Titel Wat is de titel van het boek? Geeft de titel aan waar het verhaal over gaat? Kun je uitleggen waarom er voor die titel is gekozen?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Titel Wat is de titel van het boek? Geeft de titel aan waar het verhaal over gaat? Kun je uitleggen waarom er voor die titel is gekozen?"

Transcriptie

1 Het maken van een boekbespreking in Powerpoint De voorbereiding: het kiezen van een boek Bedenk eerst heel goed over welk boek je een boekbespreking wilt gaan houden. Je kunt het beste een boek uitkiezen dat je leuk vindt (of vond) om te lezen. Controleer daarna of je wel informatie kunt vinden over de schrijver. Je kunt kijken op de website van de uitgeverij waar het boek is uitgegeven of je kunt bijvoorbeeld op Google kijken of er iets over de auteur of over het boek zelf is geschreven. Ook kun je in de bibliotheek in naslagwerken gaan zoeken. Misschien kun je alvast kijken of er wat plaatjes zijn die je kunt gebruiken in je boekverslag. Doe je je boekverslag bijvoorbeeld over de serie "Op zoek naar dolfijnen" dan kun je op zoek gaan naar een plaatje over de soorten dolfijnen die voorkomen in die boeken. Op die manier weet je van te voren of je extra informatie kunt vinden. Wat moet ik allemaal vertellen? Een boekbespreking heeft vaak een bepaalde opbouw. Misschien heb je die meegekregen van je school. Een aantal onderwerpen wordt meestal standaard behandeld en moet worden vermeld in je boekbespreking. Hieronder zie je onderwerpen die je meestal moet noemen in je boekbespreking. Titel Wat is de titel van het boek? Geeft de titel aan waar het verhaal over gaat? Kun je uitleggen waarom er voor die titel is gekozen? De schrijver/auteur Vaak moet je wat vertellen over de schrijver van het boek. Op de site van uitgeverij Kluitman kun je van meer dan 150 kinderboeken auteurs en illustratoren biografieën vinden. Als de auteurs zelf een site hebben dan staat er een link bij vermeld. Natuurlijk kun je ook op internet of in de bibliotheek verder zoeken naar informatie. Je kunt wat vertellen over het leven van de schrijver en bijvoorbeeld ook of hij/zij ook andere boeken heeft geschreven. Maak een dia of dia s met daarin andere boeken die de schrijver geschreven heeft! De illustrator In sommige gevallen is er ook informatie beschikbaar over de illustrator van het boek. Het is dan natuurlijk ook leuk om daar wat over te vertellen. Dit maakt je boekbespreking nog completer. Het omslag van een boek is soms doorslaggevend bij het kiezen van een boek en het belang van de illustrator moet dus niet onderschat worden. Wanneer is het boek verschenen?(dit wordt niet altijd in de boeken vermeld) Door welke uitgeverij is het uitgegeven? Hier kun je ook wat over de (geschiedenis van de) uitgeverij vertellen. (Op onze site vind je die bijvoorbeeld op deze pagina.) Is het een deel uit een serie? Of een losse titel? Heeft de auteur meer boeken geschreven met dezelfde hoofdpersoon? Horen die titels bij elkaar? Dan spreek je van een serie. Is het boek vertaald? In sommige gevallen is een boek vertaald uit een andere taal. In dat geval kun je vertellen in welke taal het origineel is geschreven. Je kunt ook vermelden door wie het boek is vertaald.

2 Wanneer speelt het verhaal zich af? Gaat het boek over iemand die heel lang geleden leefde of speelt het zich in de toekomst afspelen. Waar speelt het verhaal zich af? Speelt het zich in een dorp in Nederland af of in een stad in België? Of misschien wel op de maan? Wat is het genre van het boek? Oftewel: wat voor soort boek heb je gelezen? Een vrolijk of juist heel zielig verhaal? Of juist heel spannend of grappig? Of speelt het zich af in een fantasiewereld? Waar gaat het boek over? De inhoud (hier gaat het echt allemaal om, zeer belangrijk) Vertel in het kort waar het boek over gaat. Je kunt ervoor kiezen om helemaal te vertellen waarover het gaat maar je kunt natuurlijk ook nog wat geheim houden. Bijvoorbeeld bij een detective kun je ervoor kiezen om niet te verklappen wie de dader was! In je Powerpoint kun je kernwoorden gebruiken en daaromheen je verhaal vertellen. Hoofdpersonen en andere personages Wie komen er voor in het boek? Wie is de hoofdpersoon? Wat voor iemand is de hoofdpersoon? En de andere personages? Leuk is om in je Powerpoint deze hoofd- en bijpersonen toe te lichten. Maak een dia of dia s waarin je verteld over deze personen. Zoek eventueel plaatjes of scan plaatjes uit het boek om dit te verduidelijken. Past de titel van het boek bij het verhaal? Weet je door het lezen van de titel meteen waar het boek over gaat? Zegt de titel direct iets over de inhoud van het boek? Wat vond je van het boek? Vond je het leuk of misschien heel spannend? Of was het verrassend of viel het juist heel erg tegen? Is het een aanrader voor anderen om te lezen? Een fragment Het is leuk om te eindigen met een fragment uit het boek. Geen lang stuk maar gewoon een stukje wat het idee ondersteunt wat jij van het boek vond. Dus een leuk of misschien verrassend stukje of net dat spannende stukje voordat... Laatste dia Maak een quiz in je Powerpoint over je boek. Maak goede vragen en hoe meer de kinderen weten te beantwoorden, hoe beter je boekbespreking is geweest. Wanneer heb je nu een goede boekbespreking gedaan? Als je zoveel mogelijk kinderen uit de klas enthousiast gekregen hebt om het boek te gaan lezen waarover jij je boekbespreking hebt gedaan.

3 Het maken van een boekbespreking in Powerpoint De voorbereiding: het kiezen van een boek Bedenk eerst heel goed over welk boek je een boekbespreking wilt gaan houden. Je kunt het beste een boek uitkiezen dat je leuk vindt (of vond) om te lezen. Controleer daarna of je wel informatie kunt vinden over de schrijver. Je kunt kijken op de website van de uitgeverij waar het boek is uitgegeven of je kunt bijvoorbeeld op Google kijken of er iets over de auteur of over het boek zelf is geschreven. Ook kun je in de bibliotheek in naslagwerken gaan zoeken. Misschien kun je alvast kijken of er wat plaatjes zijn die je kunt gebruiken in je boekverslag. Doe je je boekverslag bijvoorbeeld over de serie "Op zoek naar dolfijnen" dan kun je op zoek gaan naar een plaatje over de soorten dolfijnen die voorkomen in die boeken. Op die manier weet je van te voren of je extra informatie kunt vinden. Wat moet ik allemaal vertellen? Een boekbespreking heeft vaak een bepaalde opbouw. Misschien heb je die meegekregen van je school. Een aantal onderwerpen wordt meestal standaard behandeld en moet worden vermeld in je boekbespreking. Hieronder zie je onderwerpen die je meestal moet noemen in je boekbespreking. Titel Wat is de titel van het boek? Geeft de titel aan waar het verhaal over gaat? Kun je uitleggen waarom er voor die titel is gekozen? De schrijver/auteur Vaak moet je wat vertellen over de schrijver van het boek. Op de site van uitgeverij Kluitman kun je van meer dan 150 kinderboeken auteurs en illustratoren biografieën vinden. Als de auteurs zelf een site hebben dan staat er een link bij vermeld. Natuurlijk kun je ook op internet of in de bibliotheek verder zoeken naar informatie. Je kunt wat vertellen over het leven van de schrijver en bijvoorbeeld ook of hij/zij ook andere boeken heeft geschreven. Maak een dia of dia s met daarin andere boeken die de schrijver geschreven heeft! De illustrator In sommige gevallen is er ook informatie beschikbaar over de illustrator van het boek. Het is dan natuurlijk ook leuk om daar wat over te vertellen. Dit maakt je boekbespreking nog completer. Het omslag van een boek is soms doorslaggevend bij het kiezen van een boek en het belang van de illustrator moet dus niet onderschat worden. Wanneer is het boek verschenen?(dit wordt niet altijd in de boeken vermeld) Door welke uitgeverij is het uitgegeven? Hier kun je ook wat over de (geschiedenis van de) uitgeverij vertellen. (Op onze site vind je die bijvoorbeeld op deze pagina.) Is het een deel uit een serie? Of een losse titel? Heeft de auteur meer boeken geschreven met dezelfde hoofdpersoon? Horen die titels bij elkaar? Dan spreek je van een serie. Is het boek vertaald? In sommige gevallen is een boek vertaald uit een andere taal. In dat geval kun je vertellen in welke taal het origineel is geschreven. Je kunt ook vermelden door wie het boek is vertaald.

4 Wanneer speelt het verhaal zich af? Gaat het boek over iemand die heel lang geleden leefde of speelt het zich in de toekomst afspelen. Waar speelt het verhaal zich af? Speelt het zich in een dorp in Nederland af of in een stad in België? Of misschien wel op de maan? Wat is het genre van het boek? Oftewel: wat voor soort boek heb je gelezen? Een vrolijk of juist heel zielig verhaal? Of juist heel spannend of grappig? Of speelt het zich af in een fantasiewereld? Waar gaat het boek over? De inhoud (hier gaat het echt allemaal om, zeer belangrijk) Vertel in het kort waar het boek over gaat. Je kunt ervoor kiezen om helemaal te vertellen waarover het gaat maar je kunt natuurlijk ook nog wat geheim houden. Bijvoorbeeld bij een detective kun je ervoor kiezen om niet te verklappen wie de dader was! In je Powerpoint kun je kernwoorden gebruiken en daaromheen je verhaal vertellen. Hoofdpersonen en andere personages Wie komen er voor in het boek? Wie is de hoofdpersoon? Wat voor iemand is de hoofdpersoon? En de andere personages? Leuk is om in je Powerpoint deze hoofd- en bijpersonen toe te lichten. Maak een dia of dia s waarin je verteld over deze personen. Zoek eventueel plaatjes of scan plaatjes uit het boek om dit te verduidelijken. Past de titel van het boek bij het verhaal? Weet je door het lezen van de titel meteen waar het boek over gaat? Zegt de titel direct iets over de inhoud van het boek? Wat vond je van het boek? Vond je het leuk of misschien heel spannend? Of was het verrassend of viel het juist heel erg tegen? Is het een aanrader voor anderen om te lezen? Een fragment Het is leuk om te eindigen met een fragment uit het boek. Geen lang stuk maar gewoon een stukje wat het idee ondersteunt wat jij van het boek vond. Dus een leuk of misschien verrassend stukje of net dat spannende stukje voordat... Laatste dia Maak een quiz in je Powerpoint over je boek. Maak goede vragen en hoe meer de kinderen weten te beantwoorden, hoe beter je boekbespreking is geweest. Wanneer heb je nu een goede boekbespreking gedaan? Als je zoveel mogelijk kinderen uit de klas enthousiast gekregen hebt om het boek te gaan lezen waarover jij je boekbespreking hebt gedaan.

