NIEUWE KINDEREN. Ontvangst nieuwe ouder/kind

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NIEUWE KINDEREN. Ontvangst nieuwe ouder/kind"

Transcriptie

1 Pagina: 1 van 10 Ontvangst nieuwe ouder/kind Ouder&kind voelen zich op hun gemak Vertrouwensband opbouwen, zodat ouders en kinderen zich thuis voelen. Richtlijnen Ouder wordt door degene die de intake doet van tevoren op de hoogte gebracht in welke groep het kind komt. Pm-ers stellen zichzelf voor aan ouder en kind o Goede hand geven en oogcontact maken o Vriendelijke, open, geïnteresseerde houding o Voornaam zeggen o Kind bij naam noemen o Op ooghoogte met kind praten o Zowel tegen kind als ouder praten Tijd nemen voor ouders, zelf rust uitstralen en interesse tonen. Openstaan voor vragen en eventuele bezorgdheid van ouders en dit benoemen. Na ong. 3 weken informeel evalueren met ouders door mentor. o Hoe gaat het? o Wat vertelt het kind eventueel thuis over de pov? o Zijn er wensen of opmerkingen? o Hoe ervaart de ouder het zelf? o Eventueel kan indien gewenst een vervolgafspraak gemaakt worden Datum evaluatie staat genoteerd in agenda van de groep. Indien de mentor niet aanwezig is, neemt een collega het over. Evaluatievragen staan op het formulier evaluatie na 3 maanden. De vragen kunnen ook mondeling met ouders worden doorgenomen. De bedoeling is om aandachts/verbeterpunten mee te nemen naar de praktijk.

2 Pagina: 2 van 10 Intake Ouder(s) en kind maken kennis met locatie, opvang en pm-ers. Door de kennismaking kan de start met een zo veilig en vertrouwd mogelijk gevoel verlopen. Richtlijnen Afspraak staat genoteerd in de gezamenlijke agenda. We bieden ouders koffie/thee aan. Intakes worden door 1 of 2 vaste personen gedaan. Intakegesprek wordt in een aparte rustige ruimte gedaan. Rondleiding geven aan ouders en evt. kind, alles laten zien, uitleggen wat we doen en waarom we dit zo doen. Goed voorbereid gesprek ingaan; alle spullen liggen klaar. Duidelijke afspraken met ouders maken, bijvoorbeeld over afscheidsritueel. Gebruiksaanwijzing kind bespreken, bijvoorbeeld hoe een kind het best getroost kan worden. Interesse tonen in ouders en kind. Belangrijkste informatie vertellen, verwijzen naar algemene informatie op de website. Vertellen dat open communicatie tussen ouders en pm-ers belangrijk is voor het kind. Benoemen van geheimhouding: o Besproken info blijft binnen peuteropvang-deuren. o Met respect omgaan met privé informatie Informatieblad peuteropvang meegeven en zeggen dat ouders altijd mogen bellen om te vragen hoe het gaat. Kinddossier gaat naar mentor. Mentor zorgt voor verwerking en overdracht informatie naar overige pm-ers. Mentor brengt collega s op de hoogte van gemaakte afspraken, zodat iedereen zich daaraan kan houden.

3 Pagina: 3 van 10 Wennen Tijdens het wennen wordt het kind (en ouder) begeleidt en vertrouwd gemaakt met de peuteropvang. Het kind voelt zich snel op zijn gemak, raakt bekend met dagritme, locatie, regels en pm-ers en durft zichzelf te zijn. Richtlijnen Alle pm-ers zijn op de hoogte van de komst van een nieuw kind. o Kind begroeten en bij naam noemen. o Jezelf voorstellen en kind welkom heten/geruststellen. o Op ooghoogte praten met kind. o Afscheidsritueel kort houden ouder niet het kind terug laten pakken (duidelijke afspraken hierover maken tijdens intake + uitleg geven waarom) o Samen ouder uitzwaaien op een vaste plek. o Gevoelens van ouders benoemen en zeggen dat ze altijd mogen bellen. o Pm-er stemt zich m.b.t. bovenstaande af op leeftijd en behoefte van het kind. Taken van de mentor: o Kind vertrouwd maken met de ruimtes. o Het dagritme van die dag stap-voor-stap aan het kind benoemen, zodat het kind weet wat er gaat gebeuren. o Vragen wat het kind wil doen, waarmee het wil spelen. o Het samenspelen met andere kinderen op gang helpen. o Mentor checkt regelmatig hoe het gaat. o Indien mentor niet aanwezig is, neemt andere collega waar en doet verslag aan mentor.

4 Pagina: 4 van 10 Kennismaking met andere kinderen Het kind heeft een plekje in de groep en voelt zich er veilig en thuis. Het kind voelt zich op z n gemak en kan zichzelf zijn. Richtlijnen Het kind op zijn/haar gemak stellen door bijv.. spel: o In kleine groepjes laten meespelen. o Andere kinderen betrekken bij spel van het nieuwe kind. o Nieuwe kind betrekken bij spel andere kinderen. o Pm-er kan meespelen met het nieuwe kind. Het kind introduceren bij andere kinderen d.m.v. naam benoemen: o Iedere ochtend (of middag als er middagkinderen komen) begroetingsliedje zingen. o Nieuwe en andere kinderen duidelijk bij naam noemen. o Naamspelletjes doen. Kind de tijd geven om alles te verkennen en op onderzoek uit te gaan. Pm-er observeert hoe het kind speelt met anderen en of hij zich prettig voelt. Goede overdracht naar ouders (zie HALEN ontvangst ouder ).

