Gezond werken met gevaarlijke stoffen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gezond werken met gevaarlijke stoffen"

Transcriptie

1 Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Gezond werken met gevaarlijke stoffen Maandag 2 juni 2014, Utrecht

2 In veel bedrijven wordt met gevaarlijke stoffen gewerkt. Hier moeten de risico s voor werknemers grondig geïnventariseerd, beoordeeld en beheerst worden. Een tijdrovend proces. Brancheorganisaties en bedrijven zoeken naar generieke, slimme oplossingen. De Inspectie SZW biedt een platform om goede voorbeelden uit te wisselen.

3 Utrecht, 2 juni Ruim honderd vertegenwoordigers van bedrijven, brancheverenigingen en de overheid ontmoeten elkaar in de Utrechtse Jaarbeurs. Onder hen kwaliteitsmanagers, adviseurs en directeuren afkomstig van branches waar met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt: transport en logistiek, metaal, bouw, autoschadeherstel, afvalverwerking, aardolie, chemie, farmacie, kunststof- en rubberindustrie en de schoonmaakbranche.

4 Gezond en veilig werken heeft prioriteit Het doel van deze ochtend is generieke oplossingen te ontwikkelen om gezond werken met gevaarlijke stoffen te vergemakkelijken. Na een kort welkomstwoord en een toelichting op het programma geeft dagvoorzitter en procesbegeleider Eefje Nienhuis (MVC) het woord aan de initiators van deze bijeenkomst.

5 Paul van Lieshout: De focus ligt nu sterk op informatiemanagement. Een belangrijke eerste stap. De volgende stap is: beheersen. Paul van Lieshout is manager arbeidsomstandigheden bij de Inspectie. Diana Martens is landelijk projectleider gevaarlijke stoffen. Zij vertellen kort iets over de verantwoordelijkheid en de rol van de Inspectie SZW op het gebied van gezond werken met gevaarlijke stoffen. Om het aantal slachtoffers terug te dringen, is de Inspectie SZW drie jaar geleden gestart met het meerjarenprogramma De risico s van het werken met gevaarlijke stoffen. Een belangrijk onderdeel van dit programma is de zelfinspectiegevaarlijke stoffen met het vierstappenmodel. Bedrijven kennen de wetgeving en weten welke stappen ze moeten doorlopen, zegt Van Lieshout. Maar ze worstelen met het werk dat erbij komt kijken. Het beheersen en beoordelen van de risico s is lastig. Als Inspectie SZW zien we ook dat bedrijven weliswaar maatregelen nemen, maar dat een goede onderbouwing ontbreekt. Wat doet de Inspectie? De Inspectie is toezichthouder en handhaver. Bedrijven moeten zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Bedrijven gaan zelf aan de slag met de tools die de Inspectie beschikbaar stelt en bedenken zelf ook oplossingen. Vervolgens willen we graag met hen in gesprek: in een vroeg stadium oplossingen toetsen aan het wettelijk kader, zegt Martens. Diana Martens: We zien een omslag in het denken. Het bedrijfsleven is zich meer bewust geworden van de risico s. De komende jaren wil ik graag dat het aandeel bedrijven dat de zaken op orde heeft flink gaat stijgen.

6 Dialoog Op welke manier kunnen brancheverenigingen de bedrijven ondersteunen? Colette Alma, de directeur van de branchevereniging voor de chemische industrie (VNCI),benadrukt het belang van een gezamenlijke aanpak: Met een gezamenlijke aanpak maken we deze ingewikkelde klus hanteerbaar voor individuele bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan schriftelijke informatie voor de leden, workshops, goede voorbeelden en praktische tools. Daarnaast gaat de VNCI met de Inspectie de dialoog aan over werkbare regels. De wet is de wet, maar de inspecteurs interpreteren de wetgeving. Daarom is het voor brancheorganisaties belangrijk om in gesprek te blijven.

7 Flitsende voorbeelden Vijf branches presenteren hun oplossingen tijdens een serie korte lightning talks. De oplossingen die langskomen variëren van veiligheidsinformatiebladen en werkinstructiekaarten voor schildersbedrijven tot trainingen en een professionaliseringsladder voor alle branches.

8

9 Ondernemingsdossier en zelfinspectie Na een korte schets van de regelhulp het Ondernemingsdossier volgt een belangrijk moment in deze bijeenkomst: de lancering van een koppeling tussen de zelfinspectie gevaarlijke stoffen van de Inspectie SZW en het Ondernemingsdossier, dat is ontwikkeld door het bedrijfsleven. Marga Zuurbier, directeur van de directie Arbeidsomstandigheden van de Inspectie SZW licht toe. Een jaar geleden zijn we benaderd door de branchevereniging van de rubber- en kunststofindustrie, die betrokken is bij de ontwikkeling van het Ondernemingsdossier. Ze kenden de door de Inspectie ontwikkelde zelfinspectie. Hun vraag was: kunnen we het samen slimmer en gebruiksvriendelijker doen? Koppeling vandaag actief Besloten werd om de twee systemen aan elkaar te koppelen. Die koppeling is vanaf juni, actief. Vanuit het Ondernemingsdossier schakel je met een enkele muisklik door naar de zelfinspectie. Erg handig, merkt Zuurbier op. Nu kun je de actiepunten uit de zelfinspectie opslaan in het Ondernemingsdossier, zodat je ze later weer kunt oproepen. Een belangrijk aspect van de zelfinspectie blijft ongewijzigd: de Inspectie SZW heeft geen toegang tot de ingevulde gegevens. Groot voordeel van de koppeling is dat u op deze manier heel systematisch kunt werken aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden, zegt Zuurbier. De koppeling is ook zo gemaakt dat de bedrijven altijd gebruik maken van de meest actuele versie van de zelfinspectie. De vernieuwde zelfinspectie gevaarlijke stoffen is voorzien van een online bibliotheek met hulpmiddelen. De Inspectie zorgt ervoor dat de informatie actueel blijft. Wijzigingen in de regelgeving worden direct doorgevoerd in de tool. Ook de FAQ zijn uitgebreid en geactualiseerd. Ga dus regelmatig kijken en doe er je voordeel mee. Marga Zuurbier over het belang van gezond werken Te veel mensen worden ziek of overlijden als gevolg van blootstelling aan gevaarlijke stoffen tijdens hun werk. Elk jaar overlijden naar schatting duizend mensen. Dat aantal kan en moet omlaag. Daarom zijn we als Inspectie SZW met dit programma gestart. Veilig werken is een thema waarop je elkaar moet helpen en bijstaan binnen de branche. Het is niet een onderwerp waarop concurrentie moet plaatsvinden. Samen sta je sterk. Daarom creëren we mogelijkheden om elkaar te ontmoeten. Met het vierstappenplan kunnen bedrijven hier op een systematische manier mee aan de slag gaan. Er zijn prima oplossingen te bedenken om werken veiliger te maken. Als je het probleem maar onderkent en goed analyseert wat er aan de hand is. Soms zijn er bruikbare alternatieven te vinden. Soms kun je het proces aanpassen, zodat mensen niet meer worden blootgesteld. Of je kunt het zoeken in persoonlijke beschermingsmiddelen. Per situatie zoek je de beste aanpak.

