Evaluatie seizoenabonnementen 2015 Steinerbos

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Evaluatie seizoenabonnementen 2015 Steinerbos"

Transcriptie

1 Evaluatie seizoenabonnementen 2015 Steinerbos Inleiding De gemeente Stein heeft bij wijze van experiment besloten om alle 3-12 jarige inwoners van de gemeente Stein een gratis seizoenabonnement ter beschikking te stellen voor Steinerbos in het seizoen 2015, eind 2015 te evalueren en op basis van die evaluatie een go/no go uit te spreken voor het daarop volgende jaar Voor u ligt de evaluatie van de regeling in Een seizoenabonnement geeft recht op toegang tot park, buitenbad en binnenbad gedurende de periode 1 april tot en met 1 november. Organisatie Kinderen die tot de doelgroep behoorden hebben van de gemeente Stein een brief ontvangen met het aanbod voor een gratis seizoenabonnement Steinerbos. In deze brief stond een vouchercode waarmee op de webshop van Steinerbos de voucher verzilverd kon worden en het abonnement een feit was. Technisch liep deze procedure niet soepel. Oorzaak lag in de achter de webshop draaiende systemen. Verkeerde vouchercodes, taalinstellingen op de site en prijzen (niet gratis maar tegen betaling) waren voor de klant lastige zaken. De deadline van de voorverkoop is tot drie maal toe verschoven. Dat is gedaan uit klantvriendelijkheid, maar de verkoop stopzetten en weer in gang zetten, met alle techniek hier achter heeft geleid tot veel extra administratieve handelingen en kosten. Invloed van de regeling op de omzetten Steinerbos In totaal zijn er 2083 gratis abonnementen verstrekt aan de 3-12 jarigen in de gemeente Stein. De vraag is of, en zo ja welke invloed deze omzet (ex btw zo n ,-) heeft ten opzichte van de overige omzetten binnen de BV. Onderstaand treft u een overzicht aan, van omzetten uit losse entrees, groepen (>20 personen) gezinsabonnementen, seizoenabonnementen en horeca in de jaren 2013, 2014 en 2015 tot en met augustus. Alle bedragen zijn ex. BTW. Omzet uit losse verkoop en abonnementen Steinerbos BV Tot en met augustus 2015 Losse entree hoogseizoen Groepsentree (> 20 pers.) Gezinsabonnement Seizoenabonnement (in ) Horeca omzet Omzet Uiteraard is de actie van de gemeente, waarbij alle 3-12 jarige inwoners een abonnement beschikbaar wordt gesteld, gunstig voor de omzet van Steinerbos BV. De omzet aan seizoenabonnementen ligt in 2015 zo n 5 tot 6 keer hoger dan in respectievelijk 2013 en 2014.

2 Filteren we het gemeentelijk bedrag ( ,-) van de actie uit de seizoenabonnementen, dan komen we uit op een gemiddelde omzet van ongeveer ,-. Een omzet, die niet veel afwijkt van die van 2013 en Eerder is gecommuniceerd dat elk gemeentelijk abonnement de verkoop van een extra seizoenabonnement zou genereren. Deze conclusie is zoals blijkt, op basis van foute gegevens getrokken. Een dubbeltelling in de automatisering (uitgevoerd door leverancier Syx en Sportfondsen Nederland) lag ten grondslag aan deze fout. Door koppeling van de gemeentelijke abonnementen een ander grootboeknummer worden dit soort fouten in de toekomst vermeden. Er wordt een effect van communicerende vaten verondersteld tussen seizoenabonnementen en losse verkoop, alsmede gezinsabonnementen. Meest waarschijnlijk daalt de losse verkoop en de verkoop van gezinsabonnementen bij een grotere afname van seizoenabonnementen. De daling (van 25%) in de gezinsabonnementen is inderdaad te herkennen. In de losse verkoop is die aanname moeilijker. Goed weer is namelijk de meest dominante factor in de losse verkoop. Harde conclusies ten aanzien van de relatie in 2015 tussen losse entrees en de hogere verkoop van seizoenabonnementen zijn derhalve moeilijk aan te tonen. Iedereen verwachtte, dat de gemeentelijke abonnementenactie zou leiden tot substantieel meer bezoekers en dito hogere omzetten in de horeca. Het aantal bezoekers steeg maar met 1641 ( in 2015 t.o.v in 2014). Beide verwachtingen zijn in het geheel uitgebleven. We weten dat seizoenkaarthouders veelal zelf hun eten en drinken meenemen. Ook is de tijd die ze doorbrengen in het park vaak korter (waarna men thuis weer gaat eten). Hun aandeel in het totaal bezoek is gestegen (zie hieronder) Aandeel abonnementhouders in totaal bezoek Totaal aantal bezoeken Bezoeken ab.houders % ab.houder van totaal 23,8 27,6 36,4 Was in 2013 en 2014 nog ongeveer 1:4 bezoekers abonnementhouder, dat aandeel is in 2015 gestegen naar 1:3 bezoekers. Anders gezegd: de groep mensen die zelf hun eten en drinken meenemen is zowel relatief als absoluut gestegen. In de begroting 2015 is uitgegaan van een forse stijging in de horeca omzet. Die wordt niet gerealiseerd. Een andere beweging die is waargenomen is, dat het aantal bezoeken per abonnementhouder is gedaald. De verwachte toename van het aantal bezoeken wordt daardoor niet gehaald.

3 Gemiddeld aantal bezoeken per abonnementhouder tot en met augustus 8,5 6,9 6,1 Een verklaring daarvan kan zijn dat men bij een gratis verkregen abonnement minder sterk let op het er uit halen van de kosten. Vanaf 6 bezoeken of meer, wordt een abonnement voordeliger dan losse koop van toegangsbewijzen. Horeca ZKA consultants uit Breda hebben in 2009 de business case van Steinerbos berekend. Op basis van grondig benchmarkonderzoek gaven zij aan, dat een omzet in de horeca van 2,10 per bezoeker realistisch was in de toekomst. Bijgaand een tabel over de ontwikkeling van de horeca omzet per bezoeker in de afgelopen 3 jaar. Horeca omzet per bezoeker (cijfers t/m augustus) Aantal bezoekers Omzet in horeca Omzet per bezoeker 1,19* 2,04 1,76 * In 2013 was er nog geen horeca op de ligweide van het buitenbad. In 2014 is de horeca van het buitenbad in gebruik genomen. Deze was open tijdens de openingstelling van het buitenbad. In 2015 is vanaf 1 april ook het nieuwe binnenbad geopend, inclusief een horecapunt. In de maanden april-augustus is de omzet hieruit nog relatief laag. Ten eerste was het nieuw voor de bezoekers, ten tweede richt zich de aandacht in de zomermaanden meer op het buitengebeuren. Steinerbos BV komt in 2015 tot een horeca omzet van 1,76 per bezoeker. In 2014 was dit nog 2,04. Voor de horeca betekent dat dubbel nadeel: minder bezoekers dan verwacht en ook nog eens een lagere besteding per bezoeker. In de voorbereiding op 2016 zal er een actieplan voor de horeca worden opgesteld, waarvan de bedoeling is de consumptie per bezoeker te doen stijgen. De zomer van 2015 Was 2015 een goede zomer of slechte zomer? Over het weer valt altijd te twisten. De zomer van 2015 gaat te boek als een van extremen: warm en nat. Vaak viel er in korte tijd veel neerslag. Meest belangrijke periode voor Steinerbos is natuurlijk de zomervakantie. Dan valt, zeker in vergelijking met 2014 dat warme en natte wel mee. Van de 42 dagen die de zomervakantie duurde, waren er 20 dagen met regen. Bij 20 graden of meer gaat het buitenbad van Steinerbos open, dat gebeurde op 31 van de 42 dagen. Onderstaand het vergelijk met de zomervakantie van 2014.

