Waarom is het plan dat de Unie van Waterschappen nu voorlegt aan de staatssecretaris een deugdelijk en goed plan voor het toekomstig waterbeheer?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Waarom is het plan dat de Unie van Waterschappen nu voorlegt aan de staatssecretaris een deugdelijk en goed plan voor het toekomstig waterbeheer?"

Transcriptie

1 Nederland waterland, Nederland waterschapsland Kernboodschap De waterschappen zijn gericht op de toekomst. Daarom hebben zij in het licht van de klimaatverandering en de economische crisis een plan gemaakt om met minder kosten en minder bestuurlijke drukte Nederland de komende jaren droog en veilig te houden. Waarom is het plan dat de Unie van Waterschappen nu voorlegt aan de staatssecretaris een deugdelijk en goed plan voor het toekomstig waterbeheer? Uitgangspunt is dat de waterschappen ook de komende decennia garant willen staan voor een veilig Nederland met droge voeten én voldoende schoon water. De uitdagingen zijn groot. De Deltacommissie van Cees Veerman heeft dat aangetoond. De zeespiegel blijft de komende jaren stijgen. Door de klimaatverandering neemt de wateroverlast steeds meer toe. Verdroging wordt een steeds groter probleem voor de landbouw en de natuur. Met onze kennis en expertise van honderden jaren waterbeheer, zijn de waterschappen als eerste klaar om deze uitdagingen aan te gaan. Het is een coherent plan dat een win-win-situatie oplevert. Er wordt een omvangrijke bezuiniging gerealiseerd, waar Nederland jarenlang de vruchten van kan plukken. Maar tegelijkertijd zorgen onze voorstellen voor een rigoureuze efficiencyverbetering in het Nederlandse waterbeheer en dragen we bij aan het terugdringen van de zogenaamde bestuurlijke drukte in Nederland. Wij stellen voor om het beheer van riolering en zuivering van afvalwater in één hand te laten komen. De Unie van Waterschappen is met de VNG in gesprek over het voorstel om het rioolbeheer en de afvalwaterzuivering vergaand te integreren. In overleg met de diverse bestuurslagen kan het waterbeheer zodanig worden geherstructureerd dat er voor de watertaken twee beheerders overblijven: nationaal Rijkswaterstaat en regionaal de waterschappen. Deze herstructurering levert een forse besparing op. Ook op het gebied van de waterveiligheid willen de waterschappen meer verantwoordelijkheid aanvaarden. De waterschappen zijn bereid om de financiering en uitvoering van het Hoogwaterbeschermingsprogramma stap voor stap voor hun rekening te nemen. Dit moet leiden tot een integrale verantwoordelijkheid voor de waterkeringen van de waterschappen, met uitzondering van de nationale infrastructuur (m.n. Deltawerken en Afsluitdijk). Deze ambitie geldt ook voor de uitvoering van het Deltaprogramma. Alle dijken in één hand leidt tot een aanzienlijke ontlasting van de rijksbegroting.

2 De waterschappen snijden ook in eigen vlees. De waterschappen zijn bereid om het proces van onderlinge samenwerking en opschaling, dat ruim halve eeuw geleden is ingezet, weer een forse impuls te geven. Opschaling moet echter wel op niveau van waterhuishoudkundige eenheden. Opknippen en verdelen over provincies leidt juist tot efficiency verlies. We gaan er van uit dat het kabinet deze inzet steunt gelet op de grote opgaven voor het waterbeheer en de prestaties die de waterschappen de afgelopen eeuwen hebben geleverd. Met het plan kan in 2011 een bezuiniging van 100 miljoen euro op de rijksbegroting worden gerealiseerd. Door eigen efficiency stijgen de lasten voor burgers en bedrijven niet. Maatschappelijk dalen ze zelfs. De Waterschappen zijn daarmee de eerste bestuurslaag die op eigen initiatief met voorstellen komt om aan de bezuinigingsdoelstellingen van het kabinet te voldoen. Het is geen eenmalige actie. Ook de komende jaren werpen de maatregelen hun vruchten af. Naast structurele bezuinigingen is in het plan voorzien in een stevige reductie van bestuurlijke drukte. Niet alleen wordt een bezuiniging bereikt van 100 miljoen euro, waarmee de Rijksbegroting wordt ontlast in deze moeilijke economische tijden. Maar er een ligt bovendien een gedegen visie op het toekomstige waterbeheer van ons land. Wij denken hiermee bovendien de toonaangevende positie die Nederland in de wereld inneemt op het gebied van waterbeheer te bestendigen. Mogelijke kritische vragen van journalisten 1) Wouter Bos liet onlangs weten dat de waterschappen wel kunnen verdwijnen, een overbodige bestuurslaag zijn. We hebben daar met verbazing kennis van genomen. Het zijn uitlatingen die niet getuigen van veel kennis van het waterbeheer. Waterschappen zorgen voor bescherming tegen het water en voor schoon water. De expertise van de waterschappen en de innovatieve kracht op het gebied van het waterbeheer is zeer groot. Ons waterschapsmodel is een internationaal exportproduct, zie bijvoorbeeld de Amerikaanse interesse voor de waterschappen. Dat zegt voldoende. Bovendien is er geen substantieel financieel voordeel te behalen bij het opheffen van waterschappen, maximaal 20 miljoen euro per jaar. 2) Kunnen de waterschapstaken niet gewoon worden ondergebracht bij de provincies of Rijkswaterstaat? De waterschappen staan garant voor de veiligheid van onze waterkeringen en schoon water in ons land. Om dat ook in de komende jaren te kunnen garanderen, is een simpelweg een aparte overheid naast Rijkswaterstaat nodig: de waterschappen.