5 Het maken van een boekbespreking in Powerpoint De voorbereiding: het kiezen van een boek Bedenk eerst heel goed over welk boek je een boekbespreking wilt gaan houden. Je kunt het beste een boek uitkiezen dat je leuk vindt (of vond) om te lezen. Controleer daarna of je wel informatie kunt vinden over de schrijver. Je kunt kijken op de website van de uitgeverij waar het boek is uitgegeven of je kunt bijvoorbeeld op Google kijken of er iets over de auteur of over het boek zelf is geschreven. Ook kun je in de bibliotheek in naslagwerken gaan zoeken. Misschien kun je alvast kijken of er wat plaatjes zijn die je kunt gebruiken in je boekverslag. Doe je je boekverslag bijvoorbeeld over de serie "Op zoek naar dolfijnen" dan kun je op zoek gaan naar een plaatje over de soorten dolfijnen die voorkomen in die boeken. Op die manier weet je van te voren of je extra informatie kunt vinden. Wat moet ik allemaal vertellen? Een boekbespreking heeft vaak een bepaalde opbouw. Misschien heb je die meegekregen van je school. Een aantal onderwerpen wordt meestal standaard behandeld en moet worden vermeld in je boekbespreking. Hieronder zie je onderwerpen die je meestal moet noemen in je boekbespreking. Titel Wat is de titel van het boek? Geeft de titel aan waar het verhaal over gaat? Kun je uitleggen waarom er voor die titel is gekozen? De schrijver/auteur Vaak moet je wat vertellen over de schrijver van het boek. Op de site van uitgeverij Kluitman kun je van meer dan 150 kinderboeken auteurs en illustratoren biografieën vinden. Als de auteurs zelf een site hebben dan staat er een link bij vermeld. Natuurlijk kun je ook op internet of in de bibliotheek verder zoeken naar informatie. Je kunt wat vertellen over het leven van de schrijver en bijvoorbeeld ook of hij/zij ook andere boeken heeft geschreven. Maak een dia of dia s met daarin andere boeken die de schrijver geschreven heeft! De illustrator In sommige gevallen is er ook informatie beschikbaar over de illustrator van het boek. Het is dan natuurlijk ook leuk om daar wat over te vertellen. Dit maakt je boekbespreking nog completer. Het omslag van een boek is soms doorslaggevend bij het kiezen van een boek en het belang van de illustrator moet dus niet onderschat worden. Wanneer is het boek verschenen?(dit wordt niet altijd in de boeken vermeld) Door welke uitgeverij is het uitgegeven? Hier kun je ook wat over de (geschiedenis van de) uitgeverij vertellen. (Op onze site vind je die bijvoorbeeld op deze pagina.) Is het een deel uit een serie? Of een losse titel? Heeft de auteur meer boeken geschreven met dezelfde hoofdpersoon? Horen die titels bij elkaar? Dan spreek je van een serie. Is het boek vertaald? In sommige gevallen is een boek vertaald uit een andere taal. In dat geval kun je vertellen in welke taal het origineel is geschreven. Je kunt ook vermelden door wie het boek is vertaald.

6 Wanneer speelt het verhaal zich af? Gaat het boek over iemand die heel lang geleden leefde of speelt het zich in de toekomst afspelen. Waar speelt het verhaal zich af? Speelt het zich in een dorp in Nederland af of in een stad in België? Of misschien wel op de maan? Wat is het genre van het boek? Oftewel: wat voor soort boek heb je gelezen? Een vrolijk of juist heel zielig verhaal? Of juist heel spannend of grappig? Of speelt het zich af in een fantasiewereld? Waar gaat het boek over? De inhoud (hier gaat het echt allemaal om, zeer belangrijk) Vertel in het kort waar het boek over gaat. Je kunt ervoor kiezen om helemaal te vertellen waarover het gaat maar je kunt natuurlijk ook nog wat geheim houden. Bijvoorbeeld bij een detective kun je ervoor kiezen om niet te verklappen wie de dader was! In je Powerpoint kun je kernwoorden gebruiken en daaromheen je verhaal vertellen. Hoofdpersonen en andere personages Wie komen er voor in het boek? Wie is de hoofdpersoon? Wat voor iemand is de hoofdpersoon? En de andere personages? Leuk is om in je Powerpoint deze hoofd- en bijpersonen toe te lichten. Maak een dia of dia s waarin je verteld over deze personen. Zoek eventueel plaatjes of scan plaatjes uit het boek om dit te verduidelijken. Past de titel van het boek bij het verhaal? Weet je door het lezen van de titel meteen waar het boek over gaat? Zegt de titel direct iets over de inhoud van het boek? Wat vond je van het boek? Vond je het leuk of misschien heel spannend? Of was het verrassend of viel het juist heel erg tegen? Is het een aanrader voor anderen om te lezen? Een fragment Het is leuk om te eindigen met een fragment uit het boek. Geen lang stuk maar gewoon een stukje wat het idee ondersteunt wat jij van het boek vond. Dus een leuk of misschien verrassend stukje of net dat spannende stukje voordat... Laatste dia Maak een quiz in je Powerpoint over je boek. Maak goede vragen en hoe meer de kinderen weten te beantwoorden, hoe beter je boekbespreking is geweest. Wanneer heb je nu een goede boekbespreking gedaan? Als je zoveel mogelijk kinderen uit de klas enthousiast gekregen hebt om het boek te gaan lezen waarover jij je boekbespreking hebt gedaan.

7 Het maken van een boekbespreking in Powerpoint De voorbereiding: het kiezen van een boek Bedenk eerst heel goed over welk boek je een boekbespreking wilt gaan houden. Je kunt het beste een boek uitkiezen dat je leuk vindt (of vond) om te lezen. Controleer daarna of je wel informatie kunt vinden over de schrijver. Je kunt kijken op de website van de uitgeverij waar het boek is uitgegeven of je kunt bijvoorbeeld op Google kijken of er iets over de auteur of over het boek zelf is geschreven. Ook kun je in de bibliotheek in naslagwerken gaan zoeken. Misschien kun je alvast kijken of er wat plaatjes zijn die je kunt gebruiken in je boekverslag. Doe je je boekverslag bijvoorbeeld over de serie "Op zoek naar dolfijnen" dan kun je op zoek gaan naar een plaatje over de soorten dolfijnen die voorkomen in die boeken. Op die manier weet je van te voren of je extra informatie kunt vinden. Wat moet ik allemaal vertellen? Een boekbespreking heeft vaak een bepaalde opbouw. Misschien heb je die meegekregen van je school. Een aantal onderwerpen wordt meestal standaard behandeld en moet worden vermeld in je boekbespreking. Hieronder zie je onderwerpen die je meestal moet noemen in je boekbespreking. Titel Wat is de titel van het boek? Geeft de titel aan waar het verhaal over gaat? Kun je uitleggen waarom er voor die titel is gekozen? De schrijver/auteur Vaak moet je wat vertellen over de schrijver van het boek. Op de site van uitgeverij Kluitman kun je van meer dan 150 kinderboeken auteurs en illustratoren biografieën vinden. Als de auteurs zelf een site hebben dan staat er een link bij vermeld. Natuurlijk kun je ook op internet of in de bibliotheek verder zoeken naar informatie. Je kunt wat vertellen over het leven van de schrijver en bijvoorbeeld ook of hij/zij ook andere boeken heeft geschreven. Maak een dia of dia s met daarin andere boeken die de schrijver geschreven heeft! De illustrator In sommige gevallen is er ook informatie beschikbaar over de illustrator van het boek. Het is dan natuurlijk ook leuk om daar wat over te vertellen. Dit maakt je boekbespreking nog completer. Het omslag van een boek is soms doorslaggevend bij het kiezen van een boek en het belang van de illustrator moet dus niet onderschat worden. Wanneer is het boek verschenen?(dit wordt niet altijd in de boeken vermeld) Door welke uitgeverij is het uitgegeven? Hier kun je ook wat over de (geschiedenis van de) uitgeverij vertellen. (Op onze site vind je die bijvoorbeeld op deze pagina.) Is het een deel uit een serie? Of een losse titel? Heeft de auteur meer boeken geschreven met dezelfde hoofdpersoon? Horen die titels bij elkaar? Dan spreek je van een serie. Is het boek vertaald? In sommige gevallen is een boek vertaald uit een andere taal. In dat geval kun je vertellen in welke taal het origineel is geschreven. Je kunt ook vermelden door wie het boek is vertaald.

8 Wanneer speelt het verhaal zich af? Gaat het boek over iemand die heel lang geleden leefde of speelt het zich in de toekomst afspelen. Waar speelt het verhaal zich af? Speelt het zich in een dorp in Nederland af of in een stad in België? Of misschien wel op de maan? Wat is het genre van het boek? Oftewel: wat voor soort boek heb je gelezen? Een vrolijk of juist heel zielig verhaal? Of juist heel spannend of grappig? Of speelt het zich af in een fantasiewereld? Waar gaat het boek over? De inhoud (hier gaat het echt allemaal om, zeer belangrijk) Vertel in het kort waar het boek over gaat. Je kunt ervoor kiezen om helemaal te vertellen waarover het gaat maar je kunt natuurlijk ook nog wat geheim houden. Bijvoorbeeld bij een detective kun je ervoor kiezen om niet te verklappen wie de dader was! In je Powerpoint kun je kernwoorden gebruiken en daaromheen je verhaal vertellen. Hoofdpersonen en andere personages Wie komen er voor in het boek? Wie is de hoofdpersoon? Wat voor iemand is de hoofdpersoon? En de andere personages? Leuk is om in je Powerpoint deze hoofd- en bijpersonen toe te lichten. Maak een dia of dia s waarin je verteld over deze personen. Zoek eventueel plaatjes of scan plaatjes uit het boek om dit te verduidelijken. Past de titel van het boek bij het verhaal? Weet je door het lezen van de titel meteen waar het boek over gaat? Zegt de titel direct iets over de inhoud van het boek? Wat vond je van het boek? Vond je het leuk of misschien heel spannend? Of was het verrassend of viel het juist heel erg tegen? Is het een aanrader voor anderen om te lezen? Een fragment Het is leuk om te eindigen met een fragment uit het boek. Geen lang stuk maar gewoon een stukje wat het idee ondersteunt wat jij van het boek vond. Dus een leuk of misschien verrassend stukje of net dat spannende stukje voordat... Laatste dia Maak een quiz in je Powerpoint over je boek. Maak goede vragen en hoe meer de kinderen weten te beantwoorden, hoe beter je boekbespreking is geweest. Wanneer heb je nu een goede boekbespreking gedaan? Als je zoveel mogelijk kinderen uit de klas enthousiast gekregen hebt om het boek te gaan lezen waarover jij je boekbespreking hebt gedaan.

