Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering :

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering : 19-10-2012"

Transcriptie

1 1 Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering : Plaats : Rockanje Verslag Gemeente Westvoorne Tijd : uur Aanwezig : mevrouw C.M. Langendoen-Briggeman, mevrouw A. Vermeer, mevrouw E.W. van Blom en de heren J. Noordermeer, P.F.L. Beukelman, C.E. Vriend, W.M. Hartog, R.P.M. Dukker, H. Heijndijk, W.A. Sjoukes, J. Heijndijk, G.C. Bussink, M.L. Huisman en L. Gelderland (vanaf uur). Afwezig : mevrouw J. Krajenbrink-Meinds. Mede Aanwezig : wethouder W. van Montfoort, wethouder N.A.M. Groenewegen, wethouder C.J.A. van Lith en wethouder I.F. Klok Voorzitter : de heer P.E. de Jong Griffier : de heer R. de Vries Notuliste : mevr. M. van Eijsden-Briggeman Nr. Agendapunt Besluit 1. Opening. De voorzitter opent de vergadering en heet de aanwezigen welkom. 2. Vaststelling agenda. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. 3. Ontslag wethouder Klok De voorzitter stelt bij dit agendapunt de volgende procedure voor: - wethouder Klok zal een verklaring afleggen over zijn aftreden; - namens het college van B&W zal een verklaring worden afgelegd over het aftreden van wethouder Klok; - namens de fractie van D66 zal een verklaring worden afgelegd; - er wordt gelegenheid geboden voor het stellen van vragen door de raad.

2 2 Verklaring wethouder Klok Wethouder Klok zegt dat hij verschillende redenen heeft gehoord omtrent zijn aftreden als wethouder en hij daarom zijn ontslag zal toelichten. De wethouder zegt dat de reden van zijn ontslag betrekking heeft op het verkoopproces van het woonbedrijf. Het verkoopproces is een belangrijk proces voor de huurders, personeel, volkshuisvesting en de financiële positie van de gemeente. De wethouder zegt dat een tweetal ontwikkelingen in het verkoopproces de aanleiding zijn geweest om zijn ontslag als wethouder in te dienen. Op grond van eerdere advisering is er een procedure gestart en is reeds met geïnteresseerde partijen gesproken. De fatale data waren 15 oktober, deze datum was de sluiting van de vragentermijn, en 29 oktober, deze datum zou de bieding door partijen plaatsvinden. Tijdens de procedure is er naar aanleiding van een vraag over een Europese aanbesteding een nieuw juridisch advies binnengekomen. Naar aanleiding van dit advies heeft het college van B&W besloten om de projecten Kerkplein en de Rots uit de tender te halen en deze apart te ontwikkelen, te verkopen of tot ontwikkeling te brengen. Het besluit om de twee projecten uit de tender te halen is genomen op donderdag 4 oktober. Dit besluit dat niet meer consistent en moeilijk zou zijn uit te leggen aan betrokken partijen zou wat betreft de wethouder nog acceptabel zijn als betrokken partijen tijdig zouden kunnen worden geïnformeerd. De wethouder geeft aan dat er vervolgens divers politiek overleg heeft plaatsgevonden en uit deze overleggen bleek dat er geen draagvlak was voor het collegebesluit en de coalitiepartijen kozen unaniem voor de Europese aanbesteding, waarmee de projecten de Rots en Kerkplein in de tender zouden kunnen blijven. De wethouder zegt van mening te zijn dat de consequentie van deze keuze zou leiden tot vertragingen, extra kosten en een lange periode van onzekerheid. De wethouder zegt dat e.e.a. voor hem niet acceptabel is en hij heeft besloten om af te treden als wethouder. Verklaring namens het college van B&W door burgemeester De Jong. Burgemeester De Jong zegt dat wethouder Klok op 8 oktober heeft aangekondigd af te treden als wethouder. De motieven hieromtrent heeft de wethouder zojuist aangegeven. Het college van B&W betreurt zijn besluit maar heeft hier begrip voor. Cruciaal is

3 3 een advies van mr. De Boer van VBTM Advocaten van 25 september aan adviesbureau Atrivé waarin risico s worden genoemd in de tender tot verkoop van het woonbedrijf. De burgemeester zegt dat er al eerder vragen zijn gesteld in de raad en in het college over dit thema en dat hierop een advies is gekomen. Hij verwijst naar het advies van 23/6. De risico s die op deze wijze en op dit moment naar voren kwamen vielen voor de verantwoordelijk portefeuillehouder wethouder Klok te zwaar. Hoe kon enerzijds de tender voortgang vinden en anderzijds de realisatie van de projecten Kerkplein en de Rots voortgang vinden. Opnemen van de projecten binnen de tender was daartoe het antwoord maar daarover bestond juridische twijfel dat bleek uit het advies van 25/9. Het college van B&W heeft daarom op 4/10 besloten de raad voor te stellen om de tender van de risico s te ontdoen en de 2 projecten Kerkplein en de Rots buiten de tender tot realisatie te laten brengen. Dit was voor het college geen gemakkelijke beslissing en zij is ook niet over één nacht ijs gegaan om tot dit besluit te komen. Op 4/10 was het college in de veronderstelling dat alle mogelijkheden waren onderzocht en dat het voorstel in die vorm aan de commissie en raad zou worden voorgelegd. Er kwam echter een andere wending en op 6/10 is het collegebesluit in politiek verband besproken en hieruit kwam een geheel andere koers naar voren. Op 7/10 is het college van B&W bijeen gekomen voor overleg omdat wethouder Klok had aangegeven zich te beraden op zijn positie. Tijdens het overleg bleek dat de opstelling van de coalitie voor wethouder Klok aanleiding was om op te stappen. Een mogelijkheid voor een second-opinion was voor wethouder Klok geen reden om dit af te wachten. Burgemeester De Jong zegt dat wanneer een bestuurder tot de conclusie komt dat hij niet meer de geschikte persoon is om een portefeuille verder te brengen en daar ook de uiterste consequentie aan verbindt, hij daarmee respect afdwingt. Verklaring namens de fractie van D66 door de heer Hartog De heer Hartog zegt dat een raadslid of wethouder die zich beschikbaar stelt voor het openbaar bestuur dit altijd doet met de intentie om een volledige periode vol te maken. Hij zegt dat wethouder Klok helaas op 7/10 heeft besloten om af te treden hetgeen zowel voor wethouder Klok als voor D66 een betreurenswaardige gebeurtenis is.

4 4 Op 6/10 heeft er een regulier overleg plaatsgevonden tussen wethouder Klok en de heer Hartog. De wethouder gaf aan dat het vernieuwde juridische advies met betrekking tot de tender verkoop van het woonbedrijf in het college van B&W is behandeld. Dit vernieuwde advies heeft bureau Atrivé op laten stellen naar aanleiding van vragen van de raad aan wethouder Klok. Na een toelichting van de wethouder was het voor D66 duidelijk dat er een keuze moest worden gemaakt uit twee opties die beide tot extra tijd en kosten zouden leiden. De heer Hartog zegt dat D66 de tender van het woonbedrijf als een zwaar onderwerp binnen het coalitieprogramma beschouwt en dat dit een onderwerp is dat de burgers indirect raakt. Er was maar een beperkte tijd om een politieke afweging te maken over het vernieuwde juridische advies en misschien was het nog mogelijk om vóór 15/10 maatregelen te nemen waardoor de tender in lijn met het eerdere raadsbesluit doorgang kon vonden. Er is vervolgens politiek overleg gevoerd met de coalitievoorzitters op 6/10 en de twee volgende scenario s zijn besproken. - het uit de tender halen van de 2 projecten Kerkplein en de Rots ; - de variant die voldeed aan het huidige raadsbesluit (alle projecten uit de tender). Alle fractievoorzitters kozen voor de Europese aanbesteding. Tijdens het collegeoverleg op 7/10 heeft wethouder Klok aangekondigd dat hij zou aftreden op grond van de bekende overwegingen. Het college van B&W heeft op 8/10 nader advies gevraagd bij adviesbureau Loyens & Loeff en deze heeft bevestigd dat het vermoeden dat de aanpak in lijn is met het reeds genomen raadsbesluit mogelijk is. De heer Hartog zegt dat D66 de huidige aanpak steunt en daarmee ook de coalitie. De heer Hartog betreurt als fractievoorzitter van D66 de gang van zaken en zegt respect te hebben voor het besluit van wethouder Klok. D66 zal het standpunt met betrekking tot het proces rondom de verkoop van het woonbedrijf blijven steunen. D66 is van mening dat in deze huidige tijd een mogelijke herindeling niet moet worden uitgesloten en dat verzelfstandiging van het woonbedrijf nodig zal zijn om een goed volkshuisvestingsbeleid te kunnen blijven garanderen. Tenslotte bedankt de heer Hartog wethouder Klok voor zijn inzet voor de gemeente Westvoorne en spreekt hij de hoop uit dat hij zich ook in de toekomst wil blijven inzetten voor bestuurlijke taken op Voorne.

