HOE GEBRUIK JE DEZE MODULE?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HOE GEBRUIK JE DEZE MODULE?"

Transcriptie

1 1 INTRO Iedereen heeft recht op gezondheid. Toegang tot kwalitatieve basisgezondheidszorg voor iedereen is immers een fundamenteel onderdeel van het recht op sociale bescherming en het recht op gezondheid. Toch zijn er veel mensen, vooral armen, die geen toegang hebben tot een goede gezondheidszorg. Wereldwijd zijn er grote ongelijkheden in gezondheid tussen arme en rijke landen, maar ook tussen arm en rijk binnen landen. Lage- en middeninkomenslanden dragen 90% van de globale ziektelast, maar slechts 12% van de gezondheidsuitgaven wereldwijd wordt besteed in ontwikkelingslanden. Met andere woorden, de meest kwetsbare mensen met de hoogste noden hebben het minst toegang tot gezondheidszorg. Dat is geen toeval maar het gevolg van politieke keuzes. Want er zijn landen die met een laag budget een goede volksgezondheid hebben kunnen verwezenlijken. Er is dus wel een alternatief. In deze vormingsmodule onderzoeken we hoe universele toegang tot kwalitatieve gezondheidszorg voor iedereen mogelijk is. We kijken naar de rol van het gezondheidssysteem in het verkleinen van de gezondheidskloof. We beginnen met het schetsen van een conceptueel kader dat beschrijft hoe gezondheidszorg kan bijdragen tot een betere gezondheid, en wat een gezondheidssysteem is en kan. We bekijken dit vanuit het perspectief van 'gezondheid als recht'. De volgende sessie behandelt de evolutie van beleidskeuzes voor gezondheid doorheen de tijd en de huidige trends in het gezondheidsbeleid wereldwijd. Nadien volgt een sessie waarin we onderzoeken welke interventies leiden tot een betere gezondheid voor iedereen en welke beleidskeuzes daarvoor nodig zijn. De afsluitende sessie vat de kernbegrippen in sneltempo samen. Veel plezier!

2 HOE GEBRUIK JE DEZE MODULE? Doelstelling en doelpubliek Deze vormingsmodule is een interactief instrument voor activisten om vormingen en activiteiten te organiseren rond het hoe, wat en waarom van wereldwijde toegang tot gezondheidszorg voor iedereen. Onderdelen van de module Bij deze interactieve vormingsmodule hoort het dossier universele toegang tot gezondheidszorg (link). De focus ligt op toegang tot gezondheidszorg in het Zuiden en hoe het internationaal beleid daarop invloed uitoefent. We onderzoeken trends in het wereldgezondheidsbeleid en bieden alternatieven via voorbeelden van initiatieven van sociale bewegingen in het Zuiden. We identificeren sleuteleigenschappen van een gezond beleid via casestudies uit het Zuiden en hoe sociale bewegingen daartoe bijdragen. Een flexibel gamma van opeenvolgende interactieve sessies biedt een instrument om de analyse in het achtergronddossier te vertalen in interactieve activiteiten en vormingen. Je kan de sessies integraal aanbieden als vorming of er relevante onderdelen uitpikken naargelang de activiteit die je wil organiseren. Bij elke sessie vind je kant-en-klaar materiaal in de vorm van powerpointpresentaties, filmpjes of materiaal voor een interactief spel. Verdere ondersteuning Je kan deze interactieve module integraal downloaden via de G3W website (link). Indien gewenst, biedt G3W verdere ondersteuning voor het organiseren van vormingen of activiteiten op basis van de module. Dit kan gekoppeld worden aan Train-The-Trainer-sessies waarbij we ondersteuning aanbieden in het opzetten en geven van interactieve vormingen en activiteiten. Deze sessies worden aangeboden op vraag aan een groep deelnemers vanaf 10 personen. Meer info vind je hier (link).

3 2 INHOUD I. PROBLEEMSTELLING: ONGELIJKHEDEN IN GEZONDHEID 1. Ongelijk onthaal 2. Quiz ongelijkheden in gezondheid II. CONCEPTUEEL KADER: HOE KAN GEZONDHEIDSZORG HELPEN? 1. Sociale determinanten van gezondheid 2. Het recht op gezondheid en het gezondheidssysteem III. ANALYSE: GESCHIEDENIS EN TRENDS IN GEZONDHEIDSBELEID WERELDWIJD 1. Politieke tijdlijn van het gezondheidsbeleid 2. De huidige mantra: - Universal health Coverage vs Universal Health Care - Zijn handel en investeringsakkoorden compatibel met gezondheid? IV. ALTERNATIEVEN V. CONCLUSIE

4

5 3 I PROBLEEMSTELLING: ONGELIJKHEDEN IN GEZONDHEID 1. Ongelijk onthaal Oproepen van een gevoel van verontwaardiging over ongelijkheden in gezondheid wereldwijd en empathie Verrassingseffect. Bij aankomst in de zaal krijgen de deelnemers niet hetzelfde aantal bonnetjes. Met de bonnetjes moeten deelnemers hun stoel, drankjes en hapjes kopen. Sommigen krijgen zo weinig bonnetjes dat ze zich helemaal geen stoel, drankje of hapje kunnen veroorloven. Nadien bespreking van hoe de deelnemers zich voelden tijdens het binnenkomen. Uitwisselen van verschillende ervaringen van mensen met veel bonnetjes en anderen met te weinig bonnetjes 20 minuten Bonnetjes Papier voor afficheren van prijzen / aantal benodigde bonnetjes stoelen, drankjes en hapjes Bij aankomst op het vormingsmoment geeft de vormingsgever geen informatie over de opzet van het spel. Integendeel, hij of zij deelt bonnetjes uit en legt de deelnemers uit dat ze daarmee stoelen, drankjes en hapjes kunnen aankopen. Hij of zij veinst dat dit de opzet van de vorming is. Stilletjes aan begrijpen de deelnemers dat ze over ongelijke middelen beschikken. Ze beginnen hierover met elkaar te praten en vinden (vaak zeer creatieve) strategieën om ermee om te gaan. De vormingsgever grijpt niet in. Wanneer alle deelnemers een plaats hebben gaat de vorming van start. De vormingsgever verwelkomt de deelnemers en vraagt hen hoe ze zich voelen en welke impact dit spel op hen heeft gehad. Doordat deelnemers 'aan den lijve' ondervinden hoe ongelijkheid aanvoelt, hoopt dit spel een reactie van verontwaardiging en empathie op te roepen, als inleiding op de vorming 'ongelijkheden in gezondheid'.

6 2. Quiz 'ongelijkheden in gezondheid' Deelnemers laten kennismaken met feiten over wereldwijde ongelijkheden in gezondheid tussen landen en binnen landen. Quiz met meerkeuzevragen. Telkens bespreken waarom een deelnemer het antwoord heeft gekozen. 30 minuten Kartonnen kaarten in 3 kleuren om te stemmen voor het juiste antwoord. downloads: I-2-quiz ongelijkheden in gezondheid.ppt Deze sessie geeft deelnemers een inzicht in wereldwijde ongelijkheden in gezondheid, met behulp van feiten en cijfers. Voorkennis is niet vereist. Nadat deelnemers de kleurkaart met het -volgens hen- juiste antwoord omhooghouden, vraagt de vormingsgever of een deelnemer graag het woord wil nemen om zijn/haar keuze toe te lichten. Na elke vraag geeft de vormingsgever extra informatie (die beschikbaar is in de slides). Op het einde van de quiz vraagt de vormingsgever de deelnemers of ze opmerkingen of vragen hebben en kan er een korte discussie plaatsvinden, vooraleer de oefening wordt afgerond.

