TRAINING interactievaardigheden BSO

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TRAINING interactievaardigheden BSO"

Transcriptie

1 TRAINING interactievaardigheden BSO Vierde bijeenkomst: Gebruik van de ruimte Leerdoelen van de vierde bijeenkomst: Duur van de bijeenkomst: De pedagogisch medewerkers weten wat voor materiaal ze tot hun beschikking hebben Pedagogische medewerkers weten hoe ze materiaal in kunnen zetten. Pedagogisch medewerkers kunnen omgaan met de (wettelijke) veiligheidseisen. Pedagogisch medewerkers kennen de motorische en creatieve ontwikkeling. Deze bijeenkomst duurt 3 uur. De pedagogisch medewerkers lezen vooraf: Stukje uit de handleiding over Inrichting en gebruik van de ruimte Stukje uit de handleiding over Adequaat spel- en ontwikkelingsmateriaal Stukje uit de handleiding over structureren en grenzen stellen Stukje uit de handleiding over motorische ontwikkeling en creatieve ontwikkeling Benodigdheden: Presentatie bijeenkomst 4 Laptop, beamer en scherm Hand-outs voor alle deelnemers Flapover en stiften Schrijfpapier voor alle deelnemers Pennen Ontwikkelingsschema Stellingen Vellen papier A3 en A4. Potloden, kleurpotloden, gekleurd papier, scharen, plakband, gummen, liniaal. Voorbereiding: Lees de theorie van deze bijeenkomst uit de handleiding door en check of je deze begrijpt. Indien nodig kan aanvullende informatie

2 opgezocht worden. Bereid het afsluitende gesprek voor. Bereid de plattegrond van opdracht 7 voor.

3 1: Opening en programma Doelen: De deelnemers kennen programma van de dag Duur: 5 minuten Nodig: De agenda (dia1) De trainer vertelt werkwijze De trainer heet iedereen kort welkom. De trainer checkt of iedereen de teksten uit de handleiding voor vandaag gelezen heeft. De trainer vertelt kort wat de onderwerpen voor vandaag zijn (dia 1).

4 2: Huiswerkopdracht bespreken Doelen: De deelnemers krijgen feedback op hun opdracht Duur: 15 minuten Nodig: De bespreekpunten huiswerkopdracht in (dia 2) Huiswerkopdracht van vorige bijeenkomst Bespreken en elkaar feedback geven. Bespreking Herhaal heel kort de stof van vorige week en bespreek de huiswerkopdrachten. Hierbij gaat het om van elkaar te leren. Zorg daarom voor een open sfeer, het is nooit erg om fouten te maken, daar kun je van leren. Mogelijke bespreekpunten Mogelijke bespreekpunten: De trainer vraagt of iedereen de huiswerkopdracht gemaakt heeft. Hoe vond je de opdracht? Hoe ging het observeren? Wat heb je gezien? Hoe ging de meespeel-opdracht? Wat ging er goed? Wat vond je moeilijk? Waar liepen je tegen aan, en wat viel op? (De deelnemers kunnen de gemaakte verslagen gebruiken als geheugensteun). Waar moet je een volgende keer op letten?

5 3. Motorische ontwikkeling Doelen: De deelnemers Worden zich bewust van de kenmerken van motorische ontwikkeling Duur: 5 minuten inleiding 10 minuten in tweetallen 10 minuten plenair Nodig: schrijfpapier pennen flap-over schema In tweetallen opschrijven van ontwikkelingen op motorisch gebied Verzinnen van passende activiteiten, waar moeten deze aan voldoen? Inleiding Check of de deelnemers de tekst uit de handleiding hebben gelezen en begrepen. Ga kort in op dingen die ze niet hebben begrepen. Werkwijze Laat de groep in tweetallen ontwikkelingen en mijlpalen opschrijven voor de verschillende leeftijdsgroepen op de motorische ontwikkeling en geschikte activiteiten voor de verschillende leeftijdsgroepen. Maak hierbij eventueel gebruik van de handleiding. Maak een flap-over voor de motorische ontwikkeling. Bespreek de ontwikkelingen daarna met de hele groep en schrijf de ontwikkelingen op de flap-over. Een voorbeeld van de mijlpalen is in het 'schema ontwikkelingsgebieden' opgenomen. Bespreek vervolgens onderstaande bespreekvragen. Tip: Gevolgen voor materiaal en ruimtegebruik kun je op een flap-over opschrijven. Deze kun je voor de tekenopdracht later gebruiken. Bespreking Bespreekvragen: Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de begeleiding van de verschillende leeftijdsgroepen? Wat betekent dit voor onze groep? Wat voor soort activiteiten stimuleert de motorische ontwikkeling? Welke activiteiten passen binnen onze BSO (denk ook aan de uitgangspunten die de vorige keer besproken zijn). Wat voor materialen kunnen goed gebruikt worden voor de stimulering van de motorische ontwikkeling? Wat betekent dit voor de ruimte?

6 Wat doen we nu al met motorische ontwikkeling? Welke genoemde activiteiten vind je lastig uit te voeren? Welke (soort) activiteiten of welke ontwikkeling kunnen meer verdiept worden? Hoe doe je dit?

7 4. Veiligheid Doelen: De deelnemers Worden zich bewust van de gevaren en komen samen met voor hen acceptabele risico s Duur: 20 minuten Nodig: Stellingen (dia 3 t/m 7) Discussie aan de hand van stellingen Werkwijze Bespreek aan de hand van onderstaande stellingen samen de mogelijke gevaren op een bso. Wat kan wel en wat kan niet. Inleiding Check of de deelnemers de tekst uit de handleiding hebben gelezen en begrepen. Ga in op dingen die ze niet hebben begrepen. Bespreking Stellingen (dia 3 t/m 7): In bomen klimmen mag niet. o o o o o Waar let je op bij het klimmen? Stel je algemene regels voor het klimmen of pas je ze aan op de doelgroep/ het kind? Wat zijn de voorwaarden dat er wel geklommen mag worden? Wat kun je doen om een kind zo min mogelijk te remmen en het toch veilig te houden? Wat vraagt dat van de pedagogisch medewerker? Timmeren met echte hamers en spijkers moet kunnen. o Waarom kan het wel of niet? o Hoe kan je wel timmeren? Welke randvoorwaarden heb je daarbij nodig? o Wat voor gereedschappen kun je hier nog meer bij gebruiken? Een hele open ruimte is prettig, dan kan ik iedereen goed in de gaten houden. o In een ruimte moet je je ook veilig en geborgen voelen. Een snoezelhoek bijvoorbeeld is niet voor niets een beetje afgesloten. o Verborgen hoekjes maken dat kinderen iets te ontdekken hebben. Een ruimte moet veilig zijn, maar kinderen ook zo min mogelijk belemmeren en juist stimuleren in hun ontwikkeling.

