Landelijke Stoffendag Donderdag 2 oktober 2014, Doorn

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Landelijke Stoffendag 2014. Donderdag 2 oktober 2014, Doorn"

Transcriptie

1 Landelijke Stoffendag 2014 Donderdag 2 oktober 2014, Doorn

2 Grip op informatie. Dat is het centrale thema van de Landelijke Stoffendag die dit jaar voor de vijfde keer is georganiseerd. Informatie verzamelen, up to date houden en delen is cruciaal om op een veilige en gezonde manier om te kunnen gaan met gevaarlijke stoffen. Vanwege de complexiteit van de materie en de grote hoeveelheid gegevens is het daarbij verstandig, en misschien wel noodzakelijk, om samen te werken. Als branche, binnen een cluster van bedrijven of met de overheid. Op de Landelijke Stoffendag draait het dan ook niet alleen om actuele kennis en nieuwe inzichten, maar ook om transparantie, delen en ontmoeten.

3 Doorn, 2 oktober Zo n driehonderd mensen zijn naar Landgoed Zonheuvel gekomen voor de Landelijke Stoffendag Onder hen veiligheidsdeskundigen, arbeidshygiënisten, KAM-coördinatoren, managers en beleidsmakers. Elk van hen is vanuit zijn eigen rol betroken bij het werken met gevaarlijke stoffen. Diverse branches waar met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt zijn vertegenwoordigd, variërend van de chemische industrie tot de zorg, van de schoonmaaksector tot de offshore-industrie. TNO, de Inspectie SZW en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu zijn de initiatiefnemers van dit evenement en leveren elk een inhoudelijke bijdrage aan het programma. De Landelijke Stoffendag is een boeiende mix van interactieve workshops, informele netwerkmomenten en een informatiemarkt. Deelnemers komen hier voor actuele en praktijkgerichte informatie over arbo en milieu, maar ook om de banden met andere experts aan te halen en voor een ontmoeting met leveranciers van veiligheidsproducten en -diensten. De hoge opkomst toont aan dat de belangstelling voor een dergelijk informatie- en netwerkevenement groot is.

4 KEYNOTE De beleving van gezondheidsrisico s Erik Tielemans, business line manager van TNO, opent het plenaire deel van de dag. Tielemans gaat kort in op het programma, dat dit jaar voor het eerst is aangevuld met meer milieugerelateerde onderwerpen. Daarna geeft hij het woord aan keynote speaker Jop Groeneweg. Groeneweg is universitair docent aan de Universiteit Leiden en senior onderzoeker bij TNO. Zijn vakgebied is de cognitieve psychologie, in het bijzonder de perceptie van risico s en het beïnvloeden van gedrag. Objectieve risico s staan los van de beleving van die risico s, benadrukt Groeneweg. Het is dus niet voldoende om de kale feiten te presenteren. Die nuchtere benadering werkt niet omdat het grootste deel van de mensen niet zo denkt. Zij raken wel onder de indruk van scenario s, niet van getallen. Werkgerelateerde gezondheidsrisico s blijven in de publieke opinie onderbelicht, toont Groeneweg aan. We maken ons druk om terrorisische aanslagen, tornado s, aardbevingen en overvallen. We onderschatten het risico dat we ziek worden. Bij gevaarlijke stoffen is er bovendien sprake van een onzichtbaar risico. Het verband tussen blootstelling aan een bepaalde stof en ziek worden is voor veel mensen niet helder. Niet iedereen wordt immers ziek en áls je al ziek wordt kan dat jaren duren. Mensen hebben er geen beelden bij. Jop Groeneweg Gezondheidsrisico s vliegen onder onze psychologische radar door. Gewone mensen kunnen zich deze risico s niet goed voorstellen en besteden er (dus) geen aandacht aan. Ziek worden is een non-issue.

5 Ontmoeting en uitwisseling binnen de regio Mensen ontmoeten, best practices delen en samen op zoek gaan naar oplossingen. Veel mensen komen speciaal naar de Landelijke Stoffendag om te netwerken. In de pauzes, tijdens de lunch en bij de afsluitende netwerkborrel is er ruimschoots de gelegenheid om contacten te leggen, ook met mensen buiten de eigen sector en keten. De organisatoren hebben het gemakkelijk gemaakt om experts uit de eigen regio te ontmoeten. Arjella van Scheppingen (Value2share) licht toe: Een zinvolle dialoog draagt bij aan de energie en motivatie die nodig is om die next step te maken. Dergelijke betekenisvolle ontmoetingen willen wij vandaag faciliteren. Bij de ontvangst heeft u een keycord gekregen in de kleur van uw regio. Er zijn vijf regio s: vijf kleuren. Onze oproep: ga straks eens koffie drinken of lunchen met iemand uit uw eigen regio en zoek naar raakvlakken. In uw profiel, dat u bij binnenkomst heeft gekregen, kunt u daarnaast uw prangende vragen, sprekende voorbeelden en eventueel informatie over uw expertise kwijt. Vul uw profiel in en wij brengen vraag en aanbod bij elkaar.

6 Praktische workshops Vooraf hebben de deelnemers een keuze gemaakt uit een breed aanbod aan praktijkgerichte workshops. Ze kunnen drie workshops volgen. De workshops gaan over actuele onderwerpen, zoals de REACH-registratie, het vaststellen van grenswaarden voor stoffen, het signaleren van nieuwe risico s en het werken met nanomaterialen.

7 Dirk van Well Werken met zeer zorgwekkende stoffen brengt een langdurig en kostbaar traject bij de vergunningaanvraag met zich mee. Als er een alternatief te vinden is, is dat altijd de beste optie. Workshop: slimme oplossingen door samenwerken Individuele bedrijven kunnen hun voordeel doen met goede ideeën en oplossingen die elders zijn ontwikkeld. Door samen te werken en - bijvoorbeeld binnen een branche - met generieke oplossingen te komen, kunnen ze veel tijd en geld besparen. De Inspectie SZW stimuleert en faciliteert dit proces. Projectleider gevaarlijke stoffen Diana Martens schetst in deze workshop wat de Inspectie SZW van bedrijven verwacht en op welke manier samenwerking de inspectiedruk kan verminde- ren. Wij gaan graag de dialoog met u aan. Wij zijn geen adviseurs. Wel kunnen wij uw oplossingen in een vroeg stadium toetsen aan het wettelijk kader. Jenda Horák, jurist bij branchevereniging Focwa, geeft een voorbeeld van zo n branchebrede oplossing. Wij ontwikkelen een nieuw instrument dat ondernemers in de schadeherstelbranche helpt om veilig te werken. Dat instrument moet begrijpelijk, toekomstbestendig, gebruiksvriendelijk en grondig onderbouwd zijn. En het moet voldoen aan de eisen van de Inspectie SZW. We nemen niet de stoffen als uitgangspunt, maar beginnen met de activiteiten in onze branche en kijken dan welke typen stoffen daarbij worden gebruikt. Zo krijgen we een logische indeling. Het eindproduct is een serie veilige werkwijzen voor de meest voorkomende processen in combinatie met een branchebreed stoffenregister. Viola van Guldener Het ontwikkelen van een vitale veiligheidscultuur binnen je organisatie heeft iets weg van bergbeklimmen. Het gaat niet om bereiken van de top, maar om het proces dat je onderweg samen doormaakt.

