Art, Media & Me Stedelijk Museum

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Art, Media & Me Stedelijk Museum"

Transcriptie

1 Art, Media & Me Stedelijk Museum Charly Hendriksen, Esther Bos en Jens van Kampen

2 Inhoud: 1. Vorming van de abstractie a. L art pour l art moest wel leiden naar de abstractie als ultieme consequentie daarvan! b. Ontwikkeling van het expressionisme en het kubisme i. Expressionisme ii. Kubisme 2. De Zwangere Vrouw: De sporen van het surrealisme 3. Pop-art: 4. Interactieve applicatie voor het Stedelijk Museum 5. Favoriete museumstuk

3 1a. L art pour l art moest wel leiden naar de abstractie als ultieme consequentie daarvan! L art pour l art betekent dat je alleen kunst maakt voor de simpele reden om kunst te maken: Niet meer voor geld of opdracht, alleen als een een verlengde van de eigen geest en middel van zelfexpressie. Deze verandering kwam voort uit de industriële revolutie: Er ontstond een gloednieuwe heuse middenklasse, welke zich meer en meer als bevolkingsgroep op de kaart begon te zetten. Kunst was hier geen uitzondering voor, kunstenaars uit de middenklasse wilde hun kunst ook losmaken van de kerkelijke staat en opdracht dergelijke hogere instanties. L art pour l art is hier een logisch gevolg van, en wordt prachtig uitgedrukt door het kunstwerk Bonjour monsieur Courbet, welke illustreert hoe de kunstenaar voortaan zijn eigen gang zal gaan. Met realistische kunst kun je maar zoveel bereiken, dus als deze kunstenaars zichzelf wilden uiten op de persoonlijke manier die zij voor ogen hadden, was de abstractie een onvermijdbaar uitgangspunt. Hier was immers van alles mee mogelijk, in essentie was het de ultieme weg als rebellerende kunst, de stap naar onafhankelijkheid in uitdrukking van de kunstenaar. Voor kunstenaars was het tevens de ideale manier om emotie te uiten, vaak door gebruik van kleur, manier van de penseelstreek op het doek, en/of compositie. Samengevat: Door de rijzende middenklasse van de industriële revolutie ontstond er een verlangen van kunstenaars om zich met deze groep af te scheiden van de hogere machten, en in plaats daarvan hun eigen weg te gaan. L art pour l art was hier het logische gevolg van, kunst voor het doen van kunst. Neem dat en de wens om uit jezelf emotioneel uit te drukken, om je eigen weg te gaan als artiest, en je krijgt de abstractie als ultiem en onvermijdbaar gevolg.

4 1b. Ontwikkeling van het expressionisme en kubisme. Het Expressionisme: 1 De dam - George Hendrik Breitner Jaartal: 1898 Hier zien we een scene uit een dagelijks stadsleven. De rode telefooncel in het midden van het plein is de complementaire element van dit schilderij, wat heel sterk de aandacht trekt tussen alle grauwe kleuren. Heel erg gave compositie. 2 Vrouwenfiguur in landschap - Anna Boch Jaartal: 1898 Deze is met opzet wat vaag geschilderd, wat mooie en rustige sfeer eraan geeft. We zien een vrouwenfiguur bij het water, wat een mooi voorbeeld vormt voor het expressionisme. De kleuren in dit schilderij zijn heel erg prettig voor op het oog, en de compositie (samen met haar witte parasol) trekt de aandacht naar het vrouwenfiguur. 3 De spitters - Vincent van Gogh Jaartal: 1889

5 4 Windmolen - Piet Mondriaan Jaartal: 1917 Deze molen is heel abstract geschilderd, maar met een opvallend aantal detail in contour. Dit geeft een heel interessant beeld, en het past nog steeds heel goed in de abstractie. Mondriaan is ook wel bekend voor zijn abstracte werken, dus dit is dan ook geen verrassing eigenlijk. 5 De ruiter - Herman Kruyder Jaartal: 1933 De stijl van Herman Kruyder is erg typerend voor de abstractie: Hij gaat niet echt uit van realistische anatomie en in plaats daarvan overdrijft hij bepaalde eigenschappen. Dit werk is daarvan geen uitzondering, kijk bijvoorbeeld naar het lichaam van het getekende persoon, of de lichaamsverhoudingen van het paard.

6 6 De zwangere vrouw - Marc Chagall Jaartal: 1913 Dit beeld is eigenlijk best wel eng als je er voor staat. Geen idee of dit ook de bedoeling is geweest, maar dit beeld van een vrouw met een heel apart kind in haar buik heeft iets heel erg onrustigs erin. Abstractie is hier samen met surrealisme heel duidelijk aanwezig, kijk naar de anatomie en kleuren bijvoorbeeld. 7 Improvisatie 33 - Wassily Kandinsky Jaartal: 1913 Deze is toch wel een toppunt van abstractie. Dit is een van de improvisatie-schilderingen die Wassily altijd deed, en ze zijn niet meer dan een uitdrukking in plaats van een beeld. De kleuren zijn ook totaal niet realistisch of wat dan ook. 8 Mama kijk naar je kinderen - Maria van Elk Jaartal: 1968 Materiaal: Textiel Dit wandkleed heeft heel erg felle, niet realistische kleuren en versimpelde vormen. In een heel erg abstracte stijl beschrijft Anna hier een moeder die zich schaamt voor haar kinderen, welke onderin zijn afgebeeld als typische coole tieners. Erg sterke message en uitdrukking van emotie, en dit soort stijl plaatsen deze zonder twijfel onder de abstractie.

7 9 Last Drop - Miguel-Angel Cárdenas Jaartal: 1968 Materiaal: Mixed media Abstract is het zeker, maar een idee van wat het überhaupt is mist een beetje. Op het informatiebord ernaast stond ook helemaal niets erover, dus komt het aan op speculatie. Kijkend naar de titel, daarentegen, heeft het waarschijnlijk iets te maken met het gezegde de druppel die de emmer doet overlopen. De kleuren zijn wel interessant, en deze soort mysterieuze afbeelding is wel vrij abstract. 10 Untitled - Alan Charlton Jaartal: 1975 Materiaal: Acrylverf op doek Dit is abstractie op een heel nieuw level: Het is gewoon letterlijk een vierkant met een randje. Deze past ook in het kubisme, maar de totale abstractie van dit gevaarte is de meest toepasselijke.

8 Het Kubisme: 1 Windmolen - Piet Mondriaan Jaartal: 1917 Deze was al naar voren gekomen in het rijtje van het expressionisme, maar hij past ook goed in de categorie vroeg kubisme. 2 Rayonistische zee - Natalia Sergeevna Goncharova Jaartal: later Materiaal: Acrylverf op doek Met eye-striking kleuren trekt dit schilderij meteen de aandacht van iemand die voorbij loopt. Je kan een vroeg stadium kubisme ontdekken in de vormen van dit schilderij, vooral de rode vlakken rechts van het doek. 3 Abstracte kop - Chris Beekman Jaartal: 1918 Een typisch kubistisch zelfportret. Er is hier ook weinig uitleg nodig over dat dit een kubistisch werk is. De kleuren zijn wel wat zachter dan normaal in dit werk.