7 4 II CONCEPTUEEL KADER: HOE KAN GEZONDHEIDSZORG HELPEN? 1. Sociale determinanten van gezondheid Deelnemers maken kennis met de sociale determinanten of factoren die een invloed hebben op gezondheid en erkennen dat gezondheidszorg slechts een van die factoren is. Spel levende standbeelden 2,5 u kartonnen bordjes met koordjes om rond de hals van de deelnemer te hangen stiften hoofdkussen mat computer projector download: powerpointpresentatie: II-1- Sociale determinanten van gezondheid.ppt Via deze oefening onderzoeken de deelnemers welke factoren een invloed uitoefenen op gezondheid, vertrekkend van een denkbeeldige casus. Deelnemers putten daarbij uit hun eigen kennis en ervaringen en leren van elkaar. Dit is een oefening waarbij tijd nodig is om in de diepte te gaan om de oorzaken van gezondheid en ziekte te analyseren door discussie in groep. Jane, Filipijnse huisvrouw, stierf tijdens haar bevalling, de deelnemers aan de vorming zoeken uit hoe dat kon gebeuren...(foto: G3W)

8 De vormingsgever kadert het spel door deelnemers het woord te geven en tttttte zorgen dat ze elkaar niet onderbreken. Voor het vertolken van de rol van Jane vraagt de vormingsgever een vrijwilliger. Vervolgens benoemen deelnemers de factoren (of sociale determinanten), schrijven die op een kartonnen bordje en beelden die factor uit. Wanneer een deelnemer een factor benoemt plaatst de deelnemer zichzelf ver weg of dichtbij Jane (naargelang de invloed direct of indirect is) en hoog of laag (naargelang de mate van belangrijkheid). Sociale determinanten benoemen Aangezien Jane stierf aan zwangerschapsgerelateerde oorzaken, kunnen zogenaamde sociale determinanten gaan van een bloeding na de bevalling tot de afstand naar het gezondheidscentrum, geen geld om gezondheidszorg te betalen, geen beschikbaarheid van (bekwame) gezondheidswerkers, of zelfs vrijhandelsakkoorden die de prijs van medicijnen opdrijven waardoor er geen medicijnen beschikbaar waren voor Jane,... Directe of indirecte invloed op gezondheid? Een factor die een directe invloed uitoefent op de gezondheid wordt dichtbij Jane geplaatst (proximale determinant). Een factor die een indirecte invloed uitoefent wordt verder weg van Jane geplaatst (distale determinant). Veel of weinig invloed op gezondheid? Factoren die een belangrijke invloed uitoefenen plaatsen we hoog in de zin dat de deelnemer die de factor uitbeeldt gaat rechtstaan of op een stoel gaat zitten. Factoren die volgens de deelnemers weinig impact uitoefenen plaatsen we laag, op de grond. De deelnemer kan zijn of haar keuze eerst verduidelijken. Op basis van consensus bepaalt de groep de uiteindelijke plaats van de factor. Dat wil zeggen dat deelnemers de ruimte krijgen om te overleggen over de belangrijkheid en de plaats van de benoemde factor. Conclusie Tot slot geeft de vormingsgever meer informatie over de sociale determinanten van gezondheid met behulp van de bijbehorende powerpointpresentatie.

9 5 2. Het recht op gezondheid en het gezondheidssysteem Deelnemers laten kennismaken met de plichten van overheden ten aanzien van het recht op gezondheid en de verschillende aspecten van een gezondheidssysteem die nodig zijn om universele toegang tot kwalitatieve gezondheidszorg en een goede volksgezondheid te kunnen verwezenlijken. Mondelinge presentatie 1 uur computer download: powerpointpresentatie II-2-Gezondheidssystemen.ppt projector Deze korte presentatie geeft deelnemers inzicht in de plichten van overheden ten aanzien van het recht op gezondheid. We leggen uit wat die plichten inhouden, namelijk aandacht voor toegang tot kwalitatieve gezondheidszorg, maar ook voor de algemene levensomstandigheden. Daarnaast krijgen deelnemers een conceptueel kader om na te denken over gezondheidssystemen en welke aspecten nodig zijn om universele toegang tot gezondheidszorg te realiseren. De sessie laat ruimte voor vragen en discussie. Op het einde van de voorstelling is er een lijst met referentiedocumenten voor deelnemers die het onderwerp verder wil uitdiepen.

10

11 6 III ANALYSE: GESCHIEDENIS EN TRENDS IN GEZONDHEIDSBELEID WERELDWIJD 1. Tijdlijn Deelnemers maken kennis met de politiek-economische determinanten van het gezondheidsbeleid wereldwijd sinds de Tweede Wereldoorlog. Tijdlijn afficheren op muur van 1945 tot vandaag. De deelnemers krijgen kaarten met evenementen die ze zelf op de tijdlijn plaatsen na discussie in groep. Conclusie met powerpointpresentatie 1 uur 7 bladen gekleurd A3 papier (om tijdlijn afficheren op muur) plakband computer projector downloads: 18 kaarten (met evenementen): III-1-Tijdlijn_kaarten.pdf) powerpointpresentatie: III-1-Tijdlijn.ppt De deelnemers worden opgedeeld in groepjes. Elk groepje krijgt een pakket van 18 kaarten met foto s waarop gebeurtenissen staan afgebeeld die plaatsvonden sinds Wereldoorlog II. Sommige kaarten geven extra uitleg over het evenement. De deelnemers mogen een 15-tal minuten overleggen. Nadien hangt elk groepje zijn kaarten op de tijdlijn die wordt afgebeeld op de muur in het lokaal (een tijdlijn die loopt van 1944 tot 2020). De deelnemers leggen uit over welke gebeurtenis het gaat en waarom zij denken dat die gebeurtenis op die plaats thuishoort. De vormingsgever waakt erover dat deelnemers elkaar laten uitpraten en dat de gebeurtenissen een voor een op de tijdlijn worden geplaatst. Wanneer alle evenementen op de tijdlijn staan overleggen de deelnemers

12 en vormingsgever in groep of er gebeurtenissen op een andere plaats op de tijdlijn thuishoren en waarom. In deze oefening toetst de vormingsgever de bestaande kennis van de deelnemers af om hierop te kunnen inspelen en zaken uit te leggen die niet gekend zijn. De vormingsgever geeft duiding en aanvulling zonder deelnemers te beoordelen op hun voorkennis. De oefening wordt afgerond met een powerpointpresentatie die de gebeurtenissen nogmaals op een rijtje zet. Via deze tijdlijn krijgen deelnemers een inzicht in hoe politiek-economische gebeurtenissen doorheen de geschiedenis een invloed uitoefenden op het gezondheidsbeleid wereldwijd. Deze oefening ontkracht het idee dat een gezond beleid een louter technische aangelegenheid is.

