Talent in de groei! De jeugd in Cranendonck. Schooljaar

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Talent in de groei! De jeugd in Cranendonck. Schooljaar"

Transcriptie

1 Talent in de groei! De jeugd in Cranendonck Het afgelopen schooljaar kwamen weer heel wat kinderen van 4 tot 19 jaar in Cranendonck in contact met medewerkers van onze Jeugdgezondheidszorg. Veruit de meeste kinderen in Cranendonck groeien gezond en veilig op. Dat is een belangrijke basis op weg naar een zelfstandig leven. Jeugdgezondheidszorg loopt een stukje mee op deze weg om kinderen en hun ouders te ondersteunen als dat nodig is. Schooljaar In het schooljaar zag Jeugdgezondheidszorg 76% van alle kinderen in groep 2 en 7 in het basisonderwijs en klas 2 van het voortgezet onderwijs. 95 Kinderen kregen naar aanleiding van deze reguliere onderzoeken een vervolgafspraak. De meeste vervolggesprekken vinden plaats bij kinderen in groep 2. Bij deze kinderen (5/6 jarigen) zien we iets vaker ontwikkelingsachterstanden dan bij kinderen in groep 7. Bovendien hebben ouders van 5/6 jarigen ook vaker vragen over de opvoeding. In totaal verwezen wij 22 kinderen in Cranendonck door naar andere zorgverleners. Dit is meestal de eigen huisarts. Meer weten over de opkomst en doorverwijzingen in uw gemeente? Kijk dan op Aantal afwezig Aantal Aantal kinderen tijdens onderzoek vervolgonderzoeken gezien Speciale aandacht op het speciaal onderwijs In het schooljaar zaten 89 kinderen uit Cranendonck op een school voor speciaal onderwijs. Zij krijgen individueel afgestemde hulp en begeleiding. Krijgt het kind voldoende hulp door andere artsen, zoals huisarts of specialist, dan beperkt Jeugdgezondheidszorg zich tot de reguliere gesprekken. Deze vinden meestal plaats op 5, 11 en 14 jarige leeftijd. Via de adviesstructuur (ZAT of begeleidingsteam) op school stemmen we steeds af welke zorg voor deze kinderen nodig is. Zijn wie je bent Ouders zijn de beste opvoeders van hun kind. Opgroeien en opvoeden gaat dan ook meestal vanzelf. Maar soms zijn er ook vragen, twijfels of zorgen; klein of groot. De meeste ouders vinden zelf een antwoord of oplossing, bijvoorbeeld via familie, vrienden of via school. Maar ook Jeugdgezondheidszorg biedt een steuntje in de rug. Wij kennen het kind, wij luisteren, denken mee en geven advies op verschillende niveaus (TripleP). We gaan altijd uit van de eigen mogelijkheden en sluiten aan bij de ontwikkeling van het kind. We zoeken naar een oplossing op maat. Als het nodig is begeleiden we naar extra hulp. Want elk kind verdient de beste kansen en mag zijn wie hij of zij is.

2 Blijvend aandacht voor overgewicht Overgewicht voor kinderen varieert tussen de leeftijdsgroepen. In Cranendonck neemt tussen groep 2 en groep 7 het aantal kinderen met overgewicht af van 14% naar 10%. Vooral bij kinderen in het speciaal onderwijs vraagt overgewicht extra aandacht. Dit schooljaar had 19% van deze kinderen overgewicht. JGZ pleit dan ook voor blijvende aandacht voor een gezonde leefstijl. Een integrale Jeugdgezondheidszorg voor alle Ik voer regelmatig onderzoek op indicatie uit. kinderen van 0-18 jaar Soms kan een school of ouder vragen hebben over de In 2014 hebben de gemeenten een flinke stap ontwikkeling of het gedrag van een kind. Samen met voorwaarts gezet in de verdere ontwikkeling van de ouders en school zoek ik uit wat de vragen, zorgen en Jeugdgezondheidszorg 0-18 jaar in onze regio. De behoeften zijn. Zo was er laatst een jongen van 6 jaar die thuis heel erg boos kon worden (schreeuwen, GGD kreeg opdracht om samen met Zorgboog en ZuidZorg te komen tot gooien, stampen). Ouders wisten zich totaal geen raad meer, maar waren ook heel angstig voor hulpverlening die achter de voordeur kijkt. Door samen de hulpvraag van ouders én school te verduidelijken, kwamen we tot een passend plan voor een keuze voor een gezamenlijk systeem voor het digitaal dossier en een integrale opzet voor het basisaanbod van 0-18 jaar, los van de huidige verdeling van de financiële middelen. dit gezin. Want de focus is én blijft het welzijn van elk Voorjaar 2015 verwachten we de eerste resultaten. kind, en ik ben blij dat mijn werk mij hiertoe uitrust. Kathleen Doumen, jeugdarts Wij zien het als een uitdaging om samen binnen de beschikbare middelen te komen tot een hernieuwd preventief gezondheidszorgpakket, dat eigentijds en innovatief is in de uitvoering en waarin nog meer ruimte wordt geboden voor differentiatie en maatwerk. Daarin kunnen JGZ 0-4 en 4-19 jaar elkaar vooral versterken. De focus van JGZ als basisvoorziening blijft: een gezonde en veilige groei en ontwikkeling van alle kinderen. Een voorziening waar professionals werken met een brede sociaal medische expertise en die nauw samenwerken op plaatsen waar kinderen een belangrijk deel van de week verblijven, zoals kinderopvang en scholen.

3 Psychosociale problematiek Bij 20% van de jongeren in klas 2 voortgezet onderwijs in Cranendonck is in dit schooljaar sprake van een indicatie voor psychosociale problematiek. In het algemeen geldt dit vaker voor meisjes dan voor jongens. De problemen zijn verschillend en kunnen gaan van angst, stress, somberheid en depressie tot pestgedrag, liegen en psychisch functioneren als huilen en dwang. Indicatie psychosociale problematiek Klas 2 - Regio Zuidoost-Brabant % jongens meisjes totaal Een jongere aan het woord Al een tijdje voelde ik me thuis niet helemaal gelukkig. Papa en mama heel vaak druk met hun werk en heel weinig tijd of aandacht voor mij. Tijdens het gesprek met de jeugdverpleegkundige van de GGD kwam het er opeens allemaal uit. Het was heel fijn dat er iemand echt de tijd voor me nam om te luisteren. Dankzij het gesprek heb ik de moed gehad om het thuis te bespreken. Er zat me echt van alles dwars, meer dan ik dacht. Maar mijn ouders namen het positief op. We doen nu meer dingen samen en ik voel me veel beter nu. Ik heb daarna ook nog een paar keer met de jeugdverpleegkundige gesproken; een keer nog even langs geweest op gesprek, maar tussendoor gewoon via whatsapp en de telefoon. Hartstikke fijn. Leerling klas 3 Havo, 15 jaar Ook in de gemeente Cranendonck merken we dat de transitie dichterbij komt. Samenwerking gaat steeds beter en er zijn steeds kortere lijntjes om passende hulp te realiseren. Zo kwam een jongen van 10 jaar vanuit het zorgteam met zijn ouders bij mij op gesprek. De jongen had veel last van angsten. In zijn sociaal-medisch dossier las ik dat hij al veel had mee gemaakt. Maar dat kwam tijdens het gesprek niet naar voren. Met de jeugdarts en de orthopedagoge van de GGD heb ik besproken welke hulp voor deze jongen en zijn ouders zou kunnen passen. In het CJG kon ik overleggen met andere hulpverleners die deze jongen ook al kenden. Afstemming en korte lijnen zorgden ervoor dat de jongen de juiste hulp kreeg. Elise de Lange, jeugdverpleegkundige

