INDEX VOOR DE RAADSVERGADERING VAN 3 JULI 2008

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INDEX VOOR DE RAADSVERGADERING VAN 3 JULI 2008"

Transcriptie

1 INDEX VOOR DE RAADSVERGADERING VAN 3 JULI Opening Vaststellen van de agenda Notulen van de openbare raadsvergadering van 15 mei Overzicht van brieven gericht aan het Presidium c.q. de gemeenteraad (raadsvoorstel no. 2008/064/1) Hamerstukken 5. Voorstel van het college inzake het planschadeverzoek van de heer Bisschop (raadsvoorstel no. 2008/050/1) Voorstel van het college inzake het planschadeverzoek van de heer Roelofs (raadsvoorstel no. 2008/038/1) Voorstel van het college tot het beschikbaar stellen van extra middelen voor het intensiveren van het jeugd- en jongerenbeleid en kindervakantiewerk (raadsvoorstel no. 2008/063/1) Voorstel van het college inzake jaarrekening 2007 en begroting 2009 Westrom (raadsvoorstel no. 2008/055/1) Voorstel van het college inzake ontwikkelingsvisie Componistenbuurt-Oost (raadsvoorstel no. 2008/ 054/1) Voorstel van het college tot wijziging van de Legesverordening 2008 (raadsvoorstel no. 2008/059/1) Voorstel van het college inzake lokale regels en handhaving van muziekgeluid in het kader van de Wet milieubeheer (raadsvoorstel no. 2008/060/1) Voorstel van het college inzake onttrekking aan het openbaar verkeer van (een gedeelte) van de Keulsebaan, de Marie Curieweg, de Ada Byronweg, de W. van Blitterswijckstraat, de A. Tackoenstraat, de Godfried Gilkensstraat, de Hendrik Uwenstraat en de Tilman van Breestraat (raadsvoorstel no. 2008/057/1) Voorstel van het college inzake de jaarrekening 2007 van de Regio Noord- en Midden-Limburg (raadsvoorstel no. 2008/066/1) Voorstel van het college inzake de begroting 2009 van de Regio Noord- en Midden-Limburg (raadsvoorstel no. 2008/66/1) Voorstel van het college inzake het vaststellen van de gemeenschappelijke regeling veiligheidsregio Noord- en Midden-Limburg (raadsvoorstel no. 2008/68/1) Voorstel van het college inzake de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (raadsvoorstel no. 2008/058/1) Bespreekstukken 17. Voorstel van het college inzake Jaarverantwoording 2007 (raadsvoorstel no. 2008/031/1) Voorstel van het college inzake de Financiële Kadernota 2009 (raadsvoorstel no. 2008/061/1) Voorstel van het college met een concept van de Strategische Visie Roermond Voorstel van het college inzake het COT-onderzoek en vervolg veiligheidsmaatregelen (raadsvoorstel no. 2008/067/1) Verzoek om opneming van een islamitische basisschool in het scholenplan vanaf 1 augustus 2009 (raadsvoorstel no. 2008/048/1) Voorstel van het college inzake voorbereidingskrediet N271 en de Hollestraat te Swalmen (raadsvoorstel no. 2008/004/1) Voorstel van het college inzake het Milieubeleidsplan gemeente Roermond (raadsvoorstel no. 2008/051/1) Voorstel van het college inzake een krediet voor de herinrichting westzijde Munsterplein e.o. (raadsvoorstel no. 2008/052/1) a. Motie van de VVD-fractie inzake onderzoek naar mogelijke verplaatsing coffeeshop(s) Vragenuur Afscheid Jos Becks Sluiting

2 2

3 Openbare raadsvergadering, gehouden op 3 juli 2008 VIERDE VERGADERING Aanwezig: de heer H.M.J.M. van Beers, burgemeester; de heer J. Vervuurt, griffier; de dames W.H.M.A. van Beers (S.P.), C.A.H.M. Ceulemans (V.V.D.), R. Moussaoui (V.V.D.), H. Pilz-van Elven (D.S.), A.H. Tegelbeckers (C.D.A.) en E.M. Thissen- Heynen (P.v.d.A.) en de heren H.J.M. Achten (V.V.D.), A. Bayrak (P.v.d.A.), F.J.H.J. Becks (V.V.D.), J.T.M. Breugelmans (C.D.A.), L.J.M. Daamen (D.S), F.J. van Dael (C.D.A.), L.G.A. Guffens (C.D.A.), P.G.M.A.B. Heijnen (B.B.R.), M.J. Huurdeman (V.V.D.), H.J.A. Jacobs (C.D.A.), T.M.M. Janssen Steenberg (S.P.), E.F.J.M. Lomans (V.V.D.), J.F.H. Lucas (B.B.R.), S. Öztürk (P.v.d.A.), A.C.P. Peters (V.V.D.), J.M. Peters (V.V.D.), J. Puper (V.V.D.), H.H. Ramakers (D.S.), G.J. van Walsum (P.v.d.A.) en M.T.A. Werson (B.B.R.), leden. Tevens aanwezig: de heren H. Boots B.B.R.), W.A.J. Kemp (C.D.A.), T.J.J.M. Schreurs (V.V.D.), G.H.G.M. Smeets (D.S.), G. IJff (P.v.d.A.) en J.F.B. van Rey (V.V.D.), wethouders. Afwezig: mevrouw M.A.J. Smitsmans-Burhenne (GroenLinks) en de heren F.M.A. van Ballegooij (S.P.), L.W.M. Coenen (Stadspartij Roermond), R. Özdemir (GroenLinks) en E.K. Ramdani (P.v.d.A.). Secretaris: mevrouw E.J.M. Paulussen, gemeentesecretaris.

4 Opening. De voorzitter (de heer Van Beers) opent te uur de vergadering en verzoekt een moment stilte om eenieder in de gelegenheid te stellen tot een gebed of overweging. (Het voorzitterschap wordt hierna overgedragen aan de heer A.C.P. Peters.) De voorzitter: Dames en heren, ik heet u allen van harte welkom in deze raadsvergadering, in het bijzonder de mensen thuis die voor de buis onze beraadslagingen volgen. Het bijzondere van deze raadsvergadering is dat ze om negen uur s ochtends begint, terwijl we normaal gesproken pas om zes uur s avonds bijeen komen. Tegen die tijd hopen we vandaag al lang en breed klaar te zijn. In deze vergadering sluiten we het eerste halfjaar 2008 af. Voor deze vergadering zijn veel onderwerpen geagendeerd, die we alle de tijd willen geven die ze verdienen, vandaar dit vroege aanvangstijdstip. Het is de bedoeling tot ongeveer half één vier bespreekstukken te behandelen en dan een lunchpauze in te lassen, waarna de vergadering omstreeks twee uur zal worden heropend. Rond vijf uur hopen we de beraadslagingen dan met een goed gevoel te kunnen afsluiten. Bericht van verhindering is ontvangen van de heren Özdemir en Ramdani. De dames Tegelbeckers en Smitsmans en de heren Achten en Coenen hebben laten weten later ter vergadering te zullen komen. Verschillende leden van het college hebben vandaag ook andere zaken te behartigen, maar zullen proberen aanwezig te zijn op de momenten dat hun aanwezigheid is vereist; eventueel zullen we hen moeten oproepen als dat nodig zou zijn. Vandaag hebben we voor het eerst de beschikking over een ringleiding in deze vergadering. Wees dus voorzichtig als u iets zegt, want u kunt wel denken dat wij het niet horen, maar dat zal vanaf nu wel degelijk het geval zijn! Als stemmingsnummer wordt getrokken nr. 8, zodat eventuele stemmingen zullen aanvangen bij de heer Janssen Steenberg. 2. Vaststellen van de agenda. De heer Puper: Mijnheer de voorzitter. Op onze tafels zijn verschillende moties gedeponeerd waaraan ook nummers zijn verbonden. Is in het presidium ook een afspraak gemaakt over het moment van indienen van de moties, of is dat gewoon des partijs? De voorzitter: Als u moties wilt indienen die vreemd zijn aan de orde van de dag, dient u ze nu aan te kondigen. De heer Puper: Dat is inderdaad het geval. Wij willen een motie indienen met het verzoek een onderzoek in te stellen naar een mogelijke verplaatsing van de coffeeshops. De voorzitter: De motie zal als punt 24a aan de agenda worden toegevoegd. De heer Puper: Ik attendeer er voorts op dat ik heb aangekondigd van het vragenuur gebruik te willen maken.

5 167 De voorzitter: Dat is bekend. De agenda wordt aldus gewijzigd vastgesteld. 3. Notulen van de openbare raadsvergadering van 15 mei Zonder beraadslaging en zonder hoofdelijke stemming worden deze notulen ongewijzigd vastgesteld. 4. Overzicht van brieven gericht aan het Presidium c.q. de gemeenteraad (raadsvoorstel no. 2008/064/1). Zonder beraadslaging en zonder hoofdelijke stemming wordt ingestemd met de door het Presidium voorgestelde wijze van afhandeling. Unaniem door de commissie(s) akkoord bevonden voorstellen. 5. Voorstel van het college inzake het planschadeverzoek van de heer Bisschop (raadsvoorstel no. 2008/050/1). 6. Voorstel van het college inzake het planschadeverzoek van de heer Roelofs (raadsvoorstel no. 2008/038/1). 7. Voorstel van het college tot het beschikbaar stellen van extra middelen voor het intensiveren van het jeugd- en jongerenbeleid en kindervakantiewerk (raadsvoorstel no. 2008/063/1). 8. Voorstel van het college inzake jaarrekening 2007 en begroting 2009 Westrom (raadsvoorstel no. 2008/055/1). 9. Voorstel van het college inzake ontwikkelingsvisie Componistenbuurt-Oost (raadsvoorstel no. 2008/ 054/1). 10. Voorstel van het college tot wijziging van de Legesverordening 2008 (raadsvoorstel no. 2008/059/1). 11. Voorstel van het college inzake lokale regels en handhaving van muziekgeluid in het kader van de Wet milieubeheer (raadsvoorstel no. 2008/060/1). 12. Voorstel van het college inzake onttrekking aan het openbaar verkeer van (een gedeelte) van de Keulsebaan, de Marie Curieweg, de Ada Byronweg, de W. van Blitterswijckstraat, de A. Tackoenstraat, de Godfried Gilkensstraat, de Hendrik Uwenstraat en de Tilman van Breestraat (raadsvoorstel no. 2008/057/1). 13. Voorstel van het college inzake de jaarrekening 2007 van de Regio Noord- en Midden-Limburg (raadsvoorstel no. 2008/066/1). 14. Voorstel van het college inzake de begroting 2009 van de Regio Noord- en Midden-Limburg (raadsvoorstel no. 2008/66/1).

6 Voorstel van het college inzake het vaststellen van de gemeenschappelijke regeling veiligheidsregio Noord- en Midden-Limburg (raadsvoorstel no. 2008/68/1). 16. Voorstel van het college inzake de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (raadsvoorstel no. 2008/058/1). Zonder beraadslaging en zonder hoofdelijke stemming wordt besloten overeenkomstig deze voorstellen van burgemeester en wethouders en de daarbij behorende ontwerpbesluiten. Alle portefeuilles. 17. Voorstel van het college inzake Jaarverantwoording 2007 (raadsvoorstel no. 2008/031/1). De heer Janssen Steenberg: Mijnheer de voorzitter. Tijdens de behandeling van de Jaarverantwoording 2006 heeft onze fractie er een punt van gemaakt dat voor die jaarverantwoording geen rechtmatigheidsverklaring was verkregen. Het is een positieve ontwikkeling dat die verklaring voor de Jaarverantwoording 2007 wel is verkregen. De SP-fractie heeft geconstateerd dat het college erg creatief is geweest met het op orde brengen van de financiële huishouding. Ik ga u vermoeien met enige cijfers die dit illustreren. De totale lasten bedroegen in ,-, de totale baten kwamen uit op ,-, wat een verlies oplevert van ,-. Vervolgens is een manier van boekhouden toegepast die ons tot het oordeel heeft gebracht dat wel erg creatief tewerk is gegaan. Aan de reserves wordt namelijk een bedrag van ruim 42 miljoen overgeboekt en teruggeboekt een bedrag van 47 miljoen. Het verschil is 5 miljoen en verminderd met het tekort van ,- levert dat een positief saldo op van ,-, en laat dat nu het positieve saldo zijn waarmee het college naar de media is gegaan! Ik hoop overigens dat iedereen deze cijferbrij heeft kunnen volgen. Uit de bevolkingscijfers blijkt dat de ontgroening van Roermond niet spectaculair is. Echter: welke jongeren verlaten Roermond en welke jongeren blijven hier wonen? Wij hebben de indruk dat vooral hoog opgeleide jongeren naar elders verhuizen, waardoor een groot verlies aan kennis en kunde ontstaat die we voor onze stad hard nodig hebben. Kunt u deze ontwikkeling staven? Blijft Roermond te veel achter met laag opgeleide jongeren? Tevens zien wij dat vooral in de binnenstad veel appartementen worden gebouwd voor senioren. Deze appartementen zijn qua prijs meestal niet weggelegd voor jongeren. Vooral om de jeugd meer aan Roermond te binden, moet meer betaalbare woonruimte gerealiseerd worden. Wij maken ons zorgen over de maatregelen in het kader van drang en dwang. Vooral om alcohol- en drugsverslaafden uit de binnenstad te weren, wordt het probleem verplaatst naar andere wijken. Sommigen zoeken hun heil in de Weerd en kamperen daar ook gedurende de nacht, anderen zorgen voor overlast bij de winkelcentra overlast in de zin van overmatig alcoholgebruik, vernielingen en lastig vallen van passanten. Een supermarkt in de Donderberg ziet zich genoodzaakt de goedkope halve liters blikken bier zodanig in prijs te verhogen, dat het de alcoholverslaafden ontmoedigt gebruik te maken van zijn zaak. Het vorig jaar al hebben wij gepleit voor een oplossing van deze