5 Pagina: 5 van 10 Hechten Het kind voelt zich thuis en welkom op de peuteropvang. Het kind heeft een fijne dag op de peuteropvang en voelt zich veilig genoeg waardoor hij zich goed kan ontwikkelen. Richtlijnen Het kind heeft een vaste groep. Het kind kan en mag zichzelf zijn. Aansluiten bij persoonlijkheid van het kind. Interesse tonen in de wensen en behoefte van het kind. Kind de tijd geven om te wennen en hechten. Kind kent de regels, afspraken en dagritme. Kind ziet regelmatig dezelfde pm-ers (continuïteit). We streven ernaar zoveel mogelijk dezelfde invalkrachten in te plannen. Goed welbevinden van het kind observeren. We kennen het kind bij naam. Controleren of het kind jouw naam kent.

6 Pagina: 6 van 10 Aansluiten bij thuis Het verschil tussen de peuteropvang en thuissituatie is niet te groot. Vertrouwensband opbouwen tussen ouder, kind en peuteropvang, zodat er zich een relatie kan ontwikkelen tussen alle partijen. Richtlijnen Op de hoogte zijn van regels en situatie thuis: o Via intake o Via belangstelling vanuit pm-er naar ouder(s) vanuit een professionele houding. Ouder(s) zijn altijd ervaringsexpert over hun kind. Ouder(s) en pm-er zijn zoveel mogelijk op één lijn qua opvoeding. Als dit toch botst met elkaar aan ouders vertellen wat bij ons te afspraken zijn en beargumenteer waarom. Pm-er werkt altijd vanuit de pedagogische visie en beleid van Jongleren Woendrecht en draagt dit ook uit. Vragen om belangrijke veranderingen in bijv. eetschema, noodnummers door te geven; dit benoemen in intake. Dagelijkse overdracht geven aan ouders. (zie HALEN ontvangst ouder ). Respect hebben voor de opvoeding en achtergrond van de ouder(s). Professionele houding naar ouders ook als je ze privé kent.

7 Pagina: 7 van 10 BRENGEN Ontvangst ouder en kind Alle ouders en kinderen worden persoonlijk ontvangen. Ouders en kind voelen zich welkom en gezien. De dag begint prettig en rustig wat belangrijk is voor de rest van de dag. Richtlijnen We begroeten eerst het kind en dan de ouders. Als je met een andere ouder bezig bent even laten weten dat je ouder en kind hebt gezien. Actief vragen naar bijzonderheden Tijd en aandacht nemen voor ouder en kind. Ouder doet zelf het jasje van het kind uit. BRENGEN Afscheid ouder - kind Het kind neemt rustig afscheid van de ouder Het kind start de dag rustig, ouders gaan prettig weg en er is rust op de groep. Richtlijnen Ouder draagt zelf het kind over aan de pm-er. Ouder en kind hebben altijd een vast afscheidsritueel. Als afscheid nemen moeilijk is, geeft de pm-er advies over afscheid nemen. (vast ritueel, kort, benoemen dat ze weer terug komen en door wie ze worden gehaald). Als het kind erg verdrietig is troosten we het kind (kroel, op schoot nemen) en proberen het kind af te leiden door een activiteit aan te bieden. Als je alleen staat en het is druk, benoem je in ieder geval het verdriet van het kind en kom dan zo snel mogelijk bij het kind terug.

8 Pagina: 8 van 10 HALEN Ontvangst ouder Alle ouders worden persoonlijk ontvangen als ze hun kind komen ophalen. De ouder voelt zich welkom. Richtlijnen We begroeten alle ouders: o gedag zeggen o oogcontact o enthousiast o afhankelijk van situatie/ouder wel of niet meteen op ouder afstappen laat ouder wel eerst het kind begroeten Ontvangst van de ouder gebeurt in de eigen groep. We geven altijd goede overdracht: o vertel altijd iets positiefs over het kind o geef concrete persoonlijke informatie over het kind (wat,hoe,waarom, met wie) o wees eerlijk en open o vertel wat er die dag is gebeurd, gedaan en ook met welk doel o toon interesse in thuissituatie o vraag advies indien er bepaalde problemen met het kind zijn geweest o bij drukte even zeggen dat je zo komt o beperk de tijdsduur van de overdracht en maak evt. een afspraak met een ouder als ergens verder over door gepraat moet worden o sluit de overdracht bij ouders, die veel tijd nemen bij de overdracht, professioneel af door bijvoorbeeld te zeggen dat je weer verder gaat met de kinderen of een andere ouder overdracht moet geven. We zijn alert op kinderen die stress ervaren op het moment dat andere kinderen worden opgehaald.(komt mijn mama/papa wel?) Benoem de emotie en geef het kind even extra aandacht.

9 Pagina: 9 van 10 HALEN Afscheid pm-er - ouder&kind Alle kinderen en ouders worden persoonlijk gedag gezegd. Goede afsluiting van de dag. Elk kind voelt zich belangrijk en gezien en gaat fijn naar huis. Richtlijnen We zeggen alle kinderen gedag door bijv: o zwaaien o knuffel/kus o kind bij naam noemen Pm-ers die eerder naar huis gaan, zeggen gedag tegen de kinderen. Kinderen die moeite hebben met overgangsmomenten (bijv. kinderen die boos worden als ze worden opgehaald): o bereiden we van tevoren voor dat ze zo worden opgehaald. Als een kind niet mee wil, komen we niet meteen tussen ouder en kind, maar waar nodig spelen we in op situatie o kind even aansporen o ouder advies geven o samen met ouder en evt kind afspraken maken en dit in overdrachtsmap noteren.

10 Pagina: 10 van 10 AFSCHEID NEMEN Overgang naar school/verhuizing Alle afscheid wordt feestelijk gevierd. Herkenbare afsluiten van periode op de peuteropvang voor kind en groepsgenoten. Richtlijnen Afscheid nemen gebeurt volgens een vast ritueel, aangepast aan de leeftijd (kroon, eigen beker/bord, kaarsjes, afscheidsliedje, traktatie, cadeautje) Ouders mogen bij het afscheid aanwezig zijn De Kijk! wordt door mentor met ouders doorgenomen en met toestemming digitaal naar school overgedragen. De pm-er die verantwoordelijk is een VVE kind verzorgt de warme overdracht van VVE kinderen naar school. Kind en ouders worden uitgezwaaid.

