RESULTATEN CAO-ENQUETE ONDERNEMINGSRAAD ARCADIS Als input van cao februari 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "RESULTATEN CAO-ENQUETE ONDERNEMINGSRAAD ARCADIS Als input van cao februari 2017"

Transcriptie

1 RESULTATEN CAO-ENQUETE ONDERNEMINGSRAAD ARCADIS Als input van cao februari 2017

2 Deelnemers Leeftijd Geslacht 23,0% 26,8% 21,6% 78,4% 50,2% Jonger dan t/m 50 Ouder dan 50 Man Vrouw Van de circa 2000 aangeschreven medewerkers van Arcadis hebben 601 personen de cao-enquête ingevuld

3 RESULTATEN VRAGEN FLEXIBILITEIT

4 Onderwerpen voor de cao-tafel Dit moet aan de cao-tafel behandeld worden Beloning koppelen aan marktwaarde (incl. demotie) 7,3% 8,3% Doorwerken tot AOW-leeftijd 7,1% 10,4% Duurzame inzetbaarheid (vitaliteit) 11,0% Duurzame inzetbaarheid (ontwikkeling) Loopbaanscan (DI) 12,4% Meer flexibiliteit/ keuzemogelijkheid in arbeidsvoorwaarden 11,5% Meer zeggenschap over eigen opleiding en ontwikkeling 13,7% Mobiliteitsregeling 13,0% Performance management 5,3% Variabele beloning Top 3 alle medewerkers: Duurzame inzetbaarheid (ontwikkeling) Meer flexibiliteit/ keuzemogelijkheid in arbeidsvoorwaarden Duurzame inzetbaarheid (vitaliteit) Specifiek per deelgroep: Jongeren (<35 jaar): Meer zeggenschap over eigen opleiding en ontwikkeling Ouderen (>55 jaar): Doorwerken tot AOW-leeftijd Vrouwen: Meer flexibiliteit/ keuzemogelijkheid in arbeidsvoorwaarden Daarnaast eigen antwoorden over: Pensioen en langer doorwerken 4 x 9 werken Welke onderwerpen, buiten de loonsverhoging, horen in het cao-overleg omdat jij vindt dat daar iets aan veranderd moet worden?

5 Inruilen van arbeidsvoorwaarden 16,8% Deze arbeidsvoorwaarde wil ik inruilen voor een andere 5,5% Bovenwettelijke vakantiedagen Feestdagen (5 mei) 14,7% Top 3 alle medewerkers: Toeslagen (overwerk, consignatie) Telecomvergoeding Vaste kostenvergoeding Maandelijks uitbetalen vakantietoeslag 17,9% 11,3% Premievrijstelling bij Arbeidsongeschiktheid Resultaat Afhankelijke Uitkering 4,2% Telecomvergoeding Toeslagen (overwerk, consignatie) 16,8% 12,8% Vaste kostenvergoeding Welke arbeidsvoorwaarden zou je uitruilen om ruimte te creëren voor andere arbeidsvoorwaarden?

6 Flexibelere arbeidsvoorwaarden Deze arbeidsvoorwaarde mag in een flexibel budget 13,2% 17,4% Bovenwettelijke vakantiedagen Feestdagen (5 mei) 61,2 % is het eens met de stelling: Arbeidsvoorwaarden zouden een flexibel budget moeten krijgen om voor alle groepen collega's (jong/oud, kinderen, thuiszorg, etc.) aantrekkelijk te blijven. 13,6% 13,6% Maandelijks uitbetalen vakantietoeslag Premievrijstelling bij Arbeidsongeschiktheid Top 3 alle medewerkers: Bovenwettelijke vakantiedagen Resultaat Afhankelijke Uitkering Feestdagen (5 mei) 12,1% Resultaat Afhankelijke Uitkering Telecomvergoeding Specifiek per deelgroep: Jongeren (<35 jaar): Toeslagen (overwerk, consignatie) 14,8% 4,6% 10,7% Toeslagen (overwerk, consignatie) Vaste kostenvergoeding Daarnaast eigen antwoorden over: Mobiliteit(sregeling) Verlof Opleiding Welke arbeidsvoorwaarden zouden naar jouw mening in een flexibel budget moeten of kunnen worden aangeboden?

7 Kantoordichtdagen of verplicht verlof Kantoordicht i.p.v. verplicht verlof 11,5% 12,8% 2,7% Bijna driekwart van de medewerkers vind dat verplicht verlof niet meer van deze tijd is. Hier enkele quotes: Het is 2017: verplichte vrije dagen of kantoordichtdagen is echt een oud standpunt. Kantoor dicht betekent niet dat je niet kunt werken. Verplicht verlof is hopeloos ouderwets. Collega's worden voor geruime tijd gedetacheerd of zelfs uitgezonden naar het buitenland. Dan is kantoorsluiting achterhaald. Ik vind verplichte vrije dagen echt onzin om op te nemen. Weg ermee, je regelt zelf je werk maar in de dagen die je beschikbaar hebt. Als jij weekenden wilt werken, kan dat, als jij op feestdagen wilt werken kan dat... Omdraaien: benoem hoeveelheid werkdagen 73,0% Bijna de helft van de medewerkers vind maximaal 5 kantoordichte dagen acceptabel. Anderen vinden onderstaande aantallen acceptabel: 3 (42,2 %) 2 (31,7 %) 0 (25,6 %) De door de directie verplichte vrije dagen zouden vervangen moeten worden door dagen waarop kantoren gesloten zijn, maar medewerkers vrij zijn om elders (thuis of bij een klant) te werken.

8 RESULTATEN VRAGEN OPLEIDING & ONTWIKKELING

9 Men wenst meer regie over eigen opleiding Volgens de Wet Werk en Zekerheid is het gedeelde verantwoordelijkheid van werkgever en werknemer dat werknemers goed opgeleid blijven. In de huidige situatie bepaalt de leidinggevende of de medewerker een opleiding mag volgen. Het is wenselijk dat medewerkers meer regie krijgen over hun eigen opleidingsmogelijkheden en pad (bijvoorbeeld zeggenschap over eigen opleiding of eigen opleidingsbudget). 19,8% Meer regie over eigen opleiding 5,3% 1,5% 73,4% Er is geen significant verschil tussen de verschillende leeftijdscategorieën. Men maakt zich op de lange termijn zorgen over opleidingen. Enkele quotes: Het belang van opleidingsmogelijkheden wordt alleen maar belangrijker in deze snel veranderende wereld. Medewerker zou jaarlijks een minimaal opleidingsbudget moeten krijgen en ook gestimuleerd moeten worden deze te benutten. Zorg dat er wordt geïnvesteerd op de lange termijn (door opleidingsmogelijkheden en budgetten weer op te rekken, die zijn de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald om de kosten voor de korte termijn te verminderen) juist loopbaan en opleidingsperspectieven zijn een belangrijke motivatie om te blijven werken (alleen om het geld zijn er niet veel die bij Arcadis werken) Met name opleiding is zeer slecht geregeld voor jonge mensen. Daarnaast is de functie Trainee misleidend aangezien het geen traineeship betreft en er geen enkele vorm van opleiding bij hoort (muv Imagineers). Vakkennis verdwijnt. Deze moet terug komen wil Arcadis als bedrijf het overleven. Belangrijk om vanuit directie/management oog te houden voor langjarige ontwikkeling en positie van medewerkers, passend binnen strategie. Nu wordt er teveel op "dagkoersen" gestuurd. Wat betreft de leeftijdsgroep tussen 35 en 55 die vallen qua opleidingen vaak tussen wal en schip. Bied deze personen ook opleidingen aan op inhoud of vaardigheden of bijvoorbeeld mentorship.

