Groep: Alice Steneker Justus Sluijter Terry Tanke. Art Media & Me Museum opdracht Docent: Martin Lacet

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Groep: Alice Steneker Justus Sluijter Terry Tanke. Art Media & Me Museum opdracht Docent: Martin Lacet"

Transcriptie

1 Groep: Alice Steneker Justus Sluijter Terry Tanke Art Media & Me Museum opdracht Docent: Martin Lacet

2 1. a. Het kunstbegrip L art pour l art betekend letterlijk, kunst om kunst. Kunst moet opzichzelfstaand een gevoel, emotie of bewondering geven. Het gaat niet zozeer wat het schilderij laat zien maar de emotionele reactie die je krijgt van de abstracte kunst. Abstractie is de kunst van het weglaten, basisstructuur en non-figuratieve. Het overhouden van de kern van het schilderij en niet focussen op de afleidende figuratieve vormen zorgt ervoor dat abstractie de ultieme consequentie van L art pour l art is. Kunst is er niet om uitdrukking te geven aan iets buiten zichzelf, maar kunst is er om van zichzelf bewonderd en genoten te worden. De abstractie wilden de werkelijkheid niet passief aanvaarden, zij wilden er vorm aan geven doormiddel van kleur, lijn en beeldopbouw. De werkelijkheid veranderd door de kracht van de innerlijke emotie. Abstractie verwierp het klassieke schoonheidsideaal. 1. b. Kubisme Donald Judd, Wood and Plywood Furniture (1992) Hier zie je in de puurste vorm het kunstwerk van Donald Judd. Dit kunst werk is een duidelijke representatie van een set stoelen op een plateu. Juist door het gebruik van simpele vormen en egaal kleur gebruik komt het kunstwerk goed tot zijn recht. Uiteindelijk is het de ultieme representatie van een stoel in zijn meest simpele vorm. Pablo Picasso, Femme assise au chapeau en forme de poisson (1942) Tijdens W.O.II Dit is het schilderij van Pablo Picasso genaamd Femme assise au chapeau. Dit schilderij is bijna een handtekening van Picasso, dit kan je zien door het gebruik van vormen, kleuren en contrast. Door deze vakkundige vlak verdeling kan men nog steeds duidelijk zien dat het een gezicht is terwijl het gezicht is tegelijkertijd aan alle kanten vervormd en zichtbaar is. En daarnaast maken de verschillende kleuren en materialen een duidelijk silhouet van een vrouw zichtbaar. Deze eigenschappen maaken dit schilderij erg uniek.

3 Robert Delaunay Formes circulaires, Soleil, Lune ( ) Voor W.O.II De vorm in de linker hoek trek meteen je aandacht en laat je afdwalen naar de rest van het schilderij. Dit schilderij van Robert Delaunay maakt perfect gebruik van vorm en kleur De ronde vormen die in elkaar inlopen zorgen voor een geheel waarbij er toch een groot verschil is in kleur gebruik en de compositie. Donald Judd Untitled ( ) Hier zie je een aantal schilderijen van Donald Judd. In eerste oogopslag zie je niet heel veel betekenis. Maar als je wat langer er bij blijft staan, zie je heel goed dat de kunstenaar heeft gespeeld met kleur en contrast juist door de kleuren op te vullen met elkaars contrast zie je duidelijk de ruimte ontstaan.

4 Pablo Picasso, Femme nue devant le jardin (1956) Dit werk beeld een vrouw af die naakt op haar balkon zit te genieten van het lekkere warme zomer weer op een lig stoel. Natalia Sergeevna Goncharova, Luchistoye more ( ) Voor W.O.II Hier zie je het schilderij van Natalia Sergeevna Goncharova genaamt Luchistoye more. In eerste instantie zie je hier dat er duidelijk veel geprobeerd is met kleuren en vormen. Als je er wat langer naar kijkt zie je bijna de kleuren in elkaar overvloeien en dat er soort van stroming ontstaat. Juist dit zorgt er voor je wat langer bij het kunstwerk blijft staan.

5 Chris Beekman Halte Stoomtram (1918) Voor W.O.II Dit is het schilderij Halte Stoomtram van Chris Beekman. Dit is een heel duidelijk voorbeeld van kubisme juist door het simplistische gebruik van vormen en kleuren maar met het behoud van een duidelijk beeld. Zorgt ervoor dat je naar een waar schouwspel zit te kijken van vormen,kleuren en verhaal. Juist door het gebruik van duidelijk contrast zorgt ervoor dat het een duidelijk beeld communiceert. Piet Mondriaan Compositie met geel, rood, zwart, blauw en grijs (1920) Voor W.O.II Een beroemd schilderij dat iedereen wel kent. Dit schilderij bestaat uit totaal 6 kleuren. Wit, Zwart, grijs, rood, geel en blauw. Het mooie van dit werk is dat alle vlakken groten deels met de hand geschilderd zijn op zo n secure manier dat je zowat geen overduidelijke penseel streken ziet waardoor je een egaal matt effect krijgt.

6 Piet Mondriaan Tableau III: compositie in ovaal (1914) Voor W.O.II Hier zie je het schilderij van Piet Mondriaan genaamd Tableau III: compositie in ovaal, juist dit schilderij was erg uniek juist omdat kubisme hier afgebeeld word door het gebruik van wat meer ronde vormen en het echte canvas eigenlijk ovaal is. Dit zorgt ervoor je op een andere manier ernaar gaat kijken en je mee laat voeren in de beweging van vormen. Wobbe Alkema zelfportret (1924) Voor W.O.II Dit prachtige zelfportret van Wobbe Alkema is op secure wijze geïllustreerd, door zijn gebruik van dunnere lijnen en egale kubistische vlakken krijg je een tussen toon effect waardoor het gezicht diepte en dimensie krijgt. De strakke dikke lijnen versterken de wereld waarin dit schilderij zich bevind tot een iconisch geheel.

7 expressionisme Isa Genzken Zwei Lampen (1994) Dit schilderij is een prachtig voorbeeld van het versimpel van een voorwerp. De twee kleuren en de simpele vormen zorgen voor een herkenbaar beeld van de lampen. Zelfs zonder de titel zul je het voorwerp kunnen raden. Willem de Kooning Rosy-Fingered Dawn at Louse Point (1963) Dit schilderij van Willem de Kooning bevat enorm veel actie. Dit kun je zien door de vluchtige maar ook krachtige penseel streken die gemaakt zijn op het doek. De kunstenaar koos voor dit werk pastel achtige kleuren met een uitzondering van de geel. Deze samen met de bijzonder felle wint geven samen een krachtige impact op dit op het eerste blik rustige pastel kleurige schilderij.

8 Karel Appel Vragende kinderen (1949) Karel Appel behoord tot een van de bekendste expressionisten van zijn tijd. Wat heel erg opvalt in dit werk Vragende kinderen is het gebruik maken van de tekenstijl. Dit zou zomaar gemaakt kunnen zijn door kinderen en dat is waar Karel Appel op in speelt. De vragende kinderen komen helemaal tot hun recht in deze kindertekening. Jean Dubuffet Grillade de boeuf (1957) Grillade de boeuf (geroosterd rundvlees) heeft een hele aparte sfeer. Het eten van rundvlees wat normaal gesproken een feest en leuke gelegenheid zou moeten zijn heeft in dit schilderij een grimmige sfeer gekregen. Waarbij het hoofd van de rund daar nog eens extra de nadruk op legt.