7 169 problemen. Wij zijn van mening dat voor alle betrokkenen een 24-uursopvang moet komen, met daaraan gekoppeld een resocialiseringsprogramma. De SP is niet gelukkig met het inzetten van particuliere beveiligingsbedrijven. Zijn de medewerkers daarvan voldoende toegerust op de zaak? Wij leven in Roermond in een diverse samenleving. Vooral in wijken als Sterrenberg, Vliegeniersbuurt en het Veld wonen veel mensen van allochtone afkomst. Zijn medewerkers van beveiligingsbedrijven daar voldoende in geschoold? Hoe zit het met het maken van onderscheid betreffende de verschillende culturen en achtergronden van deze medebewoners? Bij criminaliteitsbestrijding wordt uitgegaan van repressie. Nog steeds staat Roermond hoog op de ladder van gemeenten waarin de meeste criminaliteit voorkomt. De cijfers liegen er niet om. In totaal zijn in woninginbraken geteld. Daar komen nog bij 144 diefstallen uit garages, schuurtjes en tuinhuisjes. Helpt meer repressie, of zijn er andere mogelijkheden om dit fenomeen van vooral kleine criminaliteit terug te dringen? De burgers van Roermond hebben er veel last van. Het geldt alleen niet voor materiële schade, ook de immateriële schade is groot. Uiteraard kunnen wij het niet laten om het college te bevragen over EDCO. In januari 2007 heeft de gemeente Roermond een intentieovereenkomst met EDCO en de provincie Limburg gesloten. Momenteel zijn er sterke geruchten dat EDCO zich in Roermond wil vestigen vanwege de eventuele bouw van een railterminal aan de te realiseren IJzeren Rijn. Als deze laatste gerealiseerd wordt langs de N280 en de Duitse A52, mag dat van ons. Was bij het sluiten van de intentieovereenkomst bekend dat EDCO zich onder die voorwaarden in Roermond wil vestigen? Zo ja, waarom is dat dan niet bekend gemaakt aan de gemeenteraad, of hebben we hier te maken met een nieuwe ontwikkeling? Wat zijn de gevolgen van deze ontwikkeling voor het huidige historische tracé? Positief zijn wij over de weekmarkten op de Markt en het Munsterplein. Graag zouden wij zien dat ook in de wijken en dorpen week- en maandmarkten worden ingericht. De wijken en dorpen zullen daardoor zeker opfleuren. Een markt heeft niet alleen een koopfunctie, maar ook een sociale. Is het mogelijk hiervoor een onderzoek te starten? De slagzin Roermond, that s all you need is voor ons te veel van het goede. Wij willen vriendelijker zijn voor onze overburen. Daarom stellen wij voor Roermond anders op de kaart te zetten met als slagwoord Roermond, das ist alles was sie brauchen. De SP constateert dat in 2007 meer woningen zijn gebouwd dan gesloopt. Niet duidelijk is echter welke van de 100 gerealiseerde woningen in de herstructureringswijken vallen onder de categorie sociale woningen. In de toekomst wordt het beleid voortgezet van het steeds meer onttrekken van goedkope huurwoningen aan de voorraad. Wat zijn de gevolgen van herstructurering voor complex 307, nu dat complex genoemd is in de lijst van toekomstige projecten? Bijkomend effect van herstructurering is dat de meeste bewoners meer huur moeten gaan betalen, wat grote gevolgen heeft voor hun huishoudboekje. Het besteedbaar inkomen na aftrek van de vaste lasten neemt daardoor af, met als gevolg meer mensen in de armoede. Nog te veel doorgaande wegen missen een vrijliggend fietspad. Ook het lukraak parkeren van auto s op de rijweg zorgt voor problemen en gevaarlijke situaties voor de fietsers. De gratis fietsenstalling in de Neerstraat zal ook na verdubbeling van de capaciteit te klein zijn. Wat ons betreft moet haast gemaakt worden met de realisering van een

8 170 derde gratis fietsenstalling in het centrum. Meer fietsers naar het centrum betekent minder beslag op de schaarse parkeercapaciteit. Een voorziene groei van het fietsgebruik van 25% in 2015 wordt door ons van harte ondersteund. In 2000 of 2001 heeft de gemeenteraad een openbaar-vervoersplan aangenomen waarin gestreefd wordt naar een railverbinding tussen Roermond en Mönchengladbach. Op enig moment is dit streven uit allerhande beleidsplannen verdwenen. Wij zien dit graag terugkeren en hopen dat het met meer enthousiasme zal worden nagestreefd, zeker omdat Nordrhein-Westfalen hiervan ook voorstander is. Revitalisering van bedrijventerreinen moet wat de SP betreft hoog op de agenda blijven staan. Geen uitgifte van nieuwe industrieterreinen als op de huidige terreinen nog plaats is. Tevens willen wij het college naar de stand van zaken vragen betreffende moties om te komen tot onderzoek naar mogelijkheden om infiltratievoorzieningen van regenwater te bevorderen. In 2007 zijn 662 reïntegratietrajecten gestart, waarmee 184 cliënten uit de bijstand zijn gestroomd, oftewel 27,8%. Gezien de forse bedragen die met reïntegratie gemoeid zijn, is dat geen resultaat om over naar huis te schrijven. Daarnaast bereiken ons uit de praktijk berichten dat sommige uitkeringsgerechtigden om een bijstandsuitkering te krijgen het work first-traject moeten doorlopen. Nog steeds kan geconstateerd worden dat niet alle mensen, vooral senioren, op de hoogte zijn van allerhande voorzieningen waarvan zij gebruik kunnen maken. Hieraan zou meer aandacht worden besteed, zo is ons verzekerd. Onze indruk is dat het schort aan communicatie met de burgers. Veel organisaties, al dan niet professionele, zouden aangestuurd en onder de regie van de gemeente hierin een voortrekkersrol kunnen vervullen. De jeugdzorg in Roermond ontwikkelt zich niet positief. Iedere dag wordt door gemiddeld één kind noodgedwongen een beroep gedaan op de jeugdzorg. Naar onze mening dient er een aanvalsplan jeugdzorg te komen, met het doel een beroep op deze zorg te verminderen. Het verbaast ons niet dat het beroep op bijzondere bijstand stijgt. Enerzijds is dat een gevolg van betere voorlichting, al constateren wij dat die nog verbeterd kan worden, anderzijds neemt bij steeds meer mensen het vrij besteedbaar inkomen af door duurdere energiekosten, lagere huurtoeslag, stijging van de huur en hogere voedselprijzen. Als gevolg daarvan moeten steeds meer mensen een beroep doen op voorzieningen van particuliere organisaties, of ze zoeken hulp bij de schuldsanering. Het zal u misschien verbazen, maar de SP is voorstander van het ondersteunen door de overheid van particuliere initiatieven, al mag dat nooit in de plaats komen van de verantwoordelijkheid van die zelfde overheid. Sportbeoefening en recreatie dragen bij aan het welzijn van de burgers van Roermond. Toch kampen deze organisaties met een toenemend tekort aan vrijwilligers. Het is jammer dat daaraan in 2007 weinig aandacht is besteed. Om dit tekort op te vangen kan de SP zich voorstellen dat mensen met een uitkering vrijwilligerswerk gaan doen. Immers, zonder vrijwilligers is het voor sportclubs niet mogelijk hun activiteiten uit te voeren.

9 171 Het vorig jaar is tijdens een wijkbezoek aan Herten de realisering van een tweede kunststofveld ten behoeve van SSH aan de orde geweest. Wij hebben geconstateerd dat andere voetbalvelden onvoldoende bezet zijn. Wij zijn van mening dat eerst die velden optimaal bezet moeten worden vooraleer een zo grote investering te doen. Door het uitstellen van een betaling van een grondtransactie is tijdens de herlocatie van de vestigingen van Gamma, Praxis en Intratuin indirect een lening verschaft van 3 miljoen tegen een rente van 2%. Dat is in ieder geval niet marktconform. Als met een rentepercentage van 4% zou zijn gerekend, zou Roermond een bedrag van ,- per jaar extra hebben ontvangen, een aardig bedrag dat zou kunnen worden toegevoegd aan de bestrijding van de armoede. De voorzitter: De volgende sprekers wil ik niet aanmoedigen een zelfde soort betoog te gaan houden, want er zaten nogal wat technische vragen bij, en dat hadden wij niet verwacht. Daarnaast stel ik vast dat de tijd voor de algemene beschouwingen nu al met vijf minuten is overschreden. Technische vragen horen in de commissie thuis en ik neem aan dat de technische vragen die nu zijn gesteld niet allemaal beantwoord zullen kunnen worden. De heer Puper: Mijnheer de voorzitter. Wij bespreken en beschouwen de rekening en verantwoording van het jaar 2007 van de gemeente Roermond. Grondslag voor alle inkomsten en uitgaven is de programmabegroting In het College-Uitvoeringsprogramma zijn door de raad vervolgens nadere keuzen gemaakt. De procedure is het vorig jaar wat anders verlopen dan normaal, maar dat werd veroorzaakt door het samengaan van Roermond en Swalmen. De twee technische begrotingen van de vroegere gemeenten Roermond en Swalmen, die door de respectievelijke raden zijn vastgesteld, zijn de basis voor de programmabegroting, die haar vervolg heeft gekregen in het eerdergenoemde CUP. De Jaarverantwoording 2007 is in een vernieuwde vorm uitgegeven: duidelijk en goed leesbaar, ook voor degenen die niet zo thuis zijn in cijfers en getallen. De VVD-fractie spreekt allereerst haar waardering uit voor deze nieuwe vorm en presentatie; op de cijfers komen we later terug. Twee administraties in elkaar voegen en dan toch de orde op zaken stellen die nodig is om de raad in staat te stellen zijn controlerende taak uit te voeren en het financiële reilen en zeilen goed te kunnen overzien, is een prestatie van betekenis. Hoewel wij aan het begin van het vorig jaar nog rekening hielden met de mogelijkheid dat door die samenvoeging van administraties de accountant over het jaar 2007 nog geen goedkeurende verklaring zou kunnen afgeven, is dat wel gebeurd, en niet alleen dat: ook de verklaring van rechtmatigheid is afgegeven, d.w.z. dat de inkomsten en uitgaven zijn verantwoord conform wet en regelgeving. Een geweldige prestatie van wethouder Schreurs en al zijn medewerkers. Al lezend kom je aan de hand van de stijl en het taalgebruik tot de ontdekking dat deze jaarrekening het werk is van vele auteurs en dus breed gedragen wordt. Je leest ook terug dat men enthousiast is en de samenhang toont aan dat sprake is van een goede redactie. De inhoud is specifiek en toegesneden op de beleidsverantwoording van het afgelopen jaar, opsommend wat wel gelukt is en wat niet en wat uitgesteld moest worden tot De toevoeging van verhelderende grafie-

