Jeugdgezondheid in uw gemeente en in uw wijk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jeugdgezondheid in uw gemeente en in uw wijk"

Transcriptie

1 Jeugdgezondheid in uw gemeente en in uw wijk Sinds de invoering van de Jeugdwet en de voorbereiding daarop heeft Jeugdgezondheid (JGZ) de afgelopen jaren in meerdere rollen en in iedere gemeente veel ervaring opgedaan. Deze ervaringen hebben geresulteerd in een visie over de bijdrage die JGZ wil en kan spelen in uw gemeente en wijk. Om vanuit de transitie en transformatie de kosten van de gezondheidszorg te beperken is normaliseren essentieel. Deze rol kan JGZ op de meeste plekken onvoldoende waarmaken omdat onze maatschappij is ingericht op risicozorg en hulpverlening. Concreet betekent dit dat we continu bezig zijn om het probleem te identificeren en dit vervolgens via hulpverlening op te lossen. Vrijwel alle ketenpartners komen uit de hulpverlening en denken en werken op deze manier. Ook huisartsen en specialisten denken en acteren logischerwijs vanuit curatie. Met andere woorden: in Nederland is de hele zorg gebouwd op cure. JGZ is de enige speler in het veld die hier tegenwicht in kan bieden. En die rol moeten we dan ook steviger proberen in te zetten. Waar staan wij voor? JGZ levert een bijdrage aan het gezond en veilig opgroeien van kinderen. Dit doen we door onze kerntaak preventieve gezondheidszorg aan te bieden aan kinderen van 4-19 jaar. We bevorderen hun lichamelijk, psychisch en sociaal welbevinden en we versterken de eigen verantwoordelijkheid en regie van ouders ten aanzien van de opvoeding van hun kinderen. We staan dicht bij jongeren en hun ouders en geven hen de mogelijkheid om naar eigen behoefte onze expertise in te zetten. We spelen in op regionale of plaatselijke problematiek en innoveren onze diensten en werkwijzen waar dat gevraagd wordt of nodig is. Dit doen wij samen met onze ketenpartners vanuit een netwerksamenwerking. Hoe deze samenwerking is vorm gegeven, verschilt per gemeente. JGZ werkt vanuit de visie op positieve gezondheid: 'Gezondheid is het vermogen van mensen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven (Huber, 2012).

2 Hoe doen we dat? Een van de kerntaken van de GGD is inzicht creëren in de gezondheidssituatie van inwoners op individueel en collectief niveau. Daartoe generen wij gezondheidsinformatie die de basis vormt voor het lokale beleid. Door breed aanwezig te zijn in het veld wordt het eenvoudig om deze gezondheidsinformatie te verzamelen. Met name het werk van JGZ genereert veel relevante informatie voor analyse en onderbouwing van het lokaal en regionaal beleid. Deze visie betekent ook dat de GGD geen aanvullende dienst voor jeugdigen moet leveren. De JGZ is namelijk een instrument om de toeleiding naar de zorg voor de gemeenten in goede banen te leiden. De aanwezigheid van de JGZ in het voorveld kan helpen zoveel mogelijk oplossingen op eigen kracht of in eigen kring te vinden. Als dat niet mogelijk blijkt, verwijst de JGZ naar sociale teams of gespecialiseerde zorgaanbieders. Bij deze rol past het niet dat JGZ zelf ook zorgaanbieder is, omdat wij dan naar ons eigen zorgaanbod kunnen verwijzen of in ieder geval de schijn tegen hebben als het gaat om onafhankelijkheid. Als JGZ onder gemeentelijke regie staat en geen zorgaanbod levert, is het zeker en helder dat wij geen eigen belangen hebben bij verwijzingen. Graag gaan wij de komende tijd in elke gemeente in gesprek om deze visie verder te concretiseren. Sociale media Het thema sociale media is hot topic! Zowel ouders als professionals die met kinderen werken vragen zich af of de ontwikkelingen op sociale media gebied wel goed zijn voor opgroeiende jeugd. De GGD heeft dit signaal opgepakt en thema-avonden sociale media georganiseerd i.s.m. scholen en ketenpartners. De avonden werden drukbezocht en positief beoordeeld.

3 In gesprek met ouders en jongeren met hulp van de GIZ methode In het schooljaar hebben we de GIZ methodiek (Gezamenlijke Inschatting Zorgbehoeften) geïmplementeerd. Dit is een erkende methodiek waarmee je snel de sterke kanten en ontwikkel- en zorgbehoeften van een kind of gezin in kaart kan brengen. Samen met ouders, jeugdigen en andere professionals. Zo kom je tijdig tot passende ondersteuning en wordt de eigen kracht versterkt. De JGZ professional gaat met het kind en/of de ouder(s) een gestructureerd en motiverend gesprek aan over (leeftijdsspecifieke) thema s zoals ontwikkeling, gezondheid, vrije tijd en opvoeding. De GIZ sluit goed aan bij positieve gezondheid omdat het nagaat in hoeverre het kind en de ouder(s) het vermogen hebben om met fysieke, emotionele en sociale levensuitdagingen om te gaan en hen zoveel mogelijk eigen regie laat voeren. Een jeugdarts over de ervaringen met de GIZ. Ik nam de GIZ driehoek eens mee naar een instelling waar jongeren verblijven vanwege uiteenlopende problemen. Bijna alle jongeren in de instelling hebben dusdanige problemen dat thuis wonen niet meer mogelijk is. Veel van hen hebben meer dan twee pleeggezinnen gehad en zijn al op verschillende scholen geschorst. Ik had op die dag een grote jongen van 16 jaar voor me. Hij was zeker een kop groter dan ik en oogde stoer en onschendbaar. Brommend deelde hij mee dat hij totaal geen zin had in een gesprek en of ik het maar even snel wilde afmaken. Ik liet hem de GIZ driehoek zien met voorbeelden van thema s in het leven van een jongere: leren, gezondheid, vrijetijdsbesteding, vrienden, familie enzovoort en ik vroeg hem: Als je kijkt naar deze thema s en je legt ze op jouw leven; op welke gebieden gaat het dan nu goed met jou? Het bleef lange tijd stil. De jongen zat stil in zijn stoel en keek in het niets. Hij was zichtbaar geraakt door mijn vraag. Toen zag ik een traan over zijn wang rollen en hij zei: Deze vraag heeft nog nooit iemand aan mij gesteld. Iedereen vraagt steeds naar mijn drugsgebruik, mijn ruzies met mijn ouders en op school en mijn ongehoorzaamheid. Ik ben bijna zelf vergeten wat er goed gaat. In het verdere gesprek vonden we samen de dingen die hem goed af gaan weer terug: contact leggen, vrienden maken, tekenen, wiskunde, organiseren De jongen ging met een glimlach en opgeheven hoofd mijn spreekkamer weer uit, hij leek nog groter dan toen hij binnenkwam. De stoerheid van eerder had plaatsgemaakt voor moed en kracht. Bedankt!, zei hij nog toen hij wegliep.

