provinsje fryslân provincie fryslân PvdA De heer R. van Maurik Leeuwarden, 19 mei 2016 Verzonden,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "provinsje fryslân provincie fryslân PvdA De heer R. van Maurik Leeuwarden, 19 mei 2016 Verzonden,"

Transcriptie

1 postbus hm leeuwarden tweebaksmarkt 52 telefoon; (058) telefax; (058) PvdA De heer R. van Maurik Leeuwarden, 19 mei 2016 Verzonden, 23 MEI 2016 Ons kenmerk : Afdeling : Facilitaire Zaken / Inkoop Behandeld door : R. Zijlstra /(06) of r.zijlstra@fryslan.frl Uw kenmerk Bijlage(n) Onderwerp : beantwoording schriftelijke vragen over Friese eis Geachte heer Van Maurik, Uw schriftelijke vragen op grond van artikel 39 van het Reglement van Orde, binnengekomen op 22 februari 2016, beantwoorden wij als volgt. Vraag 1: De PvdA vindt het belangrijk dat de Friese eis heel helder en duidelijk in het inkoop- en aan bestedingsbeleid komt te staan en op alle provinciale beleidsterreinen van toepassing is. Wat is de visie van het college hierop? Antwoord vraag 1: Het college onderschrijft deze visie. De inzet is om tot één geharmoniseerd beleid voor pro vincie en gemeenten in Fryslân te komen, zodat opdrachtnemers niet met uiteenlopende contractvoorwaarden en werkwijzen geconfronteerd worden. Vraag 2: De PvdA ziet de Friese eis in het provinciale inkoop- en aanbestedingsbeleid als een belang rijke aanpassing van het provinciaal inkoop- en aanbestedingsbeleid. Wil het college aange ven wanneer het aangepaste inkoop- en aanbestedingsbeleid ter besluitvorming aan de Pro vinciale Staten voorgelegd wordt? En zoja wanneer kunnen we hiertoe een voorstel ver wachten? Antwoord vraag 2: In de PS vergadering van 28 oktober 2015 heeft u aangegeven geïnformeerd te willen worden over de behaalde resultaten van Social Return binnen de complexe infrastructurele - 1 / 5- Ons kenmerk:

2 projecten. Ook vroeg u om voorafgaand aan besluitvorming in ons college geïnformeerd te worden over de op te stellen Friese eis ten aanzien van Social Return. Op woensdag 18 januari 2016 is een expertmeeting Social Return georganiseerd voor alle Statenfracties. Tijdens deze expertmeeting zijn alle fracties bijgepraat over de ontwikkeling omtrent Social Re turn, de Friese eis en het Coördinatiepunt Social Return. I-I Het gehele inkoopbeleid is in zijn geheel al op 30 september 2014 door GS vastgesteld. U bent hierover per brief nummer geïnformeerd. Op 17 november 2015 hebben GS besloten een paragraaf inzake de WAS (Wet Aanpak Schijnconstructies) toe te voegen aan het inkoop- en aanbestedingsbeleid. U bent hierover per brief geïnformeerd Social return is op dit moment al opgenomen in het vastgestelde inkoopbeleid. Zodra de ge wijzigde paragraaf wordt vastgesteld door ons, zullen wij PS op de hoogte stellen. Vraag 3: Zo nee, waarom wil het college het aangepaste inkoop- en aanbestedingsbeleid niet aan PS voorleggen? Antwoord vraag 3: Zie het antwoord op vraag 2. Vraag 4: Denkt het college dat het vrijwillig toepassen van deze Friese eis in de organisatie er toe zal leiden dat er voldoende resultaten worden geboekt? Antwoord vraag 4: Nee, er is in deze in principe geen sprake van vrijwilligheid. Conform het Provinciale man daat statuut dienen alle inkopen boven de ,- euro te worden gedaan conform het inkoop- en aanbestedingsbeleid van de Provincie. Conform de door de directie vastgestelde Uitvoeringsnotitie Inkoop is elke afdeling verplicht aanbestedingen boven de ,- aan Facilitaire zaken/inkoop te melden. Vanuit deze meldingsplicht maakt Inkoop de afdeling bewust van de toepassing van de Friese Eis voor zover deze van toepassing is en niet wordt toegepast - in aanbestedingen. Uitsluitend na overleg met en instemming van de afdeling facilitaire zaken / Inkoop kan wor den afgeweken van de toepassing van de Friese Eis. Daarnaast wordt de uitvoering van de Eis geborgd door te werken met het Coördinatiepunt Social Return. In januari 2015 heeft GS ingestemd met subsidieverlening voor een periode van maximaal twee jaar voor een bedrag van ,- per jaar aan de Arbeidsmarktregio (gemeente Leeuwarden) onder de voorwaarde dat zij de helft van de kosten dekt voor de inrichting en oprichting van het Coördinatiepunt Social Return. Het Coördinatiepunt Social Return is een onafhankelijk orgaan dat binnen Fryslân het aanspreekpunt is voor Social Return. Zij monitort de voortgang van de Social Return -2 / 5- Ons kenmerk:

3 rj) activiteiten t.a.v. de vastgestelde verplichting en ondersteunt de opdrachtnemer met het invullen van de Social Return verplichting. De opdrachtnemer blijft uiteindelijk z1111i eindverantwoordelijk voor het nakomen van de Social Return verplichting. Het coördinatie- 1 1 punt levert de organiserende en faciliterende inspanningen voor het realiseren van een uni forme werkwijze, zodat kandidaten gedurende een langere periode werkgelegenheid gebo den worden en een vak kunnen leren. Het huidige Social Return beleid per aanbestedende overheid en per sector is zeer uiteenlopend. Eenduidig beleid voor alle opdrachtgevers en sectoren bevordert efficiëntie en duidelijkheid in werkwijzen, rechten en plichten. Opdrachtnemers geven zelf aan dat zij behoefte hebben aan een regionaal gelijk speelveld. Eenduidig en realiseerbaar Social Return beleid stimuleert opdrachtnemers tot het in dienst nemen van mensen uit de SROI doelgroep. De investering die de aanbestedende overheden doen, ver taalt zich daardoor in werkgelegenheid voor de doelgroep. Een uniform beleid bevordert de structurele toepassing van Social Return in aanbestedingscontracten. Ook relatief kortlopen de contracten worden hierdoor SROI waardig. Dit vergroot structureel de werkgelegenheid in de arbeidsmarktregio voor mensen uit de doelgroep. Voor een succesvolle samenwerking organiseert de provincie een vast contactpersoon of aanspreekpunt per project. Vraag 5: Het formuleren van de Friese eis in het inkoop- en aanbestedingsbeleid is een eerste stap. Hoe controleert de provincie dat de Friese eis wordt toegepast en nageleefd zoals wordt be doeld? Antwoord vraag 5: Zie ook het antwoord op vraag 4. Controle op toepassing en naleving gebeurt enerzijds door de afdeling Facilitaire za ken/inkoop anderzijds door het Coördinatiepunt Social Return. Vraag 6: Is het college bereid om steekproefsgewijs controles uit te voeren op de toepassing en nale ving van de Friese eis en de uitkomsten via de P&C cyclus met Provinciale Staten te delen? Antwoord vraag 6: Nieuwe aanbestedingen worden tijdig in het digitale monitoringssysteem ingevoerd en rap portages over de voortgang van een project kunnen vanuit het digitale monitoringssysteem naar de opdrachtgever worden teruggekoppeld/gerapporteerd. Het coördinatiepunt gaat ste vig monitoren op de resultaten. De voortgang van resultaten, de werkwijze/samenwerking binnen de arbeidsmarktregio en eventuele aandachtspunten worden in het vierde kwartaal schriftelijk aan de Friese colleges medegedeeld. Wij zullen u hierover eveneens informeren. - 3/5 - Ons kenmerk:

4 b Ç) Vraag 7: Hoeveel werk en of diensten worden er nu in gekocht bij de Friese WSW bedrijven? En welke werken of diensten zijn dit? Antwoord vraag 7: Veelal wordt er in contracten die zich hiervoor lenen een percentage aan SROI geëist. Voor beelden van afgesloten contracten met een dergelijke eis zijn: - Schoonmaakdienst provinciehuis - Catering provinciehuis - Maaibestek Waterstaat - Bestek onderhoud beplantingen Daarnaast is de postdienst provinciehuis Leeuwarden in zijn geheel weggezet bij een WSW bedrijf. Vanuit CIP zijn een paar kleine klussen opgedragen aan een WSW bedrijf. Vraag 8: Bent u van mening dat er meer werk en of diensten kunnen worden gegund aan WSW of soortgelijke bedrijven? Kunt u ons vertellen wat uw beleid is in dit kader? Antwoord vraag 8: Wettelijk kader In het Inkoop en aanbestedingsbeleid is geen specifieke paragraaf opgenomen over het uit besteden van diensten aan WSW bedrijven maar wel een Social Return paragraaf.. Echter voordat de Provincie met een aanbesteding start wordt wel onderzocht of een op dracht in aanmerking kan komen voor voorbehoud en gunning aan een WSW bedrijf. Sw-bedrijven die voldoen aan de voorwaarden die artikel 19 van richtlijn 2004/18/EG (zie ook overweging 28 van richtlijn 2004/18 en inmiddels artikel 2.82 Aanbestedingswet) stelt zal het voorbehoudsartikel toegepast kunnen worden. Artikel 2.82 luidt: De aanbestedende dienst kan de deelneming aan een procedure voor de gunning van een overheidsopdracht of de uitvoering ervan voorbehouden aan sociale werk plaatsen in het kader van programma s voor beschermde arbeid indien de meerderheid van de betrokken werknemers personen met een handicap zijn die wegens de aard of de ernst van hun handicaps geen beroepsactiviteit in normale omstandigheden kunnen uitvoeren. SW-voorzieningen moeten wel de capaciteit hebben om de opdracht op een juiste wijze uit te voeren dan wel de dienstverlening naar de toekomst te kunnen garanderen. N.B. het gebruiken van het voorbehoud ontslaat de Provincie niet van haar aanbestedings plicht. M.a.w. afhankelijk van de waarde van de opdracht zal een vorm van aanbesteding dienen te worden gehouden. Het nadeel is echter de beperkte concurrentie; doordat alleen SW-voorzieningen kunnen inschrijven wordt de markt (en de kans op een goede aanbieding) flink beperkt. In enkele gevallen komt deze vorm van aanbesteding erop neer dat feitelijk alleen de eigen regionale SW-voorziening inschrijft en dat andere partijen niet op de op dracht zullen inschrijven. -4/5- Onskenmerk:

5 b Ç4) Komt een opdracht niet voor gunning aan een WSW bedrijf in aanmerking, dat wordt Social Return meenomen in de vorm van een percentage in de aanbesteding. Binnen het scala van diensten en levering met in achtneming van lopende contracten wordt op dit moment breed ingezet op het gebruik van SW diensten dan wel op de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hoogachtend, Staten van Frysln, 0 Berg, secretaris -5/5 Ons kenmerk:

SROI Social Return On Investment. TOOLKIT SROI voor alle gemeenten in regio Noord-Holland Noord

SROI Social Return On Investment. TOOLKIT SROI voor alle gemeenten in regio Noord-Holland Noord 19 juni 2014 SROI Social Return On Investment TOOLKIT SROI voor alle gemeenten in regio Noord-Holland Noord Regionale standaard voor de toepassing van SROI in de arbeidsmarktregio Noord-Holland Noord.

Nadere informatie

SROI Social Return On Investment. TOOLKIT SROI voor alle gemeenten in regio Noord-Holland Noord

SROI Social Return On Investment. TOOLKIT SROI voor alle gemeenten in regio Noord-Holland Noord Februari 2015 SROI Social Return On Investment TOOLKIT SROI voor alle gemeenten in regio Noord-Holland Noord Regionale standaard voor de toepassing van SROI in de arbeidsmarktregio Noord-Holland Noord.

Nadere informatie

rjj provinsje fryslîn provincie frys1n Provinciale Staten van Friesland Tweebaksmarkt 52 8900 HM LEEUWARDEN

rjj provinsje fryslîn provincie frys1n Provinciale Staten van Friesland Tweebaksmarkt 52 8900 HM LEEUWARDEN - 1 Ons provinsje fryslîn provincie frys1n postbus 20120 8900 hm leeuwarden tweebaksmarkt 52 telefoon: (058) 292 59 25 telefax: (058) 292 51 25 t rjj Provinciale Staten van Friesland Tweebaksmarkt 52 8900

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst op 20 mei over Samenwerkingsagenda gemeen te Leeuwarden en provincie Fryslân Lwd. KH18

Informatiebijeenkomst op 20 mei over Samenwerkingsagenda gemeen te Leeuwarden en provincie Fryslân Lwd. KH18 provinsje fryslân provincie fryslân postbus 20120 8900 hm leeuwarden tweebaksmarkt 52 telefoon: (058) 292 59 25 telefax: (058) 292 51 25 b 1 Provinciale Staten van Fryslân www.fryslan.nl provincie@fryslan.nl

Nadere informatie

Informatiesessie SROI regio NHN. Raadzaal Heerhugowaard 25-04-2013

Informatiesessie SROI regio NHN. Raadzaal Heerhugowaard 25-04-2013 Informatiesessie SROI regio NHN Raadzaal Heerhugowaard 25-04-2013 De 3 Thema s: 1. Werknaarwerk 2. School naar werk 3. Uitkering naar Werk: Project Werkgeversdienstverlening Social Return On Investment

Nadere informatie

Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen MVI

Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen MVI Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen MVI 2017-2018 Gemeente Ten Boer Vastgesteld door college B&W op 12 september 2017 Aanleiding De gemeenteraad van Ten Boer heeft op 21 december 2016 haar geactualiseerde

Nadere informatie

Social Return Inclusief ondernemerschap in de arbeidsmarktregio Noordoost-Brabant

Social Return Inclusief ondernemerschap in de arbeidsmarktregio Noordoost-Brabant Social Return Inclusief ondernemerschap in de arbeidsmarktregio Noordoost-Brabant Wat is Social Return? Het opnemen van sociale voorwaarden bij een aanbesteding of opdrachtverstrekking. Als aanneemsom

Nadere informatie

Raadsbrief social return en verdringing

Raadsbrief social return en verdringing Collegevoorstel Openbaar Onderwerp en verdringing Programma Economie & Werk Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Op 10 februari j.l. heeft de raad de motie Houd social return on investment ook echt

Nadere informatie

WSD voert verder opdrachten uit van gemeenten op het gebied van schoonmaak, catering, groenvoorziening en dienstverlening.

