INDEX VOOR DE RAADSVERGADERING VAN 8 FEBRUARI 2007

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INDEX VOOR DE RAADSVERGADERING VAN 8 FEBRUARI 2007"

Transcriptie

1 INDEX VOOR DE RAADSVERGADERING VAN 8 FEBRUARI Opening Vaststellen van de agenda Notulen van de openbare raadsvergaderingen van 14 december 2006 en 2 januari Voorstel van het Presidium inzake brieven gericht aan het presidium c.q. de gemeenteraad (raadsvoorstel no. 2007/23/1) Voorstel van burgemeester en wethouders inzake de mededeling van ingekomen stukken (raadsvoorstel no. 2007/25/1) Voorstel van het presidium tot benoeming van een griffier en een plaatsvervangend griffier (raadsvoorstel no. 2007/19/1) Voorstel van het college inzake vaststellen bestemmingsplan Herten (raadsvoorstel no. 2007/9/1) Voorstel van de voorzitter van de commissie financiën inzake evaluatie en voortgang wijkbezoeken raad (raadsvoorstel no. 2007/3/1) Voorstel van het college inzake de Parkeerverordening 2007 (raadsvoorstel no. 2007/28/1) Voorstel van het college inzake benoeming lid en plaatsvervangend lid in het algemeen bestuur van de regio Noord- en Midden-Limburg (raadsvoorstel no. 2007/21/1) Voorstel van het college inzake de benoeming van drie leden in de Euregioraad Rijn-Maas-Noord (raadsvoorstel no. 2007/22/1) Voorstel van de Rekenkamercommissie inzake het rapport Aanbestedingsbeleid en Aanbestedingen gemeente Roermond (raadsvoorstel no. 2007/28/1) Vragenuur Motie van de fractie van GroenLinks inzake reclamemasten Sluiting... 71

2 2

3 Openbare raadsvergadering, gehouden op 8 februari 2007 DERDE VERGADERING Aanwezig: de heer H.M.J.M. van Beers, waarnemend burgemeester; de heer J. Vervuurt, griffier; de dames W.H.M.A. van Beers (S.P.), C.A.H.M. Ceulemans (V.V.D.), M.A.H. Cox- Tegelbeckers (C.D.A.), R. Moussaoui (V.V.D.), M.H. Pilz-van Elven (D.S.), M.A.J. Smitsmans-Burhenne (GroenLinks), E.M. Thissen-Heynen (P.v.d.A.) en de heren H.J.M. Achten (V.V.D.), F.M.A. van Ballegooij (S.P.), A. Bayrak (P.v.d.A.), J.T.M. Breugelmans (C.D.A.), L.W.M. Coenen (Stadspartij Roermond), L.J.M. Daamen (D.S.), F.J. van Dael (C.D.A.), L.G.A. Guffens (C.D.A.), P.G.M.A.B. Heijnen (B.B.R.), M.J. Huurdeman (V.V.D.), H.J.A. Jacobs (C.D.A.), T.M.M. Janssen Steenberg (S.P.), E.F.J.M. Lomans (V.V.D.), J.F.H. Lucas (B.B.R.), R. Özdemir (GroenLinks), S. Öztürk (P.v.d.A.), A.C.P. Peters (V.V.D.), J.M. Peters (V.V.D.), J. Puper (V.V.D.), H.H. Ramakers (D.S.) en G.J. van Walsum (P.v.d.A.), leden. Tevens aanwezig: de heren H. Boots B.B.R.), W.A.J. Kemp (C.D.A.), T.J.J.M. Schreurs (V.V.D.), G.H.G.M. Smeets (D.S.), G. IJff (P.v.d.A.) en J.F.B. van Rey (V.V.D.), wethouders. Afwezig: de heren F.J.H.J. Becks (V.V.D.), E.K. Ramdani (P.v.d.A.) en M.T.A. Werson (B.B.R.). Secretaris: ing. K.G.M.C. Joosten, waarnemend gemeentesecretaris.

4 42 1. Opening. De voorzitter opent te uur de vergadering en verzoekt een moment stilte om eenieder in de gelegenheid te stellen tot een gebed of overweging. Op verzoek van het presidium en enkele leden van de raad doet hij met klem een beroep op een ieder de orde van de vergadering in acht te nemen. Meerdere raadsleden hebben aangegeven dat deze ruimte absoluut niet geschikt is voor onderling overleg en andere afleiding veroorzakende activiteiten. Degenen die behoefte hebben aan onderling overleg verzoekt hij daarvoor gebruik te maken van de Burgerzaal. Bericht van verhindering is ontvangen van de heren Werson en Ramdani, beiden wegens ziekte. De heer Becks heeft laten weten óf later, óf helemaal niet meer ter vergadering te zullen komen. Als stemmingsnummer wordt getrokken nr. 8, zodat eventuele stemmingen zullen aanvangen bij mevrouw Ceulemans. 2. Vaststellen van de agenda. Mevrouw Smitsmans-Burhenne: Mijnheer de voorzitter. De fractie van GroenLinks overweegt in deze vergadering een motie in te dienen inzake de reclamemasten, ook wel landmarks genoemd. De voorzitter: Ik neem daar kennis van en zal voorlopig een agendapunt reserveren voor deze mogelijk in te dienen motie onder het nummer 14. Met inachtneming hiervan wordt de agenda vastgesteld. 3. Notulen van de openbare raadsvergaderingen van 14 december 2006 en 2 januari Zonder beraadslaging en zonder hoofdelijke stemming worden deze notulen achtereenvolgens ongewijzigd vastgesteld 4. Voorstel van het Presidium inzake brieven gericht aan het presidium c.q. de gemeenteraad (raadsvoorstel no. 2007/23/1). De heer Daamen: Mijnheer de voorzitter. Namens de fracties van PvdA, CDA en Democraten Swalmen verzoek ik de raad via u het ingekomen stuk onder nr. C.32 (een motie van de voormalige gemeente Swalmen) te verplaatsen naar categorie D. De voorzitter: Daartegen bestaat, naar ik vaststel, geen bezwaar. Met inachtneming hiervan wordt vervolgens zonder hoofdelijke stemming conform het voorstel besloten. 5. Voorstel van burgemeester en wethouders inzake de mededeling van ingekomen stukken (raadsvoorstel no. 2007/25/1).

5 43 Zonder beraadslaging en zonder hoofdelijke stemming wordt conform het voorstel besloten. 6. Voorstel van het presidium tot benoeming van een griffier en een plaatsvervangend griffier (raadsvoorstel no. 2007/19/1). Bij acclamatie worden de heer J. Vervuurt en mevrouw S. Franssen benoemd tot griffier, c.q. plaatsvervangend griffier. De voorzitter feliciteert de benoemden en wenst hen succes. Unaniem door de commissie(s) akkoord bevonden voorstellen. 7. Voorstel van het college inzake vaststellen bestemmingsplan Herten (raadsvoorstel no. 2007/9/1). 8. Voorstel van de voorzitter van de commissie financiën inzake evaluatie en voortgang wijkbezoeken raad (raadsvoorstel no. 2007/3/1). 9. Voorstel van het college inzake de Parkeerverordening 2007 (raadsvoorstel no. 2007/28/1). 10. Voorstel van het college inzake benoeming lid en plaatsvervangend lid in het algemeen bestuur van de regio Noord- en Midden-Limburg (raadsvoorstel no. 2007/21/1). 11. Voorstel van het college inzake de benoeming van drie leden in de Euregioraad Rijn-Maas-Noord (raadsvoorstel no. 2007/22/1). Zonder beraadslaging en zonder hoofdelijke stemming besluit de raad overeenkomstig deze voorstellen en de daarbij behorende ontwerpbesluiten. Portefeuille burgemeester H. van Beers. 12. Voorstel van de Rekenkamercommissie inzake het rapport Aanbestedingsbeleid en Aanbestedingen gemeente Roermond (raadsvoorstel no. 2007/28/1). (Het voorzitterschap wordt overgedragen aan de heer A.C.P. Peters, plaatsvervangend voorzitter). De heer Achten: Mijnheer de voorzitter. Aanbestedingen zijn voor de VVD-fractie een belangrijk onderwerp. Met publieke middelen moet verantwoord worden omgegaan en de parlementaire enquête inzake de bouwfraude heeft nog eens duidelijk gemaakt dat het essentieel is daarbij zorgvuldige, objectieve procedureregels in acht te nemen. Het is daarom goed dat de gemeente streng is op haar aanbestedingsbeleid en het is nog beter dat wij over een Rekenkamercommissie beschikken, een orgaan, bestaande uit onafhankelijke deskundigen en enkele raadsleden, dat toeziet op de handelwijze van het college en eventueel verbetervoorstellen en aanbevelingen kan doen.

6 44 De VVD-fractie heeft de indruk dat het met de aanbestedingen in Roermond best goed gaat. Dat neemt niet weg dat er nog veel te verbeteren valt, zoals het rapport van de Rekenkamercommissie uitwijst. Zo is de archivering nog slecht geregeld, blijken procesontwerpen niet al te goed te zijn en is het hard nodig eindelijk over een inkoopfunctionaris te beschikken. Het is goed dat de Rekenkamercommissie ons hierop attendeert. Goed is ook dat de Rekenkamercommissie de aanbestedingen ten aanzien van het groenonderhoud nog eens onder de loep heeft genomen. Bijna alle gemeenten doen of deden dat fout, en ook de gemeente Roermond heeft in dat opzicht steekjes laten vallen. De VVD-fractie is er overigens van overtuigd dat naar eer en geweten tewerk is gegaan. Veel belangrijker is het nu een stap voorwaarts te maken en te zorgen voor beheerplannen, zodat de bestekken goed toetsbaar zijn. Het college heeft ons bij monde van de heer IJff toegezegd dat in de commissie voor openbare werken op korte termijn werk zal worden gemaakt van die beheerplannen. Van het college vernemen wij thans graag of dat klopt en wanneer de bestekken tegemoet kunnen worden gezien, zodat op dat punt een stap voorwaarts kan worden gezet in het aanbestedingsbeleid. De VVD-fractie zal er in ieder geval nauwlettend op toezien en mijn collega Huurdeman, die deel uitmaakt van genoemde commissie, zal ongetwijfeld aan de bel trekken als het mis mocht gaan. Het aanbestedingsbeleid is grotendeels onder Europees recht tot stand gekomen. Het is goed over Europese richtlijnen te beschikken, maar er is meteen een dilemma aan verbonden waaraan heel veel specialisten geld verdienen. Boven bepaalde normen gelden conform Europees recht zware procedure-eisen, maar daaronder gelden deze niet. Over dat laatste ontstaat altijd discussie, maar feit is dat de Nederlandse regering met een positief advies van de Raad van State momenteel werkt aan een nieuwe Aanbestedingswet. Die wet was er waarschijnlijk al geweest als het kabinet niet was gevallen, naar alle waarschijnlijkheid zal ze nu eind van dit jaar worden afgekondigd. Die wetgeving is zo belangrijk, omdat ze goede spelregels zal bieden voor de manier waarop met de bestuurslasten moet worden omgegaan. De Nederlandse gemeenten, ook Roermond, moeten die spelregels zoveel mogelijk transparant, objectief en non-discriminatoir maken. Het midden- en kleinbedrijf schreeuwt al lang om uniforme regelgeving, want het kan natuurlijk niet bestaan dat men voor een bepaalde aanbesteding in Roermond andere formulieren moet invullen dan in Venlo, Weert, Maastricht of Groningen. De Nederlandse regering gaat ervan uit, gehoord de Raad van State, dat die aanbestedingen onder de Europese normen mogen plaatsvinden. Wat dat betreft kunnen wij, met alle respect voor haar werk, het advies van de Rekenkamercommissie op twee punten niet volgen. Aan het eind van het rapport schrijft de Rekenkamercommissie dat het Europees recht min of meer rechtstreeks toepasbaar is, maar onder de normen geldt dat volgens de Nederlandse regering niet en daarbij sluit de VVD-fractie zich aan. Het is hier een discussie tussen de rekkelijken en de preciezen: hoe ga je hiermee om, naar de letter of naar de geest? De VVD-fractie huldigt in ieder geval het standpunt dat de bestuurslasten omlaag moeten en dat het midden- en kleinbedrijf moet weten waar het aan toe is. Daarbij, en dat is het tweede advies waarbij de VVD-fractie zich niet kan aansluiten, moet het ook mogelijk zijn 1 op 1 aanbestedingen te doen, d.w.z. dat onder bepaalde, lage bedragen een bedrijf de opdracht kan worden gegund. Het moet echter wel transparant zijn. Als wij willen weten hoe het proces is

