Museum Opdracht Bauke Hoekstra Brechje de Klein Joëlla Van Dijk Steven Vis. G&I Art Media & Me

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Museum Opdracht Bauke Hoekstra Brechje de Klein Joëlla Van Dijk Steven Vis. G&I Art Media & Me"

Transcriptie

1 Museum Opdracht Bauke Hoekstra Brechje de Klein Joëlla Van Dijk Steven Vis G&I Art Media & Me

2 Opdracht 1a: Stelling: Het kunstbegrip van de l art pour l art moest wel leiden naar de abstractie als ultieme consequentie daarvan!. Beargumenteer deze stelling! (ca. 200 woorden). De kunstenaars onder de bevolking gingen meer vanuit emotie en inzichten werken in plaats van vanuit opdracht, religie, geschiedenis of politiek in de tijd van l'art pour l'art. De kunst ging in deze tijd nu om de kunst, net zoals de zin l'art pour l'art dat letterlijk betekent: de kunst om de kunst. Deze nieuwe kunstvorm was nu gebonden aan de visie van de kunstenaars zelf, en niet meer of minder aan een opdrachtgever of aan een bepaald beeld. De kunst werd nu gemaakt vanuit eigen interpretatie en zo ontstond iets abstracts, toeschouwers zullen de betekenis van deze kunst nu vaak niet meteen zien. Het deed er niet meer toe wat de meningen of interpretaties waren van de toeschouwers over de kunst maar juist wat de kunstenaar zelf vond en hoe hij zijn emoties erin verwerkte. Abstractie is dus een heel logisch gevolg. want emoties en gevoelens kunnen goed worden geuit in de abstractie. abstractie is het weglaten van alle niet-essentiële informatie en secundaire aspecten om de basis van emotie zichtbaar te maken. Bij l art pour l art zijn de kunstenaars los van meningen en richtlijnen van anderen. veel elementen worden daarom in een werk weggelaten behalve de directe visie van de kunstenaar.

3 Opdracht 1b: In de lessen worden twee wegen bewandeld die hebben geleid van figuratie tot de abstractie. Eén weg via het Expressionisme, en een andere weg via het Kubisme. Schets de ontwikkeling van deze twee wegen in de tijd gezien aan de hand van de kunstwerken in het Stedelijk. Let wel, dit is een heuse speurtocht, je moet echt op zoek gaan en probeer die 2 wegen in het museum te ontdekken en in kaart te brengen aan de hand van de kunstwerken die op zaal hangen of staan. Vermeld met naam en toenaam de kunstenaars die hierin een hoofdrol hebben gespeeld, zowel vóór als de ontwikkeling ná W.O. II. En beschrijf de desbetreffende kunstwerken. (Kies voor elke weg ca. 10 werken, zo gedifferentieerd mogelijk. Per kunstwerk beknopte beschrijving van ca. 50 woorden) De route via het expressionisme die geleid heeft tot de figuratie van de abstractie: Vincent van Gogh: Les Bêcheurs, 1889 Vincent van Gogh was een van de eerste expressionistische kunstenaars, maar niet een van de eerste die deze aardappeleters heeft geschilderd. Vincent van Gogh was dus een van de eerste kunstenaars die zijn werk liet leiden door emotie, daarom is dit werk ook donkerder dan het echt is in Zuid Frankrijk. Wassily Kandinsky: Improvisation 33 (Orient 1), 1913 Dit kunstwerk is duidelijk expressionistisch dit komt door het kleurgebruik en de overdrevenheid van de vormen. je ziet hierin dat de schilder zich probeert uit te drukken in zijn werk. je kan veel verschillende dingen zien in dit werk. landschap, vrouw, bomen en nog veel meer

4 Natalia Sergeevna Goncharova: Rayonistische zee Dit schilderij is expressionistisch omdat er gebruik gemaakt is van felle en onnatuurlijke kleuren. Je ziet dat het gemaakt is met snelle vegen, het is slordig geschilderd. Tegelijkertijd maakt dit het schilderij ook erg dynamisch. Dit laat zien dat het meer geschilderd is vanuit het gevoel dan vanuit het verstand. Piet Mondriaan: Windmolen, 1917 Piet Mondriaan heeft hier een windmolen geschilderd, alhoewel het geen normale windmolen is. Het schilderij bestaat uit felle, onnatuurlijke kleuren. De zee en de lucht bestaan uit vlugge toetsjes van rood, blauw en paars. Dit geeft het schilderij een dynamisch gevoel, alsof de wolken door de lucht dwarrelen en het water golft. Er ontstaat energie. Eugêne Brands: Wing, 1949 Hier zien we een goed voorbeeld van subjectieve, persoonlijke expressie. We zien een aantal beelden op een donkere ondergrond, die gemaakt zijn vanuit het gevoel, niet vanuit de ratio. Er is gebruik gemaakt van heldere, felle kleuren. De kleuren bij elkaar geven sterke kleurcontrasten.

5 Constant: Vogel Idylle, 1948 Dit werk is best abstract, heb geen idee wat het werk moet voorstellen, maar het werk gebruikt heel veel kleuren en doet me een beetje denken aan kinderboek. Ook blijkt het nacht te zijn aangezien er een maan aanwezig is en de achtergrond donker blauw is. Maar toch zijn alle personages en objecten fel verlicht. Eugene Brands: De Zomer, 1949 Dit werk is al redelijk abstract, de vormen zijn namelijk alleen nog maar vierkanten en cirkels, toch is dit werk nog figuratief, aangezien je een er nog een vogel en een zon in kan zien. Ook is dit werk niet gewoon een schilderij, maar is het gemaakt met verschillende objecten op het canvas. Mark Rothko: Untitled (umber, blue, umber, brown), 1962 Dit werk van Mark Rothko is gemaakt door middel van verschillende kleuren, die over elkaar zijn geschilderd. Dit is enorm abstract want je kan niet zien wat het zou moeten voorstellen. Wel zie je enigzins emotie in het werk door middel van de kwast streken.niet alles is mooi recht.

6 Willem de Kooning: The springs, 1983 Je ziet in dit kunstwerk veel emotie omdat het kale wit goed mengt met de kleuren die je ziet de compositie en kleurbalans is erg duidelijk in dit werk. Je kan ook goed zien in welke delen van het werk veel tijd in is gestoken en in welke delen minder Willem de Kooning: North Atlantic Light, 1977 In dit schilderij kan ik een bootje op het water zien. hij vaart hier tussen de bergen. en het schilderij lijkt veel te gebeuren ook al roept het ook rust op. in dit landschap zie je een duidelijk verdeling tussen water, bergen en lucht

7 De route naar het expressionisme via het Kubisme: Henri Matisse: Odalisque, 1920 Dit is een van de eerste kubistische werken, het is nog duidelijk figuratief er is namelijk gewoon goed te herkennen dat er een vrouw die ligt is getekend. Ook is het kleurgebruik hier nog heel erg divers. maar toch neigen de vormen naar vierkanten in plaats van een reëel beeld. Marc Chagall: L autoportrait aux sept doigts Kubisme is goed in dit schilderij te herkennen. het gezicht is opgedeeld in verschillende vlakken. alsof ze van verschillende stijlen komen waarvan delen zijn afgeknipt en samen zijn geplakt. de schilder beeld 2 tijden uit zijn leven uit in 1 schilderij: Zijn geboortestad is in de wolken geschilderd en Parijs waar hij naartoe is verhuisd Bart Van Der Leck: De Drinker, 1919 Het kubisme is goed in dit schilderij te herkennen, doordat het gezicht is opgedeeld in allerlei verschillende vlakken. Het is alsof hij allemaal figuren bij elkaar gelegd heeft. Vergeleken met het vorige schilderij, gaan we steeds meer naar de geometrische kant toe.

