Museumopdracht KUNSTGESCHIEDENIS SEMESTER 2 ROBBERT KOOIMAN DINAH SIEBERS BRAM BAKKER

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Museumopdracht KUNSTGESCHIEDENIS SEMESTER 2 ROBBERT KOOIMAN DINAH SIEBERS BRAM BAKKER"

Transcriptie

1 2014 Museumopdracht KUNSTGESCHIEDENIS SEMESTER 2 ROBBERT KOOIMAN DINAH SIEBERS BRAM BAKKER

2

3 Inhoudsopgave Opdracht 1: Belevingsinteractie... 4 Opdracht 2: Meest aansprekend surrealistisch kunstwerk... 6 Opdracht 3: De wegen naar abstractie... 7 Stelling: Het kunstbegrip van de l art pour l art moest wel leiden naar de abstractie als ultieme consequentie daarvan!... 7 Opdracht 4: Pop Art Opdracht 5: Het beeld tot de werkelijkheid Noot... 35

4

5 Opdracht 1: Belevingsinteractie (Robbert) Dit kunstwerk sprak mij het meeste aan in de collectie in het museum. Ik ben van oorsprong niet zo n kunstliefhebber, en meer geïnteresseerd in exacte wetenschappen. Natuurkunde is altijd al een favoriet van mij geweest, dus wanneer ik werken zie waar bepaalde natuurwetten in worden gebruikt sta ik altijd wat langer te kijken dan bij nóg zo n schilderij. Dit kunstwerk sprak mij nog meer dan dat aan, omdat ik het een heel leuk voorbeeld vind van iets wat ik realistisch surrealisme zou willen noemen. Alles wat je ziet kan, en is mogelijk, dat wordt bewezen door het feit dat je niet naar een plaatje, maar naar een echte opstelling kijkt. Toch is het zo (en dat vond ik het knappe en interessante van dit kunstwerk) dat het lijkt alsof het niet mogelijk zou moeten zijn, de evenwichten die niet in evenwicht lijken, maar alsof ze vastgelijmd zijn. Toen ik thuiskwam heb ik meer over deze kunstenaar opgezocht, en hij heeft meer dingen gemaakt die ik erg kan waarderen, iets wat zelden voorkomt bij de traditionele kunsten die ik in musea of andere plekken tegenkom. Alexander Calder, Amerikaanse beeldhouwer

6

7 Opdracht 2: Meest aansprekend surrealistisch kunstwerk (Robbert) Zoals ik al uitgelegd heb val ik niet voor de meeste soorten kunst. Helaas is surrealisme een stroming die mij als één van de mindere ligt, dus het was moeilijk voor mij om iets te vinden dat mij echt aansprak. Toch heb ik iets kunnen vinden, namelijk deze tekening / schilderij. Bij de meeste van de schilderijen in het museum kon ik weinig vinden dat ze écht compleet uniek maakten. Bij dit werk is dat in één oogopslag duidelijk. Het staat volgens mij het verste weg van wat traditionele kunst betekent, en is daarom, volgens mij, één van de beste voorbeelden van surrealisme. Ik begin me af te vragen wat dit is, wat het doet, en wat je ermee kunt bouwen. Waar het een handleiding voor is, is een grote vraag die bij mij tevoorschijn komt. Ook mijn interesse voor dit werk zou je kunnen koppelen aan het feit dat ik bètavakken interessant vind. Ik begin me af te vragen wat de functie is, en dat heb ik niet bij andere werken, omdat er vaak geen functie, maar slechts een beeld of een gevoel bestaat. Bij dit werk begin ik daadwerkelijk nieuwsgierig te maken. Ik vind het knap dat iemand dat kan doen met zo n simpel beeld. Ik heb helaas niet meer de naam van deze kunstenaar kunnen vinden, noch de naam van het kunstwerk.

8 Opdracht 3: De wegen naar abstractie (Robbert) Stelling: Het kunstbegrip van de l art pour l art moest wel leiden naar de abstractie als ultieme consequentie daarvan! Deze stelling klopt, naar mijn mening. L art pour l art, of kunst om de kunst (vrij vertaald), betekent letterlijk het opgeven van traditionele redenen om kunst te maken, en het produceren van kunst, enkel met als reden de kunst zelf. Als je denkt aan traditionele redenen voor kunst, zijn dat bijvoorbeeld de kerk, aristocraten en geloof. In die kunst moesten dingen, personen en verhalen afgebeeld worden, en dat is waarom de kunst gemaakt werd. Het moest een beeld, een verhaal of een idee overbrengen naar de toeschouwer daarvan, maar dat beeld of verhaal was al gevormd. Daar was geen vrijheid of bewegingsruimte meer in. Als je die traditionele reden, die strikte redenen helemaal weghaalt, wat eigenlijk de essentie van l art pour l art is, dan blijven er geen vastgestelde beelden of restricties over. De kunstenaar is dan volledig vrij in het produceren van wat hij wilt. Zodra die instelling behaald is, hoeft er alleen nog maar veel geëxperimenteerd te worden om de stroming te bereiken die we tegenwoordig surrealisme noemen.

9 Opdracht 3b: Expressionisme (Dinah) Jackson Pollock Weerspiegeling van de Grote Beer (1947) Jackson Pollock (ook wel Jack the Dripper genoemd) was een Amerikaanse schilder die met wilde gebaren verf op het doek gooide. Hij deed dit meestal staand en gooide met grote kwasten dikke klodders verf op een doek die hij op de grond had liggen (action painting). Zijn stijl behoorde tot het Abstract Expressionisme en door puur op gevoel de verf op het schilderij te kwakken, leverde hij een belangrijke bijdrage aan het expressionisme. Bij het schilderen raakte zijn kwast niet eens het doek, deze manier van schilderen was heel vernieuwend in die tijd.

10 Jean Dubuffet Vrolijke Figuur (1947) Jean Dufuffet was een Franse kunstenaar. Naast zijn schilderijen heeft hij ook veel beeldhouwwerken gemaakt. De meeste van zijn schilderijen maakte hij in een stijl genaamt Art-Brut, ook wel outsiderkunst genoemd. Deze stijl is kenmerkend voor het buiten de regeltjes om werken. Schilders die deze stijl beoefenen houden zich niet aan de bestaande regeltjes binnen de kunst, maar passen hun eigen technieken toe. Dat Jean Dubuffet zijn eigen technieken toepaste is duidelijk te zien aan bijvoorbeeld het materiaal waarmee hij dit schilderij heeft gemaakt (gips). In deze tijd was het erg vernieuwend om op deze manier als kunsternaar te werk te gaan.

11 Karel Appel De Wilde Brandweerman (1947) Karel Appel maakte dit werk tijdens de periode dat hij bij de Cobra groep zat, een groep schilders die zich bezig hielden met moderne kunst. Hij zag in deze periode onder andere de schilder Jean Dubuffet (zie schilderij hierboven) als inspiratiebron. Jean Dubuffet maakte ruige werken van verschillende materialen, dit is in De wilde brandweerman van Karel Appel ook terug te zien. Tot 1944 heeft hij traditionele teken- en schilderkunst beoefend op de academie. Daarna (na de tweede wereldoorlog) heeft hij samen met Constant (zie later in dit verslag) veel gereist en samen geexposeerd.

12 Karel Appel Drift Op Zolder (1947) Zoals ik bij De wilde brandweerman hierboven had genoemd, heeft Appel Dubuffet als grote inspiratiebron gezien. Zijn manier van werken met verschillende grove materialen is in dit werk goed terug te zien. Drift op zolder heeft hij gemaakt door stukken van de houte luiken van de ramen van zijn zolderkamer te trekken en deze, samen met nog meer afval, bij elkaar tot een kunstwerk te brengen. De invloeden van Dubuffet zijn hier goed in terug te zien.

