BASTIAAN BURGHARDT TARIQ BAKHTALI ILSE BIGLER

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BASTIAAN BURGHARDT TARIQ BAKHTALI ILSE BIGLER"

Transcriptie

1 Art, Media & Me BASTIAAN BURGHARDT TARIQ BAKHTALI ILSE BIGLER O: Museum Opdracht Deadline: 26 oktober 2015 Docent: Martin Lacet Studentnummer: , , GI1A

2 l art pour l art Opdracht 1a Kunst om kunst De eerste wereld oorlog liet zien wat voor rampspoed technologie en weteschap kon verichten. Door de enorme ellende die het met zich mee bracht zag men in dat wetenschappelijke en technologische vooruitgang niet voor een betere wereld zou zorgen. Als reactie op deze ellende wilde kunstenaars de ineenstorting van de idealen van de westerse samenleving weerspiegelen. Er ontstonden kunststromingen die zich afzetten tegen heersende regels, normen en waarden, want de oude waarheden werden niet meer gezien als de basis voor de samenleving. Kunstenaars wilden een nieuw soort kunst creëren die fundamentele veranderingen in technologie, wetenschap en filosofie zou brengen. Hierdoor ontstond abstracte kunst met kunststromingen zoals het Kubisme, Dada en de Stijl, waar de werkelijkheid opnieuw wordt gerangschikt. Kunst moest niet de werkelijkheid weergeven, maar de harmonie en eenheid uitbeelden, want in een tijd van onrust wordt hier naar verlangd. Voor harmonie heb je abstracte vormen en rechte lijnen nodig. Tevens kwam kunst dichter bij de lagere klassen en hielp het publiek op weg naar waarheid en zuiverheid. Het is een kunstopvatting die letterlijk zegt dat kunst alleen voor de kunst is. Kunst zonder engagement, boodschap of diepere bedoeling.

3 OPDRACHT 1B EXPRESSIONISME 10 KUNSTWERKEN

4 Expressionisme Opdracht 1b Natalia Sergeevna Goncharova, Rayonist Sea De schilderesse: Natalia Sergeevna Goncharova was een getalanteerde kunstenaar en dat is zeker terug te zien in dit schilderij genaamd: Rayonist Sea. Het is kleurrijk maar toch erg duister het doet een beetje denken aan de stoffe stoelen die je in een NS trein ziet. Toch is dit werk expressionistisch er is duidelijk een gevoel in te zien en misschien zelfs een beetje emotie. Expressionisme Opdracht 1b Herman Kruyder, 1932 Lente Herman Kruyder was een Amsterdamse kunstenaar, tekenaar en schilder. Hierboven is het schilderij Lente te zien, al straalt die dat niet uit, maar misschien was dat juist de bedoeling iets sombers neer te zetten met een vrolijke bedoeling. Je ziet hier vooral dat hij nog opzoek is naar iets, opzoek naar een style. Herman was van het begin al geinspireerd door het Expressionisme en Kubisme, dat later zijn eigen style zou definiëren.

5 Expressionisme Opdracht 1b Max Beckmann, 1941 Dubbelportret van de kunstenaar en zijn vrouw Quappi Max Beckmann schilderde dit portret van hemzelf en zijn vrouw Quappi in Amsterdam, waar hij tijdens de Tweede Wereldoorlog in ballingschap leefde. Het Amsterdamse uitgaansleven inspireerde hem echter en vormt een terugkerend thema in zijn schilderijen. Dit dubbelportret toont hem zijn vrouw klaar voor een avond uit in de stad. Vele expressionisten gebruikte het stadsleven als onderwerp voor hun werk. Expressionisme Opdracht 1b Karel Appel, 1948 Windmolen Het is na de oorlog en er is weer reden tot feest, de duitsers zijn weg er mag weer gezongen worden en dat is zeker te zien aan de kleuren die Karel Appel gebruikt in bijna al zijn kunstwerken. De Windmolen zoals dit kunswerk is benoemd spreekt vanuit het hart, het is kleurrijk, feestelijk en een nieuwe manier om naar expressionisme te kijken.

6 Expressionisme Opdracht 1b Theo Wolvecamp, 1949 Compositie B 3 Theo Wolvecamp voelde de vrolijkheid nog niet kwa kleuren maar wel kwa compositie, hier zie je pure abstractie, waarbij je bij picasso in 1924 nog wel een gitaar erin kon zien is hier de werkelijkheid niet meer te zien. Wat je vooral ziet na de oorlog is dat mensen vrijer waren en zich vrijer voelde, niet meer zo erg gebonden aan regels en dat is hier een mooi voorbeeld van. Expressionisme Opdracht 1b Eugene Brands, 1949 Wing Met dezelfde gedachten belanden we bij Eugene Brands, een kunstenaar uit de jaren 40 die zich liet inspireren door Expressiosme maar uiteindelijk de stijl Cobra doorvoerde (Die was natuurlijk ook erg beinvloed door expressionisme). Maar wat we hierboven zien zijn vleugels, wings met veel kleur en een donkere algemene compositie.

7 Expressionisme Opdracht 1b Karel Appel, 1956 Michel Tapie de Celeyran We zien hier een portret van Michel gemaakt door Karel. Wat hier speciaal aan is het gebruik van het kleuren pallet, het is niet kleurrijk maar erg duister, donker en niet vrolijk. Het is zelfs een van de weinig die niet veel kleur gebruikt maar misschien was dat de insteek. Expressionisme Opdracht 1b Asger Jorn, 1957 Onrustige Rouw Asger Jorn heeft de Onrustige Rouw geschildert in 1957, met grauwe kleuren met een stipje rood en geel te zien. Hij liet hiermee een rauw process zien dat niet in andere vormen af te beelden is dan frustratie.

8 Expressionisme Opdracht 1b Joan Miro, 1961 Peintures murales Joan Miro was altijd al een beetje anders dan de rest, en dat laat hij zien emt abstract werk en een nieuw wijze van denken. Miro durft met simpel oogende lijnen je uit te dagen tot nadenken. Joan Miro zijn onrealistische vormen in combinatie met felle kleuren en lijnen lijken net kinderwerk, maar Joan Miro probeerde juist daarmee terug te gaan naar de oorsprong van alles. Expressionisme Opdracht 1b Willem de Kooning, 1967 Two Figures in a Landscape Met Willen de Koonig als afsluiter laten we zien dat er echt iets verandert is, het is kleurrijker geworden en alle regels zijn uit het raam gegooit. Iets waar vroeger veel regels voor waren wat een perfecte compositie was, of welk kleurpallet de juiste was zijn er niet meer, er is alleen maar nog vrijheid in een schilderij.

9 OPDRACHT 1B KUBISME 10 KUNSTWERKEN

10 Kubisme Opdracht 1b Pablo Picasso, 1911 Verre Aux Chalumeaux Picasso heeft in dit werk een glas, citroenknijper, een halve citroen en een kan met tuit en licht als stilleven afgebeeld. Dit is een goed voorbeeld voor het kubisme gezien het verwarrende perspectief, de geometrische vormen en het kleurgebruik. Picasso gebruikt bruine en groene tinten in dit werk en vierhoekige vormen komen er steeds weer in terug. Verder zijn de objecten in dit schilderij vereenvoudigd, dat het moeilijk te herkennen is. Kubisme Opdracht 1b Marc Chagall, 1912 L autoportrait aux sept doigts Chagalls Zelfportret met zeven vingers is geen naturalistische voorstelling, toch toont het veel van Chagall als persoon en als kunstenaar. Aan de Eiffeltoren, die te zien is door het raam, is te zien dat hij in Parijs is. De invloeden van het kubisme zijn sterk te zien in de gebroken vlakken die het gezicht van de kunstenaar vormen.

