TRAINING interactievaardigheden BSO

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TRAINING interactievaardigheden BSO"

Transcriptie

1 TRAINING interactievaardigheden BSO Eerste bijeenkomst: Kinderen en hun ontwikkeling in de bso Leerdoelen van de eerste bijeenkomst: Duur van de bijeenkomst: De pedagogisch medewerkers weten grofweg welke onderwerpen deze training aan bod komen. De pedagogisch medewerkers weten globaal wat de doelstelling van de bso zijn. De pedagogisch medewerkers weten hoe het activiteitenboek werkt. De pedagogisch medewerkers weten wat de ontwikkelingsgebieden zijn. De pedagogisch medewerkers weten wat de interactievaardigheden zijn. De pedagogisch medewerkers weten de algemene ontwikkelingen op het gebied van taalontwikkeling en cognitieve ontwikkeling en kunnen activiteiten op deze ontwikkelingsgebieden herkennen en inzetten. De pedagogisch medewerkers kennen de interactievaardigheid respect voor autonomie en praten en uitleggen en weten hoe ze die toe moeten passen. Deze bijeenkomst duurt 3 uur. De pedagogisch medewerkers lezen vooraf uit de handleiding Stukje over leeftijdsadequaat handelen Stukje over respect voor autonomie Stukje over praten en uitleggen Stukje over taalontwikkeling Stukje over cognitieve ontwikkeling Benodigdheden: Presentatie bijeenkomst 1 Hand-outs van de presentatie voor alle deelnemers Laptop, beamer en scherm Internet verbinding Flapover en stift Opdrachtkaartje B1 Casussen voor alle deelnemers Huiswerkopdracht voor alle

2 Voorbereiding: deelnemers Ontwikkelingsschema voor alle deelnemers Lees de theorie van deze bijeenkomst uit de handleiding door en check of je deze begrijpt. Indien nodig kan aanvullende informatie opgezocht worden. Bereid het inleidende gesprek voor. Bereid het bekijken van de website voor.

3 1: Opening en programma Doelen: De deelnemers kennen grofweg de inhoud van de training kennen programma van de dag Duur: 5 minuten Nodig: Overzicht training (dia1) De agenda (dia2) Werkvorm De trainer vertelt en doet een kort rondje langs de groep. Werkwijze De trainer heet iedereen kort welkom. vertelt kort waarom deze training gegeven wordt. vertelt kort uit hoeveel bijeenkomsten deze training bestaat en wat de thema s van die bijeenkomsten zijn (dia1). Indien nodig kan een voorstelrondje gehouwen worden. De trainer vertelt kort wat de onderwerpen voor vandaag zijn (dia2). De trainer checkt of de deelnemers de gevraagde theorie van tevoren gelezen hebben.

4 2. Inleidend gesprek Doelen: De deelnemers leren het doel van de bso beter kennen; weten globaal wat de ontwikkelingsgebieden en interactievaardigheden zijn; de verwachtingen van de training worden afgestemd op elkaar. Duur: Gesprek: 45 minuten Bekijken website activiteitenboek: 15 minuten Nodig: Presentatie dia 3 t/m dia 5 Flap-over + stiften Voorbereiding Check van tevoren zelf de bso doelstellingen om deze in te kunnen brengen in de discussie. Denk ook aan het waarom van de doelstellingen. Extra informatie Als kinderen naar school gaan krijgen ze te maken met de begrippen werktijd (schooltijd) en vrije tijd (na school of in vakanties). Vrije tijd is bedoeld voor ontspanning, eigen keuzes maken, initiatieven nemen en eigen interesses volgen. De invulling van de vrije tijd gebeurt met name door te spelen. Spelen is een belangrijke manier van leren. Voor hele jonge kinderen is dit de enige manier van leren, voor oudere kinderen blijft dit een belangrijke manier. Voor deze vorm van leren hebben ze met name in hun vrije tijd de tijd. Kinderen spelen met name omdat het leuk is. Daarnaast heeft het echter wel degelijk ook een ontwikkelende functie. Je hebt verschillende soorten spel zoals rollenspel, constructief spel en fantasiespel. In de derde bijeenkomst komen we hier nog op terug. Werkvorm Discussie, de trainer is gespreksleider. Werkwijze Schrijf op één flap-over 'doelstellingen bso' en op een andere 'onze rol'. Maak een rondje met de 4 discussievragen. Deze vragen staan op dia 3 en hieronder bij Discussievragen. Discussieer na dit rondje eerst samen over jullie doelstellingen met de bso en vul deze aan met de algemene doelstellingen van de instelling. Ga eventueel nog in op het verschil tussen de bso, school en thuis. Wat heb je op de bso wel wat je op school en thuis niet hebt? Waar zit als bso dus je sterke punten en kansen? Maak hier als trainer dan een kort verslag van voor de volgende keer en deel dit de volgende keer uit aan de deelnemers. Indien je de training aan je eigen team geeft kan dit overzicht gebruikt worden om bv. jaarlijks in het teamoverleg terug te laten komen. Ga vervolgens dieper in op de rol van de pedagogisch medewerker. Wat betekenen de doelstellingen voor hun rol? Wat hebben zij nodig om deze rol uit te voeren? Welke vaardigheden en kennis bezitten ze al voldoende en waar zouden ze nog wat meer van willen leren?

5 Maak zo vanuit wat de deelnemers belangrijk vinden een bruggetje naar de ontwikkelingsstimulering en de interactievaardigheden. Geef aan welke vormen er zijn. Deze zijn weergegeven op dia4 (interactievaardigheden) en dia5 (ontwikkelingsvormen). Leg heel kort uit wat er met de betreffende interactievaardigheden en ontwikkelingsvormen bedoeld wordt, in deze en de volgende bijeenkomsten wordt daar dieper op ingegaan. Discussievragen Ga ter inleiding de kring rond en laat iedereen antwoord geven op de volgende vragen: Waarom ben je bij de bso komen werken? Wat vind jij belangrijk op de bso? Hoe zie je jouw rol in de bso? Wat zijn de sterke punten van de bso ten opzichte van de thuissituatie? (dia3) Voer daarna samen een discussie over: Wat zijn de doelstellingen van onze bso Wat is onze rol daarbij Wat heb je daarvoor nodig? (denk aan vaardigheden en kennis) Ga na wat iedereen zou willen leren in deze bijeenkomsten. Wat vind je moeilijk en zou je graag willen leren tijdens deze bijeenkomsten? Afsluiting Maak ter afsluiting een rondje langs de groep met de vragen: 'Wat vind je moeilijk' 'Wat zou je graag willen leren tijdens deze bijeenkomsten?' 'Wat zijn je verwachtingen van deze training?' Aan de hand van de antwoorden kunnen indien nodig enkele onderwerpen meer benadrukt worden in de training en andere eventueel weggelaten.

