Museum opdracht Art, Media & Me

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Museum opdracht Art, Media & Me"

Transcriptie

1 Museum opdracht Art, Media & Me Door: Auteur: Klas: Hicham Bendriss, Marjolein Joosse, Cuiyu Liao, Bertus Jansen Hicham Bendriss 1A Studentennummer:

2 Vraag 1 Over waarom abstractie een logisch gevolg is van l art pour l art: Toen de tijd van de l art pour l art aanbrak. Gingen kunstenaars niet meer vanuit een opdracht, religie geschiedenis of politiek werken, maar vanuit eigen emotie en inzichten. de kunst ging om kunst (vertaling l art pour l art: kunst om kunst). Hierdoor was de kunstenaar niet meer gebonden aan een opdracht gever en aan een bepaald beeld, de kunstenaar deed wat hij wou een daardoor kreeg je iets abstracts want hij maakt iets vanuit eigen interpretatie waardoor iemand anders de betekenis niet gauw zou kunnen zien. Dit is de ultieme consequentie omdat wat anderen van het kunstwerk er niet meer toe deed, maar juist wat de kunstenaar ervan vond en hoe zijn emotie erin gelegd werd deed ertoe. Abstractie is dus een logisch gevolg, want emoties en gevoelens kunnen heel abstract zijn. Vraag 1B Over 10 kunstwerken in de stroming kubisme en expressionisme. 1. Kubisme Karel Appel: Zon, dier en mens, 1950 In dit schilderij zie je een paar felle kleuren die goed opvallen, wat donkere lijnen die een soort hond afbeelden. Je kan de hond herkennen door zijn snuit, ogen en oren. De zon en de mens zijn niet goed te zien in dit schilderij. Door de strakke lijnen binnen en buiten de ingevulde kleuren kan je het kubisme herkennen.

3 Fernand Léger: La somovar demónté: 1950 In dit schilderij wordt een ouderwetse telefoon afgebeeld. Er worden maar een paar kleuren weergegeven, felle kleuren. Geel, oranje vallen het meeste op. Daarnaast is alles plat op twee onderdelen met gradiënten erin na. Dit valt wel op. Ook valt op dat alles wat verder naar achter zou moeten staan naar voren gehaald wordt, dit maakt alles nogal plat. Pablo Picasso: Gitaar, compoteschaal en druiven, 1924 Picasso had affectie voor Afrika en dat zie je terug in dit Schilderij. Dit zie je aan de patronen en kleuren. De gitaar wordt hier redelijk abstract weergegeven samen met de druiven en de compoteschaal. Deze herken je eigenlijk niet terug. De druiven zou je misschien nog kunnen zien linksboven.

4 Pablo Picasso: Zittende vrouw met vishoed, 1942 In dit schilderij zie je een vrouw die op een stoel zit. Je ziet dat Pablo Picasso alle kanten van de vrouw wilde tonen. Je ziet dan ook haar hele gezicht schouders en haar borsten staan ook uit verhouding. Op haar hoofd heeft ze een soort bord met een vis en limoen erop en wat bestek. Piet Mondriaan: Compositie met geel, rood, zwart, blauw en grijs, 1920 Je ziet in dit schilderij een heleboel lijnen, een compositie van geel, rood, zwart, blauw en grijs, zoals de titel zegt. Wat opvalt is dat alles hier in een soort harmonie staat. Het klopt gewoon, ondanks dat alles asymmetrisch is zowel horizontaal en verticaal. Als je iets zou veranderen, zie je meteen dat het niet meer klopt.

5 Chris Beekman: Halte stoomtram, 1918 Dit kunstwerk stelt een halte van een stoomtram voor. Wat opvalt is dat er een dier tussenstaat die geen natuurlijke kleur heeft voor een dier. Daarnaast hebben ze allemaal vrij normale/abstracte kleren aan, maar de tramconducteur springt eruit. Ook zie je een vrouw met een soort wit masker op als enige. Donald Judd: Untitled, Wat je ziet in dit kunstwerk zijn meerdere frames met blokjes erin. De blokjes zijn eigenlijk allemaal een andere vorm en vormen zo samen een nieuw frame van een balk. Als je goed kijkt naar de manier waarop het gemaakt is zie je soms de hulplijnen die de kunstenaar gebruikt heeft.

6 Herman Kruyder: stilleven, 1931 Hier is een vaas te zien met twee rode bloemen erin. Er zitten ook andere bloemen in maar die zijn niet zo goed te zien, ze zijn een beetje weg gevaagd. Dit is duidelijk kubisme te zien aan de vloer. De vloer word niet drie dimensionaal weergeven maar plat. Kazimir Malevich: Dame bij reclame zuil, 1914 Er is hier een soort collage van stukken uit reclame bladen of kranten te zien. Hier en daar letters en in het midden is een wat lijkt op een oog getekend. Dit is kubisme omdat er heel veel vierkante figuren in voorkomen.

7 Kazimir Malevich: Hiëratisch suprematisch kruis, Hier is een rood rechthoek verticaal te zien wat word overlapt door een zwart horizontale rechthoek en een wit vlak op de achtergrond. Verder is er helemaal niks anders te zien. Dit vinden we kubisme omdat het bestaat uit vierkant vlakken. Er is hier te zien dat voor de tweede wereld oorlog alles grauw en simpel was en na de tweede wereld oorlog er meer felle en trendy kleuren worden gebruikt. 2. Expressionisme Marc Chagall: Bonjour sur Paris, 1952 In dit schilderij zie je op het eerste gezicht een naakte vrouw die een man die afgebeeld word als oceaan lief heeft. De man loopt verder over in het water en het water grenst aan Parijs, dit zie je doordat er een Eiffeltoren staat. Ook zie je een grote kip met een bos bloemen en een liefdesboot in de kip zijn nek.

8 Wassily Kandinsky: Imporvisation 33 (Orient 1), 1913 Dit is duidelijk een expressionistisch schilderij. Door het kleurgebruik en de overdrevenheid van de vormen zie je dat de schilder zich probeert uit te drukken in zijn werk. We zagen er allemaal wat anders in, de ene zag vrouwelijke vormen en de ander een soort landschap. Waar we het wel over eens waren was dat er bomen in stonden. Willem de Kooning: The springs, 1983 In eerste instantie zou je denken dat je hier heel veel wit ziet. Maar je ziet ook gewoon kleur en onderliggende kleuren waar weer wit over gegaan is. Dit zorgt voor een soort emotie in het werk. Je kan precies zien waar er meer tijd in gestopt is en waar minder.

