XII. programma-management: regievoering zonder macht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "XII. programma-management: regievoering zonder macht"

Transcriptie

1 Inleiding Dit boek heb ik geschreven voor project en programma-managers die complexe processen managen, mensen die in deze processen participeren en hun opdrachtgevers. Maar ik hoop ook dat de professionals op het gebied van project en programma-management inspiratie krijgen uit deze benadering van programma-management. Hoewel de benadering ook voor het bedrijfsleven interessante gezichtspunten kan leveren, is het geschreven voor processen in het publieke domein. Daar spelen complexe krachtenvelden, waar een eenduidige sturing meestal faalt. De titel Programma-management: regievoering zonder macht is niet in een dag gekozen. Programma-management heeft voor velen een betekenis gekregen die anders is dan ik in dit boek hanteer. Collega s hebben suggesties gedaan om te komen tot een titel die het beste uitdrukt wat ik probeer te beschrijven. Termen als programmaregie, horizontaal programma-management en programmamanagement van autonome projecten drukken wellicht goed uit wat ik bedoel. Toch heb ik mij beperkt tot de term programma-management, omdat dit de kern uitdrukt van waar dit boek over gaat. Dit boek is een stukje levenswerk. In meer dan drie jaar heb ik het voorliggende boek geschreven. In eerste instantie heb ik een manuscript in het Engels geschreven om het toegankelijk te maken voor collega s en managers in andere landen. Hoewel ik waardevolle suggesties heb gekregen van collega s uit vele verschillende landen, heb ik uiteindelijk gekozen voor een Nederlandse versie, omdat ook duidelijk werd hoezeer ik aansluit bij de Nederlandse praktijk en cultuur, die niet zonder veel uitleg kan worden begrepen in het buitenland. Dit boek is een vervolg op het boek Projecten en beleidsontwikkeling dat ik in 1996 samen met mijn collega Hans Nuiver heb geschreven. Dit boek gaat over overheidsmanagement. De voorbeelden spelen in het overheidshandelen en ook de theorie is vooral gebaseerd op ervaringen binnen de overheid en maatschappelijke organisaties. Het gaat over samenwerkingsprocessen waarin verschillende mensen aan de touwtjes trekken. De theorie die beschreven wordt, heb ik in diverse processen in de praktijk gebracht. Hoewel ik een andere benadering kies voor programma-management dan gebruikelijk, is het niet normatief. Het geeft een methodiek die gebaseerd is op de praktijk. In mijn gesprekken met overheidsmanagers en in de cursussen die ik over dit onderwerp heb gegeven is mij gebleken dat het verhaal herkenbaar is en past bij de praktijk. Ik heb getracht samenhang te brengen in die praktijk en deze te vertalen in een consistente methodiek.

2 XII programma-management: regievoering zonder macht Het eerste hoofdstuk gaat over de ontwikkeling van programma-management en onderbouwt mijn zienswijze. In complexe processen met meerdere sturingsrelaties kan niet worden volstaan met het planning and control paradigma dat traditioneel voor zowel projectmanagement als voor programma-management wordt gehanteerd. In het tweede hoofdstuk beschrijf ik vier voorbeelden die ik gebruik om de theorie te verhelderen. Het zijn geen voorbeelden van pro forma programma s. Het zijn processen waarin mijn benaderingswijze en mijn bedoeling wordt geïllustreerd. Waar zinvol maak ik in de tekst echter ook gebruik van andere voorbeelden. Het derde hoofdstuk geeft enige noties van de ontwikkelingen binnen de overheid om de context voor het verhaal te schetsen. Deze noties geven ook een beeld van de ervaringen en ideeën die geleid hebben tot dit boek. In het vierde hoofdstuk beschrijf ik de kern van de methodiek voor programmamanagement. Hoofdstuk vijf gaat in op opdrachtgeverschap. In mijn ervaring is de wijze waarop het opdrachtgeverschap wordt ingevuld en hoe programma-managers daar richting aan geven vaak bepalend voor het succes. Te vaak wordt het opdrachtgeverschap beperkt tot een afstandelijke rol van de opdrachtgever die wacht op het resultaat. Hoofdstuk zes geeft inzicht in het profiel van een programma-manager. Ik maak vergelijkingen tussen de projectmanager en de programma-manager. Hoofdstuk zeven geeft een overzicht van de wijze waarop programma-management kan worden ingevoerd. Ik maak daarbij onderscheid tussen programmamanagement als organisatiestructuur en -systeem, programma-management als sturingsfilosofie en de ontwikkeling van de competenties als programmamanager. Ten slotte geef ik in hoofdstuk acht praktische tips voor een programma-manager. Deze tips zijn niet alleen belangrijk voor programma-managers. In feite gelden deze tips veelal voor alle betrokkenen. Het functioneren van een programmamanager is geen solo-optreden. Het gaat over de relaties met anderen en die anderen bepalen in sterke mate hoe de programma-manager functioneert.

3 1 Ontwikkeling van programmamanagement vanuit een ander perspectief 1.1 Projectmanagement als startpunt Theorieën over programma-management zijn tot nu toe grotendeels ontwikkeld vanuit de kennis over projectmanagement. En daarmee is ook het paradigma gegeven waar vanuit meestal wordt geredeneerd: planning and control. Projectmanagement gaat uit van tijdelijke organisatieverbanden, waarin een projectleider met een opdracht hiërarchisch sturing geeft aan een projectteam. Naast een duidelijke resultaatdefiniëring staat de beheersing van tijd, geld, kwaliteit, informatie en organisatie centraal. Een project werd in eerste instantie benaderd als een gesloten systeem, waarin gefaseerde beslissingen werden genomen en waarin in principe niet kon worden teruggekomen op eerder genomen beslissingen. Dit is het beste gedemonstreerd met een bouwproject. De zes traditionele fasen van initiatief (er wordt besloten om een gebouw neer te zetten), definitie (aan welke eisen moet het gebouw voldoen), ontwerp (hoe zal het gebouw er uitzien), voorbereiding (bestek en aanbesteding), uitvoering (de bouw) en de nazorg (oplevering en nakomen van garantieverplichtingen) tonen duidelijk dat je bijvoorbeeld tijdens de bouw geen nieuwe eisen kunt formuleren. In de loop der jaren zijn talloze beheersinstrumenten als de earned value analysis en de balanced score card ontwikkeld. Initiatieffase Definitiefase Ontwerpfase Voorbereidingsfase Uitvoeringsfase Nazorgfase Startnotitie Projectdefinitie Productontwerp Contracten Product Figuur 1 De traditionele fasering van een project De projectmanagement benadering is niet alleen gebaseerd op planning en control, maar is vooral ook productgericht. Vooral in de tachtiger jaren was resultaatgerichtheid een centraal uitgangspunt.

