Vernieuwende elementen. 1. Stuurgroep ouderbetrokkenheid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vernieuwende elementen. 1. Stuurgroep ouderbetrokkenheid"

Transcriptie

1 Ds. Joannes Beukelmanschool, Alblasserdam pagina 1 De Ds. Joannes Beukelmanschool, locatie Weverstraat: samenwerken met ouders aan de ontwikkeling van kinderen op basis van de Bijbel Ouders worden gezien als partner van school, met ieder een eigen verantwoordelijkheid bij de ontwikkeling van het kind. De school blijft daarbij altijd regisseur. De school biedt onderwijs vanuit de christelijke identiteit. Vernieuwende elementen 1. Stuurgroep ouderbetrokkenheid Stuurgroep op bestuursniveau De school heeft begin 2012 een stuurgroep ingesteld die aan de slag is gegaan met het onderwerp ouderbetrokkenheid. De stuurgroep bestaat uit twee directieleden, twee teamleden en twee ouders. De volgende doelstellingen zijn geformuleerd: 1. Op 1 juni 2012 is de beginsituatie omschreven van de ouderbetrokkenheid op onze scholen. Concreet houdt dit in dat benoemd is welke zaken rondom ouderbetrokkenheid er op dit moment al in enige vorm van beleid is op onze scholen. 2. Op 1 juni 2012 is een nulmeting gehouden van de stand van zaken van de oudertevredenheid en leerkrachttevredenheid m.b.t. contacten met ouders op onze scholen aan de hand van de ouderenquêtes uit 2010 en de panelgesprekken die aan de hand daarvan zijn gehouden in 2010 en Op 1 juni 2012 is een aantal doelstellingen SMART omschreven die aangeven waar we op 1 juni 2014 willen staan met betrekking tot de ouderbetrokkenheid. 4. Op 1 juni 2012 zijn er activiteiten SMART omschreven die moeten leiden tot het behalen van de bovengenoemde doelstelling. Deze doelen zijn gehaald en dit heeft geresulteerd in een aantal beleidsdocumenten waarin beschreven staat wat de stand van zaken is ten aanzien van ouderbetrokkenheid en wat er van wie wordt verwacht èn een vaststelling van de visie op ouderbetrokkenheid door het bestuur. Een voorbeeld van enkele uitgangspunten die in het beleid worden genoemd: Ouders kiezen voor onze scholen vanwege het op Gods Woord gegronde onderwijs en de uitwerking daarvan in de dagelijkse praktijk. Dat is het fundamentele uitgangspunt voor de verbondenheid die ouders en school met elkaar gevoelen. Ouders worden door de school in de eerste plaats behandeld als ouders die op dezelfde grondslag staan als school, daarna als partners in de opvoeding, daarna als klant en ten laatste als stakeholder.

2 Ds. Joannes Beukelmanschool, Alblasserdam pagina 2 2. Ouderpanels Ouderpanels Een ouderpanel bestaat uit ongeveer vier ouders. De samenstelling kan wisselen. Samen met de algemeen directeur en de locatiedirecteur worden er één keer per jaar gesprekken gevoerd. Ouders denken mee over zaken die binnen de school spelen. Een onderwerp dat bijvoorbeeld aan bod komt is de ouderenquête. Deze enquête wordt één keer in de vier jaar onder ouders afgenomen. Signalen die uit deze enquête naar voren komen, worden door het ouderpanel opgepakt. In de schoolgids staat hierover: Panelgesprek: naar aanleiding van de ouderenquête wordt eens per jaar een panelgesprek met een selectie uit ouders gehouden over uiteenlopende onderwerpen. Er wordt dan een onderwerp uit de enquête besproken, zoals identiteit, pedagogisch klimaat of huiswerk. De ouders worden aselect gekozen. Tips en tops 1. Blijf altijd in gesprek met ouders. Ouders hebben toegevoegde waarde De school ziet ouders als partners in onderwijs. Ouders zijn van toegevoegde waarde, zij kennen hun kind het best. Ook wanneer er meningsverschillen zijn, is dat een uitgangspunt. In gesprekken worden ouders gehoord. De school neemt heel bewust initiatief om met ouders in gesprek te gaan en wil ouders tijdig informeren over de gang van zaken rondom hun kind. Locatiedirecteur Van Elzelingen: Preventief kost minder energie dan curatief. Wij kiezen voor het tijdig betrekken van ouders. We zijn partners in de ontwikkeling van het kind. Goede communicatie is een belangrijk onderdeel van ons werk. Huisbezoek en communicatie Leerkrachten gaan op huisbezoek bij de leerlingen. Ouders worden geïnformeerd via (nieuws)brieven, mails, telefoon en persoonlijke gesprekken. Omgekeerd vraagt de school ook informatie aan ouders waarmee de school laat merken dat ze de betrokkenheid van ouders bij het ontwikkelingsproces van hun kind op school zeer op prijs stellen. Hoe kijken de ouders naar het kind? Wat heeft het kind volgens hen nodig om goed te kunnen functioneren? Drie keer per jaar komt er een schoolkrant uit. Deze bestaat uit drie gedeelten: bestuur, wel en wee op school en een onderdeel verzorgd door leerlingen. Communiceren is keuzes maken Het team maakt keuzes in het verstrekken van informatie: welke informatie en hoeveel informatie er gecommuniceerd moet worden. Ook wanneer er te veel gecommuniceerd wordt, kunnen er verkeerde verwachtingen ontstaan, is de gedachte. Binnen het team is de wijze van communiceren een aandachtspunt. Men wil als eenheid naar buiten treden. Het is een keuze van het team bereikbaar te zijn via de mail. Dat is een eenvoudige en snelle manier om contact te hebben met ouders. Ouders in de klas Elk jaar wordt er een open avond georganiseerd waar ouders in de klas komen en zelf ook les krijgen over relevante onderwerpen. Deze avond werd de laatste keer door 83 % van de ouders bezocht. Daarnaast zijn er de twee spreekavonden naar aanleiding van de rapporten.