4 Ouders tevreden over gesprek/onderzoek JGZ Van maart t/m juli 2014 vroegen wij aan ouders van leerlingen uit groep 2 naar hun tevredenheid over het onderzoek en het gesprek met onze JGZ medewerkers. In dezelfde klantentoets vroegen we ook naar hun mening over de vragenlijst die ze voorafgaand aan het onderzoek moesten invullen en naar hun ervaringen met onze manier van afspraken maken, onze wachttijden en digitale communicatie. 453 Ouders namen aan het onderzoek deel. Enkele resultaten: 83% Van de ouders vindt het gesprek/onderzoek door de GGD nuttig 94% Is tevreden over de manier waarop de GGDmedewerker het onderzoek heeft uitgevoerd Het gemiddelde cijfer voor het gesprek/onderzoek is een 7,7 Van de ouders geeft 69% aan dat het tijdstip van de afspraak uitkwam En 85% is tevreden over de wachttijd in de wachtkamer Verder vindt 89% van de ouders de vragenlijst duidelijk Wel vindt 11% de lijst te lang Ruim de helft van de ouders vindt het een goed idee als de vragenlijst voortaan digitaal wordt aangeboden Maar slechts 36% vindt het een goed idee als in de toekomst het onderzoek digitaal afgenomen zou worden Samen groeien naar passend onderwijs Sinds augustus 2014 is passend onderwijs een feit. Ook onze onderwijsstichting SKOzoK (Samen Koersen op Zichtbare Onderwijs Kwaliteit) ging voortvarend aan de slag om de verschillende ondersteuningsvragen van kinderen zo goed mogelijk te beantwoorden. Soms is een vraag te complex en heeft de school andere expertise nodig. Het kan dan zijn dat een medewerker van de jeugdgezondheidszorg wordt uitgenodigd om deel te nemen aan een ZAT. De schoolverpleegkundige kan vanuit haar deskundigheid meedenken hoe de ondersteuningsvraag van het kind en de ouders het best kan worden beantwoord. Elkaar weten te vinden op de momenten dat het er toe doet is essentieel voor een succesvolle samenwerking. Tonnie van Geel, Coördinator Kwaliteits Ondersteuning SKOzoK Sexting Wanneer moeten we ons zorgen maken? JGZ kreeg afgelopen jaar meerdere vragen over sexting. Sexting is het sturen van seksueel getinte berichten of pikante foto's of video's, meestal via de mobiele telefoon. De term is afgeleid van sex (verwijst naar de seksuele inhoud) en texting (sms/app). Sexting kan experimenteergedrag zijn dat past bij de leeftijd, maar het delen van de beelden naar derden is in principe strafbaar, zeker als het gepaard gaat met bedreiging, belediging, laster of smaad. JGZ helpt scholen bij vragen over sexting en meer algemeen bij het bevorderen van een gezonde seksuele ontwikkeling.

5 Resultaten jeugdmonitor: Leefstijl 2013

6 Psychosociale hulp bij ingrijpende gebeurtenissen Soms krijgen we als samenleving plotseling te maken met een ingrijpende gebeurtenis. Deze gebeurtenissen laten een diepe indruk achter. In dergelijke situaties coördineert Psychosociale Hulpverlening bij ingrijpende gebeurtenissen (PSHi) de hulp om te zorgen dat slachtoffers de juiste hulp krijgen en de maatschappelijke onrust zo klein mogelijk blijft. De GGD coördineert deze hulp. Een 12-jarig meisje pleegt zelfmoord door voor de trein te gaan staan. Politie en slachtofferhulp worden ingezet. Bij de coördinator PSHi komt de melding binnen omdat het gaat over suïcide van een jongere onder de 23 jaar. Vanwege de leeftijd van het meisje, de mogelijke relatie met pesten en de media aandacht is men alert op mogelijke maatschappelijke onrust. De volgende dag regelt de PSHi coördinator daarom een overleg met alle betrokken partijen inclusief de gemeente. Samen bespreken we hoe we de maatschappelijke onrust kunnen verkleinen. We coördineren de nazorg en de preventie van navolging. We brengen het netwerk van het meisje in kaart, we gaan na welke risico s en behoefte aan hulp er zijn. Acties worden uitgezet. Dat doen we gecoördineerd zodat niets dubbel gebeurt maar ook niets vergeten. De berichtgeving in de media en de communicatie vragen speciale aandacht. In overleg met de gemeente wordt besloten om een inloopavond te organiseren in het gemeenschapshuis. De burgemeester is aanwezig en iedereen kan er terecht met vragen en emoties. Tijdens de evaluatie na 2 weken blijkt dat de onrust duidelijk minder is dankzij het actief benaderen van de media. Risicojongeren zijn in beeld en ook toegeleid naar hulp. De gecoördineerde aanpak binnen de gemeente is door iedereen als een meerwaarde ervaren. Sense, voor al je vragen over seks. /SenseBrabant Volg ons ook op Twitter en /ggdbzo Colofon GGD Brabant-Zuidoost Gelukkig Gezond Vragen over Jeugdgezondheidszorg in uw gemeente? Neem contact op met Stephan Hopman Teammanager s.hopman@ggdbzo.nl

Talent in de groei! De jeugd in Heeze-Leende. Schooljaar

Talent in de groei! De jeugd in Heeze-Leende. Schooljaar Talent in de groei! De jeugd in Heeze-Leende Het afgelopen schooljaar kwamen weer heel wat kinderen van 4 tot 19 jaar in Heeze-Leende in contact met medewerkers van onze Jeugdgezondheidszorg. Veruit de

