Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering :

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering : 24-09-2013"

Transcriptie

1 1 Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering : Plaats : Rockanje Verslag Gemeente Westvoorne Tijd : uur Aanwezig : mevrouw C.M. Langendoen-Briggeman, mevrouw R.M. Roggeveen, mevrouw J. Krajenbrink-Meinds, mevrouw E.W. van Blom, mevrouw A. Vermeer en de heren L. Gelderland, J. Noordermeer, P.F.L. Beukelman, R.P.M. Dukker, H. Heijndijk, J. Heijndijk, C.E. Vriend, W.A. Sjoukes, M.L. Huisman en W.M. Hartog. Afwezig Mede aanwezig : wethouder C.J.A. van Lith, wethouder N.A.M. Groenewegen en wethouder E.G. Mulder Voorzitter : de heer P.E. de Jong Griffier : de heer R. de Vries Notuliste : mevr. M. van Eijsden-Briggeman Nr. Agendapunt Besluit 1. Opening. De voorzitter opent de vergadering en heet de aanwezigen welkom. De voorzitter deelt mee dat er een aantal aanvullende stukken ter tafel zijn gelegd, te weten: - een voorstel voor wijziging van het verslag van de raadsvergadering van 25 juni 2013; - een amendement: Een vrijwillig Nee is Nee, bij agendapunt 10 Herijken glasbeleid en herziening Businesscase glas (D66, GBW, VVD, CDA); - een motie: Kleinschalige Woningbouwlocaties, bij agendapunt 10 Herijken glasbeleid en herziening Businesscase glas (PW);

2 2 - Raadsvoorstel begrotingswijzigingen; - Motie: Een zekere toekomst voor de Odiaan en ODI (PvdA); - Motie: Mogelijkheden accommodaties Tinte (CDA, VVD, GBW, D66). 2. Vaststelling agenda. De heer Beukelman (CDA) vraagt naar aanleiding van de 2 moties om een extra agendapunt Mogelijkheden accommodaties Tinte aan de agenda toe te voegen. De voorzitter stelt voor om beide moties te behandelen als agendapunt 15a. De raad gaat hiermee akkoord. 3. Spreekrecht. Er wordt geen gebruik gemaakt van het spreekrecht. 4. Mededelingen. Geen. 5. Ingekomen stukken. Naar aanleiding van ingekomen stuk 2: Antwoord op schriftelijke vragen van mevrouw Vermeer van de fractie van Partij Westvoorne zegt mevrouw Vermeer dat de antwoorden nog meer vragen hebben opgeroepen en stelt daarom voor om de exploitatie van accommodaties de Merel, de Meander en de Man opnieuw op de agenda te plaatsen van de commissie Inwonerszaken. Naar aanleiding van ingekomen stuk 7: Jaarprogramma subsidies 2012, vaststelling subsidies stelt de heer Gelderland namens de fractie van Partij Westvoorne voor om dit punt te agenderen. Aanleiding hiervoor is dat er eerder in de commissie is gesproken over de bijzondere situatie die bijvoorbeeld de muziekschool inneemt. Vervolgens stelt hij voor om in het presidium te bespreken of de huidige behandeling van de ingekomen stukken wel de juiste manier is. De heer Gelderland zegt dat Partij Westvoorne de voorkeur heeft om korte vragen en opmerkingen bij dit punt te plaatsen. Vervolgens stelt de heer Gelderland voor om ingekomen stuk 11: Gemeentelijke ombudsman in de commissie te bespreken en te overwegen om hieraan anders

3 3 invulling te geven. Naar aanleiding van ingekomen stuk 14: Zienswijzen op ontwerpbestemmingsplan en veiligheidscontour Europoort en landtong en Maasvlakte 1 en 2 stelt de heer Noordermeer namens de fractie van Partij Westvoorne voor om in de commissie Grondgebied over het brede aspect van dit onderwerp van gedachten te wisselen. Hij stelt eveneens voor om ingekomen stuk 5: Tijdelijke verhuur Patrijzenlaan en beëindiging in gebruikgeving aan Ad Hoc. in de commissie Grondgebied te behandelen. De voorzitter zegt genoemde verzoeken in het presidium te zullen bespreken. De overige ingekomen stukken worden voor kennisgeving aangenomen. 6. Vaststelling besluitenlijst van 25 juni De voorzitter deelt mee, dat er een voorstel tot wijziging van het verslag is ontvangen van wethouder Mulder. Wethouder Mulder vraagt om op bladzijde 14, 3 e alinea de zin: Per 1 januari 2014 wordt er een toevoeging gedaan van ,00 voor de niet in exploitatie genomen grond van de Noordrand te wijzigen in: Per 1 januari 2013 wordt er een toevoeging gedaan aan de Reserve Grondexploitatie van ,00 voor de niet in exploitatie genomen grond van de Noordrand. De wijziging wordt in het verslag opgenomen. Het verslag wordt vervolgens conform vastgesteld. Naar aanleiding van bladzijde 26, agendapunt 19, 2 e alinea (verkoop perceel duingebied) vraagt de heer Gelderland of het definitieve advies van de notaris al binnen is met betrekking tot de verkoop van het perceel duingebied. Wethouder Van Lith zegt dat dit reeds is ontvangen en er een voorstel voor het college van B&W wordt voorbereid.

4 4 7. Lijst van toezeggingen. Naar aanleiding van toezegging: Plaatsing zonnepanelen op gemeentegrond vraagt mevrouw Roggeveen naar de stand van zaken van het duurzaamheidsplan en wanneer dit wordt geagendeerd. Wethouder Mulder zegt dat er is gestart met een intern project hoe een nieuw duurzaamheidsplan op te zetten. Hij zegt dat op korte termijn de 1 e stap kenbaar zal worden gemaakt. Naar aanleiding van toezegging: Voortgang verkoop woningen Patrijzenlaan vraagt de heer Noordermeer namens de fractie van Partij Westvoorne hoe het zit met de toezegging met betrekking tot een alternatieve dekking voor de verhuiskosten en de stand van zaken met betrekking tot de plannen. Wethouder Van Lith zegt dat de bank het deel van ontwikkelaar Delta heeft overgenomen onder de condities zoals de gemeente deze met de SOR heeft afgesproken. De SOR wordt woordvoerder van het project. Wethouder Mulder verwijst naar een stuk over de tijdelijke verhuur van de woningen aan de Patrijzenlaan waarin is opgenomen hoe wordt omgegaan met de verstrekte verhuiskostenvergoeding die de komende 5 jaar gedekt zou worden door het plan. De wethouder zegt na te zullen gaan of iedereen dit stuk toegezonden heeft gekregen. Naar aanleiding van toezegging: Hoger-Woude vraagt de heer Noordermeer namens de fractie van Partij Westvoorne om deze toezegging te handhaven omdat deze nog niet is afgehandeld. Vervolgens vraagt hij ook toezegging: JOP op de Hofwei te handhaven omdat de discussie nog niet is afgerond. Wethouder Van Lith zegt dat toezegging Hoger-Woude op het overzicht gehandhaafd kan blijven. De voorzitter zegt dat toezegging JOP op de Hofwei eveneens op het overzicht gehandhaafd kan blijven.

5 5 Het overzicht van toezeggingen wordt vervolgens voor kennisgeving aangenomen. 8. Hamerstukken a. Benoemen commissievoorzitters Het voorstel om mevrouw E.W. van Blom te benoemen tot voorzitter van de commissie Inwonerszaken wordt unaniem aangenomen. Het voorstel om de heer J. Heijndijk te benoemen tot voorzitter van de commissie Grondgebied wordt unaniem aangenomen. b.bodemkwaliteitskaart regio Voorne-Putten en Nota Bodembeleid c.opheffen commissie Onderzoek Toekomstmogelijkheden Woonbedrijf. Conform het voorstel wordt z.h.s. besloten De voorzitter maakt een compliment richting de commissie en de voorzitter, mevrouw Van Blom, die deze commissie heeft geleid. 9. Vernieuwing verkoopprogramma Woonbedrijf. Mevrouw Krajenbrink zegt namens de fractie van de VVD in te kunnen stemmen met het voorstel en spreekt de hoop uit dat het veel starters aanzet tot het kopen van een woning. Mevrouw Roggeveen zegt namens de fractie van de PvdA voorstander te zijn van de vernieuwing van het verkoopprogramma. De PvdA hecht er waarde aan dat in de voorwaarden een regel wordt opgenomen ter voorkoming van onderverhuur. Vervolgens vindt de PvdA het belangrijk dat een periode van ½ jaar wordt aangehouden voor het te koop staan van de woningen, dit in verband met de wachtlijsten van woningzoekenden. Tenslotte hoopt de PvdA dat huurders die hun woning mooi hebben opgeknapt niet in een nadelige positie worden gebracht bij aankoop wanneer de prijs wordt bepaald. De heer Hartog zegt namens de fractie van D66 in te kunnen stemmen met het voorstel en blij te zijn dat het vernieuwde verkoopprogramma nog dit jaar actief wordt.

6 6 De heer Noordermeer zegt namens de fractie van Partij Westvoorne voorstander te zijn van deze ontwikkeling maar dat hij liever een totaalplan had gezien omdat het voorliggende plan redelijk beperkt is. Hij vraagt aandacht voor de korting die wordt aangeboden en zegt dat hiermee ook de concurrentie start met de in verkoop staande woningen en dit nadelig kan zijn. De heer Vriend zegt namens de fractie van het CDA de toegezegde tussenevaluatie (m.n. richting het bedrag van de risicoreserve) te missen. De heer H. Heijndijk zegt namens de fractie van Gemeentebelangen blij te zijn dat het college van B&W vasthoudt aan de afspraken in de stadsregio ten aanzien van de kernvoorraad. De heer Heijndijk vraagt aandacht voor de jonge woningzoekenden in deze gemeente en vraagt om in de toekomst ook nieuwe sociale woningen te bouwen. Gemeentebelangen kan instemmen met een kortingspercentage van 20% en wil graag na ½ jaar een evaluatie laten plaatsvinden. Wethouder Mulder zegt dat het fenomeen onderverhuur is geregeld in de koopgarantvoorwaarden en dat hieraan binnen het woonbedrijf veel aandacht zal worden gegeven. De woningen zullen maximaal ½ jaar te koop worden aangeboden en als deze niet worden verkocht gaan deze automatisch terug naar de huurvoorraad. Ten aanzien van de opmerking van Partij Westvoorne dat zij liever een totaalplan had gezien zegt de wethouder dat een totaalplan zeker van belang is maar dat dit nog vorm moet krijgen. Vervolgens zegt de wethouder dat het bedrag van de risicoreserve scherp in de gaten wordt gehouden. E.e.a. zal in combinatie met een evaluatie van de koopgarantregeling worden bekeken. Tenslotte zegt de wethouder dat ½ jaar na de start van het verkoopprogramma een rapport wordt uitgebracht over de stand van zaken. Het voorstel wordt unaniem aangenomen. 10. Herijken glasbeleid en herziening Businesscase glas De heer Noordermeer (Partij Westvoorne) neemt niet deel aan de discussie over dit voorstel op grond van artikel 28 Gemeentewet en verlaat de vergadertafel.

