PASPOORTEN BOVENBOUWERS.NL

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PASPOORTEN BOVENBOUWERS.NL"

Transcriptie

1 PASPOORTEN

2 M.C. Escher 17 juni maart 1972 Leeuwarden Tekeningen die niet klopten. Maurits Cornelius Escher werd geboren in in 1898 in een Friese familie. Hij was de jongste thuis en zijn familie noemde hem ook wel Mauk. In 1903 verhuisde de familie Escher naar Arnhem. Toen hij al wat ouder was ging hij daar naar de Hogere Burger School. Hij was erg goed in tekenen maar verder was hij een slechte student. Hij bleef zelfs twee keer zitten ging hij naar een andere school in Haarlem maar in 1922 verliet hij die school alweer. Vanaf dat moment reisde hij graag naar Spanje en Italië, daar heeft hij ook zijn vrouw Jetta ontmoet. In 1924 trouwde hij met haar en samen kregen ze drie kinderen. In Italië en Spanje tekende Escher landschappen die hij in zijn latere werken ook heeft gebruikt. Na een poosje verhuisde hij met zijn familie naar Zwitserland maar daar voelden zich niet thuis in de sneeuwlandschappen dus ook daar vertrokken ze weer snel. In 1937 verhuisden ze naar het Belgische plaatsje Ukkel. Daar woonden ze in totaal vier jaar vlak bij Brussel tot ze weer wilden verhuizen. Escher vertrok samen met zijn vrouw Jetta en hun drie kinderen naar Baarn in Nederland. Haar maakte Escher de meeste van zijn schilderijen en tekeningen. Na al het verhuizen voelde de vrouw van Escher, Jetta, zich ook niet thuis in Baarn. Zij vertrok weer naar Zwitserland. Hier bleef zij wonen tot het einde van haar leven. Escher bleef achter in Baarn. In 1970 ging Escher naar de Rosa-Spier-Stichting, een rusthuis in Laren voor bejaarde kunstenaars. Hier kreeg hij een eigen plek om te werken, dit noem je een atelier. Tekeningen die niet kloppen Één van de dingen waar Escher heel erg bekend mee is geworden zijn de tekeningen waar iets vreemds mee is. Als je even kort kijkt dan lijkt er vaak niet zoveel mis mee maar als je goed kijkt dan zie je dat er iets niet klopt. Op de afbeelding hiernaast lopen de trappen bijvoorbeeld niet allemaal recht. Onderin nog wel maar de andere trappen zijn een andere kant op gedraaid.

3 Michelangelo 6 maart februari 1564 Caprese Kunstschilder, beeldhouwer, architect en dichter Michelangelo is vooral bekend onder zijn voornaam, alleen is zijn hele naam iets langer. Dat is namelijk Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni. Hij werd geboren in de Italiaanse plaats Caprese maar al snel naar zijn geboorte verhuisde hij naar Florence. Toen hij 7 jaar oud was mocht hij eindelijk naar school. Hier leerde hij lezen en schrijven en ontdekte hij dat hij tekenen heel erg leuk vond. Michelangelo zijn vader vond het eigenlijk helemaal niet leuk dat hij een kunstenaar wilde worden. Hij dacht dat je daar geen geld mee kon verdienen. Toch mocht hij op zijn 13 e in de leer bij een beroemde schilder. Na een jaar schilderen wilde Michelangelo ook gaan beeldhouwen. Hiervoor ging hij naar een school voor beeldhouwers. De heersers van Florence vond het werk dat Michelangelo maakte zo mooi dat hij hem veel opdrachten gaf. In 1505 werd Michelangelo door paus Julius II naar Rome gehaald. Julius wilde dat Michelangelo een graftombe voor hem zou maken. Maar Michelangelo was alleen al met het uitzoeken van de stenen meer dan 8 maanden bezig. De paus vond dat veel te lang duren. Hij gaf Michelangelo een andere opdracht. Michelangelo mocht een bronzenbeeld van de paus maken. Toen hij het beeld afhad krijg hij weer een opdracht. Hij mocht dit keer de Sixtijnse Kapel in Rome beschilderen. Michelangelo vond het een erg leuke opdracht. Hij ontsloeg al zijn assistenten, want hij wilde het alleen doen. In 4 jaar schilderde hij het hele plafond. Helemaal alleen! 24 jaar later schilderde hij ook de muren van de Sixtijnse Kapel. Hier schilderde hij heel groot het Laatste Oordeel. Michelangelo schilderde het Laatste Oordeel van het menselijk lichaam. Hij was hier heel goed in, het lijkt net echt. Ook nog architect Behalve schilder en beeldhouwer was Michelangelo ook architect. Hij heeft veel gebouwen gemaakt. Zijn belangrijkste opdracht was die van de Sint Pieter. Helaas heeft hij maar erg kort aan deze opdracht kunnen werken. Kort nadat hij de opdracht kreeg stierf Michelangelo.

4 Pablo Picasso 25 oktober april 1971 Malaga, Spanje Verschillende schilderijen Pablo Picasso is geboren in 1881 in Spanje. Hij kon ontzettend goed tekenen en schilderen. Hij heeft ontzettend veel geleerd op de kunstacademies in Barcelona en Madrid. Later vertrok Picasso naar de hoofdstad van Frankrijk, naar Parijs. Hier werd in die tijd veel kunst gemaakt en de beroemdste schilders in die tijd kwamen daar vandaan. Het in begin schilderde Picasso realistisch, die lijkt dan net op een foto. Later is hij steeds meer op een andere gaan schilderen. Bij deze stijl lijkt niet alles meer als in het echt, dit noemen we abstract. De schilderstijl waar Picasso erg belangrijk is geweest heet het Kubisme. De kenmerken van het kubisme zijn: - Veel driehoekige en rechthoekige vormen; - Één onderwerp of afbeelding dat je kunt zien vanaf verschillende punten; Het voorbeeld is het schilder hieronder. Je ziet beide ogen, een vreemde vorm van neus en de vorm van de handen. Gekleurde periodes Van 1901 tot 1904 noemen we de blauwe periode van Picasso. Hij gebruikte veel sombere kleuren omdat hij de armoede om zich heen zag. Na zijn blauwe periode kreeg Picasso een roze periode. Deze periode werd hij verliefd op Fernande Olivier. Hij was toen een stuk minder somber. Veel schilderijen zijn ook geïnspireerd op het circus. Dit bezochten Pablo en Fernande vaak. Het schilderij hiernaast komt uit deze periode.