13 7 2. De huidige mantra 2.1. Universal Health Coverage of Universal Health Care? Deelnemers inzicht verschaffen in de betekenis van Universal Health Coverage en de capaciteit tot het garanderen van universele toegang tot gezondheidszorg. powerpointpresentatie, groepswerk, animatiefilm 1,5 u computer projector downloads: powerpointpresentatie: III-2.1-UHC NL.ppt filmpje III-2.1-Universal health From private coverage to public care.mp Zijn handel en investeringsakkoorden compatibel met gezondheid? Deelnemers onderzoeken de verbanden tussen handels- en investeringsakkoorden en gezondheid. powerpointpresentatie, groepswerk en discussie 2u computer projector stiften flipcharts downloads: III-2.2-Handel en investeringsakkoorden. ppt foto: Corporate Europe Observatory

14

15 8 IV ALTERNATIEVEN Deelnemers denken na over kenmerken van een gezond beleid. Welke eigenschappen moeten gezondheidssystemen hebben om te voldoen aan het recht op gezondheid? Groepswerk casestudies, zien videofragmenten, presenteren van de bevindingen in groep, afsluiten met een powerpoint. 2,5 uur stiften grote post-its flipcharts projector downloads: video Salud (Cuba) / video Diagnosing Poverty, building community (Philippines) / 7 casestudies (IV-1-Alternatieven-Cases.pdf)/ powerpointpresentatie (IV-1-Alternatieven.ppt) In deze sessie onderzoeken de deelnemers aan welke eigenschappen gezondheidssystemen voldoen en welke politieke keuzes voor een goede volksgezondheid en universele gezondheidszorg mogelijk maken. De deelnemers werken in groepjes. De vormingsgever deelt 7 casestudies uit aan elk groepje (zie case-studies in bijlage). 1. Sri Lanka s succesverhaal 2. Thailand: universele gezondheidszorg met een laag budget 3. Brazilië: Geïntegreerde basisgezondheidszorg, private gespecialiseerde zorg 4. Chili en Costa Rica: Andere wegen naar universele gezondheidszorg 5. Cuba: Universele gezondheidszorg via gratis basisgezondheidszorg 6. Gemeenschappen eisen verantwoording in Maharashtra, India 7. Filippijnen: sociale bewegingen strijden tegen Publiek-Private Partnerschappen. De deelnemers bekijken vervolgens 2 videofragmenten: Salud (Cuba) en Diagnosing poverty, building community (Filipijnen). De vormingsgever projecteert 3 vragen (powerpoint) Vervolgens lezen de deelnemers de casestudies en bespreken ze in groepjes mogelijke antwoorden op de geprojecteerde vragen. Vervolgens stellen ze een lijst op met 5 prioriteiten.

16 Vragen: Wat zijn kenmerken van gezondheidssystemen die goede resultaten hebben geboekt op vlak van gezondheid en toegang tot gezondheidszorg? Welke factoren spelen een rol voor landen om een goede volksgezondheid te kunnen garanderen? Met andere woorden: Hoe hebben landen een goede volksgezondheid of toegang tot gezondheidszorg verwezenlijkt? Wat was daarvoor nodig? Welke factoren oefenden een negatieve invloed uit op de toegang tot gezondheidszorg in de casestudies? Nadien licht elk groepje de lijst toe die ze opstelden en waarom ze welke factor prioriteit gaven. Vervolgens modereert de vormingsgever een groepsdiscussie. De vormingsgever sluit de sessie af met een korte powerpointpresentatie die de inhoud van de sessie samenvat. V CONCLUSIE Samenvattende conclusie. Powerpoint en afsluitende opmerkingen 30 minuten Powerpointpresentatie (V-Conclusie.ppt), computer, projector

GENEESKUNDE VOOR DE DERDE WERELD INTERACTIEVE VORMINGSMODULE TOEGANG TOT GEZONDHEIDSZORG. Conclusie

GENEESKUNDE VOOR DE DERDE WERELD INTERACTIEVE VORMINGSMODULE TOEGANG TOT GEZONDHEIDSZORG. Conclusie GENEESKUNDE VOOR DE DERDE WERELD TOEGANG TOT GEZONDHEIDSZORG Conclusie Situatie vandaag: wereldwijde ongelijkheden in gezondheid Ontwikkelingslanden Dragen 90 percent van globale ziektelast. (WHO Globale

Nadere informatie

Universele dekking van de gezondheidszorg of universele gezondheidszorg?

Universele dekking van de gezondheidszorg of universele gezondheidszorg? GENEESKUNDE VOOR DE DERDE WERELD INTERACTIEVE VORMINGSMODULE TOEGANG TOT GEZONDHEIDSZORG Universele dekking van de gezondheidszorg of universele gezondheidszorg? Universele dekking van de gezondheidszorg

Nadere informatie

Positief Huishouden met Kinderen

Positief Huishouden met Kinderen Positief Huishouden met Kinderen Deel 2: Communiceren met kinderen Dit werkboek is van: Datum: 1 Copyright Drukke Moeders Marijke Minten Welkom Dit is een werkboek dat hoort bij de videotraining Positief

Nadere informatie

HANDLEIDING TALENTENQUIZ

HANDLEIDING TALENTENQUIZ HANDLEIDING TALENTENQUIZ STAPPENPLAN TALENTENQUIZ 1. Download alle nodige bestanden van de talentenquiz kleur bekennen met kinderen op de studentenpagina bij de pagina voor de coördinator bedenk & doe

Nadere informatie

Bijlage 1: Draaiboek workshop inbedding gedragscode korte versie

Bijlage 1: Draaiboek workshop inbedding gedragscode korte versie Bijlage 1: Draaiboek workshop inbedding gedragscode korte versie Doel Werkvorm Tijd Materialen Inleiding Het managen van de verwachtingen over de workshop Deel 1: Presentatie + filmpje Creëren van draagvlak

Nadere informatie

De kinderrechtenprijswinnaar

De kinderrechtenprijswinnaar De kinderrechtenprijswinnaar Gebaseerd op De Mensenrechtenprijswinnaar http://www.vormen.org Leeftijd: 9-12 jaar Duur: min. 60 min. Doelen Kinderrechten Kennismaken met kinderrechten. Kennismaken met kinderen

Nadere informatie

Bedrijfsverbetering TRAININGSMODEL

Bedrijfsverbetering TRAININGSMODEL Bedrijfsverbetering TRAININGSMODEL 1. TEN GELEIDE Het trainingsmodel beschrijft de training in zijn geheel en uitgesplitst naar onderdelen en werkvormen. Per onderdeel zijn leerdoelen geformuleerd. De

Nadere informatie

Gezondheidssystemen & het recht op gezondheid

Gezondheidssystemen & het recht op gezondheid GENEESKUNDE VOOR DE DERDE WERELD TOEGANG TOT GEZONDHEIDSZORG Gezondheidssystemen & het recht op gezondheid De rol van gezondheidszorg in het verbeteren van gezondheid Sociale ongelijkheid doodt mensen

Nadere informatie

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 1 Inhoud Voorbereidende les Afsluitende les Aanvullend materiaal bij deze lessen staat op de website: Introductiefilmpje PowerPoint presentatie Werkbladen 2 Voorbereidende

Nadere informatie

2. VORMING MANAGEMENTTEAM

2. VORMING MANAGEMENTTEAM 2. VORMING MANAGEMENTTEAM (VM) 2. VORMING MANAGEMENTTEAM (VM) Deze vorming is opgesteld voor het managementteam van een organisatie. Ze volgt op de eerste infosessie en heeft als doel het ontwikkelen van

Nadere informatie

Oriëntatie: Samen Scholen Beeldende Kunsteducatie. Helma Molenaars en Grada Buren.