9 Het maken van een boekbespreking in Powerpoint De voorbereiding: het kiezen van een boek Bedenk eerst heel goed over welk boek je een boekbespreking wilt gaan houden. Je kunt het beste een boek uitkiezen dat je leuk vindt (of vond) om te lezen. Controleer daarna of je wel informatie kunt vinden over de schrijver. Je kunt kijken op de website van de uitgeverij waar het boek is uitgegeven of je kunt bijvoorbeeld op Google kijken of er iets over de auteur of over het boek zelf is geschreven. Ook kun je in de bibliotheek in naslagwerken gaan zoeken. Misschien kun je alvast kijken of er wat plaatjes zijn die je kunt gebruiken in je boekverslag. Doe je je boekverslag bijvoorbeeld over de serie "Op zoek naar dolfijnen" dan kun je op zoek gaan naar een plaatje over de soorten dolfijnen die voorkomen in die boeken. Op die manier weet je van te voren of je extra informatie kunt vinden. Wat moet ik allemaal vertellen? Een boekbespreking heeft vaak een bepaalde opbouw. Misschien heb je die meegekregen van je school. Een aantal onderwerpen wordt meestal standaard behandeld en moet worden vermeld in je boekbespreking. Hieronder zie je onderwerpen die je meestal moet noemen in je boekbespreking. Titel Wat is de titel van het boek? Geeft de titel aan waar het verhaal over gaat? Kun je uitleggen waarom er voor die titel is gekozen? De schrijver/auteur Vaak moet je wat vertellen over de schrijver van het boek. Op de site van uitgeverij Kluitman kun je van meer dan 150 kinderboeken auteurs en illustratoren biografieën vinden. Als de auteurs zelf een site hebben dan staat er een link bij vermeld. Natuurlijk kun je ook op internet of in de bibliotheek verder zoeken naar informatie. Je kunt wat vertellen over het leven van de schrijver en bijvoorbeeld ook of hij/zij ook andere boeken heeft geschreven. Maak een dia of dia s met daarin andere boeken die de schrijver geschreven heeft! De illustrator In sommige gevallen is er ook informatie beschikbaar over de illustrator van het boek. Het is dan natuurlijk ook leuk om daar wat over te vertellen. Dit maakt je boekbespreking nog completer. Het omslag van een boek is soms doorslaggevend bij het kiezen van een boek en het belang van de illustrator moet dus niet onderschat worden. Wanneer is het boek verschenen?(dit wordt niet altijd in de boeken vermeld) Door welke uitgeverij is het uitgegeven? Hier kun je ook wat over de (geschiedenis van de) uitgeverij vertellen. (Op onze site vind je die bijvoorbeeld op deze pagina.) Is het een deel uit een serie? Of een losse titel? Heeft de auteur meer boeken geschreven met dezelfde hoofdpersoon? Horen die titels bij elkaar? Dan spreek je van een serie. Is het boek vertaald? In sommige gevallen is een boek vertaald uit een andere taal. In dat geval kun je vertellen in welke taal het origineel is geschreven. Je kunt ook vermelden door wie het boek is vertaald.

10 Wanneer speelt het verhaal zich af? Gaat het boek over iemand die heel lang geleden leefde of speelt het zich in de toekomst afspelen. Waar speelt het verhaal zich af? Speelt het zich in een dorp in Nederland af of in een stad in België? Of misschien wel op de maan? Wat is het genre van het boek? Oftewel: wat voor soort boek heb je gelezen? Een vrolijk of juist heel zielig verhaal? Of juist heel spannend of grappig? Of speelt het zich af in een fantasiewereld? Waar gaat het boek over? De inhoud (hier gaat het echt allemaal om, zeer belangrijk) Vertel in het kort waar het boek over gaat. Je kunt ervoor kiezen om helemaal te vertellen waarover het gaat maar je kunt natuurlijk ook nog wat geheim houden. Bijvoorbeeld bij een detective kun je ervoor kiezen om niet te verklappen wie de dader was! In je Powerpoint kun je kernwoorden gebruiken en daaromheen je verhaal vertellen. Hoofdpersonen en andere personages Wie komen er voor in het boek? Wie is de hoofdpersoon? Wat voor iemand is de hoofdpersoon? En de andere personages? Leuk is om in je Powerpoint deze hoofd- en bijpersonen toe te lichten. Maak een dia of dia s waarin je verteld over deze personen. Zoek eventueel plaatjes of scan plaatjes uit het boek om dit te verduidelijken. Past de titel van het boek bij het verhaal? Weet je door het lezen van de titel meteen waar het boek over gaat? Zegt de titel direct iets over de inhoud van het boek? Wat vond je van het boek? Vond je het leuk of misschien heel spannend? Of was het verrassend of viel het juist heel erg tegen? Is het een aanrader voor anderen om te lezen? Een fragment Het is leuk om te eindigen met een fragment uit het boek. Geen lang stuk maar gewoon een stukje wat het idee ondersteunt wat jij van het boek vond. Dus een leuk of misschien verrassend stukje of net dat spannende stukje voordat... Laatste dia Maak een quiz in je Powerpoint over je boek. Maak goede vragen en hoe meer de kinderen weten te beantwoorden, hoe beter je boekbespreking is geweest. Wanneer heb je nu een goede boekbespreking gedaan? Als je zoveel mogelijk kinderen uit de klas enthousiast gekregen hebt om het boek te gaan lezen waarover jij je boekbespreking hebt gedaan.

11 Het maken van een boekbespreking in Powerpoint De voorbereiding: het kiezen van een boek Bedenk eerst heel goed over welk boek je een boekbespreking wilt gaan houden. Je kunt het beste een boek uitkiezen dat je leuk vindt (of vond) om te lezen. Controleer daarna of je wel informatie kunt vinden over de schrijver. Je kunt kijken op de website van de uitgeverij waar het boek is uitgegeven of je kunt bijvoorbeeld op Google kijken of er iets over de auteur of over het boek zelf is geschreven. Ook kun je in de bibliotheek in naslagwerken gaan zoeken. Misschien kun je alvast kijken of er wat plaatjes zijn die je kunt gebruiken in je boekverslag. Doe je je boekverslag bijvoorbeeld over de serie "Op zoek naar dolfijnen" dan kun je op zoek gaan naar een plaatje over de soorten dolfijnen die voorkomen in die boeken. Op die manier weet je van te voren of je extra informatie kunt vinden. Wat moet ik allemaal vertellen? Een boekbespreking heeft vaak een bepaalde opbouw. Misschien heb je die meegekregen van je school. Een aantal onderwerpen wordt meestal standaard behandeld en moet worden vermeld in je boekbespreking. Hieronder zie je onderwerpen die je meestal moet noemen in je boekbespreking. Titel Wat is de titel van het boek? Geeft de titel aan waar het verhaal over gaat? Kun je uitleggen waarom er voor die titel is gekozen? De schrijver/auteur Vaak moet je wat vertellen over de schrijver van het boek. Op de site van uitgeverij Kluitman kun je van meer dan 150 kinderboeken auteurs en illustratoren biografieën vinden. Als de auteurs zelf een site hebben dan staat er een link bij vermeld. Natuurlijk kun je ook op internet of in de bibliotheek verder zoeken naar informatie. Je kunt wat vertellen over het leven van de schrijver en bijvoorbeeld ook of hij/zij ook andere boeken heeft geschreven. Maak een dia of dia s met daarin andere boeken die de schrijver geschreven heeft! De illustrator In sommige gevallen is er ook informatie beschikbaar over de illustrator van het boek. Het is dan natuurlijk ook leuk om daar wat over te vertellen. Dit maakt je boekbespreking nog completer. Het omslag van een boek is soms doorslaggevend bij het kiezen van een boek en het belang van de illustrator moet dus niet onderschat worden. Wanneer is het boek verschenen?(dit wordt niet altijd in de boeken vermeld) Door welke uitgeverij is het uitgegeven? Hier kun je ook wat over de (geschiedenis van de) uitgeverij vertellen. (Op onze site vind je die bijvoorbeeld op deze pagina.) Is het een deel uit een serie? Of een losse titel? Heeft de auteur meer boeken geschreven met dezelfde hoofdpersoon? Horen die titels bij elkaar? Dan spreek je van een serie. Is het boek vertaald? In sommige gevallen is een boek vertaald uit een andere taal. In dat geval kun je vertellen in welke taal het origineel is geschreven. Je kunt ook vermelden door wie het boek is vertaald.

12 Wanneer speelt het verhaal zich af? Gaat het boek over iemand die heel lang geleden leefde of speelt het zich in de toekomst afspelen. Waar speelt het verhaal zich af? Speelt het zich in een dorp in Nederland af of in een stad in België? Of misschien wel op de maan? Wat is het genre van het boek? Oftewel: wat voor soort boek heb je gelezen? Een vrolijk of juist heel zielig verhaal? Of juist heel spannend of grappig? Of speelt het zich af in een fantasiewereld? Waar gaat het boek over? De inhoud (hier gaat het echt allemaal om, zeer belangrijk) Vertel in het kort waar het boek over gaat. Je kunt ervoor kiezen om helemaal te vertellen waarover het gaat maar je kunt natuurlijk ook nog wat geheim houden. Bijvoorbeeld bij een detective kun je ervoor kiezen om niet te verklappen wie de dader was! In je Powerpoint kun je kernwoorden gebruiken en daaromheen je verhaal vertellen. Hoofdpersonen en andere personages Wie komen er voor in het boek? Wie is de hoofdpersoon? Wat voor iemand is de hoofdpersoon? En de andere personages? Leuk is om in je Powerpoint deze hoofd- en bijpersonen toe te lichten. Maak een dia of dia s waarin je verteld over deze personen. Zoek eventueel plaatjes of scan plaatjes uit het boek om dit te verduidelijken. Past de titel van het boek bij het verhaal? Weet je door het lezen van de titel meteen waar het boek over gaat? Zegt de titel direct iets over de inhoud van het boek? Wat vond je van het boek? Vond je het leuk of misschien heel spannend? Of was het verrassend of viel het juist heel erg tegen? Is het een aanrader voor anderen om te lezen? Een fragment Het is leuk om te eindigen met een fragment uit het boek. Geen lang stuk maar gewoon een stukje wat het idee ondersteunt wat jij van het boek vond. Dus een leuk of misschien verrassend stukje of net dat spannende stukje voordat... Laatste dia Maak een quiz in je Powerpoint over je boek. Maak goede vragen en hoe meer de kinderen weten te beantwoorden, hoe beter je boekbespreking is geweest. Wanneer heb je nu een goede boekbespreking gedaan? Als je zoveel mogelijk kinderen uit de klas enthousiast gekregen hebt om het boek te gaan lezen waarover jij je boekbespreking hebt gedaan.