5 Rembrandt van Rijn 15 juli 1606 of oktober 1669 Leiden De Nachtwacht Rembrandt was de zoon van Cornelia en Harmen Gerritsz van Rijn. Zijn vader was een molenaar die bierbrouwerijen van mout liet voorzien. De familie van Rijn had twee molens in Leiden. Rembrandt zelf heeft ook lange tijd in Leiden gewoond. Hij wilde altijd al geschiedenisschilder worden en dankzij zijn vader werd hij leerling van Jacob Swanenburgh, een beroemde historieschilder. Jacob leerde Rembrandt heel veel dingen over schilderen. Nadat Rembrandt ongeveer twee jaar leerling was geweest van Jacob, vertrok hij naar Amsterdam en daar werd hij leerling van Pieter Pieterz Lastman. Hij bleef maar een half jaar bij Pieter, maar toch leerde hij daar heel veel. Hij had zoveel geleerd dat hij in Leiden zijn eigen atelier opende, dit deed hij in Een atelier is een plek waar een bijvoorbeeld een schilder werkt. In die werkplaats werkte hij veel samen met zijn goede vriend Jan Lievens. Rembrandt werd toen steeds bekender. Vanaf 1627 na Rembrandt voor het eerst zelf ook leerlingen aan. Hij leerde hun van alles over schilderen maar liet ze ook klusjes doen in zijn atelier. Rembrandt werd steeds bekender, in 1631 was hij zelfs zo bekend dat hij veel opdrachten voor portretten krijgt uit Amsterdam. Daarom besloot hij te verhuizen naar Amsterdam en ging wonen bij een kunsthandelaar. Rembrandt heeft heel veel portretten geschilderd en ook veel zelfportretten. Dit is te vergelijken met een selfie maar dan met verf. De Nachtwacht Het bekendste schilderij van Rembrandt is De Nachtwacht. Dat is niet de echte naam want dat is De Compagnie van Frans Banning Cocq. Rembrandt heeft twee jaar gedaan over het hele schilderij. Wat zo bijzonder is aan het schilderij is dat mensen in die tijd meestal een schilderij lieten maken van mensen die netjes stonden maar Rembrandt vond hier niets aan. Hij lette vooral goed op op het moment dat iedereen even bewoog. Ook het meisje in het licht hoort er natuurlijk niet zomaar tussen.

6 Vincent van Gogh 30 maar juli 1890 Zundert De Zonnebloemen Vincent van Gogh werd geboren op 30 maart 1853 in het dorpje Zundert. Dat ligt in Noord-Brabant vlakbij de Belgische grens. Zijn vader was een dominee en heette Theodorus van Gogh. Naast Vincent hadden zijn ouders nog vijf kinderen. Maar met zijn broer Theo kon Vincent het beste opschieten. Als Vincent zestien jaar oud is gaat hij werken in de kunsthandel van zijn oom in Den Haag. Na een tijdje gaat hij in een kunsthandel in Engeland werken. In Engeland raakt Vincent steeds meer geïnteresseerd in het geloof en de kerk. Hij wil ook, net als zijn vader, dominee worden. Hij volgt enkele stages en mag zelf ook af en toe een preek houden. Maar de mensen worden een beetje bang van hem omdat hij zo fel is. Later gaat hij werken als dominee in een klein mijnwerkersdorpje in België. Hier leert hij tekenen en schilderen. Hij begint met natekenen van plaatjes in boeken over kunstgeschiedenis. Dan vertrekt hij naar Den Haag en Amsterdam om lessen te kunnen volgen van schilders. In Nederland schilderde veel schilders met donkere kleuren, dit zorgde ervoor dat Vincent deze kleuren vooral ging gebruiken. Aan het einde van zijn leven heeft hij in Frankrijk gewoond, hier gebruikten de schilders allemaal heldere kleuren, dit kun je ook terugzien in de schilderijen van die periode. De zonnebloemen De Zonnebloemen is een serie schilderijen van Vincent van Gogh met daarop zonnebloemen. Er zijn drie schilderijen met daarop 15 bloemen en twee met 12. De schilderijen met zonnebloemen zijn over de hele wereld beroemd en hangen niet samen in één museum maar in verschillende collecties over de hele wereld. Zo hangt één van de schilderijen in Parijs, één in Londen en één in München. In 1987 kocht een rijke Japanse man een schilder van op een veiling in Londen voor iets meer dan 39 miljoen dollar, dat is meer dan 40 miljoen euro! De foto hiernaast is van het schilderij in München.

Vincent van Gogh. Hier zie je er een afbeelding van.

Vincent van Gogh. Hier zie je er een afbeelding van. Vincent van Gogh Een van de beroemdste schilders die Nederland heeft gehad was Vincent van Gogh. Deze kunstenaar heeft zelfs zijn eigen museum gekregen in Amsterdam. Toch wel heel bijzonder, zeker als

Nadere informatie

Rembrandt van Rijn. Hoofdstuk 1 : Rembrandt zijn eerste jaren.

Rembrandt van Rijn. Hoofdstuk 1 : Rembrandt zijn eerste jaren. Rembrandt van Rijn Hoofdstuk 1 : Rembrandt zijn eerste jaren. Rembrandt is op 15 juli 1606 in Leiden geboren. Rembrandt zijn vader was eigenaar van een molen. Die molen was niet bewoonbaar. Hun huis stond

Nadere informatie

inhoud 1. Een leven in beeld 2. Vincents jeugd 3. Aan het werk 4. Brieven 5. Boeren 6. Naar Parijs 7. Naar het zuiden 8. De ruziemaker 9.

inhoud 1. Een leven in beeld 2. Vincents jeugd 3. Aan het werk 4. Brieven 5. Boeren 6. Naar Parijs 7. Naar het zuiden 8. De ruziemaker 9. Vincent van Gogh inhoud 1. Een leven in beeld 3 2. Vincents jeugd 4 3. Aan het werk 5 4. Brieven 6 5. Boeren 7 6. Naar Parijs 9 7. Naar het zuiden 10 8. De ruziemaker 11 9. Ziek 12 10. Het einde 13 11.