8 Kinderen moeten zelf pannenkoeken kunnen bakken. o Wat kunnen kinderen in de verschillende leeftijdsgroepen al zelf? o Met welke gevaren krijg je te maken bij koken? o Hoe kun je deze ondervangen zonder de kinderen te belemmeren? Kinderen mogen niet alleen naar buiten o Waarom mag het niet? o Hoe kan je regelen dat het wel kan? Hoe spelen de interactievaardigheden zoals we deze in de training hebben gezien een rol? o Leg duidelijk uit wat wel en niet mag (praten en uitleggen en structureren en grenzen stellen) o Kunnen ze samenspelen? (begeleiden interacties van kinderen) o Respect voor autonomie: geef kinderen de ruimte om zelfstandig een ruimte te verkennen en onder minder toezicht ook goed te functioneren. Tip: Vul deze stellingen aan met eigen stellingen met voor jullie belangrijke onderwerpen. Zorg daarbij voor prikkelende stellingen. Als iedereen het er mee eens is krijg je geen discussie. Tip Een goed boek om eens door te nemen op dit gebied is In Wat mag? Wat kan? Dilemma s bij het spelen van Marianne Valck (Elsevier Gezondheidszorg, Amsterdam 2010) worden diverse grenzen van wat wel of niet kan nader bekeken. Waarom kan het niet en hoe kan het wel?

9 5. Pauze Pauze 15 minuten

10 6: Creatieve ontwikkeling Doelen Deelnemers leren De creatieve ontwikkeling kennen Duur 10 minuten Nodig Flap-over ontwikkelingsmijlpalen creatieve ontwikkeling (dia 8 t/m 10) Bespreken Werkwijze Check of ze de theorie uit de handleiding hebben gelezen en of hier nog vragen over zijn. Laat de ontwikkelingsmijlpalen van de creatieve ontwikkeling zien (dia 8 t/m 10) en loop ze samen even door. Vraag dan of er nog aanvullingen zijn. Welke eisen stelt de creatieve ontwikkeling aan de ruimte? Wat voor soort materialen heb je daarvoor nodig? Tip: Gebruik ook hierbij eventueel een flap-over om de belangrijkste punten op te schrijven, deze kunnen voor de tekenopdracht gebruikt worden.

11 7: Ruimtegebruik Doelen De ruimte kunnen aanpassen aan het thema Weten wat ze met materiaal kunnen doen Duur 55 minuten Nodig Plattegrond zie voorbereiding Vellen papier A3 en A4. Potloden, kleurpotloden, gekleurd papier, scharen, plakband, gummen, liniaal. Groot ontwerp van de eigen bso maken Voorbereiding Neem een groot vel (A0 of een rol behangpapier waarbij je 2 of 3 stroken naast elkaar plakt, afhankelijk van de grootte van de BSO) of een groot stuk karton. Maak hierop de plattegrond van de BSO. Neem als maatgeving: 1 meter in werkelijkheid is 10 cm op de plattegrond. Geef hierop alle vaste elementen van de ruimte aan (de zaken die echt niet verplaatst kunnen worden, hierbij uitgaande dat kasten verschoven kunnen worden). Tip: Indien de groep bestaat uit pedagogisch medewerkers van meerdere bso locaties kun je verschillende keuzes maken: Kies één bestaande locatie. Laat de deelnemers een eigen ontwerp maken van de eigen ruimte. Zorg dan dat het wel kleinschalig blijft of geef een specifieke opdracht mee, zodat het binnen de tijd te doen is. Indien per locatie meerdere deelnemers zijn kun je de groep per locatie verdelen. Zorg ook hierbij weer dat de opdracht te doen is door de opdracht wat kleiner en/of minder bewerkelijk te maken. Inleiding Bespreek kort waar een ruimte aan moet voldoen. Welke activiteiten moeten er in gedaan kunnen worden? Schrijf deze op een flap-over. Denk hierbij aan gezamenlijk eten/drinken, rusthoekjes, huiswerk, actief spel, veiligheidseisen, zijn er nog eisen vanuit de GGD? Neem hierbij ook de ideeën mee van de voorgaande opdrachten uit deze bijeenkomst over creatieve en motorische ontwikkeling. Werkwijze Laat de pedagogisch medewerkers samen de ruimte indelen naar hun idee. Ze kunnen een hoek op een apart vel papier uitwerken en deze op de plattegrond leggen. Zo kun je eventueel ook verschillende ideeën uitwerken. Help ze bij de maatgeving van 1 meter = 10 centimeter. Alle papieren bij elkaar vullen de gehele ruimte. Ga hierbij verder dan Dit is de knutselhoek. Geef ook aan hoe je die knutselhoek wil inrichten, met welke materialen, om hem zo optimaal mogelijk te kunnen gebruiken. Dit kun je eventueel ook apart opschrijven.

12 De pedagogisch medewerkers kunnen in tweetallen werken, maar ook ieder een eigen hoek voor hun rekening nemen. Overleg eerst welke hoek waar komt en hoe groot iedere hoek ongeveer moet worden, de hoeken moeten op elkaar kunnen aansluiten. De opdracht kan op twee manieren worden ingestoken: Een ideale ruimte creëren waarbij ze geen rekening hoeven te houden met de bestaande materialen. Een meer reële ruimte creëren, waarbij ze rekening moeten houden met de bestaande materialen (denk aan tafels en stoelen die er momenteel al zijn). Deze tweede oplossing geeft voor de korte termijn de meeste handvatten ter verbetering van de ruime. Schrijf daarbij wel de knelpunten op. Misschien dat er toch een andere oplossing gekozen kan worden met slechts enkele nieuwe materialen. Afsluiting Denk bij de uitvoering aan de tijd. Geef bijvoorbeeld 10 en 5 minuten van tevoren aan hoeveel tijd ze nog hebben en laat ze bedenken wat ze nog willen doen in die tijd.

13 8: Structureren en grenzen stellen Doelen Deelnemers weten: hoe ze grenzen moeten stellen en vasthouden. Duur 5 minuten inleiding 10 minuten zelf een casus verzinnen 10 minuten plenair Nodig Schrijfmateriaal Dia Structureren en grenzen stellen (dia 8) Casusbespreking van eigen casus Inleiding Om de veiligheid te garanderen is de interactievaardigheid structureren en grenzen stellen een belangrijke vaardigheid. Check of iedereen het stukje uit de handleiding heeft gelezen en of er nog vragen zijn. Werkwijze Het lastige van structureren en grenzen stellen is: Hoe zorg je dat de kinderen daadwerkelijk doen wat je zegt? Ga in tweetallen uit elkaar. Verzin samen een casus van een kind dat niet doet wat je zegt. Denk bijvoorbeeld aan een kind of een situatie uit je eigen groep. Bedenk ook samen een aanpak die zou kunnen werken. Bespreek de casussen vervolgens plenair. Laat het eerste tweetal een casus voorlezen. Laat de anderen dan een aanpak verzinnen en bespreek vervolgens de aanpak van het tweetal. Ga daarna door naar het volgende tweetal. Indien de groep groter is dan 6 personen maak dan twee groepen waarin het plenair besproken wordt, zodat per groep maximaal 3 casussen besproken worden. Ook kun je 3 casussen uit kiezen die plenair besproken worden, mede afhankelijk van de tijd die je hebt.

