Retailnota van EZ is een begin, geen reddingsplan.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Retailnota van EZ is een begin, geen reddingsplan."

Transcriptie

1 Retailnota van EZ is een begin, geen reddingsplan. Klanten kopen anders dan vroeger, dat weten we nu wel, maar dat er nog grotere veranderingen komen zijn wij nog niet van overtuigd. Winkels zijn onderdeel van een aanbodeconomie, terwijl er nu steeds meer sprake is van een op vraag gebaseerde economie (disruptie). Consumenten, klanten bepalen zelf wat ze willen, hoe ze willen en wanneer ze willen, bij wonen, werken en winkelen. Vooral voor de Ygeneratie (geboren na 1974), moeten de regels zich maar aanpassen bij de wensen. Dit is voor de voorafgaande generaties niet zo. Food kopen is een ander gedrag (boodschappen doen) dan nonfood kopen (winkelen). De veranderingen bij food zullen ook wezenlijk anders zijn dan bij het winkelen (nonfood), maar daarom niet minder relevant. In dit totale kader bevreemdt de retailnota, zoals deze op 17 maart 2015 is gepresenteerd. Een grote groep mannen hebben een visie ontwikkeld over de winkels en winkelgebieden van de toekomst. (Vrouwen zijn toch bovenmatig aanwezig in de winkel, zowel als klant en als personeel en bepalen in sterke mate de gezinsuitgaven). Alle maatregelen van de overheid voor een grotere mate van vrouwenparticipatie in de besluitvorming bij bedrijven werd even geparkeerd. Binnen deze groep was de vastgoedsector en adviseurs over ruimtelijke ordening sterk vertegenwoordigd. Het belang moest zeker verdedigd worden. De huidige retail problematiek is geen problematiek van ruimtelijke ordening of leegstand. Dit zijn slechts symptomen, het is het gevolg van een ander koopgedrag. Waarom moeten dan symptomen worden bestreden? Waarom wordt de werkgroep dan gevormd door partijen die lijden onder de symptomen, niet door de veroorzakers ervan: de consument, de klant?

2 De toekomstvisie over het nieuwe koopgedrag zoals o.a. verwoord in het lijvige rapport van shopping tomorrow werd niet meegenomen in het actieplan. Een herstructurering is nodig van de gehele retail, zoals duidelijk blijkt uit dit rapport. Niet alleen winkels en internet maar ook logistiek, cityhubs, multidocs en leveranciersparticipatie, verdienmodellen zijn onderdeel hiervan. Daarnaast is er wereldwijd ook degelijk wetenschappelijk onderzoek beschikbaar zoals ik gebruikt heb in mijn boek Kijken Kijken anders kopen. De analyses zijn duidelijk, maar de maatregelen komen maar heel beperkt terug (eigenlijk niet) in de retailnota. Multichannel voor een zelfstandige winkel is bijvoorbeeld niet de oplossing, hoe kun je nu concurreren tegen Bol.com, Coolblue of Zalando, dat is de vraag! Om nog maar niet te spreken over Alibaba en de andere Chinese aanbieders die eraan komen. Technologie, internet, supply chain veranderingen, toch wezenlijk voor de huidige ontwikkelingen werden niet geïntegreerd in de aanbevelingen (of mede overwogen). Het moet toch duidelijk zijn wat de strategie is van bijvoorbeeld een Bol.com en Wehkamp als er grote magazijnen worden gebouwd, geoutilleerd met robot toepassingen zodat snelle en goedkope orderverwerking een feit wordt? 1 uur levering van een bestelling wordt de norm in de nabije toekomst. Geld word amper beschikbaar gesteld (40 miljoen waar ook de advieskosten van de betrokken adviseurs nog af moeten). Dit bedrag steekt schril af tegen de 1 miljard die Engeland hiervoor uitgetrokken heeft. Dan pas is er sprake van een serieuze aanpak. Ik denk niet dat er iets van het beschikbare geld terecht komt waar het moet, in winkelcentra en bij faciliteiten voor winkels. Er zullen echter genoeg adviseurs en leveranciers van software mee willen delen. Maar zal het geld niet vooral gaan naar de betrokken adviseurs zonder openbare aanbesteding?

3 Plannen zijn leuk maar wie draait op voor de financiële consequenties? De centrale overheid dus niet, marktpartijen dan, de gemeenten of gewoon de consumenten door een aanpassing van de belastingen (WOZ als eerste?). Consequenties voor gemeenten Gemeenten het kind van de rekening? Gemeenten hebben het moeilijk, geld is niet meer beschikbaar voor winkels of winkelgebieden krijg ik overal te horen. Steeds meer taken worden afgewenteld op de lokale overheid. Deze lokale overheid eigent zich ook steeds taken toe uit sociale of politieke overwegingen, maar hoe kan dit betaald worden? Den Helder maakte de afweging tussen bejaardenhulp en investeren in het centrum ten gunste van de bejaardenhulp. Grootschalige leegstand van het centrum tot gevolg. Op de balansen bij de meeste gemeenten staan grondposities en rentelasten, of zouden deze moeten staan. In sommige gevallen voor hoge bedragen: Apeldoorn voor enkele honderden miljoen, Nijmegen voor ruim honderd miljoen. Lansingerland die met het debacle van Bleizo zit. Zo hebben de meeste gemeenten wel onroerend goed of grond

4 aangekocht vóór 2010 dat nu veel minder waard is geworden. Naarstig wordt gezocht naar mogelijkheden om de balanspositie beter te maken. Utrecht verkoop grond in de Leidsche Rijn voor een winkelcentrum waar geen huurder voor te vinden is. Nijmegen wil een grootschalig detailhandelsgebied ontwikkelen in het nabij gelegen Ressen, tussen Arnhem en Nijmegen. R.O. adviseurs menen dat dit geen enkele invloed zal hebben op de winkels in de binnensteden van Arnhem en Nijmegen (bij een groei van internetbestedingen die nog steeds 15% per jaar is met een marktaandeel van ruim 10% in de nonfood). Zevenaar wil een outletcentrum bouwen om de grondpositie te verminderen en zo zijn er veel voorbeelden in Nederland van het spagaat waar veel gemeenten in zitten. Wat weegt nu zwaarder, de balans op orde krijgen of bouwen voor leegstand? Grondpositie In ieder geval wie gaat dit betalen? De huidige grondpositie van gemeenten wordt al ingeschat op 1 miljard waar misschien wel 20% tot 30% van afgeboekt moet worden. Deloitte, PWC en andere onafhankelijke accountants luiden al jaren de noodklok. Ook het FD heeft al diverse publicaties hieraan gewijd. Het lijkt me zinvol dat dit probleem onderdeel is van de retailnota, anders blijft het bij goede voornemens zonder oog te hebben voor de financiële consequenties. Maar ook hier: wil gaat dit betalen? Als het wordt afgewend op de consument door hogere lokale belastingen kan ook minder in de winkels worden uitgegeven! Gemeentes moeten hun grondprijzen met 40 tot 50% verlagen, om de woningmarkt verder te stimuleren. Dat stelt Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart. De verlaging van de grondprijzen is voor Bouwend Nederland, de brancheorganisatie voor de bouwsector, een belangrijk thema voor de verkiezingen. De huizenprijzen daalden de laatste jaren met gemiddeld 20%. De grondprijzen daalden echter niet mee. Met name gemeentes houden vast aan oude grondprijzen. Volgens Verhagen blijft nieuwbouw daardoor een stuk duurder. Bouwend Nederland.nl 28 januari 2014 Zo komt het nooit goed Gemeenten blijven grondverliezen ontkennen Gaan Nederlandse gemeenten ooit massaal grondverliezen nemen of blijft extend and pretend het motto? In totaal is er door de 400 gemeenten zo'n 11 miljard euro in grond geïnvesteerd. Maar door prijsdalingen op de huizenmarkt is nieuwbouw veel te duur geworden en zijn kavels onverkoopbaar.

