Het hoogsensitieve brein in beeld

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het hoogsensitieve brein in beeld"

Transcriptie

1 Het hoogsensitieve brein in beeld De werking van het brein is complex. Gedachten, emoties en gedrag komen tot stand door interactie tussen verschillende hersengebieden en processen en er zijn persoonlijke verschillen in het brein door plasticiteit. Het vermogen van het brein om te herstellen, te veranderen en dat andere delen van het brein functies van beschadigde delen overnemen na begeleiding en oefening. Ieder jaar verschijnen nieuwe inzichten over het brein. Esther Bergsma heeft een model ontwikkeld Het hoogsensitieve brein die recht doet aan de belangrijkste kenmerken van het hoogsensitieve brein ten aanzien van de diepgaande informatieverwerking. Ze wil met dit model niet de indruk wekken dat al exact bekend is hoe het hoogsensitieve brein werkt. Ook sluit ze niet uit dat toekomstige inzichten een nieuw licht werpen op de materie. Op basis van de huidige bevinden is er een redelijk beeld van de werking van het hoogsensitieve brein en heeft ze verwerkt in haar model. De stappen zijn bedoeld om te verduidelijken wat er allemaal in het hoofd omgaat. Dit is echter geen vaststaande volgorde, noch een bewust proces. Veel HSP herkennen zich in de stappen en geven erkenning en een handvat als ze aan anderen uitleggen hoe hun hoofd soms overuren maakt. Het is een model over de diepgaande informatieverwerking. Het kenmerk van HSP. Overigens doen niet hoogsensitieven deze stappen ook. Maar het grote verschil ligt in de intensiteit waarmee HSP informatie verwerken en de diepgaandheid waarmee elke situatie aangepakt wordt. In het model Het hoogsensitieve brein onderscheid ze 3 fases met in totaal 9 stappen: 1. Opmerken: HSP registreren meer en hebben meer aandacht voor details in de omgeving zoals sociale prikkels. Stap 1. HSP bemerken subtiele details 2. Verwerken: diepgaand nadenken, informatie zorgvuldig bekeken en gecheckt voor actie. Bij het uitvoeren van taken zijn meer hersengebieden actief dan bij niet HSP (Acevedo, 2014). Verwerken kost meer energie, bij te weinig rust of hersteltijd ontstaat overprikkeling (=gevolg). Stap 2. Informatie afstemmen op het grote geheel Stap 3. Informatie afstemmen informatie uit het lichaam Stap 4. Betekenis geven, hoe duid ik de situatie. Stap 5. Uitvoeren van (risico)- analyse Stap 6. Interpreteren van sociale setting Stap 7. Bepalen mogelijke acties: hier wordt de optimale optie gekozen

2 3. Reageren: HSP zijn meer op actie gericht en raken sneller overprikkeld door informatie. Stap 8. Reageren Stap 9. Reflectie, evalueren van keuzes en gedrag In de volgende paragrafen ga ik dieper in op de stappen. De informatie komt uit de HSP Colloquia van Esther Bergsma (2018). De stappen kunnen soms dagen duren of een minuut. Dat is context- en persoonsafhankelijk. Opmerken van informatie STAP 1. Meer prikkels registreren. Hoogsensitieven bemerken subtiele details. Ze nemen meer waar dan de gemiddelde persoon. De drempel voor waarneming lijkt lager te liggen. Niet elke HSP is op alle zintuigen even gevoelig. Daarnaast is het zenuwstelsel gevoeliger waardoor informatie sterker binnen komt.