8 Chris Beekman: Abstracte kop, 1918 De uitleg van dit schilderij lijkt veel op de vorige, door middel van vlakken is een gezicht te herkennen. De vormen van het gezicht worden steeds meer weggelaten, waardoor er steeds meer met een bepaalde compositie gewerkt wordt. Piet Mondriaan: Tableau III: Compositie in ovaal, 1914 Bij dit schilderij van Piet Mondriaan krijgen we veel te maken met veel geometrische vormen, maar ook wordt er een grote stap gemaakt als het gaat om de abstractie van het kunstwerk. Je kan er meerdere dingen in het kunstwerk zien, omdat je niet precies weet wat het moet voorstellen. Piet Mondriaan: Compositie XIV 1913 Dit schilderij van Piet Mondriaan heeft veel overeenkomsten met het schilderij hierboven. Het gebruikt een structuur van korte verticale en horizontale lijnen die rechthoekige vlakjes vormen. Ook wordt er weer gebruik gemaakt van de kleuren bruin en grijs, alleen zie je meer vierkanten verschijnen dan bij de vorige

9 Piet Mondriaan 1920 Piet Mondriaan: Compositie met geel, rood, zwart, blauw en grijs, Je ziet in dit schilderij veel lijnen, je ziet gekleurde vakken in de kleuren: geel, rood, zwart, blauw en grijs, zoals de titel al zegt. het valt op dat dit alles in balans staat. Het klopt gewoon, ondanks dat alles asymmetrisch is zowel horizontaal en verticaal. kleuren of lijnen veranderen zou dit schilderij uit balans brengen Piet Mondriaan: Compositie met blauw, geel, rood, zwart en grijs, 1922 Dit is het ultieme abstracte werk in de stroming kubisme. Het werk is niet figuratief, er zijn namelijk geen duidelijke voorstellingen aanwezig. Er is weinig aanwezig in het werk en daarom ook een van de meest abstracte werken in de stroming, met maar 2 kleuren en 2 tinten. Chris Beekman: Ook hier is het werk van Chris Beekman niet figuratief, doordat er geen sprake is van een duidelijke voorstelling. Er wordt alleen gebruik gemaakt van de kleuren blauw, rood en geel en de tinten zwarten wit. Ook kun je natuurlijk zien dat het werk abstract is.

10 Gerrit Rietveld, Rood-blauwe stoel De rood-blauwe stoel is één van bekendste werken van Gerrit Rietveld. Het is een gekleurde lattenstoel, die in de tijd van het bauhaus werd gemaakt. Er wordt alleen gebruik gemaakt van rechthoeken, balken en vierkanten. Bij het maken van de stoel is er niet gelet op de functie maar eerder op de artistieke vormgeving.

11 Opdracht 2: Kies een kunstwerk dat tot het Surrealisme behoort, en leg uit waarom je dat vindt! (ca. 150 woorden). De Karel Appel wand: Dit kunstwerk is te vinden als je langs de entree bent gegaan aan de rechterkant. Het werk van Karel Appel past bij Surrealisme, omdat het voldoet aan de onverwachte en verrassende kenmerken die het Surrealisme met zich meedraagt. De omschrijving van Surrealisme van André Breton: Automatische spontaneïteit in zijn meest pure vorm, waarin men probeert - verbaal, door het geschreven woord, of in welke vorm dan ook - de manier van denken laat zien, geleid door fantasie, zonder enige controleerde ratio en los van morele waarden., is heel goed toe te passen. Er is duidelijk fantasie te zien in de figuren van Karel Appel. Er wordt ook gebruik gemaakt van abstractie, iets wat haast altijd te zien is in het Surrealisme. Het werk van Karel Appel werd pas laat geaccepteerd als kunst, omdat dit ook zonder enige gecontroleerde manier van denken was gemaakt. Dit vonden de mensen maar raar en apart.

12 Opdracht 3: Kies een kunstwerk dat tot het Pop-Art behoort, en leg uit waarom je dat vindt! (ca. 150 woorden). Martial Raysse: Peinture à haute tention, 1965 Dit kunstwerk behoort tot de stroming Pop-Art, omdat het een goed voorbeeld is van een alledaags beeld gecombineerd met met neon-achtige kleuren. Het dagelijkse leven was de inspiratiebron en het uitgangspunt van de Pop-Art. Het beeld is alledaags omdat het niet meer dan een foto van een vrouw is. Er is geen persoonlijke handtekening van de kunstenaar in het kunstwerk te vinden, dit resultaat is bereikt door het gebruik van fotografie. Dit is ook een element van de Pop-Art, omdat het een stroming was gericht op het grote publiek. De felle oranje kleur geeft een sterk contrast met het donker blauw. Dit geeft een collage-achtig effect, wat ook tot de Pop-Art behoort. De consumptiemaatschappij speelde een grote rol in de Pop Art, daarom werd er ook veel gebruik gemaakt van materialen, goederen en producten uit het dagelijks leven. Neem bijvoorbeeld in dit schilderij het neon-licht, wat boven de lippen geplaatst is. Dit verwijst terug naar het nachtleven in de 1960 s.

13 Opdracht 4: Bedenk een concept voor een game of interactieve applicatie die zich afspeelt in een museum van beeldende kunst zoals Het Stedelijk! Als game hebben wij bedacht een free running game te maken dat zich afspeelt in het stedelijk museum. In dit spel ga jij de kunstwerken in het museum bezoeken en ze van alle kanten bekijken. je gaat de objecten dus ook van dichtbij zien wanneer je in een van de readymades terecht komt of wanneer je in een van de abstracte werelden van Wassily Kandinsky terecht komt. In een museum zie je vaak schilderijen, fysieke objecten en andere huishoudelijk objecten die niet aangeraakt mogen worden. Je mag er alleen naar kijken. Wij willen dit interactief maken door jou als bezoeker te verkleinen en je door de verschillende levels of kunstwerken te laten rennen. In deze 3d wereld zal je veel avonturen beleven met in elk kunstwerk een nieuwe hindernis.

14 Opdracht 5: INDIVIDUEEL TE BEANTWOORDEN: Met welk kunstwerk voel je de meeste interactie mee, qua beleving? Dat kan in actieve dan wel in suggestieve zin zijn. N.B. hoeft niet uit de permanente collectie; zie ook bijvoorbeeld tijdelijke tentoonstellingen. Licht je keuze toe! (ca. 150 woorden). Steven Vis: Kroonluchters In museums kijk je veel naar stille beelden. in mijn mening kan dit erg saai zijn. het is dan ook fijn om interactieve kunstwerken te zien in een museum. Het kunstwerk van de kroonluchters vind ik voor mijn gevoel het meest interactief. specifiek de kroonluchter die hierboven te zien is met het bewegend popje, dit kunstwerk stond grotendeels stil met maar 1 bewegende stang. het popje bewoog mee omdat de stang letterlijk door het hoofd van het popje stak. Het contrast dat ontstond doordat boven het kunstwerk veel licht naar binnen kwam zorge ervoor dat het stuk erg donker was. Ik vond dit kunstwerk erg interessant omdat het kunstwerk meteen een eng gevoel achterlaat. de interactie in dit schilderij is de bewegende pop. maat het gevoel wat het overbrengt in combinatie met de stille kroonluchter is wat mij aanspreekt. Ik kon lang naar dit kunstwerk kijken en er kwamen zo duistere creatieve ideeën bij mij op.