13 Theo Wolvecamp Explosie (1948) Nadat Theo Wolvecamp in 1947 gestopt was met zijn studie aan de kunstacademie te Arnhem, kwam hij bij de Experimentele Groep in Holland en sloot hij zich in 1948 aan bij de Cobragroep. Rond de tijd dat hij net bij de Cobragroep zat heeft hij dit schilderij gemaakt, Explosie. In deze tijd gebruikte hij Pablo Picasso als grote inspiratiebron. Dit zie je terug in de abstractie van de schilderijen die hij in deze tijd maakte. De abstractie van Wolvecamp gaat verder dan dat van Appel. Bij Appel zijn er nog duidelijke mens- en dierfiguren herkenbaar, terwijl bij Wolvecamp de dikke zwarte verflijnen en gekleurde vlekken niks voor lijken te stellen.

14 Germaine Richier Het Onweer (1948) Germaine Richier werd gezien als een van de belangrijkste kunstenaressen die na de tweede wereldoorlog abstracte kunst maakte. Dit beeld, gemaakt drie jaar na de tweede wereldoorlog, stelt een 80-jarige man voor. Hij ziet er dreigend, maar ook flink aangetast uit en verwijst naar al het gruwelijke van de tweede wereldoorlog. Ondanks dat ze bekend stond om haar abstracte kunst, liet ze meestal echte mensen poseren.

15 Eugene Brands Teken In Orion (1948) Eugene Brands heeft de jaren na de tweede wereldoorlog vrij hetzelfde pad bewandeld als Karel Appel. Zo heeft hij ook een tijdje in de Experimentele Groep in Holland gezeten, en heeft zich later ook bij de Cobrabeweging aangesloten. Ook heeft hij in 1946 geexposeerd in het Stedelijk Museum te Amsterdam, waar drie jaar latee Karel Appel en andere Cobra-leden een tentoonstelling hadden. Zijn stijl kenmerkt zich aan de typische Cobra-trekjes als felle kleuren, grote vlakken en abstracte vormen. De abstractie van Brands gaat verder dan die van Appel. Hij heeft ook veel kleuren composities gemaakt, die eruit zagen als hij klodders gekleurde verf op willekeurige manieren op het doek had uitgeveegd.

16 Karel Appel Mens en Dieren (1949) In 1948 richtte Appel, Constant, de broer van Constant, Theo Wolvecamp, Asger Jorn en nog een aantal kunstenaars de Experimentele Groep in Holland op. Omdat Constant ideeen had waar Appel zich niet bij thuis voelde, is hij zich gaan focussen op de kunst alleen, l art pour l art genaamd. De schilderijen die hij in die tijd maakte waren voornamelijk bedoeld om mensen zich verontwaardigd te laten voelen over het leed van een individu, in plaats van zich op het leed van een groep te focussen. In 1949 stelde hij deze schilderijen, samen met andere leden van de Cobra groep, tentoon in het Stedelijk Museum te Amsterdam. De tentoonstelling viel bij de Nederlandse bevolking niet in de smaak en Appel vluchte in 1950 naar Parijs.

17 Karel Appel Vragende Kinderen (1949) Op dit kunstwerk is weer duidelijk de invloed van Dubuffet te zien. Dit schilderij is heel lang niet geaccepteerd geweest, het Nederlandse volk vond het barbaars, wreed en geweldadig en het heeft geleid tot een grote rel. Het is onderandere gemaakt met blokkenehoud die kinderhoofden moeten voorstellen. Karel Appel heeft nooit volledig abstracte schilderijen gemaakt, maar is altijd herkenbaren vormen blijven gebruiken. In dit werk heeft hij bijvoorbeeld kinderen afgebeeld. Ondanks dat je er nog kinderen in kan herkennen, lijken ze totaal niet meer op realistisch uitziende kinderen. Zijn schilderstijl viel wel onder het Abstract Expressionisme, maar het is nog niet volledig abstract.

18 Karel Appel Paar (1951) Nadat Appel in 1950 naar Parijs is gevlucht vanwegen zijn afgang op de expositie in het Stedelijk Museum te Amsterdam, heeft hij nogmaals geexposseerd, maar dit keer in Parijs. Hier werden zijn werken meer gewaardeerd. In dit werk heeft hij twee mensen afgebeeld. Ze bestaan uit grote vlakken met dikke zwarte lijnen ertussen. Ondanks dat het er daardoor vrij abstract uitziet, zijn er nog wel twee mensen in te herkennen. Het ziet er daardoor vrij kinderlijk uit en door de felle kleuren erg vrolijk. Hij gebruikte vaak ongemengde kleuren en werkte niet precies binnen de lijntjes, om een soort oerkreet uit op te laten dringen.

19 Karel Appel Vogel en Mens (1952) Dit schilderij gaat nog een stuk verder de kinderlijke richting op. Ruwe lijnen en slordig ingekleurde vlakken laten duidelijk zien dat hij veel op zijn gevoel tekende, net als geestelijkgehandicapte en kinderen rond een jaar of zes zouden doen. Dit was een van de meest kenmerkende elementen aan de stijl waarin Appel werkte. Ook gebruikte hij maskers uit Afrika als inspiratiebron. Dat is in dit werk te zien aan het mens dat hij getekend heeft. Het gezicht laat alles zien, twee ogen, een neus en een mond, alles is heel duidelijk weergegeven, net als bij Afrikaanse maskers.

20 Constant Meisje en Hond (1952) Constant Anton Nieuwenhuijs, beter bekend als Constant, was een belangrijk lid van de Cobrabeweging. Hij heeft veel met Karel Appel samengewerkt en de invloeden van Appel zijn ook duidelijk te herkennen in zijn schilderijen. In dit schilderij is nog duidelijk een mensachtig figuur en een hond te herkennen. Net als van Appel was de schilderstijl van Constant abstract, maar wel herkenbaar. Een verschil tussen de schilderstijlen van Appel en Constant is dat Constant vaak minder felle kleuren gebruikte.

21 Jean Dubuffet Latafel (1957) Dit schilderij stelt een tafel voor met lades er in. Zoals ik al eerder noemde beoefende Jean Dubuffet de stijl Art-Brut, het buiten de vaste schilderregeltjes werken. Dit is in dit schilderij goed te zien aan het perspectief van de tafel. Het is zowel van boven als van voren geschilderd. Hierdoor zou je op het eerste gezicht niet meteen zeggen dat het een tafel is (ik vond het zelf eest op een olifant lijken). Pas als je de titel hebt gelezen kan je er een tafel in herkennen. De grove schilderstijl van Dubuffet is duidelijk herkenbaar aan de vieze grijze vegen en vlekken op de tafel, in plaats van een schoon wit vlak voor de tafel te schilderen.

22 Asger Jorn De Reiziger uit Munchen (1959) De schilderstijl van Asger Jorn (Asger Oluf Jorgensen) is zeer abstract, maar niet helemaal. Er is in zijn schilderijen meestal niet echt herkenbaar iets afgebeeld, al zou je er wel dingen in kunnen gaan zien als je wat langer kijkt. Dit schilderij moet een reiziger voorstellen. Op het eerste gezicht zijn het gewoon een paar willekeurige verfklodders, maar als je wat langer kijkt zou je in de zwarte lijnen een gezicht het een lichaampje en twee benen kunnen herkennen. De mate van abstractie zit dus een beetje tussen dat van Karel Appel en Theo Wolvecamp in.

23 Karel Appel Twee Uiltjes (1984) Naast schilderen heeft Appel ook aan beeldhouwen gedaan. Deze twee uitjes, gemaakt uit hout, heeft hij ongeveer 28 jaar nadat hij gestopt was bij de Cobragroep gemaakt. Nadat Appel weg was gegaan bij de Cobragroep is hij steeds meer de kant van abstractie opgegaan. Hij werd in zijn thuisland Nederland steeds meer gewaardeerd en in 1968 kreeg hij zijn eigen tentoonstelling in het Stedelijk Museum te Amsterdam, dit keer wel succesvol.