5 5 Door de fractie van Partij Westvoorne wordt een schorsing gevraagd. De vergadering wordt geschorst van tot uur. Fractie PvdA De heer Bussink zegt dat er op 20/6 een duidelijk ambtelijk advies ligt om de projecten de Rots en Kerkplein uit de tender te halen en dat er begin oktober pas een collegebesluit is genomen. Hij vraagt wie dat advies heeft gegeven en wat er tussen 20/6 en begin oktober is gebeurd. Vervolgens vraagt de heer Bussink of het college van B&W het bericht van adviesbureau Atrivé heeft gemeld dat er een Europese aanbesteding moest zijn en zo ja, wanneer en zo nee, waarom is dit niet gebeurd. De heer Bussink vraagt vervolgens wanneer er in het college van B&W is gemeld dat er problemen waren met de aanbesteding en waarom er een second-opinion is geweest nadat wethouder Klok is afgetreden en wie om deze second-opinion heeft gevraagd. Vervolgens vraagt de heer Bussink of het college de wethouder niet op andere gedachten kon brengen en vraagt hij of het college achter de stap stond van wethouder Klok en of het college deze keuze de wethouder heeft aangeraden. De heer Bussink vraagt of het college van mening was dat er een kop moet rollen om het gezicht van de rest van het college te kunnen redden. De PvdA is van mening dat het voltallige college verantwoordelijk is en de heer Bussink vraagt of het college het met deze uitspraak eens is. Vervolgens vraagt de heer Bussink of het college het met de PvdA eens is dat bij de aanbesteding van het woonbedrijf is gehandeld zonder voldoende voorkennis en dat er keer op keer grote fouten worden gemaakt wat de gemeenschap telkens weer veel geld kost. De heer Bussink vraagt of het college zich wel eens afvraagt of zij wel bekwaam genoeg is voor deze verantwoordelijke taak en of zij de raad kan garanderen dat zij niet voor nog meer verrassingen komt te staan die direct zijn veroorzaakt door gebrekkig functioneren. Fractie Partij Westvoorne Mevrouw Van Blom zegt dat Partij Westvoorne tijdens de raadsvergadering van 15 mei heeft gewaarschuwd voor de mogelijke gevaren van ongeoorloofde staats-

6 6 steun. Deze waarschuwing werd door het college van B&W genegeerd en de tender is door de meerderheid van de raad vastgesteld. Blijkbaar is er toen toch aan bureau Atrivé gevraagd om nog eens te kijken naar die mogelijke staatssteun. Dit heeft geresulteerd in de notitie van 23/6 van mr. De Boer van VBTM Advocaten betreffende staatssteunaspecten bij de verkoop van het woonbedrijf. In deze notitie wordt ondermeer verwezen naar een notitie van 15/3 (van mr. De Boer) waarin gesteld wordt dat het risico reëel is voor de 6 lopende projecten die nog niet zijn gerealiseerd dat deze moeten worden aanbesteed volgens de Europese aanbestedingsregels. De gemeente is dan voornemens om de opdracht te splitsen in een verkoop van het woonbedrijf en een aanbieding aan de markt in de vorm van een Europese aanbesteding voor de 6 lopende projecten. In de raad van 26/6 vraagt Partij Westvoorne waarom de projecten niet Europees zijn aanbesteed. Partij Westvoorne heeft op deze vraag nooit een antwoord gekregen. Gebleken is dat er toch aan mr. De Boer van VBTM Advocaten om advies is gevraagd over deze aanbesteding. Er verschijnt op 25/9 opnieuw een notitie van mr. De Boer betreffende de tenderprocedure verkoop woonbedrijf Westvoorne. Mr. De Boer bouwt daarbij voort op zijn adviezen over de tenderprocedure die hij eerder heeft verstrekt in een notitie van 15/3 en 23/6. In de notitie van 25/9 staat niets nieuws zegt mevrouw Van Blom en de conclusie luidt: dat de Rots niet meeverkocht dient te worden en dat voor het project Kerkplein een sociale woningbouwplicht passend binnen het bestemmingsplan opgenomen moet worden. Op 4/10 neemt het college van B&W op grond van bovengenoemd advies het besluit om de projecten de Rots en Kerkplein uit de tender te schrappen. Wethouder Klok kan met deze wijziging en met het verzoek van de coalitiepartijen om de 2 projecten in de tender te houden en Europees aan te besteden niet leven en treedt af. Mevrouw Van Blom vraagt waarom pas op 4/10 het besluit is genomen terwijl er door Mr. De Boer op 15/3 en 23/6 een advies is gegeven en er op 20/6 een ambtelijk advies is gegeven om de raad voor te stellen de projecten de Rots en Kerkplein te schrappen uit de tender. Vervolgens vraagt mevrouw Van Blom waarom in het gemeentelijk persbericht wordt gesproken van bijgestelde adviezen van het adviesbureau over een al of niet Europese aanbesteding waaruit zal blijken dat eerdere inzichten herzien zullen moeten worden, terwijl in de notities van 15/3 en

7 7 23/6 gesteld werd dat de projecten Europees aanbesteed moeten worden. Vervolgens vraagt mevrouw Van Blom of door het college van B&W zelf is besloten om een second-opinion aan te vragen aan adviesbureau Loyens en Loeff of op aanbeveling van de coalitiepartijen. Partij Westvoorne is van mening dat je alleen om een second-opinion vraagt voordat je besluiten neemt en niet daarna. Aan adviesbureau Loyens en Loeff wordt concreet gevraagd om de houdbaarheid van de conclusies uit het advies van mr. De Boer te toetsen. Mevrouw Van Blom merkt op dat er niet wordt gevraagd of en waar er mogelijk risico s zijn met betrekking tot het niet Europees aanbesteden. Er wordt alleen gevraagd om de aanbestedingsrechtelijke risico s van mr. De Boer te toetsen. Partij Westvoorne is van mening dat aan beide juristen verschillende opdrachten worden gegeven en dus ook de reden dat er verschillende adviezen zijn gegeven. Mevrouw Van Blom merkt op dat mr. De Boer vooraf waarschuwt voor aanbestedingsrechtelijke risico s van de tender en deze probeert uit te sluiten en zegt dat Loyens en Loeff kijkt of hetgeen mr. De Boer aangeeft bij een eventuele rechtsgang verdedigbaar zou zijn. Mevrouw Van Blom vraagt waarom er twijfels waren over het advies van mr. De Boer en waarom die twijfels niet aan de orde zijn geweest tijdens het collegeoverleg op 2/10 en 4/10 naar aanleiding van de notitie van mr. De Boer van 25/9. Mevrouw Van Blom vraagt of er misschien andere gronden voor twijfel waren dan voorheen of dat er na 4/10 andere zaken naar voren zijn gekomen in verband met bijvoorbeeld afspraken van aanbieders. Vervolgens vraagt zij waarom wethouder Klok zijn ontslag indient op 8/10 terwijl op dezelfde dag het besluit voor een second-opinion wordt genomen. Mevrouw Van Blom vraagt of wethouder Klok op de hoogte was dat er een second-opinion gevraagd werd en tevens of hij op de hoogte was van de memo: Opheffing geheimhouding van Loyens en Loeff die ook op 12/10 ter tafel kwam. Het lijkt Partij Westvoorne vervolgens wel verstandig, los van het feit dat zij tegen verkoop van het woonbedrijf zijn, dat de gemeente zich aan de adviezen houdt van de deskundigen die zij hiervoor heeft ingehuurd. Het college besluit echter anders en laat zich heen en weer slingeren door 2 juristen die schijnbaar tegengestelde adviezen geven. Mevrouw Van Blom vraagt waarom het college er voor heeft gekozen de risico s niet uit te sluiten of het advies van mr. De Boer niet op te volgen. Vervolgens vraagt zij wat adviesbureau Atrivé vindt van dat collegebesluit en of zij het proces verder blijft begeleiden.

8 8 Naar aanleiding van hetgeen gesteld is door Loyens en Loeff dat er 80% kans is dat de zaak goed afloopt constateert mevrouw Van Blom dat er dus minimaal een risico van 20% wordt genomen. Zij vraagt of er een inschatting is gemaakt van de gevolgen van deze 20% risico. Mevrouw Van Blom vraagt vervolgens naar de mogelijke financiële gevolgen van dit risico en wie hiervoor de verantwoordelijkheid draagt. Tevens vraagt zij waarom het lopen van een aanbestedingsrechtelijk risico van 20% noodzakelijk is. Partij Westvoorne concludeert dat het college zich niet verantwoordelijk voelt voor de gemaakte fouten rond de verkoopprocedure van het woonbedrijf. Partij Westvoorne vraagt waarom het ontslag van 1 wethouder door de rest van het college als voldoende wordt beschouwd en wil graag horen hoe het zit met betrekking tot de besluiten die na of tijdens het ontslag zijn genomen. Tenslotte vraagt mevrouw Van Blom wie er verantwoordelijk is voor het niet opstellen van een risicoanalyse, er wordt nu immers op advies van Loyens en Loeff besloten een risico van minimaal 20% te lopen in plaats van een risico van 0% na te streven. Fractie VVD De heer Dukker zegt zich aan te kunnen sluiten bij de woorden van de heer Hartog van de fractie van D66. De heer Dukker zegt dat de fractie van de VVD wethouder Klok altijd zeer heeft gewaardeerd. De wethouder heeft zijn kundigheid getoond in vele complexe dossiers en dat maakte zijn taak binnen het bestuur niet gemakkelijk. De VVD betreurt het dat de wethouder zijn ontslag heeft ingediend maar snapt zijn beslissing. De VVD gaat ervan uit dat er een goede opvolging komt in een persoon die de capaciteiten bezit om lastige dossiers vlot te trekken en verder vorm te geven. Fractie Gemeentebelangen De heer H. Heijndijk zegt dat de fractie van Gemeentebelangen op 7/10 heeft vernomen dat wethouder Klok besloot om af te treden. Op 6/10 heeft er een spoedoverleg plaatsgevonden op verzoek van de fractie van D66. De heer Heijndijk zegt dat Gemeentebelangen werd overvallen met het feit dat wethouder Klok met een vernieuwd advies kwam met betrekking tot de tender en er werd voorgesteld om de 2 projecten uit de tender te halen. Tijdens dit overleg is eveneens gesproken over de huidige tender conform het raadsvoorstel. De fractie van Gemeentebelangen was en is van mening dat de 2 projecten in de tender

9 9 kunnen blijven. Er is door Loyens en Loeff bevestigd dat deze aanpak in lijn is met het huidige raadsbesluit en mogelijk is. De fractie van Gemeentebelangen betreurt het dat wethouder Klok de conclusie heeft getrokken om zijn ontslag in te dienen. De heer Heijndijk bedankt de wethouder voor zijn inzet voor de gemeente Westvoorne. De vergadering wordt geschorst van tot uur. Burgemeester De Jong Burgemeester De Jong zegt naar aanleiding van de vraag wanneer het bericht van adviesbureau Atrivé aan de raad is gemeld dat het advies van mr. De Boer op 25/9 is binnengekomen en dat dit zo snel mogelijk is gemeld aan de portefeuillehouder. Er is vervolgens intern samen met de portefeuillehouder gekeken wat het advies betekende en wat de mogelijke oplossingsrichtingen zouden zijn. Dit heeft geleid tot een eerste bespreking in het college op 2/10. De gestelde vragen door de overige collegeleden zijn 2 dagen daarna beantwoord en het besluit is door het college genomen. Er zat geen licht tussen de opvatting tussen de portefeuillehouder en de rest van het college. Fractie Partij Westvoorne De heer Noordermeer merkt op dat het advies van 25/9 verwijst naar eerdere adviezen van 15/3 en 20/6 en dat alle adviezen gelijk zijn. De heer Noordermeer vraagt waarom dit niet eerder opgenomen is. Burgemeester De Jong Op de vraag waarom een second-opinion is aangevraagd nadat wethouder Klok is afgetreden zegt burgemeester De Jong dat tijdens de bespreking op 7/10 door het college is bekeken wat het betekent als een wethouder zich beraadt op zijn positie. In het college is geprobeerd om de wethouder op andere gedachte te brengen en daarbij is ook gesproken over het standpunt van de coalitie. Het besluit tot een opdracht voor een second-opinion is genomen op grond van het standpunt van de coalitie en dit is op 7/10 besproken in bijzijn van wethouder Klok. De second-opinion is op verzoek van het college gedaan en dit heeft wethouder Klok niet op andere gedachten gebracht.

