Geleerde lessen van zes pilotprojecten Eindrapport Regie in de Cloud -project werkpakket 3

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Geleerde lessen van zes pilotprojecten Eindrapport Regie in de Cloud -project werkpakket 3"

Transcriptie

1 Ervaringen en aanbevelingen op het gebied van datamanagement Geleerde lessen van zes pilotprojecten Eindrapport Regie in de Cloud -project werkpakket 3

2 Introductie Onderzoekers in zes pilotprojecten hebben ervaring opgedaan met het maken van een datamanagementplan (DMP) voor goed beheer van hun onderzoeksgegevens. Samen met onderzoeks-ondersteuners hebben zij plannen gemaakt die als voorbeeld kunnen dienen voor anderen die zorgvuldig willen omgaan met hun onderzoeksdata of moeten voldoen aan de eis die financiers aan ze stellen.

3 Zes pilot projecten TU Delft / geowetenschappers zijn met een standaard vragenlijst (The Data Curation Profile) ondervraagt over het beheer van de onderzoeksdata van het RainGain project. UvA heeft een standaard vragenlijst ontwikkeld voor hun Research Data Management Support. De vragenlijst is getest met verschillende onderzoeksgroepen. RIVM heeft voor twee datasets vooral gelet op duurzaamheid (continuïteit van de dataopslag), standaarden (voor opslag- en uitwisseling) en niveaus van beveiliging. NHTV / Digital Media kreeg met het opstellen van een datamanagementplan de gelegenheid om richtlijnen op te stellen voor opslag en beheer van onderzoeksdata. De verschillende aspecten van onderzoeksdata zijn in kaart gebracht. Universiteit Twente / Centre for Medical Imaging (CMI NEN) heeft gekeken naar de beeldgegevens voor onderzoeksprojecten en de technische infrastructuur die nodig is om kwaliteit en beschikbaarheid van de data te garanderen, mogelijke risico s te minimaliseren en de data te archiveren. Met behulp van een template met een uitgebreide vragenlijst zijn alle aspecten van de onderzoeksdata beschreven. Universiteit Utrecht / sociale & organisatiepsychologie (SOP) heeft met het DMP richtlijnen neergezet voor de opslag en beheer van onderzoeksdata die de basis vormen voor een publicatie van een onderzoeker. Met deze richtlijnen moeten reviewers en collega s de onderbouwing van de publicatie terug kunnen vinden in de ruwe data.

4 Inhoud eindrapportage Ervaringen bij het proces van het schrijven van een datamanagementplan (DMP) Ervaringen omtrent de inhoud van een datamanagementplan Aanbevelingen over de next steps op het gebied van datamanagement

5 HET PROCES Aanbevelingen bij de totstandkoming van een datamanagementplan (DMP)

6 Proces van een DMP Wie zijn betrokken? In het proces zijn mensen nodig die het maken van een datamanagementplan (DMP) echt belangrijk vinden en die het plan ook zelf willen maken. Dit kunnen onderzoekers zijn, of ondersteuners vanuit de bibliotheek Commitment van het management/sleutelfiguren is noodzakelijk, vooral voor het kunnen vrijmaken van de benodigde tijd om te werken aan een DMP Geen DMP zonder betrokkenheid van de onderzoekers, maar vraag niet teveel tijd.

7 Proces van een DMP Wie zijn betrokken? De afdeling Bibliotheek/Mediatheek ondersteunt bij voorkeur de totstandkoming van een DMP met kennis van de ontsluiting van data. Betrek de ICT afdeling vroeg in het proces. Soms is die betrokkenheid erg nodig, soms niet. Dit hangt af van de benodigde oplossing. Hoe eerder je weet of het nodig is, hoe beter het is.

8 Proces van een DMP De doorlooptijd De doorlooptijd van het schrijven van een DMP is erg afhankelijk van het type organisatie. In sommige organisaties gaat het snel, in andere duurt het juist lang. Van te voren is dus moeilijk in te schatten hoe lang het duurt, maar meestal minstens 3 maanden doorlooptijd Gebruik een template van een DMP of liever nog een uitgewerkt DMP als input, want dat versnelt het proces. Voorbeelden en templates zijn te vinden op de SURF pagina Ervaring met het maken van DMP s of vormen van dataopslag versnelt het proces. Betrek dus personen die ervaring hebben.

9 Proces van een DMP Timing Het tijdstip waarop gestart wordt met het maken van een DMP moet goed getimed worden. Als een onderzoeksorganisatie nog niet gestart is, kan al een deel van een DMP gemaakt worden, echter niet alles kan vooraf worden ingevuld. De opstart van een nieuw onderzoek, terwijl de onderzoeksgegevens nog niet beschikbaar zijn, lijkt een goed startmoment. Datamanagement invoeren als al veel onderzoeksgegevens opgeslagen zijn, is lastiger, omdat dan veel werk extra gedaan moet worden.

10 Proces van een DMP last, but not least: Beeldvorming Onderzoekers spreken vaak uit geen behoefte te hebben aan datamanagement. Het belang van datamanagement moet voor hen concreet gemaakt worden. Persoonlijk contact en support is daarbij wezenlijk Vermijdt het gebruik van vakjargon zoals metadata. Sluit aan bij het taalgebruik van de onderzoekers Gebruik richting onderzoekers niet de term datamanagement en datamanagementplan, want dit klinkt bureaucratisch en tijdrovend. Gebruik liever de term beheer onderzoeksgegevens.

11 Proces van een DMP Beeldvorming (2) Veel onderzoekers denken dat een DMP per definitie leidt tot het openbaar maken van de onderzoeksgegevens. Bespreek van te voren of zij dit willen en zo ja in welke mate Bij onderzoek gefinancierd uit de 3 e geldstroom bestaat vaak terughoudendheid in het open beschikbaar stellen van onderzoeksdata, vanwege vragen rondom het eigenaarschap van de data. Maak hierover zo mogelijk goede afspraken Doe aan voorlichtingssessies voor onderzoekers over het beheer van data Biedt jonge onderzoekers (AIO s) een cursus aan op het gebied van datamanagement

12 DE INHOUD VAN EEN DMP Aanbevelingen over de inhoud van een DMP

13 Inhoud van een DMP De invulling van een DMP kan vele vormen hebben: Een zo gaan we het doen beschrijving Een template voor het verzamelen van wensen van onderzoekers Een set richtlijnen voor onderzoekers Een DMP is eigenlijk nooit af; het plan blijft aangepast worden totdat de data is opgeslagen, nadat het project is afgerond. Kosten zijn soms lastig in beeld te brengen, maar vormen toch een belangrijk onderdeel van een DMP.