10 172 ken, kengetallen en streefcijfers verhoogt de inzichtelijkheid en geeft handen en voeten aan de verantwoording. Heel goed gedaan dus. De thema s uit het College-Uitvoeringsprogramma aan de hand waarvan de VVD-fractie haar reactie en commentaar op de rekening en verantwoording geeft. In het vervolg van mijn betoog zal ik een tweetal moties aankondigen. Omdat hiervoor geldmiddelen zijn vereist, waren wij aanvankelijk van mening dat ze bij de Financiële Kadernota aan de orde dienden te komen, maar inmiddels is daartoe anders besloten. De dienstverlening van de gemeente aan haar burgers is verbeterd. Het aantal klachten is met 25% afgenomen, een goede prestatie. De gemeente heeft een grote inspanning verricht om de communicatie met de burgers te verbeteren. Communicatie dient allesomvattend te zijn, maar moet wel, zonder het te filteren, goed gedoseerd worden. Er moet daarom voor worden gezorgd dat hetgeen wordt gecommuniceerd ook ter kennis wordt genomen en dat geen situatie ontstaat waarin men door een te grote hoeveelheid en omvang van informatie alles maar laat liggen. De herindeling heeft voor de burgers en het bedrijfsleven gebracht wat de VVD-fractie voor ogen heeft gestaan. Dat binnen een jaar de burgers uit Swalmen hun tevredenheid het cijfer van ruim een 8 hebben gegeven, staat prominent in een ETIL-onderzoek. De partners in het Midden-Limburgse zijn bezig elkaar te zoeken in verdergaande samenwerking en gebiedsontwikkeling. Of alle betrokken partners wel even gemotiveerd zijn en daardoor in staat zijn gezamenlijke doelen te formuleren en de uitvoering hiervan te organiseren, is voor de VVD-Roermond nog maar zeer de vraag. De veilige stad. Door alle partners is een inspanning verricht om de veiligheid van de stad te verbeteren. Dat lukt soms, maar helaas soms ook niet. Subjectiviteit versus objectiviteit in het veiligheidsgevoel blijft spanningen veroorzaken. Veiligheid vergt van allen een grote persoonlijke inzet en van de gemeente de nodige financiën. Particuliere veiligheidsbedrijven kunnen een bijdrage leveren aan het creëren van meer veiligheid. Daarover verschillen wij dus van mening met de SP. De inzet van deze bedrijven in de uitgaansgebieden bewijst dit. Mijn collega zal hierop nader ingaan bij de behandeling van agendapunt 20. Thema 3: de economisch sterke stad. Roermond heeft ook in het jaar waarop wij nu terugzien een grote economische dynamiek gekend. Roermond heeft een unieke ligging met Duitsland en ook België, op steenworp afstand. De VVD-fractie wil nogmaals herhalen dat wij onze gemeente en haar stad Euregionaal moeten positioneren, de enige kans om de eerder genoemde dynamiek structureel te maken. De gemeente heeft de voorwaarden gecreëerd en met name het bedrijfsleven geeft hieraan verder invulling. De werkgelegenheid stijgt en het zijn niet alleen de inwoners van onze gemeente die daarvan profiteren. Belangrijk is wel dat wij deze mensen aan onze gemeente weten te binden. Een goed en gevarieerd aanbod op de woningmarkt zorgt ervoor dat men zich hier ook wil vestigen. Gelukkig is de werkloosheid onder burgers in onze gemeente gedaald en ook het aantal uitkeringsgerechtigden is verminderd. De ambities zijn vastgelegd in het CUP en het enthousiasme waarmee de partners, lees: ondernemers en beleggers, nu in onze gemeente aan de slag willen is inspirerend. Roermond laat zich zien, wordt gezien en bewonderd. De VVD-fractie is met deze ontwikkeling gelukkig en wil zich blijvend inspannen om de ambitieuze plannen te helpen ontwikkelen en realiseren, dit ook

11 173 vanuit onze opvatting dat welvaart welzijn financiert. Ook de kernen en dorpen in onze gemeente krijgen aandacht en daarmee nieuwe impulsen en ontwikkelingen. Thema 4: de leefbare stad. Bruggen bouwen was het centrale thema in het CUP en dit onderdeel verdient alleen al die titel. Met grote ambitie en inzet wordt eraan gewerkt om de stad, maar ook de kernen en dorpen, meer leefbaar te maken of te houden. De woonprogramma s en de wijkvoorzieningen die zijn uitgevoerd in het Roermondse Veld, de Kemp, Kitskensberg, Donderberg, maar ook in Herten, Asenray en Swalmen zijn aansprekend. Kwaliteit van wonen in de nabijheid van goede voorzieningen betekent kwaliteit van leven. Ook de in de binnenstad ter hand genomen renovaties en nieuwbouwplannen zijn bijzonder en verdienen de waardering van de VVD-fractie. In het overzicht van opgeleverde woningen bijna 400 spreekt ook aan dat hiervan 63 zorgwoningen en 70 zogenaamde nultredenwoningen deel uitmaken. Het betekent dat wij onze inwoners langer zelfstandig kunnen laten wonen. Het toewijzingsbeleid blijft onze aandacht houden. Door een goede en tevens in leeftijd gevarieerde toewijzing kunnen wij een grotere sociale samenhang in wijken en kernen bereiken. De uitkomsten van het Regionaal Woningmarktonderzoek en de vertaling hiervan naar nieuw beleid is voor de VVD-Roermond een van de ijkpunten voor de zozeer gewenste regionale samenwerking. In deze bestuurlijke periode zal naar de mening van de VVD-fractie de nieuwe parkeergarage in de Spoorlaan-Noord met het hele complex dat daar ook tot stand komt gerealiseerd moeten worden, want er is grote behoefte aan. Het is tenslotte een item in het verkiezingsprogramma van de VVD, en ook opgenomen in het CUP. Openbaar vervoer, fietsverkeer, kortom: mobiliteit, heeft veel aandacht gekregen, maar er moet nog meer gebeuren. Het amendement van de VVD-fractie van juni 2006 is nog steeds niet geheel uitgevoerd. Ik zal daarvan een korte opsomming geven. Het parkeeren verkeersmanagementsysteem is nog steeds niet optimaal in gebruik genomen. Mede door de onvoorspelbare gebruiksmogelijkheid van de A73 is dit dringend nodig. Verkeersdeelnemers, maar ook bewoners, ondervinden veel hinder. Het zogenaamde Hagen-parkeerterrein is zelfs geheel niet aangesloten op het parkeermanagementsysteem en ook nog steeds niet volledig in gebruik. De aandacht voor monumenten en archeologie is vanzelfsprekend als wij de historische stad en haar omgeving de kwaliteit willen laten behouden die ze vanuit de geschiedenis heeft en voor de toekomst verdient. Dit punt afsluitend: er is veel gedaan, maar er moet nog meer gedaan worden. Ik noem: zwerfafval, illegaal gedumpt afval en overlast door hondenpoep de motie ligt ter tafel. Verder zal het maaien van bermen in grotere frequentie gedaan moeten worden; zoals het nu is, is het soms onveilig en geeft het aanleiding voor ongepast gedrag. Voor de werkzaamheden die hierbij horen is een betere planning vereist, maar ook de uitvoering verdient beter toezicht en begeleiding. Roermond, ook een stad met veel evenementen. Een door ons regelmatig gehoorde reactie: u hebt een mooie stad, maar op sommige plekken ziet het er wel erg vies uit. Wij moeten een grote inspanning leveren om dat beeld weg te nemen. Bij de algemene beschouwingen over de begroting 2009 komt de VVD-fractie op deze onderwerpen terug.

12 174 Over veiligheid in onze gemeente zal een motie worden ingediend door mijn collega Jos Becks. Een dossier dat ook nu weer is blijven liggen en dat wij ons zo langzamerhand wel moeten aantrekken is de reorganisatie en sanering van de woonwagenterreinen. Sociale stad en welzijn. Van jong tot oud is er een breed scala aan activiteiten die direct en indirect van belang zijn voor sociaal beleid en welzijn. Het zij herhaald: welvaart en welzijn zijn onafscheidelijk. De aanwezigheid van voldoende gevarieerd werk, of het beschikbaar komen daarvan op korte termijn, is voor burgers een belangrijke overweging om hier te blijven en voor anderen om hierheen te komen. In 2007 is veel werk verricht om vorm en inhoud te geven aan het armoedebeleid, of, anders gezegd: om de bestrijding van armoede beter uit te voeren. Belangrijk is om goed te definiëren wat armoede is en hoe je het vervolgens bestrijdt. Speciale aandacht moet de zogenaamde stille, en daardoor moeilijk te herkennen armoede krijgen. De mensen die het betreft lopen vaak niet te koop met hun toch bijzondere en zorgelijke omstandigheden. Het is ook een taak voor raadsleden om hun oren en ogen goed de kost te geven en signalen die hen hieromtrent bereiken kenbaar te maken aan de verantwoordelijk wethouder. Mantelzorgers. De VVD koestert deze mensen voor het vele werk dat zij verzetten. Het vorig jaar was er de mogelijkheid een waardering aan deze mensen toe te kennen van 250,-. Men moest daarvoor wel door het CIZ geïndiceerd worden. Het CIZ liet evenwel weten geen tijd te hebben voor deze indicatiestelling en het gevolg was geen financiële waardering. Laat ons dat in de komende jaren niet weer gebeuren! Het verheugt de VVD-fractie dat het vorig jaar door de commissie welzijn het initiatief is genomen om te komen tot een instrumentarium dat meetbaar moet maken of effecten van het beleid ook werkelijk gehaald zijn, of kunnen worden. Sociaal beleid is iets anders dan een zak geld aan een organisatie beschikbaar stellen en vervolgens maar kijken wat ervan komt. Een aanbeveling aan Wel.kom: de Nieuwsbrieven zijn wel erg op het Noord-Limburgse georiënteerd. Aanpassing vinden wij gewenst. Het is een uitstekende zaak dat in het CUP extra geldmiddelen worden ingezet voor sport en sportaccommodatiebeleid. Hieromtrent is de raad een van de belangrijkste nota s voor deze periode in het vooruitzicht gesteld. Wij geven een signaal: neem in deze nota ook middelen op waarmee een traject voor het werven van jeugdleiders kan worden ingezet. Voor de VVD-fractie hoort hier ook de mogelijkheid bij van een screening van deze jeugdleiders. Een dossier dat ons reeds lang bezighoudt is het poppodiumbeleid. In 2007 zijn wel besluiten genomen, onder andere via een motie uit de raad, maar waar wij willen kunnen komen is nog lang niet duidelijk. Eindelijk is in 2007 ook een besluit genomen waarmee het extreem hoge tarief van grafrechten naar beneden is aangepast. Wij wilden dat zo en nemen daarvan de financiële consequentie. De financieel gezonde stad. De programmabegroting die is ingediend gaf een positief resultaat te zien van 1,8 miljoen. Nu wordt een rekeningresultaat gepresenteerd van 4,2 miljoen. Dan zal het financieel wel erg goed gaan met onze gemeente, zou de eerste gedachte kunnen zijn. De VVD-fractie realiseert zich echter ook heel goed dat er ex-

13 175 tra, maar ook duidelijk incidentele inkomsten zijn geweest die er mede voor verantwoordelijk zijn dat het begrote resultaat van 1,8 miljoen getild is naar het nu gepresenteerde resultaat van 4,2 miljoen. Essent heeft extra dividend uitgekeerd door de verkoop van Kabelcom en ook de Bank Nederlandse Gemeenten heeft meer dividend uitgekeerd dan begroot. Daarnaast heeft de verkoop van onroerend goed een resultaat opgeleverd. Het is niet iets om je voor de toekomst blijvend rijk te rekenen. Het was wat deze voorbeelden betreft eenmalig en dus niet structureel. De stijging van de gemeentelijke belastingen, heffingen en leges is binnen de grens gebleven die daarvoor door de raad is gesteld en komt overeen met wat de VVD in haar verkiezingsprogramma aan de burgers en het bedrijfsleven heeft beloofd. De VVD is daarmee dan ook zeer tevreden. Is de stad financieel gezond? De VVD denkt van wel. De heer Breugelmans: Mijnheer de voorzitter. Na de betogen van de heren Janssen Steenberg en Puper te hebben aangehoord, krijg ik de indruk dat de voorjaarsnota en de Financiële Kadernota gelijktijdig worden behandeld. Als dat zo is, zullen we de zaak anders moeten inrichten. De voorzitter: Ik haal maar even de spreuk van de heer Janssen Steenberg aan: er is meer dan sie brauchen! Doe wat u goeddunkt, zou ik zeggen. Het duurt nu allemaal wat langer dan verwacht, maar dat kan gebeuren als je onderweg twee files tegenkomt. Daarna kan het misschien weer wat sneller gaan. Het woord is nu aan de heer Van Dael, die vandaag 60 is geworden! (Tijdens het betoog van de heer Puper is mevrouw Tegelbeckers te uur ter vergadering gekomen.) De heer Van Dael: Mijnheer de voorzitter. Dank voor uw woorden. Vandaag vier ik weliswaar een kroonjaar, maar daarmee bent u nog niet van me af! Het is alweer bijna een jaar geleden dat we de jaarrekening van de oude gemeente Roermond hebben besproken. Bij die behandeling heeft de CDA-fractie er nadrukkelijk op aangedrongen in de toekomstige rekeningen een aantal verbeterslagen te maken. Het doet ons deugd dat de eerste verbeterslagen nu herkenbaar aanwezig zijn. De wethouder en zijn ambtenarenkorps maken wij daarvoor een compliment. Dat compliment moet echter ook aansporen om op de ingeslagen voort te gaan. De aanzet is er en we bespeuren de wil om ook verdere verbeterslagen te maken. Om daaraan verder vorm en inhoud te geven zal de komende begroting zodanig dienen te worden opgesteld dat er smart geformuleerd wordt: wat willen we, hoe willen we het en wat mag het kosten? Inmiddels hebben we begrepen dat de betrokken werkgroep hiermee al stevig aan de slag is. Wij wachten het resultaat ervan met spanning af. Wat ons verder is opgevallen, is dat we hier niet meer spreken over een jaarrekening, maar over een jaarverantwoording. Ik heb daarvoor de volgende verklaring. De jaarrekening duidt op een cijfermatig verhaal, dat we uiteraard nodig hebben als onderlegger, terwijl de jaarverantwoording een meer inhoudelijke benadering vraagt, met andere woorden: wat hadden we met elkaar afgesproken, wat is daarvan terechtgekomen en

