start en einde deelproject Fase 1: juni 2012

Nadere informatie

Startnotitie Toeristische visie gemeente Bergen 2015-2025

Startnotitie Toeristische visie gemeente Bergen 2015-2025 Startnotitie Toeristische visie gemeente Bergen 2015-2025 1 1. Inleiding Gemeente Bergen beschikt niet over een toeristische visie. Voor een gemeente waarvan het toerisme een grote economische peiler vormt,

Nadere informatie

Regeling ontwikkelen en gebruiken van streaming media in het MBO. Projectplan 1 / 5. Versienummer Datum. 1.0 28 september 2007

Regeling ontwikkelen en gebruiken van streaming media in het MBO. Projectplan 1 / 5. Versienummer Datum. 1.0 28 september 2007 1 / 5 Regeling ontwikkelen en gebruiken van streaming media in het MBO Projectplan Auteur(s) Versienummer Datum Helicon Opleidingen 1.0 28 september 2007 2 / 5 1a NAW-gegevens van de aanvragende onderwijsinstelling

Nadere informatie

Samenvatting projectplan Versterking bevolkingszorg

Samenvatting projectplan Versterking bevolkingszorg Aanleiding en projectdoelstellingen Aanleiding In 2011 werd door de (toenmalige) portefeuillehouder Bevolkingszorg in het DB Veiligheidsberaad geconstateerd dat de nog te vrijblijvend door de gemeenten

Nadere informatie

OUD IS IN. 12 september 2013

OUD IS IN. 12 september 2013 OUD IS IN 12 september 2013 David Coppoolse Vlaamse Erfgoedbibliotheek Marleen Vandenreyt Provinciale Bibliotheek Limburg Welkom 2 In deze presentatie Realisering Flandrica.be 2011-2012 Ervaringen van

Nadere informatie

Inlichtingenbureau Voortgangsrapportage April Realisatie van het Sectorloket-systeem

Inlichtingenbureau Voortgangsrapportage April Realisatie van het Sectorloket-systeem Inlichtingenbureau Voortgangsrapportage April 2004 Realisatie van het Sectorloket-systeem Opdrachtgever: stichting Inlichtingenbureau Status Versie Datum Definitief 1.0 27 april 2004 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...

Nadere informatie

1 Deelproject Spraakherkenning: SHoUT Audio Indexering Service

1 Deelproject Spraakherkenning: SHoUT Audio Indexering Service 1 Deelproject Spraakherkenning: SHoUT Audio Indexering Service De in het CHoral project ontwikkelde audio-indexeringstechnologie op basis van automatische spraakherkenning (SHoUT) wordt beschikbaar gemaakt

Nadere informatie

OCLC Contactdag Volop in beweging. Eric van Lubeek. The world s libraries. Connected.

OCLC Contactdag Volop in beweging. Eric van Lubeek. The world s libraries. Connected. OCLC Contactdag 2012 Volop in beweging Eric van Lubeek Vandaag in deze zaal Ook vandaag in de zaal Cathy De Rosa, Vice President of the Americas and Global Marketing, OCLC Gene Oliver, Vice President OCLC

Nadere informatie

Naam: Draaiboek decentrale implementatie PAUW en Tridion

Naam: Draaiboek decentrale implementatie PAUW en Tridion Programma Aanpak Universitaire Website (PAUW) Draaiboek decentrale implementatie PAUW en Tridion Inleiding In het kader van het Programma Aanpak Universitaire Website (PAUW) is afgesproken dat alle decentrale

Nadere informatie

Jaar: 2011. Titel: Continuous Access to Cultural Heritage Plus. Projectplan voor PRIMA-projecten

Jaar: 2011. Titel: Continuous Access to Cultural Heritage Plus. Projectplan voor PRIMA-projecten Projectplan voor PRIMA-projecten Jaar: 2011 Titel: Continuous Access to Cultural Heritage Plus Korte Titel CATCHPlus Projectduur 01-01-2009 t/m Einddatum van de dit jaar aangevraagde 31-12-2011 31-12-2011

Nadere informatie

Zaakgewijs werken Advies omtrent architectuur en implementatie

Zaakgewijs werken Advies omtrent architectuur en implementatie Zaakgewijs werken Advies omtrent architectuur en implementatie Den Haag, 1 mei 2009 Digital Groep Definitief MANAGEMENTSAMENVATTING De gemeente X heeft hoge ambities op het gebied van dienstverlening en

Nadere informatie

Werkgroep Preservation Preservation en Research & Development

Werkgroep Preservation Preservation en Research & Development Werkgroep Preservation Preservation en Research & Development Leden van de werkgroep Aad van der Valk, NIBG Andrea Scharnhorst, DANS Barbara Sierman, KB Giovanna Fossati, EYE, voorzitter Inge Angevaare,

Nadere informatie

Registratie Data Verslaglegging

Registratie Data Verslaglegging Sjablonen Websupport Registratie Data Verslaglegging Websites Inrichtingen Video solutions Rapportages Consultancy Imports Helpdesk Exports Full Service Dashboards Registratie Koppelen en controleren De

Nadere informatie

MEDIAMARKT EINDHOVEN EKKERSRIJT

MEDIAMARKT EINDHOVEN EKKERSRIJT MEDIAMARKT EINDHOVEN EKKERSRIJT Project Initiatie Document Projectcode: SmartBar Datum voltooid: Auteur/groep: Sam van den BiggelaarICT & Business Versie: V2.0 Status: Voltooid

Nadere informatie

Projectmanagement: De basisprincipes? Het nut?