15 Joëlla van Dijk: Kroonluchters Dit werkstuk sprak mij aan omdat het constant vernieuwing geeft. Het valt op tussen alle stilstaande werken. In totaal zijn er 5 verschillende kroonluchters, zoals te zien op de plattegrond. De beweging, die in twee van de vijf kroonluchters zit, brengen de objecten tot leven. De lampjes in verschillende kleuren geven de objecten schaduwen. Doordat je niet weet wat de kroonluchters moeten voorstellen, geeft dit plaats voor eigen interpretatie. Zo ontstaan er nieuwe verhalen bij elk object. Dit is wat ik zo interessant vond aan het kunstwerk. Er ontstaat een reactie in mij, door de actie van de kroonluchters. Elk van de delen riepen ook een ander gevoel bij mij op. Bijvoorbeeld nieuwsgierigheid of verbaasdheid. Door deze actie-reactie ontstaat interactie tussen mij en het voorwerp. Doordat ik mijn interpretatie bij de kroonluchters met mijn klasgenoten ging delen, en er op deze manier een interessante discussie ontstond, kwamen wij op nieuwe inzichten. Het kunstwerk zorgde op deze manier ook voor interactie tussen mij en mijn medestudenten.

16 Bauke Hoekstra: Het werk van Natalia Sergeeva Goncharova, Rayon Istische zee sprak mij het meeste aan in het stedelijk museum, Het werk is niet bepaald figuratief en ik had het gevoel dat vooral de kleuren van de compositie mij aan hebben gesproken. Ook zag ik diagonalen in het werk, de kleuren van het werk zijn duidelijk van elkaar afgescheiden terwijl ze wel door elkaar lopen. Het werk heeft een duidelijke kleurcontrast, met linksboven zwart en wit en rechtsonder fel rood met zwart. Het werk voelt ook erg dynamisch terwijl er objecten in zitten die beweging simuleren. Toch is er sprake van dynamiek in dit werk en dit komt hoogstwaarschijnlijk door de witte, ronde en snelle accentuates. Met de aspecten die ik hierboven heb benoemt heb ik hopelijk duidelijk gemaakt hoe de interactie met het werk mij tot denken heeft aangezet, aangezien dit een best intrigerend werk is als je er even bij stilstaat.

17 Brechje de Klein: Ik ben nooit echt heel erg fan geweest van musea. Dit komt vooral door mijn concentratievermogen. Ik kan niet super lang naar 1 schilderij kijken, want, hoe mooi of fascinerend ik het ook vind, het lukt me gewoon niet. Daarom vond ik het Rabobank familie lab mij erg aanspreken. Je bent de hele tijd bezig met kunst op een interactieve manier en voor mensen zoals ik is dit heerlijk. Je kan bijvoorbeeld op 1 van de 2 fietsen gaan zitten trappen en dan gaat alles bewegen. Zonder dat er getrapt wordt, kan er niks doorgaan. Je hebt dus meerdere mensen nodig voor interactie met het kunstwerk. Ook gebeuren er meerdere dingen door elkaar waardoor je niet zo snel denkt klaar te zijn met kijken. En om het af te maken, het maakt ook nog eens geluid. Dus je blijft continu aanwezig bij het kunstwerk.

Samantha van der Vijver en Yassine Minjon GI-1D. Art, Media and Me. Museum opdracht

Samantha van der Vijver en Yassine Minjon GI-1D. Art, Media and Me. Museum opdracht Samantha van der Vijver en Yassine Minjon GI-1D Art, Media and Me Museum opdracht OPDRACHT 1 a. Het kunstbegrip van de l art pour l art moest wel leiden naar de abstractie als ultieme consequentie daarvan!

Nadere informatie

Museum opdracht Art, Media & Me

Museum opdracht Art, Media & Me Museum opdracht Art, Media & Me Door: Auteur: Klas: Hicham Bendriss, Marjolein Joosse, Cuiyu Liao, Bertus Jansen Hicham Bendriss 1A Studentennummer: 3013360 Vraag 1 Over waarom abstractie een logisch gevolg

Nadere informatie

Reader/begrippenlijst periode 4 toetsweek :

Reader/begrippenlijst periode 4 toetsweek : Roncalli mavo Tekenen/Kunstgeschiedenis. Klas 3 Reader/begrippenlijst periode 4 toetsweek : Hoe moet je leren??? De begrippen zijn bij deze toets gekoppeld aan de kunststromingen van de kunstpromotie.

Nadere informatie

Kunstenaar 1... adres.. Kunstenaar 2. Kunstenaar 3... Kunstenaar 4 (reserve)..

Kunstenaar 1... adres.. Kunstenaar 2. Kunstenaar 3... Kunstenaar 4 (reserve).. BEELDENDE KUNST kunstroute Max. persoon Zoek op internet waar en wanneer er bij jou in de buurt een kunstroute is. Kijk op internet, in de krant etc. en zorg ervoor dat je een programma boekje te pakken

Nadere informatie

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO ANTWOORDMODEL VERSIE A + B Visuele analyse van schilderkunst in de 17DE, 19DE en 20STE eeuw 1/5

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO ANTWOORDMODEL VERSIE A + B Visuele analyse van schilderkunst in de 17DE, 19DE en 20STE eeuw 1/5 1/5 VERSIE A Vraag 1 A Gebruik van licht om de dramatiek te uiten. Het subtiele licht (vs. clair-obscur in de barok) geeft diepte aan het schilderij en accentueert het hoofdmotief. Het zorgt er dus voor

Nadere informatie

Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw

Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw 1/5 Eregalerij, Rijksmuseum Brieflezende vrouw, Johannes Vermeer, ca. 1663 Dit verwerkingsmateriaal wordt aangeboden na afloop van zeventiende eeuw laat Johannes Vermeer zien in de examentour Burgerlijke

Nadere informatie

Art, Media & Me mes. Martin Lacet. Kay Volbeda - Melvin van Berkel - Rebecca Nuijens - Robin Bonke - Ronald van Egdom

Art, Media & Me mes. Martin Lacet. Kay Volbeda - Melvin van Berkel - Rebecca Nuijens - Robin Bonke - Ronald van Egdom Art, Media & Me mes Martin Lacet Kay Volbeda - Melvin van Berkel - Rebecca Nuijens - Robin Bonke - Ronald van Egdom Museum opdracht Groep: Kay Volbeda, Melvin van Berkel, Rebecca Nuijens, Robin Bonke,

Nadere informatie

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 1 HANDLEIDING LESSUGGESTIES MONDRIAAN TOT DUTCH KLEURENPALET De leerlingen kunnen de

Nadere informatie

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO versie b Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw 1/5

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO versie b Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw 1/5 1/5 Eregalerij, Rijksmuseum Mondriaanjurk, Yves Saint Laurent, Abraham, Bianchini-Férier, 1965 Dit verwerkingsmateriaal wordt aangeboden na afloop van de examentour Burgerlijke cultuur in de zeventiende

Nadere informatie

Art, Media & Me Museum Opdracht

Art, Media & Me Museum Opdracht Art, Media & Me Museum Opdracht Tom Slootbeek Bas de Waal 02-11-2016 1a. L art pour l art gaat over het idee dat kunst alleen kunst is. Er zitten geen extra gedachtes bij geen emoties of morele gedachten.