11 Kubisme Opdracht 1b Piet Mondriaan, 1913 Schilderij no. II / Compositie no. XV / compositie 4 Dit schilderij is verworven in 1949 en is olieverf op doek. In dit werkt komt de kubistische stijl ook weer terug. Vooral het gebruik van geometrische vormen is in dit schilderij zichtbaar, met name vierkanten enrechthoeken. Het kleurgebruik is zacht en Mondriaan gebruikte hierin vooral grijze en gele tinten. Ook hier is weer sprake van vereenvoudiging. Kubisme Opdracht 1b Marc Chagall, 1913 Le Femme Enceinte / Maternité (De Zwangere Vrouw / Moederschap) Dit werk is in bruikleen gegeven door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in 1953 aan het Stedelijk museum. In dit schilderij zie je de kubistische kenmerken weer terugkomen. Met name het gebruik van een verwarrend perspectief. Het schilderen van de geometrische vormen komt in dit werk ook weer terug. De natuur is versimpeld en opgebouwd uit hoeken, vierkanten, driehoeken, bollen enzovoorts.

12 Kubisme Opdracht 1b Chris Beekman, 1918 Halte Stoomtram Aan de vereenvoudiging van de vormen zie je dat dit schilderij, wat olieverf op doek is, onder het kubisme valt. De mensen zijn versimpelt en hoekig geschilderd. Verder zie je de geometrische vormen er sterk in terug. Beekman heeft vooral gebruik gemaakt van vierkanten en (drie) hoeken in dit werk. Dit zijn sterke kenmerken van het kubisme. Kubisme Opdracht 1b Herman Kruyder, 1922 Het Wantrouwen (staande boer) Dit werk dat bij de collectie van exotisme stond heeft een overeenkomst met de Afrikaanse kunst. Er zitten veel verschillende hoeken in dit werk wat voor een verwarrend perspectief zorgt. De vormen zijn heel erg vereenvoudigd en je ziet geometrische vormen in het beeld terugkomen. Kruyder heeft verscheidene standpunten gebruikt in het mensje zelf.

13 Kubisme Opdracht 1b Pablo Picasso, 1924 Gitaar, Compoteschaal en Druiven Dit is een werk van Pablo Picasso met de titel Gitaar, compoteschaal en druiven van het jaar Het is verf op doek en verworven in Kenmerkend met kubisme hieraan is de vereenvoudiging van de vormen en kleuren en het verwarrende perspectief. Deze objecten zijn vanuit verschillende hoeken weergegeven. Kubisme Opdracht 1b Pablo Picasso, 1942 Femme Assise au Chapeau en Forme de Poisson Ook weer in dit werk zie je terug dat Picasso van uit verschillende aanzichten tekent. Het kubisme is hierin weer herkenbaar. Picasso probeert zo veel mogelijk te laten zien van de vrouw. Je ziet bijvoorbeeld het gezicht van de vrouw vanuit het zijaanzicht, maar ook van voren. Dit maakt het perspectief vreemd. De geometrische vormen zie je hierin ook weer terug in de hoeken van de vrouw.

14 Kubisme Opdracht 1b Pablo Picasso, 1956 Femme Nue devant le Jardin Dit werk is verworven in 1981 met financiële steun van de Vereniging Rembrandt. De ronde lichaamsvormen zijn in een (deels) kubistische stijl geschilderd vanuit verschillende standpunten. De lichaamsdelen zijn vanuit verschillende perspectieven weergegeven. Picasso staat ook bekent om het tonen van de verschillende zijden van mensen en gezichten. In dit schilderij komt dat ook weer naar voren. Kubisme Opdracht 1b Pablo Picasso en André Villers, Diurnes. Découpages et photographies Dit is een werk uit een collaboratieve serie van een Pablo en André. Je had Picasso s cut-ups die een interactie vormden met Viller s foto s. Als grondlegger van het kubisme was Picasso genspireerd door de primitieve kunst. Dat zie je hier terug in het gestileerde gezicht dat sterk lijkt op een masker.

15 Surrealisme Opdracht 2 Kies een kunstwerk dat tot het Surrealisme behoort, en leg uit waarom je dat vindt! Dit kunstwerk is van de schilder Peter Saul. Het heeft de titel Pop Art III. Hoewel de benaming van het schilderij Pop Art is behoort dit schilderij ook tot het Surrealisme. Een groot kenmerk van deze stroming is dat de kunstenaars vooral veel droombeelden schilderen of beeldhouwen. Deze kunstenaars gebruiken hun fantasie erg bij hun werk. In dit schilderij is dat goed te zien. Het is wel realistisch geschilderd, maar het beeld zelf is dat niet. Het is eerder een droombeeld. Wat ons vooral in het schilderij aantrok en wat wij met het meest met het surrealisme in verband brengen, zijn de vervormde klokken. Ze lijken bijna te smelten en geen echte klokken te zijn. Dit thema zie je ook bijvoorbeeld terug in het werk van Salvador Dali en zijn The Persistence of Memory. De gedeformeerde kaart in samenhang met de bijna vloeibare klokken geven dit werk een surrealistische indruk.

16 Pop Art Opdracht 3 Kies een kunstwerk dat tot de Pop Art behoort, en leg uit waarom je dat vindt! Dit werk van Roy Liechtenstein met de titel As I opened fire 1964 is een typisch voorbeeld van een schilderij dat hoort bij de stroming genaamd Pop Art. Deze stroming, dat een erg comic achtig uiterlijk heeft, maakt vooral gebruik van de knallende primaire kleuren rood, blauw en geel en van dikke zwarte contouren. Dit werk hoort daarom ook natuurlijk bij de Pop Art stroming. De scene lijkt daarnaast op een soort onafgemaakte strip. Roy Lichtenstein werd vooral geïnspireerd door comic books en cartoons. Het gebruik van strips is één van de grootte kenmerken van het Pop Art génre. Een ander kenmerk is dat de kunstenaars hun werk groter maken wat voor vervreemding zorgt. In het echt is dit schilderij nog groter dan ons. Wij vinden dat As I opened fire tot de Pop Art stroming behoort, door onder andere het kleurgebruik, het strip uiterlijk en de grootte van het werk.

17 Interactieve Applicatie Opdracht 4 Stedelijk Museum Augement Reality Rondleiding Na het openen van de app Stedelijk Museum is dit het Home Screen dat wordt getoont. We hebben speciaal gekozen voor grote en opvallende knoppen zodat ook slechter ziende mensen, en/of mensen met grote handen er geen probleem mee hebben er iets van te begrijpen. De buttons zijn met een zwarte balk en witte text duidelijk aangegeven voor zo nog minder verwarring, onder de grote zwarte balk is nog een iets kleinere balk met extra informatie te zien. 1. Collectie: Hier is het laatste nieuw te zien betreft de huidige/toekomstige Collectie. 2. Rondleiding: Een virtuele augment reality rondleiding, hier gaan we dieper op in op de volgende pagina s. 3. Agenda: Wat staat er binnenkort op de agenda? Dat is in deze tab allemaal duidelijk te zien. 4. Informatie: Hier zijn de openingstijden te vinden, Prijzen, informatie over zaalverhuur, etc.