4 Vergelijk zomer 2015 met 2014 Periode zomervakantie Aantal dagen Dagen > 20 graden Dagen met regen (bron: KNMI, gegevens station Maastricht) Met andere woorden: ondanks het feit dat de zomer van 2015 in de top-10 van natste zomers komt, is die regen op minder dagen gevallen dan in Het weer is geen excuus of verklaring voor een lagere horeca omzet dan in We moeten de verklaring zoeken in de verlaagde besteding per bezoeker. Die verklaring ligt, zoals reeds uitgelegd aan het toegenomen aandeel van de seizoenabonnement houders onder de bezoekers. Fraude bij automatische toegangscontrole Steinerbos BV heeft in de afgelopen twee jaar toegewerkt naar een zo volledig mogelijke automatische toegangscontrole. Dat betekent dat pashouders tot aan de toegangsdeur (tourniquet of speedgate) lopen, hun pasje aanbieden en daarmee toegang verkrijgen. De automaat controleert de geldigheid van het pasje. Bij een geldige pas wordt toegang verleend. Wat niet gecontroleerd kan worden is of het geldig toegangsbewijs ook gebruikt wordt door de rechtmatige eigenaar. De BV heeft kunnen bewijzen dat er onrechtmatig gebruik is gemaakt van de seizoenabonnementen pasjes. Pasjes zijn doorgegeven aan derden. Reden om nog in de vakantieperiode de achteringang van het park te sluiten en de controle aan de voorzijde te verscherpen. Een inschatting van de omvang van deze fraude is onmogelijk te doen. Fraude met pasjes zal worden voorkomen door een combinatie van maatregelen, die de BV niet allemaal gaat prijsgeven, omdat we mogelijke fraudeurs geen kans willen geven zich daarop in te stellen. Het zal in de toekomst echter zo goed als onmogelijk zijn om met een pasje van een ander binnen te komen. Moet het gratis abonnement zo uitgebreid zijn? Een seizoenabonnement biedt zoals gezegd gedurende een heel seizoen toegang tot alle onderdelen van Steinerbos. De vraag is, of een versobering van dit aanbod kan worden gedaan, terwijl toch nog aan de doelstelling van sportstimulering wordt voldaan. Zo is heel goed voor te stellen dat toegang tot park en buitenbad volstaat voor dit abonnement. Voor binnenbad dient dan apart betaald te worden. Een andere optie is om een vakantie aanbod te doen: gedurende de 6 weken basisschoolvakantie biedt de gemeente 3-12 jarigen gratis toegang tot Steinerbos. Uiteraard dient de BV in beide voorbeelden haar prijs aan te passen. Tussentijdse conclusies de gemeentelijke actie verhoogt de omzet van de Steinerbos BV het aandeel aan bezoeken door abonnementhouders stijgt het gemiddeld aantal bezoeken per abonnementhouder daalt De horeca omzet is in 2015 niet gestegen: actie vereist Het totaal aantal bezoeken is niet noemenswaardig gestegen.

5 Aanbevelingen voor 2016 Het ligt niet in de bevoegdheid van de BV om iets over gemeentelijke besluitvorming te zeggen,. Daarom gaan deze aanbevelingen alleen over datgene wat de BV anders wil, kan of moet doen in 2016, inzake seizoenabonnementen. 1. Verander de procedure van uitgifte. Omdat 90% van de huidige doelgroep, namelijk de kinderen die nu 3 tot 11 jaar zijn, ook volgend jaar recht hebben op een gratis abonnement, volstaat een brief van de gemeente, waarmee men bij de receptie van het zwembad een nieuw abonnement krijgt. Kinderen die buiten deze groep vallen vanwege leeftijd (13 jarigen) hoeven niets te doen: het pasje is verlopen. Resteert de groep die toetreedt tot de 3 jarigen: zij zijn nieuw en worden aan de balie van het zwembad geholpen, op vertoon van de gemeentelijke brief. Bij afgifte van het abonnement wordt meteen een digitale foto aan de pasgegevens toegevoegd (in 2016 voorwaarde voor het verkrijgen van het abonnement). De pas moet dus persoonlijk worden afgehaald; kinderen onder begeleiding van ouders. 2. Voorkom problemen met de webshop De webshop wordt voor deze abonnementen niet meer gebruikt. Zoals gezegd staat 90% van de doelgroep al in het bestand van bezoekers van Steinerbos. We roepen deze gegevens op en voegen het abonnement 2016 aan het bestaande klantpasje toe. Dat kan allemaal aan de balie van het zwembad worden gedaan. Het oude pasje wordt hergebruikt. De klant dient dit mee te nemen. 3. Voorkom fraude met toegang Het is uiteraard niet de bedoeling dat onbetaald toegang tot het park mogelijk is. De BV dient er binnen haar mogelijkheden alles aan te doen om fraude met toegang te voorkomen. Dat betekent dat zowel het systeem, als de daadwerkelijke controle op orde moeten zijn. 4. Voorkom administratieve fouten Het verdient geen schoonheidsprijs dat er dubbeltellingen in het systeem zaten en dat deze pas laat zijn ontdekt. Het aanmaken van een apart grootboeknummer voor deze abonnementen voorkomt dat. 5. Tijdig starten met uitgifte abonnementen In 2015 is de reactietijd redelijk kort geweest. Dat was ook een reden om met de deadline te schuiven. Voorstel is nu om de maand februari 2016 te gebruiken als uitgiftemaand voor abonnementen. Dat betekent dat de gemeente Stein in januari 2016 de brieven dient te versturen. In overleg met de gemeente zal worden bekeken of dit haalbaar is. 6. Actieplan horeca. Achter het experiment van het gratis beschikbaar stellen van seizoenabonnementen, zat ook de gedachte dat er extra inkomsten uit de horeca konden worden gegenereerd. Dat zien we niet in Aan te bevelen is om een actieplan horeca te maken, om de omzet per bezoeker te verhogen. Dit plan dient bij de begroting 2016 als onderbouwing voor de te verwachten omzet bijgevoegd te worden. Oktober 2015 Directie Steinerbos BV.