Nadere informatie

Talent in de groei! De jeugd in Veldhoven. Schooljaar

Talent in de groei! De jeugd in Veldhoven. Schooljaar Talent in de groei! De jeugd in Veldhoven Het afgelopen schooljaar kwamen weer heel wat kinderen van 4 tot 19 jaar in Veldhoven in contact met medewerkers van onze Jeugdgezondheidszorg. Veruit de meeste

Nadere informatie

Talent in de groei! De jeugd in Deurne. Schooljaar

Talent in de groei! De jeugd in Deurne. Schooljaar Talent in de groei! De jeugd in Deurne Het afgelopen schooljaar kwamen weer heel wat kinderen van 4 tot 19 jaar in Deurne in contact met medewerkers van onze Jeugdgezondheidszorg. Veruit de meeste kinderen

Nadere informatie

Talent in de groei! De jeugd in Valkenswaard. Schooljaar 2013-2014

Talent in de groei! De jeugd in Valkenswaard. Schooljaar 2013-2014 Talent in de groei! De jeugd in Valkenswaard Het afgelopen schooljaar kwamen weer heel wat kinderen van 4 tot 19 jaar in Valkenswaard in contact met medewerkers van onze Jeugdgezondheidszorg. Veruit de

Nadere informatie

Talent in de groei! De jeugd in Oirschot. Schooljaar

Talent in de groei! De jeugd in Oirschot. Schooljaar Talent in de groei! De jeugd in Oirschot Het afgelopen schooljaar kwamen weer heel wat kinderen van 4 tot 19 jaar in Oirschot in contact met medewerkers van onze Jeugdgezondheidszorg. Veruit de meeste

Nadere informatie

Talent in de groei! De jeugd in Someren. Schooljaar

Talent in de groei! De jeugd in Someren. Schooljaar Talent in de groei! De jeugd in Someren Het afgelopen schooljaar kwamen weer heel wat kinderen van 4 tot 19 jaar in Someren in contact met medewerkers van onze Jeugdgezondheidszorg. Veruit de meeste kinderen

Nadere informatie

Talent in de groei! De jeugd in Bergeijk. Schooljaar

Talent in de groei! De jeugd in Bergeijk. Schooljaar Talent in de groei! De jeugd in Bergeijk Het afgelopen schooljaar kwamen weer heel wat kinderen van 4 tot 19 jaar in Bergeijk in contact met medewerkers van onze Jeugdgezondheidszorg. Veruit de meeste

Nadere informatie

Talent in de groei! De jeugd in Best. Schooljaar

Talent in de groei! De jeugd in Best. Schooljaar Talent in de groei! De jeugd in Best Het afgelopen schooljaar kwamen weer heel wat kinderen van 4 tot 19 jaar in Best in contact met medewerkers van onze Jeugdgezondheidszorg. Veruit de meeste kinderen

Nadere informatie

Talent in de groei! De jeugd in Bladel. Schooljaar

Talent in de groei! De jeugd in Bladel. Schooljaar Talent in de groei! De jeugd in Bladel Het afgelopen schooljaar kwamen weer heel wat kinderen van 4 tot 19 jaar in Bladel in contact met medewerkers van onze Jeugdgezondheidszorg. Veruit de meeste kinderen

Nadere informatie

Talent in de groei! De jeugd in Nuenen. Schooljaar

Talent in de groei! De jeugd in Nuenen. Schooljaar Talent in de groei! De jeugd in Nuenen Het afgelopen schooljaar kwamen weer heel wat kinderen van 4 tot 19 jaar in Nuenen in contact met medewerkers van onze Jeugdgezondheidszorg. Veruit de meeste kinderen

Nadere informatie

Talent in de groei! De jeugd in Gemert-Bakel. Schooljaar

Talent in de groei! De jeugd in Gemert-Bakel. Schooljaar Talent in de groei! De jeugd in Gemert-Bakel Het afgelopen schooljaar kwamen weer heel wat kinderen van 4 tot 19 jaar in Gemert-Bakel in contact met medewerkers van onze Jeugdgezondheidszorg. Veruit de

Nadere informatie

Talent in de groei! De jeugd in Laarbeek. Schooljaar

Talent in de groei! De jeugd in Laarbeek. Schooljaar Talent in de groei! De jeugd in Laarbeek Het afgelopen schooljaar kwamen weer heel wat kinderen van 4 tot 19 jaar in Laarbeek in contact met medewerkers van onze Jeugdgezondheidszorg. Veruit de meeste

Nadere informatie

Talent in de groei! De jeugd in Geldrop-Mierlo. Schooljaar

Talent in de groei! De jeugd in Geldrop-Mierlo. Schooljaar Talent in de groei! De jeugd in Geldrop-Mierlo Het afgelopen schooljaar kwamen weer heel wat kinderen van 4 tot 19 jaar in Geldrop-Mierlo in contact met medewerkers van onze Jeugdgezondheidszorg. Veruit

Nadere informatie

Talent in de groei! De jeugd in Eindhoven. Schooljaar 2013-2014

Talent in de groei! De jeugd in Eindhoven. Schooljaar 2013-2014 Talent in de groei! De jeugd in Eindhoven Het afgelopen schooljaar kwamen weer heel wat kinderen van 4 tot 19 jaar in Eindhoven in contact met medewerkers van onze Jeugdgezondheidszorg. Veruit de meeste

Nadere informatie

Talent in de groei! De jeugd in Oirschot. Schooljaar 2014-2015

Talent in de groei! De jeugd in Oirschot. Schooljaar 2014-2015 Talent in de groei! De jeugd in Oirschot Het afgelopen schooljaar kwamen weer heel wat kinderen van 4 tot 19 jaar in Oirschot in contact met medewerkers van onze Jeugdgezondheidszorg. Veruit de meeste

Nadere informatie

Informatie voor professionals

Informatie voor professionals Informatie voor professionals De GGD Noord- en Oost-Gelderland (GGD NOG) heeft, met ingang van het schooljaar 2014-2015, de werkwijze van de afdeling jeugdgezondheidszorg (deels) aangepast. In deze brief

Nadere informatie

PSYCHOSOCIALE GEZONDHEID

PSYCHOSOCIALE GEZONDHEID IJsselland PSYCHOSOCIALE GEZONDHEID Jongerenmonitor 20 92% normaal risico op psychosociale problemen.3 jongeren School Klas 2 13-1 jaar Klas - jaar 86% goede ervaren gezondheid %* is op school gepest *van

Nadere informatie

Richtlijn Angst (2016)

Richtlijn Angst (2016) Richtlijn Angst (2016) Onderbouwing Uitgangsvragen Hoe kunnen rollen en taken optimaal worden verdeeld tussen betrokken zorgverleners bij jeugdigen (0-18 jaar) met angst, ter voorkoming van dubbelingen,