9 Willem de Kooning: Two figures in a landscape, 1967 Je ziet in dit schilderij een heleboel kotskleuren, echt vies. De titel suggereert dat er twee mensen in een landschap staan, maar dit zien wij niet. Wel lukt het ons om er één mens uit te halen. Daarnaast zie je heel veel reliëf in het werk. Door dikke lagen verf komt er van dichtbij wat diepte in. Willem de Kooning: North Atlantic Light, 1977 Je ziet in dit schilderij een soort verdeling als je goed kijkt. Je ziet een soort bergen, water waar een bootje in vaart en een lucht waar van alles in gebeurd. Ook lijkt er aan de zijkanten veel te gebeuren. Misschien heeft het betrekking op het Noord Atlantische licht.

10 Willem de Kooning: Rosy-Fingered Dawn at Louse Point, 1964 In dit schilderij zie je veel felle kleuren maar ook best wel veel gebroken wit. We vinden het eigenlijk op een soort giraffen lijken. Ook lijken de rozige kleuren een beetje op varkentjes. Je zou zeggen dit is een dierentuin. Maar daar verwijst de titel helemaal niet naar. Jean Dubuffet: Grillade de boeuf, 1957 Uit de titel te herleiden zijn hier 3 mensen te zien die geroosterde rundvlees aan het eten zijn, in het midden liggen de borden en ze hebben allemaal vorken in hun handen. Dit is expressionisme want het ziet er totaal niet uit en is duidelijk uit gevoel geschilderd.

11 Jean Dubuffet: Personnage hilare, 1947 Weer uit de titel te herleiden is dit een vrolijke figuur. Een mannetje met een glimlach op zijn gezicht met een onmerkbaar grote neus. Dit is expressionisme want het is weer duidelijk uit gevoel geschilderd er is niet geprobeerd om het mooi te maken. Jean Dubuffet: vieux radoteur sagace, 1957 Er is hier een denk ik oude man te zien die over zijn buik wrijft, het is moeilijk om er nog andere dingen in te zijn. De titel vinden we ook raar. Dit is expressionisme want het is weer duidelijk uit gevoel geschilderd er is niet geprobeerd om het mooi te maken.

12 Asgern Jorn: Deuil troublé, 1957 Links boven in zien we een zwart boos gezicht en verder niet echt veel. Er is niet veel te zien behalve wat verf streken en vlekken. Waardoor dit dus duidelijk expressionisme is want we kunnen er allemaal niks uithalen en het is heel grof gemaakt. Hier is weer te zien dat voor de tweede wereld oorlog alleen grauwe kleuren gebruikt werden en na de tweede wereld oorlog wat meer felle kleuren. Uitleg over popart In de zeefdruk voor ons zien wij 3 afbeeldingen zoals in een stripboek afgebeeld zou staan, het lijkt eigenlijk ook gewoon op een fragment uit een stripboek. We vinden dit Pop art omdat het gerelateerd/gebaseerd is aan de consumptie maatschappij. Stripboeken waren in deze tijd heel populair en daar is dit van afgeleid. Dit zie je aan het gebruik van de puntjes in deze zeefdruk zowel op de voorgrond als op de achtergrond. Dit is heel normaal in

13 stripboeken. Wat ook terug komt uit de stripboeken zijn de tekstvlakken bovenin elk frame. Het onderwerp is hier oorlog en dat was toen ook wel actueel vanwege de 2 e wereldoorlog. Ook is dit hele grote kunstwerk één grote zeefdruk. Wat ook typerend is voor pop art. Daarnaast zijn de felle retro kleuren die in dit kunstwerk naar voren komen ook echt iets voor in een kunstwerk dat de pop art presenteert. Uitleg over Surrealisme In dit schilderij zien we de kaart van Amerika in een 3d-achtige schildermanier, die soort van op gebrokkeld word door klokken die niet helemaal recht zijn. Je ziet dat het Amerika is omdat de staten op de kaart geschreven staat, anders had je misschien niet eens herkend dat het Amerika is, door de vervormingen van het land. Dit is een typisch surrealistische manier van schilderen, het staat de realiteit eigenlijk te boven. De klokken kloppen niet van volgorde, ze gaan van 1, 2 naar 5 en andere rare getallen erdoor. Ook zijn de klokken soms gebogen en hebben ze waterachtige, rimpel effecten en rare hoekjes in het glas. Daarnaast is het onmogelijk om te doen met een kaart wat de schilder doet en waarschijnlijk probeert hij er ook wat mee te zeggen, op een of andere manier zijn mening te geven. game concept stedelijk museum ons idee was het gebruik maken van de man die dat ene schilderij met een Stanley mes kapot scheurde. Het spel speelt zich af in het stedelijk museum en je moet proberen zoveel mogelijk schilderen kapot te scheuren zonder gesnapt te worden. Door het hele museum lopen er beveiligers die je moet proberen te vermijden en als een van de schilderijen die je kapot hebt gemaakt ontdekt word, wordt het moeilijker want het hele museum ligt dan op lock down.

14 Dit kunstwerk gaf me de meeste beleving ik kon hier heel lang naar kijken want als ik er naar keek kreeg ik een soort psychedelisch gevoel. De kleuren begonnen raar te tintelen en in elkaar ver te lopen en ik begon daardoor helemaal te fantaseren en ik was daardoor heel ergens anders met mijn gedachte. Het is ook het grootste kunstwerk wat er was, en ik hou van groot. Je kon heen en weer lopen en elke meter zag je weer iets anders. het kunstwerk staat ook nergens voor volgens mij het heeft geen achterliggende gedachte je hoeft er niet bij na te denken het is gewoon een beleving om naar te kijken en daar hou ik van als ik naar een museum ga wil ik niet betalen om na te denken ik wil betalen om geïnspireerd te worden en met mijn gedachte naar een magische plaats te gaan.

Samantha van der Vijver en Yassine Minjon GI-1D. Art, Media and Me. Museum opdracht

Samantha van der Vijver en Yassine Minjon GI-1D. Art, Media and Me. Museum opdracht Samantha van der Vijver en Yassine Minjon GI-1D Art, Media and Me Museum opdracht OPDRACHT 1 a. Het kunstbegrip van de l art pour l art moest wel leiden naar de abstractie als ultieme consequentie daarvan!