18 Interactieve Applicatie Opdracht 4 Stedelijk Museum Augement Reality Rondleiding Bij het selecteren van Rondeleiding (button 2 op de vorige pagina) begint de rondleiding gelijk met behulpt van de lens van de camera. Zodra er een schilderij wordt herkent tik je deze aan en wordt de gelocked, gelocked houdt in dat er alleen extra informatie van dat schilderij wordt getoond zodat er geen conflict komt met een schilderij ernaast. Door de telefoon naar links of rechts te bewegen zijn er verschillende dingen te zien en te horen, om zo een interactien touch te geven aan een bezoek aan een museum. 1. Klik: Klik op het scherm op het schilderij, zo wordt het schilderij vast gelegd en is de extra informatie zichtbaar rondom het schilderij, kijk naar links of rechts en zie extra informatie, of wat andere mensen er van denken! 2. Comments: Zodra het schilderij is gelocked zijn er Comments zichtbaar aan de linker kant hier kunnen bezoekers vertellen wat ze er van vinden of misschien wel extra informatie erbij vertellen! 3. Top Comments: Om goede comments te stimuleren is er een Top Comments sectie hier staan de top comments die met met de meeste sterretjes zijn beloond, ook kan het Museum zelf hier comments vast pinnen. 4. Share: Kijk met de camera naar beneden er er verschijnen Social Icons om het kunstwerk te delen, of om je mening die je net heb gegeven samen met het kunstwerk te delen. 5. Audiotour: Is er een audiotour beschrikbaar? dan is deze te beluisteren met de audiotour knop. Denk wel aan de mede mens bij gebruik van deze optie.

19 Kunstwerk met Interactie Opdracht 5 The Beanery, 1965 Bastiaan Burghardt Met welk kuntwerk voelde je de meeste interactie? Dat is voor mij een simpel antwoord het was met het kunstwerk van Edward Kienholz of beter gezegd The Beanery. The Beanery komt uit 1965 en dat is opzich wel te zien aan de style maar kan er hedendaagd zeker nog mee door maar waarom was het nou zo indrukwekkend voor mij? Het begon met de aankomst alleen al er stond een grote kist met een beetje een griezelige uitstraling, nieuwsgierige ik wou toch gaan kijken wat erin zat en na 10minuutjes in de rij te hebben gestaan (met mij rug naar de ingang zodat ik het niet zou verpestte voor mijzelf want je kon gelijk naar binnen kijken) liep ik naar binnen. Het eerste wat je duidelijk wordt is een vrouw die met je rug naar je toe zit en je ziet veel mensen met klokken als hoofd, maar die vrouw die met haar rug naar je toe zit als je binnenkomt lijkt tamelijk normaal, dus je loopt langzaam verder naar voren en kijkt nog één keer terug om zo in haar ogen te kijken om te bevestigen dat zij inderdaad de enige normale is maar ook zij is een klokhoofd. Voor mij was dit daarom echt een leuke, griezelige en spannende ervaring, de vrouw die normaal leek tussen al de griezels bleek er zelf ook één te zijn.

20 Kunstwerk met Interactie Opdracht 5 Erwin Blumenfeld, Zelfportret, 1933 Tariq Bakhtali Het kunstwerk waar ik de meeste interactie ervaarde was met een foto van Erwin Blumenfeld. Er was een rij portret foto s, maar er was maar één die mijn aandacht trok. Bij deze foto ervaarde ik een aangenaam gevoel van tensie door een starend gezicht met één oog en een hand op de plek van de mond. Nadruk op plek, want je zag niet of er daadwerkelijk een mond zat. Het was een gedeformeerd gezicht en de blik uit dat ene oog was erg dood. Het was een eigenaardige en surrealistische voorstelling waar ik naar kon staren en het gezicht terug naar mij staarde. Ik ben altijd al gefacineerd door het morbide en grimmige, vanwege de spanning die het teweeg brengt en de grenzen die worden opgezocht. Ik vind het dus bijzonder dat met zo n simpel beeld zo n sterke sfeer wordt neergezet.

21 Kunstwerk met Interactie Opdracht 5 Erwin Blumenfeld Ilse Bigler Dat was dan echt wel het kunstwerk van Erwin Blumenveld. Ik liep de ruimte in en ik werd gelijk aangetrokken door de muur vol met zwart wit foto s. Ik bleef er gewoon maar naar kijken. Wat ik nou zo mooi vind zijn de intrigerende blikken die je zo aan zitten te staren. Ik voelde me helemaal bekeken en alsof ik en de portretten elkaar zagen en elkaar aan aan het aanstaren waren. Ik voelde een interactie tussen mij en de portretten en ik werd echt een beetje geraakt. De indringende blikken van de mensen, sommige die me bijna bang maakten en de foto van de twee meisjes vond ik erg speciaal. Vooral omdat ik bij de twee meisjes achter het verhaal er achter zocht, waren het goede vriendinnen? Zusjes? Was het een stelletje? Daarnaast bedacht ik me ook dat de foto s al bijna een eeuw oud waren en deze mensen waarschijnlijk niet meer leefden. Dan zit je te kijken naar een dood persoon die je heel indringend aanstaart. Ik kreeg een stukje van hen mee gegeven. En dat gevoel dat ik bij deze beleving kreeg, dat vond ik heel mooi. Wat ik wel grappig vind is dat één van de meisjes Ilse Ruth Voigt heet. Dit kunstwerk zal mij nog lang bij blijven.

Reader/begrippenlijst periode 4 toetsweek :

Reader/begrippenlijst periode 4 toetsweek : Roncalli mavo Tekenen/Kunstgeschiedenis. Klas 3 Reader/begrippenlijst periode 4 toetsweek : Hoe moet je leren??? De begrippen zijn bij deze toets gekoppeld aan de kunststromingen van de kunstpromotie.

Nadere informatie

Art, Media & Me Museum Opdracht

Art, Media & Me Museum Opdracht Art, Media & Me Museum Opdracht Tom Slootbeek Bas de Waal 02-11-2016 1a. L art pour l art gaat over het idee dat kunst alleen kunst is. Er zitten geen extra gedachtes bij geen emoties of morele gedachten.

Nadere informatie

Groep: Alice Steneker Justus Sluijter Terry Tanke. Art Media & Me Museum opdracht Docent: Martin Lacet

Groep: Alice Steneker Justus Sluijter Terry Tanke. Art Media & Me Museum opdracht Docent: Martin Lacet Groep: Alice Steneker Justus Sluijter Terry Tanke Art Media & Me Museum opdracht Docent: Martin Lacet 1. a. Het kunstbegrip L art pour l art betekend letterlijk, kunst om kunst. Kunst moet opzichzelfstaand

Nadere informatie

Museum opdracht Art, Media & Me

Museum opdracht Art, Media & Me Museum opdracht Art, Media & Me Door: Auteur: Klas: Hicham Bendriss, Marjolein Joosse, Cuiyu Liao, Bertus Jansen Hicham Bendriss 1A Studentennummer: 3013360 Vraag 1 Over waarom abstractie een logisch gevolg

Nadere informatie

1907-1914. Bram Vrielink Jim Bloemen 2de

1907-1914. Bram Vrielink Jim Bloemen 2de Bram Vrielink Jim Bloemen 2de 1907-1914 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 INLEIDING... 3 HET KUBISME... 4 KUNSTENAARS KUBISME... 5 L AFICIONADO... 6 PORTRAIT OF PABLO PICASSO... 7 SIMULTANEOUS WINDOWS ON

Nadere informatie

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++ NIVEAU ++ /5 Deze leskaart gaat over het zoeken naar de volmaakte vorm. Dat klinkt misschien wat verheven, maar je zult ontdekken dat deze zoektocht in de kunstgeschiedenis erg belangrijk is geweest. Piet

Nadere informatie

Samantha van der Vijver en Yassine Minjon GI-1D. Art, Media and Me. Museum opdracht

Samantha van der Vijver en Yassine Minjon GI-1D. Art, Media and Me. Museum opdracht Samantha van der Vijver en Yassine Minjon GI-1D Art, Media and Me Museum opdracht OPDRACHT 1 a. Het kunstbegrip van de l art pour l art moest wel leiden naar de abstractie als ultieme consequentie daarvan!