10 Samen op zoek naar oplossingen Na een korte koffiebreak vormen de deelnemers acht groepen. Tijdens de eerste ronde inventariseren zij de belangrijkste problemen en vragen die binnen een bepaalde branche leven. Daarna bespreken zij oplossingen en houden die kritisch tegen het licht. In de tweede ronde komt een illustrator langs om de hoofdlijnen van de oplossingen te schetsen. Zo wordt het idee in beelden gevat. In de derde ronde verplaatsen de deelnemers zich naar een volgende tafel, terwijl de voorzitter blijft zitten. Met een frisse blik kunnen zij nu de oplossingen van een andere groep aanscherpen en aanvullen. Dit leidt tot een etalage vol veelbelovende ideeën. Ze worden kort toegelicht door de voorzitters. Na een stemronde blijken er twee winnende oplossingen te zijn.

11

12 1 Twee winnende ideeën: Carrosseriebranche Het grootste probleem in de carrosseriebranche is de grote hoeveelheid stoffen waarmee wordt gewerkt. Het moet eenvoudiger. Daarom willen we toe naar één generieke oplossing voor het grootste deel van die stoffen. Voor deze stoffen willen we als branche goed onderbouwde inventarisaties maken en maatregelen ontwikkelen, zegt Jenda Horak (Focwa). Zo voorkom je dat al die carrosseriebedrijven zelf het wiel gaan uitvinden. Bovendien: als je de grote bulk aan stoffen snel en gemakkelijk kunt oplossen, kun je daarna meer aandacht besteden aan enkele specifiekere stoffen. Juist die stoffen wil je goed beoordelen, zodat werknemers ook met die stoffen op een veilige en verantwoorde manier kunnen werken.

13 2 Chemische industrie Hoe ga je om met mengsels van gevaarlijke stoffen? Hoe kunnen mensen gezond met dat soort mengsels werken? Binnen deze groep zocht men een praktisch instrument waar ook een kleinschalige verffabriek of kunststoffabriek mee uit de voeten kan. Voorzitter Dirk van Well (VNCI) licht toe: Onze oplossing is om te kijken naar de meest kritische component. Wij stellen voor om voor die component een worst case-scenario door te rekenen. Vervolgens kun je vaststellen welke maatregelen nodig zijn om veilig te kunnen werken.

14 De twee winnaars krijgen een daverend applaus en nemen hun prijs in ontvangst. Uitstekende ideeën, waar we gegarandeerd meer van zullen horen, concludeert Martens. Als speciale verrassing krijgen beide brancheorganisaties bezoek van de illustrator. Hij maakt een visuele uitwerking van de twee gouden ideeën.

15 Tekst: Eva van Teeseling, Tekstbureau Opus 1 Foto s en lay out: Rolf Resink, hetismooiwerk.nl Tot slot Na afloop kijken de deelnemers terug op een inspirerende en boeiende ochtend: Stimulerend om hier samen mee bezig te zijn. Ik heb verrassende en interessante oplossingen gehoord. Het biedt genoeg handvatten om verder te gaan, concludeert een ondernemer. Enorm belangrijk dat SZW dit soort dagen organiseert en zich openstelt voor de dialoog, benadrukt een deelnemer van een branchevereniging. We hebben allemaal hetzelfde doel: veilig werken. Op een dag als vandaag krijg ik vertrouwen. Een inspectiemedewerker concludeert: Ik zie dat we allemaal op weg zijn naar die stip op de horizon.

Gevaarlijke Stoffen en Inspectie SZW

Gevaarlijke Stoffen en Inspectie SZW Gevaarlijke Stoffen en Inspectie SZW Diana Martens Projectleider Programma Bedrijven met Gevaarlijke Stoffen Deze presentatie Arbowetgeving, REACH en gevaarlijke stoffen Wat doet Inspectie SZW op dit gebied?

Nadere informatie

Landelijke Stoffendag 2014. Donderdag 2 oktober 2014, Doorn

Landelijke Stoffendag 2014. Donderdag 2 oktober 2014, Doorn Landelijke Stoffendag 2014 Donderdag 2 oktober 2014, Doorn Grip op informatie. Dat is het centrale thema van de Landelijke Stoffendag die dit jaar voor de vijfde keer is georganiseerd. Informatie verzamelen,

Nadere informatie

Mijn RI&E GS. Minder administratie, meer nadruk gedrag medewerkers Betere arbeidsomstandigheden. Huib Arts Arboplaats. Arboplaats

Mijn RI&E GS. Minder administratie, meer nadruk gedrag medewerkers Betere arbeidsomstandigheden. Huib Arts Arboplaats. Arboplaats Mijn RI&E GS Minder administratie, meer nadruk gedrag medewerkers Betere arbeidsomstandigheden Huib Arts Arboplaats Arboplaats Van administratie naar borging 1. Belang gedrag 2. Onderzoeksmodel 3. Mijn

Nadere informatie

Balanceren tussen bedrijven, overheid en brancheverenigingen

Balanceren tussen bedrijven, overheid en brancheverenigingen Balanceren tussen bedrijven, overheid en brancheverenigingen Renske Beetstra Diana Martens Inspectie SZW Lezingenmiddag VKRT Veiligheid- en milieuwetgeving Gevaarlijke stoffen Gezondheidsgevaren Fysische

Nadere informatie

Ministerie van Economische Zaken. Maatwerkaanpak Regeldruk Chemie. - Acties

Ministerie van Economische Zaken. Maatwerkaanpak Regeldruk Chemie. - Acties Ministerie van Economische Zaken Maatwerkaanpak Regeldruk Chemie - Acties Inleiding Het kabinet heeft in 2013 1 aangegeven dat de regeldruk fors verminderd moet worden. Ondanks eerdere inspanningen op

Nadere informatie

Blootstelling aan CMR stoffen, een half jaar later

Blootstelling aan CMR stoffen, een half jaar later Blootstelling aan gevaarlijke (CMR) stoffen Diana Martens, Projectleider gevaarlijke stoffen, Inspectie SZW Blootstelling aan CMR stoffen, een half jaar later April 2018, dag van ondernemer Visie: blootstelling