3 Bovendien: grote bestuurlijke operaties leiden over het algemeen niet tot een kwalitatieve verbetering. Zie bijvoorbeeld de forse problemen die in de thuiszorg ontstonden bij invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. In totaal 11 van de 26 waterschappen liggen in meerdere provincies en 7 van de twaalf provincies delen 1 of meerdere waterschappen met hun buren. Het zal alleen maar tot chaos leiden als men van de waterschappen provinciale waterdiensten wil maken. We kunnen de bestuurskracht in Nederland beter gebruiken voor de realisatie van het bijvoorbeeld het Deltaprogramma of Hoogwaterbeschermingsprogramma, dan voor een bestuurlijke knip-en-plak actie. 3) U komt nu zelf met een bezuiniging van 100 miljoen, maar er komen wellicht nog meer bezuinigingen aan in het kader van de Brede Heroverwegingen. Deze 100 miljoen grijpen al diep in bij de waterschappen. Het gaat om een substantieel bedrag aan bezuinigingen. Dat zal ook politiek Den Haag zich moeten realiseren. Er zullen pijnlijke ingrepen volgen bij de waterschappen. Nog meer bezuinigen zal ten koste gaan van een goed en veilig waterbeheer. Dan staan we bijvoorbeeld voor de vraag of we willen accepteren dat onze dijken onveilig worden. Ik denk dat niemand daar ja op wil antwoorden. 4) Een van de voorstellen in het plan is een integrale verantwoordelijkheid van de waterschappen voor de waterkeringen. Sommige waterschappen hebben weinig keringen, andere juist veel. Dat zou grote tariefsverschillen tussen de waterschappen onderling kunnen leiden. Willen de waterschappen dat wel? Dat is een reëel punt waar een oplossing voor moet komen. Deze zullen we ook vinden. 5) De staatssecretaris vraagt de waterschappen om een voorstel het waterbeheer doelmatiger te organiseren en te besturen. Is dat nu niet doelmatig dan? Gaandeweg zijn de watertaken versnipperd geraakt over 5 overheden: Europa, het Rijk, de provincies, de gemeenten en de waterschappen. Het is nu tijd om dit weer terug te brengen naar integrale waterbeheerders, de waterschappen en Rijkswaterstaat, en het 2-lagen-model: het rijk stuurt via normen en toetst, Rijkswaterstaat en waterschappen voeren uit. De inrichting kan vooral doelmatiger door taken tussen de diverse bestuurslagen te herschikken. Daar kan substantiële winst geboekt worden. In die zin zijn we het dus eens met de analyse van de staatssecretaris. 6) Maar kan het bij de waterschappen zelf ook niet een stuk doelmatiger? Een onderdeel van de voorstellen is dat wij ook naar onze eigen organisatie kijken. Wat kunnen we zelf nog efficiënter doen? Dat zal ook betekenen dat er minder waterschappen gaan komen. Dus ook wij houden onze eigen organisatie en werkwijze kritisch tegen het licht. Overigens hebben wij dat de afgelopen jaren al met kracht in gang gezet. Zo hebben we één gezamenlijk servicepunt dat alle grote ICT zaken doet. We hebben daarmee al tientallen miljoen euro s bespaard.

4 7) Je leest telkens weer dat waterschappen miljoenen euro s aan reserves hebben. Daar valt dus wel winst te halen. Waterschappen hebben, zoals alle organisatie,een buffer nodig om calamiteiten op te kunnen vangen. Deze buffer is zeker niet disproportioneel. Wij houden de lasten voor burgers en bedrijven zo laag mogelijk. 8) Hoeveel waterschappen gaan er verdwijnen? We zijn op dit moment nog de plannen aan het concretiseren. Maar er zullen waterschappen gaan fuseren. We schromen dus niet in eigen vlees te snijden. 9) En wat gebeurt er met het personeel? We gaan eerst de plannen concretiseren en pas daarna kan ik deze vraag beantwoorden. 10) Veel waterschappen hebben vertraging opgelopen in hun kerntaken doordat zij gefuseerd zijn. Is dat niet wederom een risico als er in deze plannen voor schaalvergroting wordt gekozen? U constateert dat bij veel waterschappen dat het geval was. Dat beeld is onjuist. De eerdere reorganisaties zijn in de meeste gevallen goed verlopen. Na een fusie kost het even tijd om op stoom te komen. De fusies tussen waterschappen die nu al ruim 50 jaar plaatshebben zijn succesvol verlopen en dat zal in de toekomst niet anders zijn. 11) Er zijn al dijkgraven die zich kritisch over deze plannen hebben uitgelaten. Zijn de waterschappen niet verdeeld? Er zijn 26 waterschappen en daar zal ook een enkeling bijzijn die minder enthousiast is. Maar wat wij van de dijkgraven horen, is dat zij achter deze plannen staan. Kritische kanttekeningen tijdens het maken van een plan werken doorgaans positief op het eindresultaat. 12) En het IPO en de VNG? Die zullen niet staan te juichen, ze moeten immers allemaal taken afstaan aan de waterschappen. We zijn met zowel het IPO en de VNG in goed overleg over deze plannen. Uiteindelijk bieden deze voorstellen voor alle partijen een win-win situatie : een efficiënter en goedkoper waterbeheer met minder lasten voor burgers en bedrijven. Daar zal niemand tegen zijn. 13) Waarom hebben waterschappen als uitvoeringsorganisatie van waterbeheer een democratisch bestuur nodig? Waarom niet gewoon een nutsbedrijf worden? Wij willen dat Nederland droge voeten houdt. En er is een aparte financiering nodig om dit veilig te stellen. En dat betekent dus belastingheffing en gekozen waterschapsbesturen. Ons waterschapsmodel is een voorbeeld voor andere landen in de wereld. Een export-product. Waarom zouden we dat willen veranderen? 14) Maar de opkomst bij de waterschapsverkiezingen is zeer laag

5 Dat klopt. Er worden momenteel andere opties dan directe verkiezingen onderzocht om toch te garanderen dat er democratisch toezicht is op waterschappen. Echter, dit is het primaat van de politiek. De waterschappen gaan hier niet over.

Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat mevrouw J.C. Huizinga-Heringa Postbus 20901 2500 EX DEN HAAG

Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat mevrouw J.C. Huizinga-Heringa Postbus 20901 2500 EX DEN HAAG S UNIC V A N W A T C R S C H A P P C N Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat mevrouw J.C. Huizinga-Heringa Postbus 20901 2500 EX DEN HAAG I BtzoekaAres Koningskade 40 2596 aa Den Haag Postadres Postbus

Nadere informatie

Deltaprogramma: het werk aan onze delta is nooit af. Katja Portegies Staf Deltacommissaris 11 juni 2014

Deltaprogramma: het werk aan onze delta is nooit af. Katja Portegies Staf Deltacommissaris 11 juni 2014 Deltaprogramma: het werk aan onze delta is nooit af Katja Portegies Staf Deltacommissaris 11 juni 2014 1 Tot 6.70 m. onder zeeniveau 60% overstroombaar gebied, daar wonen ongeveer 9 miljoen mensen met

Nadere informatie

Vraag 1 Bent u op de hoogte van het artikel Waterschap Rivierenland heeft straks een half miljard schuld? 1

Vraag 1 Bent u op de hoogte van het artikel Waterschap Rivierenland heeft straks een half miljard schuld? 1 > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Voorstellen. Waterschap Hollandse Delta. John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie

Voorstellen. Waterschap Hollandse Delta. John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie Voorstellen Waterschap Hollandse Delta John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie Waterschap Hollandse Delta Dynamiek in de Delta [2] Inhoud De taken van het waterschap De dynamiek in de tijd Een dynamische