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2016/35

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2016/35 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 25-4-2016 Nummer voorstel: 2016/35 Voor raadsvergadering d.d.: 31-05-2016 Agendapunt: 11 Onderwerp:

Nadere informatie

Rapportage Contra Expertise Exploitatie Steinerbos Gemeente Stein

Rapportage Contra Expertise Exploitatie Steinerbos Gemeente Stein Rapportage Contra Expertise Exploitatie Steinerbos Gemeente Stein Olst, januari 2012 1 1. Inleiding Gemeente Stein is de eigenaar van recreatiepark Steinerbos. In dit recreatiepark bevinden zich onder

Nadere informatie

Klanttevredenheid Gemeentewinkel Zwijndrecht 2014

Klanttevredenheid Gemeentewinkel Zwijndrecht 2014 Klanttevredenheid Gemeentewinkel Zwijndrecht 2014 Inhoud 1. Conclusies en aanbevelingen 2. Dienstverlening Gemeentewinkel 3. Contact met de gemeente 4. Wensen en behoeften De gemeente Zwijndrecht heeft

Nadere informatie

Facebookadvertenties zorgen voor meer bekendheid PDS en PDSB

Facebookadvertenties zorgen voor meer bekendheid PDS en PDSB Facebookadvertenties zorgen voor meer bekendheid PDS en PDSB Evaluatie van onze campagne Dyana Loehr Van 12 februari t/m 13 maart 2014 had de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging een advertentiecampagne

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad van Nijmegen. Geachte leden van de raad,

Aan de gemeenteraad van Nijmegen. Geachte leden van de raad, Ingekomen stuk D5 (PA 2 juli 2008) Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 91 11 Telefax (024) 323 93 34 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 9105

Nadere informatie

Wilgenhoek. Tekening Maarten Oortwijn

Wilgenhoek. Tekening Maarten Oortwijn Wilgenhoek Mijn herinneringen aan de Wilgenhoek gaan ver terug. Mijn moeder, broer en ik hadden zomers altijd een abonnement op het zwembad. Als het dan even mooi weer was waren we daar te vinden. Niet

Nadere informatie

Beschermingsbewind. Informatie- en aanmeldingspakket

Beschermingsbewind. Informatie- en aanmeldingspakket Beschermingsbewind Inhoudsopgave Wat is beschermingsbewind?... 3 Wat kost een beschermingsbewind?... 3 Beschermingsbewind in de praktijk, hoe werkt het?... 4 Overige informatie... 7 Aanmeldingsformulier...

Nadere informatie

Aantal werkzoekenden en aantal WWuitkeringen

Aantal werkzoekenden en aantal WWuitkeringen April 2009 Aantal werkzoekenden en WW-uitkeringen blijven stijgen 2 Ingediende vacatures 5 Vraag en aanbod bij UWV WERKbedrijf 6 Ingediende ontslagaanvragen en verleende ontslagvergunningen 7 Statistische

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie Zaaknummer OLOGWB10. Onderwerp Tarieven rest- en GFT-afval 2012

Raadsvoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie Zaaknummer OLOGWB10. Onderwerp Tarieven rest- en GFT-afval 2012 Raadsvoorstel Inleiding Het Afvalbeheerplan 2011 2015 is op 8 februari 2011 vastgesteld door uw gemeenteraad. Eén van de maatregelen uit het plan is het vergroten van het verschil tussen het tarief voor

Nadere informatie

2. Globale analyse 2015

2. Globale analyse 2015 2. Globale analyse 2015 2.1. Tekort 2015 We zien dat de economie aantrekt. Dat zien we ook terug in Enschede. We nemen groei en dynamiek waar van bedrijven op de toplocaties (met name Kennispark en de

Nadere informatie

3. het basissubsidiebedrag voor 2018 eenmalig te verhogen met C ,--, zodat het

3. het basissubsidiebedrag voor 2018 eenmalig te verhogen met C ,--, zodat het RAADSVOORSTEL Aan de gemeenteraad. Agendapunt: Datum: 7 19 december 2017 Onderwerp Financiële stukken stichting zwembad "Den Inkel" en subsidieovereenkomst 2018 case: 17001805 programma/paragraaf: sport,

Nadere informatie

Controleprotocol verantwoording van subsidies vanaf ,- provincie Utrecht mei 2017

Controleprotocol verantwoording van subsidies vanaf ,- provincie Utrecht mei 2017 Controleprotocol verantwoording van subsidies vanaf 125.000,- provincie Utrecht mei 2017 Dit protocol vormt een uitwerking van artikel 23 lid 2, van de Algemene subsidieverordening provincie Utrecht (Asv).

Nadere informatie

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Zaaknummer: OLOGWB10. Onderwerp Tarieven rest- en GFT-afval 2012

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Zaaknummer: OLOGWB10. Onderwerp Tarieven rest- en GFT-afval 2012 Zaaknummer: OLOGWB10 Collegevoorstel Inleiding Het Afvalbeheerplan 2011 2015 is op 8 februari 2011 vastgesteld door de gemeenteraad. Eén van de maatregelen uit het plan is het vergroten van het verschil

Nadere informatie

ECGF/U200902279 Lbr. 09/124

ECGF/U200902279 Lbr. 09/124 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 uw kenmerk bijlage(n) 1 betreft Communicatie WOZ-beschikking 2010 ons kenmerk ECGF/U200902279 Lbr. 09/124 datum 5

Nadere informatie

Datum 10 januari 2015 Betreft Beantwoording vragen over de energierekening huishoudens cf. de NEV 2014

Datum 10 januari 2015 Betreft Beantwoording vragen over de energierekening huishoudens cf. de NEV 2014 >Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA 's-gravenhage Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag

Nadere informatie

ECGF/U200902279 Lbr. 09/124

ECGF/U200902279 Lbr. 09/124 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 uw kenmerk bijlage(n) 1 betreft Communicatie WOZ-beschikking 2010 ons kenmerk ECGF/U200902279 Lbr. 09/124 datum 5

Nadere informatie

Controleprotocol subsidie Vervoersautoriteit MRDH - Openbaar Vervoer, concessie Bus -

Controleprotocol subsidie Vervoersautoriteit MRDH - Openbaar Vervoer, concessie Bus - Controleprotocol subsidie Vervoersautoriteit MRDH - Openbaar Vervoer, concessie Bus - 1. Inleiding 1.1 Dit protocol heeft betrekking op de controle van de door de subsidieontvanger af te leggen verantwoording

Nadere informatie

Tussenrapportage Oktober 2012 Recreatiepark Steinerbos

Tussenrapportage Oktober 2012 Recreatiepark Steinerbos Tussenrapportage Oktober 2012 Recreatiepark Steinerbos Afdeling Steinerbos Bedrijfsleiding Postbus 15, 6170 AA Stein Dieterenstraat 17 T (046) 4268000 F (046) 4268006 E info@steinerbos.nl www.steinerbos.nl

Nadere informatie

NOTA. nota voor burgemeester en wethouders. datum: 14 oktober 2010 registratienummer: I/

NOTA. nota voor burgemeester en wethouders. datum: 14 oktober 2010 registratienummer: I/ NOTA dienst: Dienst Inwoners datum: 14 oktober 2010 registratienummer: I/1012711 afdelingsnaam: DI/SoZa steller: mevr. A. de Wit paraaf chef: kopie aan: onderwerp: Begrotingswijziging Inkomensdeel WWB

Nadere informatie

Controle protocol Stichting De Friesland

Controle protocol Stichting De Friesland Controle protocol Stichting De Friesland 1. Doelstelling Stichting De Friesland heeft van de Belastingdienst de ANBI (algemeen nut beogende instelling) verkregen. Ten aanzien van de verantwoording van

Nadere informatie

Voorgesteld besluit Wij stellen u voor akkoord te gaan met het wijzigen van de belastingverordeningen voor 2014.

