Mens en milieu. Basisstof 2

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Mens en milieu. Basisstof 2"

Transcriptie

1 Mens en milieu Basisstof 2

2 'n Stukje geschiedenis Zo'n 1 miljoen jaar geleden leefden er ongeveer mensachtigen in Afrika. Ze kwamen toen nog nergens anders op aarde voor. Deze weinig behaarde, rechtoplopende - nog een beetje aapachtige - mensen leefden van de jacht en van wilde planten. Ook aten ze nogal eens prooiresten van andere jagende dieren. Ze waren volledig afhankelijk van wat de natuur ze te bieden had. Was het warm, dan hadden ze het ook warm. Was het koud, dan hadden ze het koud. Was er geen water of eten, dan gingen ze dood. Ze aten en werden gegeten. Ze leefden in harmonie met de natuur, uit niets bleek dat ze biotische of abiotische factoren blijvend veranderden. Een kwart miljoen jaar geleden bevolkten alweer drie miljoen mensen de wereld. Hun leefgebied was inmiddels flink uitgebreid. Ze konden vuur maken. Nog steeds was de invloed van de mens op zijn omgeving minimaal. Weer later verspreidde onze soort zich over de hele wereld, maar de mensen leefden nog steeds in kleine, rondzwervende groepjes. Ze kwamen aan hun voedsel door jagen, vissen en planten verzamelen. Hun jachtmethoden werden slimmer, en verschillende grote dieren (mammoeten bijvoorbeeld) stierven uit, waarschijnlijk door dat jagen Jaar voor de christelijke jaartelling werd alles anders. De eerste sporen van landbouw worden zichtbaar. Planten werden gekweekt om op te eten. Dat kon alleen maar als de mens zich ergens vestigde. Sommige groepen ontwikkelden zich van zwervende nomaden tot landbouwers. Tegelijkertijd werden in de nederzettingen ook (wilde) dieren gehouden en langzamerhand getemd. Al eerder ( jaar geleden) was de wolf een huisdier geworden, waarschijnlijk doordat dit dier zelf het gezelschap van mensen zocht. Later werden koeien, schapen en geiten gehouden, geselecteerd en gefokt. Er ontstond veeteelt.

3 Dat landbouw en veeteelt enorm succesvol waren, blijkt uit de sterke bevolkingstoename vanaf zo'n 9000 jaar geleden. In 1850 zaten we op één miljard, 1930 twee miljard, 1960 drie miljard en nu (2018) meer dan 7.6 miljard wereldburgers. En we moeten allemaal eten. Hiervoor moeten we het milieu enorm manipuleren (= naar onze hand zetten). Liefst op zo'n - duurzame - manier dat de generaties na ons er ook nog iets aan hebben.

4 Om planten goed te laten groeien, probeert men de omstandigheden zo gunstig mogelijk te maken: genoeg licht, water, voedingszouten, zo min mogelijk bedreigingen zoals ziektes en parasieten. In gebieden die arm zijn aan voedingszouten met zogeheten 'arme' gronden, is weinig productie mogelijk. Daar komt nog bij dat door het oogsten van de planten (weghalen van de biomassa) de bodem steeds verder uitgeput raakt. Er komen dan te weinig stoffen in de voedselkringloop terug. Na een tijd wordt zo zelfs de vruchtbaarste grond onvruchtbaar.

5 Van oudsher werden daar verschillende oplossingen voor gevonden. In heidegebieden werd schapenmest vermengd met heideplaggen en teruggebracht op het land om het vruchtbaar te houden. In andere gebieden werden koeienmest, varkensmest en zelfs mensenmest en afval uit de steden gebruikt. Natuurlijke mest bestaat voornamelijk uit organische stoffen, die de kringloop van stoffen op een natuurlijke manier aanvullen. De natuurlijke mest was lange tijd voldoende, maar voldeed met zo'n hard groeiende bevolking en daardoor intensievere landbouw niet meer.

6 In de 19 de eeuw ontdekte men welke voedingszouten de planten precies nodig hebben en begon men met de productie en het gebruik van kunstmest. Kunstmest bestaat voornamelijk uit anorganische stoffen. Met kunstmest worden alleen de voedingszouten op de bodem gebracht. Daardoor kon de landbouw veel productiever worden. De bemesting kan precies aangepast worden aan de behoefte van het gewas. Is er voor een soort gewas een gebrek aan kalium, dan voeg je gewoon een bepaalde hoeveelheid kalium toe aan de kunstmest. Kweek je een gewas dat veel stikstof nodig heeft, dan voeg je stikstof toe. Met het opbrengen van kunstmest bestaat het risico dat de kringlopen van stof (o.a. de N-kringloop) uit balans raken.

7 uitspoeling In de grond binden de voedingszouten zich aan bodemdeeltjes, vooral aan deeltjes van organische oorsprong (= humus). Als er teveel kunstmest in de grond zit, wordt niet alles door de planten opgenomen. Het restant spoelt er door de regen uit en komt in het oppervlaktewater (sloten, meren) terecht. Het water kan door deze uitspoeling vervuild raken. Vooral in humusarme zandige bodem gebeurt dit veel.

8 Veeboeren konden vroeger hun mest kwijt op hun eigen land en voerden hun vee met de opbrengsten van datzelfde land. In Nederland hebben we ontzettend veel dieren in de intensieve veeteelt ofwel bio-industrie: met (in 2015) 12,2 miljoen varkens, 97 miljoen kippen, 4 miljoen runderen en paarden en pony's. Voor al die dieren is er in dit kleine land weinig leefruimte beschikbaar. Ze worden hoofdzakelijk gevoed met landbouwproducten, afkomstig uit andere delen van de wereld, waaronder Zuid-Europa, Canada, Verenigde Staten en vooral de Derde Wereld, die ruim 33% levert. Je kunt dat zien in figuur 2. Het gevolg is wel dat de bodem daar wordt uitgeput, terwijl we hier stalmest overhouden: er is hier een mestoverschot. Intensieve veeteelt

9 Vroeger vond de bestrijding handmatig plaats. Jongens warden betaald om rupsen van tabaksplanten te vangen.

10 Mono cultuur Figuur 3a. Monocultuur van groene kool Figuur 3b. Monocultuur van katoenplanten Een klein bedrijf dat veel verschillende gewassen kweekt, en maar voor een deel aardappels, zal niet gauw investeren in dure aardappelrooi- en sorteermachines. Maar als een bedrijf gespecialiseerd is in aardappelteelt, loont het wel om in dure arbeidsbesparende machines te investeren. Daarom is in grote delen van de wereld de bedrijfsgrootte van akkerbouwbedrijven fors toegenomen. Een groot gebied dat beplant is met één soort gewas noem je een monocultuur. Zo is ook de bio-industrie ontstaan: het op grootschalige intensieve wijze houden van dezelfde soort dieren. Grootschalig telen en houden van planten/dieren leidt ook tot grootschalige risico's. Als een heel gebied, of zelfs een heel land afhankelijk is van een enkel product, moet alles gedaan worden om een misoogst te voorkomen. Een enkele infectiemet een ziekte of een plaag die niet te bestrijden is, heeft dan rampzalige gevolgen. Plaagbestrijding is dus van groot belang.

