[230] To lord Hanuman. I salute Lord Hanuman, Lord of Breath, Son of the wind god. Who bears five faces and dwells within us

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "[230] To lord Hanuman. I salute Lord Hanuman, Lord of Breath, Son of the wind god. Who bears five faces and dwells within us"

Transcriptie

1 [230] Pranayama To lord Hanuman I salute Lord Hanuman, Lord of Breath, Son of the wind god Who bears five faces and dwells within us In the form of five winds or energies Pervading our body, mind and soul, Who re-united Prakrti (Sita) with Purusa (Rama) May he bless the practitioner By uniting his vital energy prana With the divine spirit within. Pranayama Pranayama wordt over het algemeen gedefinieerd als het controle hebben over de ademhaling. Als je puur naar de beoefening kijkt, dan is dit ook wat je doet. Het doet echter te kort aan wat je in werkelijkheid aan het doen bent. Het woord pranayama bestaat uit twee woorden: prana en ayama. Prana betekent vitale energie of levenskracht. Het is de kracht die in alles huisvest. Prana heeft een sterke relatie met de ademhaling maar het het gaat verder dan de zuurstof of de lucht. Daarom moet je pranayama ook niet zien als ademhalingsoefeningen waarmee je meer zuurstof in je longen brengt. Pranayama zorgt ervoor dat de prana door de nadis of energiekanalen van het pranamaya kosha van ons energielichaam. Het woord yama betekent controleren, en heeft te maken met bepaalde regels die gesteld worden. Dit begrip kennen we ook uit het achtvoudige pad. Dit is echter niet het woord dat achter prana staat in het begrip pranayama. Het correcte woord is ayama. Dit woord heeft een veel ruimere betekenis. Ayama betekent uitbreiding of verlenging. Pranayama betekent dus uitbreiding/verspreiding van prana. De technieken van pranayama geven een methode waarbij de levensenergie kan worden geactiveerd en gereguleerd zodoende dat je buiten je eigen grenzen en beperkingen kunt komen om een hogere staat van energie en bewustzijn kan komen.

2 [231] Vier aspecten van pranayama. 1. Pooraka, inhaleren 2. Rechaka, uitademen 3. Antar kumbhaka, het vasthouden van de ingeademde lucht 4. Bahir kumbhaka, het vasthouden van de uitgeademde lucht (na uitademen) De verschillende pranayama technieken werken met deze vier technieken. Er is nog een techniek: kevala kumbhaka ofwel spontaan vasthouden van de adem. Deze techniek is iets dat kan optrede bij een hoge staat van meditatie. Tijdens deze staat wordt de ademhaling gereduceerd tot een minimaal niveau tot het uiteindelijk stopt. Op dit moment verdwijnt de sluier dat voorkomt dat we de subtiele aspecten zien van ons bestaan waardoor we uiteindelijk een hogere vorm van realiteit bereiken. Het belangrijkste deel van pranayama is kumbhaka ofwel het vasthouden van de adem/adem retentie. Echter om kumbhaka succesvol te kunnen beoefenen, moet je goede controle over de ademhaling hebben. Daarom wordt in eerste instantie bij pranayama aandacht besteed aan het in en uitademen. Hierdoor worden de longen sterker, wordt het zenuwstelsel gekalmeerd en wordt het prana systeem voorbereid op de eigenlijke beoefening. De beoefening van pranayama bevordert de stroming in de nadi s, zuivert, reguleert en activeert deze nadi s. Hierdoor wordt fysieke en mentale stabiliteit bereikt. Het energie lichaam Volgens de yoga fysiologie bestaat het menselijk lichaam uit vijf lichamen of lagen. Deze staan elke representatief voor de verschillende aspecten van het menselijk bestaan. Deze lagen staan bekend als: 1. Annamaya kosha, het fysieke lichaam. 2. Manomaya kosha, het mentale lichaam. 3. Pranamaya kosha, het energie lichaam. 4. Vijnanamaya kosha, het hogere mentale lichaam. 5. Anandamaya kosha, het transcendente lichaam. Deze vijf lagen werken samen en zorgen samen voor een geheel. Pranayama werkt echter vooral op het energie lichaam, pranamaya kosha. Pranamaya kosha bestaat uit vijf hoofd pranas. Deze zijn bekend als de pancha, vijf, pranas: prana, apana, samana, udana en vyana.

3 [232] We gaan kort op deze vijf type prana in, deze zijn eerder in de lesstof al uitgebreid aan de orde gekomen.

4 [233] Prana In deze context wordt het niet gerefereerd aan de kosmische prana, maar juist tot een flow van energie, vooral in het thoracale gebied. Het wordt geassocieerd met het hart en de organen van de ademhaling samen met de spieren en zenuwen die dit besturen. Het is de kracht waarmee de adem naar binnen wordt gehaald.

5 [234] Apana Deze prana is vooral actief in het buikgebied onder de navel. Het geeft energie aan de darmen, de nieren, den anus en de geslachtsorganen. Het zorgt voor excretie en zorgt voor het uitstoten van adem. Samana Deze prana is vooral actief tussen het hart en de navel. Het zorgt voor de spijsvertering, de lever, de darmen, de pancreas. Samana is verantwoordelijk voor verandering. Op het fysieke niveau zorgt saman voor het verspreiden van voedingsstoffen. Op het spirituele niveau zorgt het voor kundalini en de uitbreiding van het bewustzijn.

6 [235] Udana Deze prana is vooral actief tussen de nek en het hoofd. Het activeert alle zintuigen zoals de ogen, de tong, de neus en de oren. Udana zorgt voor harmonie tussen de spieren, pezen, zenuwen en de gewrichten. Het is verantwoordelijk voor de houding van ons menselijk lichaam, zodat we recht op kunnen staan. Het is verantwoordelijk voor ons vermogen om te kunnen reageren op onze zintuigen en ons vermogen om op de buitenwereld te reageren. Vyana Vyana is actief in het hele lichaam, zorgt voor controle over de beweging. Daarnaast zorgt het ook voor de coördinatie van de andere pranas. Het werkt als een soort reserve vat voor de andere pranas. Naast deze vijf hoofd pranas zijn er nog vijf kleine pranas. Ook wel bekent als de upa-pranas: naga, koorma, krikara, devadatta en dhanajaya. Naga is verantwoordelijk voor overgeven en de hik. Koorma opent de ogen en stimuleert knipperen van de ogen. Krikara genereert honger, dorst, niezen en hoesten. Devadatta veroorzaakt gapen en maakt slaperig. Dhananjaya is de energie die nog rond hangt na het sterven, als het vertrekt start de ontbinding van het lichaam.

7 [236] Prana en levensstijl Levensstijl heeft een grote invloed op het pranamaya kosha en zijn pranas. Fysieke activiteiten zoals sporten, werken, slapen, eten en seksuele activiteiten hebben allemaal invloed op het transport en de stroming van prana door het lichaam. Effecten vanuit de geest, zoals emoties, gedachten en voorstellingen hebben een groot effect op het energie lichaam. Onregelmatigheden in het leven, slecht eten en stress zijn grote obstakels voor het vrij kunnen stromen van prana. Dit is het punt dat mensen zich moe en zonder energie voelen. Het verlies van energie, vooral in prana, zorgt voor schade aan de organen en zal uiteindelijk zorgen voor ziektes en metabolische problemen. Pranayama zorgt voor tegengaan van dit proces, zorgt voor energie en het balanceren van de verschillende pranas. Pranayama beoefen je na asanas. Adem, gezondheid en pranayama De adem is het meest vitale proces van ons lichaam. Het heeft invloed op elke cel en, meest belangrijk het staat in directe verbinding met de hersenen. Mensen ademen zo n keer per minuut. Ademhaling zorgt voor de verbranding van de ademhaling en glucose. Hierdoor wordt energie geproduceerd zodat de spieren kunnen samentrekken en zorgt voor verschillende mentale processen. De ademhaling is gelinkt aan alle aspecten van het menselijk lichaam. De meeste mensen ademen verkeerd, waardoor ze maar een klein deel van de longen gebruiken. Vaak is de ademhaling maar oppervlakkig, waardoor het lichaam een gebruik krijgt aan zuurstof en prana wat belangrijk is voor een goede gezondheid. De eerste vijf oefeningen die we behandelen zijn de voorbereidende technieken waarmee je een goede ademhaling leert. Daarbij helpt het je het je te focussen op het ademhalingsproces. Je wordt je beter bewust van je spieren die je gebruikt bij de ademhaling, zodat de longen sterker worden en klaar zijn voor de eigenlijke pranayama. Ritmisch, diep en langzaam ademen stimuleert en wordt gestimuleerd door een kalme, tevreden staat van de geest. Onregelmatig ademen ontregelt het brein en zorgt voor fysieke, emotionele en mentale problemen. Dit zorgt weer voor innerlijke conflicten, ongebalanceerde persoonlijkheid, een onregelmatige levensstijl en ziekte. Pranayama zorgt voor een regelmatige ademhaling en doorbreekt de negatieve cirkels. Het zorgt ervoor dat de rustige, natuurlijke en het relaxte ritme van het lijf terugkeert. Ondanks dat de ademhaling voor het grootste gedeelte onbewust werkt, kun je er op elk moment weer controle over nemen. Door dit consequent te doen ontstaat er een brug tussen het bewustzijn en het onderbewustzijn. Door de beoefening van pranayama komt de energie die vastzit in onze neurotische, onbewuste mentale patronen op een creatieve en vrolijke manier naar buiten.

8 [237] Aanwijzingen en aandachtspunten bij Pranayama Yoga is zonder leven als er geen pranayama bij aanwezig is. De normale ademhalingsfrequentie van ademen is ongeveer 15 keer per minuut en keer per dag. De aantallen verschillen wel door de manier van leven, gezondheid of emotionele staat. Pranayama zorgt voor het verlengen van de in en uit adem. Hierdoor wordt het verouderingsproces vertraagd en zorgt het voor een langer leven. Bij veroudering, neemt het ademhalingsvermogen af. De longfunctie wordt minder waardoor er minder zuurstof wordt opgenomen. Pranayama zorg voor het stabiliseren en versterken van de longblaasjes waardoor er weer meer zuurstof door het lijf kan gaan stromen. Hierdoor vertraagt ook het verouderingsproces bij ouderen weer. De ademhaling bij pranayama gebeurt via de neus, tenzij anders is aangegeven. Pranayama wordt gezien als de wortel van spirituele kennis, de kennis van het zelf (Atma Jnana) Het eigen maken van pranayama is de volgende stap nadat asanas helemaal zijn eigen gemaakt. Asanas zorgen voor elasticiteit in de longen voor het beter kunnen uitvoeren van pranayama. Er lopen zo n km zenuwen door het lichaam. De zenuwen zijn kwetsbaar en hebben veel zorg nodig om ze schoon en open te houden. Herhaaldelijk bewegen, lange tijd in een houding staan en daarin in afwisselen zorg ervoor dat het zenuwstelstel schoon, open en helder blijft. Door pranayama zorg je dat er ononderbroken stroom energie (prana) door het lijf stroomt. Slecht uitgevoerde asanas zorgen voor een slechte ademhaling en laag uithoudingsvermogen. Als het lichaam wordt verwaarloosd of te veel verwend dan wordt het een verraderlijke bondgenoot. Disciplineer het lijf met asanas en de geest met pranayama. Dit is de weg naar zelf realisatie, dit bevrijd je van de dualiteit van pijn en plezier. Voordat je begint met de beoefening van pranayama, leer hoe alle spieren van de ademhaling gebruikt. Dit oefen je onder andere door de verschillende asanas. Zoals voedsel belangrijk is om in leven te blijven, zo is het essentieel om lucht/zuurstof door de longen op te nemen. Hierdoor behoud je de levensenergie. Leeg de blaas en de darmen voordat je begint met pranayama. Geconstipeerde personen kunnen pranayama beoefenen, omdat de darmen niet beschadigd kunnen worden door pranayama. Dit is anders bij de blaas. Deze is kwetsbaarder. Een trainer van leeuwen, tijgers en olifanten bestudeert hun gewoontes en buien en zorgt op een zachte en heldere manier dat ze dingen aanleren. Dit is ook zo met de Sadhaka. Een pneumatisch gereedschap kan door de hardste steen heen. Als het niet goed gebruikt wordt gaat zowel het gereedschap als de gebruiker eraan. Bestudeer het ademen voorzichtig en vervolg stap voor stap. Ga je te snel of te hard, dan kun je jezelf verwonden. Beoefen op een vast moment op de dag, op dezelfde dag in dezelfde houding. Soms zorgt een vaste beoefening voor verveling. Stap op tijd over naar een reeks die beter bij je lijf/geest past op dat moment. Pranayama mag geen blinde routine worden.