9 4 De Drinker - Bart van der Leck Jaartal: 1919 Dit hele gezicht is opgebouwd uit kubistische en semi-kubistische vormen. Veel kubistische kunstenaars deden dit soort geometrische zelfportretten, dus dit is een typisch voorbeeld van deze stroming. 5 Compositie met geel rood zwart grijs - Piet Mondriaan Jaartal: 1920 Piet mondriaan, de geaccepteerde meester van het kubisme. Deze soort geraamtes van gekleurde kubussen zijn legendarisch geworden. Weinig uitleg is nodig om te zien dat dit een geval van kubisme betreft. 6 Harrenstein Slaapkamer - Gerrit Rietveld Jaartal: 1926 Materiaal: Diverse interieurmaterialen Deze hele slaapkamer is gemaakt in de vorm van een mondriaan-schilderij. Net als de eigenlijke schilderijen valt ook deze slaapkamer eigenlijk onder het kubisme. Heel erg gaaf idee.

10 7 Kubische Constructie - Jan Slothouber & William Graatsma Jaartal: 1964 Materiaal: Geverfd hout Deze kleine kubusjes zijn zonder twijfel kubistisch, ik bedoel, kijk ernaar. Weinig toe te voegen hieraan. 8 Trans West - Kenneth Noland Jaartal: 1966 Materiaal: Acrylverf op doek De kubistische vormen in dit werk zijn de hele essentie ervan. Weinig meer valt erover te zeggen. 9 Tegeltableau - Rut Bryk Jaartal: 1970 Materiaal: Geglazuurd porselein Deze plaat heeft een heel interessante vorm structuur, met allerlei kubussen die in 4 zijden afgerond zijn. Dit is wel logischerwijs kubistisch en een heel uniek werk. 10 Untitled - Alan Charlton Jaartal: 1975 Materiaal: Acrylverf op doek Ook deze wordt herhaald: Het is namelijk niet alleen de ultieme van het expressionisme, maar ook van het kubisme. Het is letterlijk een vierkant. Crème de la crème van het kubisme.

11 2. Kunstwerk van het surrealisme. De zwangere vrouw - Marc Chagall Jaartal: 1913 Waarom? Het is alles behalve realistisch: De kleuren zijn verre van geloofwaardig, nog niet te beginnen over de anatomie van het geïllustreerde figuur. De anatomie is meer gericht op de punten die de artiest belangrijk bleek te vinden, wat hier overduidelijk de buik van de figuur is. Het hoofd is wat meer achterwege gelaten, en in plaats daarvan wordt de focus gelegd op het vrij aparte kind in haar buik. De achtergrond is ook erg weinig aandacht aan besteed en is ook met opzet niet goed in perspectief, of überhaupt logischerwijs in orde. Een vliegende geit, bijvoorbeeld, is ook een goed voorbeeld van het surrealisme in dit schilderij. Dit soort bijna fantasy-achtige thema's die wel uitgaan van bestaande dingen, maar hier een onmogelijke draai aangeven zijn typisch voor het surrealisme. Verder zijn bijvoorbeeld de vormen van de wolken, kleur van de maan en eigenlijk vrijwel alles erg abstract. Gewoon het hele gevoel van het schilderij zegt surrealisme. 3. Kunstwerk van de Pop-Art. Pop-art wordt veel gebruikt in reclames en voor propaganda. Er wordt vooral gebruik gemaakt van het knippen en plakken van verschillende plaatjes, text of soortgelijke om een soort poster te maken. Het werd meestal op zo n manier gemaakt dat je oog direct naar de belangrijke aspecten getrokken werd, net als bij een goed opgezette compositie in een illustratie van andere stromingen. In de pop-art wordt dit vooral gedaan door middel van kleur, en dan met name felle primaire kleuren zoals rood, geel en blauw.

12 Dit schilderij is duidelijk gemaakt door het knippen en plakken van verschillende plaatjes: Het is overduidelijk dat de afgebeelde mensen gemaakt zijn door het knippen en plakken van verschillende fotos. De kleurencompositie geeft de kijker heel duidelijk de aanwijzing dat ze moeten beginnen bij het begin van de rij mensen. Dit komt door het verloop van kleur naar grijswaarden, deze trekt je aandacht zo dat je ogen naar de quote toe dwalen, welke ook in grijs is. Vooral het rood in dit werk is erg overheersend en belangrijk: Rood op wit geeft een gevoel van urgentie bij de kijker. Dit is een erg goede toegevoegde waarde, aangezien dit een poster voor russische propaganda is. 4. Interactieve applicatie voor het Stedelijk Museum. Wij hebben het volgende bedacht: Een speciale applicatie waarbij je een QR-code moet scannen bij een van het museum s schilderijen. Vervolgens download je mobiel de interactieve versie van het desbetreffend schilderij, kan kan je op verschillende delen van het kunstwerk klikken om hier meer over te horen. Zo kan iedere kijker begrijpen wat voor denkwerk er achter het kunstwerk schuilt. Een optionele additie is om na het bekijken van het schilderij een vraag te geven, welke je punten geeft als hem goed beantwoord. Zo wordt een bezoek aan het museum nog wat leuker ook, en heeft het museum mogelijk meer bezoekers vanwege het hebben van zo n exclusieve en leuke applicatie. Het is zelfs mogelijk om gebruikers korting te geven in de giftshop op basis van het aantal punten, voor als je nog meer mensen wilt lokken.

13 5. Favoriete museumstuk. Île de Vaux - CHARLES FRANÇOIS DAUBIGNY [Jens van Kampen] Waarom dit schilderij: Truth to be told: Ik ben nooit van de moderne kunst geweest. Ik ben er niet tegen dat het bestaat, ik zeg niet dat het slecht is, maar voor mij is moderne kunst een stroming die meer uitgaat van het wauwelen van een verhaal om iets wat origineel weinig waarde heeft om het waarde te geven, in plaats van het creëren van echte kwaliteit en vakmanschap. Moderne kunst is gewoon iets heel anders, maar toch wordt het ook voor mensen die er niets mee te maken willen hebben opgedragen als een soort verplichting, wat voor mij het haast eng maakt om zelf de term kunst te gebruiken. Dit is waarom dit schilderij mij zo aanspreekt. Dit is het soort kwaliteit waar ik waarde en inspiratie aan hecht, in dit soort schilderijen zie ik de motivatie om te blijven oefenen en tegelijkertijd de rust en pracht van de natuurlijke wereld. Je zou kunnen stellen dat ik recht uit de romantiek kom, wat tot zekere zin waar is. Hoe dan ook, dit schilderij was heel erg groot. Dit zorgde voor een panorama-beeld, wat het hele stuk tot leven bracht. Dit prachtwerk hangend in een museum vol met moderne kunst was voor mij een soort baken waar ik eventjes mezelf in kon zijn. Mensen noemen me oppervlakkig voor het afbranden van moderne kunst, maar ik zie simpelweg niet hoe het ook maar een beetje in de buurt komt van een meesterwerk zoals deze. Naar mijn mening is het eerder de andere kant op:

14 Iedereen kan een diep verhaal verzinnen voor een tekening of beeld, slechts de gepassioneerde meesters die dag in dag uit werken aan hun vaardigheden kunnen iets van deze inspirerende kwaliteit maken. Dit is waarom dit schilderij voor mij het beste was, omdat het al deze meningen van mij alleen maar sterker neerzet. Rayonist Sea - CHARLES FRANÇOIS DAUBIGNY [Charly Hendriksen] Waarom dit schilderij: Dit schilderij spreekt me aan omdat je er een heleboel verschillende dingen in kan zien, afhankelijk van hoe je ernaar kijkt. Toen ik er voor het eerst naar keek, deed het me denken aan een veld van bloemen gemaakt van ijs. Toen ik aan Esther (een van mijn teamgenootjes en vriendin) vroeg waar het haar aan deed denken, zei ze dat het haar deed denken aan een groot gevecht/een oorlog, en dat was voordat we überhaupt naar de echte titel van het schilderij keken, wat aangeeft dat het iets met een zee te maken heeft. Ik vind dit schilderij heel interessant omdat de mening en het beeld veranderd met hoe je ernaar kijkt, de kleuren spreken me ook heel erg aan (ik hou heel veel van koud blauw met een sterke, warmere rood als contrast.), en de witte strepen die de kleurvlakken opdelen zorgen ook voor een interessante compositie.

15 Untitled - INGO MAURER [Esther Bos] Waarom dit werk: Voor het kunstwerk waar ik de meeste interactie mee voel heb ik gekozen voor deze bureaulampjes met witte vleugeltjes. De interactie die ik er mee voel is in suggestieve zin aangezien ik er niks meer mee zou kunnen dan aan en uit zetten. De reden waarom ik voor dit kunstwerk heb gekozen ligt vrij persoonlijk. Ik ben opgegroeid in een huis vol met engelen. Mijn vader verzameld namelijk engelenbeeldjes dus je vind ze letterlijk overal bij mij in huis. Dit heeft als gevolg gehad dat ik van kleins af aan al geïnteresseerd was in engelen. Hun mooie witte vleugels en gezang gaf ze altijd iets puurs en moois waardoor het me een automatisch veilig gevoel geeft. Hierdoor kreeg ik ook de inspiratie voor mijn eigen webcomic die over beschermengelen gaat. Maar dat terzijde, toen ik deze lampjes zag had ik direct een veilig en warm gevoel en kreeg ik direct het gevoel alsof ik thuis was. Waardoor dit kunstwerk dus automatisch mijn aandacht trok en dus mijn favoriete kunstwerk werd.

Museum Opdracht Bauke Hoekstra Brechje de Klein Joëlla Van Dijk Steven Vis. G&I Art Media & Me

Museum Opdracht Bauke Hoekstra Brechje de Klein Joëlla Van Dijk Steven Vis. G&I Art Media & Me Museum Opdracht Bauke Hoekstra Brechje de Klein Joëlla Van Dijk Steven Vis G&I Art Media & Me Opdracht 1a: Stelling: Het kunstbegrip van de l art pour l art moest wel leiden naar de abstractie als ultieme

Nadere informatie

Samantha van der Vijver en Yassine Minjon GI-1D. Art, Media and Me. Museum opdracht

Samantha van der Vijver en Yassine Minjon GI-1D. Art, Media and Me. Museum opdracht Samantha van der Vijver en Yassine Minjon GI-1D Art, Media and Me Museum opdracht OPDRACHT 1 a. Het kunstbegrip van de l art pour l art moest wel leiden naar de abstractie als ultieme consequentie daarvan!

Nadere informatie

Museum opdracht Art, Media & Me

Museum opdracht Art, Media & Me Museum opdracht Art, Media & Me Door: Auteur: Klas: Hicham Bendriss, Marjolein Joosse, Cuiyu Liao, Bertus Jansen Hicham Bendriss 1A Studentennummer: 3013360 Vraag 1 Over waarom abstractie een logisch gevolg

Nadere informatie

Art, Media & Me mes. Martin Lacet. Kay Volbeda - Melvin van Berkel - Rebecca Nuijens - Robin Bonke - Ronald van Egdom

Art, Media & Me mes. Martin Lacet. Kay Volbeda - Melvin van Berkel - Rebecca Nuijens - Robin Bonke - Ronald van Egdom Art, Media & Me mes Martin Lacet Kay Volbeda - Melvin van Berkel - Rebecca Nuijens - Robin Bonke - Ronald van Egdom Museum opdracht Groep: Kay Volbeda, Melvin van Berkel, Rebecca Nuijens, Robin Bonke,

Nadere informatie

3. Beweging, Nut, Mechanica, Robotisch, Dynamisch.

3. Beweging, Nut, Mechanica, Robotisch, Dynamisch. 1. Het werk van Tinguely waar ik echt iets over kan zeggen wat meteen bij me naar boven kwam, en dus wat ik voelde, zijn zijn mechanische sculpturen. Het gaf mij bijna eenzelfde idee als de strandbeesten

Nadere informatie

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Deze leskaart gaat over (misschien wel) Nederlands beroemdste kunststroming: De Stijl. Initiatiefnemer was kunstenaar Theo van Doesburg. Samen met o.a. Bart van der Leck en Piet Mondriaan

Nadere informatie

Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw

Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw 1/5 Eregalerij, Rijksmuseum Brieflezende vrouw, Johannes Vermeer, ca. 1663 Dit verwerkingsmateriaal wordt aangeboden na afloop van zeventiende eeuw laat Johannes Vermeer zien in de examentour Burgerlijke

Nadere informatie

Art, Media & Me Museum Opdracht

Art, Media & Me Museum Opdracht Art, Media & Me Museum Opdracht Tom Slootbeek Bas de Waal 02-11-2016 1a. L art pour l art gaat over het idee dat kunst alleen kunst is. Er zitten geen extra gedachtes bij geen emoties of morele gedachten.

Nadere informatie

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Deze leskaart gaat over (misschien wel) Nederlands beroemdste kunststroming: De Stijl. Initiatiefnemer was kunstenaar Theo van Doesburg. Samen met o.a. Bart van der Leck en Piet Mondriaan

Nadere informatie

Reader/begrippenlijst periode 4 toetsweek :

Reader/begrippenlijst periode 4 toetsweek : Roncalli mavo Tekenen/Kunstgeschiedenis. Klas 3 Reader/begrippenlijst periode 4 toetsweek : Hoe moet je leren??? De begrippen zijn bij deze toets gekoppeld aan de kunststromingen van de kunstpromotie.