14 Inhoud van een DMP Doelstelling De doelstelling van een DMP kan divers zijn: Het verlenen van toegang tot de data voor gebruik door een groep van onderzoekers of andere partijen Het faciliteren van de vindbaarheid van data voor andere partijen Het linken van data aan publicaties/papers/thesis e.d. Het mogelijk maken van verificatie door reviewers Het voldoen aan eisen van EU of NWO in verband met subsidievereisten Het inzichtelijk maken van alle aspecten die goed data management mogelijk maken.

15 Inhoud van een DMP Onderzoeksfase Bepaal voor welke onderzoeksfase het DMP wordt geschreven: gedurende het onderzoek voor beperkte opslag na afloop van het onderzoek (bijvoorbeeld 5 jaar) voor langdurige archivering (meer dan 10 jaar) voor alle situaties die een combinatie zijn van de hiervoor genoemde mogelijkheden.

16 Inhoud van een DMP Doelgroep Schrijf een DMP op het niveau van een onderzoeksgroep of op het niveau van een faculteit. Het schrijven van een DMP voor een onderzoeksgroep is gemakkelijker. Vermijdt echter het maken van een DMP voor 1 onderzoeker. Betrek in het DMP de eventuele samenwerking tussen onderzoeksgroepen en/of externe (commerciële) partijen, of paper & pencil groepen.

17 Inhoud van een DMP De opslag van data Bespreek de manier van dataopslag, en let hierbij op het mogelijke gebruik van data op de lange termijn, indien mogelijk onafhankelijk van specifieke programmatuur Ontsluit de opslagen data met behulp van beschrijvingen van de data, zoals metadata of codeboeken Het deponeren van data bij DANS voor langdurige opslag is eenvoudig. Gebruik dit ervaringsfeit om eventuele weerstand weg te nemen. Deponeren in een archief (zoals DANS of 3TU.Datacentrum) is NIET synoniem aan je data open stellen of delen met anderen.

18 Inhoud van een DMP Techniek en standaarden Sluit aan bij de standaarden die in een specifieke onderzoeksgroep gebruikelijk zijn SURFconext is een goed hulpmiddel voor het vormgeven van toegang tot onderzoeksdata voor partijen in het hoger onderwijs.

19 Inhoud van een DMP Cloud (1) De keuze voor een cloudoplossing is het gevolg van de eisen en wensen van de onderzoekers, en geen beleidsmatige beslissing op instellingsniveau Met name de omvang van het netwerk in combinatie met de omvang van de onderzoeksbestanden bepaalt of een cloudoplossing mogelijk is tijdens de onderzoeksfase (inter-)nationale wetgeving bepaalt in hoge mate welke cloudoplossingen mogelijk zijn en welke niet Een cloudoplossing bepaalt niet in welke mate data toegankelijk is voor anderen; dat wordt bepaald door de beveiliging van de data, de metadatering en de keuze van het formaat van de data.

20 Inhoud van een DMP Cloud (2) Toepassing van cloudoplossingen tijdens de uitvoering van een onderzoek zijn vaak lastig, vanwege netwerkvereisten. Het toepassen van cloudoplossingen bij archivering van de onderzoeksdata na afloop van het onderzoek is vaak wel mogelijk. Het ontwikkelen van een dropbox - functionaliteit aan (inter-)nationale eisen is zeer gewenst; bij voorkeur zoals datastage van Oxford.

21 Hoe nu verder? Aanbevelingen voor acties van instellingen en SURF

22 Hoe nu verder? Acties binnen de instellingen (1) Verzorg een (beperkte) cursus Datamanagement voor jonge onderzoekers, zodat zij het belang gaan inzien van aandacht voor datamanagement tijdens het onderzoek. Dit bespaart kosten later in het onderzoek. Vergroot de kennis binnen ICT afdelingen op het gebied van de benodigde ondersteuning van onderzoek. Dit zal de ondersteuning door ICT aan onderzoekers ten goed komen.

23 Hoe nu verder? Acties binnen de instellingen (2) De spraakverwarring over de gebruikte termen op het gebied van datamanagement, big data, DMP s, metadata is groot. Kies voor de eigen instelling eigen termen om te beschrijven wat belangrijk is Maak een centraal beleid op het gebied van datamanagement, maar begin met eenvoudige richtlijnen op hoog niveau, en laat onderzoeksgroepen zelf veel ruimte voor eigen invulling.

24 Hoe nu verder? Mogelijke acties voor SURF (1) Ontwikkel een dropbox functionaliteit voor onderzoekers die voldoet aan de Europese regelgeving Lever een bijdrage aan het creëren van bewustwording en training door bijvoorbeeld sessies in het SHB Biedt op termijn een centrale infrastructuur voor de opslag van onderzoeksgegevens, ook tijdens de lopende onderzoeksfase, en koppel deze met CRIS.

25 Hoe nu verder? Mogelijke acties voor SURF (2) Creëer een nationaal kenniscentrum voor nieuwe ontwikkelingen en innovaties Geef inzicht in de initiatieven die op het gebied van datamanagement lopen op nationaal en internationaal niveau. Op termijn mogelijk ook meer regie daarop door SURF? Stroomlijn de verschillende overleggen binnen SURF.

26

Formulier Datamanagementplan

Formulier Datamanagementplan Formulier Datamanagementplan NWO is in 2015 gestart met een pilot Datamanagement. Tijdens deze pilot vraagt NWO onderzoekers met toegekende onderzoeksprojecten onderstaand datamanagementplan in te dienen.

Nadere informatie

Regeling Datamanagement Universiteit Leiden

Regeling Datamanagement Universiteit Leiden Regeling Datamanagement Universiteit Leiden Aandachtspunten en toelichtingen bij de verschillende artikelen zijn schuin gedrukt. A. Definities en uitgangspunten 1. Deze regeling is bedoeld als universitair

Nadere informatie

Een Visie op Datamanagement

Een Visie op Datamanagement Een Visie op Ron Dekker Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Persoonlijke noot Eigen ervaringen: goede kennis van de data nodig om alle valkuilen te omzeilen. het is veel werk van een

Nadere informatie

Hoofdlijnen van beleid management onderzoeksdata Universiteit voor Humanistiek

Hoofdlijnen van beleid management onderzoeksdata Universiteit voor Humanistiek 1 november 2016 Hoofdlijnen van beleid management onderzoeksdata Universiteit voor Humanistiek Preambule In deze notitie wordt op hoofdlijnen vastgelegd hoe onderzoeksdata moet worden beheerd. Het is van

Nadere informatie

Bazaar Informatievoorziening in de zorg

Bazaar Informatievoorziening in de zorg Bazaar Informatievoorziening in de zorg Dinsdag 28 januari 2014 Toegang tot Data #TTD Datamanagement en hergebruik van data Bazaar 28-1-2014: Hoe zorgen we samen voor een betere en duurzame informatievoorziening

Nadere informatie

Goede zorg voor onderzoeksdata, goede data voor zorgonderzoek: de DMP-checklist van ZonMw

Goede zorg voor onderzoeksdata, goede data voor zorgonderzoek: de DMP-checklist van ZonMw Data Archiving and Networked Services Goede zorg voor onderzoeksdata, goede data voor zorgonderzoek: de DMP-checklist van ZonMw Marjan Grootveld Masterclass Research Data Management, 4 april 2014 DANS

Nadere informatie

Ben jij klaar voor RDM-ondersteuning?