13 Het maken van een boekbespreking in Powerpoint De voorbereiding: het kiezen van een boek Bedenk eerst heel goed over welk boek je een boekbespreking wilt gaan houden. Je kunt het beste een boek uitkiezen dat je leuk vindt (of vond) om te lezen. Controleer daarna of je wel informatie kunt vinden over de schrijver. Je kunt kijken op de website van de uitgeverij waar het boek is uitgegeven of je kunt bijvoorbeeld op Google kijken of er iets over de auteur of over het boek zelf is geschreven. Ook kun je in de bibliotheek in naslagwerken gaan zoeken. Misschien kun je alvast kijken of er wat plaatjes zijn die je kunt gebruiken in je boekverslag. Doe je je boekverslag bijvoorbeeld over de serie "Op zoek naar dolfijnen" dan kun je op zoek gaan naar een plaatje over de soorten dolfijnen die voorkomen in die boeken. Op die manier weet je van te voren of je extra informatie kunt vinden. Wat moet ik allemaal vertellen? Een boekbespreking heeft vaak een bepaalde opbouw. Misschien heb je die meegekregen van je school. Een aantal onderwerpen wordt meestal standaard behandeld en moet worden vermeld in je boekbespreking. Hieronder zie je onderwerpen die je meestal moet noemen in je boekbespreking. Titel Wat is de titel van het boek? Geeft de titel aan waar het verhaal over gaat? Kun je uitleggen waarom er voor die titel is gekozen? De schrijver/auteur Vaak moet je wat vertellen over de schrijver van het boek. Op de site van uitgeverij Kluitman kun je van meer dan 150 kinderboeken auteurs en illustratoren biografieën vinden. Als de auteurs zelf een site hebben dan staat er een link bij vermeld. Natuurlijk kun je ook op internet of in de bibliotheek verder zoeken naar informatie. Je kunt wat vertellen over het leven van de schrijver en bijvoorbeeld ook of hij/zij ook andere boeken heeft geschreven. Maak een dia of dia s met daarin andere boeken die de schrijver geschreven heeft! De illustrator In sommige gevallen is er ook informatie beschikbaar over de illustrator van het boek. Het is dan natuurlijk ook leuk om daar wat over te vertellen. Dit maakt je boekbespreking nog completer. Het omslag van een boek is soms doorslaggevend bij het kiezen van een boek en het belang van de illustrator moet dus niet onderschat worden. Wanneer is het boek verschenen?(dit wordt niet altijd in de boeken vermeld) Door welke uitgeverij is het uitgegeven? Hier kun je ook wat over de (geschiedenis van de) uitgeverij vertellen. (Op onze site vind je die bijvoorbeeld op deze pagina.) Is het een deel uit een serie? Of een losse titel? Heeft de auteur meer boeken geschreven met dezelfde hoofdpersoon? Horen die titels bij elkaar? Dan spreek je van een serie. Is het boek vertaald? In sommige gevallen is een boek vertaald uit een andere taal. In dat geval kun je vertellen in welke taal het origineel is geschreven. Je kunt ook vermelden door wie het boek is vertaald.

14 Wanneer speelt het verhaal zich af? Gaat het boek over iemand die heel lang geleden leefde of speelt het zich in de toekomst afspelen. Waar speelt het verhaal zich af? Speelt het zich in een dorp in Nederland af of in een stad in België? Of misschien wel op de maan? Wat is het genre van het boek? Oftewel: wat voor soort boek heb je gelezen? Een vrolijk of juist heel zielig verhaal? Of juist heel spannend of grappig? Of speelt het zich af in een fantasiewereld? Waar gaat het boek over? De inhoud (hier gaat het echt allemaal om, zeer belangrijk) Vertel in het kort waar het boek over gaat. Je kunt ervoor kiezen om helemaal te vertellen waarover het gaat maar je kunt natuurlijk ook nog wat geheim houden. Bijvoorbeeld bij een detective kun je ervoor kiezen om niet te verklappen wie de dader was! In je Powerpoint kun je kernwoorden gebruiken en daaromheen je verhaal vertellen. Hoofdpersonen en andere personages Wie komen er voor in het boek? Wie is de hoofdpersoon? Wat voor iemand is de hoofdpersoon? En de andere personages? Leuk is om in je Powerpoint deze hoofd- en bijpersonen toe te lichten. Maak een dia of dia s waarin je verteld over deze personen. Zoek eventueel plaatjes of scan plaatjes uit het boek om dit te verduidelijken. Past de titel van het boek bij het verhaal? Weet je door het lezen van de titel meteen waar het boek over gaat? Zegt de titel direct iets over de inhoud van het boek? Wat vond je van het boek? Vond je het leuk of misschien heel spannend? Of was het verrassend of viel het juist heel erg tegen? Is het een aanrader voor anderen om te lezen? Een fragment Het is leuk om te eindigen met een fragment uit het boek. Geen lang stuk maar gewoon een stukje wat het idee ondersteunt wat jij van het boek vond. Dus een leuk of misschien verrassend stukje of net dat spannende stukje voordat... Laatste dia Maak een quiz in je Powerpoint over je boek. Maak goede vragen en hoe meer de kinderen weten te beantwoorden, hoe beter je boekbespreking is geweest. Wanneer heb je nu een goede boekbespreking gedaan? Als je zoveel mogelijk kinderen uit de klas enthousiast gekregen hebt om het boek te gaan lezen waarover jij je boekbespreking hebt gedaan.

15 Het maken van een boekbespreking in Powerpoint De voorbereiding: het kiezen van een boek Bedenk eerst heel goed over welk boek je een boekbespreking wilt gaan houden. Je kunt het beste een boek uitkiezen dat je leuk vindt (of vond) om te lezen. Controleer daarna of je wel informatie kunt vinden over de schrijver. Je kunt kijken op de website van de uitgeverij waar het boek is uitgegeven of je kunt bijvoorbeeld op Google kijken of er iets over de auteur of over het boek zelf is geschreven. Ook kun je in de bibliotheek in naslagwerken gaan zoeken. Misschien kun je alvast kijken of er wat plaatjes zijn die je kunt gebruiken in je boekverslag. Doe je je boekverslag bijvoorbeeld over de serie "Op zoek naar dolfijnen" dan kun je op zoek gaan naar een plaatje over de soorten dolfijnen die voorkomen in die boeken. Op die manier weet je van te voren of je extra informatie kunt vinden. Wat moet ik allemaal vertellen? Een boekbespreking heeft vaak een bepaalde opbouw. Misschien heb je die meegekregen van je school. Een aantal onderwerpen wordt meestal standaard behandeld en moet worden vermeld in je boekbespreking. Hieronder zie je onderwerpen die je meestal moet noemen in je boekbespreking. Titel Wat is de titel van het boek? Geeft de titel aan waar het verhaal over gaat? Kun je uitleggen waarom er voor die titel is gekozen? De schrijver/auteur Vaak moet je wat vertellen over de schrijver van het boek. Op de site van uitgeverij Kluitman kun je van meer dan 150 kinderboeken auteurs en illustratoren biografieën vinden. Als de auteurs zelf een site hebben dan staat er een link bij vermeld. Natuurlijk kun je ook op internet of in de bibliotheek verder zoeken naar informatie. Je kunt wat vertellen over het leven van de schrijver en bijvoorbeeld ook of hij/zij ook andere boeken heeft geschreven. Maak een dia of dia s met daarin andere boeken die de schrijver geschreven heeft! De illustrator In sommige gevallen is er ook informatie beschikbaar over de illustrator van het boek. Het is dan natuurlijk ook leuk om daar wat over te vertellen. Dit maakt je boekbespreking nog completer. Het omslag van een boek is soms doorslaggevend bij het kiezen van een boek en het belang van de illustrator moet dus niet onderschat worden. Wanneer is het boek verschenen?(dit wordt niet altijd in de boeken vermeld) Door welke uitgeverij is het uitgegeven? Hier kun je ook wat over de (geschiedenis van de) uitgeverij vertellen. (Op onze site vind je die bijvoorbeeld op deze pagina.) Is het een deel uit een serie? Of een losse titel? Heeft de auteur meer boeken geschreven met dezelfde hoofdpersoon? Horen die titels bij elkaar? Dan spreek je van een serie. Is het boek vertaald? In sommige gevallen is een boek vertaald uit een andere taal. In dat geval kun je vertellen in welke taal het origineel is geschreven. Je kunt ook vermelden door wie het boek is vertaald.

16 Wanneer speelt het verhaal zich af? Gaat het boek over iemand die heel lang geleden leefde of speelt het zich in de toekomst afspelen. Waar speelt het verhaal zich af? Speelt het zich in een dorp in Nederland af of in een stad in België? Of misschien wel op de maan? Wat is het genre van het boek? Oftewel: wat voor soort boek heb je gelezen? Een vrolijk of juist heel zielig verhaal? Of juist heel spannend of grappig? Of speelt het zich af in een fantasiewereld? Waar gaat het boek over? De inhoud (hier gaat het echt allemaal om, zeer belangrijk) Vertel in het kort waar het boek over gaat. Je kunt ervoor kiezen om helemaal te vertellen waarover het gaat maar je kunt natuurlijk ook nog wat geheim houden. Bijvoorbeeld bij een detective kun je ervoor kiezen om niet te verklappen wie de dader was! In je Powerpoint kun je kernwoorden gebruiken en daaromheen je verhaal vertellen. Hoofdpersonen en andere personages Wie komen er voor in het boek? Wie is de hoofdpersoon? Wat voor iemand is de hoofdpersoon? En de andere personages? Leuk is om in je Powerpoint deze hoofd- en bijpersonen toe te lichten. Maak een dia of dia s waarin je verteld over deze personen. Zoek eventueel plaatjes of scan plaatjes uit het boek om dit te verduidelijken. Past de titel van het boek bij het verhaal? Weet je door het lezen van de titel meteen waar het boek over gaat? Zegt de titel direct iets over de inhoud van het boek? Wat vond je van het boek? Vond je het leuk of misschien heel spannend? Of was het verrassend of viel het juist heel erg tegen? Is het een aanrader voor anderen om te lezen? Een fragment Het is leuk om te eindigen met een fragment uit het boek. Geen lang stuk maar gewoon een stukje wat het idee ondersteunt wat jij van het boek vond. Dus een leuk of misschien verrassend stukje of net dat spannende stukje voordat... Laatste dia Maak een quiz in je Powerpoint over je boek. Maak goede vragen en hoe meer de kinderen weten te beantwoorden, hoe beter je boekbespreking is geweest. Wanneer heb je nu een goede boekbespreking gedaan? Als je zoveel mogelijk kinderen uit de klas enthousiast gekregen hebt om het boek te gaan lezen waarover jij je boekbespreking hebt gedaan.