Nadere informatie

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO versie b Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw 1/5

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO versie b Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw 1/5 1/5 Eregalerij, Rijksmuseum Mondriaanjurk, Yves Saint Laurent, Abraham, Bianchini-Férier, 1965 Dit verwerkingsmateriaal wordt aangeboden na afloop van de examentour Burgerlijke cultuur in de zeventiende

Nadere informatie

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Deze leskaart gaat over (misschien wel) Nederlands beroemdste kunststroming: De Stijl. Initiatiefnemer was kunstenaar Theo van Doesburg. Samen met o.a. Bart van der Leck en Piet Mondriaan

Nadere informatie

VOORBEELDRONDLEIDING EEN BIJZONDERE PLEK

VOORBEELDRONDLEIDING EEN BIJZONDERE PLEK Voorbereiding Wat is je thema? Een bijzondere plek Kun je je thema nader toelichten? Wat houdt het thema in, en wat wil je dat de deelnemers meenemen na het deelnemen aan je rondleiding? Bijzondere plekken

Nadere informatie

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO ANTWOORDMODEL VERSIE A + B Visuele analyse van schilderkunst in de 17DE, 19DE en 20STE eeuw 1/5

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO ANTWOORDMODEL VERSIE A + B Visuele analyse van schilderkunst in de 17DE, 19DE en 20STE eeuw 1/5 1/5 VERSIE A Vraag 1 A Gebruik van licht om de dramatiek te uiten. Het subtiele licht (vs. clair-obscur in de barok) geeft diepte aan het schilderij en accentueert het hoofdmotief. Het zorgt er dus voor

Nadere informatie

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Deze leskaart gaat over (misschien wel) Nederlands beroemdste kunststroming: De Stijl. Initiatiefnemer was kunstenaar Theo van Doesburg. Samen met o.a. Bart van der Leck en Piet Mondriaan

Nadere informatie

CKV Programma. Programma 2015 voor de thuisblijvers van de meerdaagse reis.

CKV Programma. Programma 2015 voor de thuisblijvers van de meerdaagse reis. CKV Programma Programma 2015 voor de thuisblijvers van de meerdaagse reis. Dit is het boekje voor de thuisblijvers van 23 t/m 27 november 2015. Het vwo zal maandag 23 november 2015 beginnen met het programma,

Nadere informatie

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++ NIVEAU ++ /5 Deze leskaart gaat over het zoeken naar de volmaakte vorm. Dat klinkt misschien wat verheven, maar je zult ontdekken dat deze zoektocht in de kunstgeschiedenis erg belangrijk is geweest. Piet

Nadere informatie

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++ NIVEAU ++ /5 Deze leskaart gaat over het zoeken naar de volmaakte vorm. Dat klinkt misschien wat verheven, maar je zult ontdekken dat deze zoektocht in de kunstgeschiedenis erg belangrijk is geweest. Piet

Nadere informatie

Art/Media & Me Autobiotic Selfie document

Art/Media & Me Autobiotic Selfie document Art/Media & Me Autobiotic Selfie document Yannick Seyeux Game Design - G&I1D Docenten Saskia Freeke Sonja van Vuure Martin Lacet John Hennequin 20-11-2015 Uitleg artefact Voor deze opdracht heb ik een

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT KLEUR NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT KLEUR NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 In 1886 vertrok Van Gogh naar Parijs. Hij maakte daar kennis met twee nieuwe schilderstromingen: het impressionisme en het pointillisme. Onder invloed van deze stromingen gingen de schilderijen

Nadere informatie

Expressionisme. Vanaf 1900

Expressionisme. Vanaf 1900 Expressionisme Vanaf 1900 Vincent van Gogh, Olijfbomen in berglandschap. Vincent van Gogh, De sterrennacht. Die Brucke Dresden, 1905 Neue Kunstlervereinigung Munchen, 1909 Der Blauwe Reiter Munchen, 1912

Nadere informatie

(de armen en het geld) Kunstgeschiedenis Danique Voorthuijzen Jaar 1

(de armen en het geld) Kunstgeschiedenis Danique Voorthuijzen Jaar 1 (de armen en het geld) Kunstgeschiedenis Danique Voorthuijzen Jaar 1 Inleiding Op donderdag 10 december zijn we met het vak kunstgeschiedenis een dag naar Amsterdam gegaan. We gingen in Amsterdam het van

Nadere informatie

6) Aan welke periode uit de bouwkunst van de jaren 20 van de 20e eeuw doet dit denken? 18e, 19de en 20-eeuwse bouwkunst.

6) Aan welke periode uit de bouwkunst van de jaren 20 van de 20e eeuw doet dit denken? 18e, 19de en 20-eeuwse bouwkunst. Tentoonstelling door een scholier 1931 woorden 8 december 2003 5 20 keer beoordeeld Vak CKV 2) Berlage 1) Tot welke stroming behoorde Berlage? Neo-gotiek of de neo-renaissance. 2) Wanneer is het gebouw

Nadere informatie

Handleiding. Pagina 1 van 9

Handleiding. Pagina 1 van 9 Begeleiding De website is opgebouwd uit stappen. De stappen op de website volgen elkaar logisch op en alle opdrachten staan duidelijk op de website beschreven. De informatie op de website is voor iedere

Nadere informatie

RIETVELDS MEESTERWERK LEVE DE STIJL!

RIETVELDS MEESTERWERK LEVE DE STIJL! 2017 RIETVELDS MEESTERWERK LEVE DE STIJL! DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE + BEELDPAKKET VOORBEREIDENDE LES + VERWERKING Beste leerkracht, Voorafgaand aan het museumbezoek bij de tentoonstelling Rietvelds

Nadere informatie

Autobiotic Selfie. Firza Sulistio Klas G&I 1D Datum Art Media & Me Docenten: Saskia Freeke - Sonja van Vuure - Martin Lacet -John Hennequin

Autobiotic Selfie. Firza Sulistio Klas G&I 1D Datum Art Media & Me Docenten: Saskia Freeke - Sonja van Vuure - Martin Lacet -John Hennequin Autobiotic Selfie Firza Sulistio Klas G&I 1D Datum 20-11-2015 Art Media & Me Docenten: Saskia Freeke - Sonja van Vuure - Martin Lacet -John Hennequin Autobiotic Selfie artefact Concept en uiteindelijke

Nadere informatie

DE OGEN VAN CHARLEY NIVEAU ++

DE OGEN VAN CHARLEY NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Charley Toorop (1891-1955) kwam uit een echte kunstenaarsfamilie. Haar vader was de beroemde Jan Toorop en ook haar zonen bleken zeer creatief: één zoon werd documentairemaker, de andere

Nadere informatie

Cultureel verslag KCV Meisje met de parel

Cultureel verslag KCV Meisje met de parel Cultureel verslag KCV Meisje met de parel Cultureel-verslag door een scholier 1065 woorden 13 april 2016 6,4 7 keer beoordeeld Vak KCV Voorwoord Ik heb hiervoor gekozen omdat ik het schilderij al had gezien

Nadere informatie

Geabstraheerd: beschrijf de voorstelling en wijze van abstractie K2. beschrijf de voorstelling en wijze van abstractie

Geabstraheerd: beschrijf de voorstelling en wijze van abstractie K2. beschrijf de voorstelling en wijze van abstractie Algemene gegevens Kunstwerk 1 Titel Mummy-board Maker Jaartal Materiaal/techniek Cedarhout, linnen en goud Kunststroming Egypte Algemene gegevens Kunstwerk 2 Titel Maker Jaartal Materiaal/techniek Medicijnen

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT KLEUR NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT KLEUR NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 In 1886 vertrok Van Gogh naar Parijs. Hij maakte daar kennis met twee nieuwe schilderstromingen: het impressionisme en het pointillisme. Onder invloed van deze stromingen gingen de schilderijen

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel.