Voorgesteld besluit Wij stellen u voor akkoord te gaan met het wijzigen van de belastingverordeningen voor 2014. Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendanummer : Datum : 23 september 2012 Onderwerp Belastingverordeningen 2014 Aan de leden van de raad, Voorgesteld besluit Wij stellen u voor akkoord

Nadere informatie

het college van Burgemeester en Wethouders van Winsum. Drie scenario s voor het invoeren van een eigen bijdrage in de Wmo

het college van Burgemeester en Wethouders van Winsum. Drie scenario s voor het invoeren van een eigen bijdrage in de Wmo Aan: Namens: Onderwerp: Wmo adviesraad het college van Burgemeester en Wethouders van Winsum. Drie scenario s voor het invoeren van een eigen bijdrage in de Wmo Geachte Leden van de Wmo Adviesraad, De

Nadere informatie

Deze voorwaarden gelden voor alle geleverde diensten, aanbiedingen en iedere overeenkomst.

Deze voorwaarden gelden voor alle geleverde diensten, aanbiedingen en iedere overeenkomst. Algemene voorwaarden Disclaimer De informatie op mijn website is met zorgvuldigheid samengesteld. Typisch-M wijst alle aansprakelijkheid voor onvolkomenheden, onjuistheden en de gevolgen hiervan af. Aan

Nadere informatie

Uitleg Eigenaren & Eigenarenafrekening

Uitleg Eigenaren & Eigenarenafrekening Uitleg Eigenaren & Eigenarenafrekening Eigenaar (Gebruiker ) Huis 1 (Object) Huis 2 (Object) Reservering voor n Object, met n gekoppelde Reserveringsoort Reserveringsoort(en) bevat voorwaarden voor de

Nadere informatie

Mexicaanse Griep-onderzoek (april november 2009)

Mexicaanse Griep-onderzoek (april november 2009) Mexicaanse Griep-onderzoek (april november 2009) Meteen nadat de Mexicaanse griep voor het eerst in het nieuws kwam (eind april 2009) is via Peil.nl onderzoek hiernaar gedaan onder de Nederlandse bevolking.

Nadere informatie

Voorblad raadsavond Wormerland

Voorblad raadsavond Wormerland Voorblad raadsavond Wormerland Onderwerp Activiteit Doel Geschatte behandeltijd Beknopte toelichting Vervolg procedure Gevraagde beslissing Bijlage(n) kostendekkendheid begraven Ter informatie Verantwoorden

Nadere informatie

Financieel jaarverslag 2013. Begroting 2014. Stichting de Vleugeltjes

Financieel jaarverslag 2013. Begroting 2014. Stichting de Vleugeltjes Financieel jaarverslag 2013 & Begroting 2014 Stichting de Vleugeltjes Stichting de Vleugeltjes Pagina 1 van 6 Algemeen Inleiding De Stichting draagt de naam Stichting de Vleugeltjes en is opgericht op

Nadere informatie

Bijlage A Marktanalyse Gehandicaptenzorg

Bijlage A Marktanalyse Gehandicaptenzorg Bijlage A Marktanalyse Gehandicaptenzorg Menzis Marktanalyse Sectoraal Inkoopplan AWBZ 215 GZ 1.5 1 Marktanalyse Gehandicaptenzorg In dit document wordt de intramurale Gehandicaptenzorg (GZ) kwantitatief

Nadere informatie

Evaluatie Nadere Regels subsidie aanvulling kinderopvangtoeslag + begeleiding kinderopvangklanten

Evaluatie Nadere Regels subsidie aanvulling kinderopvangtoeslag + begeleiding kinderopvangklanten A gemeente Eindhoven Evaluatie Nadere Regels subsidie aanvulling kinderopvangtoeslag + begeleiding kinderopvangklanten Aanbevelingen voor 2014 Mens & Maatschappij, Sociale Zekerheid Oktober 2013 kdi/qg13020434

Nadere informatie

HYPOTHEEK INDEX 2E KWARTAAL 2016

HYPOTHEEK INDEX 2E KWARTAAL 2016 HYPOTHEEK INDEX 2E KWARTAAL 2016 De Hypotheek Index geeft ieder kwartaal inzicht in het consumentengedrag op het gebied van hypotheken. De kerncijfers zijn afkomstig van De Hypotheker die met ruim 10 procent

Nadere informatie

Oostzaan Buiten gewoon

Oostzaan Buiten gewoon GESCAND OP Gemeente Oostzaan Buiten gewoon Gemeenteraad Oostzaan P/a Postbus 20 153OAA Wormeriand - 8 APR. Comeents Oostzaan Gemeentehuis ockadrcs Kerkbuurt 4, 1 511 BD Oostzaan Postadres Postbus 20, 1

Nadere informatie

WMO-huishoudelijke hulp in natura Ontwikkelingen in Nijmegen. Analyse en vooruitblik

WMO-huishoudelijke hulp in natura Ontwikkelingen in Nijmegen. Analyse en vooruitblik WMO-huishoudelijke hulp in natura Ontwikkelingen in Nijmegen Analyse en vooruitblik Afdeling Onderzoek en Statistiek 8 maart 2012 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Ontwikkeling 2008-2011, de cijfers...

Nadere informatie

B&W. '.Mii. Advies. Zorg en Inkomen Zoetermeer. .^lé^l. DM-nr. 2011/317. Versie: 2. jjfi-jorm adv;as Klanttevredenheidonderzoek Werk

B&W. '.Mii. Advies. Zorg en Inkomen Zoetermeer. .^lé^l. DM-nr. 2011/317. Versie: 2. jjfi-jorm adv;as Klanttevredenheidonderzoek Werk ^^^^^^ ^^ II B&W Advies 110033 DM-nr. 2011/317 Versie: 2 jjfi-jorm adv;as 3Sl3t@T!l Klanttevredenheidonderzoek Werk Zorg en Inkomen 2010 Verantwoordelijk Portefeuille Weth. Dr. T.J. Haan Mede verantw.

Nadere informatie

De uitkomsten van het onderzoek van TAUW en de toetsing aan het huidige beleid, zijn in deze memo samengevat.

