Business Case PBM2 P2 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Business Case PBM2 P2 2017"

Transcriptie

1 Business Case PBM2 P De Business Case van MSN MSN Tel

2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Probleemstelling 1 Huidige situatie 1 Relevantie 2 Vraagstelling 2 Onderzoekopzet 2 Oplossing 5 Omschrijving 5 Voor- en nadelen 6 Visie voor de klant 6 Organisatieonderdelen 7 De context 8 Organisatie 8 Stakeholders 9 Processen 10 Informatiebehoefte 10 Uitgangspunten 10 Aanvraag seizoenkaart 11 Huidige situatie 11 Nieuwe situatie 11 Financiën 12 Scanners Error! Bookmark not defined. Installatie Error! Bookmark not defined. Beheer Error! Bookmark not defined. Conclusie en aanbeveling 15 Bijlagen Error! Bookmark not defined.

3 Pg. 01 Probleemstelling Met de Eindhoven Touch zal de veiligheid in de stadions toenemen. Probleemstelling Huidige situatie Seizoenkaarthouders kopen 17 wedstrijden aan het begin van het seizoen. Wanneer alles geregeld is ontvang je thuis een seizoenkaart. Op deze kaart staan jouw persoonlijke gegevens. Het komt zelden tot nooit voor dat deze kaarten gecontroleerd worden op ware bezitter binnen het stadion. Hierbij zou een supporter met stadionverbod toch nog het stadion binnen kunnen komen. Vanwege de verhoogde kans dat mensen met een stadionverbod iets willen doen moeten deze personen buiten de poorten worden gehouden Ten eerste is het uitdelen van een stadionverbod op deze manier minder functioneel. Via een andere seizoenkaart of wedstrijdticket zou deze persoon toch nog binnen kunnen komen. Ten tweede is de primaire halte dus een database. De database zegt alleen of het ticket of seizoenkaart toegang krijgt. Huidige proces: Het huidige proces ziet er globaal als volgt uit: Supporter komt aan bij het stadion Supporter laat zijn seizoenkaart/vrij kaartje zien aan de balie Medewerker voert controle uit Goedkeuring en dus toegang Geen goedkeur en dus geen toegang Dit proces kan door middel van de innovatie op het eerste opzicht alleen tijd besparen, maar als we gaan kijken naar de sub-processen kun je zien dat het qua veiligheid en kosten ook veel besparingen heeft.

4 Pg. 02 Probleemstelling Relevantie In 2010 is er een voetbalwet ingesteld voor het verminderen van incidenten in en rondom het stadion. Met lichte stijgingen is het in 2017 nog niet gelukt om het aantal incidenten te verminderen. In 2017 is het aantal incidenten gestegen ten opzichte van 2010 (Zie bronvermelding incidenten per jaar ). Voor het verminderen van voetbalgeweld zijn al veel verschillende middelen ingezet. Een officier heeft met de voetbalwet eerder het recht om een hooligan aan te houden. Bij aanhouding zijn er een aantal dingen die het gevolg kunnen zijn: geldboete, gevangenisstraf, stadionverbod, verbod voor alle voetbalstadions en HALT. Ook deze middelen hebben er niet voor gezorgd dat de hoeveelheid incidenten naar beneden gedrukt wordt. Wanneer er geen structurele oplossing komt voor dit probleem zal de hoeveelheid incidenten oplopen of gelijk blijven. Een van de structurele oplossingen is de Eindhoven Touch. Menselijk falen zou bij het juist uitvoeren niet aan bod komen. Vraagstelling De volgende stellingen staan centraal bij de huidige evaluatie van het project Eindhoven Touch in het Philips Stadion Hoe helpt de verandering van proces het geweld binnen stadions te controleren en wanneer kan dit als succes worden gezien? De volgende vragen worden onderzocht: Hoe draagt de Eindhoven Touch bij aan incidenten buiten het stadion Hoe kan de Eindhoven Touch ingezet worden om de hoeveelheid incidenten te verminderen? Onderzoekopzet Om de onderzoeksvragen te kunnen beantwoorden hebben we een aantal globale informatiebronnen nodig. De grootste informatiebron is het internet. Voor specifieke informatie willen wij PSV benaderen of dit mogelijk is. Wanneer dit niet mogelijk is zal deze data ingeschat moeten worden.

5 Pg. 03 Probleemstelling Knelpunten De huidige situatie is onderzocht naar knelpunten in het proces. De volgende knelpunten zijn gevonden in de huidige situatie die ervoor zorgen dat het nieuwe proces beter en korter wordt in het opzicht van LEAN. 1. Bij het scannen van de tickets aan de poortjes kan er misbruik worden gemaakt van de toegang. Hiermee wordt bedoeld dat er bijvoorbeeld een supporter is die een stadionverbod heeft maar toch naar binnen komt door middel van een seizoenkaart van een vriend of kennis. Dit is mogelijk omdat er wellicht geen foto of überhaupt iets identieks op de seizoenkaart staat, dat ervoor zorgt dat de supporter onder geen enkel beding naar binnen weet te komen. 2. Bij grote wedstrijden, zoals PSV Feyenoord, wordt meestal vuurwerk afgestoken tijdens de wedstrijden ondanks het wellicht voorafgaand aan de wedstrijd verboden is om tijdens de wedstrijd af te steken. Er kan zich afgevraagd worden: Hoe is het mogelijk dat er toch vuurwerk in het stadion is. Dit komt doordat er ontzetten veel supporters zijn en deze supporters nemen spullen mee die legitiem zijn. Het kan daardoor voorkomen dat het niet gezien wordt en zo toch dergelijke spullen naar binnen gesprokkeld worden. 3. Langer na niet elk stadion heeft een metaaldetector. Om die reden kan, wederom door het menselijk oog, er over het hoofd worden gezien dat een supporter een gevaarlijk voorwerp mee weet te smokkelen naar het stadion. In 9 van de 10 gevallen heeft de persoon, die een gevaarlijk voorwerp meeneemt, de intentie om er ook iets mee aan te richten en wellicht iemand anders in gevaar te brengen. Zodra de persoon binnen is valt er niet meer te controleren wie de betreffende persoon is en is het afwachten of/tot diegene iets uithaalt. Wanneer dit is gebeurd is het al te laat. Overige verspillingen In de huidige situatie komt een sub proces voor dat in actie komt zodra de scanner bij de stadion poortjes een ongeldig ticket of seizoenkaart scant. In dit proces staan twee stappen, beide stappen zijn in principe kleine verspillingen en daarom hebben we in de nieuwe situatie dit sub proces zover mogelijk beperkt en daarmee waste weggesneden uit de huidige situatie.

6 Pg. 04 Probleemstelling Oorzaak-gevolg verbanden Het proces van onze innovatie (Eindhoven Touch) is een proces wat door middel van mogelijke gebeurtenissen her en der aftakkingen heeft. Dit zijn keuzes en/of beslissingen die gemaakt moeten worden. Voorbeelden hiervan, die in het proces voorkomen, zijn: Beslissing: Is het ticket geldig? Beslissing: Heeft de persoon een gevaarlijk voorwerp bij? Beslissing: Type wapen. Keuze: Breekt er een rel uit? Beslissing: Is de rel te controleren? Deze keuzes en beslissingen zijn stuk voor stuk oorzaak-gevolg verbanden. Een goed voorbeeld hiervan is wanneer er een rel uitbreekt in het stadion. De oorzaak van een rel kan zijn dat supporters het niet met elkaar eens zijn (supporters van beide clubs) en hierdoor gaan supporters al snel met elkaar op de vuist. Een gevolg van een dergelijke actie is dat de stewards de supporters uit elkaar moet gaan zetten of met enige escalatie, dat de politie bijgeschakeld moet worden om de rel onder controle te krijgen. Kwantificering De Eindhoven Touch gaat ervoor zorgen dat er op de lange termijn voor gaat zorgen dat de kosten aanzienlijk gaan dalen op het gebied van schade aan het stadion of indirect aan de club zelf. Door deze innovatie dalen de aantal rellen in een stadion voor een groot deel en dit kan ervoor zorgen dat supporters hierdoor buiten het stadion opstootjes gaan krijgen. Op het gebied van verspilling van tijd is het mogelijk dat er eens in de zoveel tijd een misverstand plaatst vindt waardoor er een nieuw of oude seizoenkaart niet in het systeem (de database) is geregistreerd en de gegevens ingevoerd moeten worden, dit kost tijd die onnodig is.

7 Pg. 05 Oplossing Oplossing Omschrijving De Eindhoven Touch is in het leven geroepen om mensen met een stadionverbod buiten de stadions te houden. Dit product scant de vingerafdruk van iedere seizoenkaarthouder bij aankomst van het stadion, deze vingerafdruk wordt vervolgens gecheckt met de vingerafdruk die in de database staat. Wanneer deze overeenkomt en er gaan stadionverbod aan gekoppeld is, mag de supporter het stadion toetreden. Wanneer er wel een stadionverbod aan gekoppeld is, zal het voor de supporter niet mogelijk zijn om toe te treden. Het product komt er in praktijk hetzelfde uit te zien als bijvoorbeeld de poortjes van de NS, bij de ingang komen poortjes met een vingerafdrukscanner. Wanneer men de vinger op de scanner legt, zal er dus gekeken worden of de supporter in bezit is van een seizoenkaart. 1. Wanneer de vingerafdruk niet in de database voorkomt, zullen de poortjes dicht blijven. 2. Wanneer de vingerafdruk wel in de database voorkomt, zal vervolgens in de database bekeken worden of de vingerafdruk gekoppeld is aan een stadionverbod. Als die gekoppeld is aan een stadionverbod zullen de poortjes dicht blijven. Wanneer de poortjes gesloten moeten blijven, zal er een melding gaan naar de medewerkers die op dat moment aanwezig zijn. Deze zullen gaan kijken bij het desbetreffende poortje en zullen een extra controle uitvoeren. Als beide controles positief worden uitgevoerd, zullen de poortjes opengaan en toegang bieden voor de supporter.

8 Pg. 06 Oplossing Voor- en nadelen De Eindhoven Touch moet dus de integriteit en snelheid verhogen voor supporters met betrekking tot het betreden van het stadion. Hieronder is een opsomming gemaakt van de voor- en nadelen van het product. Voordelen op korte termijn: - Supporters met een stadionverbod kunnen het stadion niet betreden. - Supporters zonder kaartjes of nepkaartjes worden snel geweigerd. - Sfeer in het stadion zal verbeteren. Voordelen op lange termijn: - Supporters zullen sneller het stadion toetreden, dit omdat bovenstaande supporters niet meer zullen proberen binnen te komen. - Minder stewards zullen nodig zijn in het stadion Nadelen: - Meer politie-eenheden buiten het stadion. - Supporters aantallen zullen eerste jaren lager zijn. - Kosten zullen fors omhooggaan in verband met de investering. Visie voor de klant Het doel van het product is het verbeteren van de beveiliging binnen het Philips-stadion. De visie moet dan ook zijn om de kleine incidenten binnen het stadion te voorkomen, dit doe je door de aanstichters aan te pakken. Visie van PSV: PSV als club heeft een missie voor de club zelf, dat is om een goed imago vast te houden. Zij willen geen imagoschade oplopen door enkele relschoppers, deze wil je dus graag buiten het stadion houden. Daarnaast willen ze een zo veilig mogelijke situatie creëren voor de supporters, zij moeten tenslotte niet de dupe worden van deze relschoppers. Bijdrage van innovatie: De Eindhoven Touch moet ervoor zorgen dat deze relschoppers geen kans hebben het stadion te betreden. Tijdens het willen betreden van het stadion wordt de supporter met een negatief verleden tegengehouden door de medewerkers.

9 Pg. 07 Oplossing Organisatieonderdelen Na de implementatie van de innovatie zijn er enkele onderdelen binnen de organisatie PSV die hier profijt van hebben. Stewards: De innovatie heeft direct impact op de stewards, deze worden als eerst gelijk geconfronteerd met de incidenten binnen het stadion. Zij minder betrokken worden bij incidenten, dit omdat het aantal incidenten zal dalen. Ticketmedewerkers: Dit onderdeel binnen het proces Stadionbezoek zal minder belast worden, de ballast zal vooral gedragen worden door het systeem. De medewerker hierin zal de ondersteunende factor zijn voor het systeem, denk hierbij aan wanneer er een supporter geweigerd wordt. Commercie: De afdeling commercie zal indirect profijt hebben van het product. Doordat het aantal incidenten daalt, zal de club hierdoor minder kosten hoeven maken voor hulpverleners en andere overige kosten omtrent incidenten. Toekomst: De Eindhoven Touch is zeer toekomstgericht, het probleem zal in de toekomst steeds groter worden. Dit omdat de stadions steeds groter zullen worden, daarnaast zullen er steeds nieuwe manieren verzonnen worden om verboden spullen mee te smokkelen. Het product zal enkele jaren mee kunnen gaan voordat het toe is aan vervanging. Hierdoor zal de afschrijving veel lager liggen per jaar, dit allemaal ten gunste van de kosten.

10 Pg. 08 De context De context Organisatie De organisatie voor wie wij de oplossing bedenken is: Philips Sport Vereniging. Deze vereniging organiseert voetbalwedstrijden op het hoogste landelijke niveau in Nederland. Via de ingeschatte selectie waarde van de voetbalclub kan PSV gezien worden als 1 van de grootste clubs van Nederland. 1. Personeel PSV bevat zoals elke toporganisatie topfuncties. Zo wordt de club geleidt door een Algemeen directeur, en wordt voor het scouten/regelen van transfers apart personeel aangenomen. Voor het behouden van de organisatie is er ook een Raad van Commissarissen. Deze Raad van Commissarissen bestaan uit verschillende eigenaren. Deze diversiteit zorgt voor een toezichthoudende en adviserende rol binnen de club. PSV heeft daarbij verschillende merknamen waarbij personeel actief is. PSV FANstore PSV Kaartverkoop Supportersvereniging PSV PSV Fan Product B.V. PSV Soccer School 2. Bezittingen De club PSV heeft een aantal panden door Eindhoven heen voor productie en verkoop van producten. Daarnaast is er ook het bekende trainingscomplex de Herdgang. Hier worden jonge spelers opgeleid tot volledige profvoetballers. Er zijn meerdere jeugdelftallen waar een jeugdspeler doorheen gaat. De rechten van Het Philips Stadion zijn in 2011 aan de gemeente verkocht voor 48,2 miljoen euro. Door de jaarlijkse afname van 2,4 miljoen voor het gebruik van het stadion kan dit gezien worden als vaste lasten. De laatste paar jaar heeft PSV omtrent topwedstrijden en wedstrijden in de Champions League problemen ondervonden met supporters. 1 van de incidenten is de rookbom tijdens PSV AJAX op Deze rookbom zorgde niet alleen voor imago schade bij PSV. Ook kregen diverse supporters ademhalingsproblemen, en werden een aantal supporters onwel. Indirect ondervinden supporters ook voordeel aan het verbeteren van het toegangsproces.

11 Pg. 09 De context Stakeholders Het productieproces van PSV veranderd hiermee ook. Met het nieuwe proces hoeft er geen fysieke kaart gemaakt te worden. Ten tweede hoeft deze kaart niet opgestuurd te worden. Dit gedeelte van het proces wordt vervangen voor de database die een stoel en rij koppelen aan een naam. Daarbij zijn er een aantal primaire stakeholders en secundaire stakeholders Primair - Politie - Gezondheidszorg (Ambulance, ziekenhuizen) - Gemeente Eindhoven Bij de gemiddelde voetbalwedstrijd zijn er vanwege de risico s veel hulptroepen aanwezig. Standaard is er 1 Ambulance, verschillende hoeveelheid politie en EHBO-personeel aanwezig. Bij risicowedstrijden komt hier ook ME bij. Al deze hulptroepen hebben (in)direct profijt van de innovatie in het Philips stadion. Secundair - OV - Criminaliteit rondom het stadion (Horeca, Winkels) - Veiligheid van personeel bij het toegangssysteem - Zorgverzekering

12 Pg. 10 Processen Processen De innovatie gaat een stuk uit van het huidige proces verbeteren. Het scannen van tickets wordt nog steeds op dezelfde manier gedaan als eerst. Dit proces kost veel mankracht en levert een aantal problemen op. Tijdens dit proces moet er ook rekening gehouden worden met tijd (supporters op tijd in het stadion). Het veranderen van proces levert een aantal voordelen - Automatisering (minder mensen nodig) - Geen onnodige materialen produceren - Minder partijen en processtappen nodig voor het realiseren van eindproduct. Informatiebehoefte Voor het goed uitvoeren van dit project is er informatie nodig. Dit is voornamelijk informatie voor het kunnen realiseren. Een organisatie als PSV kan niet tegen fouten aanlopen op dit soort vlakken. Er moet inzicht worden gekregen in de huidige infrastructuur van PSV. Waar worden de seizoenskaarten opgeslagen, welke database is hier mee gemoeid en hoe wordt dit allemaal geback-upt? Allemaal vragen die beantwoord moeten worden om het realiseren zo vlekkeloos te laten verlopen. Deze informatie moet visueel worden gebracht om mogelijke fouten op te sporen alvorens de innovatie toe te passen. Uitgangspunten Het nieuwe proces is een verbetering op een paar onderdelen - Kosten lager over langere tijd. De eenmalige kosten wegen niet op tegen de wekelijkse kosten van extra mankracht bij elke ingang die tickets moeten scannen. - Minder personen met crimineel verleden binnen PSV in het stadion. - Wanneer de vraag hoog blijft (wat op het moment is) kan er profijt gehaald worden in kaartverkoop. Mensen die seizoenkaarten uitwisselen zullen nu eerder geneigd zijn om losse tickets te kopen/zelf een seizoenkaart aan te schaffen. Deze uitgangspunten zijn gekozen om te laten zien dat het financieel niet direct slechte gevolgen heeft om via vingerscans toegang te verlenen.

13 Pg. 11 Processen Aanvraag seizoenkaart Huidige situatie Nieuwe situatie

14 Pg. 12 Financiën Financiën Om dit project te realiseren is er aanschaf van vingerscanners nodig. Vanwege de risico s moeten dit kwalitatief sterke en betrouwbare vingerscanners zijn. De eisen zijn: - Betrouwbaar - Vandalismebestendig - Makkelijk beheerbaar Scanners Vingerscanners met deze eisen kosten ongeveer 650/700. Om ruim te rekenen gaan we uit van 675,00. PSV heeft een aantal seizoenkaart vakken. Een vak bevat ongeveer 10 poortjes. Naast de sfeervakken (5) zijn er een aantal andere vakken die gebruik maken van seizoenkaarten. In totaal zijn er in 11 vakken seizoenkaarten. Via een ruime schatting wordt er besteed aan materialen. Overzicht Per scanner 675,00 Per vak 6.750,00 Totale bezetting ,00

15 Pg. 13 Financiën Installatie Naast de scanners moet het systeem in werken worden gezet. Voor het omzetten van seizoenkaarten in vingerscans is de globale schatting gemaakt: Scans Tijd Kosten 1 15 minuten 7, minuten 78,1 Totale bezetting minuten 859,1 1 medewerker kost per wedstrijd 80,00 (berekend met een maandloon van / 22 werkdagen). Per vak kunnen er de helft van de medewerkers bespaard worden. Bij 11 vakken zijn dit dus 66 medewerkers. Per wedstrijd scheelt dit Hele seizoen = (competitie/beker/europese wedstijden) Wedstrijd Opbrengsten in Hele seizoen (22 wedstrijden) Een volledig seizoen zal met de innovatie opbrengen Beheer Er is regelmatig onderhoudt nodig om de scans te checken op functionaliteit. Het checken hiervan bestaat uit het onderhouden van de database en het volledig operationeel houden van de scans. Voor elke wedstrijd moeten er 2 medewerkers de scanners checken en wordt de standaard ICT-controle gedaan zoals PSV dit altijd al heeft. Aan dit ICT-gedeelte zitten geen extra kosten (buiten aanleg om). Een scanner checken kost 5 minuten. Omdat er 2 medewerkers zijn kost 1 scanner uiteindelijk 2,5 minuut. 1 medewerkers kost ongeveer 80,00 per dag. 1 uur kost dus 10,00. Tijd Controle Kosten 60 minuten 24 scanners 20, minuten 48 scanners 40, minuten 66 scanners 55,00

16 Kosten/opbrengsten Pg. 14 Financiën Kosten/opbrengstenberekening Kosten zijn: Aanschaf vingerscan + installatiekosten ,1 Opbrengsten zijn: (Medewerker besparing vingerscan controle) * aantal wedstrijden ,00 * 22(gemiddeld) = Kosten & Opbrengsten , , , , , , ,00-0 maanden 3 maanden 6 maanden 9 maanden 1 seizoen Tijd Kosten Opbrengst Je kunt zien dat tussen 6/9 maanden de kosten en opbrengsten elkaar kruisen. Dit is een globale kostenberekening. De uiteindelijke kosten of opbrengsten kunnen hoger of lager uitvallen.

17 Pg. 15 Conclusie en aanbeveling Conclusie en aanbeveling Verdeling minuten 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Week 1 Week 2 Week 3 Week 4 Nick van Oort Mitchel Lemmens Sam van den Biggelaar Zoals je ziet heeft iedereen een eigen onderdeel aangepakt. De verdeling is goed gegaan ondanks dat er per week veel geschommeld werd wat betreft tijden Minuten per onderdeel Verwachte werktijd Werkelijke werktijd Totale afwijking Over het algemeen hebben we per onderdeel meer tijd uitgetrokken dan wat nodig was. Alle stof konden we in de lessen behandelen zonder extra tijd erin te stoppen. Hierdoor kan ik zeggen dat het project een succes is. De volgende keer zou er kritischer gekeken kunnen worden naar verwachte werktijd.

18 Pg. 16 Conclusie en aanbeveling Eindreflectie Het project is uiteindelijk goed uitgewerkt. We zijn tegen een aantal dingen aangelopen - Urenverantwoording - Informatie verzamelen Urenverantwoording Wat betreft de urenverantwoording hebben wij geen praktische opgave gemaakt. Het veranderen van gegevens ging vrij vlot en gemakkelijk. Alleen wanneer we onze data visueel wouden maken liepen we tegen het feit aan, dat er geen goede tabellen gemaakt konden worden uit de gegevens. Informatie verzamelen Er zijn veel verschillende betrouwbare sites met data over PSV. Om van al deze data iets logisch te maken is nog een hele opgaven. Ook PSV lekt weinig over hun data. Met de gegeven informatie hebben we zo nu en dan zelf data moeten genereren. Dit koste meer tijd dan wij van tevoren hadden ingeschat. Over het algemeen is informatie vrij valide.

Hoe werf je nieuwe stadionbezoekers?

Hoe werf je nieuwe stadionbezoekers? Hoe werf je nieuwe stadionbezoekers? I n z i c h t e n u i t h e t p o t e n t i e e l o n d e r z o e k e n d e K N V B E x p e r t i s e d a t a b a s e F e b r u a r i - J u n i 2 0 1 7 2 T R E N D

Nadere informatie

A DATA-DISCOVERY JOURNEY

A DATA-DISCOVERY JOURNEY A DATA-DISCOVERY JOURNEY Waarom een data- discovery journey Je hebt een hoop data maar wat kun je er mee. Data is voor veel bedrijven nog een erg abstract begrip. Natuurlijk snapt iedereen dat informatie

Nadere informatie

Huisregels Goffertstadion

Huisregels Goffertstadion Huisregels Goffertstadion Artikel 1 Onderhavige voorwaarden zijn bindend voor een ieder (hierna te noemen toeschouwer die op enig moment aanwezig is of rond het Goffertstadion of op multifunctioneel complex

Nadere informatie

VinGa handleiding. Inhoudsopgave. 1 Inleiding. Vinga 1.1 www.vingerafdrukherkenning.nl Pagina 1 van 7

VinGa handleiding. Inhoudsopgave. 1 Inleiding. Vinga 1.1 www.vingerafdrukherkenning.nl Pagina 1 van 7 VinGa handleiding Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Mogelijkheden van VInGa... 2 2.1 Bij binnenkomst van gasten... 2 2.2 2.3 Na afloop van de avond... 2 De ledenlijst... 2 2.4 De ledenpas (niet in VinGa

Nadere informatie

SEGMENTATIE VOETBALFANS WELKE TYPEN VOETBALFANS ZIJN ER IN DE BETAALD VOETBAL COMPETITIES

SEGMENTATIE VOETBALFANS WELKE TYPEN VOETBALFANS ZIJN ER IN DE BETAALD VOETBAL COMPETITIES SEGMENTATIE VOETBALFANS WELKE TYPEN VOETBALFANS ZIJN ER IN DE BETAALD VOETBAL COMPETITIES Voetbalfans verschillen van elkaar in hun beleving, drijfveren, wensen en gedrag. Dat vraagt om een gedifferentieerde

Nadere informatie

Reisinformatie FC Bayern München - PSV

Reisinformatie FC Bayern München - PSV Reisinformatie FC Bayern München - PSV Beste PSV-supporter, Wat geweldig dat je naar München bent gekomen om ons te steunen. Het doet ons altijd goed om te zien dat er fans zijn die ons overal achterna

Nadere informatie

VASTLEGGEN VAN BESTAAND VASTGOED

VASTLEGGEN VAN BESTAAND VASTGOED BESTAAND VASTGOED Om goed te adviseren moet je de staat van de realiteit weten. Dit maken we digitaal en gebruiken we weer om scenario s uit te schrijven. A.C. Borst Bouw, Jan Louwen (Directeur) Dit whitepaper

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2012 tijdvak 2 maatschappijleer 2 CSE GL en TL Tekstboekje GT-0323-a-12-2-b Analyse maatschappelijk vraagstuk: voetbalvandalisme tekst 1 Wat wordt bedoeld met voetbalvandalisme? Voetbalvandalisme

Nadere informatie

Instrument risico-inschaling voetbalwedstrijden

Instrument risico-inschaling voetbalwedstrijden Instrument risico-inschaling voetbalwedstrijden Achtergrond De veiligheid rond voetbalevenementen is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de BVO, de gemeente, het OM en de politie. De burgemeester

Nadere informatie

De beveiligingsscan sta voor je zaak.nl

De beveiligingsscan sta voor je zaak.nl m in i ster beve ili gings ie v a n E c o n o m isc he ke n ili Za et h n n va ake tief he Z e e n i nitia ngs beve ngs gings De beveiligingsscan sta voor je zaak.nl 2011 De beveiligingsscan Op naar een

Nadere informatie

Reisinformatie FC Bayern München - PSV

Reisinformatie FC Bayern München - PSV Reisinformatie FC Bayern München - PSV Beste PSV-supporter, Wat geweldig dat je naar München bent gekomen om ons te steunen. Het doet ons altijd goed om te zien dat er fans zijn die ons overal achterna

Nadere informatie

Eindexamen vwo m&o 2013-I

Eindexamen vwo m&o 2013-I Opgave 5 Bij deze opgave horen de informatiebronnen 6 tot en met 9 In deze opgave blijven belastingen en interest buiten beschouwing. Tot in de jaren 90 van de vorige eeuw werden in Noord-Brabant de tvsignalen

Nadere informatie

Benchmark Betaald Voetbal

Benchmark Betaald Voetbal Perspresentatie Benchmark Betaald Voetbal Seizoen 2008/ 09 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Netto omzet Netto omzet vs. behaalde punten 4 Opbouw netto omzet 6 Trend netto omzet vs. behaalde punten 8 Netto

Nadere informatie

Jaarverslag 2014/2015

Jaarverslag 2014/2015 Jaarverslag 2014/2015 Deventer, november 2015 Terugblik op het seizoen 2014/2015 Financieel Go Ahead Eagles heeft het boekjaar afgesloten met positief resultaat na belastingen van 468.434, dit bedrag is

Nadere informatie

Olde Bijvank Advies Organisatieontwikkeling & Managementcontrol. Datum: dd-mm-jj

Olde Bijvank Advies Organisatieontwikkeling & Managementcontrol. Datum: dd-mm-jj BUSINESS CASE: Versie Naam opdrachtgever Naam opsteller Datum: dd-mm-jj Voor akkoord: Datum: LET OP: De bedragen in deze business case zijn schattingen op grond van de nu beschikbare kennis en feiten.

Nadere informatie

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Dat mensen gebruik maken van media is niet nieuw. Er zijn

Nadere informatie

Interview Marlies Meesters Transvision

Interview Marlies Meesters Transvision De printscreens in het ontwerp gaven een goed beeld, volgens Marlies Meesters. Bovendien kwam het grotendeels overeen met de verwachtingen van Transvision. Hierdoor en door de lange samenwerking met Korton

Nadere informatie

De Web Specialist. Forum The future is now!

De Web Specialist. Forum The future is now! De Web Specialist Forum 2.0 2.0 The future is now! Kevin Moons INHOUD Website Voordelen Valkuilen Mogelijkheden Onderhouden Digitalisering Data eren Platform WEBSITE - VOORDELEN Waarom heb ik een website

Nadere informatie

Advies. Advies over en ondersteuning bij het (initieel) inrichten/optimaliseren van de structuur van de(it Service Management)organisatie

Advies. Advies over en ondersteuning bij het (initieel) inrichten/optimaliseren van de structuur van de(it Service Management)organisatie DIENST Advies over en ondersteuning bij het (initieel) inrichten/optimaliseren van de structuur van de(it Service Management)organisatie Advies over en ondersteuning bij het initieel inrichten/optimaliseren

Nadere informatie

Beveiligingsbeleid Stichting Kennisnet

Beveiligingsbeleid Stichting Kennisnet Beveiligingsbeleid Stichting Kennisnet AAN VAN Jerry van de Leur (Security Officer) DATUM ONDERWERP Disclaimer: Kennisnet geeft geen enkele garantie, met betrekking tot de geschiktheid voor een specifiek

Nadere informatie

De Balanced Scorecard

De Balanced Scorecard De Balanced Scorecard School of Economics/MER Drs. Jeroen V.A. Jansen Haarlem 10 november 2010 Wie is Jeroen Jansen? Erasmus Universiteit Rotterdam (1998) 13 jaar organisatieadviseur bij (oa) KPMG Consulting

Nadere informatie

STADIONVERBODEN IN NEDERLAND

STADIONVERBODEN IN NEDERLAND STADIONVERBODEN IN NEDERLAND Door Lorenzo de Bever Studentennummer 2211859 1 Hoofdstuk 1 - Inhoud onderzoek stadionverboden 1. Wat is het onderwerp van je onderzoek? Het onderwerp van het onderzoek is

Nadere informatie

Service Niveau Overeenkomst Digikoppeling

Service Niveau Overeenkomst Digikoppeling Service Niveau Overeenkomst Digikoppeling Versie 1.3 Datum 26 mei 2015 Status Definitief Colofon Logius Servicecentrum: Postbus 96810 2509 JE Den Haag t. 0900 555 4555 (10 ct p/m) e. servicecentrum@logius.nl

Nadere informatie

Richtlijn termijn stadionverbod Seizoen 2013/'14

Richtlijn termijn stadionverbod Seizoen 2013/'14 KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND BETAALD VOETBAL Richtlijn termijn stadionverbod Seizoen 2013/'14 knvb.nl Richtlijn termijn stadionverbod Seizoen 2013/ 14 I TERMIJNEN Een ieder die door een betaaldvoetbalorganisatie

Nadere informatie

Bureauprofiel. Work, flow, fun

Bureauprofiel. Work, flow, fun Bureauprofiel Work, flow, fun Onze missie Bouwen aan betrouwbare overheidsorganisaties Met een heldere strategie Elke dag een stapje beter Door overdracht van kennis en ervaring Omdat verbeteren en ontwikkelen

Nadere informatie

Perspresentatie Financiële Benchmark Eredivisie. Seizoen 06/07

Perspresentatie Financiële Benchmark Eredivisie. Seizoen 06/07 Perspresentatie Financiële Benchmark Eredivisie Seizoen 06/07 Financiële Benchmark Eredivisie seizoen 06/07 Aanleiding Maart 2008 is het eerste financiële benchmarkonderzoek voor de Eredivisie afgerond.

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Almere City FC B.V.

Huishoudelijk Reglement Almere City FC B.V. Huishoudelijk Reglement Almere City FC B.V. Artikel 1 Onderhavige voorwaarden zijn bindend voor een ieder (hierna te noemen toeschouwer ) die op enig moment aanwezig is in of rond het Almere City FC stadion

Nadere informatie

Benchmark Betaald Voetbal

Benchmark Betaald Voetbal Perspresentatie Benchmark Betaald Voetbal Seizoen 2007/ 08 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Netto omzet vs. behaalde punten 4 3. FTE 6 4. Opbouw netto omzet 7 5. Business seats en skyboxen 9 6. Omzet

Nadere informatie

Weekopdracht 3 Trends

Weekopdracht 3 Trends Weekopdracht 3 Trends Klas Tutorgroep 22 Leden tutorgroep PBD1EV Tomas van Summeren Teun Hartman Jan Lunenburg Bart van Doorn Bob Willemse 2060407 2064036 2059446 2060556 2038225 Tutor Ivo de Leeuw Vakdocent

Nadere informatie

Kwaliteitsdashboard Amstelring

Kwaliteitsdashboard Amstelring Kwaliteitsdashboard Amstelring Is jouw verpleeghuisorganisatie zich aan het oriënteren op het ontwikkelen en gebruiken van een dashboard? Lees dan deze publicatie met zeven praktijkvoorbeelden van verpleeghuizen

Nadere informatie

Richtlijn termijn stadionverbod Seizoen 2014/'15

Richtlijn termijn stadionverbod Seizoen 2014/'15 KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND BETAALD VOETBAL Richtlijn termijn stadionverbod Seizoen 2014/'15 knvb.nl Richtlijn termijn stadionverbod Seizoen 2014/ 15 I - TERMIJNEN Een ieder die door een betaaldvoetbalorganisatie

Nadere informatie

Werken op en aan een Lean Airport Schiphol Voorwaarden en valkuilen voor succes

Werken op en aan een Lean Airport Schiphol Voorwaarden en valkuilen voor succes Werken op en aan een Lean Airport Schiphol Voorwaarden en valkuilen voor succes Ex-Manager Lean & Six Sigma Programma Theo van Heijningen 26 september 2017 Schipholwaarden Betrouwbaar Efficient Duurzaam

Nadere informatie

Groningen, 12 april Beste seizoenkaarthouder,

Groningen, 12 april Beste seizoenkaarthouder, Groningen, 12 april 2017. Beste seizoenkaarthouder, Of beter gezegd mede-eigenaar van Donar. Want dankzij u en de heel grote groep seizoenkaarthouders zijn wij elk seizoen weer in staat om een team te

Nadere informatie

Ulivio. Grip op dossieraanvragen

Ulivio. Grip op dossieraanvragen Ulivio Grip op dossieraanvragen Door het inzetten van de Ulivio methodiek kunnen zorginstellingen een kopie medisch dossier snel, veilig, compliant en digitaal uitleveren. Voor patiënten en derden zijn

Nadere informatie

Onderwerp: Seminar Een digitale administratie Data: 28 en 30 november 2017

Onderwerp: Seminar Een digitale administratie Data: 28 en 30 november 2017 Onderwerp: Seminar Een digitale administratie Data: 28 en 30 november 2017 2017 HRT Business Professionals 2 Waar worden we mee geconfronteerd? 2017 HRT Business Professionals 3 Impact van cloud 2017 HRT

Nadere informatie

RAPPORTAGE SUPPORTERS ENQUETE. November 2016

RAPPORTAGE SUPPORTERS ENQUETE. November 2016 RAPPORTAGE SUPPORTERS ENQUETE November 2016 ACHTERGROND EN AANLEIDING De enquête is opgesteld in lijn met de gesprekken die gevoerd worden met stakeholders (waar supporters er dus een van is). In deze

Nadere informatie

SALARISADMINISTRATIE

SALARISADMINISTRATIE SALARISADMINISTRATIE Zelf doen of uitbesteden? Leuk dat je ons partner kennisdocument hebt gedownload. In kennisdocumenten in samenwerking met horecabranche experts brengen wij je op de hoogte van de voor

Nadere informatie

LEAN MANAGEMENT TOOLS ARBEIDSPRODUCTIVITEIT

LEAN MANAGEMENT TOOLS ARBEIDSPRODUCTIVITEIT LEAN MANAGEMENT TOOLS ARBEIDSPRODUCTIVITEIT HOE LEAN MANAGEMENT TOOLS ARBEIDSPRODUCTIVITEIT OP DE BOUWPLAATS KUNNEN VERHOGEN N i c k y S a r g e n t i n i Design & Construction Management Real Estate &

Nadere informatie

Voetbalfederatie Vlaanderen - Klachten over geweld bij voetbalwedstrijden

Voetbalfederatie Vlaanderen - Klachten over geweld bij voetbalwedstrijden SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 553 van TOM VAN GRIEKEN datum: 21 april 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Voetbalfederatie Vlaanderen - Klachten over geweld bij voetbalwedstrijden

Nadere informatie

FootCal Handleiding Spelers/Ouders

FootCal Handleiding Spelers/Ouders FootCal Handleiding Spelers/Ouders v1.0 FootCal Handleiding Spelers/Ouders 1 App installatie 3 Eerste gebruik 3 Inloggen/profiel 4 Account 4 Kies het juiste profiel 5 Favorieten 6 Teams keuze 6 Toegang

Nadere informatie

Over ICT Concept. alles voor elkaar. Direct Contact

Over ICT Concept. alles voor elkaar. Direct Contact alles voor elkaar Over ICT Concept Met een ruime ervaring in optimale ICT-oplossingen voor het MKB, is ICT Concept de juiste partner voor u. Vanuit de vestigingen door heel Nederland bedienen wij u met

Nadere informatie

AMATEURPARTNERSHIP OVEREENKOMST

AMATEURPARTNERSHIP OVEREENKOMST AMATEURPARTNERSHIP OVEREENKOMST 2017 2018 Samen leuke dingen doen Inleiding Roda JC Kerkrade streeft ernaar om met beide voetbalbenen midden in de Limburgse maatschappij te staan. Als club willen wij ons

Nadere informatie

Richtlijn Anti-discriminatie en anti-racisme beleid. Uitgave nr. : versie 2.7 Datum : 1 januari 2016

Richtlijn Anti-discriminatie en anti-racisme beleid. Uitgave nr. : versie 2.7 Datum : 1 januari 2016 Richtlijn Anti-discriminatie en anti-racisme beleid Uitgave nr. : versie 2.7 Datum : 1 januari 2016 INHOUD I. Inleiding... 3 II. Maatregelen... 3 III. Aanbevelingen... 5 IV. Naslag... 5 2 PROTOCOL LICENTIEHOUDER

Nadere informatie

Haal meer uit je website

Haal meer uit je website Haal meer uit je website 10 Tips om je website te optimaliseren Je hebt 100 bezoekers per dag, met soms een piek van 200 bezoekers per dag. Maar wat doe je met deze bezoekers? Hoeveel procent van deze

Nadere informatie

TOEWIJZEN VAN KOSTEN: BEWUSTE KEUZES

TOEWIJZEN VAN KOSTEN: BEWUSTE KEUZES TOEWIJZEN VAN KOSTEN: BEWUSTE KEUZES Situering Business Intelligence Activity Based Costing Kennis Actie Nacalculatie Data 2 Begrippen (Transport)opdracht, zending, dossier De opdracht van één klant om

Nadere informatie

Op de voordracht van Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, van. 2014;

Op de voordracht van Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, van. 2014; Besluit van houdende wijziging van het Besluit percentages drempel- en toetsingsinkomen zorgtoeslag in verband met gewijzigde percentages met ingang van het berekeningsjaar 2015 Op de voordracht van Onze

Nadere informatie

AAN DE SUPPORTERS VAN LEGIA WARSHAU

AAN DE SUPPORTERS VAN LEGIA WARSHAU AAN DE SUPPORTERS VAN LEGIA WARSHAU Op 27 november vindt de wedstrijd Sporting Lokeren Legia Warszawa plaats. Wij verheugen ons op de komst van uw club en hun fanatieke aanhang. Bij de heenwedstrijd konden

Nadere informatie

Big Data en OV Beeld plaatsen ter grootte van dit kader

Big Data en OV Beeld plaatsen ter grootte van dit kader Big Data en OV Beeld plaatsen ter grootte van dit kader Kansen op beter en efficiënter OV Niels van Oort 2 Uitdagingen in het OV Kosten staan onder druk: lijnen schrappen, frequenties verlagen? Reiziger

Nadere informatie

Microsoft Dynamics NAV + SPHINXdistri

Microsoft Dynamics NAV + SPHINXdistri C A S E B E LG O S U C Microsoft Dynamics NAV + SPHINXdistri Dé referentie op de markt als het gaat over ERP voor KMO SPHINX-IT Rijksweg 95A 9870 Machelen t. 09 386 33 00 f. 09 386 95 46 Av. Léon Champagne

Nadere informatie

Eindexamen economie 1-2 havo 2004-I

Eindexamen economie 1-2 havo 2004-I 4 Beoordelingsmodel Opmerking Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 Een voorbeeld van een juist antwoord

Nadere informatie

BELEIDSPLAN

BELEIDSPLAN BELEIDSPLAN 2019-2023 INHOUDS- OPGAVE 1 INLEIDING 3 2 DOEL, MISSIE, VISIE EN AMBITIES 4 3 WAARDEN, THEMA S EN PROGRAMMA S 6 4 STRATEGIE 7 1 INLEIDING Voor u ligt het beleidsplan 2019-2023 van Stichting

Nadere informatie

Zetacom helpt als ICT specialist om de samenwerking, bereikbaarheid en werkprocessen van zorgorganisaties. Lees meer

Zetacom helpt als ICT specialist om de samenwerking, bereikbaarheid en werkprocessen van zorgorganisaties. Lees meer Zetacom helpt als ICT specialist om de samenwerking, bereikbaarheid en werkprocessen van zorgorganisaties te verbeteren. Lees meer Cure Care Terug Zetacom helpt als ICT specialist om de samenwerking, bereikbaarheid

Nadere informatie

De cruciale rol van cijfers voor Continu Verbeteren

De cruciale rol van cijfers voor Continu Verbeteren KPMG Lean Six Sigma De cruciale rol van cijfers voor Continu Verbeteren Landelijk Congres V&J 18 Februari 2016 Wij zijn wij? http://www.linkedin.com/in/sajburgers https://nl.linkedin.com/in/markkopmels

Nadere informatie

HA in de praktijk. Database en Server Consolidatie

HA in de praktijk. Database en Server Consolidatie HA in de praktijk Database en Server Consolidatie SPREKER : E-MAIL : DATUM : Johan Westerduin, Peter Vermaat jwesterduin@transfer-solutions.com, pvermaat@transfer-solutions.com 14 oktober 2010 WWW.TRANSFER-SOLUTIONS.COM

Nadere informatie

Eindexamen m&o havo 2011 - I

Eindexamen m&o havo 2011 - I Opgave 2 Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 5. Café De Wijde Blik is een eenmanszaak die tot 2008 volgens de eigenaar goede financiële resultaten behaalde. Per 1 juli 2008 is de Tabakswet

Nadere informatie

Richtlijn anti-discriminatie en anti-racisme beleid

Richtlijn anti-discriminatie en anti-racisme beleid Richtlijn anti-discriminatie en anti-racisme beleid INHOUD Inleiding... 3 Maatregelen... 3 Aanbevelingen... 5 Naslag... 5 2 PROTOCOL LICENTIEHOUDER TEGEN RACISME EN DISCRIMINATIE INLEIDING Met ingang van

Nadere informatie

ECLI:NL:RBAMS:2013:BZ5797

ECLI:NL:RBAMS:2013:BZ5797 ECLI:NL:RBAMS:2013:BZ5797 Instantie Rechtbank Amsterdam Datum uitspraak 13-02-2013 Datum publicatie 28-03-2013 Zaaknummer 521264 / HA ZA 12-831 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Civiel

Nadere informatie

Periode 1 t/m 4. Leerjaar: 2 Vak: Economie

Periode 1 t/m 4. Leerjaar: 2 Vak: Economie Periode 1 t/m 4 Leerjaar: 2 Vak: Economie In het 2 e leerjaar draait alles om het ontwerpen van een eigen fysiek bedrijf. De sector waarin je bedrijf opereert is vrije keuze. In de 1 e periode bedenk je

Nadere informatie

gromy/i ondempl.doe Het ondernemingsplan Een checklist

gromy/i ondempl.doe Het ondernemingsplan Een checklist gromy/i194066 ondempl.doe Het ondernemingsplan Een checklist 2 1. De afnemers Geef een korte beschrijving van de doelgroepen of afilemers die je nu bedient. Voeg daar doelgroepen of afnemers aan toe die

Nadere informatie

Scriptiegroep. Bijeenkomst 08

Scriptiegroep. Bijeenkomst 08 Scriptiegroep Bijeenkomst 08 Inhoudselementen van een scriptie Inhoudsopgave Voorwoord Inleiding Bronnenonderzoek Afstudeerproject Conclusie Samenvatting Literatuurlijst Bijlagen Inhoudsopgave Routekaart

Nadere informatie

Met deze sportieve succes namen ook de verwachtingen bij de achterban toe. Het bovengenoemde traject was intensief en het spanningsveld tussen

Met deze sportieve succes namen ook de verwachtingen bij de achterban toe. Het bovengenoemde traject was intensief en het spanningsveld tussen Financiële positie FC Twente heeft in de periode 2007 t/m 2013 op alle functionele gebieden een sterke groei doorgemaakt. De ambitie om de stap te maken van middenmoter naar top 5 club is, door te investeren

Nadere informatie

Beleidsplan Veiligheid & Gezondheid

Beleidsplan Veiligheid & Gezondheid Beleidsplan Veiligheid & Gezondheid Inhoudsopgave Voorwoord 3 Missie 4 Visie 4 Risico s met grote gevolgen voor de veiligheid van kinderen 5 Risico s met grote gevolgen voor de gezondheid van kinderen

Nadere informatie

DE AJAX OPEN DAG AMSTERDAM MAART 2019

DE AJAX OPEN DAG AMSTERDAM MAART 2019 DE AJAX OPEN DAG Een kwantitatief onderzoek naar de waardering en ervaringen van de Ajax Open Dag door de supportersvereniging onder het SV Ajax Ledenpanel AMSTERDAM MAART 2019 2 INHOUDSOPGAVE VOORAF 03

Nadere informatie

Nachtwinkels. Alleen ter besluitvorming door het College Formele consultatie van de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp

Nachtwinkels. Alleen ter besluitvorming door het College Formele consultatie van de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Openbaar Onderwerp Nachtwinkels Programma Economie & Werk Portefeuillehouder T. Tankir / B. van Hees / H. Bruls Samenvatting Bij raadsbesluit van 20 november 2013 is de Verordening Winkeltijden Nijmegen

Nadere informatie

Zo creëer je waarde met WiFi Je WiFi-gastnetwerk als marketing tool. Connect your Business. Web WiFi App Internet of Things

Zo creëer je waarde met WiFi Je WiFi-gastnetwerk als marketing tool. Connect your Business. Web WiFi App Internet of Things Zo creëer je waarde met WiFi Je WiFi-gastnetwerk als marketing tool Connect your Business. Web WiFi App Internet of Things Wat is een WiFi-gastnetwerk? De kans is groot dat je de vraag wel eens hebt gehad,

Nadere informatie

OPZET WORKSHOP PAGINA 3 VAN

OPZET WORKSHOP PAGINA 3 VAN OPZET WORKSHOP Voetbal in Nederland Schets landelijke aanpak en uitgangspunten Wet- en regelgeving Landelijke beleidsafstemming Voetbalveiligheidssamenwerking op lokaal niveau: het Rotterdamse voorbeeld

Nadere informatie

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 6

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 6 HOOFDSTUK 6 Opgave 1 a. Bereken de omzetsnelheid van de voorraad (afronden op 1 cijfer achter de komma). De formule om de berekening te maken is: Omloopsnelheid van de voorraad Omzet tegen de inkoopwaarde

Nadere informatie

Druk, druk, druk en toen was er tijd! Ine Debaene Consultant 2/10/2014

Druk, druk, druk en toen was er tijd! Ine Debaene Consultant 2/10/2014 Druk, druk, druk en toen was er tijd! Ine Debaene Consultant 2/10/2014 Het leven zoals het is 2 Het leven zoals het is Er gaan zo'n 50.000 gedachten per dag door ons hoofd. De meeste van deze gedachten

Nadere informatie

RICHTLIJN TERMIJN STADIONVERBOD SEIZOEN 2016/ 17

RICHTLIJN TERMIJN STADIONVERBOD SEIZOEN 2016/ 17 RICHTLIJN TERMIJN STADIONVERBOD SEIZOEN 2016/ 17 Richtlijn termijn stadionverbod Seizoen 2016/ 17 I - TERMIJNEN Een ieder die door een betaaldvoetbalorganisatie en/of het openbaar ministerie aan de KNVB

Nadere informatie

Groningen, april Beste Gold Card-houder,

Groningen, april Beste Gold Card-houder, Groningen, april 2018. Beste Gold Card-houder, Hoewel het huidige seizoen nog volop aan de gang is, zijn we achter de schermen al druk bezig met seizoen 2019/2020, waaronder de seizoenkaartverkoop. Wilt

Nadere informatie

In een keten gaat het om de verbindingen, niet om de schakels.

In een keten gaat het om de verbindingen, niet om de schakels. Verbindingsmodel IV Serviceketen Theo Thiadens en Adri Cornelissen In een keten gaat het om de verbindingen, niet om de schakels. Verbindingsmodel IV Serviceketen Theo Thiadens Alleen een organisatie die

Nadere informatie

Crossmediale campagnes. Jouw succes, onze specialiteit

Crossmediale campagnes. Jouw succes, onze specialiteit Crossmediale campagnes. Jouw succes, onze specialiteit CampagneMakers is powered by Wat doen wij allemaal Wij zorgen voor een boodschap naar jouw klant die wij crossmediaal verpakken in diverse online

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement N.E.C. BV Goffertstadion

Huishoudelijk Reglement N.E.C. BV Goffertstadion Huishoudelijk Reglement N.E.C. BV Goffertstadion Artikel 1 Onderhavige voorwaarden zijn bindend voor een ieder (hierna te noemen toeschouwer ) die op enig moment aanwezig is of rond het Goffertstadion

Nadere informatie

Bijeenkomst afstudeerbegeleiders. 13 januari 2009 Bespreking opzet scriptie

Bijeenkomst afstudeerbegeleiders. 13 januari 2009 Bespreking opzet scriptie Bijeenkomst afstudeerbegeleiders 13 januari 2009 Bespreking opzet scriptie Doel deel II bijeenkomst vandaag Afstudeerbegeleiders zijn geinformeerd over inhoud Medmec jaar vier (scriptievaardigheden) Afstudeerbegeleiders

Nadere informatie

Presentatie 4 februari 2010

Presentatie 4 februari 2010 Presentatie 4 februari 2010 Een snelle, efficiënte en effectieve locale overheid met behulp van Lean Thinking Methodiek om bedrijfsprocessen snel, efficiënt en effectief in te richten Erik Faber Inhoud

Nadere informatie

AMATEURPARTNERSHIP RODA JC KERKRADE

AMATEURPARTNERSHIP RODA JC KERKRADE AMATEURPARTNERSHIP RODA JC KERKRADE 2018-2019 Inleiding Roda JC Kerkrade streeft ernaar om met beide voetbalbenen midden in de Limburgse maatschappij te staan. Als club willen wij ons intensief inzetten

Nadere informatie

Handleiding Mplus Touch Screen Kassa

Handleiding Mplus Touch Screen Kassa Handleiding Mplus Touch Screen Kassa Module T1500 Voorraad Leza Horeca & Winkel Management Van Dedemstraat 6 16274 NN Hoorn Tel 0229-562110 E-mail : info@leza.nl Inhoudsopgave 1 Module uitleg... 3 1.1Doel...

Nadere informatie

Opdracht Levensbeschouwing Hoe los ik iets op?

Opdracht Levensbeschouwing Hoe los ik iets op? Opdracht Levensbeschouwing Hoe los ik iets op? Opdracht door een scholier 2006 woorden 16 april 2006 7 2 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Inhoudsopgave Inleiding blz. 2 Wat is belangrijk voor een

Nadere informatie

We bieden elkaar een bijzonder partnership. Vitesse gaat ook op ICT-gebied naar de top

We bieden elkaar een bijzonder partnership. Vitesse gaat ook op ICT-gebied naar de top We bieden elkaar een bijzonder partnership Vitesse gaat ook op ICT-gebied naar de top Vitesse van 1892 is de op één na oudste profclub van Nederland. Traditie en toekomst in geel en zwart. Vitesse is verankerd

Nadere informatie

Voorwoord. Kevin de Ram Smart Systems 1

Voorwoord. Kevin de Ram Smart Systems 1 Kevin de Ram Culemborg Unica Installatietechniek B.V. Maart 2017 Voorwoord Voor de lessen smart systems is mij gevraagd een document op te zetten met mijn visie op smart systems. Hierbij heb ik gekeken

Nadere informatie

aan de leverancier zijde oplossingen om alle processen te optimaliseren.

aan de leverancier zijde oplossingen om alle processen te optimaliseren. Product Data Manager zet zich in voor digitale uitwisseling van gegevens tussen partijen. Inkooporders, artikelinformatie, prijsmutaties, voorraadpositie, pakbonnen, facturen, orderbevestigingen; er gaat

Nadere informatie

Dossier management in de Nederlandse advocatuur

Dossier management in de Nederlandse advocatuur Dossier management in de Nederlandse advocatuur Hoe de juiste tools voor tijdsregistratie en budgetmanagement de omzet van een kantoor flink kunnen verhogen Een whitepaper van TIQ en Clocktimizer 1 Een

Nadere informatie

DuurzaamInzetbaarheid.nl

DuurzaamInzetbaarheid.nl DuurzaamInzetbaarheid.nl Waarom DI? Ervaring leert dat veel organisaties er beperkt mee bezig zijn. Maar investeren in duurzame inzetbaarheid loont, zowel bij krimp als bij groei! Zijn we er beperkt mee

Nadere informatie

Op welke manier zou een evenementenloket u kunnen helpen bij de organisatie?

Op welke manier zou een evenementenloket u kunnen helpen bij de organisatie? Uitslag enquête In november en december 2013 werden evenementenorganisaties via een digitale enquête gevraagd naar hun knelpunten en problemen. Het aantal ondervraagden was niet groot, maar de uitkomst

Nadere informatie

Protocol informatiebeveiligingsincidenten en datalekken. Vereniging Christelijk Voortgezet Onderwijs te Rotterdam en

Protocol informatiebeveiligingsincidenten en datalekken. Vereniging Christelijk Voortgezet Onderwijs te Rotterdam en Protocol informatiebeveiligingsincidenten en datalekken Vereniging Christelijk Voortgezet Onderwijs te Rotterdam en omgeving (CVO) Bewerkt door: De Vereniging Christelijk Voortgezet Onderwijs te Rotterdam

Nadere informatie

Wat is de impact van operationele KPI s op uw productie?

Wat is de impact van operationele KPI s op uw productie? Discussieforum Productie Rapportering Deel uw ervaringen en leer uit die van anderen! Wat is de impact van operationele KPI s op uw productie? Johannes Cottyn, XiaK-UGent Doelstelling van de presentatie

Nadere informatie

Protocol informatiebeveiligingsincidenten en datalekken

Protocol informatiebeveiligingsincidenten en datalekken Protocol informatiebeveiligingsincidenten en datalekken Inhoud Inleiding... 2 Wet- en regelgeving datalekken... 2 Afspraken met leveranciers... 3 Werkwijze... 3 Uitgangssituatie... 3 De vier rollen...

Nadere informatie

Werkgroep Begroten en Verantwoorden. Programma 1 Leefbaarheid en Veiligheid

Werkgroep Begroten en Verantwoorden. Programma 1 Leefbaarheid en Veiligheid Werkgroep Begroten en Verantwoorden Programma 1 Leefbaarheid en Veiligheid Jaarrekening 2016 Waarom doen we dit? 1. Verbeteren informatie- en controlepositie, 2. Samen in plaats van ieder voor zich, 3.

Nadere informatie

Kosten voor het behalen en behouden van GS1 Keurmerken. Voor Data Management Services

Kosten voor het behalen en behouden van GS1 Keurmerken. Voor Data Management Services Kosten voor het behalen en behouden van GS1 Keurmerken Voor Data Management Services Versie 2.0, November 2017 Als Data Management Service (DMS) wilt u weten wat het kost om een GS1 Keurmerk te behalen

Nadere informatie

Doel. Context VSNU UFO/INDELINGSINSTRUMENT FUNCTIEFAMILIE MANAGEMENT & BESTUURSONDERSTEUNING DIRECTEUR BEDRIJFSVOERING VERSIE 3 APRIL 2017

Doel. Context VSNU UFO/INDELINGSINSTRUMENT FUNCTIEFAMILIE MANAGEMENT & BESTUURSONDERSTEUNING DIRECTEUR BEDRIJFSVOERING VERSIE 3 APRIL 2017 Directeur bedrijfsvoering Doel Zorgdragen voor de beleidsontwikkeling en, na vaststelling van het te voeren beleid door anderen, voor beleidsimplementatie en -evaluatie van (deel)processen in de bedrijfsvoering

Nadere informatie

Monitor naleving rookvrije werkplek 2006

Monitor naleving rookvrije werkplek 2006 Monitor naleving rookvrije werkplek 2006 METINGEN 2004 EN 2006 B. Bieleman A. Kruize COLOFON St. INTRAVAL Postadres: Postbus 1781 9701 BT Groningen E-mail info@intraval.nl Kantoor Groningen: Kantoor Rotterdam:

Nadere informatie

Proactief en voorspellend beheer Beheer kan effi ciënter en met hogere kwaliteit

Proactief en voorspellend beheer Beheer kan effi ciënter en met hogere kwaliteit Proactief en voorspellend beheer Beheer kan effi ciënter en met hogere kwaliteit Beheer kan efficiënter en met hogere kwaliteit Leveranciers van beheertools en organisaties die IT-beheer uitvoeren prijzen

Nadere informatie

T-Mobile Netherlands BV

T-Mobile Netherlands BV Juryrapport T-Mobile Netherlands BV Deelname Data Quality Award 2010 Deelnemers Naam: Jos Leber Functie: Sr. Data Manager Inleiding De case van T-Mobile is primair gericht op de kwaliteit van de master

Nadere informatie

Te beantwoorden vraag: Softwareselectie: Mission (Im)possible?

Te beantwoorden vraag: Softwareselectie: Mission (Im)possible? Te beantwoorden vraag: Softwareselectie: Mission (Im)possible? 7 Het belang van een gedegen selectietraject Automatisering biedt mogelijkheden om o.a.: Extra inkomsten te genereren Kosten te besparen Klantenservice

Nadere informatie

Werken voor loon of voor winst? bij Pincode 5e ed. 4GT Hoofdstuk 4 aanvullend lesmateriaal n.a.v. vernieuwde syllabus EC/K/5A: 1.9 en 1.

Werken voor loon of voor winst? bij Pincode 5e ed. 4GT Hoofdstuk 4 aanvullend lesmateriaal n.a.v. vernieuwde syllabus EC/K/5A: 1.9 en 1. Werken voor loon of voor winst? bij Pincode 5e ed. 4GT Hoofdstuk 4 aanvullend lesmateriaal n.a.v. vernieuwde syllabus EC/K/5A: 1.9 en 1.10 Als jij een baan hebt naast je schoolwerk, ben je waarschijnlijk

Nadere informatie

Eindexamen havo maatschappijwetenschappen 2013-I

Eindexamen havo maatschappijwetenschappen 2013-I Opgave 1 Persoonsgerichte aanpak van hooligans Bij deze opgave horen de teksten 1 tot en met 3. Inleiding De overheid richt zich al een aantal jaren op het bestrijden van overlast als onderdeel van het

Nadere informatie

Protocol informatiebeveiligingsincidenten en datalekken Clusius College

Protocol informatiebeveiligingsincidenten en datalekken Clusius College Clusius College Opgesteld door Natascha Enklaar Versie / Datum 1.1 / 23-7-2018 Vastgesteld (door / d.d.) - Bronvermelding Kennisnet Inhoudsopgave Inleiding... 1 Wet- en regelgeving datalekken... 1 Afspraken

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING EN FUNCTIE-INFORMATIE CLUSTER VEWIJZERS

FUNCTIEBESCHRIJVING EN FUNCTIE-INFORMATIE CLUSTER VEWIJZERS FUNCTIEBESCHRIJVING EN FUNCTIE-INFORMATIE CLUSTER VEWIJZERS Inhoudsopgave 1 Algemene omschrijving Sub Clusters... 3 2 Information en Lost & Found... 3 3 Ticket controle entree (scannen)... 6 4 Ticket controle

Nadere informatie