Nadere informatie

De economische betekenis van waterschappen. mr.drs. Peter C.G. Glas Voorzitter Unie van Waterschappen 5 september 2013

De economische betekenis van waterschappen. mr.drs. Peter C.G. Glas Voorzitter Unie van Waterschappen 5 september 2013 De economische betekenis van waterschappen mr.drs. Peter C.G. Glas Voorzitter Unie van Waterschappen 5 september 2013 1 Gefeliciteerd! 2 opzet Waterschappen en ons land Strijd tegen het water Deltaplan

Nadere informatie

Statenvoorstel 27/11 A

Statenvoorstel 27/11 A Statenvoorstel 27/11 A Voorgestelde behandeling: PS-vergadering : 1 juli 2011 Statencommissie : Commissie voor Economische Zaken en Bestuur, 17 juni 2011 Onderwerp Bestuursakkoord 2011-2015 Rijk - Interprovinciaal

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 31 142 Wijziging van de Experimentenwet Kiezen op Afstand in verband met de verlenging van de werkingsduur van die wet Nr. 47 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK

Nadere informatie

ARCHIEF i.a.a. uw kenmerk: ons kenmerk: uw brief van: datum: 7 september 2010 verzonden: Aan de leden van het algemeen bestuur

ARCHIEF i.a.a. uw kenmerk: ons kenmerk: uw brief van: datum: 7 september 2010 verzonden: Aan de leden van het algemeen bestuur ARCHIEF i.a.a. uw kenmerk: ons kenmerk: uw brief van: datum: 7 september 2010 verzonden: Aan de leden van het algemeen bestuur onderwerp: AB informatiebrief begroting 2011-2015 Geachte mevrouw, geachte

Nadere informatie

WAT WIJ WILLEN MET WATER

WAT WIJ WILLEN MET WATER WAT WIJ WILLEN MET WATER Programma 2015-2019 voor de waterschapsverkiezingen Waterschap Amstel Gooi en Vecht Wij willen droge voeten houden als het heeft gestortregend. Maar wij willen ook, dat in droge

Nadere informatie

GREEN DEAL DUURZAME ENERGIE

GREEN DEAL DUURZAME ENERGIE GREEN DEAL DUURZAME ENERGIE In kort bestek Rafael Lazaroms INHOUDSOPGAVE 1. Wat houdt het in? 2. Motieven, doelstellingen en ambities 3. Organisatiestructuur GELOOFWAARDIGE BOODSCHAP Waterschappen hebben

Nadere informatie

Klankbordgroep nhwbp en nieuwe normering Op 9 maart vond een klankbordbijeenkomst plaats over de voortgang van het nhwbp en de nieuwe normering.

Klankbordgroep nhwbp en nieuwe normering Op 9 maart vond een klankbordbijeenkomst plaats over de voortgang van het nhwbp en de nieuwe normering. Nieuwsbrief voorzitters en secretarissendirecteuren week 10 Landelijke toetsdag waterkeringen Op deze dag werden door het ministerie van I&M de resultaten van de 3e toetsing gepresenteerd. Ook werd uitleg

Nadere informatie

Voortgang en resultaat regionale uitwerking Bestuursakkoord Water, onderdeel afvalwaterketen

Voortgang en resultaat regionale uitwerking Bestuursakkoord Water, onderdeel afvalwaterketen Voortgang en resultaat regionale uitwerking Bestuursakkoord Water, onderdeel afvalwaterketen Stand van zaken voorjaar 2015 In het Bestuursakkoord Water (BAW) van mei 2011 zijn afspraken gemaakt over onder

Nadere informatie

de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Financiële vertaling Profiel provincies

Financiële vertaling Profiel provincies Financiële vertaling Profiel provincies De provincies leveren al een forse bijdrage aan het op orde brengen van de overheidsfinanciën. In de periode 2008-2011 wordt jaarlijks 200 miljoen euro bijgedragen

Nadere informatie

Dit heeft in april 2011 geleid tot het ondertekenen door de genoemde koepelorganisaties en het Rijk van het BAW.

Dit heeft in april 2011 geleid tot het ondertekenen door de genoemde koepelorganisaties en het Rijk van het BAW. Notitie over de bijdragen van Vechtstromen aan het Bestuursakkoord Water en de samenwerkingopgave in de regio s Wateropgave De komende jaren komen er grote wateropgaven op de samenleving af die vragen

Nadere informatie

De prijs van het Nederlandse waterbeheer

De prijs van het Nederlandse waterbeheer De prijs van het Nederlandse waterbeheer Sas Terpstra Simon Troost Amersfoort 22 september 2015 De huidige financiering wat kost het waterbeheer? miljard De prijs van het Nederlandse waterbeheer 22 september

Nadere informatie

Samenhang en samenvatting vgrp+, Waterplan, BRP

Samenhang en samenvatting vgrp+, Waterplan, BRP Samenhang en samenvatting vgrp+, Waterplan, BRP Uden gastvrij voor water Kenmerk: 11-10044-JV 14 september 2011 Ingenieursbureau Moons 1 Inhoudsopgave 1 SAMENHANG... 3 2 SAMENVATTING... 4 2.1 KOERSWIJZIGINGEN...

Nadere informatie

Eindexamen maatschappijleer vwo 2007-I

Eindexamen maatschappijleer vwo 2007-I Opgave 1 Het waterschap: een vergeten overheid? tekst 1 De waterschappen organisatie, taken, organen, bevoegdheden, verkiezingen 10 1 20 2 30 3 ORGANISATIE Het waterbeheer in Nederland is verankerd in

Nadere informatie

STAND VAN ZAKEN STORM, 15 januari 2011

STAND VAN ZAKEN STORM, 15 januari 2011 STAND VAN ZAKEN STORM, 15 januari 2011 Afgelopen vrijdag, 14 januari 2011, is er in Amersfoort een klankbordgroep bijeen geweest. (De klankbordgroep bestaat uit dijkgraven, DB-leden, secr.- directeuren

Nadere informatie

Regeerakkoord Maarten Allers COELO Centrum voor onderzoek van de economie van de lagere overheden COELO. Dreesseminar 16 november 2012

Regeerakkoord Maarten Allers COELO Centrum voor onderzoek van de economie van de lagere overheden COELO. Dreesseminar 16 november 2012 faculteit economie en bedrijfskunde COELO Regeerakkoord 2012 Dreesseminar 16 november 2012 Maarten Allers COELO Centrum voor onderzoek van de economie van de lagere overheden Bezuinigingen gemeentefonds

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX DEN HAAG T 070-456 00 00 F 070-456 11 11 Datum 4 september 2018 Onderwerp

Nadere informatie

BESTUURS AKKOORD KLIMAAT. ADAPTATIE 20 november Bestuursakkoord klimaatadaptatie 3

BESTUURS AKKOORD KLIMAAT. ADAPTATIE 20 november Bestuursakkoord klimaatadaptatie 3 BESTUURS AKKOORD KLIMAAT ADAPTATIE 20 november 2018 Bestuursakkoord klimaatadaptatie 3 7 ambities voor een waterrobuuste en klimaatbestendige inrichting van Nederland Kwetsbaarheid in beeld brengen Uitvoeringsagenda

Nadere informatie

Namens het college van GS wens ik jullie een gelukkig en gezond 2011 toe! Ik vind het geweldig om jullie als provinciecollega s te ontmoeten.