Nadere informatie

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++ NIVEAU ++ /5 Deze leskaart gaat over het zoeken naar de volmaakte vorm. Dat klinkt misschien wat verheven, maar je zult ontdekken dat deze zoektocht in de kunstgeschiedenis erg belangrijk is geweest. Piet

Nadere informatie

ART HISTORY de twintigste eeuw. H4-cp3 H4 Expressionisme

ART HISTORY de twintigste eeuw. H4-cp3 H4 Expressionisme ART HISTORY de twintigste eeuw H4-cp3 H4 Expressionisme Sigmund Freud (1856-1939) blz.34 De ideeën van de psychoanalyticus Sigmund Freud hadden veel invloed op de kunstenaars uit het begin van de twintigste

Nadere informatie

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++ NIVEAU ++ /5 Deze leskaart gaat over het zoeken naar de volmaakte vorm. Dat klinkt misschien wat verheven, maar je zult ontdekken dat deze zoektocht in de kunstgeschiedenis erg belangrijk is geweest. Piet

Nadere informatie

CKV Programma. Programma 2015 voor de thuisblijvers van de meerdaagse reis.

CKV Programma. Programma 2015 voor de thuisblijvers van de meerdaagse reis. CKV Programma Programma 2015 voor de thuisblijvers van de meerdaagse reis. Dit is het boekje voor de thuisblijvers van 23 t/m 27 november 2015. Het vwo zal maandag 23 november 2015 beginnen met het programma,

Nadere informatie

Hoe ga je te werk? - Bekijk de afbeeldingen van de kunstwerken van dansers (Degas, Segal, Nikki da St. Phalle).

Hoe ga je te werk? - Bekijk de afbeeldingen van de kunstwerken van dansers (Degas, Segal, Nikki da St. Phalle). DANS Dans Max. personen Wat heb je nodig? Potlood, papier, materiaal om ruimtelijk te werken Hoe ga je te werk? - Bekijk de afbeeldingen van de kunstwerken van dansers (Degas, Segal, Nikki da St. Phalle).

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel.

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel. ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel. Sigmund Freud (1856-1939) De ideeën van de psychoanalyticus Sigmund Freud hadden veel invloed op de kunstenaars

Nadere informatie

KLEUR. - Uitleg begrippen - Opdracht 1 - Opdracht 2

KLEUR. - Uitleg begrippen - Opdracht 1 - Opdracht 2 KLEUR - Uitleg begrippen - Opdracht 1 - Opdracht 2 Wat is kleur? Kleur ontstaat wanneer er licht weerkaatst of geabsorbeerd wordt door de objecten waarop dit licht schijnt. Bij weerkaatsing van dit licht,

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel.

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel. ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel. EXPRESSIONISME 20ste eeuw De kunstenaar drukt zijn eigen persoonlijke gevoelens uit. EXPRESSIONISME 20ste eeuw

Nadere informatie

Groep: Alice Steneker Justus Sluijter Terry Tanke. Art Media & Me Museum opdracht Docent: Martin Lacet

Groep: Alice Steneker Justus Sluijter Terry Tanke. Art Media & Me Museum opdracht Docent: Martin Lacet Groep: Alice Steneker Justus Sluijter Terry Tanke Art Media & Me Museum opdracht Docent: Martin Lacet 1. a. Het kunstbegrip L art pour l art betekend letterlijk, kunst om kunst. Kunst moet opzichzelfstaand

Nadere informatie

3 CA: kunstwerk verwoording eigen mening 3 Datum: verwerking recensie + extra folders 1 Paraaf docent

3 CA: kunstwerk verwoording eigen mening 3 Datum: verwerking recensie + extra folders 1 Paraaf docent CKV CKV Verslag Culturele Activiteit Glow Eindhoven Naam:. Klas:. Foto/ toegang: geldig / ongeldig (ln te vullen door je CKV-docent) verwoording kunstroute en 3 CA: kunstwerk verwoording eigen mening 3

Nadere informatie

Art, Media & Me Stedelijk Museum

Art, Media & Me Stedelijk Museum Art, Media & Me Stedelijk Museum Charly Hendriksen, Esther Bos en Jens van Kampen Inhoud: 1. Vorming van de abstractie a. L art pour l art moest wel leiden naar de abstractie als ultieme consequentie daarvan!

Nadere informatie

BREED EN AVONTUURLIJK KIJKEN! - 3 min.

BREED EN AVONTUURLIJK KIJKEN! - 3 min. HOE WORD IK EEN DETECTIVE? NAAM leerling: KLAS: Docent: Samengewerkt met (naam leerling: Kijk je wel eens naar een detectiveserie? Je ziet dan hoe een detective heel nauwkeurig observeert en onderzoekt

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. V4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel.

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. V4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel. ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW V4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel. Sigmund Freud (1856-1939) De ideeën van de psychoanalyticus Sigmund Freud hadden veel invloed op de kunstenaars

Nadere informatie

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Deze leskaart gaat over (misschien wel) Nederlands beroemdste kunststroming: De Stijl. Initiatiefnemer was kunstenaar Theo van Doesburg. Samen met o.a. Bart van der Leck en Piet Mondriaan

Nadere informatie

Praktijkopdracht 1 - kleur

Praktijkopdracht 1 - kleur Praktijkopdracht 1 - kleur Bekijk het werk van August Macke. Je ziet hier een landschap van August Macke, Kairouan (III), 1914 In het werk zijn horizontale, verticale en diagonale lijnen te ontdekken.

Nadere informatie

KIJKWIJZER SCHILDERIJ CKV 1 opdracht Cijfer:

KIJKWIJZER SCHILDERIJ CKV 1 opdracht Cijfer: KIJKWIJZER SCHILDERIJ CKV 1 opdracht Cijfer: Naam: Klas: Datum: Feiten Een kijkwijzer is bedoeld om je mee te nemen in de waarneming en het kijken te intensiveren: kortom je gaat steeds meer dingen zien,

Nadere informatie

3. Beweging, Nut, Mechanica, Robotisch, Dynamisch.

3. Beweging, Nut, Mechanica, Robotisch, Dynamisch. 1. Het werk van Tinguely waar ik echt iets over kan zeggen wat meteen bij me naar boven kwam, en dus wat ik voelde, zijn zijn mechanische sculpturen. Het gaf mij bijna eenzelfde idee als de strandbeesten

Nadere informatie

WAT ZIE IK? KLEUR WAT ZIE IK? KLEUR KIJKEN WETEN VOELEN MAKEN KIJKEN, WETEN, VOELEN, MAKEN

WAT ZIE IK? KLEUR WAT ZIE IK? KLEUR KIJKEN WETEN VOELEN MAKEN KIJKEN, WETEN, VOELEN, MAKEN WAT ZIE IK? KLEUR WAT ZIE IK? KLEUR Een opdracht voor groep 1,2 gericht op het leren van primaire en secundaire kleuren. In de les leren leerlingen gezamenlijk kleuren en basisvormen te herkennen en te