8 Workshop: cultuur & gedrag Veel belangstelling is er voor de workshop over het effect van de bedrijfscultuur op gezond en veilig werken. Het is een onderwerp dat mensen na aan het hart ligt omdat zij in hun eigen werk vaak worstelen met een veiligheidscultuur die niet optimaal is. Ik wil graag dat er in mijn organisatie een cultuur ontstaat waarin mensen veiliger gaan werken en dat ook zelf willen. Dus niet alleen maar omdat het verplicht is, verzucht een deelnemer tijdens de workshop. De Inspectie heeft vastgesteld dat gedrag en cultuur een rol speelde bij een aanzienlijk deel van de ernstige ongevallen op het werk in de afgelopen 15 jaar, zegt Viola van Guldener (TNO), die de workshop leidt. Het is niet eenvoudig om de cultuur van een organisatie te veranderen. Dat kost tijd. Toch is het de sleutel om risico s nog verder terug te dringen. Overigens is het niet voldoende om je alleen daarop te focussen. Ook de technische en de organisatorische kant moeten in orde zijn. De bedrijfscultuur bestaat uit gezamenlijke waarden, ongeschreven regels, overtuigingen en aannames. Groepsprocessen die op hun beurt weer het gedrag van individuele medewerkers beïnvloeden. Door veiligheid en gezondheid bespreekbaar te maken, medewerkers goed te informeren en te trainen kun je het veiligheidsbewustzijn vergroten. Daarvoor is ook leiderschap nodig en commitment van de directie. Tot slot is ook eigenaarschap van belang en heldere afspraken over het aanspreken van collega s over onveilig gedrag, zegt Van Guldener.

9 Workshop: de zorgenkindjes onder de stoffen Kwik, hexachloorbenzeen, nikkelboorfosfide, trifluraline: een greep uit de ruim 1300 zeer zorgwekkende stoffen die op de ZZS-lijst van het RIVM staan. Lonneke van Leeuwen (RIVM) maakt de deelnemers wegwijs in de wereld van deze zeer giftige en gevaarlijke stoffen. De stoffenlijst groeit nog steeds. Ook internationaal wordt gestaag verder gebouwd aan een vergelijkbare lijst met substances of very high concern. Deze stoffen kunnen kankerverwekkend zijn, de voortplanting belemmeren of zich ophopen in de voedselketen. Bedrijven die met deze stoffen werken of ze importeren moeten aan strenge regels voldoen als zij ze willen blijven gebruiken. De overheid streeft er namelijk naar om deze stoffen zoveel mogelijk te weren. Vervanging van deze stoffen door ongevaarlijke stoffen heeft de voorkeur. Alleen als er geen alternatief is en als een bedrijf echt kan bewijzen dat de risico s beheerst worden, kan de overheid besluiten om toch een vergunning te verlenen. Het is een gigantische klus om zo n vergunning te krijgen, vertelt Dirk van Well van branchevereniging VNCI. De aanvraag is kostbaar, er is een tijdrovend onderzoek voor nodig en de vergunning wordt altijd voor een bepaalde tijd verleend. Bovendien weet je als bedrijf nooit of je aanvraag gehonoreerd wordt. Daarom is meestal het beste om een alternatief te zoeken.

10 Informatiemarkt In de pauzes tussen de presentaties en de workshops is het druk op de informatiemarkt. Zo n twintig bedrijven, adviesbureaus en overheidsorganisaties presenteren zich hier met producten en diensten op het brede terrein van veiligheid en gevaarlijke stoffen. Bezoekers kunnen zich hier laten informeren over handige hulpmiddelen, zoals de Stoffenmanager en het Brandweerinformatiesysteem (BIG), ze kunnen een softwarepakket voor veiligheidsinformatiebladen uitproberen of vragen stellen aan de REACH-helpdesk van het RIVM. Op de informatiemarkt worden ook gasdetectiesystemen, trillingsmeters en professionele gaspakken gedemonstreerd.

11

12 Terugblik Voor de plenaire afsluiting van de Landelijke Stoffendag komt iedereen weer bijeen in de grote zaal. Diana Martens (Inspectie SZW) en Jochem van der Waals (Ministerie van IenM) kijken kort terug op vijf jaar Landelijke Stoffendag. We zien een kentering. Vijf jaar geleden lag de nadruk op het hoe : men was vooral op zoek naar technische oplossingen. Nu realiseren we ons dat het er ook om gaat dat werknemers inzien: gezond werken is niet vanzelfsprekend. Je moet er iets voor doen. Daarom is er dit jaar aandacht voor de invloed van cultuur en gedrag. Wat verder opvalt is dat er veel meer openheid is. Bedrijven aarzelen niet om hun problemen te bespreken en zijn trots op de oplossingen die ze hebben bedacht. Ze houden de kaarten niet meer tegen de borst. De samenwerking tussen de Inspectie en de bedrijven is verbeterd, stelt Martens vast. Het Ministerie van IenM doet dit jaar voor het eerst mee aan dit evenement. Waarom? Alle regelgeving - REACH, arbo, milieuwetgeving - komt samen bij bedrijven. Als overheid willen we dit ook in samenhang zien, zegt Van der Waals. De ministeries werken elk vanuit een eigen invalshoek aan hetzelfde doel: verantwoord omgaan met gevaarlijke stoffen. Die samenhang willen wij gezamenlijk gestalte geven.

13 Grip op data Tijdens de workshops werd duidelijk dat veel organisaties nog altijd worstelen met de complexe regelgeving en de grote hoeveelheid gegevens waar ze mee te maken krijgen. Er zijn handige tools beschikbaar die bedrijven helpen om meer grip op de data te krijgen, besluit Martens. Samenwerking is de sleutel om minder last te hebben van alle regelgeving. Dat kan binnen de branche en in de keten, maar ook regionaal, dwars door sectoren heen. Meer en meer zien we dat bedrijven de goede oplossingen delen die ze samen hebben bedacht. Dat is de toekomst. Nathan Kuper Jullie zijn ambassadeurs voor de aanpak van de risico s van gevaarlijke stoffen. Laat weten wat er plaatsvindt, draag alle kennis uit en blijf creatieve oplossingen aandragen. Jochem van der Waals Alle regelgeving - REACH, arbo, milieuwetgeving - komt samen bij bedrijven. Als overheid willen we dit ook in samenhang zien. Diana Martens Veilig werken met gevaarlijke stoffen moet gewoon worden. Net zo gewoon als het nu op bouwplaatsen is om een veiligheidshelm te dragen. Twintig jaar geleden was dat nog niet het geval. Een vergelijkbare ontwikkeling willen we zien bij gevaarlijke stoffen.

14 Reacties van deelnemers Een innovatieve en inspirerende dag. De verbreding van het programma is een goede zaak. Arbo en milieu liggen in elkaars verlengde als het om gevaarlijke stoffen gaat. Dat het Ministerie van Milieu is aangehaakt zie ik als een positieve ontwikkeling. Veel problemen kunnen opgelost worden als bedrijven in de keten met elkaar in gesprek gaan. Zo breng je elkaar naar een hoger niveau. Deze netwerkdag geeft een aanzet. De workshop over onze toekomst met REACH en de keynote over menselijk gedrag vond ik bijzonder boeiend.