7 7 De heer H. Heijndijk zegt namens de fractie van Gemeentebelangen blij te zijn met de herijking van het glasbeleid. De fractie van Gemeentebelangen spreekt de hoop uit dat er snel een nieuw bestemmingsplan komt voor de Drenkeling en zegt blij te zijn dat de voetbalvelden niet worden opgeofferd voor woningbouw zodat Voetbalvereniging Rockanje snel een inhaalslag kan maken. De heer Heijndijk zegt dat de fractie van Gemeentebelangen geen voorstander is om de clusterlocatie Molenweg/Valweg nu al actief in te zetten omdat er eerst meer zekerheid moet zijn aangaande de sanering van de glastuinbouwbedrijven. Gemeentebelangen denkt dat de locatie Oudwater aan de Rietdijk meer kans maakt voor een 1 e clustering. De fractie van Gemeentebelangen kan instemmen met het voorstel. De heer Beukelman zegt namens de fractie van het CDA blij te zijn met de herijking van het glasbeleid omdat nu de risico s voor de gemeente zijn afgenomen en omdat de Drenkeling is losgekoppeld van het glas. De heer Beukelman benadrukt dat het CDA graag ziet dat er maximale inspanning blijft geleverd aan alle lopende zaken in de 2 e tranche en deze zo goed mogelijk worden afgehandeld en dat de gemaakte afspraken worden nagekomen. De heer Hartog zegt namens de fractie van D66 moeite te hebben met de risicoparagraaf en dient een amendement: Vrijwillig Nee is Nee in (zie bijlage), en licht het amendement toe. De heer Hartog zegt in te kunnen stemmen als het besluit wordt aangevuld met het amendement. In het huidige voorstel is namelijk niet duidelijk dat de saneringsopgave eindig is en dat in principe de mogelijkheid bestaat om volgend jaar weer te staren met een aanmelding. Het amendement sluit dus uit dat er na 31 december 2013 opnieuw een aanmelding komt die gebruik maakt van deze regeling. De heer Hartog verzoekt de besluiten 1 en 2 van het amendement toe te voegen na punt f als zijnde punt g en h van het besluit. Mevrouw Van Blom zegt namens de fractie van Partij Westvoorne het waanzin te vinden om te denken dat er nu vanaf 2014 plotseling wel inkomsten zullen zijn en deze tot 2020 zullen binnenstromen. Partij Westvoorne concludeert, dat Tinte nu voor 1,6 miljoen euro in de min staat en dit negatieve bedrag jaarlijks met ruim 2 ton zal toenemen.

8 8 Van het bouwproject de Drenkeling, als financiële pijler van het glasbeleid, is nu afscheid genomen en ook hier regeert de waanzin want het college van B&W gaat het nu met een ander woningbouwproject proberen en ruilt de Drenkeling in voor het nieuwe plan Molenweg/Valweg in Oostvoorne. Partij Westvoorne is van mening dat de Ruimte voor Ruimte regeling wel het gewenste resultaat zal opleveren als deze wordt ingezet voor de sanering van het glas. Mevrouw Van Blom noemt vervolgens de gevolgen en de risico s van de herijking van het glasbeleid. Risico s Intensiveringsgebied Tinte: - het huidige tekort in Tinte zal verder oplopen naar minimaal 2,8 miljoen in 2019; - de inkomsten uit exploitatiebijdragen en verkoop glasrechten zullen uitblijven; - de bewoners in het intensiveringsgebied krijgen geen enkele ruimtelijke compensatie voor extra overlast van glasuitbreidingen omdat niet tijdig of helemaal wordt voldaan aan de belofte van de aanleg van het groenblauwe raamwerk in Tinte; - door het mislukken van het plan voor de Zuidoosthoek worden ook in dit kader de afspraken m.b.t. het groene raamwerk niet nagekomen hetgeen een risico is voor planschade. Risico s Molenweg/Valweg Oostvoorne: - de toevoeging van 30 woningen aan het zeer omvangrijke woningbouwprogramma; - de kostenstijgingen vanwege het veel te grote aantal woningen; - de kostenstijgingen m.b.t. de verwervingskosten van de gronden Molenweg/Valweg van derden die niet in beeld zijn gebracht; - de onderbouwing van de 3,5 miljoen aan winst is even ondeugdelijk als de al maar bijgestelde onderbouwing van de winst uit de Drenkeling; - het moment van een daadwerkelijke ontwikkeling Molenweg/Valweg is niet in beeld gebracht; - door het activeren van deze woningbouwlocatie t.b.v. de glassanering vervalt de mogelijkheid deze locatie voor iets anders in te zetten; Risico s sanering: - het wegvallen van alle inkomsten uit de provinciale subsidie vanaf half

9 tot eind 2021 van bijna 1,7 miljoen; - het stilvallen van de sanering omdat tuinders op elkaar en op een ontwikkelaar moeten wachten totdat het plan Molenweg/Valweg ontwikkeld gaat worden. Dit zal een hindernis zijn bij het reguliere gebruik van de Ruimte voor Ruimte Regeling; - het alternatieve voorstel dat is gedaan aan Voorne s Plantenkwekerij is een opgegooid balletje want er ligt tot op heden geen overeenkomst. Voorne s Plantenkwekerij heeft laten weten dat de voorgestelde herijking niet hun goedkeuring heeft. Mevrouw Van Blom zegt dat het glasplan één grote mislukking is geworden die de gemeente in de afgelopen 8 jaar ongeveer 12 miljoen euro gekost heeft. De term herijken is volgens Partij Westvoorne een uitvlucht voor mislukt beleid en falend politiek handelen. Het college gaat gewoon door zonder de risico s van deze herijking in beeld te brengen. Partij Westvoorne vraagt het college om vanavond aan de burgers verantwoording af te leggen over de uitgave van al deze miljoenen. Waar zijn deze aan uitgegeven en welk doel is daarmee bereikt? Partij Westvoorne wil graag van wethouder Groenewegen weten waarom hij als bestuurslid van de LTO in het college heeft deelgenomen aan de stemming over deze herijking van het glasbeleid. Als bestuurslid van de LTO wordt van hem verwacht dat hij de belangen van de glastuinbouw behartigt en glastuinders vertegenwoordigt en dat valt niet te rijmen met zijn taak als wethouder. Hetzelfde geldt voor de familieband die hij heeft met een tuinder in Tinte. In de Gemeentewet stelt artikel 28.1 a dat een lid van de raad of college niet deelneemt aan de stemming over een aangelegenheid die hem rechtstreeks of middellijk persoonlijk aangaat of waarbij hij als vertegenwoordiger betrokken is. Mevrouw Van Blom stelt dezelfde vraag aan de heer Dukker van de VVD die als tuinder in Tinte met deze herijking geen 5,00 per m2 aan exploitatiekosten gaat betalen maar 3,50. Het blijkt dat er jaarlijks ruim 2 ton euro aan gemeenschapsgeld naar Tinte vloeit vanwege het oplopend tekort aldaar en de heer Dukker profiteert daarvan als tuinder volgens Partij Westvoorne. Partij Westvoorne is dan ook van mening dat ook voor de heer Dukker geldt wat in artikel 28 Gemeentewet gesteld wordt. Tevens geldt dit ook voor de heer Beukelman van de fractie van het CDA die werkzaam is bij Voorne s Plantenkwekerij en het voorstel dat in deze herijking wordt gedaan gaat hem derhalve op z n minst middellijk persoonlijk aan. Daar-

10 10 naast heeft de heer Beukelman ook familiebanden met een tuinder in Tinte. Partij Westvoorne wil ook van de heer Beukelman weten waarom hij desondanks gewoon aan tafel zit. Tenslotte doet Partij Westvoorne een beroep op de raad om niet met het voorliggende voorstel in te stemmen. Zij wil hiermee voorkomen dat daardoor de sanering van het glas uit het buitengebied stopt of vertraagd. Partij Westvoorne dient daartoe een motie: Kleinschalige Woningbouwlocaties in (zie bijlage). Mevrouw Van Blom licht de motie toe. Mevrouw Langendoen zegt namens de fractie van de PvdA moeite te hebben met de jaarlijkse ophoging en vraagt zich af hoe lang dit nog door zal gaan. De PvdA zegt eveneens moeite te hebben met de clusterlocatie Molenweg/Valweg in Oostvoorne vanwege de onduidelijke financiële risico s van deze locatie. Tevens betreurt de PvdA het dat het hier weer om een locatie in Oostvoorne gaat en niet in Rockanje. Vervolgens vraagt mevrouw Langendoen opheldering over het al of niet instemmen met deze herijking door Voorne s Plantenkwekerij. Ten aanzien van het amendement zegt mevrouw Langendoen dat de tijdsduur tot 31 december 2013 vrij kort is en vraagt ze hoe wordt omgegaan met de tuinders die later willen saneren. Kunnen deze tuinders nog gebruik maken van de Ruimte voor Ruimte regeling? Gezien de omstandigheden hebben de tuinders nu geen keuze meer of zij wel of niet gaan saneren. Mevrouw Langendoen vraagt of er toch in overleg met de tuinders kan worden gekeken naar de mogelijkheden. De PvdA is overigens wel van mening dat er een einddatum aan moet worden gegeven. De heer Hartog zegt namens de fractie van D66 dat er een duidelijke richting aan de tuinders gesteld zou moeten worden, dat het project een keer moet worden afgesloten en dat de tuinders zich moeten aanmelden als zij mee willen doen met de saneringsopgave. Het moet volgens D66 eerst duidelijk zijn wie er vrijwillig nee zegt. Mevrouw Van Blom vraagt namens de fractie van Partij Westvoorne of D66 de einddatum aan de datum van de subsidie van de provincie wil koppelen. Zij zegt dat, wanneer we de datum willen halen, vooruitlopend daarop de bestemmingsplannen moeten zijn vastgesteld.

11 11 - Mevrouw Krajenbrink zegt namens de fractie van de VVD het belangrijk te vinden dat éénduidig tekstueel wordt vastgelegd dat de Drenkeling losgekoppeld is van het glasbeleid. De Drenkeling mag geen vertraging oplopen nu er een andere opbrengstlocatie is gevonden in de Molenweg/Valweg. Mevrouw Krajenbrink zegt dat de fractie van de VVD in kan stemmen met het amendement en achter de argumenten staat zoals die door D66 zijn aangegeven. De heer Dukker zegt vervolgens ten aanzien van de opmerking over artikel 28 Gemeentewet dat zijn bedrijfsbelangen niet zijn beïnvloed door het voorliggende voorstel. De heer Dukker geeft aan dat kwekerij Dukker de komende jaren niet de wens heeft om glasrechten te verplaatsen noch te verkopen. De omstandigheden van de sector zorgen ervoor dat er voor nieuwbouw van kassen op dit moment nauwelijks geld is. Hij zegt niet te zien dat door de besluitvorming van vanavond zijn belangen geplust kunnen worden. De heer Beukelman zegt namens de fractie van het CDA niet werkzaam te zijn bij Voorne s Plantenkwekerij maar alleen toeleverancier te zijn. Hij geeft aan ook geen familiebanden te hebben in Tinte met tuinders en ziet geen enkel belang dat hij hier zou kunnen behartigen. Wethouder Groenewegen zegt geen enkele belang te hebben in tuinbouwbedrijven in Tinte. Hij zegt slapend lid te zijn van LTO en zegt dat LTO geen enkele invloed heeft gehad in het beleid betreffende de sanering. Ten aanzien van de opmerking over het groene raamwerk zegt wethouder Van Lith dat de gemeente geen uitgaven gaat doen in het intensiveringsgebied van Tinte zolang er geen inkomsten zijn. Met betrekking tot de zuidoosthoek zegt de wethouder dat als dit plan mislukt, dit het risico is van de verantwoordelijkheid van de zittende ondernemers. De gemeente zal geen voortrekkersrol innemen. Ten aanzien van de Drenkeling zegt de voorzitter dat de inkomsten uit de Drenkeling nu ten goede komen aan de gemeentebegroting en niet aan het glasbeleid en daarom is geschrapt. Met betrekking tot Voorne s Plantenkwekerij zegt de wethouder dat er verkennende gesprekken hebben plaatsgevonden en dat er richtingen zijn aangegeven. Het is juist dat er nog geen afspraken zijn gemaakt.

12 12 Het resultaat van het glasbeleid tot nu toe is, dat er al 9,3% is gesaneerd en er voor 7,6% aan overeenkomsten zijn. Met 60,3% van de tuinders worden er gesprekken gevoerd en met 13,6% is geen contact en van deze tuinders zal mogelijk nog een concrete uitspraak moeten komen. De verwachting is dat het bestemmingsplan Drenkeling in november in de commissie kan worden besproken. Ten aanzien van de clusterlocatie Molenweg/Valweg zegt de wethouder dat deze locatie indien noodzakelijk wordt ingezet. Vervolgens zegt hij dat er na 1 januari 2014 nog altijd een mogelijkheid is om gebruik te maken van de Ruimte voor Ruimte Regeling. Er zijn ambtelijke gesprekken om te kijken of de subsidie die loopt tot 2017 opgerekt kan worden. De wethouder zegt zich vervolgens te kunnen vinden in het amendement. De heer Beukelman zegt namens de fractie van het CDA niet negatief tegenover het amendement te staan maar hij wil graag de toezegging dat alle tuinders zullen worden benaderd, ook degene die geen brief hebben ontvangen.hij vraagt vervolgens of de provincie wel akkoord zal gaan met de beleidswijziging. Ten aanzien van het betoog van Partij Westvoorne zegt de heer Beukelman het jammer te vinden dat Partij Westvoorne op geen enkele wijze de gewijzigde omstandigheden heeft meegenomen. Het CDA is van mening dat de locatie Molenweg/Valweg een mogelijkheid zal bieden als andere locaties niet lukken. De heer Hartog zegt nogmaals namens de fractie van D66 dat er zo snel mogelijk duidelijkheid moet worden verkregen en dat iedere tuinder een brief moet ontvangen. D66 vindt dat het vrijwillige karakter van de aanmelding moet worden afgekaderd met een einddatum. Mevrouw Van Blom zegt namens de fractie van Partij Westvoorne op veel vragen geen antwoord te hebben gekregen. Ten aanzien van het antwoord van de wethouder dat er al 9,3% is gesaneerd zegt mevrouw Van Blom dat het hier gaat om fysiek glas dat is gesloopt en Partij Westvoorne het voeren van gesprekken niet ziet als het boeken van resultaten. Partij Westvoorne vindt dat de wethouder de raad onjuist voorlicht over Voorne s Plantenkwekerij omdat deze heeft gezegd het alternatief van de gemeente af te wijzen. Vervolgens heeft Partij Westvoorne niets gehoord over het oplopende tekort in Tinte en over de uitblijvende inkomsten uit de exploitatie bijdragen bij de verkoop

13 13 van glasrechten. Het groene raamwerk staat voor op de rol maar als er geen inkomsten zijn gebeurt er dus niets. De zuidoosthoek vormt volgens Partij Westvoorne wel een risico omdat er wellicht planschade volgt van de ondernemers. Mevrouw Van Blom zegt ook niets te horen over het woningbouwprogramma en de toevoeging van de 30 woningen en de risico s daarvan. Er wordt tevens niet aangegeven wanneer er sprake is van een ontwikkeling. Partij Westvoorne hoort niets over het risico van het wegvallen van alle inkomsten van de provinciale subsidie vanaf half Mevrouw Van Blom zegt dat Partij Westvoorne tégen het voorstel is. Mevrouw Langendoen merkt namens de fractie van de PvdA op dat de buninesscase niet klopt als er geen goedkeuring is van Voorne s Plantenkwekerij. Vervolgens zegt zij de locatie Oudwater een mooie locatie te vinden om mee te beginnen. De fractie van de PvdA ziet eveneens een oplossing met de Ruimte voor Ruimte Regeling zodat er zo snel mogelijk gesaneerd kan worden. De PvdA kijkt eveneens uit naar het bouwplan voor de Drenkeling. Wethouder Van Lith zegt dat wanneer je het glas op vrijwillige basis wil saneren hiervoor toch woningen nodig zijn, dit betekent dus extra woningen in de gemeente. Ten aanzien van Voorne s Plantenkwekerij zegt hij dat er nog gesprekken gaande zijn. Mevrouw Van Blom zegt dat uit s duidelijk wordt dat Voorne s Plantenkwekerij het voorstel van de gemeente heeft afgewezen. Wethouder Van Lith zegt dat hem dit niet bekend is. Op verzoek van mevrouw Krajenbrink wordt de vergadering geschorst van tot uur. Mevrouw Krajenbrink zegt graag de juiste informatie van de wethouder over de stand van zaken met betrekking tot Voorne s Plantenkwekerij te ontvangen. De wethouder zegt dat er geen overeenstemming is met Voorne s Plantenkwekerij

14 14 over de sanering van het gehele bedrijf en dat hier misschien de verwarring door is ontstaan. Er wordt met betrokkenen gesproken over een gefaseerde verplaatsing van het bedrijf. Mevrouw Van Blom zegt dat het contact wel degelijk is gebaseerd op hetgeen in de stukken staat vermeld. De voorzitter stelt voor dat mevrouw Van Blom en wethouder Van Lith e.e.a. met elkaar afstemmen zodat hierover duidelijkheid ontstaat. Vervolgens wordt het amendement in stemming gebracht. Het amendement wordt met 10 stemmen vóór (CDA, D66, GBW, VVD, PvdA) en 4 stemmen tégen (PW) aangenomen. Vervolgens wordt het voorstel in stemming gebracht. Mevrouw Langendoen zegt in een stemverklaring namens de fractie van de PvdA dat de locatie Torenweg 1 een behoorlijke kostenpost is en er teveel tegenstrijdigheden zijn om met het voorstel in te stemmen. Het voorstel wordt met 8 stemmen vóór (CDA, D66, GBW, VVD) en 6 stemmen tégen (PvdA, PW) aangenomen. De motie: Kleinschalige Woningbouwlocaties ingediend door de fractie van Partij Westvoorne wordt in stemming gebracht. De motie wordt met 6 stemmen vóór (PW, PvdA) en 8 stemmen tégen (VVD, GBW, CDA, D66) verworpen. 11. Toekomst Woonbedrijf Mevrouw Roggeveen maakt namens de fractie van de PvdA een compliment richting de commissie Onderzoek Toekomstmogelijkheden Woonbedrijf en zegt dat de fractie van de PvdA in kan stemmen met een vorm van interne verzelfstandiging van het gemeentelijk woonbedrijf. Zij merkt op dat de rol van de raad ontbreekt en zegt deze heel belangrijk te vinden. Zij vraagt de rol van de raad op te nemen in de startnotitie. Mevrouw Krajenbrink maakt namens de fractie van de VVD eveneens een com-

15 15 pliment richting de commissie Onderzoek Toekomstmogelijkheden Woonbedrijf en zegt uit te zien naar een totaalplan. Het totaalplan moet vooral zoveel mogelijk los van de politiek worden gezien. De VVD is vóór de verkoop van het woonbedrijf als de tijd hiervoor rijp is. De heer Hartog zegt namens de fractie van D66 het voorstel een kenmerk van een veranderingsproces te vinden en zegt het noodzakelijk te vinden dat er externe ondersteuning bij dit proces wordt betrokken. De heer Vriend zegt namens de fractie van het CDA dat moet worden gestreefd naar zo min mogelijke verwevenheid, zowel op financieel als op organisatorisch gebied. E.e.a. zal in de startnotitie duidelijk naar voren moeten komen. De heer Noordermeer zegt namens de fractie van Partij Westvoorne voorstander te zijn van een snelle en goede startnotitie waarin een keuze kan worden gemaakt. De heer H. Heijndijk zegt namens de fractie van Gemeentebelangen voorstander te zijn van het betrekken van een extern bureau bij dit proces. Vervolgens vraagt de heer Heijndijk of ook de huurdersvereniging bij dit proces kan worden betrokken. Wethouder Mulder zegt dat het voorliggende stuk gereed is voor een startnotitie en dat kwaliteit nu heel belangrijk is. Hij zegt het advies om een extern bureau hierbij te betrekken mee te zullen nemen. Hij zegt vervolgens dat ook de rol van de raad aandacht zal krijgen in de startnotitie. Vervolgens zegt hij dat het veranderingsproces met veel zorg zal moeten worden doorlopen en dat met name de verwevenheid aan de orde zal komen. Tenslotte zegt de wethouder dat er met de huurdersvereniging periodiek overleg wordt gevoerd. Het voorstel wordt unaniem aangenomen. Op verzoek van Partij Westvoorne wordt de vergadering geschorst van tot uur. De heer Huisman zegt dat de schorsing niet tot een mededeling heeft geleid.

16 e wijziging in de Verordening Winkeltijden Westvoorne De heer Vriend zegt namens de fractie van het CDA tégen de openstelling van de winkels op zondag te zijn. De heer Gelderland vraagt namens de fractie van Partij Westvoorne naar het standpunt van de omliggende gemeenten. Wethouder Mulder zegt dat er morgen door de raad van Spijkenisse een besluit wordt genomen en het standpunt van de gemeente Brielle reeds aan de raad is toegezonden. De heer Gelderland zegt dat het er in de praktijk op neer zal komen dat vooral de 2 supermarkten gebruik zullen maken van de openstelling. Hij zegt dat uit het koopstroomonderzoek is gebleken dat er zelfs met een openstelling in Westvoorne sprake zal zijn van een kooplek van ruim 25% en hij vindt dat dit een punt van aandacht moet zijn. Het voorstel wordt vervolgens met 13 stemmen vóór (D66, GBW, PW, PvdA, VVD) en 2 stemmen tégen (CDA) aangenomen. 13. Verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen Mevrouw Vermeer zegt namens de fractie van Partij Westvoorne het van belang te vinden dat er inzicht wordt gehouden in de kosten omdat het aantal aanvragen groeit. Zij vraagt vervolgens waarom er geen advies is gevraagd aan de Wmoadviesraad en vraagt deze hierbij te betrekken. Wethouder Groenewegen zegt dat de Wmo-adviesraad in een eerder stadium bij het voorstel is betrokken en ingestemd heeft met voorstel. Het college vond het niet noodzakelijk om de adviesraad hier nogmaals bij te betrekken omdat het voorstel gelijk is gebleven. De commissie stemt unaniem in met de verordening.

