Faciliteren van strategisch HRM

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Faciliteren van strategisch HRM"

Transcriptie

1 Faciliteren van strategisch HRM Zwolle, 12 maart 2015

2 Even voorstellen Harold de Wit 43 jaar Ineens oud! Westerhoven Anoek, Meike & Bram Divisiemanager Administratie 23 fantastische maanden bij Driessen HRM Opleiding Fontys Personeel & Arbeid en TiasNimbas MMO Gewerkt bij ROC Eindhoven en Universiteit van Tilburg

3 Driessen HRM Persoonlijk & Professioneel HRM-dienstverlening voor de publieke sector Overheid Onderwijs Zorg & welzijn Cultuur

4 Overtuiging Professioneel & persoonlijk Mensen maken het verschil zeker in de publieke sector Driessen helpt u het verschil te maken

5 Onze passie Uitbouwen van ons familiebedrijf

6 Over Driessen Ervaring in de publieke sector 1993, Jan Driessen In zijn eentje, energie voor , HRM-dienstverlener én werkgever Inmiddels meer dan mensen via Driessen aan de slag Meer dan loonstroken per maand op basis van outsourcing PSA klanten in heel Nederland

7 HRM-advies en ondersteuning Actief in 3 domeinen Driessen: 1. brengt mens en werk bij elkaar; 2. zorgt via een heldere administratie voor inzicht en informatie; 3. maakt werkzaamheden eenvoudiger met software.

8 Digitaal én dichtbij Collega s in heel Nederland Hoofdkantoor in Helmond Locaties in heel Nederland Utrecht Den Haag Leeuwarden Groningen Amsterdam Zwolle Venlo Breda Dienstverlening kan op afstand, contact altijd dichtbij

9 Werkt dat een beetje? De cijfers op een rij ; Groei in 4 crisisjaren Omvang Personeel; van 120 naar 300 Flexwerkers; van naar Organisaties; van 600 naar Omzetgroei

10 Werkt dat een beetje? Iedereen tevreden Tevreden mensen maken het verschil Onderzoek

11 Strategisch HRM VO Achterom kijken

12 Strategisch HRM VO Achterom kijken Maar weinig sectoren waar het etiket mensenwerk meer op zijn plaats is dan in het onderwijs! De vorming van jonge mensen tot toekomstige burgers en werknemers is een grote maatschappelijke opdracht. Dit valt of staat met de kwaliteit van leraren!

13 Strategisch HRM VO Historie van de ontwikkeling Personeelsbeheer Administratieve uitvoering op schoolniveau, beleidsontwikkeling op overheidsniveau. Personeelszorg Uitvoering van enkele onderdelen zoals scholing en ontwikkeling, maar geen beloningsbeleid en secundaire arbeidsvoorwaarden. (Vermeulen 1997). HRD Door verplichte invoering van integraal personeelsbeleid (IPB) in 2005, waarin school specifiek personeelsbeleid werd ingevoerd gericht op competentie-ontwikkeling en functiedifferentiatie (Wet BIO 2006).

14 Strategisch HRM VO Resultaten vanuit historisch perspectief Ontwikkeling naar beleidsrijke scholen met bijpassend HRMbeleid is pas recent op gang gekomen (en met wisselend succes). Motief vaak gelegen vanuit verplichting overheid of CAOafspraken, nut of noodzaak wordt door management en medewerkers niet altijd gezien. Feitelijk zijn HRM-instrumenten op het niveau van doelen en uitvoering zelden ingezet om in de specifieke onderwijscontext de afgesproken organisatiedoelen te realiseren.

15 Sectorakkoord Nieuw elan? In het Sectorakkoord VO wordt versterking van het strategisch HRM-beleid van scholen als een noodzakelijke voorwaarde gezien voor het realiseren van toekomstbestendig onderwijs en de ambities die daaruit voortvloeien. Strategisch HRM: Management van arbeid en personeel gericht op het realiseren van doelen/opbrengsten voor medewerkers, organisatie en maatschappij. (Boxall & Purcell, 2011)

16 The Fat Smoker David Maister (2006) We know what to do, we know why we should do it and we know how to do it. Yet we don t change, most of us, as individuals or as organizations.

17 Oude wijn in nieuwe zakken? Effectiviteit strategisch HRM In de afgelopen jaar is er veel onderzoek uitgevoerd naar de relatie tussen (strategisch) HRM en de (economische) performance van de organisatie. Resultaten geven diffuus beeld. 1. HRM-activiteiten leveren een positieve bijdrage, hogere medewerkerstevredenheid, betrokkenheid en sociaal klimaat. Vervolg: positieve effecten op de prestatie van de organisatie als geheel. 2. Sprake van een omgekeerde situatie. HR kan invloed hebben op de performance, maar de performance kan even goed invloed hebben op HR.

18 Oude wijn in nieuwe zakken (2)? Effectiviteit strategisch HRM Effectiviteit HRM op performance wordt bepaald door de invalshoek van waaruit je het bekijkt: Intented : HR-beleid en HR-instrumentarium op een bepaalde wijze en met een oorspronkelijk doel. Actual : HR-beleid, HR-instrumentarium en HR-praktijken zoals deze feitelijk zijn geïmplementeerd en ingebed in organisaties. Perceived : Ervaring van het HR-beleid en HRinstrumentarium door management en medewerkers.

19 Randvoorwaarde strategisch HRM Effectiviteit HR Uit onderzoek is echter ook gebleken dat de bedrijfsfunctie HR een cruciale rol speelt in de mate waarin strategisch HRM effectief kan worden uitgerold binnen een organisatie. Randvoorwaarden: Beschikbare tijd en energie van HR op strategisch en tactisch niveau. Legitimering door het management van HR als Business Partner (HR-operatie = hygiënefactor).

20 MENSEN Visie op HRM Andere focus zorgt voor ruimte TOEKOMST HR naar een hoger plan tillen aldus theorie van Ulrich. PROCESSEN Strategisch partner Verandermanager Administratief expert Relatiemanager HEDEN

21 Visie op HRM Vragen rond model Ulrich (1) Hoe goed is de uitvoering van de administratieve organisatie en efficiency? Hoe doelmatig is het beheer van de informatie over de medewerkers? (Administratief expert) Wat doe je om het welzijn en de kwaliteit van de medewerkers te verbeteren en hoog te houden? Hoe herkenbaar is het HRM-beleid voor hen? (Relatiemanager)

22 Visie op HRM Vragen rond model Ulrich (2) In hoeverre is er de capaciteit om te veranderen bij medewerkers, afdelingen en de organisatie als geheel? Hoe flexibel kunnen zij op veranderingen reageren? (Verandermanager) Welke bijdrage levert HR aan de ontwikkeling en uitvoering van de strategie? Zijn er goede koppelingen tussen enerzijds de maatschappelijke, technologische en economische ontwikkelingen en anderzijds het HRM-beleid? (Strategisch Partner)

23 Visie op HRM Spencer

24 Inzoomen op HR-operatie VO Ook nu weer even achterom kijken Fact: Operationele HR-operatie jarenlang gedomineerd door CASO/Edukaat en traditionele administratiekantoren. CASO is tientallen jaren hét systeem geweest voor de salarisadministratie in het onderwijs, met Edukaat als instrument voor de personeelsadministratie. Na privatisering door de overheid is CASO/Edukaat in handen geweest van Pink Roccade, Getronics, Randstad en Raet. Raet heeft inmiddels CASO/Edukaat uitgefaseerd.