17 Het maken van een boekbespreking in Powerpoint De voorbereiding: het kiezen van een boek Bedenk eerst heel goed over welk boek je een boekbespreking wilt gaan houden. Je kunt het beste een boek uitkiezen dat je leuk vindt (of vond) om te lezen. Controleer daarna of je wel informatie kunt vinden over de schrijver. Je kunt kijken op de website van de uitgeverij waar het boek is uitgegeven of je kunt bijvoorbeeld op Google kijken of er iets over de auteur of over het boek zelf is geschreven. Ook kun je in de bibliotheek in naslagwerken gaan zoeken. Misschien kun je alvast kijken of er wat plaatjes zijn die je kunt gebruiken in je boekverslag. Doe je je boekverslag bijvoorbeeld over de serie "Op zoek naar dolfijnen" dan kun je op zoek gaan naar een plaatje over de soorten dolfijnen die voorkomen in die boeken. Op die manier weet je van te voren of je extra informatie kunt vinden. Wat moet ik allemaal vertellen? Een boekbespreking heeft vaak een bepaalde opbouw. Misschien heb je die meegekregen van je school. Een aantal onderwerpen wordt meestal standaard behandeld en moet worden vermeld in je boekbespreking. Hieronder zie je onderwerpen die je meestal moet noemen in je boekbespreking. Titel Wat is de titel van het boek? Geeft de titel aan waar het verhaal over gaat? Kun je uitleggen waarom er voor die titel is gekozen? De schrijver/auteur Vaak moet je wat vertellen over de schrijver van het boek. Op de site van uitgeverij Kluitman kun je van meer dan 150 kinderboeken auteurs en illustratoren biografieën vinden. Als de auteurs zelf een site hebben dan staat er een link bij vermeld. Natuurlijk kun je ook op internet of in de bibliotheek verder zoeken naar informatie. Je kunt wat vertellen over het leven van de schrijver en bijvoorbeeld ook of hij/zij ook andere boeken heeft geschreven. Maak een dia of dia s met daarin andere boeken die de schrijver geschreven heeft! De illustrator In sommige gevallen is er ook informatie beschikbaar over de illustrator van het boek. Het is dan natuurlijk ook leuk om daar wat over te vertellen. Dit maakt je boekbespreking nog completer. Het omslag van een boek is soms doorslaggevend bij het kiezen van een boek en het belang van de illustrator moet dus niet onderschat worden. Wanneer is het boek verschenen?(dit wordt niet altijd in de boeken vermeld) Door welke uitgeverij is het uitgegeven? Hier kun je ook wat over de (geschiedenis van de) uitgeverij vertellen. (Op onze site vind je die bijvoorbeeld op deze pagina.) Is het een deel uit een serie? Of een losse titel? Heeft de auteur meer boeken geschreven met dezelfde hoofdpersoon? Horen die titels bij elkaar? Dan spreek je van een serie. Is het boek vertaald? In sommige gevallen is een boek vertaald uit een andere taal. In dat geval kun je vertellen in welke taal het origineel is geschreven. Je kunt ook vermelden door wie het boek is vertaald.

18 Wanneer speelt het verhaal zich af? Gaat het boek over iemand die heel lang geleden leefde of speelt het zich in de toekomst afspelen. Waar speelt het verhaal zich af? Speelt het zich in een dorp in Nederland af of in een stad in België? Of misschien wel op de maan? Wat is het genre van het boek? Oftewel: wat voor soort boek heb je gelezen? Een vrolijk of juist heel zielig verhaal? Of juist heel spannend of grappig? Of speelt het zich af in een fantasiewereld? Waar gaat het boek over? De inhoud (hier gaat het echt allemaal om, zeer belangrijk) Vertel in het kort waar het boek over gaat. Je kunt ervoor kiezen om helemaal te vertellen waarover het gaat maar je kunt natuurlijk ook nog wat geheim houden. Bijvoorbeeld bij een detective kun je ervoor kiezen om niet te verklappen wie de dader was! In je Powerpoint kun je kernwoorden gebruiken en daaromheen je verhaal vertellen. Hoofdpersonen en andere personages Wie komen er voor in het boek? Wie is de hoofdpersoon? Wat voor iemand is de hoofdpersoon? En de andere personages? Leuk is om in je Powerpoint deze hoofd- en bijpersonen toe te lichten. Maak een dia of dia s waarin je verteld over deze personen. Zoek eventueel plaatjes of scan plaatjes uit het boek om dit te verduidelijken. Past de titel van het boek bij het verhaal? Weet je door het lezen van de titel meteen waar het boek over gaat? Zegt de titel direct iets over de inhoud van het boek? Wat vond je van het boek? Vond je het leuk of misschien heel spannend? Of was het verrassend of viel het juist heel erg tegen? Is het een aanrader voor anderen om te lezen? Een fragment Het is leuk om te eindigen met een fragment uit het boek. Geen lang stuk maar gewoon een stukje wat het idee ondersteunt wat jij van het boek vond. Dus een leuk of misschien verrassend stukje of net dat spannende stukje voordat... Laatste dia Maak een quiz in je Powerpoint over je boek. Maak goede vragen en hoe meer de kinderen weten te beantwoorden, hoe beter je boekbespreking is geweest. Wanneer heb je nu een goede boekbespreking gedaan? Als je zoveel mogelijk kinderen uit de klas enthousiast gekregen hebt om het boek te gaan lezen waarover jij je boekbespreking hebt gedaan.

19 Het maken van een boekbespreking in Powerpoint De voorbereiding: het kiezen van een boek Bedenk eerst heel goed over welk boek je een boekbespreking wilt gaan houden. Je kunt het beste een boek uitkiezen dat je leuk vindt (of vond) om te lezen. Controleer daarna of je wel informatie kunt vinden over de schrijver. Je kunt kijken op de website van de uitgeverij waar het boek is uitgegeven of je kunt bijvoorbeeld op Google kijken of er iets over de auteur of over het boek zelf is geschreven. Ook kun je in de bibliotheek in naslagwerken gaan zoeken. Misschien kun je alvast kijken of er wat plaatjes zijn die je kunt gebruiken in je boekverslag. Doe je je boekverslag bijvoorbeeld over de serie "Op zoek naar dolfijnen" dan kun je op zoek gaan naar een plaatje over de soorten dolfijnen die voorkomen in die boeken. Op die manier weet je van te voren of je extra informatie kunt vinden. Wat moet ik allemaal vertellen? Een boekbespreking heeft vaak een bepaalde opbouw. Misschien heb je die meegekregen van je school. Een aantal onderwerpen wordt meestal standaard behandeld en moet worden vermeld in je boekbespreking. Hieronder zie je onderwerpen die je meestal moet noemen in je boekbespreking. Titel Wat is de titel van het boek? Geeft de titel aan waar het verhaal over gaat? Kun je uitleggen waarom er voor die titel is gekozen? De schrijver/auteur Vaak moet je wat vertellen over de schrijver van het boek. Op de site van uitgeverij Kluitman kun je van meer dan 150 kinderboeken auteurs en illustratoren biografieën vinden. Als de auteurs zelf een site hebben dan staat er een link bij vermeld. Natuurlijk kun je ook op internet of in de bibliotheek verder zoeken naar informatie. Je kunt wat vertellen over het leven van de schrijver en bijvoorbeeld ook of hij/zij ook andere boeken heeft geschreven. Maak een dia of dia s met daarin andere boeken die de schrijver geschreven heeft! De illustrator In sommige gevallen is er ook informatie beschikbaar over de illustrator van het boek. Het is dan natuurlijk ook leuk om daar wat over te vertellen. Dit maakt je boekbespreking nog completer. Het omslag van een boek is soms doorslaggevend bij het kiezen van een boek en het belang van de illustrator moet dus niet onderschat worden. Wanneer is het boek verschenen?(dit wordt niet altijd in de boeken vermeld) Door welke uitgeverij is het uitgegeven? Hier kun je ook wat over de (geschiedenis van de) uitgeverij vertellen. (Op onze site vind je die bijvoorbeeld op deze pagina.) Is het een deel uit een serie? Of een losse titel? Heeft de auteur meer boeken geschreven met dezelfde hoofdpersoon? Horen die titels bij elkaar? Dan spreek je van een serie. Is het boek vertaald? In sommige gevallen is een boek vertaald uit een andere taal. In dat geval kun je vertellen in welke taal het origineel is geschreven. Je kunt ook vermelden door wie het boek is vertaald.

20 Wanneer speelt het verhaal zich af? Gaat het boek over iemand die heel lang geleden leefde of speelt het zich in de toekomst afspelen. Waar speelt het verhaal zich af? Speelt het zich in een dorp in Nederland af of in een stad in België? Of misschien wel op de maan? Wat is het genre van het boek? Oftewel: wat voor soort boek heb je gelezen? Een vrolijk of juist heel zielig verhaal? Of juist heel spannend of grappig? Of speelt het zich af in een fantasiewereld? Waar gaat het boek over? De inhoud (hier gaat het echt allemaal om, zeer belangrijk) Vertel in het kort waar het boek over gaat. Je kunt ervoor kiezen om helemaal te vertellen waarover het gaat maar je kunt natuurlijk ook nog wat geheim houden. Bijvoorbeeld bij een detective kun je ervoor kiezen om niet te verklappen wie de dader was! In je Powerpoint kun je kernwoorden gebruiken en daaromheen je verhaal vertellen. Hoofdpersonen en andere personages Wie komen er voor in het boek? Wie is de hoofdpersoon? Wat voor iemand is de hoofdpersoon? En de andere personages? Leuk is om in je Powerpoint deze hoofd- en bijpersonen toe te lichten. Maak een dia of dia s waarin je verteld over deze personen. Zoek eventueel plaatjes of scan plaatjes uit het boek om dit te verduidelijken. Past de titel van het boek bij het verhaal? Weet je door het lezen van de titel meteen waar het boek over gaat? Zegt de titel direct iets over de inhoud van het boek? Wat vond je van het boek? Vond je het leuk of misschien heel spannend? Of was het verrassend of viel het juist heel erg tegen? Is het een aanrader voor anderen om te lezen? Een fragment Het is leuk om te eindigen met een fragment uit het boek. Geen lang stuk maar gewoon een stukje wat het idee ondersteunt wat jij van het boek vond. Dus een leuk of misschien verrassend stukje of net dat spannende stukje voordat... Laatste dia Maak een quiz in je Powerpoint over je boek. Maak goede vragen en hoe meer de kinderen weten te beantwoorden, hoe beter je boekbespreking is geweest. Wanneer heb je nu een goede boekbespreking gedaan? Als je zoveel mogelijk kinderen uit de klas enthousiast gekregen hebt om het boek te gaan lezen waarover jij je boekbespreking hebt gedaan.

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Boekverslag & presentatie

Boekverslag & presentatie Boekverslag & presentatie groep 8 schooljaar 2015-2016 Inhoudsopgave: Blz. 1 Blz. 2 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 + 5 Blz. 6 Voorbeeld kaft Inhoudsopgave Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekreclame

Uitleg boekverslag en boekreclame Uitleg boekverslag en boekreclame groep 7 schooljaar 2015-2016 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave Stap 4: Inhoud boekverslag

Nadere informatie

Voorbereidingsblad boekbespreking

Voorbereidingsblad boekbespreking Voorbereidingsblad boekbespreking Eigenlijk moet je drie belangrijke dingen vooraf doen: 1. Het kiezen van een boek; 2. Het lezen van een boek; 3. Het voorbereiden en uitschrijven van de boekbespreking.