4 Depressie en suïcide bij jongeren Het grote deel van de STORM leerlingen werd ook gesignaleerd met deze vragenlijst of door middel van dossiertriage. Het deel dat niet gesignaleerd werd via het klas 2 onderzoek waren vooral leerlingen die kampen met kortdurende somberheid passend bij de puberteitsfase of bij ingrijpende gebeurtenissen die op moment van het klas 2 onderzoek nog niet aan de orde waren. Depressie en suïcide zijn ook thema s waar JGZ volop aandacht aan besteedt. We willen het aantal jongeren met een depressie op tijd kunnen opsporen en hen snel bij de juiste hulpverlening krijgen. Op die manier moet het aantal depressies en suïcides in de regio dalen. Stormproject In de Peelregio en in Helmond nemen wij deel aan het Stormproject. JGZ screent de leerlingen van klas 2 op somberheidsklachten en/of depressieve gevoelens. Leerlingen die hoog scoren op de vragenlijst nodigen wij uit voor een gesprek en zo nodig verwijzen wij naar passende hulpverlening. Ook in gemeenten waar STORM niet loopt, is aandacht voor somberheid, depressie en suïcide. Uit een kleinschalig dossieronderzoek is gebleken dat de vragenlijst die JGZ gebruikt voor onderzoek in het VO, de risicojongeren voldoende signaleert. Seksuele geaardheid Seksuele geaardheid van een leerling is vaak een thema in de gesprekken met leerlingen op de middelbare school. Deze leerlingen hebben soms al hulp, maar mogelijke suïcidegedachten komen vaak niet ter sprake. JGZ biedt veiligheid zodat de leerling via de juiste vragen wel over zijn of haar depressieve of suïcidale gedachten kan praten. Bij transgender problematiek ligt het nóg gevoeliger. Deze jongeren kunnen hun depressieve gedachten vaak niet kwijt in het behandeltraject omdat zij juist stabiel moeten zijn. Labiele jongeren worden niet toegelaten tot het transitietraject omdat genderdystrofie lastig te beoordelen is bij labiliteit. JGZ kan als onafhankelijke partner wel met jongeren in gesprek, waardoor zij zich wel kwetsbaar durven opstellen. Een jeugdverpleegkundige over haar gesprekken met jongeren over somberheid, depressie en suïcide: Het is het pittigste werk wat we doen by far, maar ook het beste werk wat we doen by far.

5 Samenwerken voor gezonde jeugd op een gezonde school JGZ werkt intensief samen met de collega s van onze sector Gezondheidsbevordering (GB) als het gaat om gezonde jeugd. Het EMOVO onderzoek op de middelbare school is daarvan een mooi voorbeeld. JGZ neemt de EMOVO vragenlijst eerst af en collega s van GB maken zogenaamde school en gemeenteprofielen. Een keer per jaar bespreken we deze profielen samen met de school. Uit deze gesprekken komen dan vaak ideeën of activiteiten naar voren om (extra) aandacht te geven aan relevante thema s. Een jeugdarts over de samenwerking met GB op school: Uit de EMOVO kwam naar voren dat op mijn school een groot deel van de leerlingen slecht slaapt. Ook de school herkent dit signaal; leerlingen komen naar mening van de docenten vermoeider over dan enkele jaren terug. Zij hebben ook het idee dat leerlingen zich vaker overbelast voelen. We brainstormen over hoe dit zou komen; telefoongebruik na 23:00 uur, angst om sociale media berichten te missen, bijbaantjes tot laat, druk om erbij te horen enz. Ik opper het idee om aan deze thema s een keer aandacht te geven tijdens een les levensbeschouwing of een les biologie en bied aan om samen met een leerkracht een les voor te bereiden. Mijn GB collega wijst me op beschikbare lespakketten en gaat voor me op zoek naar materialen. Een nieuwe samenwerking is ontstaan: JGZ voor de klas. EMOVO onderzoek bij jongeren Voor het pubercontactmoment in de klassen 2 en 3/4 maakten we het afgelopen schooljaar gebruik van de Emovo-vragenlijst. Deze vragenlijst gaat over de lichamelijke, psychische en sociale gezondheid van de jongeren. Er worden vragen gesteld over bijvoorbeeld gezondheid, leefstijl en je gelukkig voelen. Na het invullen ontvangt de leerling een persoonlijk gezondheidsprofiel. Als de uitkomsten van de vragenlijst daar aanleiding toe geven, haalt de jeugdverpleegkundige de leerling uit de klas voor een gesprek of vervolgonderzoek. Bron van informatie voor school en gemeente Op basis van de Emovo resultaten ontvangen de scholen een zogenaamd schoolprofiel. Dit schoolprofiel wordt besproken met school. Zij kunnen deze uitkomsten gebruiken voor bijvoorbeeld het opstellen van een schoolgezondheidsbeleid. De GGD kan daarbij ondersteunen. Voor gemeenten worden gemeenteprofielen opgesteld. Deze gemeenteprofielen zijn beschikbaar voor elke gemeente en ook te raadplegen via De gemeenteprofielen van de Emovo zijn in de meeste gemeentes samen met de resultaten van de Jeugdmonitor 0-11 jaar besproken.

6 JouwGGD; alles over gezondheid voor jongeren In 2018 bezochten in onze regio ruim jongeren de website JouwGGD. Daarvan stelden 1150 jongeren een vraag via de chat. Dat kan iedere werkdag tussen en uur en op zondag van uur. Een van onze jeugdverpleegkundigen vertelt wat zij op chat zoal met jongeren bespreekt. Een meisje van 15 wil weten op welke manier ze een SOA kan krijgen. Ik leg het kort uit en stuur haar direct de link naar onze Sense website. Na het doorlezen, heeft ze nog een paar vragen, geeft aan dat ze goed geholpen is en bedankt me voor de informatie. Een jongen van 14 chat dat hij een meisje uit zijn klas wel leuk vindt, maar hij weet niet hoe hij erachter komt of zij hem ook leuk vindt. Samen praten we over de situatie en bedenken we op welke manier hij wat meer met het meisje in contact kan komen. Wat hij tegen haar kan zeggen en hoe hij haar kan vragen om samen iets te gaan doen. Hij voelt zich opgelucht en durft morgen een gesprekje met het meisje aan te knopen. Een meisje van 16 heeft ruzie thuis. Ze denkt dat haar moeder een hekel aan haar heeft en ze is erg ongelukkig. Ze durft hier met niemand over te praten. Ik geef haar eerst een compliment dat ze wel naar de chat is gekomen. Daarna bespreken we wat er precies aan de hand is. Het meisje durft niet met haar moeder te gaan praten, want dat levert steevast ruzie op. Ik vraag welke mensen ze vertrouwt in haar omgeving en wie haar zou kunnen helpen. Dat blijkt uiteindelijk een mentor op school te zijn. Samen bereiden we het gesprek een beetje voor. Eerst wil ze een brief schrijven naar de mentor, waarin ze vertelt over thuis en waarin ze vraagt om hulp. Aan het einde van onze chat is ze erg opgelucht. Ze bedankt me voor het gesprek en is blij dat we een plan hebben kunnen maken.