3 Ds. Joannes Beukelmanschool, Alblasserdam pagina 3 2. Respect voor ouders is de kern. De houding telt Het team is zich zeer bewust van het effect van de eigen houding op ouders. De houding is positief en vriendelijk. De sfeer binnen het team is zeer goed en dat stralen de teamleden uit naar ouders. Teamleden stappen bewust op ouders af en zoeken het contact. Elke leerkracht realiseert zich dat het eigen gedrag bepalend is voor de reactie van ouders. Het team heeft oog voor verschillen tussen ouders en anticipeert daarop. De schoolleider geeft daarbij het volgende voorbeeld: Bij een heel formele ouder valt een ontwapenend grapje niet altijd goed. Heb daar oog voor. De schoolleider is zeer alert op niet respectvol gedrag. Wanneer hij dit constateert, spreekt hij zijn teamleden er op aan: Roddelen over mensen is niet volgens de leefregels die wij in het Woord van God, de Bijbel, vinden. Daarom hebben we met elkaar afgesproken dat we elkaar daarop aanspreken. Wanneer ik merk dat collega s zich niet aan deze afspraken houden, stap ik er op af. Dat wordt geaccepteerd omdat men de afspraken in wezen onderschrijft. In het (ouder)beleid van de school staat de omgang met ouders expliciet beschreven: De school is oudervriendelijk, dit houdt in: o Men toont meeleven met en begrip voor ouders; o Men is beschikbaar voor ouders; o Men is trouw aan ouders, dit houdt in dat men hen serieus neemt en niet het gevoel geeft dat hun opmerkingen en vragen de school teveel zijn. De school luistert naar ouders en neemt hen serieus; de school neemt de mening van ouders mee in haar beleidsvorming. Leerkrachten dienen zich professioneel op te stellen in hun communicatie met ouders. Dat betekent dat ze in hun communicatie moeten laten merken: o Begrip te hebben voor de problemen van ouders en in te zien dat deze ouders dan niet lastig zijn, maar het moeilijk hebben; o Inzicht te hebben in verschillende typen ouders die er zijn; o Een vermogen tot reflectie en zelfreflectie te hebben inzake hun omgaan met ouders. 3. Blijf kritisch Focus op doel De schoolleider staat open voor interventies om ouders meer te betrekken, maar geeft ook aan voorzichtig te zijn: Alle energie die je erin steekt moet wel bijdragen aan het beoogde doel. Dat doel is het leerproces zo goed mogelijk laten verlopen en problemen waar mogelijk voorkomen. Zo hebben we een ideeënbus waar ouders hun ideeën in kwijt kunnen. Daar wordt weinig tot geen gebruik van gemaakt. Kennelijk sluit dat niet aan bij de behoeften van onze ouders. Van Elzelingen geeft ook duidelijk grenzen aan ten aanzien van ouderbetrokkenheid: Uiteindelijk is de school eindverantwoordelijk en regisseur voor en van het onderwijsleerproces. Ouders moeten niet op de stoel van de leerkrachten of directie gaan zitten. We hebben onze eigen verantwoordelijkheden.

4 Ds. Joannes Beukelmanschool, Alblasserdam pagina 4 Kenmerken De Ds. Joannes Beukelmanschool, locatie Weversstraat, is een reformatorische school met 250 leerlingen. De ds. Joannes Beukelmanschool staat in het centrum van Alblasserdam en heeft sinds augustus 2006 twee min of meer zelfstandige locaties (ook een locatie aan de Lelsstraat). Waar het mogelijk en nuttig is worden zaken gedeeld met de andere locatie. Beide locaties vallen onder de naam ds. Joannes Beukelmanschool, maar hebben de subnamen: locatie Lelsstraat en locatie Weversstraat. Er is een algemeen directeur (voor beide locaties) en de locaties hebben een locatiedirecteur. Op de school worden kinderen toegelaten van gezinnen uit Alblasserdam en omstreken. De kinderen komen bijvoorbeeld ook uit OudAlblas, Hendrik Ido Ambacht en Ridderkerk. Aan de school op locatie Weverstraat zijn 13 leerkrachten verbonden. Verder zijn er naast de locatiedirecteur en de managementondersteuner nog twee parttime onderwijsassistenten werkzaam. De ouders zijn over het algemeen reformatorische ouders die zich betrokken tonen bij de school en bewust voor de school kiezen. Visie, beleid en praktijk De visie van de school is zo goed mogelijk onderwijs te geven. De Christelijke identiteit is daarbij uitgangspunt om kinderen te laten leren en te vormen overeenkomstig de hun gegeven gaven van hoofd, hart en handen. Schoolprofiel De kinderen zitten in groepen bij elkaar, waarbij de leeftijd van de kinderen ongeveer hetzelfde is, het zogenaamde klassikale onderwijs. De groepen zijn verdeeld in twee bouwen, wat zichtbaar wordt door de aansturing door een onderbouw en bovenbouwcoördinator en een interne begeleider voor de onderbouw en bovenbouw. De onderbouw bestaat uit de groepen 1 en 2, de bovenbouw uit de groepen 3 t/m 8. Onderling houden de afdelingen onder en bovenbouw voeling met elkaar door informatieuitwisseling tussendoor of op de diverse vergaderingen. Door orde en rust na te streven wordt de aandacht van de kinderen bevorderd. Tijdens de lessen wordt er goed op gelet dat de kinderen doorwerken, niet onnodig door de klas lopen, niet te lang bezig zijn met het zoeken van materiaal, punten slijpen, opruimen van spullen, enz.

5 Ds. Joannes Beukelmanschool, Alblasserdam pagina 5 Contact Voor nadere informatie: dhr. D. Van Elzelingen, locatiedirecteur van de Beukelmanschool, Locatie Weversstraat, Alblasserdam, tel (redactie: januari 2013)

Vernieuwende elementen 1. Visie op ouderbetrokkenheid is gestimuleerd vanuit het bovenschools management

Vernieuwende elementen 1. Visie op ouderbetrokkenheid is gestimuleerd vanuit het bovenschools management Nederlandse Hervormde Basisschool De Lelie Driebruggen pagina 1 De Lelie: samen bouwen aan een veilig schoolklimaat en onderwijs op maat, in afhankelijkheid en vertrouwen De Lelie in Driebruggen is een

Nadere informatie

Bouw je ideale school

Bouw je ideale school Bouw je ideale school Over samen vormgeven van ouderbetrokkenheid 17 oktober 2013 Alfred Bakker De ideale school Vroeger was het beter De ideale school De ideale school is een utopie De ideale school Bouwen

Nadere informatie

7. Conclusies en aanbevelingen

7. Conclusies en aanbevelingen 7. Conclusies en aanbevelingen 7.1 Algemeen Op CBS Het Galjoen worden al goede initiatieven genomen om de ouderbetrokkenheid te stimuleren en te vergroten, ook al kan er nog het één en ander aan uitgebreid

Nadere informatie

kempelscan P1-fase Kempelscan P1-fase 1/7

kempelscan P1-fase Kempelscan P1-fase 1/7 kempelscan P1-fase Kempelscan P1-fase 1/7 Interpersoonlijke competentie Kern 1.2 Inter-persoonlijk competent Communiceren in de groep De student heeft zicht op het eigen communicatief gedrag in de klas