10 Voldoende mogelijkheden jongeren Mogelijkheden voor jongeren 11,6% 11,0% 16,6% 60,7% Binnen Arcadis zijn er voldoende mogelijkheden voor medewerkers van onder de 35 jaar om te groeien.

11 Productief en gewaardeerd werk voor ouderen 29,0% Waardering voor ouderen 19,1% 22,5% 29,5% Ouderen maken zich zorgen over hun toekomst binnen Arcadis. Enkele quotes: Arcadis moet zich eens uitspreken over wat ze een oudere werknemer vinden en wat ze deze mensen heeft te bieden tot aan hun hoge AOW-/pensioenleeftijd. Gezien het feit dat steeds langer doorgewerkt moet gaan worden is het van belang om hier duurzaam beleid op te maken in de vorm van diverse 55+ regelingen (bijv. minder uren voor iets minder geld, of iets andere werk samenstelling). Het moet haalbaar zijn om door te werken zonder voortijdige uitval door ziekte. Dit is in het belang van de werknemer maar zeker ook voor Arcadis in de toekomst. Het wordt mij onmogelijk gemaakt om na het bereiken mijn AOW leeftijd in dienst te blijven van Arcadis, hoewel ik dan nog niet mijn pensioenleeftijd(67) heb bereikt. Ik ben van mening dat de CAO partners hier in de onderhandelingen niet adequaat hebben gehandeld, er is mij ook niets bekend van een onderzoek van de CAO partners naar de wensen van de medewerkers die in deze situatie verkeren. Ik vind dit een zeer slechte zaak en een ondermaatse belangen behartiging. De laatste jaren is minder werken voor ouderen duidelijk minder geworden in de CAO. Van een 58+ naar 60+ naar 48 maanden voor AOW datum, terwijl de werkdruk voor de meeste ouderen door de snelle ontwikkelingen en Informatisering alleen maar toeneemt. Ik vind dat 5 jaar voor AOW leeftijd het minimum moet zijn. Ik mis ouderenbeleid Ik heb de indruk gekregen dat Arcadis af wil van veel werknemers boven de 60. Ben ik zelf in mijn optiek ook slachtoffer van. En waar blijft de discussie avond over hoe arcadis gaat zorgen dat mensen van 50+ zich geen zorgen hoeven te maken over hun baanzekerheid? En inzetbaarheid? En over hoe Arcadis gaat zorgen dat over x jaar met al die verdwijnende banen door automatisering er een nuttige dagindeling overblijft voor zoveel mogelijk mensen, waarbij ook Arcadis meedoet? Voor mensen die om wat voor reden het projectmatig werken met de deadlines, hoge werkdruk etc minder meer aan kunnen heeft Arcadis eigenlijk weinig meer te bieden. Dit kan vooral de oudere collega's treffen en met een voortschrijdende pensioensgerechtigde leeftijd zal dit probleem groter worden. Leeftijdsbewuste loopbaanbegeleiding kan hierin zeer belangrijk zijn! Binnen Arcadis zijn er voldoende mogelijkheden voor medewerkers van boven de 55 jaar om productief en gewaardeerd werk te leveren.

12 RESULTATEN VRAGEN FINANCIEEL

13 Einde schaal = geen salarisverhoging 50,6% De afgelopen jaren kregen medewerkers met een relatieve salarispositie boven 100% vaak geen individuele verhoging om ruimte te geven voor salarisverhoging voor andere medewerkers. Ik vind dit een goede keuze van de directie. Geen salarisverhoging bij RSP>100% 3,7% 28,1% 17,6% Generatiekloof? Bijna de helft van de jongeren (<35 jaar) is het eens met de stelling. 60% van medewerkers > 35 jaar is het oneens met de stelling Het uitgangspunt van de directie zit medewerkers dwars. Enkele quotes: Salarisgroei moet mogelijk blijven zonder naar een andere functie te moeten. Ervaren medewerkers in lagere functieschaal zijn minstens zo waardevol als minder ervaren medewerkers in een hogere schaal. Deze ervaren medewerkers wil je wel blijven waarderen en steeds 0% salarisverhoging werkt niet motiverend. Ik zit bovenaan mijn schaal en krijg ondanks goede beoordeling al een paar jaar 0% salarisverhoging op basis van prestatie. Dit werkt niet echt motiverend, maar naar hogere schaal is om meerdere redenen lastig (o.a. hoger markttarief etc.) Hier moet echt een oplossing voor gevonden worden. Dit jaar hielp een gratificatie, maar waarom niet belonen met extra studiedagen, ontwikkelbudget, extra vrije dagen oid.? In mijn ogen kun je ook waardevol voor Arcadis zijn zonder dat je goed bent in acquisitie! Door ervaring en individuele kwaliteiten kun je ook klanten behouden voor Arcadis en geld binnen blijven brengen door vervolgopdrachten. Daarnaast ben ik van mening dat er binnen Arcadis veel te veel op declarabiliteit gestuurd wordt. Aan de menselijke maat wordt voorbij gegaan. Arcadis wordt voor mij steeds minder aantrekkelijk om voor te werken. Door alle aandacht voor markt is er veel aandacht en groeimogelijkheid voor de BA en marktrollen. Daardoor lijkt het erop dat de waardering voor de (senior) specialisten minder is geworden. Ook ontwikkelperspectief voor seniors is mager. vaak boven in hun schaal zonder doorgroeimogelijkheden. Toch zijn boegbeelden belangrijk voor Arcadis om onze inhoudelijke kennis te tonen/ uit te dragen.

14 Weinig begrip voor latere overeenstemming over nieuwe cao 0,3% Hoe te handelen als de cao later afgesloten wordt 0,2% 2,2% 0,2% 0,2% 0,3% 1,7% De collectieve verhoging moet met terugwerkende kracht ingaan (als een eenmalige uitkering) De collectieve verhoging moet dan hoger zijn om de vertraging te compenseren Een latere verhoging hoort bij het cao proces 26,1% CAO voor langere tijd afspreken De collectieve verhoging uit de oude cao moet blijven gelden tot een nieuwe cao is besproken Een latere verhoging hoort bij het cao proces. 68,9% Geen mening, komt uit de lengte of de breedte In de cao afspraken maken over hoe om te gaan met verlaat de nieuwe afspreken (een boete, een bonus, een eenmalige uitkering). Tijdig beginnen met de cao onderhandelingen, zodat het proces voor 1 april gereed is De oude cao verloopt op 1 april. De afgelopen jaren was er op dat moment nog geen overeenstemming over de nieuwe cao. Dit heeft gevolgen voor de collectieve salarisverhoging. Op welke wijze moeten de cao partners omgaan met deze collectieve verhoging

15 Hogere collectieve loonsverhoging ipv RAU 25,0% Collectieve verhoging of RAU 1,7% Een tweetal medewerkers stelt voor om de RAU afhankelijk te maken van het parttime percentage. 54,9% 18,5% Ik heb liever een hogere collectieve loonsverhoging dan een resultaatsafhankelijke uitkering met vergelijkbaar percentage.

16 RESULTATEN VRAGEN TOEKOMST CAO & PENSIOEN

17 Duidelijke voorkeur voor eigen cao Voorkeur van organisatie arbeidsvoorwaarden 8,0% 3,2% 14,5% 8,0% 66,4% Eigen cao Aansluiten bij een bestaande bedrijfstak cao Een nieuwe cao voor de ingenieursbranch Reglement arbeidsvoorwaarden met Centrale Ondernemingsraad Geen cao, maar alle afspraken tussen werkgever en werknemer in individuele arbeidsovereenkomsten Arcadis heeft zijn eigen cao. Er zijn andere manieren om arbeidsvoorwaarden te organiseren. Mijn voorkeur gaat uit naar:

18 Vakbonden moeten cao-onderhandelingen doen Vakbonden doen cao-onderhandelingen 8,7% 17,8% 57,4% 16,1% Ongeveer 10% van de Arcadis medewerkers is aangesloten bij een vakbond. De vakbonden voeren de cao-onderhandelingen, zodat de Arcadis cao een wettelijke basis heeft. Dat moeten de vakbonden blijven doen.