7 Klantgericht Plannen; winst voor de klant, professional en organisatie! De GGD Brabant-Zuidoost biedt jeugdgezondheid voor alle kinderen en jongeren van 4-18 jaar in alle gemeenten in onze regio. Met onze zorg willen we zichtbaar bijdragen aan behoeften, thema s en opdrachten binnen de publieke gezondheid voor ouders en kinderen. Daarbij willen we naadloos aansluiten bij wat ouders en kinderen in deze tijd nodig hebben. En dat verandert; we zien ouders en kinderen van een andere generatie. De klant is mondiger, verwacht meer van de organisatie en wil vooral zelf aan het stuur zitten. Door de online ontwikkelingen willen ouders vaker en meer flexibele en digitale service; afspraken maken of verzetten, dossiergegevens inzien, altijd en online vragen kunnen stellen al dan niet via social media JGZ wil en moet aansluiten bij deze ontwikkelingen om zo te blijven voldoen aan de behoeften van ouder en kind. En dat begint bij een klantgerichte manier van plannen. Klantgericht plannen Geplande contactmomenten per (school)jaar, 196 onderzoeklocaties in de hele regio, onderzoeken op indicatie Het oproepen van kinderen en plannen van contactmomenten en daarbij flexibel en adequaat inspelen op klantwensen is een complex proces. Heel wat puzzelstukken moeten in elkaar passen; de wensen en mogelijkheden van de klant (ouder, kind), de samenwerking met school, de beschikbaarheid van de onderzoekslocatie, het soort onderzoek, de planning en rooster van de professional,enz. Om deze puzzel snel en vooral efficiënt te kunnen leggen, constateerden wij (te) veel afhankelijkheden en wachttijden in het hele proces. Bovendien lijken onze systemen onvoldoende logisch ingericht om het planproces te ondersteunen. Helaas gaat hiermee dan ook veel tijd verloren. Daarom zijn wij eind 2018 gestart met het programma Klantgericht plannen met als doel dit hele proces van plannen en oproepen klantgerichter in te richten. We doen dit vanuit verschillende deelprojecten. Alle actoren binnen het planproces zoals managementinformatie, inrichting kinddossier, opzet spreekuren, klantcommunicatie, bedrijfsvoering, medewerkers, opleidingen worden in kaart gebracht om van daaruit onderbouwde verbeteringen te realiseren. Planning en resultaat De voorbereidingen binnen het programma zijn in volle gang. Begin 2019 starten we met een pilot om voorgestelde verbeteringen en veranderingen te toetsen. In september 2019 gaan we live met ons verbeterde en klantgerichtere planningsproces. De resultaten van het programma gaan zeker een impact hebben op de structuur, processen en systemen in onze organisatie, maar ook op onze medewerkers, het management en de organisatie. Dat is noodzakelijk maar ook positief. Want uiteindelijk wint iedereen bij het beoogde eindresultaat, namelijk - Een tevreden klant die sneller en klantgerichter informatie en een afspraak heeft; - Een zorgprofessional die administratief ontzorgd wordt en daardoor meer ruimte krijgt voor het zien van kinderen die extra zorg nodig hebben; - Een Jeugdgezondheid die voldoet aan haar wettelijke taken (alle kinderen in beeld), klantgericht werkt en in control is over de beschikbare middelen.

8 Meningokokken In 2017 besloot de minister om jongeren in de onderbouw van het voortgezet onderwijs een vaccinatie tegen meningokokken ACWY aan te bieden. Met de keuze voor een combinatievaccin wil de minister de gestage toename van besmettingen met meningokokken type W stoppen. Jongens en meisjes, geboren tussen 1 mei 2004 en 31 december 2004 kregen daarom dit jaar een uitnodiging voor een prik tegen deze ernstige ziekte. Uit de (voorlopige) cijfers van het RIVM kunnen wij melden dat het opkomstpercentage in onze regio na 2 prikrondes (oktober en november) 89,6% is. Per gemeente zijn voorlopig nog alleen cijfers beschikbaar op basis van de eerste prikronde. In uw gemeente was het opkomstpercentage na de eerste prikronde 93,7%. In 2019 worden alle jongens en meisjes opgeroepen die geboren zijn tussen 1 januari en 30 april 2004 en de jongeren geboren in 2001, 2002,2003 en Meegroeien met een nieuwe generatie Uw teammanager Jeugdgezondheid Margot van t Hof /ggdbzo /ggdbzo

Talent in de groei! De jeugd in Helmond. Schooljaar

Talent in de groei! De jeugd in Helmond. Schooljaar Talent in de groei! De jeugd in Helmond Het afgelopen schooljaar kwamen weer heel wat kinderen van 4 tot 19 jaar in Helmond in contact met medewerkers van onze Jeugdgezondheidszorg. Veruit de meeste kinderen

Nadere informatie

Talent in de groei! De jeugd in Veldhoven. Schooljaar

Talent in de groei! De jeugd in Veldhoven. Schooljaar Talent in de groei! De jeugd in Veldhoven Het afgelopen schooljaar kwamen weer heel wat kinderen van 4 tot 19 jaar in Veldhoven in contact met medewerkers van onze Jeugdgezondheidszorg. Veruit de meeste

Nadere informatie

Talent in de groei! De jeugd in Gemert-Bakel. Schooljaar

Talent in de groei! De jeugd in Gemert-Bakel. Schooljaar Talent in de groei! De jeugd in Gemert-Bakel Het afgelopen schooljaar kwamen weer heel wat kinderen van 4 tot 19 jaar in Gemert-Bakel in contact met medewerkers van onze Jeugdgezondheidszorg. Veruit de

Nadere informatie

Talent in de groei! De jeugd in Heeze-Leende. Schooljaar

Talent in de groei! De jeugd in Heeze-Leende. Schooljaar Talent in de groei! De jeugd in Heeze-Leende Het afgelopen schooljaar kwamen weer heel wat kinderen van 4 tot 19 jaar in Heeze-Leende in contact met medewerkers van onze Jeugdgezondheidszorg. Veruit de

Nadere informatie

Talent in de groei! De jeugd in Laarbeek. Schooljaar

Talent in de groei! De jeugd in Laarbeek. Schooljaar Talent in de groei! De jeugd in Laarbeek Het afgelopen schooljaar kwamen weer heel wat kinderen van 4 tot 19 jaar in Laarbeek in contact met medewerkers van onze Jeugdgezondheidszorg. Veruit de meeste

Nadere informatie

Talent in de groei! De jeugd in Someren. Schooljaar

Talent in de groei! De jeugd in Someren. Schooljaar Talent in de groei! De jeugd in Someren Het afgelopen schooljaar kwamen weer heel wat kinderen van 4 tot 19 jaar in Someren in contact met medewerkers van onze Jeugdgezondheidszorg. Veruit de meeste kinderen

Nadere informatie

Informatie voor professionals

Informatie voor professionals Informatie voor professionals De GGD Noord- en Oost-Gelderland (GGD NOG) heeft, met ingang van het schooljaar 2014-2015, de werkwijze van de afdeling jeugdgezondheidszorg (deels) aangepast. In deze brief

Nadere informatie

Talent in de groei! De jeugd in Geldrop-Mierlo. Schooljaar

Talent in de groei! De jeugd in Geldrop-Mierlo. Schooljaar Talent in de groei! De jeugd in Geldrop-Mierlo Het afgelopen schooljaar kwamen weer heel wat kinderen van 4 tot 19 jaar in Geldrop-Mierlo in contact met medewerkers van onze Jeugdgezondheidszorg. Veruit

Nadere informatie

Talent in de groei! De jeugd in Deurne. Schooljaar

Talent in de groei! De jeugd in Deurne. Schooljaar Talent in de groei! De jeugd in Deurne Het afgelopen schooljaar kwamen weer heel wat kinderen van 4 tot 19 jaar in Deurne in contact met medewerkers van onze Jeugdgezondheidszorg. Veruit de meeste kinderen