Oriëntatie: Samen Scholen Beeldende Kunsteducatie. Helma Molenaars en Grada Buren. Oriëntatie: Het doel van deze lessenserie is: bestaande foto s zoeken met een eigen verhaal erbij. Dan gaan jullie mensen deze fotoserie voorleggen en vragen welk verhaal zij erin zien. Tot slot gaan jullie

Nadere informatie

Training. Vergaderen

Training. Vergaderen Training Vergaderen Halide Temel 1-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Opdracht Luciferspel 6 Theorie 7 Opdracht - Vergaderen 12

Nadere informatie

Workshop Tweede Kamerverkiezingen

Workshop Tweede Kamerverkiezingen Workshop Tweede Kamerverkiezingen Korte omschrijving workshop In deze workshop leren de deelnemers wat de Tweede Kamer doet, hoe ze moeten stemmen en op welke partijen ze kunnen stemmen. De workshop bestaat

Nadere informatie

Werkvorm: Bekend, Benieuwd en Bewaard.

Werkvorm: Bekend, Benieuwd en Bewaard. Werkvorm: Bekend, Benieuwd en Bewaard. Doel: Eén van jullie groep gaat opschrijven wat jullie al weten over De Tweede Wereldoorlog (bekend). Daarna schrijven jullie op wat jullie graag willen weten over

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 1. Boeven in beeld Les 1. Boeven in beeld Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les De les begint met een klassikaal

Nadere informatie

3. VORMING RECHTSTREEKS LEIDINGGEVENDEN

3. VORMING RECHTSTREEKS LEIDINGGEVENDEN 3. VORMING RECHTSTREEKS LEIDINGGEVENDEN (VRL) 3. VORMING RECHTSTREEKS LEIDINGGEVENDEN (VRL) Deze vorming werd opgesteld voor de rechtstreeks leidinggevenden van een organisatie. De vorming behandelt het

Nadere informatie

Zeker weten?! Docentenhandleiding. Lesmateriaal 1-2 havo/vwo. Dit lesmateriaal is voor gebruik in de klas én in NEMO

Zeker weten?! Docentenhandleiding. Lesmateriaal 1-2 havo/vwo. Dit lesmateriaal is voor gebruik in de klas én in NEMO Docentenhandleiding Lesmateriaal 1-2 havo/vwo Dit lesmateriaal is voor gebruik in de klas én in NEMO Informatie bij dit lesmateriaal NEMO en onderwijs NEMO heeft een uitgebreid gratis educatief aanbod,

Nadere informatie

Tijdzones. geschiedenis. In dit thema verdiepen kinderen zich in een van de tijdvakken. onderstaand filmpje bekijken over het maken van een digitale

Tijdzones. geschiedenis. In dit thema verdiepen kinderen zich in een van de tijdvakken. onderstaand filmpje bekijken over het maken van een digitale geschiedenis Tijdzones Omschrijving van de opdracht: Introductie Thema: Tijdlijn In dit thema kiezen de kinderen een tijdvak uit om zich verder in te verdiepen. Voor dit tijdvak staat de volgende hogere

Nadere informatie

Je bent je bewust van je eigen referentiekader en houdt er rekening mee dat anderen handelen vanuit hun referentiekader.

Je bent je bewust van je eigen referentiekader en houdt er rekening mee dat anderen handelen vanuit hun referentiekader. 3. Samen eten Een Afrikaanse vrouw nodigt de Vlaamse buurkinderen uit voor het eten. De buurvrouw komt thuis en vindt haar kinderen niet. Ze is ongerust en maakt zich kwaad. Je gaat toch niet zomaar bij

Nadere informatie

TROELSTRA IS TERUG LES 1 BENODIGHEDEN LESDOELEN BENODIGDE VOORKENNIS

TROELSTRA IS TERUG LES 1 BENODIGHEDEN LESDOELEN BENODIGDE VOORKENNIS LES 1 Duur 40 à 50 minuten TROELSTRA IS TERUG LESDOELEN 1. Kennismaking met Troelstra. 2. Zin krijgen in toneelstuk, nieuwsgierig worden. 3. Te weten komen wat Troelstra bewoog, armoede, kiesrecht, kinderarbeid.

Nadere informatie

LEERACTIVITEIT Elevator Pitch Ent-teach Module 4 Financieel management

LEERACTIVITEIT Elevator Pitch Ent-teach Module 4 Financieel management LEERACTIVITEIT Elevator Pitch Ent-teach Module 4 Financieel management Beschrijving van de leeractiviteit De docent biedt de leerlingen leesmateriaal en inspirerende video s over het aantrekken van investeringen

Nadere informatie

C5basis)201452015) Discipline:*muziek*/*dans* Thema:)GEZONDHEID))))))))))))) Gr)152:)Museum)voor)Religieuze)Kunst)

C5basis)201452015) Discipline:*muziek*/*dans* Thema:)GEZONDHEID))))))))))))) Gr)152:)Museum)voor)Religieuze)Kunst) Ondersteunend)educatief)materiaal))voor)de)groepen)758)behorende)bij):) C5basis)201452015) Discipline:*muziek*/*dans* Thema:)GEZONDHEID))))))))))))) Gr)152:)Museum)voor)Religieuze)Kunst) ) Gr)354:)Markant)Uden)i.s.m.)Jelle)Douma)

Nadere informatie

Les 1. Inleiding. Les 2. Debat

Les 1. Inleiding. Les 2. Debat lesbrief docent Inleiding In een serie van twee lessen worden leerlingen klaargestoomd voor een einddebat in het AAMU, museum voor hedendaagse Aboriginal kunst, in samenwerking met IDEA, International

Nadere informatie

{OPDR 01} langs de foto s. amsterdam. anne frank. van. het. Kies een foto van de homepage en plak deze hier op! PLAK

{OPDR 01} langs de foto s. amsterdam. anne frank. van. het. Kies een foto van de homepage en plak deze hier op! PLAK 01} namen langs de foto s (www.annefrank.org/amsterdam) 01.01 Start bij de hompage. Je ziet steeds een andere foto. Bekijk ze alle negen. Wat valt je op aan al deze foto s?......... 01.03 Kies een foto

Nadere informatie

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren.