4 2 programma-management: regievoering zonder macht Procesgerichtheid Toch blijkt steeds weer dat de projectbeheersing een moeilijk punt is. Vooral bij de zachte projecten is het uitgangspunt van het gesloten systeem een fictie. Ook de hiërarchische sturing is veelal onmogelijk. Het leiderschap is in diverse theoretische beschouwingen steeds centraler komen te staan. Het internationaal vastgestelde theoretische kader voor projectmanagement (The competence baseline) is grotendeels gebaseerd op de competenties van de projectleider. Maar het theoretische beheerskader met het daarbij behorende beheersparadigma is in tact gebleven. In de jaren negentig heb ik samen met een collega een strategisch concept voor projectmanagement ontwikkeld (Projecten en beleidsontwikkeling; Licht, Nuiver, Assen 2001), dat de beheersing van de interactie met de projectomgeving centraal stelt. Daarbij hebben we het accent van de doelformulering verlegd van het product naar het effect. Deze methodiek hebben we talloze malen succesvol toegepast binnen overheden, maatschappelijke organisaties en in het bedrijfsleven. Organisatieontwikkeling gedurende het project Effecten Opdracht interactie interactie Implementatie Beleidsstrategische fase Beheersstrategische fase Uitvoeringsfase Product Projectvoorstel: probleemdefinitie gewenste effecten en resultaten projectorganisatie haalbaarheid schatting van beheersaspecten Projectplan: activiteitenplanning implementatieplan planning van tijd, geld, kwaliteit, informatie en organisatie evaluatieplan Figuur 2 Projectfasering volgens Licht en Nuiver Toch lopen we ook geregeld aan tegen de grenzen van de projectbenadering. In projecten met betrokkenheid van verschillende organisaties blijkt het vaak moeilijk om besluitvorming te realiseren en moet er soms onderhandeld worden met deelnemende organisaties, die geen verantwoordelijkheid voor het project dragen. Zowel de inhoudelijke beheersing als de tijdbeheersing komt hierbij in het gedrang. Grote en complexe projecten blijken in de praktijk moeilijk te beheersen met het projectmanagement instrumentarium. Dit is de basis geworden voor de ontwikkeling van programma-management.

5 Ontwikkeling van programma-management vanuit een ander perspectief Programma-management: processturing In de uiteenlopende benaderingen van programma-management wordt uitgegaan van verschillende sturingsprincipes: De hiërarchische directieve sturing Deze sturing is gebaseerd op de machtspositie en de volledige competentie van de opdrachtgever, vergelijkbaar met projectmanagement. In Engeland is door het Office of Government Commerce een standaard voor programma-management ontwikkeld op basis van deze benade ring: Programme management can be defined as the co-ordinated management of a portfolio of projects that change organizations to achieve benefits that are of strategic importance. (Manag ing Successful Programmes; The Stationary Office, UK, Norwich, 1999 ISBN ) Deze MSP-methode (Managing Successful Pro grammes) wordt ook in Nederland regelmatig gebruikt. Vaak wordt de vraag gesteld wat het verschil is met de beheersing van de projectenporte feuille wat iedere opdrachtgever feitelijk al doet. De MSP-methode geeft een beheersinstrumentarium voor de programmamanager gebaseerd op een risicobenadering. Ook geeft de methode richtlijnen voor het gedrag van de programma-manager. In die zin is MSP een belangrijke aanvulling op het instrumentarium van het opdrachtgeverschap. De kritiek op MSP is dat het net als project management gebaseerd is op beheersing en het blauwdruk-denken van ingenieurs. Het gaat uit van een benadering waarbij de programma-manager de projecten kan aansturen, wat in de praktijk vaak onmogelijk is. De hiërarchische coördinatie De andere benadering van een programma als een complex project met meerdere actoren en deelprojecten gaat uit van de gedachte dat het managementinstrumentarium en de management methodiek van projectmanagement ontoereikend is. In deze benadering die in Neder land bijvoorbeeld ontwikkeld is door Wijnen en Van der Tak (Programmamanagement; Wijnen, Van der Tak, Kluwer, 2002), wordt sterk de nadruk gelegd op netwerkmanagement en risicobeheersing. Ook deze benade ring gaat echter nog steeds uit van de hiërarchische sturing. In die zin leveren zij een aanvulling op het instrumentarium van de projectmanager. Ook andere auteurs hebben deze benadering goed uitgewerkt (Management van project management; Walters, Reed Business Informa tion, 1999).

6 4 programma-management: regievoering zonder macht Binnen de discussie van de International Project Management Association (IPMA) over de stan daard van projectmanagement wordt meestal onderscheid gemaakt tussen verschillende soor ten projecten, variërend van de technische projec ten zoals die veel voorkomen in con structing and engineering (die de basis vormen voor de projectmanagement standaard) en de open projecten tot wat wordt genoemd evolue rende projecten. Binnen de IPMA wordt gezocht naar aanpassingen van de methodiek, zodat ook de complexere projecten kunnen worden gemana ged. De benadering van Wijnen en Van der Tak past binnen deze discussie. Feitelijk wordt minder de nadruk gelegd op het management systeem en wordt meer gekeken naar de competenties van de project of programmamanager. Certificering van projectmanagers is daarom gebaseerd op de (Nederlandse en interna tionale) Competence Baseline waarbij naast de kennis over instrumenten zwaar wordt getild aan persoonlijke vaardigheden en ervaring. Hiërarchische sturing en risicobeheersing blijven echter de belangrijkste uitgangspunten voor deze benadering. In mijn ervaring blijken deze uitgangspunten echter onhoudbaar, omdat welis waar de competentie van de programma-manager (in termen van kwaliteiten) toereikend kan zijn, maar dat de betrokken stakeholders hun verant woordelijkheden niet kunnen en mogen delege ren. Vanuit die verantwoordelijkheid zullen zij trachten op te treden als medebewindvoerend. De horizontale coördinatie Deze sturingsfilosofie gaat uit van de erkenning van de afzonderlijke bestuurlijke competenties van projectopdrachtgevers. De coördinatie faciliteert de zelfsturing van het netwerk. Vanuit deze benadering kom ik tot een nieuwe definitie van een programma: Een programma is een samenhangende verzame ling van activiteiten, zoals projecten, taskforces en reguliere lijnactiviteiten, gericht op de oplos sing van een integrale probleemstelling, die onder de verantwoordelijkheid van verschillende autoriteiten vallen. Door de acceptatie van de incompetentie van de programma-manager ten aanzien van de beheers sturing moet worden gekozen voor een andere sturing. En zo kom ik aan de definitie van programma-management: Programma-management is de niet-hiërarchische coördinatie van de programmaactiviteiten met als doel om oplossingen te bieden voor de inte grale projectoverstijgende probleemstelling.