WSD voert verder opdrachten uit van gemeenten op het gebied van schoonmaak, catering, groenvoorziening en dienstverlening. Datum: Onderwerp Zienswijze van de raad op de jaarstukken van WSD over 2014. Status Oordeelvormend Voorstel 1. Kennis te nemen van de jaarstukken WSD over 2014. 2. De zienswijze van de raad over deze stukken

Nadere informatie

provinsje frys1n provincie fryslân b

provinsje frys1n provincie fryslân b provinsje frys1n provincie fryslân b 1 postbus 20120 8900 hm leeuwarden tweebaksmarkt 52 telefoon: (058) 292 59 25 telefax: (058) 292 51 25 Provinciale Staten van de Provincie Fryslân Postbus 20120 8900

Nadere informatie

Social Return Inclusief ondernemerschap in de arbeidsmarktregio Noordoost-Brabant. Wat hebben we bedrijven te bieden?

Social Return Inclusief ondernemerschap in de arbeidsmarktregio Noordoost-Brabant. Wat hebben we bedrijven te bieden? Social Return Inclusief ondernemerschap in de arbeidsmarktregio Noordoost-Brabant Wat hebben we bedrijven te bieden? Wat is social return? Het opnemen van sociale voorwaarden bij een aanbesteding of opdrachtverstrekking.

Nadere informatie

rd) provinsje fryslân provincie fryslân Provinciale Staten van Fryslan t.a.v. de Statenfractie V\ID Tweebaksmarkt 52 8911 KZ LEEUWARDEN

rd) provinsje fryslân provincie fryslân Provinciale Staten van Fryslan t.a.v. de Statenfractie V\ID Tweebaksmarkt 52 8911 KZ LEEUWARDEN Provinciale Staten van Fryslan t.a.v. de Statenfractie V\ID Tweebaksmarkt 52 8911 KZ LEEUWARDEN provinsje fryslân provincie fryslân postbus 20120 8900 hm leeuwarden tweebaksmarkt 52 telefoon: (058) 292

Nadere informatie

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR OPSTELLER VOORSTEL: A. Buwalda AFDELING: AJZ PORTEFEUILLEHOUDER: M.C.M. Waanders Agendapunt: No. /2012 Dokkum, 21-03-2013 ONDERWERP: inkoop- en aanbestedingsbeleid

Nadere informatie

CONCEPT SROI-BELEID PROVINCIE UTRECHT

CONCEPT SROI-BELEID PROVINCIE UTRECHT CONCEPT SROI-BELEID PROVINCIE UTRECHT AANLEIDING Provincie wil als werkgever én als opdrachtgever invulling geven aan maatschappelijke verantwoordelijkheid op het gebied van arbeidsmarktparticipatie Begin

Nadere informatie

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen 12 januari Praktijkgericht onderzoek naar Social Return

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen 12 januari Praktijkgericht onderzoek naar Social Return Hogeschool van Arnhem en Nijmegen 12 januari 2015 Praktijkgericht onderzoek naar Social Return Petra Oden, Lector Juridische Aspecten van de Arbeidsmarkt Introductie 1. Lectoraat Juridische Aspecten van

Nadere informatie

12raad februari 2013

12raad februari 2013 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Geert van Uythoven 040 2083 429 guy@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp Principebesluit onderhandse aanbestedingen aan

Nadere informatie

Notitie Social Return on Investment Alphen aan den Rijn

Notitie Social Return on Investment Alphen aan den Rijn Notitie Social Return on Investment Alphen aan den Rijn Aanleiding Social Return On Investment (SROI) is als thema opgenomen in het Beleidskader Programma Rijnstreek werkt dat op 28 februari 2013 door

Nadere informatie

SOCIAAL INKOPEN: IMPACT DOOR INKOOP MVI-CONGRES 14 DECEMBER 2017

SOCIAAL INKOPEN: IMPACT DOOR INKOOP MVI-CONGRES 14 DECEMBER 2017 SOCIAAL INKOPEN: IMPACT DOOR INKOOP MVI-CONGRES 14 DECEMBER 2017 ROOS SPEKMAN & BART KRULL ANTOON DE BEKKER MARIEKE SNOEK - BUY SOCIAL - GEMEENTE NIJMEGEN - CYCLOON DOEL VAN VANDAAG Informeren over sociaal

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 1 Algemeen Hoofdstuk 3 van de Biedingleidraad bevat algemene informatie over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Aanbestedende Dienst heeft Maatschappelijk Verantwoord

Nadere informatie

Coördinatiepunt Social Return. Van lokaal naar regionaal

Coördinatiepunt Social Return. Van lokaal naar regionaal Coördinatiepunt Social Return Van lokaal naar regionaal Wat is Social Return? Inkoopdoelstellingen Duurzaamheid Werkgelegenheid Innovatie Lokale economie en MKB Waarom Social Return bij WiZ? Social Return

Nadere informatie

ONTVANGEN 2 9 APR. 2009

ONTVANGEN 2 9 APR. 2009 ONTVANGEN 2 9 APR. 2009 ivng-afdeling Utrecht Postbus 1! 3430 AA NIEUWEGEIN P Vereniging van Nederlandse Gemeenten i doorkiesnummer uw kenmerk (070)373 8702 \ betreft ons kenmerk Kandidaatstellingsprocedure

Nadere informatie

Maassluis. gemeente IMMO. fractie VVD en PVDA Postbus 55 p/a griffie gemeente Maassluis ADV /Z Gemeente Maassluis

Maassluis. gemeente IMMO. fractie VVD en PVDA Postbus 55 p/a griffie gemeente Maassluis ADV /Z Gemeente Maassluis IMMO gemeente Maassluis fractie VVD en PVDA Postbus 55 p/a griffie gemeente Maassluis 3140 AB Maassluis T 14 010 E gemeente@maassluis.nl I www.maassluis.nl ons kenmerk uw kenmerk contactpersoon onderwerp