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT KLEUR NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT KLEUR NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 In 1886 vertrok Van Gogh naar Parijs. Hij maakte daar kennis met twee nieuwe schilderstromingen: het impressionisme en het pointillisme. Onder invloed van deze stromingen gingen de schilderijen

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR. H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR. H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea Tijdsbeeld tweede helft 20ste eeuw Vrijheid na WOII-Europa ligt in puin.. Koude oorlog: angst

Nadere informatie

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Deze leskaart gaat over (misschien wel) Nederlands beroemdste kunststroming: De Stijl. Initiatiefnemer was kunstenaar Theo van Doesburg. Samen met o.a. Bart van der Leck en Piet Mondriaan

Nadere informatie

VOORBEELDRONDLEIDING EEN BIJZONDERE PLEK

VOORBEELDRONDLEIDING EEN BIJZONDERE PLEK Voorbereiding Wat is je thema? Een bijzondere plek Kun je je thema nader toelichten? Wat houdt het thema in, en wat wil je dat de deelnemers meenemen na het deelnemen aan je rondleiding? Bijzondere plekken

Nadere informatie

1907-1914. Bram Vrielink Jim Bloemen 2de

1907-1914. Bram Vrielink Jim Bloemen 2de Bram Vrielink Jim Bloemen 2de 1907-1914 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 INLEIDING... 3 HET KUBISME... 4 KUNSTENAARS KUBISME... 5 L AFICIONADO... 6 PORTRAIT OF PABLO PICASSO... 7 SIMULTANEOUS WINDOWS ON

Nadere informatie

BASISREADER KG: BEELDEND

BASISREADER KG: BEELDEND BASISREADER KG: BEELDEND Ontwikkelingen in de beeldende kunst in de eerste helft van de twintigste eeuw. HOOFDSTUK: BEELDENDE KUNST - Stromingen in de beeldende kunst vanaf 1900. 2011 -M.T. van de Kamp

Nadere informatie

De geschiedenis van het Kröller-Müller

De geschiedenis van het Kröller-Müller Werkstuk door een scholier 2321 woorden 12 juni 2002 6,4 75 keer beoordeeld Vak CKV De geschiedenis van het Kröller-Müller Het Museum is genoemd naar Hélène Kröller-Müller (1869-1939). Ze was van Duitse

Nadere informatie

Ze hebben daarbij o.a. kennis opgedaan over diverse beeldaspecten op het gebied van kleurtoepassing en compositie, ruimte en perspectief.

Ze hebben daarbij o.a. kennis opgedaan over diverse beeldaspecten op het gebied van kleurtoepassing en compositie, ruimte en perspectief. Kijkwijzer beeldaspecten Groep 7 Leerkrachtenblad Vooraf Voorafgaand hebben de leerlingen van groep 7 de KunstKabinetsen 7.10 Complementaire kleuren en 7.14 Vogel of kikvors? in groepjes of klassikaal

Nadere informatie

Begrippenlijst 5 Massamedia Klas 3

Begrippenlijst 5 Massamedia Klas 3 Begrippenlijst 5 Massamedia Klas 3 = herhaling van een begrip van begrippenlijst 1, 2, 3 of 4 Computeranimatie Massamedia Mixed-media Genre Geëmotioneerd Animatie op de computer gemaakt. Animatie is een

Nadere informatie

beeldanalyse-kunstbeschouwing

beeldanalyse-kunstbeschouwing beeldanalyse-kunstbeschouwing Bij het kijken naar kunstwerken kun je je allerlei vragen stellen wat het kunstwerk met je doet. Door aandachtig te kijken verzamel je informatie over vorm en inhoud. In deze

Nadere informatie

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Deze leskaart gaat over (misschien wel) Nederlands beroemdste kunststroming: De Stijl. Initiatiefnemer was kunstenaar Theo van Doesburg. Samen met o.a. Bart van der Leck en Piet Mondriaan

Nadere informatie

Tref woorden inhoud * interpretatie titel * verhaal van de fotograaf

Tref woorden inhoud * interpretatie titel * verhaal van de fotograaf Tref woorden inhoud * interpretatie titel * verhaal van de fotograaf 1 Bekijk de foto s in de tentoonstelling. Lees de teksten nog niet. Kies een foto waar jij een verhaal bij kunt bedenken. Laat je fantasie

Nadere informatie

KIJKWIJZER BEELDASPECTEN

KIJKWIJZER BEELDASPECTEN KIJKWIJZER BEELDASPECTEN SCHOOL: NAAM: Deze kijkwijzer kun je gebruiken voor elk kunstwerk of voorwerp van je keuze. Ga op zoek naar een kunstwerk wat je aanspreekt en vul aan de hand daarvan deze kijkwijzer

Nadere informatie

Geabstraheerd: beschrijf de voorstelling en wijze van abstractie K2. beschrijf de voorstelling en wijze van abstractie

Geabstraheerd: beschrijf de voorstelling en wijze van abstractie K2. beschrijf de voorstelling en wijze van abstractie Algemene gegevens Kunstwerk 1 Titel Mummy-board Maker Jaartal Materiaal/techniek Cedarhout, linnen en goud Kunststroming Egypte Algemene gegevens Kunstwerk 2 Titel Maker Jaartal Materiaal/techniek Medicijnen

Nadere informatie

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Deze leskaart gaat over (misschien wel) Nederlands beroemdste kunststroming: De Stijl. Initiatiefnemer was kunstenaar Theo van Doesburg. Samen met o.a. Bart van der Leck en Piet Mondriaan

Nadere informatie

6) Aan welke periode uit de bouwkunst van de jaren 20 van de 20e eeuw doet dit denken? 18e, 19de en 20-eeuwse bouwkunst.

6) Aan welke periode uit de bouwkunst van de jaren 20 van de 20e eeuw doet dit denken? 18e, 19de en 20-eeuwse bouwkunst. Tentoonstelling door een scholier 1931 woorden 8 december 2003 5 20 keer beoordeeld Vak CKV 2) Berlage 1) Tot welke stroming behoorde Berlage? Neo-gotiek of de neo-renaissance. 2) Wanneer is het gebouw

Nadere informatie

Thema: de K van. Moeilijkheid : *** Samenleving Tijdsduur : ***

Thema: de K van. Moeilijkheid : *** Samenleving Tijdsduur : *** Thema: de K van. Moeilijkheid : *** Samenleving Tijdsduur : *** Nederland juf Yvonne Het land Doel: Na deze opdracht weet je heel wat over bekende en beroemde kunstschilders van vroeger en nu. Uitleg opdracht:

Nadere informatie

Expressionisme. Vanaf 1900

Expressionisme. Vanaf 1900 Expressionisme Vanaf 1900 Vincent van Gogh, Olijfbomen in berglandschap. Vincent van Gogh, De sterrennacht. Die Brucke Dresden, 1905 Neue Kunstlervereinigung Munchen, 1909 Der Blauwe Reiter Munchen, 1912

Nadere informatie

Museumopdracht. Art, Media & Me. Games & Interaction - Jaar 1 - Martin Lacet MUSEUM OPDRACHT ART, MEDIA & ME 1

Museumopdracht. Art, Media & Me. Games & Interaction - Jaar 1 - Martin Lacet MUSEUM OPDRACHT ART, MEDIA & ME 1 Museumopdracht Art, Media & Me Games & Interaction - Jaar 1 - Martin Lacet MUSEUM OPDRACHT ART, MEDIA & ME 1 Inhoudsopgave Betrokkenen 3 Opdrachtomschrijving 4 Opdracht 1A 6 Opdracht 1B 7 Opdracht 2 25

Nadere informatie

7.1. Schilderijverslag door een scholier 2113 woorden 24 juli keer beoordeeld. Bos bij Oele. 1)Wat is het voor een kunstwerk?