7 Ontwikkeling van programma-management vanuit een ander perspectief 5 En hier ontstaat de paradox van het programma-management. De programma-manager is verantwoordelijk voor het realiseren van een oplossing (resultaat) zon der directe sturing te geven aan de productieactivi teiten. De vraag is daarom hoe je verantwoordelijkheid kan dragen zonder macht. Feitelijk is deze paradox binnen onze democratie niets bijzonders. De mogelijkheid van bestuur ders om sturing te geven aan de maatschappij waarbij de politieke doelen worden gerealiseerd, is zeer beperkt. Toch worden de bestuurders afgerekend op het niet realiseren van de doelen en incidenten die strijdig zijn met hun politieke opdracht. De paradigmaswitch die ik hier toepas, betreft het uitgangspunt van programma-management. De control van de projectmanagementfilosofie wordt losgelaten en wordt vervangen door een coördinatiefilosofie. Dit houdt niet in dat de beheer sing van de productieprocessen overboord gezet kan worden. Dan zouden we het kind met het badwater weggooien. Programma-management moet worden gezien als een matrixorganisatie. Daarmee komen we te recht in de discussie over de matrixorganisatie die binnen de organisatiekunde decennia wordt gevoerd. De dubbele sturingslijnen blijken in de praktijk voor problemen te zorgen door de compe tentiestrijd tussen de verschillende autoritei ten. Vanuit het machtsdenken wordt gestreefd naar afbakening van bevoegdheden en verantwoordelijkheden. Dit leidt in de praktijk tot steeds intensere grensgevechten zolang beide autoriteiten vanuit het machtsdenken handelen. Bij programma-management is de programma-manager de machteloze en wordt de verantwoordelijkheid bij de machtigen (stakehol ders) gelegd. Het uitgangspunt hierbij is dat de stakeholders niet alleen belang hebben bij de oplossing van hun sectorale probleem (project management), maar dat zij ook belang hebben bij de aanpak van het integrale probleem. De programma-manager heeft als primaire taak om de stakeholders aan te spreken op deze integrale verantwoordelijkheid. Het programma is primair van de projecteigenaren. De programma-manager stuurt met mandaat van de projectopdrachtgevers en de projectleiders.

Combineren PRINCE2 met PMW en Projectmatig Creëren

Combineren PRINCE2 met PMW en Projectmatig Creëren TM PRINCE2 Symposium: Combineren PRINCE2 met PMW en Projectmatig Creëren Bert Hedeman b.hedeman@insights-int.nl PRINCE2TM is a Trade Mark of the Office of Government Commerce Bert Hedeman Partner Insights

Nadere informatie

In-company Projectmanagement Stichting KOEL

In-company Projectmanagement Stichting KOEL In-company Projectmanagement Stichting KOEL Slotbijeenkomst 4 juni 2013 Loes van Amsterdam l.vanamsterdam@jvei.nl Wat is een project? Een project is een contract tussen opdrachtgever, projectleider en

Nadere informatie

DEEL I. 5.8 ProjectMatig Werken. 5.8.1 Definitie project. 5.8.2 Kern van de methode. 5.8.3 Historie. 5.8.4 Scope

DEEL I. 5.8 ProjectMatig Werken. 5.8.1 Definitie project. 5.8.2 Kern van de methode. 5.8.3 Historie. 5.8.4 Scope 102 Wegwijzer voor methoden bij projectmanagement - 2de druk 5.8 ProjectMatig Werken Deel I van de beschrijving van ProjectMatig Werken is gereviseerd en geautoriseerd door Gert Wijnen, een van de auteurs

Nadere informatie

Wat maakt een project en/of programma succesvol?

Wat maakt een project en/of programma succesvol? Wat maakt een project en/of programma succesvol? Bijeenkomst 4 april 2011 Drs. Sylvie Rath Voor informatie verwijs ik graag naar de website van WagenaarHoes, mijn laatste werkgever (www.wagenaarhoes.nl)

Nadere informatie

Literatuur Projectmatig Werken

Literatuur Projectmatig Werken Literatuur Projectmatig Werken Onderstaande boeken behandelen de meest gebruikte methodieken van projectmatig werken. Prince 2 is vooral voor ICT-projecten geschikt. Overheden kiezen vaak voor een bepaalde

Nadere informatie

opdracht geven, opdracht nemen een wereld van verschil

opdracht geven, opdracht nemen een wereld van verschil opdracht geven, opdracht nemen een wereld van verschil Workshop Derk K. Kremer Derk Kremer Even voorstellen. TUD Civiele Techniek en Bedrijfskunde Directeur Eestum Management, een onafhankelijk adviesbureau

Nadere informatie

MAATWERK OPLEIDINGEN 10 basisopleidingen 19 Modules Kies & Mix

MAATWERK OPLEIDINGEN 10 basisopleidingen 19 Modules Kies & Mix WIN TRAININGEN MAATWERK OPLEIDINGEN 10 basisopleidingen 19 Modules Kies & Mix 10 Basisopleidingen PMO, de start-up Prince II Foundation IPMA PMO P3O Foundation IPM voor de projectbeheerser Leading SAFe

Nadere informatie

Verandermanagement: Business as Usual

Verandermanagement: Business as Usual Verandermanagement: Samenvatting Voor organisaties is het inmiddels een vast gegeven dat hun processen en producten continue zullen moeten veranderen om zich te kunnen handhaven in een omgeving waar we

Nadere informatie

PROJECTMANAGEMENT. De negen fasen van projectmatig werken

PROJECTMANAGEMENT. De negen fasen van projectmatig werken PROJECTMANAGEMENT De negen fasen van projectmatig werken Inhoudsopgave opgave Inleiding......5 De basis...9 Een project... 9 Projectmanagement... 9 Rollen in het project... 13 Fasen in een project... 16

Nadere informatie

Professionaliseren projectmatig werken

Professionaliseren projectmatig werken Professionaliseren projectmatig werken Gemeente Wijk bij Duurstede BPUG Seminar 2010 Benefit from Best Practices www.bpugseminar.nl 1 Professionaliseren kan niet zonder veranderen BPUG Seminar 2010 Benefit

Nadere informatie

Bekend zijn met de visie en inzet van procesmanagement in de eigen organisatie.

Bekend zijn met de visie en inzet van procesmanagement in de eigen organisatie. en werkwijze BPM awareness Inzicht in de toepassing van BPM op strategisch niveau in het algemeen en binnen de eigen organisatie. Kennismaken met BPM vanuit een strategisch perspectief Nut en toegevoegde

Nadere informatie

Klassikale, verkorte of zelfstudie opleiding gericht op certificering

Klassikale, verkorte of zelfstudie opleiding gericht op certificering IPMA C training Ervaring is de optelsom van uw eerder gemaakte fouten! Klassikale, verkorte of zelfstudie opleiding gericht op certificering Doelgroep Projectmanagers die 3 tot 8 jaar ervaring hebben in

Nadere informatie

Wat is de definitie van een project volgens de A4-projectmanagement methode?