Nadere informatie

Addendum Social Return op Nota inkoopbeleid 2008 behorende bij raadbesluit van 18 juni 2012

Addendum Social Return op Nota inkoopbeleid 2008 behorende bij raadbesluit van 18 juni 2012 Addendum Social Return op Nota inkoopbeleid 2008 behorende bij raadbesluit van 18 juni 2012 De gemeente Cuijk hecht een grote waarde aan de sociale kant van duurzaam inkopen. Om die reden wordt hierbij

Nadere informatie

Platform 31 Conferentie Ruimte voor Ondernemerschap Workshop Aanbesteden 28 november MKB-vriendelijk aanbesteden en Social Return

Platform 31 Conferentie Ruimte voor Ondernemerschap Workshop Aanbesteden 28 november MKB-vriendelijk aanbesteden en Social Return Platform 31 Conferentie Ruimte voor Ondernemerschap Workshop Aanbesteden 28 november 2014 MKB-vriendelijk aanbesteden en Social Return Petra Oden, Lector Juridische Aspecten van de Arbeidsmarkt Introductie

Nadere informatie

provinsje fryslân provincie fryslân

provinsje fryslân provincie fryslân 1 postbus 20120 8900 hm leeuwarden tweebaksmarkt 52 telefoon: (058) 292 59 25 telefax: (058) 292 51 25 Fractie Christen Unie t.a.v. mevrouw A. Haga www.fryslan.nl provincie@fryslan.nl -w,twitrer.com/provfrys1

Nadere informatie

Inkoop- en aanbestedingsbeleid Stichting Regionaal Samenwerkingsverband Passend Voortgezet Onderwijs Zoetermeer 28-07

Inkoop- en aanbestedingsbeleid Stichting Regionaal Samenwerkingsverband Passend Voortgezet Onderwijs Zoetermeer 28-07 Inkoop- en aanbestedingsbeleid Stichting Regionaal Samenwerkingsverband Passend Voortgezet Onderwijs Zoetermeer 28-07 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Doelstellingen... 4 2. Procedures... 5 2.1 Bepalen

Nadere informatie

Inkoop- en aanbestedingsbeleid gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland. Versie 1 Juli 2016

Inkoop- en aanbestedingsbeleid gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland. Versie 1 Juli 2016 Inkoop- en aanbestedingsbeleid gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland 2016 Versie 1 Juli 2016 1 Inleiding... 3 2 Gemeentelijke uitgangspunten... 4 2.1 Algemene uitgangspunten... 4 2.2

Nadere informatie

Social Return paragraaf Deze volgende tekst is onderdeel van de EA WMO Hulpmiddelen

Social Return paragraaf Deze volgende tekst is onderdeel van de EA WMO Hulpmiddelen Social Return paragraaf Deze volgende tekst is onderdeel van de EA WMO Hulpmiddelen Social Return On Investment (SROI) paragraaf Social Return on Investment (in het vervolg Social Return) betekent letterlijk:

Nadere informatie

Implementatieplan. Social Return On Investment (SROI) in regio Noord-Holland Noord

Implementatieplan. Social Return On Investment (SROI) in regio Noord-Holland Noord Social Return On Investment (SROI) in regio Noord-Holland Noord Iedereen heeft, naar zijn of haar kunnen, recht op werk. Want werk zorgt voor economische en financiële zelfstandigheid, draagt bij aan het

Nadere informatie

Jaap Peelen. Business Manager Tender support. In de praktijk aanbestedingen winnen met SROI

Jaap Peelen. Business Manager Tender support. In de praktijk aanbestedingen winnen met SROI Jaap Peelen Business Manager Tender support In de praktijk aanbestedingen winnen met SROI Track record 64 tenders in bouw- en infrasector (EMVI en BVP) 71% werd als beste beoordeeld door de opdrachtgever

Nadere informatie

r-4 provinsje fryslân provincie fryslân Leeuwarden, 15 september 2015 Verzonden, 18 SEP, 2015

r-4 provinsje fryslân provincie fryslân Leeuwarden, 15 september 2015 Verzonden, 18 SEP, 2015 - 1/3 provinsje fryslân provincie fryslân postbus 20120 8900 hm leeuwarden tweebaksmarkt 52 telefoon: (058) 292 59 25 telefax: (058) 292 51 25 iiiiiii www.fryslan.nl P A 4 provincie@fryslan.nl v raclie

Nadere informatie

Wat is het doel van social return en wanneer is het succesvol?

Wat is het doel van social return en wanneer is het succesvol? 1. Wat is het doel van social return en wanneer is het succesvol? Social return (ook wel social return on investment genoemd, SR of sroi) is een instrument voor met name gemeenten om sociale doelstellingen

Nadere informatie

Van de gemeenten, die ervaring hebben met social return, heeft 70% social return, voornamelijk toegepast bij aanbestedingen van WMO/zorg.

Van de gemeenten, die ervaring hebben met social return, heeft 70% social return, voornamelijk toegepast bij aanbestedingen van WMO/zorg. Achtergrond informatie bij de Social Return Type producten/diensten waarbij social return wordt toegepast Wmo en zorg Groenvoorziening Schoonmaak Bouw Infrastructurele werken en onderhoud Reintegratiediensten

Nadere informatie

Facilitair Samenwerkingsverband ROC s FSR Conferentie 2015 Zwolle Workshop Social Return

Facilitair Samenwerkingsverband ROC s FSR Conferentie 2015 Zwolle Workshop Social Return Facilitair Samenwerkingsverband ROC s FSR Conferentie 2015 Zwolle Workshop Social Return Dr.mr. Petra Oden, lector Juridische Aspecten van de Arbeidsmarkt Introductie 1. Social Return: beleid en ervaringen

Nadere informatie

Nota Inkoopbeleid gemeente Den Helder 2015 Vastgesteld door de Raad op 16 november 2015

Nota Inkoopbeleid gemeente Den Helder 2015 Vastgesteld door de Raad op 16 november 2015 Nota Inkoopbeleid gemeente Den Helder 2015 Vastgesteld door de Raad op 16 november 2015 Concernstaf, Team FIJZ ID15.01385 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Doelstellingen van het inkoopbeleid... 3 1.2

Nadere informatie

1.2. In paragraaf II.1.5 Korte beschrijving van de opdracht of de aankoop/aankopen van de aankondiging is onder meer het volgende bepaald:

1.2. In paragraaf II.1.5 Korte beschrijving van de opdracht of de aankoop/aankopen van de aankondiging is onder meer het volgende bepaald: Advies 361 1. Feiten 1.1. Op 18 april 2016 heeft beklaagde een Europese openbare aanbestedingsprocedure aangekondigd voor een raamovereenkomst met één onderneming voor diensten van postbezorging. 1.2.