19 Eens met overgang naar Algemeen Pensioenfonds APF = goede ontwikkeling 12,1% 13,1% 52,2% 22,5% Kleine pensioenfondsen krijgen het steeds moeilijker. Het bestuur van Arcadis pensioenfonds en Arcadis overwegen om het pensioenfonds extern onder te brengen bij een Algemeen Pensioenfonds. Ik vind dit een goede ontwikkeling.

20 RESULTATEN VRAGEN OVERIG

21 Individuele of collectieve verhoging? Individueel of collectief 11,5% 32,1% 27,8% 28,6% De balans tussen de collectieve verhoging (uitkomst van de cao-onderhandeling als inflatiecorrectie) en de individuele verhogingen (n.a.v. PM-gesprek) is teveel doorgeslagen richting de individuele verhogingen.

22 Functiehuis & performance management Functiehuis biedt mogelijkheden voor ontwikkeling 1,7% PM helpt functioneren verbeteren 2,3% 37,1% 39,3% 33,8% 37,1% 22,0% 26,8% Het Arcadis functiehuis en de bijbehorende salarisschalen bieden voldoende mogelijkheden voor mijn lange termijn ambities. De toepassing van de performance management systematiek helpt mij om verbeteringen aan te brengen in mijn functioneren.

23 Regelingen werk-privé & mantelzorg Regelingen werk-privé zijn bekend Mantelzorg = goed geregeld 5,3% 12,1% 19,6% 19,5% 53,1% 61,6% 6,8% 22,0% Ik ben voldoende bekend met de regelingen die Arcadis biedt (zoals kortdurend zorgverlof, ouderschapsverlof) om mijn werk en inzet af te stemmen op mijn actuele wensen en op die manier werk en privé goed te kunnen combineren. Ruimte voor (plotselinge en langdurige) mantelzorg is goed geregeld bij Arcadis.

24 Mogelijkheden voor demotie Mogelijkheden demotie uitbreiden 10,8% 25,5% 36,3% 27,5% Het kleine percentage van de medewerkers die de mogelijkheden willen uitbreiden noemen de volgende aanleidingen voor demotie: Marktwaarde (9x) Duurzame inzetbaarheid (8x) Bij een wijziging van functie (3x) Deze passen in het huidige kader mits goed toegepast. De cao biedt de volgende mogelijkheden tot demotie: door eigen toedoen, wegens onbekwaamheid of op eigen verzoek. Deze ruimte moet uitgebreid worden.

25 Arcadis. Improving quality of life.

Resultaten cao-review cao NWb

Resultaten cao-review cao NWb Resultaten cao-review cao NWb Op 15 september 2015 is de cao-review online verschenen en een paar dagen later hadden bijna 1.200 collega s de cao-review ingevuld. Wij zijn blij dat jullie in zo n grote

Nadere informatie

Modernisering van arbeidsvoorwaarden

Modernisering van arbeidsvoorwaarden Modernisering van Wat wordt ermee bedoeld en hoe pak je het aan? November 2017 Herman Kuijkstraat 14 4191 AK Geldermalsen +31 622 201 805 www.deldenadvies.nl Wat wordt bedoeld met modernisering van? Modernisering

Nadere informatie

Cao Movares door jongeren

Cao Movares door jongeren Cao Movares door jongeren Werktijden en verlof Waardering en beloning Ontwikkeling, inzetbaarheid en mobiliteit Sociale zekerheid en werkgelegenheid Contract xxx 1 Inhoud Visie 3 1 2 3 4 5 Waardering en

Nadere informatie

1. Werkgevers en vakbonden willen jou meer betrekken bij het cao-overleg. Dat vind ik..

1. Werkgevers en vakbonden willen jou meer betrekken bij het cao-overleg. Dat vind ik.. CNV Unie ledenenquête kunststof- en rubberindustrie oktober 2015 1. Werkgevers en vakbonden willen jou meer betrekken bij het cao-overleg. Dat vind ik.. Onzin, daar hebben we vakbonden voor Ben benieuwd

Nadere informatie

Collectieve arbeidsvoorwaarden. Inzicht in de wensen en behoeften van medewerkers Kwantitatieve onderzoekrapportage

Collectieve arbeidsvoorwaarden. Inzicht in de wensen en behoeften van medewerkers Kwantitatieve onderzoekrapportage Collectieve arbeidsvoorwaarden Inzicht in de wensen en behoeften van medewerkers Kwantitatieve onderzoekrapportage Inhoudsopgave Management Summary Pagina 3 Resultaten Pagina 9 Bijlagen Pagina 25 2 Management

Nadere informatie

Arbeidsvoorwaarden. WENB Productie en Leveringsbedrijven. December 2017

Arbeidsvoorwaarden. WENB Productie en Leveringsbedrijven. December 2017 Arbeidsvoorwaarden WENB Productie en Leveringsbedrijven December 2017 Respons 3525 respondenten zijn gestart met het invullen van de vragenlijst. De analyse is gebaseerd op 2651 volledig ingevulde vragenlijsten.

Nadere informatie

Ontwikkelen salarissysteem

Ontwikkelen salarissysteem Ontwikkelen salarissysteem Augustus 2012 Rijskadeveld 28 4231 DZ Meerkerk +31 183 35 35 20 +31 6 22 201 805 www.deldenadvies.nl mail@deldenadvies.nl HR ontwikkelaanpak Externe ontwikkelingen Overleg (Management,

Nadere informatie

Bouw en wonen > Woningcorporatie

Bouw en wonen > Woningcorporatie Bouw en wonen > Woningcorporatie (421): 71.3 (50952): 62.2 Gemaakte selecties Rapportage rapport Bouw en wonen > Woningcorporatie Contractsoorten Alle Geslacht Vrouwen en mannen Vakbondslid Leden en niet-leden

Nadere informatie

Inspelen op levensfasen van je medewerkers bij het bepalen van beloning

Inspelen op levensfasen van je medewerkers bij het bepalen van beloning Inspelen op levensfasen van je medewerkers bij het bepalen van beloning Met je beloningskeuzes inspelen op de levensfase waarin je medewerkers zitten. Wat levert dat op en hoe pak je het aan? De arbeidsmarkt

Nadere informatie

Arbeidsvoorwaarden bij outsourcing

Arbeidsvoorwaarden bij outsourcing Arbeidsvoorwaarden bij outsourcing Criteria & aandachtspunten Rijskadeveld 28 4231 DZ Meerkerk +31 183 35 35 20 +31 6 22 201 805 www.deldenadvies.nl mail@deldenadvies.nl Algemene ontwerpeisen Teneinde

Nadere informatie

Samenvatting voorstellen van Avebe voor een nieuwe cao

Samenvatting voorstellen van Avebe voor een nieuwe cao Samenvatting voorstellen van Avebe voor een nieuwe cao Onze voorstellen voor het cao-overleg met de vakbonden hebben we gebaseerd op een aantal ambities. Hieronder staan de belangrijkste: We willen een

Nadere informatie

Architectuur arbeidsvoorwaarden pakket

Architectuur arbeidsvoorwaarden pakket Architectuur arbeidsvoorwaarden pakket Mei 2011 Rijskadeveld 28 4231 DZ Meerkerk +31 183 35 35 20 +31 6 22 201 805 www.deldenadvies.nl mail@deldenadvies.nl Architectuur arbeidsvoorwaardenpakket: modules

Nadere informatie

Ontwerpen van een salarissysteem

Ontwerpen van een salarissysteem Ontwerpen van een salarissysteem Oktober 2015 Herman Kuijkstraat 14 +31 622 201 805 4191 AK Geldermalsen www.deldenadvies.nl Organisatie structuur, functieniveau en beloning Organisatie structuur Functie

Nadere informatie

In deze brochure vindt u een uitleg van de belangrijkste bepalingen van de cao Groothandel in Bloemen en Planten.