Nadere informatie

Talent in de groei! De jeugd in Best. Schooljaar

Talent in de groei! De jeugd in Best. Schooljaar Talent in de groei! De jeugd in Best Het afgelopen schooljaar kwamen weer heel wat kinderen van 4 tot 19 jaar in Best in contact met medewerkers van onze Jeugdgezondheidszorg. Veruit de meeste kinderen

Nadere informatie

Talent in de groei! De jeugd in Nuenen. Schooljaar

Talent in de groei! De jeugd in Nuenen. Schooljaar Talent in de groei! De jeugd in Nuenen Het afgelopen schooljaar kwamen weer heel wat kinderen van 4 tot 19 jaar in Nuenen in contact met medewerkers van onze Jeugdgezondheidszorg. Veruit de meeste kinderen

Nadere informatie

Talent in de groei! De jeugd in Bergeijk. Schooljaar

Talent in de groei! De jeugd in Bergeijk. Schooljaar Talent in de groei! De jeugd in Bergeijk Het afgelopen schooljaar kwamen weer heel wat kinderen van 4 tot 19 jaar in Bergeijk in contact met medewerkers van onze Jeugdgezondheidszorg. Veruit de meeste

Nadere informatie

Talent in de groei! De jeugd in Cranendonck. Schooljaar

Talent in de groei! De jeugd in Cranendonck. Schooljaar Talent in de groei! De jeugd in Cranendonck Het afgelopen schooljaar kwamen weer heel wat kinderen van 4 tot 19 jaar in Cranendonck in contact met medewerkers van onze Jeugdgezondheidszorg. Veruit de meeste

Nadere informatie

Talent in de groei! De jeugd in Oirschot. Schooljaar

Talent in de groei! De jeugd in Oirschot. Schooljaar Talent in de groei! De jeugd in Oirschot Het afgelopen schooljaar kwamen weer heel wat kinderen van 4 tot 19 jaar in Oirschot in contact met medewerkers van onze Jeugdgezondheidszorg. Veruit de meeste

Nadere informatie

Talent in de groei! De jeugd in Bladel. Schooljaar

Talent in de groei! De jeugd in Bladel. Schooljaar Talent in de groei! De jeugd in Bladel Het afgelopen schooljaar kwamen weer heel wat kinderen van 4 tot 19 jaar in Bladel in contact met medewerkers van onze Jeugdgezondheidszorg. Veruit de meeste kinderen

Nadere informatie

Talent in de groei! De jeugd in Valkenswaard. Schooljaar 2013-2014

Talent in de groei! De jeugd in Valkenswaard. Schooljaar 2013-2014 Talent in de groei! De jeugd in Valkenswaard Het afgelopen schooljaar kwamen weer heel wat kinderen van 4 tot 19 jaar in Valkenswaard in contact met medewerkers van onze Jeugdgezondheidszorg. Veruit de

Nadere informatie

Talent in de groei! De jeugd in Eindhoven. Schooljaar 2013-2014

Talent in de groei! De jeugd in Eindhoven. Schooljaar 2013-2014 Talent in de groei! De jeugd in Eindhoven Het afgelopen schooljaar kwamen weer heel wat kinderen van 4 tot 19 jaar in Eindhoven in contact met medewerkers van onze Jeugdgezondheidszorg. Veruit de meeste

Nadere informatie

Leidt triage en taakherschikking in de JGZ tot meer zorg op maat? 24 mei Janine Bezem Congres Jeugd in Onderzoek

Leidt triage en taakherschikking in de JGZ tot meer zorg op maat? 24 mei Janine Bezem Congres Jeugd in Onderzoek Leidt triage en taakherschikking in de JGZ tot meer zorg op maat? 24 mei 2018 Janine Bezem Congres Jeugd in Onderzoek 2 Inhoud Differentiatie zorgaanbod Triage methode JGZ 4-18 Resultaten promotieonderzoek

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en de rol binnen de scholen

Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en de rol binnen de scholen Jeugdgezondheidszorg Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en de rol binnen de scholen t Erica Idema, jeugdarts Hanneke Woestenburg en Jolanda Gijzenberg, jeugdverpleegkundige Presentatie op een studiedag voor internbegeleiders

Nadere informatie

De jeugdgezondheidszorg als bondgenoot bij preventie en begeleiding van jongeren en seks

De jeugdgezondheidszorg als bondgenoot bij preventie en begeleiding van jongeren en seks De jeugdgezondheidszorg als bondgenoot bij preventie en begeleiding van jongeren en seks Vanessa Peters, GGD Gelderland Midden Marinka de Feijter, GGD N-O Gelderland Ineke van der Vlugt, Rutgers WPF 1

Nadere informatie

Gemeentelijke rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd Zoeterwoude

Gemeentelijke rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd Zoeterwoude Jeugd Zoeterwoude Inleiding 3 1. Gezonde School 3 2. Verslavingspreventie 3 3. Sociaal-Emotionele Ontwikkeling 4 4. 2019 4 Gemeente Gemeente Zoeterwoude Verantwoordingsperiode 1-1-2018 t/m 31-12-2018 Publicatiedatum

Nadere informatie

Het contactmoment in klas 4 VO Hoe gaat dat nu?

Het contactmoment in klas 4 VO Hoe gaat dat nu? Het contactmoment in klas 4 VO Hoe gaat dat nu? Samen werken aan gezondheid Factsheet Eindevaluatie Preventie Leefstijl Adolescenten (PLA) 1 Inhoud Wat vooraf ging 3 Wat is Preventie Leefstijl Adolescenten?

Nadere informatie

Jeugd in Onderzoek. Betere samenwerking jeugdgezondheidszorg en scholen? De leerervaringen uit twee projecten.

Jeugd in Onderzoek. Betere samenwerking jeugdgezondheidszorg en scholen? De leerervaringen uit twee projecten. Jeugd in Onderzoek Betere samenwerking jeugdgezondheidszorg en scholen? De leerervaringen uit twee projecten. Inhoud Korte toelichting op project Versterking JGZ op en met scholen Pitches van een tweetal

Nadere informatie

PSYCHOSOCIALE GEZONDHEID

PSYCHOSOCIALE GEZONDHEID IJsselland PSYCHOSOCIALE GEZONDHEID Jongerenmonitor 20 92% normaal risico op psychosociale problemen.3 jongeren School Klas 2 13-1 jaar Klas - jaar 86% goede ervaren gezondheid %* is op school gepest *van

Nadere informatie

Welkom bij JGZ. Van 0 18 jaar

Welkom bij JGZ. Van 0 18 jaar Welkom bij JGZ Van 0 18 jaar Stap voor Stap van 0-18 jaar Vanaf de geboorte tot het moment dat uw kind bijna volwassen is, zien we u en uw kind regelmatig. In dit stappenplan staan alle contactmomenten

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg 0-18 jaar

Jeugdgezondheidszorg 0-18 jaar Jeugdgezondheidszorg 0-18 jaar U wilt als ouder dat uw kind gezond en veilig opgroeit. Onze jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en assistentes kijken samen met u naar de groei en ontwikkeling. We geven

Nadere informatie

Talent in de groei! De jeugd in Oirschot. Schooljaar 2014-2015

Talent in de groei! De jeugd in Oirschot. Schooljaar 2014-2015 Talent in de groei! De jeugd in Oirschot Het afgelopen schooljaar kwamen weer heel wat kinderen van 4 tot 19 jaar in Oirschot in contact met medewerkers van onze Jeugdgezondheidszorg. Veruit de meeste

Nadere informatie

Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek. Gezond opgroeien en opvoeden

Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek. Gezond opgroeien en opvoeden Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek Gezond opgroeien en opvoeden 1 Jeugd en Gezin in aantallen Contacten e.a. activiteiten RBL: 4.999 contacten n.a.v. meldingen e.a. signalen n.a.v. verzuim 190 activiteiten

Nadere informatie

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 4-19 JAAR

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 4-19 JAAR JEUGDGEZONDHEIDSZORG 4-19 JAAR EEN GEZONDE JEUGD HEEFT DE TOEKOMST Kinderen zijn lichamelijk, geestelijk en sociaal voortdurend in ontwikkeling. Bij de meeste kinderen gaat dit zonder al te grote problemen.