Nadere informatie

Verbeterplan inkoopfunctie

Verbeterplan inkoopfunctie Verbeterplan inkoopfunctie Artikel 213a onderzoek team control Gemeente Goeree-Overflakkee Team Inkoop April 2017 In het kader van het periodiek onderzoek naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van

Nadere informatie

Werkt voor werkgevers. Social Return On Investment. baanbrekenddrechtsteden.nl

Werkt voor werkgevers. Social Return On Investment. baanbrekenddrechtsteden.nl Werkt voor werkgevers. Social Return On Investment baanbrekenddrechtsteden.nl Social Return On Investment De zeven Drechtsteden willen samen met u investeren in een gezonde arbeidsmarkt met werkgelegenheid

Nadere informatie

provincie limburg Ingek. 2 4 JUNI 2015 VERZONDEN 2015/42895 GRIF Provincie Limburg DOCnr. CASnr. ID. (043) /

provincie limburg Ingek. 2 4 JUNI 2015 VERZONDEN 2015/42895 GRIF Provincie Limburg DOCnr. CASnr. ID. (043) / 2015/42895 GRIF 24-6-2015 10-9-2015 Provincie Limburg PS DOCnr. Aan de voorzitter en leden van Provinciale Staten van Limburg Ingek. 2 4 JUNI 2015 CASnr. ID. Cluster Faxnummer Ons kenmerk Bijlage(n) MOB

Nadere informatie

Vragen van de fractie D66 aan het College van Gedeputeerde Staten op grond van artikel 43 van het Reglement van Orde

Vragen van de fractie D66 aan het College van Gedeputeerde Staten op grond van artikel 43 van het Reglement van Orde `s-hertogenbosch, 20 oktober 2015 Aan het College van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Brabantlaan 1 5216 TV 's-hertogenbosch Vragen van de fractie D66 aan het College van Gedeputeerde Staten op grond

Nadere informatie

Inbesteding en Social Return Gemeente s-hertogenbosch. NVRD themadag 5 april 2012

Inbesteding en Social Return Gemeente s-hertogenbosch. NVRD themadag 5 april 2012 Inbesteding en Social Return Gemeente s-hertogenbosch NVRD themadag 5 april 2012 De Start In 2008 Collegebesluit Sociaal Inkopen. Invulling door: Werken bij de gemeente door mensen met een achterstand

Nadere informatie

Vragen van mevrouw drs. C. Boelhouwer (SP) over inhuur nautisch personeel

Vragen van mevrouw drs. C. Boelhouwer (SP) over inhuur nautisch personeel Aan de leden van Provinciale Staten van Noord-Holland Haarlem, 1 september 2015 Vragen nr. 73 Vragen van mevrouw drs. C. Boelhouwer (SP) over inhuur nautisch personeel De voorzitter van Provinciale Staten

Nadere informatie

Aanbesteding accountant

Aanbesteding accountant Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Raadsvergadering 4 maart 2004 Aan de Raad Agendapunt 15 Made, 17 februari 2004 Onderwerp Voorstel Financiële gevolgen Aanbesteding accountant In te stemmen

Nadere informatie

AANBEVELINGEN BIJ HET BESTEK Leerlingenvervoer Gemeente Amsterdam door het AANBESTEDINGSINSTITUUT MOBILITEIT (AIM)

AANBEVELINGEN BIJ HET BESTEK Leerlingenvervoer Gemeente Amsterdam door het AANBESTEDINGSINSTITUUT MOBILITEIT (AIM) AANBEVELINGEN BIJ HET BESTEK Leerlingenvervoer Gemeente Amsterdam door het AANBESTEDINGSINSTITUUT MOBILITEIT (AIM) Inleiding en achtergrond Sociale partners in de taxibranche - FNV Taxi, CNV Vakmensen

Nadere informatie

Aan de leden van Provinciale Staten

Aan de leden van Provinciale Staten Aan de leden van Provinciale Staten Datum : 1 mei 2009 Briefnummer : 2009-26.086/18/A.16, EZ Zaaknummer : 109506 Behandeld door : Wolters R.J.H. Telefoonnummer : (050) 316 4319 Antwoord op : Bijlage :

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Social Return

Voortgangsrapportage Social Return Voortgangsrapportage Social Return 1 Voortgangsrapportage Social Return Van 1 januari 2014 tot 1 oktober 2014 2 Inhoudsopgave 1 Social Return 4 2 Wie is verantwoordelijk 4 3 De uitvoering 4 4 De werkwijze

Nadere informatie

BM Aug. tm. Paraaf Provinciesecretaris. Onderwerp Motie 151 d.d Vermindering papierverbruik en documenten

BM Aug. tm. Paraaf Provinciesecretaris. Onderwerp Motie 151 d.d Vermindering papierverbruik en documenten BM2009-112 11 Aug. tm 5 -minuten versie voor Provinciale Staten Directie DCZ Afdeling Facilitaire Zaken Registratienummer PZH-2009-520884 (DOS-2008-0011065) DatumvergaderingGedeputeerdeStaten Verzenddatum

Nadere informatie

Aanpak. Social Return

Aanpak. Social Return Aanpak Social Return in Social Return in De Bilt Social Return versie 1.0 1 In 2011 heeft het college van B&W het inkoop en aanbestedingsbeleid 2012 vastgesteld. Hiermee is ook besloten om Social Return

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering : 21 januari 2014 Agendanummer : 7 Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : H.J.M. Schrijver : Publiekszaken : M.A. (Monique) Wong Chung Voorstel aan de raad Onderwerp

Nadere informatie

BSI Buying for Social Impact. Workshop 1 Voorbehouden opdrachten

BSI Buying for Social Impact. Workshop 1 Voorbehouden opdrachten BSI Buying for Social Impact Workshop 1 Voorbehouden opdrachten BSI Buying for Social Impact Programma Juridisch kader (Bert Otten, Radar Advies) Hoe kun je voorbehouden opdrachten uitzetten? (Yuri Starrenburg,

Nadere informatie

INKOOP- en AANBESTEDINGSBELEID Metropoolregio Rotterdam Den Haag

INKOOP- en AANBESTEDINGSBELEID Metropoolregio Rotterdam Den Haag INKOOP- en AANBESTEDINGSBELEID Metropoolregio Rotterdam Den Haag Overwegingen bij het beleid: 1) Het inkoop- en aanbestedingsbeleid van de MRDH moet voldoen aan de huidige wet en regelgeving zoals die

Nadere informatie

Stappenplan Social Return

Stappenplan Social Return Stappenplan Social Return Samen maken we meer mogelijk! Leeswijzer Voor je ligt het Stappenplan Social Return van de Gemeente Nijmegen. In dit stappenplan staat beschreven hoe Social Return wordt toegepast

Nadere informatie

de heer B. Schaminée SP Nieuwe onthullingen uitbuiting A2-tunnel Maastricht

de heer B. Schaminée SP Nieuwe onthullingen uitbuiting A2-tunnel Maastricht provincie ümburg 2015/38754 GRIF 11-6-2015 28-8-2015 Provincie Linnburg PS DOCnr. Aan de voorzitter en leden van Provinciale Staten van Limburg Ingek. CASnr. ID. 11 JUN! 2015 Cluster Faxnummer Ons kenmerk

Nadere informatie

Regio Rivierenland Team Onderzoek & Ontwikkeling J.S. de Jongplein 2 4001 WG Tiel Telefoon 0344-638555. Businessplan: Basismobiliteit Fase 2

Regio Rivierenland Team Onderzoek & Ontwikkeling J.S. de Jongplein 2 4001 WG Tiel Telefoon 0344-638555. Businessplan: Basismobiliteit Fase 2 Regio Rivierenland Team Onderzoek & Ontwikkeling J.S. de Jongplein 2 4001 WG Tiel Telefoon 0344-638555 INHOUD 1. Basismobiliteit: wat is de huidige situatie?... 2 2. Waarom nu actie?... 2 3. De oplossing...