Nadere informatie

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++ NIVEAU ++ /5 Deze leskaart gaat over het zoeken naar de volmaakte vorm. Dat klinkt misschien wat verheven, maar je zult ontdekken dat deze zoektocht in de kunstgeschiedenis erg belangrijk is geweest. Piet

Nadere informatie

Museum Opdracht Bauke Hoekstra Brechje de Klein Joëlla Van Dijk Steven Vis. G&I Art Media & Me

Museum Opdracht Bauke Hoekstra Brechje de Klein Joëlla Van Dijk Steven Vis. G&I Art Media & Me Museum Opdracht Bauke Hoekstra Brechje de Klein Joëlla Van Dijk Steven Vis G&I Art Media & Me Opdracht 1a: Stelling: Het kunstbegrip van de l art pour l art moest wel leiden naar de abstractie als ultieme

Nadere informatie

Groep: Alice Steneker Justus Sluijter Terry Tanke. Art Media & Me Museum opdracht Docent: Martin Lacet

Groep: Alice Steneker Justus Sluijter Terry Tanke. Art Media & Me Museum opdracht Docent: Martin Lacet Groep: Alice Steneker Justus Sluijter Terry Tanke Art Media & Me Museum opdracht Docent: Martin Lacet 1. a. Het kunstbegrip L art pour l art betekend letterlijk, kunst om kunst. Kunst moet opzichzelfstaand

Nadere informatie

Reader/begrippenlijst periode 4 toetsweek :

Reader/begrippenlijst periode 4 toetsweek : Roncalli mavo Tekenen/Kunstgeschiedenis. Klas 3 Reader/begrippenlijst periode 4 toetsweek : Hoe moet je leren??? De begrippen zijn bij deze toets gekoppeld aan de kunststromingen van de kunstpromotie.

Nadere informatie

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO ANTWOORDMODEL VERSIE A + B Visuele analyse van schilderkunst in de 17DE, 19DE en 20STE eeuw 1/5

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO ANTWOORDMODEL VERSIE A + B Visuele analyse van schilderkunst in de 17DE, 19DE en 20STE eeuw 1/5 1/5 VERSIE A Vraag 1 A Gebruik van licht om de dramatiek te uiten. Het subtiele licht (vs. clair-obscur in de barok) geeft diepte aan het schilderij en accentueert het hoofdmotief. Het zorgt er dus voor

Nadere informatie

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++ NIVEAU ++ /5 Deze leskaart gaat over het zoeken naar de volmaakte vorm. Dat klinkt misschien wat verheven, maar je zult ontdekken dat deze zoektocht in de kunstgeschiedenis erg belangrijk is geweest. Piet

Nadere informatie

1907-1914. Bram Vrielink Jim Bloemen 2de

1907-1914. Bram Vrielink Jim Bloemen 2de Bram Vrielink Jim Bloemen 2de 1907-1914 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 INLEIDING... 3 HET KUBISME... 4 KUNSTENAARS KUBISME... 5 L AFICIONADO... 6 PORTRAIT OF PABLO PICASSO... 7 SIMULTANEOUS WINDOWS ON

Nadere informatie

Art, Media & Me Museum Opdracht

Art, Media & Me Museum Opdracht Art, Media & Me Museum Opdracht Tom Slootbeek Bas de Waal 02-11-2016 1a. L art pour l art gaat over het idee dat kunst alleen kunst is. Er zitten geen extra gedachtes bij geen emoties of morele gedachten.

Nadere informatie

VOORBEELDRONDLEIDING EEN BIJZONDERE PLEK

VOORBEELDRONDLEIDING EEN BIJZONDERE PLEK Voorbereiding Wat is je thema? Een bijzondere plek Kun je je thema nader toelichten? Wat houdt het thema in, en wat wil je dat de deelnemers meenemen na het deelnemen aan je rondleiding? Bijzondere plekken

Nadere informatie

Kröller - Müller museum. van Oscar Zuethoff uit klas B2G

Kröller - Müller museum. van Oscar Zuethoff uit klas B2G Kröller - Müller museum van Oscar Zuethoff uit klas B2G Inhoudsopgave 1. Het Impressionisme... 3. 2. Het Pointillisme uit Frankrijk... 4. 3. Het Kubisme uit Frankrijk... 5. 4. Het Expressionisme in Duitsland...

Nadere informatie

Een KUNSTSCHAT? Een Raadselachtige Gebeurtenis

Een KUNSTSCHAT? Een Raadselachtige Gebeurtenis Een Raadselachtige Gebeurtenis Op een dag werd er aan mijn voordeur geklopt. Het was de postbode en hij had een pakje voor me. Voor de KUNSTenaar Jan de Baen stond er op. Ik opende het pakje en erin zat

Nadere informatie

OBSERVATIE. Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt. Robbert Kooiman G&I 1-C

OBSERVATIE. Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt. Robbert Kooiman G&I 1-C OBSERVATIE Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt Robbert Kooiman G&I 1-C Contents Inleiding... 2 Covert of Overt... 2 Analyse... 3

Nadere informatie

Museumopdracht. Art, Media & Me. Games & Interaction - Jaar 1 - Martin Lacet MUSEUM OPDRACHT ART, MEDIA & ME 1

Museumopdracht. Art, Media & Me. Games & Interaction - Jaar 1 - Martin Lacet MUSEUM OPDRACHT ART, MEDIA & ME 1 Museumopdracht Art, Media & Me Games & Interaction - Jaar 1 - Martin Lacet MUSEUM OPDRACHT ART, MEDIA & ME 1 Inhoudsopgave Betrokkenen 3 Opdrachtomschrijving 4 Opdracht 1A 6 Opdracht 1B 7 Opdracht 2 25

Nadere informatie

Paulo op bezoek in de klas

Paulo op bezoek in de klas Kunst voor peuters en kleuters Dit materiaal is bestemd voor leerkrachten van groep 0, 1 en 2. Met de informatie en lessuggesties kunt in de klas aan de slag met beeldende kunst. Het kijken naar en praten

Nadere informatie

CKV Programma. Programma 2015 voor de thuisblijvers van de meerdaagse reis.

CKV Programma. Programma 2015 voor de thuisblijvers van de meerdaagse reis. CKV Programma Programma 2015 voor de thuisblijvers van de meerdaagse reis. Dit is het boekje voor de thuisblijvers van 23 t/m 27 november 2015. Het vwo zal maandag 23 november 2015 beginnen met het programma,

Nadere informatie

Museumopdracht KUNSTGESCHIEDENIS SEMESTER 2 ROBBERT KOOIMAN DINAH SIEBERS BRAM BAKKER

Museumopdracht KUNSTGESCHIEDENIS SEMESTER 2 ROBBERT KOOIMAN DINAH SIEBERS BRAM BAKKER 2014 Museumopdracht KUNSTGESCHIEDENIS SEMESTER 2 ROBBERT KOOIMAN DINAH SIEBERS BRAM BAKKER Inhoudsopgave Opdracht 1: Belevingsinteractie... 4 Opdracht 2: Meest aansprekend surrealistisch kunstwerk...