14 176 waarom zijn we al of niet van het beleid afgeweken? Het vraagt ook van de raad een andere houding. Zoals de wethouder in de commissie ook al aangaf: we zullen vervolgens met elkaar in debat moeten gaan. Dat is een verbeterslag die de raad zichzelf zou moeten opleggen. Alles afwegende kan de CDA-fractie instemmen met deze jaarverantwoording. De heer Bayrak: Mijnheer de voorzitter. Gisteravond heb ik de notulen van de raadsvergadering van 28 juni 2007 gelezen en wat me daarin opviel was dat in die vergadering een debat heeft plaatsgevonden over de rechtmatigheidsverklaring van de accountant, die het vorig jaar ontbrak. De wethouder zei toen dat het hem zeker zou lukken zo n verklaring te krijgen voor de Jaarverantwoording 2007, en dat is ook het geval. Dit keer is zowel een verklaring van getrouwheid als van rechtmatigheid verstrekt door de accountant, en dat is een goede zaak. In genoemde raadsvergadering was men ook kritisch over de opzet van de jaarverantwoording. In de besluitenlijst van de commissie voor financiën heb ik gelezen dat nu veel complimenten zijn gemaakt over de opzet en de inhoud van de jaarverantwoording. Omdat er al te veel complimenten zijn gemaakt, wil ik mijn complimenten sparen voor een andere keer! Schatten en voorspellen is lastig, maar ook fuseren is moeilijk. Wij weten uit de praktijk dat er heel veel mis kan gaan als twee bedrijven gaan fuseren. Het verheugt ons dat de fusie tussen Swalmen en Roermond soepel is verlopen. Mijn bijdrage zal kort zijn. Ik zal mij beperken tot een thema waarover de heer Puper straks vragen zal stellen tijdens het vragenuurtje: de thuiszorg. De gemeente heeft in ,- minder uitgegeven dan geraamd voor de kosten van de hulp bij het huishouden, terwijl de thuiszorgorganisaties in grote moeilijkheden verkeren en de mensen die deze hulp nodig hebben daarvan de dupe dreigen te worden. Voor zover ik weet, gaat het college het uitvoeringsplan-wmo nog opstellen. Wij vragen het college een realistisch bedrag te reserveren voor de uitvoering van de huishoudelijke verzorging. In deze ronde zouden wij als raad bijvoorbeeld kunnen discussiëren over de mogelijkheid om de dividenduitkering van Essent vrij besteedbaar te maken in plaats van deze rechtstreeks naar de algemene reserve te laten vloeien. Op de motie zal ik in tweede termijn terugkomen. De heer Daamen: Mijnheer de voorzitter. Een terugblik op het jaar 2007, waarin de fractie Demokraten Swalmen als nieuwkomer in de Roermondse raad een volledig jaar heeft meegedraaid. Wat waren de voornemens, wat is ervan terechtgekomen, is er wat overgebleven en wat kunnen we daarmee doen, onder het motto de afstand tot de burgers moet kleiner en de gemeente wil een zo breed mogelijk draagvlak? Allereerst complimenten voor de prima leesbare versie van de Jaarverantwoording 2007, die overzichtelijk is en compact. Enkele opvallende punten uit de jaarverantwoording zijn de daling van de werkloosheid tot 9,8%, een daling van 17%, een daling van de uitkeringen, veel aandacht voor veiligheid in alle aspecten, aandacht voor jeugdbeleid en armoedebeleid, wijkontwikkeling in het Roermondse Veld, Kemp en Kitskensberg, Herten en Swalmen de brede maat-

15 177 schappelijke voorziening Martin Giessen doet onze partij natuurlijk bijzonder deugd en de diverse impulsen op economisch gebied. Zeer opvallend is naast de verklaring van getrouwheid nu ook een goedkeurende rechtmatigheidsverklaring van de accountant. Opvallend is ook dat er veel geld over is, maar dat is in onze ogen overigens een betrekkelijke constatering, want niet uitgevoerde werken en projecten kunnen moeilijk als winst worden beschouwd en nog uit te voeren werken worden slechts vooruit geschoven en daarvoor moet wel geld beschikbaar zijn, ook een kwestie van nog beter plannen van tijd en geld. De evaluatie van de WMO wordt per 1 september 2008 voorzien in de commissie. De heer Puper zal daarover later nog vragen stellen, maar wij willen er nu alvast voor pleiten om, als zich specifieke problemen openbaren, over te gaan tot reparatie en niet star vast te houden aan een bepaald protocol of tijdpad. Door regels naar de geest te interpreteren, kunnen veel leed, vijandelijkheid en ergernis worden voorkomen. Het betrekken van wijkraden en belangengroepen bij besluitvorming en uitvoering van gemeentelijk beleid is voor u belangrijk, geeft u aan. Wij zien ook dat dit gebeurt, maar de manier waarop zou ons inziens nog sterk verbeterd kunnen worden. Tot slot: de leefbaarheid in het centrum van Swalmen. Versterking van de winkelstructuur komt nog niet van de grond. Wij vragen hier echt aandacht voor. Wellicht zijn er ook mogelijkheden tot uitbreiding van het dienstenpakket van het servicecentrum. De heer Werson: Mijnheer de voorzitter. Door onze fractie zijn schriftelijke vragen gesteld, onder andere over het seniorenbeleid. Naar onze mening zijn die vragen in de groene flap slechts gedeeltelijk en onvolledig beantwoord. In de commissie welzijn zullen wij hierop terugkomen. Onze opmerkingen over het financieel belang in REO bij de Jaarverantwoording 2006 werden in 2007 afgedaan als niet juist. Het verbaast ons dat na een jaar dezelfde opmerkingen wel juist worden bevonden. Het daarbij vermelde percentage van 86% is overigens niet juist. Je hoeft maar door 37 te delen en dan kom je op een ander getal. Dat de jaarverantwoording goed leesbaar is, zoals eerder opgemerkt, kunnen wij onderschrijven, maar eigenlijk mogen we dat ook gewoon verwachten van het bestuur in een stad als Roermond. Met raadsvoorstel 2008/031/1 vraagt het college ons in te stemmen met het toevoegen aan de algemene reserve van het nog niet bestemde rekeningresultaat van 4,2 miljoen. Dit bedrag is al opgenomen in de balans per 31 december 2007, met de vermelding saldo na bestemming. Het vermogen laat een afname zien van ,-. Dit is het resultaat over 2007 en niets anders. Het saldo ná bestemming waarover we spreken is het onttrokken bedrag aan de reserves van 5 miljoen minus het negatieve resultaat van 2007, zijnde ,-, en komt dan uit op 4,2 miljoen. De berichtgeving in de media, die letterlijk vermeldde dat uiteindelijk een positief resultaat resteert van 4,2 miljoen, is dus onjuist en behoeft enige nuancering. Immers, het feitelijk tekort bedraagt, zoals eerder vermeld, ,-. Het besluit onder punt 2 zien wij gaarne uitgebreid met de tekst: zijnde het rekeningresultaat na verwerking van het negatieve saldo van ,-.

16 178 De heer Janssen Steenberg: Dient u daartoe een amendement in? De voorzitter: De heer Werson heeft verzocht het besluit aan te passen. We zullen nu eerst het antwoord van de wethouder afwachten en er dan samen over praten. Ik neem aan dat dat de bedoeling is. De heer Werson: Dat hebt u goed begrepen. Wethouder Schreurs: Mijnheer de voorzitter. Het is de bedoeling dit agendapunt om vijf over tien afgehandeld te hebben en ik zal mijn best doen. Het dilemma waarvoor de heer Janssen Steenberg en naar ik meen ook de heer Puper zich gesteld voelde, is in wezen ook de schuld van deze wethouder, want in 2003, 2004, 2005 en 2006 heb ik de raad uitgedaagd en ook nu doe ik dat weer een inhoudelijk debat te voeren over de vraag wat wij geacht werden in die jaren te doen en wat wij hadden bereikt. Met de heer Van Dael ben ik het overigens geheel eens dat dat debat in de commissie behoort te worden gevoerd. Het stelt me dan ook diep teleur dat het aantal woordvoeringen over de jaarrekening in de commissievergaderingen bepaald minimaal is geweest. Op een aantal reacties van de raad, met name die waarin werd opgeroepen tot een accentwijziging, zal ik pas ingaan bij het volgende agendapunt. Op diverse vragen die met techniek te maken hebben, zal ik niet ingaan. Men kan mij dat kwalijk nemen, maar ik ga nu niet in op vragen die in de commissie gesteld hadden moeten worden. Als de voorzitter van mening is dat ik dat wel moet doen, hoor ik dat graag van hem. Wat mij diep teleurstelt en die uitdrukking gebruik ik nu voor het laatst is de spanning die er is in de SP-fractie. Als ik van één fractie complimenten heb gekregen over de wijze van jaarverantwoording, is het wel van de SP-fractie. Bij het bespreken van de financiële verantwoording in de commissie voor financiën deden mijn oren bijna pijn van de complimenten. Als ik dan nu te horen krijg dat ik creatief bezig ben ik zeg dat ook tot de heer Werson, wil ik daarop eigenlijk niet eens reageren. Wat ik de raad namelijk presenteer, doe ik op basis van de begroting 2007 die in deze raad, mede onder verantwoordelijkheid van de heer Janssen Steenberg, is vastgesteld. De heer Werson: Wij hebben het hier over de jaarverantwoording en niet over de begroting! De heer Janssen Steenberg: En ik wil alleen tot de wethouder opmerken dat wij niet hebben ingestemd met de begroting Wethouder Schreurs: Weet u ook nog welke argumenten u daarvoor aanvoerde? De heer Janssen Steenberg: Ja, dat hield met name verband met de rechtmatigheid. Wethouder Schreurs: Nee, het had te maken met de middelen die vrijelijk ter beschikking stonden. U vond dat u als nieuwkomer in de raad geen keuzen had om beleidsvrij-

17 179 heid op te zoeken. Dát was de reden en niet de rechtmatigheid. We kunnen er eventueel samen de notulen nog op naslaan. Inderdaad bespreken wij nu de jaarrekening, zoals de heer Werson opmerkte. Hij zal echter ook weten dat de jaarrekening is gebaseerd op de begroting, vandaar dat ik die link legde. Bij het volgende agendapunt laat ik mij graag door de heer Janssen Steenberg verrassen met alle initiatieven die hij namens de SP zal indienen om de door haar gewenste beleidswijzigingen te bereiken. Door bijna alle fracties is waardering uitgesproken over de slag die wij hebben gemaakt met de jaarverantwoording. We zijn er echter nog lang niet. CDA en VVD hebben ook in de commissie al geconstateerd dat er wel een slag is gemaakt, maar dat nu ook de verdiepingsslag zal moeten worden opgezocht. Het leuke is inderdaad dat de inhoudelijke verantwoording door heel veel auteurs is samengesteld. Het typeert dat in onze organisatie iedereen ervan doordrongen is dat verantwoord moet worden wat gedaan is. Op de opmerkingen die de heer Puper heeft gemaakt over toewijzingsbeleid, mobiliteit, monumenten en archeologie kom ik later terug. Hetzelfde geldt voor de vragen die hij heeft gesteld over sport en de jeugdleiders in de sport. Ze betreffen in feite uitgangspunten voor accentwijzigingen in de begroting 2009 en die wil ik graag afwegen tegen opmerkingen die daarover door andere fracties zullen worden gemaakt. De vraag of de stad financieel gezond is, meen ik bevestigend te kunnen beantwoorden. Of dat tot in lengte van jaren het geval zal zijn is vooral afhankelijk van de verrassingen die Den Haag altijd voor ons in petto heeft. Een kroonjaar, meneer Van Dael, is altijd een mooi moment, maar het is natuurlijk pas de helft! Ik zeg hem dank voor de complimenten die zijn gemaakt voor de eerste verbeteringen. Wat gebeurd is, is inderdaad inhoudelijk de verantwoording opbouwen. De heer Bayrak stel ik voor het debat dat het vorig jaar over de jaarrekening is gevoerd nog even te raadplegen, om na te gaan of toen dezelfde discussie heeft plaatsgevonden over de oproep van de heer Werson op dit moment. Het bedrag dat uiteindelijk als resultaat wordt opgevoerd maakt jaarlijks onderdeel van discussie uit. Een zekere Verhoef heeft er in het verleden continu opmerkingen over gemaakt en toen heb ik een aantal fracties daar niet over gehoord. In wezen is dit exact dezelfde discussie. Wij verantwoorden datgene wat begroot is op dezelfde wijze en op grond van dezelfde systematiek. De opbouw van de jaarverantwoording is identiek aan de opbouw van de begroting. Naar aanleiding van de opmerking die de heer Bayrak over de WMO heeft gemaakt, herinner ik aan de afspraak die is gemaakt om de middelen die wij jaarlijks voor de WMO krijgen binnen het begrotingskader WMO beschikbaar te stellen. In enig jaar kan er dan een overschot of een tekort ontstaan, maar dat neemt niet weg dat alle middelen beschikbaar blijven voor de WMO. De heer Bayrak heeft een link gelegd tussen het restant van ,- en de discussies die vanuit thuiszorg op ons afkomen. Ik adviseer hem dat te scheiden. Ons uitgavenpatroon, ook voor de thuishulp, is gebaseerd op de inschrijvingen die zijn gedaan door de thuiszorginstellingen. In een openbare inschrijving hebben zij aangegeven welke hulp zij voor welke bedragen kunnen leveren. Dat dat nu niet matcht met de daadwerkelijke