17 Gewijzigde exploitatieopzetten bouwplannen De Ruy en Hoefweg/Valweg. De heer Dukker zegt dat de fractie van de VVD zich kan vinden in de bijstellingen en verlaging van de voorzieningen van beide projecten. De VVD vindt het niet verstandig om in het openbaar de kosten die zijn te verwachten met betrekking tot het aanbrengen van een toplaag uit te spreken. De heer Huisman zegt namens de fractie van Partij Westvoorne zich aan te sluiten bij de woorden van de fractie van de VVD aangaande het uitspreken van de kosten die worden verwacht. De heer Huisman refereert aan een door Partij Westvoorne eerder ingediende motie met exact dezelfde boodschap. Deze motie is toen niet in stemming gebracht omdat door de wethouder is toegezegd dat dergelijke uitspraken niet meer zouden worden gedaan. Mevrouw Langendoen benadrukt namens de fractie van de PvdA de werkzaamheden met betrekking tot het aanbrengen van een toplaag zoveel mogelijk af te stemmen met de bouwplannen. De heer Noordermeer constateert namens de fractie van Partij Westvoorne dat de laatste projecten regelmatig met verlies worden uitgevoerd. Hij pleit er dan ook voor om het risico te verhogen in plaats van te verlagen en keuzes te maken. Hij pleit vervolgens voor een betere projectadministratie en een berekening op netto contante waarde. Partij Westvoorne stemt tégen het voorstel. De heer Sjoukes vraagt namens de fractie van Gemeentebelangen aandacht voor de asfalteringswerkzaamheden en vraagt de werkzaamheden aan de Ruy en Stationsweg gemeenschappelijk uit te voeren. Wethouder Van Lith zegt dat er geen kostenopstelling bij de stukken is gevoegd. Hij zegt dat er zo voorzichtig mogelijk wordt omgegaan met het noemen van bedragen in stukken. Het bedrag dat in de stukken wordt genoemd is niet herleidbaar. Hij zegt vervolgens dat de werkzaamheden Hoefweg/Valweg zijn afgerond en dat er gesprekken worden gevoerd met ontwikkelaars ten aanzien van de Ruy 2 e fase. Er ligt een voorstel dat uitvoerbaar is. Om de besluitvorming zo goed mogelijk te laten plaatsvinden is er ook nog een aantal varianten neergelegd. Ten aanzien van de asfalteringswerkzaamheden zegt de wethouder dat deze zo snel mogelijk zullen worden uitgevoerd en dat de voorbereiding voor de bouw Ruy

18 18 2 e fase vorm begint te krijgen. De wethouder zegt dat er met de kennis van nu een plan ligt dat realiseerbaar is. De heer Huisman zegt namens de fractie van Partij Westvoorne dat wethouder Van Lith wel erg gemakkelijk over een aanbestedingsbeleid spreekt. Hij vindt dat het schuiven van potjes in een goed projectenbeleid niet zou moeten plaatsvinden. De heer Dukker vraagt namens de fractie van de VVD of het college wat strikter om wil gaan met het aanbestedingsbeleid dan tot nu toe gebeurt. De heer Noordermeer zegt namens de fractie van Partij Westvoorne dat met de kennis van nu er een beter besluit had kunnen worden genomen dan hetgeen nu voorligt. Wethouder Van Lith zegt dat er secuur wordt omgegaan met het aanbestedingsbeleid en zegt nogmaals dat de bedragen in het stuk niet zijn te herleiden en onderdeel zijn van een totaalpakket. Het voorstel wordt met 10 stemmen vóór (CDA, D66, GBW, PvdA, VVD) en 5 stemmen tégen (PW) aangenomen. 15. Aanpassing waarde niet in exploitatie genomen gronden/ bijstelling kostprijsberekeningen. De heer Dukker zegt namens de fractie van de VVD het jammer te vinden dat de planvorming niet in een verder gevorderd stadium verkeert zodat de afwaardering waarschijnlijk niet nodig had geweest. De heer Sjoukes zegt namens de fractie van Gemeentebelangen zich te kunnen vinden in het voorstel maar wel graag inzicht te willen blijven houden in de rentetoeschrijving en de uren die worden toegeschreven op de projecten. De heer Noordermeer zegt namens de fractie van Partij Westvoorne van mening te zijn dat als er steeds plannen worden gemaakt maar er niets tot uitvoer komt je als gemeente niet meer geloofwaardig overkomt. De heer Noordermeer pleit er voor dat er een keuze wordt gemaakt die goed onderbouwd is zodat er niet continu zaken moeten worden veranderd.

19 19 Wethouder Van Lith zegt dat altijd terug te vinden is welke kosten er toegeschreven zijn aan de projecten. Vervolgens zegt hij dat er voor de Drenkeling plannen worden ontwikkeld en er ook gekeken wordt naar de Middeldijk en Nieuwe Achterweg in Rockanje. Ten aanzien van de Noordrand wordt er met partijen gekeken naar een oplossing en e.e.a. zal op termijn aan de orde komen. De wethouder benadrukt dat Rockanje de aandacht heeft van het college. Het voorstel wordt met 10 stemmen vóór (CDA, D66, GBW, PvdA, VVD) en 5 stemmen tégen (PW) aangenomen. 15a. Motie: Een zekere toekomst voor de Odiaan en Odi. Door mevrouw Roggeveen wordt namens de fractie van de PvdA een motie: Een zekere toekomst voor de Odiaan en ODI ingediend (zie bijlage) Mevrouw Roggeveen licht de motie toe Motie: Mogelijkheden accommodaties Tinte. Door de heer Beukelman wordt namens de fracties van het CDA, VVD, GBW en D66 een motie: Mogelijkheden accommodaties Tinte ingediend (zie bijlage). De heer Beukelman licht de motie toe. Mevrouw Van Blom zegt namens de fractie van Partij Westvoorne het jammer te vinden dat de 2 moties niet zijn samengevoegd tot 1 motie. Zij concludeert dat de moties dicht bij elkaar liggen en stelt daarom voor deze samen te voegen. In de motie zou dan volgens Partij Westvoorne ook beter moeten worden omschreven wat het maximaal haalbare betekent en zouden een aantal zaken specifieker moeten worden benoemd. Vervolgens vraagt zij waarom er geen budget beschikbaar wordt gesteld voor Tinte? Er is nu een fors weerstandsvermogen en er is een behoorlijke algemene reserve dus zou het haalbaar moeten zijn. De heer Dukker zegt namens de fractie van de VVD blij te zijn dat de raad zich wil inspannen voor Tinte. De VVD vreest dat als de raad zich alleen richt op het behoud van de Odiaan, Tinte hiermee wellicht niet geholpen is. De VVD wil graag in breder verband bekijken wat de mogelijkheden zijn. De heer Gelderland vraagt namens de fractie van Partij Westvoorne welke alterna-

20 20 tieven de VVD ziet voor het opknappen van de Odiaan. De heer Dukker zegt dat er wellicht kan worden nagedacht over nieuwbouw. De heer Hartog zegt namens de fractie van D66 dat de moties dicht bij elkaar liggen en stelt eveneens voor deze samen te voegen tot 1 motie. Mevrouw Roggeveen mist in de motie Mogelijkheden accommodaties Tinte een duidelijke uitspraak dat er een accommodatie voor de gymnastiekvereniging moet blijven en dat de Odiaan een maatschappelijke functie blijft houden. De heer Gelderland zegt namens de fractie van Partij Westvoorne van mening te zijn dat Tinte recht heeft op een fatsoenlijke accommodatie voor ODI. Hij zegt dat wanneer iedereen het hiermee eens is het geld moet worden gezocht binnen de begroting. Hij zegt niet in te zullen stemmen met de moties. De heer Beukelman zegt de motie van de PvdA te smal te vinden. De voorzitter vraagt of de indieners van de moties deze willen aanhouden en in overleg willen gaan om te proberen tot één motie te komen en deze op een later moment opnieuw in te dienen. Mevrouw Roggeveen zegt de motie aan te houden en zegt dat de PvdA bereid is om in overleg te gaan. De heer Beukelman sluit zich hierbij aan. De beide moties worden aangehouden. 16. Begrotingswijzigingen. De begrotingswijzigingen worden conform vastgesteld. De fracties van de PvdA en Partij Westvoorne worden geacht tégen de 12 e wijziging: Herziening Businesscase glas 2013, verhogen voorziening glasintensiveringsgebied Tinte te hebben gestemd.

21 21 De fractie van Partij Westvoorne wordt geacht tégen de 13 e wijziging: Verlagen voorziening Hoefweg/Valweg, Verlagen voorziening De Ruy, Krediet verbetering Molenweg/Valweg, Krediet asfalteren De Ruy te hebben gestemd. De fractie van Partij Westvoorne wordt geacht tégen de 14 e wijziging: Afwaarderen boekwaarde Noordrand, winstneming Rialaan, winstneming Pinnepot te hebben gestemd. 17. Rondvraag. Mevrouw Vermeer vraagt naar de actuele stand van zaken aangaande de problematiek van de accommodaties de Merel, de Meander en de Man. Ze wil dit graag agenderen voor de volgende commissievergadering. Wethouder Groenewegen zegt dat de stand van zaken in de eerstvolgende commissie Inwonerszaken kan worden besproken. Vervolgens vraagt mevrouw Vermeer of er een jaaragenda kan worden opgesteld voor met name de commissie Inwonerszaken zodat er geen lege agenda s meer zijn. Wethouder Groenewegen zegt dat is afgesproken dat wanneer er iets te melden is over decentralisaties dit in de commissie Inwonerszaken aan de orde komt. In iedere commissie Inwonerszaken kan de stand van zaken rondom de decentralisaties geagendeerd worden. De heer Sjoukes vraagt naar de redenen dat de beheersovereenkomst met GZH over het badstrand, die in januari 2014 afloopt, weer met 1 jaar is verlengd. Wethouder Mulder zegt dat de overeenkomst inderdaad voor 1 jaar is verlengd. Er wordt de komende tijd gewerkt aan een visie voor het badstrand en het is beter om eerst de visie helder te hebben en hieraan het beheer, dat dan wenselijk is, aan te koppelen. De heer Gelderland spreekt zijn zorg uit over de sociale functie van de bibliotheek en vraagt of hier voldoende aandacht voor is.