NIEUWE KINDEREN. Ontvangst nieuwe ouder/kind

NIEUWE KINDEREN. Ontvangst nieuwe ouder/kind Pagina: 1 van 11 Ontvangst nieuwe ouder/kind Ouder&kind voelen zich op hun gemak Vertrouwensband opbouwen, zodat ouders en kinderen zich thuis voelen. Richtlijnen Ouder wordt door degene die de intake

Nadere informatie

Ontvangst nieuwe ouder/kind

Ontvangst nieuwe ouder/kind Pagina: 1 van 13 NIEUWE KINDEREN Ontvangst nieuwe ouder/kind Ouder en kind voelen zich op hun gemak Vertrouwensband opbouwen, zodat ouders en kind zich thuis voelen. Richtlijnen Pm-ers stellen zichzelf

Nadere informatie

Hoofdstuk 4: De gehele periode van wennen 6

Hoofdstuk 4: De gehele periode van wennen 6 Wenbeleid Inhoud 2 Hoofdstuk 1: Inleiding 3 Hoofdstuk 2: Eerste kennismaking 4 Hoofdstuk 3: Het afscheid 5 Hoofdstuk 4: De gehele periode van wennen 6 Bijlage 1: Wenschema 2 1. Inleiding Pedagogische medewerkers

Nadere informatie

Wenbeleid peuteropvang

Wenbeleid peuteropvang Wenbeleid peuteropvang mei 2017 Inleiding Regelmatig komen er nieuwe kinderen en nieuwe ouders op de peuteropvang. Pedagogisch medewerkers moeten een vertrouwensrelatie opbouwen met deze nieuwe kinderen

Nadere informatie

Wenbeleid KDV Polderpret

Wenbeleid KDV Polderpret Wenbeleid KDV Polderpret Inhoudsopgave : Wenbeleid...1 1.Voorwoord..2 2.Wenperiode nieuw kind..2 3.Overgang naar een andere groep.2 4. Hulp bij het wennen 2 5. Kinderen die moeilijker wennen 3 1. Voorwoord

Nadere informatie

Wenbeleid peuteropvang

Wenbeleid peuteropvang Wenbeleid peuteropvang maart 2015 Inleiding Regelmatig komen er nieuwe kinderen en nieuwe ouders op de peuteropvang. Pedagogisch medewerkers moeten een vertrouwensrelatie opbouwen met deze nieuwe kinderen

Nadere informatie

Wenbeleid Kinderopvang/BSO Het Kinderparadijs

Wenbeleid Kinderopvang/BSO Het Kinderparadijs Wenbeleid Kinderopvang/BSO Het Kinderparadijs Kinderdagverblijf/BSO Het Kinderparadijs 1 januari 2016 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. De eerste kennismaking... 5 3. Het afscheid... 7 4. De gehele periode van

Nadere informatie

Peuterspeelschool. Samen op reis worden we Wereldwijs. Respect

Peuterspeelschool. Samen op reis worden we Wereldwijs. Respect Pedagogisch plan van aanpak 2018 Peuterspeelschool Samen op reis worden we Wereldwijs Respect 2 INHOUDSOPGAVE Inleiding Pedagogische kwaliteit SRK 3 Voor wie is het PPA? 3 PSS Wereldreizigers 3 Pedagogische

Nadere informatie

Binnenkomst. Pedagogisch Actief KDV. Pedagogisch actief KDV - C. Schuurman

Binnenkomst. Pedagogisch Actief KDV. Pedagogisch actief KDV - C. Schuurman Binnenkomst 03 Voorwaarden Er zijn op de locatie afspraken gemaakt over het ochtendaanbod: hoe kun je kinderen een zo zinvol mogelijke besteding bieden op het moment dat er één vaste pedagogisch medewerker

Nadere informatie

Inhoudsopgave : Wenbeleid Voorwoord Wenperiode nieuw kind Hulp bij het wennen Kinderen die moeilijker wennen...

Inhoudsopgave : Wenbeleid Voorwoord Wenperiode nieuw kind Hulp bij het wennen Kinderen die moeilijker wennen... Wenbeleid Inhoudsopgave : Wenbeleid... 1 1. Voorwoord... 3 2. Wenperiode nieuw kind... 3 3. Hulp bij het wennen... 3 4. Kinderen die moeilijker wennen... 4 1. Voorwoord Bij HappyKidzzz Kinderopvang vinden

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over dependance Lapjeskat in de Jenaplaneet Bijlage Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Pagina 1 van 5 De locatie dependance Lapjeskat

Nadere informatie

Pedagogisch plan van aanpak 2017

Pedagogisch plan van aanpak 2017 Pedagogisch plan van aanpak 2017 Vertrouwen, veilig voelen, gezien worden en interesse INHOUDSOPGAVE Inleiding o Pedagogische kwaliteit BuitenRijck 3 o Voor wie is het PPA? 3 o BuitenRijck. 3 Pedagogische

Nadere informatie

Peuterspeelschool. Samen op reis worden we Wereldwijs. Respect

Peuterspeelschool. Samen op reis worden we Wereldwijs. Respect Pedagogisch plan van aanpak 2017 Peuterspeelschool Samen op reis worden we Wereldwijs Respect INHOUDSOPGAVE Inleiding Pedagogische kwaliteit SRK 3 Voor wie is het PPA? 3 PSS Wereldreizigers 3 Pedagogische

Nadere informatie

Ik ben pedagogisch medewerker op een VVE locatie van TintelTuin

Ik ben pedagogisch medewerker op een VVE locatie van TintelTuin Ik ben pedagogisch medewerker op een VVE locatie van TintelTuin De pedagogisch medewerkers aan het woord over de pedagogische kwaliteit van TintelTuin 1 VEILIGHEID + UITDAGING = GROEI Waarom kiezen ouders