Nadere informatie

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen Klee Lesmateriaal groep 5 en 6 deel 1: klassikale les op school bij de tentoonstelling Klee en Cobra Het begint als kind 28.01-22.04 2012 en Cobra Opnieuw beginnen Dit is Paul Klee En dit ook. En dit is

Nadere informatie

Het kasteel van Dracula

Het kasteel van Dracula Uit het dagboek van Jonathan Harker: Het kasteel van Dracula 4 mei Eindelijk kom ik bij het kasteel van Dracula aan. Het kasteel ligt in de bergen. Er zijn geen andere huizen in de buurt. Ik ben moe. Het

Nadere informatie

(de armen en het geld) Kunstgeschiedenis Danique Voorthuijzen Jaar 1

(de armen en het geld) Kunstgeschiedenis Danique Voorthuijzen Jaar 1 (de armen en het geld) Kunstgeschiedenis Danique Voorthuijzen Jaar 1 Inleiding Op donderdag 10 december zijn we met het vak kunstgeschiedenis een dag naar Amsterdam gegaan. We gingen in Amsterdam het van

Nadere informatie

Autonomie & Abstractie

Autonomie & Abstractie Kunstgeschiedenis Autonomie & Abstractie in de 20ste eeuw In de twintigste eeuw wordt het streven naar autonomie in de kunst steeds belangrijker: een kunstwerk moet helemaal op zichzelf staan, los van

Nadere informatie

Cultuurontmoeting : Schilder in de klas

Cultuurontmoeting : Schilder in de klas Cultuurontmoeting : Schilder in de klas Wat: Tekenles met als thema : de jaren 50-60; kleuren, emoties Wie: Wijk Zuid groepen 1/2 DEEL 1: Uitleg in de kring Wie ben ik? Ik ben Gertie van Nuenen. Ik ben

Nadere informatie

Auditieve oefeningen. Boek van de week: Verhaalbegrip: Taalbewustzijn:

Auditieve oefeningen. Boek van de week: Verhaalbegrip: Taalbewustzijn: Auditieve oefeningen Boek van de week: 1; Nijntje in het museum 2; Krokodil en het meesterwerk 3; Kloddertje 4; Meneer Kandinsky was een schilder 5; Het kleine museum Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik

Nadere informatie

Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. TITEL: Leerjaar Groep 1 en 2. Type les Lesduur Omschrijving van de les Cardboardles - kartonbeest (lesformat) Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. 90 Minuten.

Nadere informatie

WAT ZIE IK? KLEUR WAT ZIE IK? KLEUR KIJKEN WETEN VOELEN MAKEN KIJKEN, WETEN, VOELEN, MAKEN

WAT ZIE IK? KLEUR WAT ZIE IK? KLEUR KIJKEN WETEN VOELEN MAKEN KIJKEN, WETEN, VOELEN, MAKEN WAT ZIE IK? KLEUR WAT ZIE IK? KLEUR Een opdracht voor groep 1,2 gericht op het leren van primaire en secundaire kleuren. In de les leren leerlingen gezamenlijk kleuren en basisvormen te herkennen en te

Nadere informatie

4 andere dieren bestaat. foto zo precies mogelijk na en kleur in.

4 andere dieren bestaat. foto zo precies mogelijk na en kleur in. Teken je fantasiedier Uit de krant Teken een dier dat uit minimaal Zoek een foto uit de krant. Teken deze 4 andere dieren bestaat. foto zo precies mogelijk na en kleur in. Bedenk ook een naam voor Zet

Nadere informatie

Wanneer ze op het schoolplein rond keek, dan zag ze dat sommige kinderen blij waren en andere kinderen verdrietig.

Wanneer ze op het schoolplein rond keek, dan zag ze dat sommige kinderen blij waren en andere kinderen verdrietig. Ik wil sjoelemo (Sjoelen en uiten van emoties en gevoelens met kinderen tot ± 12 jaar) Een verhaaltje om in de klas voor te lezen. Een oefening om te doen in het gezin. Dit verhaaltje gaat over gevoelens;

Nadere informatie

STAD EN TAAL ONTMOET KUNST

STAD EN TAAL ONTMOET KUNST STAD EN TAAL ONTMOET KUNST OPTIONELE OPDRACHTEN EN HUISWERKOPDRACHTEN 1 WAT WILT U? (voorbereiding op het bezoek) A. Wat wilt u graag in het Stedelijk Museum zien? (welke soort kunst, welke kunstenaar,

Nadere informatie

BASTIAAN BURGHARDT TARIQ BAKHTALI ILSE BIGLER

BASTIAAN BURGHARDT TARIQ BAKHTALI ILSE BIGLER Art, Media & Me BASTIAAN BURGHARDT TARIQ BAKHTALI ILSE BIGLER O: Museum Opdracht Deadline: 26 oktober 2015 Docent: Martin Lacet Studentnummer: 3016389, 3012930, 3006515 GI1A l art pour l art Opdracht 1a

Nadere informatie

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8 Wild Beest Opdrachtenboekje Basisonderwijs groep 5 t/m 8 24 februari t/m 29 mei 2015 Wild Beest In dierentuin Dierenrijk zijn door een computerstoring bij een aantal kooien de elektronische sloten open

Nadere informatie

6) Aan welke periode uit de bouwkunst van de jaren 20 van de 20e eeuw doet dit denken? 18e, 19de en 20-eeuwse bouwkunst.

6) Aan welke periode uit de bouwkunst van de jaren 20 van de 20e eeuw doet dit denken? 18e, 19de en 20-eeuwse bouwkunst. Tentoonstelling door een scholier 1931 woorden 8 december 2003 5 20 keer beoordeeld Vak CKV 2) Berlage 1) Tot welke stroming behoorde Berlage? Neo-gotiek of de neo-renaissance. 2) Wanneer is het gebouw

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 3. Mijn artfiact 3. Proces 4. Mijn beoordelingsblad en presentatie 5. Autotic Selfie eindproduct (ware grootte) 6

Inhoudsopgave. Inleiding 3. Mijn artfiact 3. Proces 4. Mijn beoordelingsblad en presentatie 5. Autotic Selfie eindproduct (ware grootte) 6 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Mijn artfiact 3 Proces 4 Mijn beoordelingsblad en presentatie 5 Autotic Selfie eindproduct (ware grootte) 6 2 Autobiotic Selfie Inleiding De autobiotic selfie heeft mij heel

Nadere informatie

PLATTEGROND. Je neemt de trap tot halverwege, gaat linksaf en volgt de pijl

PLATTEGROND. Je neemt de trap tot halverwege, gaat linksaf en volgt de pijl Lieve kinderen? In heel veel schilderijen en beelden van het Bonnefantenmuseum staan kinderen afgebeeld: kleine, grote, mooie, witte, eenzame en gezellige kinderen. Sterker nog, de naam van het museum

Nadere informatie

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk.