22 22 Wethouder Groenewegen zegt dat is afgesproken dat de raad een bezoek zou brengen aan Bernisse waar de bibliotheek is ondergebracht in de verschillende scholen en waar men erg content is over de sociale functie van de bibliotheek. De wethouder zegt er niet bang voor te zijn dat in Westvoorne de sociale functie hier onder zal leiden. Vervolgens vraagt de heer Gelderland of er met de werkgroep Alzheimer, het Trefpunt en OVV is gesproken over het terugbetalen van de subsidie die door hen te laat was aangevraagd. Hij zegt het in deze tijd erg hard te vinden om de verenigingen de subsidie te laten terugbetalen. Wethouder Groenewegen zegt dat de OVV is benaderd en hier wat misverstanden waren. De subsidie is inmiddels toegekend aan OVV. Met de werkgroep Alzheimer en het Trefpunt is nog geen contact geweest. Alle subsidies zijn vastgesteld behalve die voor de werkgroep Alzheimer en het Trefpunt. De heer Gelderland verzoekt om nogmaals contact te zoeken met de werkgroep Alzheimer en het Trefpunt om te kijken of hier dezelfde regeling kan worden getroffen als voor OVV. Vervolgens zegt hij dat de brief met betrekking tot de eigen bijdrage bij voorzieningen voor onrust heeft gezorgd bij de mensen en vraagt hier aandacht voor. Wethouder Groenewegen zegt dat deze onrust hem niet bekend is en de stand van zaken na te zullen gaan. Hij zegt te proberen om zo goed mogelijk de onrust weg te nemen en maximale duidelijkheid te geven. Tenslotte vraagt de heer Gelderland of het grote reclamebord bij de ingang van Oostvoorne aan de Ruy kan worden verwijderd. Wethouder Van Lith zegt dat de bedoeling van het reclamebord is dat het opvalt in de hoop dat de woningen worden verkocht. De heer H. Heijndijk vraagt of er al bekend is wanneer er wordt gestart met het project de Rots. Wethouder Mulder zegt dat 3 van de 4 woningen aan de W. de Waalstraat en

23 23 F. van Eijkstraat in Rockanje inmiddels zijn verkocht. Naar verwachting zal de 1 e paal nog dit jaar worden geslagen. De heer Noordermeer vraagt wanneer de raad wordt geïnformeerd over het woningmarktonderzoek en de bijeenkomst voor raadsleden hierover. Wethouder Van Lith zegt dat hierover een discussie in regionaal verband heeft plaatsgevonden. Hij zegt toe de stand van zaken schriftelijk te zullen melden. Mevrouw Roggeveen vraagt naar de stand van zaken met betrekking tot de plannen van Nuon/Eon aangaande de bouw van de windmolens. Wethouder Mulder zegt e.e.a. na te zullen gaan en de raad hierover schriftelijk te zullen informeren. De heer J. Heijndijk maakt een compliment voor de inzet tijdens de open dag op zaterdag 21 september jongstleden waar de gemeente zich op voortreffelijke wijze heeft gepresenteerd aan de bevolking. Mevrouw Langendoen sluit zich bij deze woorden aan. Vervolgens zegt de heer Heijndijk met veel plezier het voorzitterschap te hebben uitgevoerd van de commissie Inwonerszaken en bedankt de leden voor het vertrouwen. 18. Sluiting. De voorzitter sluit de vergadering om uur. Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 28 en 31 oktober 2013 De raad voorgenoemd, De griffier, de voorzitter.

: wethouder C.J.A. van Lith, wethouder E.G. Mulder en de heer P.v.d. Wurff. De voorzitter opent de vergadering en heet de aanwezigen welkom.

: wethouder C.J.A. van Lith, wethouder E.G. Mulder en de heer P.v.d. Wurff. De voorzitter opent de vergadering en heet de aanwezigen welkom. Verslag van de openbare vergadering van de commissie Grondgebied, gehouden op woensdag 9 oktober 2013 om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis te Rockanje. Aanwezig Mede aanwezig Voorzitter Griffier

Nadere informatie

Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering 01-09-2015

Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering 01-09-2015 1 Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering 01-09-2015 Plaats Rockanje Verslag Gemeente Westvoorne Tijd 20.00 uur Aanwezig mevrouw R.M. Roggeveen, mevrouw A. Vermeer, mevrouw J. van Hoey Smith, mevrouw

Nadere informatie

Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering :

Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering : 1 Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering : 16-12-2014 Plaats : Rockanje Verslag Gemeente Westvoorne Tijd : 20.00 uur Aanwezig : mevrouw R.M. Roggeveen, mevrouw E.W. van Blom, mevrouw J. van Hoey-Smith,

Nadere informatie

Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering :

Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering : 1 Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering : 29-04-2014 Plaats : Rockanje Verslag Gemeente Westvoorne Tijd : 20.00 uur Aanwezig : mevrouw R.M. Roggeveen, mevrouw E.W. van Blom, mevrouw J. van Hoey-Smith,

Nadere informatie

Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering :

Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering : 1 Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering : 25-03-2008 Plaats : Rockanje Verslag Gemeente Westvoorne Tijd : 20.00 uur Aanwezig : mevrouw C.M. Langendoen-Briggeman, mevrouw E.P.M. Jonkers-Groot en de

Nadere informatie

: mevrouw E.W. van Blom, mevrouw R.M. Roggeveen en de heren G.M. Plantinga, H. Heijndijk, M.C. Vinke, C.E. Vriend en J.A. Rouss.

: mevrouw E.W. van Blom, mevrouw R.M. Roggeveen en de heren G.M. Plantinga, H. Heijndijk, M.C. Vinke, C.E. Vriend en J.A. Rouss. Verslag van de openbare vergadering van de commissie Bestuurlijke Zaken en Middelen, gehouden op maandag 12 mei 2014 om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis te Rockanje. Aanwezig : mevrouw E.W.

Nadere informatie

De voorzitter opent de vergadering en heet de aanwezigen welkom.

De voorzitter opent de vergadering en heet de aanwezigen welkom. Verslag van de openbare vergadering van de commissie Bestuurlijke Zaken en Middelen, gehouden op maandag 7 april 2014 om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis te Rockanje. Aanwezig Mede aanwezig

Nadere informatie

Gedeelte van het verslag met de bespreking van het rapport van de rekenkamercommissie

Gedeelte van het verslag met de bespreking van het rapport van de rekenkamercommissie Gedeelte van het verslag met de bespreking van het rapport van de rekenkamercommissie Verslag van de openbare vergadering van de commissie Presentaties, gehouden op maandag 2 november 2015 om 20.00 uur

Nadere informatie

: mevrouw M.J. Heijndijk en de heren L. Gelderland, W.A. Sjoukes, J.A. Rouss, C.E. Vriend, J. Heijndijk, M.C. Vinke, J. v/d Brand en T.I. Fransman.

: mevrouw M.J. Heijndijk en de heren L. Gelderland, W.A. Sjoukes, J.A. Rouss, C.E. Vriend, J. Heijndijk, M.C. Vinke, J. v/d Brand en T.I. Fransman. Verslag van de commissie Bestuurlijke Zaken en Middelen gehouden op maandag 7 september 2015 om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis te Rockanje. Aanwezig Mede aanwezig Voorzitter Griffier Notuliste

Nadere informatie

Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering :

Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering : 1 Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering : 29-05-2012 Plaats : Rockanje Verslag Gemeente Westvoorne Tijd : 19.30 uur Aanwezig : mevrouw J. Krajenbrink-Meinds, mevrouw A. Vermeer, mevrouw E.W. van Blom

Nadere informatie

Verslag van de commissie IZ/AZ, gehouden op dinsdag 1 maart 2016 om uur in de raadzaal van het gemeentehuis te Rockanje.

Verslag van de commissie IZ/AZ, gehouden op dinsdag 1 maart 2016 om uur in de raadzaal van het gemeentehuis te Rockanje. Verslag van de commissie IZ/AZ, gehouden op dinsdag 1 maart 2016 om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis te Rockanje. Aanwezig Mede aanwezig Voorzitter Griffier Notuliste : mevrouw M.J. Heijndijk,

Nadere informatie

Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering : /

Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering : / 1 Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering : 27-10-2011 / 01-11- 2011 Plaats : Rockanje Verslag Gemeente Westvoorne Tijd : 19.30 uur Aanwezig : mevrouw J. Krajenbrink-Meinds, mevrouw C.M. Langendoen-Briggeman,

Nadere informatie

Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering : 18-12-2007

Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering : 18-12-2007 1 Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering : 18-12-2007 Plaats : Rockanje Verslag Gemeente Westvoorne Tijd : 20.00 uur Aanwezig Afwezig : mevrouw C.M. Langendoen-Briggeman, mevrouw E.P.M. Jonkers-Groot,

Nadere informatie

Verslag van de gecombineerde commissievergadering van 3 juni 2015, om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis te Rockanje.

Verslag van de gecombineerde commissievergadering van 3 juni 2015, om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis te Rockanje. Verslag van de gecombineerde commissievergadering van 3 juni 2015, om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis te Rockanje. Aanwezig Mede aanwezig Voorzitter Griffier Notuliste : mevrouw J. van Hoey

Nadere informatie

: wethouder E.G. Mulder, wethouder L.J. Van Rij, mevrouw E. Rood en de heren E. Blanken en J. Littel.

: wethouder E.G. Mulder, wethouder L.J. Van Rij, mevrouw E. Rood en de heren E. Blanken en J. Littel. Verslag van de openbare vergadering van de commissie Inwonerszaken van donderdag 15 mei 2014 om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis te Rockanje. Aanwezig Mede aanwezig Voorzitter Griffier Notuliste

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. * Besluitenlijst raadsvergadering van 30 maart 2017. De heer G. Polinder, raadslid namens de SGP-fractie, is afwezig. Nr. ONDERWERP BESLISSING/TOEZEGGINGEN 1. Opening. De voorzitter opent de vergadering.

Nadere informatie

Verslag van de commissie Inwonerszaken, gehouden op donderdag 11 september 2014 om uur in de raadzaal van het gemeentehuis te Rockanje.

Verslag van de commissie Inwonerszaken, gehouden op donderdag 11 september 2014 om uur in de raadzaal van het gemeentehuis te Rockanje. Verslag van de commissie Inwonerszaken, gehouden op donderdag 11 september 2014 om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis te Rockanje. Aanwezig Mede aanwezig Voorzitter Griffier Notuliste : mevrouw

Nadere informatie

gevolgen financiële situatie op glasbeleid

gevolgen financiële situatie op glasbeleid presentatie Raad 28 maart Amersfoort 28 maart 2012 Henk Hoogmoed Agenda 1. Historisch kader 2. Aanleiding 3. Gevolgen financiële situatie Westvoorne op glasbeleid Drenkeling Tinte Saneringslocaties 1.

Nadere informatie

Besluitenlijst van de commissievergadering Ruimtelijke Zaken van 8 december 2011

Besluitenlijst van de commissievergadering Ruimtelijke Zaken van 8 december 2011 Besluitenlijst van de commissievergadering Ruimtelijke Zaken van 8 december 2011 Datum: 8 december 2011 Aanvang: 20:00 uur Einde: 23:30 uur Vergaderlocatie: Raadzaal, raadhuis Voorzitter: Carlo van Esch

Nadere informatie

: mevrouw E.W. van Blom en de heren W.M. Hartog, T. Fransman, P.F.L. Beukelman, J. Merkx, J. Noordermeer, H. Muchall, W.A. Sjoukes en M.C. Vinke.