Nadere informatie

U bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid

U bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid U bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid Gezond en veilig opgroeien, dat wensen we voor alle kinderen! Daarom ziet het Centrum voor Jeugd en Gezin hen regelmatig. Vanaf

Nadere informatie

BESLUIT OPSCHRIFT. Vergadering van 18 maart Onderwerp Beantwoording raadsvragen in zake: Vragenlijsten GGD - Besluitvormend

BESLUIT OPSCHRIFT. Vergadering van 18 maart Onderwerp Beantwoording raadsvragen in zake: Vragenlijsten GGD - Besluitvormend BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 18 maart 2014 nummer: 2014_BW_00173 Onderwerp Beantwoording raadsvragen in zake: Vragenlijsten GGD - vormend Beknopte samenvatting De VVD heeft raadsvragen gesteld naar

Nadere informatie

Jeugdarts en de Jeugdwet 2015

Jeugdarts en de Jeugdwet 2015 Factsheet Jeugdarts en de Jeugdwet 2015 Gemeenten worden vanaf 2015 verantwoordelijk voor alle jeugdhulp: ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en ouders bij opgroei- en opvoedproblemen, en geestelijke

Nadere informatie

De lessen kunnen op elk gewenst tijdstip bekeken worden. Aantal deelnemers. Pedagoog. Jeugdverpleegkundige.

De lessen kunnen op elk gewenst tijdstip bekeken worden. Aantal deelnemers. Pedagoog. Jeugdverpleegkundige. 4.2.12. Digitale opvoedondersteuning voor ouders van het jonge kind Ondersteuning in de vorm van een aantal online lessen voor ouders met kinderen tot 4 jaar, om ze voor te bereiden op de (toekomstige)

Nadere informatie

Welkom bij Jeugdgezondheidszorg Zuid-Holland West. Van 0 19 jaar

Welkom bij Jeugdgezondheidszorg Zuid-Holland West. Van 0 19 jaar Welkom bij Jeugdgezondheidszorg Zuid-Holland West Van 0 19 jaar JGZ: deskundig en dichtbij Voorkomen is beter dan genezen Ons werk is erop gericht om tijdig eventuele gezondheidsproblemen op te sporen,

Nadere informatie

Project: Ontwikkelen van Outcome-indicatoren voor de Zorg Advies Teams, Tilburg Dossiernummer: 50-50405-99 ZonMw, 18-07-2013

Project: Ontwikkelen van Outcome-indicatoren voor de Zorg Advies Teams, Tilburg Dossiernummer: 50-50405-99 ZonMw, 18-07-2013 Project: Ontwikkelen van Outcome-indicatoren voor de Zorg Advies Teams, Tilburg Dossiernummer: 50-50405-99 ZonMw, 18-07-2013 Projectgroep: Gemeente Tilburg: Mw. M. Lennarts, beleidsmedewerker, dhr. W.

Nadere informatie

Vraaggericht, actief-anticiperend en detecterend. Surveillance van gezondheid, groei en ontwikkeling

Vraaggericht, actief-anticiperend en detecterend. Surveillance van gezondheid, groei en ontwikkeling Unique selling points JGZ Specialisme met het gezonde kind als referentiekader Vraaggericht, actief-anticiperend en detecterend Laagdrempelig en hoog bereik Surveillance van gezondheid, groei en ontwikkeling

Nadere informatie

Handreiking prenataal huisbezoek jeugdgezondheidszorg Amsterdam

Handreiking prenataal huisbezoek jeugdgezondheidszorg Amsterdam )( )( )( GGD Amsterdam Datum: Handreiking prenataal huisbezoek jeugdgezondheidszorg Amsterdam Inhoud 1 Inleiding 3 2 Werkwijze prenataal huisbezoek 4 3 Domeinen en voorbeeldvragen: handvatten voor het

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg 12-19 jaar

Jeugdgezondheidszorg 12-19 jaar Regio Nijmegen Jeugdgezondheidszorg 12-19 jaar Informatie voor ouders Op de basisschool is uw zoon/dochter voor het laatst bij een medewerker van de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) geweest. Ook in het voortgezet

Nadere informatie

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 4-19 JAAR

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 4-19 JAAR JEUGDGEZONDHEIDSZORG 4-19 JAAR INFORMATIE VOOR OUDERS / VERZORGERS Een gezonde jeugd heeft de toekomst Kinderen zijn lichamelijk, geestelijk en sociaal voortdurend in ontwikkeling. Bij de meeste kinderen

Nadere informatie

Inhoud Basispakket JGZ per 1-1-2015 (concept maart 2014)

Inhoud Basispakket JGZ per 1-1-2015 (concept maart 2014) Inhoud Basispakket JGZ per 1-1-2015 (concept maart 2014) Inhoud Advies Commissie De Winter Opmerkingen uit standpunt staatssecretaris Van Rijn Zat al in BTP Zat nog niet in BTP, maar deed JGZ al Nieuw

Nadere informatie

4.3. Aanbod voor (ouders van) basisschoolkinderen

4.3. Aanbod voor (ouders van) basisschoolkinderen Alle ouders met kinderen tot 4 jaar die in ons werkgebied wonen. Pedagoog. 4.3. Aanbod voor (ouders van) basisschoolkinderen Dit aanbod is gericht op kinderen die naar de basisschool gaan en hun ouders.

Nadere informatie

JGZ 3.0 De jeugdgezondheidszorg van GGD Groningen

JGZ 3.0 De jeugdgezondheidszorg van GGD Groningen JGZ 3.0 S a m e n w e r k e n a a n g e z o n d h e i d De jeugdgezondheidszorg van GGD Groningen Van project naar praktijk 2017 Vóóraan blijven Jos Rietveld, directeur Publieke Gezondheid 2 3 S a m e

Nadere informatie

LIEVERWIJS. kindercoaching & training. kindercoaching basisschool trainingen kindercoach op bestelling. Een rups kan altijd nog een vlinder worden

LIEVERWIJS. kindercoaching & training. kindercoaching basisschool trainingen kindercoach op bestelling. Een rups kan altijd nog een vlinder worden LIEVERWIJS kindercoaching & training kindercoaching basisschool trainingen kindercoach op bestelling Een rups kan altijd nog een vlinder worden Kindercoaching Van Rups naar Vlinder Voor kinderen in de

Nadere informatie

Samen werken aan een. gezond en veilig. schooljaar. Het voortgezet onderwijs & de Jeugdgezondheidszorg

Samen werken aan een. gezond en veilig. schooljaar. Het voortgezet onderwijs & de Jeugdgezondheidszorg Samen werken aan een gezond en veilig schooljaar Het voortgezet onderwijs & de Jeugdgezondheidszorg 2015/2016 Het voortgezet onderwijs EN de Jeugdgezondheidszorg Gezonde leerlingen die lekker in hun vel

Nadere informatie

Talent in de groei! De jeugd in uw gemeente GROEI!