Nadere informatie

Zelfinspectie Gevaarlijke Stoffen Veelgestelde vragen

Zelfinspectie Gevaarlijke Stoffen Veelgestelde vragen Zelfinspectie Gevaarlijke Stoffen Veelgestelde vragen Gezond en veilig werken met gevaarlijke stoffen In Nederland werkt één op de drie bedrijven met gevaarlijke stoffen. Daarbij worden werknemers voor

Nadere informatie

Chemie is meer dan veiligheid alleen

Chemie is meer dan veiligheid alleen Chemie is meer dan veiligheid alleen Dirk van Well 1 Toegenomen aandacht voor veiligheid Chemie-pack Odfjell Focus op veiligheid bij BRZO-bedrijven: Veiligheid Voorop Aandacht voor gezond werken Lange

Nadere informatie

Thema Nieuwsbrief. In dit plan presenteert de Inspectie SZW de aandachtspunten voor controles op de werkvloer. Dit zijn:

Thema Nieuwsbrief. In dit plan presenteert de Inspectie SZW de aandachtspunten voor controles op de werkvloer. Dit zijn: Jaarlijks publiceert de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) (ook bekend als de Arbeidsinspectie) een jaarplan. Zo ook voor 2014. In dit plan presenteert de Inspectie SZW de aandachtspunten

Nadere informatie

Woensdag 6 juni 2012, Utrecht. bij! Beeldverslag Netwerkbijeenkomst GWW-sector. Voor bedrijven en instanties in de grond-, weg- en waterbouw!

Woensdag 6 juni 2012, Utrecht. bij! Beeldverslag Netwerkbijeenkomst GWW-sector. Voor bedrijven en instanties in de grond-, weg- en waterbouw! GWW tankt Woensdag 6 juni 2012, Utrecht bij! Beeldverslag Netwerkbijeenkomst GWW-sector Voor bedrijven en instanties in de grond-, weg- en waterbouw! Organisator: Inspectie SZW Presentatie: Ministerie

Nadere informatie

In deze informatiebrief de volgende onderwerpen:

In deze informatiebrief de volgende onderwerpen: Je ontvangt deze email omdat wij elkaar persoonlijk kennen. Stel je deze informatief niet op prijs, meld je dan af via de daarvoor bestemde link. Is dit e-mailadres niet correct? Mail ons dan even, alvast

Nadere informatie

Samen op weg naar veilig en gezond werk

Samen op weg naar veilig en gezond werk Samen op weg naar veilig en gezond werk Aanpak transport en logistiek 2012-2015 De Inspectie SZW werkt samen aan eerlijk, gezond en veilig werk en bestaanszekerheid voor iedereen Voorwoord Bij de sector

Nadere informatie

Chemiebeurs 26 september 2018

Chemiebeurs 26 september 2018 Chemiebeurs 26 september 2018 Road to Zero Inspectie SZW Warehouse... Brand Lekkage Ongeval Andere insteek... Blootstelling en effecten die na lange tijd optreden 2 Blootstelling aan Gevaarlijke (CMR)

Nadere informatie

Mijn RI&E. Nieuwe generatie RI&E: Focus, Beheersing, Gedrag, Analyse. Huib Arts. Arboplaats 19-03-2015

Mijn RI&E. Nieuwe generatie RI&E: Focus, Beheersing, Gedrag, Analyse. Huib Arts. Arboplaats 19-03-2015 Mijn RI&E Nieuwe generatie RI&E: Focus, Beheersing, Gedrag, Analyse Huib Arts Arboplaats 19-03-2015 Mijn RI&E Een nieuwe generatie RI&E Arboplaats Een goede RI&E Theoretisch model Arboplaats Voorbeeld:

Nadere informatie

World of Lab 2 oktober 2018

World of Lab 2 oktober 2018 World of Lab 2 oktober 2018 Road to Zero Inspectie SZW 2 Blootstelling aan Gevaarlijke (CMR) stoffen Diana Martens Projectleider Inspectie SZW Programma Bedrijven met Gevaarlijke Stoffen Algemeen: Werknemers

Nadere informatie

Inspectie SZW Blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Diana Martens Projectleider Bedrijven met Gevaarlijke Stoffen (Programma BmGS)

Inspectie SZW Blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Diana Martens Projectleider Bedrijven met Gevaarlijke Stoffen (Programma BmGS) Inspectie SZW Blootstelling aan gevaarlijke stoffen Diana Martens Projectleider Bedrijven met Gevaarlijke Stoffen (Programma BmGS) 18 oktober 2017 Algemeen: Werknemers moeten gezond en veilig met gevaarlijke

Nadere informatie

Iets voor u! Combineer de Bedrijfsscan met de andere instrumenten van Duurzame Inzetbaarheid

Iets voor u! Combineer de Bedrijfsscan met de andere instrumenten van Duurzame Inzetbaarheid Wilt u succesvol werken aan de inzetbaarheid van uw medewerkers? De Bedrijfsscan Duurzame Inzetbaarheid brengt in kaart waar in uw bedrijf de kansen liggen. Direct toepasbaar! Iets voor u! Wij hebben deze

Nadere informatie

Sleutel 5. Make it stick

Sleutel 5. Make it stick Sleutel 5. Make it stick Na een inspirerende, creatieve sessie is niets zo frustrerend als stagnatie. Als de flappen met post-its worden opgerold en in een hoekje verdwijnen. Als niemand zich geroepen

Nadere informatie

Veiliger werken met gevaarlijke stoffen

Veiliger werken met gevaarlijke stoffen Veiliger werken met gevaarlijke stoffen Clare Out Consultant Arbeidshygiëne ArboNed/Keurcompany Seminar REACH/GHS 30 september 2010 Clare.Out@Keurcompany.nl Tel. 0251 261 559 Inhoud 1. Beoordelen blootstelling

Nadere informatie

Opstellen van gevaarlijke stoffenregister BMD Advies Centraal Nederland B.V.

Opstellen van gevaarlijke stoffenregister BMD Advies Centraal Nederland B.V. Opstellen van gevaarlijke stoffenregister BMD Advies Centraal Nederland B.V. Stationsstraat 26 Postbus 91, 6662 BC ELST Tel.: 088 0318 875 info@cn.bmdadvies.nl www.bmdadviescentraal Inleiding In deze hand-out

Nadere informatie

Productontwikkeling 2.0

Productontwikkeling 2.0 Productontwikkeling 2.0 De klant centraal zetten Lastig om out of the box te denken Loeff s Patent leerde weer vanuit de klant naar de eigen archiefproducten te kijken. Het bedrijf weet eigentijdse en

Nadere informatie

INTENTIEVERKLARING SGGV CASUS REACH. Inleiding

INTENTIEVERKLARING SGGV CASUS REACH. Inleiding INTENTIEVERKLARING SGGV CASUS REACH Inleiding Op 15 juni 2012 zijn wij allen gezamenlijk gestart met de uitvoering van de Sggv Casus REACH. Deze casus had als doel de regeldruk voor verfformuleerders en

Nadere informatie

VEILIGHEID BIJ INDUSTRIEEL OPPERVLAKTEBEHANDELENDE BEDRIJVEN. ing. Egbert Stremmelaar MBA RAE www.vereniging-ion.nl stremmelaar@vereniging-ion.