6 3. Bekijken website Doelen: De deelnemers: leren de verschillende mogelijkheden van de website kennen Duur: Bekijken website activiteitenboek: 15 minuten Nodig: Presentatie dia 6 Internet verbinding Laptop, beamer en scherm Extra informatie Ter ondersteuning van de pedagogisch medewerkers en hun leidinggevenden is het activiteitenboek ontwikkeld. Hierin zijn verschillende activiteiten terug te vinden voor de BSO. In deze activiteiten is in de beschrijving ook een stukje opgenomen over de ontwikkelingsgebieden van de kinderen die je met die activiteit stimuleert. Daarnaast zijn aanwijzingen gegeven over hoe de pedagogisch medewerker zijn/haar interactievaardigheden in kan zetten ter ondersteuning. (extra informatie over 'Samenspel op de BSO' kun je vinden op de website, op de pagina 'Over ons') In deze training zijn verschillende huiswerkopdrachten opgenomen waarbij gebruik gemaakt wordt van dit activiteitenboek. Iedere bijeenkomst komen 1 of 2 ontwikkelingsgebieden terug aan de hand van het thema van die bijeenkomst. Daarnaast worden iedere bijeenkomst 1 of 2 nieuwe interactievaardigheden geïntroduceerd. In de latere bijeenkomsten wordt hier soms op teruggekomen. Voorbereiding Loop zelf de website door en kijk daarbij ook naar het doel van de website. Het gaat hierbij niet alleen om leuke activiteiten, maar ook dat de activiteiten goed ingezet worden. Aandachtsvelden hierbij zijn de interactievaardigheden van de pedagogisch medewerker en de ontwikkelingen van de kinderen. Werkvorm Discussie, de trainer is gespreksleider. Werkwijze Aan de hand van de website wordt het activiteitenboek uitgebreid bekeken. Aan de orde komen de opzet van het activiteitenboek, het doel hiervan en de werking van de website. Laat kort zien hoe je een activiteit in het activiteitenboek opzoekt die voldoet aan gestelde criteria (zoals bijvoorbeeld in de huiswerkopdracht).

7 4. Opdracht Doelen: De deelnemers : worden zich bewust van het effect van geen rekening houden met de autonomie van anderen. begrijpen wat respect voor autonomie betekent, zowel in theorie als in praktijk. Duur: 5 minuten spel 20 minuten nabespreken Nodig: Opdrachtkaartje B1 Eventueel een stopwatch of een horloge/ klok Theorie Zie de handleiding Werkvorm Spelvorm Aanvullend napraten en theorie uitleggen Werkwijze Als trainer neem je nu de rol van 'leider' aan. Als leider heb je de volgende opdracht: Zorg ervoor dat je groep zo snel mogelijk: Met zijn allen op een rijtje aan één kant van de ruimte gaat zitten. Een liedje in het hoofd neemt (allemaal dezelfde) Op de sokken op de stoelen gaat staan Het liedje met zijn allen zingen. De opdracht is daarbij te doen alsof het een groepje hoogbejaarde mensen is die doof en slecht ter been zijn. Dit mag je echter niet benoemen! De leider moet ze als dusdanig begeleiden, maar ze dit niet vertellen. (denk bijvoorbeeld aan heel hard praten, op een kinderlijke manier tegen de groep spreken, ongevraagd gaan helpen bij bv. de schoenen uit trekken enz.) Nabespreken Bespreekvragen: Hoe was het om deze opdracht uit te voeren? Hoe voelde je je door de wijze van benadering van de leider? Wat leer je uit deze oefening voor jouw benadering van de kinderen in je groep? Betrek in je gesprek de wijze waarop de groep reageerde. Mogelijke voorbeelden: Waren er bij die zich gingen gedragen zoals van hen verwacht werd? Zij reageerden dus niet op hun kunnen en konden zich niet goed verder ontwikkelen. Mogelijk dat een aantal giechelig werden en daardoor niet meer normaal mee konden en wilden doen. Hier heb je last van in de uitvoering van je opdracht. Doortrekkend naar de eigen praktijk: Indien je kinderen niet behandelt zoals bij hen past kunnen ze ook tegendraads worden en kan dit je activiteit tegenwerken.

8 Bevorderde de houding van de leider de opdracht? Leg de lijn naar kinderen die soms ook niet op hun werkelijke/op hun eigen niveau benaderd worden. Zij zullen zich daar niet prettig bij voelen en ook niet gestimuleerd worden in hun ontwikkeling. Laat kinderen dus zoveel mogelijk in hun waarde. Hoe doe je dat? Autonomie heeft te maken met de mate van zelfstandigheid van de kinderen. Dit kan per vaardigheid of ontwikkelingsgebied verschillen. Om te weten wat de kinderen kunnen moet je goed kijken en met ze praten. Weet wat ze kunnen, wat ze interesseert en waar ze mee bezig zijn, dan kan je je activiteiten daarop aan laten sluiten. Houd jezelf voor: Van iedereen kan ik wat leren, ook van kleuters! Check aan het eind van je nabespreking of iedereen de theorie uit de handleiding over respect voor autonomie begrepen heeft en verduidelijk deze indien nodig. Alternatieve werkwijze In plaats van zelf de rol van leider aan te nemen kan je er voor kiezen één van de deelnemers deze rol op zich te laten nemen. Neem deze persoon dan mee de gang op en leg duidelijk uit wat de bedoeling is en check of deze persoon het begrepen heeft: 'Behandel ze alsof ze bejaarden zijn, maar vertel dit niet!'geef eventueel voorbeelden waar ze aan kunnen denken. Aanvullende werkwijze Om respect voor autonomie duidelijk te maken kan het gebruik van een filmpje verhelderend werken. Zoek daarvoor een videofragment waarop een pedagogisch medewerker duidelijk respect voor autonomie laat zien en/of waarop een heel slecht voorbeeld te zien is. Praat hierover. Wat doet de betreffende persoon wel en niet goed? Film suggestie: filmpjes uit de NCKO kwaliteitsmonitor. Alternatieve oefening De activiteiten 26 (Teken je familie), 68 (Reisgids maken) en 116 (Huisje van klei) zijn geschikte activiteiten om hierbij te betrekken, omdat de kinderen hier keuzevrijheid geboden wordt met betrekking tot het wat en hoe. Dit kun je in een casus verwerken, maar ook bijvoorbeeld door in de tekst het benoemen van de interactievaardigheden weg te laten en de deelnemers te laten zeggen waar in de beschrijving van de activiteit sprake is van autonomie.