Nadere informatie

J O N G E R E N O N D E R Z O E K : J A A R

J O N G E R E N O N D E R Z O E K : J A A R PSYCHOSOCIALE GEZONDHEID 3 J O N G E R E N O N D E R Z O E K : 12-18 J A A R Jongerenonderzoek 2010 Om inzicht te krijgen in de gezondheid van de inwoners in haar werkgebied, heeft de GGD Zuid-Holland

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg 0-18 jaar

Jeugdgezondheidszorg 0-18 jaar Jeugdgezondheidszorg 0-18 jaar U wilt als ouder dat uw kind gezond en veilig opgroeit. Onze jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en assistentes kijken samen met u naar de groei en ontwikkeling. We geven

Nadere informatie

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 4-19 JAAR

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 4-19 JAAR JEUGDGEZONDHEIDSZORG 4-19 JAAR EEN GEZONDE JEUGD HEEFT DE TOEKOMST Kinderen zijn lichamelijk, geestelijk en sociaal voortdurend in ontwikkeling. Bij de meeste kinderen gaat dit zonder al te grote problemen.

Nadere informatie

K I N D E R E N O N D E R Z O E K : 0-1 1 J A A R

K I N D E R E N O N D E R Z O E K : 0-1 1 J A A R PSYCHOSOCIALE GEZONDHEID Jeugd 2010 4 K I N D E R E N O N D E R Z O E K : 0-1 1 J A A R Kinderenonderzoek 2010 Om inzicht te krijgen in de gezondheid van de inwoners in haar werkgebied, heeft de GGD Zuid-Holland

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en de rol binnen de scholen

Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en de rol binnen de scholen Jeugdgezondheidszorg Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en de rol binnen de scholen t Erica Idema, jeugdarts Hanneke Woestenburg en Jolanda Gijzenberg, jeugdverpleegkundige Presentatie op een studiedag voor internbegeleiders

Nadere informatie

Handreiking prenataal huisbezoek jeugdgezondheidszorg Amsterdam

Handreiking prenataal huisbezoek jeugdgezondheidszorg Amsterdam )( )( )( GGD Amsterdam Datum: Handreiking prenataal huisbezoek jeugdgezondheidszorg Amsterdam Inhoud 1 Inleiding 3 2 Werkwijze prenataal huisbezoek 4 3 Domeinen en voorbeeldvragen: handvatten voor het

Nadere informatie

Protocol machtsmisbruik / meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Protocol machtsmisbruik / meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling geweld en kindermishandeling Doelgroep: Directies, leerkrachten en interne contactpersonen in primair onderwijs In deze protocollen beperken we ons tot een korte beschrijving van de taken die de interne

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg (4-19 jaar)

Jeugdgezondheidszorg (4-19 jaar) Jeugdgezondheidszorg (4-19 jaar) Folder voor ouders/verzorgers Welkom bij de GGD West-Brabant! Uw partner bij de gezonde groei en ontwikkeling van kinderen van 4 t/m 19 jaar Uw kind is of wordt binnenkort

Nadere informatie

De jeugdgezondheidszorg als bondgenoot bij preventie en begeleiding van jongeren en seks

De jeugdgezondheidszorg als bondgenoot bij preventie en begeleiding van jongeren en seks De jeugdgezondheidszorg als bondgenoot bij preventie en begeleiding van jongeren en seks Vanessa Peters, GGD Gelderland Midden Marinka de Feijter, GGD N-O Gelderland Ineke van der Vlugt, Rutgers WPF 1

Nadere informatie

BESLUIT OPSCHRIFT. Vergadering van 18 maart Onderwerp Beantwoording raadsvragen in zake: Vragenlijsten GGD - Besluitvormend

BESLUIT OPSCHRIFT. Vergadering van 18 maart Onderwerp Beantwoording raadsvragen in zake: Vragenlijsten GGD - Besluitvormend BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 18 maart 2014 nummer: 2014_BW_00173 Onderwerp Beantwoording raadsvragen in zake: Vragenlijsten GGD - vormend Beknopte samenvatting De VVD heeft raadsvragen gesteld naar

Nadere informatie

PILOT GEZONDHEIDSONDERZOEK 15/16-JARIGEN

PILOT GEZONDHEIDSONDERZOEK 15/16-JARIGEN CHECK UITKOMSTEN PILOT GEZONDHEIDSONDERZOEK 15/16-JARIGEN Gezondheid Relaties Lichaam Seksuele ontwikkeling Gevoel Alcohol, drugs & gamen 2 Doel gezondheidsonderzoek Jongeren vragen niet makkelijk om hulp,

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg 4-19 jarigen

Jeugdgezondheidszorg 4-19 jarigen Jeugdgezondheidszorg 4-19 jarigen Jeugdgezondheidszorg 4-19 jarigen Kinderen zijn voortdurend in ontwikkeling. Zowel lichamelijk, geestelijk als sociaal. De meeste kinderen groeien zonder al te grote problemen

Nadere informatie

Samenwerking JGZ - Jeugdzorg

Samenwerking JGZ - Jeugdzorg Samenwerking JGZ - Jeugdzorg Marian van Leeuwen 19 november 2012 Doelen JGZ (bron NCJ) 1. preventieve gezondheidszorg bieden aan alle kinderen in Nederland van 0-19 jaar. 2. De lichamelijke, psychische,

Nadere informatie

Standpunt Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland

Standpunt Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland Standpunt Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland De positie van de jeugdarts in het Zorg- en Adviesteam (ZAT) 0-12 jaar en 12-23 jaar Inleiding Vanaf 2004 zijn er Zorg- en Adviesteams ingesteld in het Voortgezet

Nadere informatie

Met een goede start naar de basisschool

Met een goede start naar de basisschool Met een goede start naar de basisschool INSPIRATIEDOCUMENT OVER HET BELANG VAN DE OPVOED- EN OPGROEIOMGEVING VOOR DE ONTWIKKELING VAN JONGE KINDEREN MEE Nederland ActiZ GGD GHOR Nederland MOgroep 1 Over

Nadere informatie

Jeugd in Onderzoek. Betere samenwerking jeugdgezondheidszorg en scholen? De leerervaringen uit twee projecten.

Jeugd in Onderzoek. Betere samenwerking jeugdgezondheidszorg en scholen? De leerervaringen uit twee projecten. Jeugd in Onderzoek Betere samenwerking jeugdgezondheidszorg en scholen? De leerervaringen uit twee projecten. Inhoud Korte toelichting op project Versterking JGZ op en met scholen Pitches van een tweetal

Nadere informatie

Uitwerking workshops 'Avond voor de Jeugdhulp ' 30 augustus in de Kunstmin.