VEILIGHEID BIJ INDUSTRIEEL OPPERVLAKTEBEHANDELENDE BEDRIJVEN. ing. Egbert Stremmelaar MBA RAE www.vereniging-ion.nl stremmelaar@vereniging-ion. VEILIGHEID BIJ INDUSTRIEEL OPPERVLAKTEBEHANDELENDE BEDRIJVEN ing. Egbert Stremmelaar MBA RAE www.vereniging-ion.nl stremmelaar@vereniging-ion.nl AGENDA Introductie De nieuwe werkwijze van Inspectie SZW

Nadere informatie

Geachte., Deze overtredingen worden hieronder nader toegelicht: Psychosociale arbeidsbelasting: Werkdruk:

Geachte., Deze overtredingen worden hieronder nader toegelicht: Psychosociale arbeidsbelasting: Werkdruk: Geachte., In de periode Juni t/m Augustus 2013 is er een klacht over arbeidsomstandigheden onderzocht in uw onderneming. Het onderzoek is uitgevoerd in zowel het distributiecentrum (DC) als in enkele filialen.

Nadere informatie

Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol

Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol zorgt ervoor dat je je managementtijd halveert en meer rust in je hoofd ervaart. Terwijl je de productiviteit en

Nadere informatie

Blootstelling aan Gevaarlijke (CMR) stoffen

Blootstelling aan Gevaarlijke (CMR) stoffen Blootstelling aan Gevaarlijke (CMR) stoffen Diana Martens Projectleiding Inspectie SZW Programma Bedrijven met Gevaarlijke Stoffen Algemeen: Werknemers moeten gezond en veilig met gevaarlijke stoffen kunnen

Nadere informatie

Jaarverslag SCCM 2017

Jaarverslag SCCM 2017 Jaarverslag SCCM 2017 SCCM, platform voor certificatie van managementsystemen voor milieu en gezond en veilig werken Speerpunten en resultaten >> Cijfers ISO 14001 >> Cijfers OHSAS 18001 >> Overige activiteiten

Nadere informatie

Van risico s naar beheersmaatregelen. Door: Huib Arts, ArboProfit

Van risico s naar beheersmaatregelen. Door: Huib Arts, ArboProfit BI&E ipv RI&E Van risico s naar beheersmaatregelen Door: Huib Arts, ArboProfit Waarom een RI&E? OMDAT HET MOET? +??? Wetgeving gri&e Waar moet een RI&E aan voldoen? 3 Hij moet volledig zijn? Frequentie:

Nadere informatie

Aan de slag met de Stoffenmanager Schoonmaak. Zo werk je prettiger!

Aan de slag met de Stoffenmanager Schoonmaak. Zo werk je prettiger! Aan de slag met de Stoffenmanager Schoonmaak Zo werk je prettiger! Vooraf Schoonmakers werken dagelijks met allerlei schoonmaak- en onderhoudsmiddelen. Hierin zitten stoffen die schadelijk kunnen zijn

Nadere informatie

Steigerbouw maakt montage tot aantoonbaar specialisme. Dick Koster, voorzitter Scholingscommissie

Steigerbouw maakt montage tot aantoonbaar specialisme. Dick Koster, voorzitter Scholingscommissie Steigerbouw maakt montage tot aantoonbaar specialisme Dick Koster, voorzitter Scholingscommissie Steigerbouw specialisme?? zo moeilijk kan dat toch niet zijn???? Opzet presentatie 1. Hardware; Richtlijn

Nadere informatie

Eindverslag VASt-2 tandheelkundige branche

Eindverslag VASt-2 tandheelkundige branche Eindverslag VASt-2 tandheelkundige branche Inleiding Op basis van de voorinventarisatie VASt-1 is door de tandheelkundige branche (tandtechniek en tandheelkunde) een voorstel gemaakt om een verbeterde

Nadere informatie

Geachte lezer, Ik wens u veel leesplezier! Met vriendelijke groeten,

Geachte lezer, Ik wens u veel leesplezier! Met vriendelijke groeten, Geachte lezer, Ik hoop dat u met belangstelling deze vernieuwde NOA Nieuwsbrief, het middel om u op de hoogte te brengen van actuele ontwikkelingen binnen het werkterrein van NOA, zult lezen. Om u goed

Nadere informatie

Een innovatorsnetwerk van vernieuwers binnen het Rijk, de provincies, gemeenten, waterschappen en politie.

Een innovatorsnetwerk van vernieuwers binnen het Rijk, de provincies, gemeenten, waterschappen en politie. Een innovatorsnetwerk van vernieuwers binnen het Rijk, de provincies, gemeenten, waterschappen en politie. Wat is Slimmernetwerk? Een innovatorsnetwerk van vernieuwers binnen het Rijk, de provincies, gemeenten,

Nadere informatie

REACH en ARBO Hoe implementeer ik REACH in arbeidsomstandigheden? Diana Martens Projectleider Renske Beetstra Specialist Diana Martens, Inspectie SZW

REACH en ARBO Hoe implementeer ik REACH in arbeidsomstandigheden? Diana Martens Projectleider Renske Beetstra Specialist Diana Martens, Inspectie SZW REACH en ARBO Hoe implementeer ik REACH in arbeidsomstandigheden? Diana Martens Projectleider Renske Beetstra Specialist Inhoud 1. Verplichtingen REACH Eindgebruiker 2. Relatie REACH en ARBO-wetgeving

Nadere informatie

Stadstafel Onderwijs. 29 oktober 2014, Amadeus Lyceum

Stadstafel Onderwijs. 29 oktober 2014, Amadeus Lyceum Stadstafel Onderwijs 29 oktober 2014, Amadeus Lyceum In gesprek over toekomstbestendig onderwijs: Hoe kunnen we de jongere optimaal voorbereiden op zijn toekomst? In het coalitieakkoord Utrecht maken we

Nadere informatie

3D Design Academy S4C Programma Amsterdam Oost, 2014

3D Design Academy S4C Programma Amsterdam Oost, 2014 3D Design Academy S4C Programma Amsterdam Oost, 2014 Myrthe Lanting Tijdens mijn studies textielontwerp en Design Cultures ben ik me gaan interesseren in hoe ik ontwerp in kan zetten voor sociale innovatie.