15 Alle workshops op een rij REACH-registratie In 2018 is het zo ver. Wat betekent dit voor productenten, importeurs en afnemers? Indelen, etiketteren en verpakken Vanaf 1 juni 2015 zijn nieuwe etiketten met gevaarsaanduidingen verplicht op verpakkingen van mengsels van chemische stoffen. Wegwijs in de wereld van zorgwekkende stoffen Wat zijn zeer zorgwekkende stoffen? Hoe herkent u ze en aan welke eisen moet u voldoen als u ze gebruikt? Substitutie van zeer zorgwekkende stoffen Een praktische en laagdrempelige aanpak om alternatieven te vinden voor deze stoffen. Grenswaarden Hoe stel je grenswaarden vast voor de stoffen waarover geen informatie beschikbaar is? GEIS: een brug tussen REACH en Arbo Alle relevante informatie over veilig gebruik van schoonmaakproducten in één overzicht. Voordeel: de zeepfabrikanten voldoen aan hun REACH-verplichting, de schoonmaakbedrijven aan de arboregels. Aan de slag met de Zelfinspectie Waar lopen bedrijven tegenaan bij het invullen van hun Zelfinspectietool? Slimme oplossingen Samen op zoek naar branchebrede oplossingen voor veilig en gezond werken. Preventie van arbeidsgerelateerde longaandoeningen Bepaalde stoffen veroorzaken astma, COPD en longkanker. Hoe herken je deze stoffen en hoe kunnen we het aantal longziekten door werk terugdringen? Werken met nanomaterialen Hoe kunnen bedrijven de blootstelling aan nanomaterialen meten? Welke grenswaarden zijn er en hoe beheersen we de risico s? Cultuur en gedrag Welke winst kun je boeken voor veilig en gezond werken door het gedrag van mensen en de organisatiecultuur te veranderen? Omgaan met nieuwe risico s Door nieuwe technologieën, nieuwe stoffen en nieuwe werkwijzen ontstaan emerging risks. Deze workshop gaat over het opsporen en beheersen van deze risico s. Verantwoord gebruik van blootstellingsmodellen Zijn deze modellen wel betrouwbaar en nauwkeurig genoeg? Huidblootstelling schatten Hoe schat je de risico s van huidblootstelling in? Een model. De presentaties van de workshops staan vanaf 3 november op

16 De Landelijke Stoffendag is een initiatief van Inspectie SZW, Ministerie van Infrastructuur en Milieu en TNO. Congresorganisatie: Value2share, Beeldverslag: Tekst: Eva van Teeseling, Tekstbureau Opus 1 Foto s en lay-out: Rolf Resink, hetismooiwerk.nl

Gezond werken met gevaarlijke stoffen

Gezond werken met gevaarlijke stoffen Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Gezond werken met gevaarlijke stoffen Maandag 2 juni 2014, Utrecht In veel bedrijven wordt met gevaarlijke stoffen gewerkt. Hier moeten de risico s voor

Nadere informatie

Ik ben hier voor het eerst. Ik kon maar moeilijk kiezen tussen de workshops. Eigenlijk wilde ik ze allemaal wel doen

Ik ben hier voor het eerst. Ik kon maar moeilijk kiezen tussen de workshops. Eigenlijk wilde ik ze allemaal wel doen Ermelo, 1 oktober 2015 Zo n driehonderd mensen kwamen naar Congrescentrum Golden Tulip de Heerlickheijd voor de zesde Landelijke Stoffendag. Onder hen veiligheidskundigen, arbeidshygiënisten, Kam-coördinatoren,

Nadere informatie

Gevaarlijke Stoffen en Inspectie SZW

Gevaarlijke Stoffen en Inspectie SZW Gevaarlijke Stoffen en Inspectie SZW Diana Martens Projectleider Programma Bedrijven met Gevaarlijke Stoffen Deze presentatie Arbowetgeving, REACH en gevaarlijke stoffen Wat doet Inspectie SZW op dit gebied?

Nadere informatie

Inspectie SZW Blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Diana Martens Projectleider Bedrijven met Gevaarlijke Stoffen (Programma BmGS)

Inspectie SZW Blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Diana Martens Projectleider Bedrijven met Gevaarlijke Stoffen (Programma BmGS) Inspectie SZW Blootstelling aan gevaarlijke stoffen Diana Martens Projectleider Bedrijven met Gevaarlijke Stoffen (Programma BmGS) 18 oktober 2017 Algemeen: Werknemers moeten gezond en veilig met gevaarlijke

Nadere informatie

Chemie is meer dan veiligheid alleen

Chemie is meer dan veiligheid alleen Chemie is meer dan veiligheid alleen Dirk van Well 1 Toegenomen aandacht voor veiligheid Chemie-pack Odfjell Focus op veiligheid bij BRZO-bedrijven: Veiligheid Voorop Aandacht voor gezond werken Lange

Nadere informatie

Balanceren tussen bedrijven, overheid en brancheverenigingen

Balanceren tussen bedrijven, overheid en brancheverenigingen Balanceren tussen bedrijven, overheid en brancheverenigingen Renske Beetstra Diana Martens Inspectie SZW Lezingenmiddag VKRT Veiligheid- en milieuwetgeving Gevaarlijke stoffen Gezondheidsgevaren Fysische

Nadere informatie

World of Lab 2 oktober 2018

World of Lab 2 oktober 2018 World of Lab 2 oktober 2018 Road to Zero Inspectie SZW 2 Blootstelling aan Gevaarlijke (CMR) stoffen Diana Martens Projectleider Inspectie SZW Programma Bedrijven met Gevaarlijke Stoffen Algemeen: Werknemers

Nadere informatie

Chemiebeurs 26 september 2018

Chemiebeurs 26 september 2018 Chemiebeurs 26 september 2018 Road to Zero Inspectie SZW Warehouse... Brand Lekkage Ongeval Andere insteek... Blootstelling en effecten die na lange tijd optreden 2 Blootstelling aan Gevaarlijke (CMR)

Nadere informatie

Blootstelling aan Gevaarlijke (CMR) stoffen

Blootstelling aan Gevaarlijke (CMR) stoffen Blootstelling aan Gevaarlijke (CMR) stoffen Diana Martens Projectleiding Inspectie SZW Programma Bedrijven met Gevaarlijke Stoffen Algemeen: Werknemers moeten gezond en veilig met gevaarlijke stoffen kunnen

Nadere informatie

Blootstelling aan Gevaarlijke (CMR) stoffen

Blootstelling aan Gevaarlijke (CMR) stoffen Blootstelling aan Gevaarlijke (CMR) stoffen Sadhana Ganeshie Stephan Segboer Inspectie SZW Programma Bedrijven met Gevaarlijke Stoffen Algemeen: Werknemers moeten gezond en veilig met gevaarlijke stoffen

Nadere informatie

Stoffenmanager, een tool voor Risico Identificatie en Evaluatie (RIE) en blootstellingscenario's

Stoffenmanager, een tool voor Risico Identificatie en Evaluatie (RIE) en blootstellingscenario's Stoffenmanager, een tool voor Risico Identificatie en Evaluatie (RIE) en blootstellingscenario's esds van mengsels van stoffen. Verplichtingen van de downstream gebruiker 8 mei 2015 Steven Verpaele, MSc

Nadere informatie

Blootstelling aan CMR stoffen, een half jaar later

Blootstelling aan CMR stoffen, een half jaar later Blootstelling aan gevaarlijke (CMR) stoffen Diana Martens, Projectleider gevaarlijke stoffen, Inspectie SZW Blootstelling aan CMR stoffen, een half jaar later April 2018, dag van ondernemer Visie: blootstelling