Projectmanagement: De basisprincipes? Het nut? Projectmanagement: De basisprincipes? Het nut? Wat is een project? Heeft een doel dat bijdraagt tot resultaten van de organisatie Is eenmalig Heeft uniek resultaat Beperkt in tijd, met een duidelijk begin

Nadere informatie

Digitale cultuur als continuüm

Digitale cultuur als continuüm Digitale cultuur als continuüm Samenvatting Activiteitenplan 2017-2020 Stichting Digitaal Erfgoed Nederland (DEN) Den Haag, 31 januari 2016 1/5 1. Vooraf Deze samenvatting is gebaseerd op de subsidieaanvraag

Nadere informatie

Vernieuwing VMS ICT oplossing v0.1

Vernieuwing VMS ICT oplossing v0.1 Bijlage D: Projectplan Vernieuwing VMS ICT oplossing v0.1 Realisatie, Implementatie en overdracht aan beheer Inhoudsopgave 1 Projectdefinitie 3 1.1 Inleiding 3 1.2 Doelstelling 3 1.3 Reikwijdte 4 1.4 Randvoorwaarden,

Nadere informatie

Projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen

Projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen Projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen Afdeling grondgebied 26-0-205 INLEIDING Voor u ligt het projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen. 2 AANLEIDING PROJECT

Nadere informatie

3TU Electronic Resource Management

3TU Electronic Resource Management 3TU Electronic Resource Management projectplan Eindhoven, juli 20 ERM-3TU/20-1 Auteur: L.J.H. Delescen versie 1.0: 5 juli 20 2 Inhoudsopgave 0 Documentgeschiedenis 3 0.1 Revisies 3 0.2 Goedkeuring 3 1

Nadere informatie

Projectmanagement De rol van een stuurgroep

Projectmanagement De rol van een stuurgroep Projectmanagement De rol van een stuurgroep Inleiding Projecten worden veelal gekenmerkt door een relatief standaard projectstructuur van een stuurgroep, projectgroep en enkele werkgroepen. De stuurgroep

Nadere informatie

UITGANGSPUNTEN VOOR DE STRUCTUUR VAN DE WETENSCHAPPELIJKE INFORMATIEVOORZIENING AAN DE RADBOUD UNIVERSITEIT NIJMEGEN

UITGANGSPUNTEN VOOR DE STRUCTUUR VAN DE WETENSCHAPPELIJKE INFORMATIEVOORZIENING AAN DE RADBOUD UNIVERSITEIT NIJMEGEN UITGANGSPUNTEN VOOR DE STRUCTUUR VAN DE WETENSCHAPPELIJKE INFORMATIEVOORZIENING AAN DE RADBOUD UNIVERSITEIT NIJMEGEN I. ORGANISATIESTRUCTUUR Er is één bibliotheekvoorziening binnen de universiteit. Deze

Nadere informatie

Koninklijke Bibliotheek. Memorandum. Kaders en werkwijze inkoop e-content

Koninklijke Bibliotheek. Memorandum. Kaders en werkwijze inkoop e-content Koninklijke Bibliotheek Prins Willem-Alexanderhof 5 Postbus 90407 2509 LK Den Haag Telefoon (070) 314 09 11 Fax (070) 314 04 50 Website www.kb.nl Memorandum Datum 14 november 2014 Van Lily Knibbeler/Mireille

Nadere informatie

Oplegnotitie Management Overleg/regiegroep

Oplegnotitie Management Overleg/regiegroep Oplegnotitie Management Overleg/regiegroep Onderwerp Portefeuillehouder Doel/vraagstelling Relevante aspecten/ conclusies/samenvatting Afgestemd met Beslispunten Financiële gevolgen, waaronder hoogte bedrag,

Nadere informatie

Portal Planning Process

Portal Planning Process BROCHURE Portal Planning Process SAMENWERKEN AAN EEN WAARDEVOL PORTAAL BROCHURE PORTAL PLANNING PROCESS 2 Axians PORTAL PLANNING PROCESS BROCHURE Inhoud Introductie 4 3 Portal Planning Process 5 4 Uitdagingen

Nadere informatie

Nulmeting van de e-depotvoorziening van het Noord-Hollands Archief aan de hand van het toetsingskader ED3