5 Deloitte verwacht dan ook enkele miljarden verlies en Bouwend Nederland eist dat prijzen 50% omlaag gaan. Vorig jaar moesten de eerste gemeenten al voor miljoenen euro's afschrijven. Het Financieele Dagblad dook in de jaarrekeningen van alle gemeenten met grote grondposities en je verwacht het niet: er komen nog veel meer problemen aan. De grootste klappen kunnen vallen bij de gemeenten Almere, Nijmegen en Westland (of all places) die samen 1 miljard euro in kavels hebben geïnvesteerd. Zolang prijzen niet gaan stijgen is het wachten tot gemeenten naar beneden bewegen Onroerend goedbelasting Maar er komt nog meer pijn voor gemeenten, namelijk de opbrengsten. De noodzakelijke krimp, zoals geopperd wordt in de retailagenda leidt tot consequenties voor de gemeentelijke opbrengsten. OZB opbrengsten lijden al onder de leegstand van winkel en kantoorpanden en zullen nog meer gaan lijden onder de toenemende leegstand en de krimp in het aanbod van winkels. Hoe wordt dit opgevangen? Moeten de gemeenten dit zelf maar gaan oplossen, hoe dan? Door verhoging van de OZB voor alle inwoners of voor de resterende winkelpanden? Daarmee wordt het nog moeilijker als winkelier om te overleven en nog onaantrekkelijker voor klanten om naar winkels te gaan. De OZB aanslag 2013 zal voor veel winkeliers een tegenvaller zijn. In een sector waar sommige ondernemers het water aan de lippen staat, is de stijging van de OZBtarieven een grote extra last. Dat concludeert Detailhandel Nederland op basis van een onderzoek onder gemeenten. Het gebruikerstarief voor de onroerendezaakbelasting stijgt dit jaar voor winkeliers met gemiddeld 5,7%, met uitschieters naar stijgingen van bijna 35%. Opvallend is dat de oplopende leegstand voor sommige gemeenten reden is om het OZBtarief extra te verhogen. Winkeliers betalen op deze manier de rekening voor leegstand in onder andere kantoorpanden. Detailhandel Nederland waarschuwt voor de gevolgen. Stijgende lasten Hogere OZBtarieven worden gebruikt om tekorten in de gemeente aan te vullen. In 84% van de gemeenten stijgt het OZBtarief harder dan de waarde van bedrijfspanden daalt. De stijging van het OZBgebruikersdeel met 5,7% is een gemiddelde. Uitschieters zijn bijvoorbeeld 35% in PijnackerNootdorp en 19% in Venlo. De oplopende leegstand is vaak reden om het OZBtarief extra te verhogen, zoals voor Purmerend (+12%). Detailhandel Nederland 2013 Het managen van krimp heeft financiële gevolgen voor de inkomsten van gemeenten dus ook voor de uitvoering van haar taken. Door het toenemende aantal taken, die een gemeente moet uitvoeren, door politieke agenda s en dus ook door een afname van de lokale belastingopbrengsten is er nog maar weinig ruimte om echt te investeren in een leuk winkelgebied. Terwijl dit echt nodig is om het gebied weer leuk te maken voor bezoekers.

6 Parkeren Ook de opbrengsten van parkeren staan onder druk. Als een centrum minder aantrekkelijk wordt (door een ander winkelaanbod en leegstand) zal er ook een druk komen op het betaald parkeren. De bezoekers aantallen nemen in de meeste winkelgebieden af, het dilemma is dus parkeertarieven verhogen (zoals meestal gebeurt) of de lasten van de gemeente verlagen (wat niet bespreekbaar is). Dus minder inkomsten komen voor de gemeenten. Moeten gemeenten mee investeren in de aantrekkelijkheid van een winkelgebied? Dat lijkt mij wel. Vooral hedonische aspecten, waardoor bezoekers zich lekker voelen met groen, licht, geluid en publieke voorzieningen, zijn noodzakelijk. Het is een taak van de gemeenten waar echter steeds minder geld voor beschikbaar is. Dit lost de retailagenda niet op. Bij de keuze voor een winkelgebied gaat het er om, dat de attractie van het gebied (sfeer, kwaliteit winkels, kwaliteit van de openbare ruimte, aanbod van verschillende soorten winkels etc.) opweegt tegen de weerstand, waarvan parkeren er, naast de moeite, tijd en kosten om er te komen, één is. Dus parkeren is een weerstandsfactor en geen attractiefactor. Niemand gaat ergens heen om te parkeren, maar om iets te bezoeken, dat voldoende aantrekkingskracht heeft. Parkeren als weerstandsfactor heeft daarbij twee componenten: De moeite om een parkeerplaats te vinden De prijs van het parkeren. De taak en het belang van de overheid zitten voor dit onderwerp in: Het (gezamenlijk met de retailers) organiseren van bereikbaarheid van het winkelgebied Het voorkomen van verkeers en parkeeroverlast in en nabij het winkelgebied Het zorgen voor een kwalitatief goede openbare ruimte Het (gezamenlijk met de retailers) organiseren van een aantrekkelijk winkelgebied Het rapport gaat op veel aspecten van parkeren in, waarbij vooral de relatie tussen de aantrekkelijkheid van een winkelgebied en de kosten van parkeren centraal staat. Alleen een aantrekkelijk winkelgebied rechtvaardigt parkeerkosten. Consequenties voor de vastgoedsector. Een verlaging van huurprijzen (marktconform,) klinkt leuk maar wat betekent dit? In A- locaties worden nog steeds goede huurprijzen betaald en is er nog steeds sprake van tekengeld. De problemen zitten juist in de B en C locaties. Hierbij zijn vooral kleine onroerend goed eigenaren betrokken, maar deze waren niet aanwezig bij de retailagenda. De grote partijen zijn met name betrokken bij A locaties en grote winkelcentra. Ook is er een duidelijk verschil waarneembaar tussen de Randstad en buiten de Randstad, tussen steden en de kleinere plaatsen. Ook hebben veel winkeliers nog steeds panden in eigendom. Het probleem is dus niet zo eenvoudig. Maar naast de

7 focus op de huurkosten kan ook gekeken worden naar een focus op opbrengsten. Nieuwe huurmodellen kunnen uitgaan van een vaste huur met een variabele deel. Bijvoorbeeld gebaseerd op het aantal bezoekers aan het centrum (eenvoudig met beacons te bepalen), door een omzetgerelateerde huur af te spreken met de huurders. Of een koppeling met jaarlijkse investeringen in centra. In Amerika gaat 15% van de centra dicht, juist de oudere centra waarin niet werd geïnvesteerd door de eigenaren hebben te lijden onder afnemende bezoekers. Westfield is een wereldwijde onroerend goed partij die juist inzet op het attractief maken van centra met beleving (hedonie), met nieuwe technologie zoals internet, augmentend reality en allerlei thuisbezorgvarianten tot drones aan toe. Hierdoor is de eigenaar mede verantwoordelijk geworden voor het succes van het centrum en van de winkels. Een focus op rendement alleen en sturing op meer of minder huur is een simplistische benadering van het nieuwe klantgedrag. (of anders gezegd het heeft niets met klantwensen te maken). Vastgoed moet het winkelgebied en zeker de winkelcentra, die het in eigendom heeft, weer aantrekkelijk maken door te investeren in vernieuwing en technologie. Als hierdoor de opbrengsten stijgen is een huurverlaging minder relevant, wel een flexibilisering van de huur door risico te gaan dragen. (Corio spreekt over favourite meeting places). Maar ook vastgoed onderkent de problemen, de goede eigenaren zijn al jaren bezig de portefeuille beter af te stemmen op de verwachte vraag en verwacht consumentengedrag. Alleen als de ontwikkelingen steeds ontkend zijn, moet er nu een prijs betaald worden: minder opbrengsten, minder winkels of winkels op andere locaties en meer investeren in bestaande winkelgebieden. Ook hier geldt, het idee is goed, maar het gaat maar om symptoombestrijding en wie gaat dit betalen? Een afboeking op winkelpanden van miljarden ligt in het verschiet. Leegstand bestrijden is symptoom bestrijding en lost het probleem niet op. Klanten kopen nu eenmaal anders, dat is de basis van de verandering, maar dit werd niet meegenomen in het actieplan! Een te hoge WOZ waardering van nietwoningen heeft ook effect op de mogelijkheid tot huurverlaging in het winkelvastgoed. De mogelijkheid tot huurverlaging is gerelateerd met de waarde waarvoor het winkelvastgoed in de boeken staat. Afschrijven kan de vastgoedeigenaar van het pand bij verhuur alleen als de fiscale boekwaarde van een pand hoger is dan de zogenaamde bodemwaarde. Deze bodemwaarde is gekoppeld aan de WOZwaarde. Het mogelijkheid tot afboeken van winkelvastgoed wordt beperkt door een relatief hoge WOZ