In deze brochure vindt u een uitleg van de belangrijkste bepalingen van de cao Groothandel in Bloemen en Planten. MIJN CAO In deze brochure vindt u een uitleg van de belangrijkste bepalingen van de cao Groothandel in Bloemen en Planten. In dit hoofdstuk Mijn Cao wordt uitgelegd wanneer de cao van toepassing is en

Nadere informatie

Binnenkort start het overleg over de cao Hierbij een overzicht van de punten die wij als Arcadis willen inbrengen.

Binnenkort start het overleg over de cao Hierbij een overzicht van de punten die wij als Arcadis willen inbrengen. ONDERWERP Voorstellen Arcadis d.d. 21 februari 2018 DATUM 19 februari 2018 VAN Marcel Stultiens AAN Vakbondsbestuurders Geachte Vakbondsbestuurders, Binnenkort start het overleg over de cao 2018-2019.

Nadere informatie

Werkgevers Technische Groothandel t.a.v. de heer W. van Meurs Postbus EC Den Haag. Utrecht, 4 april 2019

Werkgevers Technische Groothandel t.a.v. de heer W. van Meurs Postbus EC Den Haag. Utrecht, 4 april 2019 Werkgevers Technische Groothandel t.a.v. de heer W. van Meurs Postbus 92146 2508 EC Den Haag Utrecht, 4 april 2019 Betreft: Voorstellen FNV Handel cao Technische Groothandel Geachte heer Van Meurs, beste

Nadere informatie

7.6. Boekverslag door S woorden 18 januari keer beoordeeld. Vak Maatschappijleer 1. Maatschappijleer Werk. Paragraaf 1.

7.6. Boekverslag door S woorden 18 januari keer beoordeeld. Vak Maatschappijleer 1. Maatschappijleer Werk. Paragraaf 1. Boekverslag door S. 1058 woorden 18 januari 2015 7.6 3 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer 1 Maatschappijleer Werk Paragraaf Werk: als je iets doet, omdat andere mensen daar behoefte aan hebben. Goed

Nadere informatie

Voorwoord De bedrijfs-cao TenneT maakt onderdeel uit van de arbeidsvoorwaarden van cao-werknemers binnen TenneT TSO B.V.

Voorwoord De bedrijfs-cao TenneT maakt onderdeel uit van de arbeidsvoorwaarden van cao-werknemers binnen TenneT TSO B.V. Bedrijfs-cao TenneT Looptijd 1 mei 2013 tot en met 30 oktober 2015 Voorwoord De bedrijfs-cao TenneT maakt onderdeel uit van de arbeidsvoorwaarden van cao-werknemers binnen TenneT TSO B.V. Binnen TenneT

Nadere informatie

Uw werknemer kan vanaf zijn of haar 60 e jaar 80% gaan werken. Hij/zij behoudt 90% van het salaris en 100% van de pensioenopbouw

Uw werknemer kan vanaf zijn of haar 60 e jaar 80% gaan werken. Hij/zij behoudt 90% van het salaris en 100% van de pensioenopbouw Over de regeling Wat houdt de regeling precies in? Waarom deelnemen? Wie betaalt de regeling? Klopt het dat de bovenwettelijke vakantieuren vervallen als mijn medewerker meedoet met de vitaliteitsregeling?

Nadere informatie

EINDBOD CAO HEINEKEN GROUP t/m /8

EINDBOD CAO HEINEKEN GROUP t/m /8 EINDBOD CAO HEINEKEN GROUP 01-01-2018 t/m 31-12-2019 1/8 Definities - HEINEKEN Group: Heineken Group B.V. - HEINEKEN Nederland: Heineken Nederlands Beheer B.V. - Partijen: HEINEKEN Group, FNV, CNV Vakmensen,

Nadere informatie

5 augustus Onderzoek: Werknemers over verhoging AOW-leeftijd

5 augustus Onderzoek: Werknemers over verhoging AOW-leeftijd 5 augustus 2017 Onderzoek: Werknemers over verhoging AOW-leeftijd Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van

Nadere informatie

CAO-ENQUÊTE PRORAIL 13 MAART 2019 CAO 2019 PRORAIL

CAO-ENQUÊTE PRORAIL 13 MAART 2019 CAO 2019 PRORAIL CAO-ENQUÊTE PRORAIL 13 MAART 2019 CAO 2019 PRORAIL DEELNEMERS 507 DEELNEMERS 70,5 % VAKBONDSLID 29,5% 34,1% 65,8% GEEN VAKBONDSLID DAGDIENST ONREGELMATIGE DIENST GESLACHT 84,5 % MAN 15,5% VROUW LEEFTIJD

Nadere informatie

In totaal hebben 525 Achmea medewerkers interesse getoond in de enquête. Hiervan hebben 453 medewerkers alle vragen beantwoord, een score van 86%

In totaal hebben 525 Achmea medewerkers interesse getoond in de enquête. Hiervan hebben 453 medewerkers alle vragen beantwoord, een score van 86% Uitkomst van de cao-enquête (deel 1 arbeidsvoorwaarden) uitgezet door FNV Finance in de periode eind juli tot begin september 2015. In de enquête wordt het algemeen arbeidsvoorwaardenbeleid van de FNV

Nadere informatie

Enquêteformulier cao Meubel

Enquêteformulier cao Meubel 1 Naam: Adres: Postcode / woonplaats: E-mailadres: Telefoonnummer: Lidmaatschapsnummer: Jouw gegevens: 2 Meubelindustrie Interieurbouw In welke sector werk je? 3 Minimaal aantal vinkjes: 1 Bij welk bedrijf

Nadere informatie

Architectuur van een arbeidsvoorwaarden pakket

Architectuur van een arbeidsvoorwaarden pakket Architectuur van een arbeidsvoorwaarden pakket Februari 2019 Herman Kuijkstraat 14 +31 622 201 805 4191 AK Geldermalsen www.deldenadvies.nl Architectuur arbeidsvoorwaarden pakket Modules arbeidsvoorwaarden

Nadere informatie

ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO 2013-2014 ABBOTT HEALTHCARE PRODUCTS B.V.

ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO 2013-2014 ABBOTT HEALTHCARE PRODUCTS B.V. 1 ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO 2013-2014 ABBOTT HEALTHCARE PRODUCTS B.V. Looptijd Looptijd van de CAO: 24 maanden, van 1 januari 2013 t/m 31 december 2014. Salarissen Verhoging van de salarissen te verdelen

Nadere informatie

Enquête Cao Zoetwaren 2019

Enquête Cao Zoetwaren 2019 1 Waar ben je werkzaam? Invulveldenvraag Ik ben werkzaam bij (naam bedrijf invullen) Ik werk op de vestiging in 2 Leeftijd 3 tot en met 25 jaar 26-35 jaar 36-45 jaar 46-55 jaar 56-65 jaar vanaf 66 jaar

Nadere informatie

Over de regeling. Nu deelnemen of later? salaris en 100% van uw pensioenopbouw

Over de regeling. Nu deelnemen of later? salaris en 100% van uw pensioenopbouw Over de regeling Wat houdt de regeling precies in? Waarom zou ik deelnemen? Wie betaalt mijn extra salaris en pensioenopbouw? Ik houd minder vrije dagen over, hoe zit dat? Nu deelnemen of later? Mag ik

Nadere informatie

Toelichting bij Model Arbeidsvoorwaardenregeling Vaste medewerkers van Uitzendondernemingen

Toelichting bij Model Arbeidsvoorwaardenregeling Vaste medewerkers van Uitzendondernemingen Toelichting bij Model Arbeidsvoorwaardenregeling Vaste medewerkers van Uitzendondernemingen Algemene rechtspositionele aspecten Met deze Model Arbeidsvoorwaardenregeling voor Vaste medewerkers is niet

Nadere informatie

Van de T salarisschalen T22 t/m T33 vervalt de garantie-lijn. Hiervoor in de plaats komt één bedrag

Van de T salarisschalen T22 t/m T33 vervalt de garantie-lijn. Hiervoor in de plaats komt één bedrag Bijlage 1 cao Grond: Ontkoppelen van belonen en beoordelen in het A&T salarissysteem AMS/GG.16.090 d.d. 18 juli 2016 I. Aanpassing salarissysteem A&T per 1 lanuari 2017 T salarisschalen: Van de T salarisschalen

Nadere informatie

VEEL GESTELDE VRAGEN OVER HET ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO Waarom heeft het zo lang geduurd voordat er een nieuwe cao is?