Nadere informatie

Thema: de K van. Moeilijkheid : *** Samenleving Tijdsduur : ***

Thema: de K van. Moeilijkheid : *** Samenleving Tijdsduur : *** Thema: de K van. Moeilijkheid : *** Samenleving Tijdsduur : *** Nederland juf Yvonne Het land Doel: Na deze opdracht weet je heel wat over bekende en beroemde kunstschilders van vroeger en nu. Uitleg opdracht:

Nadere informatie

125 jaar. Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder. Vincent van Gogh (1853-1890)

125 jaar. Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder. Vincent van Gogh (1853-1890) 125 jaar Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder Vincent van Gogh (1853-1890) WWW.BNWALLCOVERINGS.COM 125 JAAR GEÏNSPIREERD DOOR DE WERKEN VAN KUNSTSCHILDER VINCENT VAN GOGH De collectie

Nadere informatie

Vincent van gogh. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Vincent van gogh. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres DigilessenPO 06 december 2012 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/41036 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

Vincent van Gogh. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/41036

Vincent van Gogh. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/41036 Auteur DigilessenPO Laatst gewijzigd 06 december 2012 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres https://maken.wikiwijs.nl/41036 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

Inhoud. Het leven van Escher. Weiland wordt vogel. Kringloop metamorfose. De wereld op z n kop.

Inhoud. Het leven van Escher. Weiland wordt vogel. Kringloop metamorfose. De wereld op z n kop. Inhoud. Blz. 1. Blz. 2. Blz. 3. Blz. 4. Blz. 5. Blz. 6. Blz. 7. Blz. 8. Blz. 9. Blz. 10. Blz. 11. Kaft Inhoud Het leven van Escher. Moeilijke jaren. Weiland wordt vogel. Kringloop metamorfose. De wereld

Nadere informatie

Scriptie Kunst Vincent van Gogh

Scriptie Kunst Vincent van Gogh Scriptie Kunst Vincent van Gogh Scriptie door een scholier 2053 woorden 31 december 2003 5,6 83 keer beoordeeld Vak Kunst Inhoudsopgave: - Over Vincent van Gogh - Jonge Vincent - Parijs - Familie en vrienden

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Vincent van Gogh heeft nooit een kunstenaarsopleiding afgemaakt. Met deze leskaart leer je meer over de jonge Vincent én hoe je met wat hulp en (vooral) heel veel doorzettingsvermogen toch

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Vincent van Gogh heeft nooit een kunstenaarsopleiding afgemaakt. Met deze leskaart leer je meer over de jonge Vincent én hoe je met wat hulp en (vooral) heel veel doorzettingsvermogen toch

Nadere informatie

Beroemde Nederlanders

Beroemde Nederlanders Beroemde Nederlanders inhoud 1. Anne Frank 3 2. Willem van Oranje 5 3. Rembrandt van Rijn 7 4. Antoni van Leeuwenhoek 9 5. Vincent van Gogh 11 6. Filmpje 13 Pluskaarten 14 Bronnen 16 Colofon en voorwaarden

Nadere informatie

Catalogus tentoonstelling Junglegroep

Catalogus tentoonstelling Junglegroep Catalogus tentoonstelling Junglegroep Rembrandt van Rijn (zelfportret) Wereldberoemd om de Nachtwacht. Schilderde veel portretten. Dit ben ik op mijn zelfportret: Aan alle bezoekers van deze tentoonstelling:

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Vincent van Gogh heeft nooit een kunstenaarsopleiding afgemaakt. Met deze leskaart leer je meer over de jonge Vincent én hoe je met wat hulp en (vooral) heel veel doorzettingsvermogen toch

Nadere informatie

Samenvatting Kunst ABC

Samenvatting Kunst ABC Samenvatting Kunst ABC Week 1: Kunst algemeen + film, beeldhouwen en fotografie Info: Wat is kunst? Kunst kan verschillende soorten dans, muziek, schilderijen, toneel en beelden zijn. Beeldhouwkunst of

Nadere informatie

Escher in Het Paleis. Wiskundepakket. Inleiding. M.C. Escher en Wiskunde. De wiskunde educatie van Escher in Het Paleis

Escher in Het Paleis. Wiskundepakket. Inleiding. M.C. Escher en Wiskunde. De wiskunde educatie van Escher in Het Paleis Escher in Het Paleis Wiskundepakket Inleiding M.C. Escher en Wiskunde De wiskunde educatie van Escher in Het Paleis M.C. Escher en Wiskunde Hieronder volgt de inleiding van de wiskunde educatie voor middelbare

Nadere informatie

Werkstuk van Suzanne groep 7a

Werkstuk van Suzanne groep 7a Werkstuk van Suzanne groep 7a Inhoud: Waarom doe ik mijn werkstuk over Escher? 3 Wie is Escher 3 Het leven van Escher 4 De jeugd van Escher Reizen Geldzorgen Houtsnede en litho s 6 Houdsneden Litho s Optische

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT KLEUR NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT KLEUR NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 In 1886 vertrok Van Gogh naar Parijs. Hij maakte daar kennis met twee nieuwe schilderstromingen: het impressionisme en het pointillisme. Onder invloed van deze stromingen gingen de schilderijen

Nadere informatie

Een project van alle groepen van de cbs de Skoalfinne te Warns. 7 22 maart 2007

Een project van alle groepen van de cbs de Skoalfinne te Warns. 7 22 maart 2007 Een project van alle groepen van de cbs de Skoalfinne te Warns 7 22 maart 2007 WAT IS KUNST? Kunst is: Een unieke gedachte of boodschap op een unieke wijze vormgegeven door een uniek persoon. Wij zijn

Nadere informatie

Rubens, Van Dyck & Jordaens Vlaamse schilders uit de Hermitage. Dit werkboekje is van:

Rubens, Van Dyck & Jordaens Vlaamse schilders uit de Hermitage. Dit werkboekje is van: Rubens, Van Dyck & Jordaens Vlaamse schilders uit de Hermitage Dit werkboekje is van: Hallo! Je gaat binnenkort op bezoek in het museum Hermitage Amsterdam. Het woord Hermitage spreek je uit als hermitaasje.