24 Opdracht 3b: Kubisme (Bram) Georges Braque Broc Et Trois Bouteilles, 1908 Georges Braque schilderde het arcerend in sobere, gedempte kleuren: okers, groenen en grijzen. In 1908, het jaar waarin dit stilleven ontstond, had Braque net zijn eerste kubistische schilderijen voltooid. De invloed van Cézanne was nog sterk aanwezig. Braque en ook Picasso, lieten het lineaire perspectief voorgoed achter zich, vanuit het besef dat het daarbij maar om één manier van kijken ging, die onmogelijk de volheid van de visuele ervaring kon weergeven. Hoewel Cézanne in zijn werk trouw bleef aan de zichtbare werkelijkheid, gebruikte Braque het stilleven als een beginpunt voor zijn schilderkunstig onderzoek naar de weergave van de tastbare ruimte. Broc et trois bouteilles heeft een afgevlakt volume, een wisselend perspectief en voorwerpen zijn gereduceerd tot geometrische vormen. Deze kenmerken die impliciet al aanwezig waren in het werk van Cézanne, zouden karakteristiek worden voor het kubisme.

25 Marc Chagall L autoportrait aux sept doigts, 1912 Marc Chagalls Zelfportret met zeven vingers is geen naturalistische voorstelling, toch toont het veel van Chagall als persoon en als kunstenaar. Het werk dateert uit , kort na zijn verhuizing van Rusland naar Parijs. Kubistische invloeden zijn te zien in de gebroken vlakken die het gezicht van de kunstenaar vormen. Chagall beeldt zich in dit kleurrijke schilderij verder uit als gevangen tussen twee werelden door bovenin het doek in het Hebreeuws Parijs en Rusland te schrijven. Chagall s linkerhand heeft zeven vingers. Het nummer zeven is van grote betekenis voor hem, omdat hij in 1887 op de zevende dag van de zevende maand was geboren.

26 Marc Chagall Le violoniste Marc Chagall voltooide De Violist vlak nadat hij van St. Petersburg naar Parijs was verhuisd. Het is een goed voorbeeld van het werk dat hij in deze periode maakte. De vioolspeler is een onderwerp dat vaak terugkeert in het werk van Chagall. De grote figuur van de muzikant in dit schilderij staat met één voet op het dak van een gebouw en met de andere op een lage heuveltop, waardoor een tweedimensionaal effect ontstaat. Kubistische invloeden vindt men terug in zowel de platte vlakken en geometrische vormen als in het niet-traditionele perspectief.

27 Piet Mondriaan Tableau III: compositie in ovaal, 1913 Op dit schilderij is te zien hoe Piet Mondriaan zoekende is naar de bekende stijl die hij later zal ontwikkelen. Mondriaan was geïnspireerd door Picasso en George Braque toen hij in 1911 naar Parijs vertrok. Mondriaan zag het Kubisme meer als een reis in zijn voortgang, niet zozeer als zijn doel. Mondriaan ontwikkelt later een stijl die gebruik maakt van sterke abstractie, die hier zeker al te vinden is.

28 Kazamir Malevich Suprematistische compositie, 1915 Deze blauwe pijl op zwart vlak door Kazimir Malevich is een van meerdere schilderijen met basis vormen. Kazamir probeert met de simpele vormen doeken te maken waar geen duidelijk idee aan hangt. Kazamir stond ook bekend om het veelal schuin te zetten van de geometrische vormen. Een extreme vorm van kubisme. Kazamir is het meest erkend van zijn grote zwarte vierkant.

29 Fernand Léger Les trois camarades, 1920 Nadat Fernand in contact was gekomen met Paul Cézanne, die door sommigen de brug tussen het expressionism en het kubisme wordt genoemd, besloot hij ook kubistische werken te gaan maken. Op deze, De Drie Kamaraden is te zien hoe hij ook na de Tweede Wereldoorlog nog duidelijk beinvloed was door de kubistische stroming. Het werk is vrij abstract, maar als de kijker weet naar wat hij moet zoeken dan zal hij zien dat er duidelijk drie hoofden en drie handen zichtbaar zijn.

30 Pablo Picasso Gitaar, compoteschaal en druiven, 1924 Ook hier is weer te zien hoe Picasso graag zijn objecten in het platte vlak afbeeld. En hoewel in 1924 de Kubistische stroming al weer op een lager pitje staat in 1924 blijft Picasso zijn stijl in deze stroming ontwikkelen. Intrigerend is hoe hij de objecten uit elkaar heeft laten vallen om alsnog de vormen terug te laten komen. Wat bijzonder is aan dit schilderij is dat er een sterke schaduwwerking in zit waardoor er alsnog diepte in het schilderij lijkt te zitten.

31 Pablo Picasso Femme assise au chapeau en forme de pois Een kubistisch schilderij door Pablo Picasso. Picasso was een vader van het kubisme, een kunstenaar die met Les Demoiselles d Avignon het begin maakte aan een stijl die een groot contrast had met de schilderkunst van die tijd. Hier is te zien hoe vrijwel alle diepte ontbreekt in het schilderij. Ook lag er in Picasso s tijd, het begin van de 20e eeuw, een grote nadruk op kloppende verhoudingen en vormen. Deze richtlijnen konden Picasso niet tegenhouden om een unieke, onnatuurlijke stijl te maken. De mensen die niet bekend zijn met kunst kunnen zijn werk vrijwel altijd herkennen aan de neuzen van de figuren die altijd op vreemde hoeken staan.

32 Marlow Moss Rood, blauw, geel en wit, 1957 Zoals het Kubisme Mondriaan inspireerde, zo inspireerde Mondriaan Marlow Moss (al beweren sommige bronnen dat dit andersom is). Hier is duidelijk te zien dat de abstractie zo goed als compleet is. Niet alleen is het werk zonder enige aanduiding van diepte en realisme, ook heeft Moss geen poging gedaan om iets herkenbaars af te beelden, tot de titel aan toe.

33 Bart van de Leck De Drinker, 1919 Leck toont hier door minimale hoekige egale vormen te gebruiken een man die van een drankje geniet. Door middel van strak en sterk geometrisch gebruik en juiste keuze aan kleuren zijn de onderdelen van het karakter toch duidelijk onderscheidbaar, tot op een tevreden blik toe. Geen van de vormen komen over elkaar heen. Door goed gebruik van primaire kleuren weet van de Leck goed de nadruk te leggen op de belangrijke delen die het karakter maken. Van de Leck staat bekend om deze stijl. Hij paste dit niet alleen maar toe op kunst werken, maar is ook de maker een kubistisch font vernoemd naar hem gebaseerd op sans-serif.

34 Opdracht 4: Pop Art (Robbert) Dit kunstwerk behoort volgens mij tot pop art. Dit vind ik omdat het een lichtgewicht stuk is dat gemakkelijk op te nemen is, ook voor mensen die niet regelmatig kunst beschouwen. Er ontstaan geen moeilijke vragen wanneer je naar dit werk kijkt. Er is niets overgelaten om zelf in te vullen. De verhaallijn is zelfs letterlijk ingevuld, klaar om door een lezer opgenomen te worden. Dit maakt het een erg makkelijk kunstwerk om te beschouwen. Ook is het duidelijk in de stijl van de stripboeken uit die tijd, met de geschreven knalgeluiden, de felle, egale kleuren en de dikke zwarte lijnen. Ik heb niet kunnen vinden of dit daadwerkelijk een deel van een bestaand stripboek is, maar dat zou zomaar kunnen. Dat is de essentie van pop art, dat er gebruik gemaakt wordt van dingen die er al waren om kunst te maken.