18 180 kosten waarmee zij te maken hebben is niet primair een bestuurlijke verantwoordelijkheid. Bij de nieuwe aanbestedingen voor de WMO in 2009 zullen we de consequenties daarvan zien in de manier waarop de organisaties gaan inschrijven. De heer Daamen kan ik bevestigen dat alle inzet van deze gemeente is gericht op de wijken. Als hij overigens zegt dat hij hier een nieuwkomer is, doet hij zichzelf onrecht aan, en zeker ook mij, want ik ben een nieuwkomer in Swalmen. Samen zijn we in ieder geval een nieuwe gemeente; laten we dat maar blijven benadrukken. De heer Werson heeft aangekondigd dat zijn fractie in de commissie zal terugkomen op het seniorenbeleid. Collega Kemp heeft er kennis van genomen en zal dat debat zeker aangaan. Als de heer Werson constateert dat een opmerking zijnerzijds over REO in 2006 niet is overgenomen en nu wel, kan ik slechts vaststellen dat zijn halsstarrigheid vrucht heeft afgeworpen. Met zijn laatste opmerking wens ik hem nog veel halsstarrigheid toe, want het moge duidelijk zijn dat ik het college niet kan adviseren het door hem mondeling ingediende wijzigingsvoorstel over te nemen. Wij doen niet meer en niet minder dan wat het BBV ons voorschrijft en waarop de accountant toetst. De heer Janssen Steenberg: Mijnheer de voorzitter. De kritiek van wethouder Schreurs op de interne werkwijze van de SP kan ik slechts betreuren. Wij behouden ons het recht voor om in onze fractie een standpunt te bepalen naar aanleiding van wat ons commissielid inbrengt vanuit de commissievergadering en vervolgens een mening te verkondigen in deze raad. Wij vinden dat een normale gang van zaken, ook als die mening afwijkt van wat in de commissie is besproken. De heer Puper: Mijnheer de voorzitter. Zoals ik in eerste termijn al zei, kijken wij nu terug op het jaar Daarbij geven wij aan wat wij vinden van het gerealiseerde beleid in de volle breedte, zowel financieel als wat betreft de effecten. Op een enkele uitzondering na heb ik in mijn betoog in eerste termijn alleen gesproken over wat gerealiseerd is. De wethouder kan dan wel naar de commissie voor financiën verwijzen, maar ik heb ook de vergadering van de commissie voor economische zaken bijgewoond en daarin is zonder enige beraadslaging algemene instemming betuigd. Als wij willen communiceren ook een paragraaf en iedereen willen laten weten wat wij van het gevoerde beleid vinden, vind ik het volkomen terecht dat te doen op de wijze zoals ik dat heb gedaan. Wethouder Schreurs: Mijnheer de voorzitter. Aan het adres van de heer Janssen Steenberg kan ik slechts opmerken dat ik niet hoop dat de door hem verwoorde werkwijze gebruik wordt, want dan weet ik niet meer hoe ik als wethouder het debat moet en mag voeren met het niet-raadslid/commissielid van de SP. Als de raadsfractie vervolgens een ander standpunt inneemt, vind ik dat erg lastig voor het debat. De heer Janssen Steenberg: Het gaat niet om een ander standpunt, maar om een nuancering daarvan.

19 181 De heer Daamen: Mijnheer de voorzitter. Ik verzoek u voortaan toch wat beter rond te kijken, want ook ik had mijn vinger opgestoken om in tweede termijn het woord te voeren. Hetzelfde geldt trouwens voor de heer Werson De voorzitter: U moet uw vinger wel naar mij opsteken en niet naar de griffier! Maar ga uw gang. De heer Daamen: De wethouder merkte aan mijn adres op dat ook hij een nieuwkomer is, maar dan in Swalmen. Geen nieuwkomer is hij echter wat betreft het beleid in Roermond ten aanzien van de wijkraden. Naar onze mening kan met betrekking tot de wijkraden in Swalmen nog een grote verbeterslag worden gemaakt voor wat betreft communicatie naar en met burgers en inspraak van burgers in de wijkraden. Dat was de essentie van mijn opmerking. De voorzitter: Het woord is nu aan de heer Werson. Ik verzoek hem tevens aan te geven wat hij met zijn amendement van plan is. De heer Werson: Mijnheer de voorzitter. Wij zullen het amendement niet indienen, omdat bij goede lezing wel blijkt dat het genoemde resultaat van 4,2 miljoen is ontstaan door het bedrag dat geleend is uit de algemene reserve en dat niet helemaal kan worden terugbetaald omdat er een verlies is geleden over dat jaar. Iedereen kan dat sommetje wel maken. Over de opbouw van de jaarrekening bestaat wat ons betreft geen verschil van mening, zeker niet nadat ik afgelopen dinsdag met de accountant heb gesproken. Voor alle duidelijkheid: het was niet de heer Verhoef, maar de accountant die het werk heeft gedaan bij de gemeente Roermond. Hij heeft me verwezen naar het rapport van bevindingen, waarin ook de accountant schrijft dat de reserves van de gemeente zijn afgenomen met een bedrag van ,-. Wethouder Schreurs: Mijnheer de voorzitter. De heer Daamen herinner ik eraan dat is afgesproken dat met de nieuwe gemeente zal worden doorgegaan op de ingeslagen weg. In het ingezette beleid gaan we dus geen wijzigingen aanbrengen. Uiteraard respecteer ik als wethouder voor wijkontwikkeling de structuur van het wijkbeheer in Swalmen, maar of dat een prettige werkwijze is, is een vraag waarover ik met een aantal partijen graag eens een discussie zou willen aangaan. In die vaste structuur zitten de organisaties om de zoveel weken bij elkaar en volgens mij zijn daar nog wel wat slagen te maken. De oude gemeente Roermond kent ook geen aparte stichting waarin een gezamenlijk overleg plaatsvindt met alle organisaties. De last zit m vaak in de terugkoppeling vanuit wijkraden naar de eigen achterban en nogmaals: daarin zijn volgens mij nog wel enkele slagen te maken. De heer Werson dank ik voor het feit dat hij zijn wijzigingsvoorstel niet in de vorm van een amendement wil indienen. Wat de accountant in zijn rapport van bevindingen schrijft, is hartstikke helder, maar dat wil niet zeggen dat het eindresultaat dat door het college aan de raad is aangeboden onjuist zou zijn. Het één staat totaal los van het ander.

20 182 De leden van het auditcomité dank ik voor de prettige manier van samenwerking om te komen tot het rapport van bevindingen. De heer Puper kan ik tenslotte nog zeggen dat wij dadelijk ongetwijfeld nog een interessante discussie tegemoet gaan. Zonder hoofdelijke stemming besluit de raad overeenkomstig het voorstel van burgemeester en wethouders en het daarbij behorende ontwerpbesluit, onder aantekening dat de SP-fractie geacht wil worden tegen te hebben gestemd. De voorzitter: Dames en heren. Omdat de microfoons van de heren Bayrak, Werson en Daamen blijken rond te zingen, schors ik voor enkele minuten de vergadering om dit euvel te laten verhelpen uur). Schorsing De voorzitter heropent te uur de vergadering 18. Voorstel van het college inzake de Financiële Kadernota 2009 (raadsvoorstel no. 2008/061/1). De voorzitter: Dames en heren. Vooraf deel ik mede dat de motie die eerder door de heer Puper is aangekondigd bij dit agendapunt aan de orde zal komen. De heer Heijnen: Mijnheer de voorzitter. Ondanks alle goede bedoelingen van deze Financiële Kadernota, en overigens met alle respect voor de samenstellers ervan, draagt zij in de ogen van de fractie Burger Belangen Roermond niet direct het karakter van een voorjaarsnota. Een voorjaarsnota is naar onze mening juist bedoeld om vooruit te kijken in het beleid dat ons voor ogen staat en dat in het College-Uitvoeringsprogramma is weergegeven. Wat Burger Belangen Roermond betreft is dit dus geen volwaardige voorjaarsnota. De voorjaarsnota is te veel een technisch financieel verhaal. In het verleden is dat wel eens anders geweest. De contouren van een vernieuwend gezicht van Roermond worden steeds duidelijker, contouren van een reeks beeldbepalende projecten die ertoe doen. Met nieuw elan zijn we deze raadsperiode ingegaan. Een periode van lef, durf, samenwerking en cofinanciering. Daar moeten gezamenlijk de schouders onder, want we moeten op koers blijven. In de media eisen we meer dan ooit de aandacht op met Roermond als winkelstad en cultuurstad. Burger Belangen Roermond is van mening dat we op weg naar 2010 energie en budget moeten steken in de versteviging van het Roermondse imago als woonstad. Roermond zal beter verkocht moeten worden als woonstad. Mooi Roermond, lezen we hier en daar op grote borden. Daarom wil Burger Belangen Roermond dat er geinvesteerd wordt in een grootschalige campagne voor Roermond als woonstad, als aanvulling op de pot promotiegeld van het flankerend beleid. Met de komst van de A73 zullen we Roermond ook moeten positioneren als dè bereikbare woon- en werkstad van Limburg. Enkele grote bedrijven hebben zich inmiddels

Raadsvergadering : 12 april 2016 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte

Raadsvergadering : 12 april 2016 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte Zaaknummer : Raadsvergadering : 12 april 2016 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte Onderwerp : Beleid overschotten Collegevergadering : 15 maart 2016 agendapunt : 10 Portefeuillehouder : J.B. Boer

Nadere informatie

Raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendapunt : 12 Commissie : -

Raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendapunt : 12 Commissie : - Raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendapunt : 12 Commissie : - Onderwerp : Begroting 2014 Collegevergadering : 17 september 2014 Agendapunt : 4 Portefeuillehouder : Wethouder J.B. Boer Meer informatie

Nadere informatie

Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11).

Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11). Persoonsgebondenbudget Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11). Mevrouw Bergkamp (D66): Voorzitter. Eigen regie en keuzevrijheid voor de zorg en ondersteuning die je nodig hebt, zijn

Nadere informatie

Wijziging Reglement van Orde Algemeen Bestuur en Verordening op de voorbereidende commissies

Wijziging Reglement van Orde Algemeen Bestuur en Verordening op de voorbereidende commissies Wijziging Reglement van Orde Algemeen Bestuur en Verordening op de voorbereidende commissies De veranderingen in de vergaderstructuur van de bestuurscommissie van stadsdeel Zuid, n.a.v. het voorstel van

Nadere informatie

INDEX VOOR DE RAADSVERGADERING VAN 3 APRIL 2008

INDEX VOOR DE RAADSVERGADERING VAN 3 APRIL 2008 INDEX VOOR DE RAADSVERGADERING VAN 3 APRIL 2008 1. Opening.... 60 2. Vaststellen van de agenda... 60 3. Notulen van de openbare raadsvergadering van 14 februari 2008.... 60 4. Overzicht van brieven gericht

Nadere informatie

Besluitenlijst van de raadsvergadering van 22 september 2014

Besluitenlijst van de raadsvergadering van 22 september 2014 Besluitenlijst van de raadsvergadering van 22 september 2014 Aanwezig: M. Sahinturk (CDA), A. van Zeeland (CDA), J. Hendriks (CDA), M. Thijssen (CDA), C. Angevaren (VVD), L. van Heeswijk (VVD), R. Gertsen

Nadere informatie

Beschikbaarstelling krediet overdracht woonwagenlocaties Geulweg en Taandel

Beschikbaarstelling krediet overdracht woonwagenlocaties Geulweg en Taandel Betreft: Raadsvergadering 23 mei 2013 Beschikbaarstelling krediet overdracht woonwagenlocaties Geulweg en Taandel Wij stemmen CDA fractie in met het voorstel om de woonwagenlocaties over te dragen en daarvoor.