9 Asger Jorn Deuil troublé (1957) Deuil troublé (onrustige rouw) laat met zijn compositie, vorm en kleurgebruik perfect het thema van het schilderij zien. De chaotische vormen die mensen voorstellen in combinatie met het donker kleurgebruik zorgt dit voor een zeer doordringend schilderij. Eugène Brands Jungle (1950) De kleuren van dit werk bestaan uit de kleuren die in het bos of zoals de titel al benoemt de jungle. In dit werk zijn vreemde figuren te zien waar van je niet echt een idee hebt wat het kan zijn en het open laat voor eigen interpretatie.

10 Jean Dubuffet Personnage Hilare (1947) Dit kinderlijke personage gemaakt door Jean Dubuffet. Hij heeft in plaats van het werken plat op een doek in de ruimte gewerkt om een extra dimensie te geven aan zijn schilderij. Deze modderige vertoning is snel en vakkundig neer gezegd waardoor dit werk nog steeds plat maar ook ruw en actief oogt en het op deze manier vorm krijgt. Wassily Kandinsky Improvisation 33 (1913) Voor W.O.II Zoals de titel al luid, dit is een improvisatie schildering waarbij Kadinsky gewoon schilderde wat er in hem op kwam op het exacte moment toen hij zijn penseel op het doek legde. Op het moment van vast legging lijkt het erop dat hij op momenten geduld had voor het vast leggen van de ronde vormen en van het een op het ander over ging naar actieve lijnen. Dit kan mogelijk zijn door frustratie doordat het schilderij mogelijk niet werd wat hij op dat moment voelde.

11 Arman L Attila des violons (1968) In dit werk zou je niet zo snel violen zien als je voor het eerst er naar kijkt. Het lijken meer rare vlekken, maar als je eenmaal een viool uit de vormen haalt, zie je ze ineens overal. Dat is het leuke van dit schilderij. Philip Akkerman zelfportret (1998) In dit schilderij zien we een zelf portret van Philip Akkerman. Deze is realistisch geschilderd in tegenstelling tot de rest van de expansionistische schilderijen. Wat het expressionisme is waar dit schilderij uit bestaat, bestaat de kleur gebruik van de objecten, zoals het haar dat blauw is in plaats van de gebruikelijke haar kleuren en de schaduwen van bijvoorbeeld de hoed zijn gebruikt om een te experimenteren met de expressie van het licht en donker.

12 2. Peter Saul, Crimeboy s Secret Bathroom In de werken van Peter Saul komt het Surrealisme snel naar boven. Juist door de Voorwerpen die op het doek worden afgebeeld zoals de klokken en de Amerikaanse staten zijn objecten die mensen herkennen, maar deze zijn vervreemd van de realiteit. De objecten die van zichzelf niet vreemd zijn krijgen een bovennatuurlijk beeld in dit schilderij.hierdoor blijven dingen herkenbaar maar zeker niet realistisch. Je kan goed zien dat de schilder zijn fantasie de vrije loop heeft gelaten. Juist door de staten af te beelden als een driedimensionale vormen wil de schilder visuele verbeeldingskracht losmaken van het verstand en de logica. De kunstenaar heeft duidelijk de grenzen tussen werkelijkheid en de fantasie overschreden. Ook door het kleur gebruik wat totaal los staat van de realiteit want de staten zijn namelijk niet geel,roze en groen, De gesmolten klokken die ook al voorkomen in het werk van Salvador Dali geven al een goede hint naar het Surrealisme

13 3. Roy Lichtenstein: As I Opened Fire As I opened Fire was het eerste kunstwerk dat wij tegenkwamen in het stedelijk museum. Het is ook het werk waarvan meteen duidelijk was tot welke kunststroming het behoorde, namelijk Pop Art. Het gebruik maken van een stripverhaal is veel voorkomend in de kunst van Roy Lichtenstein en daarnaast ook een bekend beeld binnen de kunststroming Pop Art. Juist door het gebruik van de drie schilderijen in combinatie met de tekst zorgt dit ervoor dat de schilderijen echt een verhaal vertellen. De kunstenaar gebruikte voornamelijk primaire kleuren en zwarte contouren dit zorgde ervoor dat het schilderij echt een gesproken beeld wordt. Daarnaast zijn de felle kleuren en de techniek waarbij een kleur ontstaat uit alleen maar puntjes ook een van de veelvoorkomende gebruiken binnen de kunststroming van Pop Art. De kunstenaar gebruikt een ontwerp dat al bestond namelijk een strip en stopt het in een compleet andere context, hierdoor verandert de betekenis en verandert het in een echt kunstwerk.

14 4. Een game in het stedelijk museum die je beter naar schilderijen laat kijken. En daarnaast je echt later onderdompelen in de sfeer wat een schilderij met zich mee brengt. Dit willen wij gaan benaderen met een augmented reality game waarbij je telefoon gebruikt.op je telefoon zie je een karakter die uit de wereld van 1 van de schilderijen gekomen is.jouw taak is het om deze bewoner terug te brengen naar zijn eigen wereld. Als je dit hebt gedaan bedankt de persoon je en duikt zijn schilderij in. Jouw taak is het om alle karakter terug te brengen naar hun eigen wereld. Juist een game zoals deze zorgt ervoor mensen echt goed kijken naar de stijl de kleuren lijngebruik om te achterhalen waar een karakter thuis hoort. En daarnaast kan het een stukje interactie bevorderen met andere spelers om samen opzoek te gaan naar dat ene schilderijen waar het bewuste character thuis hoort. Juist met dit soort games kan je zorgen dat iedere speel ervaring anders is. Omdat het museum van collectie kan wisselen een nieuwe expo kan openen. Op deze manier kan het spel altijd voor een nieuwe ervaring zorgen. Daarnaast is het ook prettig om kinderen meer enthousiast te maken over moderne kunst.omdat ze vaak geen echt herkennings--punt erin hebben of dat het geen direct gevoel bij ze oproept. Door er een speelse ervaring van te maken zorg je ervoor dat kinderen op vroege leeftijd in aanraking komen met (moderne) kunst en daar een goede ervaring aan overhouden.

15 5. Justus Sluijter Barnett Newman Cathedra Er is weinig moderne kunst die ik echt kan waarderen. Vaak vind ik het niks zeggende beelden waarbij niet duidelijk is wat het nou voor moet stellen. Soms vind ik het wel mooi maar ik krijg niet die innerlijke bewondering en/of emotie. Bij bijvoorbeeld een Rembrandt zou ik uren kunnen kijken naar een van zijn schilderijen, door bijvoorbeeld compositie, opbouw, contrast en schilder vaardigheden. Toch vind ik niet alle moderne kunst niks. Het werk van Barnett Newman en Mark Rothko spreek mij bijvoorbeeld heel erg aan. Dat komt vooral denk ik omdat het niks moet voorstellen. Ik zou heel lang naar een schilderij van Barnett Newman en Mark Rothko kunnen staren en mijzelf helemaal verliezen in de kleuren en vlakken. Ik denk dat de kleuren combinatie en keuze hier vooral een belangrijke rol bij speelt. De intense blauwe kleur zorgt ervoor dat je als het ware in het schilderij wordt gezogen. Wat mij specifiek aanspreek aan de Cathedra, zijn de kleuren. Je zou het kunnen zien als een doek met een blauw vlak erop maar als je de tijd neemt om er naar te kijken raak je verzeilt in een oceaan van rust. De witte streep in het midden van het schilderij zorgt voor een soort van balans die ik erg fijn vind in het drukke landschap van blauwen tinten.