Nadere informatie

Mijn RI&E GS. Minder administratie, meer nadruk gedrag medewerkers Betere arbeidsomstandigheden. Huib Arts Arboplaats. Arboplaats

Mijn RI&E GS. Minder administratie, meer nadruk gedrag medewerkers Betere arbeidsomstandigheden. Huib Arts Arboplaats. Arboplaats Mijn RI&E GS Minder administratie, meer nadruk gedrag medewerkers Betere arbeidsomstandigheden Huib Arts Arboplaats Arboplaats Van administratie naar borging 1. Belang gedrag 2. Onderzoeksmodel 3. Mijn

Nadere informatie

Hoe ziet een CMR stof eruit en wat doe ik ermee? Edwin Ferdinandus en Marjan Demmer

Hoe ziet een CMR stof eruit en wat doe ik ermee? Edwin Ferdinandus en Marjan Demmer Hoe ziet een CMR stof eruit en wat doe ik ermee? Edwin Ferdinandus en Marjan Demmer Toxic Toxic: webbased dienst die zorgt voor borging en compliance. Consultancy: Pas metingen, Dusttrack, Legionella Planning,

Nadere informatie

Beste klant. Alvast veel leesplezier. Het team van BIG

Beste klant. Alvast veel leesplezier. Het team van BIG Beste klant Ook de afgelopen maanden stonden we niet stil bij BIG. Zo brachten we vertalingen van H/P-zinnen samen in één handig overzicht. Uiteraard stellen we dit document graag ter beschikking. Daarnaast

Nadere informatie

Aan de slag met de Stoffenmanager Schoonmaak. Zo werk je prettiger!

Aan de slag met de Stoffenmanager Schoonmaak. Zo werk je prettiger! Aan de slag met de Stoffenmanager Schoonmaak Zo werk je prettiger! Vooraf Schoonmakers werken dagelijks met allerlei schoonmaak- en onderhoudsmiddelen. Hierin zitten stoffen die schadelijk kunnen zijn

Nadere informatie

Ethanol? Welke wettelijke verplichtingen zijn van toepassing?

Ethanol? Welke wettelijke verplichtingen zijn van toepassing? l Eth l Eth l Eth l Eth l Eth l Eth l Eth l Eth Ethanol? Welke wettelijke verplichtingen zijn van toepassing? Ethanol welke wettelijke verplichtingen zijn van toepassing? Voor het werken met chemische

Nadere informatie

Gezond werken met gevaarlijke stoffen 2015: Samen meer effect. Die man of vrouw op de werkvloer, dáár doen we dit voor.

Gezond werken met gevaarlijke stoffen 2015: Samen meer effect. Die man of vrouw op de werkvloer, dáár doen we dit voor. Gezond werken met gevaarlijke stoffen 2015: Samen meer effect Die man of vrouw op de werkvloer, dáár doen we dit voor. Bedrijven willen dat hun werknemers gezond en veilig met gevaarlijke stoffen werken.

Nadere informatie

8b. (0,5 VE) Op welke manier wordt de blootstelling aan gevaarlijke stoffen beoordeeld? Geschat Gemeten Weet niet

8b. (0,5 VE) Op welke manier wordt de blootstelling aan gevaarlijke stoffen beoordeeld? Geschat Gemeten Weet niet Beleid en maatregelen vanuit bedrijf 7. (1 VE) Treft uw onderneming maatregelen gericht op het werken met gevaarlijke stoffen? (Toelichting: We bedoelen daarmee concrete maatregelen om de gezondheidsrisico

Nadere informatie

DEELNEMEN AAN HET ACTIEF NETWERK Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid - IN ZORG

DEELNEMEN AAN HET ACTIEF NETWERK Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid - IN ZORG DEELNEMEN AAN HET ACTIEF NETWERK Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid - IN ZORG Samen met collega- zorgorganisaties aan de slag met duurzame inzetbaarheid! Aanleiding voor een ACTIEF Netwerk De gezondheidszorg

Nadere informatie

Woensdag 6 juni 2012, Utrecht. bij! Beeldverslag Netwerkbijeenkomst GWW-sector. Voor bedrijven en instanties in de grond-, weg- en waterbouw!

Woensdag 6 juni 2012, Utrecht. bij! Beeldverslag Netwerkbijeenkomst GWW-sector. Voor bedrijven en instanties in de grond-, weg- en waterbouw! GWW tankt Woensdag 6 juni 2012, Utrecht bij! Beeldverslag Netwerkbijeenkomst GWW-sector Voor bedrijven en instanties in de grond-, weg- en waterbouw! Organisator: Inspectie SZW Presentatie: Ministerie

Nadere informatie

Rijksoverheid EU-GHS. Eén systeem voor indelen, etiketteren en verpakken van chemische stoffen en mengsels

Rijksoverheid EU-GHS. Eén systeem voor indelen, etiketteren en verpakken van chemische stoffen en mengsels Rijksoverheid EU-GHS Eén systeem voor indelen, etiketteren en verpakken van chemische stoffen en mengsels EU-GHS EU-GHS is de nieuwe verordening over de indeling, etikettering en verpakking van stoffen

Nadere informatie

hr Duurzaam succesvol

hr Duurzaam succesvol hr Duurzaam succesvol Duurzaamheid is een thema binnen veel organisaties. Logisch, iedere organisatie wil graag goed gekwalificeerde, gemotiveerde en gezonde medewerkers. In steeds meer Cao s worden dan

Nadere informatie

Veiligheidsinformatiebladen Van hazard naar risk

Veiligheidsinformatiebladen Van hazard naar risk Veiligheidsinformatiebladen Van hazard naar risk Dr. Ir. Evelyn Tjoe Nij, RAH Beleidsadviseur arbeidshygiëne en toxicologie Arbouw, Harderwijk Inhoud 1. REACH, Arbo en CLP 2. Veiligheidsinformatiebladen

Nadere informatie

Resultaten Onderzoek September 2014

Resultaten Onderzoek September 2014 Resultaten Onderzoek Initiatiefnemer: Kennispartners: September 2014 Resultaten van onderzoek naar veranderkunde in de logistiek Samenvatting Logistiek.nl heeft samen met BLMC en VAViA onderzoek gedaan

Nadere informatie

2025: Toen de bouw ging kantelen bleken er oplossingen onder te liggen naar Loesje Tjeerd Willem Hobma

2025: Toen de bouw ging kantelen bleken er oplossingen onder te liggen naar Loesje Tjeerd Willem Hobma 2025: Toen de bouw ging kantelen bleken er oplossingen onder te liggen naar Loesje Tjeerd Willem Hobma NVVK Congres, Papendal, 13-03-19 Even voorstellen: 4 kantelaars Werk veilig Houd plezier Kijk vooruit

Nadere informatie

MASTERCLASS VERANDERMANAGEMENT

MASTERCLASS VERANDERMANAGEMENT MASTERCLASS VERANDERMANAGEMENT INZICHT, OVERZICHT EN VAARDIGHEDEN VOOR HET LEIDEN VAN VERANDERING NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 2 VOORWOORD Ontwikkelingen in de omgeving en binnen organisaties worden complexer

Nadere informatie

Zelfinspectie Gevaarlijke Stoffen Veelgestelde vragen

Zelfinspectie Gevaarlijke Stoffen Veelgestelde vragen Zelfinspectie Gevaarlijke Stoffen Veelgestelde vragen Gezond en veilig werken met gevaarlijke stoffen In Nederland werkt één op de drie bedrijven met gevaarlijke stoffen. Daarbij worden werknemers voor