14 9: Afsluiting Doelen Afsluiting van de training Duur 10 minuten Nodig Opzet hoe nu verder (zie onder kopje voorbereiding). Afsluiting (dia 9) Vertellen en nabespreken Voorbereiding Bereid zelf voor hoe deze training vervolgd gaat worden. Vragen daarbij kunnen zijn: Welke onderwerpen wil je in de teambesprekingen terug laten komen en hoe vaak? Hoe wil je de individuele pedagogisch medewerkers verder coachen? Wat verwacht je van je team? Welke vragen wil je met je team bespreken? Welke (concrete) afspraken wil je met je team maken? Werkwijze In de afsluiting sluit je de training af. Daarin bespreek je de punten die je voorbereid hebt. Onderwerpen om daarin te bespreken: Vragenrondje: wat vond je van de training op deze wijze in het eigen team? Hoe nu verder. Dit verschilt per groep, gebruik hier je voorbereiding. Vragen die aan de orde kunnen komen zijn: Welke onderdelen laat je in volgende team overleggen terug komen. Hoe vaak komen die terug? Worden er nog individuele trajecten ingezet? Is het een idee om maatjes samen te stellen? Zijn er vanuit de groep nog ideeën om hier mee verder te gaan? Wat zien zij graag terug komen? Hebben zij behoefte om onderwerpen verder uit te diepen? Afsluiting, vat hierin kort de gemaakte afspraken samen en sluit positief af.

15 Alternatieve opdracht: Programma-ideeën Doelen De deelnemers maken kennis met het brainstormmodel 'Spinnenweb' Duur 15 minuten Nodig Flap-over Samen brainstormen met het spinnenwebmodel Achtergrondinformatie Met deze opdracht leren de deelnemers hoe ze programma-ideeën op kunnen doen, maar ook wat er allemaal bij een programma komt kijken en waar je rekening mee moet houden. Inleiding Om over een themaweek, een programma-invulling of ander onderwerp te brainstormen, zijn verschillende brainstorm methoden te gebruiken. Een voorbeeld daarvan is de spinnenwebmethode. Deze methode kun je gebruiken om individueel te brainstormen, maar voor de leukste resultaten moet deze methode in een groep(je) gebruikt worden. Werkwijze Schrijf het woord 'programma' op een flap. Zet daarom heen woorden die bij de deelnemers opkomen rond dat thema en zet daartussen lijntjes. Roept dat nieuwe woord ook weer nieuwe ideeën op, dan schijf je die rondom dat woord. Schrijf alles op, ook al lijkt het in eerste instantie niet nuttig, want van het één komt het ander. Doe dit ongeveer 5 tot 10 minuten. Kijk daarna of je er samen een lijn in kunt ontdekken. Omcirkel de voor jullie belangrijke elementen voor een programma en/ of groepeer ze naar onderwerp, bijvoorbeeld een opsomming van belangrijke kenmerken van een programma en een opsomming van mogelijke thema s (met eventueel alvast wat ideeën daarbij). Alternatief Indien er binnenkort een themaweek aan komt kan ook dit thema als uitgangspunt genomen worden om daaromheen als oefening het spinnenwebmodel maken.

16 Voorbeeld spinnenwebmodel: Actief Piraten kerst Rustig Activiteit Programma Thema Lente Tijdsduur programma Knutselen Creatief Schilderen Welke leeftijd? Hoeveel kinderen?

TRAINING interactievaardigheden BSO

TRAINING interactievaardigheden BSO TRAINING interactievaardigheden BSO Eerste bijeenkomst: Kinderen en hun ontwikkeling in de bso Leerdoelen van de eerste bijeenkomst: Duur van de bijeenkomst: De pedagogisch medewerkers weten grofweg welke

Nadere informatie

Training. Vergaderen

Training. Vergaderen Training Vergaderen Halide Temel 1-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Opdracht Luciferspel 6 Theorie 7 Opdracht - Vergaderen 12

Nadere informatie

TRAINING interactievaardigheden BSO

TRAINING interactievaardigheden BSO TRAINING interactievaardigheden BSO Tweede bijeenkomst: Iedereen is anders Leerdoelen van de tweede bijeenkomst: Duur van de bijeenkomst: De pedagogisch medewerkers kunnen op individuele behoeften inspelen

Nadere informatie

Sterker naar het mbo. Docentenhandleiding. Januari 2018 Spirit4you.

Sterker naar het mbo. Docentenhandleiding. Januari 2018 Spirit4you. Sterker naar het mbo Docentenhandleiding Januari 2018 Spirit4you www.bekijkjetoekomstnu.nl Inhoudsopgave Deel 1 Algemene informatie 3 Aanleiding 3 Vaardigheden oefenen 3 Voor wie? 3 Bij welk vak? 3 Algemene

Nadere informatie

Workshop samen talenten benutten

Workshop samen talenten benutten Workshop samen talenten benutten Doelgroep: organisaties die met vrijwilligers met een beperking willen werken Doel: kennis en vaardigheden overdracht voor het werken met mensen met een beperking Bijeenkomst

Nadere informatie

China Pagina 1. - Wie nodig jij uit voor een Chinese maaltijd? -

China Pagina 1. - Wie nodig jij uit voor een Chinese maaltijd? - China Pagina 1 Colofon Uitnodiging voor maaltijd in Chinees Les voor groep 6-8 150-180 minuten Handvaardigheid Let op! In deze les opzet werken leerlingen in tweetallen, en maken samen 1 werkstuk, maar

Nadere informatie

TOOLBOX TOOLBOX. Betekenisvol Contact AAN DE SLAG MET DE. Draaiboek voor twee trainingsbijeenkomsten

TOOLBOX TOOLBOX. Betekenisvol Contact AAN DE SLAG MET DE. Draaiboek voor twee trainingsbijeenkomsten AAN DE SLAG MET DE TOOLBOX Betekenisvol Contact Draaiboek voor twee trainingsbijeenkomsten TOOLBOX Ideeën voor betekenisvol contact tussen ouderen met dementie en familie of vrijwilligers Inleiding Voor