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk. 1. Puzzelen Wie er het eerst is! Micha staat bij het schoolhek. Hij krijgt een harde klap op zijn schouder van Ruben, zijn grote broer. Oké. Micha is wel in voor een wedstrijdje. Hij begint meteen te rennen,

Nadere informatie

Seminar Kunstenaar Design Document November Liad Damhuis GAR2A

Seminar Kunstenaar Design Document November Liad Damhuis GAR2A Seminar Kunstenaar Design Document November 2016 Liad Damhuis GAR2A 3010259 HET PRODUCT/DE PRODUCTIE Wall Drawing #1084 ontworpen door Sol LeWitt. Uitgevoerd door Asmir Ademagic en Wim Starkenburg in 2003.

Nadere informatie

Een project van alle groepen van de cbs de Skoalfinne te Warns. 7 22 maart 2007

Een project van alle groepen van de cbs de Skoalfinne te Warns. 7 22 maart 2007 Een project van alle groepen van de cbs de Skoalfinne te Warns 7 22 maart 2007 WAT IS KUNST? Kunst is: Een unieke gedachte of boodschap op een unieke wijze vormgegeven door een uniek persoon. Wij zijn

Nadere informatie

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 1 HANDLEIDING LESSUGGESTIES MONDRIAAN TOT DUTCH KLEURENPALET De leerlingen kunnen de

Nadere informatie

Wegwijs in de wereld van de schilderkunst / Schilderijen Salon van de 21 e eeuw

Wegwijs in de wereld van de schilderkunst / Schilderijen Salon van de 21 e eeuw Wegwijs in de wereld van de schilderkunst / Schilderijen Salon van de 21 e eeuw Lesbrief met enkele suggesties voor creatieve verwerkings- lessen n.a.v. het bezoek aan de tentoonstelling Le Peintre de

Nadere informatie

7.1. Schilderijverslag door een scholier 2113 woorden 24 juli keer beoordeeld. Bos bij Oele. 1)Wat is het voor een kunstwerk?

7.1. Schilderijverslag door een scholier 2113 woorden 24 juli keer beoordeeld. Bos bij Oele. 1)Wat is het voor een kunstwerk? Schilderijverslag door een scholier 2113 woorden 24 juli 2001 7.1 36 keer beoordeeld Vak CKV Bos bij Oele. 1)Wat is het voor een kunstwerk? Ik ga nu het kunstwerk van Mondriaan, "bos bij Oele" bespreken.

Nadere informatie

Art, Media & Me mes. Martin Lacet. Kay Volbeda - Melvin van Berkel - Rebecca Nuijens - Robin Bonke - Ronald van Egdom

Art, Media & Me mes. Martin Lacet. Kay Volbeda - Melvin van Berkel - Rebecca Nuijens - Robin Bonke - Ronald van Egdom Art, Media & Me mes Martin Lacet Kay Volbeda - Melvin van Berkel - Rebecca Nuijens - Robin Bonke - Ronald van Egdom Museum opdracht Groep: Kay Volbeda, Melvin van Berkel, Rebecca Nuijens, Robin Bonke,

Nadere informatie

BASISREADER KG: BEELDEND

BASISREADER KG: BEELDEND BASISREADER KG: BEELDEND Ontwikkelingen in de beeldende kunst in de eerste helft van de twintigste eeuw. HOOFDSTUK: BEELDENDE KUNST - Stromingen in de beeldende kunst vanaf 1900. 2011 -M.T. van de Kamp

Nadere informatie

Lesvoorbereiding. Datum: 26 februari 2013 aantal leerlingen: 33 tijd: tot Groep: 4

Lesvoorbereiding. Datum: 26 februari 2013 aantal leerlingen: 33 tijd: tot Groep: 4 Zakelijke gegevens Naam student: Jessica Gotink Lesvoorbereiding Stageschool: Daltonbasisschool de Vlier Winterswijk Iselinge klas: VR3C mentor/mentrix: Natascha Hulzink Datum: 26 februari 2013 aantal

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

10 voorbeelden van slechte of onduidelijke visuele communicatie

10 voorbeelden van slechte of onduidelijke visuele communicatie 10 voorbeelden van slechte of onduidelijke visuele communicatie 1. De Lidl leesmap Deze map staat bij ons in de kantine van het Lidl filiaal waar ik werk. Ik heb er nog nooit ingekeken, maar de tekst die

Nadere informatie

WAARNEMEN SCHETS DE LIJN PERSPECTIEF EN RUIMTELIJKHEID COMPOSITIE KLEUR MUZIEK EN ABSTRACTIE

WAARNEMEN SCHETS DE LIJN PERSPECTIEF EN RUIMTELIJKHEID COMPOSITIE KLEUR MUZIEK EN ABSTRACTIE WAARNEMEN SCHETS DE LIJN PERSPECTIEF EN RUIMTELIJKHEID COMPOSITIE KLEUR MUZIEK EN ABSTRACTIE Concept: Annelinde de Jong Tekst: Annelinde de Jong en Kevin Aerts Annelinde de Jong, 2012 1 WAARNEMEN Check,

Nadere informatie

Inspiratie in ontwerp Skyrim

Inspiratie in ontwerp Skyrim Inspiratie in ontwerp Skyrim Naam: Hicham Bendris docenten: Saskia Freeke en Sonja van Vuure Klas: G&IA Datum: 10/16/2015 Vak: Art, Media & Me Omschrijving project Skyrim speelt zich af in Tamriel. Dit

Nadere informatie

NAAM. Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever.

NAAM. Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever. Vos en Waar is Haas het ijs? NAAM Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever. Wat een raar beest! lacht Uil.