Nadere informatie

De ontwikkeling van een Veilige Werkwijze. voor het werken met gevaarlijke stoffen in laboratoria

De ontwikkeling van een Veilige Werkwijze. voor het werken met gevaarlijke stoffen in laboratoria De ontwikkeling van een Veilige Werkwijze voor het werken met gevaarlijke stoffen in laboratoria WOTS Utrecht 02-10-2018 Wim Grisnich Arbeidshygiënist en Veiligheidskundige DSM Resins & Functional Materials

Nadere informatie

Blootstelling aan gevaarlijke stoffen

Blootstelling aan gevaarlijke stoffen Blootstelling aan gevaarlijke stoffen ARBO-Event SBI Formaat Carolina.verspuij@sbiformaat.nl Carolina Verspuij, trainer / adviseur Arbeid & Gezondheid Blootstelling aan gevaarlijke stoffen: 3000 mensen

Nadere informatie

https://youtu.be/h_nn_9irvf8 Take home Stoffen op het werk zorgen voor veel leed Het stelsel functioneert gebrekkig Gelukkig komende jaren veel aandacht voor beroepslongziekten/stoffen: SZW, Inspectie,

Nadere informatie

Opstellen van gevaarlijke stoffenregister BMD Advies Centraal Nederland B.V.

Opstellen van gevaarlijke stoffenregister BMD Advies Centraal Nederland B.V. Opstellen van gevaarlijke stoffenregister BMD Advies Centraal Nederland B.V. Stationsstraat 26 Postbus 91, 6662 BC ELST Tel.: 088 0318 875 info@cn.bmdadvies.nl www.bmdadviescentraal Inleiding In deze hand-out

Nadere informatie

VN(O) NCW Nederland. Den Haag 4 december 201 3

VN(O) NCW Nederland. Den Haag 4 december 201 3 VN(O) NCW Nederland Aan de staatssecretaris van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu Hare excellentie W.J. Mansveld Postbus 20901 2500 EX Den Haag Briefnummer 13/11.319/Stre/MO Den Haag 4 december

Nadere informatie

Projectmatig werken voor de secretaresse

Projectmatig werken voor de secretaresse Nationale Secretaresse Dag 2009 www.secretary.nl/officemanagement Schriftelijke cursus in vijf lessen met twee bijeenkomsten Startdatum 9 april 2009 Projectmatig werken voor de secretaresse Postzegel niet

Nadere informatie

Resultaat break-out sessies. 2 september: toekomst van ISO 26000

Resultaat break-out sessies. 2 september: toekomst van ISO 26000 Resultaat break-out sessies 2 september: toekomst van ISO 26000 1 Inhoud A. Integratie groep 1 B. Integratie groep 2 C Erkenning D. Branchespecifiek E: MVO en innovatie 2 De vragen per focusgebied 1. Wat

Nadere informatie

INTENTIEVERKLARING SGGV CASUS REACH. Inleiding

INTENTIEVERKLARING SGGV CASUS REACH. Inleiding INTENTIEVERKLARING SGGV CASUS REACH Inleiding Op 15 juni 2012 zijn wij allen gezamenlijk gestart met de uitvoering van de Sggv Casus REACH. Deze casus had als doel de regeldruk voor verfformuleerders en

Nadere informatie

Event menu Minigids event app

Event menu Minigids event app Event menu Minigids event app Hoe en waarom een mobiele evenementen app? Introductie De evenementenbranche verandert. Een evenement is niet langer een ad hoc activiteit. Het is een belangrijk onderdeel

Nadere informatie

Theo Koot Ivo de Nooijer Raffi Balder

Theo Koot Ivo de Nooijer Raffi Balder HUBspot is een plek waar innoverende studenten, ondernemers, investeerders, docenten en bedrijven elkaar ontmoeten en inspireren, kennis opdoen en samen ondernemen. Met als doel om Leiden innovatiever

Nadere informatie

The Brand Check werken aan een sterk merk

The Brand Check werken aan een sterk merk The Brand Check werken aan een sterk merk Wat is The Brand Check? Een compacte, interactieve werksessie, als startpunt voor verscherpte positionering van je merk. Je maakt kennis met de 5 gouden stappen

Nadere informatie

Stoffenmanager en Stoffenbeleid, Stoffencultuur, V&G-cultuur? Niek Steijger TNO

Stoffenmanager en Stoffenbeleid, Stoffencultuur, V&G-cultuur? Niek Steijger TNO Stoffenmanager en Stoffenbeleid, Stoffencultuur, V&G-cultuur? Niek Steijger TNO Haalbaarheidsstudie: onderzoeksvragen 1. Hoe is de organisatorische inbedding van het STM-instrument vorm te geven? 2. Is

Nadere informatie

Eindverslag VASt-2 tandheelkundige branche

Eindverslag VASt-2 tandheelkundige branche Eindverslag VASt-2 tandheelkundige branche Inleiding Op basis van de voorinventarisatie VASt-1 is door de tandheelkundige branche (tandtechniek en tandheelkunde) een voorstel gemaakt om een verbeterde

Nadere informatie

HSE Jaarcongres 2017 Hét congres voor de HSE-professional

HSE Jaarcongres 2017 Hét congres voor de HSE-professional HSE Jaarcongres Het jaarcongres is een inspirerend event voor alle professionals uit het HSE vakgebied. Tijdens dit jaarcongres worden bezoekers door een groot aantal gerenommeerde sprekers geïnformeerd

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG. Datum 11 februari 2015 Betreft Aanpak kosten REACH voor het MKB

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG. Datum 11 februari 2015 Betreft Aanpak kosten REACH voor het MKB > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

InPreventie naar de BvAA

InPreventie naar de BvAA NIEUWSBRIEF Maart 2015 InPreventie naar de BvAA Na een jaar lang overleggen is het gelukt. Op 24 maart heeft Pieter namens de beroepsvereniging het contract met TNO getekend bij het ministerie van Sociale

Nadere informatie

Samenwerken aan een toekomstbestendige retailsector

Samenwerken aan een toekomstbestendige retailsector Samenwerken aan een toekomstbestendige retailsector Wie wij zijn Het Retail Innovation Platform helpt de innovatie- en concurrentiekracht van de retailsector te versterken. Samen met retailers en andere

Nadere informatie

Toezicht op autorisatie

Toezicht op autorisatie Toezicht op autorisatie Monique Waegemaekers Inspectie SZW Hoe het werkt bij Inspectie-SZW Reactief werk Inspecties nav klachten/meldingen die binnenkomen moet vermoeden zijn van ernstige overtreding melding

Nadere informatie

Trots op je vak! Hoe ben je dat, blijf je dat en hoe word je dat? UITNODIGING

Trots op je vak! Hoe ben je dat, blijf je dat en hoe word je dat? UITNODIGING Trots op je vak! Hoe ben je dat, blijf je dat en hoe word je dat? UITNODIGING Dinsdag 10 november 2015 Vanaf 12.00 uur Grolsch Veste Colosseum 65 7521 PP ENSCHEDE (ingang kanaalzijde) Om kennis over de

Nadere informatie

MASTERCLASS VERANDERMANAGEMENT

MASTERCLASS VERANDERMANAGEMENT MASTERCLASS VERANDERMANAGEMENT INZICHT, OVERZICHT EN VAARDIGHEDEN VOOR HET LEIDEN VAN VERANDERING NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 2 INLEIDING Ontwikkelingen in de omgeving en binnen organisaties worden complexer

Nadere informatie

VEILIGHEID BIJ INDUSTRIEEL OPPERVLAKTEBEHANDELENDE BEDRIJVEN. ing. Egbert Stremmelaar MBA RAE www.vereniging-ion.nl stremmelaar@vereniging-ion.