Nadere informatie

Training Marketing. Marketing, bouwen aan een sterk merk

Training Marketing. Marketing, bouwen aan een sterk merk Training Marketing Marketing, bouwen aan een sterk merk Marketing is vandaag de dag onmisbaar voor een bedrijf om de verkoop van je producten en diensten te bevorderen. Sterker nog, het is een vereiste

Nadere informatie

Datum 15 februari 2016 Betreft Antwoord kamervragen 2016ZO1969 over de toename van het aantal beroepsziekten

Datum 15 februari 2016 Betreft Antwoord kamervragen 2016ZO1969 over de toename van het aantal beroepsziekten > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA S GRAVENHAGE 2500 EA20018 Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070

Nadere informatie

TIPS. voor een succesvolle. beurs. Kom naar de beurs om iets te brengen en te halen.

TIPS. voor een succesvolle. beurs. Kom naar de beurs om iets te brengen en te halen. TIPS voor een succesvolle Kom naar de beurs om iets te brengen en te halen. Ondernemers doen graag mee aan een beurs omdat ze verwachten er nieuwe klanten te vinden. Ze komen er iets halen. Maar wees je

Nadere informatie

Nieuwsbrief passend onderwijs

Nieuwsbrief passend onderwijs Januari 2014 Update: Week van passend onderwijs Uitgelicht Update: Week van passend onderwijs De eerste 50 scholen en samenwerkingsverbanden hebben zich aangemeld voor de Week van passend onderwijs (24-28

Nadere informatie

Mijn mensen mogen niet ziek worden van het werk: nu niet, later niet. Inspectie SZW en gevaarlijke stoffen in de oppervlaktebehandeling

Mijn mensen mogen niet ziek worden van het werk: nu niet, later niet. Inspectie SZW en gevaarlijke stoffen in de oppervlaktebehandeling Mijn mensen mogen niet ziek worden van het werk: nu niet, later niet Inspectie SZW en gevaarlijke stoffen in de oppervlaktebehandeling ION-netwerkdag 18 april 2017 Anja van Vlerken, Inspectie SZW, april

Nadere informatie

Veilig en gezond werken met persoonlijke beschermingsmiddelen

Veilig en gezond werken met persoonlijke beschermingsmiddelen Veilig en gezond werken met persoonlijke beschermingsmiddelen Resultaten expertmeeting 21 november 2013 De naam van het ministerie naam van een directie/afdeling postadres telefoonnummer Een publicatiedatum

Nadere informatie

Sámen werken aan. Voor gemeenten en MKB. erduurzaming

Sámen werken aan. Voor gemeenten en MKB. erduurzaming Sámen werken aan verduurzaming Voor gemeenten en MKB erduurzaming Sámen werken aan verduurzaming Voor gemeenten en MKB Gemeenten hebben forse ambities op het gebied van duurzaamheid, innovatie en lokale

Nadere informatie

De schakel tussen mens en techniek

De schakel tussen mens en techniek 3, 4 en 5 november 2015 Venray De schakel tussen mens en techniek voor Midden- en Zuidoost-Nederland Schrijf u nu online in! Evenementen HAL HARDENBERG GORINCHEM VENRAY Evenementenhal Venray De Voorde

Nadere informatie

Gezond werken met gevaarlijke stoffen 2015: Samen meer effect. Die man of vrouw op de werkvloer, dáár doen we dit voor.

Gezond werken met gevaarlijke stoffen 2015: Samen meer effect. Die man of vrouw op de werkvloer, dáár doen we dit voor. Gezond werken met gevaarlijke stoffen 2015: Samen meer effect Die man of vrouw op de werkvloer, dáár doen we dit voor. Bedrijven willen dat hun werknemers gezond en veilig met gevaarlijke stoffen werken.

Nadere informatie

De beveiligingsscan sta voor je zaak.nl

De beveiligingsscan sta voor je zaak.nl m in i ster beve ili gings ie v a n E c o n o m isc he ke n ili Za et h n n va ake tief he Z e e n i nitia ngs beve ngs gings De beveiligingsscan sta voor je zaak.nl 2011 De beveiligingsscan Op naar een

Nadere informatie

Ledenpanel VNO-NCW Midden. Resultaten Enquête Bijeenkomsten en Activiteiten

Ledenpanel VNO-NCW Midden. Resultaten Enquête Bijeenkomsten en Activiteiten Ledenpanel VNO-NCW Midden Resultaten Enquête Bijeenkomsten en Activiteiten Samenvatting In totaal heeft zo n 20 % van de leden van VNO-NCW Midden gereageerd. De respons kwam evenredig verdeeld uit alle

Nadere informatie

HDN WEI SESSIE. 13 november Succesvolle

HDN WEI SESSIE. 13 november Succesvolle HDN WEI SESSIE 13 november 2018 Succesvolle WEI SESSIE Dinsdag 13 november kwamen specialisten uit de hele financiële keten bij elkaar om meer te horen over de activiteiten van HDN en om samen te kijken

Nadere informatie

The Brand Check werken aan een sterk merk

The Brand Check werken aan een sterk merk The Brand Check werken aan een sterk merk Wat is The Brand Check? Een compacte, interactieve werksessie, als startpunt voor verscherpte positionering van je merk. Je maakt kennis met de 5 gouden stappen

Nadere informatie

E V E R B I N D I N G, N I E

E V E R B I N D I N G, N I E innovatie Syntens N I E U W E V E R B I N D I N G, N I E U W E B U S I N E S S Het veld waarin bedrijven opereren is voortdurend in beweging. Om een bedrijf gezond en succesvol te houden, is het belangrijk

Nadere informatie

Lancering Riskvalues op 1 september 2016,

Lancering Riskvalues op 1 september 2016, Lancering Riskvalues op 1 september 2016, Riskvalues feedback deelnemers 1 september 2-16 Het begint nog steeds bij de zwakste schakel...de mens...het systeem...proces Kennismaking met 'zachte' kant van

Nadere informatie

Voorwoord Preview Voorbeeld

Voorwoord Preview Voorbeeld Voorwoord In 1996 werd de eerste versie van ISO 14001 gepubliceerd. Daarmee werd het mogelijk een milieumanagementsysteem op te zetten volgens een wereldwijd erkend model en het te laten certificeren tegen

Nadere informatie

Meer plezier door slimmer werken

Meer plezier door slimmer werken Tijd voor... inspiratie Meer plezier door slimmer werken Heleen Hoogendam Bertine Zoon Meer inspiratie? Bertine Zoon Zoo n Training www.zoontraining.nl @ZoonTraining Heleen Hoogendam Hoogendam Coaching

Nadere informatie

Kennissessie "Dag v. d. Preventie medewerker" www.s-e-d.eu 1

Kennissessie Dag v. d. Preventie medewerker www.s-e-d.eu 1 Veilig werken met verontreinigde grond Verontreinigde grond is een serieus risico voor de gezondheid van werknemers en een actueel inspectieproject van de I-SZW. Wim Scheltema, voormalig inspecteur arbeidsomstandigheden,