Nadere informatie

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++ NIVEAU ++ /5 Deze leskaart gaat over het zoeken naar de volmaakte vorm. Dat klinkt misschien wat verheven, maar je zult ontdekken dat deze zoektocht in de kunstgeschiedenis erg belangrijk is geweest. Piet

Nadere informatie

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO versie b Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw 1/5

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO versie b Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw 1/5 1/5 Eregalerij, Rijksmuseum Mondriaanjurk, Yves Saint Laurent, Abraham, Bianchini-Férier, 1965 Dit verwerkingsmateriaal wordt aangeboden na afloop van de examentour Burgerlijke cultuur in de zeventiende

Nadere informatie

Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw

Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw 1/5 Eregalerij, Rijksmuseum Brieflezende vrouw, Johannes Vermeer, ca. 1663 Dit verwerkingsmateriaal wordt aangeboden na afloop van zeventiende eeuw laat Johannes Vermeer zien in de examentour Burgerlijke

Nadere informatie

Museum Opdracht Bauke Hoekstra Brechje de Klein Joëlla Van Dijk Steven Vis. G&I Art Media & Me

Museum Opdracht Bauke Hoekstra Brechje de Klein Joëlla Van Dijk Steven Vis. G&I Art Media & Me Museum Opdracht Bauke Hoekstra Brechje de Klein Joëlla Van Dijk Steven Vis G&I Art Media & Me Opdracht 1a: Stelling: Het kunstbegrip van de l art pour l art moest wel leiden naar de abstractie als ultieme

Nadere informatie

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO ANTWOORDMODEL VERSIE A + B Visuele analyse van schilderkunst in de 17DE, 19DE en 20STE eeuw 1/5

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO ANTWOORDMODEL VERSIE A + B Visuele analyse van schilderkunst in de 17DE, 19DE en 20STE eeuw 1/5 1/5 VERSIE A Vraag 1 A Gebruik van licht om de dramatiek te uiten. Het subtiele licht (vs. clair-obscur in de barok) geeft diepte aan het schilderij en accentueert het hoofdmotief. Het zorgt er dus voor

Nadere informatie

Art, Media & Me mes. Martin Lacet. Kay Volbeda - Melvin van Berkel - Rebecca Nuijens - Robin Bonke - Ronald van Egdom

Art, Media & Me mes. Martin Lacet. Kay Volbeda - Melvin van Berkel - Rebecca Nuijens - Robin Bonke - Ronald van Egdom Art, Media & Me mes Martin Lacet Kay Volbeda - Melvin van Berkel - Rebecca Nuijens - Robin Bonke - Ronald van Egdom Museum opdracht Groep: Kay Volbeda, Melvin van Berkel, Rebecca Nuijens, Robin Bonke,

Nadere informatie

Museumopdracht KUNSTGESCHIEDENIS SEMESTER 2 ROBBERT KOOIMAN DINAH SIEBERS BRAM BAKKER

Museumopdracht KUNSTGESCHIEDENIS SEMESTER 2 ROBBERT KOOIMAN DINAH SIEBERS BRAM BAKKER 2014 Museumopdracht KUNSTGESCHIEDENIS SEMESTER 2 ROBBERT KOOIMAN DINAH SIEBERS BRAM BAKKER Inhoudsopgave Opdracht 1: Belevingsinteractie... 4 Opdracht 2: Meest aansprekend surrealistisch kunstwerk...

Nadere informatie

VOORBEELDRONDLEIDING EEN BIJZONDERE PLEK

VOORBEELDRONDLEIDING EEN BIJZONDERE PLEK Voorbereiding Wat is je thema? Een bijzondere plek Kun je je thema nader toelichten? Wat houdt het thema in, en wat wil je dat de deelnemers meenemen na het deelnemen aan je rondleiding? Bijzondere plekken

Nadere informatie

Paul Cezánne, de vader van de moderne kunst.

Paul Cezánne, de vader van de moderne kunst. Paul Cezánne, de vader van de moderne kunst. Post Impressionist, vereenvoudigde onderwerpen tot geometrische vormen, was revolutionair met zijn Nature morte avec pommes et pêches in 1905, Schilderde in

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR. H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR. H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea Tijdsbeeld tweede helft 20ste eeuw Vrijheid na WOII-Europa ligt in puin.. Koude oorlog: angst

Nadere informatie

Een KUNSTSCHAT? Een Raadselachtige Gebeurtenis

Een KUNSTSCHAT? Een Raadselachtige Gebeurtenis Een Raadselachtige Gebeurtenis Op een dag werd er aan mijn voordeur geklopt. Het was de postbode en hij had een pakje voor me. Voor de KUNSTenaar Jan de Baen stond er op. Ik opende het pakje en erin zat

Nadere informatie

Art/Media & Me Autobiotic Selfie document

Art/Media & Me Autobiotic Selfie document Art/Media & Me Autobiotic Selfie document Yannick Seyeux Game Design - G&I1D Docenten Saskia Freeke Sonja van Vuure Martin Lacet John Hennequin 20-11-2015 Uitleg artefact Voor deze opdracht heb ik een

Nadere informatie

Kunst in de 20 e eeuw

Kunst in de 20 e eeuw Kunst in de 20 e eeuw De onderwerpen: Kubisme 1907-1914 een ander gezichtspunt Surrealisme 1924-1945 leven in een droom Abstract Expressionisme 1943-1970 het grote gebaar Minimalisme 1960-1975 zonder titel

Nadere informatie

abstract expressionisme America CoBrA Denemarken België - Nederland

abstract expressionisme America CoBrA Denemarken België - Nederland abstract expressionisme America 1946 1960 1948 CoBrA Denemarken België - Nederland abstract expressionisme Amerikaanse moderne schilderstroming binnen de abstracte kunst van de 20e eeuw. De stroming domineerde

Nadere informatie

6) Aan welke periode uit de bouwkunst van de jaren 20 van de 20e eeuw doet dit denken? 18e, 19de en 20-eeuwse bouwkunst.

6) Aan welke periode uit de bouwkunst van de jaren 20 van de 20e eeuw doet dit denken? 18e, 19de en 20-eeuwse bouwkunst. Tentoonstelling door een scholier 1931 woorden 8 december 2003 5 20 keer beoordeeld Vak CKV 2) Berlage 1) Tot welke stroming behoorde Berlage? Neo-gotiek of de neo-renaissance. 2) Wanneer is het gebouw

Nadere informatie

KIJKWIJZER BEELDENTUIN ZIE... DE MENS. In de beeldentuin van Museum de Fundatie staan veel beelden met als onderwerp: de mens.