16 Alice Steneker Paul Sérusier (French, ) TETRAEDRES Ik had een paar werken en schilderijen waar ik naar toe getrokken werk. Het meeste valt bij mij allemaal net naast de sloot en het kan me niet zo enorm veel schelen. Een van die werken die mij welk raakte is deze die hier boven afgebeeld staat van Paul Sérusier. Ik kon helaas niet te lang kijken naar dit werk vanwege de opdracht en de tijds limit die wij hadden, maar in de korte tijd dat ik naar dit schilderij kon kijken vond ik dat de kleuren en het licht gebruik in dit werk mij het meeste aansprak. Het deed mij tot inspireren in van iets in deze zelfde zachte kleuren en het mooiste vond ik is dat dit werk 3 dimensionaal lijkt door de plaatsing en grote van de piramides en de schaduw kleur gebruik op deze piramides die dit werk tot een groter kleurrijk geheel maken. Het mooie donkere blauw dat nog net geen zwart is tot aan het warme lichte geel oranje. Het is lastig om zoiets kleurrijks neer te zetten zonder dat het flets word door het gebruik van wit en zwart en daarom bewonder ik dit schilderij enorm. Rustig, kleurrijk, simplistisch en vakmanschap.

17 Terry Tanke Edward Kienholz The Beanery, 1965 Ik ben niet het soort persoon dat extreem snel geïnspireerd word van moderne kunst. Maar dit kunstwerk gaf mij wel behoorlijk wat inspiratie. Naast de kleuren de vormen en de opbouw was er iets wat geen van de andere schilderijen of kunstwerken in het stedelijk museum voor mij deed. Namelijk mij het gevoel van het betreden van een andere wereld en of tijd. Juist door de combinatie van geluid effecten, geuren,kleuren en vormen word je in je gedachten verplaatst naar een totaal andere tijd en ruimte. Daarnaast zorgde dit kunstwerk er ook voor dat er veel associaties in me opkwamen van de huidige media en video game cultuur. Juist toen ik midden in de collage stond kwamen er beelden in me op van games zoals Silent Hill,Bioschock en Fallout. Dit zijn games die je ook verplaatsen in een andere wereld en echt een duidelijk sfeer neer zetten. Juist dit zorgde ervoor dat ik van dit kunstwerk echt kan zeggen dat ik er door geïnspireerd ben. Daardoor ben ik toch tot de conclusie gekomen dat ik wel door moderne kunst erg geïnspireerd kan raken. Dit zorgde er ook voor dat ik bij andere schilderijen en kunstwerken wat langer ben gaan staan en echt geprobeerd heb de kunst in me op te nemen. En dat ik moderne kunst toch een klein beetje meer ben gaan waarderen.

Museum opdracht Art, Media & Me

Museum opdracht Art, Media & Me Museum opdracht Art, Media & Me Door: Auteur: Klas: Hicham Bendriss, Marjolein Joosse, Cuiyu Liao, Bertus Jansen Hicham Bendriss 1A Studentennummer: 3013360 Vraag 1 Over waarom abstractie een logisch gevolg

Nadere informatie

Reader/begrippenlijst periode 4 toetsweek :

Reader/begrippenlijst periode 4 toetsweek : Roncalli mavo Tekenen/Kunstgeschiedenis. Klas 3 Reader/begrippenlijst periode 4 toetsweek : Hoe moet je leren??? De begrippen zijn bij deze toets gekoppeld aan de kunststromingen van de kunstpromotie.

Nadere informatie

BASTIAAN BURGHARDT TARIQ BAKHTALI ILSE BIGLER

BASTIAAN BURGHARDT TARIQ BAKHTALI ILSE BIGLER Art, Media & Me BASTIAAN BURGHARDT TARIQ BAKHTALI ILSE BIGLER O: Museum Opdracht Deadline: 26 oktober 2015 Docent: Martin Lacet Studentnummer: 3016389, 3012930, 3006515 GI1A l art pour l art Opdracht 1a

Nadere informatie

Museum Opdracht Bauke Hoekstra Brechje de Klein Joëlla Van Dijk Steven Vis. G&I Art Media & Me

Museum Opdracht Bauke Hoekstra Brechje de Klein Joëlla Van Dijk Steven Vis. G&I Art Media & Me Museum Opdracht Bauke Hoekstra Brechje de Klein Joëlla Van Dijk Steven Vis G&I Art Media & Me Opdracht 1a: Stelling: Het kunstbegrip van de l art pour l art moest wel leiden naar de abstractie als ultieme

Nadere informatie

Samantha van der Vijver en Yassine Minjon GI-1D. Art, Media and Me. Museum opdracht

Samantha van der Vijver en Yassine Minjon GI-1D. Art, Media and Me. Museum opdracht Samantha van der Vijver en Yassine Minjon GI-1D Art, Media and Me Museum opdracht OPDRACHT 1 a. Het kunstbegrip van de l art pour l art moest wel leiden naar de abstractie als ultieme consequentie daarvan!

Nadere informatie

Art, Media & Me mes. Martin Lacet. Kay Volbeda - Melvin van Berkel - Rebecca Nuijens - Robin Bonke - Ronald van Egdom

Art, Media & Me mes. Martin Lacet. Kay Volbeda - Melvin van Berkel - Rebecca Nuijens - Robin Bonke - Ronald van Egdom Art, Media & Me mes Martin Lacet Kay Volbeda - Melvin van Berkel - Rebecca Nuijens - Robin Bonke - Ronald van Egdom Museum opdracht Groep: Kay Volbeda, Melvin van Berkel, Rebecca Nuijens, Robin Bonke,

Nadere informatie

Art, Media & Me Museum Opdracht

Art, Media & Me Museum Opdracht Art, Media & Me Museum Opdracht Tom Slootbeek Bas de Waal 02-11-2016 1a. L art pour l art gaat over het idee dat kunst alleen kunst is. Er zitten geen extra gedachtes bij geen emoties of morele gedachten.

Nadere informatie

Autonomie & Abstractie

Autonomie & Abstractie Kunstgeschiedenis Autonomie & Abstractie in de 20ste eeuw In de twintigste eeuw wordt het streven naar autonomie in de kunst steeds belangrijker: een kunstwerk moet helemaal op zichzelf staan, los van

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR. H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR. H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea Tijdsbeeld tweede helft 20ste eeuw Vrijheid na WOII-Europa ligt in puin.. Koude oorlog: angst

Nadere informatie

Kunst in de 20 e eeuw

Kunst in de 20 e eeuw Kunst in de 20 e eeuw De onderwerpen: Kubisme 1907-1914 een ander gezichtspunt Surrealisme 1924-1945 leven in een droom Abstract Expressionisme 1943-1970 het grote gebaar Minimalisme 1960-1975 zonder titel

Nadere informatie

Museumopdracht. Art, Media & Me. Games & Interaction - Jaar 1 - Martin Lacet MUSEUM OPDRACHT ART, MEDIA & ME 1

Museumopdracht. Art, Media & Me. Games & Interaction - Jaar 1 - Martin Lacet MUSEUM OPDRACHT ART, MEDIA & ME 1 Museumopdracht Art, Media & Me Games & Interaction - Jaar 1 - Martin Lacet MUSEUM OPDRACHT ART, MEDIA & ME 1 Inhoudsopgave Betrokkenen 3 Opdrachtomschrijving 4 Opdracht 1A 6 Opdracht 1B 7 Opdracht 2 25

Nadere informatie

Art, Media & Me Museumopdracht Martin Lacet 25 oktober 2015

Art, Media & Me Museumopdracht Martin Lacet 25 oktober 2015 Art, Media & Me Museumopdracht Martin Lacet 25 oktober 2015 Groep: Cairan Steverink (G&I1D) Ruben van de Wouw (G&I1D) Jesse van Vliet (G&I1D) Jesse Heida (G&I1B) 1 P a g e Inhoudsopgave Art, Media & Me...