Wat is de definitie van een project volgens de A4-projectmanagement methode? Wegwijzer voor methoden bij Projectmanagement 2de geheel herziene druk Fritjof Brave.; Erwin Baardman; Ariane Moussault, 2011 5.1 A4 projectmanagement Wat is de definitie van een project volgens de A4-projectmanagement

Nadere informatie

Training IPMA PMO. Nóg sterker worden binnen het vak van PMO. www.winpmoopleidingen.nl

Training IPMA PMO. Nóg sterker worden binnen het vak van PMO. www.winpmoopleidingen.nl Training IPMA PMO Nóg sterker worden binnen het vak van PMO Training van WIN PMO. De IPMA PMO opleiding Sinds 2015 is het mogelijk om een IPMA PMO certificaat te behalen bij IPMA Certificering NL (voormaling

Nadere informatie

Projectmatig betekent: op de wijze van een project. Je moet dus eerst weten wat een project is. Een eenvoudige definitie van project is:

Projectmatig betekent: op de wijze van een project. Je moet dus eerst weten wat een project is. Een eenvoudige definitie van project is: Projectmatig werken Inhoudsopgave Projectmatig werken vs. niet-projectmatig werken... 1 Projectmatig werken... 1 Niet projectmatig werken... 2 Waarom projectmatig werken?... 2 Hoe herken je wanneer projectmatig

Nadere informatie

EXIN Projectmanagement Foundation

EXIN Projectmanagement Foundation EXIN Projectmanagement Foundation Literatuur B Editie 201805 Copyright 2018 EXIN Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd, opgeslagen in een dataverwerkend

Nadere informatie

Projectmatig Creëren (PMC) en de rol van de Project Start Up (PSU) Waterkracht 28 januari 2016

Projectmatig Creëren (PMC) en de rol van de Project Start Up (PSU) Waterkracht 28 januari 2016 Projectmatig Creëren (PMC) en de rol van de Project Start Up (PSU) Waterkracht 28 januari 2016 Vraag - Wat is het meest succesvolle team waarvan je deel hebt uitgemaakt, waar je met de meeste bevrediging

Nadere informatie

COMPETENTIEMIX VAN DE SUCCESVOLLE PROJECTMANAGER Instrumentalist of ook een beetje psycholoog?

COMPETENTIEMIX VAN DE SUCCESVOLLE PROJECTMANAGER Instrumentalist of ook een beetje psycholoog? In projectmanagement trainingen wordt ruimschoots aandacht besteed aan plannen, controleren, managen van verwachtingen etc. Maar kun je het dan ook toepassen? Zolang het over het projectmanagement instrumentarium

Nadere informatie

Programmamanagement actuele visies en vraagstukken

Programmamanagement actuele visies en vraagstukken Welkom Programmamanagement actuele visies en vraagstukken Wat mag u verwachten Een leuke en leerzame ontmoeting met: Keuzemenu programma-management Overview zes visies Vergelijking en vragen 1 Welkom namens

Nadere informatie

Bestuurssecretaris en...

Bestuurssecretaris en... het Zijlstra Center for Public Control and Governance www.hetzijlstracenter.nl Bestuurssecretaris en... Oriëntatie op de functie bestuurssecretaris het Zijlstra Center for Public Control and Governance

Nadere informatie

DEEL I. 5.7 Projectmatig Creëren (PMC) 5.7.1 Definitie project. 5.7.2 Kern van de methode. 5.7.3 Historie. 5.7.4 Scope. 5.7.

DEEL I. 5.7 Projectmatig Creëren (PMC) 5.7.1 Definitie project. 5.7.2 Kern van de methode. 5.7.3 Historie. 5.7.4 Scope. 5.7. 96 Wegwijzer voor methoden bij projectmanagement - 2de druk 5.7 Projectmatig Creëren (PMC) Deel I van de beschrijving van Projectmatig Creëren is gereviseerd en geautoriseerd door Jo Bos, een van de auteurs

Nadere informatie

Op Programma Management Safari

Op Programma Management Safari IPMA NL Interestgroep Programma Management 12 maart 2008 Op Programma Management Safari Bert van der Hooft MCM (bert.van.der.hooft@logica.com) Maart 2008 Logica 2008. All rights reserved Wie ben ik? Bert

Nadere informatie

Prince User Group Nederland

Prince User Group Nederland Prince User Group Nederland De autoriteit voor het toepassen van PRINCE2 in Nederland PRINCE2 is a Registered Trade Mark of the Office of Government Commerce in the United Kingdom and other countries Profielen

Nadere informatie

Verzilveren van de baten. De heilige graal bij projecten en programma s 8-5-2012

Verzilveren van de baten. De heilige graal bij projecten en programma s 8-5-2012 1 Verzilveren van de baten De heilige graal bij projecten en programma s 8-5-2012 Hoofdsponsors Sponsors IPMA-NL Jaarsponsors 3 Workshop Verzilveren van de baten De heilige graal bij projecten en programma

Nadere informatie

Leergang Regiegemeente worden: effectiever (be)sturen

Leergang Regiegemeente worden: effectiever (be)sturen Leergang Regiegemeente worden: effectiever (be)sturen De gemeentelijke regierol Veel gemeenten ontwikkelen zich vandaag de dag tot regiegemeente. Dat betekent veelal dat ze meer taken uitbesteden, waarbij

Nadere informatie

The Fuzzy First Phase

The Fuzzy First Phase 11e PUG-Symposium The Fuzzy First Phase een procesgerichte aanpak van idee naar Projectvoorstel PUG Symposium 5 juni 2008 Ed M. Lam (Insights International) 5 juni 2008 Agenda Waarom een aanpak voor projectconsultancy?

Nadere informatie

PROGRAMMA-MANAGEMENT EN DE ORGANISATIE VAN DE TOEKOMST

PROGRAMMA-MANAGEMENT EN DE ORGANISATIE VAN DE TOEKOMST Programmamanagement en zingeving PROGRAMMA-MANAGEMENT EN DE ORGANISATIE VAN DE TOEKOMST PERSOONLIJK PROFIEL maart 2013 Professionalisering project- en programmamanagement Leiderschap en teamontwikkeling

Nadere informatie

Kostbaar is de wijsheid die door ervaring wordt verkregen! Klassikale, verkorte of zelfstudie opleiding gericht op certificering

Kostbaar is de wijsheid die door ervaring wordt verkregen! Klassikale, verkorte of zelfstudie opleiding gericht op certificering IPMA B training Kostbaar is de wijsheid die door ervaring wordt verkregen! Klassikale, verkorte of zelfstudie opleiding gericht op certificering Doelgroep Projectmanagers die in de afgelopen 8 jaar meer

Nadere informatie

WIN OPLEIDINGEN. (Blijvend) leren, doe je bij WIN!