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

DUUR WAT HOE MATERIAAL

DUUR WAT HOE MATERIAAL DUUR WAT HOE MATERIAAL 0.00 5 min Intro begeleiders Introductie thema agressiehantering Doelen simulatiespel Toelichting rollen Introduceer jezelf en het spel Introductie begeleiders Nodig deelnemers uit

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar DOELSTELLINGEN Ouders zijn zich ervan bewust dat je altijd en overal communiceert Ouders wisselen ervaringen met elkaar uit over hoe de communicatie met hun pubers verloopt Ouders verwerven meer inzicht

Nadere informatie

DOCENTHANDLEIDING BIJ ONDERWIJSPROGRAMMA

DOCENTHANDLEIDING BIJ ONDERWIJSPROGRAMMA DOCENTHANDEIDING BIJ ONDERWIJSPROGRAA Bijeenkomst Naam: Dag 1 intro ocatie/opstelling: Hotel De Witte Raaf, Noordwijk Hoofdzaal: Tuinzaal Subzaal: Kruidenkamer Opstelling: U-vorm Aantal deelnemers: 14

Nadere informatie

Scheldwoorden inventariseren, werkvorm, filmpje en gesprek en uitbeelden, filmpje en gesprek en werkvorm, stellingen, handvaardigheidswerk

Scheldwoorden inventariseren, werkvorm, filmpje en gesprek en uitbeelden, filmpje en gesprek en werkvorm, stellingen, handvaardigheidswerk Verliefd, en dan... Leeftijd: 12-16 Soort bijeenkomst: club, catechese Soort werkvorm: heel programma Thema: Liefde, Seksualiteit Tijdsduur: 1 uur 40 min. Scheldwoorden inventariseren, werkvorm, filmpje

Nadere informatie

TRAINING interactievaardigheden BSO

TRAINING interactievaardigheden BSO TRAINING interactievaardigheden BSO Derde bijeenkomst: Spel en spelontwikkeling Leerdoelen van de derde bijeenkomst: Duur van de bijeenkomst: De pedagogisch medewerkers worden zich bewust van de verschillende

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Hoeveel kost het schoolreisje? Groep 5 rekenen 1

Hoeveel kost het schoolreisje? Groep 5 rekenen 1 Hoeveel kost het schoolreisje? Groep 5 rekenen 1 De leerlingen gaan in groepjes aan de slag om uit te rekenen hoeveel een schoolreisje kost. Ze gebruiken hierbij een computer om prijzen op te kunnen zoeken

Nadere informatie

Kindervergadering Zo gaat het bij ons!

Kindervergadering Zo gaat het bij ons! Pedagogisch kader kindercentra 4 13 jaar Kindervergadering Zo gaat het bij ons! Introductie voor de groepsleiding Is kinderinspraak belangrijk? Denken vanuit de groep is logisch en praktisch, maar toch

Nadere informatie

Voorbereiding op de studiekeuzecheck 1. Lees aandachtig het meegezonden artikel. 2. Maak hiervan een samenvatting van 10 regels. 3.

Voorbereiding op de studiekeuzecheck 1. Lees aandachtig het meegezonden artikel. 2. Maak hiervan een samenvatting van 10 regels. 3. Welkom Voorbereiding op de studiekeuzecheck 1. Lees aandachtig het meegezonden artikel. 2. Maak hiervan een samenvatting van 10 regels. 3. Onderstreep de woorden waarvan je de betekenis niet weet en zoek

Nadere informatie

Workshop Tweede Kamerverkiezingen

Workshop Tweede Kamerverkiezingen Workshop Tweede Kamerverkiezingen Korte omschrijving workshop In deze workshop leren de deelnemers wat de Tweede Kamer doet, hoe ze moeten stemmen en op welke partijen ze kunnen stemmen. De workshop bestaat

Nadere informatie

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Zonder dat we het door hebben worden we steeds asocialer. Dit

Nadere informatie

De spel- en werkvormen in dit document komen uit mijn nieuwe boek dat in het voorjaar van 2018 verschijnt.

De spel- en werkvormen in dit document komen uit mijn nieuwe boek dat in het voorjaar van 2018 verschijnt. Peize, 19 december 2017 Beste lezer, De spel- en werkvormen in dit document komen uit mijn nieuwe boek dat in het voorjaar van 2018 verschijnt. Deze spel- en werkvormen zijn een decembercadeau. Ik wens

Nadere informatie

Doel en resultaat WPOplus training

Doel en resultaat WPOplus training Doel en resultaat WPOplus training Effect: Werknemers vergroten zichtbaar de vaardigheden goed werknemerschap en daardoor kunnen ze doorstromen in hun loopbaan Resultaat: Deelnemers in staat stellen WPO

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Moeilijke kindervragen

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Moeilijke kindervragen DOELSTELLINGEN De ouders hebben ervaren dat hun kind niet het enige is dat moeilijke vragen stelt en dat zij elkaar kunnen ondersteunen in de omgang hiermee. De ouders kunnen met hun kind in gesprek gaan

Nadere informatie

Muziekinstrument. Introductie klassikaal, uitvoering in teams van 3-4 leerlingen

Muziekinstrument. Introductie klassikaal, uitvoering in teams van 3-4 leerlingen Casus Muziekinstrument De BZT-show organiseert de grote XXL muziekwedstrijd, waarbij leerlingen mee kunnen doen met hun eigen fantasieinstrument. In deze casus wordt stap voor stap uitgelegd hoe leerlingen

Nadere informatie

Trainershandleiding. Startbijeenkomst (regiebijeenkomst) Voorbereiding vóórafgaand aan de trainers dag

Trainershandleiding. Startbijeenkomst (regiebijeenkomst) Voorbereiding vóórafgaand aan de trainers dag Trainershandleiding Startbijeenkomst (regiebijeenkomst) Voorbereiding vóórafgaand aan de trainers dag Uitnodiging met projectbeschrijving is verzonden aan deelnemers Locatie is geregeld. Het moet een ruime,

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Grenzen stellen Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Grenzen stellen Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar DOELSTELLINGEN Ouders zijn zich bewust van de grenzen die zij stellen als het gaat om vakantie, relaties, alcohol/drugs en geloof. Ouders bespreken welke grenzen hun kinderen opzoeken rondom deze thema

Nadere informatie

E- book. 5 werkvormen met post- its. LaCretio ondersteunt trainers met het geven en ontwikkelen van hun training!