11 Plagen en plaagbestrijding Vóór 1940 werden plagen al wel met chemische middelen bestreden. Soms waren die van plantaardige oorsprong, zoals nicotine. Soms ook werden mineralen gebruikt met kwik, arsenicum of zwavel. Die waren allemaal duur, gevaarlijk om mee om te gaan, moeilijk te winnen of onzeker in productie. Er was nog een andere bestrijdingsmethode die gebruik maakte van natuurlijke predatoren van de plaagdieren. Als de oorsprong van het plaagdier bekend was, werd er in het land van oorsprong gezocht naar de predatoren die daar de plaagdieren onder controle hielden. Deze werden dan losgelaten in het nieuwe gebied en de plaag was in veel gevallen onder controle. Dit noem je biologische bestrijding.

12 In 1940 ontdekte een Zwitserse chemicus dat een bepaalde stof, die goedkoop en makkelijk te produceren was, ontzettend giftig werkte op veel soorten insecten en niet giftig was voor mensen. Deze stof heet Dichloor Difenyl Trichloorethaan, bekend als DDT; het was de eerste synthetische insecticide. In korte tijd werd het middel over de hele wereld in grote hoeveelheden gebruikt. Het werd in de Tweede Wereldoorlog zelfs bij soldaten in de kleding gepoederd tegen kleerluis, waardoor ze niet massaal stierven aan tyfus, zoals in de Eerste Wereldoorlog. Eerst leek het een wondermiddel. Later bleek het middel niet zo onschuldig en minder onschadelijk voor mensen als eerder gedacht. Het werd zelfs een vloek. De plaaginsecten werden resistent: ze konden steeds beter tegen het middel. Waar eerst een kilo per oppervlak genoeg was om de plaag te bestrijden, was nu tien kilo nodig om hetzelfde effect te krijgen. Door de resistentie moest men steeds nieuwe synthetische middelen ontwikkelen, waartegen ook weer resistentie optrad, enzovoort. Het gif veroorzaakt in feite (onbedoelde) selectie: gemuteerde insecten werden resistent zodat ze het gif konden overleven.

13 Nog erger: de bestrijdingsmiddelen waren niet selectief. Dat wil zeggen dat ze ook andere soorten doodden die niet schadelijk waren. Daardoor verdwenen ook de predatoren van de plaagsoorten. Nieuwe plagen ontstonden waar ze nog nooit waren opgetreden en het enige antwoord was meer gif.

14 In de jaren zestig van de 20 ste eeuw waren de milieuproblemen door landbouwgif niet meer over het hoofd te zien. De synthetische middelen waren namelijk ook nog eens persistent: dat betekent dat ze niet biologisch afbreekbaar waren en heel lang nog in het milieu bleven. De gifstoffen hoopten zich op in de voedselketens. De ophoping noem je accumulatie.

15 In figuur hiernaast kun je zien hoe de gifstoffen accumuleren. Het gif op de plant komt in een lagere concentratie voor dan in de organismen in een hoger trofisch niveau. Dat komt doordat de planten en dieren het gif niet uit hun lichaam wegwerken; het blijft ergens in de lichamen zitten. Elke predator krijgt op deze manier steeds een beetje gif mee en de predator aan de top van de voedselketen krijgt het meest; daar is de grootste accumulatie. Het gif wordt dus telkens doorgegeven naar de volgende schakel in de voedselketen. Aan de top van de voedselketenzijn de concentraties zó hoog geworden dat de predator sterft of ernstige schade oploopt, bijvoorbeeld doordat onvruchtbaarheid optreedt.

16 geïntegreerde bestrijding Er wordt nog wel steeds gif gebruikt in de land- en tuinbouw. Voor sommige ziekten en plagen kan men er (nog) niet buiten. Er wordt wel veel aan gedaan om het gebruik van gif tot een minimum te beperken. Tuinders spuiten alleen nog maar als het echt nodig is, met middelen die zoveel mogelijk alléén de plaag bestrijden. Deze middelen noem je selectieve bestrijdingsmiddelen. Plaagbestrijding die gebruik maakt van een combinatie van (zo min mogelijk) gif en biologische bestrijding noem je geïntegreerde bestrijding. Het middel rechts is selectief: het doodt alleen de muggen.

17 Genetische modificatie In het hoofdstuk 3 'Erfelijkheid en DNA' kun je lezen dat DNA de eigenschappen van planten en dieren bepaalt. De wetenschap ontrafelt steeds meer DNA-codes en kan nu stukjes van die codes van het ene organisme inbouwen in hetdna van andere organismen. Deze biotechnologische toepassing noem je genetische modificatie (GM). Organismen met ingebouwd DNA van een andere soort noem je transgeen.

18 GM bij planten - voorbeeld 1 Er is een bacterie die rupsen doodziek maakt. Hij heet Bacillus thuringiensis (Bt). Andere dieren worden niet ziek van het gif dat deze bacterie maakt. Het DNA dat in de bacterie codeert voor het gif kan ingebouwd worden in katoen- en maïsplanten. De gemodificeerde planten, Btmaïs en Bt-katoen genoemd, produceren nu zelf het gif en hoeven dus niet meer bespoten te worden. Een rups die van de plant eet, gaat dood. In een groot deel van de wereld (o.a. Amerika) wordt al op grote schaal gebruik gemaakt van deze gemodificeerde maïs- en katoenplanten.

19 GM bij planten - voorbeeld 2 Plaagbestrijding door GM is vooral belangrijk voor de boeren, maar er zijn ook mogelijkheden om ondervoeding te bestrijden met GM. In tropische landen eten de mensen vooral rijst (Azië) of cassave (Afrika). Deze planten leveren veelzetmeel, maar weinig vitaminen en mineralen. Er zijn nu transgene varianten in ontwikkeling waarin meer vitamines zitten ('gouden rijst' met extra provitamine A) of mineralen (cassave met o.a. extra ijzer en zink). Vooral voor kinderen die weinig groente en vlees krijgen, kan dat levensreddend zijn.