8 waarde, met als gevolg dat een eventuele huurverlaging achterwege moet blijven. Nieuwe inzichten zijn noodzakelijk Wij van WC eend adviseren WC eend. Ik ben bang dat de plannen niet de oorzaak van de disruptie onderkent. Adviseurs zullen weer aan de gang gaan met plannen zoals de achterhaalde 8tjes als gewenste looproute, praten over een nieuwe rondweg, bereikbaarheid of het verplaatsen van een stadkantoor (!). Belevenis cirkels zullen de basis zijn van het winkelgebied. Klassieke maatregelen voor een nieuwe tijd, er wordt geen acht geslagen op het DNA van een stad of een gebied, er wordt geen acht geslagen op veranderingen in koopgedrag (meer dan 10% van het beschikbare inkomen wordt besteed aan producten als smartphone, internet en internet gebaseerde diensten als digitale TV, spotify of netflix). 30% van de huishoudens zijn eenpersoonshuishoudens met een totaal ander koopgedrag. De Y Generatie geboren na 1974 koopt heel anders dan de vroegere generaties, maar waren die vertegenwoordigd onder de plannenmakers? Kortom het probleem werd gereduceerd tot een leegstandsprobleem, zodat de oplossing gezocht kon worden bij ruimtelijke ordening en vastgoed, die waren in de meerderheid bij de plannen makers. Denken vanuit eigen belang lijkt het wel. Internet Uit de analyses van de customer journey blijkt heel duidelijk de invloed van internet. 80% van het voortraject van informatie zoeken, wikken en wegen vindt op internet plaats. Dit gebeurt echt niet op de website van de lokale winkelier, maar eerder op de websites van de grote aanbieders. Zelfs tijdens het fysieke koopmoment wordt nog even internet geraadpleegd of gekocht op internet. Is het dan niet de vraag waarom dit gebeurt? Waarom doen klanten dat? Waarom verlagen winkels steeds de prijzen? Is dat de schuld van internet of van een gebrek aan meerwaarde bij winkels en winkelgebieden? Dan is het toch logisch om juist daar op te focussen als een gemeente de winkels wil behouden. Als je toch ziet dat klanten met een auto tussen 4 en 6 maal zoveel kopen dan moet je toch deze kopers die met een auto gaan winkelen bovenmatig faciliteren en belonen? Waarom roept een wethouder dan nog steeds dat je juist auto bezoek moet ontmoedigen? En beweert dat klanten veel liever op de fiets komen? Dan

9 begrijp je toch niets van de oorzaken waarom klanten wegblijven, dan heb je winkels en winkelgebieden toch niet lief? Winkels zijn zo belangrijk voor de leefbaarheid van een plaats en voor het levensgeluk van velen. Plaatsen zonder winkels zijn niet aantrekkelijk om te wonen en om bedrijven te vestigen. Kortom, de retailnota lijkt een reddingsboei maar is het niet. Het is nog steeds de oude garde, de klassieke belanghebbenden die denken vanuit eigen belang,. Mannen die met elkaar praten hoe vrouwen moeten kopen. Het lijkt wel de paus die over geboortebeperking praat. Natuurlijk het is een begin, maar na de Ygeneratie komt de X- generatie, nu nog 20 jaar maar die staat te trappelen om mee te doen. Deze generatie heeft totaal andere wensen en ander gedrag. De technologie gaat snel, met drones, auto s zonder chauffeur,3d printing, augmentend reality, locationbased services en communicatie. Dit zal tot nog veel meer veranderingen leiden in het koopgedrag van klanten. De computer capaciteit verdubbelt ook weer de komende twee jaar. Dynamica in markten en veranderingen in het koopgedrag van klanten beginnen pas. En wij adviseren een multichannelstrategie, gaan winkelmeisjes opleiden tot webmaster en denken dat een transferium de klanten wel uit de stoel naar de stad zal trekken. Retail is moeilijk, complex en uiterst tijdgebonden. De vraag en het gedrag van de klant kent veel psychologische, emotionele, sociologische en andrologische aspecten. Hedonie is een toverwoord voor fysiek winkelgedrag. Maar zolang spreadsheets en rendement de instrumenten zijn voor een retailagenda zal het succes uitblijven. Prof Dr C.N.A. Molenaar 29 maart 2015

Koopstromen geven een onthutsend beeld van de toekomst Winkels verdwijnen uit kleine en middelgrote kernen

Koopstromen geven een onthutsend beeld van de toekomst Winkels verdwijnen uit kleine en middelgrote kernen Koopstromen geven een onthutsend beeld van de toekomst Winkels verdwijnen uit kleine en middelgrote kernen Op 24 september werden de koopstromen 2015 van Oost- Nederland gepresenteerd door het onderzoeksbureau

Nadere informatie

Gemeenten in een spagaat

Gemeenten in een spagaat Gemeenten in een spagaat Op vrijdag 8 februari 2013 stond er een groot artikel in De Telegraaf over de problemen met grondposities bij de gemeenten. Vandaag (27 februari 2015) staat er een groot artikel

Nadere informatie

Veghel, het voorbeeld voor binnensteden van de toekomst?

Veghel, het voorbeeld voor binnensteden van de toekomst? Veghel, het voorbeeld voor binnensteden van de toekomst? Trots maakte wethouder Jan Goijaards van Veghel de resultaten bekend van de renovatie van het winkelgebied van Veghel: 22 nieuwe winkels erbij in

Nadere informatie

2017 wordt een goed jaar, maar wie heeft de regie?

2017 wordt een goed jaar, maar wie heeft de regie? 2017 wordt een goed jaar, maar wie heeft de regie? We kijken nog even terug naar 2016 en trekken lering uit de ontwikkelingen. Dit is meteen de basis voor 2017 aangevuld met goede macro-economische verwachtingen.

Nadere informatie

Vraagstimulerende maatregelen

Vraagstimulerende maatregelen Dynamica in de retail. Deze week is er een spraakmakend rapport uitgekomen dat de situatie in de winkelretail beschrijft. Het rapport van Dynamis komt tot de conclusie dat vraagsturing niet tot het gewenste

Nadere informatie

Wat is nu echt de impact van internet op de retail?