Talent in de groei! De jeugd in uw gemeente GROEI! Talent in de groei! De jeugd in uw gemeente Jeugdgezondheid van de toekomst Het sociaal domein verandert. Politiek en overheid vinden de rol van preventie steeds belangrijker. Er is een groeiend besef

Nadere informatie

U bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid

U bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid U bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid Gezond en veilig opgroeien, dat wensen we voor alle kinderen! Daarom ziet het Centrum voor Jeugd en Gezin hen regelmatig. Vanaf

Nadere informatie

Jeugdhulp. Veranderingen in in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren

Jeugdhulp. Veranderingen in in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren Jeugdhulp Veranderingen in 2015 in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren in de gemeenten Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren 2 De jeugdhulp verandert Alle kinderen

Nadere informatie

Jeugdhulp. Veranderingen in in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren

Jeugdhulp. Veranderingen in in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren Jeugdhulp Veranderingen in 2015 in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren in de gemeenten Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren De jeugdhulp verandert Alle kinderen

Nadere informatie

Je bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid

Je bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid Je bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid Gezond en veilig opgroeien, dat wensen we voor alle kinderen! Daarom ziet het Centrum voor Jeugd en Gezin hen regelmatig. Vanaf

Nadere informatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie WERKBLADEN Seksuele intimidatie 1 Waarom dit boekje? 1.1 Zet een rondje om het goede antwoord. Seksuele intimidatie komt vaak voor. Ja Nee Seksuele intimidatie komt weinig voor. Ja Nee Mannen worden vaker

Nadere informatie

Nieuwsflits 2 vrijdag 28 september, 2018

Nieuwsflits 2 vrijdag 28 september, 2018 Nieuwsflits 2 vrijdag 28 september, 2018 Beste ouders, Inmiddels liggen de echte warme dagen achter ons en is het schooljaar in volle gang. De herfstkleuren laten zich voorzichtig zien en over twee weken

Nadere informatie

Gezond opgroeien. Jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 0-18 jaar. IJsselland

Gezond opgroeien. Jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 0-18 jaar. IJsselland IJsselland Gezond opgroeien Jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 0-18 jaar Als ouder of verzorger wilt u dat uw kind gezond en veilig opgroeit. Wij staan voor u klaar om met u mee te denken en we zorgen

Nadere informatie

Gemeentelijke rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd Krimpenerwaard

Gemeentelijke rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd Krimpenerwaard Jeugd Krimpenerwaard Inhoud Inleiding... 3 1. Gemeentelijke beleidsadvisering... 3 2. Gezonde School... 3 3. Verslavingspreventie... 4 4. Voeding en Bewegen... 5 5. Contactmoment bovenbouw VO... 6 6. Sociale

Nadere informatie

Standpunt Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland

Standpunt Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland Standpunt Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland De positie van de jeugdarts in het Zorg- en Adviesteam (ZAT) 0-12 jaar en 12-23 jaar Inleiding Vanaf 2004 zijn er Zorg- en Adviesteams ingesteld in het Voortgezet

Nadere informatie

Het adviseren bij mogelijke leerplichtontheffingen van jeugdigen van 5 tot 18 jaar met (langdurig) schoolverzuim. Aantal jeugdigen. Jeugdarts.

Het adviseren bij mogelijke leerplichtontheffingen van jeugdigen van 5 tot 18 jaar met (langdurig) schoolverzuim. Aantal jeugdigen. Jeugdarts. 4.4. Aanbod jongeren Dit aanbod is gericht op jongeren op het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) tot 23 jaar. De doelgroep van het eerste product, Advisering leerplichtontheffing,

Nadere informatie

Projecten CJG = structureel aanbod = pilot/tijdelijk aanbod

Projecten CJG = structureel aanbod = pilot/tijdelijk aanbod Projecten CJG = structureel aanbod = pilot/tijdelijk aanbod Coaching on the Job Over Coaching on the Job Begin 2016 is er in samenwerking met STEK en IJsselkids gestart met de pilot Coaching on the Job.

Nadere informatie

Online Psychologische Hulp Depressie

Online Psychologische Hulp Depressie Online Psychologische Hulp Depressie 2 Online Psychologische Hulp In deze brochure maak je kennis met de online behandeling Depressie van. Je krijgt uitleg over wat een depressie is en hoe jou kan helpen

Nadere informatie

U bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid

U bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid U bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid Gezond en veilig opgroeien, dat wensen we voor alle kinderen! Daarom ziet het Centrum voor Jeugd en Gezin hen regelmatig. Vanaf

Nadere informatie

strong teens & resilient minds STORM mbo onderzoekt hoe we depressie bij jongeren kunnen voorkomen

strong teens & resilient minds STORM mbo onderzoekt hoe we depressie bij jongeren kunnen voorkomen Veerkrachtige mbo ers, die lekker in hun vel zitten strong teens & resilient minds STORM mbo onderzoekt hoe we depressie bij jongeren kunnen voorkomen Iedereen verdient het om zich goed te voelen In de

Nadere informatie

Zorg voor Jeugd in Vlaardingen

Zorg voor Jeugd in Vlaardingen Zorg voor Jeugd in Vlaardingen Inge Parlevliet CJG Rijnmond 1 Alles onder 1 dak Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) is het centrale punt waar jongeren (0-23) ouders/verzorgers, aanstaande ouders en professionals

Nadere informatie

Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling. Sociaal medische contractering Jeugd. Organisatie wijkteams

Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling. Sociaal medische contractering Jeugd. Organisatie wijkteams Vangnet 0-99 Onafhankelijke regie Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling Sociaal medische contractering Jeugd Organisatie wijkteams Lokaal beeld van de transities Wilt u wijkgericht

Nadere informatie

Maak kennis. met GGZ Friesland

Maak kennis. met GGZ Friesland Maak kennis met GGZ Friesland Psychische klachten hebben veel invloed op het dagelijks leven. Elke dag is een uitdaging en het is moeilijk om een normaal leven te leiden, contacten te onder houden, naar

Nadere informatie

Regie, zorg aan en preventie van gezondheidsachterstanden bij asielzoekers

Regie, zorg aan en preventie van gezondheidsachterstanden bij asielzoekers Regie, zorg aan en preventie van gezondheidsachterstanden bij asielzoekers Hier komt tekst RIB - 8 juni 2017 Jan Hier Braat komt ook tekst Evy Hochheimer Opvang asielzoekers en Gezondheidszorg Asielzoekers

Nadere informatie

Gemeentelijke rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd Nieuwkoop

Gemeentelijke rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd Nieuwkoop Jeugd Nieuwkoop Inleiding 3 1. Gezonde School 3 2. Verslavingspreventie 3 3. Relationele en Seksuele Ontwikkeling 4 4. Voeding en Bewegen 6 5. Contactmoment bovenbouw VO 6 6. Sociale Veiligheid 7 7. 2019