3 Naast een lagere drempel voor waarnemen, nemen HSP ook gedetailleerder waar. Kwaliteit hiervan is dat HSP intens kunnen genieten van bijvoorbeeld subtiele geuren, kleuren of geluiden die ze waarnemen. De valkuil is uiteraard overprikkeling. Je kunt vier soorten prikkels onderscheiden: Fysieke prikkels Emotionele prikkels Prikkels die nieuwe situaties en omgevingen je geven Prikkels van sociale situaties. De reactie en interactie in een groep 1. Fysieke prikkels die je waarneemt door je zintuigen. a. Gehoor b. Reuk c. Zicht d. Smaak e. Tast f. Zesde zintuig/ intuïtie g. Proprioceptie = lichaamsbewustzijn h. Nociceptie = pijn voelen i. Evenwichtszin j. Thermoceptie = temperatuur voelen k. Echolocatie = ruimtelijk. Je bewust zijn van de afstand tot een muur. l. Richtingsgevoeligheid m. Interoceptie = signalen van in het lichaam waarnemen. Zoals het identificeren van gevoelens, honger, dorst, angst, ziekte, opwinding, slaap, hangry, etc. Bij HSP is de interoceptie gevoeliger. Je kunt binnen hoogsensitieve personen twee groepen onderscheiden: HSP met veel interoceptie en HSP die veel in het hoofd zijn gaan leven en uit contact zijn geraakt met de interoceptie. HSP zijn beter in het waarnemen van (visuele) details. Ze hebben meer aandacht voor details in de omgeving zoals sociale prikkels. Uit fmri onderzoek blijkt dat diverse hersengebieden sterker geactiveerd zijn bij HSP.

4 Wetenschappers zoals Gerstenberg, en Jadzia Jagiellowicz hebben in de periode van HSP s laten kijken naar foto s en een taak laten doen. Gerstenberg, 2012 de letter T zoeken Bij eenvoudige verschillen zijn HSP sneller en accurater. HSP signaleren sneller en accurater op een oefening om de T te vinden in een plaatje. Na de taak hebben HSP meer stress & een langere hersteltijd. Ze hebben een betere focus, hogere score, snellere reactie. Dit is topsport van het brein. Jadzia Jagiellowicz, 2011 Landschapsfoto s vergelijken. HSP bleken langzamer en niet accurater, maar vertoonden veel meer hersenactiviteit. Er was meer activiteit te zien in de aandachtsgebieden, de visuele gebieden, de visueel-motorische gebieden en het autonoom zenuwstelsel. Ze bekeken de plaatjes nauwkeuriger.

5 Een HSP bekijkt heel uitgebreid de landschapsfoto. Ziet hoogstwaarschijnlijk de verschillen in paaltjes, maar bekijkt ook nauwkeurig de woning, de bakstenen de grassprieten, de blaadjes van de bomen om te zien of daar verschillen in zitten. 2. Waarnemen emotionele prikkels door spiegelneuronen Wetenschappers als Jadzia Jagiellowicz en Bianca Acevedo hebben onderzoekt hoe HSP op emoties reageren. Jadzia Jagiellowicz, 2013,2016 Foto s bekijken van negatieve en positieve emoties o HSP vertonen een sterkere reactie op de foto s. Emoties worden sterker ervaren. Zowel bij de negatieve als positieve beelden. Dat laatste is een opvallend gegeven, omdat er lang vanuit werd gegaan dat HSP alleen sterker op negatieve emoties reageren. o HSP reageren sneller en zijn sneller geraakt. Kortom HSP hebben een snellere responstijd bij emotionele stimuli o HSP bleken geen hoger opwindingsniveau (overprikkeling) te bereiken, omdat het bekende situaties betrof en het patroon van het serotonine gen van HSP (5HTTLPR-gen) dit compenseerde. o HSP pikken dus makkelijkere op wat anderen voelen of denken.

6 Bianca Acevedo, 2014, 2017 Reacties op gezichten & emoties. o HSP reageren sterker op emotionele stimuli o HSP hebben dus meer oog voor stemming en sfeer in de groep o Hersenactiviteit gemeten bij het bekijken van foto s met gezichtsuitdrukkingen. Hersengebieden waar spiegelneuronen zich bevinden worden bij HSP sterker geactiveerd dan bij niet-hsp (Inferior Frontal Gyrus (IFG) en Insula). o Sterker sfeer en stemming aanvoelen o Snel en intuïtief emoties en bedoelingen van anderen aanvoelen o Meer afgestemd op stemming van anderen o HSP bereiden direct een actie voor (activatie van de VTA en DLPFC. Deze gebieden doordenken acties intensief en cognitief) Bianca Acevedo ontdekte dat HSP meer spiegelneuronen hebben en HSP spiegelneuronen sneller activeren. Spiegelneuronen zijn de basis voor: a. Het kunnen spiegelen van de ander b. Het kunnen begrijp van de intentie van de beweging van de ander (wat wil de persoon doen). c. Theory of Mind. Het betekenis kunnen geven aan acties die de ander gaat doen door je in te leven in de situatie. Snappen wat de bedoeling is.