Ben jij klaar voor RDM-ondersteuning? Bibliotheek RDM Ondersteuning Ben jij klaar voor RDM-ondersteuning? Training van informatiespecialisten bij Bibliotheek UvA Presentatie UKB-werkgroep Research Data Management, 30 april 2015 Mariëtte van

Nadere informatie

Research informatie- en datamanagement nieuwe taken voor bibliotheken in wetenschappelijke communicatie en ondersteuning bij onderzoek

Research informatie- en datamanagement nieuwe taken voor bibliotheken in wetenschappelijke communicatie en ondersteuning bij onderzoek OCLC Contactdag 12 oktober 2017 Research informatie- en datamanagement nieuwe taken voor bibliotheken in wetenschappelijke communicatie en ondersteuning bij onderzoek Jacquelijn Ringersma Wageningen University

Nadere informatie

Research Data Management

Research Data Management Research Data Management Update Mariëtte van Selm Coördinator RDM-ondersteuning Bibliotheek UvA/HvA 10 november 2015 Waar gaat het over? ( ) the organisation of data, from its entry to the research cycle

Nadere informatie

Best practise e-depot. Streekarchieven zoeken de samenwerking op

Best practise e-depot. Streekarchieven zoeken de samenwerking op Best practise e-depot Streekarchieven zoeken de samenwerking op Opwarmen met stellingen Een e-depot is de verantwoordelijkheid van de markt Een e-depot is de verantwoordelijkheid van de archiefdienst Een

Nadere informatie

MASTERCLASS RESEARCH DATA MANAGEMENT INTRODUCTIE TERMINOLOGIE EN LANDSCHAP

MASTERCLASS RESEARCH DATA MANAGEMENT INTRODUCTIE TERMINOLOGIE EN LANDSCHAP MASTERCLASS RESEARCH DATA MANAGEMENT INTRODUCTIE TERMINOLOGIE EN LANDSCHAP 2 Wat is onderzoeksdata? The data, records, files or other evidence, irrespective of their content or form (e.g. in print, digital,

Nadere informatie

Sessie 3: Professionalisering en kwaliteitsverbetering Research Data Management: competenties van onderzoekers

Sessie 3: Professionalisering en kwaliteitsverbetering Research Data Management: competenties van onderzoekers Sessie 3: Professionalisering en kwaliteitsverbetering Research Data Management: competenties van onderzoekers Sessietrekkers Mijke Jetten Radboud Universitiet Nijmegen Gert Goris Erasmus Universiteit

Nadere informatie

Werken met onderzoeksdata Services en repositories voor de onderzoeker in Nederland

Werken met onderzoeksdata Services en repositories voor de onderzoeker in Nederland Werken met onderzoeksdata Services en repositories voor de onderzoeker in Nederland Ana van Meegen, Vrije Universiteit Leon Osinski, TU Eindhoven Henk van den Hoogen, Universiteit Maastricht Maarten van

Nadere informatie

Datamanagementplannen. UKB inventarisatie Masterclass RDM Maastricht 3 april 2014, Fieke Schoots

Datamanagementplannen. UKB inventarisatie Masterclass RDM Maastricht 3 april 2014, Fieke Schoots Datamanagementplannen UKB inventarisatie Masterclass RDM Maastricht 3 april 2014, Fieke Schoots Samenstelling sub-werkgroep Harrie Knippenberg, UB Radboud Universiteit Fieke Schoots, Universitaire Bibliotheken

Nadere informatie

Verslag Medical & Life Sciences workshop Research data in kaart, 19 juni 2013

Verslag Medical & Life Sciences workshop Research data in kaart, 19 juni 2013 Verslag Medical & Life Sciences workshop Research data in kaart, 19 juni 2013 Aanwezig: Dr. Dyonne van Duren (directeur Clinical Research Centre Nijmegen, gespreksleider), drs. Michel van Kempen (data

Nadere informatie

Formulier Datamanagementplan

Formulier Datamanagementplan Formulier Datamanagementplan NWO is in 2015 gestart met een pilot Datamanagement. Tijdens deze pilot vraagt NWO onderzoekers met toegekende onderzoeksprojecten onderstaand datamanagementplan in te dienen.

Nadere informatie

SURFfoundation eigenaarschap van data. hoe gaan we dit regelen?

SURFfoundation eigenaarschap van data. hoe gaan we dit regelen? SURFfoundation eigenaarschap van data hoe gaan we dit regelen? Proces naar duurzame opslag van onderzoeksdata voor blijvende toegankelijkheid Verzamelen Opslaan Archiveren Data librarians Bestuurders Onderzoekers

Nadere informatie

Trainingen Research Data Management

Trainingen Research Data Management Trainingen Research Data Management Masterclass RDM in NL, Maastricht 3 April 2014, Jacquelijn Ringersma Sub-Werkgroep Trainingen RDM Ana van Meegen, Universitaire Bibliotheek VU Fieke Schoots, Universitaire

Nadere informatie

Management onderzoeksdata: hoofdlijnen beleid Protestantse Theologische Universiteit

Management onderzoeksdata: hoofdlijnen beleid Protestantse Theologische Universiteit Management onderzoeksdata: hoofdlijnen beleid Protestantse Theologische Universiteit Preambule De Protestantse Theologische Universiteit hecht eraan dat het onderzoek dat door de aan haar verbonden wetenschappelijke

Nadere informatie

DATA: vindbaar toegankelijk uitwisselbaar - opslag

DATA: vindbaar toegankelijk uitwisselbaar - opslag DATA: vindbaar toegankelijk uitwisselbaar - opslag 1. Data verzamelen en analyseren a. Hergebruik e/o koppelen; nieuwe data verzamelen b. Gevoelige gegevens beschermen c. Kwaliteit van de data d. ICT standaarden,

Nadere informatie

UKB-enquête databeleid jan-feb 2014

UKB-enquête databeleid jan-feb 2014 UKB-enquête databeleid jan-feb 2014 Auteurs: Rob Grim (TiU), Driek Heesakkers (UvA), Harrie Knippenberg (RU) Versie: definitief, 10 april 2014 Status: Openbare, geanonimiseede versie (NB voor UKB leden

Nadere informatie

UBL Frontoffice Datamanagement : Werkprocessen, taakverdeling, kennisniveau s

UBL Frontoffice Datamanagement : Werkprocessen, taakverdeling, kennisniveau s UBL Frontoffice Datamanagement : Werkprocessen, taakverdeling, kennisniveau s RDM :inrichting FO & BO Surfacademy Masterclass 22 april 2013 Fieke Schoots Universitaire Bibliotheken Leiden 1 organisatie

Nadere informatie

Verslag Expertbijeenkomst. SURFshare WP6 project Waardevolle data & diensten

Verslag Expertbijeenkomst. SURFshare WP6 project Waardevolle data & diensten Verslag Expertbijeenkomst SURFshare WP6 project Waardevolle data & diensten 1 Inleiding Dit document is een beknopt verslag van de expertbijeenkomst gehouden in het kader van het project Waardevolle data

Nadere informatie

VOORBEEL. De expert is verbonden aan mijn vakgroep/instituut. Ik heb samen met een datamanagement expert intern het DMP opgesteld.