Nadere informatie

Datum uw brief 31 maart 2008

Datum uw brief 31 maart 2008 Directie Inwoners SP fractie van de gemeente Nijmegen ter attentie van mw. S. Akdemir Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 00 Telefax (024) 329 29 81 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres

Nadere informatie

Prestatieladder Sociale Ondernemen. Aanvang 9.45 uur. Welkom!

Prestatieladder Sociale Ondernemen. Aanvang 9.45 uur. Welkom! Prestatieladder Sociale Ondernemen Aanvang 9.45 uur Welkom! Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) Yuri Starrenburg Voorzitter Stichting PSO-Nederland January 19, 2015 Presentatie PSO Nederland 2 Iedereen

Nadere informatie

Stand van zaken Sociaal in het bestek. Petra Oden Lector Juridische Aspecten van de Arbeidsmarkt Kenniscentrum Arbeid.

Stand van zaken Sociaal in het bestek. Petra Oden Lector Juridische Aspecten van de Arbeidsmarkt Kenniscentrum Arbeid. Stand van zaken Sociaal in het bestek Lector Juridische Aspecten van de Arbeidsmarkt Kenniscentrum Arbeid 13 november 2012 Inleiding 1. Kenniscentrum Arbeid 2. Sociaal in het Bestek RAAK-subsidie 3. Voorlopige

Nadere informatie

Praktijkgericht juridisch onderzoek. Petra Oden Lector Juridische Aspecten van de Arbeidsmarkt Kenniscentrum Arbeid.

Praktijkgericht juridisch onderzoek. Petra Oden Lector Juridische Aspecten van de Arbeidsmarkt Kenniscentrum Arbeid. Praktijkgericht juridisch onderzoek Lector Juridische Aspecten van de Arbeidsmarkt Kenniscentrum Arbeid 29 november 2012 Inleiding 1. Lectoraat Juridische Aspecten van de Arbeidsmarkt 2. Onderzoeksthema

Nadere informatie

Adviespunt Social Return

Adviespunt Social Return Social Return Maatwerk in Social Return adviseert (semi-)overheidsinstellingen en bedrijven, die een professioneel inkoopbeleid hanteren, over het toepassen van. Na gunning ondersteunt zij opdrachtnemers

Nadere informatie

rj, provinsje fryslân provincie fryslân Friese Koers De heer J. Hiemstra Leeuwarden, 27 augustus 2013 Verzonden, 133 SEP. 2013

rj, provinsje fryslân provincie fryslân Friese Koers De heer J. Hiemstra Leeuwarden, 27 augustus 2013 Verzonden, 133 SEP. 2013 provincie fryslân postbus 20120 8900 hm leeuwarden tweebaksmarkt 52 telefoon; (058) 292 59 25 telefax: (058) 292 51 25 1 1 Friese Koers De heer J. Hiemstra www.fryslan.nl provincie@fryslan ni www.twitter.com/provfryslan

Nadere informatie

GS brief aan Provinciale Staten

GS brief aan Provinciale Staten GS brief aan Provinciale Staten Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Datum Zie verzenddatum linksonder Aan Provinciale Staten Ons kenmerk Bijlagen

Nadere informatie

Social Return (on Investment) Nevi PIANOo, 18 maart 2010

Social Return (on Investment) Nevi PIANOo, 18 maart 2010 Social Return (on Investment) Nevi PIANOo, 18 maart 2010 Annelies Soede, hoofd Concern Inkoop Agenda 1. Amsterdamse inkoop 2. Social Return invulling 3. Resultaten en ervaringen 4. Vervolgstappen 1. Amsterdamse

Nadere informatie

Datum 13 april 2015 Betreft Kamervraag/vragen van de leden Kerstens en Van Dekken (beiden PvdA)

Datum 13 april 2015 Betreft Kamervraag/vragen van de leden Kerstens en Van Dekken (beiden PvdA) > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Het principe van de sociale voorkeur

Het principe van de sociale voorkeur Vragen naar: Sébastien Pereau E-mail: Sebastien.Pereau@mi-is.be Tel : 02 508 86 81 Fax : 02 508 86 72 http://socialeconomy.fgov.be Ons kenmerk Datum laatste wijziging ESE/30/2 donderdag 24 mei 2007 Betreft:

Nadere informatie

Beantwoording schriftelijke vragen D66 art. 39 RvO over vervanging bij ziekte Wmo

Beantwoording schriftelijke vragen D66 art. 39 RvO over vervanging bij ziekte Wmo Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen D66 art. 39 RvO over vervanging bij ziekte Wmo Programma Zorg & Welzijn Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Op 29 juni 2016 heeft

Nadere informatie

SOCIAL RETURN ROTTERDAM

SOCIAL RETURN ROTTERDAM Investeren in mens en stad SOCIAL RETURN ROTTERDAM Presentatie Social Return 2013 Inkoop Volume De gemeente Rotterdam heeft een inkoop Volume van ± 800 miljoen. Het inkoopproces Strategieontwikkeling Specificeren

Nadere informatie

Beleids- en uitvoeringregels social return gemeente Landerd

Beleids- en uitvoeringregels social return gemeente Landerd GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Landerd Nr. 214254 5 december 2017 Beleids- en uitvoeringregels social return gemeente Landerd Kadernotitie social return 3.0 Zaaknummer 4832-2017 Arbeidsmarktregio

Nadere informatie

Verklaring Social Return On Investment

Verklaring Social Return On Investment Verklaring Social Return On Investment Behorende bij: Raamovereenkomst BG-16-05 voor het onderhouden van de OVL-installatie in de gemeenten Beuningen, Druten, Heumen en Wijchen (2017-2020) Verklaring Social

Nadere informatie

Onderzoek naar de beleidsmatige voor- en nadelen van PSO-certificatie provincie Gelderland

Onderzoek naar de beleidsmatige voor- en nadelen van PSO-certificatie provincie Gelderland Onderzoek naar de beleidsmatige voor- en nadelen van PSO-certificatie provincie Gelderland Inleiding: In juni 2016 heeft Provinciale Staten aan Gedeputeerde Staten verzocht te onderzoeken wat de beleidsmatige

Nadere informatie

Stand van zaken Sociaal in het bestek. Petra Oden Lector Juridische Aspecten van de Arbeidsmarkt Kenniscentrum Arbeid.