7 45 verlopen, moet dat objectief aangegeven kunnen worden. De Rekenkamercommissie legt wat dat betreft de vinger op de zere plek, als ze schrijft dat de rapportages niet al te goed zijn en verbeterd zullen moeten worden. Als is afgeweken van het reguliere aanbestedingsbeleid, moeten wij dat sneller en directer kunnen zien. Daarom willen wij met het college graag verder van gedachten wisselen over deze rapportagestructuur. Samenvattend: wij nemen met alle graagte het stuk van de Rekenkamercommissie over, maar vooralsnog niét de aanbeveling om het Europees recht direct onder de normbedragen van toepassing te verklaren, of alle uitzonderingssituaties meteen limitatief te bepalen, want naar onze mening kunnen zich altijd zaken voordoen waarop moet worden afgewezen (de zogenaamde aanbevelingen 1 en 2 in het rapport), en voorts willen wij een betere rapportagestructuur. We kunnen nu twee dingen doen. We kunnen vanavond alle aanbevelingen overnemen, met uitzondering van de twee zojuist genoemde, maar we kunnen ook besluiten even een pas op de plaats te maken in afwachting van de nadere wetgeving om vervolgens nader met u van gedachten te wisselen aan de hand van een nieuw voorstel waarin met die nieuwe wetgeving rekening is gehouden, opdat wij ons beleid zo goed als mogelijk kunnen formuleren. Mocht die wetgeving uitblijven, wat theoretisch mogelijk zou zijn, maar feitelijk onvoorstelbaar is, dan willen wij dat u zoveel mogelijk gaat anticiperen op de kennis van die wetgeving die er nu al is. Graag willen wij in eerste termijn van het college vernemen hoe het met het aanbestedingsbeleid wil omgaan, daarbij rekening houdend met het midden- en kleinbedrijf en strevend naar een vermindering van de bestuurslasten. Voorts moet worden bedacht dat de gemeente ook werkgever is. Bij aanbestedingen dienen ook de sociale aspecten in het oog te worden gehouden. Werknemers van de Westrom of anderszins werken in het groenonderhoud en wij willen graag van de portefeuillehouder horen welke kaders hij wil hanteren liefst zo rekbaar mogelijk om deze mensen zoveel mogelijk te kunnen laten werken. Verder zou bij grote aanbestedingen eigenlijk standaard de norm moeten worden gehanteerd dat mensen uit de omgeving moeten kunnen meeliften. Een aannemer zou bijvoorbeeld verplicht kunnen worden na te gaan of mensen in de buurt hiermee aan het werk kunnen worden geholpen. Een en ander hebben wij verwoord in een amendement, dat mede wordt ingediend namens de fracties van PvdA, BBR en Democraten Swalmen. De voorzitter: Dames en heren. Het amendement luidt als volgt: Amendement De raad van de gemeente Roermond, in vergadering bijeen op donderdag 8 februari 2007; gezien het voorstel van de Rekenkamercommissie van de gemeente Roermond (RKC) inzake het onderzoek aanbestedingsbeleid, raadsvoorstel no. 2007/28/1 van 1 januari overwegende dat: 1. het rapport van de RKC "Onderzoek Aanbestedingsbeleid en Aanbestedingen gemeente Roermond" van grote waarde is voor de leden van de gemeenteraad aan-

8 46 gaande zijn kaderstellende en controlerende rol en voor het college aangaande zijn uitvoeringsverantwoordelijkheid; 2. er verschil is in interpretatie inzake de wet-en regelgeving tussen ter zake deskundigen; 3. de nieuwe Aanbestedingswet binnen afzienbare tijd van kracht zal worden; 4. de mate van gemeentelijke beleidsvrijheid voor aanbestedingen onder de Europese drempelbedragen vooralsnog gehandhaafd moet blijven in afwachting van nieuwe wetgeving; 5. de vraag of uitzonderingsgronden als een limitatieve opsomming moeten zijn opgenomen in het gemeentelijke aanbestedingsbeleid, of algemeen geformuleerd kunnen worden, nog verheldering verdient en ook nader bezien moet worden in relatie tot nieuwe wetgeving waarbij dan ook de Europese regelgeving en jurisprudentie alsmede de aanbeveling van de RKC betrokken dient te worden; besluit het door de RKC voorgelegde conceptbesluit te vervangen door het navolgende besluit: 1. de raad neemt kennis van het rapport van de Rekenkamercommissie aangaande het "Onderzoek aanbestedingsbeleid en aanbestedingen gemeente Roermond" en spreekt hierover in z'n algemeenheid zijn waardering uit; 2. verzoekt het college van burgemeester en wethouders spoedig een nieuw aanbestedingsbeleid op te stellen nadat de nieuwe Aanbestedingswet is vastgesteld en het nieuwe beleid te baseren op deze Aanbestedingwet en vooruitlopend daarop alvast de voorbereidingen te treffen voor het bijstellen van het aanbestedingsbeleid (rekening houdend met Europees recht, de aanbevelingen en de nieuwe wetgeving) en hierover met de raad in overleg te treden; 3. verzoekt het college van burgemeester en wethouders bij het opstellen van dit nieuwe beleid de aanbevelingen van de RKC uitdrukkelijk te betrekken; 4. indien de nieuwe wet voor het einde van het jaar niet van kracht is, wordt het college verzocht uiterlijk in december van dit jaar bijgesteld beleid (rekening houdend met de aanbevelingen van de RKC) voor te leggen aan de raad; 5. aan de raadscommissie AZ een voorstel voor het aangepast rapporteren over het aanbestedingsbeleid voor te leggen, inclusief (groen)onderhoudsopdrachten. De heer Breugelmans: Mijnheer de voorzitter. De Rekenkamercommissie heeft een onderzoek gedaan naar het aanbestedingsbeleid en de aanbestedingen van de gemeente Roermond. Het is een duidelijk rapport geworden, gebaseerd op een goede onderzoekmethode, een rapportage aan de raad. De aanleiding voor het onderzoek waren twee publicaties in het vaktijdschrift voor bestuurders in Nederland, Binnenlands bestuur, in maart en april Binnenlands bestuur signaleert dat de regels voor aanbesteding niet altijd door gemeenten worden nageleefd. Het is dus een goede zaak om dat ook eens voor de gemeente Roermond te bekijken. De Rekenkamercommissie is voor het CDA een belangrijk instrument voor de gemeenteraad om zijn controlerende taak goed te kunnen vervullen. Dit rapport is voor het CDA dan ook een instrument om te komen tot verbetering van het gemeentelijk beleid. Het rapport is geen middel om de raad en het college ter verantwoording te roepen,

9 47 maar om samen met het college van burgemeester en wethouders verbeterslagen te maken in het belang van onze stad. Wij spreken dan ook niet alleen onze waardering uit voor het rapport, maar vinden ook dat de aanbevelingen van de Rekenkamercommissie zoveel mogelijk in de nieuwe regelgeving terug te vinden moeten zijn. Naar aanleiding van de reactie van het college concludeert het CDA dat het college het op twee punten oneens is met de Rekenkamercommissie. Het college baseert zijn oordeel op een second opinion van het bureau EurAssist European Consultants. Dat bureau heeft van het college opdracht gekregen om de bevindingen van de Rekenkamercommissie te toetsen. De exacte opdracht die EurAssist European Consultants is verstrekt kent de raad niet. Daarom is het voor ons moeilijk de uitkomsten van de toetsing op waarde te schatten. Laten de raad en het college voortaan in voorkomende gevallen samen optrekken als dat noodzakelijk wordt geacht. Aangezien over de aanbevelingen 1 en 2 een meningsverschil bestaat tussen enerzijds de opvattingen van de Rekenkamercommissie en anderzijds het college, is het van belang dat juist op die onderdelen bij de totstandkoming van het nieuwe aanbestedingsbeleid wordt gelet. Het is misschien de moeite waard daarnaar nog een door een onafhankelijke derde te laten kijken. De Rekenkamercommissie zegt in haar conclusie: Daarvoor zijn de in de nota s Waar voor je geld vastgelegde doelstellingen te vaag en ontbreken de gegevens om vast te kunnen stellen hoeveel tijd een aanbesteding kost. Deze conclusie moet de gemeenteraad zich aantrekken. Wij moeten ons afvragen in hoeverre wij duidelijke kaders hebben geschapen voor het aanbestedingsbeleid. Voor de toekomst moeten wij dus veel duidelijker doelen formuleren, zodat het college ook een echt houvast heeft. Voor het CDA hebben de conclusies en aanbevelingen van de Rekenkamercommissie grote waarde met het oog op een verdere verbetering van het aanbestedingsbeleid en het aanbestedingsgedrag. De gemeente Roermond loopt zowel financiële als imagorisico s, zegt de Rekenkamercommissie. De raad moet zich verdiepen in de beleidskaders en de financiële administratie voordat hij kan beoordelen of het aanbestedingsbeleid conform de regelgeving is uitgevoerd. Het CDA is van mening dat juist dit zo spoedig mogelijk tot het verleden moet behoren en dat, indien mogelijk, aangepaste regelgeving beschikbaar moet komen, het liefst zo snel mogelijk. Daarbij nemen wij in acht dat mogelijk op korte termijn nieuwe wetgeving op nationaal niveau van kracht wordt. Het heeft geen zin ambtelijke organisaties dubbel werk te laten doen. Wel verzoeken wij het college te anticiperen op aanstaande regelgeving en nu reeds voorbereidingen te treffen om de aangepaste regelgeving, met of zonder nieuwe Aanbestedingswet, uiterlijk in december 2007 aan deze raad voor te leggen. Over het amendement hebben wij in de fractie lang beraadslaagd, omdat wij het rapport van de Rekenkamercommissie van grote waarde achten, de aanbevelingen en conclusies van de Rekenkamercommissie ons diep hebben geraakt en wij van mening zijn dat aan een dergelijk instituut grote waarde moet worden toegekend. Na de uitleg echter die de heer Achten heeft gegeven over de juridische implicaties met betrekking tot de Europese regelgeving menen wij het amendement te kunnen steunen. De heer Van Walsum: Mijnheer de voorzitter. De Rekenkamercommissie heeft het aanbestedingsbeleid en de aanbestedingen in Roermond onderzocht, op verzoek van de

10 48 raad, maar ook op eigen initiatief. Een origineel onderzoek is het niet. Naar ik meen te weten is dit onderwerp al in talloze gemeenten onderzocht, maar er was wel voldoende aanleiding voor. Aanbestedingen genieten, naar mijn mening terecht, al enkele jaren belangstelling, veroorzaakt door de bouwfraude en andere minder positieve ontwikkelingen. Het is terecht om daaraan aandacht te besteden, omdat overheden met gemeenschapsgelden opdrachten geven aan bedrijven en instanties om voor haar werken of diensten te verrichten. Zoiets doe je namens de samenleving en daarom moet het helder, open en toegankelijk gebeuren. Er moet toetsbaar en objectief mee omgegaan kunnen worden. Voor alle duidelijkheid wil ik daarbij opmerken dat het niet alleen om geld gaat, maar net zo goed om bepaalde kwaliteiten en om voorwaarden waaronder bijvoorbeeld mensen van WSW-bedrijven kunnen worden ingehuurd. Voor openbaar aanbesteden zijn goede regels nodig, en die zijn er, maar ze moeten ook goed worden toegepast. Dat is de opdracht die de Rekenkamercommissie heeft opgepakt en uitgevoerd. De rapportage ligt thans voor en die leidt tot een aantal conclusies, zoals: Roermond volgt niet altijd de door hem zelf opgestelde regels, er wordt niet altijd openbaar aanbesteed en er wordt niet altijd Europees aanbesteed, de archivering kan beter en voor de raad is niet altijd goed te volgen hoe een aanbesteding in haar werk is gegaan. Daarnaast, en dat mag ook gezegd worden, wordt in het algemeen geconcludeerd dat Roermond het met het aanbestedingsbeleid best goed doet. Natuurlijk zijn er verbeteringen mogelijk, maar landelijk gezien doet Roermond het zo slecht nog niet. Het kan echter beter en daar moeten we natuurlijk voor gaan. De PvdA-fractie heeft waardering voor de rapportage van de Rekenkamercommissie en kan de aanbevelingen en conclusies delen. In de commissie voor algemene zaken is geconstateerd dat nieuwe wetgeving aanstaande is op het gebied van het aanbestedingsbeleid. De heer Achten heeft daarover zojuist uitvoerig gerapporteerd. Het is daarom goed aan de hand van de aanbevelingen van de Rekenkamercommissie en rekening houdend met de nieuwe wetgeving over te gaan tot een nieuw aanbestedingsbeleid en nieuwe regels in de gemeente Roermond. Jammer vind ik dat in het proces dat de Rekenkamercommissie met het college is aangegaan op zeker moment wat scherpe kantjes zijn ontstaan. Het college heeft een derde ingehuurd en er is discussie ontstaan over het groenonderhoud en over de manier waarop met Europese regelgeving wordt omgegaan. Wat mij betreft heeft dat niet geleid tot de gewenste helderheid in deze raad. Er blijft een enorme discussie over, waarover we het nog uren kunnen hebben, maar dat wordt wel een discussie tussen specialisten en daar schieten we niet veel mee op. In het amendement dat mede door ons is ingediend wordt het college een wat strakker kader gegeven om de aanbevelingen van de Rekenkamercommissie toe te passen en daarmee zijn wij het uiteraard van harte eens. Afsluiten wil ik met de conclusie dat het opereren van de Rekenkamercommissie effect heeft. Het maakt het college en de raad scherper en er worden waardevolle constateringen gedaan waarmee de raad zijn voordeel kan doen. (De heer Lomans komt te uur ter vergadering.)