7.1. Schilderijverslag door een scholier 2113 woorden 24 juli keer beoordeeld. Bos bij Oele. 1)Wat is het voor een kunstwerk? Schilderijverslag door een scholier 2113 woorden 24 juli 2001 7.1 36 keer beoordeeld Vak CKV Bos bij Oele. 1)Wat is het voor een kunstwerk? Ik ga nu het kunstwerk van Mondriaan, "bos bij Oele" bespreken.

Nadere informatie

Kleur. Kleurencirkel. De kleurencirkel wordt besproken in de klas. De kleurencirkel bestaat uit: primaire kleuren secundaire kleuren tertiaire kleuren

Kleur. Kleurencirkel. De kleurencirkel wordt besproken in de klas. De kleurencirkel bestaat uit: primaire kleuren secundaire kleuren tertiaire kleuren Klas 2 periode 2 Naam: Voor de toets van periode 2 leer je de volgende begrippen. Al deze begrippen staan op wiki.roncalli.nu Bekijk de plaatjes op de wiki in kleur en print hem uit!!! Kleur Kleurencirkel

Nadere informatie

Workshop Schilderen. Succes! Beste docent,

Workshop Schilderen. Succes! Beste docent, Workshop Schilderen Beste docent, Samen met uw klas gaat u schilderen op doeken met als thema: Vol vuur voor Afrika! Hiervoor heeft u materiaal en een stappenplan nodig. Na het stappenplan vindt u een

Nadere informatie

Samenvatting CKV 19e eeuw: neoclassicisme

Samenvatting CKV 19e eeuw: neoclassicisme Samenvatting CKV 19e eeuw: neoclassicisme Samenvatting door H. 972 woorden 26 juni 2016 1 1 keer beoordeeld Vak CKV Er zijn in de 19e eeuw 5 stromingen ontwikkeld NEO- classicisme De Romantiek Realisme

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT KLEUR NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT KLEUR NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 In 1886 vertrok Van Gogh naar Parijs. Hij maakte daar kennis met twee nieuwe schilderstromingen: het impressionisme en het pointillisme. Onder invloed van deze stromingen gingen de schilderijen

Nadere informatie

KIJKWIJZER BEELDASPECTEN

KIJKWIJZER BEELDASPECTEN KIJKWIJZER BEELDASPECTEN SCHOOL: NAAM: Deze kijkwijzer kun je gebruiken voor elk kunstwerk of voorwerp van je keuze. Ga op zoek naar een kunstwerk wat je aanspreekt en vul aan de hand daarvan deze kijkwijzer

Nadere informatie

Kunst in de 20 e eeuw

Kunst in de 20 e eeuw Kunst in de 20 e eeuw De onderwerpen: Kubisme 1907-1914 een ander gezichtspunt Surrealisme 1924-1945 leven in een droom Abstract Expressionisme 1943-1970 het grote gebaar Minimalisme 1960-1975 zonder titel

Nadere informatie

STEDELIJK MUSEUM ART MEDIA & ME HKU GAMES & INTERACTIE OKTOBER 2015 LIAD DAMHUIS DENZEL ELLIS YUSHA BAKKER NOURA DAKKAK

STEDELIJK MUSEUM ART MEDIA & ME HKU GAMES & INTERACTIE OKTOBER 2015 LIAD DAMHUIS DENZEL ELLIS YUSHA BAKKER NOURA DAKKAK STEDELIJK MUSEUM ART MEDIA & ME HKU GAMES & INTERACTIE OKTOBER 2015 LIAD DAMHUIS DENZEL ELLIS YUSHA BAKKER NOURA DAKKAK 1 INHOUDS OPGAVE 4 5 24 25 26 28 Opdracht 1a L art pour l art Opdracht 1b Figuratie

Nadere informatie

Olivier van t Hof (10647538) Individuele opdracht 2 Kroller Muller. Introductie Introductie

Olivier van t Hof (10647538) Individuele opdracht 2 Kroller Muller. Introductie Introductie Olivier van t Hof (10647538) Individuele opdracht 2 Kroller Muller Introductie Introductie Iedereen die wel eens in een museum met moderne kunst is geweest zal het gevoel wel herkennen: dit kan mijn kleine

Nadere informatie

Werkblad Auteursrecht van beeldend kunstenaars

Werkblad Auteursrecht van beeldend kunstenaars Werkblad Auteursrecht van beeldend kunstenaars Auteursrecht en beeldende kunst Heb je wel eens gehad dat je in een museum liep en dacht hé dat had ik zelf ook wel kunnen maken? Denk bijvoorbeeld aan een

Nadere informatie

KUNSTWERKJE, KUNSTWERKJE AAN DE WAND... NIVEAU ++

KUNSTWERKJE, KUNSTWERKJE AAN DE WAND... NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Van schitterende schilderijen tot foeilelijke gedrochten, het museum schijnt er vol mee te hangen. Maar wat maakt een kunstwerk nou precies mooi of lelijk? En is dat eigenlijk wel belangrijk?

Nadere informatie

DE OGEN VAN CHARLEY NIVEAU ++

DE OGEN VAN CHARLEY NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Charley Toorop (1891-1955) kwam uit een echte kunstenaarsfamilie. Haar vader was de beroemde Jan Toorop en ook haar zonen bleken zeer creatief: één zoon werd documentairemaker, de andere

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 Inleiding In groep 7 of 8 komen leerlingen vaak voor de tweede keer met hun klas naar het van Abbemuseum. Bij het eerste bezoek, in groep 5 of 6, hebben ze

Nadere informatie

Wat heb je nodig? Fotocamera, pen, papier, KIJKWIJZER galerie/ atelier, SPIEKBRIEF: telefoneren, afspraak maken en vragen maken.

Wat heb je nodig? Fotocamera, pen, papier, KIJKWIJZER galerie/ atelier, SPIEKBRIEF: telefoneren, afspraak maken en vragen maken. BEELDENDE KUNST Bezoek aan galerie of atelier Max. 2 personen Wat heb je nodig? Fotocamera, pen, papier, KIJKWIJZER galerie/ atelier, SPIEKBRIEF: telefoneren, afspraak maken en vragen maken. Wat ga je

Nadere informatie

Paulo op bezoek in de klas

Paulo op bezoek in de klas Kunst voor peuters en kleuters Dit materiaal is bestemd voor leerkrachten van groep 0, 1 en 2. Met de informatie en lessuggesties kunt in de klas aan de slag met beeldende kunst. Het kijken naar en praten

Nadere informatie

Begrippenlijst periode 1. Tekenen Klas 2, Roncalli mavo. Vorm

Begrippenlijst periode 1. Tekenen Klas 2, Roncalli mavo. Vorm Begrippenlijst periode 1 Tekenen Klas 2, Roncalli mavo Vorm 1. Vormentaal Alles wat je om je heen ziet heeft een bepaalde vorm. Vormen kunnen bepaalde gedachten oproepen. Kijk maar naar afbeelding 1 en

Nadere informatie

Het Rietveld Schröderhuis

Het Rietveld Schröderhuis Het Rietveld Schröderhuis Introductie, voorbereidend lesmateriaal, verwerkingslesmateriaal Groep 7 en 8 Beste leerkracht, Jullie bezoeken binnenkort het Rietveld Schröderhuis. Alvast van harte welkom!