35 Opdracht 5: Het beeld tot de werkelijkheid (Robbert) My name as though it were written on the moon (1968) by Bruce Nauman Voor deze opdracht heb ik dit neon-kunstwerk gekozen. Dit is één van de weinige surrealistische werken die eigenlijk best voor zou kunnen komen in de echte wereld, maar toch blijf je er bij staan om te denken wat er nou bedoeld zou zijn, en dat vind ik mooi gedaan. Het is een heel echt object, niet alleen een schrift of iets dergelijks, en het is een object die we tegenwoordig gewend zijn en vaker tegenkomen, maar toch hebben we het nog nooit zo gezien. Ook helpt het natuurlijk dat je het apart van de drukte van de stad ziet. Dat zorgt er ook voor dat je er heel anders naar gaat kijken. Ten slotte is het natuurlijk de tekst zelf die de aandacht trekt. Je snapt dat het een uitgerekte Bruce is, maar wat wordt er mee bedoeld? Is het een kreet om hulp? Of gewoon het opschrijven van een naam? Of is het misschien pop-art, gebaseerd op de amerikaanse comics, waar vaak letters herhaald werden?

36 Noot Gericht aan Martin Lacet, onze docent: Ik heb bij de eerste versie van deze opdracht slechts een deel van de opdracht gemaakt. Dit was natuurlijk niet de bedoeling en heb daarom een onvoldoende gekregen. Bij de herkansing heb ik gelukkig wel een samenwerkingsgezelschap gevonden en heb daardoor de opdracht in zijn volledigheid af kunnen ronden. De mensen waarmee ik samenwerk, Dinah en Bram, hebben al wel zelf een eigen verslag afgemaakt, dus voor dit specifieke document behoor alleen in beoordeeld te worden. Dinah en Bram zouden als het goed is een eigen exemplaar ingeleverd moeten hebben. Robbert Kooiman

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR. H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR. H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea Tijdsbeeld tweede helft 20ste eeuw Vrijheid na WOII-Europa ligt in puin.. Koude oorlog: angst

Nadere informatie

Paul Cezánne, de vader van de moderne kunst.

Paul Cezánne, de vader van de moderne kunst. Paul Cezánne, de vader van de moderne kunst. Post Impressionist, vereenvoudigde onderwerpen tot geometrische vormen, was revolutionair met zijn Nature morte avec pommes et pêches in 1905, Schilderde in

Nadere informatie

Kunst in de 20 e eeuw

Kunst in de 20 e eeuw Kunst in de 20 e eeuw De onderwerpen: Kubisme 1907-1914 een ander gezichtspunt Surrealisme 1924-1945 leven in een droom Abstract Expressionisme 1943-1970 het grote gebaar Minimalisme 1960-1975 zonder titel

Nadere informatie

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO ANTWOORDMODEL VERSIE A + B Visuele analyse van schilderkunst in de 17DE, 19DE en 20STE eeuw 1/5

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO ANTWOORDMODEL VERSIE A + B Visuele analyse van schilderkunst in de 17DE, 19DE en 20STE eeuw 1/5 1/5 VERSIE A Vraag 1 A Gebruik van licht om de dramatiek te uiten. Het subtiele licht (vs. clair-obscur in de barok) geeft diepte aan het schilderij en accentueert het hoofdmotief. Het zorgt er dus voor

Nadere informatie

Reader/begrippenlijst periode 4 toetsweek :

Reader/begrippenlijst periode 4 toetsweek : Roncalli mavo Tekenen/Kunstgeschiedenis. Klas 3 Reader/begrippenlijst periode 4 toetsweek : Hoe moet je leren??? De begrippen zijn bij deze toets gekoppeld aan de kunststromingen van de kunstpromotie.

Nadere informatie

1907-1914. Bram Vrielink Jim Bloemen 2de

1907-1914. Bram Vrielink Jim Bloemen 2de Bram Vrielink Jim Bloemen 2de 1907-1914 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 INLEIDING... 3 HET KUBISME... 4 KUNSTENAARS KUBISME... 5 L AFICIONADO... 6 PORTRAIT OF PABLO PICASSO... 7 SIMULTANEOUS WINDOWS ON

Nadere informatie

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen Klee Lesmateriaal groep 5 en 6 deel 1: klassikale les op school bij de tentoonstelling Klee en Cobra Het begint als kind 28.01-22.04 2012 en Cobra Opnieuw beginnen Dit is Paul Klee En dit ook. En dit is

Nadere informatie

abstract expressionisme America CoBrA Denemarken België - Nederland

abstract expressionisme America CoBrA Denemarken België - Nederland abstract expressionisme America 1946 1960 1948 CoBrA Denemarken België - Nederland abstract expressionisme Amerikaanse moderne schilderstroming binnen de abstracte kunst van de 20e eeuw. De stroming domineerde

Nadere informatie

Museum opdracht Art, Media & Me

Museum opdracht Art, Media & Me Museum opdracht Art, Media & Me Door: Auteur: Klas: Hicham Bendriss, Marjolein Joosse, Cuiyu Liao, Bertus Jansen Hicham Bendriss 1A Studentennummer: 3013360 Vraag 1 Over waarom abstractie een logisch gevolg

Nadere informatie

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++ NIVEAU ++ /5 Deze leskaart gaat over het zoeken naar de volmaakte vorm. Dat klinkt misschien wat verheven, maar je zult ontdekken dat deze zoektocht in de kunstgeschiedenis erg belangrijk is geweest. Piet

Nadere informatie

Art, Media & Me Museum Opdracht

Art, Media & Me Museum Opdracht Art, Media & Me Museum Opdracht Tom Slootbeek Bas de Waal 02-11-2016 1a. L art pour l art gaat over het idee dat kunst alleen kunst is. Er zitten geen extra gedachtes bij geen emoties of morele gedachten.

Nadere informatie

Samantha van der Vijver en Yassine Minjon GI-1D. Art, Media and Me. Museum opdracht

Samantha van der Vijver en Yassine Minjon GI-1D. Art, Media and Me. Museum opdracht Samantha van der Vijver en Yassine Minjon GI-1D Art, Media and Me Museum opdracht OPDRACHT 1 a. Het kunstbegrip van de l art pour l art moest wel leiden naar de abstractie als ultieme consequentie daarvan!

Nadere informatie

Kröller - Müller museum. van Oscar Zuethoff uit klas B2G

Kröller - Müller museum. van Oscar Zuethoff uit klas B2G Kröller - Müller museum van Oscar Zuethoff uit klas B2G Inhoudsopgave 1. Het Impressionisme... 3. 2. Het Pointillisme uit Frankrijk... 4. 3. Het Kubisme uit Frankrijk... 5. 4. Het Expressionisme in Duitsland...