VEILIGHEID BIJ INDUSTRIEEL OPPERVLAKTEBEHANDELENDE BEDRIJVEN. ing. Egbert Stremmelaar MBA RAE www.vereniging-ion.nl stremmelaar@vereniging-ion. VEILIGHEID BIJ INDUSTRIEEL OPPERVLAKTEBEHANDELENDE BEDRIJVEN ing. Egbert Stremmelaar MBA RAE www.vereniging-ion.nl stremmelaar@vereniging-ion.nl AGENDA Introductie De nieuwe werkwijze van Inspectie SZW

Nadere informatie

Is dit iets voor jou? Traineeship Hemmink GROEIT

Is dit iets voor jou? Traineeship Hemmink GROEIT Is dit iets voor jou? Traineeship Hemmink GROEIT Traineeship Hemmink B.V. Pagina 2 Is dit iets voor jou? Dit traineeship biedt je een unieke kans om het werkveld, jezelf en Hemmink te ontdekken. Je doet

Nadere informatie

Voorwoord. Over de auteurs A CHEMISCHE FACTOREN 1

Voorwoord. Over de auteurs A CHEMISCHE FACTOREN 1 Inhoudsopgave Voorwoord Over de auteurs V IX A CHEMISCHE FACTOREN 1 1 Effecten van gevaarlijke stoffen op de mens 1 1.1 Giftigheid van stoffen 1 1.2 Toxicologische beoordeling van een stof 5 1.3 Herkennen

Nadere informatie

Succesvol verzekeren in 2015: wat vraagt dat van onze medewerkers? Taskforce Samenhangend Inzetbaarheidsbeleid

Succesvol verzekeren in 2015: wat vraagt dat van onze medewerkers? Taskforce Samenhangend Inzetbaarheidsbeleid MT-presentatie Succesvol verzekeren in 2015: wat vraagt dat van onze medewerkers?. Taskforce Samenhangend Inzetbaarheidsbeleid Campagne De verzekeringsbranche werkt aan inzetbaarheid Start Startsein in

Nadere informatie

Van werkdruk naar werkplezier

Van werkdruk naar werkplezier Van werkdruk naar werkplezier Het Programma Onze visie Werkdruk leidt tot minder werkplezier, wrijving in de samenwerking en op termijn mogelijk verzuim door stressklachten. Als medewerkers echter uitgedaagd

Nadere informatie

Netwerktips lid bereid te geven een tip Bereid je voor Onderhoud je contacten Schrijf Mis geen kansen positief niet al te moeilijk

Netwerktips lid bereid te geven een tip Bereid je voor Onderhoud je contacten Schrijf Mis geen kansen positief niet al te moeilijk Netwerktips Hieronder een aantal tips op een rijtje: niet uitputtend, maar gewoon een selectie van mogelijkheden om in contact te komen met potentiele nieuwe klanten. 1. Word lid van een club, een mailinglist,

Nadere informatie

GELOOFWAARDIGHEID is de sleutel tot succesvolle interne communicatie. April 2012. Concrete tips voor effectieve interne communicatie

GELOOFWAARDIGHEID is de sleutel tot succesvolle interne communicatie. April 2012. Concrete tips voor effectieve interne communicatie GELOOFWAARDIGHEID is de sleutel tot succesvolle interne communicatie April 2012 Concrete tips voor effectieve interne communicatie Amsterdam, augustus 2012 Geloofwaardige interne communicatie Deze white

Nadere informatie

Leiderschapsontwikkeling: inspiratie en resultaat

Leiderschapsontwikkeling: inspiratie en resultaat OPEN YOUR EYES Leiderschapsontwikkeling: inspiratie en resultaat Leiderschap ontwikkeling vanuit de kern Leiderschap is van grote invloed op de resultaten van de organisatie. Hoe kunnen we onze ambities

Nadere informatie

Verslag Alumni als brug naar het werkveld 13 mei 2009 Robert Tjoe Nij & Jacco Westerbeek

Verslag Alumni als brug naar het werkveld 13 mei 2009 Robert Tjoe Nij & Jacco Westerbeek Brug tussen onderwijs en ondernemer Verslag Alumni als brug naar het werkveld 13 mei 2009 Robert Tjoe Nij & Jacco Westerbeek Stelling juist Met wíé spreek ik? Stelling onjuist Ondernemenderwijs is een

Nadere informatie

Veilige werkwijzen Nieuwe criteria.

Veilige werkwijzen Nieuwe criteria. Veilige werkwijzen Nieuwe criteria. Jeroen Terwoert Expertisecentrum; Vakgroep Arbeidshygiëne & Chemische Veiligheid Inhoud 1. Veilige werkwijze ; wat is dat? 2. Proces/ ontwikkeling 3. Voors/ Tegens 4.

Nadere informatie

MANIFEST INTEGRALE AANPAK BEROEPSLONGZIEKTEN NEDERLAND WERELDKAMPIOEN GEZOND WERKEN

MANIFEST INTEGRALE AANPAK BEROEPSLONGZIEKTEN NEDERLAND WERELDKAMPIOEN GEZOND WERKEN MANIFEST INTEGRALE AANPAK BEROEPSLONGZIEKTEN NEDERLAND WERELDKAMPIOEN GEZOND WERKEN Ieder jaar overlijden in Nederland zo n 2000 mensen aan beroepslongziekten als gevolg van blootstelling aan stoffen op

Nadere informatie

Wat betekent EU-GHS voor u?

Wat betekent EU-GHS voor u? Rijksoverheid Wat betekent EU-GHS voor u? Industriële gebruikers EU-GHS bevat voor u geen directe verplichtingen. Het is wel belangrijk dat u vaststelt wat de consequenties van de nieuwe wetgeving voor

Nadere informatie

Inspecteren is een vak. Programma Professionalisering

Inspecteren is een vak. Programma Professionalisering Inspecteren is een vak Programma Professionalisering Programma Professionalisering Programma Professionalisering Professioneel handelen van toezichtmedewerkers is een belangrijk thema binnen de Inspectieraad.

Nadere informatie

Werken aan een cultuur van gezond en veilig werken. 14 december 2017

Werken aan een cultuur van gezond en veilig werken. 14 december 2017 Werken aan een cultuur van gezond en veilig werken 14 december 2017 Verloop van de dag Opening van de bijeenkomst door Aukje Nauta. 1 2 Aukje Nauta interviewt Marc Kuipers en Gert-Jan Buitendijk over

Nadere informatie

Kees Halm beleidsadviseur arbeidsomstandigheden I 1

Kees Halm beleidsadviseur arbeidsomstandigheden I 1 Kees Halm beleidsadviseur arbeidsomstandigheden 24-11-2017 I 1 Onderwerpen - Ontwikkelingen gevaarlijke stoffen - DME - Chroom VI / lassen - Wijzigingen Arbowet - VCA 2017? Nieuwe checklist 24-11-2017

Nadere informatie

Je gedachten gestructureerd op papier

Je gedachten gestructureerd op papier Online training: Je gedachten gestructureerd op papier Start: 14 september 2015 Een online programma, mét coaching, voor ondernemers en werknemers Voor als je logisch opgebouwde teksten wil leren schrijven,

Nadere informatie

Veilig, gezond en prettig werken tot 70 jaar. Hoe ga jij / wij daar mee helpen? Patty Peeters en Huib Arts

Veilig, gezond en prettig werken tot 70 jaar. Hoe ga jij / wij daar mee helpen? Patty Peeters en Huib Arts Veilig, gezond en prettig werken tot 70 jaar Hoe ga jij / wij daar mee helpen? Patty Peeters en Huib Arts 1 Ambitieniveau van deze sessie: We zetten samen op een rij: Wat is daarvoor nodig? Welke informatie

Nadere informatie

HOE WERKEN ONZE HERSENEN IN HET KOOPPROCES?