Nadere informatie

125 jaar. Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder. Vincent van Gogh (1853-1890)

125 jaar. Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder. Vincent van Gogh (1853-1890) 125 jaar Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder Vincent van Gogh (1853-1890) WWW.BNWALLCOVERINGS.COM 125 JAAR GEÏNSPIREERD DOOR DE WERKEN VAN KUNSTSCHILDER VINCENT VAN GOGH De collectie

Nadere informatie

Art/Media & Me Autobiotic Selfie document

Art/Media & Me Autobiotic Selfie document Art/Media & Me Autobiotic Selfie document Yannick Seyeux Game Design - G&I1D Docenten Saskia Freeke Sonja van Vuure Martin Lacet John Hennequin 20-11-2015 Uitleg artefact Voor deze opdracht heb ik een

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Kleuren Inleiding Hallo allemaal. Ik hou mijn spreekbeurt over kleuren omdat ik het een leuk en interessant onderwerp vind en ook omdat kinderen er niet zo snel op komen denk ik. Ik heb mijn spreekbeurt

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR. H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR. H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea Tijdsbeeld tweede helft 20ste eeuw Vrijheid na WOII-Europa ligt in puin.. Koude oorlog: angst

Nadere informatie

klas 3 beeldende vormgeving buitentekenen

klas 3 beeldende vormgeving buitentekenen ZOEKEN Weet jij wat een zoeker is? Hierboven is er een getekend. Hij wordt gebruikt bij het zoeken naar een geschikt gedeelte om te tekenen. Zo n zoeker heeft brede randen en geeft je als het ware een

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Vincent van Gogh heeft nooit een kunstenaarsopleiding afgemaakt. Met deze leskaart leer je meer over de jonge Vincent én hoe je met wat hulp en (vooral) heel veel doorzettingsvermogen toch

Nadere informatie

ART/MEDIA & ME AUTOBIOTIC SELFIE DOCUMENT

ART/MEDIA & ME AUTOBIOTIC SELFIE DOCUMENT ART/MEDIA & ME AUTOBIOTIC SELFIE DOCUMENT Gwen Bergers G&I1A 3009429 19.11.15 Project docenten: Saskia Freeke, Sonja van Vuuren, Martin Lacet & John Hennequin Art/Media & Me Autobiotic Selfie Voor de lessen

Nadere informatie

Design Document If This Then That. HSP moodlight Liad Damhuis G&I1B Game Art

Design Document If This Then That. HSP moodlight Liad Damhuis G&I1B Game Art Design Document If This Then That HSP moodlight Liad Damhuis G&I1B Game Art Concept Iedereen ervaart wel eens stress of een drukke ruimte die ze even teveel wordt waar ze even weg van moeten gaan om tot

Nadere informatie

Antwoorden door een scholier 1833 woorden 4 januari keer beoordeeld. De Stad Opdracht 1

Antwoorden door een scholier 1833 woorden 4 januari keer beoordeeld. De Stad Opdracht 1 Antwoorden door een scholier 1833 woorden 4 januari 2009 5 3 keer beoordeeld Vak CKV De Stad Opdracht 1 1 positieve en negatieve kanten van een stad Associatie positief negatief drukte x weinig groen x

Nadere informatie

3. Beweging, Nut, Mechanica, Robotisch, Dynamisch.

3. Beweging, Nut, Mechanica, Robotisch, Dynamisch. 1. Het werk van Tinguely waar ik echt iets over kan zeggen wat meteen bij me naar boven kwam, en dus wat ik voelde, zijn zijn mechanische sculpturen. Het gaf mij bijna eenzelfde idee als de strandbeesten

Nadere informatie

Bescherm je foto s met een watermerk

Bescherm je foto s met een watermerk Bescherm je foto s met een watermerk Het is vervelend wanneer een ander met je foto's aan de haal gaat. Je steekt er niet alleen tijd en moeite in maar ook wettelijk heb je rechten over je eigen foto's.

Nadere informatie

Workshop Schilderen. Succes! Beste docent,

Workshop Schilderen. Succes! Beste docent, Workshop Schilderen Beste docent, Samen met uw klas gaat u schilderen op doeken met als thema: Vol vuur voor Afrika! Hiervoor heeft u materiaal en een stappenplan nodig. Na het stappenplan vindt u een

Nadere informatie

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO versie b Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw 1/5

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO versie b Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw 1/5 1/5 Eregalerij, Rijksmuseum Mondriaanjurk, Yves Saint Laurent, Abraham, Bianchini-Férier, 1965 Dit verwerkingsmateriaal wordt aangeboden na afloop van de examentour Burgerlijke cultuur in de zeventiende

Nadere informatie

Thema: de K van. Moeilijkheid : *** Samenleving Tijdsduur : ***

Thema: de K van. Moeilijkheid : *** Samenleving Tijdsduur : *** Thema: de K van. Moeilijkheid : *** Samenleving Tijdsduur : *** Nederland juf Yvonne Het land Doel: Na deze opdracht weet je heel wat over bekende en beroemde kunstschilders van vroeger en nu. Uitleg opdracht:

Nadere informatie

November Glaceren met Acrylmedium December Het licht van Rembrandt / Het december gevoel de duisternis van Rembrandt

November Glaceren met Acrylmedium December Het licht van Rembrandt / Het december gevoel de duisternis van Rembrandt PROGRAMMA 2011 2012 Uitgangspunt van de lessen is dat kennis van de schilderkunstige technieken en stromingen vanuit de eigen ervaring wordt ontdekt en ontwikkeld. De opdrachten hebben betrekking op zowel

Nadere informatie

een vergelijkend warenonderzoek door bob richters

een vergelijkend warenonderzoek door bob richters het stilleven een vergelijkend warenonderzoek door bob richters kijkwijzer inhoudsopgave 2. kijkwijzer 5. de 2 kunstwerken 6. de kunstenaar 7. waarom koos ik dit werk? 8. de voorstelling 9. beeldaspecten

Nadere informatie

De geschiedenis van het Kröller-Müller

De geschiedenis van het Kröller-Müller Werkstuk door een scholier 2321 woorden 12 juni 2002 6,4 75 keer beoordeeld Vak CKV De geschiedenis van het Kröller-Müller Het Museum is genoemd naar Hélène Kröller-Müller (1869-1939). Ze was van Duitse

Nadere informatie

10 foto s van typografische fouten en verbetering: 1 Vietnamees Restaurant Welcome Seafood : Voor verbetering: Na verbetering:

10 foto s van typografische fouten en verbetering: 1 Vietnamees Restaurant Welcome Seafood : Voor verbetering: Na verbetering: 10 foto s van typografische fouten en verbetering: 1 Vietnamees Restaurant Welcome Seafood : Foto genomen op 09-09-2015 om 08:14. Ik loop elke dag langs dit bord onderweg naar het centraal station in Amsterdam.