WIN OPLEIDINGEN. (Blijvend) leren, doe je bij WIN! WIN OPLEIDINGEN (Blijvend) leren, doe je bij WIN! 10 Basisopleidingen PMO, de start-up Prince II Foundation IPMA PMO P3O Foundation IPM voor de projectbeheerser Leading SAFe 4.5 Agile Officer Persoonlijke

Nadere informatie

PRACTICUM PROCESMANAGEMENT. Open inschrijving

PRACTICUM PROCESMANAGEMENT. Open inschrijving PRACTICUM PROCESMANAGEMENT Open inschrijving 1 ONTWIKKELEN VAN IDEEËN TOT DUURZAME UITKOMSTEN edereen stond achter het idee, en enthousiasme overheerste. Er gebeurt nu alleen niets meer. Hoe had ik dit

Nadere informatie

De veranderende rol van de projectleider in een Agile-wereld: Het belang van Agile Leadership

De veranderende rol van de projectleider in een Agile-wereld: Het belang van Agile Leadership De veranderende rol van de projectleider in een Agile-wereld: Het belang van Agile Leadership 11.45: Ontwikkeling Agile bij ING en de veranderende rol van de projectleider bij ING Jan Gastkemper 12:15:

Nadere informatie

Bantopa Terreinverkenning

Bantopa Terreinverkenning Bantopa Terreinverkenning Het verwerven en uitwerken van gezamenlijke inzichten Samenwerken als Kerncompetentie De complexiteit van producten, processen en services dwingen organisaties tot samenwerking

Nadere informatie

Bijlage H: VAKGEBIED PROJECTMANAGEMENT

Bijlage H: VAKGEBIED PROJECTMANAGEMENT RVOI-2001 Bijlage H: VAKGEBIED PROJECTMANAGEMENT Deze Bijlage is opgesteld door de heer ir. C.H. Wentink, sectordirecteur Ruimte, vastgoed en economie van Witteveen + Bos. Hij heeft zich hierbij o.a. laten

Nadere informatie

Projectassistent. Pak je rol! Regionale TOP-avond Peter Vos

Projectassistent. Pak je rol! Regionale TOP-avond Peter Vos Projectassistent Pak je rol! Regionale TOP-avond 2017 Peter Vos Even voorstellen: Peter Vos PROJECT(je) om er in te komen 2000 balcontacten in 1 minuut! Groepsgrootte: ongeveer 10 6 personen actief betrokken

Nadere informatie

Verandermanagement met het Berenschot 7-krachtenmodel

Verandermanagement met het Berenschot 7-krachtenmodel Jaarseminar MSP-UG 2008 Programmamanagement (MSP)is niet alles! Verandermanagement met het Berenschot 7-krachtenmodel Marcel Riemersma Sr Projectmanager April 2007, Dialogues House ABN-AMRO, Amsterdam

Nadere informatie

EXIN Projectmanagement Foundation

EXIN Projectmanagement Foundation EXIN Projectmanagement Foundation Literatuur B Editie 201608 Copyright 2016 EXIN PRINCE2 is a registered trade mark of AXELOS Limited. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden openbaar

Nadere informatie

Een project, weet waar je aan begint!

Een project, weet waar je aan begint! Een project, White paper Projectmanagement Auteur: Natascha Leeuwenkuijl Januari 2013 Bedrijfskunde www.avansplus.nl Een project, Je hebt t vast ooit meegemaakt, dat je op een gegeven moment in een project

Nadere informatie

Titel Projectplan Versie: 0.0

Titel Projectplan Versie: 0.0 Titel Projectplan Versie: 0.0 Bestandsnaam: Naam opdrachtgever Contactgegevens Naam projectleider Contactgegevens Projectcode [voeg relevante afbeelding in] Datum opgesteld: dd-mm-jj Voor akkoord: Datum:

Nadere informatie

Factsheet Training Project Leadership Simulatie (PLS)

Factsheet Training Project Leadership Simulatie (PLS) Factsheet Training Project Leadership Simulatie (PLS) LEARNING BY DOING Kort signalement Road2Results heeft op basis van haar jarenlange ervaring met het managen van business en ICT projecten vanuit diverse

Nadere informatie

IPMA Certificering. Een bewijs van goed projectmanagement

IPMA Certificering. Een bewijs van goed projectmanagement Cito Bedrijven en overheden IPMA Certificering Een bewijs van goed projectmanagement objectief en internationaal keurmerk professionalisering van projectmanagement inzicht in persoonlijke competenties

Nadere informatie

Qmus 11februari 2010. = veranderenverbeteren. Context en balans

Qmus 11februari 2010. = veranderenverbeteren. Context en balans Qmus 11februari 2010 = veranderenverbeteren Context en balans HET INK MODEL Management van medewerkers Medewerkers Leiderschap Strategie en beleid Management van processen Klanten en Partners Bestuur en

Nadere informatie

Inhoud. 1 inleiding 1. 2 wie is de opdrachtgever? 5

Inhoud. 1 inleiding 1. 2 wie is de opdrachtgever? 5 Voorwoord We hebben er lang over nagedacht voordat we dit boek begonnen te schrijven. Is de rol van de opdrachtgever anders dan die van de manager? We hebben het verschil in de praktijk ervaren, maar waar

Nadere informatie

Competenties met indicatoren bachelor Civiele Techniek.

Competenties met indicatoren bachelor Civiele Techniek. Competenties met indicatoren bachelor Civiele Techniek. In de BEROEPSCOMPETENTIES CIVIELE TECHNIEK 1 2, zijn de specifieke beroepscompetenties geformuleerd overeenkomstig de indeling van het beroepenveld.

Nadere informatie

Projectidee. Algemene gegevens. Inhoud. Projecttitel: Geplande startdatum: Geplande duur: Datum indiener: Aanvrager: Samenwerking met: Samenvatting:

Projectidee. Algemene gegevens. Inhoud. Projecttitel: Geplande startdatum: Geplande duur: Datum indiener: Aanvrager: Samenwerking met: Samenvatting: Projectidee Algemene gegevens Projecttitel: Geplande startdatum: Geplande duur: Datum indiener: Aanvrager: Samenwerking met: Samenvatting: Inhoud Probleemstelling: Beschrijf hier de aanleiding en achtergrond

Nadere informatie

Visie van het topmanagement, de gekozen strategie en de afstemming tussen de strategische doelstellingen en het projectportfolio. Alle projecten moete

Visie van het topmanagement, de gekozen strategie en de afstemming tussen de strategische doelstellingen en het projectportfolio. Alle projecten moete Voorwoord De wereld om ons heen verandert voortdurend. Iedereen die bij wil blijven, zal zich aan de nieuwe omstandigheden moeten aanpassen. Deze wetmatigheid geldt in de natuur en is ook van toepassing

Nadere informatie

Projectvoorstellen maken

Projectvoorstellen maken Projectvoorstellen maken 1. Kader 1.1. Gebruiksaanwijzing 1.2. Wat zijn de eisen aan een projectvoorstel? 2. Inleiding 2.1 Signalering 2.2 Vooronderzoek 2.3 Probleemsituatie 3. Doelstellingen en randvoorwaarden

Nadere informatie

Masterclass Opdrachtgeverschap

Masterclass Opdrachtgeverschap Masterclass Opdrachtgeverschap Masterclass Opdrachtgeverschap Het volgende scenario zal veel lijnmanagers bekend in de oren klinken: de organisatie besluit tot uitvoering van een project en hij of zij

Nadere informatie

Sourcing en de veranderende rol van de projectmanager

Sourcing en de veranderende rol van de projectmanager Sourcing en de veranderende rol van de projectmanager Olaf Agterbosch SYSQA BV PRINCE2 is a Registered Trade Mark of the Office of Government Commerce in the United Kingdom and other countries Even voorstellen

Nadere informatie

Programme Power. De weg van Portfoliomanagement naar Programmaregie

Programme Power. De weg van Portfoliomanagement naar Programmaregie Programme Power De weg van Portfoliomanagement naar Programmaregie Agenda Introductie Stedin Historie van Project- en Portfoliomanagement Van Portfoliomanagement naar Programmaregie Waar staan we nu Oog

Nadere informatie

De impact en implementatie van de outsourcing op de bedrijfsvoering is als één van de 6 deelprojecten ondergebracht binnen het project outsourcing.

De impact en implementatie van de outsourcing op de bedrijfsvoering is als één van de 6 deelprojecten ondergebracht binnen het project outsourcing. Bijlagen 1 en 2: Aanbevelingen en opvolging Gateway Reviews (corsa 2018017934) Bijlage 1: Aanbevelingen en opvolging Gateway Review 2018 Aanbeveling Opvolging Status Opmerking 1. Richt een apart project

Nadere informatie

Op weg naar een integraal kindcentrum. Janny Reitsma

Op weg naar een integraal kindcentrum. Janny Reitsma Op weg naar een integraal kindcentrum Janny Reitsma Programma: Verkenning van het integraal kindcentrum Leiderschap: mensen in beweging zetten Leiderschap: planmatig organiseren Leren als strategie voor

Nadere informatie

IPMA-C op basis van ICB 4 Courseware

IPMA-C op basis van ICB 4 Courseware IPMA-C op basis van ICB 4 Courseware IPMA-C op basis van ICB 4 Courseware Colofon Titel: Auteurs: Uitgever: IPMA-C op basis van ICB 4 Courseware Bert Hedeman Van Haren Publishing, Zaltbommel ISBN Hard

Nadere informatie

INTEGRAAL PROJECTMANAGEMENT BIJ RIJKSWATERSTAAT

INTEGRAAL PROJECTMANAGEMENT BIJ RIJKSWATERSTAAT INTEGRAAL PROJECTMANAGEMENT BIJ RIJKSWATERSTAAT Integraal Projectmanagement bij Rijkswaterstaat Beknopte leaflet voor externen Versie: februari 2012 Voor meer informatie: Freek Wermer specialist projectmanagement

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Bijlagen 121 Literatuur 144

Inhoudsopgave. Bijlagen 121 Literatuur 144 Inhoudsopgave 5 Voorwoord 7 Ten geleide 9 1 Inleiding 11 2 De risicoanalyse 25 3 Uitvoeren van de risicoanalyse 65 4 Risicomanagement 77 5 Uitvoeren van risicomanagement 85 6 Implementatie van risicomanagement

Nadere informatie

Projectmatig creëren. Samenvatting Hoofdstuk 15. Klas: TP11 Tommie Melis

Projectmatig creëren. Samenvatting Hoofdstuk 15. Klas: TP11 Tommie Melis Projectmatig creëren Samenvatting Hoofdstuk 15 Klas: TP11 Tommie Melis De projectleider. De spil in het spel Projectmatig creëren: Essentieel bij projectmatig creëren is dat alle betrokkenen zich als mens

Nadere informatie

Integraal referentiemodel PMO-competenties

Integraal referentiemodel PMO-competenties Beschrijving functies, rollen en competentieprofielen -medewerkers Integraal referentiemodel -competenties oorvoeren van veranderingen wordt meer en meer een constante factor binnen organisaties. Hierdoor

Nadere informatie

Project Portfolio Management (PPM) Software: een stap vooruit naar meer wendbaarheid

Project Portfolio Management (PPM) Software: een stap vooruit naar meer wendbaarheid Project Portfolio Management (PPM) Software: een stap vooruit naar meer wendbaarheid Inleiding Doordat veel organisaties het met minder budget (geld en resources) moeten stellen is er een steeds grotere

Nadere informatie

FM 2015. Transitie in de zorg: wendbaarheid in cultuur en structuur. Expertmeeting 20 juni 2014

FM 2015. Transitie in de zorg: wendbaarheid in cultuur en structuur. Expertmeeting 20 juni 2014 1 FM 2015 Transitie in de zorg: wendbaarheid in cultuur en structuur Expertmeeting 20 juni 2014 2 Programma Veranderend zorglandschap Rob Maréchal,directeur FunktieMediair Praktijkvoorbeeld Vitras Dinie

Nadere informatie

IPMA C: Training projectmanagement

IPMA C: Training projectmanagement Wilt u uw ervaring als projectmanager met het internationaal erkende IPMA-C certificaat bekronen? En zoekt u een op maat gesneden, flexibel opleidingstraject dat uw slaagkans vergroot? Dan is IPMA C: Training

Nadere informatie

WIN PMO Groenewoudsedijk 70a 3528 BK Utrecht Tel. 030 711 55 66 events@winprojectsupport.nl www.winprojectsupport.nl.

WIN PMO Groenewoudsedijk 70a 3528 BK Utrecht Tel. 030 711 55 66 events@winprojectsupport.nl www.winprojectsupport.nl. WIN PMO Groenewoudsedijk 70a 3528 BK Utrecht Tel. 030 711 55 66 events@winprojectsupport.nl www.winprojectsupport.nl Opleidingen 2014 Opzetten Project Management Office Basistraining voor de startende

Nadere informatie

Project Management: Introductie tot Prince2

Project Management: Introductie tot Prince2 Bijeenkomst Detaco professionals Project Management: Introductie tot Prince2 Stefan van Duren 22 september 2011 Het Turfschip Etten-Leur Gebaseerd op het boek Projectmanagement op basis van PRINCE2 Editie

Nadere informatie

BPUG-bijeenkomst 3 juli 2013 PRINCE2 en IPMA bij leveranciersorganisaties

BPUG-bijeenkomst 3 juli 2013 PRINCE2 en IPMA bij leveranciersorganisaties BPUG-bijeenkomst 3 juli 2013 PRINCE2 en IPMA bij leveranciersorganisaties Michel Rutgers IPMA B gecertificeerd projectmanager michelrutgers@practicalapproach.nl 1 Programma 1. Introductie 2. Profiel Practical

Nadere informatie

Horizontaal Toezicht op eigen kracht

Horizontaal Toezicht op eigen kracht Donderdag 21 september 2017 Horizontaal Toezicht op eigen kracht Sylvia Verhoef, directeur Margriet van der Meijden, senior adviseur Opbouw Inleiding Horizontaal toezicht Onze visie: Horizontaal toezicht

Nadere informatie

Projectmatig werken: de essenties Inleiding

Projectmatig werken: de essenties Inleiding Projectmatig werken: de essenties Inleiding 2-Tact maakt gebruik van de methodiek Projectmatig werken die voor het eerst beschreven is in het boekje projectmatig werken van Gert Wijnen/Willem Renes en