Nadere informatie

Profielschets. Directeur-bestuurder. 25 teamleden. Ds. G.H. Kerstenschool. Voor veilig respectvol betrokken onderwijs. leerlingen

Profielschets. Directeur-bestuurder. 25 teamleden. Ds. G.H. Kerstenschool. Voor veilig respectvol betrokken onderwijs. leerlingen Profielschets Directeur-bestuurder Ds. G.H. Kerstenschool Onze Ds. G.H. Kerstenschool staat in Ridderkerk, een middelgrote, groene gemeente in de Randstad. De leerlingen van onze school komen uit de verschillende

Nadere informatie

KWALITEITSKAART OUDERBETROKKENHEID. Uitgewerkt. in een protocol voor basisschool Merijntje

KWALITEITSKAART OUDERBETROKKENHEID. Uitgewerkt. in een protocol voor basisschool Merijntje KWALITEITSKAART OUDERBETROKKENHEID Uitgewerkt in een protocol voor basisschool Merijntje Mei 2011 Files\Low\Content.IE5\QO1XG778\kwaliteitskaart%20ouderbetrokkenheid%20versie%202011[1].doc 1 / 5 Lowys

Nadere informatie

Beleidsnotitie Ouderbetrokkenheid OBS DE BOUWSTEEN

Beleidsnotitie Ouderbetrokkenheid OBS DE BOUWSTEEN Beleidsnotitie Ouderbetrokkenheid OBS DE BOUWSTEEN ouderbetrokkenheid Pagina 1 De identiteit van de school Obs de Bouwsteen is een openbare basisschool. Een school met ruimte en respect voor alle levensbeschouwingen.

Nadere informatie

Gereformeerd onderwijs 2.0

Gereformeerd onderwijs 2.0 Gereformeerd onderwijs 2.0 Eindrapport werkgroep Toekomst gereformeerd onderwijs Noord-Nederland Opdrachtgever: bestuur Noorderbasis, bestuur GBS De Wierde, bestuur GBS Eben Haëzer, bestuur VGSO, bestuur

Nadere informatie

- Samenvatting - Rapportage Oudertevredenheid Eben-Haëzerschool Emmeloord Juni 2013

- Samenvatting - Rapportage Oudertevredenheid Eben-Haëzerschool Emmeloord Juni 2013 - Samenvatting - Rapportage Oudertevredenheid Eben-Haëzerschool Emmeloord Juni 2013 ECM onderzoek Site: www.ecmonderzoek.nl E-mail: Info@ecmonderzoek.nl Telefoon: 0525661697 Inleiding en verantwoording

Nadere informatie

*Daar waar ouders staat geschreven, wordt bedoeld de ouder/ouders en/of de verzorger/verzorgers.

*Daar waar ouders staat geschreven, wordt bedoeld de ouder/ouders en/of de verzorger/verzorgers. Partnerschap met ouders op basisschool de Hien november 2016 Inleiding In deze tekst wordt beschreven wat de visie van basisschool De Hien is op de samenwerking met ouders van onze school. Wij willen graag

Nadere informatie

GEDRAGSCODE FRANCISCUSSCHOOL

GEDRAGSCODE FRANCISCUSSCHOOL Inleiding GEDRAGSCODE FRANCISCUSSCHOOL Goede leerprestaties kunnen bereikt worden als leerlingen en leerkrachten met plezier naar school gaan. Respect en zorg voor elkaar, gelijkwaardigheid en verantwoordelijkheid

Nadere informatie

OUDER-TEVREDENHEIDSENQUETE 2014. Koningin Wilhelminaschool. Hendrik Ido Ambacht

OUDER-TEVREDENHEIDSENQUETE 2014. Koningin Wilhelminaschool. Hendrik Ido Ambacht Koningin Wilhelminaschool Hendrik Ido Ambacht Februari 14 1 Deze tevredenheidsenquete werd eerder afgenomen in. Er waren toen 62 reacties. In totaal legden deze keer 73 respondenten deze enquête af. Dat

Nadere informatie

School- ouderbetrokkenheid

School- ouderbetrokkenheid School- ouderbetrokkenheid Inleiding Het thema school-ouderbetrokkenheid staat in de afgelopen periode volop in de schijnwerpers. Niet alleen dankzij onze MR die dit thema op de agenda heeft geplaatst,

Nadere informatie

Ouderbeleidsplan. Sbo de Bonte Vlinder. September 2014

Ouderbeleidsplan. Sbo de Bonte Vlinder. September 2014 Ouderbeleidsplan Sbo de Bonte Vlinder September 2014 1 Inleiding De meerwaarde van een ouderbeleidsplan Een ouderbeleidsplan vormt de grondslag voor de activiteiten die een school met en voor ouders ontplooit.

Nadere informatie

T SPOOR BOEKJE VAN OP/MAAT OP HET JUISTE SPOOR MET OP/MAAT

T SPOOR BOEKJE VAN OP/MAAT OP HET JUISTE SPOOR MET OP/MAAT R BEKJE VAN /MAAT HET JUISTE SR MET /MAAT Voorwoord Wanneer je aan je collega s zou vragen wat zij belangrijk vinden in hun werk, dan geven zij vast verschillende antwoorden. De één vindt salaris belangrijk,

Nadere informatie

De Vogelveste. speciale school voor basisonderwijs

De Vogelveste. speciale school voor basisonderwijs De Vogelveste speciale school voor basisonderwijs Onderwijskundig Jaarplan 2010-2011 Onderwijskundig jaarplan Jaar 2010 2011 School SBO De Vogelveste Schoolleider Annette Pool a.i. Datum 20 08 2010 Inleiding

Nadere informatie

Verslag ouderpanel Gedrag dinsdag 26 juni 2012

Verslag ouderpanel Gedrag dinsdag 26 juni 2012 Verslag ouderpanel Gedrag dinsdag 26 juni 2012 Aanwezige ouders: dhr. M van de Berg, mevr. L. van de Berg, dhr. A. Siepel, mevr. I. De Witte, mevr. E. Sinke, mevr. J. Aalbers, mevr. J. Stoffels, mevr.