KIJKWIJZER BEELDENTUIN ZIE... DE MENS. In de beeldentuin van Museum de Fundatie staan veel beelden met als onderwerp: de mens. KIJKWIJZER BEELDENTUIN SCHOOL: NAAM: ZIE... DE MENS In de beeldentuin van Museum de Fundatie staan veel beelden met als onderwerp: de mens. Elke kunstenaar benadert dit op zijn eigen manier, bijvoorbeeld

Nadere informatie

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen Klee Lesmateriaal groep 5 en 6 deel 1: klassikale les op school bij de tentoonstelling Klee en Cobra Het begint als kind 28.01-22.04 2012 en Cobra Opnieuw beginnen Dit is Paul Klee En dit ook. En dit is

Nadere informatie

Vorm & Interactie, 2013 Spelen met vorm. Zsa Zsa Linnemann Robert Crain

Vorm & Interactie, 2013 Spelen met vorm. Zsa Zsa Linnemann Robert Crain Vorm & Interactie, 2013 Spelen met vorm Zsa Zsa Linnemann Robert Crain Vanaf de renaissance tot aan het midden van de 19e eeuw is kunst gebaseerd op het perspectief. Paolo Veronesse / 16e eeuw Aan het

Nadere informatie

Stromingen in vogelvlucht

Stromingen in vogelvlucht Stromingen in vogelvlucht Grieken en Romeinen (Klassiek Erfgoed) 500 v. Chr. tot 400 n. Chr. Middeleeuwen (Goddelijke Orde) 500 tot 1500 Renaissance (Homo Universalis) 1500 tot 1600 Barok en Rococo (Verleiding

Nadere informatie

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Deze leskaart gaat over (misschien wel) Nederlands beroemdste kunststroming: De Stijl. Initiatiefnemer was kunstenaar Theo van Doesburg. Samen met o.a. Bart van der Leck en Piet Mondriaan

Nadere informatie

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Deze leskaart gaat over (misschien wel) Nederlands beroemdste kunststroming: De Stijl. Initiatiefnemer was kunstenaar Theo van Doesburg. Samen met o.a. Bart van der Leck en Piet Mondriaan

Nadere informatie

ONVERGETELIJK Kunst bespreken met mensen met dementie en hun dierbaren

ONVERGETELIJK Kunst bespreken met mensen met dementie en hun dierbaren ONVERGETELIJK Kunst bespreken met mensen met dementie en hun dierbaren 2013: ONVERGETELIJK STEDELIJK & ONVERGETELIJK VAN ABBE Doel: een ontspannen, sociale en inspirerende museumactiviteit organiseren

Nadere informatie

125 jaar. Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder. Vincent van Gogh (1853-1890)

125 jaar. Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder. Vincent van Gogh (1853-1890) 125 jaar Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder Vincent van Gogh (1853-1890) WWW.BNWALLCOVERINGS.COM 125 JAAR GEÏNSPIREERD DOOR DE WERKEN VAN KUNSTSCHILDER VINCENT VAN GOGH De collectie

Nadere informatie

Art, Media & Me Museumopdracht Martin Lacet 25 oktober 2015

Art, Media & Me Museumopdracht Martin Lacet 25 oktober 2015 Art, Media & Me Museumopdracht Martin Lacet 25 oktober 2015 Groep: Cairan Steverink (G&I1D) Ruben van de Wouw (G&I1D) Jesse van Vliet (G&I1D) Jesse Heida (G&I1B) 1 P a g e Inhoudsopgave Art, Media & Me...

Nadere informatie

OBSERVATIE. Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt. Robbert Kooiman G&I 1-C

OBSERVATIE. Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt. Robbert Kooiman G&I 1-C OBSERVATIE Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt Robbert Kooiman G&I 1-C Contents Inleiding... 2 Covert of Overt... 2 Analyse... 3

Nadere informatie

[DE BASILIEK VAN KOEKELBERG]

[DE BASILIEK VAN KOEKELBERG] 1 e graad secundair onderwijs Naam:... NATIONALE BASILIEK VAN HET HEILIG HART KOEKELBERG [DE BASILIEK VAN KOEKELBERG] Met dit boekje kan je zelfstandig of in groep kennismaken met de basiliek. 2 Hoe ga

Nadere informatie

Begrippenlijst 5 Massamedia Klas 3

Begrippenlijst 5 Massamedia Klas 3 Begrippenlijst 5 Massamedia Klas 3 = herhaling van een begrip van begrippenlijst 1, 2, 3 of 4 Computeranimatie Massamedia Mixed-media Genre Geëmotioneerd Animatie op de computer gemaakt. Animatie is een

Nadere informatie

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 1 HANDLEIDING LESSUGGESTIES MONDRIAAN TOT DUTCH KLEURENPALET De leerlingen kunnen de

Nadere informatie

STEDELIJK MUSEUM ART MEDIA & ME HKU GAMES & INTERACTIE OKTOBER 2015 LIAD DAMHUIS DENZEL ELLIS YUSHA BAKKER NOURA DAKKAK

STEDELIJK MUSEUM ART MEDIA & ME HKU GAMES & INTERACTIE OKTOBER 2015 LIAD DAMHUIS DENZEL ELLIS YUSHA BAKKER NOURA DAKKAK STEDELIJK MUSEUM ART MEDIA & ME HKU GAMES & INTERACTIE OKTOBER 2015 LIAD DAMHUIS DENZEL ELLIS YUSHA BAKKER NOURA DAKKAK 1 INHOUDS OPGAVE 4 5 24 25 26 28 Opdracht 1a L art pour l art Opdracht 1b Figuratie

Nadere informatie

ART/MEDIA & ME AUTOBIOTIC SELFIE DOCUMENT

ART/MEDIA & ME AUTOBIOTIC SELFIE DOCUMENT ART/MEDIA & ME AUTOBIOTIC SELFIE DOCUMENT Gwen Bergers G&I1A 3009429 19.11.15 Project docenten: Saskia Freeke, Sonja van Vuuren, Martin Lacet & John Hennequin Art/Media & Me Autobiotic Selfie Voor de lessen

Nadere informatie

ART HISTORY de twintigste eeuw. H4-cp3 H4 Expressionisme

ART HISTORY de twintigste eeuw. H4-cp3 H4 Expressionisme ART HISTORY de twintigste eeuw H4-cp3 H4 Expressionisme Sigmund Freud (1856-1939) blz.34 De ideeën van de psychoanalyticus Sigmund Freud hadden veel invloed op de kunstenaars uit het begin van de twintigste

Nadere informatie

1 Het classicisme (1775-1840)

1 Het classicisme (1775-1840) 1 Het classicisme (1775-1840) Een tijd van perfect evenwicht Zoals de naam al zegt liet de kunst zich tijdens het classicisme leiden door haar klassieken: de Grieken en Romeinen. De uitbundige rococostijl

Nadere informatie

Surrealisme ( )

Surrealisme ( ) Surrealisme (1924 - ) Magritte; Laat je vooral nadenken en je op het verkeerde been zetten. Denk aan beeldmanipulatie. Dali; Vage dromen en beelden. Oppenheim; Vervreemding Nieuwe zakelijkheid (1920 1950)

Nadere informatie

Stedelijk Museum. Ontwerpspecificatie. VMBO leerlingen interactieve rondleiding. Meesterproef Minor UXD V0.1 18-06-2013 Jasper Bunschoten 500615247

Stedelijk Museum. Ontwerpspecificatie. VMBO leerlingen interactieve rondleiding. Meesterproef Minor UXD V0.1 18-06-2013 Jasper Bunschoten 500615247 Stedelijk Museum VMBO leerlingen interactieve rondleiding Ontwerpspecificatie Meesterproef Minor UXD V0.1 18-06-2013 Jasper Bunschoten 500615247 Inhoud INHOUD OPDRACHT CONCEPT ONTWERP HIGH LEVEL DETAIL

Nadere informatie

BASISREADER KG: BEELDEND

BASISREADER KG: BEELDEND BASISREADER KG: BEELDEND Ontwikkelingen in de beeldende kunst in de eerste helft van de twintigste eeuw. HOOFDSTUK: BEELDENDE KUNST - Stromingen in de beeldende kunst vanaf 1900. 2011 -M.T. van de Kamp

Nadere informatie

Henry Milner uitwerking in materialen van de verbeelding door El Lissitzky van de nieuwe mens

Henry Milner uitwerking in materialen van de verbeelding door El Lissitzky van de nieuwe mens Henry Milner uitwerking in materialen van de verbeelding door El Lissitzky van de nieuwe mens Het object staat in het van Abbemuseum op een sokkel aan een raam. Dit uitzicht achter het object versterkt

Nadere informatie

De hier getoonde tekeningen zijn allemaal afkomstig uit schetsboeken van Rustin. Ze zijn gemaakt in de periode 2001 2008.