De uitkomsten van het onderzoek van TAUW en de toetsing aan het huidige beleid, zijn in deze memo samengevat. MEMO Datum : 24 mei 2016 Aan Van : Stadsdeelcommissie Noord : Hans van Agteren Onderwerp : Grondwateroverlast Enschede Noord Inleiding In het Gemeentelijk RioleringsPlan (GRP) zijn zeven gebieden benoemd

Nadere informatie

In 2015 is NV schade opnieuw goed beoordeeld door werknemers en werkgevers

In 2015 is NV schade opnieuw goed beoordeeld door werknemers en werkgevers In 2015 is NV schade opnieuw goed beoordeeld door werknemers en werkgevers Samenvatting KTO NV schade 2015 31 maart 2016 Situatie en centrale vraagstelling Onderzoek naar de tevredenheid en loyaliteit

Nadere informatie

Dossier regionale luchthavens. 0. Aanleiding:

Dossier regionale luchthavens. 0. Aanleiding: Dossier regionale luchthavens 0. Aanleiding: In 2004 presenteerde het Vlaams Forum Luchtvaart een rapport en aanbevelingen aan de Vlaamse regering over de luchtvaart in Vlaanderen [2]. Belangrijk onderdeel

Nadere informatie

BURGERS ZOO. Groep: Vision Klas: D03

BURGERS ZOO. Groep: Vision Klas: D03 BURGERS ZOO Groep: Vision Klas: D03 1 Opdracht 1: Burgers Zoo - Koopgedrag Cursus: Effect van communicatie Lesweek: 1 Projectgroep: Vision Namen: Martijn Robben Natasha Wiesemann Elisa Groot Ocko Geserick

Nadere informatie

Jeugdwerkloosheid. Regionale jongeren delen ervaringen. OCD november 2010

Jeugdwerkloosheid. Regionale jongeren delen ervaringen. OCD november 2010 Jeugdwerkloosheid Regionale jongeren delen ervaringen OCD november 2010 Presentatie opbouw Regionale cijfers Werkwijze en begeleiding UWV Ervaringen van jongeren Waardering van jongeren Wensen van jongeren

Nadere informatie

Meldpunt Vossenschade: een overzicht voor 2012

Meldpunt Vossenschade: een overzicht voor 2012 Pagina 1 van 5 Meldpunt Vossenschade: een overzicht voor 2012 Inleiding Sinds 2007 beschikt de over een meldpunt Vossenschade. Om dit meldpunt meer bekendheid te geven voor heel Vlaanderen werd in januari

Nadere informatie

Betreft Raadsvoorstel autonome posten Berap I en actualisatie exploitatie 2008 Steinerbos

Betreft Raadsvoorstel autonome posten Berap I en actualisatie exploitatie 2008 Steinerbos Betreft Raadsvoorstel autonome posten Berap I en actualisatie exploitatie 2008 Steinerbos Vergaderdatum 18 december 2008 Gemeenteblad 2008 / 217 Agendapunt 16 Aan de Raad Voorstel De gemeenteraad wordt

Nadere informatie

SAMENVATTING LANDELIJK ZORGONDERZOEK. Bureau D & O. Hoevelaken, oktober 2015

SAMENVATTING LANDELIJK ZORGONDERZOEK. Bureau D & O. Hoevelaken, oktober 2015 SAMENVATTING LANDELIJK ZORGONDERZOEK Bureau D & O 2015 Hoevelaken, oktober 2015 INHOUDSOPGAVE VOORWOORD... 1 1 INLEIDING... 3 2 BEOORDELING AANBIEDERS ZORGVERZEKERINGEN... 5 3 AANTAL ZORGPOLISSEN... 7

Nadere informatie

Klimaatverandering & schadelast. April 2015

Klimaatverandering & schadelast. April 2015 Klimaatverandering & schadelast April 2015 Samenvatting Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek, onderdeel van het Verbond, heeft berekend in hoeverre de klimaatscenario s van het KNMI (2014) voor klimaatverandering

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018. 2500 EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018. 2500 EA Den Haag > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Directoraat-Generaal Bestuur en Wonen Directie Woningmarkt Turfmarkt

Nadere informatie

UITSLAGEN WONEN ENQUÊTE

UITSLAGEN WONEN ENQUÊTE UITSLAGEN WONEN ENQUÊTE 3 E KWARTAAL 211 Gemaakt voor NVM Wonen Gemaakt door NVM Data & Research Inhoudsopgave 1 Introductie enquête... 3 1.1 Periode... 3 1.2 Respons... 3 2 Staat van de woningmarkt...

Nadere informatie

WMO MONITOR KWARTAAL : Samenvatting belangrijkste bevindingen

WMO MONITOR KWARTAAL : Samenvatting belangrijkste bevindingen WMO MONITOR KWARTAAL 4 211: Samenvatting belangrijkste bevindingen Financieel De totale overschrijding van de budgetten is in de loop van 211 teruggelopen en komt uit op 272.756. Na het tweede kwartaal

Nadere informatie

Controle protocol. 1 Doelstelling. 2 Eisen en aanwijzingen. 3 Toleranties en gewenste zekerheid

Controle protocol. 1 Doelstelling. 2 Eisen en aanwijzingen. 3 Toleranties en gewenste zekerheid Controle protocol 1 Doelstelling Het CZ Fonds moet voldoen aan de eisen van het convenant vastgelegd in 1998 tussen Zorgverzekeraars Nederland en de overheid van de Besteding Reserves Voormalige Vrijwillige

Nadere informatie

Hypotheek Index Q1 2017

Hypotheek Index Q1 2017 Hypotheek Index Q1 2017 De Hypotheker vergeleek de cijfers in 2017 met die van 2016. Ontwikkeling rentevaste periode Ten opzichte van een jaar geleden wint een hypotheek met een rentevaste periode van

Nadere informatie

Omgekeerd Inzamelen. Effectrapportage fase 1 Dalfsen, Hattem, Oost Gelre, Zwartewaterland 2013

Omgekeerd Inzamelen. Effectrapportage fase 1 Dalfsen, Hattem, Oost Gelre, Zwartewaterland 2013 Omgekeerd Inzamelen Effectrapportage fase 1 Dalfsen, Hattem, Oost Gelre, Zwartewaterland 2013 Inleiding De gemeenten Dalfsen, Hattem, Oost Gelre en Zwartewaterland zijn in 2013 gestart met fase 1 van omgekeerd

Nadere informatie

Verschillenanalyse effect nieuwe BKR. Samenvatting. Inleiding. datum Directie Kinderopvang, Ministerie SZW. aan

Verschillenanalyse effect nieuwe BKR. Samenvatting. Inleiding. datum Directie Kinderopvang, Ministerie SZW. aan Verschillenanalyse effect nieuwe BKR datum 15-8-2018 aan van Directie Kinderopvang, Ministerie SZW Lucy Kok en Tom Smits, SEO Economisch Onderzoek Rapportnummer 2018-78 Copyright 2018 SEO Amsterdam. Alle

Nadere informatie

Ontwikkeling bijstandsuitkeringen Drechtsteden 2014, 2015 en ,0% -7,5% -5,0% -2,5% 0,0% 2,5% 5,0% 7,5% 10,0%

Ontwikkeling bijstandsuitkeringen Drechtsteden 2014, 2015 en ,0% -7,5% -5,0% -2,5% 0,0% 2,5% 5,0% 7,5% 10,0% Horizontale as: % +/- t.o.v. jaar eerder Bijstandsuitkeringen Ontwikkeling bijstandsuitkeringen 24, 25 en 26 -, -7,5% -5, 2 5% 24 5% 26 25-2,5%, 2,5% 5, -5% - -5% -2 7,5%, Verticale as: afwijking t.o.v.