HOE WERKEN ONZE HERSENEN IN HET KOOPPROCES? HOE WERKEN ONZE HERSENEN IN HET KOOPPROCES? EN WAT KUNNEN WE DAARVAN LEREN? Algemene inleiding (deel 1 uit een serie van 6) NIEUWE ONTDEKKINGEN IN DE NEUROLOGIE NIEUWE KANSEN IN HET VERKOOPGESPREK We are

Nadere informatie

BOOST YOUR CAREER, COMPANY AND KNOWLEDGE

BOOST YOUR CAREER, COMPANY AND KNOWLEDGE BOOST YOUR CAREER, COMPANY AND KNOWLEDGE 1 Boeiend en verrijkend. Ook verschillend van invalshoeken en belangen Het was mijn doel om van de ervaringen van anderen te leren en dat is geslaagd De rondetafelsessies

Nadere informatie

REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen. Informatie voor professionele gebruikers van stoffen

REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen. Informatie voor professionele gebruikers van stoffen REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen Informatie voor professionele gebruikers van stoffen REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen Informatie voor professionele gebruikers van stoffen 02 Wat

Nadere informatie

Gebruik van synthetische nanomaterialen bij Nederlandse onderzoekinstellingen

Gebruik van synthetische nanomaterialen bij Nederlandse onderzoekinstellingen Gebruik van synthetische nanomaterialen bij Nederlandse onderzoekinstellingen Ir. Ralf Cornelissen, Stichting FOM NVVK Veiligheidscongres 2015 - Veiligheid? Zoek het ff zelf uit! Dinsdag 31 maart 2015,

Nadere informatie

2025: Toen de bouw ging kantelen bleken er oplossingen onder te liggen naar Loesje Tjeerd Willem Hobma

2025: Toen de bouw ging kantelen bleken er oplossingen onder te liggen naar Loesje Tjeerd Willem Hobma 2025: Toen de bouw ging kantelen bleken er oplossingen onder te liggen naar Loesje Tjeerd Willem Hobma NVVK Congres, Papendal, 13-03-19 Even voorstellen: 4 kantelaars Werk veilig. Houd plezier. Kijk vooruit.

Nadere informatie

E-book. In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus

E-book. In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus 7 5 6 3 4 2 1 E-book In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus Inleiding Het doel van de HR-cyclus is: medewerkers ondersteunen in het leren en presteren, zodat zij maximaal bijdragen aan het succes van

Nadere informatie

Doel en opzet van de scan

Doel en opzet van de scan Dr. Joyce Rupert Doel en opzet van de scan Organisaties inzicht geven in waar zij staan wat betreft cultuur en gedrag en aandachtsgebieden in kaart brengen ter verdere verbetering Compliance én participatie,

Nadere informatie

Begeleidingsaanbod. Kerken voor de toekomst

Begeleidingsaanbod. Kerken voor de toekomst Begeleidingsaanbod Kerken voor de toekomst Hoewel de V-methode goed bruikbaar is als een zelf-doe-instrument, is het plezierig als zo nu en dan iemand van buiten meekijkt en meehelpt. Onze ervaring is

Nadere informatie

Wat levert het de school en de kinderen op om hieraan mee te doen?

Wat levert het de school en de kinderen op om hieraan mee te doen? Veelgestelde vragen We kunnen ons voorstellen dat je na het lezen van alle informatie nog steeds vragen hebt. Daarom hebben we hier een en ander voor je op een rijtje gezet. Staat jouw vraag er niet bij?

Nadere informatie

Lumina Life voor duurzame gezondheid en vitaliteit van mens en organisatie

Lumina Life voor duurzame gezondheid en vitaliteit van mens en organisatie Lumina Life voor duurzame gezondheid en vitaliteit van mens en organisatie Lumina Life is een uniek instrument dat medewerkers in de zakelijke markt helpt om duurzaam gezond en vitaal te kunnen blijven

Nadere informatie

Van dromen... Finext. 72 Het Nieuwe Werken

Van dromen... Finext. 72 Het Nieuwe Werken Finext Finext is een club van hondertachtig mensen die diensten verlenen aan financiële afdelingen binnen profit en non-profit organisaties. Eén van de echte kenmerken van Finext is dat er geen regels

Nadere informatie

REACH Exposure Scenario Check Workshop pragmatische aanpak

REACH Exposure Scenario Check Workshop pragmatische aanpak REACH Exposure Scenario Check Workshop pragmatische aanpak Evelyn Tjoe Nij DOW chemical Dook Noij Paul van de Sandt Shell Erik Kateman Aspen Oss B.V. Koen Verbist Cosanta NVvA symposium 10 april 2019 Dow.com

Nadere informatie

Wat betekent EU-GHS voor u?

Wat betekent EU-GHS voor u? Rijksoverheid Wat betekent EU-GHS voor u? Distributeurs U moet een stof of mengsel dat als gevaarlijk is ingedeeld etiketteren en verpakken volgens de eisen van EU-GHS. Daarbij kunt u de indeling gebruiken

Nadere informatie

DOSIS SOLA FACIT VENEMUM

DOSIS SOLA FACIT VENEMUM DOSIS SOLA FACIT VENEMUM Misverstanden over de wetgevingen Een paar reacties Regelgeving Chemische stoffen Classificering indeling is gebaseerd op de gevaareigenschap van een stof REACH & CLP Wat is REACH?

Nadere informatie

5 CRUCIALE COMPETENTIES VOOR EEN DUURZAAM HRM/L&D DIMITRI MAENHOUDT

5 CRUCIALE COMPETENTIES VOOR EEN DUURZAAM HRM/L&D DIMITRI MAENHOUDT 5 CRUCIALE COMPETENTIES VOOR EEN DUURZAAM HRM/L&D DIMITRI MAENHOUDT WAT BETEKENT DUURZAAM? Duurzaam betekent aansluiten op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in

Nadere informatie

Leren implementeren. Waar sta jij met Leren implementeren? Leren in de wijk 30 januari2017 Karlijn Stals, programmaleidervakmanschapnji

Leren implementeren. Waar sta jij met Leren implementeren? Leren in de wijk 30 januari2017 Karlijn Stals, programmaleidervakmanschapnji Leren implementeren Leren in de wijk 30 januari2017 Karlijn Stals, programmaleidervakmanschapnji Ik weet alles over implementeren en kan het ook heel goed! Ik sta voor een afgebakende, overzichtelijke

Nadere informatie

MKB- vriendelijk inkopen in de praktijk

MKB- vriendelijk inkopen in de praktijk MKB- vriendelijk inkopen in de praktijk Mariëlle van der Keur Mebus Lolkema TenderCoach Provincie Groningen Agenda MKB-vriendelijk inkopen in de praktijk Resultaat. Door uw inkoopbeleid MKB-vriendelijker

Nadere informatie

Workshop communicatie

Workshop communicatie Workshop communicatie Feedback is collegiale ondersteuning of toch niet? Wat wil de beroepsvereniging betekenen voor Verzorgenden en Verpleegkundigen? Wij willen onze beroepsgroepen in staat stellen hun

Nadere informatie

Wat betekent EU-GHS voor u?