20 GM bij planten - voorbeeld 3 Men kan soja ongevoelig maken voor onkruidverdelgende middelen (herbiciden). Een boer moest voorheen zijn sojabonen met de hand onkruidvrij houden. Dat betekende veel werk. Nu gebruikt hij door GM resistent geworden sojabonen en kan hij zoveel onkruidverdelgende middelen spuiten als hij wil. Op deze manier kan GM het gebruik van gif zelfs stimuleren. Bovendien wordt de boer afhankelijk van een bedrijf dat zowel de GM-zaden als het bestrijdingsmiddel levert. Dit is vooral voor arme boeren in ontwikkelingslanden erg bedreigend. In Europa is men nog huiverig en wordt het gebruik van genetisch gemodificeerde gewassen nog niet toegestaan. Veel mensen zijn bang dat de vreemde genen over zullen springen op wilde planten, en dat de natuur daardoor wordt aangetast. In de landen waar GM-gewassen grootschalig worden gebruikt, is echter nog nooit zoiets waargenomen.

21 GM bij dieren Genetische modificatie van dieren gebeurt nog niet veel. Bekend zijn geiten die bepaalde eiwitten leveren in hun melk, die levensreddend zijn voor patiënten met bloederziekte. Bij dieren wordt meestal een enkel dier genetisch veranderd, waarna het wordt gekloneerd om dieren te krijgen met dezelfde erfelijke eigenschappen. Het kunstmatig laten ontwikkelen van genetisch identieke individuen noem je kloneren.

22 Chemische bestrijding (in het kort)

23 Biologische bestrijding

24

25 filmpjes

26 Opdrachten maken

WAT IS GENETISCHE MODIFICATIE?

WAT IS GENETISCHE MODIFICATIE? SPREEKBEURT OF WERKSTUK WAT IS GENETISCHE MODIFICATIE? Hier vind je informatie voor een spreekbeurt of werkstuk over genetische modificatie. De informatie is ingedeeld in stappen. Dit zijn de verschillende

Nadere informatie

Biologie voor jouw Havo 5 Hoofdstuk 3: Mens en milieu

Biologie voor jouw Havo 5 Hoofdstuk 3: Mens en milieu Antwoorden door een scholier 1361 woorden 16 februari 2009 6,2 28 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Biologie voor jouw Havo 5 Hoofdstuk 3: Mens en milieu Deze antwoorden zijn niet

Nadere informatie

VOORKOMEN EN BEHEERSEN VAN PLAGEN: EEN KUNST APART

VOORKOMEN EN BEHEERSEN VAN PLAGEN: EEN KUNST APART VOORKOMEN EN BEHEERSEN VAN PLAGEN: EEN KUNST APART J.C. van Lenteren en M. Dicke Laboratorium voor Entomologie, Wageningen Universiteit Vanaf het ontstaan van de landbouw - zo n 10.000 jaar geleden - tot

Nadere informatie

5,5. Samenvatting door M woorden 10 juni keer beoordeeld Allemaal nodig? Wij maken deel uit van de voedselkringloop.

5,5. Samenvatting door M woorden 10 juni keer beoordeeld Allemaal nodig? Wij maken deel uit van de voedselkringloop. Samenvatting door M. 1285 woorden 10 juni 2013 5,5 4 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar 13.1 Allemaal nodig? Wij maken deel uit van de voedselkringloop. Consumenten dieren en mensen Afvaleters

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL 2004

Bijlage VMBO-GL en TL 2004 Bijlage VMBO-GL en TL 2004 tijdvak 1 BIOLOGIE CSE GL EN TL BIOLOGIE VBO-MAVO-D Deze bijlage bevat informatie. 400009-1-586-543b BIOTECHNOLOGIE INFORMATIE 1 OUDE TECHNIEKEN Al eeuwen gebruiken mensen organismen

Nadere informatie

oork omen v an ziekten en pl agen

oork omen v an ziekten en pl agen Inhoud 3 1. Over deze brochure 4 2. Eerst wat geschiedenis 4 - Vroeger 4 - Het eerste bestrijdingsmiddel 4 - Meer middelen 4 - Bestrijdingsmiddelenwet 5 - Gevolgen voor het milieu 5 - Andere soorten bestrijdingsmiddelen

Nadere informatie

Belang maar ook bedreiging van de diversiteit aan rassen en gewassen. De noodzaak van Agrobiodiversiteit. Michel Haring Hoogleraar Plantenfysiologie

Belang maar ook bedreiging van de diversiteit aan rassen en gewassen. De noodzaak van Agrobiodiversiteit. Michel Haring Hoogleraar Plantenfysiologie Een deel van de biodiversiteit van de Aardappel Belang maar ook bedreiging van de diversiteit aan rassen en gewassen De noodzaak van Agrobiodiversiteit Michel Haring Hoogleraar Plantenfysiologie Agro-biodiversiteit:

Nadere informatie

Welke richting volg je? In welke mate ga je akkoord met volgende stellingen?

Welke richting volg je? In welke mate ga je akkoord met volgende stellingen? Groepsnummer: Nummer respondent: Beste leerling, Hieronder vind je een aantal vragen. Lees de opdrachten aandachtig en probeer zo nauwkeurig mogelijk te antwoorden. Laat geen vragen open. Als je iets niet

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2009 tijdvak 2 biologie CSE GL en TL Deze bijlage bevat informatie. 945-0191-a-GT-2-b Informatie - Aardappels Lees eerst informatie 1 tot en met 8 en beantwoord dan vraag 37 tot en

Nadere informatie

Samenstelling en eigenschappen

Samenstelling en eigenschappen Samenstelling en eigenschappen Mest is onder te verdelen in kunstmest en natuurlijke mest. Natuurlijke mest is op zijn beurt weer onder te verdelen in mest van dierlijke herkomst en mest van plantaardige

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Hoeveelheid bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit Bestrijdingsmiddelen zijn middelen die gebruikt worden op onder meer groenten en fruit om gewassen te beschermen tegen ziekten, plagen en onkruid.

Nadere informatie

Wat weet jij over biologisch en over de bodem?

Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Met leuke vragen, opdrachten en experimenten voor thuis! Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Biologisch, lekker natuurlijk! Heb je er wel eens over nagedacht dat alles wat je eet, van een plant

Nadere informatie

- de explosieve groei van de wereldbevolking - de manier van leven die verandert (machines, industrie, grootschaligheid)

- de explosieve groei van de wereldbevolking - de manier van leven die verandert (machines, industrie, grootschaligheid) Samenvatting Thema 4: Mens en milieu Basisstof 1 Mensen hebben het milieu nodig voor het krijgen van: - voedsel - water - energie - grondstoffen - zuurstof - een plekje om je er te recreëren Milieuproblemen

Nadere informatie

Ons eten en het milieu

Ons eten en het milieu SPREEKBEURT OF WERKSTUK Ons eten en het milieu Hier vind je informatie voor een spreekbeurt of werkstuk over ons eten en het milieu. Het is handig om je spreekbeurt onder te verdelen in stappen. Dit zijn