Nadere informatie

GOEDE STUDIEGEWOONTEN DE PLAATS

GOEDE STUDIEGEWOONTEN DE PLAATS GOEDE STUDIEGEWOONTEN Bij goed studeren (leren) of huiswerk maken zijn er vier belangrijke hoofdzaken. Dat zijn: A. de plaats B. de tijd C. goede gezondheid D. planning DE PLAATS De beste plaats om je

Nadere informatie

In groep 8 gaan we een aantal dingen door het jaar heen doen, namelijk het maken van een:

In groep 8 gaan we een aantal dingen door het jaar heen doen, namelijk het maken van een: Beste groep 8-er, In groep 8 gaan we een aantal dingen door het jaar heen doen, namelijk het maken van een: een boekbespreking een werkstuk een boekverslag een spreekbeurt Je krijgt nu in één keer de instructie

Nadere informatie

Lever je verslag in een snelhechter in. Zorg dat je een mooi titelblad hebt, waar de naam van je boek, je eigen naam, klas en inleverdatum op staat.

Lever je verslag in een snelhechter in. Zorg dat je een mooi titelblad hebt, waar de naam van je boek, je eigen naam, klas en inleverdatum op staat. Boekverslag Van het boek dat je gelezen hebt moet je een verslag maken. In het verslag moeten al onderstaande punten aan de orde komen. Sommige antwoorden weet je meteen. Soms kunnen er ook vragen zijn,

Nadere informatie

Basisschool de Triangel. Het houden van een spreekbeurt.

Basisschool de Triangel. Het houden van een spreekbeurt. Basisschool de Triangel Het houden van een spreekbeurt. 1 INHOUDSOPGAVE SPREEKBEURT GROEP 5 1 GROEP 6 5 GROEP 7 EN 8 9 2 HOE BEREID IK MIJN SPREEKBEURT VOOR? SPREEKBEURT IN GROEP 5 Wat is een spreekbeurt?

Nadere informatie

Beoordeling power-point groep 5

Beoordeling power-point groep 5 Beoordeling power-point groep 5 Leerkracht: Leerling: Onderdeel 2 4 6 8 10 Opmerkingen Titeldia: Duidelijke titel met onderwerp/naam/groep Inhoudsopgave: Puntsgewijs wat ga je behandelen. Plaatjes: Functioneel

Nadere informatie

Informatieboekje. Spreekbeurt, leeskring en nieuwskring. 2015 / 2016 groep 8

Informatieboekje. Spreekbeurt, leeskring en nieuwskring. 2015 / 2016 groep 8 Informatieboekje Spreekbeurt, leeskring en nieuwskring 2015 / 2016 groep 8 Informatie In dit informatieboekje vind je informatie voor je spreekbeurt, je leeskring en je nieuwskring. De voorbereiding is

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6 We gaan een werkstuk maken en je mag het helemaal zelf doen. Het is helemaal jouw eigen werkstuk. Maar om je even goed op weg te helpen hebben we hieronder alle stapjes even op een rij gezet. Wat moet

Nadere informatie

De volgende onderdelen moeten in het verslag worden verwerkt:

De volgende onderdelen moeten in het verslag worden verwerkt: Het maken van een leesverslag in klas 3 en 4 VMBO Basis Voor het examenonderdeel fictie moet je een aantal boeken lezen. Gebruik bij het maken van het leesverslag het schema hieronder. Werk het schema

Nadere informatie

Werkwijzer Verslagkring:

Werkwijzer Verslagkring: Werkwijzer Verslagkring: 1. Je maakt een tweetal. 2. Met zijn tweeën kies je een onderwerp, waarin jullie je willen verdiepen en waarover jullie meer willen weten. 3. Samen ga je op zoek naar informatie

Nadere informatie

Boekje voor: spreekbeurt, boekenkring en werkstuk

Boekje voor: spreekbeurt, boekenkring en werkstuk Boekje voor: spreekbeurt, boekenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum boekenkring Inleverdatum werkstukken (groep 6 t/m 8) Werkstuk 1: woensdag 22 november Werkstuk 2: woensdag 18

Nadere informatie

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen?

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? Noteer ook 2 reservekeuzen: 1. 2. 1. Wat weet je al van dit beroep? Schrijf het

Nadere informatie

Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4. Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2:

Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4. Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2: Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4 Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2: Leerlingen raken vertrouwd met het presenteren voor een groep Leerlingen raken vertrouwd

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Opname hulp. Stap voor stap uitleg over het opnemen van een Babbel - voor kinderen. Videoverhalen over kinderboeken, voor en door kinderen, 8+

Opname hulp. Stap voor stap uitleg over het opnemen van een Babbel - voor kinderen. Videoverhalen over kinderboeken, voor en door kinderen, 8+ Opname hulp Stap voor stap uitleg over het opnemen van een Babbel - voor kinderen B B Videoverhalen over kinderboeken, voor en door kinderen, 8+ BoekenBabbels DOEL Door het opnemen en plaatsen van korte

Nadere informatie

LEREN LEREN LEREN. een overzicht met leerhulpjes voor de diverse vakgebieden. Hieronder kun je lezen over het leren/maken van:

LEREN LEREN LEREN. een overzicht met leerhulpjes voor de diverse vakgebieden. Hieronder kun je lezen over het leren/maken van: LEREN LEREN LEREN een overzicht met leerhulpjes voor de diverse vakgebieden Hieronder kun je lezen over het leren/maken van: 1. DICTEE 2. TAFELS 3. VRAGEN EN OPDRACHTEN 4. STUKKEN TEKST (bijv. hoofdstuk

Nadere informatie

Zonkinderen. Suggesties bij kern 11. Auteur: Wilma Stegeman. Boekenhoek en thematafel in kern 11. Internet. Suggesties

Zonkinderen. Suggesties bij kern 11. Auteur: Wilma Stegeman. Boekenhoek en thematafel in kern 11. Internet. Suggesties Zonkinderen Suggesties bij kern 11 Auteur: Wilma Stegeman In het artikel Zonkinderen kunnen heel wat werk aan op www.veiliglerenlezen.be, vindt u een aantal lees- en schrijfactiviteiten voor de uitmuntende

Nadere informatie

Afsluiting kinderjury 2013

Afsluiting kinderjury 2013 Afsluiting kinderjury 2013 Schrijverbezoek: Gerard van Gemert 1. Kastor en Tim Wanneer bent u begonnen met schrijven? Gerard van Gemert is in 2005 begonnen met schrijven toen hij met zijn dochters een

Nadere informatie

Leesdossier moderne vreemde talen (Engels / Duits) VMBO onderbouw

Leesdossier moderne vreemde talen (Engels / Duits) VMBO onderbouw Leesdossier moderne vreemde talen (Engels / Duits) VMBO onderbouw 2 boekjes 2 boekjes WAT MOET JE DOEN? Engels: Duits: Kies op school een boek uit dat bij jouw niveau past ( beginner of starter). Dit in

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Handleiding voor het maken van je eigen webpagina op de schoolsite

Handleiding voor het maken van je eigen webpagina op de schoolsite Waar gaat dit over? Handleiding voor het maken van je eigen webpagina op de schoolsite Hier leer je hoe je een eigen webpagina kunt maken op de site van de school. Op deze webpagina kun je vertellen wie

Nadere informatie

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk?

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Je gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in een

Nadere informatie

Deze opdracht doe je met een maatje. Vertel aan elkaar wat je hebt onthouden van de tekst. Gebruik de woorden: Wie? Wat? Welke? Waar? Wanneer? Hoe?

Deze opdracht doe je met een maatje. Vertel aan elkaar wat je hebt onthouden van de tekst. Gebruik de woorden: Wie? Wat? Welke? Waar? Wanneer? Hoe? Vertel aan elkaar wat je hebt onthouden van de tekst. Gebruik de woorden: Wie? Wat? Welke? Waar? Wanneer? Hoe? Deze opdracht doe je alleen, in tweetallen of in een Maak een woordveld bij de tekst. Je mag

Nadere informatie

Begrijpend Lezen moet je Lezen Denken Begrijpen!

Begrijpend Lezen moet je Lezen Denken Begrijpen! Begrijpend Lezen moet je Lezen Denken Begrijpen! Drie soorten strategieën: Sturingsstrategieën: Leesdoel bepalen Oriënteren op de tekst Actualiseren van kennis en woordenschat Actief lezen door toepassen

Nadere informatie

Boekbespreking: Kies een boek wat je zelf ook echt leuk vindt!! Weet je niet zeker of het boek mag van school, overleg dan even met je juf.

Boekbespreking: Kies een boek wat je zelf ook echt leuk vindt!! Weet je niet zeker of het boek mag van school, overleg dan even met je juf. Beste groep 8-er, In groep 8 moet je een aantal dingen door het jaar heen doen. 1. Boekbespreking (half oktober) 2. Boekverslag (13 januari 2017) 3. Werkstuk (31 maart 2017) 4. Spreekbeurt (vanaf mei tot

Nadere informatie

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!!

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!! Hoe maak ik in groep 8 een werkstuk? Jij gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK

FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK Pagina 0 WOORD VOORAF Je zit nu in 3 VMBO en het eindexamen lijkt nog ver weg... Maar niets is minder waar. Dit jaar start je namelijk al volop met de voorbereidingen

Nadere informatie

Schrijver Trent Stewart

Schrijver Trent Stewart Schrijver Trent Stewart Door : Thomas Pereira School : het Baken Klas : 7A Datum : 2010-02-15 Pagina: 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Biografie... 4 3. Boeken die geschreven staan....

Nadere informatie

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers bijlage 6 2 Theorie Aidan Chambers wil met de Vertel eens-aanpak kinderen helpen goed te praten over wat zij hebben gelezen en goed naar elkaar te leren luisteren.

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Bekijk eerst het filmpje. Ga daarna zelf aan de slag.

Bekijk eerst het filmpje. Ga daarna zelf aan de slag. Appie de detective gaat op zoek naar het schrijfgeheim van Schoolschrijver Selma Noort. Filmpje Bekijk eerst het filmpje. Ga daarna zelf aan de slag. Selma Noort: Lees het begin van dit verhaal. Twee kinderen

Nadere informatie

Datum: Jaar van verschijnen: Duur van de film:

Datum: Jaar van verschijnen: Duur van de film: NAAM: Kijk / luisterformulier Speelfilm Naam: Datum: Titel van de film: Regisseur: Jaar van verschijnen: Duur van de film: Lees de vragen op dit formulier voor het kijken en luisteren door. Je weet dan

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn.