Nadere informatie

abstract expressionisme America CoBrA Denemarken België - Nederland

abstract expressionisme America CoBrA Denemarken België - Nederland abstract expressionisme America 1946 1960 1948 CoBrA Denemarken België - Nederland abstract expressionisme Amerikaanse moderne schilderstroming binnen de abstracte kunst van de 20e eeuw. De stroming domineerde

Nadere informatie

Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw

Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw 1/5 Eregalerij, Rijksmuseum Brieflezende vrouw, Johannes Vermeer, ca. 1663 Dit verwerkingsmateriaal wordt aangeboden na afloop van zeventiende eeuw laat Johannes Vermeer zien in de examentour Burgerlijke

Nadere informatie

Kleur. Kleurencirkel. De kleurencirkel wordt besproken in de klas. De kleurencirkel bestaat uit: primaire kleuren secundaire kleuren tertiaire kleuren

Kleur. Kleurencirkel. De kleurencirkel wordt besproken in de klas. De kleurencirkel bestaat uit: primaire kleuren secundaire kleuren tertiaire kleuren Klas 2 periode 2 Naam: Voor de toets van periode 2 leer je de volgende begrippen. Al deze begrippen staan op wiki.roncalli.nu Bekijk de plaatjes op de wiki in kleur en print hem uit!!! Kleur Kleurencirkel

Nadere informatie

Jacob van Ruisdael: Landschap met korenveld (1660-1665)

Jacob van Ruisdael: Landschap met korenveld (1660-1665) Jacob van Ruisdael: Landschap met korenveld (1660-1665) Een klassiek landschap Dit is wat we ons voorstellen bij het woord landschapsschilderkunst. We hebben alle elementen van een landschap: een blikvanger

Nadere informatie

! Miriam Kieboom ( ) Opdracht 1: Beeldanalyse. Filmposter 1 The Day After Tomorrow

! Miriam Kieboom ( ) Opdracht 1: Beeldanalyse. Filmposter 1 The Day After Tomorrow ! Miriam Kieboom (0776413) Opdracht 1: Beeldanalyse Filmposter 1 The Day After Tomorrow Punt Er zijn 2 aandrachtspunten in deze poster. Primair aandachtspunt is het opspattende water, secundair aandachtspunt

Nadere informatie

ART HISTORY de twintigste eeuw. H4-cp3 H4 Expressionisme

ART HISTORY de twintigste eeuw. H4-cp3 H4 Expressionisme ART HISTORY de twintigste eeuw H4-cp3 H4 Expressionisme Sigmund Freud (1856-1939) blz.34 De ideeën van de psychoanalyticus Sigmund Freud hadden veel invloed op de kunstenaars uit het begin van de twintigste

Nadere informatie

Ieper. Ervaringen Schilderijen :

Ieper. Ervaringen Schilderijen : Ieper Ervaringen Schilderijen : Tijdens het schilderen wist ik niet zo goed waar ik moest beginnen. Bovenaan, onderaan, in het midden Ik heb gekozen om eerst de achtergrond te el schilderen. Bij mijn ontwerp

Nadere informatie

vervoeging blz. 10 (1) herhaling woordpakket 1-5 (2) meten 2 herhalen meten 2 herhalen meten (blad) unité 9 woordjes uitknippen en oefenen

vervoeging blz. 10 (1) herhaling woordpakket 1-5 (2) meten 2 herhalen meten 2 herhalen meten (blad) unité 9 woordjes uitknippen en oefenen maandag 14/01/18 dinsdag 15/01/18 woensdag 16/01/18 donderdag 17/01/18 vrijdag 18/01/18 heen en weer minstens 10 bladzijden lezen in boek van boekenbox vervoeging blz. 10 (1) herhaling woordpakket 1-5

Nadere informatie

KLEUR. - Uitleg begrippen - Opdracht 1 - Opdracht 2

KLEUR. - Uitleg begrippen - Opdracht 1 - Opdracht 2 KLEUR - Uitleg begrippen - Opdracht 1 - Opdracht 2 Wat is kleur? Kleur ontstaat wanneer er licht weerkaatst of geabsorbeerd wordt door de objecten waarop dit licht schijnt. Bij weerkaatsing van dit licht,

Nadere informatie

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt?

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? Beste kinderen, Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? In mijn vrije tijd ben ik natuurgids. Met mijn verrekijker en vergrootglas trek ik naar allerlei plekjes om de natuur

Nadere informatie

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten.

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten. Lekker ding Pas op!, roept Anita. Achter je zitten de hersendoden! Ik kijk achterom. Achter ons zitten twee jongens en drie meisjes hun boterhammen te eten. Ze zijn gevaarlijk, zegt Anita. Ze schudt haar

Nadere informatie

INSPIRATIEBLADEN CURSUS Tekenen en Schilderen programma 1 seizoen 2015/ 2016

INSPIRATIEBLADEN CURSUS Tekenen en Schilderen programma 1 seizoen 2015/ 2016 INSPIRATIEBLADEN CURSUS Tekenen en Schilderen programma 1 seizoen 2015/ 2016 Les 1 tekenen naar de waarneming. Bij tekenen naar de waarneming is het belangrijk om voldoende afstand te nemen van de objecten

Nadere informatie

Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief

Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief Vervreemding door optische illusies Niet alle kunstenaars houden zich aan de regels van perspectief, standpunt, onderlinge verhoudingen etc. Zij overtreden moedwillig

Nadere informatie

Lestip 'Jacques naar de stad'

Lestip 'Jacques naar de stad' Lestip 'Jacques naar de stad' Over het boek Jacques is een klein, mollig hondje met een trui aan. Samen met zijn vriend meneer Wiebelsok trekken ze de stad in. Ze drinken een kopje thee in een café en

Nadere informatie

Catalogus tentoonstelling Junglegroep

Catalogus tentoonstelling Junglegroep Catalogus tentoonstelling Junglegroep Rembrandt van Rijn (zelfportret) Wereldberoemd om de Nachtwacht. Schilderde veel portretten. Dit ben ik op mijn zelfportret: Aan alle bezoekers van deze tentoonstelling:

Nadere informatie

5.7. Boekverslag door R. 962 woorden 15 januari keer beoordeeld. Voorwoord

5.7. Boekverslag door R. 962 woorden 15 januari keer beoordeeld. Voorwoord Boekverslag door R. 962 woorden 15 januari 2004 5.7 144 keer beoordeeld Vak CKV Voorwoord Dit werkstuk gaat over het expressionisme het expressionisme is een kunststroming uit de 20ste eeuw. In dit werkstuk

Nadere informatie

IK ZIE, IK ZIE... BENNER

IK ZIE, IK ZIE... BENNER IK ZIE, IK ZIE... BENNER onderwijsprogramma primair onderwijs groep 5 t/m 8 INLEIDING Gerrit Benner vond de gewone wereld lang niet altijd even leuk, dus die schilderde hij ook niet. Maar achter die gewone