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel. ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel. Sigmund Freud (1856-1939) De ideeën van de psychoanalyticus Sigmund Freud hadden veel invloed op de kunstenaars

Nadere informatie

Groepsopdracht 2. Zuilen voor in het Rijksmuseum

Groepsopdracht 2. Zuilen voor in het Rijksmuseum Groepsopdracht 2 Zuilen voor in het Rijksmuseum Interactie ontwerper: Andrea Pineda Calderon (10590501) Grafisch ontwerper: Abe Sweep (11039469) Technisch ontwerper: Dennis Wiersma (11035099) Facilitator:

Nadere informatie

1907-1914. Bram Vrielink Jim Bloemen 2de

1907-1914. Bram Vrielink Jim Bloemen 2de Bram Vrielink Jim Bloemen 2de 1907-1914 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 INLEIDING... 3 HET KUBISME... 4 KUNSTENAARS KUBISME... 5 L AFICIONADO... 6 PORTRAIT OF PABLO PICASSO... 7 SIMULTANEOUS WINDOWS ON

Nadere informatie

Art and windmills. Doelgroep onderzoek. Valérie den Besten G&I A

Art and windmills. Doelgroep onderzoek. Valérie den Besten G&I A Art and windmills Doelgroep onderzoek Valérie den Besten G&I A Research project context 13-03-2016 1 Inleiding Naar aanleiding van het project Van Venster naar Poort maak ik met mijn team een applicatie

Nadere informatie

Samenvatting CKV 19e eeuw: neoclassicisme

Samenvatting CKV 19e eeuw: neoclassicisme Samenvatting CKV 19e eeuw: neoclassicisme Samenvatting door H. 972 woorden 26 juni 2016 1 1 keer beoordeeld Vak CKV Er zijn in de 19e eeuw 5 stromingen ontwikkeld NEO- classicisme De Romantiek Realisme

Nadere informatie

DE OGEN VAN CHARLEY NIVEAU ++

DE OGEN VAN CHARLEY NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Charley Toorop (1891-1955) kwam uit een echte kunstenaarsfamilie. Haar vader was de beroemde Jan Toorop en ook haar zonen bleken zeer creatief: één zoon werd documentairemaker, de andere

Nadere informatie

Thema: de K van. Moeilijkheid : *** Samenleving Tijdsduur : ***

Thema: de K van. Moeilijkheid : *** Samenleving Tijdsduur : *** Thema: de K van. Moeilijkheid : *** Samenleving Tijdsduur : *** Nederland juf Yvonne Het land Doel: Na deze opdracht weet je heel wat over bekende en beroemde kunstschilders van vroeger en nu. Uitleg opdracht:

Nadere informatie

November Glaceren met Acrylmedium December Het licht van Rembrandt / Het december gevoel de duisternis van Rembrandt

November Glaceren met Acrylmedium December Het licht van Rembrandt / Het december gevoel de duisternis van Rembrandt PROGRAMMA 2011 2012 Uitgangspunt van de lessen is dat kennis van de schilderkunstige technieken en stromingen vanuit de eigen ervaring wordt ontdekt en ontwikkeld. De opdrachten hebben betrekking op zowel

Nadere informatie

WAT ZIE IK? KLEUR WAT ZIE IK? KLEUR KIJKEN WETEN VOELEN MAKEN KIJKEN, WETEN, VOELEN, MAKEN

WAT ZIE IK? KLEUR WAT ZIE IK? KLEUR KIJKEN WETEN VOELEN MAKEN KIJKEN, WETEN, VOELEN, MAKEN WAT ZIE IK? KLEUR WAT ZIE IK? KLEUR Een opdracht voor groep 1,2 gericht op het leren van primaire en secundaire kleuren. In de les leren leerlingen gezamenlijk kleuren en basisvormen te herkennen en te

Nadere informatie

Wat heb je nodig? Fotocamera, pen, papier, KIJKWIJZER galerie/ atelier, SPIEKBRIEF: telefoneren, afspraak maken en vragen maken.

Wat heb je nodig? Fotocamera, pen, papier, KIJKWIJZER galerie/ atelier, SPIEKBRIEF: telefoneren, afspraak maken en vragen maken. BEELDENDE KUNST Bezoek aan galerie of atelier Max. 2 personen Wat heb je nodig? Fotocamera, pen, papier, KIJKWIJZER galerie/ atelier, SPIEKBRIEF: telefoneren, afspraak maken en vragen maken. Wat ga je

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. V4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel.

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. V4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel. ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW V4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel. Sigmund Freud (1856-1939) De ideeën van de psychoanalyticus Sigmund Freud hadden veel invloed op de kunstenaars

Nadere informatie

Beeldenboekje klas 3

Beeldenboekje klas 3 Beeldenboekje klas 3 1 Afbeelding 1, 2, 3 en 4 op pagina 1 van dit Beeldenboekje gebruik je bij de herhaling van compositie, klas 1 (bijv. infoblok 114, pagina 6 van de TekenTools klas 3). M afbeelding

Nadere informatie

Ludwig Museum: Manifesten in de 20 e eeuw

Ludwig Museum: Manifesten in de 20 e eeuw wwwexpertisecentrum-kunsttheorienl Ludwig Museum: Manifesten in de 20 e eeuw Via deze opdracht gaan leerlingen zelfstandig op pad in het Ludwig Museum in Keulen Aan de hand van verschillende manifesten

Nadere informatie

Verslag CKV museum Rijksmuseum

Verslag CKV museum Rijksmuseum Verslag CKV museum Rijksmuseum Verslag door D. 1044 woorden 20 juni 2016 3,9 13 keer beoordeeld Vak CKV Informatie Museumstraat 1, 1071 XX Amsterdam Het Rijksmuseum is een heel belangrijk museum voor Nederland.

Nadere informatie

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek KIEZEN Een goed begin is het kiezen van het juiste boek. Er zijn zo veel mooie verhalen waardoor het soms lastig is om een goede keuze

Nadere informatie

Hoe ga je te werk? - Bekijk de afbeeldingen van de kunstwerken van dansers (Degas, Segal, Nikki da St. Phalle).