Namens het college van GS wens ik jullie een gelukkig en gezond 2011 toe! Ik vind het geweldig om jullie als provinciecollega s te ontmoeten. Toespraak CdK Ank Bijleveld voor de interne nieuwjaarsbijeenkomst van de provincie Overijssel op maandag 3 januari 2011. Beste collega s, Namens het college van GS wens ik jullie een gelukkig en gezond

Nadere informatie

Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Ministerie van Infrastructuur en Milieu > Retouradres Postbus 20904 2500 EX Den Haag Adviescommissie Water Z.K.H. de Prins van Oranje pla secretariaat van de Adviescommissie Water Postbus 20904 2500 EX Den Haag Directoraat-Generaal Ruimte en

Nadere informatie

Naar veilige Markermeerdijken

Naar veilige Markermeerdijken Naar veilige Markermeerdijken Naar veilige Markermeerdijken Hoogheemraadschap Hollands Noorder kwartier versterkt 33 kilometer afgekeurde dijk tussen Hoorn en Amsterdam. Tijdens de toetsronde in 2006 zijn

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 26 november 2015 Agendapuntnummer : XV, punt 5 Besluitnummer : 1952 Portefeuillehouder : Wethouder Jan van 't Zand Aan de gemeenteraad Onderwerp: Watertakenplan

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst 4 november 2014 waterschapsverkiezingen

Informatiebijeenkomst 4 november 2014 waterschapsverkiezingen Informatiebijeenkomst 4 november 2014 waterschapsverkiezingen 1 1. Waterschap als functionele overheid Jan Geluk, dijkgraaf 2. Het bestuurlijke proces Arnoud van Vliet, secretaris-directeur 3. De waterschapsverkiezingen

Nadere informatie

Samenvatting. Pagina 7

Samenvatting. Pagina 7 Samenvatting De rijksoverheid ziet zich de komende jaren voor grote uitdagingen gesteld. Als gevolg van de financiële en economische crisis is de overheidsbegroting uit het lood geslagen. De oplopende

Nadere informatie

In stappen afbouwen De kwijtschelding op de zuiveringsheffing wordt in 2016 met 50% verminderd. In 2017 betaalt iedereen het volledige bedrag.

In stappen afbouwen De kwijtschelding op de zuiveringsheffing wordt in 2016 met 50% verminderd. In 2017 betaalt iedereen het volledige bedrag. Geactualiseerde woordvoeringslijn gedeeltelijk afschaffen kwijtschelding Versie 8 oktober 2015 Inleiding Vragen van media, inwoners en andere partijen worden beantwoord conform de woordvoeringslijn. De

Nadere informatie

Assetmanagement bij waterkeringen

Assetmanagement bij waterkeringen Assetmanagement bij waterkeringen Frank den Heijer NVRB symposium Assetmanagement in de publieke sector Assetmanagement bij waterkeringen Historie en context Toetsproces waterkeringen Cases: toetsronden

Nadere informatie

NOTA NAAR AANLEIDING VAN HET VERSLAG

NOTA NAAR AANLEIDING VAN HET VERSLAG Wijziging van de Waterwet en de Waterschapswet en intrekking van de wet van 18 december 1985, houdende enige voorzieningen ten behoeve van de inzet en bekostiging van muskusrattenvangers, tot regeling

Nadere informatie

Deltaprogramma Nieuwbouw en Herstructurering en Veiligheid. Waterveiligheid buitendijks

Deltaprogramma Nieuwbouw en Herstructurering en Veiligheid. Waterveiligheid buitendijks Deltaprogramma Nieuwbouw en Herstructurering en Veiligheid Waterveiligheid buitendijks In ons land wonen ruim 100.000 mensen buitendijks langs de rivieren, de grote meren en de kust. Zij wonen aan de waterzijde

Nadere informatie

De VVD gaat voor effectief en doelmatig waterbeheer bij Waterschap Vallei en Veluwe 1. Inleiding

De VVD gaat voor effectief en doelmatig waterbeheer bij Waterschap Vallei en Veluwe 1. Inleiding De VVD gaat voor effectief en doelmatig waterbeheer bij Waterschap Vallei en Veluwe 1. Inleiding De VVD wil een Nederland waar mensen de ruimte krijgen. De ruimte om iets buitengewoons te maken van hun

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Waterschapsverkiezingen

Informatiebijeenkomst Waterschapsverkiezingen Informatiebijeenkomst Waterschapsverkiezingen 1 juli 2014 Waterschap Amstel, Gooi en Vecht: een introductie Het waterschapsbestuur De waterschapsverkiezingen Introductie Filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=1gzlsvox

Nadere informatie

Wat de waterschappen voor je doen.

Wat de waterschappen voor je doen. Niet bang voor water? Wat de waterschappen voor je doen. Katrina, New Orleans 1 Hoofdstuk 1 - Wat het waterschap voor je doet 1.1 Waterschap is functionele democratie met vier kerntaken Positie van de

Nadere informatie

Veilig, Verantwoordelijll, VVD!

Veilig, Verantwoordelijll, VVD! Veilig, Verantwoordelijll, VVD! Verkiezingsprogramma Waterschap Zuiderzeeland 2019-2023 Waterschap 2019-2023 Veilig, Verantwoordelijk, Doelmatig, VVD! De wereld om ons heen verandert, dus ook die van het

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) Nummer Onderwerp Hoogheemraadschap van Delfland.

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) Nummer Onderwerp Hoogheemraadschap van Delfland. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) (d.d.) 3 april 2012) Nummer 2644 Onderwerp Hoogheemraadschap van Delfland. Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting vragensteller De

Nadere informatie

Het arrangement voor regionaal waterbeheer en de toekomst van de waterschapsverkiezingen

Het arrangement voor regionaal waterbeheer en de toekomst van de waterschapsverkiezingen Het arrangement voor regionaal waterbeheer en de toekomst van de waterschapsverkiezingen Sander Meijerink, Universitair Hoofddocent, Faculteit der Managementwetenschappen, Radboud Universiteit Nijmegen

Nadere informatie

Inleiding KNAG 7 december 2012. Dijkgraaf Herman Dijk

Inleiding KNAG 7 december 2012. Dijkgraaf Herman Dijk Inleiding KNAG 7 december 2012 Dijkgraaf Herman Dijk WATERSCHAPPEN IN NEDERLAND 25 GEBIED GROOT SALLAND oppervlakte: 120.000 ha, inwoners: 360.000 26% onder zeeniveau Wanneer geen dijken/duinen: 66% regelmatig

Nadere informatie

OP PEIL BRENGEN. Aan de slag!