Uitwerking workshops 'Avond voor de Jeugdhulp ' 30 augustus in de Kunstmin. Bijlage 6: Uitwerking workshops 'Avond voor de Jeugdhulp ' 30 augustus in de Kunstmin. Op 30 augustus gingen ouders, kinderen, raadsleden en wethouders, professionals en ambtenaren met elkaar in gesprek

Nadere informatie

HENRIQUE SACHSE ARTS M&G, JEUGDARTS, VERTROUWENSARTS

HENRIQUE SACHSE ARTS M&G, JEUGDARTS, VERTROUWENSARTS 14 juni 2017 Summersymposium Actualiteit van OGGZ en Jeugdgezondheidszorg Verwarde personen en kwetsbare kinderen De realiteit voor jeugdigen en ouders in 2017 HENRIQUE SACHSE ARTS M&G, JEUGDARTS, VERTROUWENSARTS

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg. Anneke de Knegt Jeugdverpleegkundige 30-9-2014

Jeugdgezondheidszorg. Anneke de Knegt Jeugdverpleegkundige 30-9-2014 Jeugdgezondheidszorg Anneke de Knegt Jeugdverpleegkundige 30-9-2014 JGZ op school Wij zien uw kind op 2 momenten VMBO: 1 e en 3 e klas HAVO/VWO: 2 e en 4 e klas vragenlijst Bij eerste contact: lengte en

Nadere informatie

HET WIE-WAT-WAAROM VAN DE TILBURGSE AANPAK ZORG, WERK EN JEUGDHULP IN TILBURG

HET WIE-WAT-WAAROM VAN DE TILBURGSE AANPAK ZORG, WERK EN JEUGDHULP IN TILBURG PRIMAIR ONDERWIJS HET WIE-WAT-WAAROM VAN DE TILBURGSE AANPAK ZORG, WERK EN JEUGDHULP IN TILBURG WAAROM DE TRANSFORMATIE? Het zorgstelsel in Nederland is in de loop der jaren complex en duur geworden. Bovendien

Nadere informatie

nummer 5 25 september 2015

nummer 5 25 september 2015 nummer 5 25 september 2015 Weekagenda: Maandag 5 oktober: Groep 1-2-3 vrij! Woensdag 7 oktober: Start Kinderboekenweek Zaterdag 9 oktober: Dag van de duurzaamheid Zondag 11 oktober: Open Dag van 10.00u-12.00u

Nadere informatie

- coördinator doorstart Eindhoven - consulent Humanitas district Zuid

- coördinator doorstart Eindhoven - consulent Humanitas district Zuid Lucie Nijskens Wim Rasker - coördinator doorstart Eindhoven - consulent Humanitas district Zuid Wat is doorstart? Preventief programma gericht op opvoedings- en gezinsondersteuning voor gezinnen met schoolgaande

Nadere informatie

Het contactmoment in klas 4 VO Hoe gaat dat nu?

Het contactmoment in klas 4 VO Hoe gaat dat nu? Het contactmoment in klas 4 VO Hoe gaat dat nu? Samen werken aan gezondheid Factsheet Eindevaluatie Preventie Leefstijl Adolescenten (PLA) 1 Inhoud Wat vooraf ging 3 Wat is Preventie Leefstijl Adolescenten?

Nadere informatie

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 4-19 JAAR

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 4-19 JAAR JEUGDGEZONDHEIDSZORG 4-19 JAAR INFORMATIE VOOR OUDERS / VERZORGERS Een gezonde jeugd heeft de toekomst Kinderen zijn lichamelijk, geestelijk en sociaal voortdurend in ontwikkeling. Bij de meeste kinderen

Nadere informatie

Protocol 2: het vermoeden van seksuele intimidatie tussen kinderen onderling in de schoolsituatie.

Protocol 2: het vermoeden van seksuele intimidatie tussen kinderen onderling in de schoolsituatie. Pagina 1 van 7 2.2.10. PROTOCOL PREVENTIE MACHTSMISBRUIK Bron:: JGZ protocol PMM - concept 4 GGD Hart voor Brabant Moet iedereen het weten? Draaiboek bij crisissituaties seksuele intimidatie in het primair

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling 0900 1 26 26 26 5 cent per minuut

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling 0900 1 26 26 26 5 cent per minuut Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Informatie voor professionals 0900 1 26 26 26 5 cent per minuut Signaleren en samen aanpakken Wat is huiselijk geweld en wat is kindermishandeling? Verplicht

Nadere informatie

Evaluatie Zorg Advies Teams 0-12 jarigen Maassluis

Evaluatie Zorg Advies Teams 0-12 jarigen Maassluis Evaluatie Zorg Advies Teams 0-12 jarigen Maassluis 1/5 Inleiding Aanleiding voor het schrijven van deze evaluatie over de Zorg Advies Teams (ZAT) is de komst van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in

Nadere informatie

Samen werken aan een. gezond en veilig. schooljaar

Samen werken aan een. gezond en veilig. schooljaar Samen werken aan een gezond en veilig schooljaar Het basisonderwijs & de Jeugdgezondheidszorg 2015/2016 Het basisonderwijs EN de Jeugdgezondheidszorg Gezonde leerlingen die lekker in hun vel zitten, presteren

Nadere informatie

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid:

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: 2 juni 2014 Sociaal Domein Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: Jeugdzorg, AWBZ-begeleiding naar Wmo, Participatiewet. Samenhang met ontwikkelingen Publieke Gezondheidszorg en Passend

Nadere informatie

Protocol huiselijk geweld en kindermishandeling onderdeel van het Veiligheidsbeleid

Protocol huiselijk geweld en kindermishandeling onderdeel van het Veiligheidsbeleid Versie 1.0 10 februari 2019 Protocol huiselijk geweld en kindermishandeling onderdeel van het Veiligheidsbeleid COLOFON Aalberseplein 5 2805 EG Gouda T 0182-67 00 51 E secretariaat@degroeiling.nl W www.degroeiling.nl

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg op de basisschool

Jeugdgezondheidszorg op de basisschool Jeugdgezondheidszorg Jeugdgezondheidszorg op de basisschool Waarom Jeugdgezondheidszorg? Op de basisschool maken kinderen een enorme ontwikkeling door. Dat is niet alleen lichamelijk maar ook op sociaal

Nadere informatie

Regie, zorg aan en preventie van gezondheidsachterstanden bij asielzoekers

Regie, zorg aan en preventie van gezondheidsachterstanden bij asielzoekers Regie, zorg aan en preventie van gezondheidsachterstanden bij asielzoekers Hier komt tekst RIB - 8 juni 2017 Jan Hier Braat komt ook tekst Evy Hochheimer Opvang asielzoekers en Gezondheidszorg Asielzoekers