9 5. Pauze Pauze 15 minuten

10 6. Casus Doelen: De deelnemers : Herkennen de leeftijdsverschillen van kinderen Duur: 20 minuten Nodig: Casussen Flap-over en stift Theorie 'Leeftijds adequaat handelen' uit de handleiding Werkvorm Casus bespreken en bespreken van het onderwerp. Werkwijze Laat de deelnemers de casussen voor zichzelf lezen. Stel ze daarna de vraag hoe oud dat zij denken dat Vincent en Steven zijn. Waarom denken ze dat? Vincent is ongeveer 6 jaar oud Steven is ongeveer 10 jaar oud Benoem samen enkele belangrijke ontwikkelingsmijlpalen van de 3 leeftijdsgroepen 4-6 jaar, 7-9 jaar en jaar. Denk hierbij aan zelfstandigheid, abstract denken, samenspelen, enz.. Nabespreken Mogelijke bespreekvragen: Herken je de in de handleiding gebruikte leeftijdsscheiding? Waarom? Hoe kun je bij de verschillende leeftijdsgebieden aansluiten, wat vraagt dit van de pedagogisch medewerker? Afsluiting De kinderen worden naarmate dat ze ouder worden steeds zelfstandiger. Er zijn verschillende ontwikkelingsgebieden en op ieder ontwikkelingsgebied ontwikkelt het kind zich in eigen tempo. Hierna gaan we specifieker in op de verschillende ontwikkelingsgebieden.

11 7. Taalontwikkeling en cognitieve ontwikkeling / Praten en uitleg Doelen: De deelnemers Kunnen activiteiten aan laten sluiten bij de (naaste) ontwikkeling van het taalniveau en cognitief niveau van de kinderen. Kennen het belang van praten en uitleggen. Duur: 40 minuten Nodig: Flap-over en stiften Ontwikkelingsschema Extra informatie Goede activiteiten om de cognitieve ontwikkeling te stimuleren: experimenten, onderzoek opdrachten, (uit)zoekopdrachten (wat hoort bij..., wat is..., enz. ), puzzels, constructieve spellen. Voorbeelden van type activiteiten om de taalontwikkeling te stimuleren: lezen, voorlezen, praten over onderwerpen (waaronder ook napraten over activiteiten), schrijfactiviteiten, opzoekopdrachten, Veel andere activiteiten hebben vaak ook een talige kant. Werkvorm Bespreken van mogelijke activiteiten, waar moeten deze aan voldoen? Bespreken van de rol van de pedagogisch medewerker en de interactievaardigheid praten en uitleggen Inleiding Check of de deelnemers de tekst uit de handleiding hebben gelezen en begrepen. Ga in op dingen die ze niet hebben begrepen. Vertel dat de interactievaardigheid Praten en uitleggen belangrijk is voor deze twee ontwikkelingsgebieden. Op de vaardigheid 'uitleggen van een activiteit' wordt in de 3e bijeenkomst verder ingegaan. Hier gaat het om het aanbieden van een rijke taalomgeving. Door bijvoorbeeld samen over een onderwerp te praten en meer uitleg te geven, leren kinderen de verschillende woorden die bij dat onderwerp horen en (door jouw uitleg) ook meer over het onderwerp zelf. Thema's stimuleren ook taalontwikkeling. Bijvoorbeeld: In het thema bos (of kabouters die in een bos leven) leren ze spelenderwijs woorden die met een bos te maken hebben (taalontwikkeling), maar leren ze ook welke dieren er in het bos leven en wellicht iets over planten of paddenstoelen (cognitieve ontwikkeling). Werkwijze Maak een flap-over voor de cognitieve ontwikkeling en eentje voor de taalontwikkeling en verdeel deze in de drie leeftijdsgroepen 4-6 jaar, 7-9 jaar en jaar. Laat de groep ontwikkelingen noemen voor de verschillende leeftijdsgroepen op deze 2 ontwikkelingen. Een voorbeeld is in het ontwikkelingsschema opgenomen.

12 Bespreking Bespreekvragen: Wat betekenen deze ontwikkelingsgebieden voor de begeleiding van de leeftijdsgroepen? Wat voor activiteiten passen bij de taal ontwikkeling? Welke bij de cognitieve ontwikkeling? Welke activiteiten passen binnen onze BSO (denk ook aan de doelstellingen die samen besproken zijn). Wat is de rol van de pedagogisch medewerkers bij deze ontwikkeling? (denk hierbij aan rijk taalgebruik) Waarom is de interactievaardigheid praten en uitleggen zo belangrijk voor deze ontwikkelingen? Wat gebeurt er al aan taal- en cognitieve ontwikkeling? Welke genoemde type activiteiten vindt je lastig uit te voeren? Welke soort activiteiten kunnen meer verdiept worden? Wat doe je als je zelf niet zoveel over het onderwerp weet waar een kind naar vraagt of over verteld? Hoe kun je de interactievaardigheid praten en uitleggen bij deze ontwikkeling inzetten? Doe je dit al genoeg? Kan dit beter? Zo ja hoe?