Nadere informatie

VOORBEELDRONDLEIDING EEN BIJZONDERE PLEK

VOORBEELDRONDLEIDING EEN BIJZONDERE PLEK Voorbereiding Wat is je thema? Een bijzondere plek Kun je je thema nader toelichten? Wat houdt het thema in, en wat wil je dat de deelnemers meenemen na het deelnemen aan je rondleiding? Bijzondere plekken

Nadere informatie

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 1 HANDLEIDING LESSUGGESTIES MONDRIAAN TOT DUTCH KLEURENPALET De leerlingen kunnen de

Nadere informatie

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++ NIVEAU ++ /5 Deze leskaart gaat over het zoeken naar de volmaakte vorm. Dat klinkt misschien wat verheven, maar je zult ontdekken dat deze zoektocht in de kunstgeschiedenis erg belangrijk is geweest. Piet

Nadere informatie

3. Beweging, Nut, Mechanica, Robotisch, Dynamisch.

3. Beweging, Nut, Mechanica, Robotisch, Dynamisch. 1. Het werk van Tinguely waar ik echt iets over kan zeggen wat meteen bij me naar boven kwam, en dus wat ik voelde, zijn zijn mechanische sculpturen. Het gaf mij bijna eenzelfde idee als de strandbeesten

Nadere informatie

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++ NIVEAU ++ /5 Deze leskaart gaat over het zoeken naar de volmaakte vorm. Dat klinkt misschien wat verheven, maar je zult ontdekken dat deze zoektocht in de kunstgeschiedenis erg belangrijk is geweest. Piet

Nadere informatie

Begrippenlijst 5 Massamedia Klas 3

Begrippenlijst 5 Massamedia Klas 3 Begrippenlijst 5 Massamedia Klas 3 = herhaling van een begrip van begrippenlijst 1, 2, 3 of 4 Computeranimatie Massamedia Mixed-media Genre Geëmotioneerd Animatie op de computer gemaakt. Animatie is een

Nadere informatie

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO ANTWOORDMODEL VERSIE A + B Visuele analyse van schilderkunst in de 17DE, 19DE en 20STE eeuw 1/5

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO ANTWOORDMODEL VERSIE A + B Visuele analyse van schilderkunst in de 17DE, 19DE en 20STE eeuw 1/5 1/5 VERSIE A Vraag 1 A Gebruik van licht om de dramatiek te uiten. Het subtiele licht (vs. clair-obscur in de barok) geeft diepte aan het schilderij en accentueert het hoofdmotief. Het zorgt er dus voor

Nadere informatie

1907-1914. Bram Vrielink Jim Bloemen 2de

1907-1914. Bram Vrielink Jim Bloemen 2de Bram Vrielink Jim Bloemen 2de 1907-1914 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 INLEIDING... 3 HET KUBISME... 4 KUNSTENAARS KUBISME... 5 L AFICIONADO... 6 PORTRAIT OF PABLO PICASSO... 7 SIMULTANEOUS WINDOWS ON

Nadere informatie

Een KUNSTSCHAT? Een Raadselachtige Gebeurtenis

Een KUNSTSCHAT? Een Raadselachtige Gebeurtenis Een Raadselachtige Gebeurtenis Op een dag werd er aan mijn voordeur geklopt. Het was de postbode en hij had een pakje voor me. Voor de KUNSTenaar Jan de Baen stond er op. Ik opende het pakje en erin zat

Nadere informatie

(de armen en het geld) Kunstgeschiedenis Danique Voorthuijzen Jaar 1

(de armen en het geld) Kunstgeschiedenis Danique Voorthuijzen Jaar 1 (de armen en het geld) Kunstgeschiedenis Danique Voorthuijzen Jaar 1 Inleiding Op donderdag 10 december zijn we met het vak kunstgeschiedenis een dag naar Amsterdam gegaan. We gingen in Amsterdam het van

Nadere informatie

Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw

Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw 1/5 Eregalerij, Rijksmuseum Brieflezende vrouw, Johannes Vermeer, ca. 1663 Dit verwerkingsmateriaal wordt aangeboden na afloop van zeventiende eeuw laat Johannes Vermeer zien in de examentour Burgerlijke

Nadere informatie

abstract expressionisme America CoBrA Denemarken België - Nederland

abstract expressionisme America CoBrA Denemarken België - Nederland abstract expressionisme America 1946 1960 1948 CoBrA Denemarken België - Nederland abstract expressionisme Amerikaanse moderne schilderstroming binnen de abstracte kunst van de 20e eeuw. De stroming domineerde

Nadere informatie

Kröller - Müller museum. van Oscar Zuethoff uit klas B2G

Kröller - Müller museum. van Oscar Zuethoff uit klas B2G Kröller - Müller museum van Oscar Zuethoff uit klas B2G Inhoudsopgave 1. Het Impressionisme... 3. 2. Het Pointillisme uit Frankrijk... 4. 3. Het Kubisme uit Frankrijk... 5. 4. Het Expressionisme in Duitsland...

Nadere informatie

Samenvatting CKV 19e eeuw: neoclassicisme

Samenvatting CKV 19e eeuw: neoclassicisme Samenvatting CKV 19e eeuw: neoclassicisme Samenvatting door H. 972 woorden 26 juni 2016 1 1 keer beoordeeld Vak CKV Er zijn in de 19e eeuw 5 stromingen ontwikkeld NEO- classicisme De Romantiek Realisme

Nadere informatie

KLEUR. - Uitleg begrippen - Opdracht 1 - Opdracht 2

KLEUR. - Uitleg begrippen - Opdracht 1 - Opdracht 2 KLEUR - Uitleg begrippen - Opdracht 1 - Opdracht 2 Wat is kleur? Kleur ontstaat wanneer er licht weerkaatst of geabsorbeerd wordt door de objecten waarop dit licht schijnt. Bij weerkaatsing van dit licht,

Nadere informatie

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO versie b Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw 1/5

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO versie b Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw 1/5 1/5 Eregalerij, Rijksmuseum Mondriaanjurk, Yves Saint Laurent, Abraham, Bianchini-Férier, 1965 Dit verwerkingsmateriaal wordt aangeboden na afloop van de examentour Burgerlijke cultuur in de zeventiende

Nadere informatie

Museumopdracht KUNSTGESCHIEDENIS SEMESTER 2 ROBBERT KOOIMAN DINAH SIEBERS BRAM BAKKER

Museumopdracht KUNSTGESCHIEDENIS SEMESTER 2 ROBBERT KOOIMAN DINAH SIEBERS BRAM BAKKER 2014 Museumopdracht KUNSTGESCHIEDENIS SEMESTER 2 ROBBERT KOOIMAN DINAH SIEBERS BRAM BAKKER Inhoudsopgave Opdracht 1: Belevingsinteractie... 4 Opdracht 2: Meest aansprekend surrealistisch kunstwerk...

Nadere informatie

Art/Media & Me Autobiotic Selfie document

Art/Media & Me Autobiotic Selfie document Art/Media & Me Autobiotic Selfie document Yannick Seyeux Game Design - G&I1D Docenten Saskia Freeke Sonja van Vuure Martin Lacet John Hennequin 20-11-2015 Uitleg artefact Voor deze opdracht heb ik een

Nadere informatie

7.1. Schilderijverslag door een scholier 2113 woorden 24 juli keer beoordeeld. Bos bij Oele. 1)Wat is het voor een kunstwerk?