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. 1/5 Fase 1: Wat wilde ik bereiken? Handelen/ ervaring opdoen Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. De opdracht wilde ik zo ontwikkelen,

Nadere informatie

Omgaan met agressie bij klanten

Omgaan met agressie bij klanten Omgaan met agressie bij klanten Rogier Guns 10 Oktober 2007 Omgaan met agressie bij klanten Doelstelling: aan de hand van het ABC model leren omgaan met situaties. ABC MODEL, gedragstype A: gedrag: Zeuren

Nadere informatie

Les 5: Sociaal ondernemen

Les 5: Sociaal ondernemen Les 5: Sociaal ondernemen praktisch theoretisch Vakken Nederlands, Moraalleer, Cultuurwetenschappen, Economie, Godsdienst, Maatschappelijke Vorming, Project Algemene Vakken. Doelstellingen en eindtermen

Nadere informatie

Jessica Huizer. aardrijkskunde

Jessica Huizer. aardrijkskunde Naam: Studentnummer: Opleiding: Klas: Vak: Docent: Jessica Huizer 0541685 Pabo 2P aardrijkskunde Vincent Bax 3 lessen * Introductie thema: Identiteit * introductie venster: Hindoeïsme * Les1: godsdiensten

Nadere informatie

TOOLBOX TOOLBOX. Betekenisvol Contact AAN DE SLAG MET DE. Draaiboek voor twee trainingsbijeenkomsten

TOOLBOX TOOLBOX. Betekenisvol Contact AAN DE SLAG MET DE. Draaiboek voor twee trainingsbijeenkomsten AAN DE SLAG MET DE TOOLBOX Betekenisvol Contact Draaiboek voor twee trainingsbijeenkomsten TOOLBOX Ideeën voor betekenisvol contact tussen ouderen met dementie en familie of vrijwilligers Inleiding Voor

Nadere informatie

Scenario bijeenkomst studiekeuzegesprekken (SKG)

Scenario bijeenkomst studiekeuzegesprekken (SKG) Scenario bijeenkomst studiekeuzegesprekken (SKG) zomer 2009 Algemene tijdsvolgorde van de gesprekken Tijd Locatie Wat Wie Opmerkingen a. Een presentielijst wordt bijgehouden 9.30-10.00 T3 hal Ontvangst

Nadere informatie

Gespreksmodel Zicht op rollen

Gespreksmodel Zicht op rollen Gespreksmodel Zicht op rollen Onderdeel van toolkit Nieuw Participeren 1. Gespreksmodel Zicht op rollen Een model over het verwerven van gezamenlijk inzicht in de rollen en de bijdrage van medewerkers

Nadere informatie

Warme worst! Lesdoel. Koppeling kerndoel Natuur en techniek (kerndoel 45) Beginsituatie GROEP 7/8

Warme worst! Lesdoel. Koppeling kerndoel Natuur en techniek (kerndoel 45) Beginsituatie GROEP 7/8 Warme worst! De kinderen verwarmen een worstje door middel van de warmte van de zon. Met de gegeven materialen moeten de kinderen een zonneoventje bouwen waarbinnen het worstje zo warm mogelijk wordt.

Nadere informatie

We gaan het in deze les hebben over zorg dragen voor welbevinden en betrokkenheid van kinderen.

We gaan het in deze les hebben over zorg dragen voor welbevinden en betrokkenheid van kinderen. We gaan het in deze les hebben over zorg dragen voor welbevinden en betrokkenheid van kinderen. 1 In een eerste deel van de les gaan we het hebben over wat welbevinden en betrokkenheid nu juist is. Die

Nadere informatie

Spreken - Presenteren HV 1. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/52520

Spreken - Presenteren HV 1. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/52520 Spreken - Presenteren HV 1 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 21 July 2015 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/52520 Dit lesmateriaal is gemaakt

Nadere informatie

Codename Future professionaliseert jongeren aan de hand van hun maatschappelijke positie. >>> Belastingdienst

Codename Future professionaliseert jongeren aan de hand van hun maatschappelijke positie. >>> Belastingdienst Codename Future professionaliseert jongeren aan de hand van hun maatschappelijke positie >>> Belastingdienst voorbereiding Het doel van dit project Met het project de Belastingdienst willen we uw leerlingen:

Nadere informatie

Waar sta jij? (Uit: Kompas)

Waar sta jij? (Uit: Kompas) Waar sta jij? (Uit: Kompas) Dit is een discussieactiviteit over: de basisvoorwaarden van menselijke waardigheid, het respectievelijke belang van burgerlijke en politieke rechten en van sociale en economische

Nadere informatie

TRAINING interactievaardigheden BSO

TRAINING interactievaardigheden BSO TRAINING interactievaardigheden BSO Eerste bijeenkomst: Kinderen en hun ontwikkeling in de bso Leerdoelen van de eerste bijeenkomst: Duur van de bijeenkomst: De pedagogisch medewerkers weten grofweg welke

Nadere informatie

Methoden van het Wetenschappelijk Onderzoek: Deel II Vertaling pagina 83 97

Methoden van het Wetenschappelijk Onderzoek: Deel II Vertaling pagina 83 97 Wanneer gebruiken we kwalitatieve interviews? Kwalitatief interview = mogelijke methode om gegevens te verzamelen voor een reeks soorten van kwalitatief onderzoek Kwalitatief interview versus natuurlijk

Nadere informatie

Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar

Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar Overzicht Doelen Leerlingen vormen een beeld bij het onderzoek van de professor Leerlingen vergroten hun woordenschat door het leren van nieuwe vaktermen

Nadere informatie

Tip: plan van achter naar voor. Bepaal de datum en uur van je activiteit en plan zo verder naar voor. Methodieken Voorbereiding Brainstorm

Tip: plan van achter naar voor. Bepaal de datum en uur van je activiteit en plan zo verder naar voor. Methodieken Voorbereiding Brainstorm Methodieken Voorbereiding Brainstorm 1. Draaiboek- plan Welke activiteit je ook organiseert, maak een plan op hoe je de activiteit zal organiseren. Maak daarbij zeker ook een schets hoe de dag zal verlopen.

Nadere informatie

Trainershandleiding. Startbijeenkomst (regiebijeenkomst) Voorbereiding vóórafgaand aan de trainers dag

Trainershandleiding. Startbijeenkomst (regiebijeenkomst) Voorbereiding vóórafgaand aan de trainers dag Trainershandleiding Startbijeenkomst (regiebijeenkomst) Voorbereiding vóórafgaand aan de trainers dag Uitnodiging met projectbeschrijving is verzonden aan deelnemers Locatie is geregeld. Het moet een ruime,

Nadere informatie

CYCLUS 1 (JANUARI/FEBRUARI 2016)

CYCLUS 1 (JANUARI/FEBRUARI 2016) ALGEMENE INFORMATIECYCLUS PROGRAMMA CYCLUS 1 (JANUARI/FEBRUARI 2016) DEEL I: VORMING WEEKEND 1 VAN ZATERDAG 09/01/2016 OM 08u30 TOT ZONDAG 10/01/2016 OM 18u00 WEEKEND 2 VAN ZATERDAG 23/01/2016 OM 09u00

Nadere informatie

Games & Interactie 2015 1c Art, Media & Me Saskia Freeke Sonja van Vuuren Martin Lacet John Hennequin

Games & Interactie 2015 1c Art, Media & Me Saskia Freeke Sonja van Vuuren Martin Lacet John Hennequin Games & Interactie 2015 1c Art, Media & Me Saskia Freeke Sonja van Vuuren Martin Lacet John Hennequin 1. Intro 1 2. Wat is mijn selfie 2 3. Waarom mijn selfie 4 4. Evaluatie medestudenten 5 5. Bijlage

Nadere informatie

Persona s maken in het sociale domein

Persona s maken in het sociale domein Persona s maken in het sociale domein 10/8/2015 Else Boss vertelt - Waarom persona s maken in het sociale domein? - De stappen in het methode - De kracht van het methode - Wat kan je ermee? - Waar moet

Nadere informatie

Les 1: Bewustwording van verbondenheid

Les 1: Bewustwording van verbondenheid Les 1: Bewustwording van verbondenheid Het doel van deze eerste les is gericht op de bewustwording van verbondenheid. Het is erop gericht om de interesse van de kinderen op te wekken voor hun relaties

Nadere informatie

Heb je een vraag over Meet the Professor? Stuur ook dan even een bericht naar Eline.