VOORBEEL. De expert is verbonden aan mijn vakgroep/instituut. Ik heb samen met een datamanagement expert intern het DMP opgesteld. DMP title Project Name Voorbeeld ingevuld DMP 'Analgosedation after cardiac surgery in infants: A "model-based" nation-wide randomized controlled trial' - DMP title Principal Investigator / Researcher

Nadere informatie

Datamanagement ondersteuning en diensten voor onderzoekers DoDo

Datamanagement ondersteuning en diensten voor onderzoekers DoDo Datamanagement ondersteuning en diensten voor onderzoekers DoDo Laurents Sesink / Fieke Schoots UKB wg dm 30-04-2015 3 Trends waarop UL als organisatie wil anticiperen Data intensief onderzoek: Onderzoekers

Nadere informatie

Integriteit en duurzaamheid in het digitale tijdperk

Integriteit en duurzaamheid in het digitale tijdperk Integriteit en duurzaamheid in het digitale tijdperk Het bewaren, delen, hergebruiken en documenteren van digitale onderzoeksdata door sociologen in Nederland Beau Oldenburg >>> Integriteit en duurzaamheid

Nadere informatie

Trends in de Campusinfrastuctuur. In samenwerking met Stratix

Trends in de Campusinfrastuctuur. In samenwerking met Stratix Trends in de Campusinfrastuctuur In samenwerking met Stratix Agenda Workshop Trends in Campusinfrastructuur 30-4-2015 Agenda Introductie: SURFnet Automated Networks IaaS en SaaS Wireless Privacy en Security

Nadere informatie

Universiteitsbibliotheek. Universiteitsbibliotheek. Utrecht HIGHLIGHTS. foto Ivar Pel

Universiteitsbibliotheek. Universiteitsbibliotheek. Utrecht HIGHLIGHTS. foto Ivar Pel Universiteitsbibliotheek Universiteitsbibliotheek Utrecht foto Ivar Pel HIGHLIGHTS 2018 OPEN SCIENCE ONTWIKKELING OPEN ACCESS De bibliotheek werkt mee aan de ambitie van de universiteit om de resultaten

Nadere informatie

Wat we geleerd hebben..

Wat we geleerd hebben.. Geo-Informatie Management voor Civieltechnische Infrastructurele Werken Wat we geleerd hebben.. Robert Hack 19 november 2008 GIMCIW - Wat we geleerd hebben - Hack 1 Proces en Inhoudelijk 19 november 2008

Nadere informatie

Office 365 Implementeren. Joël de Bruijn

Office 365 Implementeren. Joël de Bruijn Office 365 Implementeren Joël de Bruijn Programma Inleiding Waar komen we vandaan? Waar willen we heen? Hoe denken we dat te bereiken? Wat is daar voor nodig? Welke uitdagingen zien we? Welk afspraken

Nadere informatie

Je weet wat je wilt bereiken, maar wie & wat loop je tegen het lijf?

Je weet wat je wilt bereiken, maar wie & wat loop je tegen het lijf? Plannen gemaakt? Met hulp van de standaardaanpak ImpactAnalyse in de Zorg kom je verder! Je weet wat je wilt bereiken, maar wie & wat loop je tegen het lijf? IMPACT? de ZORG? STANDAARD AANPAK 1 Inpassen

Nadere informatie

Data, tools en infrastructuren Rollen en verantwoordelijkheden

Data, tools en infrastructuren Rollen en verantwoordelijkheden Data, tools en infrastructuren Rollen en verantwoordelijkheden Laurents Sesink Nederlands-Vlaamse samenwerking bij de digitalisering van het erfgoed Antwerpen, 21 juni 2012 Waarom wetenschappelijke data

Nadere informatie

Toepassing XBRL in BVE

Toepassing XBRL in BVE Toepassing XBRL in BVE Presentatie SaMBO ICT conferentie 19 september 2013 1 AGENDA 1. Voorstellen 2. SBR/XBRL in het Onderwijs 3. Demo 4. Plan komende periode 5. Vragen Doet u die maar! Recente vraag

Nadere informatie

Meer plezier door slimmer werken

Meer plezier door slimmer werken Tijd voor... inspiratie Meer plezier door slimmer werken Heleen Hoogendam Bertine Zoon Meer inspiratie? Bertine Zoon Zoo n Training www.zoontraining.nl @ZoonTraining Heleen Hoogendam Hoogendam Coaching

Nadere informatie

RESEARCH SUPPORT IN NEDERLAND SAMENVATTING

RESEARCH SUPPORT IN NEDERLAND SAMENVATTING RESEARCH SUPPORT IN NEDERLAND SAMENVATTING 2 SAMENVATTING RESEARCH SUPPORT IN NEDERLAND SURF wil instellingen inspiratie en inzicht geven hoe research support kan worden georganiseerd en welke diensten

Nadere informatie

Pure introductie voor facultaire coördinatoren

Pure introductie voor facultaire coördinatoren 1 Pure introductie voor facultaire coördinatoren Pure team UB Augustus 2018 2 Inhoudsopgave Wat is Pure? Vijf manieren om research output in te voeren Deposit your article Proces/workflow research output

Nadere informatie

Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie DURVEN DELEN OP WEG NAAR EEN TOEGANKELIJKE WETENSCHAP

Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie DURVEN DELEN OP WEG NAAR EEN TOEGANKELIJKE WETENSCHAP Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie DURVEN DELEN OP WEG NAAR EEN TOEGANKELIJKE WETENSCHAP Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie!! " # "# $ -. #, '& ( )*(+ % & /%01 0.%2

Nadere informatie

MASTERCLASS. SharePoint in het Onderwijs

MASTERCLASS. SharePoint in het Onderwijs MASTERCLASS SharePoint in het Onderwijs MASTERCLASS SharePoint in het Onderwijs De drie daagse MASTERCLASS SharePoint in het Onderwijs heeft als doel deelnemers kennis en vaardigheden bij te brengen daar