13 8. Huiswerkopdracht Doelen: De deelnemers Oefenen het geleerde in praktijk Duur: 10 minuten Nodig: De huiswerkopdracht presentatie dia7 Werkvorm Uitleg opdracht en opgeven leesonderwerpen voor de volgende keer Werkwijze Deel de huiswerkopdracht uit. Leg uit wat de huiswerkopdracht inhoudt. Laat de groep tweetallen vormen. Laat ieder tweetal een vandaag besproken ontwikkelingsgebied nemen voor de eigen groep. Indien de bso-groep uit meerdere leeftijdsgroepen bestaat, laat ze dan ook voor een leeftijdsgroep kiezen. Zorg dat ieder een andere leeftijdsgroep neemt en bij voorkeur ook een ander ontwikkelingsgebied, zodat de activiteiten evenredig verdeeld zijn. Geef de onderwerpen 'sociale' en 'emotionele' ontwikkeling en 'sensitieve responsiviteit' op die ze uit de handleiding moeten lezen. Zijn er nog vragen? Huiswerkopdracht Zoek in het activiteitenboek een opdracht waarmee de taalontwikkeling of de cognitieve ontwikkeling gestimuleerd wordt voor jouw leeftijdsgroep. Laat één van het tweetal de activiteit uitvoeren, en de ander observeren. Let hierbij op de autonomie van het kind. Hoe kun je hier zoveel mogelijk rekening mee houden? Schrijf allebei na afloop (kan ook aan het eind van de dag of op een ander rustig moment, maar wel diezelfde dag!) kort op hoe je het vond gaan, waren er dingen die je opvielen? Wat kan de volgende keer beter? Hoe reageerden de kinderen? De observator schrijft tijdens het observeren al dingen op. Verdieping opdracht Laat de tweetallen beiden een opdracht uitvoeren en dus ook beiden een keer observeren indien de tijd dit toelaat. Verdieping opdracht Maak opnamen van de uitvoering van de opdracht. Deze opnamen kun je gebruiken bij de bespreking. Mogelijk dat er ook nog elementen inzitten ter voorbeeld bij bespreking van interactievaardigheden die later aan bod komen. Tips om video-opnamen te maken worden in het boek NCKO-kwaliteitsmonitor gegeven.

TRAINING interactievaardigheden BSO

TRAINING interactievaardigheden BSO TRAINING interactievaardigheden BSO Vierde bijeenkomst: Gebruik van de ruimte Leerdoelen van de vierde bijeenkomst: Duur van de bijeenkomst: De pedagogisch medewerkers weten wat voor materiaal ze tot hun

Nadere informatie

TRAINING interactievaardigheden BSO

TRAINING interactievaardigheden BSO TRAINING interactievaardigheden BSO Tweede bijeenkomst: Iedereen is anders Leerdoelen van de tweede bijeenkomst: Duur van de bijeenkomst: De pedagogisch medewerkers kunnen op individuele behoeften inspelen

Nadere informatie

Workshop samen talenten benutten

Workshop samen talenten benutten Workshop samen talenten benutten Doelgroep: organisaties die met vrijwilligers met een beperking willen werken Doel: kennis en vaardigheden overdracht voor het werken met mensen met een beperking Bijeenkomst

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Moeilijke kindervragen

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Moeilijke kindervragen DOELSTELLINGEN De ouders hebben ervaren dat hun kind niet het enige is dat moeilijke vragen stelt en dat zij elkaar kunnen ondersteunen in de omgang hiermee. De ouders kunnen met hun kind in gesprek gaan

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Grenzen stellen Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Grenzen stellen Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar DOELSTELLINGEN Ouders zijn zich bewust van de grenzen die zij stellen als het gaat om vakantie, relaties, alcohol/drugs en geloof. Ouders bespreken welke grenzen hun kinderen opzoeken rondom deze thema

Nadere informatie

Training. Vergaderen

Training. Vergaderen Training Vergaderen Halide Temel 1-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Opdracht Luciferspel 6 Theorie 7 Opdracht - Vergaderen 12

Nadere informatie

Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub

Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub Leeftijd: 12-16 jaar Tijdsduur: 1 uur Doelen - De jongeren denken na over de betekenis van de muur tussen Israël en de Palestijnse gebieden in het dagelijks

Nadere informatie

Interactievaardigheden in de Kinderopvang

Interactievaardigheden in de Kinderopvang Interactievaardigheden in de Kinderopvang Toelichtende tekst bij PowerPoint pedagogisch kader training Voorleescoördinator In 2012 is een landelijke meting uitgevoerd door het Nederlands Consortium Kinderopvang

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen.

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen. Bijlage 11 Voorbeeld informatie VHT: Bouwstenen voor geslaagd contact Informatie Video - hometraining Belangrijke begrippen initiatieven herkennen volgen ontvangstbevestiging beurt verdelen leidinggeven

Nadere informatie

Voorbeeldprogramma startbijeenkomst

Voorbeeldprogramma startbijeenkomst BIJLAGE 3 Voorbeeldprogramma startbijeenkomst Inleiding De startbijeenkomst vindt plaats vooraf aan iedere activiteit, ook wanneer jongeren al vaker mee hebben gedaan met M25. Natuurlijk kun je variëren

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 1. Boeven in beeld Les 1. Boeven in beeld Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les De les begint met een klassikaal

Nadere informatie

5 pedagogisch medewerkers

5 pedagogisch medewerkers 5 pedagogisch medewerkers In dit hoofdstuk gaan we in op de pedagogisch medewerker. Zij heeft grote invloed op het welzijn en de ontwikkeling van kinderen in de opvang. Door individuele interactie met

Nadere informatie

TRAINING interactievaardigheden BSO

TRAINING interactievaardigheden BSO TRAINING interactievaardigheden BSO Derde bijeenkomst: Spel en spelontwikkeling Leerdoelen van de derde bijeenkomst: Duur van de bijeenkomst: De pedagogisch medewerkers worden zich bewust van de verschillende

Nadere informatie

Draaiboek voor een gastles

Draaiboek voor een gastles Draaiboek voor een gastles Dit draaiboek geeft jou als voorlichter van UNICEF Nederland een handvat om gastlessen te geven op scholen. Kinderen, klassen, groepen en scholen - elke gastles is anders. Een

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar DOELSTELLINGEN Ouders zijn zich ervan bewust dat je altijd en overal communiceert Ouders wisselen ervaringen met elkaar uit over hoe de communicatie met hun pubers verloopt Ouders verwerven meer inzicht

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Rouw en verlies Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 8-12 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Rouw en verlies Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 8-12 jaar DOELSTELLINGEN De deelnemers worden zich bewust van hun eigen omgang met rouw en verlies en de rol die hun geloof of levensoriëntatie hierbij heeft. De deelnemers weten dat ieder op een eigen manier rouwt

Nadere informatie

Wie ben jij? HANDLEIDING

Wie ben jij? HANDLEIDING HANDLEIDING Wie ben jij? Korte omschrijving lesactiviteit Iedereen legt vijf vingers op tafel. Om de beurt vertel je iets over jezelf, waarvan je denkt dat het uniek is. Als het inderdaad uniek is, dan

Nadere informatie

Fotolink: alleen voor ouders, sorry

Fotolink: alleen voor ouders, sorry Vanuit de trein met het uitzicht op. de laptop, onderweg naar een bijeenkomst over hoe kan het ook anders de veranderingen in de kinderopvang schrijven wij voor jullie deze nieuwsbrief Veel leesplezier

Nadere informatie

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier in meervoud. - Gebruik je hoofdletters op een

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

China Pagina 1. - Wie nodig jij uit voor een Chinese maaltijd? -

China Pagina 1. - Wie nodig jij uit voor een Chinese maaltijd? - China Pagina 1 Colofon Uitnodiging voor maaltijd in Chinees Les voor groep 6-8 150-180 minuten Handvaardigheid Let op! In deze les opzet werken leerlingen in tweetallen, en maken samen 1 werkstuk, maar

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

Uitleg Werkwijzers Bovenbouw Dit zijn de beschrijvingen van alle presentaties die je moet doen en het werkstuk dat je maakt.