Nadere informatie

PASPOORTEN BOVENBOUWERS.NL

PASPOORTEN BOVENBOUWERS.NL PASPOORTEN M.C. Escher 17 juni 1898 27 maart 1972 Leeuwarden Tekeningen die niet klopten. Maurits Cornelius Escher werd geboren in in 1898 in een Friese familie. Hij was de jongste thuis en zijn familie

Nadere informatie

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++ NIVEAU ++ /5 Deze leskaart gaat over het zoeken naar de volmaakte vorm. Dat klinkt misschien wat verheven, maar je zult ontdekken dat deze zoektocht in de kunstgeschiedenis erg belangrijk is geweest. Piet

Nadere informatie

VOORBEELDRONDLEIDING EEN BIJZONDERE PLEK

VOORBEELDRONDLEIDING EEN BIJZONDERE PLEK Voorbereiding Wat is je thema? Een bijzondere plek Kun je je thema nader toelichten? Wat houdt het thema in, en wat wil je dat de deelnemers meenemen na het deelnemen aan je rondleiding? Bijzondere plekken

Nadere informatie

ART HISTORY de twintigste eeuw. H4-cp3 H4 Expressionisme

ART HISTORY de twintigste eeuw. H4-cp3 H4 Expressionisme ART HISTORY de twintigste eeuw H4-cp3 H4 Expressionisme Sigmund Freud (1856-1939) blz.34 De ideeën van de psychoanalyticus Sigmund Freud hadden veel invloed op de kunstenaars uit het begin van de twintigste

Nadere informatie

Autonomie & Abstractie

Autonomie & Abstractie Kunstgeschiedenis Autonomie & Abstractie in de 20ste eeuw In de twintigste eeuw wordt het streven naar autonomie in de kunst steeds belangrijker: een kunstwerk moet helemaal op zichzelf staan, los van

Nadere informatie

BASTIAAN BURGHARDT TARIQ BAKHTALI ILSE BIGLER

BASTIAAN BURGHARDT TARIQ BAKHTALI ILSE BIGLER Art, Media & Me BASTIAAN BURGHARDT TARIQ BAKHTALI ILSE BIGLER O: Museum Opdracht Deadline: 26 oktober 2015 Docent: Martin Lacet Studentnummer: 3016389, 3012930, 3006515 GI1A l art pour l art Opdracht 1a

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT KLEUR NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT KLEUR NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 In 1886 vertrok Van Gogh naar Parijs. Hij maakte daar kennis met twee nieuwe schilderstromingen: het impressionisme en het pointillisme. Onder invloed van deze stromingen gingen de schilderijen

Nadere informatie

Een KUNSTSCHAT? Een Raadselachtige Gebeurtenis

Een KUNSTSCHAT? Een Raadselachtige Gebeurtenis Een Raadselachtige Gebeurtenis Op een dag werd er aan mijn voordeur geklopt. Het was de postbode en hij had een pakje voor me. Voor de KUNSTenaar Jan de Baen stond er op. Ik opende het pakje en erin zat

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel.

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel. ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel. Sigmund Freud (1856-1939) De ideeën van de psychoanalyticus Sigmund Freud hadden veel invloed op de kunstenaars

Nadere informatie

ORGANISCHE VORMEN RONDE, GEBOGEN VORMEN, VORMEN DIE ONTLEEND ZIJN UIT DE DIEREN EN PLANTENW ERELD.

ORGANISCHE VORMEN RONDE, GEBOGEN VORMEN, VORMEN DIE ONTLEEND ZIJN UIT DE DIEREN EN PLANTENW ERELD. VORM ORGANISCHE VORMEN RONDE, GEBOGEN VORMEN, VORMEN DIE ONTLEEND ZIJN UIT DE DIEREN EN PLANTENW ERELD. GEOMETRISCHE VORMEN VORMEN GEBASEERD OP W ISKUNDIGE FIGUREN. Vlakke geometrische vormen (2D) Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Museum Opdracht Bauke Hoekstra Brechje de Klein Joëlla Van Dijk Steven Vis. G&I Art Media & Me

Museum Opdracht Bauke Hoekstra Brechje de Klein Joëlla Van Dijk Steven Vis. G&I Art Media & Me Museum Opdracht Bauke Hoekstra Brechje de Klein Joëlla Van Dijk Steven Vis G&I Art Media & Me Opdracht 1a: Stelling: Het kunstbegrip van de l art pour l art moest wel leiden naar de abstractie als ultieme

Nadere informatie

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Deze leskaart gaat over (misschien wel) Nederlands beroemdste kunststroming: De Stijl. Initiatiefnemer was kunstenaar Theo van Doesburg. Samen met o.a. Bart van der Leck en Piet Mondriaan

Nadere informatie

OBSERVATIE. Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt. Robbert Kooiman G&I 1-C

OBSERVATIE. Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt. Robbert Kooiman G&I 1-C OBSERVATIE Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt Robbert Kooiman G&I 1-C Contents Inleiding... 2 Covert of Overt... 2 Analyse... 3

Nadere informatie

Expressionisme. Vanaf 1900

Expressionisme. Vanaf 1900 Expressionisme Vanaf 1900 Vincent van Gogh, Olijfbomen in berglandschap. Vincent van Gogh, De sterrennacht. Die Brucke Dresden, 1905 Neue Kunstlervereinigung Munchen, 1909 Der Blauwe Reiter Munchen, 1912

Nadere informatie

LESBRIEF HET PICASSO MYSTERIE

LESBRIEF HET PICASSO MYSTERIE LESBRIEF HET PICASSO MYSTERIE INTRODUCTIE Deze lesbrief hoort bij Blockbusters. Het Picasso Mysterie van Manon Berns. Je kunt dit boek zelf lezen of je juf of meester kan het voorlezen. In Het Picasso

Nadere informatie

Kijkwijzer VMBO (Foto s details: Piet Vos tenzij anders vermeld)

Kijkwijzer VMBO (Foto s details: Piet Vos tenzij anders vermeld) (Foto s details: Piet Vos tenzij anders vermeld) Deze kijkwijzer is in de vorm van een speurtocht: Vorm groepjes van drie en ga verschillende wegen uit op het beeldenpark. Zoek de beelden waarvan de details

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2008 tijdvak 2 dinsdag 17 juni 9.00-11.00 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 34 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 64 punten

Nadere informatie

125 jaar. Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder. Vincent van Gogh (1853-1890)

125 jaar. Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder. Vincent van Gogh (1853-1890) 125 jaar Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder Vincent van Gogh (1853-1890) WWW.BNWALLCOVERINGS.COM 125 JAAR GEÏNSPIREERD DOOR DE WERKEN VAN KUNSTSCHILDER VINCENT VAN GOGH De collectie

Nadere informatie

Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw

Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw 1/5 Eregalerij, Rijksmuseum Brieflezende vrouw, Johannes Vermeer, ca. 1663 Dit verwerkingsmateriaal wordt aangeboden na afloop van zeventiende eeuw laat Johannes Vermeer zien in de examentour Burgerlijke

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Vincent van Gogh heeft nooit een kunstenaarsopleiding afgemaakt. Met deze leskaart leer je meer over de jonge Vincent én hoe je met wat hulp en (vooral) heel veel doorzettingsvermogen toch

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Beeldenboekje klas 3

Beeldenboekje klas 3 Beeldenboekje klas 3 1 Afbeelding 1, 2, 3 en 4 op pagina 1 van dit Beeldenboekje gebruik je bij de herhaling van compositie, klas 1 (bijv. infoblok 114, pagina 6 van de TekenTools klas 3). M afbeelding

Nadere informatie

6) Aan welke periode uit de bouwkunst van de jaren 20 van de 20e eeuw doet dit denken? 18e, 19de en 20-eeuwse bouwkunst.

6) Aan welke periode uit de bouwkunst van de jaren 20 van de 20e eeuw doet dit denken? 18e, 19de en 20-eeuwse bouwkunst. Tentoonstelling door een scholier 1931 woorden 8 december 2003 5 20 keer beoordeeld Vak CKV 2) Berlage 1) Tot welke stroming behoorde Berlage? Neo-gotiek of de neo-renaissance. 2) Wanneer is het gebouw

Nadere informatie

Handleiding. Pagina 1 van 9

Handleiding. Pagina 1 van 9 Begeleiding De website is opgebouwd uit stappen. De stappen op de website volgen elkaar logisch op en alle opdrachten staan duidelijk op de website beschreven. De informatie op de website is voor iedere

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel.