Hoe ga je te werk? - Bekijk de afbeeldingen van de kunstwerken van dansers (Degas, Segal, Nikki da St. Phalle). DANS Dans Max. personen Wat heb je nodig? Potlood, papier, materiaal om ruimtelijk te werken Hoe ga je te werk? - Bekijk de afbeeldingen van de kunstwerken van dansers (Degas, Segal, Nikki da St. Phalle).

Nadere informatie

Groep: Alice Steneker Justus Sluijter Terry Tanke. Art Media & Me Museum opdracht Docent: Martin Lacet

Groep: Alice Steneker Justus Sluijter Terry Tanke. Art Media & Me Museum opdracht Docent: Martin Lacet Groep: Alice Steneker Justus Sluijter Terry Tanke Art Media & Me Museum opdracht Docent: Martin Lacet 1. a. Het kunstbegrip L art pour l art betekend letterlijk, kunst om kunst. Kunst moet opzichzelfstaand

Nadere informatie

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis. Kijkwijzer HAVO / VWO Joep Nicolas 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015 Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.nl Welkom in het Cuypershuis Het museumgebouw is een uniek complex

Nadere informatie

Een werkboek met creatieve ideeën om met kinderen originele portretten en zelfportretten te maken. Voor kinderen van 6 12 jaar

Een werkboek met creatieve ideeën om met kinderen originele portretten en zelfportretten te maken. Voor kinderen van 6 12 jaar Ursula Gareis CREATIEF WERKEN MET PORTRET EN ZELFPORTRET Een werkboek met creatieve ideeën om met kinderen originele portretten en zelfportretten te maken Voor kinderen van 6 12 jaar Elke pagina van dit

Nadere informatie

TEKENEN. beeldende vorming. hoofdstuk 15:Yellow Submarine. 3de klas

TEKENEN. beeldende vorming. hoofdstuk 15:Yellow Submarine. 3de klas Yellow Submarine is een animatiefilm uit 1968. Deze film is gebaseerd op de muziek van The Beatles. Toen deze film uit kwam was deze erg vernieuwend. De beelden in de film zijn psychedelisch. Ze zijn vol

Nadere informatie

! PIETA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ONBEREIKBAAR!EN!VERBONDEN!!!

! PIETA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ONBEREIKBAAR!EN!VERBONDEN!!! PIETAONBEREIKBAARENVERBONDEN PIETA verbonden en onbereikbaar 1 PIETAONBEREIKBAARENVERBONDEN 2 PIETAONBEREIKBAARENVERBONDEN Liggend 1998 Dit beeld heb ik gemaakt voor Leen. Sterker nog, het is Leen, hij

Nadere informatie

Kunstenaar 1... adres.. Kunstenaar 2. Kunstenaar 3... Kunstenaar 4 (reserve)..

Kunstenaar 1... adres.. Kunstenaar 2. Kunstenaar 3... Kunstenaar 4 (reserve).. BEELDENDE KUNST kunstroute Max. persoon Zoek op internet waar en wanneer er bij jou in de buurt een kunstroute is. Kijk op internet, in de krant etc. en zorg ervoor dat je een programma boekje te pakken

Nadere informatie

Maandthema Juni 2015 Reflecties / spiegelingen. Mail uiterlijk zondag 7 juni maximaal 2 foto s naar

Maandthema Juni 2015 Reflecties / spiegelingen. Mail uiterlijk zondag 7 juni maximaal 2 foto s naar Maandthema Juni 2015 Reflecties / spiegelingen Mail uiterlijk zondag 7 juni maximaal 2 foto s naar fotoclubdebetuwe@gmail.com Wat zegt De Van Dale hierover Over spiegelen : licht of beelden terugkaatsen

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel.

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel. ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel. EXPRESSIONISME 20ste eeuw De kunstenaar drukt zijn eigen persoonlijke gevoelens uit. EXPRESSIONISME 20ste eeuw

Nadere informatie

Vorm & Interactie, 2013 Spelen met vorm. Zsa Zsa Linnemann Robert Crain

Vorm & Interactie, 2013 Spelen met vorm. Zsa Zsa Linnemann Robert Crain Vorm & Interactie, 2013 Spelen met vorm Zsa Zsa Linnemann Robert Crain Vanaf de renaissance tot aan het midden van de 19e eeuw is kunst gebaseerd op het perspectief. Paolo Veronesse / 16e eeuw Aan het

Nadere informatie

Seminar Kunstenaar Documentatie Stan Claassen

Seminar Kunstenaar Documentatie Stan Claassen Seminar Kunstenaar Documentatie Stan Claassen Eindproduct: Script Alan: Goedemiddag, mijn naam is Alan Charlatan. Ik heet u graag van harte welkom bij mijn allereerste expositie hier in het Stedelijk Museum.

Nadere informatie

Het Rietveld Schröderhuis

Het Rietveld Schröderhuis Het Rietveld Schröderhuis Introductie, voorbereidend lesmateriaal, verwerkingslesmateriaal Groep 7 en 8 Beste leerkracht, Jullie bezoeken binnenkort het Rietveld Schröderhuis. Alvast van harte welkom!

Nadere informatie

STAD EN TAAL ONTMOET KUNST

STAD EN TAAL ONTMOET KUNST STAD EN TAAL ONTMOET KUNST OPTIONELE OPDRACHTEN EN HUISWERKOPDRACHTEN 1 WAT WILT U? (voorbereiding op het bezoek) A. Wat wilt u graag in het Stedelijk Museum zien? (welke soort kunst, welke kunstenaar,

Nadere informatie

125 jaar. Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder. Vincent van Gogh (1853-1890)

125 jaar. Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder. Vincent van Gogh (1853-1890) 125 jaar Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder Vincent van Gogh (1853-1890) WWW.BNWALLCOVERINGS.COM 125 JAAR GEÏNSPIREERD DOOR DE WERKEN VAN KUNSTSCHILDER VINCENT VAN GOGH De collectie

Nadere informatie

Kröller - Müller museum. van Oscar Zuethoff uit klas B2G

Kröller - Müller museum. van Oscar Zuethoff uit klas B2G Kröller - Müller museum van Oscar Zuethoff uit klas B2G Inhoudsopgave 1. Het Impressionisme... 3. 2. Het Pointillisme uit Frankrijk... 4. 3. Het Kubisme uit Frankrijk... 5. 4. Het Expressionisme in Duitsland...