9 [238] Plaats van beoefening Kies een rustige, schone, luchtige, frisse plek, vrij van insecten en beoefen tijdens de rustige uren. Geluiden creëren onrust, verstoring en boosheid. Vermijd pranayama op die momenten. Reinheid Je betreed een tempel niet met een vies lijf of een vieze geest. Voor dat je de tempel van je eigen lijf betreedt. De yogi bestudeert de regels van reinheid. Tijd De yogateksten schrijven dat je minstens 8 cycli van pranayama beoefent, 4 keer per dag. In de vroege ochtend, middag, avond of middernacht. Dit is uiteraard niet haalbaar voor iedereen. Echter 15 minuten per dag is minimaal, niet voor een toegewijde Sadhaka. 1 cycli bestaat uit inhaleren, vasthouden, uithaleren, vasthouden) Het beste moment voor oefenen is de vroege ochtend, bij voorkeur voor zonsopgang wanneer de luchtvervuiling minimaal is en het lijf en de hersenen nog relaxed zijn. Een ander tijdstip is na zonsondergang. Houding Het beste is op de grond zitten. Zolang de rug recht is vanaf de basis van de ruggengraat en loodrecht is op de vloer is het goed. Lijf Zoals een aarde pot moet worden gebakken zodat er water in kan, zo moet het lijf worden gebakken door het vuur gecreëerd door asanas waardoor pranayama volledig kan worden ervaren. Het lijf is Tamasic, de geest rajasic en het zelf is sattvic. Ontwikkel lijf intelligentie tot het niveau van de geest door asanas. Breng daarna het lijf en de geest tot het niveau van het zelf door middel van pranayama (prana stroomt door je lijf). Dit houdt het lijf lenig, de geest stabiel en zelf alert. Ruggengraat De ruggengraat van de mens kan worden vergeleken met de Indiase Luit (vina). De pompoen is het hoofd van waaruit geluid wordt geproduceerd. De neus is de brug die het geluid vibraties gecreëerd door de in- en uitademing controleert. De mate van resonantie wordt bepaald door de spanning op de snaren. Als ze te slap zijn, is er geen geluid. Als ze te strak zijn kunnen ze niet bewegen en komt er ook geen geluid. Ze kunnen zelfs knappen. De spanning van de snaren wordt aangepast om ze goed te laten vibreren. Op dezelfde manier worden de nadis en de zenuwbanen in de ruggengraat zo gepositioneerd dat de adem in een stabiel ritme en met harmonie kan bewegen door de kanalen. Pas de ruggengraat aan vanuit de basis. Wervel voor wervel, alsof je een muur bouwt. Houd de linker en rechter zijde van de ruggengraat parallel aan elkaar zodat ze mooi in een lijn zijn met het centrum van de ruggengraat. In pranayama heeft de voorkant van de ruggengraat meer dynamiek dan de voorkant.

10 [239] Ribben Beweeg de ribben gelijktijdig op de volgende manier: achterste ribben naar binnen, zij ribben naar voren, de voorste ribben omhoog. Armen en schouders Houd de armen passief. Span ze niet aan of trek ze niet naar achteren. Als er spanning in zit krijg je tintelingen en pijn. Dit gebeurt ook op het moment dat je in een nieuwe houding zit waar je nog niet aan gewend bent, het ongemak verdwijnt wanneer je langer in de houding zit. Nagels Houd de nagels kort zodat ze je niet pijn kunnen doen bij de oefeningen dat je je neus moet aanraken tijdens de pranayama oefeningen. Slijm Slijm stroomt en komt los in het begin van pranayama. Slik dit door bij de uitademing, maar voor dat je inademt, nooit terwijl je de adem vasthoudt. Houd de tong niet gespannen, druk hem niet hard tegen het gehemelte. Houd de keel passief. Ogen en oren Pranayama wordt beoefend met gesloten ogen en asanas met open ogen. Sluit de ogen zacht en kijk naar je hart, zonder de ogen te spannen. De observatie van je diepste gevoelens zeggen het meest. Als je de ogen open houd en brandend gevoel zal opkomen. Je voelt je geïrriteerd, rusteloos en de geest is afgeleid. Open af en toe je ogen om je houding te controleren. Houd de oren alert en passief. Ze zijn de ramen van de geest. Tune ze in op de vibraties van de inhalatie en de exhalatie en de geluidloosheid van retentie. Huid De huid heeft twee belangrijke functies. Absorberen en uitstoten. Het absorbeert en stoot warmte uit, handelt als een thermostaat om de lichaamstemperatuur in balans te houden. Het zorgt ook voor het verwijderen van zouten. De huid is een van onze zintuigelijke bronnen. Behoud een constante gewaarwording van de prikkels vanuit de huid en de beweging ervan naar je binnenste tijdens heel je beoefening. Houd de huid van de romp actief en dynamisch en die van de schedel, gezicht, armen en benen zacht en passief. Transpiratie verschijnt aan het begin en verdwijnt zijner tijd. Hersenen Houd de hersenen ontvankelijk en oplettend. Gebruik ze om de longen aan het werk te zetten zonder betrokken te

11 [240] raken bij de actie, zorg dat je tegelijkertijd naar het proces van het ademen kan kijken. Pranayama is Tamasic wanner de romp en de ruggengraat ingezakt zijn en rajasic wanneer de hersenen erbij betrokken zijn. Alleen wanneer de romp krachtig recht op zit, de hersenen alert en het zelf aandachtig is, is pranayama sattvic. Geheugen is een vriend wanneer je hem inzet voor vooruitgang en verfijning in je beoefening. Het is een vijand wanneer je blijft tobben over beoefeningen die mislukt zijn in het verleden. Zie nieuw licht elke keer wanneer je beoefent. Oefening en overgave zijn de vleugels van pranayama waarmee de sadhaka tot hogere sferen van zelf kennis (atma) komen. Beoefen nooit asanas direct na pranayama. Er is geen gevaar voor pranayama direct na asana. Beoefen niet wanneer de geest sloom of depressief is. Op die momenten blijf je bij asana of savasana. Later start je weer met pranayama. Beoefen niet interne retentie (antara kumbhaka) wanneer je hersenen heel gevoelig zijn of net voordat je gaat slapen omdat het je wakker zal houden. Daarvoor in de plaats beoefen je pranayama zonder het vasthouden van de adem, omdat dit laatste je wakker zal houden. Beoefen niet wanneer je gehaast bent of je longen over belast zijn (bv na het hardlopen). Loop of praat niet direct na pranayama, rust even uit in savasana voor je weer aan je activiteiten begint. Beoefen niet net na het eten of wanneer je honger hebt. In het laatste geval kan een kop thee/melk helpen. Het beste is 4/6 uur na de maaltijd om pranayama te beoefenen, eten kan weer na ongeveer 1 half uur. Zorg dat fouten in de beoefening niet verankeren, pik ze op en corrigeer/stuur bij. Start niet met retentie (kumbhaka) op een jonge leeftijd (16/18 jaar), anders word je gezicht te snel oud. Stop pranayama op het moment dat je longen zwaar en benauwd voelen of wanneer de ademhaling piepend wordt. Verkeerd beoefenen spant de gezichtsspieren aan, maakt de geest onrustig en nodigt ziektes uit. Geïrriteerd zijn, zwaarmoedig en onrust zijn tekenen dat de beoefening niet goed gaat. Pranayama helpt om overbelasting te herstellen en de energie weer in balans te brengen. Wanneer pranayama goed wordt beoefend zullen ziektes verdwijnen en je zult van een stralende gezondheid zijn, verlicht en sereen. Correct beoefenen vermindert het verlangen naar wereldse zaken en brengt je tot zelfrealisatie en bevrijd de sadhaka van zijn/haar primaire reacties op de zintuigen. Pranayama voor vrouwen Tijdens een zwangerschap mogen vrouwen alle pranayama doen behalve kapalabhati, bhastrika, visamavrtti pranayama, antara kumbhaka (kort mag wel) en bahya kumbhaka met uddiyana. De rest is goed om te doen.

12 [241] Een maand na de bevalling kan weer worden begonnen met asana en pranayama, maar net als bij een beginner begin je rustig met voldoende rustmomenten. Pranayama mag tijdens het menstrueren, maar de intensiteit gaat omlaag en het gebruik van uddiyana moet worden vermeden. Op het moment dat je merkt dat er teveel hitte in het lijf wordt gegenereerd door asana en pranayama dan stop je voor een dag. Masseer je hoofd, romp, hielen en voetzolen in met olie (kokosolie). Na een tijdje neem je een warm bad en doe je voor 15 minuten een savasana. Het lijf is weer afgekoeld voor beoefening de volgende dag.

13 [242] Puraka Rechaka De kunst van het inademen (Puraka) en het uitademen (Rechaka) Inhalatie (puraka) is naar binnen halen van de kosmische energie voor groei en ontwikkeling. Het is het pad van actie. Bij het inhaleren probeert de sadhaka de hersenen te transformeren naar een distributie centrum van prana. Bij het uitademen (rechaka) komen de afvalstoffen naar buiten, deze lucht is warm en droog. Uitademing is het uitstromen van de persoonlijke energie zodat die kan samen gaan met de kosmische energie. Het kalmeert en ontspant het brein. Het is de overgave van het ego van de sadhaka. Adem in en uit met een rustig en stabiel ritme. Techniek voor de inademing (puraka) a) Zit in een comfortabele houding, b) Maak de rug recht samen met de borst, drijvende ribben en navel blijf mooi rechtop zitten, c) Breng het hoofd zo ver als je kan omlaag. Als het lukt, pas jalandhara bandha toe. d) Volgens de yoga, zit de geest, welke de bron van emoties is, tussen de navel en het hart. Houd de rug in constant contact met je emotionele centrum. Rek de voorkant van je lijf op en omhoog zonder contact te verliezen met je centrum van bewustzijn. e) Tijdens het inhaleren beweeg je de kast opzij en omhoog zonder naar voren, opzij of naar achteren te bewegen. f) Houdt het diafragma relaxt. Start de inademing vanaf de basis van het diafragma. De meeste beweging zit rondom je navel. g) Houdt de longen passief en zonder weerstand tijdens de inademing zodat je open de energie kan ontvangen. Doet dit met volledige aandacht. Synchroniseer de beweging van de ademhaling met de binnen beweging van de longen. h) Zoals een kan vanaf de bodem wordt gevuld, vul zo ook de longen van onderaan tot helemaal boven. Vul tot de sleutelbeenderen en de oksels. i) Start rustig om de capaciteiten van je longen rustig te onderzoeken. j) Probeer tot in de uiterste puntjes van je bronchiën in te ademen. k) De inhalering wordt geabsorbeerd door alle levende cellen in je lijf, voel de absorptie van prana door heel je lijf. l) De energie van de inhalatie komt binnen via de neus en wordt ontvangen door het causale deel van het lichaam. Bij de inademing stijgt het bewustzijn (citta) op van de navel tot de borst. De sadhaka moet bewust zijn van de vereniging van lijf, adem, bewustzijn en het zelf. Dan worden het lijf en Atma een. m) Elk deel van de romp moet als het oog van intelligentie regeren op de stroming van prana. n) Als de inhalering te intens is dan worden de handpalmen zanderig. Houd de adem rustig en constant zodat de handpalmen glad blijven. o) Als de schouders omhoog komen tijdens de inademing zorg dan voor een tegengewicht. p) Ontspan de keer, rust de tong onderin je mond zonder de tanden te raken. q) Houdt de ogen gesloten en ontspannen, maar innerlijk blijf je actief en alert. Bij het inademen hebben je ogen de neiging om omhoog te bewegen, probeer te voorkomen. r) Zorg dat de oren, de gezichtsspieren en de huid van het voorhoofd ontspannen blijven. s) Een goed manier van inademen verwijdert sloomheid en zorgt voor toename van energie in je lijf. Techniek voor de uitademing (Rechaka) a) Zit in een comfortabele houding, b) Maak de rug recht samen met de borst, drijvende ribben en navel blijf mooi rechtop zitten, c) Breng het hoofd zo ver als je kan omlaag. Als het lukt, pas jalandhara bandha toe.