Nadere informatie

Digitale innovatie voor de jeugdgezondheidszorg. Op tijd de juiste zorg! 16 mei 2017 Anouk Wisse GGD Amsterdam

Digitale innovatie voor de jeugdgezondheidszorg. Op tijd de juiste zorg! 16 mei 2017 Anouk Wisse GGD Amsterdam Digitale innovatie voor de jeugdgezondheidszorg Op tijd de juiste zorg! 16 mei 2017 Anouk Wisse GGD Amsterdam 20 juni 2017 Inhoud Wat is de aanleiding voor de innovatie? Wat houdt de innovatie concreet

Nadere informatie

Gezond opgroeien. Jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 0-18 jaar. IJsselland

Gezond opgroeien. Jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 0-18 jaar. IJsselland IJsselland Gezond opgroeien Jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 0-18 jaar Als ouder of verzorger wilt u dat uw kind gezond en veilig opgroeit. Wij staan voor u klaar om met u mee te denken en we zorgen

Nadere informatie

Richtlijn Angst (2016)

Richtlijn Angst (2016) Richtlijn Angst (2016) Onderbouwing Uitgangsvragen Hoe kunnen rollen en taken optimaal worden verdeeld tussen betrokken zorgverleners bij jeugdigen (0-18 jaar) met angst, ter voorkoming van dubbelingen,

Nadere informatie

Welkom bij De Jutters

Welkom bij De Jutters Welkom bij De Jutters De Jutters denkt met je mee De Jutters centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie 1 Hoofdlocatie Postadres De Jutters Dr. van Welylaan 2 2566 ER Den Haag Een volledig overzicht van

Nadere informatie

Vraag standaard naar de veiligheid in het gezin. Acuut gevaar? Stap 0: overweeg altijd: kán hier sprake zijn van kindermishandeling?

Vraag standaard naar de veiligheid in het gezin. Acuut gevaar? Stap 0: overweeg altijd: kán hier sprake zijn van kindermishandeling? Digitaal stroomdiagram op basis van de Meldcode (Eerst komen alleen de 5 stappen in beeld, als je op de stap klikt, wordt de tekst onder elke stap zichtbaar) De stappen 1 t/m 4 kunnen door elkaar heen

Nadere informatie

Vignet Welbevinden en Sociale Veiligheid, vo. Beleid. Vragenlijst Welbevinden en Sociale Veiligheid. Handig om bij de hand te hebben:

Vignet Welbevinden en Sociale Veiligheid, vo. Beleid. Vragenlijst Welbevinden en Sociale Veiligheid. Handig om bij de hand te hebben: Vignet Welbevinden en Sociale Veiligheid, vo Vragenlijst Welbevinden en Sociale Veiligheid Handig om bij de hand te hebben: Schoolplan Zorgplan Veiligheidsplan Schoolondersteuningsplan Beleid 1. Geef aan

Nadere informatie

Ouderinformatie over ZIEN!

Ouderinformatie over ZIEN! Ouderinformatie over ZIEN! Algemene ouderavond 1 november 2012 ZIEN! is een product van, in samenwerking met ParnasSys ZIEN op school Aandacht voor het sociaal-emotioneel functioneren van kinderen. Sanne

Nadere informatie

Werkinstructie benaderen intermediairs Sense

Werkinstructie benaderen intermediairs Sense Werkinstructie benaderen intermediairs Sense BIJLAGE 7 Voorbeeld van de opzet van de presentatie in PowerPoint BIJLAGE 7 VOORBEELD VAN DE OPZET VAN DE PRESENTATIE IN POWERPOINT] 1 WERKINSTRUCTIE BENADEREN

Nadere informatie

Elise Buiting PAOG Maastricht

Elise Buiting PAOG Maastricht Elise Buiting PAOG Maastricht 24-3-2014 Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven: Bestuurslid NCJ Medisch adviseur GGD HvB Uniform Basistakenpakket JGZ 2002 + Maatwerk Basistakenpakket

Nadere informatie

Onderwerpen/deelprojecten regionaal uitvoeringsprogramma depressiepreventie 2008 t/m 2011 Gelderse Roos

Onderwerpen/deelprojecten regionaal uitvoeringsprogramma depressiepreventie 2008 t/m 2011 Gelderse Roos Bijlage 2 Onderwerpen/deelprojecten regionaal uitvoeringsprogramma depressiepreventie 2008 t/m 2011 Gelderse Roos A1 Uitbrengen jaarkrant A2 Advertentie huis aan huis bladen A3 Consultatie B1 Brochures

Nadere informatie

Hoe gaat het met de gezondheid van de Utrechtse Jeugd?

Hoe gaat het met de gezondheid van de Utrechtse Jeugd? Hoe gaat het met de gezondheid van de Utrechtse Jeugd? Natuur Relaxen zzz Fruit Blij Bewegen Dokter Deze woorden gebruiken Utrechtse kinderen als zij praten over gezondheid. Meer weten? Kijk op www.volksgezondheidsmonitor.nl

Nadere informatie

Gemeentelijke rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd Voorschoten

Gemeentelijke rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd Voorschoten Jeugd Voorschoten Inleiding 3 1. Gezonde School 3 2. Verslavingspreventie 3 3. Voeding en Bewegen 4 4. Sociaal-Emotionele Ontwikkeling 4 5. 2019 5 Gemeente Gemeente Voorschoten Verantwoordingsperiode 1-1-2018

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg 4-19 jarigen

Jeugdgezondheidszorg 4-19 jarigen Jeugdgezondheidszorg 4-19 jarigen Jeugdgezondheidszorg 4-19 jarigen Kinderen zijn voortdurend in ontwikkeling. Zowel lichamelijk, geestelijk als sociaal. De meeste kinderen groeien zonder al te grote problemen

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg (4-19 jaar)

Jeugdgezondheidszorg (4-19 jaar) Jeugdgezondheidszorg (4-19 jaar) Folder voor ouders/verzorgers Welkom bij de GGD West-Brabant! Uw partner bij de gezonde groei en ontwikkeling van kinderen van 4 t/m 19 jaar Uw kind is of wordt binnenkort

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg en ouderondersteuning Stevig Ouderschap Plus. Marjanne Bontje, beleidsmedewerker Rig Mutschler, jeugdarts

Jeugdgezondheidszorg en ouderondersteuning Stevig Ouderschap Plus. Marjanne Bontje, beleidsmedewerker Rig Mutschler, jeugdarts Jeugdgezondheidszorg en ouderondersteuning Stevig Ouderschap Plus Marjanne Bontje, beleidsmedewerker Rig Mutschler, jeugdarts 1 24-09-2008 Doel bijeenkomst Informeren werk Jeugdgezondheidszorg (JGZ 4-19)

Nadere informatie

Overzichtskaart 3. Opvoedingsondersteuning. voor hulp bij opvoedingsvragen en lichte opvoedproblemen

Overzichtskaart 3. Opvoedingsondersteuning. voor hulp bij opvoedingsvragen en lichte opvoedproblemen Overzichtskaart 3 Opvoedingsondersteuning voor hulp bij opvoedingsvragen en lichte opvoedproblemen Zelfreflectie-instrument individuele opvoedingsondersteuning Sommige JGZ-professionals zullen al over