Nadere informatie

Projectmanagement De rol van een stuurgroep

Projectmanagement De rol van een stuurgroep Projectmanagement De rol van een stuurgroep Inleiding Projecten worden veelal gekenmerkt door een relatief standaard projectstructuur van een stuurgroep, projectgroep en enkele werkgroepen. De stuurgroep

Nadere informatie

Inkoop en contractmanagement

Inkoop en contractmanagement Syllabus Inkoop en contractmanagement Een inspirerende bundeling van theorie en praktijk, tips en ervaringen, kansen en bedreigingen. Inclusief best practices bij onder meer Universiteit Twente, ING, provincie

Nadere informatie

HR BUSINESS PARTNERS. Ralph van der Kleij VISIE & AANPAK KIRKMAN COMPANY

HR BUSINESS PARTNERS. Ralph van der Kleij VISIE & AANPAK KIRKMAN COMPANY HR BUSINESS PARTNERS VISIE & AANPAK KIRKMAN COMPANY Ralph van der Kleij Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt, op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke

Nadere informatie

Brochure MSP Practitioner

Brochure MSP Practitioner Brochure MSP Practitioner Over Pink Elephant Pink Elephant is een internationale kennisleider op het gebied van bedrijfsinnovatie en bedrijfsverandering. Met advies- en IT dienstverlening haalt Pink Elephant

Nadere informatie

DEEL I Een theoretische inleiding 23

DEEL I Een theoretische inleiding 23 I nhoud 1 Inleiding 15 1.1 Waarom projectmanagement? 16 1.2 Wat is projectmanagement? 16 1.3 Complementaire boeken over projectmanagement 17 1.4 Indeling van dit boek 17 1.5 Voor wie is dit boek bestemd?

Nadere informatie

PRINCE2 2009 is overzichtelijker

PRINCE2 2009 is overzichtelijker PRINCE2 2009 is overzichtelijker 29 mei 2009 door: Lia de Zoete en Reinier de Koning Half juni presenteert het Office of Government Commerce in Londen PRINCE2 2009. Het grote voordeel van de nieuwe versie

Nadere informatie

Global Project Performance

Global Project Performance Return on investment in project management PCI CHANGE MANAGEMENT PLAN IMPLEMENTATIE PRINCE2 and The Swirl logo are trade marks of AXELOS Limited. PCI-DIAGNOSTIEK (PEOPLE CENTERED IMPLEMENTATION) Niet zelden

Nadere informatie

Studiegids voor certificering Project Management

Studiegids voor certificering Project Management Studiegids voor certificering Project Management Versie Status: in ontwikkeling s-hertogenbosch, 23 september 2012 Haax B.V. Telefoon: + 31 629 44 3704 Email: Web: info@haaxbv.nl www.haaxbv.nl IPMA Certificering

Nadere informatie

Doel: In samenwerking met maatschappelijke partners organiseren van een proces dat leidt tot een herijkte visie op Borne in 2030

Doel: In samenwerking met maatschappelijke partners organiseren van een proces dat leidt tot een herijkte visie op Borne in 2030 Projectvoorstel Projectopdracht / -voorstel Datum: 8 juli 2010 Versie: definitief t.b.v. definitiefase en ontwerpfase Pagina: 1 / 9 Soort project Extern/Lijn Projectnaam MijnBorne2030 (Herijking Toekomstvisie)

Nadere informatie

Sturing op ICT STRATEGISCHE BESLUITVORMING GOVERNANCE INNOVATIE. 24 sept 2015; Jurgen Bomas

Sturing op ICT STRATEGISCHE BESLUITVORMING GOVERNANCE INNOVATIE. 24 sept 2015; Jurgen Bomas Sturing op ICT STRATEGISCHE BESLUITVORMING GOVERNANCE INNOVATIE Sturen op ICT en samenhang met business Maes als onderzoek model Vanuit onderzoek in bedrijfsleven: IT beslissing Rol Directie Consequentie

Nadere informatie

PROJECTIE PROJECT OF PROGRAMMA? KIEZEN VOOR EEN GESCHIKT BESTURINGSMODEL DOEL EN INSPANNING DEFINITIE EN DISCUSSIE. Auteur:

PROJECTIE PROJECT OF PROGRAMMA? KIEZEN VOOR EEN GESCHIKT BESTURINGSMODEL DOEL EN INSPANNING DEFINITIE EN DISCUSSIE. Auteur: PROJECT OF PROGRAMMA? KIEZEN VOOR EEN GESCHIKT BESTURINGSMODEL Auteur: HET DENKEN IN TERMEN VAN PROGRAMMA'S VOOR HET VERRICHTEN VAN COMPLEXE EENMALIGE ACTIVITEITEN MET HET OOG OP STRATEGISCHE DOELEN, HEEFT

Nadere informatie

Project Dijkversterking Krimpen

Project Dijkversterking Krimpen Project Dijkversterking Krimpen Dijkversterking & UAV-gc Samenwerken met de opdrachtnemer Huub Verbruggen Projectmanager Dijkversterking Krimpen Even voorstellen Huub Verbruggen Projectmanager van beroep

Nadere informatie

Body of Knowledge and Skills Domein Bedrijfskunde en Agribusiness, opleiding Associate Degree B&A

Body of Knowledge and Skills Domein Bedrijfskunde en Agribusiness, opleiding Associate Degree B&A Body of Knowledge and Skills Domein Bedrijfskunde en Agribusiness, opleiding Associate Degree B&A Eindterm 1 Ontwikkelen van een visie op veranderingen en trends in de externe omgeving en ontwikkelen van

Nadere informatie

De mindset van een verbinder Focus op balans, afstemming en integratie

De mindset van een verbinder Focus op balans, afstemming en integratie De mindset van een verbinder Focus op balans, afstemming en integratie Zou je door een andere focus en een andere manier van denken de kans op succes kunnen verhogen? In het praktijkonderzoek verschil

Nadere informatie

MARKETEER RESULTAATGEBIEDEN. Wat kan ik doen om de doelen te bereiken? (Activiteiten) Wat moet ik bereiken? (Doelen)

MARKETEER RESULTAATGEBIEDEN. Wat kan ik doen om de doelen te bereiken? (Activiteiten) Wat moet ik bereiken? (Doelen) Waarvoor ben ik aangenomen? (Doel) Het ontwikkelen, coördineren en realiseren van campagnes en acties binnen een team en/of thema met als doel het bereiken, benaderen en activeren van de doelgroepen. Welke

Nadere informatie

Projectaanpak. Van droom naar werkelijkheid; de kracht van planmatig werken. Joost Overmars, Cals College Willem van Dam, KPC Groep 11 december 2009