Heb je een vraag over Meet the Professor? Stuur ook dan even een bericht naar Eline. Beste leerkracht, Leuk dat jouw klas meedoet aan Meet the Professor 2018! Op woensdag 28 maart 2018 komt tussen 11:00 12:00 uur een professor op bezoek bij jou in de klas. In deze gouden envelop vind je:

Nadere informatie

Van afvalberg tot afvaldal

Van afvalberg tot afvaldal Dag van de Aarde 3 de graad Van afvalberg tot afvaldal Doelstellingen Leerlingen kunnen doelgericht denken door na te denken over de (gewenste) eigenschappen van een gerecycleerd voorwerp. Leerlingen verzamelen

Nadere informatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie Leerkrachtinformatie (dubbele les) Lesduur: 2 x 50 minuten (klassikaal) Introductie van de activiteit 1. Deze klassikale les bestaat uit twee delen: Voorbereiding Uitvoering voorbereiding Lesduur: 50 minuten

Nadere informatie

3EEN INTERGENERATIONELE 3KLASSESSIE ORGANISEREN. Het bezoek van één uur van ouderen aan de klas. Om rekening mee te houden.

3EEN INTERGENERATIONELE 3KLASSESSIE ORGANISEREN. Het bezoek van één uur van ouderen aan de klas. Om rekening mee te houden. 3 Er kunnen intergenerationele banden worden opgebouwd door activiteiten te organiseren waarin leerlingen en ouderen in één ruimte kunnen leren en hun ervaringen kunnen uitwisselen. Het bezoek van één

Nadere informatie

Hieronder volgt een verslag van de ouderavond. Met vriendelijke groet, Team Daltonschool Corlaer

Hieronder volgt een verslag van de ouderavond. Met vriendelijke groet, Team Daltonschool Corlaer Geachte ouders/verzorgers, Op 10 mei j.l. is er een ouderavond geweest. We zijn heel blij met de opkomst en de bereidheid van ouders om met ons mee te denken over de voorbereiding van de leerlingen op

Nadere informatie

Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten

Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten Inleiding en werkwijze: De meeste ouderen vinden het leuk om samen met jongeren iets te doen. Op deze manier hebben

Nadere informatie

Lesideeën. Hedendaagse Propaganda Analyseren. uitgewerkt door

Lesideeën. Hedendaagse Propaganda Analyseren. uitgewerkt door Lesideeën uitgewerkt door Hedendaagse Propaganda Analyseren Activiteiten als aanvulling op de leerervaring bij het online Mind Over Media platform www.mindovermedia.be 1 Les 7 Verkiezingen en propaganda

Nadere informatie

TRAINING 1. Tijd: Onderwerp: Waarom Resultaat Werkvorm Materiaal

TRAINING 1. Tijd: Onderwerp: Waarom Resultaat Werkvorm Materiaal DRAAIBOEK TRAINING 1, 2,3,4,5 REALISTEN ROADMOVIE De prezi presentatie voor de trainingsbijeenkomsten vindt u via de onderstaande link. https://prezi.com/0txqqdqmauta/training-realisten-roadmovie-5-bijeenkomsten/

Nadere informatie

Leerdoel De leerlingen leren op een actieve wijze waarom de Gouden Eeuw zo belangrijk is geweest voor Nederland.

Leerdoel De leerlingen leren op een actieve wijze waarom de Gouden Eeuw zo belangrijk is geweest voor Nederland. Voorbereidende les bij de interactieve rondleiding Dagelijks leven in de Gouden Eeuw (groep 4-8) Geschiedenis Waarom is de Gouden Eeuw goud? Deze voorbereidende les hoort bij de interactieve rondleiding

Nadere informatie

2. Digitale interactieve cliënten systemen. Je hoeft geen titel te hebben om een goed leider te zijn Oefening Unpack your backpack

2. Digitale interactieve cliënten systemen. Je hoeft geen titel te hebben om een goed leider te zijn Oefening Unpack your backpack Aantal praktijkvoorbeelden uit de Internationale Planetree Conferentie 2012 1. De kracht van vrijwilligers 2. Digitale interactieve cliënten systemen 3. Een aantal bijzondere en praktische initiatieven.

Nadere informatie

Kettingreacties. Docentenhandleiding. Lesmateriaal 1-3 VMBO. Dit lesmateriaal is voor gebruik in de klas én in NEMO

Kettingreacties. Docentenhandleiding. Lesmateriaal 1-3 VMBO. Dit lesmateriaal is voor gebruik in de klas én in NEMO Kettingreacties Docentenhandleiding Lesmateriaal 1-3 VMBO Dit lesmateriaal is voor gebruik in de klas én in NEMO Informatie bij dit lesmateriaal NEMO en onderwijs NEMO heeft een uitgebreid gratis educatief

Nadere informatie

Handleiding Startwijzer

Handleiding Startwijzer Handleiding Startwijzer Aan de slag met de Startwijzer VO De Startwijzer VO is een digitale scan die in beeld brengt hoe startende leraren op school ingewerkt en begeleid worden en op welke onderdelen

Nadere informatie

Dieren deel 1 luisteren en noteren X Muziek noteren X Luisteren O Individueel X Duo 1. Inleiding: Oriëntatie: 3. Delen oefenen:

Dieren deel 1 luisteren en noteren X Muziek noteren X Luisteren O Individueel X Duo 1. Inleiding: Oriëntatie: 3. Delen oefenen: Dieren deel 1 luisteren en noteren Groep 3-6 Eindproduct Kinderen maken grafische notaties van muziek die over dieren gaat. Onderdeel O Zingen O Muziek maken X Muziek noteren X Luisteren O Bewegen Leerdoelen

Nadere informatie

RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het KLEUTERONDERWIJS

RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het KLEUTERONDERWIJS CONFERENTIE STEUNPUNT GOK: De lat hoog voor iedereen!, Leuven 18 september STROOM KRACHTIGE LEEROMGEVINGEN RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen

Nadere informatie

Mini-vormingen. Zorg voor werk 26 maart 2015

Mini-vormingen. Zorg voor werk 26 maart 2015 Mini-vormingen Zorg voor werk 26 maart 2015 Opwarmer: Stellingen Enkel door vorming te volgen kan een persoon deskundigheid en kennis opdoen. Vorming gebeurd best door een ervaren externe lesgever. Medewerkers

Nadere informatie

Doel. Spel. www.ihots.nl. Duur: - Groep - Individueel. Laat je inspireren door de voorbeeld vragen in deze spiekbrief.

Doel. Spel. www.ihots.nl. Duur: - Groep - Individueel. Laat je inspireren door de voorbeeld vragen in deze spiekbrief. www.ihots.nl Doel Laat je inspireren door de voorbeeld vragen in deze spiekbrief Spel Alle spellen Gebruik deze spiekbrief telkens wanneer je een spel start in de ihots app. Laat je inspireren door de

Nadere informatie

Creatief. brainstorm sessie draaiboek. Facilitators Gideon Swart Amy Brekelmans Marion Venmans Lisa van de Sande

Creatief. brainstorm sessie draaiboek. Facilitators Gideon Swart Amy Brekelmans Marion Venmans Lisa van de Sande Creatief brainstorm sessie draaiboek Facilitators Gideon Swart Amy Brekelmans Marion Venmans Lisa van de Sande Voorbereiding De voorbereiding van de workshop bestaat uit acht stappen 1. Formuleer een vraagstelling

Nadere informatie

Wij hebben de verschillende sponsormogelijkheden en de daarbij horende kosten voor u op een rijtje gezet.