Nadere informatie

Ieper. Ervaringen Schilderijen :

Ieper. Ervaringen Schilderijen : Ieper Ervaringen Schilderijen : Tijdens het schilderen wist ik niet zo goed waar ik moest beginnen. Bovenaan, onderaan, in het midden Ik heb gekozen om eerst de achtergrond te el schilderen. Bij mijn ontwerp

Nadere informatie

Olivier van t Hof (10647538) Individuele opdracht 2 Kroller Muller. Introductie Introductie

Olivier van t Hof (10647538) Individuele opdracht 2 Kroller Muller. Introductie Introductie Olivier van t Hof (10647538) Individuele opdracht 2 Kroller Muller Introductie Introductie Iedereen die wel eens in een museum met moderne kunst is geweest zal het gevoel wel herkennen: dit kan mijn kleine

Nadere informatie

Veiling van 12 kunstwerken

Veiling van 12 kunstwerken Zaterdag 18 maart 2017 Veilingmeester : Pieter Valcke Bijgestaan door : Wilfried Vanneste en Franky Defranck Veiling van 12 kunstwerken Titel : Zonnestralen Gemaakt naar Inge Touquet De kunststroom is

Nadere informatie

Een project van alle groepen van de cbs de Skoalfinne te Warns. 7 22 maart 2007

Een project van alle groepen van de cbs de Skoalfinne te Warns. 7 22 maart 2007 Een project van alle groepen van de cbs de Skoalfinne te Warns 7 22 maart 2007 WAT IS KUNST? Kunst is: Een unieke gedachte of boodschap op een unieke wijze vormgegeven door een uniek persoon. Wij zijn

Nadere informatie

Met je klas naar singer laren

Met je klas naar singer laren Met je klas naar singer laren Wat is Singer laren? Museum Villa De wilde zwanen Theater Beeldentuin Waarom heet het singer laren? Vroeger woonde het echtpaar Anna en William Singer hier. Zij kwamen meer

Nadere informatie

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 1 HANDLEIDING LESSUGGESTIES MONDRIAAN TOT DUTCH KLEURENPALET De leerlingen kunnen de

Nadere informatie

Paulo op bezoek in de klas

Paulo op bezoek in de klas Kunst voor peuters en kleuters Dit materiaal is bestemd voor leerkrachten van groep 0, 1 en 2. Met de informatie en lessuggesties kunt in de klas aan de slag met beeldende kunst. Het kijken naar en praten

Nadere informatie

Praktijkopdracht 1 - kleur

Praktijkopdracht 1 - kleur Praktijkopdracht 1 - kleur Bekijk het werk van August Macke. Je ziet hier een landschap van August Macke, Kairouan (III), 1914 In het werk zijn horizontale, verticale en diagonale lijnen te ontdekken.

Nadere informatie

beeldanalyse-kunstbeschouwing

beeldanalyse-kunstbeschouwing beeldanalyse-kunstbeschouwing Bij het kijken naar kunstwerken kun je je allerlei vragen stellen wat het kunstwerk met je doet. Door aandachtig te kijken verzamel je informatie over vorm en inhoud. In deze

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 Inleiding De museumles is onderdeel van een lessenreeks met receptieve, reflectieve en actieve onderdelen: - 2 voorbereidende lessen op school door eigen leerkracht

Nadere informatie

! Miriam Kieboom ( ) Opdracht 1: Beeldanalyse. Filmposter 1 The Day After Tomorrow

! Miriam Kieboom ( ) Opdracht 1: Beeldanalyse. Filmposter 1 The Day After Tomorrow ! Miriam Kieboom (0776413) Opdracht 1: Beeldanalyse Filmposter 1 The Day After Tomorrow Punt Er zijn 2 aandrachtspunten in deze poster. Primair aandachtspunt is het opspattende water, secundair aandachtspunt

Nadere informatie

Design Psychology. Opdracht 3 - Stijl en tijdperk. Joyce Karreman

Design Psychology. Opdracht 3 - Stijl en tijdperk. Joyce Karreman Design Psychology Opdracht 3 - Stijl en tijdperk Joyce Karreman 0793350 Stijl en tijdperk - Onderzoek Kunstenaar: Roy Lichtenstein Stijl: Pop-art Biografie Roy Lichtenstein is een Amerikaanse Pop-art kunstenaar.

Nadere informatie

BASTIAAN BURGHARDT TARIQ BAKHTALI ILSE BIGLER

BASTIAAN BURGHARDT TARIQ BAKHTALI ILSE BIGLER Art, Media & Me BASTIAAN BURGHARDT TARIQ BAKHTALI ILSE BIGLER O: Museum Opdracht Deadline: 26 oktober 2015 Docent: Martin Lacet Studentnummer: 3016389, 3012930, 3006515 GI1A l art pour l art Opdracht 1a

Nadere informatie

Catalogus tentoonstelling Junglegroep

Catalogus tentoonstelling Junglegroep Catalogus tentoonstelling Junglegroep Rembrandt van Rijn (zelfportret) Wereldberoemd om de Nachtwacht. Schilderde veel portretten. Dit ben ik op mijn zelfportret: Aan alle bezoekers van deze tentoonstelling:

Nadere informatie

Museumopdracht. Art, Media & Me. Games & Interaction - Jaar 1 - Martin Lacet MUSEUM OPDRACHT ART, MEDIA & ME 1

Museumopdracht. Art, Media & Me. Games & Interaction - Jaar 1 - Martin Lacet MUSEUM OPDRACHT ART, MEDIA & ME 1 Museumopdracht Art, Media & Me Games & Interaction - Jaar 1 - Martin Lacet MUSEUM OPDRACHT ART, MEDIA & ME 1 Inhoudsopgave Betrokkenen 3 Opdrachtomschrijving 4 Opdracht 1A 6 Opdracht 1B 7 Opdracht 2 25

Nadere informatie

Kun je jouw beleving meten in woord, beeld en getal?

Kun je jouw beleving meten in woord, beeld en getal? Kun je jouw beleving meten in woord, beeld en getal? Marco Rozendaal & Arnold Vermeeren Technische Universiteit Delft / Faculteit Industrieel Ontwerpen De perfecte totaalbeleving. Dat is waar industrieel

Nadere informatie

5,7. Antwoorden door een scholier 1397 woorden 13 augustus keer beoordeeld. Ckv Palet Dubbelgangers. Opdracht 1

5,7. Antwoorden door een scholier 1397 woorden 13 augustus keer beoordeeld. Ckv Palet Dubbelgangers. Opdracht 1 Antwoorden door een scholier 1397 woorden 13 augustus 2003 5,7 48 keer beoordeeld Vak Methode CKV Palet Ckv Palet Dubbelgangers Opdracht 1 1a. 1: moeder en dochter 2: het zijn allemaal belangrijke personen

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 Inleiding In groep 7 of 8 komen leerlingen vaak voor de tweede keer met hun klas naar het van Abbemuseum. Bij het eerste bezoek, in groep 5 of 6, hebben ze

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2018 tijdvak 2 dinsdag 19 juni 13.30-15.30 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 37 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 61 punten

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR. H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR. H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea Tijdsbeeld tweede helft 20ste eeuw Vrijheid na WOII-Europa ligt in puin.. Koude oorlog: angst

Nadere informatie

Door de ogen van Piet Oudolf

Door de ogen van Piet Oudolf Door de ogen van Piet Oudolf In Singer Laren opent begin juni de tentoonstelling Geschilderde tuinen. Dan is ook voor het eerst de nieuwe door Piet Oudolf ontworpen beeldentuin toegankelijk. Als opmaat