Nadere informatie

Werksessie DLWO. 25 juni 2013. Nico Juist, Danny Greefhorst en Lianne van Elk

Werksessie DLWO. 25 juni 2013. Nico Juist, Danny Greefhorst en Lianne van Elk Werksessie DLWO 25 juni 2013 Nico Juist, Danny Greefhorst en Lianne van Elk Aanleidingen programma Mogelijkheden van SURFconext Ontwikkelingen rondom cloud Kansen voor samenwerking kennisinstellingen Behoeften

Nadere informatie

nemen van een e-depot

nemen van een e-depot Stappenplan bij het in gebruik nemen van een e-depot CONCEPT VOOR FEEDBACK Bijlage bij Handreiking voor het in gebruik nemen van een e-depot door decentrale overheden 23 juli 2015 Inleiding Dit stappenplan

Nadere informatie

RESEARCH DATA MANAGEMENT INNOVATIE & SURF

RESEARCH DATA MANAGEMENT INNOVATIE & SURF RESEARCH DATA MANAGEMENT INNOVATIE & DIENSTONTWIKKELING @ SURF Wat is Research Management? Research data management is an explicit process covering the creation and stewardship of research materials to

Nadere informatie

Geodata: registreren, ontsluiten, archiveren

Geodata: registreren, ontsluiten, archiveren Data Archiving and Networked Services Geodata: registreren, ontsluiten, archiveren Peter Doorn Geonovum-DANS studiedag: 'Digitale duurzaamheid van Geodata', 16 feb 12 DANS is een instituut van KNAW en

Nadere informatie

Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Vragenlijst aan NDE-projecten 2013/2014

Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Vragenlijst aan NDE-projecten 2013/2014 Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Vragenlijst aan NDE-projecten 2013/2014 Deze vragenlijst dient om een totaalbeeld te krijgen van de resultaten van de projecten die in 2013/2014 gefinancierd

Nadere informatie

Om op te warmen. Waarom? Introductie tot yammernetwerk Informatiemanagement Vlaamse overheid 31/10/2012. 6 november 2012

Om op te warmen. Waarom? Introductie tot yammernetwerk Informatiemanagement Vlaamse overheid 31/10/2012. 6 november 2012 Introductie tot yammernetwerk Informatiemanagement Vlaamse overheid 6 november 2012 Om op te warmen 1) Waar was je onlangs nog mee bezig op vlak van informatiebeheer? groene post-it 2) Noteer een probleem

Nadere informatie

Research Data Netherlands, SURFsara en het Landelijk Coördinatiepunt Research Data Management. Ingeborg Verheul (SURFsara)

Research Data Netherlands, SURFsara en het Landelijk Coördinatiepunt Research Data Management. Ingeborg Verheul (SURFsara) Research Data Netherlands, SURFsara en het Landelijk Coördinatiepunt Research Data Management Ingeborg Verheul (SURFsara) Agenda Research Data Netherlands (RDNL) SURFsara Landelijk Coördinatiepunt Research

Nadere informatie

Datamanagementplan voor wetenschappelijk onderzoek

Datamanagementplan voor wetenschappelijk onderzoek Datamanagementplan voor wetenschappelijk onderzoek september 2015 Introductie Onderzoeksdata zijn waardevol. Ze spelen een steeds grotere rol in de wetenschap en dienen goed beheerd te worden om hergebruik

Nadere informatie

TU Delft Library. Een open source. TU Delft Library

TU Delft Library. Een open source. TU Delft Library TU Delft Library Een open source TU Delft Library TU Delft Library Een open source De wereld digitaliseert. Dat geldt dus ook voor een bibliotheek als TU Delft Library. Een steeds groter deel van onze

Nadere informatie

CERTIFICERING DATASTORAGE ISO 27001:2013 EN NEN7510:2011

CERTIFICERING DATASTORAGE ISO 27001:2013 EN NEN7510:2011 CERTIFICERING DATASTORAGE ISO 27001:2013 EN NEN7510:2011 Henk Swaters Wim Olijslager LISA - DSM AANLEIDING CERTIFICERING De UT vindt het belangrijk om aan te tonen dat wij zorgvuldig omgaan met gegevens

Nadere informatie

Mede naar aanleiding van mijn brief zijn flinke stappen gezet, zowel internationaal als nationaal:

Mede naar aanleiding van mijn brief zijn flinke stappen gezet, zowel internationaal als nationaal: >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Onderzoek en Wetenschapsbeleid IPC 4100 Rijnstraat 50 Den Haag Postbus

Nadere informatie

Bruikbare Aanbevelingen om de EILEEN- Benadering toe te passen

Bruikbare Aanbevelingen om de EILEEN- Benadering toe te passen Bruikbare Aanbevelingen om de EILEEN- Benadering toe te passen Verbeterd interculturele leren in Europese ondernemingen Nederlandstalige Versie Dutch Language Version De EILEEN Aanbevelingen Introductie

Nadere informatie

Preventie- en promotiebeleid wetenschappelijke integriteit aan de 5 Vlaamse Universiteiten. 28 oktober VCWI

Preventie- en promotiebeleid wetenschappelijke integriteit aan de 5 Vlaamse Universiteiten. 28 oktober VCWI 28 oktober 2015 - VCWI Inhoud 1. Definiëren van wetenschappelijke integriteit/ wangedrag 2. Informeren en sensibiliseren 3. Opleiding en training en mentorschap 4. Aanbod van tools voor onderzoekers 5.

Nadere informatie

Onderzoeksopdracht Crossmedialab. Festival Monitor App. Probleemomgeving

Onderzoeksopdracht Crossmedialab. Festival Monitor App. Probleemomgeving Onderzoeksopdracht Crossmedialab Festival Monitor App Probleemomgeving Het Lectoraat Crossmedia Business (beter bekend als het Crossmedialab) heeft in de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar festivals.

Nadere informatie

omgeving wereld regie vanuit de jongere Jongeren leren organiseren

omgeving wereld regie vanuit de jongere Jongeren leren organiseren Jongeren leren organiseren Hoe kunnen jongeren regie hebben over eigen handelen en toch in verbinding zijn met alles om hen heen? Hoe verstaan jongeren de kunst om te bouwen aan netwerken, om een positie

Nadere informatie

Online samenwerken voor hoger onderwijs en onderzoek Eindgebruiker in de lead Clouddienst toen cloud nog niet bestond SharePoint++

Online samenwerken voor hoger onderwijs en onderzoek Eindgebruiker in de lead Clouddienst toen cloud nog niet bestond SharePoint++ Online samenwerken voor hoger onderwijs en onderzoek Eindgebruiker in de lead Clouddienst toen cloud nog niet bestond SharePoint++ My Teamsites Uitnodigen van gebruikers Self-service provisioning van ad-hoc

Nadere informatie

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Geachte leraar, Nogmaals bedankt voor uw bereidheid deel te nemen aan deze studie. Binnen het kader van het MaSDiV project, heeft u deelgenomen aan een cursus over onderzoekend leren en omgaan met verschillen.