Nadere informatie

Een introductie op de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E)

Een introductie op de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) Een introductie op de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) WHITEPAPER Een introductie op de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) 2 Wettelijk kader De Arbowet stelt een Risico Inventarisatie &

Nadere informatie

REPUTATIE, RELATIES, TIPS & TRAINING DOOR MICHIEL HOLSHEIMER (CONTENT BRIDGES)

REPUTATIE, RELATIES, TIPS & TRAINING DOOR MICHIEL HOLSHEIMER (CONTENT BRIDGES) REPUTATIE, RELATIES, TIPS & TRAINING DOOR MICHIEL HOLSHEIMER (CONTENT BRIDGES) 16 TRENDS, TRUCS, TIPS & TOOLS DIE JE VERDER HELPEN JE REPUTATIE MOET JE VOEDEN EN VERDEDIGEN; OF JE DAT NU WILT OF NIET

Nadere informatie

Blootstelling aan Gevaarlijke (CMR) stoffen

Blootstelling aan Gevaarlijke (CMR) stoffen Blootstelling aan Gevaarlijke (CMR) stoffen Sadhana Ganeshie Stephan Segboer Inspectie SZW Programma Bedrijven met Gevaarlijke Stoffen Algemeen: Werknemers moeten gezond en veilig met gevaarlijke stoffen

Nadere informatie

ISEO Consult. voorbeelden uitgevoerde projecten

ISEO Consult. voorbeelden uitgevoerde projecten ISEO Consult voorbeelden uitgevoerde projecten E-LEARNING ONTWIKKELEN Type opdrachtgever: kenniscentrum Ontwikkel een e-learning module (inclusief toetsing) voor nieuwe medewerkers op tankstations. In

Nadere informatie

Ook Coevorden. Een overkoepelend platform voor alle @Coevordenaren. Project Datum Versie Status. Opzet platform Ook Coevorden 2 april 2015 0.

Ook Coevorden. Een overkoepelend platform voor alle @Coevordenaren. Project Datum Versie Status. Opzet platform Ook Coevorden 2 april 2015 0. Ook Coevorden Een overkoepelend platform voor alle @Coevordenaren Project Datum Versie Status Opzet platform Ook Coevorden 2 april 2015 0.4 Concept 1. Visie Achtergrond: van twitter via verbinding naar

Nadere informatie

13. RI&E EN HET PLAN VAN AANPAK

13. RI&E EN HET PLAN VAN AANPAK 13. RI&E EN HET PLAN VAN AANPAK Om een goed arbobeleid te voeren, moet je inzicht hebben in de risico s binnen de organisatie. Pas als dat beeld compleet is, kunnen de maatregelen en oplossingen worden

Nadere informatie

Projectplan Monitor bevordering arbeidsparticipatie (2009-2012)

Projectplan Monitor bevordering arbeidsparticipatie (2009-2012) -1- Projectplan Monitor bevordering arbeidsparticipatie (2009-2012) 1 Aanleiding voor het project Arbeidsparticipatie is een belangrijk onderwerp voor mensen met een chronische ziekte of functiebeperking

Nadere informatie

U bent hier om kennis op te doen en met elkaar te delen. Graag. geef ik de aftrap met een praktijkvoorbeeld.

U bent hier om kennis op te doen en met elkaar te delen. Graag. geef ik de aftrap met een praktijkvoorbeeld. Toespraak van Peter Peerdeman, adviseur Sociale Veiligheid en landelijk projectleider Veiligezorg, op het Veiligezorg Symposium Een agressie-incident en dan? 20 september 2010, Driebergen Geachte aanwezigen,

Nadere informatie

Toelichting bij de vragen uit de Veranderplanner. 1. Verkennen van het probleem

Toelichting bij de vragen uit de Veranderplanner. 1. Verkennen van het probleem Toelichting bij de vragen uit de Veranderplanner Bij iedere vraag uit de veranderplanner is hier een korte toelichting gegeven. Dit kan helpen bij het invullen van de vragen van de Veranderplanner. 1.

Nadere informatie

Hoe ziet een CMR stof eruit en wat doe ik ermee? Edwin Ferdinandus en Marjan Demmer

Hoe ziet een CMR stof eruit en wat doe ik ermee? Edwin Ferdinandus en Marjan Demmer Hoe ziet een CMR stof eruit en wat doe ik ermee? Edwin Ferdinandus en Marjan Demmer Toxic Toxic: webbased dienst die zorgt voor borging en compliance. Consultancy: Pas metingen, Dusttrack, Legionella Planning,

Nadere informatie

VOORBELD ONDERNEMINGSPLAN. Metdit voorbeeld ondernemingsplan kunjegelijkaan deslag! www.voorbeeld-ondernemingsplan.nl

VOORBELD ONDERNEMINGSPLAN. Metdit voorbeeld ondernemingsplan kunjegelijkaan deslag! www.voorbeeld-ondernemingsplan.nl VOORSTARTENDEONDERNEMERS VOORBELD ONDERNEMINGSPLAN Metdit voorbeeld ondernemingsplan kunjegelijkaan deslag! www.voorbeeld-ondernemingsplan.nl VOORSTARTENDEONDERNEMERS Hetpakketvoordestartendeondernemer

Nadere informatie

Signalering beroepslongziekten en arbocuratieve samenwerking. 31 mei 2018 Heleen den Besten Long Alliantie Nederland

Signalering beroepslongziekten en arbocuratieve samenwerking. 31 mei 2018 Heleen den Besten Long Alliantie Nederland Signalering beroepslongziekten en arbocuratieve samenwerking 31 mei 2018 Heleen den Besten Long Alliantie Nederland Programma Kennismaking Beroepslongziekten: de verhalen en de cijfers Activiteiten LAN

Nadere informatie

Ambitie brengt je naar een hoger niveau

Ambitie brengt je naar een hoger niveau Ambitie: Excellent Lokaal Overheidsmanagement Ambitie brengt je naar een hoger niveau Door: Rieke Veurink / Fotografie: Kees Winkelman Duizenden aanbieders van opleidingen zijn er in overheidsland. En

Nadere informatie

Gezond en veilig werken. Je hebt t zelf in de hand.

Gezond en veilig werken. Je hebt t zelf in de hand. Gezond en veilig werken. Je hebt t zelf in de hand. Advies en informatie voor werknemers Gezond en veilig werken. Je hebt t zelf in de hand. Gezond en veilig werken, je goed voelen en dat blijven doen,

Nadere informatie

Veiligheid voor de groen/grijze sector

Veiligheid voor de groen/grijze sector Veiligheid U bent een van de vele werknemers in Nederland die het diploma VCA Basisveiligheid gaan behalen. Bijna een miljoen Nederlanders gingen u voor! Er is wel een groot verschil met de eerste cursisten.