VEEL GESTELDE VRAGEN OVER HET ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO Waarom heeft het zo lang geduurd voordat er een nieuwe cao is? Versie 26 november 2018 Het document veel gestelde vragen over het onderhandelingsresultaat cao 2018-2020 bevat vragen die aan werkgevers en vakbonden zijn gesteld. Het is een dynamisch document dat we

Nadere informatie

Plan Individueel keuze budget Boven CAO. Sept 2019 Kemira Rotterdam

Plan Individueel keuze budget Boven CAO. Sept 2019 Kemira Rotterdam Plan Individueel keuze budget Boven CAO Sept 2019 Kemira Rotterdam Agenda Inleiding Aanleiding Kemira Pilot en definitieve inrichting Vraag & Antwoord Hoe nu verder? Inleiding Proces tot nu toe Voorstel

Nadere informatie

Samenvatting rapportage. Baan je toekomst: werken aan duurzame inzetbaarheid. Contractcatering

Samenvatting rapportage. Baan je toekomst: werken aan duurzame inzetbaarheid. Contractcatering Samenvatting rapportage Baan je toekomst: werken aan duurzame inzetbaarheid Contractcatering In samenwerking met: Rijnland Advies 1 Inleiding Even terugkijken.. De komende jaren verandert de arbeidsmarkt

Nadere informatie

Loyalis als deskundige partner Inzicht in uw organisatie en uw werknemers

Loyalis als deskundige partner Inzicht in uw organisatie en uw werknemers Loyalis als deskundige partner Inzicht in uw organisatie en uw werknemers De expertise van Loyalis is mensenwerk U wilt altijd het beste voor uw werknemers. Als HR-professional neemt u uw verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Veerkracht. FKB Textielgroothandel. Duurzame Inzetbaarheid & Scholing. binnen de cao voor textielgroothandel

Veerkracht. FKB Textielgroothandel. Duurzame Inzetbaarheid & Scholing. binnen de cao voor textielgroothandel FKB Textielgroothandel Veerkracht Duurzame Inzetbaarheid & Scholing binnen de cao voor textielgroothandel Fonds Kollektieve Belangen (FKB) Textielgroothandel Toelichting bij cao Duurzame Inzetbaarheid

Nadere informatie

Verplichtingen voor de werkgever en de werknemer in de arbeidsovereenkomst:

Verplichtingen voor de werkgever en de werknemer in de arbeidsovereenkomst: Samenvatting door een scholier 1168 woorden 3 januari 2003 5,5 69 keer beoordeeld Vak Methode M&O Percent Hoofdstuk 2 2.1 De arbeidsovereenkomst Arbeidsovereenkomst: Een afspraak tussen een werknemer en

Nadere informatie

Eindbod werkgever voor cao de Volksbank 2018 t/m 2020

Eindbod werkgever voor cao de Volksbank 2018 t/m 2020 Eindbod werkgever voor cao de Volksbank 2018 t/m 2020 1. Looptijd De werkgever wil een looptijd van drie jaar overeenkomen: 1 januari 2018 t/m 31 december 2020. Daarmee sluiten de looptijden van de cao,

Nadere informatie

Vragen en antwoorden bij onderhandelingsresultaat cao NWb

Vragen en antwoorden bij onderhandelingsresultaat cao NWb Vragen en antwoorden bij onderhandelingsresultaat cao NWb 2018-2021 6 december 2018 1. SALARIS A. Welke salarisverhoging is afgesproken? Tijdens de looptijd van de cao ontvangen medewerkers een structurele

Nadere informatie

Onderzoeksrapportage WENB

Onderzoeksrapportage WENB Onderzoeksrapportage WENB Wendbaarheid onder werknemers Afval & Milieu 2017-116/MvE/MS/eb 11 oktober 2017 Auteurs: Marieke van Essen & Moon Stroes Inhoud 1. Inleiding... 1 2. Onderzoeksverantwoording en

Nadere informatie

Cao enquête. Cao 2017 enquête. Algemene Onderwijsbond

Cao enquête. Cao 2017 enquête. Algemene Onderwijsbond Cao 2017 enquête 1 Algemene Onderwijsbond Cao 2017 enquête 2 Algemene Onderwijsbond Cao 2017 enquête AOb-leden: prioriteit bij werkdruk en salaris Eén op de acht werknemers in het onderwijs is actief op

Nadere informatie

Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon

Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon Het wettelijk minimum loon of wettelijk minimum jeugdloon is het loon of het salaris dat je minimaal uitbetaald hoort te krijgen. Werknemers

Nadere informatie

Secundaire arbeidsvoorwaarden van primair belang. Sandra Terwolbeck, Amstelveen 8 oktober 2008

Secundaire arbeidsvoorwaarden van primair belang. Sandra Terwolbeck, Amstelveen 8 oktober 2008 Secundaire arbeidsvoorwaarden van primair belang Sandra Terwolbeck, Amstelveen 8 oktober 2008 Secundaire arbeidsvoorwaarden van primair belang Huidige uitdagingen voor organisaties Veranderd werknemersperspectief

Nadere informatie

Rapportage Onderzoek cao VVT

Rapportage Onderzoek cao VVT Rapportage Onderzoek cao VVT Versie 1.0 Aan Robien Hali, CNV Publieke Zaak Door Tjerk Eilander, MWM2 Datum 08-06-2012 Inhoudsopgave Inleiding & samenvatting 03 Houding ten aanzien van cao-akkoord 06 Houding

Nadere informatie

Een grote minderheid (42%) van de zaterdag werkers vult in hiervoor geen toeslag te ontvangen.

Een grote minderheid (42%) van de zaterdag werkers vult in hiervoor geen toeslag te ontvangen. In de maand september heeft FNV Metaal onder leden en niet leden onderzoek gedaan naar de praktijk en de ervaringen met werktijden in de branche. De vragenlijst richtte zich op diverse aspecten van werktijden;

Nadere informatie

CAO voorstellenbrief Royal Philips

CAO voorstellenbrief Royal Philips CAO voorstellenbrief Royal Philips Werken in een veranderende wereld Inleiding: Het zijn interessante tijden voor werknemers in de industrie. De economische crisis is voorbij en er is sprake van een voorzichtige

Nadere informatie

Vragen en Antwoorden over het onderhandelingsakkoord cao Zelfstandige Klinieken Nederland

Vragen en Antwoorden over het onderhandelingsakkoord cao Zelfstandige Klinieken Nederland Pagina 1 van 6 Vragen en Antwoorden over het onderhandelingsakkoord cao Zelfstandige Klinieken Nederland 2019-2020 A. Loonstijgingen 1. In het filmpje zeggen jullie dat deze loonstijgingen echt nodig waren.