Nadere informatie

Kick-off Kenniskring Zelfredzaamheid ICT, Zorg en Welzijn 20 maart 2014, In de Ruimte, Utrecht

Kick-off Kenniskring Zelfredzaamheid ICT, Zorg en Welzijn 20 maart 2014, In de Ruimte, Utrecht Kick-off Kenniskring Zelfredzaamheid ICT, Zorg en Welzijn 20 maart 2014, In de Ruimte, Utrecht 13.30 - Opening danielle@digitalestedenagenda.nl h.haveman@enschede.nl www.twitter.com/dezorgendestad 1 Digitale

Nadere informatie

Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Vragenlijst aan NDE-projecten 2013/2014

Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Vragenlijst aan NDE-projecten 2013/2014 Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Vragenlijst aan NDE-projecten 2013/2014 Deze vragenlijst dient om een totaalbeeld te krijgen van de resultaten van de projecten die in 2013/2014 gefinancierd

Nadere informatie

Samenwerking Medical Intelligence. UMC Utrecht Hyleco Nauta, Directeur Directie Informatie & Technologie

Samenwerking Medical Intelligence. UMC Utrecht Hyleco Nauta, Directeur Directie Informatie & Technologie Samenwerking Medical Intelligence UMC Utrecht Hyleco Nauta, Directeur Directie Informatie & Technologie Vertrekpunt samenwerking Medical Intelligence Veel ziekenhuizen implementeren EPD s Samenwerking

Nadere informatie

Via Invoegen Koptekst en voettekst kunt u de tekst wijzigen

Via Invoegen Koptekst en voettekst kunt u de tekst wijzigen Via Invoegen Koptekst en voettekst kunt u de tekst wijzigen 11-02-18 1 11-02-18 2 Inhoudsopgave De ICT wereld en de archief wereld Huidige situatie bij het Stadsarchief / knelpunten Gewenste situatie /

Nadere informatie

research manager wij maken kwaliteit in de zorg meetbaar

research manager wij maken kwaliteit in de zorg meetbaar research manager wij maken kwaliteit in de zorg meetbaar research manager is een product van: Cloud9 Software B.V. www.cloud9software.nl wij maken kwaliteit in de zorg meetbaar U kunt via onderstaande

Nadere informatie

Project APEx Archives Portal Europe network of excellence

Project APEx Archives Portal Europe network of excellence Project APEx Archives Portal Europe network of excellence Digitale Collectie De Grootste Gemene Deler RCE Amersfoort 5 juni 2013 Stand van zaken Archieven APEx basis gegevens APEx volgt het APEnet project

Nadere informatie

ImtechCloud, het platform voor een Hybride cloud

ImtechCloud, het platform voor een Hybride cloud ImtechCloud, het platform voor een Hybride cloud Erik Scholten Solution Architect Agenda Introductie Waarom cloud-oplossingen en wat zijn de uitdagingen? Wat is ImtechCloud? Toepassingen van Hybride Cloud

Nadere informatie

White paper. Simac Archief Services: archiveren conform wetgeving

White paper. Simac Archief Services: archiveren conform wetgeving White paper Simac Archief Services: archiveren conform wetgeving Inleiding Simac Archief Services Simac Archief Services bestaat uit een tweetal verschillende diensten die uiteraard te combineren zijn

Nadere informatie

Kennisplatform Mantelzorg West Friesland. Samen vernieuwen in de Wmo, 15 juni 2015

Kennisplatform Mantelzorg West Friesland. Samen vernieuwen in de Wmo, 15 juni 2015 Kennisplatform Mantelzorg West Friesland Een netwerkorganisatie van gemeenten, zorgaanbieders, hulverlenende instellingen en belangenbehartigers van mantelzorgers Samen vernieuwen in de Wmo, 15 juni 2015

Nadere informatie

Kustgenese 2.0 Kennis voor een veilige kust

Kustgenese 2.0 Kennis voor een veilige kust Kustgenese 2.0 Kennis voor een veilige kust Kustgenese 2.0 Zandige kust Het klimaat verandert. De bodem daalt. Dat heeft gevolgen voor de manier waarop we omgaan met de Nederlandse kust. Om de veiligheid

Nadere informatie

Dataveiligheid bij DANS

Dataveiligheid bij DANS Data Archiving and Networked Services Dataveiligheid bij DANS Heiko Tjalsma Beleidsmedewerker DANS SIG Research Data bijeenkomst over dataveiligheid Utrecht 27 november 2013 27-11-2013 DANS is een instituut

Nadere informatie

Introduceren thema Broeikaseffect. Startopdracht. gekeken. http://bit.ly/1vqs19u. Thema: Broeikaseffect. laten stoppen? centraal:

Introduceren thema Broeikaseffect. Startopdracht. gekeken. http://bit.ly/1vqs19u. Thema: Broeikaseffect. laten stoppen? centraal: Natuur & Techniek het broeikaseffect Omschrijving van de opdracht: Introductie Thema: Broeikaseffect In deze les staan de volgende hogere- orde denkvragen centraal: 1. Hoe zou je het broeikaseffect kunnen

Nadere informatie

HET CREËREN VAN DRAAGVLAK

HET CREËREN VAN DRAAGVLAK Draagvlak INLEIDING Kun je wel Cultuurprofielschool zijn als er binnen de school geen draagvlak voor is? Wat is draagvlak? Waarom is draagvlak belangrijk? Hoe creëer je draagvlak? Er is sprake van draagvlak

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken is voor iedereen

Het Nieuwe Werken is voor iedereen Het Nieuwe Werken is voor iedereen Lessen uit 10 Best Practices 2010 Corporate Facility Partners Het Nieuwe Werken inhoud Korte Introductie Het Nieuwe Werken is voor iedereen Gefaseerde aanpak van Het

Nadere informatie

De uitdaging van het delen van medische onderzoeksdata

De uitdaging van het delen van medische onderzoeksdata De uitdaging van het delen van medische onderzoeksdata ViERDE SEMINAR, 2014-06-25 Dagvoorzitter: Evert Jan Evers, UMC Utrecht Vraagstelling 3 eerdere seminars in deze reeks 2011-10-31, 2012-09-12 en 2013-05-15

Nadere informatie

GRIP OP DATA. Via inzicht en controle naar waarde! Jan-Hein Mols Datamanagement Consultant bij Axians