E- book. 5 werkvormen met post- its. LaCretio ondersteunt trainers met het geven en ontwikkelen van hun training! E- book 5 werkvormen met post- its LaCretio ondersteunt trainers met het geven en ontwikkelen van hun training! Inleiding Post- its, ze zijn er in allerlei verschillende kleuren, maten en merken. Ik heb

Nadere informatie

Voorbereidende workshop voor maatschappelijke organisaties

Voorbereidende workshop voor maatschappelijke organisaties Voorbereidende workshop voor maatschappelijke organisaties Voorbereiding Doel: De deelnemende maatschappelijke organisaties helpen bij hun voorbereiding op de Beursvloer; zoals bij het formuleren van een

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

TRAINING 1. Tijd: Onderwerp: Waarom Resultaat Werkvorm Materiaal

TRAINING 1. Tijd: Onderwerp: Waarom Resultaat Werkvorm Materiaal DRAAIBOEK TRAINING 1, 2,3,4,5 REALISTEN ROADMOVIE De prezi presentatie voor de trainingsbijeenkomsten vindt u via de onderstaande link. https://prezi.com/0txqqdqmauta/training-realisten-roadmovie-5-bijeenkomsten/

Nadere informatie

Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub

Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub Leeftijd: 12-16 jaar Tijdsduur: 1 uur Doelen - De jongeren denken na over de betekenis van de muur tussen Israël en de Palestijnse gebieden in het dagelijks

Nadere informatie

HANDLEIDING TALENTENQUIZ

HANDLEIDING TALENTENQUIZ HANDLEIDING TALENTENQUIZ STAPPENPLAN TALENTENQUIZ 1. Download alle nodige bestanden van de talentenquiz kleur bekennen met kinderen op de studentenpagina bij de pagina voor de coördinator bedenk & doe

Nadere informatie

? Hier heb ik een vraag bij.?? Dit snap ik niet.! Dit valt me op! N Dit is nieuw voor me.

? Hier heb ik een vraag bij.?? Dit snap ik niet.! Dit valt me op! N Dit is nieuw voor me. Zonder hulp: onduidelijkheden ophelderen 1. Lees de tekst actief. Schrijf de volgende tekens in de kantlijn bij de tekst om te laten zien dat je actief leest. X Dit klopt niet met wat ik al wist/dacht.

Nadere informatie

? Hier heb ik een vraag bij.?? Dit snap ik niet.! Dit valt me op! N Dit is nieuw voor me.

? Hier heb ik een vraag bij.?? Dit snap ik niet.! Dit valt me op! N Dit is nieuw voor me. 1. Kijk naar de titel en de tussenkopjes van de tekst. Kijk ook naar het plaatje. Waar gaat de tekst over? 2. Tijdens deze les let je extra op moeilijke woorden in de tekst. Kies of je opdracht 1 met hulp

Nadere informatie

Waar is God? Leeftijd: 9-12 Thema: God Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de aanwezigheid van God onder de mensen.

Waar is God? Leeftijd: 9-12 Thema: God Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de aanwezigheid van God onder de mensen. Waar is God? Leeftijd: 9-12 Thema: God Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de aanwezigheid van God onder de mensen. Doelen van deze bijeenkomst: De kinderen leren dat God overal te vinden is.

Nadere informatie

Handleiding voorbereidende les bij Democracity. Basisonderwijs. Versie 22 mei Handleiding voorbereidende les bij Democracity

Handleiding voorbereidende les bij Democracity. Basisonderwijs. Versie 22 mei Handleiding voorbereidende les bij Democracity Basisonderwijs Versie 22 mei 2018 INHOUD Inleiding... 2 Tijdsverloop... 2 Quiz: Waar gaat de gemeente over?... 3 Filmpje Hoe werkt de gemeenteraad?... 6 Wie is de baas in de gemeente?... 7 Van probleem

Nadere informatie

Tijd: 8:30. Klas: 3HVc 9:10. Beginsituatie Leerlingen hebben week hiervoor toets seksualiteit gehad (zie paper 1)

Tijd: 8:30. Klas: 3HVc 9:10. Beginsituatie Leerlingen hebben week hiervoor toets seksualiteit gehad (zie paper 1) Lesplan les 1 Seksualiteit: Grenzen en Wensen Tijd: 8:30 Klas: 3HVc Aantal lln: 15 Introductie van de lessenserie: grenzen en wensen Beginsituatie Leerlingen hebben week hiervoor toets seksualiteit gehad

Nadere informatie

LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT: MIJN KAR MOOIE KAR

LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT: MIJN KAR MOOIE KAR LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT: MIJN KAR MOOIE KAR Omschrijving van de activiteit De leerlingen tunen een papieren schaalmodel van een auto op basis van geschreven instructies. Fase Overgang fase alfabetisering

Nadere informatie

Trainershandleiding Examen Bikkels. Inkijkexemplaar

Trainershandleiding Examen Bikkels. Inkijkexemplaar Trainershandleiding Examen Bikkels versie 2015 Introductie Beste Bikkeltrainer, Voor je ligt de handleiding van de training Examen Bikkels, dé methode voor het overwinnen van examenvrees. We hopen natuurlijk

Nadere informatie

Werkvormen beroepenkaarten

Werkvormen beroepenkaarten Werkvormen beroepenkaarten Tessa Boff Tonella Werkvorm 1: De beroepenkaarten om te onderzoeken wat je leuk vindt Doel: Naast dat de beroepenkaarten een beroep op de kaart hebben, staat er ook een foto

Nadere informatie

Lesprogramma voor activerende didactiek Vervolglessen

Lesprogramma voor activerende didactiek Vervolglessen Lesprogramma voor activerende didactiek Vervolglessen TIJD ACTIE DOCENTGEDRAG WERKVORM OPMERKINGEN 05 min De ontvangst Lokaal op orde lesmateriaal present PPP scherm op zwart muziekje aan Schrijf je eigen

Nadere informatie

(Eerlijk) verdelen, breuken (taal), meetkunde, meten

(Eerlijk) verdelen, breuken (taal), meetkunde, meten Titel Belgische voet Groep / niveau Groep 5/6 Leerstofaspecten (Eerlijk) verdelen, breuken (taal), meetkunde, meten Benodigdheden Stroken; A3 in de lengte in vieren (smalle strook), bij voorkeur in verschillende

Nadere informatie

Trainershandleiding. Pijler 1. Voorbereiding vóórafgaand aan de trainers dag

Trainershandleiding. Pijler 1. Voorbereiding vóórafgaand aan de trainers dag Trainershandleiding Pijler 1 Voorbereiding vóórafgaand aan de trainers dag Uitnodiging met projectbeschrijving is verzonden aan deelnemers Locatie is geregeld. Ruimte moet groot genoeg zijn en meerdere

Nadere informatie

GASTLES ONDERNEMERSCHAP. Handreiking. voor ondernemers. Ondernemerschap in de klas

GASTLES ONDERNEMERSCHAP. Handreiking. voor ondernemers. Ondernemerschap in de klas GASTLES ONDERNEMERSCHAP Handreiking voor ondernemers Ondernemerschap in de klas Ondernemerschap in de klas WAAROM ALS GASTDOCENT VOOR DE KLAS Er zijn allerlei redenen te noemen waarom praktijkmensen als

Nadere informatie

Vele kralen maken een ketting Training Wat kan ik doen om (andere) ouderen te helpen?