Nadere informatie

IKB. Het Individueel Keuzebudget in de Drechtsteden

IKB. Het Individueel Keuzebudget in de Drechtsteden IKB Het Individueel Keuzebudget in de Drechtsteden Wat is het IKB? Vanaf 1 januari 2017 krijg je naast je salaris ook een vrij besteedbaar budget: het Individueel Keuze Budget (IKB). Dit is afgesproken

Nadere informatie

Eenmalige uitkering: Loonbetaling februari Werknemers in dienst op 1 november 2015 Parttimers pro rata

Eenmalige uitkering: Loonbetaling februari Werknemers in dienst op 1 november 2015 Parttimers pro rata CAO 2015-2018 Eenmalige uitkering: 1.000 Loonbetaling februari 2016 Werknemers in dienst op 1 november 2015 Parttimers pro rata Tegemoetkoming voor geen loonsverhogingen in 2014 en 2015 Expiratie oude

Nadere informatie

In de maand september heeft FNV Metaal onderzoek gedaan naar de praktijk en de ervaringen met werktijden in de branche..

In de maand september heeft FNV Metaal onderzoek gedaan naar de praktijk en de ervaringen met werktijden in de branche.. In de maand september heeft FNV Metaal onderzoek gedaan naar de praktijk en de ervaringen met werktijden in de branche.. Drie hoofdvragen: 1. Dragen de werktijden in de branche bij aan behoud van vitaliteit

Nadere informatie

Arbeidsvoorwaardenbeleid VHP2 2014

Arbeidsvoorwaardenbeleid VHP2 2014 Arbeidsvoorwaardenbeleid VHP2 2014 Om onze leden duidelijkheid te verschaffen over de arbeidsvoorwaardelijke standpunten van de VHP2 is hieronder een niet limitatieve opsomming van onderwerpen opgevoerd.

Nadere informatie

RESULTATEN CAO ENQUÊTE BIJ NXP

RESULTATEN CAO ENQUÊTE BIJ NXP RESULTATEN CAO ENQUÊTE BIJ NXP FNV Metaal heeft in juni 2015 een enquête gehouden onder de medewerkers van NXP, met vragen over de arbeidsverhoudingen en -voorwaarden van NXP. De enquête laat zien hoe

Nadere informatie

LOAZ. Kader generatiebeleid

LOAZ. Kader generatiebeleid Kader generatiebeleid Datum 8-3-2019 Ons kenmerk 19.2396/DK/DvL A. Kader Generatiebeleid Afgesproken is dat partijen in het nadere afspraken maken over invulling van generatiebeleid op lokaal niveau. Deze

Nadere informatie

onderhandelingsresultaat cao PGGM 2011

onderhandelingsresultaat cao PGGM 2011 Overwerk/inconveniënte uren Hiervoor wordt verwezen naar bijlage 1. Het Nieuwe Werken/Werken@ onderhandelingsresultaat cao PGGM 2011 Eind 2011 zal worden geëvalueerd hoe de ervaringen zijn met werken@pggm.

Nadere informatie

Voorstellen VHP2 voor de CAO Philips 2018

Voorstellen VHP2 voor de CAO Philips 2018 Voorstellen VHP2 voor de CAO Philips 2018 Inleiding Onze leden reageerden kritisch naar aanleiding van het vorige Cao resultaat. Deze kritische houding van onze leden maakt dat zij van de nieuwe Cao in

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de nieuwe cao

Vragen en antwoorden over de nieuwe cao Vragen en antwoorden over de nieuwe cao Vragen en antwoorden over ontwikkelingen in de gesprekken tussen de Nederlandse Federatie van Universitair medische centra (NFU) en vakbonden over een collectieve

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst. Inzetbaarheidsbudget, Flexibel Arbeidsvoorwaarden Budget en Employability Budget

Informatiebijeenkomst. Inzetbaarheidsbudget, Flexibel Arbeidsvoorwaarden Budget en Employability Budget Informatiebijeenkomst Inzetbaarheidsbudget, Flexibel Arbeidsvoorwaarden Budget en Employability Budget Doelen Informatie over: - FAB, IB,EB - Wat kan ik ermee? - Wanneer kan ik daar wat mee? 2 Salaris

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over eindbod Cao umc

Vragen en antwoorden over eindbod Cao umc Vragen en antwoorden over eindbod Cao umc Versie 21 september 2019 De Cao umc 2015-2017 liep af op 31 december 2017. De NFU en de vakbonden zijn al ruim een half jaar in overleg over een nieuwe cao. Dit

Nadere informatie

CAO 2010 2011 CAO 2012 2013

CAO 2010 2011 CAO 2012 2013 OSB.DIV.1299 A deel (Algemeen) Art 1 Definities en karakter CAO Blijft art 1: tekstuele wijzigingen in leden 4 (payroll gedefinieerd sub b),en 11 Inhoudelijke wijziging in lid 9 (eindejaarsuitkering en

Nadere informatie

EVA SMIT Rayon Manager 2 e lijn Eva heeft diabetes type 1 Nederland. Arbeidsvoorwaarden Novo Nordisk

EVA SMIT Rayon Manager 2 e lijn Eva heeft diabetes type 1 Nederland. Arbeidsvoorwaarden Novo Nordisk EVA SMIT Rayon Manager 2 e lijn Eva heeft diabetes type 1 Nederland Arbeidsvoorwaarden Novo Nordisk .en die van honderdduizenden anderen. Met deze folder geven wij een kort overzicht van de belangrijke

Nadere informatie

Help, mijn collega verdient meer!

Help, mijn collega verdient meer! Help, mijn collega verdient meer! Negen goede en minder goede redenen waarom je collega die hetzelfde werk doet toch meer verdient dan jij. Vakmensen Je collega doet hetzelfde werk als jij maar krijgt

Nadere informatie

Bedrijfs-Cao. TenneT TSO B.V. Ingangsdatum (Versie )

Bedrijfs-Cao. TenneT TSO B.V. Ingangsdatum (Versie ) Bedrijfs-Cao TenneT TSO B.V. Ingangsdatum 1-7-2011 (Versie 2011.2) PAGINA 2 van 12 Voorwoord De bedrijfs-cao van TenneT maakt onderdeel uit van de arbeidsvoorwaarden van cao-werknemers binnen TenneT TSO

Nadere informatie

Principeakkoord Cao Gemeenten 1 januari januari 2021

Principeakkoord Cao Gemeenten 1 januari januari 2021 Principeakkoord Cao Gemeenten 1 januari 2019-1 januari 2021 Inleiding De VNG, FNV Overheid, CNV Overheid en CMHF hebben op 28 juni 2019 een principeakkoord voor de Cao Gemeenten gesloten. De nieuwe cao

Nadere informatie

Werken in de horeca. 12 meest gestelde vragen door werknemers. L1NDA BV www.l1nda.nl

Werken in de horeca. 12 meest gestelde vragen door werknemers. L1NDA BV www.l1nda.nl Werken in de horeca 12 meest gestelde vragen door werknemers INTRODUCTIE Een (bij)baan in de horeca. Sinds april 2014 is er geen horeca CAO, maar wat betekent dat voor jou als werknemer? Je wilt natuurlijk

Nadere informatie

Telefoon: +31 (0) Website:

Telefoon: +31 (0) Website: (Netherlands) B.V. Aan: FNV Vervoer, t.a.v. de heer R. Stroo CNV Vakmensen, t.a.v. de heer T. Van Rijssel - per e-mail - Onze referentie HR/CAO/17/gb Datum 9 maart 2017 CAO (DD) 2017 voorstellen Onderwerp

Nadere informatie

I. Op grond van de gevoerde onderhandelingen over de cao-voorstellen van zowel werkgever als vakbonden, komt UWV tot het volgende resultaat:

I. Op grond van de gevoerde onderhandelingen over de cao-voorstellen van zowel werkgever als vakbonden, komt UWV tot het volgende resultaat: Eindbod van UWV voor nieuwe cao I. Op grond van de gevoerde onderhandelingen over de cao-voorstellen van zowel werkgever als vakbonden, komt UWV tot het volgende resultaat: 1. Looptijd UWV stelt een looptijd

Nadere informatie

Toelichting/handleiding kleine hoofd

Toelichting/handleiding kleine hoofd a b c d e f Toelichting/handleiding Het schema geeft een stand van zaken weer tot en met 3+4 april (2e ronde) de voorstellen met een cijfer(+ kleine letter) zijn de voorstellen van FNV Spoor de voorstellen

Nadere informatie

25 augustus 2018 Auteur: Jeroen Kester. Onderzoek: lonen en staken

25 augustus 2018 Auteur: Jeroen Kester. Onderzoek: lonen en staken 25 augustus 2018 Auteur: Jeroen Kester Onderzoek: lonen en staken Samenvatting Meerderheid merkt niets van economische groei; politiek aan zet Ondanks positieve berichten over de Nederlandse economie,

Nadere informatie

Akkoord Global Career Architecture Teva Pharmachemie

Akkoord Global Career Architecture Teva Pharmachemie Akkoord Global Career Architecture Teva Pharmachemie Teva is gestart om wereldwijd haar functiehuis te harmoniseren. Dit brengt consistentie, transparantie en een wereldwijde taal en infrastructuur die

Nadere informatie

Onderzoeksresultaten

Onderzoeksresultaten Onderzoeksresultaten - 09-06-2017 Onderzoeksnaam NS CAO VM 2017 Selectiedatum 19-04-2017-31-08-2017 1. Bent u (nog) werkzaam bij de NS Aantal respondenten hij deze vraag: 250 Ja 96.80 242 Nee 1ZIZIIIZZZZZZ]

Nadere informatie

Samenvatting rapportage. Baan je toekomst: werken aan duurzame inzetbaarheid. Watersportindustrie / HISWA

Samenvatting rapportage. Baan je toekomst: werken aan duurzame inzetbaarheid. Watersportindustrie / HISWA Samenvatting rapportage Baan je toekomst: werken aan duurzame inzetbaarheid Watersportindustrie / HISWA In samenwerking met: Rijnland Advies 1 Inleiding Even terugkijken.. De komende jaren verandert de

Nadere informatie

Gemeente Amsterdam College van burgemeester en wethouders. Spoedvoordracht voor de collegevergadering van

Gemeente Amsterdam College van burgemeester en wethouders. Spoedvoordracht voor de collegevergadering van Nummer Directie Dienst BD2012-007521 directie middelen en control Spoedvoordracht voor de collegevergadering van 17 juli 2012 Portefeuille 23 Agendapunt A1 Tekst van openbare besluiten Onderwerp wordt

Nadere informatie

De 10 meest gemaakte fouten in de arbeidsovereenkomst

De 10 meest gemaakte fouten in de arbeidsovereenkomst De 10 meest gemaakte fouten in de arbeidsovereenkomst Zelf een arbeidsovereenkomst opstellen lijkt simpel. Een exemplaar van internet, beetje aanpassen en klaar. Helaas, zo makkelijk gaat dat niet. We

Nadere informatie

De informatie in dit pakket zal u hierbij zeker van pas komen. We hopen dat het u inspireert.

De informatie in dit pakket zal u hierbij zeker van pas komen. We hopen dat het u inspireert. werknemer Beste werkende Mantelzorger in Arnhem, Het combineren van intensieve zorg voor familieleden of vrienden met een baan kan een behoorlijke puzzel zijn. Daar willen wij u graag bij ondersteunen.

Nadere informatie

MeerKeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden MKA

MeerKeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden MKA MeerKeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden MKA Wat is het MKA? Zelf kiezen en beslissen over aanpassing van arbeidsvoorwaardenpakket Deel van huidige arbeidsvoorwaarden inruilen voor andere arbeidsvoorwaarden,

Nadere informatie

Architectuur van een arbeidsvoorwaarden pakket

Architectuur van een arbeidsvoorwaarden pakket Architectuur van een arbeidsvoorwaarden pakket Oktober 2015 Herman Kuijkstraat 14 +31 622 201 805 4191 AK Geldermalsen www.deldenadvies.nl Architectuur arbeidsvoorwaarden pakket Modules arbeidsvoorwaarden

Nadere informatie

Principeakkoord. IKEA CAO 1 oktober 2016 tot 1 oktober 2018

Principeakkoord. IKEA CAO 1 oktober 2016 tot 1 oktober 2018 Principeakkoord IKEA CAO 1 oktober 2016 tot 1 oktober 2018 Op 29 juni 2017 hebben IKEA Nederland B.V. te Amsterdam, Inter IKEA Systems B.V. te Delft, Werknemersvereniging IKEA Medewerkers (W.I.M.) te Amsterdam

Nadere informatie

Richtlijn werk en mantelzorg

Richtlijn werk en mantelzorg Raad voor overleg in de Grafimedia-branche (ROGB) Richtlijn werk en mantelzorg bij Grafimedia cao 2015-2018 1 december 2016 Richtlijn werk en mantelzorg Inleiding Medewerkers met mantelzorgtaken kunnen

Nadere informatie

Pensioencommunicatie start bij de werkgever

Pensioencommunicatie start bij de werkgever Pensioencommunicatie start bij de werkgever Artikel Senior adviseur collectieve pensioenen J. Arts (Pon) Pensioencommunicatie start bij de werkgever Welke maatregelen kan de werkgever nemen om het pensioenbewustzijn

Nadere informatie

SAMENVATTING PRINCIPE AKKOORD OVERGANGSAFSPRAKEN KPN GETRONICS

SAMENVATTING PRINCIPE AKKOORD OVERGANGSAFSPRAKEN KPN GETRONICS SAMENVATTING PRINCIPE AKKOORD OVERGANGSAFSPRAKEN KPN GETRONICS KPN en vakorganisaties hebben overeenstemming over de overgangsafspraken voor de ZM medewerkers die door de integratie in 2009 hun werk volgen

Nadere informatie

Beleidsregels demotiebeleid van de gemeente Waalwijk

Beleidsregels demotiebeleid van de gemeente Waalwijk Beleidsregels demotiebeleid van de gemeente Waalwijk 1 Inleiding Demotie is één van de vele instrumenten die medewerkers en managers ter beschikking hebben om inzetbaarheid en mobiliteit te bevorderen

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat Cao voor de Zorgverzekeraars

Onderhandelingsresultaat Cao voor de Zorgverzekeraars Onderhandelingsresultaat VAN Tom Drewes KENMERK N-19-1128 Donderdag 19 september 2019 is een onderhandelingsresultaat bereikt over de Cao voor de Zorgverzekeraars 2019-2020. DATUM 19 september 2019 Het

Nadere informatie

Duurzame Inzetbaarheid Speerpunt voor OR en bestuurder. Jan Booij, tri-plus. Programma

Duurzame Inzetbaarheid Speerpunt voor OR en bestuurder. Jan Booij, tri-plus. Programma Duurzame Inzetbaarheid Speerpunt voor OR en bestuurder Jan Booij, tri-plus Programma Wie ben ik Duurzame Inzetbaarheid? Wat speelt een rol? Aanpak Wat kun je als OR Afsluiting Wat is het profiel van een

Nadere informatie

Regeling Bijzondere gebeurtenissen 2014

Regeling Bijzondere gebeurtenissen 2014 1. Beleid Bewust belonen is ingevoerd om medewerkers te binden, meer gestructureerd te belonen en waardering te geven aan arbeidsprestaties. Het doel is de beloning beter af te stemmen op de geleverde

Nadere informatie

Samenvatting M&O H

Samenvatting M&O H Samenvatting M&O H8+9+10+11+12+13+14+15 Samenvatting door een scholier 497 woorden 11 oktober 2016 3,4 4 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans M&O H8 Paragraaf 1; Sociaal beleid Algemeen organisatiebeleid