14 [243] d) Volgens de yoga, zit de geest, welke de bron van emoties is, tussen de navel en het hart. Houd de rug in constant contact met je emotionele centrum. Rek de voorkant van je lijf op en omhoog zonder contact te verliezen met je centrum van bewustzijn. e) Tijdens inademing is het lijf een instrument van ontvangen van energie in de vorm van adem. Tijdens de uitademing is het meer dynamisch het is een instrument van langzaam los laten van de adem. Houdt de grip op de spieren van je ribbenkast zodat de uitademing soepel verloopt. f) Bij de uitademing start je vanuit de top van de longen. Zonder de grip te verliezen, adem je volledig uit totdat je helemaal leeg bent tot onder de navel. Hier komt het lijf samen met het zelf. g) Zorg dat je bij de uitademing helemaal recht op blijft zitten zonder in te zakken. h) Schud of beweeg je lijf niet, omdat dit de stroom van de adem beïnvloed en het zenuwstelsel. i) Zorg dat de borst geopend blijft. Als de uitademing ruw verloopt dan kan het een teken zijn dat het lijf te verkrampt is of de aandacht niet meer bij de ademhaling is. j) Bij inhalering wordt het lijf stevig, bij uitademing wordt het lijf zacht zonder in te zakken. k) De huid van de borst en van de armen moeten elkaar niet stevig in de oksels raken. Er moet ruimte zijn zonder dat de armen ver van het lijf gebracht worden. l) Uitademingen is de kunst van het kalmeren van het zenuwstelsel en de hersenen. Dit creëert nederigheid en het ego wordt stil. De kunst van het inhouden (Kumbhaka) Kumba betekent kruik die vol of leeg kan zijn. Kumbhaka kent 2 vormen: Pauze tussen in- en uitademing: antara kumbhaka en Pauze tussen uit- en inademing: bahia kumbhaka. De hoogste vorm zal de totale opoffering zijn van de ademhaling. Je ademt dan niet meer op stoffelijke wijze, maar hebt direct contact met kosmische energieën. Deze toestand heet kevala kumbhaka, een toestand waarin de zintuigen losgekoppeld zijn van het intellect, om zodoende te focussen om atam purusha, de bron van bewustzijn. Kumbahaka houdt de yogi stil op fysiek-moreel-psychisch en mentale/geestelijke gebieden. Antara betekent de ineenstrengeling van paramatma 19 met jivatma. Bahia kumbhaka betekent overgave door de individuele adem met je identiteit terug te geven aan het universum. Houdt de adem niet in of uit door wilskracht. Als de hersenen gespannen raken, de ogen rood en gesuis van bloed je gehoor overstemd ben je al te ver. De kumbhaka is een hulp, een middel om de adem van stuhla naar suksma (grof naar fijne gelaagdheid in het lijf) te brengen. Dan zijn spraak waarneming en gehoor onder controle. Chitta in deze staat is vrij van hartstocht en lust, trots en eigendunk. Pranachitta worden een in kumbhaka. Levenskracht en bewustzijn zijn dan een stroming. Kumbhaka is dan de methode om de slapende goddelijkheid in het lichaam naar buiten te brengen, de vertegenwoordiger van Atman. 19 Jivatma (ziel), Atma (zelf), Paramatma (god)

15 [244] Kumbhaka techniek Niet voor hartpatiënten en mensen met hoge bloeddruk. 1. Allereerst is het noodzakelijk dat je de volledige inademing eerst 10 keer doet en de volledige uitademing met open borstkas. Adem voornamelijk met je middenrif en laat de buik gewoon meewerken. 2. Adem nu volledig in met jalandhara bandha (ogen gericht op de borstkas), houdt de romp open en alert en houdt de adem 15 sec. vast of langer. 3. Hef het hoofd niet op, houdt de kin krachtig op het borstbeen en voel de ademuitwisseling tot aan de poriën van de huid van de romp. 4. Na enige seconden begint die gewaarwording zijn greep te verliezen. Als je dit voelt adem dan gewoon uit. Als je de adem niet regelmatig voelt ( als je bv te lang hebt vastgehouden) adem dan rustig enige keren gewoon in e nuit, 5. Oefen deze cyclus (in-vast, gewoon uit) 15x. Als er vermoeidheid wordt gevoeld, onderbreek je de cyclus met gewone ademhalingen. 6. Als deze oefening eenvoudig wordt, intensiveer dit tot je heel makkelijk de adem 15 sec per keer kunt vasthouden. 7. Om de lengte van het vasthouden groter te maken, hef je het middenrif op naar de onderkant van de longen, terwijl je de buik intrekt naar de wervelkolom. Houdt de adem dan vast zonder de neusbrug op te heffen. 8. Als je de verkramping voelt in en rond de ribspieren en het hoofd, is dat een teken dat je je capaciteit te boven gaat. Is dat zo, verminder dan de duur van de kumbhaka, de overgang van intern vasthouden naar de uitademing moet zacht en rustig zijn. 9. Adem langzaam uit zonder controle te verliezen over de romp/ribben/middenrif en longen. Na de oefening afgemaakt te hebben, rust nemen in de lijkhouding. Aangezien je tijdens pranayama sterk gericht bent op het hersengebied, wordt er meer bloed in die richting gestuurd en aangezien de statische elektriciteit de bloedstroom volgt, werkt deze katalysator of prikkel die grotere hersengebieden activeert. Hierdoor is er een duidelijk toename van gewaarwording, geheugencapaciteit en herinnering. Pranayama geef de cellen enorme energiestoten waardoor het DNA, dat maar voor 3% uit materie bestaat en voor 97% uit informatie, zichtzelf programmeert en bron informatie vrijgeeft van miljoenen jaren, het geen een op den duur cellulaire uitwisseling en communicatie tot stand brengt die bij de yogi herinneringen vrijmaakt die bij ons de theorie van reïncarnatie in het leven riep. Onze micro kosmos is een onvoorstelbare databank van ervaringen, ervaring is het loon van een handeling die in dit geval pranayama heet. De mens heeft talloze gebieden in de natuur e n buitenwereld onderzocht en wetenschappelijk getest. Nu in deze tijd, onze tijd, liggen de mogelijkheden nopen om dit met dezelfde intensiteit naar ons innerlijk te gaan ontplooien. Veel is er al ontdekt, maar we kunnen hier niet de lettertjes gaan lezen om de ervaring van anderen nat te lezen. Pranayama is een weg om zorgvuldig en aandachtig. Voorzichtig en ongehaast zelf te ontdekken wie of wat we zijn. Daarom beginnen de sutra s met de eerste vritti (wijziging) juiste kennis, die het gevolg is van een waarneming, ervaring en gevolgtrekking, maar wel opgedaan in een zo zuiver mogelijke zintuigelijke indruk. Prana, de universele levensenergie, komt via de medulla of het achterhoofdsgat binnen, daalt af via het wervelkanaal, bereikt muladhara en stijgt vervolgens weer op. Terwijl het stijgt en daalt, treden er wijzigingen op onder invloed van de chakrale eigenschappen. Door die wijzigingen valt de prana als het ware uiteen in 10 levensstromingen of vayus, welke door onze astrale zenuwen als zeer fijne informatie op ons zenuwstelsel wordt overgedragen waardoor bepaalde fysieke functies werkzaam blijven. Als pranayama werkzaam wordt, is dat te ervaren door: Een kloppend gevoel dat van onder opstijgt richting de hoogte van het hart. Hitte die langs de ruggengraat omlaag stroomt, dit wordt kriya of tummo vuur genoemd. Tijdens de opwekking van kriya kundalini worden alle chakra s gezuiverd met alle hiermee in verband staande nadilijnen (gemiddeld kanalen) Uiteindelijk bereikt deze stroom de 1000 bladige lotus, waar ze zich vermengd met de maha kriya kundalini. Deze polarisatie bereikt dan elke cel van ons fysieke lichaam. Pranayama is eigenlijk het omlaag dwingen van de opstijgende stroom, om zodoende de slangekracht te wekken die de omlaag gericht stroom opheft en laat stijgen. Door hun richtingen op die manier te keren, worden ze vermengd en de enorme hitte komt dan vrij die direct voelbaar is in de zonnevlecht.

16 [245] Er zijn 3 vormen van kriyakundalini: Brahma kk. Dit zijn de oplossende kriyastromingen, opborrelend voelbaar in de 3 onderste chakra s. Deze zijn puur fysiek. Vishnu kk Dit zijn herscheppende kriyastromen die een gevoel van hitte in de ruggengraat geven. Ze zijn fijnstoffelijk. Shiva kk. Dit zijn kriyastromen die steun en gelukzaligheid geven. Ze zijn van het oorzakelijk gebied en dus super fijnstoffelijk. Iets boven muladhara, in de buurt van anahatha en vlak achter ajna, liggen3 psychische verknopingen van energie, welke de Brahma, Vishnu en Shiva granthi genoemd worden. Hier liggen de karmische structuren welke telkens in ons leven de kop weer opsteken. Het geen ons soms het idee geeft dat gebeurtenissen, lusten en lasten zich telkens weer herhalen. Pranayama kan door de ritmische, regelmatige beoefening vele patronen en leefgewoonten doorbreken wat voor ieder van ons op eigen wijze plaatsvindt. Prana kent ook een in- en uitademing, eb en vloed werking. Bij zonsopgang stroomt ze de sushumna binnen en verdeelt zich gelijk dor het bloed en de nadilijnen. Bij zonsondergang stroomt de prana door de fysieke aderen en om middernacht rust ze in hart en bloedvaten. Vanaf 12 tot 24 uur circuleert prana, als het bloed en de fysieke energie op haar hoogtepunt is. Van 24 uur tot 12 uur s middags wordt het verdeeld in de nadilijnen. In die tijd is de intelligentie en ons denkvermogen zeer scherp en op haar hoogtepunt. Er worden verschillende pranayama technieken geleerd in de opleiding: 1 e jaar: Ujjiyai Viloma Nadi Sodhana 2 e jaar: Bhastrika pranayama Kapalabati pranayama Bhramari pranayama