Vele kralen maken een ketting Training Wat kan ik doen om (andere) ouderen te helpen? Vele kralen maken een ketting Training Wat kan ik doen om (andere) ouderen te helpen? Vijf bijeenkomsten van 2 2,5 uur (aansluitend eten) Eerste bijeenkomst Benodigdheden Flip over Stiften Papier Memobriefjes

Nadere informatie

Onderzoek wat ouderen (buiten) beweegt

Onderzoek wat ouderen (buiten) beweegt Onderzoek wat ouderen (buiten) beweegt Als een gemeente of woonzorginstelling aan de slag gaat met het inrichten van een beweegvriendelijke omgeving voor senioren is het zaak deze wensen en behoeften te

Nadere informatie

LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT: ZEG HET MET EEN T- SHIRT

LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT: ZEG HET MET EEN T- SHIRT LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT: ZEG HET MET EEN T- SHIRT Omschrijving van de activiteit De leerlingen bedrukken een T-shirt met een eigen tekst op basis van instructies. Fase Overgang fase alfabetisering

Nadere informatie

Visie in de praktijk

Visie in de praktijk Gastlessen voor studenten 2 e leerjaar PW 3 en 4 Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar - Docentenhandleiding Visie in de praktijk Gastles visie in de praktijk - Docentenhandleiding Theorie over dit onderwerp:

Nadere informatie

Lesvoorbereiding Leef! Sociaal-emotionele vaardigheden klas 3-4

Lesvoorbereiding Leef! Sociaal-emotionele vaardigheden klas 3-4 Lesvoorbereiding Leef! Sociaal-emotionele vaardigheden klas 3-4 Hoofdstuk Vaardigheid: Leerdoel: 1 Geluk Weten wat geluk is en dit kunnen omschrijven De leerling kan: zijn definitie van geluk geven; feiten

Nadere informatie

Geloofsopvoeding 3. Leeftijd: Soort bijeenkomst: Soort werkvorm: Thema: 3e bijeenkomst - Communiceren met je kind

Geloofsopvoeding 3. Leeftijd: Soort bijeenkomst: Soort werkvorm: Thema: 3e bijeenkomst - Communiceren met je kind Geloofsopvoeding 3 Leeftijd: Soort bijeenkomst: Soort werkvorm: Thema: 3e bijeenkomst - Communiceren met je kind Doel: Je gaat aan de slag met verschillende manieren om met je kind te communiceren. Het

Nadere informatie

Voorbeeldprogramma startbijeenkomst

Voorbeeldprogramma startbijeenkomst BIJLAGE 3 Voorbeeldprogramma startbijeenkomst Inleiding De startbijeenkomst vindt plaats vooraf aan iedere activiteit, ook wanneer jongeren al vaker mee hebben gedaan met M25. Natuurlijk kun je variëren

Nadere informatie

Trainershandleiding Huiswerk Bikkels. Inkijkexemplaar

Trainershandleiding Huiswerk Bikkels. Inkijkexemplaar Trainershandleiding Huiswerk Bikkels versie 2016 Inhoudsopgave Introductie 6 Organiseer je training 8 Praktische tips 10 Het les- en werkboek 14 Powerpoint presentatie 16 Draaiboek 18 Deel 1 20 Deel 2

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID Beleid is alleen nodig als je iets gaat veranderen. INLEIDING Het beleid van een organisatie bepaalt hoe je moet werken en wat de bestuurders belangrijk vinden. Dat beleid

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

Training. Interactieve vaardigheden

Training. Interactieve vaardigheden Training Interactieve vaardigheden Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur(s): Anne Haselberg Eindredactie: Jo-Anne Schaaf Titel: Interactieve vaardigheden

Nadere informatie

Handleiding Werkvormen Vragen stellen

Handleiding Werkvormen Vragen stellen Handleiding Werkvormen Vragen stellen Inhoud 1. Inleiding 2. Vragen stellen 3. Werkvormen 3.1. Vragenvuurtje 3.2. Geen Ja / Geen Nee 3.3. Doorzagen 3.4. De onbekende weg 1. Inleiding Voor de dialoog is

Nadere informatie

Van werkdruk naar werkplezier

Van werkdruk naar werkplezier Van werkdruk naar werkplezier Het Programma Onze visie Werkdruk leidt tot minder werkplezier, wrijving in de samenwerking en op termijn mogelijk verzuim door stressklachten. Als medewerkers echter uitgedaagd

Nadere informatie

HANDLEIDING AAN DE SLAG MET TRENDS

HANDLEIDING AAN DE SLAG MET TRENDS HANDLEIDING AAN DE SLAG MET TRENDS ORGANISEER EEN TRENDSESSIE MET DE TRENDPUBLICATIE IEDEREEN AAN ZET DOEL Met deze set kun jij samen met anderen de gevolgen van trends voor de communicatie van de Rijksoverheid

Nadere informatie

Lesbrief: Sporten met een doelgroep Thema: Waar ga ik heen?

Lesbrief: Sporten met een doelgroep Thema: Waar ga ik heen? Lesbrief: Sporten met een doelgroep Thema: Waar ga ik heen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Sporten met een doelgroep Inleiding Sporten is goed voor iedereen. Je blijft

Nadere informatie

STELLINGENSPEL. Tijd 10 minuten. Nodig Aanwijzingen voor de docent Stellingen Gekleurde kaartjes (1 per leerling) Flap en stift of bord en krijt

STELLINGENSPEL. Tijd 10 minuten. Nodig Aanwijzingen voor de docent Stellingen Gekleurde kaartjes (1 per leerling) Flap en stift of bord en krijt STELLINGENSPEL Tijd 40 minuten Opdracht geven Argumenten bedenken Klassikaal bespreken 5 minuten 10 minuten 25 minuten Nodig Aanwijzingen voor de docent Stellingen Gekleurde kaartjes (1 per leerling) Flap

Nadere informatie

Bijlage 1: Draaiboek workshop inbedding gedragscode korte versie

Bijlage 1: Draaiboek workshop inbedding gedragscode korte versie Bijlage 1: Draaiboek workshop inbedding gedragscode korte versie Doel Werkvorm Tijd Materialen Inleiding Het managen van de verwachtingen over de workshop Deel 1: Presentatie + filmpje Creëren van draagvlak

Nadere informatie

Verdiepingsopdrachten challenge 2: Spinaziekrachtproef

Verdiepingsopdrachten challenge 2: Spinaziekrachtproef Verdiepingsopdrachten challenge 2: Spinaziekrachtproef Je eigen reclamecampagne In groepjes, eventueel als huiswerkopdracht Opdracht: Creatief denken Duur: 60 minuten (of twee lessen van 30 minuten) Introductie

Nadere informatie

Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar

Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar Overzicht Doelen Leerlingen vormen een beeld bij het onderzoek van de professor Leerlingen vergroten hun woordenschat door het leren van nieuwe vaktermen

Nadere informatie

TOOLKIT voor co-creatie. Download Acrobat Reader voor tablet / computer / etc om deze interactieve pdf te gebruiken.