25 Inzoomen op HR-operatie Ook nu weer even achterom kijken (2) Traditionele administratiekantoren als OSG, Dyade en Vizyr hebben decennialang de onderwijsmarkt gedomineerd. Propositie van deze AK s is standaardisatie van de administratieve processen volgens een vast stramien waarbij scholen zoveel mogelijk worden ontzorgd. De administratie is ondergebracht binnen één standaardomgeving (systeem). Dienstverlening kenmerkt zich als ambachtelijk in combinatie met een hoge mate van materiedeskundigheid op het gebied van specifieke onderwijskennis.

26 Onderwijs in beweging Gevolgen propositie systeem Onderwijsorganisaties hebben behoefte aan een flexibel en hoogwaardig personeelsinformatiesysteem (met ESS/MSSfunctionaliteit) dat kan koppelen met andere belangrijke bedrijfsfuncties en daarbij in staat is een tailor-made inrichting met bijbehorende managementinformatie te genereren. Whitepaper Grip op de zaak outsourcing Onderwijs (Driessen)

27 Onderwijs in beweging Gevolgen propositie dienstverlening Onderwijsorganisaties zoeken nadrukkelijk naar partnership bij het realiseren van hun HR-ambities. Grip op de administratieve processen staat daarbij centraal, maar onderwijsorganisaties willen in hun eigen tempo verdere stappen zetten in de professionalisering en ontwikkeling van de HR-functie. Daarbij moet het, afhankelijk van de ambities, mogelijk zijn om zowel enabled als ontzorgd te worden. Businessplan divisie Administratie Driessen HRM Kortom: Onderwijsorganisaties accepteren oud denken niet meer en willen de vlucht vooruit!

28 Focusgebieden HR-operatie Wereld wordt er niet makkelijker op.. Aantal thema s nog behandelen in relatie tot de HR-operatie (we willen het immers effectiever/efficiënter ). - Insourcen versus Outsourcen - HR-systeem (E-HRM) - Managementinformatie

29 Recente publicatie Q Publieke sector: Overheid Onderwijs Zorg & welzijn Cultuur

30 Onderzoeksopzet Specifiek voor de publieke sector Deskresearch. Kwantitatief onderzoek. 300 HRM ers. 500 werkenden. Kwalitatief onderzoek.

31 Insourcen vs Outsourcen Zelf doen of uitbesteden?

32 Uitdagingen (resultaten onderzoek) Kleur geven aan HRM-thema s werving & selectie verandert mobiliteit en inzetbaarheid digitalisering en e-hrm Inrichting optimale flexibele schil

33 Focus op in-/outsourcing Motieven Outsourcing 1. Toegevoegde waarde HR versterken Ruimte creëren voor meer strategische en tactische HRbijdragen en sterkere focus op kernactiviteiten. Reductie kwetsbaarheid operationele HR-functie. Outsourcen van operationele activiteiten kan bijdragen aan het vrijmaken van tijd en middelen waardoor HR een meer strategische en waardetoevoegende rol kan vervullen. Outsourcing kan de professionalisering van bepaalde HRactiviteiten ten goede komen.

34 Focus op in-/outsourcing Motieven Outsourcing 2. Outsourcing als HR cost cutter Vermindering of afbouw van ondersteunende HRfuncties door middel van outsourcing die op het eerste gezicht weinig directe toegevoegde waarde creëren. Het voornaamste motief van outsourcing is het streven naar maximale kostenbesparing. Uitbestedende organisatie gaat ervan uit dat in de markt schaal- en herhalingsvoordeel te halen valt. Belangrijk bij Outsourcing: culturele fit en servicekwaliteit!!

35 Focus op HR Processen ADETO-model (Cap Gemini)

36 HR-systeem E-HRM: kans of bedreiging?

37 Resultaten onderzoek: digitalisering Positief gestemd 71% HRM ers zegt efficiënter te kunnen werken door gedigitaliseerde processen. Slechts 1% denkt dat zijn/haar functie door digitalisering verdwijnt. 84% geeft aan: mijn werk? Mensenwerk. Kan niet overgenomen worden door techniek.

38 Resultaten onderzoek: e-hrm Verschil gebruik en kennis Voornaamste benefit e-hrm, 2/3 geeft aan kostenbesparing 4 op 5 HRM er gebruikt e-hrm binnen de organisatie Vraag: Bent u goed op de hoogte van de ontwikkelingen rondom techniek en e-hrm? 1 op 3 HRM ers goed op de hoogte algemene technologische ontwikkelingen 1 op 5 HRM ers goed op de hoogte van technologische ontwikkelingen e-hrm

39 HR-systemen binnen VO Keuze is reuze Met het verdwijnen van CASO/Edukaat hebben nieuwe spelers de markt voor salarisverwerking in het (primair en voortgezet) onderwijs betreden, welke allemaal de ambitie hebben een substantieel marktaandeel te veroveren of dit inmiddels in bezit hebben (m.n. Raet, AFAS dominant). Leergeld betaald! Software wordt steeds vaker via internet aangeboden (ASP/SaaS), zodat meer tijd- en plaatsonafhankelijk gewerkt kan worden. Self-service functionaliteit wordt aangeboden zodat onderwijsmanagers en medewerkers zelf allerlei tools worden geboden om informatie tot zich te nemen of aan de bron van mutaties te staan (met ontlasting van HR tot gevolg).

40 Voorbeeld AFAS Profit & InSite

41 Managementinformatie Inzicht verkrijgen

42 Resultaten onderzoek: toepassing e-hrm Op zoek naar ervaring en gebruik? Toepassing e-hrm 55%: Management informatie raadplegen

43 Managementinformatie Facilitator HR Business Partner Pro activiteit in de sturing en grip houden op de organisatie zijn bijzonder actuele thema s binnen VOorganisaties (op alle niveaus binnen een organisatie). Specifieke managementinformatie vanuit bestaande AK s moeilijk te produceren (oorzaak: standaardomgeving en beperkte e-hrm deskundigheid). Managementinformatie vormt belangrijke facilitator voor het groeien naar een rol als HR businesspartner (en dan niet zozeer de levering, maar de analyse/interpretatie ervan incl. vertaling naar strategische doelen).