17 [246] Ujjayi pranayama Effect: verhoogt de spijsvertering, vernietigt alle onzuiverheden in de zenuwen. Alle inademingen worden met een zacht ssss gemaakt, alle uitademingen worden gemaakt met een zacht hhhh geluid. Na de oefeningen wordt aangeraden om savasana te doen. Deze ademhalingstechniek kun je je het beste gefaseerd aanleren. Je werkt en leert vanuit ontspanning. De eerste fase van het je eigen maken van deze techniek doe je daarom liggend. Eerste fase: Deze fase doe je om bewust te worden van de ademhaling en bewustwording in de longen, het lijdt tot gelijke in/uit ademing. Je ligt op de grond op een comfortabele manier, bij voorkeur over een bolster of zo iets dergelijks zodat de longen goed geopend zijn. Eventueel met je ogen afgedekt. Je ademt zo in dat allebei de longen volledig gevuld worden, ontspannen en constant. Tweede fase: Je ligt zoals hierboven staat beschreven. Je gaat nu de lengte van de uitademingen verlengen en gaat het uitademen (rechaka) oefenen. Je ademt uit totdat je je helemaal leeg voelt zonder de buik aan te spannen (organen worden niet aangedrukt) Haal normaal adem via de neus (puraka). Adem diep, langzaam, stabiel uit totdat de longen leeg zijn (rechaka). Die doe je 10 minuten. Deze fase kalmeert de zenuwen en de hersenen. Het is rustig en stabiel, goed voor mensen met hart aandoeningen en hoge bloeddruk. Derde fase Je ligt zoals hierboven staat beschreven. Ontspan het diafragma en rek deze opzij wanneer je in ademt, zonder de buik uit te zetten. Om dit te voorkomen probeer je het diafragma dus niet omlaag, maar opzij te bewegen (verbreden borst kast). Adem langzaam diep in, op zo n manier dat de longen gelijktijdig vullen. Adem in totdat de inademing geen geluid meer maakt. Diep inademen zorgt ervoor dat je ogen omhoog bewegen, probeer dit te voorkomen. Bij de uitademing laat je het diafragma op zijn plek en dan adem je langzaam en diep uit. Hierdoor kan de uitademing langer duren. Ga 10 minuten door. Deze fase is goed voor mensen met lage bloeddruk, astma en depressiviteit. Het verfriste het zenuwstelsel en geeft zelfvertrouwen. Vierde fase Je gaat vanuit fase 3 door met de volgende stappen: Bij de uitademing ga je nu het diafragma langzaam los laten, adem rustig en diep uit totdat de longen leeg zijn. Ga hier 10 tot 15 minuten meer door. Deze fase geeft energie en kalmeert de zenuwen. Vijfde fase Nu ga je recht op zitten in padmasana, siddhasana, swastikasana of virsasana. Zit een tijdje rustig, met de rug recht en stevig. De spieren van de romp ontspannen. Beweeg je kin omlaag tot jalandhara, eventueel met een kussentje onder je knie.

18 [247] Houdt de armen ontspannen de buitenkant van de polsen op de knie of breng je handen in jnana mudra (wijsvinger en duim tegen elkaar en andere vingers gestrekt, handpalmen omhoog). Ontspan de ogen. Adem rustig en lang uit zonder de organen weg te drukken met de buikspieren. Observeer 10 minuten de ademhalingen. Eindig in savasana. Zesde fase Vanuit fase 5 ga je door met de stappen: Inhaleer normaal in via de neus, Adem diep en rustig uit tot de longen helemaal leeg zijn. Adem diep, langzaam, stabiel uit totdat de longen leeg zijn (rechaka). Die doe je 10 minuten. Eindig in Savasana. De nadruk ligt hier op de langzame, diepe uitademing. Zevende fase Vanuit fase 6 ga je door op de volgende manier. Ontspan het diafragma en rek deze opzij wanneer je in ademt, zonder de buik uit te zetten. Om dit te voorkomen probeer je het diafragma dus niet omlaag, maar opzij te bewegen (verbreden borst kast). Adem langzaam diep in, op zo n manier dat de longen gelijktijdig vullen. Adem in totdat de inademing geen geluid meer maakt. Diep inademen zorgt ervoor dat je ogen omhoog bewegen, probeer dit te voorkomen. Bij de uitademing laat je het diafragma op zijn plek en dan adem je langzaam en diep uit. Hierdoor kan de uitademing langer duren. Ga 10 minuten door. Nu begint Ujjayi pranayama zoals hij hoort met diepe in en uit-ademingen.

19 [248] Viloma Viloma betekent tegen de natuurlijke richting of orde in. In viloma pranayama zijn de inademing en de uitademing niet een constant proces, maar is onderbroken door meerdere fases. Bijvoorbeeld: als normaal de inhalatie 15 seconde duurt dan wordt deze fase elke 2/3 seconden onderbroken, waardoor je in totaal 30 seconden over de inademingen doet. Dit ook zo voor de uitademingen. Deze pranayama kun je vergelijken met het beklimmen van een trap met bij elke stap een kleine pauze. Deze pranayama bouw je op in 9 fasen. Eerste fase Deze fase start liggend. Het is geschikt voor beginners, invaliden of mensen die last hebben van vermoeidheid, zwakheid of lage bloeddruk. Lig rustig voor een paar minuten zoals bij ujjayi fase 1, Je ademt uit totdat je je helemaal leeg voelt zonder de buik aan te spannen (organen worden niet aangedrukt) Haal normaal adem via de neus (puraka). Adem diep, langzaam, stabiel uit totdat de longen leeg zijn (rechaka). Doe dit een tijdje, Inhaleer voor 2 of 3 seconden, pauzeer, houdt de adem vast voor 2/3 sec, adem weer voor 2/3 sec etc. Je houdt het diafragma licht aangespannen. Wanneer je weer inademt laat je het diafragma niet los. Ga hier meer door tot de longen helemaal vol zijn, dit kost ongeveer 4/5 stappen. Span niet aan. Adem nu diep uit zoals bij ujjayi, rustig het grip op het diafragma los laten. Dit is een cycle van Viloma fase 1. Doet dit voor ongeveer 10 minuten, zolang je niet moe voelt. Haal 2/3 ademhalingen en rust dan in Savasana. Tweede fase Nu wordt, terwijl je ligt ook het uitademen in fases gestart. Lig rustig en start zoals je bij fase 1 ook start, Neem diep adem zonder pauze, vul de longen compleet zonder aan te spannen. Adem 2/3 seconden uit, houdt 2/3 seconden vast. Ga hier mee door tot de longen helemaal leeg zijn, dit duurt ongeveer 4/5 stappen. Laat stap voor stap het grip op de buik los. Ga hier ongeveer 10 minuten mee door zolang je je niet moe voelt. Eindig in Savasana. Deze oefening geeft een gevoel van lichtheid en gemak in het lijf. Derde fase Deze fase is een combinatie van fase 1 en 2. Lig en rustig voor een paar minuten en beoefen ujjayi. Start nu de onderbroken inademing zoals in fase 1, Houdt de adem nu voor ongeveer 2 seconden vast. Start nu met de onderbroken uitademing. Ga hier 8-10 minuten mee door, eindig in savasana. Vierde fase Dit is de eerste fase terwijl je zit. Zit in een comfortabele houding, beoefen de ujjayi ademhaling. Start nu met de onderbroken inademing als volgt: inhaleer voor 2/3 seconden, pauzeer en houdt de adem vast voor 2/3 seconden, adem weer 2/3 seconden in en ga zo door tot je longen helemaal vol zijn. Wanneer je even pauzeert, houd je het diafragma licht aangespannen. Laat het diafragma niet los wanneer je weer inademt.

20 [249] Trek de buikorganen subtiel naar binnen omhoog richting de ruggengraat. Adem dan rustig uit, waarbij je de grip op de organen langzaam los laat. Ga hier 8-10 minuten mee door, eindig in savasana. Vijfde fase Nu wordt, terwijl je zit ook het uitademen in fases gestart. Zit comfortabel en start zoals je bij fase 1 ook start, Neem diep adem zonder pauze, vul de longen compleet zonder aan te spannen. Adem 2/3 seconden uit, houdt 2/3 seconden vast. Ga hier mee door tot de longen helemaal leeg zijn, dit duurt ongeveer 4/5 stappen. Laat stap voor stap het grip op de buik los. Ga hier ongeveer 10 minuten mee door zolang je je niet moe voelt. Eindig in Savasana. Deze fase geeft een gevoel van energie en kalmte. Zesde fase Zit comfortabel voor een paar minuten en beoefen ujjayi. Start nu de onderbroken inademing zoals in fase 1, Houdt de adem nu voor ongeveer 2/3 seconden vast, Start nu met de onderbroken uitademing. Ga hier 8-10 minuten mee door, eindig in savasana. Deze fase ontwikkelt uithoudingsvermogen. Zevende fase Zit comfortabel voor een paar minuten en beoefen ujjayi. Start nu de onderbroken inademing zoals in fase 1, Houdt de adem nu voor ongeveer seconden vast, dit is interne retentie (antara kumbhaka), Met grip op het diafragma adem je nu volledig uit. Ga hier 8-10 minuten mee door, eindig in savasana. Deze oefening is goed voor mensen die last hebben van lage bloeddruk. Het longweefsel wordt getraind, elasticiteit in de longen wordt verkregen en de kunst van het diep ademen wordt eigen gemaakt. Achtste fase Zit comfortabel voor een paar minuten en beoefen ujjayi. Zit comfortabel voor een paar minuten en beoefen ujjayi. Neem diep adem zonder pauze, vul de longen compleet zonder aan te spannen. Houdt de adem 2/3 seconden vast. Adem 2/3 seconden uit, houdt 2/3 seconden vast. Ga hier mee door tot de longen helemaal leeg zijn, dit duurt ongeveer 4/5 stappen. Laat stap voor stap het grip op de buik los. Houd de adem voor 5/6 seconden vast voordat je weer inademt. Ga hier ongeveer 10 minuten mee door zolang je je niet moe voelt. Eindig in Savasana. Deze fase kalmeert de zenuwen en de hersenen. Negende fase Zit comfortabel voor een paar minuten en beoefen ujjayi. Start nu de onderbroken inademing zoals in fase 1, Houdt de adem nu voor ongeveer seconden vast, dit is interne retentie (antara kumbhaka), activeer daarbij ook mula bandha

21 [250] Met grip op het diafragma start je nu met de onderbroken uitademing. Wanneer de longen leeg voelen, houd de adem vast voor 5/6 seconden met gebruik van uddiyana bandha. Let op dat je er niet teveel spanning op zet. Ga hier minuten meer mee door, eindig in savasana.

22 [251] Nadi Sodhana pranayama Deze ademhalingstechniek is de pranayama techniek die gaat over de energiekanalen (nadi s). Sodhana betekent schoonmaken. Nadi Sodhana betekent het schoonmaken van de energiekanalen. De hersenen zijn verdeeld in twee delen. De linkerkant bestuurt het rechter gedeelte van het lijf, de rechter kant de linker zijde. De hersenen bestaan dus uit twee delen, het primitieve deel in de basis van de schedel dat wordt gezien als het beschouwende deel van de hersenen, de zetel van de wijsheid. Terwijl het voorste deel van de hersenen het meer actieve, calculerende deel van de hersenen is dat omgaat met de externe wereld. De yogi s realiseerde de ongelijkheden in de structuren van de hersenen, longen en andere delen van het lijf. Ze adopteerde de asanas voor gelijke ontwikkeling van beide zijde van het lijf. Ze ondekte en introduceerde nadi sodhana pranayama zodat de prana door het in en uit ademen door beide neusgaten kon stromen. Hierdoor revalitiseren alle delen van de hersenen. Door de kanten voor de in- en uitademing te wisselen wordt energie door heel het lijf gestuurd, door alle chakra s heen. De sadhaka zal door deze oefening vrede en harmonie ervaren. Deze oefening vraagt veel focus en doorzettingskracht. Bij deze oefening moeten de hersenen en de vingers moeten bij deze oefening goed samenwerken. De hersenen moeten ontspannen zijn anders zullen de vingers ook gespannen aanvoelen. Nadi Sodhana wordt zacht en subtiel gedaan. Nadi sodhana pranayama is de meest ingewikkelde, complexe en verfijnde pranayama s. Het is de meest subtiele vorm van zelf observatie en zelf controle. Wanneer het verfijnd is, dan zal deze pranayama je tot de meest subtiele niveaus van je zelf krijgen. Door deze oefening met bewustzijn te doen, zal het eerst lijden tot dharana (een puntige focus) en daarna naar dyanana (meditatie). Eerste fase Bij deze fase worden de neusgaten gedeeltelijk open gehouden. Zit recht op met de zelfde instructies als bij ujjayi. Breng de rechterhand naar de neus. Vernauw je neusgaten met je duim en je pink en ringvinger. Adem compleet uit door de nauwe neusgaten. Adem in, maar laat de neusgaten nauw bij elkaar. Houd de vingers op zo n manier dat het hoofd niet inzakt. Zorg voor een gelijke ademstroom door beide neusgaten, synchroniseer dit met de beweging in de borst. De adem moet zacht, langzaam en gelijk zijn. Vul de longen tot bovenaan. Houd de adem 2/3 sec vast. Adem rustig uit, behoud een stabiel ritme. Zorg dat de borst niet inzakt. Op het moment dat je beter wordt ga je de neusgaten meer vernauwen. Ga door tot 10 tot 15 minuten.