De hier getoonde tekeningen zijn allemaal afkomstig uit schetsboeken van Rustin. Ze zijn gemaakt in de periode 2001 2008. Voor Rustin is schilderen de hoofdzaak van zijn kunstenaarspraktijk, maar tekenen heeft hij daarnaast ook altijd gedaan. Hij deed dat op de momenten dat hij niet kon schilderen, zoals s avonds als het

Nadere informatie

Kröller - Müller museum. van Oscar Zuethoff uit klas B2G

Kröller - Müller museum. van Oscar Zuethoff uit klas B2G Kröller - Müller museum van Oscar Zuethoff uit klas B2G Inhoudsopgave 1. Het Impressionisme... 3. 2. Het Pointillisme uit Frankrijk... 4. 3. Het Kubisme uit Frankrijk... 5. 4. Het Expressionisme in Duitsland...

Nadere informatie

Cultureel verslag KCV Meisje met de parel

Cultureel verslag KCV Meisje met de parel Cultureel verslag KCV Meisje met de parel Cultureel-verslag door een scholier 1065 woorden 13 april 2016 6,4 7 keer beoordeeld Vak KCV Voorwoord Ik heb hiervoor gekozen omdat ik het schilderij al had gezien

Nadere informatie

7 gratis tips : ABSToRACT ntdek SCHILDER je eigen stijl EN

7 gratis tips : ABSToRACT ntdek SCHILDER je eigen stijl EN 7 gratis tips : ABSTRACT ontdek je SCHILDEREN eigen stijl 7 tips om je eigen stijl te ontdekken Ook voor kunstenaars met tablet of zonder tablet Je eigen schilderstijl heeft onder andere met je karakter

Nadere informatie

CKV Programma. Programma 2015 voor de thuisblijvers van de meerdaagse reis.

CKV Programma. Programma 2015 voor de thuisblijvers van de meerdaagse reis. CKV Programma Programma 2015 voor de thuisblijvers van de meerdaagse reis. Dit is het boekje voor de thuisblijvers van 23 t/m 27 november 2015. Het vwo zal maandag 23 november 2015 beginnen met het programma,

Nadere informatie

STAD EN TAAL ONTMOET KUNST

STAD EN TAAL ONTMOET KUNST STAD EN TAAL ONTMOET KUNST OPTIONELE OPDRACHTEN EN HUISWERKOPDRACHTEN 1 WAT WILT U? (voorbereiding op het bezoek) A. Wat wilt u graag in het Stedelijk Museum zien? (welke soort kunst, welke kunstenaar,

Nadere informatie

Thema: de K van. Moeilijkheid : *** Samenleving Tijdsduur : ***

Thema: de K van. Moeilijkheid : *** Samenleving Tijdsduur : *** Thema: de K van. Moeilijkheid : *** Samenleving Tijdsduur : *** Nederland juf Yvonne Het land Doel: Na deze opdracht weet je heel wat over bekende en beroemde kunstschilders van vroeger en nu. Uitleg opdracht:

Nadere informatie

INLEIDING ZAAL 49. Pablo Picasso

INLEIDING ZAAL 49. Pablo Picasso INLEIDING 1 Over deze tentoonstelling Als iemand de titel kunstenaar van de twintigste eeuw verdient dan is het Pablo Picasso (1881 1973) wel. Misschien was hij zo n goede kunstenaar omdat hij buitengewoon

Nadere informatie

Art, Media & Me Stedelijk Museum

Art, Media & Me Stedelijk Museum Art, Media & Me Stedelijk Museum Charly Hendriksen, Esther Bos en Jens van Kampen Inhoud: 1. Vorming van de abstractie a. L art pour l art moest wel leiden naar de abstractie als ultieme consequentie daarvan!

Nadere informatie

Dennis Wagenaar 19-04-10 v 1.0

Dennis Wagenaar 19-04-10 v 1.0 Ontwerprapport Save Energy Leiden Dennis Wagenaar 19-04-10 v 1.0 Inhoudsopgave Inleiding...4 1 Grafisch Ontwerp...5 1.1 De website...5 1.2 Header...6 1.3 Menu...6 1.4 Content...7 1.5 Grafieken...7 1.5

Nadere informatie

Vincent van Gogh. Hier zie je er een afbeelding van.

Vincent van Gogh. Hier zie je er een afbeelding van. Vincent van Gogh Een van de beroemdste schilders die Nederland heeft gehad was Vincent van Gogh. Deze kunstenaar heeft zelfs zijn eigen museum gekregen in Amsterdam. Toch wel heel bijzonder, zeker als

Nadere informatie

Auditieve oefeningen. Boek van de week: Verhaalbegrip: Taalbewustzijn:

Auditieve oefeningen. Boek van de week: Verhaalbegrip: Taalbewustzijn: Auditieve oefeningen Boek van de week: 1; Nijntje in het museum 2; Krokodil en het meesterwerk 3; Kloddertje 4; Meneer Kandinsky was een schilder 5; Het kleine museum Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik

Nadere informatie

beeldanalyse-kunstbeschouwing

beeldanalyse-kunstbeschouwing beeldanalyse-kunstbeschouwing Bij het kijken naar kunstwerken kun je je allerlei vragen stellen wat het kunstwerk met je doet. Door aandachtig te kijken verzamel je informatie over vorm en inhoud. In deze

Nadere informatie

Chapters Schilderijen in acryl

Chapters Schilderijen in acryl Dimitri Casters stelde solo en in groep tentoon en nam deel aan diverse beurzen in eigen land maar ook in het buitenland waaronder Parijs, Warschau, Maastricht en Luxemburg. Een blik op zijn compleet werk

Nadere informatie

JONG GELEERD MONDRIAAN EN DE STIJL VOOR KLEUTERS. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 1 2

JONG GELEERD MONDRIAAN EN DE STIJL VOOR KLEUTERS. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 1 2 JONG GELEERD MONDRIAAN EN DE STIJL VOOR KLEUTERS LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 1 2 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING Dit is een kennismakingsles voor jonge kinderen die misschien wel voor het eerst

Nadere informatie

Games & Interactie 2015 1c Art, Media & Me Saskia Freeke Sonja van Vuuren Martin Lacet John Hennequin

Games & Interactie 2015 1c Art, Media & Me Saskia Freeke Sonja van Vuuren Martin Lacet John Hennequin Games & Interactie 2015 1c Art, Media & Me Saskia Freeke Sonja van Vuuren Martin Lacet John Hennequin 1. Intro 1 2. Wat is mijn selfie 2 3. Waarom mijn selfie 4 4. Evaluatie medestudenten 5 5. Bijlage

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Vincent van Gogh heeft nooit een kunstenaarsopleiding afgemaakt. Met deze leskaart leer je meer over de jonge Vincent én hoe je met wat hulp en (vooral) heel veel doorzettingsvermogen toch

Nadere informatie

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein Introductielessen Primair Onderwijs 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein - De leerlingen worden met kunst geconfronteerd - De leerlingen ontdekken dat kunst niet altijd in een museum staat

Nadere informatie

3. Beweging, Nut, Mechanica, Robotisch, Dynamisch.

3. Beweging, Nut, Mechanica, Robotisch, Dynamisch. 1. Het werk van Tinguely waar ik echt iets over kan zeggen wat meteen bij me naar boven kwam, en dus wat ik voelde, zijn zijn mechanische sculpturen. Het gaf mij bijna eenzelfde idee als de strandbeesten