44 Praktijk managementinformatie Mogelijkheden In de praktijk 4 mogelijkheden om (specifieke managementinformatie) beschikbaar te krijgen: 1. Beschikbaarheid standaardrapportages vanuit personeelsinformatiesysteem of template (dienstverlener). 2. Zelf doen: rapportages bouwen op basis van beschikbare data personeelsinformatiesysteem ( training rapportage/analyses ). 3. Maatwerkrapportages laten bouwen door systeemleverancier of dienstverlener. 4. Specifieke managementinformatie-/dashboardtools (bv. TIG) ( best of breed )

45 Screenshots TIG

46 Resumé Essentie: onderwijs is mensenwerk! Historie ontwikkeling HRM VO geschetst (waar komen we vandaan en waar lopen we tegenaan?) Strategisch HRM speerpunt binnen VO (Sectorakkoord VO ). Fat Smoker : kritisch op effectiviteit HRM in relatie tot performance organisatie. Hoe strategisch HRM enablen? (modellen Ulrich/Spencer). Focusgebieden enablen strategisch HRM: insourcen/outsourcen, HR-systeem, managementinformatie.

47 Vragen? Vragen, opmerkingen?

Mens en werk in zorg & welzijn. HRM in de zorg 15 september 2015

Mens en werk in zorg & welzijn. HRM in de zorg 15 september 2015 Mens en werk in zorg & welzijn HRM in de zorg 15 september 2015 Even voorstellen Nic Huiskes, TNS Nipo Bas van Leeuwen, Driessen HRM Onderzoek zorg & welzijn Publicaties i.s.m. TNS Nipo 2015 - Werk(t)

Nadere informatie

Boeien & Binden. 22 juni 2017

Boeien & Binden. 22 juni 2017 Boeien & Binden 22 juni 2017 Professioneel: Bijna 3 jaar bij Driessen in dienst Strategisch HRM Aansturing corporate HRM afdeling Persoonlijk: 38 jaar, Helmond Getrouwd, zoon en dochter Reizen, koken &

Nadere informatie

E-HRM voor administratiekantoren

E-HRM voor administratiekantoren E-HRM voor administratiekantoren Uitbreiding van uw dienstenportfolio 2 Voorwoord In november 2010 heeft Raet onder directies van accountancy- en administratiekantoren een online onderzoek uitgevoerd naar

Nadere informatie

Strategisch HRM in het voortgezet onderwijs. Peter Leisink

Strategisch HRM in het voortgezet onderwijs. Peter Leisink Strategisch HRM in het voortgezet onderwijs Peter Leisink Opzet van deze leergang Introductie Strategisch HRM in het voortgezet onderwijs: inhoudelijke verkenning Programma en docenten leergang strategisch

Nadere informatie

Introductie in de Spiegel. Inzichtelijk krijgen van de huidige staat van het HR-beleid

Introductie in de Spiegel. Inzichtelijk krijgen van de huidige staat van het HR-beleid Introductie in de Spiegel Inzichtelijk krijgen van de huidige staat van het HR-beleid Programma presentatie Kennismaking met (S)HRM HR-beleid op scholen en eigen HR-beleid De Spiegel Personeel en School:

Nadere informatie

De combinatie HR outsourcing en het bieden van goede HR-software in de cloud, daar is Raet onderscheidend in! Praktijkcase

De combinatie HR outsourcing en het bieden van goede HR-software in de cloud, daar is Raet onderscheidend in! Praktijkcase De combinatie HR outsourcing en het bieden van goede HR-software in de cloud, daar is Raet onderscheidend in! Praktijkcase Erik Kuik - voorzitter Raad van Bestuur Zorggroep Alliade verbetert de kwaliteit

Nadere informatie

NO ENEMY IS WORSE THAN BAD ADVICE

NO ENEMY IS WORSE THAN BAD ADVICE NO ENEMY IS WORSE THAN BAD ADVICE a/s WORKS Consultancy heeft ruime ervaring met het implementeren en optimaliseren van AFAS Profit en InSite binnen het onderwijs, het bedrijfsleven en de zorg. De implementaties

Nadere informatie

"HR van Vandaag naar Morgen. Ernst Roemer Senior Adviseur FWG Peter Andriessen Onderzoeker R&D FWG Bas van Leeuwen Programmamanager Driessen HRM

HR van Vandaag naar Morgen. Ernst Roemer Senior Adviseur FWG Peter Andriessen Onderzoeker R&D FWG Bas van Leeuwen Programmamanager Driessen HRM "HR van Vandaag naar Morgen Ernst Roemer Senior Adviseur FWG Peter Andriessen Onderzoeker R&D FWG Bas van Leeuwen Programmamanager Driessen HRM Programma Hoofdthema s van de HR manager De verbinding tussen

Nadere informatie

HR outsourcing, kans of bedreiging?

HR outsourcing, kans of bedreiging? HR outsourcing, kans of bedreiging? Prof. Dr.Luc Sels Gewoon hoogleraar Onderzoekscentrum Personeel & Organisatie Vice-decaan Faculteit ETEW - KU Leuven 1. HR outsourcing, what s in a name? Strategisch,

Nadere informatie

HR outsourcing, kans of bedreiging?

HR outsourcing, kans of bedreiging? HR outsourcing, kans of bedreiging? Dr. Jeroen Delmotte K.U.Leuven en inostix BPO Event, SD WORX, Vilvoorde, 12 november 2009 Structuur presentatie De klassieke HR functie onder druk? HR outsourcing: what

Nadere informatie

Capaciteitsvitaminen 1

Capaciteitsvitaminen 1 1 Capaciteitsvitaminen Agenda vandaag: Arbeidscapaciteit & Veerkracht Korte introductie Tempo-Team Ontwikkelingen om ons heen Strategisch: Visie op een veerkrachtige arbeidscapaciteit Tactisch: Actie nu

Nadere informatie

Bonte Bij Aanbestedingen ehrm

Bonte Bij Aanbestedingen ehrm Bonte Bij Aanbestedingen ehrm Aanleiding aanbesteding ehrm Contract huidige leverancier loopt af Het willen optimaliseren en verbeteren van de HR processen Het willen digitaliseren van de HR processen

Nadere informatie

15 redenen om een Vendor Management Systeem te selecteren

15 redenen om een Vendor Management Systeem te selecteren 15 redenen om een Vendor Management Systeem te selecteren Over Nétive BV Nétive BV helpt bedrijven en organisaties in zakelijke dienstverlening en overheid om het gehele inhuur en administratie traject

Nadere informatie

De motor van de lerende organisatie

De motor van de lerende organisatie De motor van de lerende organisatie Focus op de arbeidsmarkt Naast het erkennen van leerbedrijven is Calibris verantwoordelijk voor ontwikkeling en onderhoud van kwalificaties in de sectoren zorg, welzijn

Nadere informatie

Wat is competentiemanagement en hoe ga je ermee om? Welke resultaten zijn er te behalen? Welke valkuilen kom je tegen?