Nadere informatie

Het Rijksmuseum We gingen naar het rijksmuseum over de gouden eeuw. We vonden de nachtwacht heel erg mooi want hij is heel bijzonder omdat het van

Het Rijksmuseum We gingen naar het rijksmuseum over de gouden eeuw. We vonden de nachtwacht heel erg mooi want hij is heel bijzonder omdat het van Het Rijksmuseum We gingen naar het rijksmuseum over de gouden eeuw. We vonden de nachtwacht heel erg mooi want hij is heel bijzonder omdat het van donker naar licht is geverfd en dat vind ik heel speciaal

Nadere informatie

Les 12 Agendapunt: welk museum?

Les 12 Agendapunt: welk museum? Les 12 Agendapunt: welk museum? Presentatieopdracht 1 Het Van Goghmuseum Geef aan mensen die nog nooit in het van Goghmuseum zijn geweest in een presentatie van 5 minuten een goede indruk van het Van Goghmuseum.

Nadere informatie

2 Eeuw van het Verstand

2 Eeuw van het Verstand 2 Eeuw van het Verstand Caravaggio, 1600 Veranderingen Het vorige werkboek eindigde met de barok in Zuid-Europa en de Gouden Eeuw in Nederland. Zowel in de 16e als de 17e eeuw leefden een aantal van de

Nadere informatie

5,8. Werkstuk door een scholier 1712 woorden 13 maart keer beoordeeld M. C. ESCHER. Inhoudsopgave

5,8. Werkstuk door een scholier 1712 woorden 13 maart keer beoordeeld M. C. ESCHER. Inhoudsopgave Werkstuk door een scholier 1712 woorden 13 maart 2007 5,8 69 keer beoordeeld Vak KCV M. C. ESCHER Inhoudsopgave Voorwoord Maurits Cornelis Escher zijn leven Biografie Tentoonstellingen Verschillen de schilderijen

Nadere informatie

Een KUNSTSCHAT? Een Raadselachtige Gebeurtenis

Een KUNSTSCHAT? Een Raadselachtige Gebeurtenis Een Raadselachtige Gebeurtenis Op een dag werd er aan mijn voordeur geklopt. Het was de postbode en hij had een pakje voor me. Voor de KUNSTenaar Jan de Baen stond er op. Ik opende het pakje en erin zat

Nadere informatie

voorspellen (laatste keer in week 12: de zonsverduistering)

voorspellen (laatste keer in week 12: de zonsverduistering) Handleiding niveau B De Nieuwsbegripbieb Achteraan deze handleiding vindt u een lijstje met titels van informatieve en fictieboeken, die aansluiten bij het onderwerp van de Nieuwsbegriples. Op de website

Nadere informatie

Hoe signeerde Vincent zijn schilderijen?

Hoe signeerde Vincent zijn schilderijen? Hoe signeerde Vincent zijn schilderijen? In de Nieuwsbrief van dec/jan 2013/4 stond mijn verslag van een werkbezoek van de Stuurgroep Gidsen op 21 november 2013: Nuenense gidsen gaan op zoek naar Vincent

Nadere informatie

Bijlage 2: Achtergrondinformatie

Bijlage 2: Achtergrondinformatie 12 Bijlage 2: Achtergrondinformatie bij powerpointpresentatie bij les 1 Dit zijn de vader en moeder van Jozua (Joost) van der Poorten Schwartz, een Nederlands schrijver die in het Engels schreef en de

Nadere informatie

Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt

Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt De Gouden Eeuw duurde niet precies honderd jaar. Hij begon aan het eind van de 16de eeuw, beleefde zijn hoogtepunt rond 1675 en was in de 18de eeuw voorbij. De Gouden

Nadere informatie

Antwoordmodel Tijdbalk

Antwoordmodel Tijdbalk Antwoordblad lespakket Vincent van Gogh. De worsteling van een kunstenaar Het stripalbum over het leven van Vincent van Gogh kan op verschillende manieren in de les worden gebruikt. Het beeldverhaal leent

Nadere informatie

DE OGEN VAN CHARLEY NIVEAU ++

DE OGEN VAN CHARLEY NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Charley Toorop (1891-1955) kwam uit een echte kunstenaarsfamilie. Haar vader was de beroemde Jan Toorop en ook haar zonen bleken zeer creatief: één zoon werd documentairemaker, de andere

Nadere informatie

Een werkboek met creatieve ideeën om met kinderen originele portretten en zelfportretten te maken. Voor kinderen van 6 12 jaar

Een werkboek met creatieve ideeën om met kinderen originele portretten en zelfportretten te maken. Voor kinderen van 6 12 jaar Ursula Gareis CREATIEF WERKEN MET PORTRET EN ZELFPORTRET Een werkboek met creatieve ideeën om met kinderen originele portretten en zelfportretten te maken Voor kinderen van 6 12 jaar Elke pagina van dit

Nadere informatie

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen Klee Lesmateriaal groep 5 en 6 deel 1: klassikale les op school bij de tentoonstelling Klee en Cobra Het begint als kind 28.01-22.04 2012 en Cobra Opnieuw beginnen Dit is Paul Klee En dit ook. En dit is

Nadere informatie

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++ NIVEAU ++ /5 Deze leskaart gaat over het zoeken naar de volmaakte vorm. Dat klinkt misschien wat verheven, maar je zult ontdekken dat deze zoektocht in de kunstgeschiedenis erg belangrijk is geweest. Piet

Nadere informatie

Met Vincent aan het werk

Met Vincent aan het werk Met Vincent aan het werk Ceciel de Bie Met illustraties van Georgien Overwater Van Gogh Museum Publicaties 4 Inhoud 1 Ontdekken door te doen 9 2 Heb je tekenspullen in huis? 10 3 Tekenen, tekenen en nog

Nadere informatie

2 Vroege renaissance 2.1

2 Vroege renaissance 2.1 2 Vroege renaissance Giotto di Bondone, rond 1315 Veranderingen Het vorige werkboek eindigde met de 14e eeuwse kunstenaar Giotto di Bondone, die in Italië een nieuwe kunststijl introduceerde. Voor het

Nadere informatie

De ouders van Rembrandt sturen hem naar de Latijnse school, terwijl normale kinderen worden opgeleid

De ouders van Rembrandt sturen hem naar de Latijnse school, terwijl normale kinderen worden opgeleid Werkstuk door een scholier 1637 woorden 29 maart 2004 5,5 215 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdstuk 1. Inleiding 2. Het leven van Rembrandt 3. Het werk van Rembrandt 4. Conclusie 5. Bronvermelding

Nadere informatie

5 lessen voor maar 5!!!