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel. ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel. EXPRESSIONISME 20ste eeuw De kunstenaar drukt zijn eigen persoonlijke gevoelens uit. EXPRESSIONISME 20ste eeuw

Nadere informatie

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO versie b Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw 1/5

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO versie b Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw 1/5 1/5 Eregalerij, Rijksmuseum Mondriaanjurk, Yves Saint Laurent, Abraham, Bianchini-Férier, 1965 Dit verwerkingsmateriaal wordt aangeboden na afloop van de examentour Burgerlijke cultuur in de zeventiende

Nadere informatie

Vorm & Interactie, 2013 Spelen met vorm. Zsa Zsa Linnemann Robert Crain

Vorm & Interactie, 2013 Spelen met vorm. Zsa Zsa Linnemann Robert Crain Vorm & Interactie, 2013 Spelen met vorm Zsa Zsa Linnemann Robert Crain Vanaf de renaissance tot aan het midden van de 19e eeuw is kunst gebaseerd op het perspectief. Paolo Veronesse / 16e eeuw Aan het

Nadere informatie

Cultuurontmoeting : Schilder in de klas

Cultuurontmoeting : Schilder in de klas Cultuurontmoeting : Schilder in de klas Wat: Tekenles met als thema : de jaren 50-60; kleuren, emoties Wie: Wijk Zuid groepen 1/2 DEEL 1: Uitleg in de kring Wie ben ik? Ik ben Gertie van Nuenen. Ik ben

Nadere informatie

Volg vanaf de trap het spoor van rode vogelpootjes langs schilderijen over monsters en mythische fantasiedieren.

Volg vanaf de trap het spoor van rode vogelpootjes langs schilderijen over monsters en mythische fantasiedieren. Cobra Family Cobra Family gaat over Cobrakunstenaars, hun leven en werk en hun inspiratiebronnen. Die kunstenaars waren VRIJE VOGELS, vrij in hun werk en in hun geest! Deze zomer kun jij je hier in het

Nadere informatie

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 1 HANDLEIDING LESSUGGESTIES MONDRIAAN TOT DUTCH KLEURENPALET De leerlingen kunnen de

Nadere informatie

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Deze leskaart gaat over (misschien wel) Nederlands beroemdste kunststroming: De Stijl. Initiatiefnemer was kunstenaar Theo van Doesburg. Samen met o.a. Bart van der Leck en Piet Mondriaan

Nadere informatie

Auditieve oefeningen. Boek van de week: Verhaalbegrip: Taalbewustzijn:

Auditieve oefeningen. Boek van de week: Verhaalbegrip: Taalbewustzijn: Auditieve oefeningen Boek van de week: 1; Nijntje in het museum 2; Krokodil en het meesterwerk 3; Kloddertje 4; Meneer Kandinsky was een schilder 5; Het kleine museum Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Vincent van Gogh heeft nooit een kunstenaarsopleiding afgemaakt. Met deze leskaart leer je meer over de jonge Vincent én hoe je met wat hulp en (vooral) heel veel doorzettingsvermogen toch

Nadere informatie

Ola Lanko en haar foto-genic installaties 14 oktober interview

Ola Lanko en haar foto-genic installaties 14 oktober interview Ola Lanko en haar foto-genic installaties 14 oktober interview Ola Lanko is altijd bezig met de werking van het medium fotografie. De kritische blik van de beschouwer is wat ze met haar werk wil overbrengen.

Nadere informatie

INLEIDING ZAAL 49. Pablo Picasso

INLEIDING ZAAL 49. Pablo Picasso INLEIDING 1 Over deze tentoonstelling Als iemand de titel kunstenaar van de twintigste eeuw verdient dan is het Pablo Picasso (1881 1973) wel. Misschien was hij zo n goede kunstenaar omdat hij buitengewoon

Nadere informatie

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Deze leskaart gaat over (misschien wel) Nederlands beroemdste kunststroming: De Stijl. Initiatiefnemer was kunstenaar Theo van Doesburg. Samen met o.a. Bart van der Leck en Piet Mondriaan

Nadere informatie

Een werkboek met creatieve ideeën om met kinderen originele portretten en zelfportretten te maken. Voor kinderen van 6 12 jaar

Een werkboek met creatieve ideeën om met kinderen originele portretten en zelfportretten te maken. Voor kinderen van 6 12 jaar Ursula Gareis CREATIEF WERKEN MET PORTRET EN ZELFPORTRET Een werkboek met creatieve ideeën om met kinderen originele portretten en zelfportretten te maken Voor kinderen van 6 12 jaar Elke pagina van dit

Nadere informatie

WIE IS HET? Wie is het? KIJKEN SAMENWERKEN NADENKEN WETEN. Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs www.expertisecentrum-kunsttheorie-po.

WIE IS HET? Wie is het? KIJKEN SAMENWERKEN NADENKEN WETEN. Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs www.expertisecentrum-kunsttheorie-po. WIE IS HET? Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs Wie is het? Een opdracht voor groep 4 of 5 gericht op goed leren kijken Leerlingen werken in duo s samen en proberen door goed te kijken en gerichte

Nadere informatie

[DE BASILIEK VAN KOEKELBERG]

[DE BASILIEK VAN KOEKELBERG] 1 e graad secundair onderwijs Naam:... NATIONALE BASILIEK VAN HET HEILIG HART KOEKELBERG [DE BASILIEK VAN KOEKELBERG] Met dit boekje kan je zelfstandig of in groep kennismaken met de basiliek. 2 Hoe ga

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. V4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel.

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. V4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel. ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW V4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel. Sigmund Freud (1856-1939) De ideeën van de psychoanalyticus Sigmund Freud hadden veel invloed op de kunstenaars

Nadere informatie

Art/Media & Me Autobiotic Selfie document

Art/Media & Me Autobiotic Selfie document Art/Media & Me Autobiotic Selfie document Yannick Seyeux Game Design - G&I1D Docenten Saskia Freeke Sonja van Vuure Martin Lacet John Hennequin 20-11-2015 Uitleg artefact Voor deze opdracht heb ik een

Nadere informatie

BASISREADER KG: BEELDEND

BASISREADER KG: BEELDEND BASISREADER KG: BEELDEND Ontwikkelingen in de beeldende kunst in de eerste helft van de twintigste eeuw. HOOFDSTUK: BEELDENDE KUNST - Stromingen in de beeldende kunst vanaf 1900. 2011 -M.T. van de Kamp

Nadere informatie

1 + 1 = Openingswoord Museum Nagele Datum 6 maart 2016. Goedemiddag,

1 + 1 = Openingswoord Museum Nagele Datum 6 maart 2016. Goedemiddag, 1 + 1 = 0 Openingswoord Museum Nagele Datum 6 maart 2016 I N L E I D I N G E X P O S I T I E Goedemiddag, Mijn naam is dus Jorrit van Bavel. Van alles wat ik doe, in en met kunst, en waar ik bij betrokken

Nadere informatie

Naam: Beschrijving: Deelnemers: min 5 max 15 Lokaal: Duur: 2 uur Leeftijd:

Naam: Beschrijving: Deelnemers: min 5 max 15 Lokaal: Duur: 2 uur Leeftijd: Schilderen naar de Aboriginals De Aboriginals leven verspreid op een groot stuk land omdat ze leven van datgene dat in de natuur leeft. Om met elkaar in contact te blijven maakten ze kaarten met de ligging

Nadere informatie

Thema: de K van. Moeilijkheid : *** Samenleving Tijdsduur : ***

Thema: de K van. Moeilijkheid : *** Samenleving Tijdsduur : *** Thema: de K van. Moeilijkheid : *** Samenleving Tijdsduur : *** Nederland juf Yvonne Het land Doel: Na deze opdracht weet je heel wat over bekende en beroemde kunstschilders van vroeger en nu. Uitleg opdracht:

Nadere informatie

Kijkwijzer Stromingen

Kijkwijzer Stromingen Kijkwijzer Stromingen Welkom in Museum de Fundatie De kijkwijzer stromingen die je nu in handen hebt, leidt je langs een aantal highlights van de moderne kunstwerken uit de collectie van Museum de Fundatie.