Nadere informatie

Vernieuwende elementen 1. Elkaar ontmoeten staat centraal en ouders zijn altijd welkom

Vernieuwende elementen 1. Elkaar ontmoeten staat centraal en ouders zijn altijd welkom Basisschool Onze Wereld, Den Haag pagina 1 Basisschool Onze Wereld Den Haag: Onze Wereld maak je zelf maar ook samen Uitgangspunt van de ouderbetrokkenheid van Basisschool Onze Wereld is dat school en

Nadere informatie

Geloven in Scholen met de Bijbel

Geloven in Scholen met de Bijbel Geloven in Scholen met de Bijbel Inleiding Wij willen in onze scholen samenwerken met Gereformeerde Scholen zijn opgericht door ouders vanuit christenen die, net als wij, willen leven naar de Gereformeerde

Nadere informatie

2. Initiatief tot telefonisch contact met ouders komt vanuit de school

2. Initiatief tot telefonisch contact met ouders komt vanuit de school Openbare basisschool De Peperklip, Schiedam pagina 1 Openbare Basisschool De Peperklip: bewuste keuzes in samenwerking met ouders Openbare Basisschool De Peperklip (Schiedam) wil een klimaat creëren waar

Nadere informatie

Resultaten oudertevredenheidspeiling maart 2014

Resultaten oudertevredenheidspeiling maart 2014 Resultaten oudertevredenheidspeiling maart 2014 Inleiding In dit rapport worden de resultaten beschreven van de Oudertevredenheidspeiling 2014. De tevredenheidspeiling wordt gehouden bij een groot aantal

Nadere informatie

Uitwerking van het oudertevredenheidsonderzoek 2015.

Uitwerking van het oudertevredenheidsonderzoek 2015. Uitwerking van het oudertevredenheidsonderzoek 2015. In de maand november 2015 waren alle ouders van de kinderen in groep 1 t/m 8 in de gelegenheid de enquête tevredenheidsonderzoek in te vullen. Bij de

Nadere informatie

MODEL VAN FUNCTIEBESCHRIJVING KINDERVERZORGER. Instelling: FUNCTIEBESCHRIJVING. Opgemaakt op... Naam:.. Adres:..

MODEL VAN FUNCTIEBESCHRIJVING KINDERVERZORGER. Instelling: FUNCTIEBESCHRIJVING. Opgemaakt op... Naam:.. Adres:.. MODEL VAN FUNCTIEBESCHRIJVING KINDERVERZORGER Instelling: 122259 FUNCTIEBESCHRIJVING KINDERVERZORGER Opgemaakt op... Naam:.. Adres:... Stamboeknummer:.. Opdrachtbreuk:../24 Vast benoemd: Ja/Neen Eerste

Nadere informatie

Uitslag jaarlijks tevredenheidsonderzoek december 2018

Uitslag jaarlijks tevredenheidsonderzoek december 2018 Uitslag jaarlijks tevredenheidsonderzoek december 2018 alles wat lager gescoord is dan 2,5 alles wat tussen de 2,5 en 3,5 gescoord is (niet in onderstaand overzicht opgenomen) Zeer tevreden: alles wat

Nadere informatie

PESTPROTOCOL OBS DE KUBUS

PESTPROTOCOL OBS DE KUBUS PESTPROTOCOL OBS DE KUBUS Pestprotocol OBS de Kubus INHOUDSOPGAVE 1. Pesten op de Kubus - Voorwaarden voor succes 2. Preventieve maatregelen - Soemo - Scol - Schoolregels - Communicatie - Anti Pestdag

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016. Basisschool de Kameleon

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016. Basisschool de Kameleon SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016 Basisschool de Kameleon 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van basisschool de Kameleon. Iedere school stelt een SOP op, dit is

Nadere informatie

Competenties verbonden aan het ComPas

Competenties verbonden aan het ComPas Competenties verbonden aan het ComPas 5 kerncompetenties en 8 erg waardevol competenties 1. Kunnen samenwerken... 2 2. Contactvaardig zijn... 3 3. Inlevingsvermogen/empathie bezitten... 4 4. Zelfreflectie...

Nadere informatie

Onze nieuwe directeur...

Onze nieuwe directeur... HERHAALDE OPROEP De identiteit van onze school beoogt de kinderen met bewogenheid, betrokkenheid en afhankelijkheid te onderwijzen op grond van Gods Woord en hen voor te houden dat we Gods eer moeten bedoelen,

Nadere informatie

Protocol Pesten Goed gedrag kun je leren!

Protocol Pesten Goed gedrag kun je leren! Protocol Pesten Goed gedrag kun je leren! Pesten is een veel voorkomend en een niet makkelijk op te lossen probleem. CSBO Bergkristal heeft een plan van aanpak voor het voorkomen van pesten. Wij geven

Nadere informatie

Vormgeving christelijke identiteit binnen PricoH

Vormgeving christelijke identiteit binnen PricoH Stoekeplein 8a 7902 HM Hoogeveen tel.: 0528-234494 info@pricoh.nl www.pricoh.nl PricoH heeft acht christelijke basisscholen onder haar beheer. Binnen deze acht scholen werken ruim 200 medewerkers, in diverse

Nadere informatie

Protocol sociale veiligheid

Protocol sociale veiligheid Protocol sociale veiligheid Dit protocol is opgesteld door teamleden van basisschool te Steenbergen. Mochten andere scholen dit document ter inspiratie willen raadplegen en hier zaken uit over willen nemen,

Nadere informatie

IKC De Werf directeur

IKC De Werf directeur School- en functieprofiel IKC De Werf directeur DC Versie 27 september 2018 Sollicitatieprocedure Informatie: Neem contact op met Miriam Valk-Koenders, BeteoR; telefoonnummer 06-20 74 84 48; miriam.koenders@beteor.nl.

Nadere informatie

Wensen en verwachtingenavond de Zeetuin 16 april 2015

Wensen en verwachtingenavond de Zeetuin 16 april 2015 Op de Zeetuin werken ouders en leerkrachten samen omdat kinderen zich beter voelen, zich beter ontwikkelen en beter leren als ouders en school als partners samenwerken. Wensen en verwachtingenavond de

Nadere informatie

Gedragsprotocol RKBS De Flamingo

Gedragsprotocol RKBS De Flamingo Gedragsprotocol RKBS De Flamingo Inhoud: 1. Algemene inleiding gedragsprotocol. 2. Visie van de school 3. Doel van het protocol 4. Afspraken en regels 5. Aanpak van ongewenst gedrag 6. Wettelijke regelingen

Nadere informatie

Aandacht, affectie, waardering, respect en ondersteuning.