Wat is competentiemanagement en hoe ga je ermee om? Welke resultaten zijn er te behalen? Welke valkuilen kom je tegen? Competentiemanagement Wat is competentiemanagement en hoe ga je ermee om? Welke resultaten zijn er te behalen? Welke valkuilen kom je tegen? Vragen die door de praktijkervaringen van de afgelopen jaren

Nadere informatie

EXACT SALARIS PLUS. Compleet Human Resource Management met salarisadministratie.

EXACT SALARIS PLUS. Compleet Human Resource Management met salarisadministratie. HOME WAT VOORDELEN FUNCTIONALITEITEN Compleet Human Resource Management met salarisadministratie. RAPPORTAGE IMPLEMENTATIE SERVICE ESSENTIALS OVER EXACT IN HET KORT Werknemers zijn de ruggengraat van bedrijven.

Nadere informatie

SYNERGY HRM 3.0. Henke Willemsen Justus van Hoegee

SYNERGY HRM 3.0. Henke Willemsen Justus van Hoegee SYNERGY HRM 3.0 Henke Willemsen Justus van Hoegee Trends in HRM Strategische rol Robotics Talent Management Vermindering van back office Cloud computing HR Analytics E-Recruitment HR als Business Partner

Nadere informatie

E-HRM systemen die strategie met HR processen verbinden WHITE PAPER

E-HRM systemen die strategie met HR processen verbinden WHITE PAPER E-HRM systemen die strategie met HR processen verbinden WHITE PAPER E-HRM systemen die strategie met HR processen verbinden De nieuwe generatie E-HRM systemen onderscheidt zich niet alleen door gebruikersgemak

Nadere informatie

DEEL I DE OPKOMST VAN E-HRM

DEEL I DE OPKOMST VAN E-HRM DEEL I DE OPKOMST VAN E-HRM Business sounds different these days...3 1. Introductie...4 2. De veranderende omgeving van organisaties...7 3. Toenemende complexiteit van organisaties en HRM...10 3.1 Inleiding...10

Nadere informatie

De toekomst van consultancy

De toekomst van consultancy De toekomst van consultancy Course Assignment Management Consulting 5 oktober 2013 Teska Koch 2518936 Teska.koch@hotmail.com Word count: 1.510 Een kijkje in de glazen bol: Wat is de toekomst van consultancy?

Nadere informatie

- HR - topics voor de toekomst. Met de juiste applicaties van HR-administratie naar businessgericht opereren

- HR - topics voor de toekomst. Met de juiste applicaties van HR-administratie naar businessgericht opereren - HR - topics voor de toekomst Met de juiste applicaties van HR-administratie naar businessgericht opereren Talent- en organisatieontwikkeling, topics voor HR Verlagen van de kosten en verhogen van productiviteit

Nadere informatie

CASE STUDY JOANKNECHT & VAN ZELST DENKT VOORUIT

CASE STUDY JOANKNECHT & VAN ZELST DENKT VOORUIT Exact Online CASE STUDY JOANKNECHT & VAN ZELST DENKT VOORUIT www.exactonline.nl 2 EXACT ONLINE CASE STUDY ACCOUNTANCY GROEI DOOR PROACTIEF ADVIES Het gaat goed bij Joanknecht & Van Zelst: dit Eindhovens

Nadere informatie

Even voorstellen. Stelling: eens of oneens? Stelling: eens of oneens? Peoplemanagement: gedeelde verantwoordelijkheid lijn en HR

Even voorstellen. Stelling: eens of oneens? Stelling: eens of oneens? Peoplemanagement: gedeelde verantwoordelijkheid lijn en HR Even voorstellen Peoplemanagement: gedeelde verantwoordelijkheid lijn en HR Dr. Eva Knies Universiteit Utrecht NVP Midden-Nederland, 18 maart 2014 Onderzoeker bij Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap,

Nadere informatie

Profiel. Strategisch beleidsadviseur HRM. 29 april 2016. Opdrachtgever Stichting Christelijke Onderwijsgroep Vallei & Gelderland-Midden

Profiel. Strategisch beleidsadviseur HRM. 29 april 2016. Opdrachtgever Stichting Christelijke Onderwijsgroep Vallei & Gelderland-Midden Profiel Strategisch beleidsadviseur HRM 29 april 2016 Opdrachtgever Stichting Christelijke Onderwijsgroep Vallei & Gelderland-Midden Voor meer informatie over de functie Erik Frieling, adviseur Leeuwendaal

Nadere informatie

Van 1.0 naar 2.0. Ervaringen van klanten

Van 1.0 naar 2.0. Ervaringen van klanten Een dertigtal klanten heeft eind 2014 de overstap van Merces@Work 1.0 naar Merces@Work 2.0 (HR2day) gemaakt. Een aantal van hen heeft de ervaringen met ons gedeeld. Om u een beeld te geven van deze ervaringen,

Nadere informatie

1 Visie op de webpresentatie

1 Visie op de webpresentatie 1 Visie op de webpresentatie De gemeente Eindhoven gaat haar presentatie op het web verbeteren We spreken met opzet over presentatie omdat de vorm wat ons betreft nog open is. Concreet betekent dit dat

Nadere informatie

3/2/2014. SPP Met medezeggenschap! Working nine to 5 6 maart 2014 M.Sikkel. Mede-HRMontwikkelingen. Strategische Personeelsplanning (SPP)

3/2/2014. SPP Met medezeggenschap! Working nine to 5 6 maart 2014 M.Sikkel. Mede-HRMontwikkelingen. Strategische Personeelsplanning (SPP) Vertrouwd met Arbeidszaken SPP Met medezeggenschap! Working nine to 5 6 maart 2014 M.Sikkel Strategische Personeelsplanning (SPP) Vandaag verkennen wij wat SSP is en hoe medezeggenschap hierbij kan ondersteunen

Nadere informatie

Strategische Personeelsplanning voor het primair onderwijs

Strategische Personeelsplanning voor het primair onderwijs Strategische Personeelsplanning voor het primair onderwijs HRM & het onderwijs 17 november 2015 Richard Defourny r.defourny@caop.nl Inhoud 1. Arbeidsmarktplatform PO en strategisch personeelsbeleid Richting

Nadere informatie

HU GERICHT IN BEWEGING

HU GERICHT IN BEWEGING HU GERICHT IN BEWEGING Organisatieontwikkeling HU het verhaal - versie maart 2016 - Agenda Waar komen we vandaan? Waarom gaan we veranderen? Wie willen we zijn? Hoe gaan we dit bereiken? Wat verandert

Nadere informatie

Professionals in het hart van uw organisatie

Professionals in het hart van uw organisatie Professionals in het hart van uw organisatie De business professionals van HRT hebben de ambitie om uw bedrijf beter te laten renderen. De kennisgebieden waar ons hart sneller van gaat kloppen zijn Financieel,

Nadere informatie

Salarisadministratie in de Cloud

Salarisadministratie in de Cloud Salarisadministratie in de Cloud Van administrateur naar adviseur 15 oktober 2014 Dennis Bos Specialist Salaris en Personeel VWGNijhof Accountants en Belastingadviseurs Arnhem Nijmegen Wijchen 100 medewerkers

Nadere informatie

DE BOUWSTENEN VOOR ÚW SUCCES. marshoek.nl

DE BOUWSTENEN VOOR ÚW SUCCES. marshoek.nl DE BOUWSTENEN VOOR ÚW SUCCES marshoek.nl MARSHOEK Marshoek is de financiële retailspecialist, die u helpt een optimaal rendement te realiseren. Een betrouwbare, onafhankelijke partner, die uw ambities

Nadere informatie

RIJNBRINK "ALS ONZE KLANT LACHT, LACH IK OOK"

RIJNBRINK ALS ONZE KLANT LACHT, LACH IK OOK RIJNBRINK "ALS ONZE KLANT LACHT, LACH IK OOK" OVER RIJNBRINK Rijnbrink is de provinciale ondersteuningsinstelling voor de Bibliotheken in Overijssel en Gelderland. Het ondersteunt Bibliotheken bij inhoudelijke

Nadere informatie

Wat betekenen de trends tot 2020 voor shared services en bedrijfsvoering van gemeenten?