Nadere informatie

Samenvatting Mens & Milieu Biologie voor Jou VMBO 4a

Samenvatting Mens & Milieu Biologie voor Jou VMBO 4a Samenvatting Mens & Milieu Biologie voor Jou VMBO 4a 4.1 Mensen zijn van het milieu afhankelijk voor: Voedsel (via fotosynthese) Zuurstof (via fotosynthese) Water Energie Grondstoffen Recreatie Milieuproblemen:

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. biologie CSE KB. tijdvak 2. Deze bijlage bevat informatie a-KB-2-b

Bijlage VMBO-KB. biologie CSE KB. tijdvak 2. Deze bijlage bevat informatie a-KB-2-b Bijlage VMBO-KB 2009 tijdvak 2 biologie CSE KB Deze bijlage bevat informatie. 945-0191-a-KB-2-b Informatie - Aardappels Lees eerst informatie 1 tot en met 8 en beantwoord dan vraag 39 tot en met 48. Bij

Nadere informatie

Preventieve maatregelen (bv. soortkeuze)

Preventieve maatregelen (bv. soortkeuze) Bestrijding van ziekten en plagen Bestrijding van ziekten en plagen Preventieve maatregelen (bv. soortkeuze) Gericht werken, enkel als primaire oorzaak van de problemen geen symptoombehandeling of systematische

Nadere informatie

Milieuproblemen: Stoffen worden in het milieu onttrokken (deel verwijderen) en er worden andere stoffen aan toegevoegd = veranderen van het milieu.

Milieuproblemen: Stoffen worden in het milieu onttrokken (deel verwijderen) en er worden andere stoffen aan toegevoegd = veranderen van het milieu. Biologie hoofdstuk 7 Mens en milieu Paragraaf 1 mens en het milieu de mens is afhankelijk van het milieu: - voedsel => voor de mens. - zuurstof => voor planten (fotosynthese) en om te ademen. - water =>

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. biologie CSE KB. tijdvak 2. Deze bijlage bevat informatie. 945-0191-a-KB-2-b

Bijlage VMBO-KB. biologie CSE KB. tijdvak 2. Deze bijlage bevat informatie. 945-0191-a-KB-2-b Bijlage VMBO-KB 2009 tijdvak 2 biologie CSE KB Deze bijlage bevat informatie. 945-0191-a-KB-2-b Informatie - Aardappels Lees eerst informatie 1 tot en met 8 en beantwoord dan vraag 39 tot en met 48. Bij

Nadere informatie

Werkblad. Eten: vroeger en nu. Materiaal. Hoe gaan we te werk? Leestekst. 5 de leerjaar. Schrijf- en tekengerief

Werkblad. Eten: vroeger en nu. Materiaal. Hoe gaan we te werk? Leestekst. 5 de leerjaar. Schrijf- en tekengerief Materiaal Schrijf- en tekengerief Hoe gaan we te werk? Opdracht 1 Hieronder vind je een fragment uit De tafel van arm en rijk (bron: http://www.20eeuwennederland.nl/, thema Eten en drinken ). Lees aandachtig

Nadere informatie

Wat is je leeftijd (bv. 17)? Typ leeftijd over (enkel cijfers) jaar. In welke mate ga je akkoord met volgende stellingen?

Wat is je leeftijd (bv. 17)? Typ leeftijd over (enkel cijfers) jaar. In welke mate ga je akkoord met volgende stellingen? Groepsnummer: Nummer respondent: Beste leerling, Hieronder vind je een aantal vragen. Lees de opdrachten aandachtig en probeer zo nauwkeurig mogelijk te antwoorden. Laat geen vragen open. Als je iets niet

Nadere informatie

Thema 4 Platteland. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 5

Thema 4 Platteland. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 5 Meander Samenvatting groep 5 Thema 4 Platteland Samenvatting Landbouw Bijna alles wat je eet, komt van de landbouw. De akkerbouwer verbouwt bijvoorbeeld aardappelen, tarwe of mais. Hij strooit eerst mest

Nadere informatie

Opstel door B woorden 6 maart keer beoordeeld. Inleiding. Wat is biotechnologie?

Opstel door B woorden 6 maart keer beoordeeld. Inleiding. Wat is biotechnologie? Opstel door B. 1149 woorden 6 maart 2013 8 2 keer beoordeeld Vak Methode ANW ANW Actief Inleiding Wat is biotechnologie? Het begrip biotechnologie omvat alle methodes waarbij organismen gebruikt worden

Nadere informatie

( BIOLOGISCHE ) Akker- en tuinbouw. Vol met boerenwijsheid én leuke Wist je datjes... CAMPAGNE GEFINANCIERD MET STEUN VAN DE EUROPESE UNIE

( BIOLOGISCHE ) Akker- en tuinbouw. Vol met boerenwijsheid én leuke Wist je datjes... CAMPAGNE GEFINANCIERD MET STEUN VAN DE EUROPESE UNIE BIOLOGISCHE ) Akker- en tuinbouw Vol met boerenwijsheid én leuke Wist je datjes... CAMPAGNE GEFINANCIERD MET STEUN VAN DE EUROPESE UNIE Een krop sla zonder gif Biologische aardappelen, granen en groenten

Nadere informatie

In de ecologie bestudeert men de relatie tussen de organismen en het milieu waar ze voorkomen.

In de ecologie bestudeert men de relatie tussen de organismen en het milieu waar ze voorkomen. Samenvatting Thema 3: Ecologie Basisstof 1 In de ecologie bestudeert men de relatie tussen de organismen en het milieu waar ze voorkomen. Waarom leeft het ene dier hier en het andere dier daar? Alle organismen

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 5. Trefwoordenlijst 73. Inhoud

Inhoud. Voorwoord 5. Trefwoordenlijst 73. Inhoud Inhoud Voorwoord 5 1 Handel in duurzame producten 9 1.1 Duurzame of traditionele productie? 9 1.2 Logo s en keurmerken 11 1.3 Kosten van duurzame teelt 16 1.4 Relatie prijs - kwaliteit - afzet 17 1.5 Een

Nadere informatie

LEVENSGEMEEN SCHAPPEN

LEVENSGEMEEN SCHAPPEN LEVENSGEMEEN SCHAPPEN 1 E e n e i g e n h u i s, e e n p l e k o n d e r d e z o n Waarom groeien er geen klaprozen op het sportveld? Waarom leven er geen kwallen in de IJssel? Kunnen struisvogels wel

Nadere informatie

Bij voedingsgewassen kan de productie zo optimaal mogelijk gemaakt worden door bemesting, bodembewerking en bescherming tegen ziekten en plagen.