Wij hebben de verschillende sponsormogelijkheden en de daarbij horende kosten voor u op een rijtje gezet. Sponsormogelijkheden Uw product of dienst onder de aandacht brengen bij talloze professionals uit de bibliotheeksector? Dat kan. Het Nationale Bibliotheekcongres biedt een programma met bevlogen sprekers

Nadere informatie

DUUR WAT HOE MATERIAAL

DUUR WAT HOE MATERIAAL DUUR WAT HOE MATERIAAL 0.00 5 min Intro begeleiders Introductie thema agressiehantering Doelen simulatiespel Toelichting rollen Introduceer jezelf en het spel Introductie begeleiders Nodig deelnemers uit

Nadere informatie

Combineer raak met beelden

Combineer raak met beelden Combineer raak met beelden De Nederlandse Opstand voor beeldslimme leerlingen Ronald Becx Inleiding/ Verantwoording: Het idee voor deze opdracht kreeg ik in de les toen we bezig waren met de Mystery van

Nadere informatie

Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub

Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub Leeftijd: 12-16 jaar Tijdsduur: 1 uur Doelen - De jongeren denken na over de betekenis van de muur tussen Israël en de Palestijnse gebieden in het dagelijks

Nadere informatie

Manifest voor de Rechten van het kind

Manifest voor de Rechten van het kind Manifest voor de Rechten van het kind Kinderen vormen de helft van de bevolking in ontwikkelde landen. Ongeveer 100 miljoen kinderen leven in de Europese Unie Het leven van kinderen in de hele wereld wordt

Nadere informatie

Trends analyseren en structureren

Trends analyseren en structureren Trends analyseren en structureren Lise Lybeert HANDLEIDING Postgraduaat Trendwatching Vak: Trendwatching basis Lector: Petra Couck Schooljaar: 2013-2014 Telefoon: (0032) 496 02 46 99 E-mail: Liselybeert@gmail.com

Nadere informatie

Pak de jas! Werkvorm: Spel. Materiaal: Dobbelsteen Zes gekleurde jasjes. Verloop:

Pak de jas! Werkvorm: Spel. Materiaal: Dobbelsteen Zes gekleurde jasjes. Verloop: Pak de jas! Spel Dobbelsteen Zes gekleurde jasjes De leerkracht gooit met de dobbelsteen. De leerlingen nemen om ter snelste dezelfde kleur jas als de kleur van de dobbelsteen. De leerlingen verwoorden

Nadere informatie

Lespakket over verantwoorde voeding voor mens, dier en milieu. Inleidend katern Groep 7 & 8

Lespakket over verantwoorde voeding voor mens, dier en milieu. Inleidend katern Groep 7 & 8 Lespakket over verantwoorde voeding voor mens, dier en milieu. Inleidend katern Groep 7 & 8 Voorwoord We willen het wel van de daken schreeuwen: alles wat we weten over verantwoorde en biologische voeding.

Nadere informatie

driehoeks- en vierkantsgetallen

driehoeks- en vierkantsgetallen Uitdager van de maand driehoeks- en vierkantsgetallen Rekenen Wiskunde, Groep 7 Algemeen Titel Driehoeks- en vierkantsgetallen Cognitieve doelen en vaardigheden voor excellente leerlingen Begrijpen wat

Nadere informatie

De stem van de patiënt in de ambulante chirurgie

De stem van de patiënt in de ambulante chirurgie De stem van de patiënt in de ambulante chirurgie Ilse Weeghmans Vlaams Patiëntenplatform vzw B.A.A.S. Congres 27 februari 2015 Neder-over-Heembeek Inhoud 1. Het Vlaams Patiëntenplatform vzw 2. Wat is een

Nadere informatie

WORKSHOP DOELGROEP. Lager Onderwijs 3 e graad. Secundair Onderwijs 1 e graad 2 e graad 3 e graad 4 e graad. Type ASO TSO BSO KSO

WORKSHOP DOELGROEP. Lager Onderwijs 3 e graad. Secundair Onderwijs 1 e graad 2 e graad 3 e graad 4 e graad. Type ASO TSO BSO KSO WORKSHOP NAAM ORGANISATIE TITEL WORKSHOP STUDIO GLOBO Aan Tafel! DOELGROEP Lager Onderwijs 3 e graad Secundair Onderwijs 1 e graad 2 e graad 3 e graad 4 e graad Type ASO TSO BSO KSO DBSO BuSO KORTE OMSCHRIJVING

Nadere informatie

Museumles Tureluurtje. Docentenhandleiding

Museumles Tureluurtje. Docentenhandleiding Museumles Tureluurtje Docentenhandleiding September 2014 Inhoud De museumles in het kort... 3 Voorbereiding in de klas... 3 In het museum... 3 Afsluiting in de klas... 3 De museumles uitgewerkt... 4 Introductieles

Nadere informatie

Organiseren van de Gezondheidszorg in International Perspectief. NVAG Nieuwjaarsbijeenkomst 22 januari 2015

Organiseren van de Gezondheidszorg in International Perspectief. NVAG Nieuwjaarsbijeenkomst 22 januari 2015 Organiseren van de Gezondheidszorg in International Perspectief NVAG Nieuwjaarsbijeenkomst 22 januari 2015 ! Kernbegrippen Deze Inleiding! Belangrijke thema s in internationale gezondheidszorg! Innovatie

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Wereldwijd zijn meer dan 3 miljard mensen afhankelijk van biomassa brandstoffen zoals hout en houtskool om in hun dagelijkse energie behoefte te voorzien. Het gebruik van deze

Nadere informatie

Presentatiekaart - folder

Presentatiekaart - folder Presentatiekaart - folder Je laat zien wat het antwoord is op de en hoe je eraan gekomen bent. Een folder geeft een korte uitleg van een probleem en wordt gebruikt om mensen in te lichten over bijvoorbeeld

Nadere informatie

Stap 1 Voorafgaand aan het bestuderen van een nieuw onderwerp vatten leerlingen in kleine groepjes samen wat ze al van het onderwerp weten.

Stap 1 Voorafgaand aan het bestuderen van een nieuw onderwerp vatten leerlingen in kleine groepjes samen wat ze al van het onderwerp weten. Werkvorm 1 Stap 1 Voorafgaand aan het bestuderen van een nieuw onderwerp vatten leerlingen in kleine groepjes samen wat ze al van het onderwerp weten. Stap 2 Vervolgens formuleren ze vragen over wat ze

Nadere informatie

4 SOCIAAL TECHNISCHE WETENSCHAPPEN

4 SOCIAAL TECHNISCHE WETENSCHAPPEN INSTAPBUNDEL NIEUWE LEERLING 4 SOCIAAL TECHNISCHE WETENSCHAPPEN Beste nieuwe leerling Vermits je vanuit een andere studierichting naar het 4 de jaar S.T.W.stroomt, zouden we graag uitleg geven over een

Nadere informatie

Belangen: Miljardenroulette

Belangen: Miljardenroulette Belangen: Miljardenroulette Korte omschrijving werkvorm In deze werkvorm vormen uw leerlingen in zes groepjes een aantal ministeries. Door middel van een dobbelspel loopt u zelf (als minister van Financiën)

Nadere informatie

Handleiding voorbereidende les bij Provinciespel. basisonderwijs. Versie 26 april 2018

Handleiding voorbereidende les bij Provinciespel. basisonderwijs. Versie 26 april 2018 Handleiding voorbereidende les bij Provinciespel basisonderwijs Versie 26 april 2018 1 INHOUD Inleiding... 2 Tijdsverloop... 2 Quiz: Waar gaat de provincie over?... 3 Filmpje Hoe werkt de provincie?...