Nulmeting van de e-depotvoorziening van het Noord-Hollands Archief aan de hand van het toetsingskader ED3 Nulmeting van de e-depotvoorziening van het Noord-Hollands Archief aan de hand van het toetsingskader ED3 Pilot Uitplaatsing digitaal archief gemeente Haarlem Auteur: Noord-Hollands Archief: Stinie Francke

Nadere informatie

PROJECTPLAN Nationale Bibliotheek Pas

PROJECTPLAN Nationale Bibliotheek Pas PROJECTPLAN Nationale Bibliotheek Pas 11 juni versienummer 1.3 Uitgave: Versie: 1.1 Datum: 10 mei Opsteller: Projectleider: Opdrachtgever: Nicolette van Ham Nicolette van Ham Coen van Hoogdalem Wijziging

Nadere informatie

Project Initiation Document. Afstudeerstage Geert Raaijmakers

Project Initiation Document. Afstudeerstage Geert Raaijmakers Project Initiation Document Afstudeerstage Geert Raaijmakers 2/11 Project Initiation Document Afstudeerstage Geert Raaijmakers Opdrachtnemer: Opdrachtgever: Website: Geert Raaijmakers namens Websdesign

Nadere informatie

ENUMERATE Core Survey

ENUMERATE Core Survey ENUMERATE Core Survey Beste collega, Namens de verzamelde archieven, bibliotheken en musea roepen wij uw hulp in en vragen wij u deel te nemen aan een Europees onderzoek. De laatste jaren is een groeiende

Nadere informatie

FloraHolland Ketenreleaseproces

FloraHolland Ketenreleaseproces Florecom Software Leveranciers Lunch FloraHolland Ketenreleaseproces Afgestemd met Florecom en Samenwerkingsverband Kwekersoftware 19 januari 2011 Ketenreleaseproces op hoofdlijnen 2 Processtappen 1. RFC

Nadere informatie

Projectplan De ijsberg zichtbaar maken

Projectplan De ijsberg zichtbaar maken Projectplan De ijsberg zichtbaar maken Versie 5.1 Datum 15 november 2018 Status definitief Auteur Liesbeth Keijser Instelling Nationaal Archief Het topje van de ijsberg, dat zijn de beschrijvingen die

Nadere informatie

Update NBC+ Mark Knijnenburg. 11 september 2014

Update NBC+ Mark Knijnenburg. 11 september 2014 Update NBC+ Mark Knijnenburg 11 september 2014 Inhoud 1. Wat is de NBC+? 2. Stand van zaken 3. Bezitssynchronisatie 4. Landelijk zoeken 5. Visie op de NBC+ over vijf jaar Wat is de NBC+? Wat is de NBC+?

Nadere informatie

Evaluatie P&C Cyclus Projectdefinitie

Evaluatie P&C Cyclus Projectdefinitie Evaluatie P&C Cyclus 2014 Projectdefinitie februari 2015 INLEIDING Als onderdeel van het implementatietraject CGM is in 2013 in de 3 afzonderlijke raden van Cuijk, Grave en Mill en st Hubert besloten tot

Nadere informatie

Via Invoegen Koptekst en voettekst kunt u de tekst wijzigen

Via Invoegen Koptekst en voettekst kunt u de tekst wijzigen Via Invoegen Koptekst en voettekst kunt u de tekst wijzigen 11-02-18 1 11-02-18 2 Inhoudsopgave De ICT wereld en de archief wereld Huidige situatie bij het Stadsarchief / knelpunten Gewenste situatie /

Nadere informatie

Netwerkprogramma Samenwerken aan maatschappelijke educatieve Bibliotheken

Netwerkprogramma Samenwerken aan maatschappelijke educatieve Bibliotheken Netwerkprogramma 2017-2018 Samenwerken aan maatschappelijke educatieve Bibliotheken Verkorte versie november 2016 1 Inhoud Inleiding 3 Wat is het Gelders Bibliotheeknetwerk? 4 Waarom een netwerkprogrammma?

Nadere informatie

Digitaal Erfgoed Houdbaar

Digitaal Erfgoed Houdbaar Digitaal Erfgoed Houdbaar Werken aan de lange termijn toegang van digitale erfgoedcollecties Marcel Ras Traditionele media Robuust Fysiek (vast te pakken) Direct te begrijpen Ervaring met toekennen

Nadere informatie

februari, 2014 Opdrachtbeschrijving Projectleider landelijke kennisdeling - biebtobieb

februari, 2014 Opdrachtbeschrijving Projectleider landelijke kennisdeling - biebtobieb februari, 2014 Opdrachtbeschrijving Projectleider landelijke kennisdeling - biebtobieb Opdrachtbeschrijving Voor de continuering van het project Landelijke Kennisdeling, met bijzondere focus op het platform

Nadere informatie