Nadere informatie

LANDELIJK PROFESSIONEEL KADER UITVOERING BASISPAKKET JGZ

LANDELIJK PROFESSIONEEL KADER UITVOERING BASISPAKKET JGZ LANDELIJK PROFESSIONEEL KADER UITVOERING BASISPAKKET JGZ Inhoud van de presentatie 1. Achtergrond en doel van het landelijk professioneel kader 2. Inhoud Basispakket JGZ 3. Wettelijke kaders 4. Toelichting

Nadere informatie

Scheiden doe je samen. Ieder kind reageert anders

Scheiden doe je samen. Ieder kind reageert anders Scheiden doe je samen Ieder kind reageert anders Scheiden. Ook al is het misschien beter voor iedereen, het blijft een ingrijpende gebeurtenis. Vooral voor kinderen. Het gezin dat al die tijd zo vanzelfsprekend

Nadere informatie

Welkom bij: Versterking Jeugdgezondheidszorg op en met scholen. Harde randvoorwaarden. JGZ symposium V&VN Jeugd Gewoon bijzonder, bijzonder gewoon

Welkom bij: Versterking Jeugdgezondheidszorg op en met scholen. Harde randvoorwaarden. JGZ symposium V&VN Jeugd Gewoon bijzonder, bijzonder gewoon Welkom bij: Versterking Jeugdgezondheidszorg op en met scholen Monique Römkens Farina Oprins Marie-Louise Lamers JGZ symposium V&VN Jeugd Gewoon bijzonder, bijzonder gewoon De leerervaringen uit het project

Nadere informatie

Afgewezen en erbij horen

Afgewezen en erbij horen Les 4 Afgewezen en erbij horen Inhoud In deze les leren de leerlingen het begrip afgewezen worden en je minderwaardig voelen. Ook leren ze het begrip erbij horen en het gevoel er niet bij te horen door

Nadere informatie

Gezond opgroeien. IJsselland. Jeugdgezondheidszorg voor alle kinderen van 0-18 jaar

Gezond opgroeien. IJsselland. Jeugdgezondheidszorg voor alle kinderen van 0-18 jaar IJsselland Gezond opgroeien Jeugdgezondheidszorg voor alle kinderen van 0-18 jaar Als ouder of verzorger wil je dat je kind gezond en veilig opgroeit. Wij staan voor je klaar om met je mee te denken en

Nadere informatie

Centrum voor Psychotherapie

Centrum voor Psychotherapie Centrum voor Psychotherapie Je zit al een langere tijd niet goed in je vel. Op steeds dezelfde punten in je leven loop je vast. Je hebt al geprobeerd te veranderen. Waarschijnlijk heb je ook al behandelingen

Nadere informatie

Hoe help je iemand die aan zelfmoord denkt?

Hoe help je iemand die aan zelfmoord denkt? Hoe help je iemand die aan zelfmoord denkt? Bel bij accuut gevaar meteen Stel de vraag Als je denkt dat iemand aan zelfmoord denkt, vraag er dan naar. Kies de vraag die bij jou past. Of kies je eigen woorden,

Nadere informatie

De 5 hoek in Amsterdam werkt samen!

De 5 hoek in Amsterdam werkt samen! Er zijn 27 Ouder- en Kindteams. 22 teams zitten in de wijken, vier teams zijn er voor het voortgezet onderwijs en één team is er speciaal voor het MBO. We werken samen vanuit een aantal functies: ouder-

Nadere informatie

Verantwoording allochtone zorgconsulent 2016 en 2017

Verantwoording allochtone zorgconsulent 2016 en 2017 Verantwoording allochtone zorgconsulent 2016 en 2017 Aanleiding Bij de zorg aan niet Westerse allochtonen lopen veel hulpverleners tegen een taalbarrière aan. Informatie en advies geven over betrouwbare

Nadere informatie

nummer 5 25 september 2015

nummer 5 25 september 2015 nummer 5 25 september 2015 Weekagenda: Maandag 5 oktober: Groep 1-2-3 vrij! Woensdag 7 oktober: Start Kinderboekenweek Zaterdag 9 oktober: Dag van de duurzaamheid Zondag 11 oktober: Open Dag van 10.00u-12.00u

Nadere informatie

Heb ik een depressie?

Heb ik een depressie? Heb ik een depressie? 2 Heb ik een depressie? Iedereen voelt zich wel eens somber of neerslachtig. Wanneer het niet botert met collega s, je piekert over je relatie of wanneer je de tentamenweek hebt verpest,

Nadere informatie

Richtlijn JGZ-richtlijn Pesten

Richtlijn JGZ-richtlijn Pesten Richtlijn JGZ-richtlijn Pesten Onderbouwing Taken JGZ-medewerkers bij preventie, signalering en aanpak van pesten Preventie pesten tijdens contactmomenten signalering risicofactoren Tijdens de contactmomenten

Nadere informatie

Gezond opgroeien en opvoeden

Gezond opgroeien en opvoeden Gezond opgroeien en opvoeden 1 Regio Gooi en Vechtstreek Verdeeld in sub-regio s: 1. Huizen, Laren, Blaricum (en Eemnes voor RBL) 2. Gooise Meren/Weesp (Weesp gaat naar Amsterdam) 3. Hilversum, Wijdemeren

Nadere informatie

Gezondheidsonderzoek op school voortgezet onderwijs

Gezondheidsonderzoek op school voortgezet onderwijs Gezondheidsonderzoek op school voortgezet onderwijs Binnenkort komt GGD IJsselland bij u op school voor het gezondheidsonderzoek van leerlingen in klas 2 en/of 4. In deze flyer staat wat dit gezondheids-

Nadere informatie

Verkenning verbinding onderwijs en JGZ/SMW. (jeugdgezondheidszorg en schoolmaatschappelijk werk)

Verkenning verbinding onderwijs en JGZ/SMW. (jeugdgezondheidszorg en schoolmaatschappelijk werk) Verkenning verbinding onderwijs en JGZ/SMW (jeugdgezondheidszorg en schoolmaatschappelijk werk) Een goede verbinding tussen ouders, scholen, de jeugdgezondheidszorg (JGZ) en het schoolmaatschappelijk werk

Nadere informatie

JGZ Gooi en Vechtstreek

JGZ Gooi en Vechtstreek Concept Toezichtonderzoek Jeugdgezondheidszorg JGZ Gooi en Vechtstreek Datum bezoek: 9 januari 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding 4 1.1 Ontwikkelingen, aanleiding en belang 4 1.2 Onderzoeksmethode, normen-

Nadere informatie

Tevens is ter informatie een algemene factsheet van Stichting CJG Rijnmond bijgevoegd.

Tevens is ter informatie een algemene factsheet van Stichting CJG Rijnmond bijgevoegd. Rotterdam, 11 december 2012. Onderwerp: Beantwoording van de schriftelijke vragen van de raadsleden J.L. Ton (Leefbaar Rotterdam) en J.J. Rijken (Leefbaar Rotterdam) over 'beperkte adviesvraag CJG's'.

Nadere informatie

INDIGO HET ANTWOORD OP DE BASIS GGZ

INDIGO HET ANTWOORD OP DE BASIS GGZ INDIGO HET ANTWOORD OP DE BASIS GGZ Inhoudsopgave Indigo Brabant 2 Wat is de Basis GGZ? 2 Wat kan Indigo mij bieden? 4 1. POH-GGZ 2. Generalistische Basis GGZ Specialistische GGZ 7 Heeft u vragen? 7 Contact

Nadere informatie