5 lessen voor maar 5!!! Aanbod naschoolse activiteiten Brede school Heemse 5 lessen voor maar 5!!! Toneelspelen Ontdek t! Lijkt het je leuk om op een podium te staan? Je in te leven in een ander? Een persoon of een typetje te

Nadere informatie

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++ NIVEAU ++ /5 Deze leskaart gaat over het zoeken naar de volmaakte vorm. Dat klinkt misschien wat verheven, maar je zult ontdekken dat deze zoektocht in de kunstgeschiedenis erg belangrijk is geweest. Piet

Nadere informatie

Peter de Grote. Dit werkboekje is van:

Peter de Grote. Dit werkboekje is van: Peter de Grote Dit werkboekje is van: Hallo! Je gaat binnenkort op bezoek in het museum Hermitage Amsterdam. Het woord Hermitage spreek je uit als hermitaasje. Een museum is een gebouw waarin je allerlei

Nadere informatie

Handleiding Strategieles Sleutelschema s niveau A

Handleiding Strategieles Sleutelschema s niveau A Handleiding Strategieles Sleutelschema s niveau A Een onderdeel van Nieuwsbegrip Zilver zijn de strategielessen. De strategielessen zijn bedoeld om de strategieën voor begrijpend lezen bij de leerlingen

Nadere informatie

HOOFDSTUK 13. Naar het museum. Kies uit: saai knappe felle grappig bekendste. 1 De Nachtwacht is het schilderij van Rembrandt.

HOOFDSTUK 13. Naar het museum. Kies uit: saai knappe felle grappig bekendste. 1 De Nachtwacht is het schilderij van Rembrandt. 215 215 HOOFDSTUK 13 Naar het museum WOORDEN 1 Kies uit: saai knappe felle grappig bekendste 1 De Nachtwacht is het schilderij van Rembrandt. 2 De Nederlandse schilder Van Gogh schilderde vaak met kleuren.

Nadere informatie

DIT DOEBOEK MONDRIAAN IS VAN

DIT DOEBOEK MONDRIAAN IS VAN DIT DOEBOEK MONDRIAAN IS VAN naam... straat...... plaats... land... UITGEVERIJ LEOPOLD GEMEENTEMUSEUM DEN HAAG 1 INHOUD RECYCLE... 36 ROMEINSE SUDOKU... 37 DE HELD VAN DIT BOEK... 4 LANDSCHAP... 6 WOORDZOEKER...

Nadere informatie

Bert staat op een ladder. En trekt aan de planten die groeien in de dakgoot. Hij verstopt de luidspreker en het stopcontact achter de planten.

Bert staat op een ladder. En trekt aan de planten die groeien in de dakgoot. Hij verstopt de luidspreker en het stopcontact achter de planten. Helaas Wanneer besloot Bert om Lizzy te vermoorden? Vreemd. Hij herinnert zich het niet precies. Het was in ieder geval toen Lizzy dat wijf leerde kennen. Dat idiote wijf met haar rare verhalen. Bert staat

Nadere informatie

1907-1914. Bram Vrielink Jim Bloemen 2de

1907-1914. Bram Vrielink Jim Bloemen 2de Bram Vrielink Jim Bloemen 2de 1907-1914 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 INLEIDING... 3 HET KUBISME... 4 KUNSTENAARS KUBISME... 5 L AFICIONADO... 6 PORTRAIT OF PABLO PICASSO... 7 SIMULTANEOUS WINDOWS ON

Nadere informatie

Kunstlessen over Hundertwasser

Kunstlessen over Hundertwasser Kunstlessen over Hundertwasser Bovenbouw primair onderwijs en vmbo - een tekst met vragen en opdrachten voor een les op school - opdrachten in de tentoonstelling in het Cobra Museum Colofon 2013 Uitgave

Nadere informatie

lespakket EUREDUCATION

lespakket EUREDUCATION lespakket Wat heb je nog meer nodig: Het stripboek, pen en papier, de kopieerbladen, een schaar, lijm, een computer met internet, een printer en een atlas. Veel plezier! EUREDUCATION 1 Vincent van Gogh

Nadere informatie

14 februari is het Valentijnsdag! Vol verwachting kloppen de harten van de vele jongens en meisjes.

14 februari is het Valentijnsdag! Vol verwachting kloppen de harten van de vele jongens en meisjes. Valentijnsdag 14 februari is het Valentijnsdag! Vol verwachting kloppen de harten van de vele jongens en meisjes. In Engeland en de Verenigde Staten (VS) vieren mensen al eeuwen Valentijnsdag. In België

Nadere informatie

LESBRIEF HET PICASSO MYSTERIE

LESBRIEF HET PICASSO MYSTERIE LESBRIEF HET PICASSO MYSTERIE INTRODUCTIE Deze lesbrief hoort bij Blockbusters. Het Picasso Mysterie van Manon Berns. Je kunt dit boek zelf lezen of je juf of meester kan het voorlezen. In Het Picasso

Nadere informatie

De goddelijke én onuitstaanbare Michelangelo

De goddelijke én onuitstaanbare Michelangelo jun 14 De goddelijke én onuitstaanbare Michelangelo Italianita - Nieuws uit Italië Geen reacties» Esther van Veen neemt jullie vandaag, naar aanleiding van het stukje over David in al zijn verschijningsvormen

Nadere informatie

De Jeroen Bosch krant

De Jeroen Bosch krant De Jeroen Bosch krant G E M A A K T V O O R E N D O O R L E E R L I N G E N 2 maart 2016 Workshop groep1/2 Circuit in groep 7 Groep 7 van de vlieger ging op 4-3-2016 een circuit houden over Jeroen Bosch.