Wat is nu echt de impact van internet op de retail? Wat is nu echt de impact van internet op de retail? De dynamica in de retail is dagelijks te merken. De winkelstraat ondervindt een metamorfose, doordat winkels verdwijnen en nieuwe winkels komen, door

Nadere informatie

Parkeertarieven binnensteden Parkeertarieven en attractiewaarde binnensteden redelijk in evenwicht

Parkeertarieven binnensteden Parkeertarieven en attractiewaarde binnensteden redelijk in evenwicht Parkeertarieven binnensteden Parkeertarieven en attractiewaarde binnensteden redelijk in evenwicht Stijgende parkeertarieven maken binnensteden minder aantrekkelijk voor consumenten en ondernemers, stelde

Nadere informatie

De stand van retail in Nederland. woensdag 16 september 2015

De stand van retail in Nederland. woensdag 16 september 2015 De stand van retail in Nederland woensdag 16 september 2015 Founder en Directeur Retaildenkers.nl Wie is Rupert? verbinder Inspiratie storytelling Marketing ondernemersboeken Klant centraal retaildeskundige

Nadere informatie

Ontwikkeling OZB en stemgedrag politieke partijen in de gemeenteraadsperiode Detailhandel Nederland. 1 van 7

Ontwikkeling OZB en stemgedrag politieke partijen in de gemeenteraadsperiode Detailhandel Nederland. 1 van 7 Ontwikkeling OZB en stemgedrag politieke partijen in de gemeenteraadsperiode 2010 2014 Detailhandel Nederland 1 van 7 Over dit onderzoek Detailhandel Nederland maakt met dit onderzoek inzichtelijk welke

Nadere informatie

SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015

SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015 SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015 SRA-Retailscan De Retailscan 2014 is 350 x ingevuld. 24% van de respondenten is werkzaam in de foodsector en 76% in de non food. Van de respondenten

Nadere informatie

Supply Chains, basis voor (e)retailers

Supply Chains, basis voor (e)retailers Supply Chains, basis voor (e)retailers De realiteit van vandaag, de dromen van de toekomst Prof Dr C.N.A. Molenaar Wij worden geconfronteerd met nieuwe uitdagingen en mogelijkheden. De toekomst is onzekerder

Nadere informatie

Winkelcentra Een droomwereld voor bezoekers

Winkelcentra Een droomwereld voor bezoekers - Zintuigen prikkelen en fysieke motivatie stimuleren - Integratie technologie in winkelgebieden en generiek koopgedrag - Ondersteunen nieuw winkelgedrag door ondernemers, in de winkel, op internet en

Nadere informatie

Retail en Mobiliteit in de binnenstad

Retail en Mobiliteit in de binnenstad Retail en Mobiliteit in de binnenstad Fietsstad 2016 Symposium Bikenomics - 13 Oktober 2015 Giuliano Mingardo Erasmus Universiteit Rotterdam mingardo@ese.eur.nl 1 Inhoudsopgave De ontwikkeling van mobiliteit;

Nadere informatie

Waar gaat het heen met de retail?

Waar gaat het heen met de retail? Waar gaat het heen met de retail? De cijfers van de retail liegen er niet om. Meer dan 50% van de winkels lijdt verlies, de omzet van de Non- food daalde tot nu toe met 6%. In de winkels daalde de omzet

Nadere informatie

Het gevaar van gemiddelden Wat kunnen wij leren van onderzoeken. Prof Dr C.N.A. Molenaar

Het gevaar van gemiddelden Wat kunnen wij leren van onderzoeken. Prof Dr C.N.A. Molenaar Het gevaar van gemiddelden Wat kunnen wij leren van onderzoeken. Prof Dr C.N.A. Molenaar Als je door een willekeurig winkelgebied, buiten de Randstad, loopt zie je duidelijk de veranderingen in het winkellandschap.

Nadere informatie

Startdia met foto Ruimte. De toekomst van Amersfoort centrum & de rol van de vastgoedsector

Startdia met foto Ruimte. De toekomst van Amersfoort centrum & de rol van de vastgoedsector Startdia met foto Ruimte De toekomst van Amersfoort centrum & de rol van de vastgoedsector Wie ben ik? Stefan van Aarle: Adviseur Retail & Centrummanagement Coördinator Platform Binnenstadsmanagement Organisatie

Nadere informatie

Het einde van de opruiming

Het einde van de opruiming Het einde van de opruiming Een voorrecht voor klanten, een ergernis voor winkels; de continue opruiming in de winkelstraten. De kortingspercentages kunnen oplopen tot 70% wat er toe leidt dat klanten aankopen

Nadere informatie

Actieplan Aantrekkelijker Stadscentrum Spijkenisse

Actieplan Aantrekkelijker Stadscentrum Spijkenisse Actieplan Aantrekkelijker Stadscentrum Spijkenisse Aanleiding Het stadcentrum van Spijkenisse is veel besproken in Nissewaard. De algemene beleving bij de inwoners van Nissewaard is dat er door het huidige

Nadere informatie

Winkelstraat van de Toekomst Veranderende consument en online groei zetten winkels klem

Winkelstraat van de Toekomst Veranderende consument en online groei zetten winkels klem Winkelstraat van de Toekomst Veranderende consument en online groei zetten winkels klem Dirk Mulder Sectormanager Retail @MulderDirk 06-11380971 VOOR WE VAN START GAAN. 2 Agenda Stand van zaken in de retail

Nadere informatie

Internet: alles wordt anders

Internet: alles wordt anders Internet: alles wordt anders Prof Dr C.N.A. Molenaar Twee miljoen winkelmeters in de stad gaan verdwijnen De komende zeven jaar krimpt het winkeloppervlak in stedelijke gebieden sterk. In totaal zal er

Nadere informatie

winkelruimte zuidwest-nederland Zuid-Holland en Zeeland

winkelruimte zuidwest-nederland Zuid-Holland en Zeeland Landelijke marktontwikkelingen Veel consumenten nemen een afwachtende houding aan. De economische vooruitzichten zijn immers niet goed en de dalende koopkracht zorgt ervoor dat klanten alleen maar langer

Nadere informatie

Detailhandelsvisie. Goeree-Overflakkee

Detailhandelsvisie. Goeree-Overflakkee Detailhandelsvisie Goeree-Overflakkee 2 trends en ontwikkelingen in de detailhandel (algemeen)! Economische stagnatie! Omzetverschuivingen van offline naar online winkels (internet winkelen)! Overcapaciteit

Nadere informatie

Het Rendement van Schoon Deel sessie 1 Retail & stations omgeving

Het Rendement van Schoon Deel sessie 1 Retail & stations omgeving Vraag Belangrijk Legenda Leestip Met de klok mee Start op 1 uur Van het midden uit naar buiten Per tak van boven naar beneden Deze PDF staat uit meerdere pagina's Welkom Hoop bekende gezichten Leuk mix

Nadere informatie

ANALYSE RESULTATEN ENQUÊTE OVER CENTRUMPLANNEN april 2015

ANALYSE RESULTATEN ENQUÊTE OVER CENTRUMPLANNEN april 2015 ANALYSE RESULTATEN ENQUÊTE OVER CENTRUMPLANNEN april 2015 Inleiding Op 18 december 2014 heeft het college van burgemeester en wethouders conceptvisies over deelaspecten van het centrum aan raads- en burgerleden

Nadere informatie

Flevoland, Noord-Holland en Utrecht. Landelijke marktontwikkelingen

Flevoland, Noord-Holland en Utrecht. Landelijke marktontwikkelingen Landelijke marktontwikkelingen Veel consumenten nemen een afwachtende houding aan. De economische vooruitzichten zijn immers niet goed en de dalende koopkracht zorgt ervoor dat klanten alleen maar langer

Nadere informatie

Gedurende onze jarenlange ervaringen met verkoop hebben wij een sterke evolutie meegemaakt in het aankoopgedrag van onze consumenten.