OP PEIL BRENGEN. Aan de slag! OP PEIL BRENGEN De kwaliteit van het beheer van water en de bescherming tegen water, ze zijn vitaal voor ons land. Zeker in een waterrijke provincie als Fryslân, met een lange kustlijn, Waddeneilanden,

Nadere informatie

1. Organisatie, wie doet wat? 2. Communicatie. Programma 10-7-2014. Bestuurlijke Klankbordgroep Vrijdag 27 juni 2014

1. Organisatie, wie doet wat? 2. Communicatie. Programma 10-7-2014. Bestuurlijke Klankbordgroep Vrijdag 27 juni 2014 Waterschapsverkiezingen Bestuurlijke Klankbordgroep Vrijdag 27 juni 2014 27 juni 2014 1 Programma 1. Organisatie, wie doet wat? o Waterschappen < > Gemeenten o Stemproces & bescheiden o Bestuurlijk handvat

Nadere informatie

Voortgang en resultaat regionale uitwerking Bestuursakkoord Water, onderdeel waterketen

Voortgang en resultaat regionale uitwerking Bestuursakkoord Water, onderdeel waterketen Voortgang en resultaat regionale uitwerking Bestuursakkoord Water, onderdeel waterketen Stand van zaken voorjaar 2017 In het Bestuursakkoord Water (BAW) van mei 2011 zijn afspraken gemaakt over onder andere

Nadere informatie

Openbare besluitenlijst college van Dijkgraaf en Heemraden d.d. 6 november 2018

Openbare besluitenlijst college van Dijkgraaf en Heemraden d.d. 6 november 2018 Openbare besluitenlijst college van Dijkgraaf en Heemraden d.d. 6 november 2018 1. Meerjarenbegroting 2019-2022 Het college van Dijkgraaf en Heemraden heeft ingestemd met het ontwerp AV-voorstel en het

Nadere informatie

Hartelijk dank aan de Raad voor het Openbaar Bestuur voor dit advies over de relatie tussen decentrale overheden en Europa.

Hartelijk dank aan de Raad voor het Openbaar Bestuur voor dit advies over de relatie tussen decentrale overheden en Europa. Het gesproken woord geldt Speech VNG-voorzitter Jorritsma Rob, 25 november 2013 Hartelijk dank aan de Raad voor het Openbaar Bestuur voor dit advies over de relatie tussen decentrale overheden en Europa.

Nadere informatie

E u r o p e e s w a t e r b e l e i d N a t i o n a a l W a t e r b e l e i d

E u r o p e e s w a t e r b e l e i d N a t i o n a a l W a t e r b e l e i d B i j l a g e 1 : Beleidskader water Europees waterbeleid Kaderrichtlijn Water (KRW) De kaderrichtlijn Water richt zich op de bescherming van landoppervlaktewater, overgangswater, kustwater en grondwater.

Nadere informatie

HOE GEVEN WE GEZAMENLIJK INHOUD AAN DE CIRCULAIRE ECONOMIE

HOE GEVEN WE GEZAMENLIJK INHOUD AAN DE CIRCULAIRE ECONOMIE HOE GEVEN WE GEZAMENLIJK INHOUD AAN DE CIRCULAIRE ECONOMIE 1. Duurzaamheid en circulariteit 2. Aanpak Rijk 3. Ons voorstel 4. In de praktijk van alledag 5. Duurzaam GWW en circulair inkopen 6. Discussie

Nadere informatie

WETTERSKIP F R V S L A N 1 fl FEI, 2011

WETTERSKIP F R V S L A N 1 fl FEI, 2011 11IN004254 WETTERSKIP F R V S L A N 1 fl FEI, 2011 Waterschap Brabantse Delta t.a.v. het Algemeen Bestuur Postbus 5520 4801 DZ BREDA Leeuwarden, 10 februari 2011 Bijlage(n): 1 Ons kenmerk: Tel: 058-292

Nadere informatie

Voortgang en resultaat regionale uitwerking Bestuursakkoord Water, onderdeel waterketen

Voortgang en resultaat regionale uitwerking Bestuursakkoord Water, onderdeel waterketen Voortgang en resultaat regionale uitwerking Bestuursakkoord Water, onderdeel waterketen Stand van zaken voorjaar 2016 In het Bestuursakkoord Water (BAW) van mei 2011 zijn afspraken gemaakt over onder andere

Nadere informatie

Lange Voorhout 8 Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus der Staten-Generaal. Binnenhof 4 F

Lange Voorhout 8 Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus der Staten-Generaal. Binnenhof 4 F Algemene Rekenkamer Lange Voorhout 8 Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 20015 der Staten-Generaal 2500 EA Den Haag T 070 3424344 Binnenhof 4 F 070 3424130 DEN HAAG E voorlichting@rekenkamer.nl

Nadere informatie

Inleiding. Belangrijke themas zijn voor ons : Duurzaamheid, samenwerking en betaalbaarheid. Het CDA HHSK wil:

Inleiding. Belangrijke themas zijn voor ons : Duurzaamheid, samenwerking en betaalbaarheid. Het CDA HHSK wil: Waterschapsverkiezing 2015. Waar staat het CDA voor? (Concept HHSK 12 september 2014.Bijdragen zijn hierin verwerkt) Inleiding Samen leven met water, want zonder water geen samenleving. Water is essentieel

Nadere informatie

Een sterk democratisch bestuur meer nodig dan ooit.