7.1. Schilderijverslag door een scholier 2113 woorden 24 juli keer beoordeeld. Bos bij Oele. 1)Wat is het voor een kunstwerk? Schilderijverslag door een scholier 2113 woorden 24 juli 2001 7.1 36 keer beoordeeld Vak CKV Bos bij Oele. 1)Wat is het voor een kunstwerk? Ik ga nu het kunstwerk van Mondriaan, "bos bij Oele" bespreken.

Nadere informatie

beeldanalyse-kunstbeschouwing

beeldanalyse-kunstbeschouwing beeldanalyse-kunstbeschouwing Bij het kijken naar kunstwerken kun je je allerlei vragen stellen wat het kunstwerk met je doet. Door aandachtig te kijken verzamel je informatie over vorm en inhoud. In deze

Nadere informatie

Paul Cezánne, de vader van de moderne kunst.

Paul Cezánne, de vader van de moderne kunst. Paul Cezánne, de vader van de moderne kunst. Post Impressionist, vereenvoudigde onderwerpen tot geometrische vormen, was revolutionair met zijn Nature morte avec pommes et pêches in 1905, Schilderde in

Nadere informatie

Autobiotic Selfie. Firza Sulistio Klas G&I 1D Datum Art Media & Me Docenten: Saskia Freeke - Sonja van Vuure - Martin Lacet -John Hennequin

Autobiotic Selfie. Firza Sulistio Klas G&I 1D Datum Art Media & Me Docenten: Saskia Freeke - Sonja van Vuure - Martin Lacet -John Hennequin Autobiotic Selfie Firza Sulistio Klas G&I 1D Datum 20-11-2015 Art Media & Me Docenten: Saskia Freeke - Sonja van Vuure - Martin Lacet -John Hennequin Autobiotic Selfie artefact Concept en uiteindelijke

Nadere informatie

6) Aan welke periode uit de bouwkunst van de jaren 20 van de 20e eeuw doet dit denken? 18e, 19de en 20-eeuwse bouwkunst.

6) Aan welke periode uit de bouwkunst van de jaren 20 van de 20e eeuw doet dit denken? 18e, 19de en 20-eeuwse bouwkunst. Tentoonstelling door een scholier 1931 woorden 8 december 2003 5 20 keer beoordeeld Vak CKV 2) Berlage 1) Tot welke stroming behoorde Berlage? Neo-gotiek of de neo-renaissance. 2) Wanneer is het gebouw

Nadere informatie

Expressionisme. Vanaf 1900

Expressionisme. Vanaf 1900 Expressionisme Vanaf 1900 Vincent van Gogh, Olijfbomen in berglandschap. Vincent van Gogh, De sterrennacht. Die Brucke Dresden, 1905 Neue Kunstlervereinigung Munchen, 1909 Der Blauwe Reiter Munchen, 1912

Nadere informatie

Mijn fascinatie voor de fotografie Huub Bierens

Mijn fascinatie voor de fotografie Huub Bierens Mijn fascinatie voor de fotografie Huub Bierens Mijn fascinatie Deze kan niet los gezien worden van mijn fascinatie voor kunst, met name moderne kunst. Ik wil echter hier niet de expert uithangen, want

Nadere informatie

CKV Programma. Programma 2015 voor de thuisblijvers van de meerdaagse reis.

CKV Programma. Programma 2015 voor de thuisblijvers van de meerdaagse reis. CKV Programma Programma 2015 voor de thuisblijvers van de meerdaagse reis. Dit is het boekje voor de thuisblijvers van 23 t/m 27 november 2015. Het vwo zal maandag 23 november 2015 beginnen met het programma,

Nadere informatie

KIJKWIJZER SCHILDERIJ CKV 1 opdracht Cijfer:

KIJKWIJZER SCHILDERIJ CKV 1 opdracht Cijfer: KIJKWIJZER SCHILDERIJ CKV 1 opdracht Cijfer: Naam: Klas: Datum: Feiten Een kijkwijzer is bedoeld om je mee te nemen in de waarneming en het kijken te intensiveren: kortom je gaat steeds meer dingen zien,

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel.

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel. ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel. Sigmund Freud (1856-1939) De ideeën van de psychoanalyticus Sigmund Freud hadden veel invloed op de kunstenaars

Nadere informatie

Catalogus tentoonstelling Junglegroep

Catalogus tentoonstelling Junglegroep Catalogus tentoonstelling Junglegroep Rembrandt van Rijn (zelfportret) Wereldberoemd om de Nachtwacht. Schilderde veel portretten. Dit ben ik op mijn zelfportret: Aan alle bezoekers van deze tentoonstelling:

Nadere informatie

Autobiotic Selfie Art Media & Me. Saskia freeke Sonja van vuure Martin lacet John hennequin

Autobiotic Selfie Art Media & Me. Saskia freeke Sonja van vuure Martin lacet John hennequin Autobiotic Selfie Art Media & Me Saskia freeke Sonja van vuure Martin lacet John hennequin Alice Steneker, G&I1D 20-11-2015 In de 2 jaar tijd voordat ik op deze opleiding kwam had ik enorm wat slechte

Nadere informatie

Art, Media & Me: Autobiotic Selfie herkansing

Art, Media & Me: Autobiotic Selfie herkansing Art, Media & Me: Autobiotic Selfie herkansing Naam: Lennart Kuyvenhoven Klas: GI1C Datum: 5 4 16 Docenten: Saskia Freeke Martin Lacet Wat heb ik gemaakt? Voor mijn Autobiotic Selfie heb ik een zwemmende

Nadere informatie

Verslag CKV museum Rijksmuseum

Verslag CKV museum Rijksmuseum Verslag CKV museum Rijksmuseum Verslag door D. 1044 woorden 20 juni 2016 3,9 13 keer beoordeeld Vak CKV Informatie Museumstraat 1, 1071 XX Amsterdam Het Rijksmuseum is een heel belangrijk museum voor Nederland.

Nadere informatie

Jacob van Ruisdael: Landschap met korenveld (1660-1665)

Jacob van Ruisdael: Landschap met korenveld (1660-1665) Jacob van Ruisdael: Landschap met korenveld (1660-1665) Een klassiek landschap Dit is wat we ons voorstellen bij het woord landschapsschilderkunst. We hebben alle elementen van een landschap: een blikvanger

Nadere informatie

Roncalli mavo Tekenen/Kunstgeschiedenis klas 3.

Roncalli mavo Tekenen/Kunstgeschiedenis klas 3. Roncalli mavo Tekenen/Kunstgeschiedenis klas 3. Reader/begrippenlijst periode 3 toetsweek : Hoe moet je leren??? 1. In de tekst worden belangrijke begrippen aangegeven met een*. Deze begrippen moet je

Nadere informatie

Inspiratie Art, Media & Me Saskia Freeke & Sonja van Vuure

Inspiratie Art, Media & Me Saskia Freeke & Sonja van Vuure Inspiratie Art, Media & Me Saskia Freeke & Sonja van Vuure 15-10-2015 Alice Steneker, 1D De game Okami is enorm geïnspireerd op de Japanse mythologie, en Sumi-e schilderkunst. Deze zie je het meest overduidelijke

Nadere informatie

Art and windmills. Doelgroep onderzoek. Valérie den Besten G&I A

Art and windmills. Doelgroep onderzoek. Valérie den Besten G&I A Art and windmills Doelgroep onderzoek Valérie den Besten G&I A Research project context 13-03-2016 1 Inleiding Naar aanleiding van het project Van Venster naar Poort maak ik met mijn team een applicatie