Bij voedingsgewassen kan de productie zo optimaal mogelijk gemaakt worden door bemesting, bodembewerking en bescherming tegen ziekten en plagen. Samenvatting door Xx 1814 woorden 22 januari 2018 5,5 2 keer beoordeeld Vak Biologie Biologie- Thema. 3 Mens en Milieu Basisstof 1. De relatie mens en milieu Ecosysteemdiensten: diensten die een ecosysteem

Nadere informatie

Thema 2 Planten en dieren

Thema 2 Planten en dieren Naut samenvatting groep 7 Mijn Malmberg Thema 2 Planten en dieren Samenvatting Eten en gegeten worden Als je de leefomgeving van een plant of dier bestudeert, kijk je naar de levenloze natuur; dus naar

Nadere informatie

Aerobe dissimilatie = de afbraak van glucose (maar ook vetzuren en aminozuren) met behulp van zuurstof, waardoor energie vrijkomt om ATP te maken.

Aerobe dissimilatie = de afbraak van glucose (maar ook vetzuren en aminozuren) met behulp van zuurstof, waardoor energie vrijkomt om ATP te maken. Begrippenlijst door Lauke 1056 woorden 23 oktober 2017 5,5 1 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar Begrippen biologie hoofdstuk 2 Aerobe dissimilatie = de afbraak van glucose (maar ook vetzuren en

Nadere informatie

Deltaplan Agro-Ecologie

Deltaplan Agro-Ecologie Deltaplan Agro-Ecologie Dr. Ir. Henk Tennekes Drs. Claudia Külling Dr. Henk Tennekes, ETS Drs. Claudia Külling, Servaplant Dr. Ir. H. A. Tennekes, E Waarom een Deltaplan Agro-Ecologie? Grondlegger van

Nadere informatie

De oprukkende maïsstengelboorder: is gentech een oplossing?

De oprukkende maïsstengelboorder: is gentech een oplossing? De oprukkende maïsstengelboorder: is gentech een oplossing? Bert Lotz, Clemens van de Wiel Wageningen UR Doelgroep: MBO en HBO Groen Onderwijs. In aangepaste versie ook bruikbaar in WO. Ontwikkeld binnen

Nadere informatie

1. Biotische factoren (zijn afkomstig van andere organismen) - voedsel - soortgenoten - ziekteverwekkers - vijanden

1. Biotische factoren (zijn afkomstig van andere organismen) - voedsel - soortgenoten - ziekteverwekkers - vijanden Ecologie De wetenschap die bestudeert waarom bepaalde planten en dieren ergens in een bepaalde leefomgeving (milieu) voorkomen en wat de relaties zijn tussen organisme en hun milieu 1. Biotische factoren

Nadere informatie

4.4 Opdracht: de boer

4.4 Opdracht: de boer 4.4 Opdracht: de boer Deze opdracht is verdeeld in vier delen. Namelijk de volgende: opdracht 1: milieubelasting opdracht 2: de appel opdracht 3: ziektes bij de appel opdracht 4: Beleid, boeren, bedrijven

Nadere informatie

Paleontologie, de studie van fossielen die gebruikt wordt om een beeld te krijgen over de geschiedenis van het leven op aarde.

Paleontologie, de studie van fossielen die gebruikt wordt om een beeld te krijgen over de geschiedenis van het leven op aarde. Paleontologie, de studie van fossielen die gebruikt wordt om een beeld te krijgen over de geschiedenis van het leven op aarde. Fig. 22-3 Verschillende aardlagen, Ontstaan in verschillende tijden Jongere

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 3

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 3 Samenvatting Biologie Hoofdstuk 3 Samenvatting door een scholier 1018 woorden 18 januari 2017 0 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar Biologie samenvatting H3 3.1 Ecosysteem: afgebakend gebied met

Nadere informatie

BIO: ETEN & WETEN INTROLES VOOR DE

BIO: ETEN & WETEN INTROLES VOOR DE BIO: ETEN & WETEN INTROLES VOOR DE 1 e GRAAD 1 LESUUR FICHES VOOR DE LEERLINGEN FICHE 1 - A WORTELEN Biowortelen van een bioboer die kiest voor natuur en milieu. Bio kiest voor natuur en milieu! De biowortelboer(in)

Nadere informatie

ILvA en AFVAL. Iedere Leerling Voorkomt Afval - PAKKET VOOR DE LEERLING - Lessen- en activiteitenpakket voor het 4de leerjaar

ILvA en AFVAL. Iedere Leerling Voorkomt Afval - PAKKET VOOR DE LEERLING - Lessen- en activiteitenpakket voor het 4de leerjaar ILvA en AFVAL - PAKKET VOOR DE LEERLING - Lessen- en activiteitenpakket voor het 4de leerjaar Uitwerking van het project Iedere Leerling Voorkomt Afval volgens de principes van de Leerplannen en de Eindtermen

Nadere informatie

Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma. Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal

Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma. Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal Verkiezingen in de provincie Op 18 maart 2015 zijn er verkiezingen in de provincie Utrecht. Iedereen die in Utrecht

Nadere informatie

Arm en Rijk. Hoofdstuk 2: Arm en rijk in de Verenigde Staten

Arm en Rijk. Hoofdstuk 2: Arm en rijk in de Verenigde Staten Arm en Rijk Hoofdstuk 2: Arm en rijk in de Verenigde Staten 2.1 Rijk en arm in de Verenigde Staten De rijke Verenigde Staten Je kunt op verschillende manieren aantonen dat de VS een rijk land is. Het BNP

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Biologische voeding tegen over de gangbare chemische voeding Ik wil graag een pleidooi houden voor gezonde biologische voeding. Het marktaandeel van biologisch voeding is de laatste jaren vertienvoudigd.

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 5. Inhoud

Inhoud. Voorwoord 5. Inhoud Inhoud Voorwoord 5 1 Handel in duurzame producten 11 1.1 Duurzame of traditionele productie? 11 1.2 Logo s en keurmerken 13 1.3 Kosten van duurzame teelt 18 1.4 Relatie prijs - kwaliteit - afzet 19 1.5

Nadere informatie

Werkblad Meander Thema 4: Platteland

Werkblad Meander Thema 4: Platteland Werkblad Meander Thema 4: Platteland 4.1 Volop voedsel Schrijf op wat er in Nederland groeit, kies uit: sinaasappel / olijf / tomaat / komkommer / mais Schrijf de naam Wat groeit er in Nederland, Zet een

Nadere informatie

Thema 4 Platteland. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 7. Landbouw. Subsidies van de EU. Onder de loep. Noordwest-Europa.

Thema 4 Platteland. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 7. Landbouw. Subsidies van de EU. Onder de loep. Noordwest-Europa. Meander Samenvatting groep 7 Thema 4 Platteland Samenvatting Landbouw Boeren zijn door het gebruik van kunstmest en machines meer gaan produceren. Ook zijn ze zich steeds meer gaan specialiseren in één

Nadere informatie

biologie vwo 2017-II Bananen bedreigd

biologie vwo 2017-II Bananen bedreigd Bananen bedreigd Bananen zijn de belangrijkste voedselbron voor meer dan 400 miljoen mensen in de tropen. De wereldwijde bananenproductie wordt bedreigd door schimmels die de Panama-ziekte veroorzaken.