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn. Werkstukwijzer Deze werkstukwijzer helpt je om een werkstuk in elkaar te zetten. Je vult eerst een formulier in. Op dit formulier komt te staan waar je werkstuk over gaat en hoe je het aanpakt. Met behulp

Nadere informatie

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek KIEZEN Een goed begin is het kiezen van het juiste boek. Er zijn zo veel mooie verhalen waardoor het soms lastig is om een goede keuze

Nadere informatie

Lezen - Leesverslag HV12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/52526

Lezen - Leesverslag HV12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/52526 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 31 oktober 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/52526 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk?

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Jij gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in

Nadere informatie

Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen?

Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen? Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen? In groep 5-6 nemen kinderen steeds vaker werk mee naar huis. Vaak vinden kinderen het leuk om thuis aan schooldingen

Nadere informatie

Hoe maak ik... Naam: Groep:

Hoe maak ik... Naam: Groep: Hoe maak ik... Naam: Groep: Inleiding Een spreekbeurt houden is niet niets! Je moet daar heel wat voor kunnen. Wat dacht je van: Goed kunnen lezen Goed kunnen begrijpen wat je leest Goed dingen kunnen

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

LESMATERIAAL BOEKVERSLAG 2.0

LESMATERIAAL BOEKVERSLAG 2.0 LESMATERIAAL BOEKVERSLAG 2.0 EEN BOEKRECENSIE SCHRIJVEN Inhoud Inleiding... 2 Verwerkingsopdracht 1... 3 Verwerkingsopdracht 2... 5 Bijlage 1: Waarom lezen?... 8 Bijlage 2: Boekenkring vragen van Aidan

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De Cock en het duel in de nacht door A.C. Baantjer

Boekverslag Nederlands De Cock en het duel in de nacht door A.C. Baantjer Boekverslag Nederlands De Cock en het duel in de nacht door A.C. Baantjer Boekverslag door een scholier 1798 woorden 23 februari 2000 7,6 102 keer beoordeeld Auteur Genre A.C. Baantjer Thriller & Detective

Nadere informatie

Dit stappenplan is ingevuld door:

Dit stappenplan is ingevuld door: STAPPENPLAN Dit stappenplan is ingevuld door: Dit is jullie opdracht: Bekijk de kranten en/of nieuwssites die je toegewezen krijgt. Ga op zoek naar een nieuwsartikel waarin techniek een belangrijke rol

Nadere informatie

HUISWERKGIDS SCHOOLJAAR 2011-2012

HUISWERKGIDS SCHOOLJAAR 2011-2012 HUISWERKGIDS SCHOOLJAAR 2011-2012 1 INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk bladzijde 1. Inleiding De huiswerkgids 3 2. Hoe maak en leer je huiswerk? 4 3. Het leren van woorden (spelling/engels) 5 4. Het leren van topografie

Nadere informatie

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor?

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor? Hoe bereid ik een spreekbeurt voor? Het maken van een spreekbeurt is eigenlijk niets anders dan het schrijven van een informatieve tekst (weettekst). Het is daarom handig om net zo te werk te gaan als

Nadere informatie

Lesbrief. Voetstappen Kader Abdolah

Lesbrief. Voetstappen Kader Abdolah Lesbrief Voetstappen Kader Abdolah Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan vragen,

Nadere informatie

Het boek is in juni 2007 uitgegeven door Leopold, het boek heeft 154 pagina s en 17 hoofdstukken.

Het boek is in juni 2007 uitgegeven door Leopold, het boek heeft 154 pagina s en 17 hoofdstukken. Boekverslag door T. 1229 woorden 9 april 2013 7,6 20 keer beoordeeld Auteur Maren Stoffels Genre Jeugdboek Eerste uitgave 2007 Vak Nederlands Inhoud Algemene gegevens Personages Tijd Plaats Spanning Thema

Nadere informatie

5. Titelverklaring: Patrick zit in een rolstoel dus hij rijdt met de schilderijen die hij terugbrengt. Daarom noemt Victoria hem de kunstrijder.

5. Titelverklaring: Patrick zit in een rolstoel dus hij rijdt met de schilderijen die hij terugbrengt. Daarom noemt Victoria hem de kunstrijder. Boekverslag door een scholier 2074 woorden 21 augustus 2003 6,1 72 keer beoordeeld Auteur Genre Jan Terlouw Thriller & Detective, Jeugdboek Eerste uitgave 1989 Vak Nederlands A. Zakelijke gegevens. 1.

Nadere informatie

6,9. Boekverslag door Een scholier 1690 woorden 10 december keer beoordeeld. Charles Dickens Novelle, Fantasy & SF Eerste uitgave 1843

6,9. Boekverslag door Een scholier 1690 woorden 10 december keer beoordeeld. Charles Dickens Novelle, Fantasy & SF Eerste uitgave 1843 Boekverslag door Een scholier 1690 woorden 10 december 2002 6,9 340 keer beoordeeld Auteur Genre Charles Dickens Novelle, Fantasy & SF Eerste uitgave 1843 Vak Engels Algemeen: Titel: A Christmas Carol

Nadere informatie

Kinderzwerfboek laat alle kinderen lezen

Kinderzwerfboek laat alle kinderen lezen Kinderzwerfboek laat alle kinderen lezen Lezen is heel erg belangrijk voor je ontwikkeling. Kinderen die lezen, gaan gemiddeld drie jaar langer naar school. Hierdoor hebben ze later meer kans op een goede

Nadere informatie

Lestip 'Mevrouw wit konijn'

Lestip 'Mevrouw wit konijn' Lestip 'Mevrouw wit konijn' Over het boek Ken jij het witte konijn uit Alice in Wonderland? Hij werd beroemd toen hij gehaast weg rende en Alice hem achterna huppelde. Misschien vraag je je af hoe het

Nadere informatie

LEERKRING. GEERT 50 KGleest

LEERKRING. GEERT 50 KGleest LEERKRING GEERT 50 KGleest OPDRACHTEN 1. Houd een interview met de hoofdpersoon van het boek. Stel tenminste 10 vragen en bedenk wat de hoofdpersoon zou antwoorden. Je moet informatie uit het boek aan

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg

Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg Boekverslag door een scholier 1665 woorden 24 april 2006 6,4 82 keer beoordeeld Auteur Genre Yvonne Kroonenberg Jeugdboek Eerste uitgave 2004 Vak

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De foto in mijn hoofd door Yennik Meert

Boekverslag Nederlands De foto in mijn hoofd door Yennik Meert Boekverslag Nederlands De foto in mijn hoofd door Yennik Meert Boekverslag door een scholier 1960 woorden 2 februari 2007 7,8 9 keer beoordeeld Auteur Genre Yennik Meert Jeugdboek Eerste uitgave 2000 Vak

Nadere informatie

Uitleg Werkwijzers Bovenbouw Dit zijn de beschrijvingen van alle presentaties die je moet doen en het werkstuk dat je maakt.

Uitleg Werkwijzers Bovenbouw Dit zijn de beschrijvingen van alle presentaties die je moet doen en het werkstuk dat je maakt. Uitleg Werkwijzers Bovenbouw Dit zijn de beschrijvingen van alle presentaties die je moet doen en het werkstuk dat je maakt. Om het overzichtelijk te maken, hebben we onder elk onderdeel een afvinklijstje

Nadere informatie

Druk de A, B en C vragen op hetzelfde kleur papier af (v.b. op geel papier) Druk de P-vragen op een afwijkende kleur papier af en de D vragen ook.

Druk de A, B en C vragen op hetzelfde kleur papier af (v.b. op geel papier) Druk de P-vragen op een afwijkende kleur papier af en de D vragen ook. Praten over boeken Kaartjes van iden hambers Handleiding bij onderstaande kaartjes: llereerst treft u een aantal pagina s aan met kaartjes met vragen. Deze zijn per categorie ingedeeld. -vragen: Eerste

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen Antoniusschool Groep 7/8 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding:

Nadere informatie

Onweerstaanbare wijsneus Kik en Joep Lesbrief

Onweerstaanbare wijsneus Kik en Joep Lesbrief Onweerstaanbare wijsneus Kik en Joep Lesbrief April 2015 Lesbrief Kik en Joep / Bibliotheek Hengelo / lesbrief 1 Kik en Joep Kik en Joep zijn al bekend uit de kindertijdschriften Maan Roos Vis en Roetsj!

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

LEREN LEREN LEREN. een overzicht met leerhulpjes voor de diverse vakgebieden. Hieronder kun je lezen over het leren/maken van:

LEREN LEREN LEREN. een overzicht met leerhulpjes voor de diverse vakgebieden. Hieronder kun je lezen over het leren/maken van: LEREN LEREN LEREN een overzicht met leerhulpjes voor de diverse vakgebieden LEREN, LEREN, LEREN Een verzameling aanwijzingen over hoe jij je huiswerk en proefwerken kunt leren. Hieronder kun je lezen over

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Antoniusschool Groep 5/6 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding: 1. Je kiest

Nadere informatie

2.1 FaVoriete leestips

2.1 FaVoriete leestips Verhalend 2.1 FaVoriete leestips Van klasgenoten heb ik de volgende tips gekregen van boeken/tijdschriften die mij leuk lijken: 1.... 2.... 3.... Van de leraar heb ik de volgende tips gekregen van boeken/tijdschriften

Nadere informatie

1 Kies je onderwerp Samen met je buurman of buurvrouw. Ons onderwerp: Voorbeeld: Michael Jackson was de beste artiest ooit! Nu jullie!

1 Kies je onderwerp Samen met je buurman of buurvrouw. Ons onderwerp: Voorbeeld: Michael Jackson was de beste artiest ooit! Nu jullie! Na deze les kun je presenteren in vijf stappen: 1. Kies een onderwerp 2. Bedenk een goede opbouw 3. Verzamel informatie 4. Oefen je presentatie 5. Presenteren maar! 8 Vertel je verhaal Regelmatig moet

Nadere informatie

Verwerkingsopdrachten bij boeken VMBO B/K/T Klas 2. Versie 2013/2014

Verwerkingsopdrachten bij boeken VMBO B/K/T Klas 2. Versie 2013/2014 Verwerkingsopdrachten bij boeken VMBO B/K/T Klas 2 Versie 2013/2014 Voorwoord Je hebt van je docent Nederlands de opdracht gekregen een boek te lezen. Als je het boek uit hebt, maak je een van de onderstaande

Nadere informatie

Thuis films kijken. Acteurs spelen het verhaal na. de acteur = iemand die voor zijn beroep toneelspeelt of in een film speelt

Thuis films kijken. Acteurs spelen het verhaal na. de acteur = iemand die voor zijn beroep toneelspeelt of in een film speelt Speciale les over auteursrecht tekst niveau AA Thuis films kijken 1 Jij kijkt vast wel eens naar een film. 2 Dat kan in de bioscoop. 3 Maar je kunt films ook thuis bekijken. Op internet. 4 Dat is lekker

Nadere informatie

PRESENTEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

PRESENTEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier PRESENTEREN in meervoud. - Gebruik je hoofdletters

Nadere informatie

Onderstaand schema geeft aan wat de kinderen standaard als huiswerk meekrijgen.