Uitleg Werkwijzers Bovenbouw Dit zijn de beschrijvingen van alle presentaties die je moet doen en het werkstuk dat je maakt. Uitleg Werkwijzers Bovenbouw Dit zijn de beschrijvingen van alle presentaties die je moet doen en het werkstuk dat je maakt. Om het overzichtelijk te maken, hebben we onder elk onderdeel een afvinklijstje

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

Inhoudelijke beschrijving Vversterk Basistraining per module

Inhoudelijke beschrijving Vversterk Basistraining per module Inhoudelijke beschrijving Vversterk Basistraining per module Module 1 De Nederlandse VVE-programma s en de Taallijn VVE Hoe ontwikkelen kinderen zich. ontwikkelingsgebieden. kerndoelen, tussendoelen, leerlijnen.

Nadere informatie

TRAINING 1. Tijd: Onderwerp: Waarom Resultaat Werkvorm Materiaal

TRAINING 1. Tijd: Onderwerp: Waarom Resultaat Werkvorm Materiaal DRAAIBOEK TRAINING 1, 2,3,4,5 REALISTEN ROADMOVIE De prezi presentatie voor de trainingsbijeenkomsten vindt u via de onderstaande link. https://prezi.com/0txqqdqmauta/training-realisten-roadmovie-5-bijeenkomsten/

Nadere informatie

Training Netwerken Forum 12-5-2014

Training Netwerken Forum 12-5-2014 Training Netwerken Forum 12-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Inleiding 6 Opdracht Je eigen netwerk 7 Theorie 8 Opdracht In gesprek

Nadere informatie

Luisteren en samenvatten

Luisteren en samenvatten Luisteren en samenvatten Goede communicatie, het voeren van een goed gesprek valt of staat met luisteren. Vaak denk je: Dat doe ik van nature. Maar schijn bedriegt: luisteren is meer dan horen. Vaak luister

Nadere informatie

Mijn computer is leuk

Mijn computer is leuk Handleiding Mijn computer is leuk Ouders praten samen over computers, kinderen en opvoeding Pharos, 2014 Marjolijn van Leeuwen INHOUDSOPGAVE Inleiding blz. 3 De themabijeenkomst blz. 5 Thema 1, oefeningen

Nadere informatie

Trainershandleiding. Startbijeenkomst (regiebijeenkomst) Voorbereiding vóórafgaand aan de trainers dag

Trainershandleiding. Startbijeenkomst (regiebijeenkomst) Voorbereiding vóórafgaand aan de trainers dag Trainershandleiding Startbijeenkomst (regiebijeenkomst) Voorbereiding vóórafgaand aan de trainers dag Uitnodiging met projectbeschrijving is verzonden aan deelnemers Locatie is geregeld. Het moet een ruime,

Nadere informatie

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Inleiding De checklist Gesprek voeren 2F is ontwikkeld voor leerlingen die een gesprek moeten kunnen voeren op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht hoe de

Nadere informatie

Nederlands Consortium Kinderopvang Onderzoek (NCKO)

Nederlands Consortium Kinderopvang Onderzoek (NCKO) Nederlands Consortium Kinderopvang Onderzoek (NCKO) dr. Ruben Fukkink dr. Mirjam Gevers Deynoot-Schaub drs. Katrien Helmerhorst workshops ABVAKABO FNV 7 oktober 2009 STRUCTURELE KENMERKEN PROCESKWALITEIT

Nadere informatie

TOOLBOX TOOLBOX. Betekenisvol Contact AAN DE SLAG MET DE. Draaiboek voor twee trainingsbijeenkomsten

TOOLBOX TOOLBOX. Betekenisvol Contact AAN DE SLAG MET DE. Draaiboek voor twee trainingsbijeenkomsten AAN DE SLAG MET DE TOOLBOX Betekenisvol Contact Draaiboek voor twee trainingsbijeenkomsten TOOLBOX Ideeën voor betekenisvol contact tussen ouderen met dementie en familie of vrijwilligers Inleiding Voor

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Spel en sociaal spel in ontwikkelingsperspectief. Masterclass Simeacongres, Lunteren Lilian van der Bolt

Spel en sociaal spel in ontwikkelingsperspectief. Masterclass Simeacongres, Lunteren Lilian van der Bolt Spel en sociaal spel in ontwikkelingsperspectief Masterclass Simeacongres, Lunteren 7-4-2017 Lilian van der Bolt Kennismaking Programma Opvattingen rondom Spel en ontwikkeling Het belang van spel Spelontwikkeling

Nadere informatie

? Hier heb ik een vraag bij.?? Dit snap ik niet.! Dit valt me op! N Dit is nieuw voor me.

? Hier heb ik een vraag bij.?? Dit snap ik niet.! Dit valt me op! N Dit is nieuw voor me. 1. Kijk naar de titel en de tussenkopjes van de tekst. Kijk ook naar het plaatje. Waar gaat de tekst over? 2. Tijdens deze les let je extra op moeilijke woorden in de tekst. Kies of je opdracht 1 met hulp

Nadere informatie

D R A A I B O E K W O R K S H O P :

D R A A I B O E K W O R K S H O P : D R A A I B O E K W O R K S H O P : K L A N T G E R I C H T W E R K E N B I J. Programma Samen voor de klant 3 O U T L I N E Opdracht vóór de eerste sessie: Neem een positief voorbeeld van klantgerichtheid

Nadere informatie

Al doende leren Een module voor trainers

Al doende leren Een module voor trainers Al doende leren Een module voor trainers Bijlagen: Powerpoint Een module voor trainers Handouts: Stappenplan internetgebruik (De Strategiekaart) Print van Powerpoint prestaties geld Parktijkopdrachten

Nadere informatie

Onderhandelen en afspraken maken

Onderhandelen en afspraken maken OPDRACHTFORMULIER Onderhandelen en afspraken maken Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent.