10 10 Op de vraag of het college achter de stap van wethouder Klok stond zegt de burgemeester dat als de wethouder een dergelijk besluit neemt en het college heeft geprobeerd hem op andere gedachten te brengen en dit niet is gelukt zij dit moet accepteren. Het college heeft het aftreden dus niet aangeraden of opgedrongen maar dit was een keus van wethouder Klok. Het college is natuurlijk verantwoordelijk voor alle besluiten die genomen zijn en de overige wethouders wilden de uitslag van de second-opinion wél afwachten. Op de vraag of er twijfels waren over het advies van mr. De Boer zegt de burgemeester dat het college op 4/10 een besluit heeft genomen er van uitgaande dat de adviezen volledig waren en dat er op dat moment geen aanleiding was om aan deze adviezen te twijfelen. De uitslag van de second-opinion gaf een ander inzicht van een andere jurist. Burgemeester De Jong zegt dat de twee adviezen wel degelijk zijn te vergelijken en ook het advies van adviesbureau Loyens en Loeff is wel degelijk een volledig advies. Er was wel een inzichtverschil en dat ging met name over de vrijwillige Wira aankondiging die in het advies van Loyens en Loeff was meegenomen. Gekeken is naar het proces van de tender en geconstateerd werd een belangrijke tegenvaller in het advies van 25/9 waar een sterker inzicht en een sterkere risicoinschatting in zat dan daarvoor.tot dan toe heeft het college gehandeld naar de adviezen zoals die er lagen en deze ook zo opgevolgd. De burgemeester zegt dat de tender goed loopt en het advies van Atrivé eveneens goed is behalve rondom de advisering met betrekking tot de Europese aanbesteding. De burgemeester geeft aan dat als het college niet uit kan gaan van de adviezen die zij krijgt de problemen om te besturen wel erg groot geworden zijn. Fractie Partij Westvoorne Mevrouw Van Blom vraagt waarom er zo werd getwijfeld dat er besloten werd een second-opinion te vragen. Partij Westvoorne is van mening dat als je niet aan het advies van iemand twijfelt je geen second-opinion gaat vragen. Burgemeester De Jong Doordat de coalitie naar aanleiding van het besluit van het college op 4/10 een andere koers wilde varen was dit voor het college aanleiding dit te onderzoeken. Aan Loyens en Loeff zijn vragen gesteld en daarbij kwam de vrijwillige Wira aankondiging naar voren. Het college vroeg zich toen af waarom een ander ge-

11 11 renomeerd advocatenkantoor dit niet eerder heeft aangegeven. Fractie Partij Westvoorne De heer Noordermeer zegt hetgeen nu wordt geschetst moeilijk is te bevatten. Het college besluit op 4/10 om door te gaan met de procedure en de 2 projecten uit de tender te halen. De coalitie besluit 2 dagen later om te stoppen met deze procedure en kiest voor een Europese aanbesteding. Het lijkt Partij Westvoorne dan niet meer zinvol om de oude lijn dan nog te onderzoeken. Burgemeester De Jong Het college is van mening dat een nieuwe politieke lijn vanuit de coalitie eerst moet worden onderzocht of deze realistisch is. Wethouder Groenewegen De wethouder zegt dat op 4/10 is afgesproken dat de 2 projecten uit de tender zouden worden gehaald zodat er door kon worden gegaan. Een aantal coalitieleden had echter moeite met de lijn van het college en wethouder Klok ging zich beraden. Alle mogelijkheden zijn bekeken en besproken en aan wethouder Klok is gevraagd zijn besluit uit te stellen tot de uitslag van de second-opinion. De wethouder gaf toen aan hierop niet te willen wachten. Vervolgens is een secondopinion aangevraagd en door Loyens en Loeff zijn een aantal zaken in de advisering van mr. De Boer in een ander daglicht komen te staan. Met name de Wira procedure die is aangereikt was het college niet bekend. Een Wira procedure betekent dat als een aanbesteding Europees wordt aangemeld er een kleine kans van 20% is dat iemand een procedure begint. De kans dat deze procedure wordt gewonnen is heel groot en er was dus een reden om deze nieuwe lijn in te zetten. Fractie Partij Westvoorne De heer Noordermeer zegt dat volgens Europa decentraal de Wira procedure een procedure is tot vrijwillige transparantie en dat deze niet garandeert dat belanghebbende niet zullen ageren tegen een besluit van een aanbestedingsdienst van een gemeente om geen Europese aanbestedingsprocedure te doorlopen. Het biedt wel een mogelijkheid om het risico van vernietigbaarheid van een Europees aanbestedingscontract te verkleinen. Het risico is dus niet weg maar is er nog wel degelijk en Partij Westvoorne vindt

12 12 dat niet de juiste lijn wordt gevolgd. Partij Westvoorne vindt dat de gemeente als overheid voor een bedrag van 74 miljoen euro niet moet bepalen dat er wel een klein risico kan worden gelopen. Het risico moet worden uitgesloten. De heer Noordermeer vraagt waarom er toch voor is gekozen een risico te lopen. De heer Huisman vraagt vervolgens waarom wethouder Klok de second-opinion niet af wilde wachten. Wethouder Groenewegen Bij het aangaan van een Wira procedure is er binnen 15 dagen een uitslag. Het risico zal altijd blijven en er is geen mogelijkheid om alle risico s uit te sluiten. Wethouder Klok De wethouder zegt dat zijn standpunt over de advisering en de Europese aanbesteding redenen waren om de second-opinion niet af te wachten. Op verzoek van wethouder Van Lith wordt de vergadering geschorst van tot uur. Wethouder Van Lith De wethouder deelt mee het voorstel van 20/6 waarover werd gesproken te hebben opgezocht. Hij toetst of het hier om hetzelfde voorstel gaat als waarover is gesproken. Het betreft adviesnummer van 20/6 met als onderwerp: Interne verkoop de Rots en Kerkplein. Het advies is om de 2 projecten uit de tender te halen. De wethouder zegt dat op het voorblad van het advies een datum staat van 20/6. Het gaat hier om een advies met een oude datum op het voorblad, echter dit is wel het advies op grond waarvan op 4/10 een besluit is genomen. De datum op het voorblad is in het kader van de tender verkoop woonbedrijf op een ander of oud advies blijven staan. In de tender zijn 6 projecten opgenomen waarvan 2 projecten in de realisatiefase zitten en 1 project is uitgesteld. Bij de Ruy ligt een overeenkomst met Wavo, dit in het kader van de Europese aanbesteding van werken. Hiervoor geldt een drempelbedrag van rond de 5 miljoen euro. De 2 overgebleven projecten Kerkplein en de Rots vallen gezamenlijk onder de 5 miljoen euro en zijn daarom niet Europees aanbestedingsplichtig.

13 13 Wethouder Van Lith geeft aan dat er in maart een advies lag, dat er in juni geen advies is geweest en dat er nu een besluit ligt van 4/10. Fractie Partij Westvoorne Mevrouw Van Blom zegt het vreemd te vinden dat er een foute datum op het advies zou staan. Op verzoek van Partij Westvoorne wordt de vergadering geschorst van tot uur. De heer Noordermeer zegt dat het volgnummer van het advies 6825 luidt en het volgnummer van het advies van 20/6, 80 nummers lager is, namelijk Hij wil graag de verklaring van de wethouder over de foute datum nogmaals verduidelijkt hebben. De heer Noordermeer zegt dat er door Partij Westvoorne in de raad van 15/5 vragen zijn gesteld over de staatssteun. Naar het idee van Partij Westvoorne zijn deze vragen doorgespeeld naar Atrivé en hierop is 23/6 een advies gekomen. Hij vraagt hoe hij dit advies moet zien. Fractie PvdA De heer Bussink zegt dat wanneer er op het voorblad een datum staat van 20/6 en het achterliggende stuk niet klopt, de PvdA graag de juiste stukken met de juiste datum wil hebben. Wethouder Van Lith De wethouder zegt het antwoord niet paraat te hebben en vraagt om een schorsing van de vergadering om e.e.a. helder te krijgen. De vergadering wordt geschorst van tot uur. Wethouder Van Lith De wethouder zegt dat er in maart en juni een drietal projecten in de tender zaten waar mogelijk aanbestedingsproblemen over zouden komen en de adviezen van maart en juni hadden hierop betrekking. Door de Ruy uit de aanbestedingsprocedure te halen en een contract met Wavo te sluiten en de projecten Kerkplein en de Rots over te houden kon onder de norm van Europees aanbesteden van pro-

14 14 jecten worden gebleven. Ten aanzien van de datum 20/6 zegt de wethouder dat de aanmaakdatum van het stuk 20/6 is geweest. Het nummer is aan een datum gekoppeld en mogelijk zijn er in het systeem oude teksten overschreven. De wethouder zegt dat het voorstel dat nu voorligt op 2 of 3/10 is vervaardigd. Burgemeester De Jong voegt hier nog aan toe dat de bewuste ambtenaar hierover is gebeld met de vraag wanneer hij is begonnen met het schrijven van het advies. De ambtenaar bevestigt dat dit naar aanleiding van het advies van mr. De Boer van 25/9 is geweest. Fractie Partij Westvoorne De heer Noordermeer zegt dat in het persbericht van de gemeente staat te lezen dat andere inzichten van adviesbureau Atrivé ertoe hebben geleid om de projecten Kerkplein en de Rots uit de tender te halen. Het advies is steeds minder strikt geworden en strookt volgens Partij Westvoorne niet met het persbericht. De heer Noordermeer zegt dat er vanaf 20/6 voor alle 6 projecten actief naar een oplossing had moeten worden gezocht. Wethouder Van Lith De wethouder herhaalt dat in het advies van 20/6 stond dat de 2 projecten in de tender konden blijven omdat ze gezamenlijk onder de 5 miljoen euro vallen. In het laatste advies van 2/10 wordt door mr. De Boer gezegd dat de bezwaren op een al of niet Europese aanbesteding niet kansloos zijn. Fractie Partij Westvoorne De heer Huisman zegt dat Partij Westvoorne erbij blijft dat e.e.a. bevestigt dat haar visie dat de notitie wel degelijk van 20/6 is, juist blijkt. Burgemeester De Jong De burgemeester zegt dat de aanmaakdatum niets bewijst over de inhoud en de ambtenaar heeft bevestigd dat hij na 20/9 is gaan schrijven over de problemen. De heer Bussink vraagt vervolgens namens de fractie van de PvdA een schorsing van de vergadering aan. De vergadering wordt geschorst van tot uur.