Nadere informatie

WAT ZIE IK? KLEUR WAT ZIE IK? KLEUR KIJKEN WETEN VOELEN MAKEN KIJKEN, WETEN, VOELEN, MAKEN

WAT ZIE IK? KLEUR WAT ZIE IK? KLEUR KIJKEN WETEN VOELEN MAKEN KIJKEN, WETEN, VOELEN, MAKEN WAT ZIE IK? KLEUR WAT ZIE IK? KLEUR Een opdracht voor groep 1,2 gericht op het leren van primaire en secundaire kleuren. In de les leren leerlingen gezamenlijk kleuren en basisvormen te herkennen en te

Nadere informatie

Taxonomie van Bloom Vragen stellen: starters van King Groepswerk Kunstgeschiedenis: lesdoelen + leerinhouden

Taxonomie van Bloom Vragen stellen: starters van King Groepswerk Kunstgeschiedenis: lesdoelen + leerinhouden Lesmateriaal Groepssessie Werkvormen Groep 1 Inhoud: Taxonomie van Bloom Vragen stellen: starters van King Groepswerk Kunstgeschiedenis: lesdoelen + leerinhouden Taxonomie van Bloom 1 King (1992) lijst

Nadere informatie

ONVERGETELIJK Kunst bespreken met mensen met dementie en hun dierbaren

ONVERGETELIJK Kunst bespreken met mensen met dementie en hun dierbaren ONVERGETELIJK Kunst bespreken met mensen met dementie en hun dierbaren 2013: ONVERGETELIJK STEDELIJK & ONVERGETELIJK VAN ABBE Doel: een ontspannen, sociale en inspirerende museumactiviteit organiseren

Nadere informatie

Ensor en Spilliaert museumvleugel in Mu.ZEE Voorbereiding van het museumbezoek in de klas - secundair onderwijs -

Ensor en Spilliaert museumvleugel in Mu.ZEE Voorbereiding van het museumbezoek in de klas - secundair onderwijs - Ensor en Spilliaert museumvleugel in Mu.ZEE Voorbereiding van het museumbezoek in de klas - secundair onderwijs - Leergesprek in de klas over musea Welke musea kennen jullie? Wat vond jij boeiend om te

Nadere informatie

Kunstproject Nederlands en plastische opvoeding voor het tweede leerjaar van de eerste graad, Leiepoort, campus Sint-Theresia 1

Kunstproject Nederlands en plastische opvoeding voor het tweede leerjaar van de eerste graad, Leiepoort, campus Sint-Theresia 1 Raoul De Keyser, 1930-2012 1 Wanneer je kijkt zie je nog niet Wanneer je ziet grijpt het je aan (Willem Hussem) 2 Oriënteren in de klas (spreekvaardigheid) Wie bezocht al eens een museum? Welk? Wat heb

Nadere informatie

Workshops. Ik doe altijd wat ik niet kan. Zodat ik kan leren hoe ik het moet doen. - Pablo Picasso 1 / 10

Workshops. Ik doe altijd wat ik niet kan. Zodat ik kan leren hoe ik het moet doen. - Pablo Picasso 1 / 10 Ik doe altijd wat ik niet kan Zodat ik kan leren hoe ik het moet doen - Pablo Picasso 1 / 10 Creatief Inspirerend Verdiepend Ontdekkend Ontspannend Dit zijn de kernwoorden van mijn workshops. Natuurlijk

Nadere informatie

5.7. Boekverslag door R. 962 woorden 15 januari keer beoordeeld. Voorwoord

5.7. Boekverslag door R. 962 woorden 15 januari keer beoordeeld. Voorwoord Boekverslag door R. 962 woorden 15 januari 2004 5.7 144 keer beoordeeld Vak CKV Voorwoord Dit werkstuk gaat over het expressionisme het expressionisme is een kunststroming uit de 20ste eeuw. In dit werkstuk

Nadere informatie

Art, Media & Me Stedelijk Museum

Art, Media & Me Stedelijk Museum Art, Media & Me Stedelijk Museum Charly Hendriksen, Esther Bos en Jens van Kampen Inhoud: 1. Vorming van de abstractie a. L art pour l art moest wel leiden naar de abstractie als ultieme consequentie daarvan!

Nadere informatie

De hier getoonde tekeningen zijn allemaal afkomstig uit schetsboeken van Rustin. Ze zijn gemaakt in de periode 2001 2008.

De hier getoonde tekeningen zijn allemaal afkomstig uit schetsboeken van Rustin. Ze zijn gemaakt in de periode 2001 2008. Voor Rustin is schilderen de hoofdzaak van zijn kunstenaarspraktijk, maar tekenen heeft hij daarnaast ook altijd gedaan. Hij deed dat op de momenten dat hij niet kon schilderen, zoals s avonds als het

Nadere informatie

Autobiotic Selfie. Stijn van Wakeren, G&I D1. Art Media & Me: Saskia Freeke, Sonja van Vuure, Martin Lacet en John Hennequin

Autobiotic Selfie. Stijn van Wakeren, G&I D1. Art Media & Me: Saskia Freeke, Sonja van Vuure, Martin Lacet en John Hennequin Autobiotic Selfie Stijn van Wakeren, G&I D1 Art Media & Me: Saskia Freeke, Sonja van Vuure, Martin Lacet en John Hennequin Het Artefact Mijn artefact is een gif bestand. Een gif bestand is een type afbeelding

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT KLEUR NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT KLEUR NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 In 1886 vertrok Van Gogh naar Parijs. Hij maakte daar kennis met twee nieuwe schilderstromingen: het impressionisme en het pointillisme. Onder invloed van deze stromingen gingen de schilderijen

Nadere informatie

De geschiedenis van het Kröller-Müller

De geschiedenis van het Kröller-Müller Werkstuk door een scholier 2321 woorden 12 juni 2002 6,4 75 keer beoordeeld Vak CKV De geschiedenis van het Kröller-Müller Het Museum is genoemd naar Hélène Kröller-Müller (1869-1939). Ze was van Duitse

Nadere informatie

Thema: de K van. Moeilijkheid : *** Samenleving Tijdsduur : ***

Thema: de K van. Moeilijkheid : *** Samenleving Tijdsduur : *** Thema: de K van. Moeilijkheid : *** Samenleving Tijdsduur : *** Nederland juf Yvonne Het land Doel: Na deze opdracht weet je heel wat over bekende en beroemde kunstschilders van vroeger en nu. Uitleg opdracht:

Nadere informatie

BASISREADER KG: BEELDEND

BASISREADER KG: BEELDEND BASISREADER KG: BEELDEND Ontwikkelingen in de beeldende kunst in de eerste helft van de twintigste eeuw. HOOFDSTUK: BEELDENDE KUNST - Stromingen in de beeldende kunst vanaf 1900. 2011 -M.T. van de Kamp

Nadere informatie

Cultureel verslag KCV Meisje met de parel

Cultureel verslag KCV Meisje met de parel Cultureel verslag KCV Meisje met de parel Cultureel-verslag door een scholier 1065 woorden 13 april 2016 6,4 7 keer beoordeeld Vak KCV Voorwoord Ik heb hiervoor gekozen omdat ik het schilderij al had gezien

Nadere informatie

ART HISTORY de twintigste eeuw. H4-cp3 H4 Expressionisme

ART HISTORY de twintigste eeuw. H4-cp3 H4 Expressionisme ART HISTORY de twintigste eeuw H4-cp3 H4 Expressionisme Sigmund Freud (1856-1939) blz.34 De ideeën van de psychoanalyticus Sigmund Freud hadden veel invloed op de kunstenaars uit het begin van de twintigste

Nadere informatie

KIJKWIJZER BEELDENTUIN ZIE... DE MENS. In de beeldentuin van Museum de Fundatie staan veel beelden met als onderwerp: de mens.