Nadere informatie

fjj; K provincie ^S& groningen

fjj; K provincie ^S& groningen fjj; K provincie ^S& groningen m bezoekadres: Martinilcerkhof 12 Aan Provinciale Staten postadres: algemeen telefoonnr: Postbus 610 9700 AP Groningen 050 316 49 II algemeen faxnr.: www.provinciegroningen.nl

Nadere informatie

http://www.rivas.nl Alle Rivas Pashouders op vertoon van de Rivas Pas Per Rivas Pas maximaal 4 gezinsleden (per dag)

http://www.rivas.nl Alle Rivas Pashouders op vertoon van de Rivas Pas Per Rivas Pas maximaal 4 gezinsleden (per dag) Fact Sheet Rivas Betreft afspraak met Rivas Zorggroep http://www.rivas.nl Begindatum 01-04-2012 Einddatum 31-12-2012 Geldig voor Alle Rivas Pashouders op vertoon van de Rivas Pas Per Rivas Pas maximaal

Nadere informatie

O O * Ontwikkeling OZB

O O * Ontwikkeling OZB O16.001974 O16.001974* Ontwikkeling OZB 1. Inleiding 1.1 Aanleiding van deze notitie Op 30 juni 2016 heeft wethouder Offinga toegezegd om een notitie in de vorm van actieve info aan de raad te verstrekken

Nadere informatie

Ontwikkeling bijstandsuitkeringen Drechtsteden 2014 en ,0% -7,5% -5,0% -2,5% 0,0% 2,5% 5,0% 7,5% 10,0%

Ontwikkeling bijstandsuitkeringen Drechtsteden 2014 en ,0% -7,5% -5,0% -2,5% 0,0% 2,5% 5,0% 7,5% 10,0% Horizontale as: % +/- t.o.v. jaar eerder Bijstandsuitkeringen Ontwikkeling bijstandsuitkeringen 24 en 25 - -7,5% - 2% 5% % 5% 25-2,5% % -5% -% -5% -2% 24 2,5% 7,5% Verticale as: afwijking t.o.v. landelijk

Nadere informatie

Ontwikkelingen in de stadsdelen

Ontwikkelingen in de stadsdelen 21 14 In de eerste drie kwartalen van 14 is het totaal aantal transacties met een stijging van 4% sterk toegenomen ten opzichte van de eerste drie kwartalen van 1. De markt lijkt bezig met een sterke opleving.

Nadere informatie

Gevolgen invoering Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie

Gevolgen invoering Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie Gevolgen invoering Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie Project: 0468 In opdracht van: Zorgverzekeraars Nederland Auteur: Philip Mokveld/Marieke Smit Datum: 23 mei 2007 Vektis BV Sparrenheuvel 18 3708

Nadere informatie

BIJLAGE 1. adviesscenario. Inleiding

BIJLAGE 1. adviesscenario. Inleiding BIJLAGE 1. adviesscenario Inleiding Het adviesscenario bestaat uit een onderdeel A, een onderdeel B en als laatste een onderdeel C. In onderdeel A is onderzoek gedaan naar de effecten die betrekking hebben

Nadere informatie

Wajongers aan het werk met loondispensatie

Wajongers aan het werk met loondispensatie Wajongers aan het werk met loondispensatie UWV, Directie Strategie, Beleid en Kenniscentrum Dit memo gaat in op de inzet van loondispensatie bij Wajongers en op werkbehoud en loonontwikkeling. De belangrijkste

Nadere informatie

H.Heijerman / april 2018

H.Heijerman / april 2018 steller telefoonnummer email Agendapunt commissie: 5.2 H.Heijerman 3792 hendrikjan.heijerman@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 687471/733879 19 april 2018 portefeuillehouder wethouder

Nadere informatie

Uw koopkracht in de toekomst

Uw koopkracht in de toekomst Een goed gesprek over Uw koopkracht in de toekomst Nadenken over de toekomst. Dat is wat ons kantoor dagelijks doet. De toekomst van u, en die van de andere relaties van ons kantoor. De ene keer gaat het

Nadere informatie

Neimed Krimpbericht. Potentiële beroepsbevolking Limburg MEI 2014

Neimed Krimpbericht. Potentiële beroepsbevolking Limburg MEI 2014 MEI 214 Neimed Krimpbericht Potentiële beroepsbevolking Voor de ontwikkeling van het aanbod van arbeidskrachten is de potentiële beroepsbevolking van belang. Deze leeftijdsgroep daalt in al sinds 1995.

Nadere informatie

8.1 Voorraadwaardering

8.1 Voorraadwaardering 8.1 Voorraadwaardering 8.1.2 Toystore A. Eindvoorraad In eenheden: 450 beginvoorraad 90 125 95 aankopen 200 150-80 -110 verkopen -280 eindvoorraad: 640 Het aantal verkochte goederen is: 80 110 280 470

Nadere informatie

Marktscan Mondzorg Publicatie prijsontwikkeling januari 2012

Marktscan Mondzorg Publicatie prijsontwikkeling januari 2012 2012 Marktscan Mondzorg Publicatie prijsontwikkeling januari 2012 Per 1 januari 2012 zijn de prijzen voor de mondzorg met een driejarig experiment vrijgegeven. De minister heeft de NZa hierbij de opdracht

Nadere informatie

Marktscan Mondzorg Publicatie prijsontwikkeling januari 2012

Marktscan Mondzorg Publicatie prijsontwikkeling januari 2012 2012 Marktscan Mondzorg Publicatie prijsontwikkeling januari 2012 Per 1 januari 2012 zijn de prijzen voor de mondzorg met een driejarig experiment vrijgegeven. De minister heeft de NZa hierbij de opdracht

Nadere informatie

Evalueren van beleid. Research voor Beleid (Panteia Groep) Auteur: Christel Scholten

Evalueren van beleid. Research voor Beleid (Panteia Groep) Auteur: Christel Scholten Evalueren van beleid Research voor Beleid (Panteia Groep) Auteur: Christel Scholten Datum: 14 april 2008 Research voor Beleid - Sociaal wetenschappelijk beleidsonderzoek - Zorg en Welzijn, Arbeidsmarkt,

Nadere informatie

Marktontwikkelingen varkenssector

Marktontwikkelingen varkenssector Marktontwikkelingen varkenssector 1. Inleiding In de deze nota wordt ingegaan op de marktontwikkelingen in de varkenssector in Nederland en de Europese Unie. Waar mogelijk wordt vooruitgeblikt op de te

Nadere informatie

Sprekende Cijfers. Halfjaarrapport Woningmarkt Regio Arnhem '08

Sprekende Cijfers. Halfjaarrapport Woningmarkt Regio Arnhem '08 Sprekende Cijfers Halfjaarrapport Woningmarkt Regio Arnhem '08 Woningmarktrapportage Arnhem 8/1 Inleiding Voor u ligt de eerste lokale sprekende cijfers rapportage van Strijbosch Thunnissen Research. Arnhem.