15 15 De heer Bussink dient namens de fractie van de PvdA een motie van wantrouwen in. (zie bijlage). De heer Bussink licht de motie toe en hij zegt Partij Westvoorne het initiatief te willen geven een nieuwe college te vormen welk recht doet aan de verkiezingsuitslag. Reactie fractie VVD De heer J. Heijndijk zegt namens de fractie van de VVD de motie nietszeggend te vinden en het onjuist te vinden dat de PvdA na 2 jaar met een motie komt en zegt dat het college van B&W niet deugt. De heer Heijndijk verzoekt de motie terug te nemen. Reactie fractie D66 De heer Hartog zegt dat de PvdA er kennelijk vanuit gaat dat er na deze motie iets gaat gebeuren en dat er dan wel sprake van samenwerking zal zijn. D66 is van mening dat de situatie na deze motie niet zal veranderen. Reactie fractie Gemeentebelangen De heer H. Heijndijk zegt dat de fractie van Gemeentebelangen niet achter de woorden van de PvdA staat. Hij begrijpt niet dat de PvdA een dergelijke motie durft in te dienen. Reactie fractie CDA De heer Vriend zegt namens de fractie van het CDA afstand te nemen van de motie. Hij zegt zich niet voor te kunnen stellen dat er een partij is die met Partij Westvoorne en de PvdA wil samenwerken. Reactie fractie Partij Westvoorne De heer Huisman zegt namens de fractie van Partij Westvoorne zich te kunnen vinden in de motie. Burgemeester De Jong De burgemeester zegt dat de besluiten uit de motie besluiten zijn van het gehele college. Er is geen enkel besluit bij dat niet door de raad is aangenomen en het

16 16 college handelt dus in opdracht van de raad. De burgemeester benadrukt dat een coalitie tot stand komt als gevolg van coalitieonderhandelingen. Hij is van mening dat de PvdA dit het college niet kan verwijten. De burgemeester ontraadt de motie. De motie wordt vervolgens in stemming gebracht. De heer Dukker zegt namens de fractie van de VVD in een stemverklaring tégen de motie te zullen stemmen. De VVD heeft het volledige vertrouwen in het college en de overwegingen die in de motie worden aangegeven zijn zaken die de raad in opdracht aan het college heeft gegeven. De VVD vindt de motie zinloos. De motie wordt met 6 stemmen vóór (PW en PvdA) en 7 stemmen tégen (VVD, CDA, GBW en D66) verworpen. Vervolgens worden de vragen die zijn gesteld door de fractie van Partij Westvoorne beantwoord. Naar aanleiding van de vraag of wethouder Klok op de hoogte was van de memo van adviesbureau Loyens en Loeff zegt burgemeester De Jong dat de memo van 10/10 is en wethouder Klok op 8/10 zijn ontslag heeft ingediend. Dit wil niet zeggen dat voordien geadviseerd is over de geheimhouding die de selectiecommissie zichzelf heeft opgelegd. Uitgangspunt van het college is de Gemeentewet en het college schaart zich volledig achter het advies van Loyens en Loeff. Mevrouw Van Blom verzoekt namens Partij Westvoorne om de stukken en het dossier met betrekking tot de onderhandelingen in te zien. Burgemeester De Jong zegt dat dit mogelijk is maar zegt dat er sprake is van een tweetal processen. - het lopende proces en hoe om te gaan met geheimhouding; - de verantwoording achteraf waarin het college moet weergeven hoe het proces gelopen is en hoe tot keuzes is gekomen. Deze motivatie krijgt de raad als de eerste ronde is afgerond. De burgemeester zegt dat als Partij Westvoorne nu inzage wil in het dossier zij vraagt om inzage in het lopende proces waarin bieders zich hebben gemeld en nog geen bod hebben uitgebracht. Het betreft hier alleen verslagen van de tot nu

17 17 toe gevoerde gesprekken. Naar aanleiding van de vraag wat de rol is van adviesbureau Atrivé zegt de burgemeester dat er naar aanleiding van het gebeuren is gesproken met Atrivé en het niet aan de orde is dat Atrivé niet verder zal adviseren. Twijfel is gerezen rondom de juridische houdbaarheid van de aanbesteding en hierover zijn gesprekken met mr. De Boer. De adviezen van Loyens en Loeff blijft de gemeente eveneens zeer op prijs stellen. De heer Noordermeer vraagt namens de fractie van Partij Westvoorne wat de reactie is van Atrivé op het collegebesluit van 12/10. Hij zegt dat er wordt aangegeven dat voor de grond marktconforme prijzen worden gerekend. De heer Noordermeer vraagt of er dan taxaties zijn. Partij Westvoorne wil graag op basis van het advies van Europa Decentraal van 10/10 een antwoord op deze vragen. Wethouder Groenewegen zegt dat Atrivé geschokt was en er een aantal zaken in gang zijn gezet, e.e.a. betreft o.a. ook de mogelijke kosten die gemaakt zijn door verschillende partijen en hoe hiermee wordt omgegaan. Ten aanzien van het risico betreffende de Wira aanmelding zegt de wethouder dat het risico inhoudt, dat binnen 14 dagen een kort geding kan worden aangespannen om het feit dat er Europees aanbesteed zou moeten worden. Het risico dat dit zal gebeuren schat Loyens en Loeff kleiner dan 20%. Degene die deze procedure zou aangaan en verliest is ook de kosten hiervoor kwijt. Ten aanzien van de grondprijzen zegt de wethouder dat de markt de prijs bepaalt. Mevrouw Van Blom concludeert namens de fractie van Partij Westvoorne dat er totaal geen risico-inschatting is gemaakt en de wethouder zich niet heeft bezig gehouden met het onderwerp staatssteun hoewel hij hierop wel is gewezen door Europa Decentraal. Wethouder Groenewegen zegt dat er van staatssteun geen sprake is en dit geen enkele rol speelt. Mevrouw Van Blom concludeert dat de wethouder het advies van Europa Decentraal niet goed heeft gelezen.

18 18 Burgemeester De Jong zegt dat Partij Westvoorne al eerder een advies over staatssteun heeft ontvangen van het college. Op verzoek van de fractie van Partij Westvoorne wordt de vergadering geschorst van tot uur. Mevrouw Van Blom zegt dat er geen advies of antwoord van het college over staatssteun is ontvangen. Partij Westvoorne heeft hierover alleen een advies ontvangen van Atrivé. De heer Huisman zegt dat in het advies van Loyens en Loeff wordt gesproken over een risico van minimaal 20% en dat er over een verhouding van wordt gesproken. De heer Huisman noemt dit risico niet gering. Hij vraagt of bij de opstelling van de begroting 2013 dit risico in de risicotabel is meegenomen en of dit van invloed is op de berekening van de weerstandscapaciteit van de gemeente. Wethouder Van Montfoort zegt dat de risico s bij de verkoop van het woonbedrijf in beeld zijn gebracht in de risicoparagraaf. Er is een laag risico berekend maar de risico s van het niet verkopen van het woonbedrijf zijn niet meegenomen in de begroting. Eventuele inkomsten uit verkoop van het woonbedrijf zijn eveneens niet in de begroting opgenomen. De heer Noordermeer zegt dat het niet juist is dat de marktwaarde de prijs bepaalt. De raad heeft immers een minimale biedprijs van 74 miljoen euro bepaalt. In deze prijs zit ook de verkoop van de 6 projecten en conform de regels die hiervoor gelden moet worden bepaald wat de prijs is van de grond onder de projecten. De heer Noordermeer vraagt of er een taxatie is en op basis waarvan de waarde is bepaald en of deze waarde is meegenomen in het verkoopbedrag. Indien dit niet zo is loopt de gemeente op basis van het advies van Europa Decentraal een groot risico. Wethouder Groenewegen zegt dat Atrivé de taxatiewaarde heeft bepaald en niet te weten wie Atrivé hierbij heeft betrokken. Burgemeester De Jong stelt vervolgens voor om in de commissie of raad nader te spreken over het besluit van 12/10.

19 19 Partij Westvoorne is zeer ontstemd en vindt dat bij het nemen van een dergelijk besluit de risico s in beeld moeten zijn gebracht. Partij Westvoorne dient vervolgens een motie van wantrouwen in (zie bijlage). Mevrouw Van Blom licht de motie toe. De motie wordt in stemming gebracht. De motie wordt met 6 stemmen vóór (PW en PvdA) en 7 stemmen tégen (VVD, CDA, GBW en D66) verworpen. 4. Opvolging binnen het College. De heer Hartog geeft namens de fractie van D66 een korte toelichting. Hij zegt dat het, op basis van het ambitieniveau van het coalitieprogramma, wenselijk is om de vacature te vervullen. De heer Hartog zegt dat inmiddels de heer Mulder als kandidaat is gevonden. De heer Mulder is reeds vanaf 2010 fractieassistent voor D66. De heer Hartog licht in het kort toe wie de heer Mulder is en waarom D66 van mening is dat hij de geschikte kandidaat is. Hij stelt vervolgens voor om in de raad van 29 oktober aanstaande de benoeming van de heer Mulder te laten plaatsvinden. De heer Mulder is vanaf 5 november aanstaande beschikbaar. 5. Rondvraag. De heer Noordermeer roept het college op haar werk serieus te nemen. Hij vreest dat anders de raad door de burgers niet meer serieus wordt genomen. Burgemeester De Jong neemt kennis van deze oproep. 6. Sluiting. De voorzitter sluit de vergadering om uur. Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 27 november 2012 De raad voorgenoemd, De griffier, de voorzitter

Gedeelte van het verslag met de bespreking van het rapport van de rekenkamercommissie

Gedeelte van het verslag met de bespreking van het rapport van de rekenkamercommissie Gedeelte van het verslag met de bespreking van het rapport van de rekenkamercommissie Verslag van de openbare vergadering van de commissie Presentaties, gehouden op maandag 2 november 2015 om 20.00 uur

Nadere informatie

Memorie van antwoord. Convenant actieve informatieplicht

Memorie van antwoord. Convenant actieve informatieplicht Memorie van antwoord Aan : de leden van de gemeenteraad Van : het college van burgemeester en wethouders en de griffier Datum : 26 januari 2015 Onderwerp : memorie van antwoord bij Nota geheimhouding,

Nadere informatie

Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering 01-09-2015

Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering 01-09-2015 1 Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering 01-09-2015 Plaats Rockanje Verslag Gemeente Westvoorne Tijd 20.00 uur Aanwezig mevrouw R.M. Roggeveen, mevrouw A. Vermeer, mevrouw J. van Hoey Smith, mevrouw

Nadere informatie

Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering :

Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering : 1 Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering : 29-04-2014 Plaats : Rockanje Verslag Gemeente Westvoorne Tijd : 20.00 uur Aanwezig : mevrouw R.M. Roggeveen, mevrouw E.W. van Blom, mevrouw J. van Hoey-Smith,

Nadere informatie

: wethouder C.J.A. van Lith, wethouder E.G. Mulder en de heer P.v.d. Wurff. De voorzitter opent de vergadering en heet de aanwezigen welkom.