: mevrouw E.W. van Blom en de heren W.M. Hartog, T. Fransman, P.F.L. Beukelman, J. Merkx, J. Noordermeer, H. Muchall, W.A. Sjoukes en M.C. Vinke. Verslag van de openbare vergadering van de commissie Grondgebied, gehouden op woensdag 9 april 2014 om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis te Rockanje. Aanwezig Mede aanwezig Voorzitter Griffier

Nadere informatie

Programma van de vergadering, lijst met onderwerpen die op de vergadering worden behandeld.

Programma van de vergadering, lijst met onderwerpen die op de vergadering worden behandeld. Begrippenlijst gemeenteraad Absolute meerderheid Manier van besluiten waarbij een voorstel is aangenomen als meer dan de helft van alle uitgebrachte stemmen vóór is. Agenda Programma van de vergadering,

Nadere informatie

Mevrouw Langendoen vraagt eveneens om deze punten van de agenda te verwijderen. De overige fracties willen de agendapunten handhaven.

Mevrouw Langendoen vraagt eveneens om deze punten van de agenda te verwijderen. De overige fracties willen de agendapunten handhaven. Verslag van de openbare vergadering van de commissie Bestuurlijke Zaken en Middelen gehouden op maandag 2 september 2013 om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis te Rockanje. Aanwezig Mede aanwezig

Nadere informatie

U kunt de volledige raadsvergaderingen bekijken via

U kunt de volledige raadsvergaderingen bekijken via Gemeenteraadsvergadering datum 27 maart 2014 U kunt de volledige raadsvergaderingen bekijken via www.harderwijk.nl/vergaderingen Presentielijst De heer J.D. Aikema, de heer B.J. van Bijsteren, de heer

Nadere informatie

Nr Vergadering: 24 mei 2016 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 21 juni 2016

Nr Vergadering: 24 mei 2016 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 21 juni 2016 1 Nr. 5.16 Vergadering: 24 mei 2016 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 21 juni 2016 Aanwezig: De heer J.B. Wassink, voorzitter raad Mevrouw J. Hofman, griffier Mevrouw C. Oosterbaan, PvdA De heer

Nadere informatie

: wethouder E.G. Mulder, wethouder N.A.M. Groenewegen en de heren P. v.d. Wurff en H.J. Solle.

: wethouder E.G. Mulder, wethouder N.A.M. Groenewegen en de heren P. v.d. Wurff en H.J. Solle. Verslag van de openbare vergadering van de commissie Grondgebied, gehouden op woensdag 15 mei 2013 om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis te Rockanje. Aanwezig Mede aanwezig Voorzitter Griffier

Nadere informatie

Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering :

Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering : 1 Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering : 25-06-2013 Plaats : Rockanje Verslag Gemeente Westvoorne Tijd : 20.00 uur Aanwezig : mevrouw C.M. Langendoen-Briggeman, mevrouw R.M. Roggeveen, mevrouw J.

Nadere informatie

De heer Ton Bressers maakt namens De Beerse Bakker, gebruik van het spreekrecht m.b.t. agendapunt 13 Standplaatsbeleid.

De heer Ton Bressers maakt namens De Beerse Bakker, gebruik van het spreekrecht m.b.t. agendapunt 13 Standplaatsbeleid. Agenda Gemeenteraad Extra besluitvormende raadsvergadering Uitnodiging voor de vergadering op dinsdag 15 november 2016 19:30-21:00 uur, locatie Raadszaal Voorzitter : 1 Opening De voorzitter opent om 19.30

Nadere informatie

Besluitenlijst RAADSVERGADERING

Besluitenlijst RAADSVERGADERING Besluitenlijst RAADSVERGADERING Besluitenlijst openbare vergadering van de raad van de gemeente Brummen op donderdag 26 maart 2015 om 20.40 uur in het gemeentehuis van Brummen AGENDA BESLUIT 1. Opening

Nadere informatie

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Inleiding In het presidium van 31 maart 2016 is afgesproken dat de voorstellen m.b.t.: Reglement

Nadere informatie

Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering : 19-10-2012

Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering : 19-10-2012 1 Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering : 19-10-2012 Plaats : Rockanje Verslag Gemeente Westvoorne Tijd : 20.00 uur Aanwezig : mevrouw C.M. Langendoen-Briggeman, mevrouw A. Vermeer, mevrouw E.W. van

Nadere informatie

: wethouder N.A.M. Groenewegen, wethouder E.G. Mulder en de heren E. Blanken en J. Littel.

: wethouder N.A.M. Groenewegen, wethouder E.G. Mulder en de heren E. Blanken en J. Littel. Verslag van de openbare vergadering van de commissie Inwonerszaken, gehouden op donderdag 6 juni 2013 om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis te Rockanje. Aanwezig Mede aanwezig Voorzitter Griffier

Nadere informatie

Herziening Businesscase

Herziening Businesscase Herziening Businesscase Raadscommissie 10 september Henk Hoogmoed Sytske du Crocq Westvoorne 10 september 2014 Agenda 1. Voorliggende stukken 2. Resultaat na herziening Businesscase 2014 3. Businesscase

Nadere informatie

Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering :

Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering : 1 Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering : 31-01-2012 Plaats : Rockanje Verslag Gemeente Westvoorne Tijd : 19.30 uur Aanwezig : mevrouw J. Krajenbrink-Meinds, mevrouw C.M. Langendoen-Briggeman, mevrouw

Nadere informatie

Verslag van de commissie Grondgebied, gehouden op woensdag 6 maart 2013 om uur in de raadzaal van het gemeentehuis te Rockanje.

Verslag van de commissie Grondgebied, gehouden op woensdag 6 maart 2013 om uur in de raadzaal van het gemeentehuis te Rockanje. Verslag van de commissie Grondgebied, gehouden op woensdag 6 maart 2013 om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis te Rockanje. Aanwezig Mede aanwezig Voorzitter Griffier Notuliste : mevrouw E.W.

Nadere informatie

1. Opening. 3. Aanwijzing primus voor de hoofdelijke stemming. 4. Vaststelling agenda.

1. Opening. 3. Aanwijzing primus voor de hoofdelijke stemming. 4. Vaststelling agenda. Notulen van de besluitvormende raadsvergadering van de gemeenteraad van Noord-Beveland, gehouden op donderdag 5 juli 2018 in het gemeentehuis van Noord-Beveland. Aanvang: 19.30 uur Aanwezig: Mevr. J.H.J.B.

Nadere informatie

Gemeenteraad Landsmeer

Gemeenteraad Landsmeer Gemeenteraad Landsmeer BESLUITENLIJST RAADSVERGADERING VAN 04 december 2014 Voorzitter Raadsgriffier Aanwezige raadsleden Afwezige raadsleden Aanwezige collegeleden A.N. Nienhuis C.B.H. Heusingveld N.H.W.

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 25 september 2012 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 25 september 2012 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 25 september 2012 in de raadzaal Voorzitter: M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: PvdA: J.W. Nanninga, W.

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 10 februari 2015 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 10 februari 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 10 februari 2015 in de raadzaal Voorzitter: M.A.P. Michels Griffier: G.A. Stavenga-Joling Aanwezig: Gemeentebelangen: G.

Nadere informatie

Nr. 7. Vergadering: 9 juli 2019 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 24 september 2019

Nr. 7. Vergadering: 9 juli 2019 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 24 september 2019 1 Nr. 7. Vergadering: 9 juli 2019 Onderwerp: Aanwezig: De heer J.B. Wassink, voorzitter raad Mevrouw N.E. de Vries, loco-griffier Mevrouw C. Oosterbaan, PvdA Mevrouw M. Spanjer-Ramaker, PvdA De heer J.

Nadere informatie

Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening. 15 april 2009 COR2008-11. Status verslag Concept. de heer Romijn

Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening. 15 april 2009 COR2008-11. Status verslag Concept. de heer Romijn Verslag Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening Vergaderdatum Kenmerk 15 april 2009 COR2008-11 Status verslag Concept Verslaglegging door Telefoonnummer W.L. Walkate (Notuleerservice Nederland)

Nadere informatie

REGLEMENT VAN ORDE 2. Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie. Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE

REGLEMENT VAN ORDE 2. Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie. Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE REGLEMENT VAN ORDE 2 HOOFDSTUK I: ALGEMENE BEPALINGEN... 2 artikel 1: Toepassing van dit reglement 2 artikel 2: Definitiebepalingen 2 artikel 3: Handhaving van de orde 2 artikel 4: Amendementen

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 11 mei 2010 om uur in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 11 mei 2010 om uur in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 11 mei 2010 om 19.30 uur in de raadzaal Voorzitter: M.A.P. Michels griffier: J. van der Meer Aanwezig: PvdA: J.W. Nanninga,

Nadere informatie

U kunt de volledige raadsvergaderingen bekijken via

U kunt de volledige raadsvergaderingen bekijken via Gemeenteraadsvergadering datum 14 december 2017 U kunt de volledige raadsvergaderingen bekijken via www.harderwijk.nl/vergaderingen Presentielijst Raadsleden De heer J.D. Aikema, de heer K. uit de Bosch,

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 10 november 2015 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 10 november 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 10 november 2015 in de raadzaal Voorzitter, M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

De Gemeenteraad van Wijchen

De Gemeenteraad van Wijchen De Gemeenteraad van Wijchen Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van de gemeenteraad van Wijchen gehouden op 30 juni 2016 1. Vaststellen notulen van de vergadering van 12 mei 2016, voorgezet

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 19 mei 2015 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 19 mei 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 19 mei 2015 in de raadzaal Voorzitter: M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

Besluitenlijst raad 26 januari 2017

Besluitenlijst raad 26 januari 2017 Besluitenlijst raad 26 januari 2017 Omschrijving van het voorstel Besluit 1 Opening. In het kader van nationale gedichten dag zullen er drie gedichten door raadsleden worden voorgedragen. Voordracht gedicht

Nadere informatie

: burgemeester P.E. de Jong en wethouder E. Mulder, mevrouw C. Vermeulen, mevrouw M. Verheuvel en de heer J. Verheij.

: burgemeester P.E. de Jong en wethouder E. Mulder, mevrouw C. Vermeulen, mevrouw M. Verheuvel en de heer J. Verheij. Verslag van de openbare vergadering van de commissie Bestuurlijke Zaken en Middelen, gehouden op maandag 3 februari 2014 om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis te Rockanje. Aanwezig Mede aanwezig

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 9 november 2017 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 9 november 2017 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 9 november 2017 in de raadzaal Voorzitter : M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

Er zijn bij de raadsgriffie vragen binnengekomen van de VVD inzake de Boulevard. Woordvoerder is de heer B. van Bijsteren.