Aandacht, affectie, waardering, respect en ondersteuning. Het Pedagogisch Klimaat Schooljaar 2007 / 2008 Wat is een pedagogisch klimaat? Als we praten over een pedagogisch klimaat binnen Breedwijs Zuid Berghuizen gaat het over de sfeer die de partners willen

Nadere informatie

Beleid Kanjertraining

Beleid Kanjertraining Beleid Kanjertraining Inleiding Op de Gertrudisschool werken we sinds januari 2012 met de kanjertraining. Voor u ligt het beleidsstuk Kanjertraining. We hopen dat het zicht geeft op wat we doen op school

Nadere informatie

Gedragsprotocol. Waarden en normen op. (Egmond aan den Hoef)

Gedragsprotocol. Waarden en normen op. (Egmond aan den Hoef) Gedragsprotocol Waarden en normen op RKBS Sint Jozef (Egmond aan den Hoef) Gedragsprotocol Jozefschool 1 Inleiding Een veilig klimaat en een prettige sfeer zijn belangrijke voorwaarden om te komen tot

Nadere informatie

Oudertevredenheidsonderzoek maart 2015

Oudertevredenheidsonderzoek maart 2015 Analyse aantoonbaar beter onderwijs voor de Rossenberg Oudertevredenheidsonderzoek maart 015 Maeyke Wiggers, locatiedirecteur Rossenberg november 015 Inhoudsopgave Algemeen... 3 Ambities... 3 Resultaten...

Nadere informatie

Waarden en normen op RKBS Sint Jan (Waarland)

Waarden en normen op RKBS Sint Jan (Waarland) R.K. Basisschool Sint Jan Gedragsprotocol Waarden en normen op RKBS Sint Jan (Waarland) Inleiding Een veilig klimaat en een prettige sfeer zijn belangrijke voorwaarden om te komen tot goede leerprestaties.

Nadere informatie

Introductie... 3 Persoonlijk ontwikkelingsplan (pop)... 3 Competenties... 8 Uitleg basiscompetenties Uitleg keuzecompetenties...

Introductie... 3 Persoonlijk ontwikkelingsplan (pop)... 3 Competenties... 8 Uitleg basiscompetenties Uitleg keuzecompetenties... INHOUDSOPGAVE Introductie... 3 Persoonlijk ontwikkelingsplan (pop)... 3 Competenties... 8 Uitleg basiscompetenties... 10 Uitleg keuzecompetenties... 15 2 INTRODUCTIE Deze assistent is bedoeld voor jou

Nadere informatie

DIRECTEUR. Onze nieuwe directeur... Wij bieden: Meer informatie: en staat in de stad. De Ds. Koelmanschool is een school met ca.

DIRECTEUR. Onze nieuwe directeur... Wij bieden: Meer informatie: en staat in de stad. De Ds. Koelmanschool is een school met ca. Onze nieuwe directeur... verbindt de reformatorische identiteit met de visie op onderwijs, het pedagogisch klimaat en de cultuur; weet vanuit visie en met overtuiging gezicht te geven aan de school; geeft

Nadere informatie

Resultaten Tevredenheidsonderzoek

Resultaten Tevredenheidsonderzoek Resultaten Tevredenheidsonderzoek maart 2017 0- Resultaten Tevredenheidsonderzoek Inhoud 1. Inleiding 1.2 Beoordeling uitkomsten 2. Cockpit Integraal 2.1 Leerlingtevredenheid 2.2 Oudertevredenheid 2.3

Nadere informatie

Vraag 4: Draagt u uw overtuiging actief over aan uw kinderen?

Vraag 4: Draagt u uw overtuiging actief over aan uw kinderen? Enquête identiteit. Vraag 1: Ik vul deze vragenlijst in: Alleen 30 (85) Samen, ouder/verzorger/kind 55 Vraag 2: Hoeveel kinderen heeft u op Het klinket: totaal 112 kinderen Vraag 3: Wat is uw religie of

Nadere informatie

2. Een gezamenlijke studiedag met ouders en docenten

2. Een gezamenlijke studiedag met ouders en docenten De Leon van Gelder, Groningen pagina 1 De Leon van Gelder: school, leerlingen en ouders samen op weg naar een passende schoolloopbaan De Leon van Gelder in Groningen, een vestiging van het Reitdiep College,

Nadere informatie

Uitkomsten kwaliteitsonderzoek pilot toezicht 2020. Godelindeschool Hilversum

Uitkomsten kwaliteitsonderzoek pilot toezicht 2020. Godelindeschool Hilversum Uitkomsten kwaliteitsonderzoek pilot toezicht 2020 Godelindeschool Hilversum 17 september 2015 Feedbackgesprek De inspectie voert aan het eind van het bezoek graag een gesprek over de kwaliteit van de

Nadere informatie

Gemiddelde. BOp school komt mijn kind in aanraking met maatschappelijke en actuele thema's (onder andere het milieu en de politiek).

Gemiddelde. BOp school komt mijn kind in aanraking met maatschappelijke en actuele thema's (onder andere het milieu en de politiek). Aantal respondenten: 134 Ouders 2012 Onderwijs en leren On Meer on dan Meer dan on Eens? Leerstof en toetsen 3,3 BHet is mij duidelijk wat de school onderwijskundig wil bereiken. 3,5 4 9 37 79 4 BIk ben

Nadere informatie

van Zij naar Wij ons trainingsaanbod vo/mbo

van Zij naar Wij ons trainingsaanbod vo/mbo van Zij naar Wij ons trainingsaanbod vo/mbo van Zij naar Wij Omgaan met spanning in de school en in de klas U werkt op een school. Een plek waar jongeren hun identiteit ontwikkelen en kennis maken met

Nadere informatie

KWALITEITSKAART. Ouderbetrokkenheid en participatie. Ouderbetrokkenheid en participatie. Opbrengstgericht werken

KWALITEITSKAART. Ouderbetrokkenheid en participatie. Ouderbetrokkenheid en participatie. Opbrengstgericht werken ALITEITSKAART Opbrengstgericht werken PO Praktische handvatten voor het taallees- en rekenonderwijs zoals deze Kwaliteits Opbrengstgericht Werken zijn te vinden op www.schoolaanzet.nl. Deze website bevat

Nadere informatie

Visie op ouderbetrokkenheid

Visie op ouderbetrokkenheid Visie op ouderbetrokkenheid Basisschool Lambertus Meestersweg 5 6071 BN Swalmen tel 0475-508144 e-mail: info@lambertusswalmen.nl website: www.lambertusswalmen.nl 1 Maart 2016 Inleiding: Een beleidsnotitie

Nadere informatie

Vandalisme: Het met opzet vernielen of schade toebrengen aan andermans bezittingen

Vandalisme: Het met opzet vernielen of schade toebrengen aan andermans bezittingen Gedragsprotocol 1. achtergrond en doelstellingen 2. definiëring van begrippen 3. de schoolregels 4. categorieën van ongewenst gedrag 5. verplichte en mogelijke acties bij de vijf categorieën. 1. Achtergrond

Nadere informatie

Doelen: Implementatie werkwijze bij signalen van kindermishandeling Meldcode toepassen op school Informeren van medewerkers