Nadere informatie

Trainershandleiding Brugklas Bikkels. Inkijkexemplaar

Trainershandleiding Brugklas Bikkels. Inkijkexemplaar Trainershandleiding Brugklas Bikkels versie 2014 Inhoudsopgave Introductie Organiseer je training Praktische tips De werkmap Powerpoint presentatie Ouderbrieven Draaiboek Bijeenkomst 1 Bijeenkomst 2 Bijeenkomst

Nadere informatie

Seizoen 2012-2013 THEMA TRAININGSOPBOUW

Seizoen 2012-2013 THEMA TRAININGSOPBOUW Seizoen 2012-2013 THEMA TRAININGSOPBOUW Training geven Zo wordt naar ons gekeken: De kenner De overdrachtskunstenaar De pedagoog De vertrouwensman De vader-moeder figuur De normbepaler De analist Het voorbeeld!!

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen. Introductiefase bij de eerste les:

Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen. Introductiefase bij de eerste les: Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen "Welkom,." Introductiefase bij de eerste les: 1. "Vandaag gaan we weer een tekst lezen. Daarbij gaan we een nieuwe strategie leren. Deze strategie

Nadere informatie

Kinderen Ontwikkelen en Leren 201-2012. Bijeenkomst 11: ontwikkeling

Kinderen Ontwikkelen en Leren 201-2012. Bijeenkomst 11: ontwikkeling Kinderen Ontwikkelen en Leren 201-2012 Bijeenkomst 11: ontwikkeling Terugblik bijeenkomst 10 Presentatie ontwikkelingsgebieden Indeling ontwikkelingsgebieden Casus: stel je probleemverklaring op. Bijeenkomst

Nadere informatie

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport Sanne Gielen Inleiding Starten met een nieuwe sport is voor iedereen spannend; Hoe zal de training eruit zien? Zal de coach aardig zijn? Heb ik een klik met mijn teamgenoten? Kán ik het eigenlijk wel?

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Opa, wie is God? Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 0-8 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Opa, wie is God? Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 0-8 jaar DOELSTELLINGEN Grootouders wisselen ervaringen uit over geloofsopvoeding en kleinkinderen. Grootouders helpen elkaar op weg met tips en adviezen over geloofsopvoeding en kleinkinderen. Grootouders zijn

Nadere informatie

Werkwijzer Verslagkring:

Werkwijzer Verslagkring: Werkwijzer Verslagkring: 1. Je maakt een tweetal. 2. Met zijn tweeën kies je een onderwerp, waarin jullie je willen verdiepen en waarover jullie meer willen weten. 3. Samen ga je op zoek naar informatie

Nadere informatie

Pedagogiek op maat helpt co nc n re c et Deelsessie 12

Pedagogiek op maat helpt co nc n re c et Deelsessie 12 Pedagogiek op maat helpt concreet Deelsessie 12 Voorstellen Ank Greijmans José Reijntjens Carolien Hamer Warme Professional Brede concensus dtht dat het opvoeden van jonge kinderen in de kinderopvang een

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

DEEL TWEE: OPDRACHTEN

DEEL TWEE: OPDRACHTEN DEEL TWEE: OPDRACHTEN WAARDEN- VERKENNING DUUR: 20 MINUTEN 2.1 WAARDENVERKENNING Om een beeld te krijgen van de ideeën van WAT? de deelnemers over belangrijke thema s rond arbeidsparticipatie begin je

Nadere informatie

Luisteren. Bij deze hand-out hoort ook een presentatie document om te gebruiken in de klas. U kunt het hier downloaden.

Luisteren. Bij deze hand-out hoort ook een presentatie document om te gebruiken in de klas. U kunt het hier downloaden. Luisteren Bij deze hand-out hoort ook een presentatie document om te gebruiken in de klas. U kunt het hier downloaden. Voor meer informatie Vida Niazian Karakteroloog, HeartMath Resilient Educator 06 215

Nadere informatie

Oudercursus: Mijn kind op het voortgezet onderwijs, wat nu? Docenten handleiding. Programma Oudercursus VO. Bijeenkomst 1

Oudercursus: Mijn kind op het voortgezet onderwijs, wat nu? Docenten handleiding. Programma Oudercursus VO. Bijeenkomst 1 Oudercursus: Mijn kind op het voortgezet onderwijs, wat nu? Docenten handleiding Programma Oudercursus VO Bijeenkomst 1 - Naar het VO, wat verandert er allemaal voor kind en ouder? - Wederzijdse verwachtingen

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

Gastlessen voor studenten 3 e leerjaar PW 3 en 4 Docentenhandleiding. kwaliteit

Gastlessen voor studenten 3 e leerjaar PW 3 en 4 Docentenhandleiding. kwaliteit Gastlessen voor studenten 3 e leerjaar PW 3 en 4 Docentenhandleiding kwaliteit Gastles kwaliteit- Docentenhandleiding Lesduur 2 x 45 minuten.de genoemde tijden zijn richtlijnen. Een onderdeel kan iets

Nadere informatie

Tijd: 8:30. Klas: 3HVc 9:10. Beginsituatie Leerlingen hebben week hiervoor toets seksualiteit gehad (zie paper 1)

Tijd: 8:30. Klas: 3HVc 9:10. Beginsituatie Leerlingen hebben week hiervoor toets seksualiteit gehad (zie paper 1) Lesplan les 1 Seksualiteit: Grenzen en Wensen Tijd: 8:30 Klas: 3HVc Aantal lln: 15 Introductie van de lessenserie: grenzen en wensen Beginsituatie Leerlingen hebben week hiervoor toets seksualiteit gehad

Nadere informatie

DUUR WAT HOE MATERIAAL

DUUR WAT HOE MATERIAAL DUUR WAT HOE MATERIAAL 0.00 5 min Intro begeleiders Introductie thema agressiehantering Doelen simulatiespel Toelichting rollen Introduceer jezelf en het spel Introductie begeleiders Nodig deelnemers uit

Nadere informatie

HEB JE HUISWERK VANDAAG?