Een sterk democratisch bestuur meer nodig dan ooit. WATER IS VAN IEDEREEN Het programma van de PvdA voor de verkiezingen van het bestuur van Waterschap Noorderzijlvest 2015-2019 Een sterk democratisch bestuur meer nodig dan ooit. Binnen de PvdA is er altijd

Nadere informatie

Spreekpunten mw Bijleveld Scholieren Waterschapsverkiezingen Zuiderzeeland 19 maart Meisjes en jongens, dames en heren

Spreekpunten mw Bijleveld Scholieren Waterschapsverkiezingen Zuiderzeeland 19 maart Meisjes en jongens, dames en heren Spreekpunten mw Bijleveld Scholieren Waterschapsverkiezingen Zuiderzeeland 19 maart 2008 Meisjes en jongens, dames en heren Er zijn maar weinig mensen die niet hebben gehoord van het overstromingsgevaar

Nadere informatie

Voortgang en resultaat regionale uitwerking Bestuursakkoord Water, onderdeel waterketen Stand van zaken voorjaar 2019 In het Bestuursakkoord Water (BA

Voortgang en resultaat regionale uitwerking Bestuursakkoord Water, onderdeel waterketen Stand van zaken voorjaar 2019 In het Bestuursakkoord Water (BA Voortgang en resultaat regionale uitwerking Bestuursakkoord Water, onderdeel waterketen Stand van zaken voorjaar 2019 In het Bestuursakkoord Water (BAW) van mei 2011 zijn afspraken gemaakt over het vergroten

Nadere informatie

Parafering besluit PFO Hae Conform - D&H Conform Geparafeerd door: Wijngaart, P.I.M. van den Bosker, M.H.

Parafering besluit PFO Hae Conform - D&H Conform Geparafeerd door: Wijngaart, P.I.M. van den Bosker, M.H. agendapunt 3.a.6 995956 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden VERKIEZINGEN 2012 Portefeuillehouder Haersma Buma, M.A.P. van Datum 20 maart 2012 Aard bespreking Besluitvormend Afstemming Bijlagen 4

Nadere informatie

Hoe komt dat dijken die 6 jaar geleden wel zijn goedgekeurd nu ineens niet door de toetsing komen?

Hoe komt dat dijken die 6 jaar geleden wel zijn goedgekeurd nu ineens niet door de toetsing komen? Q&A s nhwbp Juni 2013 Wat is het nieuw Hoogwaterbeschermingsprogramma? Ons land wordt beschermd tegen overstromingen vanuit de Noordzee, de grote rivieren en het IJssel- en Markermeer door de zogenaamde

Nadere informatie

-Klimaatverandering, klimaatscenario s en gevolgen voor beleid en beheer-

-Klimaatverandering, klimaatscenario s en gevolgen voor beleid en beheer- Klimaatverandering; wat komt er op ons af? -Klimaatverandering, klimaatscenario s en gevolgen voor beleid en beheer- Het klimaat in Nederland gaat veranderen. Op dit moment is dat nog niet te merken. De

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA WATERSCHAPSVERKIEZINGEN 2013 WATERSCHAP VECHTSTROMEN. Haalbaar, betaalbaar, duurzaam

VERKIEZINGSPROGRAMMA WATERSCHAPSVERKIEZINGEN 2013 WATERSCHAP VECHTSTROMEN. Haalbaar, betaalbaar, duurzaam VERKIEZINGSPROGRAMMA WATERSCHAPSVERKIEZINGEN 2013 WATERSCHAP VECHTSTROMEN Haalbaar, betaalbaar, duurzaam !2 VOORWOORD KIEZEN WATERSCHAPBESTUUR VECHTSTROMEN Het Waterschap Regge en Dinkel en het Waterschap

Nadere informatie

Water... van levensbelang

Water... van levensbelang UW PARTIJ Water... van levensbelang Verkiezingsprogramma CD A voor Waterschap Reest en Wieden Op 18 maart 2015 vindt de verkiezing plaats voor de leden van het Algemeen Bestuur van het waterschap Reest

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Wijziging van de Verordening ruimte 2014, provincie Noord-Holland

PROVINCIAAL BLAD. Wijziging van de Verordening ruimte 2014, provincie Noord-Holland PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van de provincie Noord-Holland Nr. 9365 18 december 2018 Wijziging van de Verordening ruimte 2014, provincie Noord-Holland Gedeputeerde Staten van Noord-Holland, maken

Nadere informatie

Statenvoorstel. Vaststellen wijziging reglement Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Statenvoorstel. Vaststellen wijziging reglement Waterschap Amstel, Gooi en Vecht Statenvoorstel Vergaderdatum GS: 18 december 2018 Portefeuillehouder: Janssen, RA Uiterlijke beslistermijn: n.v.t. Documentnummer: PZH-2018-672304826 Onderwerp Vaststellen wijziging reglement Waterschap

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma Wetterskip Fryslân

Verkiezingsprogramma Wetterskip Fryslân Verkiezingsprogramma Wetterskip Fryslân 1 1. Inleiding Waterschappen vormen een functionele bestuurslaag die zich al eeuwenlang bezighoudt met één taak: goed waterbeheer. In de afgelopen decennia is een

Nadere informatie

Bestuurs. akkoord. Water

Bestuurs. akkoord. Water Bestuurs akkoord Water a p r i l 2 0 1 1 Wij, rijk, provincies, gemeenten, waterschappen en drinkwaterbedrijven, hebben besloten maatregelen voor een doelmatiger waterbeheer overeen te komen in dit Bestuursakkoord

Nadere informatie

DOELMATIG WATERBEHEER

DOELMATIG WATERBEHEER DOELMATIG WATERBEHEER Commissie Doelmatig Waterbeheer Voorstel op hoofdlijnen ten behoeve van kabinet Bijlage bij kabinetsstandpunt Doelmatig waterbeheer DOELMATIG EN RATIONEEL WATERBEHEER: VOORSTEL OP

Nadere informatie

Voortgang en resultaat aanpak afvalwaterketen

Voortgang en resultaat aanpak afvalwaterketen Voortgang en resultaat aanpak afvalwaterketen Stand van zaken voorjaar 2013 In het Bestuursakkoord Water (mei 2011) zijn afspraken gemaakt over onder andere het vergroten van de doelmatigheid in de waterketen.

Nadere informatie

Verklaring van Hoog & Droog

Verklaring van Hoog & Droog Verklaring van Hoog & Droog Aangenomen bij acclamatie op woensdag 6 juni bij Burgers Zoo te Arnhem Over de andere kant van de Delta Verklaring van Hoog & Droog Conclusies en adviezen geformuleerd tijdens

Nadere informatie

JA: BETTER YN WETTER! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA FRYSLÂN WETTERSKIP MAKKELIJK LEZEN

JA: BETTER YN WETTER! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA FRYSLÂN WETTERSKIP MAKKELIJK LEZEN JA: BETTER YN WETTER! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA FRYSLÂN WETTERSKIP MAKKELIJK LEZEN INLEIDING Foto: Timo Tijhof, Creative Commons OP PEIL BRENGEN Voor iedereen is het belangrijk dat er genoeg schoon water

Nadere informatie

Storm. Concept 1. Unie van Waterschappen, 22 maart 2010. Uitwerking voorstellen voor een doelmatiger waterbeheer.