Nadere informatie

E C O L O G I E Ecologie Factoren die invloed hebben op het milieu: Niveaus van de ecologie:

E C O L O G I E Ecologie Factoren die invloed hebben op het milieu: Niveaus van de ecologie: E C O L O G I E Ecologie = wetenschap die bestudeert waarom bepaalde planten en dieren ergens in een bepaald milieu voorkomen en wat de relaties zijn tussen organismen en dat milieu Factoren die invloed

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Gentech maïs tweede kamer is tegen, Europese Commissie is voor In het verleden stemde de Nederlandse regering altijd voor toelating van gentech in de EU, maar het tij lijkt te keren. Afgelopen week heeft

Nadere informatie

MENSEN IN HUN OMGEVING

MENSEN IN HUN OMGEVING MENSEN IN HUN OMGEVING 1 V a n n a t u u r n a a r c u l t u u r In sommige gebieden op aarde leven mensen nog dicht bij de natuur. Ze leven in kleine groepen. Ze gaan op jacht of verzamelen eetbare plantendelen.

Nadere informatie

Antwoorden ANW Hoofdstuk 5 t/m paragraaf 4 DNA

Antwoorden ANW Hoofdstuk 5 t/m paragraaf 4 DNA Antwoorden ANW Hoofdstuk 5 t/m paragraaf 4 DNA Antwoorden door een scholier 2234 woorden 9 maart 2012 5,8 14 keer beoordeeld Vak Methode ANW Solar Paragraaf 5.1 1. Kernvragen Vraag 1- Twee strengen moleculen

Nadere informatie

HET BESTE MEDICIJN TER WERELD antwoordblad

HET BESTE MEDICIJN TER WERELD antwoordblad Opdracht 1 Weet jij waar je poep en plas blijft nadat je hebt doorgetrokken?. Bijvoorbeeld. Het verdwijnt in het riool. Dan gaat het naar de waterzuiveringsinstallatie. Wat is je eerste indruk van de sanitaire

Nadere informatie

Inspiratie- en referentieprojecten ontwerpopdracht biotechniek

Inspiratie- en referentieprojecten ontwerpopdracht biotechniek Inspiratie- en referentieprojecten ontwerpopdracht biotechniek Biotechniek Biotechniek: een overzicht Biotechniek: een overzicht Biotechniek: een overzicht Biotechniek: een overzicht Biotechniek Life sciences

Nadere informatie

Ontstaan landbouw - vmbo12

Ontstaan landbouw - vmbo12 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres VO-content 17 august 2018 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie https://maken.wikiwijs.nl/63442 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van

Nadere informatie

Willem Piet. Valse meeldauw Wat nu?

Willem Piet. Valse meeldauw Wat nu? Willem Piet Valse meeldauw Wat nu? Het preventief beheersen van ziekten en plagen Door het ondersteunen van het natuurlijk herstellend vermogen van bodem en gewas WAAR STAAN WE VOOR? ONZE MISSIE Het versterken,

Nadere informatie

Braziliaanse regenwoud. Jesse Klever. Groep 7

Braziliaanse regenwoud. Jesse Klever. Groep 7 Braziliaanse regenwoud Jesse Klever Groep 7 Voorwoord Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik dit een heel interessant onderwerp vind. We hebben er al op school over gesproken en het leek mij wel een leuk

Nadere informatie

Klonen van dieren. Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie

Klonen van dieren. Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Klonen van dieren Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie 2 Klonen van dieren Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie I: Wat is klonen? Klonen is het ongeslachtelijk voortplanten

Nadere informatie

BIOLOGISCH TUINIEREN IN DE STAD HOE DOE JE DAT?

BIOLOGISCH TUINIEREN IN DE STAD HOE DOE JE DAT? BIOLOGISCH TUINIEREN IN DE STAD HOE DOE JE DAT? Agenda Tuinieren vroeger Wat is biologisch moestuinieren? 10- stappencursus Je eigen moestuin (NTR: thuisacademie - Filmpjes) Pauze Hoe start ik een moestuin?

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Thema 7

Samenvatting Biologie Thema 7 Samenvatting Biologie Thema 7 Samenvatting door Daphne 2041 woorden 14 november 2016 5,8 10 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou BIOLOGIE THEMA 7 - MENS EN MILIEU 1 De mens en het milieu

Nadere informatie

NORBERT RAUCH RAUCH LANDMASCHINENFABRIK GMBH

NORBERT RAUCH RAUCH LANDMASCHINENFABRIK GMBH NORBERT RAUCH RAUCH LANDMASCHINENFABRIK GMBH De rol van minerale en organische meststoffen in de komende 10 jaar vanuit het oogpunt van de kunstmeststrooier fabrikant 2 Norbert Rauch 20151208 Grond om

Nadere informatie

5,2. Keuzeopdracht door een scholier 3383 woorden 21 juni keer beoordeeld MINAS

5,2. Keuzeopdracht door een scholier 3383 woorden 21 juni keer beoordeeld MINAS Keuzeopdracht door een scholier 3383 woorden 21 juni 2004 5,2 5 keer beoordeeld Vak ANW MINAS 1. Inleiding Mest zorgt ervoor dat gewassen groter groeien en meer vruchten gaan dragen. Boeren gebruiken mest

Nadere informatie

4 HAVO thema 7 Ecologie EXAMENTRAINER OEFENVRAGEN

4 HAVO thema 7 Ecologie EXAMENTRAINER OEFENVRAGEN Examentrainer Vragen Microscopisch ecosysteem in de Maarsseveense Plassen Er is een ingewikkelde wapenwedloop aan de gang in de Maarsseveense Plassen. Op microscopische schaal wel te verstaan. Kiezelalgen

Nadere informatie

Federatie Particulier Grondbezit.