11 49 De heer Daamen: Mijnheer de voorzitter. Namens Democraten Swalmen complimenteer ik de Rekenkamercommissie met het door haar uitgebrachte rapport. Kort en bondig wordt daarin omschreven hoe het aanbestedingsbeleid in 2005 gerealiseerd werd. Daarbij trekt de commissie een aantal duidelijke conclusies en doet een aantal waardevolle aanbevelingen voor de toekomst. Als die aanbevelingen worden uitgevoerd binnen de daarvoor geldende wet- en regelgeving en de dossiers die daarop betrekking hebben op een adequate en effectieve manier gearchiveerd worden, zal dat zeker bijdragen aan het kunnen volgen van het proces van aanbesteding op ieder moment. Wij zijn verder blij te vernemen dat het college, in tegenstelling tot zijn eerdere, meer defensieve opstelling ten opzichte van het rapport, nu wel de conclusies en aanbevelingen beschouwt als een waardevolle handreiking om te komen tot inzicht in en versterking van het aanbestedingsbeleid. Hieruit concludeer ik dat we er samen wel uit kunnen komen. Wij ondersteunen het amendement. Het lijkt me goed onszelf op te leggen om, nadat het aanbestedingsbeleid in de aangegeven richting wordt toegepast, van tijd tot tijd ook eens terug te kijken of het nu wel goed wordt gedaan. De heer Heijnen: Mijnheer de voorzitter. De doelstelling van het gemeentelijk aanbestedingsbeleid is te komen tot een optimale prijs/kwaliteitsverhouding. Door de Rekenkamercommissie is opbouwend-kritisch meegedacht over een nieuw op te zetten aanbestedingsbeleid. Het is een prima initiatief om van daaruit aanzetten te geven tot verbeterpunten. De fractie van Burger Belangen Roermond waardeert die intentie van de Rekenkamercommissie uitermate. We zullen het straks nu samen moeten gaan doen. Daarbij hoeven we het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar met respect voor elkaars mening kunnen wij er wel wat lering uit trekken en er ons voordeel mee doen. We zien het rapport als een handreiking om te komen tot verdergaande verbeteringen en bijstellingen, zeker nu de nieuwe Aanbestedingswet hopelijk zeer binnenkort van kracht zal worden. Vooruit lopend daarop is het prima alvast wat voorbereidingen te treffen voor het bijstellen van het aanbestedingsbeleid. Die opdracht krijgt u mee, zodat na vaststelling van de nieuwe Aanbestedingswet het gemeentelijk aanbestedingsbeleid definitief geactualiseerd kan worden, want juist op die manier wordt gewaarborgd dat Europese richtlijnen in het gemeentelijk aanbestedingsbeleid zijn verwerkt. Jammer is dat op een tweetal punten een verschil van opvatting blijft bestaan over de interpretatie van de huidige wet- en regelgeving. Het doet mijn fractie wel deugd dat vereenvoudiging wordt nagestreefd, temeer daar het geheel ligt in de lijn van het gemeentelijk beleid om te komen tot deregulering; we hebben immers een parttime wethouder op dit gebied. Terecht is vastgesteld dat met name bij de aanbesteding van grote onderhoudscontracten door het ontbreken van beheerplannen anders dan is voorgeschreven is aanbesteed. Belangrijk acht de fractie van Burger Belangen Roermond dan ook een spoedige afronding van de beheerplannen voor de openbare ruimte, waardoor onderhoudscontracten kunnen worden herzien, eventueel herschreven en opnieuw worden aanbesteed. Zoals door enkele voorgaande sprekers ook al is opgemerkt, dienen wij ook oog te hebben voor de sociale werkvoorziening in dezen, omdat juist ook deze sector bezig is met onderhoudswerkzaamheden, vooral in de sector groen. Uiteraard denken wij ook mee in

12 50 de richting van het midden- en kleinbedrijf, dat alle kansen moet krijgen in verband met de werkgelegenheid. Hoe denkt u met deze bedrijfsvormen in uw beleid om te gaan? De komst van nieuwe landelijke wetgeving zal ons noodzaken tot herformulering van het aanbestedingsbeleid over te gaan en daarbij kunnen aanbevelingen van de Rekenkamercommissie dienen als bouwstenen voor dit beleid. De beide geschilpunten die ik eerder noemde kunnen worden meegenomen bij de actualisering van het gemeentelijk beleid in het kader van de landelijke Aanbestedingswet en desnoods nog eens overwogen of bezien door een externe deskundige. Niet onopgemerkt mag blijven dat Roermond voor wat betreft de naleving van de Europese richtlijnen beter scoort dan met Roermond vergelijkbare gemeenten. Een pluim is dan ook op zijn plaats voor de zorgvuldigheid waarmee met het aanbestedingsbeleid in deze gemeente wordt omgegaan. De fractie van Burger Belangen Roermond hecht grote waarde aan het rapport, enerzijds voor de gemeenteraad vanuit onze kaderstellende en controlerende rol, maar anderzijds ook voor het college gegeven zijn verantwoordelijkheid voor uitvoerende zaken. Geschrokken is mijn fractie echter van de opmerking die is gemaakt over de kwaliteit van de archivering, die nogal wisselend is. Daarin dient nu al verbetering te worden aangebracht door het mee te nemen bij de beschrijving van de werkprocessen en te koppelen aan het document-structuurplan dat inmiddels is ingevoerd. Daarmee neemt dan ook de afhankelijkheid van het papieren dossier af, omdat een en ander vooral elektronisch kan worden gearchiveerd. U beschikt dan over een schitterend systeem, dat ook kan worden gekoppeld aan het inkoop- en aanbestedingsbeleid. Zaak is voorts dat de concerncontroller in zijn interne controleplan een periodieke toetsing van het gemeentelijk aanbestedingsbeleid opneemt, waarmee de interne naleving wordt geborgd. Ook wat de bedrijfsvoering betreft denken wij aan een meerjarenontwikkelingsplan, waarin het gemeentelijke inkoop- en aanbestedingsproces dient te worden beschreven, met speciale aandacht voor archivering van aanbestedingsdossiers. Wat dat betreft is onze fractie in ieder geval gerustgesteld, nu de werving van een inkoopadviseur ter hand is genomen, want met deze functionaris kan, zo denken wij, een functiescheiding worden gecreëerd tussen personen die zijn belast met het opstellen van beleidskaders en degenen die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering ervan. Kort en bondig: wij steunen van harte het ingediende amendement dat wij mede hebben ondertekend. Laten we er samen werk van maken als het landelijke aanbestedingsbeleid gereed is, zodat wij ons beleid daarop kunnen afstemmen. Daarmee komen we met z n allen over de brug. De heer Van Ballegooij: Mijnheer de voorzitter. Allereerst maak ik de Rekenkamercommissie een compliment. In mijn overigens nog maar korte loopbaan in de politiek heb ik zelden zo n goed leesbaar en bondig rapport onder ogen gehad. Het was aangenaam om te lezen en het is duidelijk overgekomen. Het geeft ook het belang aan van de positie die de Rekenkamercommissie in de nieuwe politieke setting inneemt. In de conclusies kan ik twee zaken duidelijk herkennen, namelijk dat het huidige aanbestedingsbeleid niet eenduidig is, dat de wijze van aanbesteding zo nu en dan niet geheel verloopt op de manier zoals ze zou moeten verlopen en dat de manier van archiveren af

13 51 en toe te wensen overlaat. Het is van belang dit goed in te richten, enerzijds omdat er publieke middelen in het geding zijn, belastinggeld dat alle mensen in Nederland ophoesten en dat de overheid op een verantwoorde wijze moet uitgeven, anderzijds omdat we de markt moeten beschermen in het belang van eerlijke concurrentie én de integriteit van ons bestuursorgaan, waarbij de schijn van belangenverstrengeling zoveel mogelijk moet worden voorkomen. Met het amendement dat is ingediend kan de SP instemmen. Wel moet worden vastgesteld dat we voor de tussenliggende periode een gat aantreffen en ik verzoek het college dan ook de aanbevelingen zoveel mogelijk over te nemen totdat er een nieuw beleid is. De sociale werkvoorziening maakt een apart onderdeel uit van het aanbestedingsbeleid en bij openbare aanbestedingen voorzien wij wat dat betreft wel enige problemen. Ik hoop dat wij erin slagen hiervoor een bepaalde modus te vinden, want het mag natuurlijk niet voorkomen dat de zwakkere groepen in de samenleving nadeel ervaren van een openbare aanbestedingsmethodiek. Wat ons tenslotte heeft verbaasd, is dat door het college een contra-expertise is aangevraagd. Wij vragen ons af of daarmee niet beter gewacht had kunnen worden. De Rekenkamercommissie is per slot van rekening een instrument van de raad en het doet dan ook wat vreemd aan dat het college daar overheen een contra-expertise heeft laten uitvoeren. De heer Coenen: Mijnheer de voorzitter. De Stadspartij Roermond kiest een ietwat andere insteek. Laat ik voorop stellen dat ook wij de Rekenkamercommissie beschouwen als een belangrijk instrument voor de raad. Wat ons betreft zou ze zelfs compleet uit externen mogen bestaan, een niet-politiek orgaan dus. De Rekenkamercommissie heeft een zeer goed stuk voorgelegd, met aanbevelingen die er niet om liegen. De raad zal zich het een en ander moeten aantrekken, maar dat geldt ook voor het college. Wat ons verbaast, is dat het college heeft gekozen voor een verdedigende houding en gemeend heeft expertise van een derde te moeten inroepen. Het rapport is al in september 2006 door de Rekenkamercommissie aangeboden, maar het heeft tot februari 2007 moeten duren voordat ons een lichtelijk bediscussieerd stuk is voorgelegd, wat dan door de VVD wordt uitgelegd als een discussie tussen de preciezen en de rekkelijken, alsof het daarmee geduid kan worden. Wat ons betreft is dat zeer zeker niet het geval. Wij vragen ons af wat er is gebeurd tussen het tijdstip van de commissie voor algemene zaken en vandaag. In de commissie voor algemene zaken was het de VVD-fractie die de aanbevelingen nrs. 1 en 2 niet overnam, maar blijkens het amendement geldt dat nu ook voor een aantal andere partijen, waarvan ik dacht ze transparantie hoog in het vaandel droegen. In het amendement wordt nu in feite voorgesteld het besluit uit te stellen tot december. Volgens ons is het niet nodig te wachten op weer nieuwe regelgeving, want die zal er zeker komen, vandaag, morgen of overmorgen. Wij hebben al te maken met nieuwe regels die heel lang gelden. Ook bij de bouwfraude werd erop gewezen dat al vanaf 1990 allerlei regels golden die gewoon moesten worden nageleefd. Natuurlijk zullen nieuwe regels, als die komen, gevolgd moeten worden, maar wat ons betreft moet een aantal aanbevelingen nu al meteen worden opgepakt, of op een redelijke termijn van bijvoorbeeld vier à vijf maanden. Op dat punt zou ik het