Nadere informatie

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000).

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000). Begroting 2015-2018 Begroting 2015-2018 11-11-2014 voor ons ligt de begroting 2014 2018. Voor de PvdA zijn de mensen belangrijk. Mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt die nu buiten spel staan, maar

Nadere informatie

Interne memo. De nadruk ligt dus op de behandeling van de perspectiefnota.

Interne memo. De nadruk ligt dus op de behandeling van de perspectiefnota. Interne memo Aan : Presidium Van : Lenneke van der van der Meer Afdeling : Griffie Datum : Maart 2013 Onderwerp : Behandeling jaarrekening / scenario's voor de toekomst / perspectiefnota en begroting 1.

Nadere informatie

Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant

Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant Venlo, 5 november 2010 Begroting 2011-2014 Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant Venlo moet bezuinigen. Bezuinigen betekent dat de gemeenteraad vandaag besluit te stoppen met wat we gisteren

Nadere informatie

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Inleiding In het presidium van 31 maart 2016 is afgesproken dat de voorstellen m.b.t.: Reglement

Nadere informatie

INDEX VOOR DE RAADSVERGADERING VAN 16 JANUARI 2007

INDEX VOOR DE RAADSVERGADERING VAN 16 JANUARI 2007 INDEX VOOR DE RAADSVERGADERING VAN 16 JANUARI 2007 1. Opening.... 30 2. Vaststellen van de agenda... 30 3. Voorstel van de vertrouwenscommissie inzake: 1. profielschets burgemeester; 2. verordening op

Nadere informatie

Ad Jongenelen, Carola van t Schip en Frank Reiber

Ad Jongenelen, Carola van t Schip en Frank Reiber Spelregels Jongerengemeenteraad 19 februari 2015 Er zijn 2 onderwerpen (agendapunten): - Veiligheid - Openings- en sluitingstijden van de horeca Regels van de vergadering - Ieder onderwerp/ agendapunt

Nadere informatie

Vergadering d.d.: 14 mei 2009 agendapunt: 9. Onderwerp: Vaststelling jaarverslag/jaarrekening 2008

Vergadering d.d.: 14 mei 2009 agendapunt: 9. Onderwerp: Vaststelling jaarverslag/jaarrekening 2008 RAADSVOORSTEL Vergadering d.d.: 14 mei 2009 agendapunt: 9 Onderwerp: Vaststelling jaarverslag/jaarrekening 2008 Portefeuillehouder: College datum: 6 mei 2009 Samengevat voorstel 1. Het jaarverslag 2008

Nadere informatie

De raadsvergadering is openbaar en wordt gehouden in het raadhuis in Schaijk (Pastoor van Winkelstraat 5).

De raadsvergadering is openbaar en wordt gehouden in het raadhuis in Schaijk (Pastoor van Winkelstraat 5). Vergadering Gemeenteraad 24-05-2007 Plaats: Raadshuis van Landerd, Pastoor van Winkelstraat 5, Schaijk Tijd: 18:30 Voorzitter: De raadsvergadering is openbaar en wordt gehouden in het raadhuis in Schaijk

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad

Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad 1 gemeente Eindhoven Griffie gemeenteraad Raadsnummer O4.RZOP8.OOZ Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad Samenvatting Door GroenLinks is in een motie aan de deelnemers van de debattraining

Nadere informatie

INDEX VOOR DE RAADSVERGADERING VAN 15 MAART 2007

INDEX VOOR DE RAADSVERGADERING VAN 15 MAART 2007 INDEX VOOR DE RAADSVERGADERING VAN 15 MAART 2007 1. Opening.... 74 2. Vaststellen van de agenda... 75 3. Notulen van de openbare raadsvergaderingen van 16 januari en 8 februari 2007... 76 4. Voorstel van

Nadere informatie

Dhr. S. Nieuwkoop (gemeentesecretaris) wethouders drs. P.W.J. Hoek, F.J.A. Hommel, mr. G.J. Harmsen, Wethouder C.L. van Dis MBA

Dhr. S. Nieuwkoop (gemeentesecretaris) wethouders drs. P.W.J. Hoek, F.J.A. Hommel, mr. G.J. Harmsen, Wethouder C.L. van Dis MBA BESLUITEN- EN ACTIELIJST GEMEENTERAADSVERGADERING Datum vergadering Aanwezig: Voorzitter: Griffier: College: Afwezig: 2 november 2017 Mw. G. Boelhouwers-Stigter, Ing R.M.M.J. Duijm, A.C. Fase, H. Geluk,

Nadere informatie

INDEX VOOR DE RAADSVERGADERING VAN 19 APRIL 2007

INDEX VOOR DE RAADSVERGADERING VAN 19 APRIL 2007 INDEX VOOR DE RAADSVERGADERING VAN 19 APRIL 2007 1. Opening.... 108 2. Vaststellen van de agenda... 108 3. Notulen van de openbare raadsvergadering van 15 maart 2007... 108 4. Overzicht van brieven gericht

Nadere informatie

1. Opening. 3. Aanwijzing primus voor de hoofdelijke stemming. 4. Vaststelling agenda.

1. Opening. 3. Aanwijzing primus voor de hoofdelijke stemming. 4. Vaststelling agenda. Notulen van de besluitvormende raadsvergadering van de gemeenteraad van Noord-Beveland, gehouden op donderdag 5 juli 2018 in het gemeentehuis van Noord-Beveland. Aanvang: 19.30 uur Aanwezig: Mevr. J.H.J.B.

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2013/14830 Datum : 3 september 2013 Programma : Mobiliteit Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder : dhr. T.

Nadere informatie

Voorzitter, Namens de fractie CDA. Frans Derksen. Betreft: Raadsvergadering 25 juni 2015

Voorzitter, Namens de fractie CDA. Frans Derksen. Betreft: Raadsvergadering 25 juni 2015 Betreft: Raadsvergadering 25 juni 2015 ID/194 Raadsvoorstel jaarrekening 2014 Woordvoerder: Frans Derksen Voorzitter, Wij sluiten het jaar af met een overschot van bijna 610.000 euro die wij toevoegen

Nadere informatie

Dhr. S. Nieuwkoop (gemeentesecretaris) wethouders drs. P.W.J. Hoek, F.J.A. Hommel, mr. G.J. Harmsen, Wethouder C.L. van Dis MBA

Dhr. S. Nieuwkoop (gemeentesecretaris) wethouders drs. P.W.J. Hoek, F.J.A. Hommel, mr. G.J. Harmsen, Wethouder C.L. van Dis MBA BESLUITEN- EN ACTIELIJST GEMEENTERAADSVERGADERING Datum 8 juni 2017 vergadering Aanwezig: Ing R.M.M.J. Duijm, mw. K. 't Hart-Tekamp, ing. P. Kraamer, drs. C.W.G.J. van Leeuwen, A.K. Quist, ing. C. Verloop,

Nadere informatie

iiiiiiiiioiiiniiiui Registratienummer: 13.0003415

iiiiiiiiioiiiniiiui Registratienummer: 13.0003415 Registratiedatum:24A)972013 iiiiiiiiioiiiniiiui Registratienummer: 13.0003415 Titel/onderwerp: Beslissen over het initiatiefvoorstel 'Verbeteren omgeving Station Veiperpoorť Datum: 23 september 2013 Van:

Nadere informatie

PROCEDUREBLAD BEHANDELING RAADSVOORSTEL

PROCEDUREBLAD BEHANDELING RAADSVOORSTEL PROCEDUREBLAD BEHANDELING RAADSVOORSTEL HET COLLEGE VERZOEKT U DIT RAADSVOORSTEL TE BEHANDELEN ONDERWERP : De Raad op Pad in Broekland ZAAKNUMMER : 3398-2016 B&W VERGADERING : 17 mei 2016 AGENDACOMMISSIE

Nadere informatie

18 DECEMBER 2008: Besluit project Atalanta ( project dierenpark / centrum / theater)

18 DECEMBER 2008: Besluit project Atalanta ( project dierenpark / centrum / theater) 18 DECEMBER 2008: Besluit project Atalanta ( project dierenpark / centrum / theater) Bijdrage 1 e termijn Voorzitter, Hoe staat de DOP tegenover het project dierenpark / centrum / theater? Wij zouden er

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen D66 op de Begroting 2015 Gemeente Kaag en Braassem. Anders Denken, Anders Doen? Echt pas in 2016? Waar is het wachten op!

Algemene Beschouwingen D66 op de Begroting 2015 Gemeente Kaag en Braassem. Anders Denken, Anders Doen? Echt pas in 2016? Waar is het wachten op! Algemene Beschouwingen D66 op de Begroting 2015 Gemeente Kaag en Braassem Anders Denken, Anders Doen? Echt pas in 2016? Waar is het wachten op! 1 Voorzitter, Dank u wel Geachte leden van de raad, college

Nadere informatie

Reserve sociaal Domein

Reserve sociaal Domein Begroting 2019 Al een aantal maanden wordt de raad door dit college aan het lijntje gehouden voor wat betreft het sluitend maken van het financieel meerjarenperspectief. In het coalitieakkoord, in uw mail

Nadere informatie

De Gemeenteraad van Wijchen

De Gemeenteraad van Wijchen De Gemeenteraad van Wijchen Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van de gemeenteraad van Wijchen gehouden op 30 juni 2016 1. Vaststellen notulen van de vergadering van 12 mei 2016, voorgezet

Nadere informatie

De volgende wethouders zijn aanwezig: mevr. A.P.L.M. Slenter-Jamar en de heren A.G. van der Maas en W.H.M.J. Schenkelaars.

De volgende wethouders zijn aanwezig: mevr. A.P.L.M. Slenter-Jamar en de heren A.G. van der Maas en W.H.M.J. Schenkelaars. Notulen van de besluitvormende raadsvergadering van de gemeenteraad van Noord-Beveland, gehouden op donderdag 29 mei 2019 in het gemeentehuis van Noord-Beveland. Aanvang: 19.30 uur Aanwezig: Mevr. J.H.J.B.

Nadere informatie

Notitie raadsvragen in soorten en maten

Notitie raadsvragen in soorten en maten Notitie raadsvragen in soorten en maten Aanleiding Het komt regelmatig voor dat raadsleden een vraag willen stellen aan het college. Over een voorstel dat het college aan de raad doet. Over een artikel

Nadere informatie

Notulen van de openbare commissievergadering ABM

Notulen van de openbare commissievergadering ABM NotulenvandeopenbarecommissievergaderingABM Datum: Aanvangstijd: Eindtijd: Locatie: donderdag21juni2018 20.00uur 20.40uur RaadzaalgemeentehuisvanHuizen Aanwezig Voorzitterencommissiegriffier J.W.Meijerman(voorzitter)

Nadere informatie

BESLUITENLIJST VERGADERING VHL-BERAAD

BESLUITENLIJST VERGADERING VHL-BERAAD BESLUITENLIJST VERGADERING VHL-BERAAD Datum vergadering: woensdag 17 januari 2018 Locatie vergadering: Tijdstip: Voorzitter: Secretaris: Raadzaal, Stadhuis Vianen 19.30 uur A.F. Bonthuis, wnd. burgemeester

Nadere informatie

INDEX VOOR DE RAADSVERGADERING VAN 15 MEI 2008

INDEX VOOR DE RAADSVERGADERING VAN 15 MEI 2008 INDEX VOOR DE RAADSVERGADERING VAN 15 MEI 2008 1. Opening....126 2. Vaststellen van de agenda...126 3. Notulen van de openbare raadsvergadering van 3 april 2008....126 4. Overzicht van brieven gericht

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad,

Raadsvoorstel. Aan de raad, Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 765996 De heer H. ter Heegde, burgemeester Zienswijze indienen over de jaarstukken 2017 en de ontwerpbegroting 2019 Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek

Nadere informatie

VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND

VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND , 8 a ^ gemeente Roermond VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND datum indiening: 19 december 2013 datum/agendapunt B&Wvergadering: 070114/201 afdeling: Kabinet en Communicatie

Nadere informatie

B e s l u i t e n l i j s t R A A D S V E R G A D E R I N G

B e s l u i t e n l i j s t R A A D S V E R G A D E R I N G B e s l u i t e n l i j s t R A A D S V E R G A D E R I N G Besluitenlijst openbare vergadering van de raad van de gemeente Brummen op donderdag 3 november 2016 uur in het gemeentehuis van Brummen AGENDA

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 4 december 2014 in het gemeentehuis te Uithuizen.