Nadere informatie

Arbeidsvoorwaarden Novo Nordisk. MAARTEN VAN VLIET Regional Medical Advisor

Arbeidsvoorwaarden Novo Nordisk. MAARTEN VAN VLIET Regional Medical Advisor Arbeidsvoorwaarden Novo Nordisk MAARTEN VAN VLIET Regional Medical Advisor Aan deze brochure kunnen geen rechten worden ontleend. In de personeelsgids staan de arbeidsvoorwaarden die binnen Novo Nordisk

Nadere informatie

Loopbanen in het onderwijs? Analyse van de loopbaanontwikkeling van onderwijspersoneel

Loopbanen in het onderwijs? Analyse van de loopbaanontwikkeling van onderwijspersoneel Loopbanen in het onderwijs? Analyse van de loopbaanontwikkeling van onderwijs 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Resultaten Karin Jettinghoff en Jo Scheeren, SBO Januari 2010 2 1. Inleiding Tot voor kort

Nadere informatie

Gezamenlijke ledenvergaderingen. oktober 2013

Gezamenlijke ledenvergaderingen. oktober 2013 Gezamenlijke ledenvergaderingen oktober 2013 Gezamenlijke ledenvergaderingen oktober 2013 Principe akkoord 1 cao Nu 7 DSM-cao s -> 1 landelijke DSM cao Eén jaar lang ontzettend intensief - Ontzettend vaak

Nadere informatie

DE LAATSTE 10 JAAR TOT AAN HET PENSIOEN

DE LAATSTE 10 JAAR TOT AAN HET PENSIOEN HEALTH WEALTH CAREER MERCER WERKNEMERS- ONDERZOEK SERIES DE LAATSTE 10 JAAR TOT AAN HET PENSIOEN VORM RUIM VOOR DE FORMELE PENSIOENDATUM EEN STRATEGIE VOOR DE LAATSTE JAREN TOT AAN PENSIOEN De AOW-leeftijd

Nadere informatie

Checklist HR-diensten Personeelshandboek/arbeidsreglement Arbozaken Inhoud personeelsdossiers en personeelsinformatiesysteem

Checklist HR-diensten Personeelshandboek/arbeidsreglement Arbozaken Inhoud personeelsdossiers en personeelsinformatiesysteem Mogelijke onderwerpen personeelshandboek Hoofdstuk 1 Algemeen begrippen verplichtingen werkgever verplichtingen werknemer identificatieplicht wet bescherming persoonsgegevens klachtrecht Hoofdstuk 2 Arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

WERKNEMERS ZELF AAN DE SLAG MET HUN DUURZAME INZETBAARHEID

WERKNEMERS ZELF AAN DE SLAG MET HUN DUURZAME INZETBAARHEID HEALTH WEALTH CAREER MERCER WERKNEMERS- ONDERZOEK SERIES WERKNEMERS ZELF AAN DE SLAG MET HUN DUURZAME INZETBAARHEID DUURZAME INZETBAARHEID PRODUCTIEVE, GEMOTIVEERDE EN GEZONDE WERKNEMERS DIE IN STAAT ZIJN

Nadere informatie

OVERGANGSREGELING NIEUWE BPW LEDEN OP GROND VAN ARTIKEL 2 LID 3 CAO DIERENARTSPRAKTIJKEN.

OVERGANGSREGELING NIEUWE BPW LEDEN OP GROND VAN ARTIKEL 2 LID 3 CAO DIERENARTSPRAKTIJKEN. HANDLEIDING OVERGANGSREGELING NIEUWE BPW LEDEN OP GROND VAN ARTIKEL 2 LID 3 CAO DIERENARTSPRAKTIJKEN. LOGO S bpw cnv publieke zaak vedias abvakabo FNV datum: maart 2010 Handleiding overgangsregeling voor

Nadere informatie

Hoe kan het dat de loonsverhoging maar 1,2% is. Er is toch geen nullijn meer?

Hoe kan het dat de loonsverhoging maar 1,2% is. Er is toch geen nullijn meer? Veelgestelde vragen onderhandelaarsakkoord cao vo 2014-2015 1. Loonparagraaf Hoeveel loonsverhoging is afgesproken? In de cao is, als voorschot op het einde van de nullijn voor overheid en onderwijs in

Nadere informatie

CAO VOORSTEL HOLLAND CASINO 5 APRIL 2017

CAO VOORSTEL HOLLAND CASINO 5 APRIL 2017 CAO VOORSTEL HOLLAND CASINO 5 APRIL 2017 Een langlopende cao en Sociaal Plan, een verhoogd loonbod en een uitgebreid beleidsplan waarmee collega s gezond de pensioenleeftijd kunnen bereiken. ZEKERHEID

Nadere informatie

Barometer Gehandicaptenzorg. Samenvattend rapport Kenmerk: December 2016

Barometer Gehandicaptenzorg. Samenvattend rapport Kenmerk: December 2016 Barometer Gehandicaptenzorg Samenvattend rapport Kenmerk: 20474 December 2016 1 Inhoudsopgave Geschreven voor Inleiding 3 Danielle van Essen Conclusies 5 Resultaten 7 Steekproef en verantwoording 16 2

Nadere informatie

Vitaliteit en leeftijd Symposium Vitaliteit voor organisatie en individu

Vitaliteit en leeftijd Symposium Vitaliteit voor organisatie en individu Symposium Vitaliteit voor organisatie en individu 21 september 2010 Tinka van Vuuren Inhoud presentatie Waarom is beleid gericht op vitaliteit en leeftijd noodzakelijk? Is er verband tussen vitaliteit

Nadere informatie

Trefwoordenregister cao graanbe- en verwerkende bedrijven 2014-2015

Trefwoordenregister cao graanbe- en verwerkende bedrijven 2014-2015 Trefwoordenregister cao graanbe- en verwerkende bedrijven 2014-2015 Onderwerp 2-ploegendienst 13 Instroombevordering Wajongeren 17 3-ploegendienst 13 Aanloopschaal 17 Adoptieverlof, pensioenopbouw 40 Afbouwtoeslag,

Nadere informatie

Vragen en Antwoorden nieuwe cao Wonen

Vragen en Antwoorden nieuwe cao Wonen Vragen en Antwoorden nieuwe cao Wonen 1. Integratie in cao Fashion Wat houdt integratie in de cao Fashion precies in? De cao Wonen als aparte cao houdt op te bestaan. De cao Fashion, Sport en Lifestyle

Nadere informatie

PAUZE >> na pauze vervolg alleen voor leden vakbonden AGENDA. 1. Status bijeenkomst. 2. Situatie in de sector. 3. Verloop onderhandelingen

PAUZE >> na pauze vervolg alleen voor leden vakbonden AGENDA. 1. Status bijeenkomst. 2. Situatie in de sector. 3. Verloop onderhandelingen AGENDA 1. Status bijeenkomst 2. Situatie in de sector 3. Verloop onderhandelingen 4. Voorstellen werkgevers / toelichting 5. Reacties & discussie PAUZE >> na pauze vervolg alleen voor leden vakbonden 6.

Nadere informatie

Zou u het de laatste jaren vóór uw pensioen ook al rustiger aan willen doen? Dan is de regeling 80-85-85 wellicht wel iets voor u

Zou u het de laatste jaren vóór uw pensioen ook al rustiger aan willen doen? Dan is de regeling 80-85-85 wellicht wel iets voor u Zou u het de laatste jaren vóór uw pensioen ook al rustiger aan willen doen? Dan is de regeling 80-85-85 wellicht wel iets voor u De Stichting Fonds Collectieve Belangen voor het Kartonnage- en Flexibele

Nadere informatie