Nadere informatie

Stageopdracht gehandicaptenzorgsociale (Bedrijf) Werkgroep vanuit stageteam

Stageopdracht gehandicaptenzorgsociale (Bedrijf) Werkgroep vanuit stageteam Stageopdracht gehandicaptenzorgsociale (Bedrijf) Werkgroep vanuit stageteam Inhoudsopgave 1 Stage bedrijfsgeneeskunde 2 Begrippenlijst 3 Literatuurlijst Inleiding Als stage opdracht voor sociale ga je

Nadere informatie

Het platform gaat binnenkort commerciële trainingen aanbieden, speciaal voor masseurs die een succesvolle praktijk willen starten.

Het platform gaat binnenkort commerciële trainingen aanbieden, speciaal voor masseurs die een succesvolle praktijk willen starten. Beste masseur, Masseursnetwerk Nederland is het nieuwe platform voor professionele masseurs en zij die dat willen worden. Je vindt er informatie over producten, cursussen, evenementen en diensten. Het

Nadere informatie

Succesvol verzekeren in 2015: wat vraagt dat van onze medewerkers? Taskforce Samenhangend Inzetbaarheidsbeleid

Succesvol verzekeren in 2015: wat vraagt dat van onze medewerkers? Taskforce Samenhangend Inzetbaarheidsbeleid MT-presentatie Succesvol verzekeren in 2015: wat vraagt dat van onze medewerkers?. Taskforce Samenhangend Inzetbaarheidsbeleid Campagne De verzekeringsbranche werkt aan inzetbaarheid Start Startsein in

Nadere informatie

Vergelijk uw. overlijdensrisicoverzekering. Nieuw Voor leden en niet-leden

Vergelijk uw. overlijdensrisicoverzekering. Nieuw Voor leden en niet-leden Vergelijk uw overlijdensrisicoverzekering Echt onafhankelijk vergelijken en eenvoudig afsluiten! Vergelijk en bespaar tot honderden euro s premie per jaar! Nieuw Voor leden en niet-leden Bespaar tot honderden

Nadere informatie

De gemeente Hoogeveen nodigt u uit

De gemeente Hoogeveen nodigt u uit De gemeente Hoogeveen nodigt u uit Voor een bijeenkomst over: Mantelzorgers en werkgelegenheid Van, Voor en Door Ondernemers Mini conferentie over dit belangrijke onderwerp voor werkgevers Op maandag 7

Nadere informatie

Risico-evaluatie in de Nederlandse praktijk

Risico-evaluatie in de Nederlandse praktijk Jan Michiel Meeuwsen, TNO Risico-evaluatie in de Nederlandse praktijk De risico-inventarisatie en evaluatie in Nederland; van papier naar digitaal De Nederlandse Arbeidsomstandighedenwet vereist van alle

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

Vrijheidsbeperkende maatregelen. Vrijheidsbeperkende maatregelen terugdringen? in de langdurende zorg. Vilans helpt mee

Vrijheidsbeperkende maatregelen. Vrijheidsbeperkende maatregelen terugdringen? in de langdurende zorg. Vilans helpt mee Vrijheidsbeperkende maatregelen in de langdurende zorg Vrijheidsbeperkende maatregelen terugdringen? Vilans helpt mee Hoe staat je organisatie ervoor? Kom erachter hoe het staat met vrijheidsbeperking

Nadere informatie

REACH: ondersteuning door Brancheorganisaties

REACH: ondersteuning door Brancheorganisaties REACH: ondersteuning door Brancheorganisaties Introductie VNCI Branche-organisatie voor de chemische procesindustrie Totaal ca 100 (geassocieerde) leden, verenigingen, donateurs, ca 150 productievestigingen:

Nadere informatie

Aanjagers 1 december 2015 Ctylab

Aanjagers 1 december 2015 Ctylab Ctylab zoekt aanjager(s) Je hebt misschien al eens van ons gehoord. Een online platform voor klein nieuws en frisse ideeën uit je eigen omgeving. Nu doen we dat nog op Facebook met een kleine groep. Maar

Nadere informatie

28% 72% 30% 70% Aantal geregistreerde deelnemers : 141 Periode evaluatie : 19 maart 2014 t/m 6 april 2014 Aantal evaluaties : 101

28% 72% 30% 70% Aantal geregistreerde deelnemers : 141 Periode evaluatie : 19 maart 2014 t/m 6 april 2014 Aantal evaluaties : 101 Aantal geregistreerde deelnemers : 11 Periode evaluatie : 19 maart 01 t/m 6 april 01 Aantal evaluaties : 101 8% ingevuld niet ingevuld % 0% anoniem niet anoniem 0% RESULTATEN EVALUATIE ICT-PRAKTIJKDAG

Nadere informatie

Hoe werkbaar werk realiseren in de (kleine) zorg/welzijnsinstellingen? HR in zorg en welzijn: studievoormiddag 22 mei 2013

Hoe werkbaar werk realiseren in de (kleine) zorg/welzijnsinstellingen? HR in zorg en welzijn: studievoormiddag 22 mei 2013 1 Hoe werkbaar werk realiseren in de (kleine) zorg/welzijnsinstellingen? HR in zorg en welzijn: studievoormiddag 22 mei 2013 Hadewych Bamps Ria Bourdeaud hui Werkbaar werk realiseren in zorginstellingen

Nadere informatie

Veilig en Effectief opslaan, hoe krijg ik ze samen?

Veilig en Effectief opslaan, hoe krijg ik ze samen? Veilig en Effectief opslaan, hoe krijg ik ze samen? School: Bedrijf: Titel project: 1. De opdracht Veilig en Effectief opslaan, hoe krijg ik ze samen? Opdrachtgever Broekman Logistics streeft ernaar een

Nadere informatie

Projectmatig werken voor de secretaresse

Projectmatig werken voor de secretaresse Nationale Secretaresse Dag 2009 www.secretary.nl/officemanagement Schriftelijke cursus in vijf lessen met twee bijeenkomsten Startdatum 9 april 2009 Projectmatig werken voor de secretaresse Postzegel niet

Nadere informatie

We houden elkaar scherp

We houden elkaar scherp Buitendienstmedewerkers van Gemeente Almelo We houden elkaar scherp Tekst: Martine van Dijk, A+O fonds Gemeenten / Fotografie: Kees Winkelman Buitendienstmedewerkers bij Gemeente Almelo zijn zich bewust

Nadere informatie

Veilig en gezond werken in de grond-, weg- en waterbouw. Samen de arbeidsrisico s te lijf

Veilig en gezond werken in de grond-, weg- en waterbouw. Samen de arbeidsrisico s te lijf Veilig en gezond werken in de grond-, weg- en waterbouw Samen de arbeidsrisico s te lijf De Inspectie SZW werkt samen aan eerlijk, gezond en veilig werk en bestaanszekerheid voor iedereen 2 Wat doet de

Nadere informatie

Wij. maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN. Wij maken Dordt Samen aan de slag met initiatieven

Wij. maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN. Wij maken Dordt Samen aan de slag met initiatieven Wij maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN Waar mensen elkaar ontmoeten, ontstaan als vanzelf nieuwe netwerken en initiatieven. Inwoners die met elkaar samenwerken.