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 4 december 2014 in het gemeentehuis te Uithuizen. Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 4 december 2014 in het gemeentehuis te Uithuizen. Aanwezig: Voorzitter Griffier mevrouw M. van Beek mevrouw

Nadere informatie

INDEX VOOR DE RAADSVERGADERING VAN 10 JUNI 2010

INDEX VOOR DE RAADSVERGADERING VAN 10 JUNI 2010 INDEX VOOR DE RAADSVERGADERING VAN 10 JUNI 2010 1. Opening... 102 2. Vaststelling van de agenda.... 102 3. Notulen van de raadsvergadering van 22 april 2010... 102 4. Ingekomen stukken.... 102 5. Wijziging

Nadere informatie

Advies: Bijgaande Raadsinformatiebrief betreffende een aantal items op de Lange Termijn Agenda (LTA)vaststellen en verzenden aan de raad

Advies: Bijgaande Raadsinformatiebrief betreffende een aantal items op de Lange Termijn Agenda (LTA)vaststellen en verzenden aan de raad VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: G. Kraaijkamp Tel nr: 0620094919 Nummer: 17A.00840 Datum: 14 augustus 2017 Team: Beleid Sociaal Domein Tekenstukken: Ja Bijlagen: 1 Afschrift

Nadere informatie

Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 14 februari 2008 over de Raad voor het concurrentievermogen.

Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 14 februari 2008 over de Raad voor het concurrentievermogen. Tweede Kamer, 54e vergadering, Donderdag 14 februari 2008 Algemeen Concurrentievermogen Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 14 februari 2008 over de Raad voor het concurrentievermogen.

Nadere informatie

Raadsvergadering. Bovendien wijzen wij u er op dat in deze kadernota nog geen rekening is gehouden met de implementatie van de strategische agenda.

Raadsvergadering. Bovendien wijzen wij u er op dat in deze kadernota nog geen rekening is gehouden met de implementatie van de strategische agenda. RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 30 juni 2016 16-049 Onderwerp Kadernota 2017-2020 Aan de raad, Onderwerp Kadernota 2017-2020. Gevraagde beslissing 1. De Kadernota 2017-2020 vast te stellen. Grondslag

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. * Besluitenlijst raadsvergadering van 30 maart 2017. De heer G. Polinder, raadslid namens de SGP-fractie, is afwezig. Nr. ONDERWERP BESLISSING/TOEZEGGINGEN 1. Opening. De voorzitter opent de vergadering.

Nadere informatie

INDEX VOOR DE RAADSVERGADERING VAN 31 MEI 2007

INDEX VOOR DE RAADSVERGADERING VAN 31 MEI 2007 INDEX VOOR DE RAADSVERGADERING VAN 31 MEI 2007 1. Opening.... 132 2. Vaststellen van de agenda... 133 3. Notulen van de openbare raadsvergadering van 19 april 2007.... 134 4. Overzicht van brieven gericht

Nadere informatie

Besluitenlijst gemeenteraad Hengelo Ov. Pag. 1

Besluitenlijst gemeenteraad Hengelo Ov. Pag. 1 Besluitenlijst gemeenteraad Hengelo Ov. Pag. 1 VERGADERING D.D. 26-02-2013 AGENDAPUNT B1 REG.NR. 12G201670 PORTH./SECTOR Lievers Wijziging CAR-UWO per 1 januari 2013 ten behoeve van het personeel van de

Nadere informatie

Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit

Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit Algemene Beschouwingen begrotingsraad, 8 november 2018 Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit Voorzitter, Voor de eerste keer ooit een algemene beschouwing van

Nadere informatie

Datum Agendapunt Documentnummer. 23 mei R06S013/z Verslag werkgroep Participatie en Digitalisering over Raad op Straat 12 april 2017

Datum Agendapunt Documentnummer. 23 mei R06S013/z Verslag werkgroep Participatie en Digitalisering over Raad op Straat 12 april 2017 Datum Agendapunt Documentnummer 13 R06S013/z170025597 Onderwerp Verslag werkgroep Participatie en Digitalisering over Raad op Straat 12 april 2017 Raadsvoorstel Zeewolde Beoogd effect Kennisnemen van de

Nadere informatie

Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening. 15 april 2009 COR2008-11. Status verslag Concept. de heer Romijn

Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening. 15 april 2009 COR2008-11. Status verslag Concept. de heer Romijn Verslag Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening Vergaderdatum Kenmerk 15 april 2009 COR2008-11 Status verslag Concept Verslaglegging door Telefoonnummer W.L. Walkate (Notuleerservice Nederland)

Nadere informatie

Besluitenlijst RAADSVERGADERING

Besluitenlijst RAADSVERGADERING Besluitenlijst RAADSVERGADERING Besluitenlijst openbare vergadering van de raad van de gemeente Brummen op donderdag 26 maart 2015 om 20.40 uur in het gemeentehuis van Brummen AGENDA BESLUIT 1. Opening

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. BESL.01326 *BESL.01326* Besluitenlijst raadsvergadering van 29 oktober 2015. De heer E. Leusink, raadslid namens de fractie van de ChristenUnie, is afwezig. De heer Kamp van de VVD-fractie is vanaf 19.30

Nadere informatie

*001010012012782* RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering van Stuk/nummer Agendapunt 10 juli 2012 KNDK/2012/782 9.8. Datum: 4 juli 2012 Verzonden: 6 juli 2012

*001010012012782* RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering van Stuk/nummer Agendapunt 10 juli 2012 KNDK/2012/782 9.8. Datum: 4 juli 2012 Verzonden: 6 juli 2012 *001010012012782* RAADSVOORSTEL Raadsvergadering van Stuk/nummer Agendapunt 10 juli 2012 KNDK/2012/782 9.8 Datum: 4 juli 2012 Verzonden: 6 juli 2012 Aan de gemeenteraad. Onderwerp: Aanvraag om garantstelling

Nadere informatie

De Gemeenteraad van Wijchen

De Gemeenteraad van Wijchen De Gemeenteraad van Wijchen Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van de gemeenteraad van Wijchen gehouden op 8 juni 2017 1. Vaststellen notulen van de vergadering van 18 mei 2017 De notulen

Nadere informatie

www.schuldinfo.nl Pagina 1

www.schuldinfo.nl Pagina 1 Wijziging beslagvrije voet volgens wetsvoorstel wwb Behandeling wetsvoorstel 6 oktober 2011, Tweede kamer ( ) Het hoofdprincipe, die onafhankelijkheid van ouders, vind ik cruciaal. Je ziet dat wat nu gebeurt,

Nadere informatie

1. Vaststelling agenda De agenda wordt conform voorstel vastgesteld. 2. Ingekomen en verzonden stukken Er wordt gehandeld als aangegeven.

1. Vaststelling agenda De agenda wordt conform voorstel vastgesteld. 2. Ingekomen en verzonden stukken Er wordt gehandeld als aangegeven. RAADSVERGADERING Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Brummen op donderdag 29 oktober 2009 om 20.00 uur in het gemeentehuis van Brummen AGENDA 0. Opening en mededelingen

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 19 september uur L. van Heezik. raadzaal

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 19 september uur L. van Heezik. raadzaal Vergadering Presidium Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 19 september 2017 20.00 uur L. van Heezik Plaats vergadering Doorkiesnummer raadzaal 5229499 Verslag Zeewolde Agenda Onderwerp Pagina punt

Nadere informatie

Begroting 2017, 10 november 2016

Begroting 2017, 10 november 2016 VVD Roermond Bart Lickfeld Begroting 2017, 10 november 2016 Dank Wij zijn Roermond! Voor de VVD niet zo maar een loze kreet of slogan maar voor ons het gedachtengoed waarmee wij de wereld in kijken. Want

Nadere informatie

HET WAALWIJKS VERGADERMODEL

HET WAALWIJKS VERGADERMODEL De Raad Gemeente Waalwijk PRAAT MET DE RAAD HET WAALWIJKS VERGADERMODEL Het Waalwijks vergadermodel 1 Het vergadermodel in het kort Om alle inwoners van de gemeente Waalwijk goed te kunnen vertegenwoordigen,

Nadere informatie

COMMISSIE RUIMTE (RU)

COMMISSIE RUIMTE (RU) COMMISSIE RUIMTE (RU) Besluitenlijst van de openbare vergadering van dinsdag 22 juni 2010 om 19.00 uur. Aanwezig: de leden: de niet-leden: Mede aanwezig: H. Jacobs (voorzitter), J. van Rey (portefeuillehouder),

Nadere informatie

G e m e e n t e S l u i s

G e m e e n t e S l u i s Raadsvoorstel Pag. 1 Datum vergadering 24 september 2009 Nr. 9 Omschrijving agendapunt Portefeuillehouder Voorstel om de jaarrekening/jaarverslag 2008 van GGD Zeeland vast te stellen en om niet in te stemmen

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 8. Onderwerp: Verbeterpunten Planning en Control Datum: 26 november 2012.

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 8. Onderwerp: Verbeterpunten Planning en Control Datum: 26 november 2012. Raadsvoorstel Status: Besluitvormend Agendapunt: 8 Onderwerp: Verbeterpunten Planning en Control 2012 Datum: 26 november 2012 Portefeuillehouder: dhr. E. Goldsteen Decosnummer: 124 Informant: Jan van der

Nadere informatie

GRIFFIE Gemeenteblad 2018, NR. 92

GRIFFIE Gemeenteblad 2018, NR. 92 GRIFFIE Gemeenteblad 2018, NR. 92 BESLUITENLIJST VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE BRUNSSUM GEHOUDEN OP DINSDAG 23 OKTOBER 2018 OM 19.00 UUR IN DE RAADZAAL VAN HET BESTUURSCENTRUM

Nadere informatie

GEMEENTE REIMERSWAAL. Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk :

GEMEENTE REIMERSWAAL. Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk : Afsprakenlijst opinieraad GEMEENTE REIMERSWAAL Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk : 16.028114 Onderwerp Overzicht van conclusies en handelingen in de vergadering van de opinieraad van

Nadere informatie

Nieuw begrotingsresultaat

Nieuw begrotingsresultaat Portefeuille: A. van Amerongen Dronten, 22 september 2015 Financiële ontwikkeling begroting 2016-2019 Aan de gemeenteraad VOORSTEL Wij stellen u voor: Deze toelichting op de financiële resultaten vast

Nadere informatie

GEMEENTERAAD - VOORSTEL

GEMEENTERAAD - VOORSTEL GEMEENTERAAD - VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van mei 2013 Besluit nummer: 2013_Raad_00029 Onderwerp: Herziene begroting 2013 en ontwerpbegroting 2014 RDOG HM - Besluitvormend Beknopte samenvatting: De

Nadere informatie

College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Noordenveld Presidium van de raad van de gemeente Noordenveld Leden van de gemeenteraad

College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Noordenveld Presidium van de raad van de gemeente Noordenveld Leden van de gemeenteraad e-mail:,aroennoordenveld@home.nl College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Noordenveld Presidium van de raad van de gemeente Noordenveld Leden van de gemeenteraad 17 September 2010 Ondewerp:

Nadere informatie

Voorstel : Vaststellen nota Dorpshuizen in Sint Anthonis, inclusief beleid ten aanzien van paracommercialisme

Voorstel : Vaststellen nota Dorpshuizen in Sint Anthonis, inclusief beleid ten aanzien van paracommercialisme Raadsvergadering : 15 september 2003 Agendapunt : 23. Voorstel : Vaststellen nota Dorpshuizen in Sint Anthonis, inclusief beleid ten aanzien van paracommercialisme Aan de Raad, In het coalitieprogramma

Nadere informatie

Laat ik voorop stellen dat ook de SP van mening dat er iets moet gebeuren aan het centrum van Kerkrade.

Laat ik voorop stellen dat ook de SP van mening dat er iets moet gebeuren aan het centrum van Kerkrade. Onderwerp: financiële kaders Centrumplan Bijdrage aan het debat van SP Fractievoorzitter Marianne Laumann in eerste termijn. Kerkrade-centrum staat aan de vooravond van de grootste herstructurering in

Nadere informatie

Te berikken effekt De raadsvergadering waarin de programmabegroting 2013 wordt vastgesteld wordt niet belast met discussies over kaders.