Nadere informatie

De jeugd van tegenwoordig. Resultaten uit Gezondheidsonderzoek Jeugd 2016 Bestuurscommissie 6 juli 2017

De jeugd van tegenwoordig. Resultaten uit Gezondheidsonderzoek Jeugd 2016 Bestuurscommissie 6 juli 2017 De jeugd van tegenwoordig Resultaten uit Gezondheidsonderzoek Jeugd 2016 Bestuurscommissie 6 juli 2017 1 Inhoud Waartoe, hoe en wat? Wat kenmerkt de jeugd van tegenwoordig? Patronen voor preventie En verder

Nadere informatie

Richtlijn JGZ-richtlijn Pesten

Richtlijn JGZ-richtlijn Pesten Richtlijn JGZ-richtlijn Pesten Onderbouwing Taken JGZ-medewerkers bij preventie, signalering en aanpak van pesten Preventie pesten tijdens contactmomenten signalering risicofactoren Tijdens de contactmomenten

Nadere informatie

Gezondheidsonderzoek op school voortgezet onderwijs

Gezondheidsonderzoek op school voortgezet onderwijs Gezondheidsonderzoek op school voortgezet onderwijs Binnenkort komt GGD IJsselland bij u op school voor het gezondheidsonderzoek van leerlingen in klas 2 en/of 4. In deze flyer staat wat dit gezondheids-

Nadere informatie

Kernelement Samenwerking tussen zorg en sport

Kernelement Samenwerking tussen zorg en sport Kernelement Samenwerking tussen zorg en sport Wat en waarom? Bij de Sportimpuls Kinderen sportief op gewicht (KSG) is de samenwerking tussen professionals in de sport en de -zorg essentieel, omdat het

Nadere informatie

Kinderen in West gezond en wel?

Kinderen in West gezond en wel? GGD Amsterdam Uitkomsten Amsterdamse gezondheidsmonitor basisonderwijs 13-14 Kinderen in West gezond en wel? 1 Wat valt op in West? Voor West zijn de cijfers van de Jeugdgezondheidsmonitor van schooljaar

Nadere informatie

Heeft u kennis genomen van het artikel 'GGD moet stoppen met seksvragen aan 13-jarigen' in het algemeen Dagblad van 18 februari 2014?

Heeft u kennis genomen van het artikel 'GGD moet stoppen met seksvragen aan 13-jarigen' in het algemeen Dagblad van 18 februari 2014? VVD-fractie Harderwijk C. Van der Wal-Zeggeling p/a Spiekerweg 9 3849 PT HARDERWIJK datum: ons kenmerk: uw brief van: uw kenmerk: onderwerp: 17 april 2014 U14.002313 Beantwoording van schriftelijke vragen

Nadere informatie

Zorg voor jeugd in het sociaal domein

Zorg voor jeugd in het sociaal domein 1 Zorg voor jeugd in het sociaal domein Informatieve handreiking voor de gemeenteraad en het college van B&W Samen werken aan gezondheid, welbevinden en participatie In de zorg voor jeugd zijn de uitgangspunten

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg 12-19 jaar

Jeugdgezondheidszorg 12-19 jaar Regio Nijmegen Jeugdgezondheidszorg 12-19 jaar Informatie voor ouders Op de basisschool is uw zoon/dochter voor het laatst bij een medewerker van de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) geweest. Ook in het voortgezet

Nadere informatie

Jeugdarts en de Jeugdwet 2015

Jeugdarts en de Jeugdwet 2015 Factsheet Jeugdarts en de Jeugdwet 2015 Gemeenten worden vanaf 2015 verantwoordelijk voor alle jeugdhulp: ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en ouders bij opgroei- en opvoedproblemen, en geestelijke

Nadere informatie

Social media en de school NIP, Amsterdam 13 maart 2015

Social media en de school NIP, Amsterdam 13 maart 2015 Social media en de school NIP, Amsterdam 13 maart 2015 Meisje uit Pijnacker pleegt zelfmoord 'om bangalijst' De Oude Klapwijkseweg in Pijnacker. FOTO STREETVIEW. UPDATE In Pijnacker heeft gisteravond een

Nadere informatie

Nieuwsbrief. De Nieuwsbrief voor scholen gaat digitaal! voor scholen. Website Ik!Opgroeien in nieuw jasje. December 2013. Kijk op www.ikopgroeien.

Nieuwsbrief. De Nieuwsbrief voor scholen gaat digitaal! voor scholen. Website Ik!Opgroeien in nieuw jasje. December 2013. Kijk op www.ikopgroeien. December 2013 Nieuwsbrief voor scholen Website Ik!Opgroeien in nieuw jasje De Nieuwsbrief voor scholen gaat digitaal! Voor u ligt de laatste papieren uitgave van de Nieuwsbrief Scholen van de GGD Brabant-Zuidoost.

Nadere informatie

Het adviseren bij mogelijke leerplichtontheffingen van jeugdigen van 5 tot 18 jaar met (langdurig) schoolverzuim. Aantal jeugdigen. Jeugdarts.

Het adviseren bij mogelijke leerplichtontheffingen van jeugdigen van 5 tot 18 jaar met (langdurig) schoolverzuim. Aantal jeugdigen. Jeugdarts. 4.4. Aanbod jongeren Dit aanbod is gericht op jongeren op het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) tot 23 jaar. De doelgroep van het eerste product, Advisering leerplichtontheffing,

Nadere informatie

Hoe gaat het met de gezondheid van de Utrechtse Jeugd?

Hoe gaat het met de gezondheid van de Utrechtse Jeugd? Hoe gaat het met de gezondheid van de Utrechtse Jeugd? Natuur Relaxen zzz Fruit Blij Bewegen Dokter Deze woorden gebruiken Utrechtse kinderen als zij praten over gezondheid. Meer weten? Kijk op www.volksgezondheidsmonitor.nl

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle   holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/55848 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Bezem, J. Title: Exploring the potential of triage and task-shifting in preventive

Nadere informatie

Gelijke kansen voor àlle kinderen

Gelijke kansen voor àlle kinderen Gelijke kansen voor àlle kinderen De plek waar je wieg staat is van invloed op een goede en gezonde ontwikkeling. Wij willen alle kinderen in onze gemeente maximale kansen bieden op een goede en gezonde

Nadere informatie

Leidt triage en taakherschikking in de JGZ tot meer zorg op maat? 24 mei Janine Bezem Congres Jeugd in Onderzoek

Leidt triage en taakherschikking in de JGZ tot meer zorg op maat? 24 mei Janine Bezem Congres Jeugd in Onderzoek Leidt triage en taakherschikking in de JGZ tot meer zorg op maat? 24 mei 2018 Janine Bezem Congres Jeugd in Onderzoek 2 Inhoud Differentiatie zorgaanbod Triage methode JGZ 4-18 Resultaten promotieonderzoek

Nadere informatie

Vastgesteld Stuurgroep VVE Zaanstad 7 december 2017

Vastgesteld Stuurgroep VVE Zaanstad 7 december 2017 ONDERSTEUNING IN DE VOORSCHOOLSE PERIODE Vastgesteld Stuurgroep VVE Zaanstad 7 december 2017 INLEIDING Het grootste deel van de kinderen ontwikkelt zich normaal; zij bezoeken zonder noemenswaardige bijzonderheden

Nadere informatie

De lessen kunnen op elk gewenst tijdstip bekeken worden. Aantal deelnemers. Pedagoog. Jeugdverpleegkundige.