23 [252] Eindig in Savasana. De oefening de geest doordat je je concentreert op je vingers, de neus, de adem en zo wordt je geest een puntig. Tweede fase Begin met het reguleren, gelijk maken van de in- en uitademing. Sluit het rechter neusgat af met je duim en adem in via je linker neus. Adem 5 tellen in. Sluit je linker neusgat af met je ringvinger/pink en adem uit via je rechter neusgat uit. Adem in door je rechterneusgat, Sluit je rechterneusgat af en adem links uit. Dit is 1 ronde, herhaal keer. Wanneer je er aan toe bent verleng je de lengte van in- en uitademing. Ga hier mee door tot dat je op 10 tellen per ademhaling zit. Verdieping tweede fase: Halveer inademing, verdubbel de uitademing. Inhaleer 5 tellen, adem 10 tellen uit. Doe dit 5-10 ronden. Dit ga je verlengen naar 10 tellen voor de inademing, 20 tellen uitademing. Deze fase kalmeert, neemt angst weg, verbetert concentratie en stimuleert Ajna Chakra. In de verdiepingsfase gaat de hartslag omlaag en wordt de bloeddruk lager. Derde fase Deze fase is gelijk aan fase twee, maar nu met toevoeging van interne retentie (antar kumbhaka) 1 e stap: Ratio 1-1-1: vijf tellen in, vijf tellen vast (beide neusgaten dicht), vijf tellen uit. Stap voor stap breid je dit uit tot 10 tellen per fase. Daarna ga je de uitademing verlengen. 5 tellen in, 5 tellen retentie, 10 tellen uit. Vervolgens , tot Daarna retentie erbij verlengen: 5 tellen in, 10 tellen retentie, 10 tellen uit etc. Gevorderde fase: tellen in, 15 tellen vast, 10 tellen uit.

24 [253] Uiteindelijk mag je ook de bandha s erbij gaan gebruiken. Jalandhara: Adem in, houdt de adem vast en pas jalandhara toe. Laat jalandhara los, adem uit etc. dus na inademing Jalandhara. Dit kun je gaan uitbreiden met mulabhanda. Op het moment dat de bandha s beheerst worden ga je de ademhalingspose verlengen. Derde fase Deze fase is gelijk aan fase twee, maar nu na uitademing ook weer adem retentie (bahir kumbhaka). Dus antar- en bahir kumbhaka. De opbouw in de fases is: Inademing-retentie-uitademing-retentie Het uitbreiden en trainen van nadi Sodhana moet je doen over een langere periode. Het kan jaren duren voordat je ze allemaal beheerst. Je doet dit dus heel rustig aan. Stap voor stap, je gaat pas door als je de voorafgaande fase helemaal beheerst.

25 [254] Bhastrika pranayama (blaasbalg) Activeert de lever, alvleesklier, milt, buikspieren en spijsvertering. De Bhastrika pranayama yoga ademhaling is een ademoefening die een versterkend, opwekkend en zeer zuiverend effect heeft. Bhastrika betekent blaasbalg vanwege de krachtige pompende beweging die je maakt tijdens deze ademhaling. Je ademt bewust en stevig in gevolgd door een explosieve uitademing. Na het doen van de Bhastrika kun je een ontlading van energie en zee van ruimte ervaren. De Bhastrika is erg intens. Doe het krachtig, maar overdrijf niet. Zit rechtop en ontspannen, bijvoorbeeld op een stoel of meditatiekussen, Sluit je ogen en leg je handen op je benen in chin of jnana mudra, Houdt de rug recht, sluit de ogen en ontspan het lichaam, Adem diep in en adem krachtig uit, Adem vervolgens met dezelfde kracht weer in. Krachtig inademen zorgt voor maximaal uitzetten van de buik spieren en krachtig uitademen zorgt voor krachtig samentrekken van de buikspieren. Zet het niet onder spanning. Tijdens de inhalatie, beweegt het diafragma omlaag en de buikorganen naar buiten. Tijdens de inhalatie, beweegt het diafragma omhoog en de buikorganen weer naar binnen. Deze beweging moet lichtelijk overdreven worden. Herhaal dit 10 keer Haal diep adem en adem weer rustig uit. Herhaal één zo n ronde 5 keer. Wanneer je hier aan gewend bent ga je rustig aan het tempo omhoog brengen, houd het ritme stabiel. De kracht bij het inademen moet gelijk zijn aan de kracht bij het uitademen. Neusgat wisselen. Volg de stappen zoals hierboven. Nu pas je nasagra mudra toe. Sluit je rechter neusgat af met je duim. Adem krachtig in en uit zoals hierboven staat beschreven door je linker neusgat. Je neus mag geluid maken, maar maak geen geluid met je keel. De buik zet uit op het ritme van de adem. Na 10 keer in/uit ademen door je linker neusgat, adem je rustig uit en weer in. Dan wissel je van kant, dus je sluit links af. Na 10 keer in/uit ademen leg je je handen weer op je knieën en adem je 10 keer door beide neusgaten in/uit. Dit herhaal je 5 rondes. Beginners mogen tussen elke stap een aantal rustige ademhalingen nemen. Ook wordt beginners aangeraden om een kleine pauze te nemen na elke ronde. Overige instructies Vermijd te agressief ademen, gezicht samentrekkingen en schudden met het lichaam. Word je misselijk, duizelig, zweterig of misselijk dan heb je de oefening niet goed uitvoert. Deze pranayama zuivert het bloed. Als je te snel gaat beoefenen, dan zullen alle onzuiverheden te snel uit het lichaam worden gestuwd waardoor je ziek kunt worden door de afvalstoffen. Zorg daarom voor geleidelijk opbouwen.

26 [255] Contra-indicaties Hoge bloeddruk, Hart problemen, Hernia, Maagzweer, Hersenbloeding, Epilepsie, Glaucoom, Ouderen met longziekte zoals astma worden aangeraden onder begeleiding te beoefenen. Zo ook voor vrouwen in de eerste 3 maanden van de zwangerschap, zij moeten ook onder begeleiding beoefenen. Voordelen Zorgt voor het verwijderen van afvalstoffen. Versnelt uitwisseling van zuurstof en koolstof dioxide, zuivert daardoor het lichaam. Masseert de organen, Vermindert het niveau van koolstof dioxide in het bloed. Balanceert het zenuwstelsel, Vergroot het gevoel van vrede, kalmte en een puntige focus, Super voorbereiding op meditatie. Uiteindelijk kun je deze techniek ook gaan uitbreiden met antar kumbhaka en bahir kumbhaka.

27 [256] Kapalabati pranayama frontal brain cleansing breath Zit rechtop en ontspannen, bijvoorbeeld op een stoel of meditatiekussen, Sluit je ogen en leg je handen op je benen in chin of jnana mudra, Houdt de rug recht, sluit de ogen en ontspan het lichaam, Adem krachtig uit door beide neusgaten, vooral door het krachtig aanspannen van de buikspieren, Adem vervolgens passief, dus natuurlijk, in. De in-ademing moet spontaan optreden, zonder enorme inspanning, Herhaal 10 keer, adem daarna diep in en uit. Laat de adem weer normaal worden. Dit is een ronde, herhaal dit nog 5 keer. Wanneer je hier aan gewend bent ga je rustig aan het tempo omhoog brengen, houd het ritme stabiel. Neusgat wisselen. Volg de stappen zoals hierboven. Nu pas je nasagra mudra toe. Sluit je rechter neusgat af met je duim. Adem krachtig in en uit zoals hierboven staat beschreven door je linker neusgat. Je neus mag geluid maken, maar maak geen geluid met je keel. De buik zet uit op het ritme van de adem. Na 10 keer in/uit ademen door je linker neusgat, adem je rustig uit en weer in. Dan wissel je van kant, dus je sluit links af. Na 10 keer in/uit ademen leg je je handen weer op je knieën en adem je 10 keer door beide neusgaten in/uit. Dit herhaal je 5 rondes. Beginners mogen tussen elke stap een aantal rustige ademhalingen nemen. Ook wordt beginners aangeraden om een kleine pauze te nemen na elke ronde. Overige instructies De ademhaling moet komen vanuit de abdomen, de schouders en het gezicht blijven ontspannen. De beginner neemt een aantal ademhalingen tussen elke ronden. Je mag het ritme uitbreiden naar 10 tot 50 keer, wanneer de buikspieren sterker worden. Daarna kun je tot 60 á 100 per ronde gaan. Contra-indicaties Beoefen op een lege maag, bij voorkeur ook bij lege darmen. Beoefen niet voordat je kan slapen. Beoefen als je wil wakker blijven. Stop op het moment dat je duizelig wordt, Niet beoefenen bij hoge bloeddruk, hart problemen, epilepsie, hernia en zwangerschap.

Ademhaling - Pranayama

Ademhaling - Pranayama Ademhaling - Pranayama Je adem is je levenskracht. Zonder adem is er geen leven. Het is je nieuwe energie die je via je longen richting de rest van je lijf stuurt. Al je cellen in je lijf hebben deze energie

Nadere informatie

Pranayama. from Prana indeed all living forms are born and, having been born, they remain alive by Prana. At the end they merge into Prana once more

Pranayama. from Prana indeed all living forms are born and, having been born, they remain alive by Prana. At the end they merge into Prana once more Pranayama from Prana indeed all living forms are born and, having been born, they remain alive by Prana. At the end they merge into Prana once more (Kaushtaki Upanishad 3:2) Prana is levenskracht. Ademen

Nadere informatie

Pranayama workshop DNYS

Pranayama workshop DNYS Pranayama workshop DNYS Ademen is als electriciteit; de ademhaling zelf is grof, de Prana daarin is subtiel. Wanneer de Prana door de technieken van Pranayama onder controle is, is de geest onder controle;

Nadere informatie

Sanny van Helden Beoefend al 15 jaar Yoga Is lezing over Yoga wel interessant? Deze lezing is een ontdekkingsreis Lezing én oefeningen Interactie Heb

Sanny van Helden Beoefend al 15 jaar Yoga Is lezing over Yoga wel interessant? Deze lezing is een ontdekkingsreis Lezing én oefeningen Interactie Heb Sanny van Helden Beoefend al 15 jaar Yoga Is lezing over Yoga wel interessant? Deze lezing is een ontdekkingsreis Lezing én oefeningen Interactie Heb je een vraag? Stel deze dan direct! Weet één van jullie

Nadere informatie

Ontspannen als gezonde levenshouding!