Doelen: Implementatie werkwijze bij signalen van kindermishandeling Meldcode toepassen op school Informeren van medewerkers Best practice plan van aanpak Doelen: Implementatie werkwijze bij signalen van kindermishandeling Meldcode toepassen op school Informeren van medewerkers Werkwijze: Plan van aanpak van de aandachtsfunctionarissen

Nadere informatie

Schoolveiligheidsplan Versie 1.0

Schoolveiligheidsplan Versie 1.0 Schoolveiligheidsplan Versie 1.0 1. Inleiding In dit schoolveiligheidsplan wordt aan de hand van de visie van Educatis op het gebied van sociale veiligheid gestalte gegeven aan het veiligheidsbeleid op

Nadere informatie

Anti-pestprotocol Team Bijgesteld met gedragsprotocol

Anti-pestprotocol Team Bijgesteld met gedragsprotocol Anti-pestprotocol Team 2004-2005 Bijgesteld met gedragsprotocol 2008-2009 Inleiding: Op de Josephschool besteden we aandacht aan het probleem pesten. We vinden het als school belangrijk dat alle leerlingen

Nadere informatie

Tevredenheidspeiling ouders

Tevredenheidspeiling ouders Tevredenheidspeiling ouders 2014-2015 Ouder Enquête Algemeen In totaal zijn 68 van de 110 enquetes ingevuld. 62% van de ouders heeft zijn/ haar mening gegeven. Helemaal Oneens Eens Helemaal 1 OPEN VRAAG

Nadere informatie

Oudertevredenheid. Uitslagen Vragenlijst. Prisma Gespecialiseerd Onderwijs Kampen

Oudertevredenheid. Uitslagen Vragenlijst. Prisma Gespecialiseerd Onderwijs Kampen Oudertevredenheid Uitslagen Vragenlijst Prisma Gespecialiseerd Onderwijs Kampen Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding De vragenlijst Gegevens Schoolgegevens Periode van afname Aantal respondenten Waardering

Nadere informatie

kempelscan P2-fase Studentversie

kempelscan P2-fase Studentversie kempelscan P2-fase Studentversie Pedagogische competentie Kern 2.1 Pedagogisch competent Pedagogisch handelen Je draagt bij aan een veilige leef- en leeromgeving in de groep O M V G Je bent consistent

Nadere informatie

Beleid Organisatiestructuur

Beleid Organisatiestructuur Beleid Organisatiestructuur Waarom een andere structuur? Al geruime tijd wordt er door de schoolleiding, het bestuur en het team nagedacht over de meest wenselijke en toekomstbestendige organisatiestructuur,

Nadere informatie

Buitenschoolse en sport-/spelactiviteiten: Het activiteitenplan

Buitenschoolse en sport-/spelactiviteiten: Het activiteitenplan > Specificaties Titel: Soort: Buitenschoolse en sport-/spelactiviteiten: Het activiteitenplan Project Werksituatie: Een onderwijsassistent werkt vooral 'rondom de lessen' (lees: het primaire proces) of

Nadere informatie

Omgaan met klachten De scholen van Stichting Basisonderwijs Westelijke Tuinsteden staan voor een veilig pedagogisch klimaat. Dat betekent dat de relatie tussen de leraar, leerling, ouders en medewerkers

Nadere informatie

Hieronder volgt een verslag van de ouderavond. Met vriendelijke groet, Team Daltonschool Corlaer

Hieronder volgt een verslag van de ouderavond. Met vriendelijke groet, Team Daltonschool Corlaer Geachte ouders/verzorgers, Op 10 mei j.l. is er een ouderavond geweest. We zijn heel blij met de opkomst en de bereidheid van ouders om met ons mee te denken over de voorbereiding van de leerlingen op

Nadere informatie

Visie op burgerschap en sociale integratie

Visie op burgerschap en sociale integratie Visie op burgerschap en sociale integratie CNS De Regenboog Inleiding Tegenwoordig leven we in een multiculturele samenleving. Burgerschap is in toenemende mate belangrijk geworden. Kennis hebben over

Nadere informatie

St. Theresiaschool. Schooljaarplan

St. Theresiaschool. Schooljaarplan St. Theresiaschool Schooljaarplan 2018-2019 Directeur Mw. M. Wielage Adres Postweg 131 Plaats Barger-Compascuum Telefoon 0591-349275 E-Mail sttheresiaschool@primenius.nl Datum 17-7-2018 Inhoudsopgave Leerlijn

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord

Inhoudsopgave. Voorwoord SCHOOLGIDS Voorwoord s In deze schoolgids wordt gebruik gemaakt van QR- codes die verwijzen naar diverse websites. Heeft u geen QR scanner op uw smartphone of tablet? Deze zijn via de App store of Google

Nadere informatie

Anti-pestprotocol. Signalen van pesterijen kunnen o.a. zijn:

Anti-pestprotocol. Signalen van pesterijen kunnen o.a. zijn: Anti-pestprotocol Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Wij vinden dit ontzettend vervelend, want ieder kind dat gepest wordt is er één teveel. Het is een probleem dat wij onder ogen zien

Nadere informatie

Externe benchmark Aantal scholen: 692 Benchmark cijfer scholen Hoogste cijfer scholen Laagste cijfer scholen Cijfers Ouders Mariaschool 2016

Externe benchmark Aantal scholen: 692 Benchmark cijfer scholen Hoogste cijfer scholen Laagste cijfer scholen Cijfers Ouders Mariaschool 2016 Externe benchmark Aantal scholen: 692 Benchmark cijfer scholen Hoogste cijfer scholen Laagste cijfer scholen Cijfers Ouders Mariaschool 2016 Verschil met benchmark cijfer scholen Vensters PO Schoolklimaat

Nadere informatie

Protocol Pesten. Herenoord JJ Rotterdam - T

Protocol Pesten. Herenoord JJ Rotterdam - T Protocol Pesten Inhoudsopgave Inleiding... Doel van het pestprotocol... Pesten op school... Wat is pesten?... Hoe gaan wij op de CBS Beatrix met pesten om?... Belangrijke regels bij het hanteren van het

Nadere informatie

Uitwerking Dalton visitatie 2018

Uitwerking Dalton visitatie 2018 Uitwerking Dalton visitatie 2018 Op 26 maart 2018 is Dik Trom gevisiteerd door de Nederlandse Daltonvereniging (NDV). De NDV was zeer tevreden en heeft Dik Trom de maximale verlenging van 5 jaar van de

Nadere informatie

Pesten heeft veel te maken met de verhoudingen binnen een groep. Daarom is het niet eenvoudig om er een eind aan te maken. Als de leerkracht schelden