Nadere informatie

1 People Do Change/IVA Onderwijs

1 People Do Change/IVA Onderwijs 1 People Do Change/IVA Onderwijs 2 People Do Change/IVA Onderwijs 3 People Do Change/IVA Onderwijs 1 Dit vergt minimaal 1 dagdeel van 4 klokuren. De werkwijze kan tot 10 teamleden door 1 facilitator worden

Nadere informatie

Sessieplan Ideeteams Dag 2 Innovatie driedaagse Gemeente Rotterdam

Sessieplan Ideeteams Dag 2 Innovatie driedaagse Gemeente Rotterdam Sessieplan Ideeteams Dag 2 Innovatie driedaagse Gemeente Rotterdam Wat: Dag 2 van de ideeteams die tijdens de Innovatie driedaagse aan de slag gaan bij de gemeente Rotterdam Doelen dag 1: Het bepalen van

Nadere informatie

www.arbocatalogusvvt.nl

www.arbocatalogusvvt.nl AdMova 2011 www.admova.nl Colofon Sturen op Werkdrukbalans en Energie Wat is? AdMova 2011 Erna van der Weerd, Ben van Hilst Sturen op Werkdrukbalans en Energie is een uitgave van de Stichting A+O VVT.

Nadere informatie

Hallo Wereld! Alle kinderen kunnen LEREN

Hallo Wereld! Alle kinderen kunnen LEREN Lessuggesties Les 1 - Kennismaken Doel De kinderen ervaren dat er verschillen zijn in de manier waarop andere kinderen onderwijs krijgen in landen over de hele wereld. Tijdsduur Kringgesprek 15 minuten

Nadere informatie

Introduceren thema Wereldgodsdiensten. het dagelijks leven. Startopdracht. Wereldgodsdiensten. Thema: Wereldgodsdiensten.

Introduceren thema Wereldgodsdiensten. het dagelijks leven. Startopdracht. Wereldgodsdiensten. Thema: Wereldgodsdiensten. Aardrijkskunde Wereldgodsdiensten Omschrijving van de opdracht: Introductie Thema: Wereldgodsdiensten Binnen dit thema staan de volgende hogere orde denkvragen centraal: 1. Wat zou er gebeuren als een

Nadere informatie

Draaiboek Workshop Merkbare vaardigheden

Draaiboek Workshop Merkbare vaardigheden Draaiboek Workshop Merkbare vaardigheden november 2017 Inleiding In het advies van platform onderwijs 2032 staat als één van de punten Niet alleen toetsen wat meetbaar is, ook wat merkbaar is. Als voorbeelden

Nadere informatie

Social media tools voor het onderwijs

Social media tools voor het onderwijs Social media tools voor het onderwijs Op deze pagina vindt u voorbeelden van sites en online tools die u met de kinderen kunt gebruiken in de mediaweek. Onderstaande tools en sites komen ook terug in het

Nadere informatie

Optische illusie en gezichtsbedrog

Optische illusie en gezichtsbedrog Start Hoe gaan het doen Wat gaan klaarleggen Betekenis of Hoe vergroten hun Wat is rol bij deze Optische illusie en gezichtsbedrog We denken met de leerlingen na over optische illusie en gezichtsbedrog.

Nadere informatie

Samen werken aan goede zorg

Samen werken aan goede zorg Nieuw kwaliteitskader verpleeghuiszorg Samen werken aan goede zorg Het is belangrijk dat bewoners van verpleeghuizen goede zorg ontvangen. In het nieuwe kwaliteitskader verpleeghuiszorg staat wat goede

Nadere informatie

Populair of populist?

Populair of populist? Populair of populist? Leeftijd: 12-16, 16+ Soort bijeenkomst: club, catechese Soort werkvorm: heel programma Thema: Leefwereld en ontwikkeling jeugd, Samenleven Tijdsduur: 1 uur en 55 min. Over vooroordelen,

Nadere informatie

Draaiboek voorbereidende bijeenkomst, startsituatie team in kaart brengen en traject uitwerken

Draaiboek voorbereidende bijeenkomst, startsituatie team in kaart brengen en traject uitwerken Draaiboek voorbereidende bijeenkomst, startsituatie team in kaart brengen en traject uitwerken Inhoud document Hulpmiddel om een bijeenkomst met het team te organiseren om de startsituatie van het team

Nadere informatie

1. INFOSESSIE MANAGEMENTTEAM

1. INFOSESSIE MANAGEMENTTEAM 1. INFOSESSIE MANAGEMENTTEAM (INFO) 1. INFOSESSIE MANAGEMENTTEAM (INFO) Deze infosessie is opgesteld voor het managementteam van een organisatie. De infosessie geeft de eerste informatie voor managers

Nadere informatie

Handleiding voorbereidende les bij Democracity. Basisonderwijs. Versie 22 mei Handleiding voorbereidende les bij Democracity

Handleiding voorbereidende les bij Democracity. Basisonderwijs. Versie 22 mei Handleiding voorbereidende les bij Democracity Basisonderwijs Versie 22 mei 2018 INHOUD Inleiding... 2 Tijdsverloop... 2 Quiz: Waar gaat de gemeente over?... 3 Filmpje Hoe werkt de gemeenteraad?... 6 Wie is de baas in de gemeente?... 7 Van probleem

Nadere informatie

VOORTRAJECT TAALBELEID

VOORTRAJECT TAALBELEID VOORTRAJECT TAALBELEID Interactieve werkvormen Sophie Stroobants Wie is wie? Dienst onderwijsondersteuning Mechelen Opdrachtgever van het traject Centrum voor Taal en Onderwijs (CTO) Inhoudelijk vormgever

Nadere informatie

over deze vragen praten. Laat de tweetallen hun antwoorden opschrijven. Sluit dit onderdeel plenair af: wie wil hier iets over zeggen?

over deze vragen praten. Laat de tweetallen hun antwoorden opschrijven. Sluit dit onderdeel plenair af: wie wil hier iets over zeggen? Omgaan met tijd Matrix Tijdmanagement (groepsactiviteit) Omgaan met tijd is een aansprekend thema voor veel vrouwelijke ondernemers. Het runnen van een eigen onderneming, zonder dat dit ten koste gaat

Nadere informatie

Al doende leren Een module voor trainers

Al doende leren Een module voor trainers Al doende leren Een module voor trainers Bijlagen: Powerpoint Een module voor trainers Handouts: Stappenplan internetgebruik (De Strategiekaart) Print van Powerpoint prestaties geld Parktijkopdrachten

Nadere informatie