: wethouder C.J.A. van Lith, wethouder E.G. Mulder en de heer P.v.d. Wurff. De voorzitter opent de vergadering en heet de aanwezigen welkom. Verslag van de openbare vergadering van de commissie Grondgebied, gehouden op woensdag 9 oktober 2013 om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis te Rockanje. Aanwezig Mede aanwezig Voorzitter Griffier

Nadere informatie

: mevrouw M.J. Heijndijk en de heren L. Gelderland, W.A. Sjoukes, J.A. Rouss, C.E. Vriend, J. Heijndijk, M.C. Vinke, J. v/d Brand en T.I. Fransman.

: mevrouw M.J. Heijndijk en de heren L. Gelderland, W.A. Sjoukes, J.A. Rouss, C.E. Vriend, J. Heijndijk, M.C. Vinke, J. v/d Brand en T.I. Fransman. Verslag van de commissie Bestuurlijke Zaken en Middelen gehouden op maandag 7 september 2015 om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis te Rockanje. Aanwezig Mede aanwezig Voorzitter Griffier Notuliste

Nadere informatie

De voorzitter opent de vergadering en heet de aanwezigen welkom.

De voorzitter opent de vergadering en heet de aanwezigen welkom. Verslag van de openbare vergadering van de commissie Bestuurlijke Zaken en Middelen, gehouden op maandag 7 april 2014 om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis te Rockanje. Aanwezig Mede aanwezig

Nadere informatie

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Inleiding In het presidium van 31 maart 2016 is afgesproken dat de voorstellen m.b.t.: Reglement

Nadere informatie

Besluitenlijst RAADSVERGADERING

Besluitenlijst RAADSVERGADERING Besluitenlijst RAADSVERGADERING Besluitenlijst openbare vergadering van de raad van de gemeente Brummen op donderdag 26 maart 2015 om 20.40 uur in het gemeentehuis van Brummen AGENDA BESLUIT 1. Opening

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Commissie Algemene Bestuurszaken en Middelen. Nummer 115 Bestuursdienst Algemene Bestuurszaken en Middelen.

Raadsvoorstel. Commissie Algemene Bestuurszaken en Middelen. Nummer 115 Bestuursdienst Algemene Bestuurszaken en Middelen. Raadsvoorstel Nummer 115 Bestuursdienst Algemene Bestuurszaken en Middelen Datum 26 maart 2002 Betreft Europese aanbesteding gemeentekrant Dienst Commissie Bijlage(n) Samenvatting Voorstel In verband met

Nadere informatie

Raadsvergadering : 12 april 2016 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte

Raadsvergadering : 12 april 2016 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte Zaaknummer : Raadsvergadering : 12 april 2016 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte Onderwerp : Beleid overschotten Collegevergadering : 15 maart 2016 agendapunt : 10 Portefeuillehouder : J.B. Boer

Nadere informatie

Gedragslijn integriteit Haarlemmermeer

Gedragslijn integriteit Haarlemmermeer Voorwoord Voor u ligt de gedragslijn integriteit van de gemeenteraad van Haarlemmermeer. Deze gedragslijn is een akkoord dat berust op commitment en betrokkenheid van raadsleden. De gedragslijn dient ter

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. * Besluitenlijst raadsvergadering van 30 maart 2017. De heer G. Polinder, raadslid namens de SGP-fractie, is afwezig. Nr. ONDERWERP BESLISSING/TOEZEGGINGEN 1. Opening. De voorzitter opent de vergadering.

Nadere informatie

: mevrouw E.W. van Blom, mevrouw R.M. Roggeveen en de heren G.M. Plantinga, H. Heijndijk, M.C. Vinke, C.E. Vriend en J.A. Rouss.

: mevrouw E.W. van Blom, mevrouw R.M. Roggeveen en de heren G.M. Plantinga, H. Heijndijk, M.C. Vinke, C.E. Vriend en J.A. Rouss. Verslag van de openbare vergadering van de commissie Bestuurlijke Zaken en Middelen, gehouden op maandag 12 mei 2014 om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis te Rockanje. Aanwezig : mevrouw E.W.

Nadere informatie

Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering :

Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering : 1 Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering : 25-03-2008 Plaats : Rockanje Verslag Gemeente Westvoorne Tijd : 20.00 uur Aanwezig : mevrouw C.M. Langendoen-Briggeman, mevrouw E.P.M. Jonkers-Groot en de

Nadere informatie

Uitspraaknr. 06.056. De klacht. De feiten. De visie van partijen

Uitspraaknr. 06.056. De klacht. De feiten. De visie van partijen Landelijke Klachtencommissie onderwijs (mr. M.E.A. Wildenburg, S.J. Drijver, R.C.A. Wilcke) Uitspraaknr. 06.056 Datum: 27 juli 2006 Belemmerde communicatie, zonder reden melden van vermoedelijk ongeoorloofd

Nadere informatie

OORDEEL. Het klachtenformulier is gedateerd 14 april 2009 en bij het secretariaat ingeboekt op 15 april 2009 onder nummer

OORDEEL. Het klachtenformulier is gedateerd 14 april 2009 en bij het secretariaat ingeboekt op 15 april 2009 onder nummer Dossiernummer 32-2009 OORDEEL Verzoeker de heer E. namens mevrouw O. te Almelo. Datum verzoek Het klachtenformulier is gedateerd 14 april 2009 en bij het secretariaat ingeboekt op 15 april 2009 onder nummer

Nadere informatie

Aan de commissie Algemeen Bestuur en Middelen

Aan de commissie Algemeen Bestuur en Middelen Made, maart 2002 Aan de commissie Algemeen Bestuur en Middelen Commissievergadering d.d. 21 maart 2002 Agendapunt: Onderwerp: Verordening behandeling bezwaarschriften Toelichting: Advies commissie: Uw

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 193184 Datum : 17 november 2015 Programma : Woon en leefomgeving Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. H.C.V.

Nadere informatie

Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering :

Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering : 1 Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering : 16-12-2014 Plaats : Rockanje Verslag Gemeente Westvoorne Tijd : 20.00 uur Aanwezig : mevrouw R.M. Roggeveen, mevrouw E.W. van Blom, mevrouw J. van Hoey-Smith,

Nadere informatie

Uitnodiging. 1) Opening. 2) Mededelingen Mw. Gooijer heeft gemeld afwezig te zijn en haar reactie vooraf door te geven.

Uitnodiging. 1) Opening. 2) Mededelingen Mw. Gooijer heeft gemeld afwezig te zijn en haar reactie vooraf door te geven. Griffie Torenhove kamer 7.19 Martinus Nijhofflaan 2 Delft Behandeld door Anja van den Berg Telefoon 015 260 2416 Fax - afmvdberg@delft.nl Aan Werkgroep enquêteverzoek Telefoon 14015 Fax 015 260 24 29 Internet

Nadere informatie

Notulen van de openbare commissievergadering ABM

Notulen van de openbare commissievergadering ABM NotulenvandeopenbarecommissievergaderingABM Datum: Aanvangstijd: Eindtijd: Locatie: donderdag21juni2018 20.00uur 20.40uur RaadzaalgemeentehuisvanHuizen Aanwezig Voorzitterencommissiegriffier J.W.Meijerman(voorzitter)

Nadere informatie

Nr Vergadering: 24 mei 2016 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 21 juni 2016

Nr Vergadering: 24 mei 2016 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 21 juni 2016 1 Nr. 5.16 Vergadering: 24 mei 2016 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 21 juni 2016 Aanwezig: De heer J.B. Wassink, voorzitter raad Mevrouw J. Hofman, griffier Mevrouw C. Oosterbaan, PvdA De heer

Nadere informatie

1. Opening. 3. Aanwijzing primus voor de hoofdelijke stemming. 4. Vaststelling agenda.

1. Opening. 3. Aanwijzing primus voor de hoofdelijke stemming. 4. Vaststelling agenda. Notulen van de besluitvormende raadsvergadering van de gemeenteraad van Noord-Beveland, gehouden op donderdag 5 juli 2018 in het gemeentehuis van Noord-Beveland. Aanvang: 19.30 uur Aanwezig: Mevr. J.H.J.B.

Nadere informatie

Onderwerp: Aanpassen reglement functioneringsgesprekken en herbenoemingsgesprekken burgemeester

Onderwerp: Aanpassen reglement functioneringsgesprekken en herbenoemingsgesprekken burgemeester Vergadering: 12 december 2006 Agendanummer: 15 Status: bespreekstuk Behandelend ambtenaar mr. P.M.H. van Ruitenbeek E-mail: ruitenb@winsum.nl Aan de gemeenteraad, Onderwerp: Aanpassen reglement functioneringsgesprekken

Nadere informatie

Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening. 15 april 2009 COR2008-11. Status verslag Concept. de heer Romijn

Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening. 15 april 2009 COR2008-11. Status verslag Concept. de heer Romijn Verslag Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening Vergaderdatum Kenmerk 15 april 2009 COR2008-11 Status verslag Concept Verslaglegging door Telefoonnummer W.L. Walkate (Notuleerservice Nederland)

Nadere informatie

REGLEMENT VAN ORDE 2. Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie. Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE

REGLEMENT VAN ORDE 2. Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie. Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE REGLEMENT VAN ORDE 2 HOOFDSTUK I: ALGEMENE BEPALINGEN... 2 artikel 1: Toepassing van dit reglement 2 artikel 2: Definitiebepalingen 2 artikel 3: Handhaving van de orde 2 artikel 4: Amendementen

Nadere informatie

De voorzitter opent de vergadering, heet alle aanwezigen welkom en geeft kort de gang van zaken weer.