GRIP OP DATA. Via inzicht en controle naar waarde! Jan-Hein Mols Datamanagement Consultant bij Axians GRIP OP DATA Via inzicht en controle naar waarde! Jan-Hein Mols Datamanagement Consultant bij Axians 1 INTRODUCTIE Data driven Digitale transformatie 0101010101010101010101 0101010101010101010101 Transformatie

Nadere informatie

Gemeenten voeren Regie op Informatie en Processen

Gemeenten voeren Regie op Informatie en Processen Gemeenten voeren Regie op Informatie en Processen Kenmerken van de huidige situatie Eindgebruikers - Voor elk domein binnen een gemeente worden aparte totaaloplossingen gebruikt. - Gegevens worden niet

Nadere informatie

RDM LCRDM Ethische Toetsing, AVG en RDM in de Sociale Wetenschappen, UU, 4 juni 2019

RDM LCRDM Ethische Toetsing, AVG en RDM in de Sociale Wetenschappen, UU, 4 juni 2019 RDM LCRDM Ethische Toetsing, AVG en RDM in de Sociale Wetenschappen, UU, 4 juni 2019 Wat is RDM? Management van onderzoeksdata is organisatie van onderzoeksdata van verzameling/creatie to disseminatie

Nadere informatie

ONTWIKKEL EEN GEZAMENLIJKE VISIE OP HET DUURZAAM BODEMGEBRUIK. Bijeenkomst XXX dag-maand-jaar, Locatie

ONTWIKKEL EEN GEZAMENLIJKE VISIE OP HET DUURZAAM BODEMGEBRUIK. Bijeenkomst XXX dag-maand-jaar, Locatie ONTWIKKEL EEN GEZAMENLIJKE VISIE OP HET DUURZAAM BODEMGEBRUIK Bijeenkomst XXX dag-maand-jaar, Locatie OPZET VAN DE PRESENTATIE Bodemvisie Waarom? Doel Middel Ingrediënten SPRONG Wie, wat, waarom? Het proces

Nadere informatie

Pakketaanbieding Online profilering. Pakketaanbieding. Online profilering en communicatie met je cliënt

Pakketaanbieding Online profilering. Pakketaanbieding. Online profilering en communicatie met je cliënt Pakketaanbieding Online profilering en communicatie met je cliënt 1 Aanbieding 1. Om maximaal gebruik te maken van de online middelen die beschikbaar zijn tegen een behapbare inzet voor de drukbezette

Nadere informatie

Pakketaanbieding Online profilering Contractvrije Paramedici. Pakketaanbieding. Online profilering en communicatie met je cliënt

Pakketaanbieding Online profilering Contractvrije Paramedici. Pakketaanbieding. Online profilering en communicatie met je cliënt Pakketaanbieding Online profilering en communicatie met je cliënt 1 Aanbieding 1. Om maximaal gebruik te maken van de online middelen die beschikbaar zijn tegen een behapbare en betaalbare inzet hebben

Nadere informatie

HANDLEIDING AANGIFTE BIJ DE PRIVACYCOMMISSIE - Biomedisch onderzoek aan de UGent

HANDLEIDING AANGIFTE BIJ DE PRIVACYCOMMISSIE - Biomedisch onderzoek aan de UGent HANDLEIDING AANGIFTE BIJ DE PRIVACYCOMMISSIE - Biomedisch onderzoek aan de UGent Beste UGent onderzoeker, De Privacywet is de Wet van 8 december 1992 voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer

Nadere informatie

Wat is een activiteit? Concrete acties die nodig zijn om het doel te behalen.

Wat is een activiteit? Concrete acties die nodig zijn om het doel te behalen. Doelen stellen In dit artikel wordt beschreven hoe je doelen concreet en meetbaar kunt maken. Doelen vormen de basis onder plannen. Ze zijn het fundament; geen goed geformuleerd doel is geen goed plan.

Nadere informatie

Algemene vragen. Specifieke vragen. Wat is de naam van uw organisatie? (verplicht) DiVault. Wat is de naam van uw e-depot oplossing?

Algemene vragen. Specifieke vragen. Wat is de naam van uw organisatie? (verplicht) DiVault. Wat is de naam van uw e-depot oplossing? Algemene vragen Wat is de naam van uw organisatie? (verplicht) DiVault Wat is de naam van uw e-depot oplossing? DiVault Wat is uw naam? (verplicht) Hans Mannaert Wat is uw e-mailadres? (verplicht) hans@divault.nl

Nadere informatie

Special interest group Blended learning KICK-OFF BIJEENKOMST

Special interest group Blended learning KICK-OFF BIJEENKOMST Special interest group Blended learning KICK-OFF BIJEENKOMST 18 april 2016 Welkom en inleiding Wat is een SIG? Special interest groups (SIG's) van SURF zijn kennisgemeenschappen (communities) rondom specifieke

Nadere informatie

Omgeving van de zaak in kaart. Modellen. Naamgeving. Omgeving van de zaak in kaart #KVAN11 1

Omgeving van de zaak in kaart. Modellen. Naamgeving. Omgeving van de zaak in kaart #KVAN11 1 Omgeving van de zaak in kaart Een schildering van een zoektocht Rienk Jonker 6 juni 2011 Modellen 6-6-2011 #KVAN11 2 Naamgeving 6-6-2011 #KVAN11 3 #KVAN11 1 Geconfronteerd met Digitaal werken (zaaksgewijs

Nadere informatie

Eindrapport Stimulering beveiliging

Eindrapport Stimulering beveiliging indi-2009-12-024 Eindrapport Stimulering beveiliging Project : SURFworks Projectjaar : 2009 Projectmanager : Maurice van den Akker Auteur(s) : Maurice van den Akker Opleverdatum : december 2009 Versie

Nadere informatie

De rol van de Contract Research Organisatie (CRO) Klinisch onderzoek

De rol van de Contract Research Organisatie (CRO) Klinisch onderzoek De rol van de Contract Research Organisatie (CRO) in klinisch geneesmiddelenonderzoek Klinisch onderzoek Inhoud Aanleiding CRO project Methode en resultaten» Werkwijze en resultaten foto van het veld vragenlijst»

Nadere informatie

3TU Virtuele Collegezaal

3TU Virtuele Collegezaal 3TU Virtuele Collegezaal september 2010 3TU Virtuele Collegezaal Via deze folder willen wij u nader informeren over de mogelijkheden van de 3TU Virtuele Collegezaal voor 3TU masteropleidingen. Een virtuele

Nadere informatie

WELKOM BIJ SURF MBO TREEDT TOE TOT SURF

WELKOM BIJ SURF MBO TREEDT TOE TOT SURF WELKOM BIJ SURF MBO TREEDT TOE TOT SURF Paul Rullmann, vz SURF Barneveld, 18 september 2014 Grensverleggende ICT-innovaties In SURF werken hoger onderwijsen onderzoeksinstellingen samen aan de verbetering