Pesten heeft veel te maken met de verhoudingen binnen een groep. Daarom is het niet eenvoudig om er een eind aan te maken. Als de leerkracht schelden Pesten heeft veel te maken met de verhoudingen binnen een groep. Daarom is het niet eenvoudig om er een eind aan te maken. Als de leerkracht schelden verbiedt, zoeken de kinderen andere manieren en andere

Nadere informatie

GROTE OUDER- EN LEERLINGENENQUETE 2010

GROTE OUDER- EN LEERLINGENENQUETE 2010 GROTE OUDER- EN LEERLINGENENQUETE 2010 1 Algemeen In 2010 is er een Grote Ouder- en Leerlingenenquete geweest. Het onderzoek is uitgevoerd door het bekende bureau Beekveld en Terpstra. Alle ouders en de

Nadere informatie

Inhoud. Veenendaal, Onderwerp: verantwoording van ons onderwijs. Beste ouder(s)/verzorger(s),

Inhoud. Veenendaal, Onderwerp: verantwoording van ons onderwijs. Beste ouder(s)/verzorger(s), Veenendaal, 22-6-2016 Onderwerp: verantwoording van ons onderwijs Beste ouder(s)/verzorger(s), Door middel van dit schrijven willen we ons onderwijs verantwoorden aan u als ouders. Heeft u vragen of opmerkingen

Nadere informatie

Wij bieden, op maat, een uitgebreid en intensief begeleidingstraject op de werkplek aan.

Wij bieden, op maat, een uitgebreid en intensief begeleidingstraject op de werkplek aan. Profielschets directeur OBS Het Toverkruid ELK KIND IS UNIEK! Algemeen In de gemeente Asten zijn twee basisscholen van PlatOO gesitueerd; OBS Het Toverkruid en OBS de Horizon. PlatOO zoekt voor OBS Het

Nadere informatie

Handelings- en opbrengstgericht werken op de Calvijnschool. Vertrouwd onderwijs vanuit een nieuwe benadering

Handelings- en opbrengstgericht werken op de Calvijnschool. Vertrouwd onderwijs vanuit een nieuwe benadering Handelings- en opbrengstgericht werken op de Calvijnschool Vertrouwd onderwijs vanuit een nieuwe benadering Zeilen verzetten Onderwijs blijft in beweging. De kranten staan vol met discussies over identiteit,

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken (OGW)

Opbrengstgericht werken (OGW) Opbrengstgericht werken (OGW) Ouderbetrokkenheid en participatie Praktische handvatten voor het taallees- en rekenonderwijs zoals deze Kwaliteits Opbrengstgericht Werken Ouderbetrokkenheid en participatie

Nadere informatie

GEDRAGSPROTOCOL. (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren

GEDRAGSPROTOCOL. (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren GEDRAGSPROTOCOL (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren Mei 2014 Gedragsprotocol de Boomgaard I. Doel van dit gedragsprotocol: Alle kinderen van De Boomgaard moeten zich veilig voelen, zodat

Nadere informatie

Schooldiagnose najaar 2014

Schooldiagnose najaar 2014 Schooldiagnose najaar 2014 In het najaar van 2014 hebben we de medewerkers, ouders, leerlingen en oud-leerlingen van De Springplank gevraagd onze school en ons onderwijs te beoordelen. Op een schaal van

Nadere informatie

Positief pedagogisch klimaat Kindercampus Pendula

Positief pedagogisch klimaat Kindercampus Pendula Positief pedagogisch klimaat Kindercampus Pendula 1 Inhoudsopgave 1. Positief pedagogisch klimaat 2. Kernwaarden 3. Afspraken op de drie niveaus 4. PPK weken 2 1. Positief pedagogisch klimaat De afgelopen

Nadere informatie

Tussenschoolse opvang

Tussenschoolse opvang SBO DE HAAGSE BEEK Openbare speciale school voor basisonderwijs Tussenschoolse opvang Mei 2007 (versie 2) A. ALGEMEEN Alle leerlingen blijven tussen de middag op school. Tijdens het eten en het buitenspelen

Nadere informatie

bs Den Krommen Hoek Pestprotocol Protocol gewenst gedrag.

bs Den Krommen Hoek Pestprotocol Protocol gewenst gedrag. bs Den Krommen Hoek Pestprotocol Protocol gewenst gedrag. Ontwikkeling. Met dit protocol geven wij aan, hoe wij aankijken tegen pestgedrag en hoe wij er op een positieve manier om gaan. Vanaf augustus

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR Basisschool de Kameleon

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR Basisschool de Kameleon SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2016-2017 Basisschool de Kameleon 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van basisschool de Kameleon. Iedere school stelt een SOP op, dit is

Nadere informatie

Pestprotocol SWS de Wending

Pestprotocol SWS de Wending Pestprotocol SWS de Wending Dit protocol is onderdeel van het Aves-protocol sociale en fysieke veiligheid Waarom een pestprotocol? SWS De Wending wil haar kinderen een veilig pedagogisch klimaat bieden,

Nadere informatie

De Akkers. Kwaliteitsonderzoek. vroegschoolse educatie

De Akkers. Kwaliteitsonderzoek. vroegschoolse educatie De Akkers Kwaliteitsonderzoek vroegschoolse educatie Datum vaststelling: 15 maart 2019 Samenvatting De inspectie heeft op 6 november 2018 een onderzoek uitgevoerd in groep 1 en 2 van basisschool OBS De

Nadere informatie

Het huis van JBC. Stap 1 op weg naar een gezamenlijke beleving van het nieuwe schoolgebouw

Het huis van JBC. Stap 1 op weg naar een gezamenlijke beleving van het nieuwe schoolgebouw Het huis van JBC Stap 1 op weg naar een gezamenlijke beleving van het nieuwe schoolgebouw Van schoolvisie naar gezamenlijke beleving van het nieuwe gebouw Met leerlingen, school, ouders en architect aan

Nadere informatie

Pestprotocol. Basisschool St. Maarten. Halsteren

Pestprotocol. Basisschool St. Maarten. Halsteren Pestprotocol Basisschool St. Maarten Halsteren Versie december 2011 1 Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons.