De voorzitter opent de vergadering, heet alle aanwezigen welkom en geeft kort de gang van zaken weer. PHARMING NOTULEN van de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Pharming Group N.V., gevestigd te Leiden, hierna: "Pharming", gehouden te Leiden op 30 maart 2010. Voorzitter: Notulist:

Nadere informatie

Gentle agreement over de handhaving van de integriteit van de politiek

Gentle agreement over de handhaving van de integriteit van de politiek Gentle agreement over de handhaving van de integriteit van de politiek Een vrijwillige overeenkomst van raadsleden en raadsfracties over wat te doen bij vermeende integriteitschendingen. januari 2014 Dit

Nadere informatie

Samenvattend verslag van de openbare vergadering van de gemeenteraad van de gemeente Wijk bij Duurstede

Samenvattend verslag van de openbare vergadering van de gemeenteraad van de gemeente Wijk bij Duurstede VERSLAG RAADSVERGADERING 23 oktober 2012 Samenvattend verslag van de openbare vergadering van de gemeenteraad van de gemeente Wijk bij Duurstede Voorzitter Griffier de heer G.K. Swillens mevrouw M.A.C.

Nadere informatie

mevrouw R. Leeuwenburgh notulistenbureau Leeuwenburgh Vendrig

mevrouw R. Leeuwenburgh notulistenbureau Leeuwenburgh Vendrig VERSLAG RAADSVERGADERING 16 november 2010 Samenvattend verslag van de openbare vergadering van de gemeenteraad van de gemeente Wijk bij Duurstede Voorzitter Griffier Leden VVD CDA SP GroenLinks PvdA PCG

Nadere informatie

: wethouder E.G. Mulder, wethouder L.J. Van Rij, mevrouw E. Rood en de heren E. Blanken en J. Littel.

: wethouder E.G. Mulder, wethouder L.J. Van Rij, mevrouw E. Rood en de heren E. Blanken en J. Littel. Verslag van de openbare vergadering van de commissie Inwonerszaken van donderdag 15 mei 2014 om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis te Rockanje. Aanwezig Mede aanwezig Voorzitter Griffier Notuliste

Nadere informatie

Reglement van Orde van het college

Reglement van Orde van het college Reglement van Orde van het college Burgemeester en Wethouders van de gemeente Tynaarlo; gelet op artikel 52 Gemeentewet besluiten vast te stellen het: Reglement van orde voor de vergaderingen en andere

Nadere informatie

Verordening Adviesraad Sociaal Domein Ten Boer 2017

Verordening Adviesraad Sociaal Domein Ten Boer 2017 Verordening Adviesraad Sociaal Domein Ten Boer 2017 De raad van de gemeente Ten Boer; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 7 maart 2017 gelet op artikel 2.1.3, derde lid van de Wet maatschappelijke

Nadere informatie

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht; ieder voor zover het zijn bevoegdheden betreft;

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht; ieder voor zover het zijn bevoegdheden betreft; De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht; ieder voor zover het zijn bevoegdheden betreft; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 6 december 2002; nr.

Nadere informatie

Uitspraaknr. 03.027. Landelijke Klachtencommissie voor het openbaar en het algemeen toegankelijk onderwijs. De klacht. Visie van partijen

Uitspraaknr. 03.027. Landelijke Klachtencommissie voor het openbaar en het algemeen toegankelijk onderwijs. De klacht. Visie van partijen Landelijke Klachtencommissie voor het openbaar en het algemeen toegankelijk onderwijs (mr. J.P.L.C. Dijkgraaf, mr. N. Gunes, J. Toes) Uitspraaknr. 03.027 Datum: 23 juni 2003 Onvoldoende structurele zorg

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 19 mei 2015 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 19 mei 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 19 mei 2015 in de raadzaal Voorzitter: M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering :

Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering : 1 Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering : 29-05-2012 Plaats : Rockanje Verslag Gemeente Westvoorne Tijd : 19.30 uur Aanwezig : mevrouw J. Krajenbrink-Meinds, mevrouw A. Vermeer, mevrouw E.W. van Blom

Nadere informatie

De heer S., aangesloten makelaar, verbonden aan [naam makelaarskantoor], [adres] beklaagde.

De heer S., aangesloten makelaar, verbonden aan [naam makelaarskantoor], [adres] beklaagde. Taxatie. Onjuiste Taxatiewaarde. Belangenbehartiging opdrachtgever. Ongepast optreden. Klager en zijn (ex-)echtgenote hebben beklaagde in het kader van hun echtscheiding gevraagd hun woning te taxeren.

Nadere informatie

REGLEMENT VAN ORDE FACULTEITSRAAD RSM ERASMUS UNIVERSITY

REGLEMENT VAN ORDE FACULTEITSRAAD RSM ERASMUS UNIVERSITY REGLEMENT VAN ORDE FACULTEITSRAAD RSM ERASMUS UNIVERSITY HOOFDSTUK 1: BEGRIPSBEPALINGEN Artikel 1 In dit artikel wordt verstaan onder: de faculteit: het van overheidswege gefinancierde gedeelte van de

Nadere informatie

Notitie raadsvragen in soorten en maten

Notitie raadsvragen in soorten en maten Notitie raadsvragen in soorten en maten Aanleiding Het komt regelmatig voor dat raadsleden een vraag willen stellen aan het college. Over een voorstel dat het college aan de raad doet. Over een artikel

Nadere informatie

Verslag van de vergadering van de Wmo adviesraad Medemblik d.d. 28 april 2014

Verslag van de vergadering van de Wmo adviesraad Medemblik d.d. 28 april 2014 Verslag van de vergadering van de Wmo adviesraad Medemblik d.d. 28 april 2014 Aanwezig: Dhr. S.H. Koenen Dhr. H. Vrieze Mw. N. Swart-Kolenberg Mw. I. Koen-Paap Mw. E. Singer Mw. F. Fikry Mw. H. Sijm-Wissink

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april 2015 in het gemeentehuis te Uithuizen.

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april 2015 in het gemeentehuis te Uithuizen. Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april in het gemeentehuis te Uithuizen. Aanwezig: Voorzitter Griffier mevrouw M. van Beek mevrouw H. Hoekstra

Nadere informatie

GEMEENTE NUTH Raad: 7 februari 2012 Agendapunt: RTG: 24 januari 2012

GEMEENTE NUTH Raad: 7 februari 2012 Agendapunt: RTG: 24 januari 2012 Reg.nr: FLO/2011/18042 Pagina 1 van 5 GEMEENTE NUTH Raad: 7 februari 2012 Agendapunt: RTG: 24 januari 2012 AAN DE RAAD Onderwerp: Uitwerking opties realisatie tweede hockeyveld Kollenberg Nuth 1. Samenvatting

Nadere informatie

Vaststelling verordening vertrouwenscommissie gemeente IJsselstein 2015

Vaststelling verordening vertrouwenscommissie gemeente IJsselstein 2015 Aan de raad van de gemeente IJsselstein onderwerp Vaststelling verordening vertrouwenscommissie gemeente IJsselstein 2015 productnaam productnummer zaaknummer 116119 Datum 7 januari 2015 blad 1 van 5 Inleiding

Nadere informatie

Klachtencommissie Huisartsenzorg Midden-Nederland Uitspraak

Klachtencommissie Huisartsenzorg Midden-Nederland Uitspraak Klachtencommissie Huisartsenzorg Midden-Nederland Uitspraak Kern: Klager vindt dat de huisarts zijn klachten niet serieus heeft genomen, hem verkeerde medicatie heeft voorgeschreven en heeft geweigerd

Nadere informatie

Besluitenlijst RAADSVERGADERING

Besluitenlijst RAADSVERGADERING Besluitenlijst RAADSVERGADERING Besluitenlijst openbare vergadering van de raad van de gemeente Brummen op donderdag 18 september 2014 om 20.00 uur in het gemeentehuis van Brummen AGENDA BESLUIT 1. Opening

Nadere informatie

- C O N C E P T - M.M. van der Wyck-Helmer (VVD)

- C O N C E P T - M.M. van der Wyck-Helmer (VVD) - C O N C E P T - KORT VERSLAG VAN DE EXTRA OPENBARE VERGADERING VAN DE COMMISSIE SOCIALE INFRASTRUCTUUR, GEHOUDEN OP WOENSDAG 24 MAART 2010 OM 19.30 UUR IN DE RAADZAAL VAN HET GEMEENTEHUIS IN ZEVENBERGEN

Nadere informatie

BESLUITENLIJST VERGADERING VHL-BERAAD

BESLUITENLIJST VERGADERING VHL-BERAAD BESLUITENLIJST VERGADERING VHL-BERAAD Datum vergadering: woensdag 17 januari 2018 Locatie vergadering: Tijdstip: Voorzitter: Secretaris: Raadzaal, Stadhuis Vianen 19.30 uur A.F. Bonthuis, wnd. burgemeester

Nadere informatie

Nr. 7. Vergadering: 9 juli 2019 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 24 september 2019

Nr. 7. Vergadering: 9 juli 2019 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 24 september 2019 1 Nr. 7. Vergadering: 9 juli 2019 Onderwerp: Aanwezig: De heer J.B. Wassink, voorzitter raad Mevrouw N.E. de Vries, loco-griffier Mevrouw C. Oosterbaan, PvdA Mevrouw M. Spanjer-Ramaker, PvdA De heer J.

Nadere informatie

Klachtenregeling Stichting Weerklank Nederland

Klachtenregeling Stichting Weerklank Nederland Klachtenregeling Stichting Weerklank Nederland De Stichting Weerklank doet haar uiterste best om haar leden zo goed mogelijk van dienst te zijn. Toch is het mogelijk dat er zaken fout gaan of niet zoals

Nadere informatie

Besluitenlijst van de commissievergadering Ruimtelijke Zaken van 8 december 2011

Besluitenlijst van de commissievergadering Ruimtelijke Zaken van 8 december 2011 Besluitenlijst van de commissievergadering Ruimtelijke Zaken van 8 december 2011 Datum: 8 december 2011 Aanvang: 20:00 uur Einde: 23:30 uur Vergaderlocatie: Raadzaal, raadhuis Voorzitter: Carlo van Esch

Nadere informatie

Beoogd effect en/of resultaat Bundeling en stroomlijning van de processen op het terrein van de behandeling van bezwaarschriften.