Nadere informatie

BPM voor Sharepoint: het beste van twee werelden

BPM voor Sharepoint: het beste van twee werelden BPM voor Sharepoint: het beste van twee werelden BPM voor Sharepoint: het beste van twee werelden Analisten als Gartner en Forrester voorzien dat Sharepoint dé standaard wordt voor document management

Nadere informatie

Vragenlijst Toetsingscommissie Ethiek Pedagogische Wetenschappen

Vragenlijst Toetsingscommissie Ethiek Pedagogische Wetenschappen Vragenlijst Toetsingscommissie Ethiek Pedagogische Wetenschappen Titel onderzoek*: Naam aanvrager(s): Postadres: E-mail: * De commissie vergadert 6x per jaar. Een toetsingsverzoek dient ten minste 14 dagen

Nadere informatie

HET WETTELIJK DEPOT VAN NUMERIEKE

HET WETTELIJK DEPOT VAN NUMERIEKE HET WETTELIJK DEPOT VAN NUMERIEKE PUBLICATIES Sophie Vandepontseele Operationeel directrice Hedendaagse Verzamelingen Dag van de Bibliothecaris 17 november 2016 Maatschappelijk belang? HET BELGISCHE UITGEVERSERFGOED

Nadere informatie

Samen data delen. Samenvatting strategienota DANS 2015-2020

Samen data delen. Samenvatting strategienota DANS 2015-2020 Samen data delen Samenvatting strategienota DANS 2015-2020 Maximale toegankelijkheid van data is dienstbaar aan de bij uitstek wetenschappelijke werkwijze waarbij onderzoekers elkaars bevindingen toetsen

Nadere informatie

NATIONALE COALITIE DIGITALE DUURZAAMHEID BEGINSELVERKLARING. CONCEPT 4 juni 2007 DE UITDAGING

NATIONALE COALITIE DIGITALE DUURZAAMHEID BEGINSELVERKLARING. CONCEPT 4 juni 2007 DE UITDAGING NATIONALE COALITIE DIGITALE DUURZAAMHEID BEGINSELVERKLARING CONCEPT 4 juni 2007 DE UITDAGING Versterking van de wetenschap en een betere benutting van de resultaten zijn een onmisbare basis, als Nederland

Nadere informatie

MAAK EEN SLAG ONLINE. Sla nu een virtuele slag met de Werkende Website!

MAAK EEN SLAG ONLINE. Sla nu een virtuele slag met de Werkende Website! MAAK EEN SLAG ONLINE Als ondernemer of onderneming wilt u een goede website. Die vormt een steeds belangrijker wordend visitekaartje! Hebt u ook het gevoel dat uw website beter, mooier en gemakkelijker

Nadere informatie

De (on)mogelijkheden van SharePoint DMS/RMA Kennisdeling Sharepoint 9 december 2011

De (on)mogelijkheden van SharePoint DMS/RMA Kennisdeling Sharepoint 9 december 2011 De (on)mogelijkheden van SharePoint DMS/RMA Kennisdeling Sharepoint 9 december 2011 1 Even voorstellen Remi Scholten Manager KennisCentrum Onderwijs Manager SharePoint & Collaboration Circle Software Specialist

Nadere informatie

CARDS - Controlled Access to Research Data, Stored Securely

CARDS - Controlled Access to Research Data, Stored Securely CARDS - Controlled Access to Research Data, Stored Securely Colofon CARDS Controlled Access to Research Data, Stored Securely SURFfoundation PO Box 2290 NL-3500 GG Utrecht T + 31 30 234 66 00 F + 31 30

Nadere informatie

ORCID EEN UNIEKE, PERSISTENTE IDENTIFIER VOOR ONDERZOEKERS. Niels van Dijk, SURFnet John Doove, SURFmarket

ORCID EEN UNIEKE, PERSISTENTE IDENTIFIER VOOR ONDERZOEKERS. Niels van Dijk, SURFnet John Doove, SURFmarket ORCID EEN UNIEKE, PERSISTENTE IDENTIFIER VOOR ONDERZOEKERS Niels van Dijk, SURFnet John Doove, SURFmarket Achtergrond Auteurs produceren publicaties, deze worden geregistreerd in verschillende bibliografische

Nadere informatie

Metadata management. Hoe grip te krijgen op de betekenis van de datahuishouding?

Metadata management. Hoe grip te krijgen op de betekenis van de datahuishouding? Metadata management. Hoe grip te krijgen op de betekenis van de datahuishouding? Metadatamanagement: balans tussen kennis, governance en tooling! Marc Govers Management Consultant, Sogeti BI & Analytics

Nadere informatie

EDUgroepen. SIG Cloudimplementaties. Beat Nideröst 27 juni 2012

EDUgroepen. SIG Cloudimplementaties. Beat Nideröst 27 juni 2012 EDUgroepen SIG Cloudimplementaties Beat Nideröst 27 juni 2012 SURFgroepen Online samenwerken voor hoger onderwijs Eindgebruiker in de lead Cloud-dienst toen cloud nog niet bestond SharePoint++ My Teamsites

Nadere informatie

Cloud computing Helena Verhagen & Gert-Jan Kroese

Cloud computing Helena Verhagen & Gert-Jan Kroese Cloud computing Helena Verhagen & Gert-Jan Kroese Privacy Better business through better privacy Juridisch kader cloud computing Meldplicht datalekken Tips & Tricks Vragen? 2 Privacy https://www.youtube.com/watch?v=xyzthipktqg

Nadere informatie

RESEARCH DATA MANAGEMENT & ACCESS OP RESEARCH WORKSPACES

RESEARCH DATA MANAGEMENT & ACCESS OP RESEARCH WORKSPACES RESEARCH DATA MANAGEMENT & ACCESS OP RESEARCH WORKSPACES RDM & VRE: wie is wie? Research data management is an explicit process covering the creation and stewardship of research materials to enable their

Nadere informatie

KC BSV Dataprotocol. Auteur: Niek van Ulzen Datum: Versie: 0.1

KC BSV Dataprotocol. Auteur: Niek van Ulzen Datum: Versie: 0.1 KC BSV Dataprotocol Auteur: Niek van Ulzen Datum: 20-08-2016 Versie: 0.1 Versiebeheer Nummer Datum Opgesteld door Omschrijving/Wijzigingen 0.1 20-08-2016 Niek van Ulzen Initiële versie Gerelateerde documenten

Nadere informatie

WorldShare & openbare bibliotheken

WorldShare & openbare bibliotheken Werkconferentie Plusbibliotheken 19 juni 2015 WorldShare & openbare bibliotheken Saskia Leferink * Nander Lankhorst* Martin van Muyen Agenda 1. Korte introductie: strategie van OCLC in NL 2. De waarde

Nadere informatie