Er zijn bij de raadsgriffie vragen binnengekomen van de VVD inzake de Boulevard. Woordvoerder is de heer B. van Bijsteren. Vergadering Raad 04-07-2013 Tijd: 00:00-00:00 Voorzitter: 1 Opening De voorzitter opent de vergadering. 2 Vragenhalfuurtje raadsleden Er zijn bij de raadsgriffie vragen binnengekomen van de VVD inzake

Nadere informatie

RAAD. BESLUITENLIJST 11 december 2013

RAAD. BESLUITENLIJST 11 december 2013 RAAD BESLUITENLIJST 11 december 2013 Afwezig mkg.: de heer Boerma (CGB) en mevrouw Anninga (CGB) Ag.punt Onderwerp 1. 2. 3. 4. 5. 6. Inspraak burgers over geagendeerde onderwerpen De heer Albert Haar spreekt

Nadere informatie

Raadsvergadering gemeente Lingewaal dd. 9 oktober 2012.

Raadsvergadering gemeente Lingewaal dd. 9 oktober 2012. Raadsvergadering gemeente Lingewaal dd. 9 oktober 2012. Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van de gemeenteraad van Lingewaal Aanwezigen: mevrouw L.H.M. van Ruijven-van Leeuwen, voorzitter

Nadere informatie

Verslag van de openbare vergadering van de informatieronde gehouden op dinsdag 17 mei 2011 om uur in zaal 213 van het gemeentehuis te Rockanje.

Verslag van de openbare vergadering van de informatieronde gehouden op dinsdag 17 mei 2011 om uur in zaal 213 van het gemeentehuis te Rockanje. Verslag van de openbare vergadering van de informatieronde gehouden op dinsdag 17 mei 2011 om 19.30 uur in zaal 213 van het gemeentehuis te Rockanje. Aanwezig Mede aanwezig Voorzitter Notuliste : mevrouw

Nadere informatie

College. Verhinderd. Onderwerp. Agendapunt. 1. Opening De voorzitter opent om uur de vergadering.

College. Verhinderd. Onderwerp. Agendapunt. 1. Opening De voorzitter opent om uur de vergadering. CONCEPT BESLUITENLIJST BEHORENDE BIJ DE OPENBARE VERGADE- RING VAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE GULPEN-WITTEM, GEHOUDEN IN DE RAADZAAL VAN HET GEMEENTEHUIS TE GULPEN DATUM 23 juni 2016 AANWEZIG wnd. Voorzitter

Nadere informatie

Op grond van art. 60 van het reglement van orde kunnen raadsleden gebruik maken van het vragen-half-uur.

Op grond van art. 60 van het reglement van orde kunnen raadsleden gebruik maken van het vragen-half-uur. Vergadering Gemeenteraad 19-06-2008 Plaats: Nieuwveen Tijd: 16:00 Voorzitter: Frans Buijserd 0 BESLUITVORMENDE RAADSVERGADERING 19 JUNI 2008 1 Opening 2 Vaststellen agenda Agendapunten 7, 10 en 12 worden

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april 2015 in het gemeentehuis te Uithuizen.

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april 2015 in het gemeentehuis te Uithuizen. Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april in het gemeentehuis te Uithuizen. Aanwezig: Voorzitter Griffier mevrouw M. van Beek mevrouw H. Hoekstra

Nadere informatie

Advies en besluitenlijst 17 juni 2014

Advies en besluitenlijst 17 juni 2014 Instantie BW Datum 17 juni 2014 Tijdstip 09.30 uur Weeknummer Week 25. Aanwezig dhr. P.E. de Jong (burgemeester), dhr. A.L. van der Meij (wethouder), dhr. L.J. van Rij (wethouder), dhr. E.G. Mulder (wethouder),

Nadere informatie

Besluitenlijst raad 26 mei 2016.

Besluitenlijst raad 26 mei 2016. Besluitenlijst raad 26 mei 2016. Omschrijving van het voorstel 1 Opening en mededelingen. Besluit De heer van Ooijen (SGP)heeft zich afgemeld voor deze vergadering(20). Mevr. Rachak (PvdA)is vanaf agendapunt

Nadere informatie

Raadsvoorstel 2016 Rockanje, 2 februari 2016 Nr /127518

Raadsvoorstel 2016 Rockanje, 2 februari 2016 Nr /127518 Raadsvoorstel 2016 Rockanje, 2 februari 2016 Nr. 126203/127518 Raadsvergadering van 15 maart 2016 Agendanummer 10 Onderwerp Vervolg aanpak Lodderlandsedijk Aan de gemeenteraad. 1. Gevraagd besluit 1. In

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 193184 Datum : 17 november 2015 Programma : Woon en leefomgeving Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. H.C.V.

Nadere informatie

: mevrouw C.M. Langendoen-Briggeman, mevrouw J. Krajenbrink en de heren J. Noordermeer, W.M. Hartog, C.E. Vriend en H. Heijndijk.

: mevrouw C.M. Langendoen-Briggeman, mevrouw J. Krajenbrink en de heren J. Noordermeer, W.M. Hartog, C.E. Vriend en H. Heijndijk. Verslag van de openbare vergadering van de commissie Onderzoek Toekomstmogelijkheden Woonbedrijf, gehouden op donderdag 23 mei 2013 om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis te Rockanje. Aanwezig

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. * Besluitenlijst raadsvergadering van 30 juni 2016. De heer K. van Harten (fractie van de ChristenUnie) is afwezig. Nr. ONDERWERP BESLISSING/TOEZEGGINGEN 1. Opening De voorzitter opent de vergadering.

Nadere informatie

RAAD. BESLUITENLIJST 19 februari 2015

RAAD. BESLUITENLIJST 19 februari 2015 RAAD BESLUITENLIJST 19 februari 2015 Ag.punt 1. 2. 3. Onderwerp Inspraak burgers over geagendeerde onderwerpen Er zijn geen insprekers. Opening De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte

Nadere informatie

De volgende wethouders zijn aanwezig: mevr. A.P.L.M. Slenter-Jamar en de heren A.G. van der Maas en W.H.M.J. Schenkelaars.

De volgende wethouders zijn aanwezig: mevr. A.P.L.M. Slenter-Jamar en de heren A.G. van der Maas en W.H.M.J. Schenkelaars. Notulen van de besluitvormende raadsvergadering van de gemeenteraad van Noord-Beveland, gehouden op donderdag 29 mei 2019 in het gemeentehuis van Noord-Beveland. Aanvang: 19.30 uur Aanwezig: Mevr. J.H.J.B.

Nadere informatie

Besluitenlijst RAADSVERGADERING

Besluitenlijst RAADSVERGADERING Besluitenlijst RAADSVERGADERING Besluitenlijst openbare vergadering van de raad van de gemeente Brummen op donderdag 18 september 2014 om 20.00 uur in het gemeentehuis van Brummen AGENDA BESLUIT 1. Opening

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 2 juli 2015 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 2 juli 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 2 juli 2015 in de raadzaal Voorzitter, M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

De heren B. Kamp en B.G. ten Wolde van de fractie van de VVD zijn afwezig. 2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

De heren B. Kamp en B.G. ten Wolde van de fractie van de VVD zijn afwezig. 2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. * Besluitenlijst raadsvergadering van 29 juni 2017. De heren B. Kamp en B.G. ten Wolde van de fractie van de VVD zijn afwezig. Nr. ONDERWERP BESLISSING/TOEZEGGINGEN 1. Opening De voorzitter opent de vergadering.

Nadere informatie

Hoe verder na voltooiing glassanering buitengebied. Henk Hoogmoed Daniëlle van Steeg Sander Vonk Westvoorne 31 mei 2016

Hoe verder na voltooiing glassanering buitengebied. Henk Hoogmoed Daniëlle van Steeg Sander Vonk Westvoorne 31 mei 2016 Hoe verder na voltooiing glassanering buitengebied Henk Hoogmoed Daniëlle van Steeg Sander Vonk Westvoorne 31 mei 2016 Inhoud 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Aanleiding Resultaten sanering Financiële situatie saneringslocaties

Nadere informatie

: 12 november 2013, stadhuis Grave, raadszaal : Gemeenteraad

: 12 november 2013, stadhuis Grave, raadszaal : Gemeenteraad Verslag Onderwerp : Besluitenlijst van de raadsvergadering van 12 november 2013 Datum, tijd & locatie Bestuursorgaan : 12 november 2013, stadhuis Grave, raadszaal : Gemeenteraad Aanwezig : dhr. W.T.H.

Nadere informatie

Gemeenteraadsvergadering Neerijnen BESLUITENLIJST

Gemeenteraadsvergadering Neerijnen BESLUITENLIJST Gemeenteraadsvergadering Neerijnen BESLUITENLIJST (14592\...) Datum : donderdag 24 mei 2012 Tijd : 19.30 uur Plaats : raadzaal gemeentehuis Neerijnen Aanwezig : mevrouw P. van Kuilenburg (GBN), de heer

Nadere informatie

Besluiten- en actielijst openbare vergadering raadscommissie Algemene Zaken op 15 december 2008

Besluiten- en actielijst openbare vergadering raadscommissie Algemene Zaken op 15 december 2008 Aanwezig Commissieleden: de dames Boom, Van Boxtel, Vos, Zondervan en de heren Klinkhamer, T. Flens, Buijs Van der Heijden. Voorzitter: dhr. Ronner College: dhr. Möhlmann, dhr. Taams, dhr. Monen, dhr.

Nadere informatie

Advies en besluitenlijst 7 februari 2012

Advies en besluitenlijst 7 februari 2012 Instantie BW Datum 7 februari 2012 Tijdstip 09.30 uur Weeknummer week 6. Aanwezig dhr. P.E. de Jong (burgemeester), dhr. W. van Montfoort (wethouder), dhr. ir. C.J.A. van Lith (wethouder), dhr. N.A.M.

Nadere informatie

Besluitenlijst raad 6 juli 2017.

Besluitenlijst raad 6 juli 2017. Besluitenlijst raad 6 juli 2017. Omschrijving van het Besluit voorstel 1 Opening en mededelingen. Mevrouw Fernhout (VVD)heeft zich afgemeld voor deze vergadering. Dhr. Waaijenberg heeft aangegeven verlaat

Nadere informatie

Nr. Voorstel Onderwerp Actie

Nr. Voorstel Onderwerp Actie Aan: de fractievoorzitters, collegeleden en sectordirecteuren Van: de raadsgriffier Datum: 20 februari 2008 I.a.a.: Concernstaf, Communicatie, R. ter Braak, website-beheer, infranet-beheer, raadsgriffier

Nadere informatie

Besluitenlijst van de raadsvergadering van 22 september 2014

Besluitenlijst van de raadsvergadering van 22 september 2014 Besluitenlijst van de raadsvergadering van 22 september 2014 Aanwezig: M. Sahinturk (CDA), A. van Zeeland (CDA), J. Hendriks (CDA), M. Thijssen (CDA), C. Angevaren (VVD), L. van Heeswijk (VVD), R. Gertsen

Nadere informatie

De voorzitter opent de vergadering en heet de aanwezigen welkom.