Storm. Concept 1. Unie van Waterschappen, 22 maart 2010. Uitwerking voorstellen voor een doelmatiger waterbeheer. Datum 22 maart 2010 Versie 6 Status Concept Storm Uitwerking voorstellen voor een doelmatiger waterbeheer Voortgangsbericht resultaten taskforces waterschappen Concept 1 Unie van Waterschappen, 22 maart

Nadere informatie

De waterschappen als publieke opdrachtgever

De waterschappen als publieke opdrachtgever De waterschappen als publieke opdrachtgever (periode 2014-2016) Voor iedereen die met de waterschappen te maken krijgt als opdrachtgever voor de realisatie van, of het beheer en onderhoud aan, (waterschaps)werken,

Nadere informatie

Iv-Water. Ingenieursbureau met Passie voor Techniek

Iv-Water. Ingenieursbureau met Passie voor Techniek Iv-Water Ingenieursbureau met Passie voor Techniek Passie voor Techniek Advies gebaseerd op inhoudelijke kennis Iv-Water Water is van essentieel belang voor al het leven op aarde, maar het kan ook een

Nadere informatie

Gezamenlijke doelgerichte aanpak afvalwaterketen

Gezamenlijke doelgerichte aanpak afvalwaterketen Gezamenlijke doelgerichte aanpak afvalwaterketen Gemeenten en waterschappen zijn de laatste decennia steeds meer elkaars partners geworden. Zowel gemeenten als waterschappen zien daarbij het belang om

Nadere informatie

Hoe financieel gezond is uw gemeente?

Hoe financieel gezond is uw gemeente? Hoe financieel gezond is uw gemeente? drs. R.M.J.(Rein-Aart) van Vugt RA A.(Arie)Elsenaar RE RA 1 Hoe financieel gezond is uw gemeente? In dit artikel geven de auteurs op hoofdlijnen aan welke indicatoren

Nadere informatie

Klimaatadaptatie in Zwolle (IJsselvechtdelta)

Klimaatadaptatie in Zwolle (IJsselvechtdelta) Agenda Stad Concernstaf CSADV Stadhuis Grote Kerkplein 15 Postbus 538 8000 AM Zwolle Telefoon (038) 498 2092 www.zwolle.nl Klimaatadaptatie in Zwolle (IJsselvechtdelta) Hoe houden we onze delta leefbaar

Nadere informatie

Bestuur van de Unie van Waterschappen Posbus AE Den Haag. Leiden, 24 februari 2011.

Bestuur van de Unie van Waterschappen Posbus AE Den Haag. Leiden, 24 februari 2011. uwkenmerk: uw brief van: Bestuur van de Unie van Waterschappen Posbus 93218 2509 AE Den Haag ons kenmerk: bijlagen: inlichtingen: doorkiesnummer: ondsrwerp: 11.08773 1 W. Nomen 0713063112 Bestuursakkoord

Nadere informatie

Onderwerp Afvalwaterplan Limburgse Peelen en Gemeentelijk Rioleringsplan Peel en Maas

Onderwerp Afvalwaterplan Limburgse Peelen en Gemeentelijk Rioleringsplan Peel en Maas Raadsvoorstel Raadsvergadering :26 juni 2012 Voorstel : 2012-063 Agendapunt : Zaaknummer : 1894/2011/7601 Documentnummer : 1894/2012/80753 Datum : Onderwerp Afvalwaterplan Limburgse Peelen

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 8 mei 2019 U Lbr. 19/032. Stand van zaken Interbestuurlijk Programma.

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 8 mei 2019 U Lbr. 19/032. Stand van zaken Interbestuurlijk Programma. Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 8 mei 2019 Ons kenmerk COS/U201900244 Lbr. 19/032 Telefoon 070 373 8393 Bijlage(n) - Onderwerp Stand van zaken Interbestuurlijk Programma Samenvatting

Nadere informatie

Financiële consequenties BAW: Alleen de goede dingen doen

Financiële consequenties BAW: Alleen de goede dingen doen Financiële consequenties BAW: Alleen de goede dingen doen Rob Hermans Senior projectmanager Presentatie 29 september 2011 Opbouw presentatie Wat zijn de financiële afspraken? Waardoor stijgt de rioolheffing?

Nadere informatie

DB-vergadering 15-11-2010 Agendapunt 11

DB-vergadering 15-11-2010 Agendapunt 11 DB-vergadering 15-11-2010 Agendapunt 11 Onderwerp Uitwerking aanvullende scenario s programmabegroting 2011 Portefeuillehouder(s) R.L.M. Sleijpen Afdeling Middelen Bestuursprogramma Niet van toepassing.

Nadere informatie

Aan t werk: samen, duurzaam en innovatief

Aan t werk: samen, duurzaam en innovatief Aan t werk: samen, duurzaam en innovatief Bestuursakkoord 2015 2019 Ongebouwd Natuurterreinen Aan t werk: samen, duurzaam en innovatief 1. Een krachtig waterschap in een dynamische maatschappij Onze omgeving

Nadere informatie

Deze documenten treft u aan als bijlage bij de Statenbrief. Wij lichten de Bestuursovereenkomst grond toe in een separate toelichting.

Deze documenten treft u aan als bijlage bij de Statenbrief. Wij lichten de Bestuursovereenkomst grond toe in een separate toelichting. Bijlage bij Statenbrief Natuurpact en Bestuursovereenkomst grond Zaaknummer 2013-013508 Toelichting op het Natuurpact 1. Inleiding Aanleiding In de vergadering van uw Staten op 7 november 2012 heeft ons

Nadere informatie

WATER IS VAN IEDEREEN

WATER IS VAN IEDEREEN WATER IS VAN IEDEREEN Het programma van de PvdA voor de verkiezingen van het bestuur van Waterschap Hunze & Aa s 2015-2019 Vooraf Binnen de PvdA is er altijd verdeeld gereageerd op het voortbestaan van

Nadere informatie

Hoogheemraadschap van Delfland

Hoogheemraadschap van Delfland Hoogheemraadschap van Delfland Optimalisatie Afvalwatersysteem (OAS) De Groote Lucht Beleidsveld: Aard voorstel: Samenwerking Afvalwaterketen Besluitvormend Vergaderdatum: Agendapunt: Kenmerk VV: Aantal

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 10 mei 2012 Agendapuntnummer : VIII, punt 6 Besluitnummer : 389 Portefeuillehouder : Wethouder Mirjam Pauwels Aan de gemeenteraad Onderwerp: Programma Decentralisaties.