Nadere informatie

November Glaceren met Acrylmedium December Het licht van Rembrandt / Het december gevoel de duisternis van Rembrandt

November Glaceren met Acrylmedium December Het licht van Rembrandt / Het december gevoel de duisternis van Rembrandt PROGRAMMA 2011 2012 Uitgangspunt van de lessen is dat kennis van de schilderkunstige technieken en stromingen vanuit de eigen ervaring wordt ontdekt en ontwikkeld. De opdrachten hebben betrekking op zowel

Nadere informatie

Groep: Alice Steneker Justus Sluijter Terry Tanke. Art Media & Me Museum opdracht Docent: Martin Lacet

Groep: Alice Steneker Justus Sluijter Terry Tanke. Art Media & Me Museum opdracht Docent: Martin Lacet Groep: Alice Steneker Justus Sluijter Terry Tanke Art Media & Me Museum opdracht Docent: Martin Lacet 1. a. Het kunstbegrip L art pour l art betekend letterlijk, kunst om kunst. Kunst moet opzichzelfstaand

Nadere informatie

Jaap Bierman G&I klas 1A. Auto-biotic self-portrait Art, Media & Me Docenten: Saskia Freeke Sonja van Vuure Martin Lacet John Hennequin

Jaap Bierman G&I klas 1A. Auto-biotic self-portrait Art, Media & Me Docenten: Saskia Freeke Sonja van Vuure Martin Lacet John Hennequin G&I klas 1A Auto-biotic self-portrait Art, Media & Me Docenten: Saskia Freeke Sonja van Vuure Martin Lacet John Hennequin Mijn Artefact: Personaliteam Van links naar rechts: Luther, Luna, Lucina, Lucas

Nadere informatie

Cultureel verslag KCV Meisje met de parel

Cultureel verslag KCV Meisje met de parel Cultureel verslag KCV Meisje met de parel Cultureel-verslag door een scholier 1065 woorden 13 april 2016 6,4 7 keer beoordeeld Vak KCV Voorwoord Ik heb hiervoor gekozen omdat ik het schilderij al had gezien

Nadere informatie

Taxonomie van Bloom Vragen stellen: starters van King Groepswerk Kunstgeschiedenis: lesdoelen + leerinhouden

Taxonomie van Bloom Vragen stellen: starters van King Groepswerk Kunstgeschiedenis: lesdoelen + leerinhouden Lesmateriaal Groepssessie Werkvormen Groep 1 Inhoud: Taxonomie van Bloom Vragen stellen: starters van King Groepswerk Kunstgeschiedenis: lesdoelen + leerinhouden Taxonomie van Bloom 1 King (1992) lijst

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 3. Mijn artfiact 3. Proces 4. Mijn beoordelingsblad en presentatie 5. Autotic Selfie eindproduct (ware grootte) 6

Inhoudsopgave. Inleiding 3. Mijn artfiact 3. Proces 4. Mijn beoordelingsblad en presentatie 5. Autotic Selfie eindproduct (ware grootte) 6 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Mijn artfiact 3 Proces 4 Mijn beoordelingsblad en presentatie 5 Autotic Selfie eindproduct (ware grootte) 6 2 Autobiotic Selfie Inleiding De autobiotic selfie heeft mij heel

Nadere informatie

Om mee te beginnen: boekfragment en opdrachten

Om mee te beginnen: boekfragment en opdrachten Om mee te beginnen: boekfragment en opdrachten Bron: http://ninabrackman.blogspot.nl/p/de-alchemist-paulo-coelho.html Dit is een deel van een blog over De Alchemist van Paulo Coelho door Nina Brackman.

Nadere informatie

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Deze leskaart gaat over (misschien wel) Nederlands beroemdste kunststroming: De Stijl. Initiatiefnemer was kunstenaar Theo van Doesburg. Samen met o.a. Bart van der Leck en Piet Mondriaan

Nadere informatie

(de armen en het geld) Kunstgeschiedenis Danique Voorthuijzen Jaar 1

(de armen en het geld) Kunstgeschiedenis Danique Voorthuijzen Jaar 1 (de armen en het geld) Kunstgeschiedenis Danique Voorthuijzen Jaar 1 Inleiding Op donderdag 10 december zijn we met het vak kunstgeschiedenis een dag naar Amsterdam gegaan. We gingen in Amsterdam het van

Nadere informatie

HOOFDSTUK 13. Naar het museum. Kies uit: saai knappe felle grappig bekendste. 1 De Nachtwacht is het schilderij van Rembrandt.

HOOFDSTUK 13. Naar het museum. Kies uit: saai knappe felle grappig bekendste. 1 De Nachtwacht is het schilderij van Rembrandt. 215 215 HOOFDSTUK 13 Naar het museum WOORDEN 1 Kies uit: saai knappe felle grappig bekendste 1 De Nachtwacht is het schilderij van Rembrandt. 2 De Nederlandse schilder Van Gogh schilderde vaak met kleuren.

Nadere informatie

2 Eeuw van het Verstand

2 Eeuw van het Verstand 2 Eeuw van het Verstand Caravaggio, 1600 Veranderingen Het vorige werkboek eindigde met de barok in Zuid-Europa en de Gouden Eeuw in Nederland. Zowel in de 16e als de 17e eeuw leefden een aantal van de

Nadere informatie

WAARNEMEN SCHETS DE LIJN PERSPECTIEF EN RUIMTELIJKHEID COMPOSITIE KLEUR MUZIEK EN ABSTRACTIE

WAARNEMEN SCHETS DE LIJN PERSPECTIEF EN RUIMTELIJKHEID COMPOSITIE KLEUR MUZIEK EN ABSTRACTIE WAARNEMEN SCHETS DE LIJN PERSPECTIEF EN RUIMTELIJKHEID COMPOSITIE KLEUR MUZIEK EN ABSTRACTIE Concept: Annelinde de Jong Tekst: Annelinde de Jong en Kevin Aerts Annelinde de Jong, 2012 1 WAARNEMEN Check,

Nadere informatie

Henry Milner uitwerking in materialen van de verbeelding door El Lissitzky van de nieuwe mens

Henry Milner uitwerking in materialen van de verbeelding door El Lissitzky van de nieuwe mens Henry Milner uitwerking in materialen van de verbeelding door El Lissitzky van de nieuwe mens Het object staat in het van Abbemuseum op een sokkel aan een raam. Dit uitzicht achter het object versterkt

Nadere informatie

Wiskunde en creativiteit

Wiskunde en creativiteit Wiskunde en creativiteit Tom Verhoeff Al op de kleuterschool kreeg ik mijn bedenkingen bij de manier waarop het onderwijs omgaat met creativiteit. Creativiteit kwam toen niet verder dan de (door juffen

Nadere informatie

INTERVIEW. Gevoel voor dieren 8 ATELIER 131

INTERVIEW. Gevoel voor dieren 8 ATELIER 131 INTERVIEW Gevoel voor dieren 8 ATELIER 131 Pastel, 150 x 80 cm. De huiskamer van Loes Botman (1968) hangt vol met pasteltekeningen van boerderijdieren: paarden, kippen, koeien en varkens. Recent werd haar

Nadere informatie

Eerste druk, 2013 2013 Arinka Linders AVI E5 M6 Illustraties: Michiel Linders

Eerste druk, 2013 2013 Arinka Linders AVI E5 M6 Illustraties: Michiel Linders Leo Leeuwtje Eerste druk, 2013 2013 Arinka Linders AVI E5 M6 Illustraties: Michiel Linders isbn: 9789048431052 nur: 282 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming

Nadere informatie

Stromingen in vogelvlucht

Stromingen in vogelvlucht Stromingen in vogelvlucht Grieken en Romeinen (Klassiek Erfgoed) 500 v. Chr. tot 400 n. Chr. Middeleeuwen (Goddelijke Orde) 500 tot 1500 Renaissance (Homo Universalis) 1500 tot 1600 Barok en Rococo (Verleiding

Nadere informatie

Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te

Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te kijken...4 De mensenmenigte opende zich in het midden...5 Toen

Nadere informatie

CKV Programma. Programma 2015 voor de thuisblijvers van de meerdaagse reis.