Nadere informatie

Wenbeleid Voor de kinderopvang van KieKeBoe

Wenbeleid Voor de kinderopvang van KieKeBoe Wenbeleid Voor de kinderopvang van KieKeBoe Akkoord leidsters april 2012 Vastgesteld door OWG juni 2012 Geëvalueerd juli 2014 Aangepast april 2015 Wenbeleid dagopvang en buitenschoolse opvang Het wenbeleid

Nadere informatie

Ouderbeleid van BSO De Bosuil

Ouderbeleid van BSO De Bosuil Ouderbeleid van BSO De Bosuil BSO De Bosuil vindt het belangrijk dat de ouders van de kinderen die in onze opvang zitten actief worden betrokken. Het is belangrijk dat ouders zich op hun gemak voelen,

Nadere informatie

Wenbeleid buitenschoolse opvang

Wenbeleid buitenschoolse opvang Wenbeleid buitenschoolse opvang mei 2017 Inleiding Regelmatig komen er nieuwe kinderen en nieuwe ouders op de buitenschoolse opvang. Pedagogisch medewerkers moeten een vertrouwensrelatie opbouwen met deze

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel Juli 2018 1 Inhoud 1. Informatie over peuterspeelzaal Knuffel... 2 2. Groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel... 2 3. Kennismaking,wennen en mentorschap...

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Knuffel

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Knuffel Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel December 2017 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Knuffel p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 3 3. kennismaking en wennen p. 3

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Hieronder wordt een aantal kernpunten uit het pedagogische beleidsplan van Kinderdagverblijf Het Sprookjesbos besproken. Het volledige pedagogische beleidsplan ligt ter inzage op

Nadere informatie

Wenbeleid KDV. Van Kinderdagverblijf De Bibelebontseberg. Uitgiftedatum: Februari 2007 Herzien: Mei Documentnummer:

Wenbeleid KDV. Van Kinderdagverblijf De Bibelebontseberg. Uitgiftedatum: Februari 2007 Herzien: Mei Documentnummer: Wenbeleid KDV Van Kinderdagverblijf De Bibelebontseberg KCWA KDV Uitgiftedatum: Februari 2007 Herzien: Mei 2017 Titel: Wenbeleid KDV Documentnummer: 02.01. Proceseigenaar: Directeur Algemeen De overgangsfase

Nadere informatie

Klik, voor meer info, op een onderwerp in de pedagogische cirkel.

Klik, voor meer info, op een onderwerp in de pedagogische cirkel. Klik, voor meer info, op een onderwerp in de pedagogische cirkel. stimu stimu aanbieden en Lees meer in ons beleid Hygiëne en voeding stimu stimu aanbieden en Reageer op de emotie van het kind, benoem

Nadere informatie

Wenbeleid buitenschoolse opvang

Wenbeleid buitenschoolse opvang Wenbeleid buitenschoolse opvang maart 2015 Inleiding Regelmatig komen er nieuwe kinderen en nieuwe ouders op de buitenschoolse opvang. Pedagogisch medewerkers moeten een vertrouwensrelatie opbouwen met

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje

Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje JULI 2018 1 Inhoud 1. informatie over peuteropvang t Wakertje) p. 3 2. groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen p. 4 4. dagindeling

Nadere informatie

Wenbrochure Kinderdagverblijf Beregoed

Wenbrochure Kinderdagverblijf Beregoed Wenbrochure Kinderdagverblijf Beregoed Vooraf aan het wennen intakegesprek Rondleiding in de leefgroep en voorstelling begeleid(st)ers Informatie (allergie, medicijnen, slaapgewoontes, ) overlopen, bundelen

Nadere informatie

Peuterspeelschool. Samen op reis worden we Wereldwijs. Respect

Peuterspeelschool. Samen op reis worden we Wereldwijs. Respect Pedagogisch plan van aanpak 2018 Peuterspeelschool Samen op reis worden we Wereldwijs Respect 2 INHOUDSOPGAVE Inleiding Pedagogische kwaliteit SRK 3 Voor wie is het PPA? 3 PSS Wereldreizigers 3 Pedagogische

Nadere informatie

, Babybeleid Hoera kindercentra

, Babybeleid Hoera kindercentra Inhoud Babybeleid Hoera kindercentra... 3 De opvang van baby s bij Hoera... 4 Uitgangspunten in het Baby specialistisch kindercentrum... 4 A: Continuïteit en vaste gezichten van Hoera babyspecialisten...

Nadere informatie

Wenbrochure Kinderdagverblijf De Bereboom

Wenbrochure Kinderdagverblijf De Bereboom Wenbrochure Kinderdagverblijf De Bereboom Vooraf aan het wennen intakegesprek Rondleiding in de leefgroep en voorstelling begeleid(st)ers Informatie (allergie, medicijnen, slaapgewoontes, ) overlopen,

Nadere informatie

Pedagogisch plan van aanpak Kinderdagverblijf. Samen op reis worden we Wereldwijs Respect

Pedagogisch plan van aanpak Kinderdagverblijf. Samen op reis worden we Wereldwijs Respect Pedagogisch plan van aanpak 2017 Kinderdagverblijf Samen op reis worden we Wereldwijs Respect INHOUDSOPGAVE Inleiding Pedagogische kwaliteit SRK 3 Voor wie is het PPA? 3 KDV Wereldplek 3 Pedagogische thema

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK

PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK Voor u ligt het Pedagogisch beleid van Kinderdagverblijf HUMMELTJESHOEK. Intern beschrijven wij wat wij kinderen bieden in een veilige omgeving. Wij bieden 4 basisdoelen:

Nadere informatie

Wenbeleid Kinderopvang/BSO Het Kinderparadijs

Wenbeleid Kinderopvang/BSO Het Kinderparadijs Wenbeleid Kinderopvang/BSO Het Kinderparadijs 1 Kinderdagverblijf/BSO Het Kinderparadijs 1 januari 2017 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. De eerste kennismaking... 5 3. Het afscheid... 6 4. De gehele periode

Nadere informatie

Observatielijst bezoek op de werkplek Competentieprofiel

Observatielijst bezoek op de werkplek Competentieprofiel Observatielijst bezoek op de werkplek Competentieprofiel 1) Kunnen vragen en luisteren naar informatie over de kinderen Sleutelcompetentie: communicatie Je luistert naar wat je ouders hoort vertellen over

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Het Piraatje

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Het Piraatje Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Het Piraatje Juli 2018 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal t Piraatje p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking, wennen en

Nadere informatie

Werkplan. Buitenschoolse opvang De Driehoek.