Projectaanpak. Van droom naar werkelijkheid; de kracht van planmatig werken. Joost Overmars, Cals College Willem van Dam, KPC Groep 11 december 2009 Projectaanpak Van droom naar werkelijkheid; de kracht van planmatig werken Joost Overmars, Cals College Willem van Dam, KPC Groep 11 december 2009 Programma opzet Even kennismaken Eigen ervaringen Mindmap

Nadere informatie

Global Project Performance

Global Project Performance Return on investment in project management PROJECTMATIG CREËREN TRAINING PRINCE2 and The Swirl logo are trade marks of AXELOS Limited. OVER PROJECTMANAGEMENTMETHODEN In Nederland worden diverse soorten

Nadere informatie

1

1 PROJECTMANAGEMENT EN DE ORGANISATIE VAN DE TOEKOMST PERSOONLIJK PROFIEL Programmatisch Creëren dec 2012 Professionalisering project- en programmamanagement Leiderschap en teamontwikkeling Organisatieontwikkeling

Nadere informatie

Functiegebouw Rijk-wijzigingen Functiefamilie Project-/Programmamangement

Functiegebouw Rijk-wijzigingen Functiefamilie Project-/Programmamangement Functiegebouw Rijk-wijzigingen Functiefamilie Project-/Programmamangement Om te zien wat uw functiegroep in de herziene functiefamilie Project-/programmamanagement wordt, kiest u hieronder uw huidige functiegroep

Nadere informatie

Leergang Regiegemeente worden: effectiever (be)sturen

Leergang Regiegemeente worden: effectiever (be)sturen Leergang Regiegemeente worden: effectiever (be)sturen De gemeentelijke regierol Veel gemeenten ontwikkelen zich vandaag de dag tot regiegemeente. Even afgezien van de term, daar valt op af te dingen: het

Nadere informatie

PROJECTMATIG WERKEN. Luk Indesteege

PROJECTMATIG WERKEN. Luk Indesteege PROJECTMATIG WERKEN Luk Indesteege Overzicht van de inhoud 1. Verschillende manieren van werken 2. Wat is een project? 3. Fasen in een project ---------------------------- 4. Beslissingen nemen 5. Projectbeheersing/projectmanagement

Nadere informatie

Leadership in Project-Based Organizations: Dealing with Complex and Paradoxical Demands L.A. Havermans

Leadership in Project-Based Organizations: Dealing with Complex and Paradoxical Demands L.A. Havermans Leadership in Project-Based Organizations: Dealing with Complex and Paradoxical Demands L.A. Havermans LEADERSHIP IN PROJECT-BASED ORGANIZATIONS Dealing with complex and paradoxical demands Leiderschap

Nadere informatie

Evaluatieplan Adaptief Leren

Evaluatieplan Adaptief Leren Evaluatieplan Adaptief Leren Sjoerd de Vries Wendy Krimpen Loes van Oosteren 6 januari 2006. Enschede Contact: Sjoerd de Vries E-Mail: sjoerd.devries@utwente.nl Mob: +31 (0)6 47274565 Tel: +31(0)53 4893952

Nadere informatie

Trefdag ZORG. Meer resultaten. door strategische inzet. van middelen

Trefdag ZORG. Meer resultaten. door strategische inzet. van middelen Trefdag ZORG Meer resultaten door strategische inzet van middelen September 2013 Francis Manas fm@amelior.be Herkenbaar? Aantal projecten neemt toe Projecten zonder link met doelen organisatie: geen fit

Nadere informatie

De dimensies van het coachen

De dimensies van het coachen A-H04-def 13-05-2003 16:22 Pagina 25 4 De dimensies van het coachen Lilian Soerel 4.1 Inleiding Het is ondertussen heel geaccepteerd dat managers bij een derde advies inwinnen. Maar is dit coachen? Het

Nadere informatie

Projectmanagement update

Projectmanagement update Projectmanagement update Alfred Krol Triple Plus BV Even voorstellen PRINCE2 is a Registered Trade Mark of the Office of Government Commerce in the United Kingdom and other countries. The Swirl logo is

Nadere informatie

Global Project Performance

Global Project Performance Return on investment in project management P3M3 DIAGNOSTIEK IMPLEMENTATIE PRINCE2 and The Swirl logo are trade marks of AXELOS Limited. P3M3 -DIAGNOSTIEK (PROJECT PROGRAMMA PORTFOLIO MANAGEMENT MATURITY

Nadere informatie

Functieprofiel Projectleider Functieprofiel titel Functiecode 00

Functieprofiel Projectleider Functieprofiel titel Functiecode 00 1 Functieprofiel Projectleider Functieprofiel titel Functiecode 00 Doel Voorbereiden en opzetten van projecten en bijbehorende projectorganisatie, alsmede leiding geven aan de uitvoering hiervan, binnen

Nadere informatie

Projectopdracht TOOL- BOX

Projectopdracht TOOL- BOX Projectopdracht De sjabloon van de projectopdracht is de eerste sjabloon dat je invult voor je project. De nadruk in deze fase ligt op de afbakening van je opdracht: wat ga je wel en wat ga je niet doen?

Nadere informatie

Projectmatig 2 - werken voor lokale overheden

Projectmatig 2 - werken voor lokale overheden STUDIEDAG Projectmatig werken in lokale overheden LEUVEN 27 oktober 2011 Projectmatig werken in de lokale sector Katlijn Perneel, Partner, ParFinis Projectmatig 2 - werken voor lokale overheden 1 Inhoud

Nadere informatie

MASTERCLASS VERANDERMANAGEMENT

MASTERCLASS VERANDERMANAGEMENT MASTERCLASS VERANDERMANAGEMENT INZICHT, OVERZICHT EN VAARDIGHEDEN VOOR HET LEIDEN VAN VERANDERING NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 2 VOORWOORD Ontwikkelingen in de omgeving en binnen organisaties worden complexer

Nadere informatie

Training. Project Finance. Nóg sterker worden in project control.

Training. Project Finance. Nóg sterker worden in project control. Training Project Finance Nóg sterker worden in project control Training van WIN PMO. Projectfinanciën voor de PMO Professional Deze PMO toegepaste training richt zich vooral op de taken en verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Global Project Performance

Global Project Performance Return on investment in project management PMO PROJECTSTART-UPS IMPLEMENTATIE PRINCE2 and The Swirl logo are trade marks of AXELOS Limited. PMO PROJECT MANAGEMENT OFFICE Een Project Management Office voorziet

Nadere informatie

Global Project Performance

Global Project Performance Return on investment in project management PMO IMPLEMENTATIE PRINCE2 and The Swirl logo are trade marks of AXELOS Limited. PMO PROJECT MANAGEMENT OFFICE Een Project Management Office voorziet projecten,

Nadere informatie

Wat kleurt de invulling van het PMO

Wat kleurt de invulling van het PMO Wat kleurt de invulling van het PMO PMO Congres 13-3-2014 Michiel Dijkman PgMP Opbouw presentatie 1. Mijn achtergrondkleur 2. De eerste keer 3. Wat kleurt het succes 4. Wat kleurt de plaats 5. Wat kleurt

Nadere informatie