TOOLKIT voor co-creatie. Download Acrobat Reader voor tablet / computer / etc om deze interactieve pdf te gebruiken. Download Acrobat Reader voor tablet / computer / etc om deze interactieve pdf te gebruiken. welkom Binnen een co-creatie ontwikkel je samen met een leerkracht een antwoord op de vraag van de school vanuit

Nadere informatie

Gastlessen voor studenten 3 e leerjaar PW 3 en 4 Docentenhandleiding. kwaliteit

Gastlessen voor studenten 3 e leerjaar PW 3 en 4 Docentenhandleiding. kwaliteit Gastlessen voor studenten 3 e leerjaar PW 3 en 4 Docentenhandleiding kwaliteit Gastles kwaliteit- Docentenhandleiding Lesduur 2 x 45 minuten.de genoemde tijden zijn richtlijnen. Een onderdeel kan iets

Nadere informatie

Lesmateriaal bovenbouw

Lesmateriaal bovenbouw Lesmateriaal bovenbouw Workshopdag Satellieten 8 oktober 2008 Space Expo, Noordwijk Bouw je eigen telescoop Benieuwd naar het oppervlak van de maan? Of de ringen van Saturnus? Deze dingen staan te ver

Nadere informatie

Studievaardigheden. BEN/LO/ADHD/14/0003j April 2014

Studievaardigheden. BEN/LO/ADHD/14/0003j April 2014 Studievaardigheden N.B.: de inhoud van dit programma is slechts van adviserende aard en dient niet als vervanging voor professioneel en/of medisch advies. Als u verdere consultatie wenst, of wanneer u

Nadere informatie

GASTLES ONDERNEMERSCHAP. Handreiking. voor ondernemers. Ondernemerschap in de klas

GASTLES ONDERNEMERSCHAP. Handreiking. voor ondernemers. Ondernemerschap in de klas GASTLES ONDERNEMERSCHAP Handreiking voor ondernemers Ondernemerschap in de klas Ondernemerschap in de klas Waarom als gastdocent voor de klas Er zijn allerlei redenen te noemen waarom praktijkmensen als

Nadere informatie

Spel en sociaal spel in ontwikkelingsperspectief. Masterclass Simeacongres, Lunteren Lilian van der Bolt

Spel en sociaal spel in ontwikkelingsperspectief. Masterclass Simeacongres, Lunteren Lilian van der Bolt Spel en sociaal spel in ontwikkelingsperspectief Masterclass Simeacongres, Lunteren 7-4-2017 Lilian van der Bolt Kennismaking Programma Opvattingen rondom Spel en ontwikkeling Het belang van spel Spelontwikkeling

Nadere informatie

Instructie Teamtraining

Instructie Teamtraining Instructie Teamtraining Kinderen op kinderdagverblijven hebben een grote kans op het krijgen van infectieziekten, zoals diarree en verkoudheid. Handen wassen is een simpele manier om infectieziekten te

Nadere informatie

Dit stappenplan is ingevuld door:

Dit stappenplan is ingevuld door: STAPPENPLAN Dit stappenplan is ingevuld door: Dit is jullie opdracht: Bekijk de kranten en/of nieuwssites die je toegewezen krijgt. Ga op zoek naar een nieuwsartikel waarin techniek een belangrijke rol

Nadere informatie

DOCENT. Thema: natuur BOMEN BIJ MIJN SCHOOL. groep 3 en 4. Stadshagen

DOCENT. Thema: natuur BOMEN BIJ MIJN SCHOOL. groep 3 en 4. Stadshagen In groep 1 en 2 hebben de leerlingen binnen dit thema geleerd dat er in de natuur verschillende kleuren, vormen en texturen te vinden zijn. De leerlingen in groep 3 en 4 richten zich in dit thema op bomen.

Nadere informatie

Verschillende opstellingen op een rij

Verschillende opstellingen op een rij Verschillende opstellingen op een rij Weinig: vooral een-tweetjes met degene die naast je zit Laag: de vormen min of meer een groep met elkaar Weinig: de trainer kan vooral contact maken met de eerste

Nadere informatie

Leeftijd: 9-12 Thema: God, heilige Geest, identiteit, Normen en waarden, Pinksteren Tijdsduur: 60+ min.

Leeftijd: 9-12 Thema: God, heilige Geest, identiteit, Normen en waarden, Pinksteren Tijdsduur: 60+ min. Vrucht van de Geest Leeftijd: 9-12 Thema: God, heilige Geest, identiteit, Normen en waarden, Pinksteren Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de uitwerking van de Geest in mensen. Doelen van deze

Nadere informatie

Draaiboek voorbereidende bijeenkomst, startsituatie team in kaart brengen en traject uitwerken

Draaiboek voorbereidende bijeenkomst, startsituatie team in kaart brengen en traject uitwerken Draaiboek voorbereidende bijeenkomst, startsituatie team in kaart brengen en traject uitwerken Inhoud document Hulpmiddel om een bijeenkomst met het team te organiseren om de startsituatie van het team

Nadere informatie

Lesbrief: Woonwijk van de toekomst Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst

Lesbrief: Woonwijk van de toekomst Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Lesbrief: Woonwijk van de toekomst Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding In de toekomst zal onze samenleving er anders

Nadere informatie

Inhoud Voor de leerling Voor de leraar Algemeen

Inhoud Voor de leerling Voor de leraar Algemeen Vogel ABC Inhoud Voor de leerling... 2 Inleiding... 2 Aanpak... 2 Opdracht... 3 Evaluatie-formulier (groep 3-4)... 4 Voor de leraar... 5 Instructie en feedback... 5 Verbinding met hele groep... 5 Beoordeling...

Nadere informatie

Een uitvinding hoeft niet alleen je eigen leven een stukje makkelijker te maken, denk ook aan de wereldproblemen

Een uitvinding hoeft niet alleen je eigen leven een stukje makkelijker te maken, denk ook aan de wereldproblemen Wat is jouw uitvinders naam? INTRODUCTIE Als je dit boekje in handen hebt, ben je waarschijnlijk iemand die al een uitvinding heeft bedacht en daarmee de wereld gaat veranderen voor jezelf en anderen,

Nadere informatie

HOUT EN BOUW. Activerende werkvormen? De leraar doet er toe.