De lessen kunnen op elk gewenst tijdstip bekeken worden. Aantal deelnemers. Pedagoog. Jeugdverpleegkundige. 4.2.12. Digitale opvoedondersteuning voor ouders van het jonge kind Ondersteuning in de vorm van een aantal online lessen voor ouders met kinderen tot 4 jaar, om ze voor te bereiden op de (toekomstige)

Nadere informatie

Integratie van jeugdgezondheidszorg, jeugdzorg en jeugd GGZ in de wijkteams: een meerwaarde voor kind en gezin?

Integratie van jeugdgezondheidszorg, jeugdzorg en jeugd GGZ in de wijkteams: een meerwaarde voor kind en gezin? Integratie van jeugdgezondheidszorg, jeugdzorg en jeugd GGZ in de wijkteams: een meerwaarde voor kind en gezin? Paul van der Velpen, directeur Public Health & GGD Amsterdam Calixte Veerman, arts M&G, jeugdarts

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg op de basisschool

Jeugdgezondheidszorg op de basisschool Jeugdgezondheidszorg Jeugdgezondheidszorg op de basisschool Waarom Jeugdgezondheidszorg? Op de basisschool maken kinderen een enorme ontwikkeling door, niet alleen lichamelijk maar ook op sociaal en emotioneel

Nadere informatie

Kinderen in Zuid gezond en wel?

Kinderen in Zuid gezond en wel? GGD Amsterdam Uitkomsten Amsterdamse gezondheidsmonitor basisonderwijs 13-14 Kinderen in Zuid gezond en wel? 1 Wat valt op in Zuid? Voor Zuid zijn de cijfers van de Jeugdgezondheidsmonitor van schooljaar

Nadere informatie

Medisch specialist ziekenhuis

Medisch specialist ziekenhuis Factsheet Medisch specialist ziekenhuis en de Jeugdhulp Almere 2015 Gemeenten worden vanaf 2015 verantwoordelijk voor alle jeugdhulp: ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en ouders bij opgroei- en

Nadere informatie

Samen werken aan een. gezond en veilig. schooljaar. Het voortgezet onderwijs & de Jeugdgezondheidszorg

Samen werken aan een. gezond en veilig. schooljaar. Het voortgezet onderwijs & de Jeugdgezondheidszorg Samen werken aan een gezond en veilig schooljaar Het voortgezet onderwijs & de Jeugdgezondheidszorg 2015/2016 Het voortgezet onderwijs EN de Jeugdgezondheidszorg Gezonde leerlingen die lekker in hun vel

Nadere informatie

Resultaten Jongerenonderzoek

Resultaten Jongerenonderzoek Resultaten Jongerenonderzoek 2013 Groenewald GGD Zuid Limburg Geleen, april 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1 2. Resultaten van uw school 2.1 VMBO klas 2 3 2.2 VMBO klas 4 4 2.3 HAVO/VWO klas 2 5 2.4 HAVO/VWO

Nadere informatie

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders Bij huiselijk geweld tussen (ex) partners worden KINDEREN vaak over het hoofd gezien. Toch hebben zij meer in de gaten dan u denkt. Dit kan

Nadere informatie

voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking of psychische problemen én hun gezin Cosis dichtbij voor hulp bij opgroeien

voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking of psychische problemen én hun gezin Cosis dichtbij voor hulp bij opgroeien voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking of psychische problemen én hun gezin Cosis dichtbij voor hulp bij opgroeien Hulp bij opgroeien Een kind opvoeden gaat niet altijd vanzelf. Zeker

Nadere informatie

OpGroeieN. OpGroeieN. DaT doen We in Best SaMen! Beste Betsy geeft antwoord op al je vragen over opvoeden en opgroeien

OpGroeieN. OpGroeieN. DaT doen We in Best SaMen! Beste Betsy geeft antwoord op al je vragen over opvoeden en opgroeien OpGroeieN OpGroeieN DaT doen We in Best SaMen! DaT doen We in Best SaMen! Beste Betsy geeft antwoord op al je vragen over opvoeden en opgroeien Beste Betsy is het Centrum voor Jeugd en Gezin in Best. Niet

Nadere informatie

Welkom bij JGZ. Van 0 18 jaar

Welkom bij JGZ. Van 0 18 jaar Welkom bij JGZ Van 0 18 jaar Stap voor Stap van 0-18 jaar Vanaf de geboorte tot het moment dat uw kind bijna volwassen is, zien we u en uw kind regelmatig. In dit stappenplan staan alle contactmomenten

Nadere informatie

Protocol Ziekteverzuim in het basisonderwijs

Protocol Ziekteverzuim in het basisonderwijs Protocol Ziekteverzuim in het basisonderwijs 1. Kader Als je ziek bent blijf je thuis en doe je even niet mee. Incidenteel niet erg. Het wordt pas erg als het schoolziekteverzuim lang duurt of zeer regelmatig

Nadere informatie

Het individuele leefstijlprogramma: samenwerking met diëtist en fysiotherapeut

Het individuele leefstijlprogramma: samenwerking met diëtist en fysiotherapeut Toelichting op project - met evaluatie en vervolgafspraken In het schooljaar 2014-2015 liep het project Mulock Houwer in Beweging op een VMBO school. Het project wil jongeren positieve energie geven: je

Nadere informatie

Integrale aanpak kinderen met overgewicht in Enschede en Almelo

Integrale aanpak kinderen met overgewicht in Enschede en Almelo Integrale aanpak kinderen met overgewicht in Enschede en Almelo Voorstellen Marlie Cerneus GGD Regio Twente Jeugdgezondheidszorg 0-19! Wie zijn jullie? Gemeente Enschede en Almelo Waar gaat deze presentatie

Nadere informatie

Sociaal jaarverslag 2017

Sociaal jaarverslag 2017 Sociaal jaarverslag 2017 Thuiszorg heeft de toekomst ZuidZorg is in 2017 gestart met haar focusstrategie. Daarmee zetten we onze professionals nog meer in hun kracht en continueren we de ingeslagen koers

Nadere informatie

Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling. Sociaal medische contractering Jeugd. Organisatie wijkteams

Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling. Sociaal medische contractering Jeugd. Organisatie wijkteams Vangnet 0-99 Onafhankelijke regie Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling Sociaal medische contractering Jeugd Organisatie wijkteams Lokaal beeld van de transities Wilt u wijkgericht

Nadere informatie

Kinderen in Noord gezond en wel?