Wat betekenen de trends tot 2020 voor shared services en bedrijfsvoering van gemeenten? Wat betekenen de trends tot 2020 voor shared services en bedrijfsvoering van gemeenten? 14 oktober 2015 Arne Geensen, director EY Advisory Eric Ossel, directeur Servicepunt71 Ideeën over de toekomst van

Nadere informatie

over ons PHOCUS, is al decennialang actief op het gebied van HR & salaris.

over ons PHOCUS, is al decennialang actief op het gebied van HR & salaris. PROCESOPTIMALISATIE SPECIALISTEN MET EEN 360º VISIE KENNIS, KUNDE & KWALITEIT over ons PHOCUS, is al decennialang actief op het gebied van HR & salaris. PHOCUS helpt je, door middel van doordacht opgezette

Nadere informatie

Jaarverslag 2012 Dienst P&O ROC West-Brabant

Jaarverslag 2012 Dienst P&O ROC West-Brabant Dienst Personeel & Organisatie Jaarverslag 2012 Jaarverslag 2012 Dienst P&O ROC West-Brabant Maart 2013 Dienst P&O Jaarverslag Dienst P&O 2012 Pagina 1 Voorwoord Voor de Dienst P&O was 2012 een bewogen

Nadere informatie

Datum: 31 augustus 2011

Datum: 31 augustus 2011 ICT assessment Methodiek: ITEM-C ICT assessment Ontwikkeld door: ITEM-C advies en interim management Auteur: H.W. Gooskens Datum: 31 augustus 2011 Copyright: ITEM-C advies en interim management Niets uit

Nadere informatie

WERKEN MET FREELANCERS IN JOUW ORGANISATIE?

WERKEN MET FREELANCERS IN JOUW ORGANISATIE? WERKEN MET FREELANCERS IN JOUW ORGANISATIE? Freelancen, interimmen, contracting zijn allemaal verschillende benamingen voor een zeer sterk groeiend verschijnsel in de economie. Steeds meer industrieën

Nadere informatie

Uw menselijk kapitaal beheren

Uw menselijk kapitaal beheren Uw menselijk kapitaal beheren Ongeveer 1 miljoen werknemers in de overheidssector Zeer arbeidsintensieve organisaties 40% van het budget = personeelskosten Medewerkers = uw belangrijkste kapitaal!!! P&O

Nadere informatie

Wat gebeurt er Martien Plasmeijer en Robert Portielje 27 mei 2010

Wat gebeurt er Martien Plasmeijer en Robert Portielje 27 mei 2010 Wat gebeurt er Martien Plasmeijer en Robert Portielje 27 mei 2010 De Oak Group - Intentie: Mensen in organisaties vanuit de context echt verantwoordelijkheid te zien nemen. Zodat ze nog betekenisvoller

Nadere informatie

Stop met procesgericht ICT-beheer. Betere resultaten door eigen verantwoordelijkheid

Stop met procesgericht ICT-beheer. Betere resultaten door eigen verantwoordelijkheid Stop met procesgericht ICT-beheer Betere resultaten door eigen verantwoordelijkheid Wie is Leo Ruijs? Leo Ruijs, Service 8-2 - Ontwikkelingen vakgebied 1950-1970 Beheer als specialisatie 1970-1990 ICT

Nadere informatie

White paper. Hoe is de postbacheloropleiding Professioneel HR-adviseur tot stand gekomen? Personeel & Organisatie

White paper. Hoe is de postbacheloropleiding Professioneel HR-adviseur tot stand gekomen? Personeel & Organisatie Hoe is de postbacheloropleiding White paper Auteur: Marjon Francois Januari 2014 Personeel & Organisatie Avans +, dé specialist in het ontwikkelen van mensen en organisaties. www.avansplus.nl Intro Wat

Nadere informatie

Change. Making Change Happen!

Change. Making Change Happen! Change MANaGEMENT Making Change Happen! 2 Uw organisatie verandert. Vaak onder druk van de markt, aandeelhouders of belanghebbenden. Maar soms gewoon omdat u zelf gelooft dat het beter kan. Het merendeel

Nadere informatie

Personeelsbeleid in het Theater. Noud van de Rhee Mirjam Coronel Mei 2011

Personeelsbeleid in het Theater. Noud van de Rhee Mirjam Coronel Mei 2011 Personeelsbeleid in het Theater Noud van de Rhee Mirjam Coronel Mei 2011 Deze presentatie - Plek in de organisatie - Human Resources Management - HR cyclus - Enkele personeelsinstrumenten - Resumé IS PERSONEELSBELEID

Nadere informatie

Whitepaper. Outsourcing. Uitbesteden ICT: Wat, waarom, aan wie en hoe? 1/6. www.nobeloutsourcing.nl

Whitepaper. Outsourcing. Uitbesteden ICT: Wat, waarom, aan wie en hoe? 1/6. www.nobeloutsourcing.nl Uitbesteden ICT: Wat, waarom, aan wie en hoe? 1/6 Inhoud Uitbesteden ICT: Wat, waarom, aan wie en hoe? 3 Relatie tussen ICT en 3 Outsourcen ICT: Wat? 3 Cloud Services 3 Service Level Agreement 3 Software

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Bewust willen en kunnen 4. Performance Support 5. Informele organisatie 5. Waarom is het zo moeilijk? 6

Inhoudsopgave. Bewust willen en kunnen 4. Performance Support 5. Informele organisatie 5. Waarom is het zo moeilijk? 6 Inleiding De afgelopen vijftien jaar hebben we veel ervaring opgedaan met het doorvoeren van operationele efficiencyverbeteringen in combinatie met ITtrajecten. Vaak waren organisaties hiertoe gedwongen

Nadere informatie

Functieprofiel: Manager Functiecode: 0202

Functieprofiel: Manager Functiecode: 0202 Functieprofiel: Manager Functiecode: 0202 Doel Zorgdragen voor de vorming van beleid voor de eigen functionele discipline, alsmede zorgdragen voor de organisatorische en personele aansturing van een of