HEB JE HUISWERK VANDAAG? BLAD 1 HEB JE HUISWERK VANDAAG? Je kind moet thuis werken voor school. In de agenda kan je kijken wat je kind moet doen. Wat moet je doen? 1 Maak oefening 1 op blad 2: Wat doet je kind na de school? 2

Nadere informatie

LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES

LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES Inhoud In de introductieles gaat u met de leerlingen aan de slag met het thema duurzaam en eerlijk eten. Samen met de leerlingen bekijkt u drie filmpjes die uitleggen

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur 1 Les één Welkom bij deze e-cursus waarin we je zullen laten zien hoe jij groter kunt worden en je problemen kleiner! Zijn er

Nadere informatie

voor Maatschappelijk Werkers en Ouderconsulenten

voor Maatschappelijk Werkers en Ouderconsulenten voor Maatschappelijk Werkers en Ouderconsulenten Maatschappelijk werkers en ouderconsulenten kunnen aan de hand van TOLK praten met je kind!: Ouders bewust maken van het belang van veel praten. Ouders

Nadere informatie

Lesbrief bij Mijn broer is een boef van Netty van Kaathoven voor groep 7 en 8

Lesbrief bij Mijn broer is een boef van Netty van Kaathoven voor groep 7 en 8 Lesbrief bij Mijn broer is een boef van Netty van Kaathoven voor groep 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage: opdrachtenblad Thema s

Nadere informatie

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis Les 10: Hoe zeg ik nee Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten het verschil tussen prettige en onprettige situaties en kunnen deze herkennen. Kinderen weten dat ze onprettige aanrakingen mogen weigeren.

Nadere informatie

Help! Verzuim voorkomen

Help! Verzuim voorkomen TIP: dit is een interactieve pdf. de inhoudsopgave en het menu onder aan de pagina s zijn clickable. Help! Verzuim voorkomen Een leidraad voor werkoverleg met medewerkers over verzuim Deze publicatie is

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Presentaties: presenteer jezelf met PowerPoint

Presentaties: presenteer jezelf met PowerPoint Werkblad 13C Presentaties: presenteer jezelf met PowerPoint Leerjaar 1 Presentaties maken Presentaties algemeen Stappenplan: wat gaan we deze week doen? Praten over presentaties en presenteren Een PowerPoint-presentatie

Nadere informatie

Leerlingen ervaren de manier waarop in de Europese Unie vergaderd wordt en hoe de verschillende bestuurslagen zich tot elkaar verhouden.

Leerlingen ervaren de manier waarop in de Europese Unie vergaderd wordt en hoe de verschillende bestuurslagen zich tot elkaar verhouden. ROLLENSPEL: EUROPESE BESLUITVORMING KORTE OMSCHRIJVING WERKVORM De leerlingen gaan in verschillende groepjes de route van Europese besluitvorming naspelen. Ze gaan met elkaar in debat en moeten lobbyen.

Nadere informatie

Natuur, Buiten Activiteit:

Natuur, Buiten Activiteit: Natuur, Buiten Activiteit: Doelgroep: middenbouw (groep 4, 5 en 6) Doel van de activiteit: - De kinderen worden bewust van de herfst en zijn veranderingen. - De kinderen leren over de onderdelen van bladeren

Nadere informatie

Let s talk about sex Eerste hulp bij seksuele voorlichting

Let s talk about sex Eerste hulp bij seksuele voorlichting Let s talk about sex Eerste hulp bij seksuele voorlichting Normen en waarden De spelleider wijst iemand aan die een casus voorlegt waarin seksuele voorlichting is gegeven aan een cliënt. Bespreek in tweetallen

Nadere informatie

Leerstraf TACt Individueel. Informatie voor jongeren

Leerstraf TACt Individueel. Informatie voor jongeren Leerstraf TACt Individueel Informatie voor jongeren Je gaat de leerstraf TACt Individueel volgen. Deze brochure legt uit wat de leerstraf is en wat we van jou verwachten. Inhoud 4 > Wat lees je in deze

Nadere informatie

Professionaliseren van de didactische aanpak van het informatievaardighedenonderwijs

Professionaliseren van de didactische aanpak van het informatievaardighedenonderwijs Professionaliseren van de didactische aanpak van het informatievaardighedenonderwijs Angelique van het Kaar Risbo Erasmus Universiteit Rotterdam 7 november 2012 Overzicht onderwerpen Training Didactische

Nadere informatie

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze?

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Korte omschrijving workshop In deze workshop ontdekken de deelnemers

Nadere informatie

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vandaag gaan we weer een tekst lezen. Daarbij gaan we een nieuwe strategie leren. Deze strategie heet vragen stellen. We gaan

Nadere informatie

Bijlage Stoere Schildpadden

Bijlage Stoere Schildpadden Bijlage Stoere Schildpadden Deze bijlage hoort bij de beschrijving van de interventie Stoere Schildpadden, zoals die is opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies. Meer informatie: www.nji.nl/jeugdinterventies

Nadere informatie

Kinderen Ontwikkelen en Leren 2012-2013. Bijeenkomst 10: ontwikkeling

Kinderen Ontwikkelen en Leren 2012-2013. Bijeenkomst 10: ontwikkeling Kinderen Ontwikkelen en Leren 2012-2013 Bijeenkomst 10: ontwikkeling Bijeenkomst 9 Terugblik Cognitieve ontwikkeling: Vermunt leerstijlen Probleem oplossen Lereniseenmakkie.nl Bijeenkomst 9 opdrachten

Nadere informatie

Opzet en uitvoering. Inhoudsopgave. 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3. 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4. 3 Stap voor Stap...5. 4 Technische kant...

Opzet en uitvoering. Inhoudsopgave. 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3. 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4. 3 Stap voor Stap...5. 4 Technische kant... Inhoudsopgave 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4 3 Stap voor Stap...5 4 Technische kant....7 5 Werkblad Mijn Digi-tale...9 6 Werkblad Mijn storyboard 10 Digi-Tales Opzet en

Nadere informatie

3. Wat betekent dat voor de manier waarop lesgegeven zou moeten worden in de - voor jou - moeilijke vakken?

3. Wat betekent dat voor de manier waarop lesgegeven zou moeten worden in de - voor jou - moeilijke vakken? Werkblad: 1. Wat is je leerstijl? Om uit te vinden welke van de vier leerstijlen het meest lijkt op jouw leerstijl, kun je dit simpele testje doen. Stel je eens voor dat je zojuist een nieuwe apparaat

Nadere informatie

Training. Interactieve vaardigheden

Training. Interactieve vaardigheden Training Interactieve vaardigheden Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur(s): Anne Haselberg Eindredactie: Jo-Anne Schaaf Titel: Interactieve vaardigheden

Nadere informatie

Lesvoorbereiding Leef! Sociaal-emotionele vaardigheden klas 3-4

Lesvoorbereiding Leef! Sociaal-emotionele vaardigheden klas 3-4 Lesvoorbereiding Leef! Sociaal-emotionele vaardigheden klas 3-4 Hoofdstuk Vaardigheid: Leerdoel: 1 Geluk Weten wat geluk is en dit kunnen omschrijven De leerling kan: zijn definitie van geluk geven; feiten