Nadere informatie

Begrippenlijst 6 Massamedia Klas 3

Begrippenlijst 6 Massamedia Klas 3 Begrippenlijst 6 Massamedia Klas 3 = herhaling van een begrip van begrippenlijst 1, 2, 3, 4 of 5 Computeranimatie Massamedia Animatie op de computer gemaakt. Animatie is een film die gemaakt is door foto

Nadere informatie

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Deze leskaart gaat over (misschien wel) Nederlands beroemdste kunststroming: De Stijl. Initiatiefnemer was kunstenaar Theo van Doesburg. Samen met o.a. Bart van der Leck en Piet Mondriaan

Nadere informatie

10 foto s van typografische fouten en verbetering: 1 Vietnamees Restaurant Welcome Seafood : Voor verbetering: Na verbetering:

10 foto s van typografische fouten en verbetering: 1 Vietnamees Restaurant Welcome Seafood : Voor verbetering: Na verbetering: 10 foto s van typografische fouten en verbetering: 1 Vietnamees Restaurant Welcome Seafood : Foto genomen op 09-09-2015 om 08:14. Ik loop elke dag langs dit bord onderweg naar het centraal station in Amsterdam.

Nadere informatie

Op de foto is een bord te zien van een doner kebab tent bij het station van hoofddorp. Op dit bord hebben ze geprobeerd te communiceren met de

Op de foto is een bord te zien van een doner kebab tent bij het station van hoofddorp. Op dit bord hebben ze geprobeerd te communiceren met de Op de foto is een bord te zien van een doner kebab tent bij het station van hoofddorp. Op dit bord hebben ze geprobeerd te communiceren met de mensen, maar naar mijn mening komt dit niet goed over bij

Nadere informatie

5.7. Boekverslag door R. 962 woorden 15 januari keer beoordeeld. Voorwoord

5.7. Boekverslag door R. 962 woorden 15 januari keer beoordeeld. Voorwoord Boekverslag door R. 962 woorden 15 januari 2004 5.7 144 keer beoordeeld Vak CKV Voorwoord Dit werkstuk gaat over het expressionisme het expressionisme is een kunststroming uit de 20ste eeuw. In dit werkstuk

Nadere informatie

De Tuin. der Lusten. Het is een psychische werkelijkheid, wat je daar ziet gaat over jou

De Tuin. der Lusten. Het is een psychische werkelijkheid, wat je daar ziet gaat over jou 22 BOVENBOUW De Tuin der Lusten TEKST EVELIEN NIJEBOER BEELD JEROEN BOSCH Uren kan je kijken naar dit schilderij van Jeroen Bosch. Niet alleen omdat er zoveel op staat, maar ook omdat al die taferelen

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Vincent van Gogh heeft nooit een kunstenaarsopleiding afgemaakt. Met deze leskaart leer je meer over de jonge Vincent én hoe je met wat hulp en (vooral) heel veel doorzettingsvermogen toch

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel.

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel. ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel. Sigmund Freud (1856-1939) De ideeën van de psychoanalyticus Sigmund Freud hadden veel invloed op de kunstenaars

Nadere informatie

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis. Kijkwijzer HAVO / VWO Joep Nicolas 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015 Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.nl Welkom in het Cuypershuis Het museumgebouw is een uniek complex

Nadere informatie

(de armen en het geld) Kunstgeschiedenis Danique Voorthuijzen Jaar 1

(de armen en het geld) Kunstgeschiedenis Danique Voorthuijzen Jaar 1 (de armen en het geld) Kunstgeschiedenis Danique Voorthuijzen Jaar 1 Inleiding Op donderdag 10 december zijn we met het vak kunstgeschiedenis een dag naar Amsterdam gegaan. We gingen in Amsterdam het van

Nadere informatie

Ellentine. Vraag: Een jong boerenstel gaat op de boerderij wonen! Met koeien en varkens. Hij landelijke, ik modern, hoe te combineren?

Ellentine. Vraag: Een jong boerenstel gaat op de boerderij wonen! Met koeien en varkens. Hij landelijke, ik modern, hoe te combineren? 1. Vraag: Een jong boerenstel gaat op de boerderij wonen! Met koeien en varkens. Hij landelijke, ik modern, hoe te combineren? Antwoord: Dit is een prachtige en goede combinatie. Kies voor moderne vormgeving

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 3. Mijn artfiact 3. Proces 4. Mijn beoordelingsblad en presentatie 5. Autotic Selfie eindproduct (ware grootte) 6

Inhoudsopgave. Inleiding 3. Mijn artfiact 3. Proces 4. Mijn beoordelingsblad en presentatie 5. Autotic Selfie eindproduct (ware grootte) 6 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Mijn artfiact 3 Proces 4 Mijn beoordelingsblad en presentatie 5 Autotic Selfie eindproduct (ware grootte) 6 2 Autobiotic Selfie Inleiding De autobiotic selfie heeft mij heel

Nadere informatie

Museumopdracht. Art, Media & Me. Games & Interaction - Jaar 1 - Martin Lacet MUSEUM OPDRACHT ART, MEDIA & ME 1

Museumopdracht. Art, Media & Me. Games & Interaction - Jaar 1 - Martin Lacet MUSEUM OPDRACHT ART, MEDIA & ME 1 Museumopdracht Art, Media & Me Games & Interaction - Jaar 1 - Martin Lacet MUSEUM OPDRACHT ART, MEDIA & ME 1 Inhoudsopgave Betrokkenen 3 Opdrachtomschrijving 4 Opdracht 1A 6 Opdracht 1B 7 Opdracht 2 25

Nadere informatie

November Glaceren met Acrylmedium December Het licht van Rembrandt / Het december gevoel de duisternis van Rembrandt

November Glaceren met Acrylmedium December Het licht van Rembrandt / Het december gevoel de duisternis van Rembrandt PROGRAMMA 2011 2012 Uitgangspunt van de lessen is dat kennis van de schilderkunstige technieken en stromingen vanuit de eigen ervaring wordt ontdekt en ontwikkeld. De opdrachten hebben betrekking op zowel

Nadere informatie

SURREËLE WERELDEN CENTRAAL MUSEUM T/M 9 JUNI 2014. Centraal Museum, Utrecht centraalmuseum.nl. Grafisch Ontwerp: Lesley Moore

SURREËLE WERELDEN CENTRAAL MUSEUM T/M 9 JUNI 2014. Centraal Museum, Utrecht centraalmuseum.nl. Grafisch Ontwerp: Lesley Moore SURREËLE WERELDEN Grafisch Ontwerp: Lesley Moore T/M 9 JUNI 2014 CENTRAAL MUSEUM Centraal Museum, Utrecht centraalmuseum.nl ONTDEK SURREËLE WERELDEN ZO GEBRUIK JE DE KIJKWIJZER In de tentoonstelling Surreële

Nadere informatie

Autonomie & Abstractie

Autonomie & Abstractie Kunstgeschiedenis Autonomie & Abstractie in de 20ste eeuw In de twintigste eeuw wordt het streven naar autonomie in de kunst steeds belangrijker: een kunstwerk moet helemaal op zichzelf staan, los van

Nadere informatie

EINSTEIN. Weet je wat, ik neem mijn neef mee naar het laboratorium. Daar werken mijn assistenten met stikstof. Dat vindt hij vast mooi.