Nadere informatie

EXPERTS MET KARAKTER

EXPERTS MET KARAKTER EXPERTS MET KARAKTER KANSEN BENUTTEN? EERST ZIEN, DAN SCHAKELEN Tempo-Team is specialist in flexibele arbeid. Door onze koppeling van commercieel denken en een sterke betrokkenheid, zijn we al 35 jaar

Nadere informatie

UNIT4 Personeel & Salaris. De oplossing die voor u werkt

UNIT4 Personeel & Salaris. De oplossing die voor u werkt UNIT4 Personeel & Salaris De oplossing die voor u werkt UNIT4 Personeel & Salaris De oplossing die voor u werkt Organisaties hebben steeds meer behoefte aan een HR business partner: een partij die meedenkt

Nadere informatie

Functieprofiel Medewerker personeel & organisatie

Functieprofiel Medewerker personeel & organisatie Functieprofiel Medewerker personeel & organisatie Inhoudsopgave... 0 1. Paraat scholen.... 2 De organisatie... 2 De structuur... 3 2.1 Uitgangspunten... 3 2.2 Inrichting administratie... 4 2.3 Inrichting

Nadere informatie

De impact van HR op de business. Jaap Paauwe, Job Hoogendoorn en HR compliance

De impact van HR op de business. Jaap Paauwe, Job Hoogendoorn en HR compliance De impact van HR op de business Jaap Paauwe, Job Hoogendoorn en HR compliance Inhoudsopgave Heeft HR impact op de business? (interview met Jaap Paauwe) Certificering HR is must (interview met Job Hoogendoorn)

Nadere informatie

5 CRUCIALE COMPETENTIES VOOR EEN DUURZAAM HRM/L&D DIMITRI MAENHOUDT

5 CRUCIALE COMPETENTIES VOOR EEN DUURZAAM HRM/L&D DIMITRI MAENHOUDT 5 CRUCIALE COMPETENTIES VOOR EEN DUURZAAM HRM/L&D DIMITRI MAENHOUDT WAT BETEKENT DUURZAAM? Duurzaam betekent aansluiten op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in

Nadere informatie

Uw ambitie - onze oplossing

Uw ambitie - onze oplossing Uw ambitie - onze oplossing Een gezonde organisatie is een organisatie die is voorbereid op de uitdagingen van nu en die van de toekomst. Iedereen moet langer doorwerken, het liefst in goede gezondheid

Nadere informatie

inhoudsopgave naar een strategy driven hr beleid 1. Inleiding...4 1.1 Het historisch perspectief... 5

inhoudsopgave naar een strategy driven hr beleid 1. Inleiding...4 1.1 Het historisch perspectief... 5 Deel i naar een strategy driven hr beleid 1. Inleiding...4 1.1 Het historisch perspectief... 5 2. Strategisch HR beleid...8 2.1 Van strategie naar instrument... 9 3. Meten is weten...13 4. Ken- en stuurgetallen

Nadere informatie

E-book. 5 aandachtspunten bij de selectie van een tool voor de HR-cyclus

E-book. 5 aandachtspunten bij de selectie van een tool voor de HR-cyclus E-book 5 aandachtspunten bij de selectie van een tool voor de HR-cyclus Inleiding Door Jochem Aubel en Stefan Op de Woerd Veel organisaties zijn bezig met het selecteren van software ter ondersteuning

Nadere informatie

Continu wordt volledig ontzorgd dankzij partnership met Unica Schutte ICT

Continu wordt volledig ontzorgd dankzij partnership met Unica Schutte ICT Verwachtingsmanagement is het sleutelwoord Continu wordt volledig ontzorgd dankzij partnership met Unica Schutte ICT Als intermediair voor bouw en industrie zorgt Continu ervoor dat specialisten in de

Nadere informatie

Woonzorgcentrum. Meerjarenbeleid woonzorgcentrum Sint Anna 2012-2016

Woonzorgcentrum. Meerjarenbeleid woonzorgcentrum Sint Anna 2012-2016 Woonzorgcentrum Meerjarenbeleid woonzorgcentrum Sint Anna 2012-2016 Uniek zijn en uniek blijven Vanaf de oprichting van Stichting Sint Anna in 1976 door de Zusters van Julie Postel, is het woonzorgcentrum

Nadere informatie

PSA en HR. Complexe vraagstukken vragen om heldere oplossingen.

PSA en HR. Complexe vraagstukken vragen om heldere oplossingen. PSA en HR. Complexe vraagstukken vragen om heldere oplossingen. Over inzicht, controle en uw ambities. laat onderwijs bedrijven Vervangingsfonds Werkkostenregeling Subsidies RDDF Vaststelling jaarinkomen

Nadere informatie

Whitepaper. HELP! Zelf doen of uitbesteden? Uw administratie: lust of last?

Whitepaper. HELP! Zelf doen of uitbesteden? Uw administratie: lust of last? Whitepaper HELP! Zelf doen of uitbesteden? Uw administratie: lust of last? Techniek, processen en mens Besturen worden steeds professioneler en de vraag om maatwerk groeit. De techniek laat het inmiddels

Nadere informatie

CONTINU WORDT VOLLEDIG ONTZORGD DANKZIJ PARTNERSHIP MET UNICA SCHUTTE ICT. Verwachtingsmanagement is het sleutelwoord

CONTINU WORDT VOLLEDIG ONTZORGD DANKZIJ PARTNERSHIP MET UNICA SCHUTTE ICT. Verwachtingsmanagement is het sleutelwoord CONTINU WORDT VOLLEDIG ONTZORGD DANKZIJ PARTNERSHIP MET UNICA SCHUTTE ICT Verwachtingsmanagement is het sleutelwoord Continu Als intermediair voor bouw en industrie zorgt Continu ervoor dat specialisten

Nadere informatie

Introductie. wensen over.

Introductie. wensen over. Rendement uit talent 10 tips voor geïntegreerd talent management 1 Introductie Organisaties zijn voor hun effectiviteit en concurrentiekracht sterk afhankelijk van talenten van hun medewerkers. Nieuwe

Nadere informatie

Beheerste transformatie met behulp van Enterprise Architectuur

Beheerste transformatie met behulp van Enterprise Architectuur René van der Reijden Business Architect Pensioenfonds Horeca & Catering Beheerste transformatie met behulp van Enterprise Architectuur Voortdurend in verandering Economische Sociale Ontwikkelingen Politieke

Nadere informatie

Dienstverlening is een vàk

Dienstverlening is een vàk Dienstverlening is een vàk DIENSTVERLENING: leren in de praktijk Voel jij je een dienstverlener? Hoe heet jouw functie? Leg eens een aantal CV s van collega s die zich dienstverlener VOELEN, naast elkaar:

Nadere informatie

Implementatie ehrm. stand van zaken. 19 april Geïntegreerde HRM-software. Gunning juni Implementatiefase: september december 2018