Werkplan. Buitenschoolse opvang De Driehoek. Werkplan L Buitenschoolse opvang De Driehoek. Locatie: De Driehoek Datum: 21-12-2017 gisch beleidsplan Doomijn Augustus 2 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie.

Nadere informatie

Stap 7 Nabespreking met het slachtoffer en nabespreking met de steungroepleden (apart)

Stap 7 Nabespreking met het slachtoffer en nabespreking met de steungroepleden (apart) Handleiding No Blame Stappenplan No Blame Stap 1 Gesprek met het slachtoffer Stap 2 Organiseer een bijeenkomst met de steungroep Stap 3 Uitleg probleem Stap 4 Deel de verantwoordelijkheid Stap 5 Ideeën

Nadere informatie

Het kind centraal. Pedagogisch beleidsplan van kinderdagverblijf Small

Het kind centraal. Pedagogisch beleidsplan van kinderdagverblijf Small Het kind centraal Het kind centraal 1 Kinderdagverblijf Small Apeldoornselaan 294-304, 2573 XL Den Haag E info@kinderdagverblijfsmall.nl I www.kinderdagverblijfsmall.nl 2 Het kind centraal 4 Inleiding

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze Peuterspelen De Komeet, maart 2018 Locatiemanager: Anouk Aafjes

Pedagogische werkwijze Peuterspelen De Komeet, maart 2018 Locatiemanager: Anouk Aafjes Omvang van de Peuterspelengroep Er kunnen maximaal 16 kinderen per dagdeel worden opgevangen. De samenstelling van de groepen Naam van de groep Komeet Maximaal aantal kinderen op de groep Horizontale/

Nadere informatie

Stappenplan Oudergesprekken

Stappenplan Oudergesprekken Stappenplan Oudergesprekken Dit is het stappenplan oudergesprekken, met uitleg over: - 1 e gesprek: kennismaking - 2 e gesprek: wenperiode - 3 e gesprek: tussenmoment na observeren/toetsen - 4 e gesprek:

Nadere informatie

Intake- en wenprotocol. Taal Ontwikkeling Milieubewust Activiteiten Zorg

Intake- en wenprotocol. Taal Ontwikkeling Milieubewust Activiteiten Zorg Intake- en wenprotocol Taal Ontwikkeling Milieubewust Activiteiten Zorg Inleiding Als een kindje voor het eerst naar een nieuw kinderdagverblijf of nieuwe groep gaat, is dit een grote stap. Er wordt daarom

Nadere informatie

Ik ben pedagogisch medewerker bij TintelTuin

Ik ben pedagogisch medewerker bij TintelTuin Ik ben pedagogisch medewerker bij TintelTuin De pedagogisch medewerkers aan het woord over de pedagogische kwaliteit van TintelTuin 1 VEILIGHEID + UITDAGING = GROEI Waarom kiezen ouders kinderopvang van

Nadere informatie

12-11-2014. HGW..gezien vanuit het perspectief van ouders

12-11-2014. HGW..gezien vanuit het perspectief van ouders 12-11-2014 HGW..gezien vanuit het perspectief van ouders 1 Wat wensen ouders voor hun kind? 2 De drie G s Geluk Gezondheid Goede toekomst 3 4 Alle ouders willen.. zich welkom voelen Contact gaat voor contract

Nadere informatie

Wennen op het kinderdagverblijf

Wennen op het kinderdagverblijf Wennen op het kinderdagverblijf Voor baby s betekent het kinderdagverblijf een overgang naar een andere omgeving. Een nieuwe omgeving, met andere geluiden, andere volwassenen en andere kinderen. Dat kan

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke Inhoud 1. Inleiding 2. Onze visie 3. Doelstellingen 4. Pedagogische uitgangspunten voor het kind 5. Pedagogische uitgangspunten voor de groepsleiding

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. De UkkePukken

Pedagogisch werkplan. De UkkePukken Pedagogisch werkplan De UkkePukken Kinderopvang De Toverdroom Inleiding Dit pedagogisch werkplan is een aanvulling op het algemene pedagogisch beleidsplan van Kinderopvang De Toverdroom. In dit pedagogisch

Nadere informatie

werkplan kinderdagverblijf

werkplan kinderdagverblijf werkplan kinderdagverblijf Locatie: KDV Het Kleine Woud Datum: 11-12-2017 agogisch beleidsplan Doomijn Augustus 2015 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie. We hebben

Nadere informatie

Inhoud. Pedagogisch werkplan Leistroom SPL / SJWB maart 2019

Inhoud. Pedagogisch werkplan Leistroom SPL / SJWB maart 2019 Maart 2019 1 Inhoud 1. Informatie over peuterspeelzaal Leistroom... 2 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 3 3. Kennismaking, wennen en mentorschap... 3 4. Dagindeling... 4 5. Vieren van feesten...

Nadere informatie

I N F O R M A T I E M A P Wennen op Avonturijn

I N F O R M A T I E M A P Wennen op Avonturijn Wennen op Avonturijn Wenprocedure Kinderopvang Avonturijn Kinderopvang Avonturijn hanteert een wenprocedure. Graag willen we ouders ook hierover informeren, zodat zij weten wat zij gedurende deze periode

Nadere informatie

SLO PILOT VVE/PO Utrecht

SLO PILOT VVE/PO Utrecht Van observatie naar overdracht (Kijk op ontwikkeling) Tussen voorschoolse instelling en basisschool Kindgegevens Voornaam... Achternaam... Geslacht... Geboortedatum... - geboorteplaats... - geboorteland...

