Wethouder Burgerschap, Deconcentratie, Leefbaarheid en Media

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wethouder Burgerschap, Deconcentratie, Leefbaarheid en Media"

Transcriptie

1 Wethouder Burgerschap, Deconcentratie, Leefbaarheid en Media Rabin S. Baldewsingh Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus , 2500 DJ Den Haag Aan de Voorzitter van de Commissie Jeugd en Burgerschap Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk BSW/ RIS Doorkiesnummer adres Aantal bijlagen Onderwerp stand van zaken inburgering Datum 4 september 2007 Geachte voorzitter, In de commissievergadering van 6 juni 2007 informeerde ik u dat de nieuwe wet Inburgering uitermate gecompliceerd is en leidt tot ongewenste bureaucratisering, de uitvoering bemoeilijkt en daardoor een negatieve invloed uitoefent op de realisering van de taakstellingen zoals eerder aan u medegedeeld. In deze notitie geef ik een overzicht van de landelijke ontwikkelingen, de knelpunten bij de uitvoering van de nieuwe wet, de consequenties van deze knelpunten, de door mij ondernomen acties en het toekomstperspectief. Landelijke ontwikkelingen Onlangs heeft de minister haar voornemens bekend gemaakt met betrekking tot de gewenste koerswijziging bij de inburgering. De minister constateert dat de kwaliteit van de inburgering volstrekt onvoldoende is en een groot aantal inburgeraars bij ongewijzigd beleid het gewenste wettelijke taalniveau niet zal halen. Ook is de minister van oordeel dat de huidige wetgeving de inburgeraar onvoldoende aanspreekt op zijn of haar competenties, die veelal verder kunnen reiken dat het wettelijke taalniveau zoals het diploma Nederlandse Taal als Tweede Taal. Centraal staat het uitgangspunt dat inburgering moet leiden tot participatie in de Nederlandse samenleving. Ook wil de minister een einde maken aan het onderscheid van de verschillende doelgroepen die in de nieuwe wet inburgering worden onderscheiden. Een ieder zou in beginsel een aanbod moeten kunnen krijgen van de gemeente. Deze en andere wijzigingen heeft de minister geformuleerd in een Deltaplan inburgering die naar verwachting bij versturen van deze brief openbaar zal worden gemaakt en nog dit jaar zal worden besproken in de Tweede Kamer. Inlichtingen bij Postadres: Postbus , 2500 DJ Den Haag Telefoon: Bezoekadres: Spui 70, Den Haag Fax: Internetadres:

2 BSW/ Ik heb als lid van de VNG-delegatie en als lid van de G-4 delegatie bestuurlijk overleg met de minister over deze voornemens en de gevolgen voor de gemeenten en de inburgeraars. Ik ben overigens bijzonder tevreden over de voornemens van de minister, die naar mijn oordeel een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van de hieronder te benoemen knelpunten bij de huidige regelgeving Knelpunten als gevolg van de landelijke regelgeving en uitvoering 1. Wettelijke doelgroepen De ingewikkeldheid zit in de eerste plaats in het feit dat de gemeente te maken heeft met twee regelingen, de Wet inburgering (Wi) en de Regeling Vrijwillige Inburgering (RVI). In de tweede plaats worden in de wet en de regeling een groot aantal doelgroepen onderscheiden: verplichte inburgeraars die zelf voor hun inburgering moeten zorgen (vreemdelingen); de gemeente kan deze groep een handhavingsbeschikking opleggen; dat wil zeggen dat zij binnen 5 jaar voor het inburgeringsexamen moeten slagen; verplichte inburgeraars die de gemeente een aanbod mag doen; dit zijn de mensen zonder eigen inkomen (vreemdelingen); zij moeten binnen vijf jaar slagen voor het inburgeringsexamen, maar moeten, wil de gemeente in aanmerking komen voor de trajectvergoeding, binnen 3 jaar aan het examen deelnemen; verplichte inburgeraars met een uitkering die de gemeente een inburgeringsaanbod kan doen mits gecombineerd met een re-integratietraject, (vreemdelingen); inburgeringsbehoeftigen (die vallen onder de RVI) die de gemeente een aanbod mag doen (genaturaliseerden); asielmigranten die de gemeente een aanbod moet doen (vreemdelingen en genaturaliseerden) geestelijk bedienaren; de gemeente is verplicht deze groep een aanbod te doen. De gemeente heeft in de nieuwe wetgeving geen regierol meer waarbij zij zelf binnen het beschikbare budget kan aangeven welke inburgeraars een gemeentelijk aanbod krijgen. De rol van de gemeente beperkt zich tot de bovengenoemde prioritaire doelgroepen maar mag bijvoorbeeld geen aanbod bieden aan inburgeraars die over een (klein) inkomen uit arbeid beschikkken, die moeten het - eventueel met een lening- zelf inkopen en bekostigen. 2. Kwaliteit bestand inburgeringsplichtigen Voor de werving en selectie van de inburgeringsplichtigen wordt gebruik gemaakt van het Bestand Potentiële Inburgeringsplichtigen (BPI) van de Informatie- en Beheergroep (IB-groep). Hierin staan alle personen die onder het nieuwe inburgeringstelsel (potentieel) inburgerings-plichtig zijn geworden. In de praktijk blijkt 28% van het BPI geen potentiële doelgroep te zijn. Het blijkt bijvoorbeeld dat een deel van het BPI niet in de gemeentelijke basisadministratie (GBA) voorkomt en dat ook expats en vreemdelingen die nog in afwachting zijn van een geldig verblijfsdocument in het BPI zijn opgenomen.

3 BSW/ Economische ontwikkeling Een groot aantal mensen uit het BPI blijkt werk te hebben; deze categorie komt niet in aanmerking voor een aanbod van de gemeente. Zij moeten zelf hun inburgeringstraject regelen. Dit geldt ook voor de inburgeraar (veelal vrouwen) met een (tijdelijk) arbeidscontract van maar 1 uur. Mogelijk speelt de conjuncturele opleving van de Nederlandse economie hierbij een rol. 4. Spanningsveld WWB en inburgering De Wet Werk en Bijstand is erop gericht uitkeringsgrechtigden zo snel mogelijk te laten deelnemen aan het arbeidsproces. De resultaten in de gemeente Den Haag zijn positiever dan het landelijk gemiddelde. Dat heeft wel als gevolg dat veel uitkeringsgerechtigden met arbeidsplicht niet in aanmerking komen voor een gecombineerd inburgeringstraject omdat de wet aangeeft dat dit alleen mogelijk is gedurende een inkomen op basis van uitkering. Kortom het huidige inburgeringsstelsel verhoudt zich slecht met de Haagse actieve benadering van uitkeringsgerechtigden richting arbeidsmarkt. Knelpunten in de uitvoeringspraktijk 1. Niet opkomen na uitnodiging In bijna de helft van de gevallen verschijnen uitgenodigden niet op de oproep van de gemeente. (47% tot en met week 34). Het is nog onduidelijk waarom de respons zo laag is. Vermoedelijk heeft dit te maken met onduidelijkheid in de regelgeving. Zo moeten inburgeraars die zich na 1 januari 2007 in Nederland vestigen binnen 3 jaar slagen voor hun inburgeringsexamen maar krijgen inburgeraars die voor 1 januari 2007 reeds in Nederland woonden 5 jaar de tijd om te slagen voor hun inburgeringsexamen. De inburgeraars die gebruik maken van het aanbod van de gemeente moeten daarentegen binnen 3 jaar aan het examen deelnemen wil de gemeente de trajectkosten vergoed krijgen. Bovendien kan de inburgeraar die een oproep krijgt in de veronderstelling verkeren dat de oproep van de gemeente, vanwege de lange termijn waarbinnen het inburgeringsexamen gehaald moet worden, geen urgentie heeft. Deze lage opkomst vind ik zorgelijk. De nieuwe wet heeft de systematiek van een sluitende aanpak zoals Den Haag die kende doorbroken. Het gesprek over inburgering werd voor nieuwkomers gecombineerd met het uitreiken van een verblijfspasje. Dit maakt een 100 % opkomst voor nieuwkomers mogelijk. Nu moet de gemeente een potentiële inburgeraar afzonderlijk oproepen. (Uit contact met de collega s in de G-4 blijkt dat zich soortgelijke problemen voordoen). 2. Latere start dan voorzien Door diverse externe en interne factoren, zoals drie maanden vertraging in het aanleveren van het BPI en vertraging in de ontwikkeling van het bij de uitvoering te gebruiken automatiseringssysteem, heeft de start van het daadwerkelijk oproepen van de inburgeringsplichtigen vertraging opgelopen en is pas eind mei goed op gang gekomen.

4 BSW/ Actie en maatregelen Nadat de dienst mij in juni heeft geïnformeerd over de achterblijvende resultaten bij de inburgering heb ik de dienst opdracht gegeven om alles op alles te zetten om de taakstelling zoveel mogelijk te halen en de risico s zoveel mogelijk te beperken. Het gaat om de volgende bestuurlijke maatregelen: 1. Ik heb de accountantsdienst gevraagd mij te rapporteren over het tot stand komen van de ramingen, de organisatie van de inburgering, de monitoring daarvan alsmede de financiële risico s. Het rapport is naar verwachting eind september afgerond; 2. Ik heb de concept contracten met de onderwijsaanbieders Mondriaan en Intop laten wijzigen om de financiële risico s te beperken; 3. Ik heb wekelijks voortgangsoverleg met het management van de dienst SZW; 4. In samenspraak met mijn collega Kool werkt de dienst aan een plan van actie gericht op verbeteren instroom uitkeringsgerechtigden op gecombineerde trajecten; 5. Om inburgering breder onder de aandacht te brengen heb ik opdracht gegeven tot het opstellen van een communicatieplan; in dit kader zijn in juli twee actiedagen in Concordia gehouden. Deze dagen zijn door belangstellenden bezocht; 6. Ik heb de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten opdracht gegeven een breed pakket van maatregelen te treffen. Dit heeft geresulteerd in onder andere de volgende acties. Strikte toepassing boetebeleid Naast een positieve en wervende benadering van de burger, zal ook worden ingezet op een strikte toepassing van het boetebeleid. Burgers zijn verplicht aan het inburgeringsonderzoek mee te werken. Niet verschijnen op een oproep is een overtreding van die regel. Aan een inburgeringsplichtige die niet verschijnt, kan een boete worden opgelegd. Volgens de Verordening Wet inburgering gemeente Den Haag is de hoogte van de boete 10% van de bijstandsnorm voor één maand. Volgens Wet Inburgering en de Verordening is het al mogelijk om ook bij de eerste maal niet verschijnen een boete op te leggen. Wel kan de boete alleen worden opgelegd wanneer het niet verschijnen verwijtbaar is en voor het niet verschijnen geen rechtvaardigingsgrond is. Dit stelt hoge eisen aan de oproep. Er wordt nu gewerkt aan een nieuwe oproep en procedure die voldoet aan de hierbij horende juridische eisen. De nieuwe oproep zal ook worden gezonden aan de inburgeringsplichtigen die al zijn uitgenodigd maar niet verschenen. Hoger rendement: logistiek en werving Tot nu toe blijkt slechts 1 op de 5 gesprekken tot een programma-aanbod te leiden en verschijnt slechts de helft van de uitgenodigde personen. Geënt op het aantal verstuurde uitnodigingen, ligt het succespercentage op 10%. Een eerste voor de hand liggende maatregel is om het aantal geplande gesprekken per medewerker te verhogen. Daarnaast is een aantal maatregelen genomen die moeten leiden tot een verbeterde opkomst van de uitgenodigden, tot een hoger percentage effectieve intakegesprekken en een efficiënter gebruik van de beschikbare tijd van klantmanagers van het Haags Startpunt Nieuwkomers (HSN). Doelgroepenaanpak Op dit moment worden klanten uitgenodigd op basis van het BPI (Bestand Potentieel Inburgering). Dit bestand omvat informatie, maar niet voldoende informatie om met zekerheid vast te stellen of iemand tot een van de prioritaire groepen behoort (dat wil zeggen inburgeraars zonder werk of uitkering). Om de kans hierop te vergroten worden vrouwen uit het BPI bestand het eerst uitgenodigd.

5 BSW/ SUWI-net Suwinet bevat op dit moment klantgegevens die afkomstig zijn van CWI, de Sociale Diensten, UWV en GBA. Het CWI levert gegevens over inschrijvingen bij CWI en gegevens over beroepservaring en opleidingen die een persoon gevolgd heeft. De gegevens van de sociale diensten hebben betrekking op uitkeringen en uitkeringsaanvragen in het kader van de WWB. De gegevens van UWV hebben betrekking op arbeidsrelaties en uitkeringsverhoudingen. Via het SUWI-net kan op klantniveau nagegaan worden of er sprake is van een dienstverband. Zo kan worden voorkomen dat burgers onnodig worden opgeroepen voor een inburgeringsonderzoek. Aan werkenden kan namelijk geen programma-aanbod worden gedaan. Werving voor de Regeling Vrijwillige Inburgering (RVI) Ook om de taakstelling voor de vrijwillige regeling te halen is extra inspanning nodig. Intop, de onderwijsaanbieder aan wie via openbare aanbesteding de opdracht voor de vrijwillige inburgering is verleend, is ingehuurd om voor het eind van het jaar 800 inburgeraars te werven die onder de RVI een aanbod van de gemeente kunnen krijgen. Over het resultaat is nu nog niets te melden. De organisatie gebruikt de maand augustus om de actie voor te bereiden en start in september met de daadwerkelijke werving. Gevolgen voor de taakstelling inburgering 2007 Het aantal uitnodigingen is vanaf juni 2007 sterk opgevoerd maar de resultaten in de zin van het plaatsen op inburgeringstrajecten blijft sterk achter bij de oorspronkelijke verwachtingen. Wel is het aantal personen waarbij de inburgeringsplicht wordt opgelegd zonder een gemeentelijk aanbod sterk toegenomen. Ik ga er ook vanuit dat realisatie van de door de minister gewenste koerswijziging in 2007 nog niet mogelijk zal zijn. Kortom in 2007 blijven de gesignaleerde structurele problemen onopgelost. Ik zie mij dan ook genoodzaakt de raming voor 2007 neerwaarts bij te stellen. PROGNOSE Taakstelling 2007 Resultaten tot en met week 34 Wijziging in % van oorspronkelijke taakstelling Bijgestelde taakstelling 2007 Wi eigenstandige trajecten *) % 756 Rvi eigenstandige % 425 trajecten Gecombineerde trajecten % 187 totaal handhavingsbeschikkingen * *) % *) inclusief eigen gemeentelijke ambitie van 300 trajecten extra. **) inclusief eigen gemeentelijke ambitie van 1000 extra handhavingsbeschikkingen. De afrekening met het rijk vindt eerst in 2010 plaats na afloop van de GSB periode Belangrijk aspect van de rijksvergoeding voor deze periode van 3 jaar is dat een opgelopen tekort op de taakstelling 2007 gecompenseerd kan worden over de jaren 2008 en 2009.

6 BSW/ Ik verwacht dat in 2008 de koerswijziging inburgering zijn beslag zal vinden. Voorts wil ik nader bezien of wij het inburgeringsaanbod in 2008 en volgende jaren op een kwalitatief beter niveau kunnen krijgen. Daarbij acht ik het van groot belang om naast handhaving ook meer inspanningen te verrichten op het terrein van werving. Er wordt nog te weinig gebruik gemaakt van het potentieel aantal inburgeringsgerechtigden in de wijken. Ik wil in overleg met mijn collega s meer dan voorheen gebruik maken van de bestaande sociale infrastructuur in de wijken zoals scholen, welzijnsvoorzieningen, vrijwilligersorganisaties en niet in het minst de individuele Haagse burger. Hierbij wil ik aansluiting zoeken bij de actieprogramma s die in het kader van Krachtwijken worden opgesteld. Eén en ander wordt tevens uitgewerkt in het programma inburgering Tenslotte Rest mij nog u toe te zeggen dat ik de vinger aan de pols zal houden en dat ik u, tenzij tussentijds noodzakelijk, halfjaarlijks over de voortgang op de hoogte zal houden. Rabin Baldewsingh, Wethouder

09UIT

09UIT gemeente Schiedam Burgemeester en wethouders Postbus 1501 3 100 EA SCHIEDAM Stadskantoor Stadserf 1 3 1 12 DZ SCHIEDAM T010219 11 11 Aan de gemeenteraad van Schiedam UW KENMERK UW BRIEF VAN ONDERWERP tussenrapportage

Nadere informatie

De gemeente heeft een aantal taken binnen de uitvoering van de WI.

De gemeente heeft een aantal taken binnen de uitvoering van de WI. NOTITIE EN BELEIDSREGELS WI INLEIDING Sinds 1 januari 007 is de Wet Inburgering (WI) van kracht. Op grond van deze wet is er een algemene inburgeringsplicht voor personen van 16 tot 65 jaar die duurzaam

Nadere informatie

Gemeente Boxmeer. Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van de Verordening Wet Inburgering Gemeente Boxmeer. Nummer: de Raad van de gemeente Boxmeer

Gemeente Boxmeer. Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van de Verordening Wet Inburgering Gemeente Boxmeer. Nummer: de Raad van de gemeente Boxmeer Gemeente Boxmeer Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van de Verordening Wet Inburgering Gemeente Boxmeer. Nummer: AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 22 mei 2007 Aanleiding Per 1 januari 2007

Nadere informatie

De gemeente heeft een aantal taken binnen de uitvoering van de WI.

De gemeente heeft een aantal taken binnen de uitvoering van de WI. BELEIDSNOTITIE EN BELEIDSREGELS WET INBURGERING INLEIDING Sinds 1 januari 2007 is de Wet Inburgering (hierna te noemen: WI) van kracht. Op grond van deze wet is er een algemene inburgeringsplicht voor

Nadere informatie

Vaststelling van de Verordening Wet Inburgering gemeente Hoorn Samenvoegen van Winvoorziening en voorziening oudkomers tot een reserve inburgering

Vaststelling van de Verordening Wet Inburgering gemeente Hoorn Samenvoegen van Winvoorziening en voorziening oudkomers tot een reserve inburgering Raadsvoorstel gemeente Hoorn Raadsvoorstel nr.: Portefeuillehouder: Wethouder de heer J.A. de Boer Raad d.d.: Budgethouder: W. Krijgsman Corsa registratienr. : 08.19818 Budgethouder: D. Gelinck Onderwerp

Nadere informatie

Doel van de Wet inburgering is ervoor te zorgen dat vreemdelingen die zich in Nederland vestigen:

Doel van de Wet inburgering is ervoor te zorgen dat vreemdelingen die zich in Nederland vestigen: Bijlage 1 Wat is inburgeren? Doel van de Wet inburgering is ervoor te zorgen dat vreemdelingen die zich in Nederland vestigen: * Nederlands kunnen spreken, verstaan, lezen en schrijven * leren hoe de Nederlandse

Nadere informatie

7. Soc. voorzieningen en maatsch. dienstverlening

7. Soc. voorzieningen en maatsch. dienstverlening RAADSVOORSTEL status: B Agendapunt: 14 Onderwerp: Gemeentelijk beleid vanwege de invoering van de Wet inburgering Nederland 2007 en de Regeling 2007 en de vaststelling van de verordening wet inburgering.l

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 13 maart 2007, gelet op de Wet inburgering (WI),

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 13 maart 2007, gelet op de Wet inburgering (WI), De raad van de gemeente Hengelo gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 13 maart 2007, gelet op de Wet inburgering (WI), overwegende dat op grond van de artikelen 8, 19, vijfde lid, 23,

Nadere informatie

Beleidsplan inburgering in Midden-Delfland

Beleidsplan inburgering in Midden-Delfland CVDR Officiële uitgave van Midden-Delfland. Nr. CVDR28838_1 6 maart 2018 Beleidsplan inburgering in Midden-Delfland 2007-2010 De raad van de gemeente Midden-Delfland; Gelezen het voorstel van de burgemeester

Nadere informatie

Raadsvoorstel 26 januari 2012 AB11.01201 RV2011.139

Raadsvoorstel 26 januari 2012 AB11.01201 RV2011.139 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 26 januari 2012 AB11.01201 RV2011.139 Gemeente Bussum Vaststellen verordening Wet Inburgering 2012 Brinklaan 35 Postbus 6000 1400 HA Bussum

Nadere informatie

: Verordening Wet Inburgering

: Verordening Wet Inburgering Nummer Onderwerp : B-1.10.2007 : Verordening Wet Inburgering Korte inhoud : Per 1 januari is de nieuwe Wet Inburgering (WI) ingegaan. De Wet Inburgering Nieuwkomers (WIN) komt hiermee te vervallen. Er

Nadere informatie

Beleidsplan Wet inburgering

Beleidsplan Wet inburgering Beleidsplan Wet inburgering 2007 2011 Vastgesteld 5 april 2007 Inleiding De Wet inburgering is vanaf 1 januari 2007 officieel van kracht. Gezien het late tijdstip waarop de wet is vastgesteld hebben gemeenten

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 27 februari 2007 en van 6 maart 2007; inzake de invoering van de Wet inburgering

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 27 februari 2007 en van 6 maart 2007; inzake de invoering van de Wet inburgering Bijlage bij 2007-018 (gewijzigd) Inburgeringsverordening (gewijzigd) De raad van de gemeente Houten; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 27 februari 2007 en van 6 maart 2007; inzake

Nadere informatie

Mandatering en afsluiten uitvoeringsovereenkomst Wet Inburgering met de ISD

Mandatering en afsluiten uitvoeringsovereenkomst Wet Inburgering met de ISD Inleiding: Per 1 januari 2007 is de nieuwe Wet Inburgering (WI) in werking getreden. Deze wet komt in de plaats van de Wet Inburgering Nieuwkomers (WIN). De uitvoeringstaken van de gemeenten Heusden, Loon

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 19 mei 2009, gelet op de Wet inburgering (WI),

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 19 mei 2009, gelet op de Wet inburgering (WI), De raad van de gemeente Hengelo gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 19 mei 2009, gelet op de Wet inburgering (WI), overwegende dat op grond van de artikelen 8, 19, vijfde lid, 23,

Nadere informatie

BELEIDSREGELS WET INBURGERING

BELEIDSREGELS WET INBURGERING Burgemeester en wethouders van de gemeente Wormerland, Gelet op de hoofdstukken 2, 3 en 5 van de Verordening Wet Inburgering Wormerland 2007 besluit: vast te stellen de: BELEIDSREGELS WET INBURGERING Artikel

Nadere informatie

Wethouder Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie. Onderwerp Voortgangsbericht Inburgering

Wethouder Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie. Onderwerp Voortgangsbericht Inburgering Wethouder Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Samenleving Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk BSW/2010.117

Nadere informatie

Beleidsregels Wet Inburgering gemeente Stein

Beleidsregels Wet Inburgering gemeente Stein Beleidsregels Wet Inburgering gemeente Stein 1. Regels met betrekking tot de informatieverstrekking aan inburgeringsplichtigen (artikel 2, lid 2 van de verordening) Algemeen: In de Wet Inburgering is bepaald

Nadere informatie

WIJZIGINGENOVERZICHT VERORDENING EN KADERNOTA INBURGERING N.A.V. WETSWIJZIGINGEN

WIJZIGINGENOVERZICHT VERORDENING EN KADERNOTA INBURGERING N.A.V. WETSWIJZIGINGEN WIJZIGINGENOVERZICHT VERORDENING EN KADERNOTA INBURGERING N.A.V. WETSWIJZIGINGEN In de afgelopen periode hebben er vele wijzigingen plaatsgevonden in de wet inburgering. Een aantal van deze wijzigen zijn

Nadere informatie

VERORDENING WET INBURGERING ZOETERWOUDE Hoofdstuk 1. Begripsomschrijvingen en informatieverstrekking

VERORDENING WET INBURGERING ZOETERWOUDE Hoofdstuk 1. Begripsomschrijvingen en informatieverstrekking VERORDENING WET INBURGERING ZOETERWOUDE 2013 Hoofdstuk 1. Begripsomschrijvingen en informatieverstrekking Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. In deze verordening wordt verstaan onder: a. het college: het

Nadere informatie

Raadsvoorstel 92. Gemeenteraad. Vergadering 1 juli Onderwerp. : Evaluatie Inburgering. B&W vergadering : 3 juni 2008 Dienst / afdeling : SE.

Raadsvoorstel 92. Gemeenteraad. Vergadering 1 juli Onderwerp. : Evaluatie Inburgering. B&W vergadering : 3 juni 2008 Dienst / afdeling : SE. Vergadering 1 juli 2008 Gemeenteraad Onderwerp : Evaluatie Inburgering B&W vergadering : 3 juni 2008 Dienst / afdeling : SE.MOeD Aan de gemeenteraad, Op 3 april 2007 heeft uw gemeenteraad nota Inburgeren

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel aan de Raad

Initiatiefvoorstel aan de Raad Klik hier voor de reactie d.d. 25 september 2007 van het College van B&W Initiatiefvoorstel aan de Raad Datum raadsvergadering 31 oktober 2007 Nummer raadsvoorstel: 77/2007 (tweede gewijzigd) Onderwerp:

Nadere informatie

Algemene toelichting op de Verordening Wet Inburgering Tilburg

Algemene toelichting op de Verordening Wet Inburgering Tilburg Algemene toelichting op de Verordening Wet Inburgering Tilburg Met ingang van 1 januari 2013 is de Wet inburgering gewijzigd. In de wet zoals die gold tot 31 december 2012 was aan gemeenten een aantal

Nadere informatie

Algemene toelichting

Algemene toelichting Algemene toelichting Met ingang van 1 januari 2013 is de Wet inburgering gewijzigd. In de wet zoals die gold tot 31 december 2012 was aan gemeenten een aantal belangrijke taken toebedeeld. Door de gewijzigde

Nadere informatie

Agendanr. : 8 Voorstelnr. : 2007-024 Onderwerp : Invoering Wet Inburgering. Aan de Raad, Heerhugowaard, 30 januari 2007.

Agendanr. : 8 Voorstelnr. : 2007-024 Onderwerp : Invoering Wet Inburgering. Aan de Raad, Heerhugowaard, 30 januari 2007. Agendanr. : 8 Voorstelnr. : 2007-024 Onderwerp : Invoering Wet Inburgering Aan de Raad, Heerhugowaard, 30 januari 2007 Beknopt voorstel In het nieuwe inburgeringsstelsel worden zowel nieuw- al oudkomers

Nadere informatie

Inburgering in Midden-Delfland Beleidsplan inburgering

Inburgering in Midden-Delfland Beleidsplan inburgering Inburgering in Midden-Delfland Beleidsplan inburgering 2007-2010 Inhoudsopgave Hoofdstuk Titel Pagina Samenvatting...2 1 Inleiding...3 2 Wet inburgering en Regeling vrijwillige inburgering 2007...4 2.1

Nadere informatie

Algemene toelichting Regels over de informatieverstrekking aan inburgeringsplichtigen

Algemene toelichting Regels over de informatieverstrekking aan inburgeringsplichtigen Algemene toelichting De Wet inburgering (WI) treedt op 1 januari 2007 in werking en komt in de plaats van de Wet Inburgering Nieuwkomers (WIN) en de verschillende oudkomersregelingen. De WI regelt de inburgeringsplicht

Nadere informatie

VERORDENING INBURGERING DRECHTSTEDEN (noot van de redactie: geconsolideerde tekst per 7 juni 2012)

VERORDENING INBURGERING DRECHTSTEDEN (noot van de redactie: geconsolideerde tekst per 7 juni 2012) VERORDENING INBURGERING DRECHTSTEDEN (noot van de redactie: geconsolideerde tekst per 7 juni 2012) HOOFDSTUK 1 BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN EN INFORMATIEVERSTREKKING Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. In deze

Nadere informatie

Beschikking A1 Ontheffing van de inburgeringsplicht wegens psychische of lichamelijke beperkingen dan wel een verstandelijke handicap

Beschikking A1 Ontheffing van de inburgeringsplicht wegens psychische of lichamelijke beperkingen dan wel een verstandelijke handicap Beschikking A1 Ontheffing van de inburgeringsplicht wegens psychische of lichamelijke beperkingen dan wel een verstandelijke handicap Onderwerp: verlenen van ontheffing van de inburgeringsplicht

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Organisatieonderdeel

Nadere informatie

Verordening inburgering Drechtsteden

Verordening inburgering Drechtsteden Verordening inburgering Drechtsteden De Drechtraad; gelet op de artikelen 8, 19, vijfde lid, 23, derde lid, en 35 van de Wet inburgering; gelezen het voorstel van de Bestuurscommissie Sociale Dienst Drechtsteden

Nadere informatie

Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar H. Alssema, 0595 750328. gemeente@winsum.nl (t.a.v. H. Alssema)

Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar H. Alssema, 0595 750328. gemeente@winsum.nl (t.a.v. H. Alssema) Vergadering: 23 april 2013 Agendanummer: 7 Status: Opiniërend Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar H. Alssema, 0595 750328. E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. H. Alssema) Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN EN INFORMATIEVERSTREKKING

Hoofdstuk 1. BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN EN INFORMATIEVERSTREKKING Nr. 9 De raad van de gemeente Marum; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 11 april 2013, nr. 13.05.09.; overwegende dat de raad bij verordening regels dient te stellen over de informatieverstrekking

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Leiderdorp d.d. 20 februari 2007; nr 13 inzake de Wet inburgering;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Leiderdorp d.d. 20 februari 2007; nr 13 inzake de Wet inburgering; Wet inburgering De raad van de gemeente Leiderdorp; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Leiderdorp d.d. 20 februari 2007; nr 13 inzake de Wet inburgering; gelet op de artikelen 8, 19,

Nadere informatie

Ter bevordering van de effectiviteit van beleid, gelijkheid in behandeling en rechtszekerheid voor de

Ter bevordering van de effectiviteit van beleid, gelijkheid in behandeling en rechtszekerheid voor de BELEIDSREGELS WET INBURGERING Ter bevordering van de effectiviteit van beleid, gelijkheid in behandeling en rechtszekerheid voor de burgers zijn de Beleidsregels Wet inburgering (Wi) opgesteld. In deze

Nadere informatie

Beschikking A1 Ontheffing van de inburgeringsplicht wegens psychische of lichamelijke beperkingen dan wel een verstandelijke handicap

Beschikking A1 Ontheffing van de inburgeringsplicht wegens psychische of lichamelijke beperkingen dan wel een verstandelijke handicap Beschikking A1 Ontheffing van de inburgeringsplicht wegens psychische of lichamelijke beperkingen dan wel een verstandelijke handicap Onderwerp: verlenen van ontheffing van de inburgeringsplicht

Nadere informatie

Verslag uitvoering Wet inburgering

Verslag uitvoering Wet inburgering Gewijzigde Wet inburgering per 1 januari 2013 Verslag uitvoering Wet inburgering 2007 2012 Juni 2013 Verslag Wet inburgering 2007 2012 Voor u ligt een verslag van de Wet inburgering. Gemeenten zijn vanaf

Nadere informatie

Algemene toelichting Verordening inburgering Drechtsteden.

Algemene toelichting Verordening inburgering Drechtsteden. Algemene toelichting Verordening inburgering Drechtsteden. De Wet inburgering (Wi) treedt op 1 januari 2007 in werking en komt in de plaats van de Wet inburgering nieuwkomers (Win) en de verschillende

Nadere informatie

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie. Onderwerp collectieve ziektekostenverzekering 2008

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie. Onderwerp collectieve ziektekostenverzekering 2008 Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie Henk Kool Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de Commissie Sociale zaken, Werkgelegenheid, Economie en Internationale

Nadere informatie

Samenleving Maart 2007 VISIENOTA INBURGERING

Samenleving Maart 2007 VISIENOTA INBURGERING Samenleving Maart 2007 VISIENOTA INBURGERING Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Inburgering 4 2.1 De WI op hoofdlijnen 4 2.2 De regeling 2007 5 2.3 De rol van de inburgeraar 5 2.4 De rol van de gemeente 6

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 8 september 2009; nr. 09.060418, inzake Verordening Wet Inburgering;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 8 september 2009; nr. 09.060418, inzake Verordening Wet Inburgering; Verordening Wet inburgering Gemeente Utrecht 2009 De raad van de gemeente Utrecht; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 8 september 2009; nr. 09.060418, inzake Verordening Wet Inburgering;

Nadere informatie

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag nr. : 11 Datum :

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag nr. : 11 Datum : Raadsvoorstel Reg. nr : 0610700 Ag nr. : 11 Datum :21-12-06 Onderwerp Wet inburgering Voorstel 1 Vaststellen Verordening Wet inburgering gemeente Boxtel Inleiding Naar verwachting wordt op 1 januari 2007

Nadere informatie

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie Henk Kool Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan: de Commissie Sociale zaken, Werkgelegenheid, Economie en Internationale

Nadere informatie

De Wet Inburgering. Stand van zaken op 1 juli 2007 bij 56 grote gemeenten in Nederland

De Wet Inburgering. Stand van zaken op 1 juli 2007 bij 56 grote gemeenten in Nederland De Wet Inburgering Stand van zaken op 1 juli 2007 bij 56 grote gemeenten in Nederland Significant / Triarii, september 2007, Den Haag OOSTDUINLAAN 127 2596 JK DEN HAAG TELEFOON 070 3283574 FAX 070 3284301

Nadere informatie

De gemeenteraad stelt de volgende regeling vast: Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen en informatieverstrekking

De gemeenteraad stelt de volgende regeling vast: Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen en informatieverstrekking CVDR Officiële uitgave van Blaricum. Nr. CVDR77510_1 29 januari 2019 Verordening Wet inburgering 2010 De gemeenteraad stelt de volgende regeling vast: Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen en informatieverstrekking

Nadere informatie

komt of bij welk programma het hoort.

komt of bij welk programma het hoort. Agendapunt Doel Onderwerp 10. RVS 07/04 Vaststelling verordening Verordening Wet Inburgering Oostzaan 2007 Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 14, 1511 BD Oostzaan Postadres Postbus 15, 1510 AA Oostzaan

Nadere informatie

EVALUATIE WET INBURGERING HAAREN

EVALUATIE WET INBURGERING HAAREN EVALUATIE WET INBURGERING HAAREN 2007 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Doelstelling Wet Inburgering 4 3 Deltaplan inburgering 4 4 Inrichting van de taken van de gemeente 5 5 Realisatie in 2007 6 6 Knelpunten

Nadere informatie

Bij alle overige te leggen documenten moet een individuele beoordeling plaatsvinden.

Bij alle overige te leggen documenten moet een individuele beoordeling plaatsvinden. Ill 1 6. 0 0 0 0 7 4 7 III Werkwijze toepassen Wet V 1-1-2016 1. Beoordelen taalvaardigheid Bij de intake kan de aanvrager op drie manieren aantonen dat aan de wordt voldaan, te weten: a. documenten overleggen

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d ;

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d ; besluit van de gemeenteraad voorstelnummer iz-nummer 488542 116 onderwerp Verordening Wet Inburgering Gouda 2007 de raad van de gemeente gouda Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 31-01-2007;

Nadere informatie

VERORDENING WET INBURGERING HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE 2013

VERORDENING WET INBURGERING HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE 2013 BOB 13/001 VERORDENING WET INBURGERING HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE 2013 Aan de raad, In de Wet inburgering staan de regels voor inburgeren in Nederland. Per 1 januari 2013 wijzigt de Wet inburgering.

Nadere informatie

Inburgeren. In de Hoeksche Waard

Inburgeren. In de Hoeksche Waard Inburgeren In de Hoeksche Waard inburgeren in de Hoeksche Waard Doel van deze folder Per 1 januari 2007 is de Wet Inburgering (WI) in werking getreden. In deze folder staat omschreven wat inburgeren betekent

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. De voorzitter van Commissie Samenleving BSW/2015.225 RIS 288903. 24 november 2015. Verdringing en werken zonder loon

Gemeente Den Haag. De voorzitter van Commissie Samenleving BSW/2015.225 RIS 288903. 24 november 2015. Verdringing en werken zonder loon Wethouder van Sociale zaken, Werkgelegenheid, Wijkaanpak en Sport, Rabin S. Baldewsingh Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Samenleving Uw brief van

Nadere informatie

Verordening Wet inburgering gemeente Zoetermeer

Verordening Wet inburgering gemeente Zoetermeer Verordening Wet inburgering gemeente Zoetermeer Versie geldig van 1 april 2007 tot 23 juli 2009 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel

Nadere informatie

Verordening Wet inburgering 2007 Gemeente Asten 1 e wijziging

Verordening Wet inburgering 2007 Gemeente Asten 1 e wijziging Verordening Wet inburgering 2007 Gemeente Asten 1 e wijziging 01-07-2007 De raad van de gemeente Asten; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van de gemeente Asten d.d. 10 april 2007, inzake

Nadere informatie

Algemene toelichting. Met ingang van 1 januari 2013 is de Wet inburgering gewijzigd.

Algemene toelichting. Met ingang van 1 januari 2013 is de Wet inburgering gewijzigd. Algemene toelichting Met ingang van 1 januari 2013 is de Wet inburgering gewijzigd. In de wet zoals die gold tot 31 december 2012 was aan gemeenten een aantal belangrijke taken toebedeeld. Door de gewijzigde

Nadere informatie

Gemeenteblad van Zaltbommel 2010 Nr. 6.1

Gemeenteblad van Zaltbommel 2010 Nr. 6.1 Gemeenteblad van Zaltbommel 2010 Nr. 6.1 Verordening Wet inburgering gemeente Zaltbommel 2010 Status In werking Algemene informatie Deze verordening regelt de wijze van informatieverstrekking aan inburgeringsplichtigen,

Nadere informatie

In de Notitie nieuwe Wet inburgering voor de gemeente Oldenzaal staat:

In de Notitie nieuwe Wet inburgering voor de gemeente Oldenzaal staat: Bijlage behorende bij de Verordening inburgering 2007 (Vastgesteld bij besluit van de raad van 4 april 2007, nr. 86) Informerende rol van de gemeente In de inburgeringswet staat: Artikel 8 De gemeenteraad

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Begripsomschrijvingen en informatieverstrekking

Hoofdstuk 1. Begripsomschrijvingen en informatieverstrekking No.: 6 Onderwerp: Verordening Wet Inburgering --------------------------------------- De raad der gemeente Hattem; gelezen het voorstel van het college d.d. 9 februari 2007, no. 6; gelet op artikel 8 van

Nadere informatie

Per 1 januari 2013 is zowel de nieuwe Wet Inburgering in werking getreden alsook de Wet Kinderopvang gewijzigd.

Per 1 januari 2013 is zowel de nieuwe Wet Inburgering in werking getreden alsook de Wet Kinderopvang gewijzigd. Aan de raad agendanummer afdeling Simpelveld VI IBR 14 oktober 2013 onderwerp Verordening Wet Inburgering & Verordening Wet Kinderopvang 7740 zaakkenmerk Inleiding Per 1 januari 2013 is zowel de nieuwe

Nadere informatie

Artikelsgewijze toelichting

Artikelsgewijze toelichting Artikelsgewijze toelichting Artikel 1 Begripsomschrijvingen Het tweede lid geeft aan dat de omschrijvingen van de begrippen die worden gebruikt in respectievelijk de Wet inburgering, het Besluit inburgering

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Alkmaar; nr.

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Alkmaar; nr. Verordening Wet inburgering De raad van de gemeente Alkmaar; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Alkmaar; nr. inzake gelet op de artikelen 8, 19, vijfde lid, 23, derde lid, en 35 van

Nadere informatie

Wethouder van Jeugd, Welzijn en Sport Wethouder van Volksgezondheid, Duurzaamheid, Media en Organisatie

Wethouder van Jeugd, Welzijn en Sport Wethouder van Volksgezondheid, Duurzaamheid, Media en Organisatie Wethouder van Jeugd, Welzijn en Sport Wethouder van Volksgezondheid, Duurzaamheid, Media en Organisatie Karsten Klein Rabin Baldewsingh Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag De

Nadere informatie

2. Het beleid ten aanzien van ontheffing van de arbeidsverplichting wijzigen en aan

2. Het beleid ten aanzien van ontheffing van de arbeidsverplichting wijzigen en aan Aan de gemeenteraad 26 juni 2007 Onderwerp: Ontheffingen arbeidsverplichting WWB 1. Voorstel 1. Het beleid ten aanzien van ontheffing van de arbeidsverplichting wijzigen en aan alleenstaande ouders met

Nadere informatie

Verordening inburgering gemeente Rijssen-Holten

Verordening inburgering gemeente Rijssen-Holten CVDR Officiële uitgave van Rijssen-Holten. Nr. CVDR123330_1 9 augustus 2016 Verordening inburgering gemeente Rijssen-Holten De raad van de gemeente Rijssen-Holten; gelezen het voorstel van het college

Nadere informatie

Inburgering De nieuwe Wet Inburgering

Inburgering De nieuwe Wet Inburgering Inburgering De nieuwe Wet Inburgering Else Roetering en Jan Laurier De nieuwe Wet Inburgering is per 1 januari 2007 ingegaan. Hoewel de totstandkoming met veel politiek rumoer gepaard ging, is er in de

Nadere informatie

Bovengenoemde wetswijzigingen maken het noodzakelijk de huidige verordening Wet inburgering 2008 gemeente Leiden aan te passen.

Bovengenoemde wetswijzigingen maken het noodzakelijk de huidige verordening Wet inburgering 2008 gemeente Leiden aan te passen. Algemene toelichting Inleiding Met ingang van 1 januari 2009 is de Wet inburgering (Wi) gewijzigd, waarbij een aantal wijzigingen terugwerkende kracht kennen. Bovendien zijn in 2008 ook een aantal wijzigingen

Nadere informatie

Raadsvergadering: 2 juli 2013 Zaaknummer: Aan de raad Agendanummer: Documentnummer: I

Raadsvergadering: 2 juli 2013 Zaaknummer: Aan de raad Agendanummer: Documentnummer: I raadsvoorstel Raadsvergadering: 2 juli 2013 Zaaknummer: 13.08132 Aan de raad Agendanummer: Documentnummer: I13.015557 Afdeling: Maatschappelijke effecten Denekamp, 28 mei 2013 Onderwerp: Vaststelling verordening

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Begripsomschrijvingen en informatieverstrekking

Hoofdstuk 1. Begripsomschrijvingen en informatieverstrekking De raad van de gemeente Marum; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 29 augustus 2007, nr. 07.09.11.; gelet op de artikelen 8, 19, vijfde lid, 23, derde lid en 35 van de Wet inburgering;

Nadere informatie

VERORDENING INBURGERING DRECHTSTEDEN

VERORDENING INBURGERING DRECHTSTEDEN De Drechtraad; gelezen het voorstel van de bestuurscommissie; gelet op de behandeling in de adviescommissie werk, zorg en inkomen van 19 mei 2010 en het bijbehorend advies aan de Drechtraad; gelet op de

Nadere informatie

Vergadernotitie voor de Drechtraad van 16 juni 2010

Vergadernotitie voor de Drechtraad van 16 juni 2010 bijlage 19 Vergadernotitie voor de Drechtraad van 16 juni 2010 Onderwerp Verordening inburgering Drechtsteden agendapunt 10c datum 16 april 2010 steller Marije Klink doorkiesnummer 078-6398237 e-mail m.klink@drechtsteden.nl

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 20 februari 2007, nummer 2007/15,

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 20 februari 2007, nummer 2007/15, Raadsbesluit Steenwijk, 6 maart 2007 Nummer: 2007/15 Onderwerp: Vaststellen van de Verordening inburgering Steenwijkerland De raad van de gemeente Steenwijkerland; gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

Voorstel van het college inzake Verordening inburgering Inleiding

Voorstel van het college inzake Verordening inburgering Inleiding rv 43 Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten BSW/2013.283 RIS 257683_130604 Gemeente Den Haag Voorstel van het college inzake Verordening inburgering 2013. Inleiding Op 1 januari 2013 is de

Nadere informatie

Verbreding Wet Inburgering in Bennebroek, Bloemendaal, Haarlemmerliede en Spaarnwoude en Heemstede 2007-2009

Verbreding Wet Inburgering in Bennebroek, Bloemendaal, Haarlemmerliede en Spaarnwoude en Heemstede 2007-2009 Verbreding Wet Inburgering in Bennebroek, Bloemendaal, Haarlemmerliede en Spaarnwoude en Heemstede 2007-2009 Samenvatting van deze nota Vanaf 1 november 2007 is de nieuwe Wet Inburgering (WI), die vanaf

Nadere informatie

Toelichting Verordening Inburgering Helmond 2015

Toelichting Verordening Inburgering Helmond 2015 Toelichting Verordening Inburgering Helmond 2015 ALGEMENE TOELICHTING Toelichting regeltechnische wijziging Verordening inburgering 2015 De Verordening Inburgering Helmond 2015 is vastgesteld door de raad

Nadere informatie

Evaluatie Wet Inburgering 2007 en 2008

Evaluatie Wet Inburgering 2007 en 2008 Evaluatie Wet Inburgering 2007 en 2008 Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Demografische ontwikkelingen... 3 3. Informatiefunctie... 6 3.1 Ontwikkeling voorlichtingsmateriaal... 6 3.2 Realiseren website en inburgerzuilen...

Nadere informatie

Artikel 2 De informatieverstrekking aan inburgeringsplichtigen en vrijwillige inburgeraars

Artikel 2 De informatieverstrekking aan inburgeringsplichtigen en vrijwillige inburgeraars De raad van de gemeente Maasdriel, gelezen het voorstel van het college; gelet op de artikelen 8, 19, vijfde lid, 23, derde lid, 24a, vijfde lid, 24f en 35 van de Wet inburgering en artikel 4.27, derde

Nadere informatie

Binnen de plaatsgevonden aanbesteding zijn er twee mogelijkheden om op korte termijn aan deze vraag te voldoen.

Binnen de plaatsgevonden aanbesteding zijn er twee mogelijkheden om op korte termijn aan deze vraag te voldoen. Collegevoorstel Inleiding: Op 27.11.2007 heeft u kennis genomen van de ontwikkelingen m.b.t. het Deltaplan inburgering en de gevolgen hiervan voor de gemeente en is door u het besluit genomen tot het aanbieden

Nadere informatie

Beleidsregels behorend bij de Verordening Wet inburgering Helmond 2015

Beleidsregels behorend bij de Verordening Wet inburgering Helmond 2015 Beleidsregels behorend bij de Verordening Wet inburgering Helmond 2015 Inhoud Hoofdstuk 1 Voorzieningen...1 Hoofdstuk 2 Ontheffen inburgeringsplicht...1 Hoofdstuk 3 De bestuurlijke boete...4 Hoofdstuk

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Vergadering d.d.: 4/12/27 september Onderwerp: Beleidsnota Inburgering

RAADSVOORSTEL. Vergadering d.d.: 4/12/27 september Onderwerp: Beleidsnota Inburgering RAADSVOORSTEL Vergadering d.d.: 4/12/27 september 2007 CagendanummerC: Onderwerp: Beleidsnota Inburgering Portefeuillehouder: C. Jaspers/P. Konings datum: 28 augustus 2007 CSamengevat voorstelc 1. In te

Nadere informatie

Ingekomen stuk D14. Datum uw brief nvt

Ingekomen stuk D14. Datum uw brief nvt Directie Inwoners Ingekomen stuk D14 Aan de raad van gemeente Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 00 Telefax (024) 329 29 81 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus

Nadere informatie

Kadernotitie Wet inburgering Smallingerland. Gemeente Smallingerland Mei 2007

Kadernotitie Wet inburgering Smallingerland. Gemeente Smallingerland Mei 2007 Kadernotitie Wet inburgering Smallingerland Gemeente Smallingerland Mei 2007 Inhoudsopgave Inleiding Hoofdstuk 1 Wettelijk kader 1.1 Doelgroepen 1.2 Inburgeringexamen 1.3 Marktwerking 1.4 Leningsfaciliteit

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE. Datum 20 april 2016 Betreft Voortgang inburgering

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE. Datum 20 april 2016 Betreft Voortgang inburgering > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333 44 44 F 070

Nadere informatie

Wet inburgering. gemeente Westvoorne

Wet inburgering. gemeente Westvoorne Wet inburgering gemeente Westvoorne sz/pr/februari 2007 Inleiding De Eerste Kamer heeft op 21 november 2006 ingestemd met de Wet inburgering (WI). Hoewel de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) nog

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. de gemeenteraad

Gemeente Den Haag. de gemeenteraad RIS109225_14-10-2003 Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Uw brief van de gemeenteraad Uw kenmerk Ons kenmerk rm 157 - BSW/03/522 RIS 109225 Doorkiesnummer 070-353 5000 E-mailadres

Nadere informatie

Verordening Wet inburgering - Artikelsgewijze toelichting

Verordening Wet inburgering - Artikelsgewijze toelichting Verordening Wet inburgering - Artikelsgewijze toelichting Artikel 1 Begripsomschrijvingen Het tweede lid geeft aan dat de omschrijvingen van de begrippen die worden gebruikt in respectievelijk de Wet inburgering,

Nadere informatie

A 1 Subproces Beboeten bij oproep

A 1 Subproces Beboeten bij oproep A 1 Subproces Beboeten bij oproep A 1.1Doel Dit overzicht beschrijft de activiteiten en beslissingen die bij de handhaving van de Wet Inburgering, uitgevoerd kunnen of moeten worden als een potentiële

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Brunssum, d.d. : 7 november 2006 Gemeenteblad : 2006/125 Afdeling Nr.

Raadsvoorstel. Brunssum, d.d. : 7 november 2006 Gemeenteblad : 2006/125 Afdeling Nr. Raadsvoorstel Brunssum, d.d. 7 november 2006 Gemeenteblad 2006/125 Afdeling Nr. Welzijn 2006/15038 Portefeuillehouder Wethouder R. de Boer Onderwerp Verordening Wet Inburgering Uiterlijke beslisdatum 31

Nadere informatie

Ontvangst rapportage met gegevens uit ISI. Deze gegevens dienen als basis voor de indicatoren die in de SiSa bijlage moeten worden ingevuld.

Ontvangst rapportage met gegevens uit ISI. Deze gegevens dienen als basis voor de indicatoren die in de SiSa bijlage moeten worden ingevuld. > Retouradres Postbus 93249 2509 AE Den Haag «Adres» «huisnummer» «Postcode» «Plaats» «Postcode» «huisnummer» Contactpersoon binnen uw organisatie: Naam contactpersoon Datum: 14 september 2011

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

= Besluitvormende raadsvergadering d.d. 24 september 2013 Agendanr.. No.ZA /DV , afdeling Samenleving.

= Besluitvormende raadsvergadering d.d. 24 september 2013 Agendanr.. No.ZA /DV , afdeling Samenleving. *ZE965111FEE* = Besluitvormende raadsvergadering d.d. 24 september 2013 Agendanr.. Aan de Raad No.ZA.13-23643/DV.13-240, afdeling Samenleving. Sellingen, 12 september 2013 Onderwerp: Verordening Inburgering

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 24 augustus 2010; nr., inzake de gewijzigde Verordening Wet Inburgering

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 24 augustus 2010; nr., inzake de gewijzigde Verordening Wet Inburgering Verordening Wet inburgering De Raad van de gemeente Noordenveld gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 24 augustus 2010; nr., inzake de gewijzigde Verordening Wet Inburgering gelet op

Nadere informatie

Beleidsnotitie nieuwe Wet Inburgering Gemeente Montferland

Beleidsnotitie nieuwe Wet Inburgering Gemeente Montferland Beleidsnotitie nieuwe Wet Inburgering 2007 Gemeente Montferland Afdeling Sociale Zaken Januari 2007 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Korte schets Wet inburgering 2.1 Uitgangspunten 2.2 Categorieën met termijnen

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders, Gelet op artikel 8 Wet inburgering (oud) en artikel 1.2 Verordening Inburgering Helmond 2013

Het college van burgemeester en wethouders, Gelet op artikel 8 Wet inburgering (oud) en artikel 1.2 Verordening Inburgering Helmond 2013 Jaar: 2013 Nummer: 69 B&W 10 september 2013 Gemeenteblad WIJZIGING BELEIDSREGELS WET INBURGERING RICHTLIJN A001 Informatieverstrekking aan inburgeringsplichtige Gelet op artikel 8 Wet inburgering (oud)

Nadere informatie

Verordening Wet inburgering

Verordening Wet inburgering Verordening Wet inburgering De raad van de gemeente Midden-Delfland gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Midden-Delfland, nr., gelet op de artikelen 8, 19, vijfde lid, 23, derde lid,

Nadere informatie

VERORDENING inburgering Lelystad 2007

VERORDENING inburgering Lelystad 2007 VERORDENING inburgering Lelystad 2007 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Lelystad Officiële naam regeling VERORDENING inburgering Lelystad 2007 Citeertitel

Nadere informatie

Beleidsregels Wet inburgering. WIZ de Bevelanden

Beleidsregels Wet inburgering. WIZ de Bevelanden Beleidsregels Wet inburgering WIZ de Bevelanden 2015 afdeling Sociale Zaken 1 Poststuknr.: 14.029431 Beleidsregels Wet inburgering WIZ de Bevelanden 2015 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen 1. Begripsomschrijvingen

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Begripsomschrijvingen en informatieverstrekking

Hoofdstuk 1. Begripsomschrijvingen en informatieverstrekking D E RAAD DER GEMEENTE HAREN, gelezen het besluit van burgemeester en wethouders van 6 maart 2007, nr. overwegende dat de raad bij verordening regels dient te stellen over de informatieverstrekking door

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

VERORDENING EN BELEIDSREGELS INBURGERING HELMOND 2015

VERORDENING EN BELEIDSREGELS INBURGERING HELMOND 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Helmond. Nr. 17524 16 februari 2016 VERORDENING EN BELEIDSREGELS INBURGERING HELMOND 2015 De raad van de gemeente Helmond; Gezien het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

Verordening Wet Inburgering 2010

Verordening Wet Inburgering 2010 Verordening Wet Inburgering 2010 Hoofdstuk 1. Begripsomschrijvingen en informatieverstrekking Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. In deze verordening wordt verstaan onder: a. het college: het college van

Nadere informatie