EINSTEIN. Weet je wat, ik neem mijn neef mee naar het laboratorium. Daar werken mijn assistenten met stikstof. Dat vindt hij vast mooi. EINSTEIN ballon weer opblaast. Maar mijn assistenten vertellen dat het komt doordat de stikstof heel erg koud is en dat de lucht in de ballon dan kleiner wordt. Later warmt de lucht weer op en wordt weer

Nadere informatie

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8 Wild Beest Opdrachtenboekje Basisonderwijs groep 5 t/m 8 24 februari t/m 29 mei 2015 Wild Beest In dierentuin Dierenrijk zijn door een computerstoring bij een aantal kooien de elektronische sloten open

Nadere informatie

Hoe ga je te werk? - Bekijk de afbeeldingen van de kunstwerken van dansers (Degas, Segal, Nikki da St. Phalle).

Hoe ga je te werk? - Bekijk de afbeeldingen van de kunstwerken van dansers (Degas, Segal, Nikki da St. Phalle). DANS Dans Max. personen Wat heb je nodig? Potlood, papier, materiaal om ruimtelijk te werken Hoe ga je te werk? - Bekijk de afbeeldingen van de kunstwerken van dansers (Degas, Segal, Nikki da St. Phalle).

Nadere informatie

Kijkwijzer Stromingen

Kijkwijzer Stromingen Kijkwijzer Stromingen Welkom in Museum de Fundatie De kijkwijzer stromingen die je nu in handen hebt, leidt je langs een aantal highlights van de moderne kunstwerken uit de collectie van Museum de Fundatie.

Nadere informatie

Kunstenaar 1... adres.. Kunstenaar 2. Kunstenaar 3... Kunstenaar 4 (reserve)..

Kunstenaar 1... adres.. Kunstenaar 2. Kunstenaar 3... Kunstenaar 4 (reserve).. BEELDENDE KUNST kunstroute Max. persoon Zoek op internet waar en wanneer er bij jou in de buurt een kunstroute is. Kijk op internet, in de krant etc. en zorg ervoor dat je een programma boekje te pakken

Nadere informatie

PERSBERICHT 16 januari 2015

PERSBERICHT 16 januari 2015 Van: Carina Blokzijl Museum Gouda [Carina.Blokzijl@museumgouda.nl] Verzonden: vrijdag 16 januari 2015 12:36 Onderwerp: van Michel tot Israels Bijlagen: GeorgesMichel_Gezicht_op_de_heuvel_van_Montmartre.jpg;

Nadere informatie

Dubbelspel. Alan Durant

Dubbelspel. Alan Durant Dubbelspel Dubbelspel maakt deel uit van de Schaduw-reeks van Lezen voor Iedereen/Uitgeverij Eenvoudig Communiceren. De Schaduw-reeks is een serie spannende verhalen voor jongeren. Lezen voor Iedereen/Uitgeverij

Nadere informatie

PASPOORTEN BOVENBOUWERS.NL

PASPOORTEN BOVENBOUWERS.NL PASPOORTEN M.C. Escher 17 juni 1898 27 maart 1972 Leeuwarden Tekeningen die niet klopten. Maurits Cornelius Escher werd geboren in in 1898 in een Friese familie. Hij was de jongste thuis en zijn familie

Nadere informatie

WONEN LEVE DE VERBEELDING

WONEN LEVE DE VERBEELDING Less is more is niet besteed aan Caroline Notté, want ze houdt van veel objecten, meubelen, kunstwerken en snuisterijen. Hier zie je zowel antieke meubelen, vintage design als trouvailles, zoals het driehoekige

Nadere informatie

HET PERFECTE PORTFOLIO. - Tuur Sangers, G&IC, Game Art -

HET PERFECTE PORTFOLIO. - Tuur Sangers, G&IC, Game Art - HET PERFECTE PORTFOLIO - Tuur Sangers, G&IC, Game Art - 2 De vorm van het portfolio Omdat ik zelf voornamelijk dingen maak die komen door creatieve uiting zou ik het liefst al mijn werken willen uitstallen

Nadere informatie

WIE IS HET? Wie is het? KIJKEN SAMENWERKEN NADENKEN WETEN. Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs www.expertisecentrum-kunsttheorie-po.

WIE IS HET? Wie is het? KIJKEN SAMENWERKEN NADENKEN WETEN. Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs www.expertisecentrum-kunsttheorie-po. WIE IS HET? Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs Wie is het? Een opdracht voor groep 4 of 5 gericht op goed leren kijken Leerlingen werken in duo s samen en proberen door goed te kijken en gerichte

Nadere informatie

Guido Gezelle. De school die nooit slaapt. Lusthovenlaan 12-2640 Mortsel - 03/449.77.41- www.dierenschool.be

Guido Gezelle. De school die nooit slaapt. Lusthovenlaan 12-2640 Mortsel - 03/449.77.41- www.dierenschool.be Guido Gezelle De school die nooit slaapt Lusthovenlaan 12-2640 Mortsel - 03/449.77.41- www.dierenschool.be 1ste leerjaar Op dinsdag 8 mei bleven de kinderen van het eerste leerjaar een nachtje op school

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Samenvatting CKV 19e eeuw: neoclassicisme

Samenvatting CKV 19e eeuw: neoclassicisme Samenvatting CKV 19e eeuw: neoclassicisme Samenvatting door H. 972 woorden 26 juni 2016 1 1 keer beoordeeld Vak CKV Er zijn in de 19e eeuw 5 stromingen ontwikkeld NEO- classicisme De Romantiek Realisme

Nadere informatie

Kleur. Kleurencirkel. De kleurencirkel wordt besproken in de klas. De kleurencirkel bestaat uit: primaire kleuren secundaire kleuren tertiaire kleuren

Kleur. Kleurencirkel. De kleurencirkel wordt besproken in de klas. De kleurencirkel bestaat uit: primaire kleuren secundaire kleuren tertiaire kleuren Klas 2 periode 2 Naam: Voor de toets van periode 2 leer je de volgende begrippen. Al deze begrippen staan op wiki.roncalli.nu Bekijk de plaatjes op de wiki in kleur en print hem uit!!! Kleur Kleurencirkel

Nadere informatie

Inspire. Eindborrel. Presentaties

Inspire. Eindborrel. Presentaties 1 Inspire Inspire is een interactieve fysieke ruimte. In het concept inspire is het belangrijk om mensen te inspireren en te enthousiasmeren. per kwartaal komen er experts, passiedragers en ideedragers

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT KLEUR NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT KLEUR NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 In 1886 vertrok Van Gogh naar Parijs. Hij maakte daar kennis met twee nieuwe schilderstromingen: het impressionisme en het pointillisme. Onder invloed van deze stromingen gingen de schilderijen

Nadere informatie

Fotolink 2013-2014. Serie 1

Fotolink 2013-2014. Serie 1 Fotolink 2013-2014 Serie 1 1. Henk Steenbergen 2. Roswitha van Vliet 3. Nienke Visser 4. Jacques Turkenburg 5. Terenze van Leeuwen 6. Martijn Peek 7. Joss Siebers 8. Ans van Iepenburg 9. Laurette Toonen

Nadere informatie

1. Heb jij weleens een museum bezocht? Wat heb je er gezien of gedaan?

1. Heb jij weleens een museum bezocht? Wat heb je er gezien of gedaan? 1. Heb jij weleens een museum bezocht? Wat heb je er gezien of gedaan? 2. Binnenkort ga je met je klas naar Singer Laren. Singer Laren is een museum, een theater en een beeldentuin. 3 Misschien ben je

Nadere informatie

TEKENEN. beeldende vorming. hoofdstuk 15:Yellow Submarine. 3de klas

TEKENEN. beeldende vorming. hoofdstuk 15:Yellow Submarine. 3de klas Yellow Submarine is een animatiefilm uit 1968. Deze film is gebaseerd op de muziek van The Beatles. Toen deze film uit kwam was deze erg vernieuwend. De beelden in de film zijn psychedelisch. Ze zijn vol

Nadere informatie