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Opijnen

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Opijnen Informatieboekje van Peuterspeelschool Opijnen Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelschool Opijnen. Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en u

Nadere informatie

Visie (Pedagogisch werkplan)

Visie (Pedagogisch werkplan) Visie (Pedagogisch werkplan) Gastouderopvang De Krummeltjes stelt zich tot doel om een omgeving te bieden waarin kinderen kunnen opgroeien tot zelfstandige en evenwichtige mensen met respect voor anderen

Nadere informatie

Pedagogisch plan van aanpak Kinderdagverblijf. Samen op reis worden we Wereldwijs Respect

Pedagogisch plan van aanpak Kinderdagverblijf. Samen op reis worden we Wereldwijs Respect Pedagogisch plan van aanpak 2018 Kinderdagverblijf Samen op reis worden we Wereldwijs Respect INHOUDSOPGAVE Inleiding Pedagogische kwaliteit SRK 3 Voor wie is het PPA? 3 KDV Wereldplek 3 Pedagogische thema

Nadere informatie

ouderbeleid Eerste kennismaking

ouderbeleid Eerste kennismaking ouderbeleid Inleiding We hechten er grote waarde aan dat we als kinderopvangorganisatie een helder en inspirerend pedagogisch beleid hebben waarbij het kind centraal staat. Natuurlijk is daarbij de samenwerking

Nadere informatie

Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal

Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal Schoolgaande kinderen Naam student: Naam trajectbegeleider: Naam werkplek: Naam mentor: Handleiding Deze activiteitenlijst geeft een overzicht weer van alle activiteiten

Nadere informatie

Werken in de kinderopvang

Werken in de kinderopvang Werken in de kinderopvang Sanne Houtepen werkt als pedagogisch medewerker bij Kibeo aan de Elvis Presleylaan in Goes. Ze is daar een bekend gezicht en heeft heel wat kinderen op zien groeien van baby tot

Nadere informatie

Welkom! Wel kom! 1: bn. gelegen komend; aangenaam: u bent (ons) ~ Een. welkome gast; iem. welkom heten. Uw komst is ons aangenaam.

Welkom! Wel kom! 1: bn. gelegen komend; aangenaam: u bent (ons) ~ Een. welkome gast; iem. welkom heten. Uw komst is ons aangenaam. Welkom! Wel kom! 1: bn. gelegen komend; aangenaam: u bent (ons) ~ Een welkome gast; iem. welkom heten. Uw komst is ons aangenaam. 2: wel kom (tussenwerpsel) wel kom thuis! begroeting, onthaal. Wel kom!

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuteropvang Wigwam

Pedagogisch werkplan Peuteropvang Wigwam 1 Pedagogisch werkplan Peuteropvang Wigwam Inhoud 1. informatie over Peuteropvang Wigwam p. 3 2. groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen p. 4 4. dagindeling p. 5 5. vieren

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf t Grut

Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf t Grut Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf t Grut Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze pedagogische uitgangspunten.

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peutercentrum t Kwetternest

Pedagogisch werkplan. Peutercentrum t Kwetternest Pedagogisch werkplan Peutercentrum t Kwetternest Juli 2018 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal t Kwetternest p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen

Nadere informatie

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week onderbouw Les 1 Online Dit ben ik! Besef van jezelf Forming Ik kan mezelf voorstellen aan een ander. Ken je iemand nog niet? Vertel hoe je heet. Les 2 Online Hoe spreken we dit af? Keuzes maken Norming

Nadere informatie

Versie 1.06 Datum 17-02-2015. Informatieboekje Gastouderbureau Beiler Sprookjesboom

Versie 1.06 Datum 17-02-2015. Informatieboekje Gastouderbureau Beiler Sprookjesboom Versie 1.06 Datum 17-02-2015 Informatieboekje Gastouderbureau Beiler Sprookjesboom Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Wie zijn wij? 3 3. Gediplomeerde gastouders 3 4. Hygiëne 3 5. Openingstijden 3 6. Wennen

Nadere informatie

Seksualiteit: Grenzen en Wensen

Seksualiteit: Grenzen en Wensen IJBURGCOLLEGE.NL Seksualiteit: Grenzen en Wensen Leerlingen handleiding Michiel Kroon Lieve leerling, Het is belangrijk om op een open en goede manier over seks te kunnen praten. De lessenserie die in

Nadere informatie

werkplan buitenschoolse opvang met centrale vakantieopvang

werkplan buitenschoolse opvang met centrale vakantieopvang werkplan buitenschoolse opvang met centrale vakantieopvang Locatie: BSO de Kinderkajuit Datum: 20 december 2017 Augustus 2015 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie.

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan BSO De Parken

Pedagogisch werkplan BSO De Parken Pedagogisch werkplan BSO De Parken 1. De locatie Buitenschoolse opvang De Parken is gehuisvest in de Parkenschool in de wijk de Parken in Apeldoorn. De locatie heeft 4 basisgroepen voor kinderen in de

Nadere informatie

WonderWoordenWinkel. T-shirt Labelles

WonderWoordenWinkel. T-shirt Labelles WonderWoordenWinkel T-shirt Labelles WonderWoordenWinkel 2016 1 T-shirt Labelles OB + BB Inhoudsopgave - Lessen: Les groep 1/3 Wat heb ik nodig? P.3 Les groep 4/8 Wat heb ik nodig? P.5 - Bijlagen: Bijlage

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. peuteropvang Morgenster. Pedagogisch werkplan de Morgenster 2018

Pedagogisch werkplan. peuteropvang Morgenster. Pedagogisch werkplan de Morgenster 2018 1 Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster November 2018 2 Inhoud 1. Informatie over peuteropvang Morgenster... 3 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 4 3. Kennismaking en wennen... 5 4.