Nadere informatie

Kleur-tegen-kleur contrast

Kleur-tegen-kleur contrast Kleurcontrasten DE KLEURENLEER VAN ITTEN Goethe was een van de eerste wetenschappers die met een kleurenleer voor de dag kwam, maar de meest bekende kleurenleer hebben we te danken aan de schilder Johannes

Nadere informatie

Handleiding. Pagina 1 van 9

Handleiding. Pagina 1 van 9 Begeleiding De website is opgebouwd uit stappen. De stappen op de website volgen elkaar logisch op en alle opdrachten staan duidelijk op de website beschreven. De informatie op de website is voor iedere

Nadere informatie

Museumles. Instructie individuele opdracht: blij. Welkom het museum.

Museumles. Instructie individuele opdracht: blij. Welkom het museum. 1 Museumles Instructie individuele opdracht: blij Welkom het museum. Je hebt net een schilderij gekozen en één van de vier enveloppen opengemaakt. Je gaat aan het werk met de lesbladen uit deze envelop.

Nadere informatie

Surrealisme ( )

Surrealisme ( ) Surrealisme (1924 - ) Magritte; Laat je vooral nadenken en je op het verkeerde been zetten. Denk aan beeldmanipulatie. Dali; Vage dromen en beelden. Oppenheim; Vervreemding Nieuwe zakelijkheid (1920 1950)

Nadere informatie

theorie tekenen onderbouw

theorie tekenen onderbouw theorie tekenen onderbouw inhoud deel 1 technieken en materialen deel 2 ruimtelijkheid deel 3 vorm deel 4 ruimte en licht deel 5 kleur deel 6 compositie deel 7 inleiding kunstgeschiedenis schriftelijke

Nadere informatie

ART HISTORY de twintigste eeuw. H5 profiel Hfdst. 4 Expressionisme Kunst en gevoel

ART HISTORY de twintigste eeuw. H5 profiel Hfdst. 4 Expressionisme Kunst en gevoel ART HISTORY de twintigste eeuw H5 profiel Hfdst. 4 Expressionisme Kunst en gevoel Voorlopers van het expressionisme: Vincent van Gogh (1853-1890) De autodidact Vincent van Gogh wordt wel de vader van

Nadere informatie

Schilderkunst. 1. Definitie TOEGEPAST. Bouwstenen om naar de schilderkunst te leren kijken. SCHILDERIJ: FIGURATIEF ABSTRACT:

Schilderkunst. 1. Definitie TOEGEPAST. Bouwstenen om naar de schilderkunst te leren kijken. SCHILDERIJ: FIGURATIEF ABSTRACT: Schilderkunst Bouwstenen om naar de schilderkunst te leren kijken. 1. Definitie SCHILDERIJ: tweedimensionaal vlak iets wordt voorgesteld kleur- en vormmiddelen FIGURATIEF ABSTRACT: figuratief: verwijst

Nadere informatie

Wegwijs in de wereld van de schilderkunst / Schilderijen Salon van de 21 e eeuw

Wegwijs in de wereld van de schilderkunst / Schilderijen Salon van de 21 e eeuw Wegwijs in de wereld van de schilderkunst / Schilderijen Salon van de 21 e eeuw Lesbrief met enkele suggesties voor creatieve verwerkings- lessen n.a.v. het bezoek aan de tentoonstelling Le Peintre de

Nadere informatie

(de armen en het geld) Kunstgeschiedenis Danique Voorthuijzen Jaar 1

(de armen en het geld) Kunstgeschiedenis Danique Voorthuijzen Jaar 1 (de armen en het geld) Kunstgeschiedenis Danique Voorthuijzen Jaar 1 Inleiding Op donderdag 10 december zijn we met het vak kunstgeschiedenis een dag naar Amsterdam gegaan. We gingen in Amsterdam het van

Nadere informatie

CENTRAAL MUSEUM DE WERELD VAN UTRECHT. Werkblad voortgezet onderwijs. Goed om te weten:

CENTRAAL MUSEUM DE WERELD VAN UTRECHT. Werkblad voortgezet onderwijs. Goed om te weten: Voor de docent: grote groep? Deel de groep op en laat een deel opdracht 1, 2, 3, 4, 5 en een deel opdracht 6, 5, 4, 1, 2 maken in die volgorde. Weten waar de zalen zijn? Vraag het aan één van onze publieksmedewerkers

Nadere informatie

Werkboek voor de leerling

Werkboek voor de leerling Werkboek voor de leerling Kunst met engagement 2115 Niveau: 5HAVO, tweede fase Examenopdracht: Praktijkopdracht wat met theorie is verbonden ( Oude Stijl ) Activiteiten: Zowel buiten als binnenschools

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 Inleiding De museumles is onderdeel van een lessenreeks met receptieve, reflectieve en actieve onderdelen: - 2 voorbereidende lessen op school door eigen leerkracht

Nadere informatie

Vorm & Interactie, 2013 Spelen met vorm. Zsa Zsa Linnemann Robert Crain

Vorm & Interactie, 2013 Spelen met vorm. Zsa Zsa Linnemann Robert Crain Vorm & Interactie, 2013 Spelen met vorm Zsa Zsa Linnemann Robert Crain Vanaf de renaissance tot aan het midden van de 19e eeuw is kunst gebaseerd op het perspectief. Paolo Veronesse / 16e eeuw Aan het

Nadere informatie

Verslag CKV museum Rijksmuseum

Verslag CKV museum Rijksmuseum Verslag CKV museum Rijksmuseum Verslag door D. 1044 woorden 20 juni 2016 3,9 13 keer beoordeeld Vak CKV Informatie Museumstraat 1, 1071 XX Amsterdam Het Rijksmuseum is een heel belangrijk museum voor Nederland.

Nadere informatie

BASTIAAN BURGHARDT TARIQ BAKHTALI ILSE BIGLER

BASTIAAN BURGHARDT TARIQ BAKHTALI ILSE BIGLER Art, Media & Me BASTIAAN BURGHARDT TARIQ BAKHTALI ILSE BIGLER O: Museum Opdracht Deadline: 26 oktober 2015 Docent: Martin Lacet Studentnummer: 3016389, 3012930, 3006515 GI1A l art pour l art Opdracht 1a

Nadere informatie

De leerling weet de kleurenleer van itten De leerling weet wat contrasten zijn. De leerling weet iets meer over de kunststroming op-art

De leerling weet de kleurenleer van itten De leerling weet wat contrasten zijn. De leerling weet iets meer over de kunststroming op-art Lesformulier Beginsituatie van de leerling: Opdracht: De leerling kan verven. De leerling past de kleurenleer toe in de kleurencirkel. Daarnaast past hij ook de contrasten toe in de hokjes. De eindopdracht

Nadere informatie

Cultureel verslag KCV Meisje met de parel

Cultureel verslag KCV Meisje met de parel Cultureel verslag KCV Meisje met de parel Cultureel-verslag door een scholier 1065 woorden 13 april 2016 6,4 7 keer beoordeeld Vak KCV Voorwoord Ik heb hiervoor gekozen omdat ik het schilderij al had gezien