KIJKWIJZER BEELDENTUIN ZIE... DE MENS. In de beeldentuin van Museum de Fundatie staan veel beelden met als onderwerp: de mens. KIJKWIJZER BEELDENTUIN SCHOOL: NAAM: ZIE... DE MENS In de beeldentuin van Museum de Fundatie staan veel beelden met als onderwerp: de mens. Elke kunstenaar benadert dit op zijn eigen manier, bijvoorbeeld

Nadere informatie

STEDELIJK MUSEUM ART MEDIA & ME HKU GAMES & INTERACTIE OKTOBER 2015 LIAD DAMHUIS DENZEL ELLIS YUSHA BAKKER NOURA DAKKAK

STEDELIJK MUSEUM ART MEDIA & ME HKU GAMES & INTERACTIE OKTOBER 2015 LIAD DAMHUIS DENZEL ELLIS YUSHA BAKKER NOURA DAKKAK STEDELIJK MUSEUM ART MEDIA & ME HKU GAMES & INTERACTIE OKTOBER 2015 LIAD DAMHUIS DENZEL ELLIS YUSHA BAKKER NOURA DAKKAK 1 INHOUDS OPGAVE 4 5 24 25 26 28 Opdracht 1a L art pour l art Opdracht 1b Figuratie

Nadere informatie

Ellentine. Vraag: Een jong boerenstel gaat op de boerderij wonen! Met koeien en varkens. Hij landelijke, ik modern, hoe te combineren?

Ellentine. Vraag: Een jong boerenstel gaat op de boerderij wonen! Met koeien en varkens. Hij landelijke, ik modern, hoe te combineren? 1. Vraag: Een jong boerenstel gaat op de boerderij wonen! Met koeien en varkens. Hij landelijke, ik modern, hoe te combineren? Antwoord: Dit is een prachtige en goede combinatie. Kies voor moderne vormgeving

Nadere informatie

Schilderijen van Debbie, een paar gedichten en muziek

Schilderijen van Debbie, een paar gedichten en muziek 1 Schilderijen van Debbie, een paar gedichten en muziek Wie Debbies schilderijen en tekeningen van de afgelopen jaren bekijkt, zal zich misschien verwonderen over de veelzijdigheid in stijlen van haar

Nadere informatie

Auditieve oefeningen. Boek van de week: Verhaalbegrip: Taalbewustzijn:

Auditieve oefeningen. Boek van de week: Verhaalbegrip: Taalbewustzijn: Auditieve oefeningen Boek van de week: 1; Nijntje in het museum 2; Krokodil en het meesterwerk 3; Kloddertje 4; Meneer Kandinsky was een schilder 5; Het kleine museum Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik

Nadere informatie

125 jaar. Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder. Vincent van Gogh (1853-1890)

125 jaar. Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder. Vincent van Gogh (1853-1890) 125 jaar Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder Vincent van Gogh (1853-1890) WWW.BNWALLCOVERINGS.COM 125 JAAR GEÏNSPIREERD DOOR DE WERKEN VAN KUNSTSCHILDER VINCENT VAN GOGH De collectie

Nadere informatie

STAD EN TAAL ONTMOET KUNST

STAD EN TAAL ONTMOET KUNST STAD EN TAAL ONTMOET KUNST OPTIONELE OPDRACHTEN EN HUISWERKOPDRACHTEN 1 WAT WILT U? (voorbereiding op het bezoek) A. Wat wilt u graag in het Stedelijk Museum zien? (welke soort kunst, welke kunstenaar,

Nadere informatie

Bijzondere verkoop schilderijen Narcisse voor de slachtoffers van tyfoon Haiyan

Bijzondere verkoop schilderijen Narcisse voor de slachtoffers van tyfoon Haiyan Bijzondere verkoop schilderijen Narcisse voor de slachtoffers van tyfoon Haiyan Om de slachtoffers van het vreselijke natuurgeweld in de Filipijnen te helpen hebben we een speciale aanbieding voor u. U

Nadere informatie

WAARNEMEN SCHETS DE LIJN PERSPECTIEF EN RUIMTELIJKHEID COMPOSITIE KLEUR MUZIEK EN ABSTRACTIE

WAARNEMEN SCHETS DE LIJN PERSPECTIEF EN RUIMTELIJKHEID COMPOSITIE KLEUR MUZIEK EN ABSTRACTIE WAARNEMEN SCHETS DE LIJN PERSPECTIEF EN RUIMTELIJKHEID COMPOSITIE KLEUR MUZIEK EN ABSTRACTIE Concept: Annelinde de Jong Tekst: Annelinde de Jong en Kevin Aerts Annelinde de Jong, 2012 1 WAARNEMEN Check,

Nadere informatie

Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief

Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief Vervreemding door optische illusies Niet alle kunstenaars houden zich aan de regels van perspectief, standpunt, onderlinge verhoudingen etc. Zij overtreden moedwillig

Nadere informatie

Schilderkunst. 1. Definitie TOEGEPAST. Bouwstenen om naar de schilderkunst te leren kijken. SCHILDERIJ: FIGURATIEF ABSTRACT:

Schilderkunst. 1. Definitie TOEGEPAST. Bouwstenen om naar de schilderkunst te leren kijken. SCHILDERIJ: FIGURATIEF ABSTRACT: Schilderkunst Bouwstenen om naar de schilderkunst te leren kijken. 1. Definitie SCHILDERIJ: tweedimensionaal vlak iets wordt voorgesteld kleur- en vormmiddelen FIGURATIEF ABSTRACT: figuratief: verwijst

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. V4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel.

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. V4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel. ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW V4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel. Sigmund Freud (1856-1939) De ideeën van de psychoanalyticus Sigmund Freud hadden veel invloed op de kunstenaars

Nadere informatie

Running man 100x 150 cm. Acryl op doek. Met dit soort werken had ik mijn eerste tentoonstelling bij galerie Biervliet op de Prinsengracht.

Running man 100x 150 cm. Acryl op doek. Met dit soort werken had ik mijn eerste tentoonstelling bij galerie Biervliet op de Prinsengracht. In 1984 begon ik met schilderen. Daarvoor werkte ik voornamelijk als keramist en ik maakte beeldhouwwerken van Belgisch hardsteen en marmer. Ook maakte en legde ik terrazzo vloeren en aanrechten. Ik was

Nadere informatie

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België)

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) lesbrief Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) onderbouw (groep 1 t/m 4) bezoekadres Markendaalseweg 75a Het doek gaat op. Er komt een schaduwcircus aan en alles is ineens mogelijk! Schaduwen

Nadere informatie

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Deze leskaart gaat over (misschien wel) Nederlands beroemdste kunststroming: De Stijl. Initiatiefnemer was kunstenaar Theo van Doesburg. Samen met o.a. Bart van der Leck en Piet Mondriaan

Nadere informatie

Kleur-tegen-kleur contrast

Kleur-tegen-kleur contrast Kleurcontrasten DE KLEURENLEER VAN ITTEN Goethe was een van de eerste wetenschappers die met een kleurenleer voor de dag kwam, maar de meest bekende kleurenleer hebben we te danken aan de schilder Johannes

Nadere informatie

Écht goede foto s zijn foto s die je raken. Die iets bij je oproepen: een gevoel of herinnering. Foto s die eigen zijn en kenmerkend voor jou als

Écht goede foto s zijn foto s die je raken. Die iets bij je oproepen: een gevoel of herinnering. Foto s die eigen zijn en kenmerkend voor jou als Écht goede foto s zijn foto s die je raken. Die iets bij je oproepen: een gevoel of herinnering. Foto s die eigen zijn en kenmerkend voor jou als fotograaf. Hoe maak je zulke foto s? Stap 1 is leren kijken.