HOUT EN BOUW. Activerende werkvormen? De leraar doet er toe. HOUT EN BOUW Activerende werkvormen? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat we na 14 dagen gemiddeld slechts 10 % hebben onthouden van datgene wat we gelezen hebben en 20 % van wat we hebben gehoord.

Nadere informatie

HANDLEIDING BLOEMPOT ONDERBOUW

HANDLEIDING BLOEMPOT ONDERBOUW HANDLEIDING BLOEMPOT ONDERBOUW De opdracht In deze drie energizers gaan de leerlingen aan de slag met het bedenken van een nieuwe manier om een bloempot te gebruiken. Dit doen de leerlingen door te bespreken

Nadere informatie

Meningsvorming: jij en vluchtelingen

Meningsvorming: jij en vluchtelingen Meningsvorming: jij en vluchtelingen Korte omschrijving Het kan uw leerlingen bijna niet ontgaan zijn dat de Europese Unie te maken heeft met een grote stroom vluchtelingen. Sinds een paar maanden is dit

Nadere informatie

Trainershandleiding Brugklas Bikkels. Inkijkexemplaar

Trainershandleiding Brugklas Bikkels. Inkijkexemplaar Trainershandleiding Brugklas Bikkels versie 2014 Inhoudsopgave Introductie Organiseer je training Praktische tips De werkmap Powerpoint presentatie Ouderbrieven Draaiboek Bijeenkomst 1 Bijeenkomst 2 Bijeenkomst

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 1. Boeven in beeld Les 1. Boeven in beeld Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les De les begint met een klassikaal

Nadere informatie

Overijse Overlegt. Samen dromen & denken over de toekomst van onze gemeente. Leidraad voor grotere toekomsttafel

Overijse Overlegt. Samen dromen & denken over de toekomst van onze gemeente. Leidraad voor grotere toekomsttafel Overijse Overlegt Samen dromen & denken over de toekomst van onze gemeente Leidraad voor grotere toekomsttafel Leidraad voor een toekomsttafel 6 tot 14 personen 30 tot 60 min (afhankelijk van aantal deelnemers)

Nadere informatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie Leerkrachtinformatie (dubbele les) Lesduur: 2 x 50 minuten (klassikaal) Introductie van de activiteit 1. Deze klassikale les bestaat uit twee delen: Voorbereiding Uitvoering voorbereiding Lesduur: 50 minuten

Nadere informatie

bijlagen groep 5 en 6

bijlagen groep 5 en 6 bijlagen groep 5 en 6 bijlage 1 een stukje achtbaan Je hebt nodig: 2 brede planken. De ene plank moet ongeveer twee keer zo lang zijn als de andere. een paar tennisballen een stuk soepel karton plakband

Nadere informatie

Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, bijbelse personages, delen, dromen, Normen en waarden, Toekomst Tijdsduur: 60+ min.

Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, bijbelse personages, delen, dromen, Normen en waarden, Toekomst Tijdsduur: 60+ min. Dromen en werken met een profeet Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, bijbelse personages, delen, dromen, Normen en waarden, Toekomst Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de profeet Jesaja. Doelen van

Nadere informatie

Bijeenkomst 4 Motivatie-Expert/Afstemmen/Gastvrijheid. Situatie tot nu toe

Bijeenkomst 4 Motivatie-Expert/Afstemmen/Gastvrijheid. Situatie tot nu toe Trainers: PG Wilbert/Ine Extramuraal Beppie/Tineke Somatiek en Verzorgingshuis Marlies/Beppie Ondersteuning vanuit cluster Opleiden Thema: Motivatie van de bloem Mantelzorg als Expert Afstemmen Gastvrijheid

Nadere informatie

Voor jezelf? Les 1 Welkom!

Voor jezelf? Les 1 Welkom! Voor jezelf? Les 1 Welkom! Welkom! Dit is de cursus Voor jezelf? Wil je voor jezelf beginnen? Droom je ervan een eigen bedrijfje te starten? Zou je dit ook kunnen? In deze cursus ga je dit onderzoeken.

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

Inhoud van de ochtend

Inhoud van de ochtend Inhoud van de ochtend 1. Introductie in Pedagogisch kader 2. Begeleiden van de groep 3. Ontwikkelingsgericht werken 4. Pauze (15 minuten) 5. Kinderparticipatie 6. Vragen over andere onderwerpen 7. Voornemens

Nadere informatie

Les over beroepsvaardigheden zorg

Les over beroepsvaardigheden zorg Les over beroepsvaardigheden zorg Deze les gaat over beroepsvaardigheden in de zorg. Hij is geschikt voor het eind van het tweede jaar of in een derde jaar en bestaat uit 2 uur of uit twee lessen van 1

Nadere informatie

Bouw je eigen stad. Bronnen: Pictogrammen van

Bouw je eigen stad. Bronnen: Pictogrammen van Bouw je eigen stad Korte omschrijving werkvorm: Wat is politiek? Het besturen van het land. Maar je kunt het ook kleiner maken: het besturen van een stad of een dorp. Waar moet je allemaal aan denken als

Nadere informatie

Communiceren is teamwork

Communiceren is teamwork Communiceren is teamwork Je werkt vaak zelfstandig, maar blijft altijd onderdeel van je team. Samen met je collega s zorg je zo goed mogelijk voor jullie cliënten. Samenwerken vereist veel communicatie.

Nadere informatie

Presenteren. Oriëntatie

Presenteren. Oriëntatie Oriëntatie Dit ga je doen Je gaat een stand (marktkraam) inrichten om te laten zien wat je gedaan hebt tijdens dit project en wat je eindresultaat is. Je probeert jullie stand zo te maken dat het aantrekkelijk

Nadere informatie

Leesbevordering in de BSO

Leesbevordering in de BSO Leesbevordering in de BSO T r a i n i n g vo O r p e da g O g i S c h m e d e w e r k e r S i n d e Bu i T e n S c h O O L S e O p va n g i nhoud inleiding 3 Opzet training 4 voorbereiding 5 programmabeschrijving

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R HET DUIZELT VOOR JE OGEN Maar je hersenen maken er een mooie film van. Met een speciale ronddraaiende trommel met spleetjes: een zoötroop, kunnen jullie je eigen bioscoop maken. Maak allebei een aantal

Nadere informatie

Jeugdtrainer: de spil van een vereniging. Over welke kwaliteiten dient de. jeugdtrainer dan te beschikken? Zaterdag 14 januari 2017

Jeugdtrainer: de spil van een vereniging. Over welke kwaliteiten dient de. jeugdtrainer dan te beschikken? Zaterdag 14 januari 2017 Zaterdag 14 januari 2017 Presentatie vv Reuver Jeugdtrainer: de spil van een vereniging. Over welke kwaliteiten dient de jeugdtrainer dan te beschikken? Zonder relatie Geen prestatie Winnen Plezier Tips

Nadere informatie