Nadere informatie

Vrienden kun je leren

Vrienden kun je leren Vrienden kun je leren Hallo! Wij zijn Reinder en Berber, en wij hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om dit boekje te maken, speciaal voor jongeren met het syndroom van Asperger. Hieronder vind je

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze Peuterspelen De Waterlelie, januari 2019 Locatiemanager: Yael Lindhout Horev

Pedagogische werkwijze Peuterspelen De Waterlelie, januari 2019 Locatiemanager: Yael Lindhout Horev Omvang van de peuterspelen Er kunnen maximaal 15 kinderen per dagdeel worden opgevangen. De samenstelling van de en Naam van de Maximaal aantal kinderen op de Horizontale/ verticale/ flexibele Leeftijdsindeling

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf Kameleon & peutergroep t Snuffeltje

Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf Kameleon & peutergroep t Snuffeltje Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf Kameleon & peutergroep t Snuffeltje Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze

Nadere informatie

VVE protocol. IKC Juliana. Weth. Rebellaan KA Barneveld

VVE protocol. IKC Juliana. Weth. Rebellaan KA Barneveld VVE protocol IKC Juliana Weth. Rebellaan 142 3771 KA Barneveld 0342-412165 Inhoud Overstap van peuteropvang naar kleutergroep 2 Wat is VVE? 3 Doorstroming naar de 3 De warme overdracht 3 Aanbod van de

Nadere informatie

Activiteitenlijst - Baby s en peuters

Activiteitenlijst - Baby s en peuters Activiteitenlijst - Baby s en peuters BSO Kinderbegeleider Duaal - NAAM KLAS Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal - Baby s en peuters CLUSTER : ALGEMENE ACTIVITEITEN LD P P. Gaat op een positieve,

Nadere informatie

Welkom bij: Infoboekje

Welkom bij: Infoboekje Welkom bij: Infoboekje Hallo nieuwe Vriendjes en ouders, Welkom op Vriendjes van Kockengen! Om het wennen en het verblijf op de groep soepel te laten verlopen hebben we in dit boekje omschreven hoe alles

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Olleke Bolleke September 2018 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Olleke Bolleke p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 5 3. kennismaking,

Nadere informatie

Wenbeleid kinderopvang

Wenbeleid kinderopvang Wenbeleid kinderopvang mei 2017 Inleiding Regelmatig komen er nieuwe kinderen en nieuwe ouders op het kindercentrum/kinderdagverblijf (in het vervolg spreken we van kindercentrum maar wordt tevens kinderdagverblijf

Nadere informatie

toont enthousiasme (lacht, kirt, trappelt met de beentjes)

toont enthousiasme (lacht, kirt, trappelt met de beentjes) 1 Omgaan met en uiten van eigen gevoelens en ervaringen toont enthousiasme (lacht, kirt, trappelt met de beentjes) laat non-verbaal zien dat hij/zij iets niet wil (bijv. slaat fles weg, draait hoofd als

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan. Buitenschoolse Opvang Goirle

Pedagogisch beleidsplan. Buitenschoolse Opvang Goirle Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Goirle Juli 2005 Inhoudsopgave 1. Beschrijving van de organisatie 2. Doel van de organisatie 3. Visie 4. Pedagogische doelstelling 5. Pedagogisch klimaat veiligheid

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch overleg 0-4 jaar

Bijlage bij Pedagogisch overleg 0-4 jaar Bijlage bij Pedagogisch overleg 0-4 jaar Locatie-specifieke informatie over kinderdagverblijf Tierlantijn Bijlage Pedagogisch beleidsplan 0-4 jaar Pagina 1 van 6 De locatie van kinderdagverblijf Tierlantijn

Nadere informatie

Samen leren spelen is spelenderwijs leren!

Samen leren spelen is spelenderwijs leren! Samen leren spelen is spelenderwijs leren! 1 Welkom Uw peuter is 2,5 jaar oud en gaat voor het eerst naar de peuterspeelgroep. Dat is een heel belangrijke gebeurtenis, voor de peuter en voor u! Voor uw

Nadere informatie

Voor- en achternaam gastkind * Voor- en achternaam vraagouder * Voor- en achternaam gastouder *

Voor- en achternaam gastkind * Voor- en achternaam vraagouder * Voor- en achternaam gastouder * Voor- en achternaam gastkind * Voor- en achternaam vraagouder * Voor- en achternaam gastouder * Hoe gaat het met uw gastkind? Welbevinden van kinderen kan je omschrijven als een algemene positieve toestand

Nadere informatie

Pedagogisch beleid gastouderbureau via Laura

Pedagogisch beleid gastouderbureau via Laura Pedagogisch beleid gastouderbureau via Laura Inleiding Gastouderbureau via Laura biedt kinderen een fijne en vertrouwde opvang waar zij kunnen groeien en de wereld om hen heen kunnen ontdekken. Terwijl

Nadere informatie

Pedagogisch beleid. BSO t Olefantje

Pedagogisch beleid. BSO t Olefantje Pedagogisch beleid BSO t Olefantje Inhoudsopgave 1. Missie en visie van t Olefantje 2. De manier waarop wij verantwoorde kinderopvang willen bieden 2.1 Pedagogisch handelen 2.2 Gezonde voeding 2.3 Veel

Nadere informatie

Inhoudsopgave Pedagogische Visie

Inhoudsopgave Pedagogische Visie Inhoudsopgave Pedagogische Visie 1. Pedagogische visie 1.1 Persoonlijke competentie 1.2 Emotionele veiligheid 1.3 Sociale competentie 1.4 Overdracht van normen en waarden 2. Persoonlijke competentie 2.1

Nadere informatie

Pedagogisch plan van aanpak Voor-en BuitenSchoolse Opvang. Samen op reis worden we Wereldwijs Respect

Pedagogisch plan van aanpak Voor-en BuitenSchoolse Opvang. Samen op reis worden we Wereldwijs Respect Pedagogisch plan van aanpak 2017 Voor-en BuitenSchoolse Opvang Samen op reis worden we Wereldwijs Respect INHOUDSOPGAVE Inleiding Pedagogische kwaliteit SRK 3 Voor wie is het PPA? 3 Voor- en buitenschoolse

Nadere informatie

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling 8 tips voor een goed gesprek met je leerling Edith Geurts voor Tijdschrift Kindermishandeling Het kan zijn dat je als leerkracht vermoedt dat een kind thuis in de knel zit. Bijvoorbeeld doordat je signalen

Nadere informatie

Luisteren Niet luisteren Belang van luisteren Luisterdoelen Luistervaardigheden

Luisteren Niet luisteren Belang van luisteren Luisterdoelen Luistervaardigheden Les 7 Luisteren Niet luisteren Belang van luisteren Luisterdoelen Luistervaardigheden Je kan verschillende soorten gesprekken hebben. Bijvoorbeeld: Formeel Gepland en met een bepaald doel; voorbereiding!