Stand van zaken Sociaal in het bestek. Petra Oden Lector Juridische Aspecten van de Arbeidsmarkt Kenniscentrum Arbeid. Stand van zaken Sociaal in het bestek Lector Juridische Aspecten van de Arbeidsmarkt Kenniscentrum Arbeid 10 oktober 2012 Inleiding 1. Kenniscentrum Arbeid 2. Sociaal in het Bestek RAAK-subsidie 3. Voorlopige

Nadere informatie

Brief verzenden aan PS waarin wordt voorgesteld PS jaarlijks te informeren over de toegankelijkineid van de bushalten in Zeeland.

Brief verzenden aan PS waarin wordt voorgesteld PS jaarlijks te informeren over de toegankelijkineid van de bushalten in Zeeland. Beslisnota GS Provincie Zeeland OPENBAAR documentnummer Zaaknummer venwijsnummer 17023928 llllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll onderwerp Motie Toegankelijk Zeeland voorgesteld besluit Brief

Nadere informatie

DE PARTICIPATIEWET VOOR U ALS WERKGEVER

DE PARTICIPATIEWET VOOR U ALS WERKGEVER UTRECHT MIDDEN DE PARTICIPATIEWET VOOR U ALS WERKGEVER Doel van de Participatiewet De Participatiewet vervangt de bijstandswet, de Wet sociale werkvoorziening en een deel van de Wajong. Het doel van de

Nadere informatie

Regelgeving. Certificeringsprocedure Acceptant Payment Service Provider (APSP) Versie 1.0 1 februari 2012 12.008_LB Cert

Regelgeving. Certificeringsprocedure Acceptant Payment Service Provider (APSP) Versie 1.0 1 februari 2012 12.008_LB Cert Certificeringsprocedure Acceptant Payment Service Provider (APSP) Versie 1.0 1 februari 2012 12.008_LB Cert Inhoudsopgave 1. Algemeen 3 1.1 Doel van de certificeringsprocedure 3 1.2 Reikwijdte van de certificeringsprocedure

Nadere informatie

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer)

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer) Vergadering: 11 december 2012 Agendanummer: 12 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der

Nadere informatie

SROI Social Return On Investment. TOOLKIT SROI beschikbaar voor alle gemeenten in regio Noord-Holland Noord

SROI Social Return On Investment. TOOLKIT SROI beschikbaar voor alle gemeenten in regio Noord-Holland Noord Definitief 3 april 2013 SROI Social Return On Investment TOOLKIT SROI beschikbaar voor alle gemeenten in regio Noord-Holland Noord Voor een uniforme methodiek van invoering SROI volgens de bouwblokkenmethode

Nadere informatie

Memo. Gemeenteraad. College. Overweging

Memo. Gemeenteraad. College. Overweging Memo Datum: 15-5-2015 Onderwerp: Ter attentie van: Betrokkenheid van lokale en regionale bedrijven bij gemeentelijke aanbestedingen al dan niet in combinatie met alternatieve aanbestedingsmethoden (afdoening

Nadere informatie

Het Schakelpunt Landelijke Werkgevers: Veelgestelde vragen

Het Schakelpunt Landelijke Werkgevers: Veelgestelde vragen Het Schakelpunt Landelijke Werkgevers: Veelgestelde vragen 1 JUNI 2018 Veelgestelde vragen Vraag 1 Vraag 2 Vraag Vraag 4 Vraag 5 Vraag Vraag 7 Vraag 8 Vraag 9 Vraag 10 Vraag 11 Vraag 12 Vraag 1 Vraag 14

Nadere informatie

Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) Stichting PSO-Nederland

Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) Stichting PSO-Nederland Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) Stichting PSO-Nederland February 16, 2015 Presentatie PSO Nederland 1 Iedereen kent MVO February 16, 2015 Presentatie PSO Nederland 2 Waarom sociaal ondernemen?

Nadere informatie

provinsje fryslân provincie fryslân

provinsje fryslân provincie fryslân Heerenveen provinsje fryslân provincie fryslân Provinciale Staten van Fryslân postbus 20120 8900 hm leeuwarden tweebaksmarkt 52 telefoon: (058) 292 59 25 telefax: (058) 292 5125 ;vvsv.fryslan.ni provincie@fryslan.nl

Nadere informatie

Protocol: Voorkomen van verdringing en werken zonder loon

Protocol: Voorkomen van verdringing en werken zonder loon Protocol: Voorkomen van verdringing en werken zonder loon Tussen: De Federatie Nederlandse Vakverenigingen (FNV), vertegenwoordigd door Ruud Kuin, Vice-voorzitter FNV. en Gemeente Den Haag, vertegenwoordigd

Nadere informatie

Betreft: schriftelijke vragen van CDA en D66 ogv het Reglement van Orde

Betreft: schriftelijke vragen van CDA en D66 ogv het Reglement van Orde Aan het College van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Brabantlaan 1 s- Hertogenbosch s-hertogenbosch, 20 augustus 2012 Betreft: schriftelijke vragen van CDA en D66 ogv het Reglement van Orde Geacht

Nadere informatie

Het Nieuwe Aanbesteden

Het Nieuwe Aanbesteden Het Nieuwe Aanbesteden Gemeente Utrecht professionaliseert inkoop Gàry Habets; Hoofd Bureau Aanbestedingen 1 Inhoud Context aanbestedingsregels Utrechts aanbestedingsbeleid 1999 Wijzigingen Utrechts aanbestedingsbeleid

Nadere informatie

Zaken doen met de gemeente Oldambt

Zaken doen met de gemeente Oldambt Zaken doen met de gemeente Oldambt een nieuw inkoopbeleid Inkoopteam Oldambt Esther Pontjodikromo-Gol 30-09-2016 Waar gaan we het wel en niet over hebben? Wel: Inkoopbeleid en toegankelijkheid regionaal

Nadere informatie

Handleiding Social Return bij de provincie

Handleiding Social Return bij de provincie Handleiding Social Return bij de provincie Richtlijnen voor toepassing en uitvoering in inkopen en aanbesteden EC, SSC IC Januari 2015 Colofon Uitgave provincie Overijssel Datum juni 2014 Auteur H.K. van

Nadere informatie

Veelgestelde vragen. Het Schakelpunt Landelijke Werkgevers

Veelgestelde vragen. Het Schakelpunt Landelijke Werkgevers Veelgestelde vragen Het Schakelpunt Landelijke Werkgevers MAART 2019 Veelgestelde vragen Vraag 1 Waarom is het Schakelpunt opgezet? 3 Vraag 2 Wat levert meedoen aan het Schakelpunt de werkgevers op? 3

Nadere informatie

4 juli juni 2019 Samenleving S. de Roy van Zuidewijn 605. Arbeidsparticipatie mei 2019

4 juli juni 2019 Samenleving S. de Roy van Zuidewijn 605. Arbeidsparticipatie mei 2019 Bloemendaal Aan de Gemeenteraad. Raadsvergadering d.d. Commissievergadering d.d. Commissie Portefeuillehouder Programmaonderdeel Registratienummer Productiedatum 4 juli 2019 19 juni 2019 Samenleving S.