Nadere informatie

7. IMPRESSIONISME & EXPRESSIONISME. KLU www.klu.nl Inleiding Kunstgeschiedenis Hanneke Lenders

7. IMPRESSIONISME & EXPRESSIONISME. KLU www.klu.nl Inleiding Kunstgeschiedenis Hanneke Lenders 7. IMPRESSIONISME & EXPRESSIONISME KLU www.klu.nl Inleiding Kunstgeschiedenis Hanneke Lenders Inhoud 1. Impressionisme (1863 1900) 2. Post-Impressionisme (1886 ) Van Gogh Expressionisme Gauguin Expressionisme

Nadere informatie

Huis van Piet Mondriaan

Huis van Piet Mondriaan Huis van Piet Mondriaan Trade 2016/2017 Gemeentemuseum Den Haag Huis van Piet Mondriaan Trade 2016/2017 Entreeprijzen FIT + groepen Î Toegangsprijs: Û10,50 p.p. Î Reguliere verkoop: Û13,50 p.p. Î Uw tourguide

Nadere informatie

Kijkwijzer Stromingen

Kijkwijzer Stromingen Kijkwijzer Stromingen Welkom in Museum de Fundatie De kijkwijzer stromingen die je nu in handen hebt, leidt je langs een aantal highlights van de moderne kunstwerken uit de collectie van Museum de Fundatie.

Nadere informatie

KUNST IN SCHOOL OVERZICHT WORKSHOPS ATELIER ZGODAN 2010

KUNST IN SCHOOL OVERZICHT WORKSHOPS ATELIER ZGODAN 2010 KUNST IN SCHOOL OVERZICHT WORKSHOPS ATELIER ZGODAN 2010 De workshops worden gegeven door Wim de Goede (kunstenaar) en zijn ontwikkeld ism Hetty Kienhuis (docente). Alle workshops worden in overleg met

Nadere informatie

Seminar Kunstenaar Design Document November Liad Damhuis GAR2A

Seminar Kunstenaar Design Document November Liad Damhuis GAR2A Seminar Kunstenaar Design Document November 2016 Liad Damhuis GAR2A 3010259 HET PRODUCT/DE PRODUCTIE Wall Drawing #1084 ontworpen door Sol LeWitt. Uitgevoerd door Asmir Ademagic en Wim Starkenburg in 2003.

Nadere informatie

Een KUNSTSCHAT? Een Raadselachtige Gebeurtenis

Een KUNSTSCHAT? Een Raadselachtige Gebeurtenis Een Raadselachtige Gebeurtenis Op een dag werd er aan mijn voordeur geklopt. Het was de postbode en hij had een pakje voor me. Voor de KUNSTenaar Jan de Baen stond er op. Ik opende het pakje en erin zat

Nadere informatie

IK ZIE, IK ZIE... BENNER

IK ZIE, IK ZIE... BENNER IK ZIE, IK ZIE... BENNER onderwijsprogramma primair onderwijs groep 5 t/m 8 INLEIDING Gerrit Benner vond de gewone wereld lang niet altijd even leuk, dus die schilderde hij ook niet. Maar achter die gewone

Nadere informatie

Kleur-tegen-kleur contrast

Kleur-tegen-kleur contrast Kleurcontrasten DE KLEURENLEER VAN ITTEN Goethe was een van de eerste wetenschappers die met een kleurenleer voor de dag kwam, maar de meest bekende kleurenleer hebben we te danken aan de schilder Johannes

Nadere informatie

Een werkstuk maken Kies je onderwerp Je kiest natuurlijk een onderwerp waar je veel belangstelling voor hebt. Misschien weet je er al veel van, of je

Een werkstuk maken Kies je onderwerp Je kiest natuurlijk een onderwerp waar je veel belangstelling voor hebt. Misschien weet je er al veel van, of je Een werkstuk maken Kies je onderwerp Je kiest natuurlijk een onderwerp waar je veel belangstelling voor hebt. Misschien weet je er al veel van, of je wilt dat nu juist gaan onderzoeken! Ga vervolgens op

Nadere informatie

JONG GELEERD MONDRIAAN EN DE STIJL VOOR KLEUTERS. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 1 2

JONG GELEERD MONDRIAAN EN DE STIJL VOOR KLEUTERS. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 1 2 JONG GELEERD MONDRIAAN EN DE STIJL VOOR KLEUTERS LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 1 2 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING Dit is een kennismakingsles voor jonge kinderen die misschien wel voor het eerst

Nadere informatie

ART HISTORY de twintigste eeuw. H4-cp3 H4 Expressionisme

ART HISTORY de twintigste eeuw. H4-cp3 H4 Expressionisme ART HISTORY de twintigste eeuw H4-cp3 H4 Expressionisme Sigmund Freud (1856-1939) blz.34 De ideeën van de psychoanalyticus Sigmund Freud hadden veel invloed op de kunstenaars uit het begin van de twintigste

Nadere informatie

1. Heb jij weleens een museum bezocht? Wat heb je er gezien of gedaan?

1. Heb jij weleens een museum bezocht? Wat heb je er gezien of gedaan? 1. Heb jij weleens een museum bezocht? Wat heb je er gezien of gedaan? 2. Binnenkort ga je met je klas naar Singer Laren. Singer Laren is een museum, een theater en een beeldentuin. 3 Misschien ben je

Nadere informatie

Werkstuk CKV Rijksmuseum

Werkstuk CKV Rijksmuseum Werkstuk CKV Rijksmuseum Werkstuk door een scholier 1342 woorden 5 april 2004 5,5 34 keer beoordeeld Vak CKV Bezoek aan Het Rijksmuseum Opdracht 1: Vooronderzoek ter voorbereiding op de culture activiteit.

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

THE FORMER KAMERBEEK COLLECTION

THE FORMER KAMERBEEK COLLECTION PERSBERICHT AMSTERDAM 14 APRIL 2017 ISAAC ISRAELS MOULIN DE LA GALETTE LEIDT DE VEILING VAN THE FORMER KAMERBEEK COLLECTION Isaac Israels (1865-1934), Moulin de la Galette, Parijs ( 300.000-500.000) Amsterdam

Nadere informatie

Wildcard onderzoek. Project vrij Naam: Valérie den Besten Docent: Harald Warmelink Klas: G&IA Datum:

Wildcard onderzoek. Project vrij Naam: Valérie den Besten Docent: Harald Warmelink Klas: G&IA Datum: Wildcard onderzoek Project vrij Naam: Valérie den Besten Docent: Harald Warmelink Klas: G&IA Datum: 12-06-16 1 Inleiding Naar aanleiding van het project Vrij maak ik met mijn team een game over een bunker

Nadere informatie

Een spreekbeurt houden

Een spreekbeurt houden Een spreekbeurt houden Kies je onderwerp Je kiest natuurlijk een onderwerp waar je veel belangstelling voor hebt. Misschien weet je er al veel van, of je wilt dat nu juist gaan onderzoeken! Ga vervolgens

Nadere informatie