Nadere informatie

De hier getoonde tekeningen zijn allemaal afkomstig uit schetsboeken van Rustin. Ze zijn gemaakt in de periode 2001 2008.

De hier getoonde tekeningen zijn allemaal afkomstig uit schetsboeken van Rustin. Ze zijn gemaakt in de periode 2001 2008. Voor Rustin is schilderen de hoofdzaak van zijn kunstenaarspraktijk, maar tekenen heeft hij daarnaast ook altijd gedaan. Hij deed dat op de momenten dat hij niet kon schilderen, zoals s avonds als het

Nadere informatie

Werkstuk CKV Rijksmuseum

Werkstuk CKV Rijksmuseum Werkstuk CKV Rijksmuseum Werkstuk door een scholier 1342 woorden 5 april 2004 5,5 34 keer beoordeeld Vak CKV Bezoek aan Het Rijksmuseum Opdracht 1: Vooronderzoek ter voorbereiding op de culture activiteit.

Nadere informatie

Napoleon, Alexander en Josephine. Dit werkboekje is van:

Napoleon, Alexander en Josephine. Dit werkboekje is van: Napoleon, Alexander en Josephine Dit werkboekje is van: Hallo! Je gaat binnenkort op bezoek in het museum Hermitage Amsterdam. Het woord Hermitage spreek je uit als hermitaasje. Een museum is een gebouw

Nadere informatie

De uitstraling van Caspar van Wittel

De uitstraling van Caspar van Wittel De uitstraling van Caspar van Wittel Bart van Steenbergen 1 De ingang van de Canal Grande met de Santa Maria della Salute-kerk door Caspar van Wittel www.vanvitelli.nl Wat voor invloed heeft Caspar van

Nadere informatie

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Deze leskaart gaat over (misschien wel) Nederlands beroemdste kunststroming: De Stijl. Initiatiefnemer was kunstenaar Theo van Doesburg. Samen met o.a. Bart van der Leck en Piet Mondriaan

Nadere informatie

Gauguin, Bonnard, Denis. Dit werkboekje is van:

Gauguin, Bonnard, Denis. Dit werkboekje is van: Gauguin, Bonnard, Denis Dit werkboekje is van: Hallo! Je gaat binnenkort op bezoek in het museum Hermitage Amsterdam. Het woord Hermitage spreek je uit als hermitaasje. Een museum is een gebouw waarin

Nadere informatie

KIJK EN VERGELIJK DE LEERLING ALS KUNSTKENNER

KIJK EN VERGELIJK DE LEERLING ALS KUNSTKENNER KIJK EN VERGELIJK DE LEERLING ALS KUNSTKENNER VOORAF Het programma Kijk en vergelijk. De leerling als kunstkenner is gericht op het goed kijken en vergelijken van werken van verschillende kunstenaars.

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

DE FAMILIE VAN LOON 130 _

DE FAMILIE VAN LOON 130 _ DE FAMILIE VAN LOON Mooi idee: je familie en huis jarenlang laten portretteren door schilders en fotografen. De roemrijke familie Van Loon uit Amsterdam deed dat. De indrukwekkende stapel familieportretten

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

DE OGEN VAN CHARLEY NIVEAU ++

DE OGEN VAN CHARLEY NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Charley Toorop (1891-1955) kwam uit een echte kunstenaarsfamilie. Haar vader was de beroemde Jan Toorop en ook haar zonen bleken zeer creatief: één zoon werd documentairemaker, de andere

Nadere informatie

Over cijfers en getallen gesproken

Over cijfers en getallen gesproken Over cijfers en getallen gesproken Voor veel mensen is het tijdens een Van Gogh-rondleiding in Nuenen een eye opener als zij horen dat Vincent in zijn leven zoveel kunstwerken heeft gemaak. Dat zijn er

Nadere informatie

Van Gogh op school. Lespakket vmbo

Van Gogh op school. Lespakket vmbo Van Gogh op school Lespakket vmbo Inhoud Docentenhandleiding Inleiding 1 In de klas 2 Antwoordsuggesties 3 Museumbezoek 6 Opdrachtbladen Vincent van Gogh 1 De aardappeleters 2 Zelfportret als schilder

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding Anne Frank Huis Boijmans Van Beuningen Corpus reis door de mens Gevangenismuseum...

INHOUD. Inleiding Anne Frank Huis Boijmans Van Beuningen Corpus reis door de mens Gevangenismuseum... INHOUD Inleiding...6 1 Anne Frank Huis...8 2 Boijmans Van Beuningen... 10 3 Corpus reis door de mens... 12 4 Gevangenismuseum... 14 5 Beeld en Geluid... 16 6 Museon... 18 7 Museum of the Image, MOTI...

Nadere informatie

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam Museum. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het

Nadere informatie

Op hun knieën blijven ze wachten op het antwoord van Maria. Maar het beeld zegt niets terug.

Op hun knieën blijven ze wachten op het antwoord van Maria. Maar het beeld zegt niets terug. 1950 Het huilende beeld De zon schijnt met hete stralen op het kleine dorpje. Niets beweegt in de hitte van de middag. De geiten en koeien slapen in de schaduw. De blaadjes hangen stil aan de bomen. Geen

Nadere informatie

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Willibrord Willibrord werd geboren als zoon van pas bekeerde ouders en werd als zevenjarige jongen door zijn vader Wilgis toevertrouwd aan het klooster van Ripon nabij

Nadere informatie

6,7. Werkstuk door een scholier 2021 woorden 24 mei keer beoordeeld

6,7. Werkstuk door een scholier 2021 woorden 24 mei keer beoordeeld Werkstuk door een scholier 2021 woorden 24 mei 2005 6,7 107 keer beoordeeld Vak CKV Vincent Van Gogh Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: De Inleiding Hoofdstuk 2: Het leven Hoofdstuk 3: De Schilderijen Hoofdstuk

Nadere informatie

Het Onderzoek. Laura Koopman Groep 7 woensdag 5 maart 2014 HET ONDERZOEK

Het Onderzoek. Laura Koopman Groep 7 woensdag 5 maart 2014 HET ONDERZOEK Het Onderzoek Laura Koopman Groep 7 woensdag 5 maart 2014 HET ONDERZOEK Inhoud In deze hoofdstukken is mijn werkstuk verdeeld: 1.Christiaan Huygens blz: 4 2.Antonie van Leeuwenhoek blz: 6 3.De beschrijving

Nadere informatie

6) Aan welke periode uit de bouwkunst van de jaren 20 van de 20e eeuw doet dit denken? 18e, 19de en 20-eeuwse bouwkunst.

6) Aan welke periode uit de bouwkunst van de jaren 20 van de 20e eeuw doet dit denken? 18e, 19de en 20-eeuwse bouwkunst. Tentoonstelling door een scholier 1931 woorden 8 december 2003 5 20 keer beoordeeld Vak CKV 2) Berlage 1) Tot welke stroming behoorde Berlage? Neo-gotiek of de neo-renaissance. 2) Wanneer is het gebouw

Nadere informatie

Jacob van Ruisdael: Landschap met korenveld (1660-1665)

Jacob van Ruisdael: Landschap met korenveld (1660-1665) Jacob van Ruisdael: Landschap met korenveld (1660-1665) Een klassiek landschap Dit is wat we ons voorstellen bij het woord landschapsschilderkunst. We hebben alle elementen van een landschap: een blikvanger

Nadere informatie

Paulo op bezoek in de klas

Paulo op bezoek in de klas Kunst voor peuters en kleuters Dit materiaal is bestemd voor leerkrachten van groep 0, 1 en 2. Met de informatie en lessuggesties kunt in de klas aan de slag met beeldende kunst. Het kijken naar en praten

Nadere informatie

Dinsdag 8 april 2014

Dinsdag 8 april 2014 Maandag 7 april Wow de eerste dag in Rome, wat een dag. 's Morgens even ontbijten (één croissantje) en toen vanaf ongeveer half 10 op pad. We zijn in de binnenstad geweest en bij iedere kerk verbaasden

Nadere informatie

voorspellen (laatste keer in week 12: zonsverduistering) Naturalistisch (natuurknap): analyseren van overeenkomsten en verschillen Clib-niveau 80/8+

voorspellen (laatste keer in week 12: zonsverduistering) Naturalistisch (natuurknap): analyseren van overeenkomsten en verschillen Clib-niveau 80/8+ Handleiding niveau C Onderwerp Van Goghjaar Strategie voorspellen (laatste keer in week 12: zonsverduistering) Sleutelschema tijdbalk Intelligenties Naturalistisch (natuurknap): analyseren van overeenkomsten

Nadere informatie

inhoud KLAAR IS MIJN MEESTERWERK.. WACHT EVEN.. HOE KAN ME DAT ONTGAAN ZIJN?????

inhoud KLAAR IS MIJN MEESTERWERK.. WACHT EVEN.. HOE KAN ME DAT ONTGAAN ZIJN????? Leonardo da Vinci inhoud Inleiding 3. Leonardo s jeugd 4 2. Leonardo als leerling 5 3. Op eigen benen 7 4. Leonardo, de schilder 8 5. Leonardo, de schrijver 0 6. Leonardo, de musicus 7. Leonardo, de architect

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

Van Gogh in de groep. Lespakket voor groep 3 tot en met 8

Van Gogh in de groep. Lespakket voor groep 3 tot en met 8 Van Gogh in de groep Lespakket voor groep 3 tot en met 8 Inhoud Voorwoord 3 Opdrachten De patat-friet-eters 4 Verzamelen 5 Brieven schrijven 6 Zelfportret 7 Bloemstilleven 8 De kunsthandel 9 Stippels 10

Nadere informatie

In de illustraties afgebeelde schilderijen van Vincent van Gogh: Vincent van Gogh is in 1853 in Zundert geboren.

In de illustraties afgebeelde schilderijen van Vincent van Gogh: Vincent van Gogh is in 1853 in Zundert geboren. In de illustraties afgebeelde schilderijen van Vincent van Gogh: Zelfportret met strohoed, 1887 De slaapkamer, 1889 Mijnwerkersvrouwen met zakken kolen, 1882 De pastorietuin met sneeuw, 1885 Wandelaars

Nadere informatie

[DE BASILIEK VAN KOEKELBERG]

[DE BASILIEK VAN KOEKELBERG] 1 e graad secundair onderwijs Naam:... NATIONALE BASILIEK VAN HET HEILIG HART KOEKELBERG [DE BASILIEK VAN KOEKELBERG] Met dit boekje kan je zelfstandig of in groep kennismaken met de basiliek. 2 Hoe ga

Nadere informatie

IK ZIE, IK ZIE... BENNER

IK ZIE, IK ZIE... BENNER IK ZIE, IK ZIE... BENNER onderwijsprogramma primair onderwijs groep 5 t/m 8 INLEIDING Gerrit Benner vond de gewone wereld lang niet altijd even leuk, dus die schilderde hij ook niet. Maar achter die gewone

Nadere informatie

Van Gogh en Munch: Schilders van Kleur en Emotie

Van Gogh en Munch: Schilders van Kleur en Emotie Van Gogh en Munch: Schilders van Kleur en Emotie Vincent van Gogh en Edvard Munch hebben veel gemeen. Behalve dat ze geniale kunstenaars waren hebben ze beide in hun persoonlijke leven te kampen gehad

Nadere informatie

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Deze leskaart gaat over (misschien wel) Nederlands beroemdste kunststroming: De Stijl. Initiatiefnemer was kunstenaar Theo van Doesburg. Samen met o.a. Bart van der Leck en Piet Mondriaan

Nadere informatie

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden zijn ouders hem, maar alle andere konijntjes noemden

Nadere informatie

Les 12 Agendapunt: welk museum

Les 12 Agendapunt: welk museum Les 12 Agendapunt: welk museum? 69 Les 12 Agendapunt: welk museum 1. Het Van Goghmuseum Het gebouw Korenveld met kraaien Geef aan mensen die nog nooit in het van Goghmuseum zijn geweest in een presentatie

Nadere informatie

De werkplaats van Jacob

De werkplaats van Jacob De werkplaats van Jacob Opdrachten bij de tentoonstelling VMBO 4, onderbouw havo / vwo Stedelijk Museum Alkmaar Jacob Cornelisz van Oostsanen In deze tentoonstelling ga je kennis maken met Jacob Cornelisz

Nadere informatie

Interview Astrid Hermes

Interview Astrid Hermes Astrid Hermes Met een geleende camera en een flinke dosis baldadigheid startte Astrid Hermes haar fotografische loopbaan. Geïnspireerd door grote namen in de fotowereld erkende zij al snel de waarde van

Nadere informatie

Hollandse Meesters. Dit werkboekje is van:

Hollandse Meesters. Dit werkboekje is van: Hollandse Meesters Dit werkboekje is van: Hallo! Je gaat binnenkort op bezoek in het museum Hermitage Amsterdam. Het woord Hermitage spreek je uit als hermitaasje. Een museum is een gebouw waarin je allerlei

Nadere informatie

Mijn werkstuk over mijn Boekenheld.

Mijn werkstuk over mijn Boekenheld. Mijn werkstuk over mijn Boekenheld. Julsi Smit Mijn hoofdstukken. 1.Voorwoord. 2.Informatie over de schrijfster. 3.Het boek: hoe overleef ik een gebroken hart? 4.Illustrator van de twee boeken. 5.Het boek:

Nadere informatie

NEDERLANDERS VERSTUREN JAARLIJKS EEN HALF MILJARD KAARTEN. WAT WORDT UW AANDEEL HIERIN?

NEDERLANDERS VERSTUREN JAARLIJKS EEN HALF MILJARD KAARTEN. WAT WORDT UW AANDEEL HIERIN? NEDERLANDERS VERSTUREN JAARLIJKS EEN HALF MILJARD KAARTEN. WAT WORDT UW AANDEEL HIERIN? WAT IS KUNSTKAARTJESTUREN.NL? Kunstkaartjesturen is een webshop waar iedereen kunstkaarten kan bekijken, uitzoeken

Nadere informatie

Nu'ge bouwwerken Realis5sche beeldhouwkunst Schilderkunst met perspec5ef Veel mozaïek Vereren van de keizer Afname geloof in goden Toename geloof in

Nu'ge bouwwerken Realis5sche beeldhouwkunst Schilderkunst met perspec5ef Veel mozaïek Vereren van de keizer Afname geloof in goden Toename geloof in 750 0 500 Nu'ge bouwwerken Realis5sche beeldhouwkunst Schilderkunst met perspec5ef Veel mozaïek Vereren van de keizer Afname geloof in goden Toename geloof in God 4 de 10 de eeuw 10 de 13 de eeuw 13 de

Nadere informatie

Liefde ik heb je zo lief! Kijktocht Voortgezet onderwijs havo vwo onderbouw

Liefde ik heb je zo lief! Kijktocht Voortgezet onderwijs havo vwo onderbouw Liefde ik heb je zo lief! Kijktocht Voortgezet onderwijs havo vwo onderbouw 1 zaal 3 2 zaal 4 zaal 5 Liefde ik heb je zo lief! zaal 2 zaal 1 Ingang Uitgang begane grond Als je verliefd bent wil je er over

Nadere informatie

INLEIDING ZAAL 49. Pablo Picasso

INLEIDING ZAAL 49. Pablo Picasso INLEIDING 1 Over deze tentoonstelling Als iemand de titel kunstenaar van de twintigste eeuw verdient dan is het Pablo Picasso (1881 1973) wel. Misschien was hij zo n goede kunstenaar omdat hij buitengewoon

Nadere informatie

Goudse Rembrandts bekend!

Goudse Rembrandts bekend! PERSBERICHT 17 juli 2014 Goudse Rembrandts bekend! De jury (directeur Museum Gouda, Gerard de Kleijn) heeft ruim honderd tekeningen en schilderwerken ontvangen voor de tekenwedstrijd: Wie is de beste Rembrandt

Nadere informatie

Kröller - Müller museum. van Oscar Zuethoff uit klas B2G

Kröller - Müller museum. van Oscar Zuethoff uit klas B2G Kröller - Müller museum van Oscar Zuethoff uit klas B2G Inhoudsopgave 1. Het Impressionisme... 3. 2. Het Pointillisme uit Frankrijk... 4. 3. Het Kubisme uit Frankrijk... 5. 4. Het Expressionisme in Duitsland...

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12 Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond? Nou? Wij gaan trouwen!

Nadere informatie

VOORBEELDRONDLEIDING EEN BIJZONDERE PLEK

VOORBEELDRONDLEIDING EEN BIJZONDERE PLEK Voorbereiding Wat is je thema? Een bijzondere plek Kun je je thema nader toelichten? Wat houdt het thema in, en wat wil je dat de deelnemers meenemen na het deelnemen aan je rondleiding? Bijzondere plekken

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT KLEUR NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT KLEUR NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 In 1886 vertrok Van Gogh naar Parijs. Hij maakte daar kennis met twee nieuwe schilderstromingen: het impressionisme en het pointillisme. Onder invloed van deze stromingen gingen de schilderijen

Nadere informatie

Bij de tijd Groep 6 thema 3, les 1 De Opstand Werkblad 1. dit is Klaas. Klaas is veer-tien jaar. hij loopt al heel lang.

Bij de tijd Groep 6 thema 3, les 1 De Opstand Werkblad 1. dit is Klaas. Klaas is veer-tien jaar. hij loopt al heel lang. Bij de tijd Groep 6 thema 3, les 1 De Opstand Werkblad 1 Rouwdouwen Kleur de woorden: sol-daat = geel vecht = rood vrij-heid = groen held = blauw dit is Klaas Klaas is veer-tien jaar hij loopt al heel

Nadere informatie