Nadere informatie

Uitwerking aanbevelingen rapport Berenschot Evaluatie van de interne en externe Governance van de Stichting Energy Valley

Uitwerking aanbevelingen rapport Berenschot Evaluatie van de interne en externe Governance van de Stichting Energy Valley Bijlage Uitwerking aanbevelingen rapport Berenschot Evaluatie van de interne en externe Governance van de Stichting Energy Valley Bestuurlijk Overleg Noord-Nederland (BONN) 23 mei 2014 Aanleiding In 2013

Nadere informatie

1 ũ FEB Gemeente r Bergen op Zoom. Aan de leden en duoburgerleden van de gemeenteraad. Geachte leden en duoburgerleden,

1 ũ FEB Gemeente r Bergen op Zoom. Aan de leden en duoburgerleden van de gemeenteraad. Geachte leden en duoburgerleden, ī Gemeente r Bergen op Zoom Aan de leden en duoburgerleden van de gemeenteraad van Bergen op Zoom Uw kenmerk Uw brief Onderwerp: Ons kenmerk Beh. door Afdeling monitoring inzake SROI U16-062116 A.A. Raphaela

Nadere informatie

VOORSTEL BELEID SOCIAL RETURN ON INVESTMENT

VOORSTEL BELEID SOCIAL RETURN ON INVESTMENT VOORSTEL BELEID SOCIAL RETURN ON INVESTMENT Opsteller Marianne Sinnema Datum 17 mei 2013 Voorstel routing Bronvermelding MT WIL > AB/DB > Colleges Lekstroomgemeenten Dit voorstel is mede tot stand gebracht

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 21 mei 2019 TAZ U Lbr: 19/ College voor Arbeidszaken

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 21 mei 2019 TAZ U Lbr: 19/ College voor Arbeidszaken Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 21 mei 2019 Ons kenmerk TAZ /U201900419/ Lbr: 19/039 Telefoon 070-3738393 College voor Arbeidszaken Bijlage(n) - Onderwerp Oprichting werkgeversvereniging

Nadere informatie

Bijlage 1: Notitie inkoop- en subsidiekader Regio Nijmegen 10.2 MUG Herindeling Intern - 49 Bijlage 2: Bijlage Plan van aanpak software ICT:

Bijlage 1: Notitie inkoop- en subsidiekader Regio Nijmegen 10.2 MUG Herindeling Intern - 49 Bijlage 2: Bijlage Plan van aanpak software ICT: Memo Zaaknummer: MUG-14-00049 Documentnummer: Datum: 20 maart 2014 Onderwerp: Memo inkoop- en subsidiemodel en ict-systeem Datum behandeling PG: 13 maart 2014 Datum behandeling SG: 18 maart 2014 BOR/BGO:

Nadere informatie

Advies d.d. Onderwerp Procedure uitgangspunten aanbesteding hulpmiddelen WMO

Advies d.d. Onderwerp Procedure uitgangspunten aanbesteding hulpmiddelen WMO Advies 2018-06 d.d. Onderwerp Procedure uitgangspunten aanbesteding hulpmiddelen WMO (Uitgebracht door de samenwerkende Adviesraden Sociaal Domein Noordwest Veluwe) Advies van de gezamenlijke adviesraden

Nadere informatie

Oostzaan Buiten gewoon

Oostzaan Buiten gewoon Gemeente Oostzaan Buiten gewoon Raad GESCAND OP -9 mi 2o;5 Gemeente Oostzaan Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1 511 BD Oostzaan Postadres Postbus 20, 1 530 AA WortTier Telefoon 075 651 2100 Fax 075

Nadere informatie

Bedrijfsrestauratieve voorzieningen SW-bedrijven & Gelieerde organisaties Aanbestedende Dienst: Cedris Referentie: , review 7

Bedrijfsrestauratieve voorzieningen SW-bedrijven & Gelieerde organisaties Aanbestedende Dienst: Cedris Referentie: , review 7 Nota van Inlichtingen Bedrijfsrestauratieve voorzieningen SW-bedrijven & Gelieerde organisaties Aanbesteding Bedrijfsrestauratieve voorzieningen SW-bedrijven & Gelieerde organisaties Aanbestedende Dienst:

Nadere informatie

Opdrachtgever: Klaas de Veen. Externe betrokkenen: De uitkomsten van de tussentijdse controle 2016 zijn uitgebracht door Ernst & Young.

Opdrachtgever: Klaas de Veen. Externe betrokkenen: De uitkomsten van de tussentijdse controle 2016 zijn uitgebracht door Ernst & Young. Onderwerp: Uitkomsten tussentijdse controle 2016 Nummer: Bestuursstukken\2309 Agendapunt: 4 DB: Ja 13-02-2017 BPP: Nee Auditcommissie: 08-03-2017 VVSW: Nee AB: Nee Opsteller: Remco Hennipman, 0598-693794

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING. 2. BEGRIPSBEPALINGEN Artikel 1: Definities

INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING. 2. BEGRIPSBEPALINGEN Artikel 1: Definities AANBESTEDINGSBELEID Organisatie: Wonen Limburg Datum: december 201 Status: versie 2.0 Contactpersoon: Marianne Simonis Emailadres: inkoop@wonenlimburg.nl INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 2. BEGRIPSBEPALINGEN

Nadere informatie

Vormgeving van veranderingen

Vormgeving van veranderingen Iedereen doet mee Vormgeving van veranderingen Mondiale crisis Bezuinigingen Noodzaak tot modernisering van arbeidsmarkt ivm vergrijzing, vergroening en internationalisering Zoveel mogelijk mensen laten

Nadere informatie

Uitwerking Bijeenkomst Leveranciers/Rijksoverheid Social Return en Duurzaamheid dd 28 juni 2016

Uitwerking Bijeenkomst Leveranciers/Rijksoverheid Social Return en Duurzaamheid dd 28 juni 2016 Uitwerking Bijeenkomst Leveranciers/Rijksoverheid Social Return en Duurzaamheid dd 28 juni 2016 Categoriemanagement IenM: Inkoopadvies, Interim-management en organisatieadvies; en Auditdiensten Conclusies

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad Haarlemmermeer postbus 250 2130 AG Hoofddorp

De leden van de gemeenteraad Haarlemmermeer postbus 250 2130 AG Hoofddorp gemeente Haarilemrnermeer De leden van de gemeenteraad Haarlemmermeer postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 023 567 3541 Telefax 023 563 6840 Cluster Juridische

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie