De Leerkrachtassistent Estafette geeft de leerkracht ondersteuning bij de basislessen van Estafette

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Leerkrachtassistent Estafette geeft de leerkracht ondersteuning bij de basislessen van Estafette"

Transcriptie

1 De Leerkrachtassistent Estafette geeft de leerkracht ondersteuning bij de basislessen van Estafette Wanneer zet u de Leerkrachtassistent Estafette in? De Leerkrachtassistent Estafette volgt de handleiding van de methode Estafette en geeft ondersteuning in de basislessen: bij de Introductiefase (Aanpak 1, 2 en 3), de Instructiefase (Aanpak 1 en 2) en de Afrondingsfase (Aanpak 1, 2 en 3). De Begeleide verwerking (Aanpak 1) behandelt u met behulp van de handleiding Estafette. De Leerkrachtassistent Estafette kent dezelfde didactische uitgangspunten als de methode Estafette. Om met de Leerkrachtassistent te kunnen werken, hoeft de leerkracht dus geen wijzigingen aan te brengen in de organisatie van de lessen. De materialen van Estafette blijven gehandhaafd naast de Leerkrachtassistent Estafette. Dit geldt zowel voor alle leerlingmaterialen als voor de leerkrachtgebonden materialen. Technische uitgangspunten De Leerkrachtassistent Estafette is op elk digitaal schoolbord te gebruiken. De applicatie wordt aangeboden via internet. Leerkrachten hebben via internet dus rechtstreeks toegang tot de software, zowel op school als thuis. Omdat het programma ook de leerkracht ondersteunt bij zijn lesvoorbereiding is het voor de gebruiker ook van thuis uit toegankelijk. Het aanbod van de ondersteunde activiteiten volgt het lesverloop zoals dat in de handleiding van de methode is opgenomen. Digimenu Voor elke basisles van Estafette is er een overzicht van de fasering en de activiteiten per les: het digimenu. Vanuit dit lesprogramma start u de lesactiviteiten die de Leerkrachtassistent ondersteunt.

2 Lesprogramma U start in het Digimenu van de Leerkrachtassistent Estafette. Kies het AVI-niveau, daarna het leerstofpakket en tot slot de les waarmee u gaat werken. Vervolgens verschijnt het lesprogramma met een overzicht van alle activiteiten die in deze les aan de orde komen. Achter de onderdelen waarbij digitaal materiaal beschikbaar is, is een knop start opgenomen. Klik op deze knop en u start de activiteit (ofwel module). Achter de onderdelen waarbij geen digitaal materiaal is ontwikkeld, vindt u een verwijzing naar de gedrukte handleiding. Op deze manier is meteen duidelijk hoe de Leerkrachtassistent Estafette gebruikt wordt, en is het programma een werkelijke assistent bij de organisatie van uw lessen technisch lezen. Wanneer u klaar bent met een activiteit, gaat u altijd terug naar het Digimenu, om te kijken wat het volgende onderdeel is dat in de les aan de orde komt. Op deze manier houdt u overzicht op het verloop van de les en voorkomt u dat u onderdelen uit de handleiding over het hoofd ziet. Werkbalk In de werkbalk, onder de knop Help vindt u Schermuitleg, waarin bij elk type lesactiviteit het doel en de mogelijkheden van alle knoppen beschreven worden. Zo kunt u bijvoorbeeld de werkbalk boven of onder in het scherm neerzetten. Hoe u dit doet, leest u in de uitleg. In de titelbalk ziet u ook een knop groot scherm (vier pijltjes), waarmee het scherm beeldvullend getoond wordt. Zodra dat het geval is, verandert de knop in klein scherm. Als u daarop klikt, krijgt het scherm weer zijn oorspronkelijke formaat. Activiteiten In de Leerkrachtassistent Estafette zijn verschillende activiteiten (ofwel modules) opgenomen. Sommige activiteiten horen specifiek bij een bepaalde lesfase, andere activiteiten komen in verschillende lesfasen terug. Introductiefase Schoolbord Teksten, zinnen of woorden die de leerkracht in de introductie van de les op het schoolbord zou schrijven, staan al klaar op het digibord. U kunt deze aanvullen met uw eigen aantekeningen. De inhoudelijke vragen over het verhaal die beschreven staan in de handleiding, zijn ook opgenomen in de schoolbordmodule. Uitleg over woordstructuren en/of leesmoeilijkheden is niet opgenomen. Het is dan ook belangrijk dat u de introductiebeschrijving die in de handleiding staat, vooraf goed doorneemt.

3 Werkinstructie Aanpak 2 en 3 Om de leerlingen die zelfstandig gaan werken op een handige manier werkinstructie te kunnen geven, zijn de pagina s van het werkboek beschikbaar op het digibord. De opdrachten maken de leerlingen vervolgens in hun eigen werkboek of Estafetteloper. De werkinstructie van Aanpak 2 eindigt met een pagina waarop u aangeeft waarmee de leerlingen zelfstandig verder gaan na het maken van werkboekopdrachten. U kunt opschrijven of de leerlingen gaan vrij lezen of met welke pagina s van Vloeiend & vlot ze gaan oefenen. U kunt daarbij gebruikmaken van het schermtoetsenbord. Verhaallijn De eerste les van de week kunt u beginnen met een filmpje dat een korte samenvatting geeft van de hoofdstukken uit het Estafetteleesboek die de kinderen de week ervoor hebben gelezen. Zo pakken de leerlingen de draad van het verhaal gemakkelijk weer op. Bij deze activiteit kunt u de interactiviteit met de groep vergroten door ervoor te kiezen het geluid en de tekst uit te zetten. U kunt dan de leerlingen zelf het verhaal na laten vertellen aan de hand van de getoonde illustraties. (Deze module is alleen beschikbaar bij boeken waar een verhaallijn in zit.)

4 Instructiefase Tekst voorlezen In de lessen staat in het werkboek een tekstfragment uit het hoofdstuk. U kunt ervoor kiezen om deze tekst voor te laten lezen door de Leerkrachtassistent. De teksten zijn ingesproken door professionele acteurs. De kinderen horen de tekst via het digibord en lezen ondertussen mee in hun eigen werkboek. Opbouwzinnen In de hogere AVI-niveaus komen langere en ingewikkeldere zinnen aan bod. Om de leerling te ondersteunen bij het lezen van lange zinnen, bouwt de Leerkrachtassistent de zin op: van een kort zinnetje, naar een complexere, langere zin. Door telkens een stukje te herhalen en een stukje uit te bouwen, wordt het makkelijker om de lange zin te lezen. De blauwe markering toont welk stukje erbij komt.

5 Woorden lezen De Leerkrachtasssistent ondersteunt het lezen van woordrijen door de woorden één voor één te tonen. Met de markeerfunctie kunt u de leesmoeilijkheid van het woord of de structuur van het woord zichtbaar maken. Welk woord past in de zin? Om de leerlingen voor te bereiden op de Leestempotoets van Cito, zijn in de werkboeken van Estafette regelmatig soortgelijke oefeningen opgenomen. De leerlingen kiezen binnen een zin uit drie woorden het juiste woord. De Leerkrachtassistent toont dan de zin met het gekozen woord. Na het maken van de oefening in het werkboek kunt u de tekst correct ingevuld laten weergeven en op die manier gebruiken voor koorlezen.

6 Afrondingsfase Intonatielezen In de bovenbouw oefenen de leerlingen elke les met vloeiend lezen en intonatie. Aan het eind van de les mogen een of meer leerlingen de tekst laten horen die ze hebben voorbereid. Op het digibord kan de leerling aangeven op welke aspecten van intonatie (bijv. leestekens of tempo) hij specifiek let. De rest van de groep kan zo meekijken en meeluisteren en volgen wat de leerling doet. Stappenplan Bij AVI E7 en AVI plus werken de leerlingen regelmatig met een stappenplan voor de voorbereiding van het voorlezen van een tekst. Op het digibord worden deze stappen nog eens toegelicht met leuke animaties.

7 Dialooglezen Regelmatig oefenen de leerlingen het lezen van dialogen. In de afronding van de les kunnen ze deze laten voordragen met behulp van de Leerkrachtassistent. De dialoogteksten zijn beschikbaar als audio en bieden hiermee verschillende presentatiemogelijkheden. Zo kunnen de leerlingen het digibord als tegenspeler gebruiken. Leesstoel Regelmatig mogen de leerlingen aan het eind van de les zinnen of tekstfragmenten voorlezen die ze hebben geoefend. Ze nemen dan virtueel plaats in de leesstoel van de Leerkrachtassistent. De introtune en het applaus bieden een extra stimulans. Wanneer u meer leerlingnamen achter elkaar invoert, zal de stoel in een bank veranderen.

8 Moeilijke woorden De Leerkrachtassistent ondersteunt het bespreken van moeilijke woorden (lastig om te lezen, of lastig qua betekenis) in de afronding van de les. Er worden verschillende woordrelatieschema s aangeboden, aan de hand waarvan u de betekenis van een woord kunt bespreken. Meer uitleg over het gebruik van de woordrelatieschema s vindt u onder de uitleg-knop in het betreffende scherm. Meer informatie Wilt u meer weten over het functioneren van het programma? Lees dan de uitleg bij de afzonderlijke activiteiten. Wordt uw vraag in de uitleg-tekst niet beantwoord? Kijk dan of andere leerkrachten een soortgelijke vraag gesteld hebben bij de Veelgestelde vragen online. U vindt deze veelgestelde vragen (FAQ s) onder het kopje Voor gebruikers op Staat uw vraag daar ook niet bij? Stuur dan een naar de klantenservice van Zwijsen: klantenservice@zwijsen.nl

Toelichting Leerkrachtassistent

Toelichting Leerkrachtassistent estafette Nieuw Toelichting Leerkrachtassistent De Leerkrachtassistent Estafette geeft ondersteuning bij de lessen van Estafette Wanneer zet u de Leerkrachtassistent Estafette in? Technische uitgangspunten

Nadere informatie

STATION ZUID. Handleiding digibordsoftware

STATION ZUID. Handleiding digibordsoftware STATION ZUID Handleiding digibordsoftware Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Inloggen 4 2. De methodeportal 4 3. Algemene functionaliteiten van de digibordsoftware 4 4. Opbouw digibordlessen Station Zuid 4 5.

Nadere informatie

Werken met Vloeiend & vlot

Werken met Vloeiend & vlot NIEUW Werken met Wat is? is een uitgave waarmee leerlingen zelfstandig (individueel of in tweetallen) of onder begeleiding gericht en op maat kunnen werken aan het verbeteren en automatiseren van hun technische

Nadere informatie

veilig leren lezen Toelichting Leerkrachtassistent versie 2.0

veilig leren lezen Toelichting Leerkrachtassistent versie 2.0 veilig leren lezen Toelichting Leerkrachtassistent versie 2.0 Auteurs: Angela Schelfhout en Wilma Stegeman Uit het rapport van de onderwijsinspectie blijkt dat er een duidelijk verband bestaat tussen de

Nadere informatie

Alles over. Estafette. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Estafette. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Estafette Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking

Nadere informatie

Alles over. Estafette. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Estafette. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Estafette Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking

Nadere informatie

Algemene instructies voor de Integratielessen. Introductiefase

Algemene instructies voor de Integratielessen. Introductiefase Algemene instructies voor de Integratielessen "Welkom,." Introductiefase 1. "We hebben de afgelopen weken al veel teksten gelezen. Deze teksten hebben we samengevat, we hebben vragen erbij gesteld, gekeken

Nadere informatie

Zwijsen. estafette. Plus. h a n d l e i d i n g

Zwijsen. estafette. Plus. h a n d l e i d i n g Zwijsen estafette Plus h a n d l e i d i n g Algemeen deel Inhoudsopgave Algemeen deel... 5 Een doorgaande leerlijn in de bovenbouw met niveau M7, E7 en Plus...6 Direct aan de slag met Estafette... 7

Nadere informatie

Ga naar de website van Speurtocht. Klik op linksboven op de knop Inloggen software.

Ga naar de website van Speurtocht. Klik op linksboven op de knop Inloggen software. Ga naar de website van Speurtocht. Klik op linksboven op de knop Inloggen software. U krijgt nu een inlogscherm te zien: Log hier in met uw gebruikersnaam en uw wachtwoord. Speurtocht wordt opgestart.

Nadere informatie

Toelichting Leerkrachtassistent versie 2.0

Toelichting Leerkrachtassistent versie 2.0 Toelichting Leerkrachtassistent versie 2.0 Auteur: Angela Schelfhout Uit het rapport van de onderwijsinspectie blijkt dat er een duidelijk verband bestaat tussen de leesprestaties van leerlingen en de

Nadere informatie

Toelichting Leerkrachtassistent versie 4.0

Toelichting Leerkrachtassistent versie 4.0 Toelichting Leerkrachtassistent versie 4.0 Auteurs: Angela Schelfhout en Wilma Stegeman Uit het rapport van de Nederlandse onderwijsinspectie blijkt dat er een duidelijk verband bestaat tussen de leesprestaties

Nadere informatie

Herman Wieberdink & Heleen Kuster - Handleiding Interflits 2

Herman Wieberdink & Heleen Kuster - Handleiding Interflits 2 Herman Wieberdink & Heleen Kuster September 2008 Interflits is een webbased flitsapplicatie, gebaseerd op het Lees Interventie Programma van Heleen Kuster & Herman Wieberdink. Beide programma's behoren

Nadere informatie

Nieuw organisatiemodel voor combinatiegroepen

Nieuw organisatiemodel voor combinatiegroepen Nieuw organisatiemodel voor combinatiegroepen Estafette nieuw ook haalbaar in een combinatiegroep Onderwijs geven in een combinatiegroep of aan twee verschillende niveaugroepen doe je niet zomaar even.

Nadere informatie

veilig leren lezen Toelichting Leerkrachtassistent versie 4.0 Auteurs: Angela Schelfhout en Wilma Stegeman

veilig leren lezen Toelichting Leerkrachtassistent versie 4.0 Auteurs: Angela Schelfhout en Wilma Stegeman veilig leren lezen Toelichting Leerkrachtassistent versie 4.0 Auteurs: Angela Schelfhout en Wilma Stegeman Uit het rapport van de onderwijsinspectie blijkt dat er een duidelijk verband bestaat tussen de

Nadere informatie

Handleiding Oefensoftware Station Zuid. Versie 1.1

Handleiding Oefensoftware Station Zuid. Versie 1.1 Handleiding Oefensoftware Station Zuid Versie 1.1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Starten 4 2.1. Inloggen via Basispoort door de kinderen 4 2.2. De leerling-startpagina 5 2.3. De software voor de kinderen

Nadere informatie

Handleiding. Leermodule voor zelfstudie Opleiding mentoren

Handleiding. Leermodule voor zelfstudie Opleiding mentoren Handleiding Leermodule voor zelfstudie Opleiding mentoren 1. Overzicht voornaamste knoppen 2. Module openen 3. Oefeningen 4. Theoriepagina s 1 Overzicht voornaamste knoppen Terug naar overzicht modules

Nadere informatie

Stappenplan De eerste keer aan de slag met Veilig leren lezen

Stappenplan De eerste keer aan de slag met Veilig leren lezen Stappenplan De eerste keer aan de slag met Veilig leren lezen 1. Open de Zwijsen Software Manager via het Startmenu: selecteer onder Programma s de optie Zwijsen Startmenu en vervolgens Zwijsen Software

Nadere informatie

Algemene instructies voor de strategie: Voorspellen. Introductiefase bij de eerste les: 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?

Algemene instructies voor de strategie: Voorspellen. Introductiefase bij de eerste les: 2. Vraag: Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent? Algemene instructies voor de strategie: Voorspellen "Welkom,." Introductiefase bij de eerste les: 1. "We gaan vandaag proberen te voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?"

Nadere informatie

VOORTGEZET TECHNISCH LEZEN Leeshuis

VOORTGEZET TECHNISCH LEZEN Leeshuis VOORTGEZET TECHNISCH LEZEN Leeshuis Praktische handvatten voor het taallees- en rekenonderwijs zoals deze Kwaliteits zijn te vinden op www.taalpilots.nl en www.rekenpilots.nl. De rubriek implementatiekoffer

Nadere informatie

Zwijsen. estafette. h a n d l e i d i n g

Zwijsen. estafette. h a n d l e i d i n g Zwijsen estafette E6 h a n d l e i d i n g Algemeen deel Inhoudsopgave Algemeen deel... 5 Met niveau E6 naar functionele geletterdheid...6 Direct aan de slag met Estafette... 7 Drie verschillende aanpakken...9

Nadere informatie

Handleiding digitale lessen De Vreedzame School

Handleiding digitale lessen De Vreedzame School Handleiding digitale lessen De Vreedzame School In deze beknopte handleiding leest u hoe u de kant-en-klare Vreedzame Schoollessen in Prowise Presenter kunt gebruiken. Gratis account Prowise Presenter

Nadere informatie

Hulp aan risicolezers

Hulp aan risicolezers Hulp aan risicolezers bij Auteurs: Ed koekebacker Na kern 11 heeft u de eindsignalering afgenomen. Dat waren de drie kaarten van de DMT en, hoewel facultatief, meestal ook de AVI-kaarten. De resultaten

Nadere informatie

Pennenstreken - nieuws

Pennenstreken - nieuws groep 3 Pennenstreken - s Verde Leerkrachtassistent Pennenstreken groep 3 (januari 2012) Versie 2.0 van de Leerkrachtassistent Pennenstreken voor groep 3 kent een aantal veringen. De feedback van gebruikers

Nadere informatie

VITAMINE. VITale AMsterdamse ouderen IN de stad. Tablet Handleiding

VITAMINE. VITale AMsterdamse ouderen IN de stad. Tablet Handleiding VITAMINE VITale AMsterdamse ouderen IN de stad Tablet Handleiding Onderdelen Gebruik tablet... 2 Welke functies gebruikt u op de tablet?... 2 MBvO oefeningen... 3 Tabbladen... 3 Vandaag... 4 Uitvoeren...

Nadere informatie

Slimme en aantrekkelijke software voor taal en spelling

Slimme en aantrekkelijke software voor taal en spelling Slimme en aantrekkelijke software voor taal en spelling Met de software van en Spelling in beeld haalt u meer uit élke leerling! Leerkrachtassistent: digibordsoftware voor optimale voorbereiding en aantrekkelijke

Nadere informatie

lezen Hulp aan risicolezers

lezen Hulp aan risicolezers veilig leren lezen Hulp aan risicolezers bij Auteur: Ed Koekebacker Na kern 11 heeft u de eindsignalering en waarschijnlijk ook het Citoafnamemoment E3 afgenomen. De resultaten daarvan maken u duidelijk

Nadere informatie

Zwijsen. estafette. h a n d l e i d i n g

Zwijsen. estafette. h a n d l e i d i n g Zwijsen estafette E7 h a n d l e i d i n g Algemeen deel Inhoudsopgave Algemeen deel... 5 Een doorgaande leerlijn in de bovenbouw met niveau M7, E7 en Plus...6 Direct aan de slag met Estafette... 7 Drie

Nadere informatie

Hoofdstuk 16 - Vreemde talen ondersteunen

Hoofdstuk 16 - Vreemde talen ondersteunen Hoofdstuk 16 - Vreemde talen ondersteunen 16.1. Inleiding 215 16.2. Woorden, zinnen, in een vreemde taal laten voorlezen 217 16.3. Uitspraak van woorden leren en controleren 219 16.4. Woorden vertalen

Nadere informatie

Handleiding oefeningen en dossiers maken

Handleiding oefeningen en dossiers maken Handleiding oefeningen en dossiers maken Oefening maken met een sjabloon Als u eigen materiaal wilt maken voor uw leerlingen, kunt u gebruik maken van oefeningen en dossiers. Dossiers en oefeningen kunt

Nadere informatie

Informatie gebruik Digi Bord

Informatie gebruik Digi Bord Informatie gebruik Digi Bord Aan de slag Schakel de pc en de beamer aan en het bord is te gebruiken. Het bord hoeft u niet apart aan te zetten. De pen is nu alleen te gebruiken als muis. Beamer De beamer

Nadere informatie

Zwijsen. estafette. h a n d l e i d i n g

Zwijsen. estafette. h a n d l e i d i n g Zwijsen estafette E3 h a n d l e i d i n g Algemeen deel Inhoudsopgave Algemeen deel... 5 Waarom niveau E3 in Estafette?...6 Direct aan de slag met Estafette... 7 Drie verschillende aanpakken...9 Organisatie...

Nadere informatie

Stappenplan OVM Leerling exporteren en importeren. DataCare maart 2016 - Versie 2.2.0.60

Stappenplan OVM Leerling exporteren en importeren. DataCare maart 2016 - Versie 2.2.0.60 Stappenplan OVM Leerling exporteren en importeren DataCare maart 2016 - Versie 2.2.0.60 Inhoudsopgave... 1 Inhoudsopgave... 2 Algemeen... 3 Stappenplan... 3 Stap 1 Leerling Exporteren... 3 Stap 2 Gegevens

Nadere informatie

Symbol for Windows Planner Versie 0.8

Symbol for Windows Planner Versie 0.8 Symbol for Windows Planner Versie 0.8 Inhoud Inleiding... 3 1. Weergaven... 4 2. RealTime modus (de agenda raadplegen)... 6 2.1. Wat is een modus... 6 2.2. Eenvoudigste weergave... 6 2.3. Uitgebreidere

Nadere informatie

Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen. Introductiefase bij de eerste les:

Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen. Introductiefase bij de eerste les: Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen "Welkom,." Introductiefase bij de eerste les: 1. "Vandaag gaan we weer een tekst lezen. Daarbij gaan we een nieuwe strategie leren. Deze strategie

Nadere informatie

Zwijsen. estafette. h a n d l e i d i n g

Zwijsen. estafette. h a n d l e i d i n g Zwijsen estafette M7 h a n d l e i d i n g Algemeen deel Inhoudsopgave Algemeen deel... 5 Een doorgaande leerlijn in de bovenbouw met niveau M7, E7 en Plus...6 Direct aan de slag met Estafette... 7 Drie

Nadere informatie

Stap-voor-stap Handleiding Resultatenmonitor Flits

Stap-voor-stap Handleiding Resultatenmonitor Flits Stap-voor-stap Handleiding Resultatenmonitor Flits Stap 1 U komt bij de Resultatenmonitor via Basispoort. Log in op Basispoort en kies voor lesmateriaal. Klik vervolgens op mijnklas. Werkt u niet met Basispoort,

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Instapweek 3. Dag 1: kennismaking 4. Dag 2: organisatie 6. Dag 3: wat wordt er van de kinderen verwacht 7. Dag 4: lekker vlot lezen 10

Inhoudsopgave. Instapweek 3. Dag 1: kennismaking 4. Dag 2: organisatie 6. Dag 3: wat wordt er van de kinderen verwacht 7. Dag 4: lekker vlot lezen 10 INSTAPWEEK Inhoudsopgave Instapweek 3 Dag 1: kennismaking 4 Dag 2: organisatie 6 Dag 3: wat wordt er van de kinderen verwacht 7 Dag 4: lekker vlot lezen 10 Dag 5: leeskaarten en computerprogramma 11 2

Nadere informatie

Lesvoorbereiding. Praktijkbeoordeling

Lesvoorbereiding. Praktijkbeoordeling Lesvoorbereiding Praktijkbeoordeling Anouk Bluemink VR1 D 28 mei 2013 CBS t Loo, Zelhem Groep 5 Yvonne Jansen Stagebegeleider: Marjolein Sluis Lesvoorbereiding Zakelijke gegevens naam student: Anouk Bluemink

Nadere informatie

Hoe gebruik je het Levend water Digibord?

Hoe gebruik je het Levend water Digibord? Hoe gebruik je het Levend water Digibord? Inloggen Ga naar http://www.bijbelonderwijs.nl/digibord Typ naam en wachtwoord Klik op inloggen Na het inloggen kun je kiezen uit de verschillende jaargroepen.

Nadere informatie

Log in op www.knooppunt.net, ga naar Lesmateriaal, open je e-boek en de aantekeningenlaag voor de klas.

Log in op www.knooppunt.net, ga naar Lesmateriaal, open je e-boek en de aantekeningenlaag voor de klas. Een e-boek is een digitale versie van het leerboek, werkboek of leerwerkboek voor leerlingen. Meestal bestaat een e-boek uit een combinatie van enkele digitale boeken die samen horen. In deze module gaan

Nadere informatie

De Leerkrachtassistent bestaat uit twee onderdelen: het Digimenu en de Modellentool. Het programma opent in het Digimenu.

De Leerkrachtassistent bestaat uit twee onderdelen: het Digimenu en de Modellentool. Het programma opent in het Digimenu. Gebruikershandleiding Leerkrachtassistent Wizwijs De Leerkrachtassistent Wizwijs is software voor het digitale schoolbord. Met dit programma kunt u uw rekenlessen efficiënt organiseren en aantrekkelijker

Nadere informatie

Inhoud. Handleiding Dododent. Beste tandarts of praktijkmanager,

Inhoud. Handleiding Dododent. Beste tandarts of praktijkmanager, Handleiding Dododent Beste tandarts of praktijkmanager, Hartelijk dank voor de aanschaf van een website bij Dodoworks. Hieronder volgt een uitgebreide handleiding van het Dododent systeem waarmee de website

Nadere informatie

Les 2 Integratie Leestekst: Begeleid Werken. Introductiefase

Les 2 Integratie Leestekst: Begeleid Werken. Introductiefase Les 2 Integratie Leestekst: Begeleid Werken "Welkom:... " Introductiefase 1. "In de vorige les hebben we weer met een kaart gewerkt. Daarop stonden alle 4 de vragen die we de vorige lessen gebruikt hebben

Nadere informatie

Handleiding Leerkrachtassistent

Handleiding Leerkrachtassistent Handleiding Leerkrachtassistent versie 1.0 - augustus 2014 Handleiding Leerkrachtassistent Zie zo Taal 2 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Starten met het programma... 4 3. Opbouw van het programma... 4 3.1.

Nadere informatie

Handleiding Verwerkingssoftware Pluspunt. Versie 1.2

Handleiding Verwerkingssoftware Pluspunt. Versie 1.2 Handleiding Verwerkingssoftware Pluspunt Versie 1.2 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Starten 4 2.1. Inloggen via Basispoort door de kinderen 4 2.2. De leerling-startpagina 5 2.3. De software voor de kinderen

Nadere informatie

Inloggen op en het gebruik van de 'Unitas Bugs and Features'-website

Inloggen op en het gebruik van de 'Unitas Bugs and Features'-website Inloggen op en het gebruik van de 'Unitas Bugs and Features'-website Page 1 of 5 Dit document is een handleiding voor het gebruik van onze 'Bugs en Features'-website. De website is te bereiken via http://jira.unitas.nl/.

Nadere informatie

Handleiding Zelfservice Cloud voor Workspace365 Versie april 2014

Handleiding Zelfservice Cloud voor Workspace365 Versie april 2014 Handleiding Zelfservice Cloud voor Workspace365 Versie april 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Zelfservice Cloud 4 2.1 Inloggen op Zelfservice Cloud 4 2.2 Rechten kopen of wijzigen

Nadere informatie

Handleiding Verwerkingssoftware De wereld in getallen

Handleiding Verwerkingssoftware De wereld in getallen Handleiding Verwerkingssoftware De wereld in getallen Versie 1.2 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Starten 4 2.1. Inloggen via Basispoort door de kinderen 4 2.2. De leerling-startpagina 5 2.3. De software

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows Gold. Pl@nner. Handicom, 2010, Nederland

Handicom. Symbol for Windows Gold. Pl@nner. Handicom, 2010, Nederland Handicom Symbol for Windows Gold Pl@nner Handicom, 2010, Nederland Inhoud 1 Weergaven... 4 1.1 Wisselen tussen RealTime en Plan-modus... 4 1.2 Dag-, Week- en eenvoudige weergave... 4 2 RealTime modus (de

Nadere informatie

Toelichting Leerkrachtassistent

Toelichting Leerkrachtassistent Toelichting Leerkrachtassistent Angela Schelfhout Veilig leren lezen kim-versie Versie 1.0 Uit het rapport van de onderwijsinspectie blijkt dat er een duidelijk verband bestaat tussen de leesprestaties

Nadere informatie

Handleiding website SVNL voor evenementenverkeersregelaars

Handleiding website SVNL voor evenementenverkeersregelaars Handleiding website SVNL voor evenementenverkeersregelaars Met deze handleiding maken wij u graag wegwijs op de website van Stichting Verkeersregelaars Nederland (SVNL). U vindt hier stap voor stap uitleg

Nadere informatie

Les 1 Integratie Leestekst: Een bankrekening. Introductiefase

Les 1 Integratie Leestekst: Een bankrekening. Introductiefase Les 1 Integratie Leestekst: Een bankrekening "Welkom:... " Introductiefase 1. "In de afgelopen weken hebben we veel teksten gelezen. Deze teksten hebben we samengevat, we hebben vragen erbij gesteld, gekeken

Nadere informatie

Alles over. Leeslink. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Leeslink. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

Snelstart. Hoe werkt het Basis Menu? 1 Log in met E-mail adres en Wachtwoord

Snelstart. Hoe werkt het Basis Menu? 1 Log in met E-mail adres en Wachtwoord Snelstart Hoe werkt het Basis Menu? 1 Log in met E-mail adres en Wachtwoord 1 2 Selecteer een client (bijvoorbeeld Fabian met als afbeelding een -1-) waar voor u aan de slag wil. 2 3 Ga rechts boven naar

Nadere informatie

Welkom op het ouderportaal Voor digitale informatie en online communicatie

Welkom op het ouderportaal Voor digitale informatie en online communicatie Handleiding Handleiding ouderportaal Welkom op het ouderportaal Voor digitale informatie en online communicatie Beste ouder(s)/verzorger(s), Met ingang van juni 2013 krijgen de ouders van leerlingen op

Nadere informatie

Handleiding Digitaal logboek Diabetes

Handleiding Digitaal logboek Diabetes Handleiding Digitaal logboek Diabetes 2 INLEIDING Voor u ligt de handleiding voor het digitaal logboek. U vindt hierin antwoord op de vraag hoe u het digitaal logboek kunt gebruiken. Wij hopen dat u met

Nadere informatie

OVM 2.0. Stappenplan. Lijnen kopiëren van meer dan één periode terug

OVM 2.0. Stappenplan. Lijnen kopiëren van meer dan één periode terug OVM 2.0 Stappenplan Lijnen kopiëren van meer dan één periode terug Inhoudsopgave Algemeen... 3 Beheerder... 4 Stap 1 Medewerkers aan de juiste klas toewijzen in vorig schooljaar... 4 Gebruiker... 5 Stap

Nadere informatie

Zwijsen. estafette. h a n d l e i d i n g

Zwijsen. estafette. h a n d l e i d i n g Zwijsen estafette E5 h a n d l e i d i n g Algemeen deel Inhoudsopgave Algemeen deel... 5 Direct aan de slag met Estafette...6 Drie verschillende aanpakken...8 Organisatie...9 Extra leestijd voor risicolezers...

Nadere informatie

DIGITALE CURSUSSEN HANDLEIDING VOOR LEERLINGEN

DIGITALE CURSUSSEN HANDLEIDING VOOR LEERLINGEN DIGITALE CURSUSSEN HANDLEIDING VOOR LEERLINGEN 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 3 1.1 Systeemvereisten... 3 1.2 Je werk opslaan... 3 2 Hoe begin ik?... 4 2.1 Functionaliteiten... 5 2.1.1 Navigatie... 5

Nadere informatie

ZIEN!-leerlingvragenlijst Instructies voor leerkracht en leerling

ZIEN!-leerlingvragenlijst Instructies voor leerkracht en leerling ZIEN!-leerlingvragenlijst Instructies voor leerkracht en leerling (pag. 15-19 van de handleiding) Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs Versie 3.0 - September 2011 ZIEN! is een product van, in

Nadere informatie

Gebruikers en groepen

Gebruikers en groepen Gebruikers en groepen Deze handleiding beschrijft de functionaliteit gebruikers en groepen. U vindt deze functionaliteit in het SchoolWapps dashboard onder de menuoptie Algemeen. Met de module gebruikers

Nadere informatie

Beginners Handleiding Eerste versie. Ronnie Schuurbiers Stijn Vermeulen

Beginners Handleiding Eerste versie. Ronnie Schuurbiers Stijn Vermeulen Beginners Handleiding Eerste versie Ronnie Schuurbiers Stijn Vermeulen Inhoudsopgave: Beginnen en inloggen... 3 Site instellingen wijzigen.... 5 Een thema kiezen.... 6 Tekstblokken toevoegen, wijzigen

Nadere informatie

estafette N AV IGATO R

estafette N AV IGATO R estafette h a n d l e i d i n g estafette M5 N AV IGATO R h M5 M5 a n d l e i d i n g Algemeen deel Inhoudsopgave Algemeen deel... 5 Direct aan de slag met Estafette...6 Drie verschillende aanpakken...8

Nadere informatie

Handleiding Strategieles Verbanden niveau A

Handleiding Strategieles Verbanden niveau A Handleiding Strategieles Verbanden niveau A Een onderdeel van Nieuwsbegrip Zilver zijn de strategielessen. De strategielessen zijn bedoeld om de strategieën voor begrijpend lezen bij de leerlingen te introduceren

Nadere informatie

Kies voor Structuur - Overzichten - Een nieuw overzicht toevoegen

Kies voor Structuur - Overzichten - Een nieuw overzicht toevoegen Les 6 Views (deel 1) Inleiding We starten vandaag met het verkennen van één van de top-modules van Drupal: Views (of Overzichten). In Drupal 7 diende deze module te worden geïnstalleerd. Maar door zijn

Nadere informatie

Groepsplan voor technisch lezen

Groepsplan voor technisch lezen versie 13-10-10 Groepsplan voor technisch lezen groep: Leerkracht: Periode: Schooljaar: Ad Kappen, *gebaseerd op groepsplan Anneke Smits Hogeschool Windesheim, op groepsplan lezen Melanie Koster, Gerard

Nadere informatie

Hoe werkt u met een Bordboek Plus?

Hoe werkt u met een Bordboek Plus? Hoe werkt u met een Bordboek Plus? DOWNLOAD UW BORDBOEK PLUS VOOR OFFLINE GEBRUIK Open na de activatie van uw licentie eerst uw Bordboek Plus op Knooppunt. Voortaan kunt u twee versies raadplegen: online

Nadere informatie

Magister 6 Leerlingen.

Magister 6 Leerlingen. Magister 6 Leerlingen. Magister opent standaard het Vandaagscherm. Op dit scherm wordt het rooster van die dag, berichten en de meest recente/relevante informatie voor de gebruiker getoond. Enkele belangrijke

Nadere informatie

HANDLEIDING LOGO-digitaal groep 3. Inhoudsopgave. Woord vooraf p 1. Woord vooraf. p 2. Ter voorbereiding.

HANDLEIDING LOGO-digitaal groep 3. Inhoudsopgave. Woord vooraf p 1. Woord vooraf. p 2. Ter voorbereiding. HANDLEIDING LOGO-digitaal groep 3 Inhoudsopgave Woord vooraf Ter voorbereiding Account activeren Aan de slag! Digibord - Klassikaal oefenen Resultaten monitoren Extra instellingen p 1 p 2 p 2 p 5 p 8 p

Nadere informatie

Handleiding digitale leeromgeving Kidsweek in de Klas

Handleiding digitale leeromgeving Kidsweek in de Klas Al het digitale lesmateriaal van is in LessonUp te vinden. In deze handleiding leggen we uit hoe u met het lesmateriaal van in LessonUp aan de slag kunt en vertellen we welke mogelijkheden u nog meer met

Nadere informatie

Handleiding Uitnodigingsmail (voor kandidaat)

Handleiding Uitnodigingsmail (voor kandidaat) (voor kandidaat) Deze handleiding beschrijft het proces van het volgen van een GPI. Vanaf 1 april 2019 is het hebben van een GPI-certificaat verplicht wanneer u op een bouwlocatie wilt gaan werken. U kunt

Nadere informatie

Werken met de Na-Kaarten

Werken met de Na-Kaarten Werken met de Na-Kaarten Waarom Na-Kaarten? Estafette besteedt niet alleen aandacht aan het aanleren en onderhouden van leestechniek, ook het praten over leeservaringen neemt binnen de methode een belangrijke

Nadere informatie

Estafettelopers. 20 Een reis om de wereld. Een reis om de wereld. 19 Lees bladzijde 38 tot en met 41. Ga daarna door met opdracht 20.

Estafettelopers. 20 Een reis om de wereld. Een reis om de wereld. 19 Lees bladzijde 38 tot en met 41. Ga daarna door met opdracht 20. nieuw Werken met de Estafettelopers Wat is de Estafetteloper? De Estafetteloper is een werkboek dat hoort bij de methode Estafette Nieuw. De Estafetteloper biedt zowel leerstof voor het onderhoud van de

Nadere informatie

Spraakmakers 1 Handleiding Multimedia voor docenten Pagina 1-1 van 17. Handleiding voor docenten bij Spraakmakers Multimedia

Spraakmakers 1 Handleiding Multimedia voor docenten Pagina 1-1 van 17. Handleiding voor docenten bij Spraakmakers Multimedia Spraakmakers 1 Handleiding Multimedia voor docenten Pagina 1-1 van 17 Handleiding voor docenten bij Spraakmakers Multimedia Spraakmakers 1 Handleiding Multimedia voor docenten Pagina 1-2 van 17 INHOUD

Nadere informatie

BIJLAGE bij de Website voor Groep 6, 7, 8

BIJLAGE bij de Website voor Groep 6, 7, 8 Zoals u wellicht weet wordt er ieder jaar in oktober de KINDERBOEKENWEEK georganiseerd. Op de meeste scholen worden er dan ook Voorleeswedstrijden gehouden, en gaat de aandacht speciaal uit naar de PROMOTIE

Nadere informatie

Handleiding Oefenen met spreekwoorden, gezegden en uitdrukkingen. Sietse Kuipers

Handleiding Oefenen met spreekwoorden, gezegden en uitdrukkingen. Sietse Kuipers Handleiding Oefenen met spreekwoorden, gezegden en uitdrukkingen Sietse Kuipers 1 Inhoud Inleiding... 3 Opstarten... 3 De Beheermodule... 3 Het programma aanpassen aan specifieke wensen... 4 Het Logboek

Nadere informatie

VOORTGEZET TECHNISCH LEZEN Estafette

VOORTGEZET TECHNISCH LEZEN Estafette VOORTGEZET TECHNISCH LEZEN Estafette Praktische handvatten voor het taallees- en rekenonderwijs zoals deze Kwaliteits zijn te vinden op www.taalpilots.nl en www.rekenpilots.nl. De rubriek implementatiekoffer

Nadere informatie

Logopedie en Nieuwsbegrip. Yvet van Noordt

Logopedie en Nieuwsbegrip. Yvet van Noordt Logopedie en Nieuwsbegrip Yvet van Noordt Wat beïnvloedt het begrijpend lezen? Levenservaring Kennis van de wereld Kennis van teksten GJLSKJLS;D Taal Mondelinge taalvaardigheid Kennis structuur taal Woordenschat

Nadere informatie

Hoofdstuk 14 - Sneller en beter een tekst schrijven

Hoofdstuk 14 - Sneller en beter een tekst schrijven Hoofdstuk 14 - Sneller en beter een tekst schrijven 14.1. Inleiding 199 14.2. Sneller typen met woordvoorspelling 201 14.3. Beter spellen en schrijven zonder typen 203 Deel 4 - ICT als brug tussen capaciteit

Nadere informatie

Online assessmenttool Handleiding voor ICT-coördinatoren

Online assessmenttool Handleiding voor ICT-coördinatoren Handleiding Assessmenttool Online assessmenttool Handleiding voor ICT-coördinatoren Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. De helpfunctie... 3 3. Vooraf... 3 4. Beheer... 3 4.1. Team toevoegen... 4 4.2. Profiel

Nadere informatie

QUICK START GUIDE. Met de Excel kalender tool kun je eenvoudig lessen inroosteren voor het schooljaar.

QUICK START GUIDE. Met de Excel kalender tool kun je eenvoudig lessen inroosteren voor het schooljaar. QUICK START GUIDE Met de Excel kalender tool kun je eenvoudig lessen inroosteren voor het schooljaar. Inhoudsopgave Wat zie je? - 2 - Hoe navigeer je? - 5 - Hoe boek je een activiteit? - 7 - Hoe wijzig

Nadere informatie

edumedia handleiding

edumedia handleiding Info: www.edumedia-sciences.com/nl edumedia handleiding Uw school heeft een abonnement genomen op edumedia. Dit is een globale handleiding voor het gebruik van de animaties in uw lessen. edumedia is een

Nadere informatie

Gebruik materialen Veilig leren lezen bij Veilig stap voor stap. Auteurs: Susan van der Linden en Rosemarie Irausquin. Ankers

Gebruik materialen Veilig leren lezen bij Veilig stap voor stap. Auteurs: Susan van der Linden en Rosemarie Irausquin. Ankers Gebruik materialen Veilig leren lezen bij Veilig stap voor stap Auteurs: Susan van der Linden en Rosemarie Irausquin Leerkrachten op het speciaal basisonderwijs die met Veilig stap voor stap werken, maken

Nadere informatie

Web Presence Builder. Inhoud

Web Presence Builder. Inhoud Web Presence Builder Inhoud Inhoud... 1 Wat is Web Presence Builder?... 2 Het categoriescherm... 2 De eerste stappen naar een eigen website... 3 Onderwerp selecteren en website naam aanpassen... 3 Vooraf

Nadere informatie

LES: Getallenmuurtje. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Kies twee blokjes (zie p. 5) potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE

LES: Getallenmuurtje. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Kies twee blokjes (zie p. 5) potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE LES: Getallenmuurtje DOEL oefenen van keersommen; kennismaken met keersommen met meer dan twee getallen; leren welke keersommen bij eenzelfde uitkomst horen; bewust worden dat de volgorde van de getallen

Nadere informatie

Handleiding Verwerkingssoftware Taal actief

Handleiding Verwerkingssoftware Taal actief Handleiding Verwerkingssoftware Taal actief Versie 1.2 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Starten 4 2.1. Inloggen via Basispoort door de kinderen 4 2.2. De leerling-startpagina 5 2.3. De software voor de kinderen

Nadere informatie

B Instructiekaart voor leerkrachten

B Instructiekaart voor leerkrachten B Instructiekaart voor leerkrachten Wanneer leerlingen zelf een vragenlijst invullen is uw instructie belangrijk. U kunt ervoor zorgen dat de leerlingvragenlijst goed en serieus wordt ingevuld en dat u

Nadere informatie

Handleiding Klokkijker. Versie 5.0. Datum September 2011. Inleiding.

Handleiding Klokkijker. Versie 5.0. Datum September 2011. Inleiding. Handleiding Klokkijker Versie 5.0 Datum September 2011. Inleiding. De Klokkijker is gemaakt om te leren klokkijken in het Nederlands voor zowel de analoge klok als de digitale klok. De klokkijker is geschikt

Nadere informatie

Leerlingdossier & handelingsplannen. Welke mogelijkheden biedt de online tekstverwerker in ESIS? FAQ

Leerlingdossier & handelingsplannen. Welke mogelijkheden biedt de online tekstverwerker in ESIS? FAQ FAQ Leerlingdossier & handelingsplannen Welke mogelijkheden biedt de online tekstverwerker in ESIS? De online tekstverwerker beschikt over veel mogelijkheden voor het bewerken van tekst. U vindt de online

Nadere informatie

WIS Academie Manager - Handboek docent -

WIS Academie Manager - Handboek docent - WIS Academie Manager - Handboek docent - versie 19 december 2012 Inhoud 1. Inloggen... 2 2. Tabblad Home... 3 3. Tabblad Academie-aanbod... 4 4. Tabblad Conferentie Aanbod... 5 5. Tabblad Mijn Academie...

Nadere informatie

OVM 2.0. Stappenplan. Leerling exporteren en importeren

OVM 2.0. Stappenplan. Leerling exporteren en importeren OVM 2.0 Stappenplan Leerling exporteren en importeren Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Algemeen... 3 Voorbereiding... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. Downloaden... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd.

Nadere informatie

Handleiding gebruik digitale boeken Uitgeverij De Boeck

Handleiding gebruik digitale boeken Uitgeverij De Boeck Handleiding gebruik digitale boeken Uitgeverij De Boeck Deel 1: navigeren doorheen het digitale boek Navigeren doorheen het boek kan via de toolbar links onderaan het scherm: Daarnaast is er ook de bladwijzer

Nadere informatie

Online een fotocollage maken

Online een fotocollage maken Online een fotocollage maken Informatie De kinderen maken een fotocollage over een (eigen) onderwerp. Foto s zoeken de kinderen via Google of hun eigen Social Media account, zoals Facebook en Instagram.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Rabo Corporate Connect. Rabo Corporate Connect

Gebruikershandleiding Rabo Corporate Connect. Rabo Corporate Connect Gebruikershandleiding Rabo Corporate Connect Rabo Corporate Connect Log in op Rabo Corporate Connect 1. Ga naar www.rabobank.com/corporateconnect* 2. Klik op de knop Inloggen. U komt nu op de inlogpagina

Nadere informatie

Stappenplan voor het invullen van de mestboekhouding van 2017

Stappenplan voor het invullen van de mestboekhouding van 2017 1 Stappenplan voor het invullen van de mestboekhouding van 2017 CRV Mineraal is vernieuwd en is nu te vinden op www.crvmineraal.nl. Vaak is het even wennen als een systeem dat u gewend bent verandert.

Nadere informatie

Microsoft Word Kennismaken

Microsoft Word Kennismaken Microsoft Word 2013 Kennismaken Inleiding Microsoft Word is het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma ter wereld. De mogelijkheden die Word biedt zijn talrijk, maar als je nog nooit met Word gewerkt

Nadere informatie

Handleiding Enquêtemodule. Contents

Handleiding Enquêtemodule. Contents Handleiding Enquêtemodule Dit document dient als uitleg over de enquêtemodule. De enquêtemodule is een optionele module welke te bestellen is via Support Modules. Met de enquêtemodule krijgt de club de

Nadere informatie

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?"

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent? Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer "Welkom:..." Introductiefase: 1. "We gaan vandaag proberen te voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?" 3. Discussie:...

Nadere informatie

estafette h a n d l e i d i n g N AV IG ATO R

estafette h a n d l e i d i n g N AV IG ATO R estafette h a n d l e i d i n g estafette E4 N AV IG ATO R h E4 69667_est_hl_e4_os_nl.indd 1 a n d l e i d i n g E4 6-1-2011 10:14:47 Algemeen deel Inhoudsopgave Algemeen deel... 5 Direct aan de slag met

Nadere informatie

VIPLive - Financiële module (FIN):

VIPLive - Financiële module (FIN): VIPLive - Financiële module (FIN): Afboeken in VIPLive: Om met de module te beginnen, kunt u op scherm te zien: klikken. U krijgt dan onderstaand U moet aangeven of u gebruik maakt van een extern boekhoudpakket

Nadere informatie