Gedurende onze jarenlange ervaringen met verkoop hebben wij een sterke evolutie meegemaakt in het aankoopgedrag van onze consumenten. Beste aanwezigen, maar vooral beste collega s winkeliers, Ik ben Veerle van Schoenen Reyskens en wil jullie een praktijkgetuigenis brengen hoe wij omgaan met het nieuwe winkelen. We zijn sinds kort bezig

Nadere informatie

Look listen learn 2013. Congres Shop and the City Eindhoven, 21 november 2013 Henk Gianotten

Look listen learn 2013. Congres Shop and the City Eindhoven, 21 november 2013 Henk Gianotten Look listen learn 2013 Congres Shop and the City Eindhoven, 21 november 2013 Henk Gianotten 1 Programma 1. Consumentenvertrouwen en bezuinigingsstrategieën 2. Wat vindt de consument ervan? 3. Online en

Nadere informatie

Ondertekening Retaildeal

Ondertekening Retaildeal Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Ondertekening Retaildeal Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder B. van Hees Samenvatting Minister Kamp wil met 50 gemeenten een Retaildeal sluiten, om

Nadere informatie

Toekomst van de binnenstad en vraaggericht denken

Toekomst van de binnenstad en vraaggericht denken Toekomst van de binnenstad en vraaggericht denken Waar hebt u voor het laatst iets gekocht? De klantenreis Oriëntatie Keuze Koop winkelcentrum waar wat wil ik? vergelijken folder feedback prijs wanneer

Nadere informatie

EXPERTGROEP FUTURE CITY CENTRE

EXPERTGROEP FUTURE CITY CENTRE In samenwerking met: EXPERTGROEP FUTURE CITY CENTRE Shopping Today 24 september 2015 Korte introductie.. Enny van de Velden Managing Director CCV Dienstverlener voor elektronische transacties in Europa

Nadere informatie

Amazon will always compete with you in any business, no partnership

Amazon will always compete with you in any business, no partnership Reflectie op Amerikareis Shopping 2020 Op het congres Shoppingtoday in Almere heb ik op 26 september de belangrijkste bevindingen van de studiereis van Shopping 2020 gepresenteerd. Bevindingen die spraakmakend

Nadere informatie

winkelruimte oost-nederland Overijssel en Gelderland

winkelruimte oost-nederland Overijssel en Gelderland Landelijke marktontwikkelingen Veel consumenten nemen een afwachtende houding aan. De economische vooruitzichten zijn immers niet goed en de dalende koopkracht zorgt ervoor dat klanten alleen maar langer

Nadere informatie

Leegstand als kans voor de lokale economie?

Leegstand als kans voor de lokale economie? Leegstand als kans voor de lokale economie? NVBO congres 13 april 2011 Arnhem Simon Hiemstra Senior consultant MKB Adviseurs Leegstand als kans voor de lokale economie Voorstellen Simon Hiemstra 35 jaar

Nadere informatie

Aanleiding voor het onderzoek

Aanleiding voor het onderzoek Aanleiding voor het onderzoek Gemeente Heerlen, juni 2013, alle zondagen koopzondag; wekelijkse koopzondag Centrum gestart m.i.v. september 2013 Heroverweging wekelijkse koopzondag in 2015 Breed gedragen

Nadere informatie

Winkelen in het Internettijdperk

Winkelen in het Internettijdperk Winkelen in het Internettijdperk De (ruimtelijke) gevolgen van internet winkelen dr. Jesse Weltevreden, Hoofd Onderzoek BOVAG 1 Inhoud Winkelgebieden in Nederland Internet winkelen in Nederland E-shoppers:

Nadere informatie

Adviseren over vaststellen tarieven onroerende-zaakbelastingen

Adviseren over vaststellen tarieven onroerende-zaakbelastingen Aan de leden van de commissie Vergadering d.d. Casenummer Notitienummer Commissienotitie Middelen 14 maart 2013 AB13.00145 CN2013.009 Gemeente Bussum Adviseren over vaststellen tarieven onroerende-zaakbelastingen

Nadere informatie

Leegstand detailhandel: oorzaken en wat doen we ermee? Peter ter Hark Lectoraat Fontys Hogescholen Vastgoed en Makelaardij 22 april 2015

Leegstand detailhandel: oorzaken en wat doen we ermee? Peter ter Hark Lectoraat Fontys Hogescholen Vastgoed en Makelaardij 22 april 2015 Leegstand detailhandel: oorzaken en wat doen we ermee? Peter ter Hark Lectoraat Fontys Hogescholen Vastgoed en Makelaardij 22 april 2015 Onderwerpen: Wat is er gebeurd de afgelopen jaren? Wat gaat er gebeuren

Nadere informatie

Notitie Parkeerbeleid in Woerden analyse, conclusies, uitdagingen

Notitie Parkeerbeleid in Woerden analyse, conclusies, uitdagingen Notitie Parkeerbeleid in Woerden analyse, conclusies, uitdagingen Een analyse van het gevoerde parkeerbeleid in de gemeente Woerden, een aantal conclusies over de gevolgen van dit beleid en een beschrijving

Nadere informatie

OZB peiling

OZB peiling OZB peiling 2013-2014 Februari 2014 Inleiding De onroerendezaakbelasting (OZB) is een belasting die huiseigenaren jaarlijks aan de gemeente betalen. Gemeenten zijn vrij in het vaststellen van het OZB-tarief,

Nadere informatie

Mix & Match Monday #KvKmix. 15 juni 2015

Mix & Match Monday #KvKmix. 15 juni 2015 Mix & Match Monday #KvKmix 15 juni 2015 Programma Mix & Match 15 juni 2015 14:00-14:35 uur Inloop en ontvangst 14:35-15.05 uur 3 inspirerende presentaties INretail, Anna Hutten St. Retailplatform Brabant,

Nadere informatie

Intentieverklaring Versterking economisch positie Centrum Alphen aan den Rijn

Intentieverklaring Versterking economisch positie Centrum Alphen aan den Rijn Intentieverklaring Versterking economisch positie Centrum Alphen aan den Rijn Inleiding Het centrum van Alphen aan den Rijn is de ontmoetingsplaats, het culturele- en koopcentrum voor de inwoners van Alphen

Nadere informatie

Sectorrapport Winkelmarkt VOORJAARS UPDATE 2017

Sectorrapport Winkelmarkt VOORJAARS UPDATE 2017 Sectorrapport Winkelmarkt VOORJAARS UPDATE 2017 32 SPF Nederlandse Sectorrapport Slagersbedrijven Vastgoedmarkt Winkelmarkt 2017 Voorjaarsupdate Stand van zaken GEBRUIKERSMARKT Consumenten besteden meer,

Nadere informatie

Waarom gaat Albert Heijn naar China en gaat Rabobank herstructureren?

Waarom gaat Albert Heijn naar China en gaat Rabobank herstructureren? Waarom gaat Albert Heijn naar China en gaat Rabobank herstructureren? Albert Heijn gaat eigen merken verkopen via het platform Tmart.com, onderdeel van Alibaba. Uberpop gaat niet alleen personen vervoeren,

Nadere informatie

KIEZERS BEZORGD OVER OZB, GEMEENTELIJKE POLITIEK NU AAN ZET

KIEZERS BEZORGD OVER OZB, GEMEENTELIJKE POLITIEK NU AAN ZET KIEZERS BEZORGD OVER OZB, GEMEENTELIJKE POLITIEK NU AAN ZET Resultaten OZB peiling Vereniging Eigen Huis 104.655 eigenwoningbezitters gaven hun mening. OZB PEILING In deze rapportage vindt u de belangrijkste

Nadere informatie

Workshop Beleving in winkelstraten Nijmegen, 30 juni 2015 WWW.DNWS.NL

Workshop Beleving in winkelstraten Nijmegen, 30 juni 2015 WWW.DNWS.NL 1 Workshop Beleving in winkelstraten Nijmegen, 30 juni 2015 ALTIJD (MOBIEL) ONLINE 2 2011 2014 MOBIEL INTERNET 2015 2011 42% 2014 67% 14% 56% Smartphone en Tabletbezit in Nederland 90% smartphonegebruik

Nadere informatie

De eerste twee rapporten beschrijven de toekomstige ontwikkeling van detailhandel in met name Den Helder, zij schetsen een verontrustend beeld.