Implementatie ehrm. stand van zaken. 19 april Geïntegreerde HRM-software. Gunning juni Implementatiefase: september december 2018 Implementatie ehrm stand van zaken 19 april 2018 Geïntegreerde HRM-software Gunning juni 2016 Implementatiefase: september 2016 - december 2018 Doelstellingen ehrm HR-processen maximaal digitaliseren Eén

Nadere informatie

Over Ren Steenvoorden

Over Ren Steenvoorden Over Ren Steenvoorden Ren Steenvoorden is als CIO en Chief Digital Officer bij Randstad verantwoordelijk voor het ontwikkelen en implementeren van de digitale strategie. Wie met hem praat over de impact

Nadere informatie

Van bedrijfsonderdeel naar onderneming

Van bedrijfsonderdeel naar onderneming Van bedrijfsonderdeel naar onderneming Dienstverlener met karakter Peter Lensselink 27 september 2016 Algemeen directeur Care Shared Services Inhoud Historisch perspectief Organisatie en dienstverleningsconcept

Nadere informatie

NO-NONSENSE SOFTWARE VOOR SALARIS EN HR

NO-NONSENSE SOFTWARE VOOR SALARIS EN HR Unit4 Personeel & Salaris NO-NONSENSE SOFTWARE VOOR SALARIS EN HR De wereld van salaris- en personeelsadministratie is continu in beweging. Organisaties hebben daarom behoefte aan een flexibele, betrouwbare,

Nadere informatie

REPAY HRM "OP HET GEBIED VAN AUTOMATISERING VALT ER ALTIJD NOG WINST TE BOEKEN"

REPAY HRM OP HET GEBIED VAN AUTOMATISERING VALT ER ALTIJD NOG WINST TE BOEKEN REPAY HRM "OP HET GEBIED VAN AUTOMATISERING VALT ER ALTIJD NOG WINST TE BOEKEN" OVER REPAY HRM Door de bedrijfsprocessen met ERP-software te automatiseren, is Repay HRM in staat de spectaculaire groei

Nadere informatie

DE ONDRAAGLIJKE LICHTHEID VAN STRATEGISCH HR. Mieck Vos Kabinetschef Burgemeester Vincent Van Quickenborne Stad Kortrijk

DE ONDRAAGLIJKE LICHTHEID VAN STRATEGISCH HR. Mieck Vos Kabinetschef Burgemeester Vincent Van Quickenborne Stad Kortrijk DE ONDRAAGLIJKE LICHTHEID VAN STRATEGISCH HR Mieck Vos Kabinetschef Burgemeester Vincent Van Quickenborne Stad Kortrijk WELKE OPPORTUNITEITEN STELLEN ZICH VANDAAG VOOR HR? HR heeft vandaag de erkenning

Nadere informatie

Strategische Personeelsplanning. Basisdocument

Strategische Personeelsplanning. Basisdocument Strategische Personeelsplanning Basisdocument Strategische Personeelsplanning Basisdocument SPP als pijler van hr-beleid Om als organisatie in een dynamische omgeving met veel ontwikkelingen en veranderingen

Nadere informatie

Duurzame Inzetbaarheid met resultaat. Presteren met Passie

Duurzame Inzetbaarheid met resultaat. Presteren met Passie Duurzame Inzetbaarheid met resultaat Presteren met Passie Duurzame Inzetbaarheid voor meer rendement Investeren in duurzame inzetbaarheid loont Doen waar je goed in bent en samen met je collega s gaan

Nadere informatie

Servicedesking! Hot or Not? Egbert van der Steege MSc

Servicedesking! Hot or Not? Egbert van der Steege MSc Servicedesking! Hot or Not? Egbert van der Steege MSc FACTO CONGRES 2013 Servicedesking! Hot or Not? 11 juni 2013 BENT U TEVREDEN OVER DE PERFORMANCE VAN UW (FACILITAIRE) SERVICEDESK? DRAAGT UW (FACILITAIRE)

Nadere informatie

CORPORATIEBESTUURDER: EEN VAK APART

CORPORATIEBESTUURDER: EEN VAK APART CORPORATIEBESTUURDER: EEN VAK APART Analyse van instroom en uitstroom van bestuurders van woningcorporaties 2010-2014 KPMG branchegroep Woningcorporaties op verzoek van Nederlandse Vereniging van Bestuurders

Nadere informatie

Strategische Personeelsplanning

Strategische Personeelsplanning Strategische Personeelsplanning De basis voor effectief en duurzaam functioneren 1 Wie is Hubé Maaike Huisman HR Business Coach Hubé zet mensen in hun kracht Van intuïtie tot intellect Van binnen naar

Nadere informatie

Visie op Digitaal Zaakgericht werken

Visie op Digitaal Zaakgericht werken Visie op Digitaal Zaakgericht werken Aanleiding om digitaal zaakgericht te gaan werken Digitaal Zaakgericht werken is een belangrijke ontwikkeling die al geruime tijd speelt binnen de overheid, en bij

Nadere informatie

Sogeti TeamPark, een aanpak voor Het Nieuwe Werken VIAG themadag Het Nieuwe Werken 8 juli 2011

Sogeti TeamPark, een aanpak voor Het Nieuwe Werken VIAG themadag Het Nieuwe Werken 8 juli 2011 Gerard Duijts Consultant Sogeti gerard.duijts@sogeti.nl +31 (0)6 508 38 028 Sogeti TeamPark, een aanpak voor Het Nieuwe Werken VIAG themadag Het Nieuwe Werken 8 juli 2011 Gerard Duijts Expert op het gebied

Nadere informatie

Samen verder In het sociale domein

Samen verder In het sociale domein Samenvatting Masterplan Samen verder In het sociale domein What if I fall? Oh,but my darling,what if you fly? (gedicht van Erin Hanson) Samen Verder is het programma om de doorontwikkeling van het sociale

Nadere informatie

Talent management versus personeels- en salarisadministratie

Talent management versus personeels- en salarisadministratie Whitepaper Talent management versus personeels- en salarisadministratie Wat is talent management? Hoe doeltreffend talent management te implementeren binnen uw organisatie! Consultancy-team PayRoll Solutions,

Nadere informatie

> Profiel. GITP Executive Search, Werving & Selectie en Interim Management Berg en Dalseweg 127, 6522 BE Nijmegen Telefoon 024 3277571 www.gitp.