Kinderen in Noord gezond en wel? GGD Amsterdam Uitkomsten Amsterdamse gezondheidsmonitor basisonderwijs 13-14 Kinderen in Noord gezond en wel? 1 Wat valt op in Noord? Voor Noord zijn de cijfers van de Jeugdgezondheidsmonitor van schooljaar

Nadere informatie

Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek. Gezond opgroeien en opvoeden

Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek. Gezond opgroeien en opvoeden Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek Gezond opgroeien en opvoeden 1 Jeugd en Gezin in aantallen Contacten e.a. activiteiten RBL: 4.999 contacten n.a.v. meldingen e.a. signalen n.a.v. verzuim 190 activiteiten

Nadere informatie

Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld

Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld Zorgroutes interne en externe zorgstructuur in basisscholen 23 juni 2014 1 Inhoud INLEIDING... 3 MELDCODE KINDERMISHANDELING EN HUISELIJK GEWELD... 3 CRITERIA

Nadere informatie

jongeren vanaf 12 jaar

jongeren vanaf 12 jaar Na de schok... de draad weer oppakken Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar die betrokken zijn geweest bij een schokkende of ingrijpende gebeurtenis. Na de schok de draad weer oppakken Informatie voor

Nadere informatie

Werkinstructie benaderen intermediairs Sense

Werkinstructie benaderen intermediairs Sense Werkinstructie benaderen intermediairs Sense BIJLAGE 7 Voorbeeld van de opzet van de presentatie in PowerPoint BIJLAGE 7 VOORBEELD VAN DE OPZET VAN DE PRESENTATIE IN POWERPOINT] 1 WERKINSTRUCTIE BENADEREN

Nadere informatie

Uw kind en GGD Fryslân Jeugdgezondheidszorg

Uw kind en GGD Fryslân Jeugdgezondheidszorg Uw kind en GGD Fryslân Jeugdgezondheidszorg Als GGD Fryslân Jeugdgezondheidszorg houden wij ons, in de meest brede zin van het woord, bezig met de gezondheid van de Friese jeugd van 0 tot 19 jaar. We volgen

Nadere informatie

Pleegzorg doe je samen

Pleegzorg doe je samen Kinderen mogen opgroeien in een gezin Pleegzorg doe je samen Informatie voor professionals Kinderen horen thuis, en als dat niet kan: zo thuis mogelijk. Met dit motto geven we bij Lindenhout vorm aan de

Nadere informatie

Kinderen in Centrum gezond en wel?

Kinderen in Centrum gezond en wel? GGD Amsterdam Uitkomsten Amsterdamse gezondheidsmonitor basisonderwijs 13-14 Kinderen in Centrum gezond en wel? 1 Wat valt op in Centrum? Voor Centrum zijn de cijfers van de Jeugdgezondheidsmonitor van

Nadere informatie

Preventie: ontzorgen en normaliseren

Preventie: ontzorgen en normaliseren Jeugdgezondheidszorg Almere Preventie: ontzorgen en normaliseren Sylvie Neves Jeugdarts/ arts Maatschappij en Gezondheid Kim Bischoff Verpleegkundig specialist Adviesraad sociaal domein dd 14-03-2016 1

Nadere informatie

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders Grafisch ontwerp: Ontwerpstudio 2 MAAL EE Bij huiselijk geweld tussen (ex-)partners worden kinderen vaak over het hoofd gezien. Toch hebben

Nadere informatie

Jeugd gezond heids zorg en uw privacy

Jeugd gezond heids zorg en uw privacy Jeugd gezond heids zorg en uw privacy 5032 Hoe gaat Jeugdgezond heidszorg GGD Amsterdam met uw gegevens om? JGZ en uw privacy Hoe gaat Jeugdgezondheidszorg GGD Amsterdam met uw gegevens om? Bij de Jeugdgezondheidszorg

Nadere informatie

INFORMATIE FOLDER DE ZORG EN ONDERSTEUNING IN HOLLANDS KROON ALTIJD DICHTBIJ

INFORMATIE FOLDER DE ZORG EN ONDERSTEUNING IN HOLLANDS KROON ALTIJD DICHTBIJ DE ZORG EN ONDERSTEUNING IN HOLLANDS KROON ALTIJD DICHTBIJ INFORMATIE FOLDER U heeft een afspraak gemaakt bij het wijkteam. Wat kunt u van ons verwachten? En hoe kunt u zich zo goed mogelijk op deze afspraak

Nadere informatie

Verslag Inspiratiebijeenkomst Gooi in Beweging

Verslag Inspiratiebijeenkomst Gooi in Beweging Verslag Inspiratiebijeenkomst Gooi in Beweging Het was een inspirerende middag op 29 maart jl! Een grote opkomst, de kick-off van de Facebookgroep, mooie verhalen uit de praktijk en veel nieuwe contacten

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg op de basisschool

Jeugdgezondheidszorg op de basisschool Jeugdgezondheidszorg Jeugdgezondheidszorg op de basisschool Waarom Jeugdgezondheidszorg? Op de basisschool maken kinderen een enorme ontwikkeling door, niet alleen lichamelijk maar ook op sociaal en emotioneel

Nadere informatie

Eerste resultaten inzet centrale zorgverlener s-hertogenbosch

Eerste resultaten inzet centrale zorgverlener s-hertogenbosch Eerste resultaten inzet centrale zorgverlener s-hertogenbosch In het voorjaar van 2018 heeft proeftuin s-hertogenbosch een evaluatie uitgevoerd naar de rol van de centrale zorgverlener. Deze evaluatie

Nadere informatie

Sociaal Calamiteitenprotocol versie voor aanbieders

Sociaal Calamiteitenprotocol versie voor aanbieders Sociaal Calamiteitenprotocol versie voor aanbieders Gecoördineerde afstemming communicatie bij sociale calamiteiten Inleiding Sinds de transitie van WMO-voorzieningen en jeugdzorg is de gemeente verantwoordelijk

Nadere informatie