De eerste twee rapporten beschrijven de toekomstige ontwikkeling van detailhandel in met name Den Helder, zij schetsen een verontrustend beeld. College van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Helder Postbus 36, 1780 AA, Den Helder Den Helder, 16 maart 2015 Geachte heer, mevrouw, Namens een groep verontruste winkeliers, diverse ondernemersverenigingen,

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Parkeergedrag. Dagmar Bisschops-Severens TOGETHER d_bisschops@yahoo.com

Parkeergedrag. Dagmar Bisschops-Severens TOGETHER d_bisschops@yahoo.com Parkeergedrag Dagmar Bisschops-Severens TOGETHER d_bisschops@yahoo.com Bijdrage aan het Colloquium Vervoersplanologisch Speurwerk 20 en 21 november 2014, Eindhoven Samenvatting Parkeergedrag Gemeenten

Nadere informatie

Wehkamp Mister Spex Picnic

Wehkamp Mister Spex Picnic De zomer van 2015 Zelden zo een rumoerige zomer meegemaakt als dit jaar. Veranderingen in het koopgedrag leiden duidelijk ook tot veranderingen in de retail, online en offline. Het CBS signaleert een groei

Nadere informatie

Vervoer naar retail: gaan we uit van argumenten of emotie? Hans Voerknecht (KpVV)

Vervoer naar retail: gaan we uit van argumenten of emotie? Hans Voerknecht (KpVV) 1 Vervoer naar retail: gaan we uit van argumenten of emotie? Hans Voerknecht (KpVV) 1 2 1 Start van de discussie Winkeliers denken, dat hun omzet afhangt van autobereikbaarheid en gratis/goedkoop parkeren

Nadere informatie

Retail Management Center

Retail Management Center Retail Management Center Retailvisie en positionering Vught Carine Ghazzi Huib Lubbers 29-1-2015 Copyright RMC 2012 1 Retail Management Center Retail Management Center is een retailadviesbureau waar strategische

Nadere informatie

Visie en Actieplan winkelcentrum Heksenwiel

Visie en Actieplan winkelcentrum Heksenwiel Visie en Actieplan winkelcentrum Heksenwiel 29 april 2014 Bestuur Winkeliersvereniging Heksenwiel DELA/DTZ Wijkraad BeKom SOAB Breda BV i.spape@soab.nl e.kalle@soab.nl Waarom een visie op Heksenwiel Leegstand,

Nadere informatie

winkelmarkt zuid-nederland Noord-Brabant en Limburg

winkelmarkt zuid-nederland Noord-Brabant en Limburg Landelijke marktontwikkelingen Veel consumenten nemen een afwachtende houding aan. De economische vooruitzichten zijn immers niet goed en de dalende koopkracht zorgt ervoor dat klanten alleen maar langer

Nadere informatie

Alle uitkomsten van deze bijeenkomst zijn verwerkt in de startnotitie op de website

Alle uitkomsten van deze bijeenkomst zijn verwerkt in de startnotitie op de website introductie De voorzitter van de avond Inge Nieuwenhuizen, wethouder Economie van de gemeente Voorschoten, heet iedereen welkom in de raadszaal van Leiderdorp. Er is een brede vertegenwoordiging van raadsleden

Nadere informatie

Werk aan de winkel! 5 stappen naar de belevenisgerichte winkel. Atty Halma

Werk aan de winkel! 5 stappen naar de belevenisgerichte winkel. Atty Halma Werk aan de winkel! 5 stappen naar de belevenisgerichte winkel Atty Halma Werk aan de winkel! 5 stappen naar de belevenisgerichte winkel Steeds meer aankopen worden online gedaan, terwijl de aankopen en

Nadere informatie

De vastgoedgevolgen van e-commerce voor supermarkten. Afstudeerpresentatie Thomas Gorczynski Delft, 4 juli 2013

De vastgoedgevolgen van e-commerce voor supermarkten. Afstudeerpresentatie Thomas Gorczynski Delft, 4 juli 2013 De vastgoedgevolgen van e-commerce voor supermarkten Afstudeerpresentatie Thomas Gorczynski Delft, 4 juli 2013 De vastgoedgevolgen van e-commerce voor supermarkten Student: T.J. (Thomas) Gorczynski Studentnummer:

Nadere informatie

Redefining the Parking Experience Fabels en waarheden over Parkeren, mobiliteit en retail

Redefining the Parking Experience Fabels en waarheden over Parkeren, mobiliteit en retail Redefining the Parking Experience Fabels en waarheden over Parkeren, mobiliteit en retail Fontys Hogeschool voor de Kunsten - Tilburg 18 maart 2016 Giuliano Mingardo Erasmus Universiteit Rotterdam mingardo@ese.eur.nl

Nadere informatie

Gemeente Beverwijk. Wethouder Tim De Rudder

Gemeente Beverwijk. Wethouder Tim De Rudder Gemeente Beverwijk Wethouder Tim De Rudder https://www.youtube.com/watch?v=hdoxyqpivas 2 Rabobank Utrechtse Waarden Jappie van der Heide (manager MKB) Rabobank-IJmond 4 Rabobank Utrechtse Waarden Alleen

Nadere informatie

De financiële legpuzzel bij herbestemmen. Rick Meijer (MSc) r.meijer@bureaurekenruimte.nl

De financiële legpuzzel bij herbestemmen. Rick Meijer (MSc) r.meijer@bureaurekenruimte.nl De financiële legpuzzel bij herbestemmen Rick Meijer (MSc) r.meijer@bureaurekenruimte.nl Inhoud Het probleem: leegstand in cijfers Herbestemmen Keuzes huidige eigenaar Keuzes initiatiefnemer Keuzes gemeente

Nadere informatie

Winkelcentra weer toekomstproof John Patrick Jansen, MVGM Bedrijfshuisvesting B.V.

Winkelcentra weer toekomstproof John Patrick Jansen, MVGM Bedrijfshuisvesting B.V. Winkelcentra weer toekomstproof John Patrick Jansen, MVGM Bedrijfshuisvesting B.V. Datum: 12-05-2015 John Patrick Jansen - 18 jaar werkzaam in het vastgoed - 15 jaar bedrijfsmakelaar - Retailspecialist

Nadere informatie

Wonen Boven Winkels Vanuit het oogpunt van de eigenaar

Wonen Boven Winkels Vanuit het oogpunt van de eigenaar Wonen Boven Winkels Vanuit het oogpunt van de eigenaar drs. O.J. van der Heijden o.heijden@marma.nl www.evbinnenstad.nl 1 Belang van Wonen in de Binnenstad Een juiste combinatie van functies in de binnen

Nadere informatie

Noordoost-Brabant, Agri Food capital Regionale detailhandelsfoto Felix Wigman 19 februari 2014

Noordoost-Brabant, Agri Food capital Regionale detailhandelsfoto Felix Wigman 19 februari 2014 Noordoost-Brabant, Agri Food capital Regionale detailhandelsfoto Felix Wigman 19 februari 2014 204X00472 Opzet presentatie 1. Aanpak en resultaten regionale detailhandelsfoto 2. Algemene trends en ontwikkelingen

Nadere informatie

Marktsituatie. Ontwikkelingen in stad en regio. Expertmeeting leegstand vastgoed Detailhandel. Raadscommissie Stad en Ruimte 5 februari 2013

Marktsituatie. Ontwikkelingen in stad en regio. Expertmeeting leegstand vastgoed Detailhandel. Raadscommissie Stad en Ruimte 5 februari 2013 Expertmeeting leegstand vastgoed Detailhandel Raadscommissie Stad en Ruimte 5 februari 2013 Position Paper de heer M. Overtoom (Corio Nederland BV) Marktsituatie In Nederland staat volgens Locatus 6,3%

Nadere informatie

De smartphone gaat de retail redden.

De smartphone gaat de retail redden. De smartphone gaat de retail redden. Natuurlijk er wordt steeds meer op internet gekocht en deze ontwikkeling zal nog veel verder doorgaan. Maar tegelijkertijd zien we ook dat winkels en winkelgebieden

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 08.0911, d.d. 23 september 2008 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Belastingen 2009 BESLUITEN Behoudens advies van de commissie 1. Vast te stellen bijgaande brief aan de Raad Belastingen 2009 met

Nadere informatie

Toekomst binnenstad Oosterhout

Toekomst binnenstad Oosterhout Toekomst binnenstad Oosterhout Bijeenkomst 12 mei 2016 Stefan van Aarle Wie ben ik? Zelfstandig ondernemer Kwartiermaker binnenstad Tilburg Adviseur retail en centrummanagement Zes jaar ervaring in consultancy

Nadere informatie

22-10-2015. Parkeren in binnensteden. Weg met die kip of ei discussie! Jeroen Roelands Jroelands@goudappel.nl. www.goudappel.nl

22-10-2015. Parkeren in binnensteden. Weg met die kip of ei discussie! Jeroen Roelands Jroelands@goudappel.nl. www.goudappel.nl Parkeren in binnensteden Weg met die kip of ei discussie! Jeroen Roelands Jroelands@goudappel.nl www.goudappel.nl 1 Goudappel Coffeng Parkeren & Locatieontwikkeling Projectontwikkelaars, retailers, luchthavens,

Nadere informatie

De zonnige toekomst van winkels, winkelgebieden en winkelcentra

De zonnige toekomst van winkels, winkelgebieden en winkelcentra 1/20 De zonnige toekomst van winkels, winkelgebieden en winkelcentra Winnaars Verliezers Hoe wordt een winkelcentrum een winnaar? Case-study Zonder parkeren geen winkelomzet drs. Hans P. van Tellingen

Nadere informatie

Factsheet Quick Scan Bedrijfsvastgoed Rekenkamercommissie Almere

Factsheet Quick Scan Bedrijfsvastgoed Rekenkamercommissie Almere Factsheet Quick Scan Bedrijfsvastgoed Rekenkamercommissie Almere Inleiding In Nederland nam de van bedrijfsvastgoed (kantoor-, bedrijfs- en winkelruimte) de laatste jaren toe. De verwachting is dat de

Nadere informatie

Wonen Boven Winkels Vanuit het oogpunt van de eigenaar

Wonen Boven Winkels Vanuit het oogpunt van de eigenaar Wonen Boven Winkels Vanuit het oogpunt van de eigenaar drs. O.J. van der Heijden o.heijden@marma.nl www.evbinnenstad.nl 1 Belang van Wonen in de Binnenstad Een juiste combinatie van functies in de binnen

Nadere informatie

HYPOTHEEK INDEX 2E KWARTAAL 2016

HYPOTHEEK INDEX 2E KWARTAAL 2016 HYPOTHEEK INDEX 2E KWARTAAL 2016 De Hypotheek Index geeft ieder kwartaal inzicht in het consumentengedrag op het gebied van hypotheken. De kerncijfers zijn afkomstig van De Hypotheker die met ruim 10 procent

Nadere informatie

Nederlandse markt voor Bedrijfsruimte 3. Huurprijs van bedrijfsruimte

Nederlandse markt voor Bedrijfsruimte 3. Huurprijs van bedrijfsruimte Maart 211 Inhoud 1. Opname van 2. Aanbod van Stand van zaken Nederlandse markt voor Bedrijfsruimte 3. Huurprijs van 4. Vooruitzichten Colofon Samenstelling Drs I.L. de Kruif Bron gegevens NVM Data & Research,

Nadere informatie

Webwinkels in het nauw door komst van Alibaba en Amazon Het...

Webwinkels in het nauw door komst van Alibaba en Amazon Het... Richard Smit Ondernemen 21 uur Tekst Krant! " # 482 Webwinkels in het nauw door komst van Alibaba en Amazon De storm onder de Blokkers en Hema s is nog niet uitgeraasd of de volgende revolutie komt er

Nadere informatie

Hervorming van het Nederlandse woonbeleid

Hervorming van het Nederlandse woonbeleid Hervorming van het Nederlandse woonbeleid Gerbert Romijn CPB Programmaleider wonen en mobiliteit Opzet presentatie Karakterisering huidige woonbeleid Hervorming van het woonbeleid door een economische

Nadere informatie

advies, management, verhuur, (her)ontwikkeling, taxaties en bemiddeling SAMEN MEER WAARDE

advies, management, verhuur, (her)ontwikkeling, taxaties en bemiddeling SAMEN MEER WAARDE advies, management, verhuur, (her)ontwikkeling, taxaties en bemiddeling SAMEN MEER WAARDE SAMENMEERWAARDE WPM Groep staat voor ruim 20 jaar visie, kennis en ervaring op het gebied van advies, ontwikkeling

Nadere informatie

Winkelleegstand: dilemma of kans?

Winkelleegstand: dilemma of kans? Winkelleegstand: dilemma of kans? Enkele landelijke trends en ontwikkelingen 1. Schaalvergroting (food) en schaalverkleining (modisch) 2. Branchevervaging 3. Toenemende problematiek PDV clusters 4. Filialisering

Nadere informatie

LATEN WE SAMEN ZORGEN DAT ONS CENTRUM NOG MEER GAAT KLOPPEN!

LATEN WE SAMEN ZORGEN DAT ONS CENTRUM NOG MEER GAAT KLOPPEN! EEN KLOPPEND HART LATEN WE SAMEN ZORGEN DAT ONS CENTRUM NOG MEER GAAT KLOPPEN! ONS CENTRUM in beeld en cijfers WIST U DAT. wij ruim 50.000 m2 detailhandel hebben in ons centrum (vergelijk centrum Helmond,

Nadere informatie

Nederlandse winkelmarkt

Nederlandse winkelmarkt April 213 Inhoud 1. Opname van 2. Aanbod van Stand van zaken Nederlandse winkelmarkt 3. Prijzen van 4. Beleggingen in Colofon Samenstelling Drs. G.Raven Bron gegevens NVM Data & Research, Nieuwegein Vormgeving

Nadere informatie

Staat van de detailhandel, Stadsdeel Noord

Staat van de detailhandel, Stadsdeel Noord 1 Staat van de detailhandel, Stadsdeel Fact sheet juni 215 In zijn 316 winkels met een totale vloeroppervlakte van ruim 1. m 2. Het grootste deel betreft winkels voor niet-dagelijkse boodschappen. De winkels

Nadere informatie

Over: Winnaars, verliezers en hoe uw winkel(centrum) een winnaar wordt

Over: Winnaars, verliezers en hoe uw winkel(centrum) een winnaar wordt 1/38 Over: Winnaars, verliezers en hoe uw winkel(centrum) een winnaar wordt Hans van Tellingen directeur/eigenaar Strabo bv www.strabo.nl vantellingen@strabo.nl 020 6260817 @hansvtellingen Herengracht

Nadere informatie

BIJLAGE. Samenvatting trends kantorenmarkt 2012

BIJLAGE. Samenvatting trends kantorenmarkt 2012 BIJLAGE Samenvatting trends kantorenmarkt 2012 Opname en aanbod redelijk stabiel De opname van kantoren in 2011 is redelijk vergelijkbaar met de twee jaren daarvoor. In totaal werd 1,25 miljoen m² opgenomen;

Nadere informatie

Veelgestelde vragen. Veel gestelde vragen over de WOZ.

Veelgestelde vragen. Veel gestelde vragen over de WOZ. Veelgestelde vragen Veel gestelde vragen over de WOZ. 1. Wat is de Wet WOZ? 2. Wat is een WOZ-beschikking? 3. Hoe is de waarde op de beschikking tot stand gekomen? 4. Hoe worden de grenzen van mijn object

Nadere informatie

Herijking Nota Detailhandel Eindhoven. Marco Karssemakers Economie & Cultuur

Herijking Nota Detailhandel Eindhoven. Marco Karssemakers Economie & Cultuur Herijking Nota Detailhandel Eindhoven Marco Karssemakers Economie & Cultuur Tot zover.. Nieuwe foto stand van zaken detailhandel Eindhoven door extern bureau Gesprekken met marktpartijen Bijeenkomst met

Nadere informatie

Op zoek naar winkelbeleving. VOGON studiemiddag Rotterdam

Op zoek naar winkelbeleving. VOGON studiemiddag Rotterdam Op zoek naar winkelbeleving VOGON studiemiddag Rotterdam I&O Research 1. Bureau voor marktonderzoek en advies 2. 50, 3, 500, 750.000+ 3. Datacollectie in huis 4. Klantbeleving: Retail (KSO2011) Ambulante

Nadere informatie

Drenthe, Friesland en Groningen. Landelijke marktontwikkelingen

Drenthe, Friesland en Groningen. Landelijke marktontwikkelingen Landelijke marktontwikkelingen Veel consumenten nemen een afwachtende houding aan. De economische vooruitzichten zijn immers niet goed en de dalende koopkracht zorgt ervoor dat klanten alleen maar langer

Nadere informatie

SHIFT HAPPENS. OOK IN EINDHOVEN..

SHIFT HAPPENS. OOK IN EINDHOVEN.. 1 SHIFT HAPPENS. OOK IN EINDHOVEN.. JAN-WILLEM JANSSEN 9 JANUARI 2014 2 WAT IS EEN SHIFT? EEN KORTE UITLEG EEN SHIFT IS EEN FUNDAMENTELE GEDRAGSVERANDERING, DIE MEESTAL MOGELIJK WORDT GEMAAKT DOOR INTRODUCTIE

Nadere informatie

Alles draait om beleving

Alles draait om beleving Samen ondernemen Alles draait om beleving Samen beleven Samenvatting Strategisch Businessplan Ondernemersfonds Tilburg Het is 2020 experience marketing horeca dienstensector beleving detailhandel events

Nadere informatie

De strijd om de harde A1

De strijd om de harde A1 De strijd om de harde A1 Ontwikkelingen in het A1-winkelgebied november 2014 www.dtz.nl Duidelijk. DTZ Zadelhoff De strijd om de harde A1 In de populairste winkelstraten in Nederland is een strijd gaande

Nadere informatie

Van een straat met allure naar een straat met veel uitdagingen

Van een straat met allure naar een straat met veel uitdagingen DE NOORDERBOULEVARD 1942 Van een straat met allure naar een straat met veel uitdagingen - Hoog leegstandspercentage - Teruglopende omzet bij de winkeliers - Brancheverschraling - Verrommeling - Achterstallig

Nadere informatie

De zekerheid van supermarkten

De zekerheid van supermarkten De zekerheid van supermarkten Onderzoek naar de kenmerken van supermarktbeleggingen www.dtz.nl www.dtz.com Supermarktbeleggingen: een veilige haven Schaarse locaties Zeker in tijden van economische onzekerheid

Nadere informatie

De zonnige toekomst van winkels, winkelgebieden en winkelcentra

De zonnige toekomst van winkels, winkelgebieden en winkelcentra 1/30 De zonnige toekomst van winkels, winkelgebieden en winkelcentra Winnaars Verliezers Hoe wordt uw winkelcentrum een winnaar? drs. Hans P. van Tellingen directeur/eigenaar Strabo bv www.strabo.nl vantellingen@strabo.nl

Nadere informatie

Woning in plaats van winkel: een financiele beschouwing

Woning in plaats van winkel: een financiele beschouwing Woning in plaats van winkel: een financiele beschouwing 04 February 2013 De transformatie van winkelstraten financieel beschouwd De snelle groei van online winkelen, de filialisering van winkelcentra,

Nadere informatie

Analyses detailhandelsvisie. 10 september 2015 Stefan van Aarle

Analyses detailhandelsvisie. 10 september 2015 Stefan van Aarle Analyses detailhandelsvisie 10 september 2015 Stefan van Aarle BRO Sinds 1962 Programma Ontwerp Ordenen Regionale en lokale Visies: samenwerking tot ontwikkelplan Supermarkten, PDV / GDV, internethandel,

Nadere informatie

Vereniging Commercieel Onroerend goed binnenstad Dordrecht (VCOD) VCOD

Vereniging Commercieel Onroerend goed binnenstad Dordrecht (VCOD) VCOD Vereniging Commercieel Onroerend goed binnenstad Dordrecht (VCOD) VCOD Vereniging Commercieel Onroerend goed binnenstad Dordrecht Aanleiding Binnensteden staan steeds meer in de belangstelling van bezoekers,

Nadere informatie

Peter Nieland (PN) Blogger. Kadastermens. Echtgenoot. Directeur. Westfries. Mountainbiker. Vader van Nick. PN = Positief Nieuws.

Peter Nieland (PN) Blogger. Kadastermens. Echtgenoot. Directeur. Westfries. Mountainbiker. Vader van Nick. PN = Positief Nieuws. Peter Nieland (PN) Echtgenoot Blogger Directeur Kadastermens Mountainbiker Westfries Vader van Nick PN = Positief Nieuws Kaartenman Voorzitter Bar-End Shopper (kijker) Winkelman En wie bent u? Naam. Gemeente.

Nadere informatie

BZK-pilot regionaal kiezen detailhandel. Regio s Kop van Noord Holland en West-Brabant. Stec Groep

BZK-pilot regionaal kiezen detailhandel. Regio s Kop van Noord Holland en West-Brabant. Stec Groep BZK-pilot regionaal kiezen detailhandel Regio s Kop van Noord Holland en West-Brabant Stec Groep Evert-Jan de Kort en Peter van Geffen 24 april 2014 Transitie: nieuwe realiteit retail Minder draagvlak

Nadere informatie

Aantrekkelijkheid van de Nederlandse binnensteden. Patty Roosen

Aantrekkelijkheid van de Nederlandse binnensteden. Patty Roosen Aantrekkelijkheid van de Nederlandse binnensteden Patty Roosen Verkenning van de effecten van beleving op de aantrekkelijkheid van de binnensteden en de bijbehorende financiële prestaties van winkelvastgoed

Nadere informatie

HET LOKET GEMAKKELIJKE OPLOSSINGEN IS ALLANG GESLOTEN. Hans Voerknecht

HET LOKET GEMAKKELIJKE OPLOSSINGEN IS ALLANG GESLOTEN. Hans Voerknecht HET LOKET GEMAKKELIJKE OPLOSSINGEN IS ALLANG GESLOTEN Hans Voerknecht INDELING Eerst DAN STEL Winkeliers uit Zwijndrecht (15 km ZO van Rotterdam) komen naar de gemeente of de gemeente 700.000 gemeenschapsgeld

Nadere informatie