7 3. Prikkels die nieuwe situaties en omgevingen je geven Deze prikkels ontstaan doordat je je begeeft in nieuwe en onbekende situaties. Nieuwe situaties kunnen overweldigen door de hoeveelheid prikkels & de diepgaande informatieverwerking (het verwerken van en het nadenken over de situatie en prikkels). 4. Prikkels van de sociale omgeving Sociale prikkels komen voort uit alle contacten die we hebben met andere mensen of in omgevingen waar groepen mensen bij elkaar zijn. Doordat HSP van nature gericht zijn op de sociale omgeving en meer signalen zien of ervaren van anderen, kunnen sociale prikkels overweldigen of overprikkelen. Verwerken van informatie In deze fase komt de diepgaande informatieverwerking van een HSP tot uiting. HSP schakelen in deze fase meer hersengebieden in. Ze plaatsen informatie in een groter kader, koppelen het aan eerdere ervaringen, bekijken mogelijke consequenties, willen de gevolgen overzien en plaatsen de informatie plaatsen binnen een sociale context. Wat verwacht de ander. Wat is ok en wat niet. Esther Bergsma onderscheidt in deze fase meerdere stappen:

8 STAP 2. De informatie in het grote geheel zien HSP linken de informatie die binnen komt aan de kennis, ervaringen en informatie die ze al hebben. Ze proberen daar een kloppend plaatje van te maken. Alle informatie met elkaar te integreren. Zo lang dat plaatje niet compleet is, voelen ze zich onrustig, blijven ze vragen stellen, of extra informatie verzamelen. Dit noemen we denken vanuit het grote geheel. Dit zorgt ervoor dat HSP verrassende verbanden kunnen leggen. Aron ontdekte in 2010 dat HSP veel hersengebieden tegelijkertijd gebruiken en een actievere Hippocampus hebben. De hippocampus speelt een belangrijke rol bij de opslag van informatie in het geheugen, de ruimtelijke oriëntatie en het controleren van gedrag dat van belang is voor de overleving. Proefdieren waarbij de hippocampus wordt beschadigd, slagen er bijvoorbeeld niet meer in hun gedrag goed aan te passen aan veranderde omstandigheden (bron: Hersenstichting). Ook bevindt zich hier het entorhinal area die verantwoordelijk is voor het emotioneel geheugen. Je leidt de betekenis van de huidige details af uit het verleden. De hippocampus geeft dus context aan de informatie die binnen komt. Het is

9 aangetoond dat bij chronische stress of depressie de hippocampus verschrompeld. Dit verklaart de geheugenproblemen die chronisch over- of onderprikkelde HSP ervaren. Ook wordt de hippocampus sterker geactiveerd bij een minder goede jeugd. Bij de mens kan tweezijdige beschadiging van de hippocampus leiden tot een verminderd vermogen om nieuwe informatie in het geheugen op te nemen. Een HSP ervaart vaak onrust als het nog niet klopt, als alle informatie nog niet in een breder perspectief is geplaatst. Ook bij een duidelijke opdracht, zal een HSP van nature de informatie in een groter gehele willen zien. Dat is ook de reden dat HSP meestal wel uit de voeten kan met een complexere opdracht. Een HSP is gewend om alles mee te nemen en informatie met elkaar te verbinden. STAP 3. Afstemming op informatie uit het lichaam. Onbewust wordt de informatie gebruikt om het lichaam in staat van paraatheid te brengen. De informatie van buiten wordt afgestemd op je interne signalen. Hierbij zijn de Insula en de Hypothalamus actiever. Bewustwording van de staat van het lichaam heet interoceptie. Dus dat je bewust bent dat je honger hebt of dat je hart versnelt. Dit proces is belangrijk bij het activeren van stresshormonen. De integratie van sensorische informatie en informatie vanuit interoceptie vindt plaats in de Insula. Deze is sterker geactiveerd bij hoogsensitieve mensen. De Insula is een gebied waar nog niet precies van bekend is wat de functie is. Het is betrokken bij het bundelen van zintuiglijke informatie naar emoties. Ook is de insula verantwoordelijk voor gevoelens van afkeer, angst en pijn. De Insula werkt nauw samen met de spiegelneuronen. HSP voelen en integreren sensorische informatie meer bij de partner (t.o.v. een vreemde) en bij positieve emoties. Emoties bij de partner zijn dus vaak ook heftiger. De hypothalamus is een onderdeel van de HPA-as: het stress-systeem en maakt cortisol vrij. De hypothalamus maakt het mogelijk om je te verbinden wat er fysiek in het lichaam gebeurt. Het werkt autonoom en probeert een fysiologische homeostase en een goede energiebalans te bereiken. Bij een goede jeugd (=subjectieve ervaring) werkt dit positief op het geheugen, de emoties en het fysiologische evenwicht (ook de hormonale balans). Een HSP met een goede jeugd heeft een sterk bewustzijn, reageert op positiviteit en beloning, de prestaties nemen significant toe, heeft een sterke mate van zelfregulatie, zelfreflectie en een gezonde zelf-ander beoordeling in de sociale interactie. Bij een slechtere jeugd worden zowel de hippocampus (het geheugen) en de hypothalamus sterker geactiveerd. De kwetsbaarheid neemt toe en de weerbaarheid neemt af.