Nadere informatie

Waterveilig en klimaatbestendig bouwen, wonen en leven

Waterveilig en klimaatbestendig bouwen, wonen en leven Uitnodiging Werkconferentie IJssel-Vechtdelta Waterveilig en klimaatbestendig bouwen, wonen en leven Uitvoering met partners in de praktijk WOENSDAG 9 MAART 2016 VAN DER VALKHOTEL IN ZWOLLE IJssel- Vechtdelta

Nadere informatie

Themabijeenkomst Financiën

Themabijeenkomst Financiën actualiteit bekostiging waterketen Themabijeenkomst Financiën 28-2-2013 dr. ir. Aad J. Oomens Waar kijken we naar? Bestuursakkoord Water Wet HOF (Houdbare Overheids Financiën) Kostenonderbouwing 2 hoofdlijnen

Nadere informatie

Levend water - Helder beleid. Droge voeten, sterke dijken en vitaal water. WS2015 programma VVD Limburg Pagina 1

Levend water - Helder beleid. Droge voeten, sterke dijken en vitaal water. WS2015 programma VVD Limburg Pagina 1 Levend water - Helder beleid Droge voeten, sterke dijken en vitaal water WS2015 programma VVD Limburg Pagina 1 Programma VVD Limburg Waterschapsverkiezingen 2015 Verkiezingsprogramma, vastgesteld op de

Nadere informatie

VERKIEZINGS- PROGRAMMA WATERSCHAP ZUIDERZEELAND in

VERKIEZINGS- PROGRAMMA WATERSCHAP ZUIDERZEELAND in VERKIEZINGS- PROGRAMMA 2015-2019 WATERSCHAP ZUIDERZEELAND in Flevoland Bouwen We Samen Onze lijsttrekker stelt zich aan U voor Ik ben trots op Flevoland Trots op de MAG ik mij even aan U voorstellen,..

Nadere informatie

Klimaatbestendige ontwikkeling van Nederland. Is het rijk aan zet? Willem Ligtvoet, 19 april 2011

Klimaatbestendige ontwikkeling van Nederland. Is het rijk aan zet? Willem Ligtvoet, 19 april 2011 Klimaatbestendige ontwikkeling van Nederland Is het rijk aan zet? 1 Voorstudie PBL (2009) Speerpunten klimaatbestendige ruimtelijke ontwikkeling: 1. Waterveiligheid 2. Zoetwatervoorziening 3. Klimaatbestendige

Nadere informatie

Bezoekadres Kenmerk Uw brief Bijlage(n) Maatschappelijke diensttijd, kansen en uitdagingen

Bezoekadres Kenmerk Uw brief Bijlage(n) Maatschappelijke diensttijd, kansen en uitdagingen > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Kerngegevens Arbeidsmarktagenda oktober 2017 MEEST GESTELDE VRAGEN. Aan het werk. voor ouderen!

Kerngegevens Arbeidsmarktagenda oktober 2017 MEEST GESTELDE VRAGEN. Aan het werk. voor ouderen! Kerngegevens Arbeidsmarktagenda 2023 oktober 2017 MEEST GESTELDE VRAGEN Aan het werk voor ouderen! KERNGEGEVENS ARBEIDSMARKTAGENDA 2023 AAN HET WERK VOOR OUDEREN! Interessant voor bestuur beleid uitvoering

Nadere informatie

resen ati tie Onderhandelaarsakkoord

resen ati tie Onderhandelaarsakkoord Presentatie ti Onderhandelaarsakkoord Hoofdlijnen Akkoord Focus op: Decentralisatie operaties (principes en proces) Financiële verhoudingen Bestuurlijke verhoudingen en omgangsvormen Daarnaast beperkt

Nadere informatie

Voortgang en resultaat aanpak afvalwaterketen

Voortgang en resultaat aanpak afvalwaterketen Voortgang en resultaat aanpak afvalwaterketen Stand van zaken voorjaar 2014 In het Bestuursakkoord Water (mei 2011) zijn afspraken gemaakt over onder andere het vergroten van de doelmatigheid in de waterketen.

Nadere informatie

KOERSVAST VEILIG EN VERANTWOORD

KOERSVAST VEILIG EN VERANTWOORD KOERSVAST VEILIG EN VERANTWOORD VVD VERKIEZINGSPROGRAMMA WATERSCHAP HDSR, HOOGHEEMRAADSCHAP DE STICHTSE RIJNLANDEN 1. Inleiding De VVD wil een Nederland waar mensen de ruimte krijgen. De ruimte om iets

Nadere informatie

Coalitieakkoord bestuur Samen werken aan water

Coalitieakkoord bestuur Samen werken aan water Coalitieakkoord bestuur 2015-2019 Samen werken aan water Droge voeten, schoon water Een coalitieakkoord op hoofdlijnen Wij willen werken aan water, vóór u en mét u! Dit akkoord geeft op hoofdlijnen invulling

Nadere informatie

Wat kan personele uitwisseling betekenen voor overheden onderling? 13 januari 2015

Wat kan personele uitwisseling betekenen voor overheden onderling? 13 januari 2015 Wat kan personele uitwisseling betekenen voor overheden onderling? 13 januari 2015 Platform WOW Achtergrond Platform WOW (Wegbeheerders Ontmoeten Wegbeheerders en Water ontmoet Water) richt zich op de

Nadere informatie

'Hoe kunnen de WOW organisaties meer investeren jong talent?'

'Hoe kunnen de WOW organisaties meer investeren jong talent?' 'Hoe kunnen de WOW organisaties meer investeren jong talent?' Het YPN wil samen met de WOW-organisaties haar schouders zetten onder de profilering van de beheerorganisaties bij kinderen, jongeren, studenten,

Nadere informatie

VERKIEZINGS PROGRAMMA

VERKIEZINGS PROGRAMMA VERKIEZINGS PROGRAMMA 2 WATERSCHAPSVERKIEZINGEN 2015-2018 1 VERKIEZINGSPROGRAMMA 2015-2018 Partijleden Samen werken aan water 1 Theo Hogendoorn Dronten 2 Bert Philipsen Rutten 3 M.C. Slootman-Claassen

Nadere informatie

Bestuurlijke balans in het waterbeheer

Bestuurlijke balans in het waterbeheer Advies Ons kenmerk 2 november 2012 Bestuurlijke balans in het waterbeheer Evenwicht door tegenwicht 1. Aanleiding De organisatie van het waterbeheer is in verandering. Met de ondertekening van het Bestuursakkoord

Nadere informatie

Ministerie van Infrastructuur en Milieu DG Ruimte en Water. Kaderrichtlijn Water: samen verder! Elaine Alwayn directeur Water en Bodem

Ministerie van Infrastructuur en Milieu DG Ruimte en Water. Kaderrichtlijn Water: samen verder! Elaine Alwayn directeur Water en Bodem Ministerie van Infrastructuur en Milieu DG Ruimte en Water Kaderrichtlijn Water: samen verder! Elaine Alwayn directeur Water en Bodem Inhoud 1. Stand van zaken: Water in Beeld 2. Rapportcijfer van de Europese

Nadere informatie