Nadere informatie

Onmogelijke figuren. Geschreven door Judith Floor en Vivike Lapoutre. Herzien door Dieuwke van Wijk en Amarins van de Voorde

Onmogelijke figuren. Geschreven door Judith Floor en Vivike Lapoutre. Herzien door Dieuwke van Wijk en Amarins van de Voorde Onmogelijke figuren Geschreven door Judith Floor en Vivike Lapoutre Herzien door Dieuwke van Wijk en Amarins van de Voorde Vierkant voor Wiskunde Zomerkamp A 2010 Voorwoord Je hebt vast wel eens een stripboek

Nadere informatie

Expressionisme. Vanaf 1900

Expressionisme. Vanaf 1900 Expressionisme Vanaf 1900 Vincent van Gogh, Olijfbomen in berglandschap. Vincent van Gogh, De sterrennacht. Die Brucke Dresden, 1905 Neue Kunstlervereinigung Munchen, 1909 Der Blauwe Reiter Munchen, 1912

Nadere informatie

Het Rijksmuseum We gingen naar het rijksmuseum over de gouden eeuw. We vonden de nachtwacht heel erg mooi want hij is heel bijzonder omdat het van

Het Rijksmuseum We gingen naar het rijksmuseum over de gouden eeuw. We vonden de nachtwacht heel erg mooi want hij is heel bijzonder omdat het van Het Rijksmuseum We gingen naar het rijksmuseum over de gouden eeuw. We vonden de nachtwacht heel erg mooi want hij is heel bijzonder omdat het van donker naar licht is geverfd en dat vind ik heel speciaal

Nadere informatie

TEKENEN. beeldende vorming. hoofdstuk 15:Yellow Submarine. 3de klas

TEKENEN. beeldende vorming. hoofdstuk 15:Yellow Submarine. 3de klas Yellow Submarine is een animatiefilm uit 1968. Deze film is gebaseerd op de muziek van The Beatles. Toen deze film uit kwam was deze erg vernieuwend. De beelden in de film zijn psychedelisch. Ze zijn vol

Nadere informatie

Beter kantoorinnovatie

Beter kantoorinnovatie gekozen lettertype Ik heb Microsoft JhengHei gekozen omdat het mooi duidelijk is. Het is overzichtelijker en makkelijker te lezen vergeleken met de andere lettertype en op lettergrootte 12 groter dan de

Nadere informatie

Begrippenlijst periode 1. Tekenen Klas 2, Roncalli mavo. Vorm

Begrippenlijst periode 1. Tekenen Klas 2, Roncalli mavo. Vorm Begrippenlijst periode 1 Tekenen Klas 2, Roncalli mavo Vorm 1. Vormentaal Alles wat je om je heen ziet heeft een bepaalde vorm. Vormen kunnen bepaalde gedachten oproepen. Kijk maar naar afbeelding 1 en

Nadere informatie

WIE IS HET? Wie is het? KIJKEN SAMENWERKEN NADENKEN WETEN. Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs www.expertisecentrum-kunsttheorie-po.

WIE IS HET? Wie is het? KIJKEN SAMENWERKEN NADENKEN WETEN. Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs www.expertisecentrum-kunsttheorie-po. WIE IS HET? Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs Wie is het? Een opdracht voor groep 4 of 5 gericht op goed leren kijken Leerlingen werken in duo s samen en proberen door goed te kijken en gerichte

Nadere informatie

Inhoud. Het leven van Escher. Weiland wordt vogel. Kringloop metamorfose. De wereld op z n kop.

Inhoud. Het leven van Escher. Weiland wordt vogel. Kringloop metamorfose. De wereld op z n kop. Inhoud. Blz. 1. Blz. 2. Blz. 3. Blz. 4. Blz. 5. Blz. 6. Blz. 7. Blz. 8. Blz. 9. Blz. 10. Blz. 11. Kaft Inhoud Het leven van Escher. Moeilijke jaren. Weiland wordt vogel. Kringloop metamorfose. De wereld

Nadere informatie

Art, Media & Me Stedelijk Museum

Art, Media & Me Stedelijk Museum Art, Media & Me Stedelijk Museum Charly Hendriksen, Esther Bos en Jens van Kampen Inhoud: 1. Vorming van de abstractie a. L art pour l art moest wel leiden naar de abstractie als ultieme consequentie daarvan!

Nadere informatie

TEKENEN MET EEN DRIELUIK

TEKENEN MET EEN DRIELUIK PERSPECTIEFTEKENEN AFLEVERING 1 Evenwijdige lijnen worden op een foto zelden evenwijdig afgebeeld. Wat zit hier achter? Kunnen we begrijpen wat er op een foto met evenwijdige lijnen gebeurt? Het blijkt

Nadere informatie

KIJKWIJZER BEELDASPECTEN

KIJKWIJZER BEELDASPECTEN KIJKWIJZER BEELDASPECTEN SCHOOL: NAAM: Deze kijkwijzer kun je gebruiken voor elk kunstwerk of voorwerp van je keuze. Ga op zoek naar een kunstwerk wat je aanspreekt en vul aan de hand daarvan deze kijkwijzer

Nadere informatie

Kunst in de 20 e eeuw

Kunst in de 20 e eeuw Kunst in de 20 e eeuw De onderwerpen: Kubisme 1907-1914 een ander gezichtspunt Surrealisme 1924-1945 leven in een droom Abstract Expressionisme 1943-1970 het grote gebaar Minimalisme 1960-1975 zonder titel

Nadere informatie

Voor verbetering vatbaar Joanna Siccama GAR1-B Leraar: Leon Kranenburg

Voor verbetering vatbaar Joanna Siccama GAR1-B Leraar: Leon Kranenburg Voor verbetering vatbaar Joanna Siccama GAR1-B Leraar: Leon Kranenburg 2 Hier vond ik het lettertype veel te zakelijk voor een herdenkingsbordje. Het bordje deed mij meer denken aan een bedrijf die de

Nadere informatie

Begrippen tekenen periode 4 VORM COMPOSITIE RUIMTE. Vorm. Silhouetten

Begrippen tekenen periode 4 VORM COMPOSITIE RUIMTE. Vorm. Silhouetten Begrippen tekenen periode 4 VORM COMPOSITIE RUIMTE Vorm Silhouetten Mensen, dieren, voorwerpen en planten hebben allemaal hun eigen vorm. Daar zijn ze aan te herkennen. Je ziet geen kleuren, lijnen, diepte

Nadere informatie