Federatie Particulier Grondbezit. Levende Grond; Voedsel Gezond! Federatie Particulier Grondbezit. 29 mei 2015 De boer de dokter van de toekomst? De boer de dokter van de toekomst? Wetenschappelijk onderzoek: 17 miljoen mensen produceren:

Nadere informatie

BOSATLAS VRAGENSET ANTWOORDMODEL VAN HET VOEDSEL NOORDHOFF ATLASPRODUCTIES

BOSATLAS VRAGENSET ANTWOORDMODEL VAN HET VOEDSEL NOORDHOFF ATLASPRODUCTIES DE BOSATLAS VAN HET VOEDSEL VRAGENSET ANTWOORDMODEL NOORDHOFF ATLASPRODUCTIES I. Voeding en welvaart 1. De Human Development Index (HDI) geeft aan hoe welvarend een land is. Vergelijk de HDI met de andere

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving 2010 landbouw-breed CSPE KB minitoets bij opdracht 17

landbouw en natuurlijke omgeving 2010 landbouw-breed CSPE KB minitoets bij opdracht 17 landbouw en natuurlijke omgeving 2010 landbouw-breed SPE KB minitoets bij opdracht 17 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef verbeteringen

Nadere informatie

6.1 Een schone omgeving

6.1 Een schone omgeving Samenvatting door een scholier 1797 woorden 24 juni 2012 4,8 5 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar 6.1 Een schone omgeving Primaire levensbehoeften: voedsel, water en zuurstof Voor voedsel en zuurstof

Nadere informatie

De noodzaak van een radicale ommekeer in landbouw en veeteelt

De noodzaak van een radicale ommekeer in landbouw en veeteelt De noodzaak van een radicale ommekeer in landbouw en veeteelt Dr. Sicco Mansholt had als minister van Landbouw na de Tweede Wereldoorlog de opdracht om de hongerige magen van de Nederlanders te voeden

Nadere informatie

Werkstuk Biologie Genetische modificatie

Werkstuk Biologie Genetische modificatie Werkstuk Biologie Genetische modificatie Werkstuk door een scholier 2014 woorden 13 april 2007 5,8 41 keer beoordeeld Vak Biologie Genetische modificatie Inhoud 1. Inleiding 2. Wat is DNA 3. Wat is genetische

Nadere informatie

Afwijkingen bestrijden

Afwijkingen bestrijden Afwijkingen bestrijden De ziekte- of schadeveroorzaker is al aanwezig en je bent tot de conclusie gekomen dat er bestreden moet worden. Welke methode ga je dan hanteren? Er zijn verschillende methoden

Nadere informatie

b i o - w e t e n s c h a p p e n e n m a a t s c h a p p i j Sven Klaschik / istockphoto

b i o - w e t e n s c h a p p e n e n m a a t s c h a p p i j Sven Klaschik / istockphoto b i o - w e t e n s c h a p p e n e n m a a t s c h a p p i j Meer dan de helft van alle bekende insecten leeft van planten. Maar planten laten zich niet zomaar opeten. Er is een continue wapenwedloop

Nadere informatie

In planten vindt fotosynthese plaats:

In planten vindt fotosynthese plaats: Thema6 ecologie + Thema 7 mens en milieu samenvatting 1 invloeden uit het milieu Invloeden uit het Alle organismen worden beïnvloed door hun milieu (leefomgeving) milieu o Het milieu wordt ook door organismen

Nadere informatie

Genetisch gewijzigde aardappelen ter bestrijding van de aardappelziekte. met de medewerking van

Genetisch gewijzigde aardappelen ter bestrijding van de aardappelziekte. met de medewerking van Genetisch gewijzigde aardappelen ter bestrijding van de aardappelziekte met de medewerking van De aardappelziekte De aardappelziekte wordt veroorzaakt door Phytophthora infestans, een schimmelachtig organisme.

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Mens en Milieu

Samenvatting Biologie Mens en Milieu Samenvatting Biologie Mens en Milieu Samenvatting door J. 1379 woorden 27 april 2014 6,6 8 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou 1 De relatie tussen mens en milieu De mens kan elementen

Nadere informatie

Lesbrief: gewasbevordering

Lesbrief: gewasbevordering Bloembollen Als we in de Bollenstreek komen vinden we de bloeiende bollenvelden heel mooi. Ook op de Keukenhof kijken ieder jaar weer duizenden toeristen naar de mooie bolbloemen. De bollenkweker zal de

Nadere informatie

Voedsel en vertering. vwo 5-6

Voedsel en vertering. vwo 5-6 Voedsel en vertering vwo 5-6 Kunnen wij eigenlijk zonder micro-organismen leven? Bij onze spijsvertering, voedselproductie en voedselkweek spelen microben een belangrijke rol. Microben in onze darmen helpen

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Thema 4 Mens en Milieu

Samenvatting Biologie Thema 4 Mens en Milieu Samenvatting Biologie Thema 4 Mens en Milieu Samenvatting door H. 1374 woorden 24 januari 2014 5,6 11 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Biologie Thema 4 Mens en Milieu 01 Mensen zijn

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 3

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 3 Samenvatting Biologie Hoofdstuk 3 Samenvatting door een scholier 1285 woorden 3 mei 2005 6,1 20 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Thema 3 Mens en milieu Basisstof 1 De relatie mens

Nadere informatie

Organismen worden beïnvloed door ziektes. Ziektes kunnen worden veroorzaakt door schimmels, virussen, parasieten en bacteriën.

Organismen worden beïnvloed door ziektes. Ziektes kunnen worden veroorzaakt door schimmels, virussen, parasieten en bacteriën. Samenvatting door een scholier 1455 woorden 4 maart 2012 6,6 26 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie Interactief Biotische factoren zijn afkomstig uit de levende natuur. Organismen worden beïnvloed

Nadere informatie

Antwoorden door een scholier 722 woorden 23 november keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Hoofdstuk 4 Mens en milieu.

Antwoorden door een scholier 722 woorden 23 november keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Hoofdstuk 4 Mens en milieu. Antwoorden door een scholier 722 woorden 23 november 2002 4 69 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Hoofdstuk 4 Mens en milieu Paragraaf 1 Vraag 1: a) Dat zijn de levende onderdelen van de natuur. b) Water,

Nadere informatie

Lessenpakket leerjaar Thema 3 : Landbouw

Lessenpakket leerjaar Thema 3 : Landbouw Lessenpakket leerjaar 3-4-5-6 1 Eindtermen De leerlingen: 1.4 kennen in hun omgeving twee verschillende biotopen en kunnen er enkele veel voorkomende organismen in herkennen en benoemen; 1.5 kunnen bij

Nadere informatie

7. Bestrijding van ziekten en plagen

7. Bestrijding van ziekten en plagen extra basisstof extra basisstof 7. Bestrijding van ziekten en plagen Je hebt geleerd dat in de gangbare (intensieve) landbouw chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt om voedingsgewassen tegen ziekten

Nadere informatie

Africa Wood Grow Ltd. Dream about a tree and start with a seed.

Africa Wood Grow Ltd. Dream about a tree and start with a seed. Nieuwsbrief 10 10 juli 2011 Africa Wood Grow Ltd. Dream about a tree and start with a seed. Beste Lezers, AWG doet het goed, over één maand bestaat we al weer een jaar. Een jaar waarin we acht hectare

Nadere informatie

Groenten onder glas 1. Op het land 2. Blad 1. Verbouwen (van groente) Iets laten groeien. Insect Een klein diertje met zes poten.