> Profiel. GITP Executive Search, Werving & Selectie en Interim Management Berg en Dalseweg 127, 6522 BE Nijmegen Telefoon 024 3277571 www.gitp. Executive Search, Werving & Selectie en Interim Management Berg en Dalseweg 127, 6522 BE Nijmegen Telefoon 024 3277571 www.gitp.nl > Profiel Kenmerk > WS.2014.0033/14.103 Onderwerp > Functie- en competentieprofiel

Nadere informatie

Project Talent in beweging : naar een professionele HRM-organisatie. Myriam Jammaers, diensthoofd algemene zaken

Project Talent in beweging : naar een professionele HRM-organisatie. Myriam Jammaers, diensthoofd algemene zaken Project Talent in beweging : naar een professionele HRM-organisatie Myriam Jammaers, diensthoofd algemene zaken 1. Missie / visie van het OCMW Sint-Truiden Het OCMW Sint-Truiden heeft als opdracht het

Nadere informatie

Binden, boeien en behouden van medewerkers in complexe tijden

Binden, boeien en behouden van medewerkers in complexe tijden Binden, boeien en behouden van medewerkers in complexe tijden Klant over Exitonderzoek: Door ons strategisch HR-beleid meer te richten op doorgroeien binnen onze eigen organisatie, kunnen we medewerkers

Nadere informatie

Programma Prestatieafstemmingsmodel. Balanced ScoreCard. Prestatiemanagement Delegeren Intervisie

Programma Prestatieafstemmingsmodel. Balanced ScoreCard. Prestatiemanagement Delegeren Intervisie Balanced ScoreCard POP beloningssystematiek afsprakenformulier 30-1-2018 Programma Prestatieafstemmingsmodel Balanced ScoreCard Prestatiemanagement Delegeren Intervisie 1 2 4 Missie & strategie Functiedoelstellingen

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Controlling & Accounting De cursus Controlling & Accounting duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

Klaar voor de toekomst met HRM

Klaar voor de toekomst met HRM Klaar voor de toekomst met HRM Een strategisch HRM plan mét realisatiekracht Drs. Hanneke Moonen hanneke@moon-hrm.nl info@moon-hrm.nl moon-hrm.nl We leven in turbulente tijden Een strategisch HRM plan

Nadere informatie

Slimmer, Slanker, Sneller Management Services

Slimmer, Slanker, Sneller Management Services Slimmer, Slanker, Sneller Management Services? Herman van der Meulen Directeur Directie Management Services Agenda Het COA en Management Services waar hebben we het over Organisatieschets COA Organisatieschets

Nadere informatie

Human Resource Management. Investeer in strategisch HRM en stel uw medewerkers centraal

Human Resource Management. Investeer in strategisch HRM en stel uw medewerkers centraal Human Resource Management Investeer in strategisch HRM en stel uw medewerkers centraal Ondersteuning voor waardevol HR-beleid Al uw medewerkers komen in aanraking met HRM. Manager of magazijnbediende,

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Agile & Scrum Projectmanagement De cursus Agile & Scrum Projectmanagement duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Leiderschap bij Transities De cursus Leiderschap bij Transities duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties.

Nadere informatie

Aan de slag met duurzame inzetbaarheid 3 november 2015

Aan de slag met duurzame inzetbaarheid 3 november 2015 Duurzame inzetbaarheid uitgangspunt personeelsbeleid Het voorstel is duurzame inzetbaarheid centraal te stellen in het personeelsbeleid om medewerkers van alle levensfasen optimaal inzetbaar te houden

Nadere informatie

TIG THE IMPEMENTATION GROUP BUSINESS INTELLIGENCE: VIND HET VERHAAL ACHTER DE DATA

TIG THE IMPEMENTATION GROUP BUSINESS INTELLIGENCE: VIND HET VERHAAL ACHTER DE DATA TIG THE IMPEMENTATION GROUP BUSINESS INTELLIGENCE: VIND HET VERHAAL ACHTER DE DATA BUSINESS INTELLIGENCE Hoeveel docenten staan onbevoegd voor de klas? Hoe zien de vaksecties er over drie tot vijf jaar

Nadere informatie

STRATEGISCH BELEID 2015 2020 STICHTING KINDANTE

STRATEGISCH BELEID 2015 2020 STICHTING KINDANTE STRATEGISCH BELEID 2015 2020 STICHTING KINDANTE KERN VAN DE MISSIE VAN KINDANTE EN HAAR SCHOLEN Het kind staat centraal in zijn leren leren en leren leven. Dat doen wij door het ontwikkelen, samenbrengen,

Nadere informatie

MOSA LIRA. Maximale leeropbrengst voor ieder kind

MOSA LIRA. Maximale leeropbrengst voor ieder kind MOSA LIRA Maximale leeropbrengst voor ieder kind Over MosaLira Drieëntwintig scholen in de meest uiteenlopende wijken van Maastricht. Met 5500 leerlingen die enorm verschillen qua onderwijsniveau, zorgbehoefte,

Nadere informatie

HODES "SNELLER, MAKKELIJKER EN KOSTENBESPAREND"

HODES SNELLER, MAKKELIJKER EN KOSTENBESPAREND HODES "SNELLER, MAKKELIJKER EN KOSTENBESPAREND" INHOUDSOPGAVE HET JUISTE GEREEDSCHAP DE UITDAGINGEN 3 5 IMPLEMENTATIE 7 11 OVER AFAS 2 HODES DE UITDAGINGEN Controller Carlien Smit van Hodes Huisvesting

Nadere informatie

Wat betekent de nieuwe norm voor (Persoonlijk) Leiderschap? Ton Dijkzeul

Wat betekent de nieuwe norm voor (Persoonlijk) Leiderschap? Ton Dijkzeul Wat betekent de nieuwe norm voor (Persoonlijk) Leiderschap? Ton Dijkzeul Agenda Even voorstellen ISO en (Persoonlijk) Leiderschap Externe issues voor strategie Het waarom van organisaties Van strategie

Nadere informatie

@chfreese, Amsterdam. Inclusief HRM en de Participatiewet Dr. Charissa Freese Utrecht 24 november 2016

@chfreese, Amsterdam. Inclusief HRM en de Participatiewet Dr. Charissa Freese Utrecht 24 november 2016 @chfreese, Amsterdam Inclusief HRM en de Participatiewet Dr. Charissa Freese Utrecht 24 november 2016 Kennisclip Reflect Participatiewet Korte kennisclip (https://www.youtube.com /watch?v=b54oh33iiow)

Nadere informatie

Uw specialist in technisch management

Uw specialist in technisch management IP-Solutions Het technisch beheer van installaties staat onder druk. De toenemende concurrentie, kostendruk en veranderende wet- en regelgeving vraagt om grotere transparantie, flexibiliteit en efficiency.

Nadere informatie

Whitepaper. Harmonisatie arbeidsvoorwaarden. Geschreven door Peter van Delden

Whitepaper. Harmonisatie arbeidsvoorwaarden. Geschreven door Peter van Delden Whitepaper Harmonisatie arbeidsvoorwaarden In dit whitepaper gaan we eerst in op de vraag waarom je wel of niet de arbeidsvoorwaarden zou moeten harmoniseren. Vervolgens benoemen we een aantal belangrijke

Nadere informatie

Visie op co-sourcing

Visie op co-sourcing Visie op co-sourcing Ed Holtzer Manager Managed Services Meerdere functies bij diverse IT- en adviesorganisaties. O.a. sales manager, (business) consultant, projectleider en programmamanager in profit

Nadere informatie