14 52 amendement willen amenderen door er een eerder tijdstip voor terugkoppeling in op te nemen. In dit huis zijn we al heel lang bezig met aanbestedingsnota s. Het wordt nu tijd datgene wat we met de mond belijden ook te gaan doen. De beleidskaders die de raad stelt zijn niet altijd juist en soms in strijd met het concurrentie- en gelijkheidsbeginsel met potentieel juridische gevolgen, zo stelt het rapport, en dat is nogal wat. Verder wordt gewag gemaakt van het feit dat het huidige gemeentelijke aanbestedingsbeleid voor levering van diensten slechts twee aanbestedingsvormen kent: niet-openbaar en Europees. Een openbare aanbesteding ontbreekt dus. De onterechte, niet openbaar aanbestede inkopen hebben een gezamenlijke waarde van ruim 6 miljoen. Als we hierop met goede, duurzame inkopen en aanbesteding 10% zouden kunnen bezuinigen, zouden we voor onze burgers maar liefst ,- kunnen besparen. Tegenover het argument van de bestuurslasten dat wordt aangevoerd zou gesteld kunnen worden dat, als het transparant gebeurt, wat wij hier met z n allen willen en wat mevrouw Kroes op Europees niveau zeker wil, het meestal besparingen oplevert. Bij de portefeuilles die hiermee te maken hebben is enige nuance te onderscheiden, omdat ook mensen die voor de WSW werkzaam zijn eronder zouden moeten kunnen vallen. Het ligt echter voor de hand dat een en ander zich voor een groot gedeelte afspeelt in de portefeuille openbare werken. Op onze vraag welke portefeuille er het meest mee te maken heeft hebben wij geen antwoord kunnen krijgen; de Rekenkamercommissie heeft daar niet naar gezocht. Een andere aanbeveling heeft betrekking op de archivering, die voor 97% niet volledig is; dat moet echt anders. De concerncontroller zou zich dit moeten aantrekken en de administratieve organisatie en interne controle als de wiedeweerga moeten opzetten. Hier ligt een duidelijke smart -opgave, waarvoor ik de Rekenkamercommissie dank zeg. Het gaat nu vooral om het aanbestedingsgedrag. Wij zijn van mening dat de kaders veel duidelijker moeten worden weergegeven én gecontroleerd, twee belangrijke taken van de raad. Termen als zoveel mogelijk passen daarbij niet. Er moeten targets worden gesteld die meetbaar zijn. Nu blijkt dat daar nogal eens soepeltjes omheen wordt gegaan en ik vraag me af waar dat aan ligt. Ligt het soms aan het ambtenarenapparaat, dat het wel handig vindt om met een aantal partijen die men kent sneller zaken te kunnen doen? De heer Breugelmans: U wilt toch niet suggereren dat hier door ambtenaren handjeklap gespeeld wordt? De heer Coenen: Hebt u mij dat horen zeggen? De heer Breugelmans: U suggereerde wel iets in die richting. De heer Coenen: Dat is weer net zoiets als in de vorige raadsvergadering. Ik zeg alleen: het zou kunnen zijn dat De heer Breugelmans: Maar dat is toch een suggestie? De heer Coenen: Nee, dat is het niet.

15 53 De heer Breugelmans: Wat is het dan? De heer Coenen: Het is iets dat we zouden kunnen uitzoeken. De heer Achten: De VVD-fractie is het met de heer Coenen eens dat er een zware taak ligt voor de concerncontroller, maar de heer Coenen spreekt de concerncontroller rechtstreeks aan en het is goed beleid dat wij hier niet over ambtenaren praten, doch ons richten tot de desbetreffende portefeuillehouder. De VVD-fractie hecht daaraan. De heer Coenen: Het gaat natuurlijk om de functie. U moet nu niet net doen alsof ik een bepaalde persoon in een kwaad daglicht heb willen stellen. De aanbevelingen van de Rekenkamercommissie worden door het college betwist, zoals blijkt uit het feit dat EurAssist European Consultants erbij is gehaald. Ik dring er daarentegen op aan zo snel mogelijk te beginnen met de aanbevelingen die zijn gedaan. Het amendement van de Stadspartij Roermond zou in die richting gaan. Ik heb met een scheef oog gekeken naar wat elders gebeurt. In verschillende gemeenten heeft de Rekenkamercommissie geconcludeerd dat de wijze waarop besluiten aan de raad worden voorgelegd vaak niet juist is, dat het te vaak gebeurt op een moment dat er nauwelijks meer een reëel alternatief voorhanden is en dat in de ambtelijke organisatie soms onvoldoende aandacht bestaat voor een bedrijfsmatige cultuur. Bij zo n bedrijfsmatige cultuur hoort een planning- en controlstructuur en een aanbestedingsgedrag dat anders moet zijn. Een maand geleden heeft de gemeenteraad van Eindhoven allerlei belangwekkende en zinvolle adviezen van de Rekenkamercommissie ter harte genomen. Vaak doet in zulke zaken het gezegde opgeld we dronken een glas, we deden een plas en alles bleef zoals het was. Juist om dat te voorkomen heeft de gemeenteraad van Eindhoven besloten en daar voel ik ook wel wat voor zelf na te gaan wat er eigenlijk met die aanbevelingen gebeurt en daarbij de vinger aan de pols te houden. Laten we daarom, desnoods in een klein groepje, nagaan of dit in de praktijk ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Mevrouw Smitsmans-Burhenne: Mijnheer de voorzitter. Ook namens GroenLinks mag ik de Rekenkamercommissie een groot compliment maken voor het heldere, transparante stuk dat is uitgebracht. Een Rekenkamercommissie is een belangrijk orgaan, want het is er om de raad te dienen en ons te helpen om onze controlerende en kaderstellende taak goed te vervullen. Uit de conclusies van het rapport citeer ik dat de mate van doeltreffendheid en doelmatigheid niet kan worden bepaald, dat daarvoor de in de nota s Waar voor je Geld I, II en III vastgelegde doelstellingen te vaag zijn, dat van de inkopen die in 2005 niet openbaar zijn aanbesteed, in totaal 30, de helft ten onrechte op deze wijze is aanbesteed en dat de helft van de inkopen die Europees hadden moeten worden aanbesteed niet Europees zijn aanbesteed. Resumerend: het aanbestedingsgedrag in 2005 was niet in overeenstemming met de Europese en eigen regels. Een andere conclusie luidt dat 97% niet volledig was gearchiveerd en dat het nodig was nog aanvullende informatie te vragen. Kortom: de raad kan niet of nauwelijks beoordelen of het aanbestedingsgedrag conform de beleidskaders is, zonder zich zelf in de inhoud van deze kaders en financiële admini-

16 54 stratie te verdiepen. Naar aanleiding van deze conclusies heeft de Rekenkamercommissie een aantal aanbevelingen geformuleerd. Gesteld kan dan wel worden dat het in vergelijking met andere gemeenten nog wel meevalt, maar met alle respect: ik zit in het onderwijs en als wij een toets afnemen bij jongeren, kunnen we wel gaan vergelijken met honderd anderen, maar een onvoldoende is en blijft een onvoldoende. Volgens mij mag worden geconcludeerd dat het aanbestedingsbeleid van de gemeente Roermond op dit moment onvoldoende is. Jammer vind ik dat het college zich defensief opstelt en het nodig heeft gevonden een tegenonderzoek te laten uitvoeren. In de commissie heb ik het college al opgeroepen flink te zijn, de aanbevelingen ter harte te nemen, ervan te leren en een volgende keer terug te komen met een goed beleid, dat open, transparant en helder is en voldoet aan de regelgeving. De raad moet zich ook een aantal zaken aantrekken, want wij hebben de nota s vastgesteld en wij zijn erbij geweest toen de kaders die wij stelden vaag waren. Kortom, de raad moet zijn huiswerk beter doen en ook het college moet zijn huiswerk beter doen, zich niet te defensief opstellen en hieruit vooral lering trekken. Uit het amendement meen ik te hebben begrepen dat de aanbevelingen helemaal worden onderschreven en dat alleen enig voorbehoud wordt gemaakt met het oog op de nieuwe regels. Ik zie de heer Achten nu ontkennend het hoofd schudden. Ik neem aan dat hij het dan direct wil uitleggen, zodat ik er in tweede termijn op kan terugkomen. De voorzitter: Het woord is thans aan het college, allereerst aan de voorzitter, daarna aan wethouder IJff voor de vragen die zijn gesteld over werkvoorziening annex groenvoorziening. De heer Van Beers: Mijnheer de voorzitter. Laat ik om te beginnen zeggen dat het college van mening was en is dat de Rekenkamercommissie uitstekend werk heeft verricht ten behoeve van de raad, het college en de organisatie. Daarnaast stel ik vast dat het aanbestedingsbeleid, naar eer en geweten uitgevoerd door het college, gebaseerd is geweest op de besluitvorming door de raad. De actualiteit van dit moment is dat het aanbesteden, met name het Europees aanbesteden, volop in de schijnwerpers staat. Het is juist dat we toe zijn aan nieuw beleid, dat er mogelijk al geweest had kunnen zijn, ware het niet dat in de Eerste Kamer enige stagnatie is ontstaan. Wat het college nu wil is niet gebruik maken van het beleid dat thans vigeert, want dat is niet goed, anders zou er geen nieuw beleid komen, maar uitdrukkelijk de voordelen van het nieuwe beleid meenemen in de verdere ontwikkelingen op dit terrein. Zoals ik in de commissie al heb gezegd, zullen wij daarbij ons voordeel doen met de aanbevelingen die zijn geformuleerd in het rapport van de Rekenkamercommissie. Zeer veel van deze aanbevelingen zullen we niet in de wind laten hangen, maar tot dadendrang verheffen, zo dat al niet is gebeurd. Wij menen echter dat het in het belang is van een goed, stevig aanbestedingsbeleid om ook te wachten op de allerlaatste ontwikkelingen, zodat we kunnen inspelen op het nieuwe beleid. Het is jammer dat het beeld dat ik nu probeer te schetsen wat wazig is geworden doordat meerdere deskundigen van mening verschillen over een aantal facetten. Zoiets komt wel vaker voor bij deskundi-

17 55 gen; er ontstaat dan een soort academische discussie waarin bijna alles aan bod komt, behalve datgene waar het feitelijk om gaat. De heer Coenen: Maar u hebt dit toch zelf opgeroepen door andere deskundigen de gelegenheid te geven hierover een andere mening te distilleren? De heer Van Beers: Als bij de ambtelijke medewerkers en de leden van het college verschil van mening bestaat over datgene wat door de Rekenkamercommissie naar voren is gebracht, is het een kwestie van zorgvuldigheid om de zaak met elkaar eens tegen het licht te houden en je oor te luisteren te leggen bij mensen die in de loop van de tijd een zekere deskundigheid op dit gebied hebben verworven. Je kunt twisten over het tijdstip waarop dat is gebeurd, maar wij meenden dat het, om een goed onderbouwde discussie te kunnen voeren, goed was eens te laten nagaan hoe het exact ligt. De heer Breugelmans: Was het niet charmanter en beter geweest wanneer raad en college in dezen gezamenlijk waren opgetrokken? Als je zoiets met z n tweeën doet, ben je altijd sterker dan je wanneer je het allebei apart doet. De heer Achten: Wij nemen wat dit betreft afstand van de visie van het CDA. De raad stelt kaders en controleert, het college voert uit, en dat zijn twee gescheiden verantwoordelijkheden. Als je de Rekenkamercommissie hanteert als extra instrument ter toetsing van de kaderstellende taak, is het volgens ons juist niét goed om samen op te trekken. De verantwoordelijkheden moeten gescheiden gehouden worden. Het is daarom goed dat het college als eerste werkgever voor de bedrijfsvoering ergens te rade gaat. We kunnen wel met elkaar afspraken maken over de kosten van zo n onderzoek en waaruit die worden betaald, maar binnen het duale stelsel bestaan gescheiden verantwoordelijkheden. De heer Van Beers: Laat ik er dit van zeggen: een college dat zichzelf respecteert en respect verdient van de leden van de raad is gehouden om de best mogelijke kwaliteit te leveren. Als bij ons twijfels bestaan over bepaalde facetten, strekt het ons eigenlijk tot eer dat wij daar ons oor te luisteren leggen waar ook kwaliteit geboden wordt. Het feit dat het college het voortouw heeft genomen om op basis van een deskundigheidsadvies meteen te reageren kan mijns inziens de discussie per saldo alleen maar ten goede komen. Met de allerbeste bedoelingen hebben wij geprobeerd de raad nog een extra handreiking te bieden. Het amendement kunnen wij van harte aanbevelen. Alles wat rondom dit amendement door een aantal uwer naar voren is gebracht is ons recht uit het hart en uit het hoofd gegrepen. De heer Achten heeft ons opgeroepen in afwachting van de nieuwe wetgeving niet achterover te gaan hangen, maar intussen al op die fronten aan het werk te gaan waar dat verantwoord mogelijk is. Wij zijn het daarmee van harte eens. Met betrekking tot de archivering, de inkoopfunctionaris e.d. hebben wij intussen al het een en ander ondernomen.

18 56 Het doet me deugd dat de heer Breugelmans te kennen heeft gegeven veel waarde te hechten aan de landelijke ontwikkelingen ter zake en het kader zo wezenlijk te vinden, dat hij het amendement kan ondersteunen. Dit ontslaat ons niet van de verplichting de aanbevelingen in het rapport van de Rekenkamercommissie op te pakken en om te zetten in activiteiten. De heer Van Walsum heeft het jammer genoemd dat er wat scherpe kantjes zijn ontstaan. In een debat gebeurt dat nu eenmaal vaak, maar ik ben het wel met hem eens dat daardoor een soort mistige sfeer is ontstaan die bij sommigen tot de conclusie heeft geleid dat wij ons defensief hebben opgesteld, wat beslist niet onze bedoeling is geweest. Wij hebben een wat genuanceerde opvatting ten aanzien van de punten die ook in het amendement zijn genoemd, maar dat laat onverlet dat wij van mening zijn dat door de Rekenkamercommissie kwaliteit is geleverd. Als wij echter ergens voor staan, schromen wij niet dat helder en duidelijk voor het voetlicht te brengen. De heer Heijnen heeft aandacht gevraagd voor de archivering. Het doet ons deugd dat wij op dit moment in technische zin bij machte zijn dit op een meer verantwoorde wijze te doen. Dat het moet gebeuren conform de aanbevelingen is evident; daar twijfelt niemand aan. Met de heer Van Ballegooij ben ik het geheel eens dat het beleid transparant moet zijn, en dat geldt overigens voor alle zaken waarmee publieke middelen zijn gemoeid. Integriteit staat heel hoog in ons vaandel. Er wordt in dit opzicht al heel wat gedaan, maar het kan altijd beter en die inspanningsverplichting nemen we op ons. Een contra-expertise als waarvoor de heer Breugelmans heeft gepleit lijkt mij niet verstandig. Als overheid moeten wij zo praktisch mogelijk tewerk gaan en als het kader straks bepaald is daarop zo snel mogelijk inspelen; daarmee is de burger uiteindelijk het meest gediend. Laat de academici elkaar maar op een ander niveau op een vriendelijke en aangename manier bezighouden. De heer Breugelmans: De Rekenkamercommissie heeft een rapport uitgebracht dat ik als uiterst deskundig aanmerk. In de reactie van de Rekenkamercommissie op uw brief worden een aantal arresten en jurisprudentie aangehaald waarop de Rekenkamercommissie haar oordeel baseert. Aan de andere kant hebt u een rapport laten opstellen waarin een andere mening tot uiting komt. Ik wil nu wel graag dat wij straks over zékere regelgeving beschikken en dat wij die met opgeheven hoofd kunnen verdedigen. Dat idee heb ik op dit moment nog niet. De voorzitter: Dit lijkt meer op een tweede termijn dan op een interruptie die bedoeld is om een verhelderende vraag te stellen. Ik ben heel streng vanavond! De heer Achten: Wij hebben in ieder geval nog wel een vraag te stellen, zij het over een ander onderwerp. In eerste termijn hebben wij geïnformeerd naar de speciale aanbestedingen met betrekking tot de Westrom en als verantwoordelijke voor de lokale en regionale werkgelegenheid. Daarop is nog niet ingegaan. De voorzitter: Als u goed had opgelet, had u gehoord dat ik heb gezegd dat ook de heer IJff nog aan bod komt en dit is zo n vraag die in zijn portefeuille thuishoort.

19 57 De heer Van Beers: De omschrijving die de heer Coenen heeft gegeven van de functie van de Rekenkamercommissie komt geheel overeen met de omschrijving die ik daaraan zelf geef. Er bestaat tussen ons dus geen verschil van opvatting over die functie, noch over de inhoud, de waarde en de kwaliteit van de aanbevelingen die zijn gedaan. Inmiddels hoop ik te hebben aangetoond dat wij in afwachting van het actuele beleid, waarmee wij ons voordeel hopen te doen, niet stil zullen blijven zitten, maar uitvoering zullen geven aan die zaken die aangepakt kunnen worden. De opmerking die de heer Coenen heeft gemaakt over de concerncontroller kwam ook bij mij aanvankelijk wat verkeerd over, maar ik ben blij dat hij meteen afstand heeft genomen van de suggestie die daarvan eventueel zou kunnen uitgaan. Als laatste spreekster was al veel gras voor de voeten van mevrouw Smitsmans weggemaaid, maar de intentie die zij uitsprak is ook de onze, zij het dat over de wijze waarop zoiets af en toe onder de aandacht wordt gebracht wel eens van mening kan worden verschild. Mevrouw Smitsmans-Burhenne: Kunt u even uitleggen wat u bedoelt met uw opmerking dat als laatste spreekster al veel gras voor mijn voeten was weggemaaid? De voorzitter: U hebt een aantal kritische nootjes gekraakt over de volgens u defensieve opstelling die wij aan den dag zouden hebben gelegd. Ik heb gepoogd aan te geven waarom wij gehandeld hebben zoals wij dat hebben gedaan en ik hoop dat u daarvoor in ieder geval respect kunt opbrengen. U verwijt ons defensief gedrag, daar stel ik tegenover dat wij alle mogelijke moeite hebben gedaan om zo zorgvuldig mogelijk met de materie om te gaan. Mevrouw Smitsmans-Burhenne: Ik constateer dat u geen antwoord geeft op mijn vraag, en dat begrijp ik ook wel, want wellicht hebt u dat antwoord helemaal niet. De voorzitter: Dan hoor ik in tweede termijn graag wat u hebt bedoeld. Wethouder IJff: Mijnheer de voorzitter. Naar aanleiding van de vragen die zijn gesteld over de groenvoorziening en de beheerplannen kan ik melden dat de planning erin voorziet dat daarover op 10 mei in de commissie besluitvorming kan plaatsvinden, uiteraard onder voorbehoud van goedkeuring van alle stukken door het college van burgemeester en wethouders. Een dezer dagen is met de griffie overlegd over de manier waarop deze besluitvorming het beste kan worden gestroomlijnd. In de beheerplannen is het kader aangegeven voor het gewenste onderhoudsniveau op de diverse deelterreinen en dat zal de basis vormen voor de bestekken die moeten worden opgesteld. Met betrekking tot de Westrom spelen twee elementen een rol: allereerst het feit dat de Westrom een gemeenschappelijke regeling is, waardoor ze mogelijk gezien kan worden als een verlengstuk van de gemeentelijke overheid en dus niet als externe partner, in de tweede plaats de status aparte voor de sociale werkvoorziening in het algemeen. Op beide elementen wordt onderzocht wat precies de waarheid is; ook in deze discussie lopen de meningen uiteen. Zodra hierover duidelijkheid is ontstaan, zal dat worden gemeld

20 58 aan de commissie voor openbare werken. Uiteraard zal een en ander een rol spelen in de besluitvorming rond de aanbesteding. De suggestie van de heer Achten voor het stellen van criteria om eventueel mensen uit de regio aan te nemen is een wat lastige. Ik vraag me af of het is toegestaan op die manier de eigen regio te laten prevaleren. Het moge duidelijk zijn dat wij in het hele traject gaan voor de beste kwaliteit/prijsverhouding. De suggestie van de heer Coenen dat niet-openbaar duurder is past daar in ieder geval niet bij. Wij willen uiteraard voor de burger de beste producten leveren en daar hoort het liefst de laagste prijs bij, maar beide elementen moeten worden meegewogen in een aanbestedingsprocedure. De heer Achten: Mijnheer de voorzitter. Allereerst ben ik mevrouw Smitsmans een antwoord schuldig op haar vraag of volgens ons nu alleen pas op de plaats zou moeten worden gemaakt omdat nieuwe wetgeving aanstaande is. Haar conclusie is bijna juist, maar niet helemaal. In eerste termijn heb ik afstand genomen van het Europees recht en de directe werking. Zelfs als er geen nieuwe wetgeving zou komen, zouden wij met die beide aanbevelingen niet akkoord kunnen gaan. Wij hebben een andere visie ten aanzien van de bestuurslasten en de manier waarop met het midden- en kleinbedrijf behoort te worden omgegaan, maar ook ten aanzien van de manier waarop de raad hiermee is omgegaan. Sinds het begrotingsjaar 2004 is de accountant verplicht bij het afgeven van zijn verklaring bij de jaarrekening ook de Europese aanbestedingsregels in acht te nemen. Ik herinner eraan dat wij de jaarrekening met z n allen, dus unaniem, hebben goedgekeurd. Als wij de accountant straks weer aan het werk zetten met de jaarrekening, is het wellicht goed hem nog eens extra te laten kijken naar wat in ons amendement is verwoord. Mevrouw Smitsmans-Burhenne: Ik snap er eerlijk gezegd niets van. Onder punt 3 van het amendement roept u het college namelijk op bij het opstellen van het nieuwe beleid de aanbevelingen van de Rekenkamercommissie uitdrukkelijk te betrekken, maar tegelijkertijd laat u weten die aanbevelingen niet te kunnen ondersteunen. De heer Achten: In de overwegingen van het amendement staat dat wij in z n algemeenheid met de aanbevelingen kunnen instemmen, dus niet op álle onderdelen. In mijn woordvoering heb ik aangegeven, en het staat ook in het dictum, dat het niet geldt voor de aanbevelingen 1 en 2. Om een lang verhaal kort te maken: wij vinden dat de Rekenkamercommissie goed werk heeft verricht en nemen alles over, behalve die beide aanbevelingen. Wij hebben er vertrouwen in dat het aan het eind van het jaar met de nieuwe wetgeving goed komt. Uit het rapport van de Rekenkamercommissie blijkt dat zij drie toetsingscriteria hanteert: rechtmatigheid, doeltreffendheid en doelmatigheid. Wij zullen onszelf in dit opzicht ook een spiegel moeten voorhouden. Als wij kaderstellend bezig zijn en een kaderstellende nota willen maken, zullen wij door de bril moeten kijken van doelmatigheid, doeltreffendheid en doelmatigheid. Ook voor de VVD-fractie zal dit wennen zijn, maar als we kaderstellend bezig willen zijn, zullen we het moeten doen. Doen we dat namelijk niet, dan zullen wij daarop later terecht door de Rekenkamercommissie worden aangesproken.

Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11).

Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11). Persoonsgebondenbudget Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11). Mevrouw Bergkamp (D66): Voorzitter. Eigen regie en keuzevrijheid voor de zorg en ondersteuning die je nodig hebt, zijn

Nadere informatie

Verordening op het Auditcomité

Verordening op het Auditcomité Verordening op het Auditcomité Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Gemeente Gennep Officiële naam regeling Verordening op het Auditcomité Citeertitel Verordening auditcomité

Nadere informatie

Reglement van orde Rekenkamercommissie Stichtse Vecht

Reglement van orde Rekenkamercommissie Stichtse Vecht REKENKAMERCOMMISSIE De rekenkamercommissie Stichtse Vecht, gelet op artikel 8 van de van de Verordening Rekenkamercommissie gemeente Stichtse Vecht; BESLUIT: vast te stellen het navolgende Reglement van

Nadere informatie

INDEX VOOR DE RAADSVERGADERING VAN 16 JANUARI 2007

INDEX VOOR DE RAADSVERGADERING VAN 16 JANUARI 2007 INDEX VOOR DE RAADSVERGADERING VAN 16 JANUARI 2007 1. Opening.... 30 2. Vaststellen van de agenda... 30 3. Voorstel van de vertrouwenscommissie inzake: 1. profielschets burgemeester; 2. verordening op

Nadere informatie

Raadsvoorstel (gewijzigd) 26 september 2013 AB13.00729 RV2013-062

Raadsvoorstel (gewijzigd) 26 september 2013 AB13.00729 RV2013-062 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel (gewijzigd) 26 september 2013 AB13.00729 RV2013-062 Gemeente Bussum Besluit nemen over advies effectmeting Inkoop en inhuur van de rekenkamercommissie

Nadere informatie

Deze centrale vraag leidt tot de volgende deelvragen, die in het onderzoek beantwoord zullen worden.