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Olleke Bolleke Maart 2016 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Olleke Bolleke p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Haaften

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Haaften Informatieboekje van Peuterspeelschool Haaften - 2 Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelschool Haaften Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en

Nadere informatie

Kinderkoepel. Pedagogisch werkplan. Lunchkids

Kinderkoepel. Pedagogisch werkplan. Lunchkids Kinderkoepel Pedagogisch werkplan Lunchkids 1 Inleiding Voor u ligt het pedagogisch werkplan van Lunchkids onderdeel van de Kinderkoepel. Het pedagogisch werkplan is een afgeleide van het pedagogisch beleid

Nadere informatie

Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal

Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal Baby s en peuters Naam student: Naam trajectbegeleider: Naam werkplek: Naam mentor: Handleiding Deze activiteitenlijst geeft een overzicht weer van alle activiteiten

Nadere informatie

Jaarplan van peuter- en ouderactiviteiten Peuteropvang De Hooyschuur Schooljaar 2014 / 2015

Jaarplan van peuter- en ouderactiviteiten Peuteropvang De Hooyschuur Schooljaar 2014 / 2015 Jaarplan van peuter- en ouderactiviteiten Peuteropvang De Hooyschuur Schooljaar 2014 / 2015 Peuteractiviteiten gedurende het hele schooljaar: Verjaardagen van de peuters worden op de speelzaal gevierd.

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peutercentrum Zuid West

Pedagogisch werkplan Peutercentrum Zuid West 1 Pedagogisch werkplan Peutercentrum Zuid West Januari 2019 2 Inhoud 1. Informatie over Peutercentrum Zuid-West... 3 2. Groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel... 5 3. Kennismaking en wennen... 5

Nadere informatie

OVERZICHT VAN DE LEERLIJNEN KIEZEN DELEN MAKEN

OVERZICHT VAN DE LEERLIJNEN KIEZEN DELEN MAKEN OVERZICHT VAN DE LEERLIJNEN KIEZEN DELEN MAKEN Naam kind: X Geboorte:.. Schooljaar leeftijd kleur leeftijd kleur 2006-2007 08-01-07 2007-2008 2008-2009 2009-2010 Jan. 10 2010-2011 Jan.08 Cito taal M2 A

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster

Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster Pedagogisch werkplan Versie oktober 2015 Pagina 1 van 8 Inhoud 1. Informatie over peuteropvang Morgenster... 3 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel...

Nadere informatie

Locatiewerkplan Peuteropvang d Evelaer

Locatiewerkplan Peuteropvang d Evelaer Locatiewerkplan Peuteropvang d Evelaer locatie OBS de Zilvermeeuw de Visserstraat 6a, 1964 ST, Heemskerk Laatste wijziging 12 februari 2018 Inhoud Inleiding... 3 Hoofdstuk 1: Veilig en Gezond spelen...

Nadere informatie

Evaluatiebundel - Werkplek baby s en peuters

Evaluatiebundel - Werkplek baby s en peuters Evaluatiebundel - Werkplek baby s en peuters 7BSO Kinderbegeleider Duaal 2017-2018 NAAM KLAS WERKPLEK TRAJECTBEGELEIDER MENTOR Deze evaluatiebundel dient om na te gaan in welke mate de verschillende competenties

Nadere informatie

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport Sanne Gielen Inleiding Starten met een nieuwe sport is voor iedereen spannend; Hoe zal de training eruit zien? Zal de coach aardig zijn? Heb ik een klik met mijn teamgenoten? Kán ik het eigenlijk wel?

Nadere informatie

werkplan Peuterspeelgroep Trompie

werkplan Peuterspeelgroep Trompie werkplan Peuterspeelgroep Trompie Locatie:Trompie Datum: 29-12-2017 agogisch beleidsplan Doomijn Augustus 2015 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie. We hebben

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Dukendonck

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Dukendonck Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Dukendonck Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze pedagogische uitgangspunten.

Nadere informatie

Ouderbeleid VVE Kinderdagverblijf Oase

Ouderbeleid VVE Kinderdagverblijf Oase Ouderbeleid VVE Kinderdagverblijf Oase Gericht ouderbeleid Doel Samen met ouders willen wij de kinderen ondersteunen in hun ontwikkeling. Dit willen we bereiken door ouders te stimuleren om thuis ontwikkelings-

Nadere informatie

Pedagogisch Beleid. Peuterspeelzaal

Pedagogisch Beleid. Peuterspeelzaal Pedagogisch Beleid Peuterspeelzaal Pedagogisch beleidsplan kinderdagverblijf het Olefantje Missie en Visie van het Olefantje Peuterspeelzaal t Olefantje is een knusse opvang en biedt ouders en kinderen

Nadere informatie

COMPETENTIEPROFIEL BIJLAGE 3D-MAP

COMPETENTIEPROFIEL BIJLAGE 3D-MAP COMPETENTIEPROFIEL BIJLAGE 3D-MAP Dit competentieprofiel is een (zelf)reflectiedocument betreffende het functioneren van de BIO op een bepaald moment. Het wordt ingevuld: 1) door de begeleider zelf tijdens

Nadere informatie