Nadere informatie

Bijlage 1: Model Bestuursverklaring subsidieverantwoording Den Haag

Bijlage 1: Model Bestuursverklaring subsidieverantwoording Den Haag Bijlage 1: Model Bestuursverklaring subsidieverantwoording Den Haag Het bestuur van ( INSTELLING) te (ZETEL INSTELLING) verstrekt deze bestuursverklaring bij de subsidieverantwoording over de periode.

Nadere informatie

Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening 2017 van Samenwerkingsstichting Kans & Kleur gecontroleerd.

Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening 2017 van Samenwerkingsstichting Kans & Kleur gecontroleerd. Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Aan: de Raad van Toezicht Samenwerkingsstichting Kans & Kleur A. Verklaring over de in het jaarverslag opgenomen jaarrekening 2017 Ons oordeel Wij hebben

Nadere informatie

Aanleiding voor het onderzoek

Aanleiding voor het onderzoek Aanleiding voor het onderzoek Gemeente Heerlen, juni 2013, alle zondagen koopzondag; wekelijkse koopzondag Centrum gestart m.i.v. september 2013 Heroverweging wekelijkse koopzondag in 2015 Breed gedragen

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over de Sociale Verzekeringsbank te Zaanstad. Datum: 5 februari 2015 Rapportnummer: 2015/021

Rapport. Rapport over een klacht over de Sociale Verzekeringsbank te Zaanstad. Datum: 5 februari 2015 Rapportnummer: 2015/021 Rapport Rapport over een klacht over de Sociale Verzekeringsbank te Zaanstad. Datum: 5 februari 2015 Rapportnummer: 2015/021 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) is

Nadere informatie

Webshop Dashboard. Inkoopmodule

Webshop Dashboard. Inkoopmodule Webshop Dashboard Inkoopmodule Shoxl Dashboard Inkoopordermodule 2012 v2 1 Copyright Integrace BV 2012 1. Introductie Met de inkoopmodule van het Dashboard beheert u uw inkooporders. Inkooporders kunnen

Nadere informatie

ONDERZOEKS RESULTATEN ABSTRACT. Ir An Deckers. De uitgevoerde onderzoeken: omschrijving en resultaten

ONDERZOEKS RESULTATEN ABSTRACT. Ir An Deckers. De uitgevoerde onderzoeken: omschrijving en resultaten ABSTRACT Dit document bevat de korte beschrijving en interpretatie van de onderzoeken rond de mogelijke impact van de I9 waterfles op de vitaliteit van het water en van de watergebruikers. Ir An Deckers

Nadere informatie

Algemene Vergadering van Aandeelhouders Zeeland Seaports

Algemene Vergadering van Aandeelhouders Zeeland Seaports Algemene Vergadering van Aandeelhouders Zeeland Seaports datum vergadering: 19 december 2014 agendapunt: datum stuk: onderwerp: vennootschapslening ZSP aan WarmCO2 Inleiding Begin 2013 was de continuïteit

Nadere informatie

memo aan de gemeenteraad

memo aan de gemeenteraad memo aan de gemeenteraad aan de gemeenteraad dossiernummer 1234 onderwerp Memo Evaluatie Groenhovenbad van het college van burgemeester en wethouders datum 13 juni 2017 memo 1. Memo Evaluatie Groenhovenbad

Nadere informatie

Het onderzoek van Kamernet.nl geeft u inzicht in de ontwikkelingen op de kamermarkt van Nederland over het jaar 2009.

Het onderzoek van Kamernet.nl geeft u inzicht in de ontwikkelingen op de kamermarkt van Nederland over het jaar 2009. Periode: 2009 Kamermarkt Gebied: Nederland Onderdeel Kamers Het onderzoek van Kamernet.nl geeft u inzicht in de ontwikkelingen op de kamermarkt van Nederland over het jaar 2009. Huurprijs kamers stijgt

Nadere informatie

3 november 2014. Inleiding

3 november 2014. Inleiding 3 november 2014 Inleiding In 2006 publiceerde het KNMI vier mogelijke scenario s voor toekomstige veranderingen in het klimaat. Het Verbond van Verzekeraars heeft vervolgens doorgerekend wat de verwachte

Nadere informatie

Formulier ten behoeve van het indienen van vragen als bedoeld in artikel 4.27 van het Reglement van Orde VV en commissies Delfland

Formulier ten behoeve van het indienen van vragen als bedoeld in artikel 4.27 van het Reglement van Orde VV en commissies Delfland Formulier ten behoeve van het indienen van vragen als bedoeld in artikel 4.27 van het Reglement van Orde VV en commissies Delfland Omschrijving problematiek In de commissie BOB heeft Water Natuurlijk meerdere

Nadere informatie

Inleiding. Klanttevredenheidsonderzoek 2e helft 2007

Inleiding. Klanttevredenheidsonderzoek 2e helft 2007 Klanttevredenheidsonderzoek 2e helft 2007 Inleiding Alarm Control Nederland BV is een door het Ministerie van Justitie erkende Particuliere Alarmcentrale. De dienstverlening van Alarm Control Nederland

Nadere informatie

Investeren in ontwikkelingen. De reserve ontwikkelingsinvesteringen nader beschouwd.

Investeren in ontwikkelingen. De reserve ontwikkelingsinvesteringen nader beschouwd. Investeren in ontwikkelingen De reserve ontwikkelingsinvesteringen nader beschouwd. B&W 11 februari 2003 1. INLEIDING 1.1. Algemeen In de notitie Ruimte voor ontwikkelen van de ruimte voorstel tot het

Nadere informatie

Addendum. Model Jaarverslaggeving 2013 CAK Protocol Accountantsonderzoek 2013 CAK

Addendum. Model Jaarverslaggeving 2013 CAK Protocol Accountantsonderzoek 2013 CAK Addendum Model Jaarverslaggeving 2013 CAK Protocol Accountantsonderzoek 2013 CAK maart 2014 Inhoud 1. Inleiding 5 2. Model Jaarverslaggeving 2013 CAK 7 2.1 Korting Wtcg Zorg zonder Verblijf 7 2.2 Korting

Nadere informatie

Graydon Kwartaalmonitor. Kwartaal

Graydon Kwartaalmonitor. Kwartaal Graydon kwartaal monitor Kwartaal 3 216 1 Inhoud Inleiding 3 Persbericht 4 Overzicht per branche 6 Vergelijking Q1-216, Q2 216 en Starters per branche 7 Opheffingen per branche 8 Faillissementen per branche

Nadere informatie

CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT Aan: de Gemeente Delft en de Raad van Commissarissen van Werkse! Verklaring over de jaarrekening 2016 Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening 2016 van

Nadere informatie

Enquête toeristisch-recreatieve aanbod in Zuid-Limburg en de Euregio

Enquête toeristisch-recreatieve aanbod in Zuid-Limburg en de Euregio Enquête toeristisch-recreatieve aanbod in Zuid-Limburg en de Euregio Beoordeling van het vrijetijds- aanbod in Zuid- Limburg en de regio door de geënquêteerden Er is van alles te doen in de regio. Volgens

Nadere informatie

Analyse van de vooraanmeldingen voor de lerarenopleidingen

Analyse van de vooraanmeldingen voor de lerarenopleidingen Analyse van de vooraanmeldingen voor de lerarenopleidingen Aanmelding voor opleidingen tot vo docent steeds vroeger, pabo trekt steeds minder late aanmelders juni 2009 Inleiding Om de (toekomstige) leraartekorten

Nadere informatie

Welke keuzes je ook maakt, sluiting, renovatie, nieuwbouw niet iedereen is tevreden.

Welke keuzes je ook maakt, sluiting, renovatie, nieuwbouw niet iedereen is tevreden. Van: Openluchtzwembad Klarenbeek Jan van Olmen Deze tekst kan ik helaas niet presenteren tijdens de expertmeeting i.v.m. de drukte in het openluchtbad. Inleiding. In Arnhem hebben wij een vergelijkbare

Nadere informatie

Marktontwikkeling koopwoningen

Marktontwikkeling koopwoningen 0,0 0,2 0, 0, 0,10 0,0 0,00 9 Woningen worden weer verkocht als (te) warme broodjes De verkoopquote is sinds het vierde kwartaal van 1 gestegen van % naar 2%, een stijging van procentpunten. De verkoopquote

Nadere informatie

Marktontwikkeling koopwoningen

Marktontwikkeling koopwoningen 7 0,0 0, 0,20 0, 0,10 0,05 0,00 16 201 Het dieptepunt voorbij In 2012 werd de Amsterdamse woningmarkt hard geraakt door de Europese Schuldencrisis. De Amsterdamse woningmarkt verloor in 2012 in toenemende

Nadere informatie

ZOMERKAMP. onderzoek 2012

ZOMERKAMP. onderzoek 2012 ZOMERKAMP onderzoek 2012 Lorem Ipsum 2 Het gaat goed met de zomerkampen in Nederland! Door jeugdkamp.net In maart 2012 benaderde jeugdkamp.net ruim 80 organisatoren van jeugd- en zomerkampen met het verzoek

Nadere informatie

Kees begint voor zichzelf (of niet)!

Kees begint voor zichzelf (of niet)! Kees begint voor zichzelf (of niet)! Bij de beantwoording van de vragen 10 tot en met 14 moet je soms gebruikmaken van informatiebron 6 in de bijlage. Deze staat helemaal onderaan Kees Baving is ontslagen.

Nadere informatie

Graydon Kwartaalmonitor. Kwartaal

Graydon Kwartaalmonitor. Kwartaal Graydon kwartaal monitor Kwartaal 1 1 Inhoud Inleiding 3 Persbericht 4 Per branche Overzicht Q3 216, Q4 216 en Q1 6 Starters per branche 7 Faillissementen per branche 8 Opheffingen per branche 9 Netto-groei

Nadere informatie

FAILLISSEMENTSVERSLAG Nummer: 6 Datum: 4 juni 2015

FAILLISSEMENTSVERSLAG Nummer: 6 Datum: 4 juni 2015 FAILLISSEMENTSVERSLAG Nummer: 6 Datum: 4 juni 2015 In dit verslag worden de werkzaamheden en de stand van de boedel beschreven over de afgelopen periode. De curator baseert zich op aangetroffen gegevens

Nadere informatie

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 11G200479 420138 / 420138. J.W. Hofman T.H. Timmers. Lease kantoorgebouw Hazenweg (stadskantoor). 08 Inwoners en bestuur

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 11G200479 420138 / 420138. J.W. Hofman T.H. Timmers. Lease kantoorgebouw Hazenweg (stadskantoor). 08 Inwoners en bestuur SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 11G200479 420138 / 420138 J.W. Hofman T.H. Timmers PF Mu ONDERWERP AGENDANUMMER Lease kantoorgebouw Hazenweg (stadskantoor).

Nadere informatie

Pakketaanbieding de Online oefentherapeut. Pakketaanbieding. De online oefentherapeut

Pakketaanbieding de Online oefentherapeut. Pakketaanbieding. De online oefentherapeut Pakketaanbieding De online oefentherapeut zomer 2015 1 Aanbieding 1. Om maximaal gebruik te maken van de online middelen die beschikbaar zijn tegen een behapbare inzet voor de drukbezette oefentherapeut

Nadere informatie

IPA-ACON ASSURANCE B.V.

IPA-ACON ASSURANCE B.V. m IPA-ACON ASSURANCE B.V. Wilhelmlnapark 8-9 Telefoon 03-5319539 Aan het Algemeen Bestuur van de gemeenschappelijke regeling Milieu en Afval Kop van Noord-Holland Postbus 8 1740 AA SCHAGEN Reg.nr. : 1003473/15/336/83

Nadere informatie

AccountView Go Workflow documenten handleiding

AccountView Go Workflow documenten handleiding AccountView Go Workflow documenten handleiding Workflow AccountView Go Pagina 1 van 12 Inhoud 1 Business Case... 3 1.1 Maandelijkse rapporten... 3 1.1.1 BTW Aangifte... 3 1.1.2 Openstaande posten debiteuren...

Nadere informatie

Agendapunt: 8 Panel Duidelijk Deurbeleid

Agendapunt: 8 Panel Duidelijk Deurbeleid Agendapunt: 8 Panel Duidelijk Deurbeleid Voor de gemeenteraadsvergadering d.d.: 26 februari 2007 Registratienummer: CS/Kab/2006/287 Portefeuillehouder: Krikke Raadscommissie advies: Veiligheid, Financiën

Nadere informatie

Kwartaalrapportage Arbeidsmarkt Breda 2009

Kwartaalrapportage Arbeidsmarkt Breda 2009 Kwartaalrapportage Arbeidsmarkt Breda 2009 Economische krimp in 2009 Aantal vacatures sterk gedaald Werkloosheid in Breda stijgt me 14% Bredase bijstand daalt minimaal Bijstand onder jongeren sterk gestegen

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Overige gegevens Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Aan: de Raad van Toezicht van De Nederlandse Hartstichting Verklaring over de in het jaarverslag opgenomen jaarrekening Wij vinden dat

Nadere informatie

In D&H: 11-03-2014 Steller: E. Lodder BMZ 01-04-2014 Telefoonnummer: 5881 SKK Afdeling: Management ondersteuning In AB: Portefeuillehouder: Kromwijk

In D&H: 11-03-2014 Steller: E. Lodder BMZ 01-04-2014 Telefoonnummer: 5881 SKK Afdeling: Management ondersteuning In AB: Portefeuillehouder: Kromwijk COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HOOGHEEMRADEN COMMISSIE BMZ ALGEMEEN BESTUUR Agendapunt 5 Onderwerp: Evaluatie systeem en onderwerpen begrotingswijzigingen Nummer: 796075 In D&H: 11-03-2014 Steller: E. Lodder

Nadere informatie