Nadere informatie

Werkvormen beroepenkaarten

Werkvormen beroepenkaarten Werkvormen beroepenkaarten Tessa Boff Tonella Werkvorm 1: De beroepenkaarten om te onderzoeken wat je leuk vindt Doel: Naast dat de beroepenkaarten een beroep op de kaart hebben, staat er ook een foto

Nadere informatie

LEZINGEN EN WORKSHOPS OPVOEDEN

LEZINGEN EN WORKSHOPS OPVOEDEN LEZINGEN EN WORKSHOPS OPVOEDEN GGD Kennemerland geeft diverse bijeenkomsten voor ouders. Over opvoeding, gezondheid en gedrag bij kinderen. Deze bijeenkomsten kunnen als school, peuterspeelzaal of kinderdagverblijf

Nadere informatie

LESSUGGESTIES BIJ DE BOEKENKIST COMING OF AGE - praktijkonderwijs

LESSUGGESTIES BIJ DE BOEKENKIST COMING OF AGE - praktijkonderwijs LESSUGGESTIES BIJ DE BOEKENKIST COMING OF AGE - praktijkonderwijs Inhoud Handleiding docent... 2 Meet & Greet de boeken!... 4 TOP 3... 5 Opdrachtblad vragenspel... 6 Kopieerblad vragenkaartjes spel...

Nadere informatie

Workshop Tweede Kamerverkiezingen

Workshop Tweede Kamerverkiezingen Workshop Tweede Kamerverkiezingen Korte omschrijving workshop In deze workshop leren de deelnemers wat de Tweede Kamer doet, hoe ze moeten stemmen en op welke partijen ze kunnen stemmen. De workshop bestaat

Nadere informatie

Werkinstructie. Spelotheek. voor pedagogisch medewerkers

Werkinstructie. Spelotheek. voor pedagogisch medewerkers Werkinstructie Spelotheek voor pedagogisch medewerkers Inleiding Bij SKRS zijn we in het bezit van veel mooi speelmateriaal voor de kinderen. Door het opzetten van een spelotheek kunnen we het binnen-

Nadere informatie

Geloofsopvoeding 3. Leeftijd: Soort bijeenkomst: Soort werkvorm: Thema: 3e bijeenkomst - Communiceren met je kind

Geloofsopvoeding 3. Leeftijd: Soort bijeenkomst: Soort werkvorm: Thema: 3e bijeenkomst - Communiceren met je kind Geloofsopvoeding 3 Leeftijd: Soort bijeenkomst: Soort werkvorm: Thema: 3e bijeenkomst - Communiceren met je kind Doel: Je gaat aan de slag met verschillende manieren om met je kind te communiceren. Het

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

? Hier heb ik een vraag bij.?? Dit snap ik niet.! Dit valt me op! N Dit is nieuw voor me.

? Hier heb ik een vraag bij.?? Dit snap ik niet.! Dit valt me op! N Dit is nieuw voor me. Zonder hulp: onduidelijkheden ophelderen 1. Lees de tekst actief. Schrijf de volgende tekens in de kantlijn bij de tekst om te laten zien dat je actief leest. X Dit klopt niet met wat ik al wist/dacht.

Nadere informatie

LESBESCHRIJVINGSFORMULIER

LESBESCHRIJVINGSFORMULIER LESBESCHRIJVINGSFORMULIER Beroepstaak 1 Omgaan met kinderen in een leersituatie Stageschool Plaats Stagementor Stagegroep Aantal kinderen Gegevens Stageschool Datum Naam student Groep Vakgebied Gegevens

Nadere informatie

Les 1 Kikker en de Vreemdeling

Les 1 Kikker en de Vreemdeling Les 1 Kikker en de Vreemdeling Benodigdheden: - Kikker en de Vreemdeling voorleesboek - Kaartje met groene en rode stip - Rode en groene kaartjes Algemene beschrijving: Deze les is een inleiding op de

Nadere informatie

LESBRIEF NR 2 OPDRACHT 1 ANDERS? VOOR GROEP 7 + 8 +

LESBRIEF NR 2 OPDRACHT 1 ANDERS? VOOR GROEP 7 + 8 + LESBRIEF NR 2 VOOR GROEP 7 + 8 + GROEP 7 + 8 DOWNLOAD DEZE LESBRIEF OOK OP SAMSAM.NET SAMSAM MIDDEN IN DE WERELD De wheelie van Robert uit Zambia ANDERS? NOU EN! Een slangenbeet veranderde Christabels

Nadere informatie

Seksualiteit: Grenzen en Wensen

Seksualiteit: Grenzen en Wensen IJBURGCOLLEGE.NL Seksualiteit: Grenzen en Wensen Leerlingen handleiding Michiel Kroon Lieve leerling, Het is belangrijk om op een open en goede manier over seks te kunnen praten. De lessenserie die in

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

Dwerggras 30, Rotterdam. 1. Schrijf tijdens het kijken dingen op die jou belangrijk lijken. Je hebt dit later nodig.

Dwerggras 30, Rotterdam. 1. Schrijf tijdens het kijken dingen op die jou belangrijk lijken. Je hebt dit later nodig. Les 1: Een Wikitekst schrijven Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Bekijk met de klas het Jeugdjournaalfilmpje over koningin Beatrix op www.nieuwsbegrip.nl 1. Schrijf tijdens het

Nadere informatie

Benodigdheden: Thuiswerkblad, voor kind en ouder(s) (afhankelijk van niveau meer of minder hulp van ouders hierbij) Kringopstelling

Benodigdheden: Thuiswerkblad, voor kind en ouder(s) (afhankelijk van niveau meer of minder hulp van ouders hierbij) Kringopstelling Titel van deze les: De piekerparkeerplaats Uitdaging: Overtuigingen (attributiestijlen) Denkwolk onderwerp: Piekeren (blz. 21) Vakgebied(en): Psycho-educatie, sociaal emotionele ontwikkeling Doelgroep

Nadere informatie

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Zonder dat we het door hebben worden we steeds asocialer. Dit

Nadere informatie

Brochure Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven 2014

Brochure Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven 2014 Brochure Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven 2014 Hét spel om kinderopvangteams met plezier de belangrijkste pedagogische vaardigheden te laten inoefenen www.bewustekinderopvang.nl & www.interactiespel.nl

Nadere informatie