Beoogd effect en/of resultaat Bundeling en stroomlijning van de processen op het terrein van de behandeling van bezwaarschriften. Raadsvoorstel 25 Vergadering 6 maart 2007 Gemeenteraad Onderwerp : Vaststelling Verordening behandeling bezwaarschriften Helmond 2007. B&W vergadering : 16 januari 2007 Dienst / afdeling : MO.BJZ Aan de

Nadere informatie

Reglement van orde voor de vergaderingen van het algemeen bestuur van de Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland

Reglement van orde voor de vergaderingen van het algemeen bestuur van de Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland Reglement van orde voor de vergaderingen van het van de Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland HOOFDSTUK I - ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Begripsomschrijvingen In dit reglement wordt verstaan onder: - de

Nadere informatie

Reglement van orde Rekenkamercommissie Stichtse Vecht

Reglement van orde Rekenkamercommissie Stichtse Vecht REKENKAMERCOMMISSIE De rekenkamercommissie Stichtse Vecht, gelet op artikel 8 van de van de Verordening Rekenkamercommissie gemeente Stichtse Vecht; BESLUIT: vast te stellen het navolgende Reglement van

Nadere informatie

27 BEHANDELING BEZWAARSCHRIFTEN DOOR DE COMMISSIE VAN ADVIES VOOR BEZWAARSCHRIFTEN PERSONELE AANGELEGENHEDEN

27 BEHANDELING BEZWAARSCHRIFTEN DOOR DE COMMISSIE VAN ADVIES VOOR BEZWAARSCHRIFTEN PERSONELE AANGELEGENHEDEN 27 BEHANDELING BEZWAARSCHRIFTEN DOOR DE COMMISSIE VAN ADVIES VOOR BEZWAARSCHRIFTEN PERSONELE AANGELEGENHEDEN Inhoudsopgave Onderwerp Artikel * Inleidende bepaling 27:1:1 * Begripsomschrijvingen 27:1:2

Nadere informatie

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Drimmelen, ieder voor zoveel het hun bevoegdheden betreft;

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Drimmelen, ieder voor zoveel het hun bevoegdheden betreft; De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Drimmelen, ieder voor zoveel het hun bevoegdheden betreft; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 25 november 2009; gelet op de

Nadere informatie

Onderwerp: Wijziging verordening leerlingenvervoer Oosterhout Vragen van fractie: GROENLINKS Naam raadslid: Willem-Jan.

Onderwerp: Wijziging verordening leerlingenvervoer Oosterhout Vragen van fractie: GROENLINKS Naam raadslid: Willem-Jan. Onderwerp: Wijziging verordening leerlingenvervoer Oosterhout Vragen van fractie: GROENLINKS Naam raadslid: Willem-Jan. van der Zanden 1. Op pagina 2 van de raadsnota staat dat gehandicapte leerlingen

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad

Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad 1 gemeente Eindhoven Griffie gemeenteraad Raadsnummer O4.RZOP8.OOZ Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad Samenvatting Door GroenLinks is in een motie aan de deelnemers van de debattraining

Nadere informatie

Rapportage informateur coalitievorming gemeente Westvoorne

Rapportage informateur coalitievorming gemeente Westvoorne De Rode Draad organisatie marketing communicatie Pottenbakkerij 2 2993 CN Barendrecht KvK nr: 62404814 BTW nr: NL127516876B02 27 maart 2018. Rapportage informateur coalitievorming gemeente Westvoorne Opdrachtgever:

Nadere informatie

Interne memo. Aan : Jan ten Hoor Van : Simon Tichelaar Betreft : Aanbesteding Haderaplein Datum : 22 november Inleiding

Interne memo. Aan : Jan ten Hoor Van : Simon Tichelaar Betreft : Aanbesteding Haderaplein Datum : 22 november Inleiding 1 Interne memo Aan : Jan ten Hoor Van : Simon Tichelaar Betreft : Aanbesteding Haderaplein Datum : 22 november 2012 Inleiding In november 2011 adviseerden wij (Trip Advocaten & Notarissen) over de aanbestedingsrechtelijke

Nadere informatie

Reglement van orde van de Instituutsraad van het instituut Beleid & management Gezondheidszorg (BMG-raad)

Reglement van orde van de Instituutsraad van het instituut Beleid & management Gezondheidszorg (BMG-raad) Reglement van orde van de Instituutsraad van het instituut Beleid & management Gezondheidszorg (BMG-raad) April 2010 INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen 3 Hoofdstuk 2: Vergaderschema, bijeenroepen

Nadere informatie

Nota Veegplannen 2014 gemeente Valkenswaard

Nota Veegplannen 2014 gemeente Valkenswaard Nota Veegplannen 2014 gemeente Valkenswaard gemeente Valkenswaard Team Ruimtelijke ontwikkeling en economie 25-09-2013 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 2. Definitie 3 3. Vergelijking veegplannen en postzegelbestemmingsplannen

Nadere informatie

Doel van de activiteit Bespreken van het raadsvoorstel en bepalen of het raadsvoorstel besluitrijp is t.b.v. de raadsvergadering van 16 januari 2014

Doel van de activiteit Bespreken van het raadsvoorstel en bepalen of het raadsvoorstel besluitrijp is t.b.v. de raadsvergadering van 16 januari 2014 POLITIEKE MARKT APELDOORN Voorzitter: G.L.Y. Bos Secretaris: A. Oudbier Notulist: J. Versteeg Onderwerp Voorstel Subsidieaanvraag i.h.k.v. de Beleidslijn gemeenten Datum 9 januari 2014 Tijdstip 19.00 20.00

Nadere informatie

Handreiking geheimhouding. Gemeente Oostzaan 2011

Handreiking geheimhouding. Gemeente Oostzaan 2011 Handreiking geheimhouding Gemeente Oostzaan 2011 Concept April 2011 Griffier/lo Inhoud Inleiding 3 1. Algemeen 4 2. Besloten vergadering gemeenteraad 7 3. Besloten vergadering financiele werkgroep 9 4

Nadere informatie

RAPPORT. Bestuursorgaan : het College van burgemeester en wethouders Onderdeel : OCSW Dossiernummer :

RAPPORT. Bestuursorgaan : het College van burgemeester en wethouders Onderdeel : OCSW Dossiernummer : RAPPORT Bestuursorgaan : het College van burgemeester en wethouders Onderdeel : OCSW Dossiernummer : 14.1.001 Klacht Verzoekers stellen dat zij als direct-belanghebbenden door de gemeente niet zijn betrokken

Nadere informatie

Jaarverslag Rekenkamercommissie Bernheze

Jaarverslag Rekenkamercommissie Bernheze Jaarverslag 2016 Rekenkamercommissie Bernheze Voorwoord In dit jaarverslag leggen wij verantwoording af over de uitvoering van onze taken in 2016 met een korte uiteenzetting van de verrichte werkzaamheden

Nadere informatie

Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering : /

Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering : / 1 Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering : 27-10-2011 / 01-11- 2011 Plaats : Rockanje Verslag Gemeente Westvoorne Tijd : 19.30 uur Aanwezig : mevrouw J. Krajenbrink-Meinds, mevrouw C.M. Langendoen-Briggeman,

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport. Aan de raad, Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport. Aan de raad, Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 23-06-2011 11-063 Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport Aan de raad, Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport Gevraagde beslissing 1. Instemmen

Nadere informatie

D66 INITIATIEFVOORSTEL HAAGSE REFERENDUMVERORDENING

D66 INITIATIEFVOORSTEL HAAGSE REFERENDUMVERORDENING rv 307 RIS 91131_011108 D66 INITIATIEFVOORSTEL HAAGSE REFERENDUMVERORDENING 8 november 2001 Robert van Lente Albert van der Zalm Arthur van Buitenen 1 Inleiding Op vrijdag 28 september 2001 heeft de commissie

Nadere informatie

: mevrouw C.M. Langendoen-Briggeman, mevrouw J. Krajenbrink en de heren J. Noordermeer, W.M. Hartog, C.E. Vriend en H. Heijndijk.

: mevrouw C.M. Langendoen-Briggeman, mevrouw J. Krajenbrink en de heren J. Noordermeer, W.M. Hartog, C.E. Vriend en H. Heijndijk. Verslag van de openbare vergadering van de commissie Onderzoek Toekomstmogelijkheden Woonbedrijf, gehouden op donderdag 23 mei 2013 om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis te Rockanje. Aanwezig

Nadere informatie

G.J. Bos Ruimte en Wonen P. Huizing en F. van den Hoogen

G.J. Bos Ruimte en Wonen P. Huizing en F. van den Hoogen Raadsvoorstel Onderwerp varianten ontwikkeling Bijl Hofplein Raadsvergadering 12 mei 2009 Agendapunt Portefeuillehouder Afdeling Ambtenaar G.J. Bos Ruimte en Wonen P. Huizing en F. van den Hoogen Samenvatting

Nadere informatie

GEMEENTE REIMERSWAAL. Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk :

GEMEENTE REIMERSWAAL. Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk : Afsprakenlijst opinieraad GEMEENTE REIMERSWAAL Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk : 16.028114 Onderwerp Overzicht van conclusies en handelingen in de vergadering van de opinieraad van

Nadere informatie

Raadsvoorstel 48 Vergadering 27 juni Gemeenteraad. Onderwerp : Verordening behandeling bezwaarschriften Helmond 2017.

Raadsvoorstel 48 Vergadering 27 juni Gemeenteraad. Onderwerp : Verordening behandeling bezwaarschriften Helmond 2017. Raadsvoorstel 48 Vergadering 27 juni 2017 Gemeenteraad Onderwerp : Verordening behandeling bezwaarschriften Helmond 2017. B&W vergadering : 23 mei 2017 Zaaknummer : 33366337 Dienst / afdeling : BJO- Bestuurs

Nadere informatie

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Roermond,

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Roermond, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Roermond Nr. 232396 29 december 2017 Verordening behandeling bezwaarschriften Roermond 2018 De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Roermond,

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. raadsvergadering: 21 september 2011 Aanbesteding Masterplan Anna's Hoeve. datum: 12 september 2011 gemeenteblad I nr.: 68 agenda nr.

RAADSVOORSTEL. raadsvergadering: 21 september 2011 Aanbesteding Masterplan Anna's Hoeve. datum: 12 september 2011 gemeenteblad I nr.: 68 agenda nr. RAADSVOORSTEL raadsvergadering: 21 september 2011 onderwerp: Aanbesteding Masterplan Anna's Hoeve bijlage: ontwerp-besluit datum: 12 september 2011 gemeenteblad I nr.: 68 agenda nr.: 9 Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over de gemeente Hilversum. Datum: 28 augustus 2012. Rapportnummer: 2012/134

Rapport. Rapport over een klacht over de gemeente Hilversum. Datum: 28 augustus 2012. Rapportnummer: 2012/134 Rapport Rapport over een klacht over de gemeente Hilversum. Datum: 28 augustus 2012 Rapportnummer: 2012/134 2 Klacht 1. Verzoeker klaagt erover dat de gemeente Hilversum geen inzage heeft gegeven in het

Nadere informatie

Gemeenteraad Landsmeer

Gemeenteraad Landsmeer Gemeenteraad Landsmeer BESLUITENLIJST RAADSVERGADERING VAN 04 december 2014 Voorzitter Raadsgriffier Aanwezige raadsleden Afwezige raadsleden Aanwezige collegeleden A.N. Nienhuis C.B.H. Heusingveld N.H.W.