Groenten onder glas 1. Op het land 2. Blad 1. Verbouwen (van groente) Iets laten groeien. Insect Een klein diertje met zes poten. 5 Lastige woorden Blad Groenten onder glas Verbouwen (van groente) Iets laten groeien. Insect Een klein diertje met zes poten. Ziektekiem Een bacterie of virus waar je ziek van kunt worden. Stapelbed Bedden

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 3 en 6

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 3 en 6 Samenvatting Biologie Hoofdstuk 3 en 6 Samenvatting door een scholier 1145 woorden 15 jaar geleden 4,3 24 keer beoordeeld Vak Biologie Egel: veel eten -> dikke vetlaag -> reserve -> winterslaap Eekhoorn

Nadere informatie

afbeelding 1 Aquaponics: planten kweken op vissenpoep Een nieuwe duurzame manier om voedsel te produceren!

afbeelding 1 Aquaponics: planten kweken op vissenpoep Een nieuwe duurzame manier om voedsel te produceren! Aquaponics Tijdens het bekijken van een website met suggesties voor profielwerkstukken raken Joey en Tom geïnteresseerd in het onderwerp aquaponics (afbeelding 1). afbeelding 1 Aquaponics: planten kweken

Nadere informatie

Het. Spreekbeurt pakket. Initiatief van:

Het. Spreekbeurt pakket. Initiatief van: Het Spreekbeurt pakket Antwoorden op vragen over de onderdelen van voeding, biologische voeding, suiker en tot slot voeding van de toekomst. Initiatief van: w Het KidsProef spreekbeurtpakket helpt je op

Nadere informatie

De opbrengst van moderne veredelingstechnieken

De opbrengst van moderne veredelingstechnieken De opbrengst van moderne veredelingstechnieken Inleiding Wereldwijd neemt het areaal gewassen toe dat met behulp van moderne veredelingstechnieken zoals genetische modificatie (GM) tot stand is gekomen.

Nadere informatie

Duurzame microben. vmbo

Duurzame microben. vmbo Duurzame microben vmbo Om te leven heeft de mens de natuur nodig. Maar de mens zorgt niet altijd goed voor de natuur. Denk maar aan milieuvervuiling, klimaatverandering en fossiele brandstoffen die opraken.

Nadere informatie

Om optimaal te groeien heeft een plant verschillende voedingsstoffen nodig:

Om optimaal te groeien heeft een plant verschillende voedingsstoffen nodig: Om optimaal te groeien heeft een plant verschillende voedingsstoffen nodig: Stikstof, voor de bovengrondse plantdelen en de vorming van eiwit Fosfaat, voor de wortelontwikkeling Kali, voor de sapstroom

Nadere informatie

Kangoeroe koe. cavia paard. varken hond

Kangoeroe koe. cavia paard. varken hond Werkblad 1: Welke dieren eet je? Omcirkel de dieren die al eens gegeten hebt. Kangoeroe koe cavia paard varken hond Doorstreep de dieren die je nooit zult eten. Hoe zou je je voelen als iemand je zou verplichten

Nadere informatie

Naam: WATER. pagina 1 van 8

Naam: WATER. pagina 1 van 8 Naam: WATER Geen leven zonder water Zonder water kun je niet leven. Als je niet genoeg drinkt, krijgt je dorst. Als je dorst hebt, heeft je lichaam water tekort. Je raakt dit water vooral kwijt door te

Nadere informatie

Ontstaan landbouw vmbo12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/63442

Ontstaan landbouw vmbo12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/63442 Auteur VO-content Laatst gewijzigd 20 juni 2017 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres https://maken.wikiwijs.nl/63442 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

Wie niet durft te verdwalen vind geen nieuwe wegen

Wie niet durft te verdwalen vind geen nieuwe wegen Levende Grond; Voedsel Gezond! Wie niet durft te verdwalen vind geen nieuwe wegen LOKAAL VOEDSEL IJlst 26-10-2015 Over kringlopen gesproken Bodem-Plant-Dier-Mest...kringlooplandbouw...voedselkwaliteit

Nadere informatie

1. Ontstaan van de mens

1. Ontstaan van de mens 1. Ontstaan van de mens Zoals je wel weet hebben de mens en de mensapen dezelfde voorouders. We stammen dus niet af van de mensapen maar we hadden wel dezelfde voorouders. Hoe deze splitsing is kunnen

Nadere informatie

Waarom een ZadenBib?

Waarom een ZadenBib? Waarom een ZadenBib? Wat is een ZadenBib? Bibliotheek Zelf geoogste zaden binnenbrengen en/of meenemen. eetbare planten, medicinale planten, sierplanten, bloemen, vergeten groenten, kruiden, Toegankelijk

Nadere informatie

Voedsel. kweek, productie en vertering. mbo

Voedsel. kweek, productie en vertering. mbo Voedsel kweek, productie en vertering mbo Microben en voedsel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de landbouw worden voedselgewassen constant bedreigd door ziekteverwekkers. Maar zonder microben

Nadere informatie

3. Van wie is de kreet? 4. Wat wil Albor met het zwijntje doen?

3. Van wie is de kreet? 4. Wat wil Albor met het zwijntje doen? Lees het verhaal over de Albor de jager. Albor is de jongste van de 5 jagers. De speer van Albor is van vuursteen. De jagers vinden een spoor van een hert Het spoor is vers, het hert is dichtbij. De jagers

Nadere informatie

De koe. De geschiedenis van de koe. Kenmerken van de koe

De koe. De geschiedenis van de koe. Kenmerken van de koe De koe Waar je ook bent in Nederland, bijna overal buiten de stad zie je ze: koeien. De zwart- of bruin-wit gevlekte runderen grazen in de weilanden. Ook zien we ze vaak terug op melkpakken die we op onze

Nadere informatie

We gaan nu eens op dezelfde manier naar voedsel telen en kopen kijken als naar een verkeerslicht.

We gaan nu eens op dezelfde manier naar voedsel telen en kopen kijken als naar een verkeerslicht. Betaalbaar en gezond Goedkope groenten aangeboden in de supermarkten vinden wij meestal betaalbaar. Maar zijn die goedkope groenten ook allemaal even gezond? Bevatten ze de essentiële vitaminen die we

Nadere informatie

Kan een plant direct alle voedingszouten gebruiken die in dierlijke mest zit? Licht je antwoord toe.

Kan een plant direct alle voedingszouten gebruiken die in dierlijke mest zit? Licht je antwoord toe. Opdrachten Mestsoorten Puzzel Doel Je kunt: via een tabel verschillende mestsoorten met elkaar vergelijken; vormen van drollen bekijken en vaststellen van welke diersoort ze afkomstig zijn. Benodigheden

Nadere informatie

2. Landbouwlandschap

2. Landbouwlandschap 2. Landbouwlandschap 2.1 Landbouwlandschap omgeving koeien akkers gezaaid in rijen koeien akkers Aangezien ik in de Kempen woon, wordt er vooral aan akkerbouw en veeteelt gedaan in mijn leefomgeving. De

Nadere informatie