Ontspannen als gezonde levenshouding! Ontspannen als gezonde levenshouding! Gratis e-book met leuke ontspanningsoefeningen voor elke dag! Jana Schoefs Relaxatietherapie Jana Schoefs www.janaschoefs.be Ontspannen als gezonde levenshouding:

Nadere informatie

Pal Dan Gum oefeningen

Pal Dan Gum oefeningen Pal Dan Gum oefeningen Deze reeks Pal Dan Gum oefeningen worden al duizenden jaren in China en Korea gebruikt voor het voorkomen van ziektes en de bevordering van een goede gezondheid. Pal Dan Gum oefeningen

Nadere informatie

Fysiotherapie en ademhaling

Fysiotherapie en ademhaling Paramedische afdeling Fysiotherapie en ademhaling Inleiding Het is voor u erg belangrijk om ademhalingsoefeningen te doen. Dit is omdat u het risico loopt op het krijgen van longproblemen of omdat u longproblemen

Nadere informatie

AL healing / herhaling pranayama kriya meditatie AL. alle chakras) 5 eliminatie. alle chakras) KY voor weerstand tegen ziekte.

AL healing / herhaling pranayama kriya meditatie AL. alle chakras) 5 eliminatie. alle chakras) KY voor weerstand tegen ziekte. Kundalini Yoga 2010-2011 thema: KY en de acht chakras 11-5-2011 / 1 / 11 AL healing / herhaling pranayama kriya meditatie AL (voor KY meditatie Kirtan Kriya 1 krachtige energie Bandhas alle chakras) (chakra

Nadere informatie

Maak je klaar voor de lange ontspanning. Pak wat je nodig hebt om comfortabel te liggen.

Maak je klaar voor de lange ontspanning. Pak wat je nodig hebt om comfortabel te liggen. Yoga januari 2018 Aarde in beweging brengen Ga stevig op de aarde staan met je voeten iets wijder dan heupbreedte. Sluit je ogen. Adem uit aandacht is in de voeten. Verplaats je gewicht van je ene naar

Nadere informatie

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen.

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen. Oefening 1: Nodig: 2 personen en een boom of een huisdier: Zoek een plek op bij een boom of in de buurt bij je paard of ander huisdier waar je even niet gestoord wordt en veilig even je ogen dicht kunt

Nadere informatie

Het Dansende dierenbos

Het Dansende dierenbos Het Dansende dierenbos Kinder-yoga op muziek Jasper Merle & Hester van Toorenburg SPECTRUM over yoga, kinderen & dit boek In Het dansende dierenbos komen dieren, muziek en yoga samen. Er kan worden gedanst,

Nadere informatie

Yogales mei Ademoefening Prana Mudra!

Yogales mei Ademoefening Prana Mudra! Yogales mei 2019 Staan Plaats de voeten onder de heupen. Je voeten licht naar binnen gedraaid. Je voeten staan stevig op de grond. Voel je in verbinding staan met de aarde. De knieën zijn zacht. Ga met

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekken is een essentieel onderdeel van een evenwichtig trainingsprogramma. Het dagelijks uitvoeren van rekoefeningen kan de flexibiliteit en gezonde gewrichten

Nadere informatie

D e G o u d e n H a r t

D e G o u d e n H a r t De Gouden Hart Meditatietechnieken Pagina 1 uit 11 D e G o u d e n H a r t m e d i t a t i e t e c h n i e k e n Meditatie is gewoon Zijn Hieronder staan enige technieken, die onder anderen meditatie en

Nadere informatie

Qi Gong. QiGong Oefeningen

Qi Gong. QiGong Oefeningen Qi Gong Qi Gong betekent "energie werk" en is de kunst om chi te gebruiken om gezondheid en vitaliteit te ondersteunen. Qi staat voor levensenergie en gong voor discipline, oefening en doorzettingsvermogen.

Nadere informatie

7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN

7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN 7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN VOOR THUIS OF OP JE WERK Kom tot rust met deze eenvoudige ontspanningsoefeningen Door te ontspannen krijgt je lichaam de mogelijkheid om zich te herstellen van de dagelijkse

Nadere informatie

In balans door. centreren

In balans door. centreren In balans door centreren Centreren Om je lichaam en geest op een lijn te brengen is centreren een belangrijke vaardigheid. In eerste instantie is centreren je aandacht naar je een punt 3 tot 5 centimeter

Nadere informatie

WORKSHOP Maak jouw yoga serie voor thuis!

WORKSHOP Maak jouw yoga serie voor thuis! WORKSHOP Maak jouw yoga serie voor thuis! WWW.LIGHTHOUSEWORKS.NL WORKSHOP Maak jouw yoga serie voor thuis! Deze handleiding is geschreven voor deelnemers van de Yoga Intensive, waar dit document aan de

Nadere informatie

KLEUR & DOE BOEK WEG MET DE STRESS IN 9 MINUTEN PER DAG

KLEUR & DOE BOEK WEG MET DE STRESS IN 9 MINUTEN PER DAG NineMinMax Business Yoga SAT NAM, DIT IS MEREL JOUW PERSOONLIJKE BUSINESS YOGA SPECIALIST. Speciaal voor jou heb ik dit vakantie kleur- en doeboek gemaakt. Wat fijn dat je het hebt gedownload! In dit kleur-

Nadere informatie

YOGA VOOR MEISJES MET YOGAHOUDINGEN VERNOEMD NAAR DIEREN

YOGA VOOR MEISJES MET YOGAHOUDINGEN VERNOEMD NAAR DIEREN YOGA VOOR MEISJES MET YOGAHOUDINGEN VERNOEMD NAAR DIEREN YOGA VOOR MEISJES Tekst en fotografie: Maja Miklič, Pixabay www.pixabay.com Omslagillustratie: Berdine Nijsse www.beniceart.nl Illustraties: 123RF,

Nadere informatie

Yoga les bovenbouw: Zonnegroet: Klassieke zonnegroet

Yoga les bovenbouw: Zonnegroet: Klassieke zonnegroet Yoga les bovenbouw: Deze yogales is bedoeld voor kinderen van 8-12 jaar, de bovenbouw. In het begin zal de focus liggen op het uitvoeren van de houdingen en minder op de ademhaling, maar bij het herhaald

Nadere informatie

Adviezen voor zwangere vrouwen voor het veilig volgen van reguliere yogalessen.

Adviezen voor zwangere vrouwen voor het veilig volgen van reguliere yogalessen. Zwangerschap en yoga Adviezen voor zwangere vrouwen voor het veilig volgen van reguliere yogalessen. Als yogadocenten vinden we het belangrijk dat je op een veilige manier yogalessen kunt volgen, ook als

Nadere informatie

Les 4. De vrouw is tussen de 25 en 30 weken zwanger.

Les 4. De vrouw is tussen de 25 en 30 weken zwanger. Les 4 De vrouw is tussen de 25 en 30 weken zwanger. 61 1 Aandachtsoefening en buikademhaling Deze oefening is bedoeld ter bewustwording van de adem. Waar kun je je ademhaling het beste voelen, wat gebeurt

Nadere informatie

De vijf Tibetaanse Riten

De vijf Tibetaanse Riten De vijf Tibetaanse Riten De vijf Tibetaanse riten gebaseerd op Fontein der Jeugd van Peter Kelder. Deze vijf bewegingen, de riten genoemd, activeren en balanceren de meridianen van het lichaam. In combinatie

Nadere informatie

( Hoe moet deze oefeningen doen? )

( Hoe moet deze oefeningen doen? ) Relaxatieoefeningen ( Wat zijn Relaxatieoefeningen? ) Deze opdracht bestaat uit oefeningen die je kunnen helpen om te relaxen. ( Waarom relaxatieoefeningen? ) Mensen weten dikwijls niet meer hoe ze kunnen

Nadere informatie

Yogales maart 2019!! Bewust staan

Yogales maart 2019!! Bewust staan Yogales maart 2019 Bewust staan Ga staan met je voeten heupbreedte, voorvoeten licht naar binnen, voel hoe de hiel van je voet contact maakt met de grond, voel de buitenkanten van de voet op de grond voel

Nadere informatie

Aanvulling: Om de oefeningen wat uitdagender te maken kun je je handen op je borst leggen ipv naast je lichaam op de grond.

Aanvulling: Om de oefeningen wat uitdagender te maken kun je je handen op je borst leggen ipv naast je lichaam op de grond. FOAM ROLLER OEFENINGEN Naast de bekende bindweefsel massage is de foam roller een fantastisch hulpmiddel voor het versterken van je core. Door gebruik te maken van een onstabiele ondergrond zoals de foam

Nadere informatie

Zomerschool Rooi 2014. Mindfulness Qigong. Paul Strijbos

Zomerschool Rooi 2014. Mindfulness Qigong. Paul Strijbos Zomerschool Rooi 2014 Mindfulness Qigong Paul Strijbos 2014, Paul Strijbos Uitgegeven in eigen beheer Alle rechten voorbehouden Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

Vuist maken, binnekant en buitenkant arm bekloppen (losse polsen) Schedel bekloppen

Vuist maken, binnekant en buitenkant arm bekloppen (losse polsen) Schedel bekloppen Do In Staand, voeten 50cm uit elkaar. Stevig afstrijken binnenkant arm van schouder naar pols, gevolgd door buitenkant arm van pols naar schouder, zowel rechterarm als linkerarm Vuist maken, binnekant

Nadere informatie

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen!

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Astrid Witte zomer 2014 Even vooraf: - Deze oefeningen zijn bedoeld voor gezonde volwassenen - Heb je klachten, overleg dan

Nadere informatie

Succes en veel plezier toegewenst!

Succes en veel plezier toegewenst! Voorwoord HOE VOER JE EEN OEFENING GOED UIT? Ten eerste door de beweging correct uit te voeren. Dat wil zeggen gecontroleerd en beheerst. Dat wil zeggen eerst de spieren opwarmen ('warming up'). Nooit

Nadere informatie

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Verkeerde lichaamshoudingen veroorzaken klachten. Eén van de meest voorkomende verkeerde houdingen, wordt veroorzaakt door een naar vorend hangend hoofd,

Nadere informatie

ONTSPANNINGSOEFENINGEN

ONTSPANNINGSOEFENINGEN OEFENING 1: VOEL JE LICHAAM Neem even de tijd jouw lichaam te voelen. Waar zit de spanning? Kan je de spanning beetje bij beetje loslaten? 1. Zorg ervoor dat je even niet gestoord wordt en ga rustig op

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel. Wat is hyperventilatie, wat zijn symptomen en hoe bestrijd je een aanval?

Patiënteninformatie. Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel. Wat is hyperventilatie, wat zijn symptomen en hoe bestrijd je een aanval? Patiënteninformatie Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel Wat is hyperventilatie, wat zijn symptomen en hoe bestrijd je een aanval? Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel Wat is hyperventilatie,

Nadere informatie

De 5 Tibetanen. Inleiding tot de 5 Tibetanen

De 5 Tibetanen. Inleiding tot de 5 Tibetanen De 5 Tibetanen De 5 Tibetanen zijn eigenlijk 6 oefeningen. De eerste 5 zijn welbekend als "de 5 Tibetanen, maar er is nog een 6e oefening wat "de geheime leer" of "de geheime oefening" wordt genoemd. De

Nadere informatie

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. 'Yoga is the journey of the self, to the self, through the self.

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. 'Yoga is the journey of the self, to the self, through the self. YOGA LIFESTYLE F E B R U A R I 2 0 1 7 YOGA & MEDITATIE Geef jezelf de aandacht en de liefde die je verdient! Maak verbinding met jezelf 'Yoga is the journey of the self, to the self, through the self.

Nadere informatie

Yoga ebook. Starten met yoga

Yoga ebook. Starten met yoga Yoga ebook Starten met yoga Inleiding Als je nog nooit Yoga gedaan hebt, blijft het vaak een gegeven dat mensen denken dat yoga in feite een soort meditatie is. Zitten in kleermakerszit, de lotushouding,

Nadere informatie

Ademhalingsoefeningen Longgeneeskunde

Ademhalingsoefeningen Longgeneeskunde Ademhalingsoefeningen Longgeneeskunde Locatie Hoorn/Enkhuizen Ademhalingsoefeningen Er zijn twee soorten oefeningen voor longpatiënten: oefeningen om benauwdheid te verminderen oefeningen om vastzittend

Nadere informatie

Ontspannen met progressieve relaxatie

Ontspannen met progressieve relaxatie www.psychfysio.nl Ontspannen met Progressieve Relaxatie 1 Ontspannen met progressieve relaxatie De progressieve relaxatie van Edmund Jacobson is een bekende ontspanningsmethode in het westen. In deze hand-out

Nadere informatie

Oefeningen om snel ruimte te maken

Oefeningen om snel ruimte te maken Oefeningen om snel ruimte te maken Dit zijn eenvoudige oefeningen. Het gaat om de beleving en de intentie. Je Hart is je geestelijke middelpunt. In de stilte van je Hart is verbinding te ervaren. D.w.z.

Nadere informatie

Spanningshoofdpijn, Spierspanningshoofdpijn, Tension Headache, Cervicogene Cephalia

Spanningshoofdpijn, Spierspanningshoofdpijn, Tension Headache, Cervicogene Cephalia Spanningshoofdpijn, Spierspanningshoofdpijn, Tension Headache, Cervicogene Cephalia Spanningshoofdpijn wordt veroorzaakt door spierspanningen in de hals, de schouders en het hoofd. De hoofdpijn is vaak

Nadere informatie

Doordat de bewegingen samen gaan met de adem, creëert de Prithvi Namaskara een diep gevoel van kalmte en stilte.

Doordat de bewegingen samen gaan met de adem, creëert de Prithvi Namaskara een diep gevoel van kalmte en stilte. PRITHVI NAMASKARA Groet aan moeder aarde (een variatie) Het doel van Pritvi Namaskara is om ons weer in contact te brengen met ons eigen centrum. Het voornaamste chakra waar de Groet aan Moeder Aarde op

Nadere informatie

Relaxatie als manier om met stress en pijn om te gaan

Relaxatie als manier om met stress en pijn om te gaan Relaxatie als manier om met stress en pijn om te gaan Materiaal Opdracht buikademhalingsoefening Opdracht relaxatie-oefening Relaxatiedagboek lichaamsscan oefening (www.actinactie.nl, te downloaden als

Nadere informatie

Het verkrijgen van een ruimer perspectief is als het openen van een raam in een bedompte kamer - de hele atmosfeer verandert en de frisse wind draagt

Het verkrijgen van een ruimer perspectief is als het openen van een raam in een bedompte kamer - de hele atmosfeer verandert en de frisse wind draagt Deel Een MEDITATIE Het verkrijgen van een ruimer perspectief is als het openen van een raam in een bedompte kamer - de hele atmosfeer verandert en de frisse wind draagt alternatieven aan voor onze gebruikelijke

Nadere informatie

Overzicht Afsluitende aandachtsoefeningen (deze staan als MP3 bestand op de website

Overzicht Afsluitende aandachtsoefeningen (deze staan als MP3 bestand op de website Overzicht Afsluitende aandachtsoefeningen (deze staan als MP3 bestand op de website www.act-online.nl) Afsluitende aandachtoefening bij bijeenkomst 1: De start (Hoofdstuk 2) Afsluitende aandachtoefening

Nadere informatie

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind Relaxatie en ontspanning voor ouder en kind door Sofie Possemiers www.elsole.be Deze oefening wordt aangeboden door Sofie Possemiers van El Sole. Wil je nog meer van zulke oefeningen ontvangen, schrijf

Nadere informatie

Yoga & Astrologie. Aardetekens: Stier, Maagd & Steenbok.

Yoga & Astrologie. Aardetekens: Stier, Maagd & Steenbok. Yoga & Astrologie Aardetekens: Stier, Maagd & Steenbok Stier 21 april - 20 mei Tijdens drukke periodes spelen bij een stier vaak klachten op aan keel, nek, hals, oren, tanden, schildklier en schouders.

Nadere informatie

en doe dit steeds maar weer opnieuw, elke keer als je opmerkt dat je aandacht afdwaalt van je ademhaling 1min

en doe dit steeds maar weer opnieuw, elke keer als je opmerkt dat je aandacht afdwaalt van je ademhaling 1min Zitmeditatie 45min Je begint nu enige tijd te zitten in milde en open aandacht 5 Je oefent in wakkerheid, in aanwezig zijn, zonder iets te moeten 4 Je oefent in niet-doen 4 Neem als het kan een vaste plek

Nadere informatie

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest 2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof Oefeningen voor een gezond lichaam en geest De Soldaat Dit is de eerste van de vier warming up oefeningen waarbij het doel is de hartslag te verhogen

Nadere informatie

OEFENINGEN BIJ RUG, NEK EN SCHOUDERKLACHTEN

OEFENINGEN BIJ RUG, NEK EN SCHOUDERKLACHTEN OEFENINGEN BIJ RUG, NEK EN SCHOUDERKLACHTEN Nadere toelichting uitvoering en doel oefeningen: Adem bij alle oefeningen rustig door vanuit je buik. Hierdoor kun je beter ontspannen wat het effect van de

Nadere informatie

Alleen de mens die zich leert te ontspannen, kan creatief zijn en in zijn geest komen de ideeën op met de snelheid van de bliksem.

Alleen de mens die zich leert te ontspannen, kan creatief zijn en in zijn geest komen de ideeën op met de snelheid van de bliksem. 1) Ontspannen loslaten Ik kom regelmatig mensen tegen die teveel druk en spanning ervaren of overprikkeld zijn. Ze geven aan behoefte te hebben aan meer ontspanning en rust, ze willen dingen makkelijker

Nadere informatie

Beginnen met mediteren

Beginnen met mediteren Elke reis begint met een eerste stap Beginnen met mediteren Zwany Huiting 1 Inhoud 1. Iedereen kan mediteren 2. Waarom mediteren? 3. Ademen 4. Zitten 5. Klassieke zithoudingen 6. Zitten op een bankje,

Nadere informatie

[440] Yogahoudingen voor de verschillende dosha s

[440] Yogahoudingen voor de verschillende dosha s [440] Yogahoudingen voor de verschillende dosha s Vata Een vata is slank gebouwd met smalle botten en een dun gestel. Ze zijn flexibel, maar hebben soms gebrek aan energie. Ze ontwikkelen vaak stijfheid

Nadere informatie

Adviezen na een keizersnee

Adviezen na een keizersnee Adviezen na een keizersnee Informatie voor patiënten F0030-3415 juli 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Kiné na een hysterectomie

PATIËNTEN INFORMATIE. Kiné na een hysterectomie PATIËNTEN INFORMATIE Kiné na een hysterectomie 2 Mevrouw De revalidatie na de operatie is een belangrijk onderdeel van je genezing. Met deze folder willen we je alvast wat goede raad meegeven: Oefen je

Nadere informatie

Adviezen en oefeningen in het kraambed

Adviezen en oefeningen in het kraambed Hoofdkantoor Enschede Oldenzaalsestraat 141 7514 DR Enschede Locatie ClubFit Parkweg 159-161 7545 MV Enschede Locatie Trifora Locatie Vondersweijde Kotkampweg 65 Ada Kokstraat 20 7531 AS Enschede 7572

Nadere informatie

PATIËNTENBROCHURE. Kinesitherapie bij COPD

PATIËNTENBROCHURE. Kinesitherapie bij COPD PATIËNTENBROCHURE Kinesitherapie bij COPD INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 3 2. Ademhalingsoefeningen 4 Ademen met geperste lippen. 4 Buikademhaling.. 4 Hoesten en verwijderen van slijmen. 6 3. Houdingen

Nadere informatie

U heeft last van hyperventilatie. Hyperventilatie heeft te maken met uw ademhaling. Dat wil zeggen dat u te snel en/of te diep ademt.

U heeft last van hyperventilatie. Hyperventilatie heeft te maken met uw ademhaling. Dat wil zeggen dat u te snel en/of te diep ademt. Hyperventilatie Inleiding U heeft last van hyperventilatie. Hyperventilatie heeft te maken met uw ademhaling. Dat wil zeggen dat u te snel en/of te diep ademt. Ademhaling Om te kunnen ademen gebruiken

Nadere informatie

Ademhaling. Yoga Oefeningen

Ademhaling. Yoga Oefeningen Ademhaling We begonnen met een volledige ademhaling. Omdat te oefenen leg je je handen op je buik en adem je diep in. Je zult merken dat je buik uitzet. Je kunt je er heel bewust van zijn als je inademt.

Nadere informatie

Hyperventilatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Hyperventilatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Hyperventilatie Wanneer u gespannen bent of angstig, kunnen verschillende lichamelijke klachten ontstaan. Eén van die klachten is hyperventileren. Hyperventileren wil zeggen dat u te snel of te diep ademt.

Nadere informatie

SEH Spoedeisende hulp

SEH Spoedeisende hulp Afdeling: Onderwerp: SEH Spoedeisende hulp 1 Wat is hyperventilatie Wanneer u gespannen of angstig bent, kunnen daardoor verschillende lichamelijke klachten ontstaan. is één van die klachten. wil zeggen

Nadere informatie

Les november 2018! Ga goed zitten.! Aandacht is bij de adem.!

Les november 2018! Ga goed zitten.! Aandacht is bij de adem.! Ga goed zitten. Aandacht is bij de adem. Ganesh Mantra: Gajananam bhuta ganadi sevitam Kapitya jambu phala chara bhakshanam Uma sutam shoka vinash karakam namami vighneshwara pada pankajam Vertaling: ik

Nadere informatie

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42 Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie Het Slotervaartziekenhuis, een opmerkelijk en ambitieus ziekenhuis in Amsterdam. In een informele en vertrouwde omgeving werken wij aan innovatieve medische

Nadere informatie

OEFENING: ADEMHALING. Drs. R. Hoorn, sportpsycholoog VSPN / psycholoog NIP tel: 06-45 75 06 79 - e-mail:info@sportsmind.nl www.sportsmind.

OEFENING: ADEMHALING. Drs. R. Hoorn, sportpsycholoog VSPN / psycholoog NIP tel: 06-45 75 06 79 - e-mail:info@sportsmind.nl www.sportsmind. OEFENING: ADEMHALING Wat is het? Ademhalingsoefeningen zijn bedoeld om je bewust te maken van je ademhaling. Het doel is het aanleren van buikademhaling. Waarom ademhalingsoefeningen? Door je bewust te

Nadere informatie

Oefeningen en adviezen bij COPD

Oefeningen en adviezen bij COPD Oefeningen en adviezen bij COPD U bent opgenomen bij Rijnstate omdat u COPD heeft. COPD is de Engelse afkorting voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease oftewel chronische obstructieve longziekte. U

Nadere informatie

Stressmanagement, Ademhaling, Yoga & Ontspanning. Les 2

Stressmanagement, Ademhaling, Yoga & Ontspanning. Les 2 Stressmanagement, Ademhaling, Yoga & Ontspanning Les 2 Agenda Bespreken oefeningen les 1 Ademhalingstest Uitleg buik- en borstademhaling Filmpjes Ademhalingsstelsel Autogene Ontspanningstechniek Oefening

Nadere informatie

STRESS EN HARTCOHERENTIE

STRESS EN HARTCOHERENTIE Dendermondsesteenweg 29 9270 LAARNE-KALKEN 0474 30 85 84 www.dekrachtbron.be info@dekrachtbron.be MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON STRESS EN HARTCOHERENTIE Het autonome zenuwstelsel is verantwoordelijk voor

Nadere informatie

Oefeningen voor de bekkenbodem

Oefeningen voor de bekkenbodem FYSIOTHERAPIE Oefeningen voor de bekkenbodem ADVIES Oefeningen voor de bekkenbodem De bekkenbodem is een groep spieren die als een hangmatje onder in het bekken ligt, tussen het schaambeen, het heiligbeen

Nadere informatie

7 fijne yogahoudingen

7 fijne yogahoudingen 7 fijne yogahoudingen voor kinderen Bloesem kinderyoga - Ben je jonger dan 7 jaar dan doe je de oefening zonder het benoemen van de ademhaling. - Yoga kan best een uitdaging zijn, dat is ok. Het is belangrijk

Nadere informatie

Week 1 Focus Mindfulness beoefenen

Week 1 Focus Mindfulness beoefenen Week 1 Focus Mindfulness beoefenen Vaak schenkt onze geest geen aandacht aan wat er nu gebeurt, maar denken we na over iets dat gebeurd is of maken we ons zorgen over de toekomst. Dat zorgt ervoor dat

Nadere informatie

Simpele oefeningen voor een platte buik. Werk aan uw centrale spieren met deze oefeningen en verbeter uw kracht, houding en stabiliteit.