Deze centrale vraag leidt tot de volgende deelvragen, die in het onderzoek beantwoord zullen worden. Aan: Gemeenteraad van Druten Druten, 27 juli 2015 Geachte voorzitter en leden van de gemeenteraad, In de eerste rekenkamerbrief van 2015 komt inkoop en aanbesteding aan bod. Dit onderwerp heeft grote relevantie,

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad

Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad 1 gemeente Eindhoven Griffie gemeenteraad Raadsnummer O4.RZOP8.OOZ Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad Samenvatting Door GroenLinks is in een motie aan de deelnemers van de debattraining

Nadere informatie

Verordening op de commissie planning en control van de gemeente Dalfsen

Verordening op de commissie planning en control van de gemeente Dalfsen Verordening op de commissie planning en control van de gemeente Dalfsen De raad van de gemeente Dalfsen; gelezen het voorstel van het presidium d.d. 29 augustus 2018, nummer 814; gelet op artikel 84 van

Nadere informatie

18 DECEMBER 2008: Besluit project Atalanta ( project dierenpark / centrum / theater)

18 DECEMBER 2008: Besluit project Atalanta ( project dierenpark / centrum / theater) 18 DECEMBER 2008: Besluit project Atalanta ( project dierenpark / centrum / theater) Bijdrage 1 e termijn Voorzitter, Hoe staat de DOP tegenover het project dierenpark / centrum / theater? Wij zouden er

Nadere informatie

Notitie functioneringsgesprekken

Notitie functioneringsgesprekken Notitie functioneringsgesprekken In de handreiking voor functioneringsgesprekken met burgemeesters, enkele jaren terug opgesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, wordt

Nadere informatie

Nadere toelichting Op 15 april 2010 presenteert de Rekenkamercommissie Noordoost Fryslân (RKC) haar rapport inzake het grondbeleid in Achtkarspelen.

Nadere toelichting Op 15 april 2010 presenteert de Rekenkamercommissie Noordoost Fryslân (RKC) haar rapport inzake het grondbeleid in Achtkarspelen. Aan de Gemeenteraad Raad Status 3 februari 2011 Besluitvormend Onderwerp Advies controlecommissie over rapport Rekenkamercommissie inzake grondbeleid Punt no. 6 Korte toelichting De controlecommissie heeft

Nadere informatie

INDEX VOOR DE RAADSVERGADERING VAN 19 APRIL 2007

INDEX VOOR DE RAADSVERGADERING VAN 19 APRIL 2007 INDEX VOOR DE RAADSVERGADERING VAN 19 APRIL 2007 1. Opening.... 108 2. Vaststellen van de agenda... 108 3. Notulen van de openbare raadsvergadering van 15 maart 2007... 108 4. Overzicht van brieven gericht

Nadere informatie

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer)

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer) Vergadering: 11 december 2012 Agendanummer: 12 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der

Nadere informatie

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Inleiding In het presidium van 31 maart 2016 is afgesproken dat de voorstellen m.b.t.: Reglement

Nadere informatie

GRIFFIE Gemeenteblad 2018, NR. 92

GRIFFIE Gemeenteblad 2018, NR. 92 GRIFFIE Gemeenteblad 2018, NR. 92 BESLUITENLIJST VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE BRUNSSUM GEHOUDEN OP DINSDAG 23 OKTOBER 2018 OM 19.00 UUR IN DE RAADZAAL VAN HET BESTUURSCENTRUM

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april 2015 in het gemeentehuis te Uithuizen.

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april 2015 in het gemeentehuis te Uithuizen. Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april in het gemeentehuis te Uithuizen. Aanwezig: Voorzitter Griffier mevrouw M. van Beek mevrouw H. Hoekstra

Nadere informatie

Notitie raadsvragen in soorten en maten

Notitie raadsvragen in soorten en maten Notitie raadsvragen in soorten en maten Aanleiding Het komt regelmatig voor dat raadsleden een vraag willen stellen aan het college. Over een voorstel dat het college aan de raad doet. Over een artikel

Nadere informatie

Gedeelte van het verslag met de bespreking van het rapport van de rekenkamercommissie

Gedeelte van het verslag met de bespreking van het rapport van de rekenkamercommissie Gedeelte van het verslag met de bespreking van het rapport van de rekenkamercommissie Verslag van de openbare vergadering van de commissie Presentaties, gehouden op maandag 2 november 2015 om 20.00 uur

Nadere informatie

jaar bijlagenr. commissie(s) categorie/agendanr. 2003 156 Bestuur en Middelen B 2 onderwerp

jaar bijlagenr. commissie(s) categorie/agendanr. 2003 156 Bestuur en Middelen B 2 onderwerp Raadsvoorstel jaar bijlagenr. commissie(s) categorie/agendanr. 2003 156 Bestuur en Middelen B 2 onderwerp Controleverordening gemeente Emmen Aan de raad De Wet dualisering gemeentebestuur heeft de functie

Nadere informatie

Raadsvoorstel Reg. nr : 1110021 Ag. nr : Datum : 22-02-11

Raadsvoorstel Reg. nr : 1110021 Ag. nr : Datum : 22-02-11 Raadsvoorstel Reg. nr : 1110021 Onderwerp Vaststellen Verordening functioneringsgesprekken burgemeester en raad. Status Besluitvormend. Voorstel De Verordening functioneringsgesprekken burgemeester en

Nadere informatie

Reglement van orde van de Instituutsraad van het instituut Beleid & management Gezondheidszorg (BMG-raad)

Reglement van orde van de Instituutsraad van het instituut Beleid & management Gezondheidszorg (BMG-raad) Reglement van orde van de Instituutsraad van het instituut Beleid & management Gezondheidszorg (BMG-raad) April 2010 INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen 3 Hoofdstuk 2: Vergaderschema, bijeenroepen

Nadere informatie

Memorie van antwoord. Convenant actieve informatieplicht

Memorie van antwoord. Convenant actieve informatieplicht Memorie van antwoord Aan : de leden van de gemeenteraad Van : het college van burgemeester en wethouders en de griffier Datum : 26 januari 2015 Onderwerp : memorie van antwoord bij Nota geheimhouding,

Nadere informatie

Raad V200701046 versie 3 december 2007. Verordening functioneringsgesprekken burgemeester

Raad V200701046 versie 3 december 2007. Verordening functioneringsgesprekken burgemeester Raadsvoorstel Inleiding:In 2006 is met de fractievoorzitters de afspraak gemaakt dat er in de loop van 2007 een functioneringsgesprek zou worden gehouden met de burgemeester. In het kader van de voorbereiding

Nadere informatie

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid BESLUITENLIJST Voorronde Open Huis Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid Aanwezig: Voorzitter: dhr. J. Buzepol Locogriffier: mw. A. van Wees (locogriffier) Leden:

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Oostzaan

Rekenkamercommissie Oostzaan Rekenkamercommissie Oostzaan Jaarplan 2015 Missie Rekenkamercommissie De rekenkamer heeft de ambitie om door middel van haar onderzoeken een positieve bijdrage te leveren aan de kwaliteit van het bestuur

Nadere informatie

Onderwerp: Instelling werkgeverscommissie griffie ex artikel 83 Gemeentewet

Onderwerp: Instelling werkgeverscommissie griffie ex artikel 83 Gemeentewet Raadsvergadering, 26 oktober 2010 Voorstel aan de Raad Onderwerp: Instelling werkgeverscommissie griffie ex artikel 83 Gemeentewet Nr.: 411 Agendapunt: 10 Datum: 11 oktober 2010 Voorgesteld besluit 1)

Nadere informatie

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus 20017 2500 EA DEN HAAG Wetgeving en Juridische Zaken Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500

Nadere informatie

Rapport Rekenkamercommissie BBLM Recreatief handhaven? Commissie Bestuur. Commissie Ruimte. Commissie Sociaal. Informerende Commissie.

Rapport Rekenkamercommissie BBLM Recreatief handhaven? Commissie Bestuur. Commissie Ruimte. Commissie Sociaal. Informerende Commissie. Raad VOORBLAD Onderwerp Rapport Rekenkamercommissie BBLM Recreatief handhaven? Agendering Commissie Bestuur Gemeenteraad Commissie Ruimte Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal Informerende Commissie

Nadere informatie

De raad van de gemeente Alblasserdam;

De raad van de gemeente Alblasserdam; De raad van de gemeente Alblasserdam; gelezen het voorstel van het presidium dd. 1 oktober 2003, registratienummer Raad 2003/114 naar aanleiding van het overleg in de commissie Implementatie dualisme van

Nadere informatie

Beoordeling. h2>klacht

Beoordeling. h2>klacht Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt er in vervolg op zijn bij de Nationale ombudsman op 5 februari 2008 ingediende klacht over dat het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) Rotterdam in het

Nadere informatie

Rapportage. Effectmeting naar onderzoek Weten waarom uit 2008. Alphen-Chaam. Rekenkamercommissie Alphen-Chaam / Baarle-Nassau.

Rapportage. Effectmeting naar onderzoek Weten waarom uit 2008. Alphen-Chaam. Rekenkamercommissie Alphen-Chaam / Baarle-Nassau. 1 Rekenkamercommissie Alphen-Chaam / Baarle-Nassau Rapportage Effectmeting naar onderzoek Weten waarom uit 2008 Alphen-Chaam 7 juli 2011 W E T E N W A A R O M A L P H E N - C H A A M 2 1 Inleiding De Rekenkamercommissie

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE RAADSSESSIE GEMEENTE HAARLEMMERMEER OP DONDERDAG 20 januari 2005

VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE RAADSSESSIE GEMEENTE HAARLEMMERMEER OP DONDERDAG 20 januari 2005 VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE RAADSSESSIE GEMEENTE HAARLEMMERMEER OP DONDERDAG 20 januari 2005 Onderwerp: Voorzitter: Aanwezig zijn de leden: Griffie: Portefeuillehouders: Financieel meerjarenbeleid

Nadere informatie

Deloitte Ernst & Young PwC

Deloitte Ernst & Young PwC Raadsvoorstel Raadsagenda : 24 september 2009 Agenda nr. : 1 Onderwerp: Aanbesteding accountant 2009-2012 Voorgestelde beslissing: 1. Ernst & Young aan te stellen als accountant vanaf het boekjaar 2009,

Nadere informatie

Rekenkamercommissie gemeente Bloemendaal

Rekenkamercommissie gemeente Bloemendaal Rekenkamercommissie gemeente Bloemendaal Evaluatie onderzoek Externe Inhuur Overveen, 25 januari 2018 Aanleiding De Rekenkamercommissie Bloemendaal evalueert al haar onderzoeken om na te gaan in hoeverre

Nadere informatie

Reactie op internetconsultatie: Wijziging Arbobesluit i.v.m. het stellen van regels aan de raadpleging van een andere bedrijfsarts (second opinion)

Reactie op internetconsultatie: Wijziging Arbobesluit i.v.m. het stellen van regels aan de raadpleging van een andere bedrijfsarts (second opinion) Datum 19 december 2016 Aan De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid T.k.n. Van Coen van der Veer, lid Dagelijks Bestuur FNV Contact: Rik van Steenbergen (rik.vansteenbergen@fnv.nl) Onderwerp Reactie

Nadere informatie

INDEX VOOR DE RAADSVERGADERING VAN 15 MAART 2007

INDEX VOOR DE RAADSVERGADERING VAN 15 MAART 2007 INDEX VOOR DE RAADSVERGADERING VAN 15 MAART 2007 1. Opening.... 74 2. Vaststellen van de agenda... 75 3. Notulen van de openbare raadsvergaderingen van 16 januari en 8 februari 2007... 76 4. Voorstel van

Nadere informatie

INDEX VOOR DE RAADSVERGADERING VAN 14 FEBRUARI 2008

INDEX VOOR DE RAADSVERGADERING VAN 14 FEBRUARI 2008 INDEX VOOR DE RAADSVERGADERING VAN 14 FEBRUARI 2008 1. Opening....... 2 2. Vaststellen van de agenda...... 2 3. Notulen van de openbare raadsvergaderingen van 8 november 2007 en 19 december 2007.......

Nadere informatie

KLACHTAFHANDELING BIJ AANBESTEDEN. 10-6-2014 Corsanummer: 14.038637

KLACHTAFHANDELING BIJ AANBESTEDEN. 10-6-2014 Corsanummer: 14.038637 KLACHTAFHANDELING BIJ AANBESTEDEN Standaard voor klachtafhandeling I. Inleiding Waarom een standaard voor klachtafhandeling bij aanbestedingen? In het kader van een aanbestedingsprocedure kan het voorkomen

Nadere informatie

Reglement van orde Rekenkamercommissie Westerveld

Reglement van orde Rekenkamercommissie Westerveld Reglement van orde Rekenkamercommissie Westerveld Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen 2 Artikel 1. Begripsomschrijvingen 2 Artikel 2. De rekenkamercommissie 2 Artikel 3. De ambtelijk secretaris

Nadere informatie

GEHEIMHOUDING EN DE GEMEENTERAAD DE REGELS

GEHEIMHOUDING EN DE GEMEENTERAAD DE REGELS GEHEIMHOUDING EN DE GEMEENTERAAD DE REGELS Openbaarheid van vergaderingen 1. Vergaderingen van de raad en commissie zijn openbaar. Ze beginnen altijd in openbaarheid (met uitzondering van de vergadering

Nadere informatie

Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening. 15 april 2009 COR2008-11. Status verslag Concept. de heer Romijn

Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening. 15 april 2009 COR2008-11. Status verslag Concept. de heer Romijn Verslag Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening Vergaderdatum Kenmerk 15 april 2009 COR2008-11 Status verslag Concept Verslaglegging door Telefoonnummer W.L. Walkate (Notuleerservice Nederland)

Nadere informatie

Jaarverslag Rekenkamercommissie Bernheze

Jaarverslag Rekenkamercommissie Bernheze Jaarverslag 2016 Rekenkamercommissie Bernheze Voorwoord In dit jaarverslag leggen wij verantwoording af over de uitvoering van onze taken in 2016 met een korte uiteenzetting van de verrichte werkzaamheden

Nadere informatie

Voorstel van de Commissie voor bezwaarschriften 148/2003. Registratienummer Opgesteld door, telefoonnummer Henk Meijer, 2455

Voorstel van de Commissie voor bezwaarschriften 148/2003. Registratienummer Opgesteld door, telefoonnummer Henk Meijer, 2455 148/2003 Registratienummer 3.37804 Opgesteld door, telefoonnummer Henk Meijer, 2455 Programma Kunst en cultuur (media); bestuur Portefeuillehouder A.J.F.M. Hirdes; mevr. dr. G. ter Horst Onderwerp van

Nadere informatie

www.schuldinfo.nl Pagina 1

www.schuldinfo.nl Pagina 1 Wijziging beslagvrije voet volgens wetsvoorstel wwb Behandeling wetsvoorstel 6 oktober 2011, Tweede kamer ( ) Het hoofdprincipe, die onafhankelijkheid van ouders, vind ik cruciaal. Je ziet dat wat nu gebeurt,

Nadere informatie

Evaluatie samenwerking Rekenkamercommissie BBLM. Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein

Evaluatie samenwerking Rekenkamercommissie BBLM. Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein Raad VOORBLAD Onderwerp Evaluatie samenwerking Rekenkamercommissie BBLM Agendering x Commissie Bestuurlijk Domein x Gemeenteraad Commissie Ruimtelijk Domein Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal en

Nadere informatie

Regeling ambtelijke bijstand aan raadsleden

Regeling ambtelijke bijstand aan raadsleden Gemeente Haarlem Regeling ambtelijke bijstand aan raadsleden Verordening nr. Datum in werking 15 Paragraaf 1 Begripsomschrijvingen Artikel 1 In deze regeling wordt verstaan onder: a. bijstand: het ambtelijke

Nadere informatie

Gemeente Hellendoorn. Aan de raad

Gemeente Hellendoorn. Aan de raad Punt (2 : Aanbevelingen onderzoek Rekenkamer West Twente: Onroerende zaken Gemeente Hellendoorn Aan de raad Samenvatting: De Rekenkamer West Twente heeft onderzoek gedaan naar het beleid over - en het

Nadere informatie

Besluitenlijst RAADSVERGADERING

Besluitenlijst RAADSVERGADERING Besluitenlijst RAADSVERGADERING Besluitenlijst openbare vergadering van de raad van de gemeente Brummen op donderdag 26 maart 2015 om 20.40 uur in het gemeentehuis van Brummen AGENDA BESLUIT 1. Opening

Nadere informatie

gelet op artikel 84 van de Gemeentewet; gelezen het voorstel van het presidium d.d. 7 november 2005, nr. 57;

gelet op artikel 84 van de Gemeentewet; gelezen het voorstel van het presidium d.d. 7 november 2005, nr. 57; CVDR Officiële uitgave van Deurne. Nr. CVDR385492_1 31 juli 2018 Verordening op de Rekeningcommissie 2005 Nr. 1.7 DE RAAD DER GEMEENTE DEURNE gelet op artikel 84 van de Gemeentewet; gelezen het voorstel

Nadere informatie

Den Haag, 3 mei Openbaar gedeelte. 1. Verslag van de vergadering van 15 februari 2017 Voorstel: vaststellen

Den Haag, 3 mei Openbaar gedeelte. 1. Verslag van de vergadering van 15 februari 2017 Voorstel: vaststellen Den Haag, 3 mei 2017 Hierbij nodig ik u uit voor een vergadering van uw commissie op woensdag 10 mei 2017 van 09.30 uur tot uiterlijk 10.15 uur in de Aletta Jacobszaal met de volgende agenda Openbaar gedeelte

Nadere informatie

Raadsvoorstel Registratienummer: Portefeuillehouder: J. Boskeljon

Raadsvoorstel Registratienummer: Portefeuillehouder: J. Boskeljon gemeente Den Helder Raadsvoorstel Registratienummer: Portefeuillehouder: J. Boskeljon Van afdeling: Griffie Ter inzage gelegde stukken / bijlagen: Behandelend ambtenaar: R. De Jonge Rapport van de Rekenkamercommissie

Nadere informatie

2. Instrumentenoverzicht Gemeenteraad Utrecht

2. Instrumentenoverzicht Gemeenteraad Utrecht 2. Instrumentenoverzicht Gemeenteraad Utrecht Instrument Wat wil ik? Welke procedure? AMBTELIJKE BIJSTAND Verordening op de ambtelijke bijstand Gemeenteblad van Utrecht 2009, nr. 45 AMENDEMENT Artikel

Nadere informatie

Onderwerp: onderzoek naar berichtgeving rondom voormalig wethouder Duindam

Onderwerp: onderzoek naar berichtgeving rondom voormalig wethouder Duindam RAADSVOORSTEL 16R.00007 ţemeenie WOERDEN 16R.00007 Indiener: Presidium Datum: 8 januari 2016 Portefeuillehouder(s): H.R.M. Ekelschot Portefeuille(s): Raadsaangelegenheden Contactpersoon: E. Geldorp Tel.nr.:

Nadere informatie

HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming

HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming Beleidsvorming in de gemeente volgt redelijk vaste stappen. In dit document leest u welke stappen dat zijn. Daardoor kunt u op tijd bij

Nadere informatie

Uitnodiging. 1) Opening. 2) Mededelingen Mw. Gooijer heeft gemeld afwezig te zijn en haar reactie vooraf door te geven.

Uitnodiging. 1) Opening. 2) Mededelingen Mw. Gooijer heeft gemeld afwezig te zijn en haar reactie vooraf door te geven. Griffie Torenhove kamer 7.19 Martinus Nijhofflaan 2 Delft Behandeld door Anja van den Berg Telefoon 015 260 2416 Fax - afmvdberg@delft.nl Aan Werkgroep enquêteverzoek Telefoon 14015 Fax 015 260 24 29 Internet

Nadere informatie

OPINIERONDE 7 maart 2013. Casenr: 13.00148 Onderwerp: Aanbevelingen n.a.v. Raadsonderzoek Kafi en Rekenkamerrapport "Lage Zwaluwe West"

OPINIERONDE 7 maart 2013. Casenr: 13.00148 Onderwerp: Aanbevelingen n.a.v. Raadsonderzoek Kafi en Rekenkamerrapport Lage Zwaluwe West Aan de Raad Made, 29 januari 2013 OPINIERONDE 7 maart 2013 Agendapuntnummer: 6 Raadsvergadering 21 maart 2013 Registratienummer: 13int00406 Casenr: 13.00148 Onderwerp: Aanbevelingen n.a.v. Raadsonderzoek

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Wijk bij Duurstede (Utrecht)

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Wijk bij Duurstede (Utrecht) Nr: 0217 7 RV Agendapunt: 7 Datum: 20 januari Datum: Raadsvergadering, 17 februari Voorstel aan de Raad Onderwerp: Verordening Ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Wijk bij Duurstede Gemeenteblad

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over de Raad voor de Kinderbescherming, Directie Noord-West, Vestiging Amsterdam. Datum: 23 december 2013

Rapport. Rapport over een klacht over de Raad voor de Kinderbescherming, Directie Noord-West, Vestiging Amsterdam. Datum: 23 december 2013 Rapport Rapport over een klacht over de Raad voor de Kinderbescherming, Directie Noord-West, Vestiging Amsterdam. Datum: 23 december 2013 Rapportnummer: 2013/205 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de

Nadere informatie

VERORDENING OP DE AMBTELIJKE BIJSTAND

VERORDENING OP DE AMBTELIJKE BIJSTAND Raadsbesluitno. 2010/043/2 VERORDENING OP DE AMBTELIJKE BIJSTAND DE RAAD DER GEMEENTE ROERMOND, gezien het voorstel van de griffier en de voorzitter van 13 april 2010, raadsvoorstel no. 2010/043/1; gelet

Nadere informatie

Verordening rekenkamer Giessenlanden 2017

Verordening rekenkamer Giessenlanden 2017 Verordening rekenkamer Giessenlanden 2017 Artikel 1. Begripsbepalingen In deze verordening wordt verstaan onder: a. college: college van burgemeester en wethouders; b. commissie: commissie voor de rekenkamer

Nadere informatie

Verordening organisatie griffie en ondersteuning raad gemeente Maastricht

Verordening organisatie griffie en ondersteuning raad gemeente Maastricht GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Maastricht. Nr. 99763 26 oktober 2015 Verordening organisatie griffie en ondersteuning raad gemeente Maastricht 2015 DE RAAD DER GEMEENTE MAASTRICHT, gezien

Nadere informatie

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR OPSTELLER VOORSTEL: A. Buwalda AFDELING: AJZ PORTEFEUILLEHOUDER: M.C.M. Waanders Agendapunt: No. /2012 Dokkum, 21-03-2013 ONDERWERP: inkoop- en aanbestedingsbeleid

Nadere informatie

5 Hoofdstuk 4: Onderwerpselectie en onderzoeken 5 Artikel 14: Werkwijze bij onderwerpselectie en onderzoeken

5 Hoofdstuk 4: Onderwerpselectie en onderzoeken 5 Artikel 14: Werkwijze bij onderwerpselectie en onderzoeken Reglement van Orde (RvO) van de Rekenkamercommissie gemeente Roermond (RKC). Inhoudsopgave Blz. Omschrijving 2 Hoofdstuk 1: Inleiding 2 Missie en doelen 2 Ambitieniveau 2 Hoofdstuk 2: Algemene bepalingen

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad van Achtkarspelen t.a.v. de griffier mevrouw R. van der Tempel. Geachte leden van de raad,

Aan de gemeenteraad van Achtkarspelen t.a.v. de griffier mevrouw R. van der Tempel. Geachte leden van de raad, Aan de gemeenteraad van Achtkarspelen t.a.v. de griffier mevrouw R. van der Tempel Geachte leden van de raad, Hierbij bieden wij u het eindrapport aan van het rekenkameronderzoek naar de Doeltreffendheid

Nadere informatie

Programma van de vergadering, lijst met onderwerpen die op de vergadering worden behandeld.

Programma van de vergadering, lijst met onderwerpen die op de vergadering worden behandeld. Begrippenlijst gemeenteraad Absolute meerderheid Manier van besluiten waarbij een voorstel is aangenomen als meer dan de helft van alle uitgebrachte stemmen vóór is. Agenda Programma van de vergadering,

Nadere informatie

Vergadering van Commissie Onderzoek van de Rekening (COR) 14 februari Status verslag Concept

Vergadering van Commissie Onderzoek van de Rekening (COR) 14 februari Status verslag Concept Vergadering van Commissie Onderzoek van de Rekening (COR) Vergaderdatum 14 februari 2018 Kenmerk Status verslag Concept Verslaglegging door Telefoonnummer De heer L. Guilonard (extern) 070 4417507 Verslag

Nadere informatie

Sollicitatiegesprekken volgens de STAR methode

Sollicitatiegesprekken volgens de STAR methode Sollicitatiegesprekken volgens de STAR methode Tijdens sollicitatiegesprekken wil je zo snel en zo goed mogelijk een kandidaat voor een openstaande functie selecteren. De STAR vragenmethode is een gedegen

Nadere informatie

Rapport. Datum: 6 juni 2007 Rapportnummer: 2007/109

Rapport. Datum: 6 juni 2007 Rapportnummer: 2007/109 Rapport Datum: 6 juni 2007 Rapportnummer: 2007/109 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat het college van burgemeester en wethouders van Weststellingwerf in zijn persbericht van 13 april 2006 stelt de bevindingen

Nadere informatie

Aanpassingen vergaderstructuur. Voorstel. Inleiding. Toelichting vergaderstructuur

Aanpassingen vergaderstructuur. Voorstel. Inleiding. Toelichting vergaderstructuur Aanpassingen vergaderstructuur Voorstel 1. kennis nemen van de concept jaaragenda 2. vaststellen thematische indeling commissies 3. toevoegen beeldvormend deel, voorafgaand aan de reguliere commissievergadering

Nadere informatie

INDEX VOOR DE RAADSVERGADERING VAN 13 SEPTEMBER 2007

INDEX VOOR DE RAADSVERGADERING VAN 13 SEPTEMBER 2007 INDEX VOOR DE RAADSVERGADERING VAN 13 SEPTEMBER 2007 1. Opening.... 314 2. Vaststellen van de agenda... 314 3. Notulen van de openbare raadsvergadering van 28 juni 2007.... 314 4. Overzicht van brieven

Nadere informatie

Conform deze nieuwe nota zijn er richtlijnen voor de ontwerpbegroting 2017 opgesteld die ter vaststelling aan de raad worden voorgelegd.

Conform deze nieuwe nota zijn er richtlijnen voor de ontwerpbegroting 2017 opgesteld die ter vaststelling aan de raad worden voorgelegd. Raadsvoorstel Datum (datum) Agenda nr.: (in te vullen door griffie) raadsvergadering: Portefeuillehouder: Dhr. Theunis Registratiecode: (in te vullen door griffie) Onderwerp: Nota Verbonden Partijen Aan

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over de gemeente Brunssum. Datum: 1 juni 2015 Rapportnummer: 2015/083

Rapport. Rapport over een klacht over de gemeente Brunssum. Datum: 1 juni 2015 Rapportnummer: 2015/083 Rapport Rapport over een klacht over de gemeente Brunssum. Datum: 1 juni 2015 Rapportnummer: 2015/083 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de gemeente Brunssum niet eerlijk en niet objectief uitvoering

Nadere informatie

Verder klaagt verzoekster over de wijze waarop het UWV te Venlo haar klacht heeft behandeld.

Verder klaagt verzoekster over de wijze waarop het UWV te Venlo haar klacht heeft behandeld. Rapport 2 h2>klacht Verzoekster klaagt erover dat een met naam genoemde verzekeringsarts van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen te Heerlen (UWV) bij het vaststellen van de belastbaarheid

Nadere informatie

MID 30 oktober 2003 Verordening op basis van artikel 213 Gemeentewet

MID 30 oktober 2003 Verordening op basis van artikel 213 Gemeentewet Verordening op basis van artikel 213 Gemeentewet Heemstede, 21 oktober 2003 Aan de raad, Samenvatting In de Wet dualisering gemeentebestuur is opgenomen dat gemeenteraden drie verordeningen vaststellen

Nadere informatie

pagina 1 van 5 15052014 Zoek regelingen op overheid.nl Gemeente Coevorden Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl! Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie

Nadere informatie

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag. nr : 11 Datum :

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag. nr : 11 Datum : Raadsvoorstel Reg. nr : 1110366 Onderwerp Verordening op de werkgeverscommissie Status Besluitvormend Voorstel 1. Het raadsbesluit Mandaat griffier dd 23 september 2004 in te trekken; 2. Een werkgeverscommissie

Nadere informatie

REGLEMENT VAN ORDE 2. Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie. Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE

REGLEMENT VAN ORDE 2. Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie. Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE REGLEMENT VAN ORDE 2 HOOFDSTUK I: ALGEMENE BEPALINGEN... 2 artikel 1: Toepassing van dit reglement 2 artikel 2: Definitiebepalingen 2 artikel 3: Handhaving van de orde 2 artikel 4: Amendementen

Nadere informatie

Checklist. Informatievoorziening. Grote Projecten

Checklist. Informatievoorziening. Grote Projecten Checklist Informatievoorziening Grote Projecten Najaar 2010 Rekenkamercommissie Berkelland, Bronckhorst, Lochem, Montferland 1. Inleiding De uitvoering van grote projecten in Nederland heeft nogal eens

Nadere informatie

Voorstel tot invoering van een nieuw instrument van de raad tijdens raadsvergaderingen.

Voorstel tot invoering van een nieuw instrument van de raad tijdens raadsvergaderingen. ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR 18 juni 2009 1 OPSTELLER VOORSTEL: Griffier AFDELING: Griffie PORTEFEUILLEHOUDER: N.v.t. Agendapunt: No. /'05 Dokkum, 19 mei 2009. Onderwerp: Spoeddebat.

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Onderzoeksaanpak

Rekenkamercommissie Onderzoeksaanpak Onderzoeksaanpak Rekenkameronderzoek Feitenrelaas Ligne Status Datum Omschrijving Door Status 26 maart 15 Onderzoeksplan Ligne TH Concept, ter bespreking in RKC 31-3-15 31 maart 15 Vaststelling onderzoeksplan

Nadere informatie

Discussie notitie Aan Van Datum Onderwerp Basisprincipes als afspraak Discussie voor raadsleden Extra informatie Gevraagd

Discussie notitie Aan Van Datum Onderwerp Basisprincipes als afspraak Discussie voor raadsleden Extra informatie Gevraagd Discussie notitie Aan : Gemeenteraad Van : Inge Schopenhouer Datum : maandag 21 mei 2012 Onderwerp : Social media, spelregels voor effectief gebruik: een discussie waard! Onder Social media verstaan we

Nadere informatie

Besluit vast te stellen de:

Besluit vast te stellen de: VERORDENING AUDITCOMMISSIE GEMEENTE WEERT De raad van de gemeente Weert, Gelezen het voorstel van het college d.d. 20 januari 2015, gelet op de artikelen 84, 147 en 149 van de Gemeentewet; Besluit vast

Nadere informatie

Grondbeleid en grondprijsbeleid Gemeente Weert

Grondbeleid en grondprijsbeleid Gemeente Weert Onderzoeksaanpak Grondbeleid en grondprijsbeleid Gemeente Weert september 2013 Rekenkamer Weert 1. Achtergrond en aanleiding Het grondbeleid van de gemeente Weert heeft tot doel bijdrage te leveren, met

Nadere informatie

Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 14 februari 2008 over de Raad voor het concurrentievermogen.

Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 14 februari 2008 over de Raad voor het concurrentievermogen. Tweede Kamer, 54e vergadering, Donderdag 14 februari 2008 Algemeen Concurrentievermogen Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 14 februari 2008 over de Raad voor het concurrentievermogen.

Nadere informatie

Nr. Voorstel Onderwerp Actie

Nr. Voorstel Onderwerp Actie Aan: de fractievoorzitters, collegeleden en sectordirecteuren Van: de raadsgriffier Datum: 20 februari 2008 I.a.a.: Concernstaf, Communicatie, R. ter Braak, website-beheer, infranet-beheer, raadsgriffier

Nadere informatie

Behoort bij raadsvoorstel , titel: Gedragscode integriteit 2017

Behoort bij raadsvoorstel , titel: Gedragscode integriteit 2017 Behoort bij raadsvoorstel 2017-378, titel: Gedragscode integriteit 2017 De raad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug; Gelet op Gemeentewet, artikel 15 lid 3; BESLUIT Vast te stellen de gedragscode 2017

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 27 859 Modernisering Gemeentelijke Basisadministratie persoonsgegevens (GBA) Nr. 117 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 14 november

Nadere informatie

1. Opening. 3. Aanwijzing primus voor de hoofdelijke stemming. 4. Vaststelling agenda.

1. Opening. 3. Aanwijzing primus voor de hoofdelijke stemming. 4. Vaststelling agenda. Notulen van de besluitvormende raadsvergadering van de gemeenteraad van Noord-Beveland, gehouden op donderdag 5 juli 2018 in het gemeentehuis van Noord-Beveland. Aanvang: 19.30 uur Aanwezig: Mevr. J.H.J.B.

Nadere informatie

2: vergaderen VASTE VOORZITTER EN NOTULIST

2: vergaderen VASTE VOORZITTER EN NOTULIST 2: vergaderen Als je lid bent van een studentenraad, vergader je vaak. Je hebt vergaderen met de studentenraad, maar ook vergaderingen met het College van Bestuur en de Ondernemingsraad (OR). Gemiddeld

Nadere informatie

BESLUIT: vast te stellen het navolgende Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van het college.

BESLUIT: vast te stellen het navolgende Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van het college. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Almere gelet op artikel 52 van de Gemeentewet BESLUIT: vast te stellen het navolgende Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden

Nadere informatie

September 2014. Evaluatie BOB vergaderen.

September 2014. Evaluatie BOB vergaderen. September 2014 Evaluatie BOB vergaderen. Inhoudsopgave 1. Aanleiding 3 2. Evaluatie BOB model 3 3. Evaluaties 3 4. De beeldvormende vergadering 4 5. De oordeelsvormende vergadering 4 6. De besluitvormende

Nadere informatie

Aan het bestuur van de Sociale Dienst NW Fryslân.

Aan het bestuur van de Sociale Dienst NW Fryslân. Aan het bestuur van de Sociale Dienst NW Fryslân. Franeker, 22 november 2016 Betreft: Advies lokale regelgeving WMO 2015 Geacht bestuur, Op 20 oktober jl. ontvingen wij uw verzoek om advies over de volgende

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Betreft openbare vergadering van 15 januari 2013, locatie commissiekamer, aanvang 18.45 uur, einde 19.15 uur.

gemeente Eindhoven Betreft openbare vergadering van 15 januari 2013, locatie commissiekamer, aanvang 18.45 uur, einde 19.15 uur. gemeente Eindhoven Griffie gemeenteraad Commissiesecretariaat Behandeld door J.Verheugt Telefoon (040) 238 2103 Verzenddatum 27 februari 2013 Verslag commissie Maatschappij en Cultuur (cie MC) Betreft

Nadere informatie

Voorzitter Secretaris Lid Lid Lid Lid Wethouder Accountant Financiën Hoofd Financiën Rekenkamercommissie

Voorzitter Secretaris Lid Lid Lid Lid Wethouder Accountant Financiën Hoofd Financiën Rekenkamercommissie Raadsnummer 2014-432 Nieuwegein Auditcom missie Vergaderdatum Maandag 27 oktober 2014 Begin- en eindtijd 18.30-20.00 uur Aantal bijlagen verslag Voorzitter G. Bamberg Notulist Y. Mes Aanwezi Afwezig (m.k.)

Nadere informatie

2003. Nr. : 03.0120. Dnst. : Griffie

2003. Nr. : 03.0120. Dnst. : Griffie Nr. : 03.0120. Dnst. : Griffie 2003. Verordening op controle financieel beheer en op de inrichting van de financiele organisatie van de gemeente Leiden ex artikel 213 GW. Leiden, 9 september 2003. In de

Nadere informatie

Openbaar lichaam PlusTeam. Reglement van Orde van het Algemeen Bestuur

Openbaar lichaam PlusTeam. Reglement van Orde van het Algemeen Bestuur Openbaar lichaam Reglement van Orde van het Algemeen Bestuur Het Algemeen bestuur van het openbaar lichaam ; Gelet op artikel 6 derde lid van de Gemeenschappelijke regeling openbaar lichaam ; Gelet op

Nadere informatie

A.J. Gerritsen 25 september 2014

A.J. Gerritsen 25 september 2014 Portefeuillehouder Datum raadsvergadering A.J. Gerritsen 25 september 2014 Datum voorstel 15 juli 2014 Agendapunt Onderwerp Publicatie van gemeentelijke kennisgevingen De raad wordt voorgesteld te besluiten:

Nadere informatie

Besluitenlijst vergadering gemeenteraad Roerdalen

Besluitenlijst vergadering gemeenteraad Roerdalen Besluitenlijst vergadering gemeenteraad Roerdalen op donderdag 13 april 2017 Aanwezig Voorzitter: Griffier: Leden: mw. mr. M.D. de Boer-Beerta R.J.J. Notermans mw. K.E.A. van Bommel, CDA J.G.G. Cremers,

Nadere informatie

Huiselijk geweld tussen zussen

Huiselijk geweld tussen zussen Huiselijk geweld tussen zussen Motiverende gespreksvoering: Casus huiselijk geweld tussen zussen Door drs. Sergio van der Pluijm Een tijd terug had ik een jonge vrouw (18) van allochtone afkomst in begeleiding

Nadere informatie

besluit van de gemeenteraad

besluit van de gemeenteraad besluit van de gemeenteraad voorstelnummer iz-nummer 3 onderwerp Verordening op de rekenkamer Gouda De raad van de gemeente Gouda; gelezen het voorstel van het presidium van 2 januari 2007 nr 3; gehoord

Nadere informatie