De voorzitter opent de vergadering en heet de aanwezigen welkom. Verslag van de openbare vergadering van de commissie Grondgebied en Financiën gehouden op maandag 11 januari 2016 om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis te Rockanje. : mevrouw R.M. Roggeveen,

Nadere informatie

Advies en besluitenlijst 14 mei 2013

Advies en besluitenlijst 14 mei 2013 Instantie BW Datum 14 mei 2013 Tijdstip 09.00 uur Weeknummer week 20. Aanwezig dhr. P.E. de Jong (burgemeester), dhr. N.A.M. Groenewegen (wethouder), dhr. E.G. Mulder (wethouder), mevr. J.L.M. Vlekke (secretaris).

Nadere informatie

Gemeente Landerd 1 / 5. Vergadering Gemeenteraad Plaats: raadhuis in Schaijk Tijd: 19:30 Voorzitter: M.C. Bakermans.

Gemeente Landerd 1 / 5. Vergadering Gemeenteraad Plaats: raadhuis in Schaijk Tijd: 19:30 Voorzitter: M.C. Bakermans. Vergadering Gemeenteraad 27-03-2014 Plaats: raadhuis in Schaijk Tijd: 19:30 Voorzitter: M.C. Bakermans 1 Opening 2 Spreekrecht voor het publiek Op grond van het Reglement van orde voor de gemeenteraad

Nadere informatie

De voorzitter opent de vergadering en heet de aanwezigen welkom.

De voorzitter opent de vergadering en heet de aanwezigen welkom. Verslag van de openbare vergadering van de informatieronde, gehouden op dinsdag 27 september 2011 om 19.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis te Rockanje. Aanwezig Mede aanwezig Voorzitter Griffier

Nadere informatie

Besluitenlijst. Raadsvergadering : 21 mei 2014 Agendapunt : 2 Nummer : 2014/ Onderwerp : Besluitenlijst raadsvergadering van 23 april 2014

Besluitenlijst. Raadsvergadering : 21 mei 2014 Agendapunt : 2 Nummer : 2014/ Onderwerp : Besluitenlijst raadsvergadering van 23 april 2014 Raadsvergadering : 21 mei 2014 Agendapunt : 2 Nummer : 2014/ Onderwerp : raadsvergadering van 23 april 2014 Aanwezig: Voorzitter De heer A. Aalberts Griffie Mevr. H.A. van Dijk Beekman, de heer R.M. Koster,

Nadere informatie

I.T.J.M. Wolsing, T.J.H.M. Loeff-Hageman, W.A.R. Visser, W.J.A. Gerritsen.

I.T.J.M. Wolsing, T.J.H.M. Loeff-Hageman, W.A.R. Visser, W.J.A. Gerritsen. Besluiten van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Montferland, gehouden op donderdag 30-10-2014 in de raadszaal (Gouden Handen, Emmerikseweg 17) aanvang 19:30 uur. Voorzitter: Griffier:

Nadere informatie

Concept-Besluitenlijst

Concept-Besluitenlijst Registratienummer: 2015173765 Uitnodiging tot het bijwonen van de openbare vergadering van de gemeenteraad van Bloemendaal 16 december 2015 om 20.00 uur in de raadszaal van het gemeentehuis te Overveen

Nadere informatie

V e rg ad e ri ng v an h et colleg e v an burgemeest e r en w ethouders v an de g em e ent e K a ag en

V e rg ad e ri ng v an h et colleg e v an burgemeest e r en w ethouders v an de g em e ent e K a ag en V e rg ad e ri ng v an h et colleg e v an burgemeest e r en w ethouders v an de g em e ent e K a ag en Braass e m gehouden op: 13 januari 2009, om 9.30 uur in het Gemeentehuis te Kaag en Braassem Aanwezig:

Nadere informatie

De Gemeenteraad van Wijchen

De Gemeenteraad van Wijchen De Gemeenteraad van Wijchen Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van de gemeenteraad van Wijchen gehouden op 8 juni 2017 1. Vaststellen notulen van de vergadering van 18 mei 2017 De notulen

Nadere informatie

De vergadering is op 6 november na agendapunt 9 geschorst. Op 10 november heeft de raad de vergadering weer vervolgt.

De vergadering is op 6 november na agendapunt 9 geschorst. Op 10 november heeft de raad de vergadering weer vervolgt. Vergadering Gemeenteraad 06-11-2008 Plaats: Raadszaal Nieuwveen Tijd: 20:00 Voorzitter: Frans Buijserd 0 BESLUITVORMENDE RAADSVERGADERING 6 NOVEMBER 2008 1 Opening De vergadering is op 6 november na agendapunt

Nadere informatie

U kunt de volledige raadsvergaderingen bekijken via

U kunt de volledige raadsvergaderingen bekijken via Gemeenteraadsvergadering datum 27 november 2014 U kunt de volledige raadsvergaderingen bekijken via www.harderwijk.nl/vergaderingen Presentielijst De heer J.D. Aikema, de heer B.J. van Bijsteren, de heer

Nadere informatie

: wethouder E.G. Mulder, wethouder L.J. van Rij en J. Littel. De voorzitter opent de vergadering en heet de aanwezigen welkom.

: wethouder E.G. Mulder, wethouder L.J. van Rij en J. Littel. De voorzitter opent de vergadering en heet de aanwezigen welkom. Verslag van de openbare vergadering van de commissie Inwonerszaken, gehouden op donderdag 8 januari 2015 om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis te Rockanje. Aanwezig Mede aanwezig Voorzitter

Nadere informatie

Dhr. S. Nieuwkoop (gemeentesecretaris) wethouders drs. P.W.J. Hoek, F.J.A. Hommel, mr. G.J. Harmsen, Wethouder C.L. van Dis MBA

Dhr. S. Nieuwkoop (gemeentesecretaris) wethouders drs. P.W.J. Hoek, F.J.A. Hommel, mr. G.J. Harmsen, Wethouder C.L. van Dis MBA BESLUITEN- EN ACTIELIJST GEMEENTERAADSVERGADERING Datum vergadering Aanwezig: Voorzitter: Griffier: College: Afwezig: 2 november 2017 Mw. G. Boelhouwers-Stigter, Ing R.M.M.J. Duijm, A.C. Fase, H. Geluk,

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 13 september 2016 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 13 september 2016 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 13 september 2016 in de raadzaal Voorzitter: M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: J. Hoekzema,

Nadere informatie

IIIIIIIIIIIDIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII. Adviezenlijst raadscommissie van 28 mei Opening

IIIIIIIIIIIDIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII. Adviezenlijst raadscommissie van 28 mei Opening G E M E E N T E N O O R D E N V E L D Adviezenlijst raadscommissie van 28 mei 2014 1. Opening 2. Vaststellen agenda» De voorzitter stelt voor om agendapunt 7 als eerste behandelen wegens de spreekrechtbijdrage

Nadere informatie

Gemeente Oirschot. Agenda Gemeenteraad 1 / 5. Besluitvormende raadsvergadering. Uitnodiging voor de vergadering op dinsdag 22 oktober 2013

Gemeente Oirschot. Agenda Gemeenteraad 1 / 5. Besluitvormende raadsvergadering. Uitnodiging voor de vergadering op dinsdag 22 oktober 2013 Agenda Gemeenteraad Besluitvormende raadsvergadering. Uitnodiging voor de vergadering op dinsdag 22 oktober 2013 20:00-23:00 uur, locatie Raadszaal Voorzitter : Ruud Severijns 1 Opening De voorzitter opent

Nadere informatie

: wethouder N.A.M. Groenewegen, wethouder E. Mulder en de heren J. Littel en M. Westerhout.

: wethouder N.A.M. Groenewegen, wethouder E. Mulder en de heren J. Littel en M. Westerhout. Verslag van de openbare vergadering van de commissie Inwonerszaken, gehouden op donderdag 4 april 2013 om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis te Rockanje. Aanwezig Mede aanwezig Voorzitter Griffier

Nadere informatie

De raadsvergadering is openbaar en wordt gehouden in het raadhuis in Schaijk (Pastoor van Winkelstraat 5).

De raadsvergadering is openbaar en wordt gehouden in het raadhuis in Schaijk (Pastoor van Winkelstraat 5). Vergadering Gemeenteraad 24-05-2007 Plaats: Raadshuis van Landerd, Pastoor van Winkelstraat 5, Schaijk Tijd: 18:30 Voorzitter: De raadsvergadering is openbaar en wordt gehouden in het raadhuis in Schaijk

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 17 september 2015 in het gemeentehuis te Uithuizen.

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 17 september 2015 in het gemeentehuis te Uithuizen. Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 17 september 2015 in het gemeentehuis te Uithuizen. Aanwezig: Voorzitter Griffier mevrouw M. van Beek mevrouw

Nadere informatie

Besluiten- en actielijst hervatting openbare vergadering raadscommissie Algemene Zaken op 15 september 2008

Besluiten- en actielijst hervatting openbare vergadering raadscommissie Algemene Zaken op 15 september 2008 Aanwezig Commissieleden: Mw. Schaafsma, dhr. Van der Heijden, mw. Boom, mw. Vos, dhr. Klinkhamer, mw. Van de Pol, dhr. T. Flens, dhr. Ras Voorzitter: dhr. Ronner College: dhr. Möhlmann, dhr. Taams, dhr.

Nadere informatie

P.J. Beers, B.J.N. Fintelman en J. Nieuwenhuizen

P.J. Beers, B.J.N. Fintelman en J. Nieuwenhuizen Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van 3 juni Aanwezig: Voorzitter: College: Drs. J.F.N. Cornelisse P.J. Beers, B.J.N. Fintelman en J. Nieuwenhuizen Ambtenaren: -- Griffier: Aanwezig: J. van

Nadere informatie

Besluitenlijst Gemeenteraad Montferland

Besluitenlijst Gemeenteraad Montferland Besluitenlijst Gemeenteraad Montferland Besluiten van de openbare (en voor wat betreft agendapunt 17 besloten en geheime) vergadering van de raad van de gemeente Montferland, gehouden op donderdag 26-5-2016

Nadere informatie

Advies en besluitenlijst 21 januari 2014

Advies en besluitenlijst 21 januari 2014 Instantie BW Datum 21 januari 2014 Tijdstip 09.30 uur Weeknummer Week 4. Aanwezig dhr. P.E. de Jong (burgemeester), dhr. C.J.A. van Lith (wethouder), dhr. N.A.M. Groenewegen (wethouder), dhr. E.G. Mulder

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2014/67

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2014/67 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 7-10-2014 Nummer voorstel: 2014/67 Voor raadsvergadering d.d.: 07-10-2014 Agendapunt: 4 Onderwerp:

Nadere informatie

Uitnodiging. 1) Opening. 2) Mededelingen Mw. Gooijer heeft gemeld afwezig te zijn en haar reactie vooraf door te geven.

Uitnodiging. 1) Opening. 2) Mededelingen Mw. Gooijer heeft gemeld afwezig te zijn en haar reactie vooraf door te geven. Griffie Torenhove kamer 7.19 Martinus Nijhofflaan 2 Delft Behandeld door Anja van den Berg Telefoon 015 260 2416 Fax - afmvdberg@delft.nl Aan Werkgroep enquêteverzoek Telefoon 14015 Fax 015 260 24 29 Internet

Nadere informatie