Onderstaand schema geeft aan wat de kinderen standaard als huiswerk meekrijgen. Huiswerk en thuiswerk Bij ons op school maken we onderscheid tussen huiswerk en thuiswerk. Huiswerk is het werk wat door alle kinderen van de groep gedaan moet worden. Thuiswerk is werk wat door enkele

Nadere informatie

Let op! Alles graag getypt in lettergrootte 12, lettertype mag je zelf kiezen.

Let op! Alles graag getypt in lettergrootte 12, lettertype mag je zelf kiezen. Beste leerling van groep 6 en ouders, Afgelopen weken zijn de leerlingen bezig geweest met het maken van een klad-werkstuk, over een onderwerp naar eigen keuze. Thuis moeten de leerlingen het net-werkstuk

Nadere informatie

Over dit boek. Max Havelaar was meteen een bestseller, en Multatuli was in één klap beroemd.

Over dit boek. Max Havelaar was meteen een bestseller, en Multatuli was in één klap beroemd. Over dit boek Max Havelaar is het beroemdste boek uit de Nederlandse literatuur. Het is geschreven in 1860 en wordt nog steeds herdrukt en gelezen. Het verhaal van Max Havelaar speelt in Nederlands-Indië

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Kaas door Willem Elsschot

Boekverslag Nederlands Kaas door Willem Elsschot Boekverslag Nederlands Kaas door Willem Elsschot Boekverslag door een scholier 1890 woorden 23 augustus 2003 4,4 17 keer beoordeeld Auteur Genre Willem Elsschot Roman Eerste uitgave 1933 Vak Nederlands

Nadere informatie

Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen. Introductiefase bij de eerste les:

Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen. Introductiefase bij de eerste les: Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen "Welkom,." Introductiefase bij de eerste les: 1. "Vandaag gaan we weer een tekst lezen. Daarbij gaan we een nieuwe strategie leren. Deze strategie

Nadere informatie

Hanneke van Herk. 1. Beschrijvingsopdracht: Uitgewerkt persoonlijke reactie:

Hanneke van Herk. 1. Beschrijvingsopdracht: Uitgewerkt persoonlijke reactie: 1. Beschrijvingsopdracht: Motivatie: Ik heb dit boek gelezen, omdat ik een deel van de film had gezien en nieuwsgierig was naar de rest van het verhaal. Ik was eerst begonnen aan het boek Karakter van

Nadere informatie

Een spreekbeurt houden

Een spreekbeurt houden Een spreekbeurt houden Kies je onderwerp Je kiest natuurlijk een onderwerp waar je veel belangstelling voor hebt. Misschien weet je er al veel van, of je wilt dat nu juist gaan onderzoeken! Ga vervolgens

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Ausländer door Paul Dowswell

Boekverslag Nederlands Ausländer door Paul Dowswell Boekverslag Nederlands Ausländer door Paul D Boekverslag door een scholier 1370 woorden 26 oktober 2016 6,4 81 keer beoordeeld Auteur Paul D Eerste uitgave 2009 Vak Nederlands Leesverslag Algemene gegevens

Nadere informatie

ALTERNATIEVEN VOOR TEKST IN POWERPOINT

ALTERNATIEVEN VOOR TEKST IN POWERPOINT ALTERNATIEVEN VOOR TEKST IN POWERPOINT Ik speel al jaren met PREZI maar ben nog steeds verslaafd aan PowerPoint. Dat komt omdat ik de grenzen van PREZI snel had bereikt maar die van PowerPoint steeds verder

Nadere informatie

Grote Klus Thema : Cultuur

Grote Klus Thema : Cultuur Grote Klus Thema : Cultuur Bij cultuur horen : muziek drama beeldend dans erfgoed foto/film - literatuur Als je 5 opdrachten maakt en laat aftekenen, mag je meedoen met onze speciale cultuur viering. Als

Nadere informatie

De beoordeling van je werkstuk

De beoordeling van je werkstuk De beoordeling van je werkstuk Inzet: - Je levert je werk op tijd in, op de datums die hieronder staan! - Je vraagt hulp als je iets niet snapt. - Je laat je werk in het klad zien, zodat je het nog kunt

Nadere informatie

De Huiswerkgids beschrijft de doorgaande lijn van het huiswerk dat we geven en de aanbevolen aanpak.

De Huiswerkgids beschrijft de doorgaande lijn van het huiswerk dat we geven en de aanbevolen aanpak. De Huiswerkgids beschrijft de doorgaande lijn van het huiswerk dat we geven en de aanbevolen aanpak. 2 juli 2014 KBS De Hoeksteen 11QH Olmendreef 100 3137 CR Vlaardingen Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Hoe maak

Nadere informatie

Kinderboekenweek Groep 8

Kinderboekenweek Groep 8 L e e s p Feest! a a d e Leespromotie Kinderboekenweek Groep 8 voor alle lessen: leesboeken, waaronder boeken rond het thema van de Kinderboekenweek; kerntitels behorend bij het thema van de Kinderboekenweek

Nadere informatie

Beoordelingscriteria verslag Kunstvakken1

Beoordelingscriteria verslag Kunstvakken1 Beoordelingscriteria verslag Kunstvakken1 Planning van de activiteiten: Datum: Activiteit: inleveren voor: Opdracht 1 Voorstelling aula Stantepede 7 februari 2019 Herkansen 14 februari 2019 Opdracht 2

Nadere informatie

Dwerggras 30, Rotterdam. 1. Schrijf tijdens het kijken dingen op die jou belangrijk lijken. Je hebt dit later nodig.

Dwerggras 30, Rotterdam. 1. Schrijf tijdens het kijken dingen op die jou belangrijk lijken. Je hebt dit later nodig. Les 1: Een Wikitekst schrijven Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Bekijk met de klas het Jeugdjournaalfilmpje over koningin Beatrix op www.nieuwsbegrip.nl 1. Schrijf tijdens het

Nadere informatie

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag De probleemstelling is eigenlijk het centrum waar het werkstuk om draait. Het is een precieze formulering van het onderwerp dat je onderzoekt. Omdat de probleemstelling

Nadere informatie

GROTE PRAKTISCHE OPDRACHT

GROTE PRAKTISCHE OPDRACHT GROTE PRAKTISCHE OPDRACHT HANDEL & ADMINISTRATIE en TRACK KLAS 4 SCHOOLJAAR 2011/2012 POWERPOINT WORDPRESS FOLDER INLEIDING Ook dit schooljaar moet je weer een Grote Praktische Opdracht oftewel GPO maken.

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals

Nadere informatie

Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids?

Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids? Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids? WERKBOEK WIKIKIDS Welkom bij het werkboek van WikiKids. In dit werkboek staan opdrachten waarmee je stap voor stap leert werken met WikiKids. Er staan 15 opdrachten

Nadere informatie

Inhoudelijk draaiboek voor leerkrachten basisonderwijs

Inhoudelijk draaiboek voor leerkrachten basisonderwijs Inhoudelijk draaiboek voor leerkrachten basisonderwijs Een collega of bijvoorbeeld de bibliothecaris heeft via De Schrijverscentrale geregeld dat er een schrijver op uw school komt. U bent gevraagd om

Nadere informatie

Voorwoord Adam Somlai-Fischer 10 Gepreziliteerd 12 Segito de zebra 14. Hoofdstuk 1: Wat is een Prezi? 16

Voorwoord Adam Somlai-Fischer 10 Gepreziliteerd 12 Segito de zebra 14. Hoofdstuk 1: Wat is een Prezi? 16 Inhoud Voorwoord Adam Somlai-Fischer 10 Gepreziliteerd 12 Segito de zebra 14 Hoofdstuk 1: Wat is een Prezi? 16 We hebben iets nieuws 17 Canvas 17 Zoemen? Zoomen! 18 Liever geen lijntjes 20 Waar gebruik

Nadere informatie

Voorlezen is leuk en nuttig. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen? Hieronder vindt u de belangrijkste tips en trucs.

Voorlezen is leuk en nuttig. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen? Hieronder vindt u de belangrijkste tips en trucs. R.K. Basisschool Anselderlaan 10 6471 GL Eygelshoven Tel: 045-5351434 De fijne kneepjes van het voorlezen Voorlezen is leuk en nuttig. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen? Hieronder vindt u de

Nadere informatie

Hoe maak ik een werkstuk?

Hoe maak ik een werkstuk? Hoe maak ik een werkstuk? Stap 1: Onderwerp en vraag Voordat je kunt beginnen met het maken van een werkstuk, moet je natuurlijk een onderwerp kiezen. Als je een onderwerp hebt gekozen ga je bedenken wat

Nadere informatie

HELP DE KINDERBOEKEN AMBASSADEUR! Tips en kansen voor de leesconsulent van de Bibliotheek op school

HELP DE KINDERBOEKEN AMBASSADEUR! Tips en kansen voor de leesconsulent van de Bibliotheek op school HELP DE KINDERBOEKEN AMBASSADEUR! Tips en kansen voor de leesconsulent van de Bibliotheek op school Beste leesconsulent, Jan Paul Schutten onze enige echte kinderboekenambassadeur- heeft een geweldige

Nadere informatie

Randvoorwaarden In les 2 hebben leerlingen individueel een computer met internet nodig. Alternatief: leerling voert les 2 thuis uit.

Randvoorwaarden In les 2 hebben leerlingen individueel een computer met internet nodig. Alternatief: leerling voert les 2 thuis uit. Brief over Annie M.G. Schmidt Schrijf een overtuigende brief aan een basisschool Korte lesomschrijving De lessen Advies over Annie M.G. Schmidt gaan over Nederlands bekendste kinderboekenschrijfster. Leerlingen

Nadere informatie

PTA BOEKVERSLAGEN 3 e en 4 e klas VMBO B/K/T. Versie 2013/2014

PTA BOEKVERSLAGEN 3 e en 4 e klas VMBO B/K/T. Versie 2013/2014 PTA BOEKVERSLAGEN 3 e en 4 e klas VMBO B/K/T Versie 2013/2014 Voorwoord Je gaat de komende twee jaar werken aan de boekverslagen. Dit is een voorbereiding op je mondelinge examen in klas vier. Je boekverslagen

Nadere informatie

Leespromotie Kinderboekenweek Groep 3-4

Leespromotie Kinderboekenweek Groep 3-4 L e e s p a a d e Feest! Leespromotie Kinderboekenweek Groep 3-4 voor alle lessen: leesboeken, waaronder boeken rond het thema van de Kinderboekenweek; kerntitels behorend bij het thema van de Kinderboekenweek

Nadere informatie

a. Een zin lees je van links naar rechts. Waarom eigenlijk? Wat denk jij?

a. Een zin lees je van links naar rechts. Waarom eigenlijk? Wat denk jij? 5. Woordplaatjes Bijzondere woorden Woorden maken samen zinnen. Zinnen maken samen tekst. Een zin begint met een hoofdletter. Hij eindigt met een punt. Zo weet je hoe je moet lezen. De woorden staan netjes

Nadere informatie