Nadere informatie

Kijkwijzer beeldbeschrijving

Kijkwijzer beeldbeschrijving Kijkwijzer beeldbeschrijving Bedenk dat een schilderij - voordat het een strijdros, een naakte vrouw of een ander verhaal voorstelt - in wezen een plat vlak is, bedekt met kleuren die op een bepaalde manier

Nadere informatie

Lesplan Keith Haring (2 lessen)

Lesplan Keith Haring (2 lessen) Lesplan Keith Haring (2 lessen) Benodigdheden: Kopieën van het leesblad Werkblad Rol tekenpapier Stiften Potloden Verf Kwasten Schorten Restpapier Smartboard Leerdoelen: Leren wie Keith Haring is en wat

Nadere informatie

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Deze leskaart gaat over (misschien wel) Nederlands beroemdste kunststroming: De Stijl. Initiatiefnemer was kunstenaar Theo van Doesburg. Samen met o.a. Bart van der Leck en Piet Mondriaan

Nadere informatie

Maandthema Juni 2015 Reflecties / spiegelingen. Mail uiterlijk zondag 7 juni maximaal 2 foto s naar

Maandthema Juni 2015 Reflecties / spiegelingen. Mail uiterlijk zondag 7 juni maximaal 2 foto s naar Maandthema Juni 2015 Reflecties / spiegelingen Mail uiterlijk zondag 7 juni maximaal 2 foto s naar fotoclubdebetuwe@gmail.com Wat zegt De Van Dale hierover Over spiegelen : licht of beelden terugkaatsen

Nadere informatie

De regel van derden. 1 Compositie

De regel van derden. 1 Compositie Op de knop drukken kan iedereen, maar een goede compositie maken vereist inzicht en ervaring. Het belangrijkste in het beeld is het onderwerp, bijvoorbeeld een persoon of een gebouw. Dat moet de meeste

Nadere informatie

Henry Milner uitwerking in materialen van de verbeelding door El Lissitzky van de nieuwe mens

Henry Milner uitwerking in materialen van de verbeelding door El Lissitzky van de nieuwe mens Henry Milner uitwerking in materialen van de verbeelding door El Lissitzky van de nieuwe mens Het object staat in het van Abbemuseum op een sokkel aan een raam. Dit uitzicht achter het object versterkt

Nadere informatie

1. Alfred houdt van kleuren maar is wel een serieus typje

1. Alfred houdt van kleuren maar is wel een serieus typje Exile on Main St. Voor de tentoonstelling Exil on Main St. heeft de directeur van het museum, Alexander van Grevenstein, negen Amerikaanse kunstenaars uitgekozen. Deze negen hebben altijd een beetje in

Nadere informatie

Design Psychology. Opdracht 3 - Stijl en tijdperk. Joyce Karreman

Design Psychology. Opdracht 3 - Stijl en tijdperk. Joyce Karreman Design Psychology Opdracht 3 - Stijl en tijdperk Joyce Karreman 0793350 Stijl en tijdperk - Onderzoek Kunstenaar: Roy Lichtenstein Stijl: Pop-art Biografie Roy Lichtenstein is een Amerikaanse Pop-art kunstenaar.

Nadere informatie

Tentoonstelling CKV De Ringeloor

Tentoonstelling CKV De Ringeloor Tentoonstelling CKV De Ringeloor Tentoonstelling door een scholier 1359 woorden 1 mei 2001 6 4 keer beoordeeld Vak CKV Inleiding Op vrijdagmiddag 17 november ben ik samen met Marcel naar galerie De Ringeloor

Nadere informatie

Handleiding. Pagina 1 van 9

Handleiding. Pagina 1 van 9 Begeleiding De website is opgebouwd uit stappen. De stappen op de website volgen elkaar logisch op en alle opdrachten staan duidelijk op de website beschreven. De informatie op de website is voor iedere

Nadere informatie

HALLO STEDELIJK HANDLEIDING VOOR LEERKRACHTEN VAN HET PRIMAIR ONDERWIJS GROEP 3/4/5/6/7/8. Foto: Tomek Dersu Aaron

HALLO STEDELIJK HANDLEIDING VOOR LEERKRACHTEN VAN HET PRIMAIR ONDERWIJS GROEP 3/4/5/6/7/8. Foto: Tomek Dersu Aaron HALLO STEDELIJK Foto: Tomek Dersu Aaron HANDLEIDING VOOR LEERKRACHTEN VAN HET PRIMAIR ONDERWIJS GROEP 3/4/5/6/7/8 Stedelijk Museum Amsterdam 2016 VOORWOORD Hallo Stedelijk is de perfecte eerste kennismaking

Nadere informatie

een vergelijkend warenonderzoek door bob richters

een vergelijkend warenonderzoek door bob richters het stilleven een vergelijkend warenonderzoek door bob richters kijkwijzer inhoudsopgave 2. kijkwijzer 5. de 2 kunstwerken 6. de kunstenaar 7. waarom koos ik dit werk? 8. de voorstelling 9. beeldaspecten

Nadere informatie

Over schilderijen van Debbie, een paar gedichten en muziek

Over schilderijen van Debbie, een paar gedichten en muziek 1 Over schilderijen van Debbie, een paar gedichten en muziek Wie Debbies schilderijen en tekeningen van de afgelopen jaren bekijkt, zal zich misschien verwonderen over de ogenschijnlijke stijlbreuk die

Nadere informatie

ORGANISCHE VORMEN RONDE, GEBOGEN VORMEN, VORMEN DIE ONTLEEND ZIJN UIT DE DIEREN EN PLANTENW ERELD.

ORGANISCHE VORMEN RONDE, GEBOGEN VORMEN, VORMEN DIE ONTLEEND ZIJN UIT DE DIEREN EN PLANTENW ERELD. VORM ORGANISCHE VORMEN RONDE, GEBOGEN VORMEN, VORMEN DIE ONTLEEND ZIJN UIT DE DIEREN EN PLANTENW ERELD. GEOMETRISCHE VORMEN VORMEN GEBASEERD OP W ISKUNDIGE FIGUREN. Vlakke geometrische vormen (2D) Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder

Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Persoonlijk leerdoel: Vak-vormgevingsgebied: Speelwerkthema / onderwerp: Lesdoelen: 1. De

Nadere informatie

JACQUELINE SCHÄFER. Jacqueline Schäfer woont en werkt in Amsterdam. Daar deed zij ook in 1989 eindexamen aan de Gerrit Rietveld Academie.

JACQUELINE SCHÄFER. Jacqueline Schäfer woont en werkt in Amsterdam. Daar deed zij ook in 1989 eindexamen aan de Gerrit Rietveld Academie. JACQUELINE SCHÄFER Jacqueline Schäfer woont en werkt in Amsterdam. Daar deed zij ook in 1989 eindexamen aan de Gerrit Rietveld Academie. Tot dat moment was het schilderen toch vooral iets wat zij voor

Nadere informatie

Opdracht door Kimberly 1213 woorden 30 september keer beoordeeld. Beeldende vorming

Opdracht door Kimberly 1213 woorden 30 september keer beoordeeld. Beeldende vorming Opdracht door Kimberly 1213 woorden 30 september 2017 6 2 keer beoordeeld Vak Beeldende vorming Dit schilderij heet De onverschrokkenheid van Gaius Fabricius Luscinus in Pyrrhus legerkamp. De kunstenaar

Nadere informatie