Nadere informatie

Voor een groep. Korte Workshop Time-management. Slim Werken + Creatief Werken

Voor een groep. Korte Workshop Time-management. Slim Werken + Creatief Werken Voor een groep Korte Workshop Time-management Slim Werken + Creatief Werken edere dag een SlimWerken.COM Julianapark 48-5 5046 GB Tilburg T 013-5770495 M 06-27326562 E contact@slimwerken.com W www.slimwerken.com

Nadere informatie

Let s Ynnovate! Let s Ynnovate! LET S YNNOVATE! OVER FLEUR & ESTHER FLEUR PULLEN & ESTHER VAN DER STORM

Let s Ynnovate! Let s Ynnovate! LET S YNNOVATE! OVER FLEUR & ESTHER FLEUR PULLEN & ESTHER VAN DER STORM LET S YNNOVATE! Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg, riep Einstein al een dikke eeuw geleden. Wil je innoveren, dan zul je uit je routine moeten stappen. Maar hoe kun je succesvol

Nadere informatie

Leiderschap is alleen leuk als er nog iets te leiden valt

Leiderschap is alleen leuk als er nog iets te leiden valt Leiderschap is alleen leuk als er nog iets te leiden valt LEADERSHIP CHALLENGE 2012 14, 15, 16 september de Nudge Leadership Challenge is een samenwerking van met deelnemers van onder andere Een beetje

Nadere informatie

Toekomstvisie: Emmen en Verder

Toekomstvisie: Emmen en Verder Toekomstvisie: Emmen en Verder Aangescherpte visie op de rol van de VDP Breda, 8 december 2010 1 Agenda 14.00 terugblik Akkoord van Emmen en inleiding programma 14.15 presentatie en bespreken hoofdlijn

Nadere informatie

Verschillende methoden om mensen in groepen te ondervragen over hun wensen en behoeften worden in het kort nader toegelicht.

Verschillende methoden om mensen in groepen te ondervragen over hun wensen en behoeften worden in het kort nader toegelicht. Ken jouw leden Ken jouw leden Inleiding Om klantgericht (of: ledengericht) te kunnen werken, is het van belang te weten wat de leden wensen en willen. Het is dan wenselijk om als verenigingsbestuurder

Nadere informatie

Duidelijk anders. BRZO dag 15 mei 2014. Mr. M.G.J. Maas-Cooymans

Duidelijk anders. BRZO dag 15 mei 2014. Mr. M.G.J. Maas-Cooymans Duidelijk anders BRZO dag 15 mei 2014 Mr. M.G.J. Maas-Cooymans 2 Wat en wie? Seveso/Brzo: een kader voor de bescherming van 1) mensen buiten de inrichting, de bescherming van het milieu, 2) de bescherming

Nadere informatie

Titel Wat is de titel van het boek? Geeft de titel aan waar het verhaal over gaat? Kun je uitleggen waarom er voor die titel is gekozen?

Titel Wat is de titel van het boek? Geeft de titel aan waar het verhaal over gaat? Kun je uitleggen waarom er voor die titel is gekozen? Het maken van een boekbespreking in Powerpoint De voorbereiding: het kiezen van een boek Bedenk eerst heel goed over welk boek je een boekbespreking wilt gaan houden. Je kunt het beste een boek uitkiezen

Nadere informatie

Succes- en faalfactoren voor de implementatie van control banding tools. project Implementatiewerkplaats Stoffenmanager

Succes- en faalfactoren voor de implementatie van control banding tools. project Implementatiewerkplaats Stoffenmanager Succes- en faalfactoren voor de implementatie van control banding tools project Implementatiewerkplaats Stoffenmanager Waarom? Ziektelast door stoffenblootstelling Waarom? Ziektelast door stoffenblootstelling

Nadere informatie

20/9/2011 NULMETING COSTIAN. Leerjaar 2011 propedeuse blok 1.1 Costian de Jonge

20/9/2011 NULMETING COSTIAN. Leerjaar 2011 propedeuse blok 1.1 Costian de Jonge 20/9/2011 COSTIAN NULMETING Leerjaar 2011 propedeuse blok 1.1 Costian de Jonge Dit verslag heeft als functie de basiskennis van de startende student vastleggen, het moment van de meting is begin september

Nadere informatie

Overtuigend en Ontspannen Presenteren

Overtuigend en Ontspannen Presenteren Overtuigend en Ontspannen Presenteren 24 november2015 Jullie doelen? Training Presenteren Minder zenuwen bij presentaties Makkelijker contact met het publiek Wat wél en beter niet te zeggen Meer JA s van

Nadere informatie

Kees Halm beleidsadviseur arbeidsomstandigheden I 1

Kees Halm beleidsadviseur arbeidsomstandigheden I 1 Kees Halm beleidsadviseur arbeidsomstandigheden 24-11-2017 I 1 Onderwerpen - Ontwikkelingen gevaarlijke stoffen - DME - Chroom VI / lassen - Wijzigingen Arbowet - VCA 2017? Nieuwe checklist 24-11-2017

Nadere informatie

OosterparkBOOM! Waar staat de OosterparkBOOM eind 2014?

OosterparkBOOM! Waar staat de OosterparkBOOM eind 2014? OosterparkBOOM! Waar staat de OosterparkBOOM eind 2014? Mark C Hoogenboom Deze tekst is eind 2013 geschreven alsof het eind 2014 is. De tekst is bedoeld om een beeld te schetsen waar de OosterparkBOOM

Nadere informatie

Energie Prestatie Keuring (EPK)

Energie Prestatie Keuring (EPK) Energie Prestatie Keuring (EPK) Energie besparen wordt leuker, makkelijker en eenvoudiger! Stef Strik Barend van Engelenburg 14 januari 2016 ENERGIEBESPARING Waarom werkt(e) het nog niet zo lekker? Geen

Nadere informatie

Social Strategy Masterclass 2014

Social Strategy Masterclass 2014 Social Strategy Masterclass 201 Bestemd voor Directie en Management actief in zowel B2B, B2C als Non profit Inhoudsopgave Inleiding Eendaagse Social Strategy MasterClass Programma Ochtendsessie Middagsessie

Nadere informatie