Wat betekent EU-GHS voor u? Rijksoverheid Wat betekent EU-GHS voor u? Producenten van voorwerpen Als u explosieve stoffen of mengsels in voorwerpen verwerkt, moet u deze indelen, etiketteren en verpakken volgens de voorschriften

Nadere informatie

Stand van zaken (potentieel) Zeer Zorgwekkende Stoffen (en een klein beetje REACH)

Stand van zaken (potentieel) Zeer Zorgwekkende Stoffen (en een klein beetje REACH) Stand van zaken (potentieel) Zeer Zorgwekkende Stoffen (en een klein beetje REACH) Dirk van Well NRK-Voorlichtingsbijeenkomst over Gevaarlijke Stoffen, Arbo en Energie 6 juni 2019 Inhoud (p)zzs Historische

Nadere informatie

Zelfregulering en Duurzame Veiligheid in 2030

Zelfregulering en Duurzame Veiligheid in 2030 Zelfregulering en Duurzame Veiligheid in 2030 11 oktober 2017 Rob Triemstra Plv. Directeur directie Gezond & Veilig Werken Ministerie van SZW Directie Gezond en Veilig Werken De Directie Gezond en Veilig

Nadere informatie

Passen innovaties in regelgeving? Dolf de Gruijter Centrum Milieukwaliteit Expertise Centrum Geluid

Passen innovaties in regelgeving? Dolf de Gruijter Centrum Milieukwaliteit Expertise Centrum Geluid Passen innovaties in regelgeving? Dolf de Gruijter Centrum Milieukwaliteit Expertise Centrum Geluid Inhoud 1. Het RIVM 2. Beheren RMV 3. Een terugblik 4. Innovaties: welke kenmerken? 5. Wegdekken als voorbeeld

Nadere informatie

Signalering beroepslongziekten en arbocuratieve samenwerking. 31 mei 2018 Heleen den Besten Long Alliantie Nederland

Signalering beroepslongziekten en arbocuratieve samenwerking. 31 mei 2018 Heleen den Besten Long Alliantie Nederland Signalering beroepslongziekten en arbocuratieve samenwerking 31 mei 2018 Heleen den Besten Long Alliantie Nederland Programma Kennismaking Beroepslongziekten: de verhalen en de cijfers Activiteiten LAN

Nadere informatie

Wat houdt REACH in? Wat zijn gevaarlijke stoffen?

Wat houdt REACH in? Wat zijn gevaarlijke stoffen? Wat houdt REACH in? Het Registreren, Evalueren en Autoriseren van Chemische stoffen (REACH) is een Europese Verordening, oftewel een wet waarop wordt gehandhaafd. In eerste instantie is het doel van REACH

Nadere informatie

Blootstelling Gevaarlijke stoffen. Tips voor implementatie

Blootstelling Gevaarlijke stoffen. Tips voor implementatie Blootstelling Gevaarlijke stoffen Tips voor implementatie René Bekman (RAH / RHVK) 31 maart 2015 NVVK congres Veiligheid? Zoek het ff zelf uit! Veel geluk! Citaat: Grote chemische bedrijven, zoals Fuji

Nadere informatie

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven Het Katwijkse Sportweetje Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven digitale nieuwsbrief voor het verenigingsleven editie 2015.1 klik en lees het artikel van uw interesse volg

Nadere informatie

jouw gezondheid telt! Zwangerschap HAIRDRESSER

jouw gezondheid telt! Zwangerschap HAIRDRESSER HEALTHY jouw gezondheid telt! Zwangerschap HAIRDRESSER Zwangerschap Zwangerschap is een heugelijk feit voor de medewerkster. De werkgever is verplicht om de gezondheid van de medewerkster en haar (ongeboren)

Nadere informatie

Claim! Amerikaanse toestanden

Claim! Amerikaanse toestanden Claim! Amerikaanse toestanden Perspectief van de arbeidshygiënist Deventer, 25 april 2012 Rob Snippe, gecertificeerd arbeidshygiënist Arbeidshygiëne Arbeidshygiëne is de toegepaste wetenschap, welke zich

Nadere informatie

GECONTROLEERDE BLOOTSTELLING? TOON HET AAN! 13 april 2016

GECONTROLEERDE BLOOTSTELLING? TOON HET AAN! 13 april 2016 GECONTROLEERDE BLOOTSTELLING? TOON HET AAN! 13 april 2016 Agenda REACH - Zorgstoffen Eisen aan het blootstellingscenario Onderbouwing met meetgegevens Conclusies Zorgstoffen onder REACH SVHC: substance

Nadere informatie

De route van secretaresse naar VAKvrouw van de toekomst

De route van secretaresse naar VAKvrouw van de toekomst De route van secretaresse naar VAKvrouw van de toekomst Sylvia Verhoef, adviseur en manager Opleidingen Anita Buijs, manager bedrijfsvoering backoffice 2 Ben jij de secretaresse van de toekomst? Perfecte

Nadere informatie

Veilig werken met gevaarlijke stoffen in de industrie - praktijk, uitdagingen en dilemma s. Dirk van Well Stoffenbeleid en Arbeidshygiene

Veilig werken met gevaarlijke stoffen in de industrie - praktijk, uitdagingen en dilemma s. Dirk van Well Stoffenbeleid en Arbeidshygiene Veilig werken met gevaarlijke stoffen in de industrie - praktijk, uitdagingen en dilemma s Dirk van Well Stoffenbeleid en Arbeidshygiene Wettelijk kader CMD en CAD (EU) Arbeidsomstandighedenbesluit Werkgever

Nadere informatie

Gids voor werknemers. Rexel, Building the future together

Gids voor werknemers. Rexel, Building the future together Gids voor werknemers Rexel, Building the future together Editorial Beste collega s, De wereld om ons heen verandert snel en biedt ons nieuwe uitdagingen en kansen. Aan ons de taak om effectievere oplossingen

Nadere informatie

Wat betekent EU-GHS voor u?

Wat betekent EU-GHS voor u? Rijksoverheid Wat betekent EU-GHS voor u? Professionele gebruikers EU-GHS bevat voor u geen directe verplichtingen. Het is wel belangrijk dat u vaststelt wat de consequenties van de nieuwe wetgeving voor

Nadere informatie

Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg

Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg Voor wie? Waarom? Wat? Hoe? Voor Omdat leiding Ervaringsgerichte Door middel van leidinggevenden, geven, adviseren en coaching en werkvormen waarbij het adviseurs

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Bewust willen en kunnen 4. Performance Support 5. Informele organisatie 5. Waarom is het zo moeilijk? 6

Inhoudsopgave. Bewust willen en kunnen 4. Performance Support 5. Informele organisatie 5. Waarom is het zo moeilijk? 6 Inleiding De afgelopen vijftien jaar hebben we veel ervaring opgedaan met het doorvoeren van operationele efficiencyverbeteringen in combinatie met ITtrajecten. Vaak waren organisaties hiertoe gedwongen

Nadere informatie