Te berikken effekt De raadsvergadering waarin de programmabegroting 2013 wordt vastgesteld wordt niet belast met discussies over kaders. Riedsútstel Ried : 2 februari 2012 Status : Besluitvormend Agindapunt : 11 Portefúljehâlder : K. Antuma Amtner : E. Plantinga Taheakke : Conceptraadsbesluit Op besjen : - Underwerp Uitgangspunten voor

Nadere informatie

Jaarverslag Rekenkamercommissie Bernheze

Jaarverslag Rekenkamercommissie Bernheze Jaarverslag 2016 Rekenkamercommissie Bernheze Voorwoord In dit jaarverslag leggen wij verantwoording af over de uitvoering van onze taken in 2016 met een korte uiteenzetting van de verrichte werkzaamheden

Nadere informatie

BESCHOUWING. Gemeente LINGEWAARD

BESCHOUWING. Gemeente LINGEWAARD CDA LINGEWAARD BESCHOUWING PROGRAMMA BEGROTING 2014 14 november 2013 Gemeente LINGEWAARD FRACTIE: Jacqueline Leenders van Heck Henk Gertsen Harrie Arends Theo Peren (fractievoorzitter) Programmabegroting

Nadere informatie

College. Verhinderd. Onderwerp. Agendapunt. 1. Opening De voorzitter opent om uur de vergadering.

College. Verhinderd. Onderwerp. Agendapunt. 1. Opening De voorzitter opent om uur de vergadering. CONCEPT BESLUITENLIJST BEHORENDE BIJ DE OPENBARE VERGADE- RING VAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE GULPEN-WITTEM, GEHOUDEN IN DE RAADZAAL VAN HET GEMEENTEHUIS TE GULPEN DATUM 23 juni 2016 AANWEZIG wnd. Voorzitter

Nadere informatie

HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming

HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming Beleidsvorming in de gemeente volgt redelijk vaste stappen. In dit document leest u welke stappen dat zijn. Daardoor kunt u op tijd bij

Nadere informatie

Voorzitter, Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen.

Voorzitter, Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen. Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen. Toen wij over het coalitieakkoord spraken, telde de VVD Den Haag haar zegeningen. Er werd ruimte geboden voor een aantal van onze ideeën. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

B&W Vergadering. B&W Vergadering 22 november 2016

B&W Vergadering. B&W Vergadering 22 november 2016 2.1.8 Financiële verwerking Moties & Amendementen Begroting 2017 1 Dossier 1056 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 1056 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 22 november 2016 Agendapunt 2.1.8 Omschrijving

Nadere informatie

De Gemeenteraad van Wijchen

De Gemeenteraad van Wijchen De Gemeenteraad van Wijchen Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van de gemeenteraad van Wijchen gehouden op 6 juli 2017 1. 17 7 6345 Behandeling jaarrekening 2016 Door de fracties worden onderstaande

Nadere informatie

Bijlagen -Bijlage 1 -Jaarstukken 2013 -Verslag van bevindingen

Bijlagen -Bijlage 1 -Jaarstukken 2013 -Verslag van bevindingen Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Vaststelling jaarstukken 2013 Datum voorstel 29 april 2014 Datum raadsvergadering 10 juni 2014 Bijlagen -Bijlage 1 -Jaarstukken 2013 -Verslag van bevindingen Ter inzage

Nadere informatie

LIJST VAN BESLUITEN GEMEENTERAAD OEGSTGEEST genomen in de vergadering van de raad van 25 september 2014

LIJST VAN BESLUITEN GEMEENTERAAD OEGSTGEEST genomen in de vergadering van de raad van 25 september 2014 LIJST VAN BESLUITEN GEMEENTERAAD OEGSTGEEST genomen in de vergadering van de raad van 25 september 2014 Agenda 4 -- Notulen van de raadsvergadering van 12 juni 2014. 6 -- Notulen van de raadsvergadering

Nadere informatie

INDEX VOOR DE RAADSVERGADERING VAN 8 FEBRUARI 2007

INDEX VOOR DE RAADSVERGADERING VAN 8 FEBRUARI 2007 INDEX VOOR DE RAADSVERGADERING VAN 8 FEBRUARI 2007 1. Opening.... 42 2. Vaststellen van de agenda... 42 3. Notulen van de openbare raadsvergaderingen van 14 december 2006 en 2 januari 2007... 42 4. Voorstel

Nadere informatie

Voorstel In te stemmen met de 10e wijziging van de begroting 2018 waarin de mutaties zijn verwerkt van de

Voorstel In te stemmen met de 10e wijziging van de begroting 2018 waarin de mutaties zijn verwerkt van de Raadsvoorstel Zaaknummer: 2018-009925 Onderwerp Bestuursrapportage 2018 Datum voorstel Datum raadsvergadering 21 augustus 2018 9 oktober 2018 Aan de raad, Voorstel In te stemmen met de 10e wijziging van

Nadere informatie

: 14 april 2014 : 12 mei : dhr. G.H.J. Weierink : Onderwerp: Synchronisatieproces Planning- & controlcyclus Montfoort en IJsselstein

: 14 april 2014 : 12 mei : dhr. G.H.J. Weierink : Onderwerp: Synchronisatieproces Planning- & controlcyclus Montfoort en IJsselstein RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid : 14 april 2014 : 12 mei 2014 : dhr. G.H.J. Weierink : Zaaknummer :

Nadere informatie

VERGADERDATUM STUKDATUM AFDELING NAAM STELLER. 19 november november 2014 Bedrijfsbureau/Heffen S.Stiphout/M.Vliegenthart

VERGADERDATUM STUKDATUM AFDELING NAAM STELLER. 19 november november 2014 Bedrijfsbureau/Heffen S.Stiphout/M.Vliegenthart Algemeen bestuur VERGADERDATUM AFDELING NAAM STELLER Bedrijfsbureau/Heffen S.Stiphout/M.Vliegenthart AGENDAPUNT ONDERWERP 6 Voorstel wijziging Reglement van orde voor de vergadering van het algemeen bestuur

Nadere informatie

Pagina 1 van 6. Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 12 november 2015 in de raadzaal

Pagina 1 van 6. Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 12 november 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 12 november 2015 in de raadzaal Voorzitter, M.A.P. Michels Griffier: G.A. Stavenga-Joling Aanwezig: Gemeentebelangen: G.

Nadere informatie

Als stemcijfer wordt getrokken nr. 15, de heer Ad van de Sande.

Als stemcijfer wordt getrokken nr. 15, de heer Ad van de Sande. Agenda Gemeenteraad Besluitvormende raadsvergadering. Uitnodiging voor de vergadering op dinsdag 25 november 2014 20:00-23:00 uur, locatie Raadszaal Voorzitter : Ruud Severijns 1 Opening De voorzitter

Nadere informatie

Raadsvergadering: 28 juni 2018 Besluit: Unaniem Aangenomen

Raadsvergadering: 28 juni 2018 Besluit: Unaniem Aangenomen Raadsvergadering: 28 juni 2018 Besluit: Unaniem Aangenomen Agendanr.: 15 Voorstelnr.: RB2018057 Onderwerp: Jaarstukken 2017 en zienswijze begroting 2019 GR Regionaal Historisch Centrum Alkmaar Programma:

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april 2015 in het gemeentehuis te Uithuizen.

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april 2015 in het gemeentehuis te Uithuizen. Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april in het gemeentehuis te Uithuizen. Aanwezig: Voorzitter Griffier mevrouw M. van Beek mevrouw H. Hoekstra

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE RAADSSESSIE GEMEENTE HAARLEMMERMEER OP DONDERDAG 20 januari 2005

VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE RAADSSESSIE GEMEENTE HAARLEMMERMEER OP DONDERDAG 20 januari 2005 VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE RAADSSESSIE GEMEENTE HAARLEMMERMEER OP DONDERDAG 20 januari 2005 Onderwerp: Voorzitter: Aanwezig zijn de leden: Griffie: Portefeuillehouders: Financieel meerjarenbeleid

Nadere informatie

RAPPORT. Bestuursorgaan : het College van burgemeester en wethouders Onderdeel : OCSW Dossiernummer :

RAPPORT. Bestuursorgaan : het College van burgemeester en wethouders Onderdeel : OCSW Dossiernummer : RAPPORT Bestuursorgaan : het College van burgemeester en wethouders Onderdeel : OCSW Dossiernummer : 14.1.001 Klacht Verzoekers stellen dat zij als direct-belanghebbenden door de gemeente niet zijn betrokken

Nadere informatie

Motie oproep gratis ter beschikking stellen VOG's

Motie oproep gratis ter beschikking stellen VOG's Bergen (Lb) LeObaarheid maak je samen -KERN Kernen En Regionaal Natuurlijk progressieve ombinatie Bergen Afdeling Bergen Lb Motie oproep gratis ter beschikking stellen VOG's De gemeenteraad van Bergen,

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering van : Agendanummer : Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : drs. J.F.N. Cornelisse : Financiën : F. Ooyevaar Voorstel aan de raad Onderwerp : Jaarrekening 2012 (concept),

Nadere informatie

Raadsvergadering. 6 november

Raadsvergadering. 6 november RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 6 november 2014 14-105 Onderwerp Resultaten bezuinigingsproject 'Bunnikse Kwaliteit' Aan de raad, Onderwerp Resultaten bezuinigingsproject 'Bunnikse Kwaliteit' Gevraagde

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. ONTWERPVERKLARING VAN GEEN BEDENKINGEN Gramserweg 37 te Austerlitz

RAADSVOORSTEL. ONTWERPVERKLARING VAN GEEN BEDENKINGEN Gramserweg 37 te Austerlitz RAADSVOORSTEL ONTWERPVERKLARING VAN GEEN BEDENKINGEN Gramserweg 37 te Austerlitz Portefeuillehouder Dhr. S. Jansen Ronde Tafel 24 januari 2017 Opsteller Mevrouw Y.W.E.P Kerkhof Debat 07 februari 2017 Zaak/stuknummer

Nadere informatie

INDEX VOOR DE RAADSVERGADERING VAN 14 FEBRUARI 2008

INDEX VOOR DE RAADSVERGADERING VAN 14 FEBRUARI 2008 INDEX VOOR DE RAADSVERGADERING VAN 14 FEBRUARI 2008 1. Opening....... 2 2. Vaststellen van de agenda...... 2 3. Notulen van de openbare raadsvergaderingen van 8 november 2007 en 19 december 2007.......

Nadere informatie

GEMEENTE SCHERPENZEEL

GEMEENTE SCHERPENZEEL GEMEENTE SCHERPENZEEL Raadsvoorstel Datum voorstel : 27 januari 2015 Raadsvergadering : 5 maart 2015 Agendapunt : Bijlage(n) : Geen Kenmerk : Portefeuille : wethouder H.J.C. Vreeswijk Behandeld door: Naam

Nadere informatie

b Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college Financiën helder en op orde

b Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college Financiën helder en op orde gemeente Eindhoven Inboeknummer 12bst01585 Dossiernummer 12.38.651 18 september 2012 Commissienotitie Betreft startnotitie over Sturen met normen: domein 'flexibiliteit'. Inleiding Op 28 augustus is in

Nadere informatie

dhr. J. Ophoff - Financiën 1. Bestuur

dhr. J. Ophoff - Financiën 1. Bestuur RAADSVOORSTEL status: B Agendapunt: 14 Onderwerp: Wavin-gelden Commissie: 30-1-, nr. 5 Raadsvoorstel: 7-2-, nr. 132 Portefeuillehouder : Beleidsterrein: Programma: dhr. J. Ophoff - Financiën 1. Bestuur

Nadere informatie

Beoordeling. h2>klacht

Beoordeling. h2>klacht Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt er in vervolg op zijn bij de Nationale ombudsman op 5 februari 2008 ingediende klacht over dat het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) Rotterdam in het

Nadere informatie

WIE BESTUURT DE GEMEENTE?

WIE BESTUURT DE GEMEENTE? WIE BESTUURT DE GEMEENTE? De gemeente dichtbij Dagelijks heeft u met de gemeente te maken. Zo zorgt de gemeente ervoor dat uw vuilnis wordt opgehaald en dat er wegen en fietspaden worden aangelegd. Bij

Nadere informatie

Vergadering van Commissie Onderzoek van de Rekening (COR) 14 februari Status verslag Concept

Vergadering van Commissie Onderzoek van de Rekening (COR) 14 februari Status verslag Concept Vergadering van Commissie Onderzoek van de Rekening (COR) Vergaderdatum 14 februari 2018 Kenmerk Status verslag Concept Verslaglegging door Telefoonnummer De heer L. Guilonard (extern) 070 4417507 Verslag

Nadere informatie

Kaders Financieel gezond Brummen

Kaders Financieel gezond Brummen Kaders Financieel gezond Brummen 1. Inleiding Naar aanleiding van de vaststelling van de Programmabegroting 2019-2022 en de aanbevelingen die de provincie heeft gedaan in haar besluit financieel toezicht

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. * Besluitenlijst raadsvergadering van 30 juni 2016. De heer K. van Harten (fractie van de ChristenUnie) is afwezig. Nr. ONDERWERP BESLISSING/TOEZEGGINGEN 1. Opening De voorzitter opent de vergadering.

Nadere informatie