Nadere informatie

Verslag van de commissie IZ/AZ, gehouden op dinsdag 1 maart 2016 om uur in de raadzaal van het gemeentehuis te Rockanje.

Verslag van de commissie IZ/AZ, gehouden op dinsdag 1 maart 2016 om uur in de raadzaal van het gemeentehuis te Rockanje. Verslag van de commissie IZ/AZ, gehouden op dinsdag 1 maart 2016 om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis te Rockanje. Aanwezig Mede aanwezig Voorzitter Griffier Notuliste : mevrouw M.J. Heijndijk,

Nadere informatie

Datum Uw kenmerk Ons kenmerk In behandeling bij DIR/DB (0162)

Datum Uw kenmerk Ons kenmerk In behandeling bij DIR/DB (0162) Aan de fracties van VVD en PvdA de heer A.J.H. Wijers, mevrouw C.P.W. Bode-Zopfi Datum Uw kenmerk Ons kenmerk In behandeling bij DIR/DB d.bosmans@oosterhout.nl (0162) 48 91 03 Onderwerp Vragen ex art.

Nadere informatie

Januari 2013. Jaarverslag 2012

Januari 2013. Jaarverslag 2012 Januari 2013 Jaarverslag 2012 1 1. Inleiding Voor u ligt het jaarverslag van de voor huurders van Woonstichting SSW. Hierin doet de verslag van haar activiteiten in 2012. Het reglement van de noemt een

Nadere informatie

Het presidium heeft deze voorlopige agenda vastgesteld, maar de gemeenteraad stelt aan het begin van de vergadering zelf de definitieve agenda vast.

Het presidium heeft deze voorlopige agenda vastgesteld, maar de gemeenteraad stelt aan het begin van de vergadering zelf de definitieve agenda vast. Vergadering Gemeenteraad 13-12-2007 Plaats: Raadhuis van Landerd, Pastoor van Winkelstraat 5, Schaijk Tijd: 19:30 Voorzitter: 1 Opening 2 Spreekrecht voor het publiek Op grond van het "Reglement van orde

Nadere informatie

Voorstel van de Commissie voor bezwaarschriften 148/2003. Registratienummer Opgesteld door, telefoonnummer Henk Meijer, 2455

Voorstel van de Commissie voor bezwaarschriften 148/2003. Registratienummer Opgesteld door, telefoonnummer Henk Meijer, 2455 148/2003 Registratienummer 3.37804 Opgesteld door, telefoonnummer Henk Meijer, 2455 Programma Kunst en cultuur (media); bestuur Portefeuillehouder A.J.F.M. Hirdes; mevr. dr. G. ter Horst Onderwerp van

Nadere informatie

Raadsvergadering 12 februari 2015

Raadsvergadering 12 februari 2015 College Wilms) (portefeuillehouder Raadsvergadering 12 februari 2015 Agendapunt: 0 nee Voorstel tot het nemen van een voorbereidingsbesluit voor het gebied "Linnerpark". Van: Samenvatting: Voorstel: Bijlagen:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 28 september Geachte raad,

Raadsvoorstel. 28 september Geachte raad, Raadsvoorstel Nummer: 168153 Behandeld door: J. van Dijk Datum: 28 september 2017 Agendapunt: 8 Onderwerp: Ontwikkeling resterende bouwdelen Dorpshart Geachte raad, Samenvatting: De ontwikkeling van het

Nadere informatie

Interne memo. De nadruk ligt dus op de behandeling van de perspectiefnota.

Interne memo. De nadruk ligt dus op de behandeling van de perspectiefnota. Interne memo Aan : Presidium Van : Lenneke van der van der Meer Afdeling : Griffie Datum : Maart 2013 Onderwerp : Behandeling jaarrekening / scenario's voor de toekomst / perspectiefnota en begroting 1.

Nadere informatie

Verordening op de Auditcommissie gemeente Schinnen 2014

Verordening op de Auditcommissie gemeente Schinnen 2014 CVDR Officiële uitgave van Schinnen. Nr. CVDR347695_1 27 juni 2017 Verordening op de Auditcommissie gemeente Schinnen 2014 DE RAAD VAN DE GEMEENTE SCHINNEN Gelezen het voorstel van het presidium van 11-11-2014;

Nadere informatie

Formulier schriftelijke vragen raadslid aan college of burgemeester

Formulier schriftelijke vragen raadslid aan college of burgemeester artikel 35 Formulier schriftelijke vragen raadslid aan college of burgemeester Schriftelijke vragen van een raadslid aan het college of de burgemeester ingevolge artikel 35 van het Reglement van orde van

Nadere informatie

Zoals verwacht: wethouder Eric Kleissen in 2016 oneigenlijk en onnodig weggestuurd

Zoals verwacht: wethouder Eric Kleissen in 2016 oneigenlijk en onnodig weggestuurd Zoals verwacht: wethouder Eric Kleissen in 2016 oneigenlijk en onnodig weggestuurd Inleiding Op 28 november 2017 is in de raad het voorstel behandeld en aangenomen om een aanvraag voor het wijziging van

Nadere informatie

De volgende wethouders zijn aanwezig: mevr. A.P.L.M. Slenter-Jamar en de heren A.G. van der Maas en W.H.M.J. Schenkelaars.

De volgende wethouders zijn aanwezig: mevr. A.P.L.M. Slenter-Jamar en de heren A.G. van der Maas en W.H.M.J. Schenkelaars. Notulen van de besluitvormende raadsvergadering van de gemeenteraad van Noord-Beveland, gehouden op donderdag 29 mei 2019 in het gemeentehuis van Noord-Beveland. Aanvang: 19.30 uur Aanwezig: Mevr. J.H.J.B.

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. BESL.01326 *BESL.01326* Besluitenlijst raadsvergadering van 29 oktober 2015. De heer E. Leusink, raadslid namens de fractie van de ChristenUnie, is afwezig. De heer Kamp van de VVD-fractie is vanaf 19.30

Nadere informatie

Raad V200701046 versie 3 december 2007. Verordening functioneringsgesprekken burgemeester

Raad V200701046 versie 3 december 2007. Verordening functioneringsgesprekken burgemeester Raadsvoorstel Inleiding:In 2006 is met de fractievoorzitters de afspraak gemaakt dat er in de loop van 2007 een functioneringsgesprek zou worden gehouden met de burgemeester. In het kader van de voorbereiding

Nadere informatie

De voorzitter opent de vergadering en heet de aanwezigen welkom.

De voorzitter opent de vergadering en heet de aanwezigen welkom. Verslag van de openbare vergadering van de informatieronde, gehouden op dinsdag 27 september 2011 om 19.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis te Rockanje. Aanwezig Mede aanwezig Voorzitter Griffier

Nadere informatie

Samenvatting De verordening van de auditcommissie dient op enkele punten te worden aangepast.

Samenvatting De verordening van de auditcommissie dient op enkele punten te worden aangepast. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 20 december 2017 / 124 /2017 Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t. Onderwerp Actualiseren verordening auditcommissie Programma Portefeuillehouder Voorstel

Nadere informatie

LANDELIJKE KLACHTENCOMMISSIE VOOR HET KATHOLIEK ONDERWIJS. Klacht betreffende een volgens de vader onjuist schoolkeuzeadvies

LANDELIJKE KLACHTENCOMMISSIE VOOR HET KATHOLIEK ONDERWIJS. Klacht betreffende een volgens de vader onjuist schoolkeuzeadvies LANDELIJKE KLACHTENCOMMISSIE VOOR HET KATHOLIEK ONDERWIJS Advies nummer 2014 Z -08 datum 27 juni 2014 Klacht betreffende een volgens de vader onjuist schoolkeuzeadvies De school heeft geen passend schoolkeuzeadvies

Nadere informatie

het volgende vast te stellen: Participatieverordening Wet werk en bijstand 2007

het volgende vast te stellen: Participatieverordening Wet werk en bijstand 2007 Deze gemeentelijke bijlage bevat de volgende onderdelen: 1. Algemeen 2. Tekst van de verordening 1. Algemeen De raad van de gemeente [gemeentenaam]; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d.

Nadere informatie

Onderwerp: samenwerking met Rabo Vastgoed en Dura Vermeer bij realisatie van de Sniep. Aan de raad.

Onderwerp: samenwerking met Rabo Vastgoed en Dura Vermeer bij realisatie van de Sniep. Aan de raad. Nr.: 06-16 Onderwerp: samenwerking met Rabo Vastgoed en Dura Vermeer bij realisatie van de Sniep Diemen, 10 februari Aan de raad. Op 26 januari 2006 heeft u besloten het stedenbouwkundig plan voor de Sniep

Nadere informatie

De raad, het college en de burgemeester van de gemeenten Voerendaal, Onderbanken, Nuth, Simpelveld en Schinnen ;

De raad, het college en de burgemeester van de gemeenten Voerendaal, Onderbanken, Nuth, Simpelveld en Schinnen ; VERORDENING VONSS BEZWAARSCHRIFTENCOMMISSIE COMMISSIE 2014 De raad, het college en de burgemeester van de gemeenten Voerendaal, Onderbanken, Nuth, Simpelveld en Schinnen ; Ieder voor zover het hun bevoegdheden

Nadere informatie

Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering : 24-09-2013

Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering : 24-09-2013 1 Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering : 24-09-2013 Plaats : Rockanje Verslag Gemeente Westvoorne Tijd : 20.00 uur Aanwezig : mevrouw C.M. Langendoen-Briggeman, mevrouw R.M. Roggeveen, mevrouw J.

Nadere informatie

Op 31 maart 2014 heeft de gemeenteraad van Enschede mij benoemd tot informateur.

Op 31 maart 2014 heeft de gemeenteraad van Enschede mij benoemd tot informateur. INFORMATIEVERSLAG 1 Inleiding Op 31 maart 2014 heeft de gemeenteraad van Enschede mij benoemd tot informateur. Als verkenner heb ik van 26 tot en met 28 maart 2014 al vertrouwelijke gesprekken gevoerd

Nadere informatie