CKV Programma. Programma 2015 voor de thuisblijvers van de meerdaagse reis. CKV Programma Programma 2015 voor de thuisblijvers van de meerdaagse reis. Dit is het boekje voor de thuisblijvers van 23 t/m 27 november 2015. Het vwo zal maandag 23 november 2015 beginnen met het programma,

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Vincent van Gogh heeft nooit een kunstenaarsopleiding afgemaakt. Met deze leskaart leer je meer over de jonge Vincent én hoe je met wat hulp en (vooral) heel veel doorzettingsvermogen toch

Nadere informatie

5.7. Boekverslag door R. 962 woorden 15 januari keer beoordeeld. Voorwoord

5.7. Boekverslag door R. 962 woorden 15 januari keer beoordeeld. Voorwoord Boekverslag door R. 962 woorden 15 januari 2004 5.7 144 keer beoordeeld Vak CKV Voorwoord Dit werkstuk gaat over het expressionisme het expressionisme is een kunststroming uit de 20ste eeuw. In dit werkstuk

Nadere informatie

Ben ik dat? voorstelling 2d Hoofdstuk 10

Ben ik dat? voorstelling 2d Hoofdstuk 10 voorstelling 2d Hoofdstuk 10 Ben ik dat? 1 Een pasfoto is zo gemaakt. Maar lijkt hij wel? De meeste mensen zijn nooit zo tevreden over hun pasfoto. Dat ligt niet aan de foto maar aan jezelf: je ziet jezelf

Nadere informatie

7 gratis tips : ABSToRACT ntdek SCHILDER je eigen stijl EN

7 gratis tips : ABSToRACT ntdek SCHILDER je eigen stijl EN 7 gratis tips : ABSTRACT ontdek je SCHILDEREN eigen stijl 7 tips om je eigen stijl te ontdekken Ook voor kunstenaars met tablet of zonder tablet Je eigen schilderstijl heeft onder andere met je karakter

Nadere informatie

Eerste druk, september 2009 2009 Tiny Rutten

Eerste druk, september 2009 2009 Tiny Rutten Doortje Eerste druk, september 2009 2009 Tiny Rutten isbn: 978-90-484-0769-9 nur: 344 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgenomen

Nadere informatie

PVA AFSTUDEERPROJECT BRITTA ZIMMERMAN 2015

PVA AFSTUDEERPROJECT BRITTA ZIMMERMAN 2015 PVA AFSTUDEERPROJECT BRITTA ZIMMERMAN 2015 H1 AANLEIDING WAT IS MIJN IDENTITEIT? Geboren uit een combinatie van een Indonesische vader en een Nederlandse moeder, ben ik al sinds kleins af aan bezig geweest

Nadere informatie

Chapters Schilderijen in acryl

Chapters Schilderijen in acryl Dimitri Casters stelde solo en in groep tentoon en nam deel aan diverse beurzen in eigen land maar ook in het buitenland waaronder Parijs, Warschau, Maastricht en Luxemburg. Een blik op zijn compleet werk

Nadere informatie

7. IMPRESSIONISME & EXPRESSIONISME. KLU www.klu.nl Inleiding Kunstgeschiedenis Hanneke Lenders

7. IMPRESSIONISME & EXPRESSIONISME. KLU www.klu.nl Inleiding Kunstgeschiedenis Hanneke Lenders 7. IMPRESSIONISME & EXPRESSIONISME KLU www.klu.nl Inleiding Kunstgeschiedenis Hanneke Lenders Inhoud 1. Impressionisme (1863 1900) 2. Post-Impressionisme (1886 ) Van Gogh Expressionisme Gauguin Expressionisme

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Kleuren Inleiding Hallo allemaal. Ik hou mijn spreekbeurt over kleuren omdat ik het een leuk en interessant onderwerp vind en ook omdat kinderen er niet zo snel op komen denk ik. Ik heb mijn spreekbeurt

Nadere informatie

Inleiding op het lespakket. Blz. 3. Het verhaal van Musa Blz. 4. Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5

Inleiding op het lespakket. Blz. 3. Het verhaal van Musa Blz. 4. Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5 Musa Inhoud Inleiding op het lespakket. Blz. 3 Het verhaal van Musa Blz. 4 Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5 Het koffertje ontdekken. Blz. 6 en 7 Inhoud koffertje. Blz. 8 en 9 2 Inleiding

Nadere informatie

Kunstproject Nederlands en plastische opvoeding voor het tweede leerjaar van de eerste graad, Leiepoort, campus Sint-Theresia 1

Kunstproject Nederlands en plastische opvoeding voor het tweede leerjaar van de eerste graad, Leiepoort, campus Sint-Theresia 1 Raoul De Keyser, 1930-2012 1 Wanneer je kijkt zie je nog niet Wanneer je ziet grijpt het je aan (Willem Hussem) 2 Oriënteren in de klas (spreekvaardigheid) Wie bezocht al eens een museum? Welk? Wat heb

Nadere informatie

Me, myself and I. Je gaat op de volgende manieren portretten maken:

Me, myself and I. Je gaat op de volgende manieren portretten maken: Me, myself and I Wat ga je doen? Je gaat een heel bijzonder boekje maken. Het wordt een vouwboekje (=leporello) zoals je op het plaatje hierboven duidelijk kunt zien. Dat boekje zal een heel persoonlijk

Nadere informatie

VRIJHEID EN BEVRIJDING. er is een lyriek die wij afschaffen De Vijftigers en de Experimentele Groep

VRIJHEID EN BEVRIJDING. er is een lyriek die wij afschaffen De Vijftigers en de Experimentele Groep VRIJHEID EN BEVRIJDING er is een lyriek die wij afschaffen De Vijftigers en de Experimentele Groep Charley Toorop, Arbeidersvrouw (1943) Hildo Krop Peter van den Braken, Landschap (z.j.) Jan Wiegers,

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

Giardino beeldentuin (Jos van Vreeswijk) 4-1 16-02-2007 13:02 Pagina 1

Giardino beeldentuin (Jos van Vreeswijk) 4-1 16-02-2007 13:02 Pagina 1 Giardino beeldentuin (Jos van Vreeswijk) 4-1 16-02-2007 13:02 Pagina 1 Giardino beeldentuin (Jos van Vreeswijk) 4-1 16-02-2007 13:02 Pagina 2 Jos van Vreeswijk is meer dan dertig jaar beeldhouwer en nog

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT KLEUR NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT KLEUR NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 In 1886 vertrok Van Gogh naar Parijs. Hij maakte daar kennis met twee nieuwe schilderstromingen: het impressionisme en het pointillisme. Onder invloed van deze stromingen gingen de schilderijen

Nadere informatie

Researchverslag: rituelen Joanna Siccama GAR1-B 11-10-2014 leraar: Harald Warmelink

Researchverslag: rituelen Joanna Siccama GAR1-B 11-10-2014 leraar: Harald Warmelink Researchverslag: rituelen Joanna Siccama GAR1-B 11-10-2014 leraar: Harald Warmelink Inleiding Om onderzoek te doen naar rituelen is het in eerste plaats belangrijk om te definiëren wat een ritueel is.

Nadere informatie

Thema 1: De Moderne, de eerste helft van de twintigste eeuw

Thema 1: De Moderne, de eerste helft van de twintigste eeuw beeldende vorming Naam:... Thema 1: De Moderne, de eerste helft van de twintigste eeuw. 1900-1945 inleiding De twintigste eeuw is een tijd waarin stijlen en stromingen elkaar snel opvolgen om plaats te

Nadere informatie