Nadere informatie

JONG GELEERD MONDRIAAN EN DE STIJL VOOR KLEUTERS. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 1 2

JONG GELEERD MONDRIAAN EN DE STIJL VOOR KLEUTERS. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 1 2 JONG GELEERD MONDRIAAN EN DE STIJL VOOR KLEUTERS LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 1 2 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING Dit is een kennismakingsles voor jonge kinderen die misschien wel voor het eerst

Nadere informatie

5.7. Boekverslag door R. 962 woorden 15 januari keer beoordeeld. Voorwoord

5.7. Boekverslag door R. 962 woorden 15 januari keer beoordeeld. Voorwoord Boekverslag door R. 962 woorden 15 januari 2004 5.7 144 keer beoordeeld Vak CKV Voorwoord Dit werkstuk gaat over het expressionisme het expressionisme is een kunststroming uit de 20ste eeuw. In dit werkstuk

Nadere informatie

Ensor en Spilliaert museumvleugel in Mu.ZEE Voorbereiding van het museumbezoek in de klas - secundair onderwijs -

Ensor en Spilliaert museumvleugel in Mu.ZEE Voorbereiding van het museumbezoek in de klas - secundair onderwijs - Ensor en Spilliaert museumvleugel in Mu.ZEE Voorbereiding van het museumbezoek in de klas - secundair onderwijs - Leergesprek in de klas over musea Welke musea kennen jullie? Wat vond jij boeiend om te

Nadere informatie

TEKENEN. beeldende vorming. hoofdstuk 15:Yellow Submarine. 3de klas

TEKENEN. beeldende vorming. hoofdstuk 15:Yellow Submarine. 3de klas Yellow Submarine is een animatiefilm uit 1968. Deze film is gebaseerd op de muziek van The Beatles. Toen deze film uit kwam was deze erg vernieuwend. De beelden in de film zijn psychedelisch. Ze zijn vol

Nadere informatie

Roncalli mavo Tekenen/Kunstgeschiedenis klas 3.

Roncalli mavo Tekenen/Kunstgeschiedenis klas 3. Roncalli mavo Tekenen/Kunstgeschiedenis klas 3. Reader/begrippenlijst periode 3 toetsweek : Hoe moet je leren??? 1. In de tekst worden belangrijke begrippen aangegeven met een*. Deze begrippen moet je

Nadere informatie

Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. TITEL: Leerjaar Groep 1 en 2. Type les Lesduur Omschrijving van de les Cardboardles - kartonbeest (lesformat) Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. 90 Minuten.

Nadere informatie

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV H4 ~ periode B Toegepaste vormgeving Autonome kunst Inleiding INLEIDING In de eerste periode ben je vooral bezig geweest met het onderzoeken van vormen, materialen

Nadere informatie

Lesvoorbereiding. Datum: 26 februari 2013 aantal leerlingen: 33 tijd: tot Groep: 4

Lesvoorbereiding. Datum: 26 februari 2013 aantal leerlingen: 33 tijd: tot Groep: 4 Zakelijke gegevens Naam student: Jessica Gotink Lesvoorbereiding Stageschool: Daltonbasisschool de Vlier Winterswijk Iselinge klas: VR3C mentor/mentrix: Natascha Hulzink Datum: 26 februari 2013 aantal

Nadere informatie

Begrippen tekenen periode 4 VORM COMPOSITIE RUIMTE. Vorm. Silhouetten

Begrippen tekenen periode 4 VORM COMPOSITIE RUIMTE. Vorm. Silhouetten Begrippen tekenen periode 4 VORM COMPOSITIE RUIMTE Vorm Silhouetten Mensen, dieren, voorwerpen en planten hebben allemaal hun eigen vorm. Daar zijn ze aan te herkennen. Je ziet geen kleuren, lijnen, diepte

Nadere informatie

Een werkboek met creatieve ideeën om met kinderen originele portretten en zelfportretten te maken. Voor kinderen van 6 12 jaar

Een werkboek met creatieve ideeën om met kinderen originele portretten en zelfportretten te maken. Voor kinderen van 6 12 jaar Ursula Gareis CREATIEF WERKEN MET PORTRET EN ZELFPORTRET Een werkboek met creatieve ideeën om met kinderen originele portretten en zelfportretten te maken Voor kinderen van 6 12 jaar Elke pagina van dit

Nadere informatie

Catalogus tentoonstelling Junglegroep

Catalogus tentoonstelling Junglegroep Catalogus tentoonstelling Junglegroep Rembrandt van Rijn (zelfportret) Wereldberoemd om de Nachtwacht. Schilderde veel portretten. Dit ben ik op mijn zelfportret: Aan alle bezoekers van deze tentoonstelling:

Nadere informatie

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8 Wild Beest Opdrachtenboekje Basisonderwijs groep 5 t/m 8 24 februari t/m 29 mei 2015 Wild Beest In dierentuin Dierenrijk zijn door een computerstoring bij een aantal kooien de elektronische sloten open

Nadere informatie

Museumopdracht KUNSTGESCHIEDENIS SEMESTER 2 ROBBERT KOOIMAN DINAH SIEBERS BRAM BAKKER

Museumopdracht KUNSTGESCHIEDENIS SEMESTER 2 ROBBERT KOOIMAN DINAH SIEBERS BRAM BAKKER 2014 Museumopdracht KUNSTGESCHIEDENIS SEMESTER 2 ROBBERT KOOIMAN DINAH SIEBERS BRAM BAKKER Inhoudsopgave Opdracht 1: Belevingsinteractie... 4 Opdracht 2: Meest aansprekend surrealistisch kunstwerk...

Nadere informatie

Schrijfschema voor Beeldende Kunst, Nederlands en CKV

Schrijfschema voor Beeldende Kunst, Nederlands en CKV Schrijfschema voor Beeldende Kunst, Nederlands en CKV Maak voor het schrijven van je recensie over de culturele of kunstzinnige uiting op de CKV-dag gebruik van dit schrijfschema. Geef je mening over de

Nadere informatie

PERFORMING IN STYLE 1/8. Wolf Aartsen.

PERFORMING IN STYLE 1/8. Wolf Aartsen. PERFORMING IN STYLE Wolf Aartsen 1/8 In een serie intensieve (inter)actieve lessen maken de leerlingen kennis met schilderen, ruimtelijk werk, geluid en tekst. We werken toe naar een live performance-gesamtkunstwerk

Nadere informatie

Beeld: mijnmondriaan filmpje

Beeld: mijnmondriaan filmpje 1. Vorig jaar rondde ik mijn master kunsteducatie af en voor het vak Nieuwe Geletterdheid was ik op zoek naar een werk dat ik in de geest van opruimkunstenaar Ursus Wehrli makkelijk kon opruimen. Ik zocht

Nadere informatie

MONDRIAAN VOOR BEGINNERS

MONDRIAAN VOOR BEGINNERS KIJKWIJZER VOORTGEZET ONDERWIJS, NIVEAU * MONDRIAAN VOOR BEGINNERS Naam: Datum: > > > > Deze kijkwijzer gaat over Piet Mondriaan en hoort bij de tentoonstelling Mondriaan en De Stijl. Hoe ga je te werk

Nadere informatie