Nadere informatie

VERSLAG ONDERZOEK NULMETING. Peuter-/kleutergroep plus

VERSLAG ONDERZOEK NULMETING. Peuter-/kleutergroep plus VERSLAG ONDERZOEK NULMETING Peuter-/kleutergroep plus Plaats : Tholen BRIN nummer : 04EY OKE 08 SO Onderzoeksnummer : 284000 Datum onderzoek : 21 mei 2015 Datum vaststelling : 3 september 2015 Pagina 2

Nadere informatie

Handboek gedragscodes voor leerkrachten, directie en ouders van Openbaar Onderwijs Alblasserdam

Handboek gedragscodes voor leerkrachten, directie en ouders van Openbaar Onderwijs Alblasserdam 1 Handboek gedragscodes voor leerkrachten, directie en ouders van Openbaar Onderwijs Alblasserdam Doel We vinden het belangrijk om een gedragscode voor leerkrachten, ouders en directie op te stellen, waarin

Nadere informatie

Extra-Nieuwsbrief. 1. Hoe werken we op De Korenbloem aan de kwaliteit van het onderwijs?

Extra-Nieuwsbrief. 1. Hoe werken we op De Korenbloem aan de kwaliteit van het onderwijs? Extra-Nieuwsbrief Kbs De Korenbloem Jan van Arkelstraat 7 8101 EN Raalte tel: 0572-362690 email: korenbloem@mijnplein.nl website:www.korenbloemraalte.nl november 2014 Thema: Wat vinden de ouders van De

Nadere informatie

De ouders en personeelsleden hebben een mail gekregen met een link waarmee de vragenlijst thuis ingevuld kon worden of op een ander geschikt moment.

De ouders en personeelsleden hebben een mail gekregen met een link waarmee de vragenlijst thuis ingevuld kon worden of op een ander geschikt moment. Uitslag tevredenheidenquête 2014-2015 In maart 2015 hebben we als een tevredenheidspeiling gedaan onder leerlingen, ouders en personeel. Dit is op een digitale manier afgenomen via ons kwaliteitsmanagementsysteem

Nadere informatie

MEE Utrecht, Gooi & Vecht. Ondersteuning bij leven met een beperking. Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking.

MEE Utrecht, Gooi & Vecht. Ondersteuning bij leven met een beperking. Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking. MEE Utrecht, Gooi & Vecht Ondersteuning bij leven met een beperking Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking Voor verwijzers Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking Veel

Nadere informatie

Bijlage 1 INTERNETPROTOCOL

Bijlage 1 INTERNETPROTOCOL Anti-pestbeleid Alle kinderen hebben er recht op zich in hun basisschoolperiode veilig te voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. We vinden het belangrijk dat kinderen vertrouwen hebben in

Nadere informatie

Protocol. Pestprotocol

Protocol. Pestprotocol Pestprotocol Algemeen Dit pestprotocol heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels en afspraken zichtbaar

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking. Voor verwijzers

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking. Voor verwijzers MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking Voor verwijzers Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking Veel mensen met een licht

Nadere informatie

(niet) - Pestprotocol cbs De Weerklank

(niet) - Pestprotocol cbs De Weerklank (niet) - Pestprotocol cbs De Weerklank Inleiding Pesten komt helaas op elke school voor en ook op onze school. Het is een probleem dat wij serieus aanpakken. Daar zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden.

Nadere informatie

Algemene tevredenheid Uit de vragenlijst blijkt dat de leerlingen hun school school op een schaal van 0-10 waarderen met een 8.

Algemene tevredenheid Uit de vragenlijst blijkt dat de leerlingen hun school school op een schaal van 0-10 waarderen met een 8. Openbare Daltonbasisschool De Apollo 11 Ten Veldestraat 98 3454 EN De Meern 030 6662577 www.apollo11.nl info@apollo11.nl Mei 2016 Resultaten tevredenheidsonderzoek leerlingen op De Apollo 11 In de afgelopen

Nadere informatie

Morele vorming in het voortgezet onderwijs Een peiling onder leidinggevenden en ouders

Morele vorming in het voortgezet onderwijs Een peiling onder leidinggevenden en ouders Morele vorming in het voortgezet onderwijs Een peiling onder leidinggevenden en ouders Auteurs: Drs. G. van der Meulen Referentie: WvdJ/SL 11.0426 Datum: maart 2007 Het lectoraat Morele vorming in het

Nadere informatie

Leraar basisonderwijs LA voor de onderbouw 0,4 fte

Leraar basisonderwijs LA voor de onderbouw 0,4 fte Stichting OZHW voor PO en VO zoekt per 22 augustus 2016 voor de openbare basisschool de Dolfijn in Zwijndrecht voor de onderbouw 0,4 fte Bestemd voor medewerkers van OZHW PO en VO en voor externe geïnteresseerden

Nadere informatie

MEDEZEGGENSCHAPSSTATUUT VAN DE VERENIGING TOT STICHTING EN INSTANDHOUDING VAN SCHOLEN MET DE BIJBEL TE OVERWOUD BIJ LUNTEREN

MEDEZEGGENSCHAPSSTATUUT VAN DE VERENIGING TOT STICHTING EN INSTANDHOUDING VAN SCHOLEN MET DE BIJBEL TE OVERWOUD BIJ LUNTEREN MEDEZEGGENSCHAPSSTATUUT VAN DE VERENIGING TOT STICHTING EN INSTANDHOUDING VAN SCHOLEN MET DE BIJBEL TE OVERWOUD BIJ LUNTEREN Preambule Het bestuur van de bovengenoemde vereniging heeft overlegd met de

Nadere informatie

Elementen van een professionele leergemeenschap

Elementen van een professionele leergemeenschap Professioneel Statuut Op de Groen van Prinstererschool werken we aan een professionele leergemeenschap: een cultuur waarin alle betrokkenen in de school samenwerken, reflecteren, onderzoeken en professionaliseren.

Nadere informatie

Attitudes. Stage tweede programmajaar. Naam student: School: Datum stage: Mentor(en): Leeftijd kleuters:

Attitudes. Stage tweede programmajaar. Naam student: School: Datum stage: Mentor(en): Leeftijd kleuters: Naam student: School: Mentor(en): Leeftijd kleuters: Stage tweede programmajaar Datum stage: Attitudes Gelieve per attitude (relationele gerichtheid, kritische ingesteldheid, leergierigheid, organisatievermogen,

Nadere informatie

Verslag. tevredenheidsonderzoek op mei 2014

Verslag. tevredenheidsonderzoek op mei 2014 Verslag tevredenheidsonderzoek op mei 2014 Mee oneens buiten niet van toepassing / geen mening helemaal Totaal helemaal Tevredenheidsonderzoek op basisschool De Ratel van mei 2014 In de maand mei hebben

Nadere informatie

Beleid tav gescheiden ouders

Beleid tav gescheiden ouders Beleid tav gescheiden ouders School en informatie Scholen kunnen in een lastige situatie terecht komen als ouders van kinderen verwikkeld zijn in een scheiding. Denk daarbij aan ruzies op het schoolplein.

Nadere informatie