Simpele oefeningen voor een platte buik. Werk aan uw centrale spieren met deze oefeningen en verbeter uw kracht, houding en stabiliteit. Kom in actie >>> Voel je fit >> Simpele oefeningen voor een platte buik kaart 1 Werk aan uw centrale spieren met deze oefeningen en verbeter uw kracht, houding en stabiliteit. Sit-up >>> Back-Up >>> >>>

Nadere informatie

10 minuten training 1 Total Body

10 minuten training 1 Total Body 10 minuten training 1 Total Body Met deze 10 Minuten training train je het hele lichaam. Alle spiergroepen komen aan bod. Waarom 10 minuten trainingen? Voor veel mensen is het nog steeds moeilijk om een

Nadere informatie

Zwangerschap en yoga Adviezen voor zwangere vrouwen voor het veilig volgen van reguliere yogalessen

Zwangerschap en yoga Adviezen voor zwangere vrouwen voor het veilig volgen van reguliere yogalessen Zwangerschap en yoga Adviezen voor zwangere vrouwen voor het veilig volgen van reguliere yogalessen Als yogadocenten vinden we het belangrijk dat je op een veilige manier yogalessen kunt volgen, ook als

Nadere informatie

Ontspanningsoefeningen Patiënten informatie

Ontspanningsoefeningen Patiënten informatie Ontspanningsoefeningen Patiënten informatie Wanneer u last heeft van spanning, slaapproblemen en/of stress bieden ontspanningsoefeningen een mogelijke oplossing. 1. Ademhalingsoefening 2a. Visualisatie

Nadere informatie

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. Whatever comes. Let it come. Whatever stays. Let it stay. Whatever goes. Let it go

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. Whatever comes. Let it come. Whatever stays. Let it stay. Whatever goes. Let it go YOGA LIFESTYLE FEBRUARI 2017 YOGA & MEDITATIE Geef jezelf de aandacht en de liefde die je verdient! Maak verbinding met jezelf Ga mee op reis in dit avontuur van zelfontwikkeling en persoonlijke groei!

Nadere informatie

Bonus Rapport : Lichaam en geest in balans

Bonus Rapport : Lichaam en geest in balans Bonus Rapport : Lichaam en geest in balans Lichaam en geest weer in bala ans Wil je echt ontspannen, plof dan niet op de bank maar ontspan actief! Katjaa Callens Denk aub eventjes aan het milieu voor je

Nadere informatie

Sessie 3. De adem als anker

Sessie 3. De adem als anker Sessie 3 De adem als anker Hoe doe je dat: terugkeren naar het hier en nu? De afgelopen week heb je tijdens het oefenen ongetwijfeld ervaren dat het lastig om je aandacht te richten op het opmerkzaam zijn

Nadere informatie

Adviezen na een keizersnee

Adviezen na een keizersnee Adviezen na een keizersnee U heeft onlangs een keizersnee gehad. Dit betekent dat u een buikwond heeft die moet herstellen. Het is verstandig om na de keizersnee rustig aan te doen en naar uw lichaam te

Nadere informatie

Buikspieroefeningen (basis)

Buikspieroefeningen (basis) Buikspieroefeningen (basis) Crunch Stap 1: Ga plat op de grond liggen met de knieën gebogen. Vouw je handen achter het hoofd, achter de oren (sla de handen dus NIET achter je hoofd in elkaar). Stap 2:

Nadere informatie

DE ACHT BROKAATOEFENINGEN (QIGONG OEFENINGEN IN STAND) Eerste oefening - Met beide handen de hemel dragen.

DE ACHT BROKAATOEFENINGEN (QIGONG OEFENINGEN IN STAND) Eerste oefening - Met beide handen de hemel dragen. DE ACHT BROKAATOEFENINGEN (QIGONG OEFENINGEN IN STAND) Eerste oefening - Met beide handen de hemel dragen. Beide handen ondersteunen de " hemel ", werkt op het systeem dat verantwoordelijk is voor een

Nadere informatie

Maak kennis met A.L.A. in 3 stappen naar Rust, Kracht en Zelfvertrouwen; Wat het lichaam verwerkt heeft kan het hoofd loslaten.

Maak kennis met A.L.A. in 3 stappen naar Rust, Kracht en Zelfvertrouwen; Wat het lichaam verwerkt heeft kan het hoofd loslaten. Maak kennis met A.L.A. in 3 stappen naar Rust, Kracht en Zelfvertrouwen; Wat het lichaam verwerkt heeft kan het hoofd loslaten. Om je zeker en krachtig te voelen zijn geen ingewikkelde technieken nodig.

Nadere informatie

Handout Stiltewandeling 6 april 2019

Handout Stiltewandeling 6 april 2019 Handout Stiltewandeling 6 april 2019 Wanneer je samen wandelt, is het heerlijk om samen te praten en van gedachten te wisselen. Dat is heel waardevol. Het is ook een waardevolle ervaring om af te spreken

Nadere informatie

10 OEFENINGEN VOOR THUIS

10 OEFENINGEN VOOR THUIS 10 OEFENINGEN VOOR THUIS Zoek een rustig plekje voor jezelf en neem deze 20 minuten voor jou en jouw lijf. Een gezonde start van de dag, als opwarmer of goede afsluiter. En vergeet niet te genieten! Start:

Nadere informatie

fysiotherapie na een longoperatie

fysiotherapie na een longoperatie patiënteninformatie fysiotherapie na een longoperatie Binnenkort wordt u geopereerd aan uw long(en) of u heeft onlangs een operatie ondergaan. Waarom is fysiotherapie belangrijk na deze operatie? Hoe kunt

Nadere informatie

OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE

OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE 17601 Inleiding In deze folder vindt u een algemeen oefenschema en beweegadvies. Deze kunt u gebruiken ter voorbereiding op de revalidatie, maar ook tijdens en na de revalidatieperiode.

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Kiné. op de kraamafdeling

PATIËNTEN INFORMATIE. Kiné. op de kraamafdeling PATIËNTEN INFORMATIE Kiné op de kraamafdeling 2 Beste mama Tijdens je verblijf op de kraamafdeling word je overstelpt met ervaringen, emoties en heel veel informatie. Daarom stelden de kinesisten van het

Nadere informatie

DE 6 STREKKINGEN VAN MASUNAGA

DE 6 STREKKINGEN VAN MASUNAGA U aangeboden door Reikileen.be DE 6 STREKKINGEN VAN MASUNAGA inleiding Deze strekkingen voer je achtereenvolgens uit in een vloeiende, maar trage beweging. Ze kunnen tot drie keer achter elkaar herhaald

Nadere informatie

Oefeningen terwijl u staat. UMC Utrecht oefengids

Oefeningen terwijl u staat. UMC Utrecht oefengids Oefeningen terwijl u staat UMC Utrecht oefengids UMC Utrecht oefengids Blijf in beweging tijdens uw opname Iedereen weet wel dat bewegen gezond is. Je wordt er sterker van en je voelt je er beter door.

Nadere informatie

Grip op je dagelijks energie!

Grip op je dagelijks energie! Grip op je dagelijks energie! 1 Je bent ondernemend en hebt een volle agenda. Dat kan veel van je vragen. Soms mis je de GRIP op je leven. Drie maal een GRIP tip voor een energieker dagritme. Voorwoord

Nadere informatie

Yoga voor beginners. Wat is yoga? HANDLEIDING. Yoga is een oude leer uit India en leert de mens te leven in harmonie met zichzelf en met zijn omgeving

Yoga voor beginners. Wat is yoga? HANDLEIDING. Yoga is een oude leer uit India en leert de mens te leven in harmonie met zichzelf en met zijn omgeving Yoga voor beginners HANDLEIDING Samengesteld en opgeschreven door Tara Visser. yoga Wat is yoga? Yoga is een oude leer uit India en leert de mens te leven in harmonie met zichzelf en met zijn omgeving

Nadere informatie

Stap 3 De adem als anker

Stap 3 De adem als anker Stap 3 De adem als anker De verdeelde geest naar één punt brengen De adembeweging is vergelijkbaar met de beweging van de oceaan: je voelt in- en uitademing als eb en vloed, contractie en extensie, opname

Nadere informatie

CD-1 Bodyscan totaal +/- 40 min. (Fragment 1. ongeveer 3:40 min.) Inleiding.

CD-1 Bodyscan totaal +/- 40 min. (Fragment 1. ongeveer 3:40 min.) Inleiding. CD-1 Bodyscan totaal +/- 40 min. Bewerking van Jacquelijne. (Fragment 1. ongeveer 3:40 min.) Inleiding. De bodyscan is een krachtige oefening om met je aandacht in het huidige moment te zijn. En het kan

Nadere informatie

Adem in, en til het rechterbeen iets op, hou even vast, en laat hem op de uitademing weer zakken.

Adem in, en til het rechterbeen iets op, hou even vast, en laat hem op de uitademing weer zakken. Oefenschema Inleiding: Dit oefenschema beoogt ontspanning en bewustwording van het lichaam. Hoewel deze oefeningen niet veel van het lichaam vergen, hebben ze toch een diepgaande werking. Oefen op een

Nadere informatie

Oefenen na een keizersnede

Oefenen na een keizersnede Oefenen na een keizersnede Inleiding U bent in het Albert Schweitzer Ziekenhuis op genomen omdat u een keizersnede heeft ondergaan. Hierdoor moet u nog een paar dagen in het ziekenhuis blijven. Een keizersnede

Nadere informatie

De foamroll oefeningen

De foamroll oefeningen www.bodyrelease.nl De foamroll oefeningen Wat je vooraf moet weten De foamroll oefeningen die je uitvoert moeten voelen als een diepe massage en kunnen zowel direct op de huid als met kleding aan worden

Nadere informatie

ZOMERSTAGE PRĀṆĀYĀMA. Vrijdag 7 11 juli 2017 te Gent

ZOMERSTAGE PRĀṆĀYĀMA. Vrijdag 7 11 juli 2017 te Gent ZOMERSTAGE PRĀṆĀYĀMA Vrijdag 7 11 juli 2017 te Gent Prāṇāyāma is samen met āsana (en meditatie) één van de pijlers van een regelmatige yogapraktijk. Prāṇāyāma is een discipline die de kennis behoeft van

Nadere informatie

Natuurlijke rechte onderrug Krachtige benen Schouders laag en een open borst Aangespannen bekkenbodem en onderste buikspieren (Bandhas)

Natuurlijke rechte onderrug Krachtige benen Schouders laag en een open borst Aangespannen bekkenbodem en onderste buikspieren (Bandhas) Met deze korte uitleg probeer ik samengevat weer te geven wat de 5 belangrijkste elementen van Ashtanga yoga zijn en hoe je ze gebruikt. Hoewel er vanuit de traditie nog een diepere filosofische en spirituele

Nadere informatie

Yin Yoga.indd 52 24-11-14 10:43

Yin Yoga.indd 52 24-11-14 10:43 Yin Yoga.indd 51 2 24-11-14 10:43 Yin Yoga.indd 52 24-11-14 10:43 Yin Yoga-praktijk Er is bewust voor een afwijkende benaming van de hierna volgende oefeningen gekozen dan de oorspronkelijke benamingen

Nadere informatie