10 STAP 4. Betekenis geven, hoe duid ik de situatie. Op basis van de binnengekomen informatie, de link met bestaande kennis en ervaringen en met de informatie uit het lichaam, wordt betekenis gegeven aan de situatie. Dus op basis van informatie van de Hippocampus, de hypothalamus en de insula wordt er betekenis aan de situatie gegeven. Het kan gaan om een emotionele betekenis zijn, maar ook een inhoudelijke. Emoties zoals angst, boosheid, liefde worden volgens Lisa Felman Barrett gevormd uit een proces van lichamelijke gewaarwording en betekenisgeving. Bij HSP zijn de emoties die ontstaan intenser (uit onderzoek van Jagiellowicz). Dat kan verklaren dat situaties vaak urgenter voelen voor HSP: ze moeten het oplossen. Stap 2 t/m 4 noemen we het stop-en-check-systeem. Deze naam heeft Elaine Aron gegeven aan de neiging van HSP om eerst informatie te verwerken voordat tot actie wordt overgegaan. In de hersenen lijkt dit tot uitdrukking te komen in een sterkere activering van het PMA. Bij elke informatieverwerkingsactiviteit is dit gebied ingeschakeld. Hierdoor stort je je niet snel in gevaarlijke omstandigheden. De valkuil is dat zo terughoudend wordt dat je te weinig nieuwe activiteiten onderneemt. STAP 5. Uitvoeren van (risico)- analyse. Elke betekenis (de vierkantjes in het model) heeft zijn eigen voor- en nadelen. HSP hebben en creatieve manier van denken. Ze denken buiten het vast stramien. In deze fase worden de kansen, bedreigingen en risico s afgewogen (de streepjes en vierkantjes) van elke geïnterpreteerde situatie. Deze risicoanalyse is bij veel HSP een doorgaand proces. Anderen ervaren het soms als altijd beren op de weg zien, maar evengoed zien HSP kansen en mogelijkheden. Een simpele vraag als wat wil je op je brood kan veel tijd in beslag nemen waardoor de actie & concentratie op de omgeving afneemt. De vraag kan leiden tot een grote innerlijke dialoog: wat hebben we allemaal in huis, heb ik al veel zoet gegeten, word ik dan misselijk, moet ik nu een gezonde keuze maken, wat verwacht de ander dat ik kies, wat kost die persoon het minste tijd om voor mij te maken. Waar heb ik trek in, hebben we dat in huis, etc. In deze stap blijken de hersendelen PMA en DLPFC actiever bij HSP.

11 DLPFC is de Dorsolaterale Prefrontale Cortex. Dit bevindt zich in het rationele brein. Dit zorgt ervoor dat je cognitieve controle hebt op de situatie. Het regelt zaken, processen waar bewuste aandacht bij nodig is. Dat is van belang bij besluitvorming en complexe taken. Je voelt iets, je denkt na, zodat je niet wordt meegesleept met de emotie. Je rationaliseert de zaken. Dit verklaart ook de conscientieusheid en responsiviteit op de situatie. Je wil het goed doen en rekening houden met de ander en de omgeving. PMA is de Pre-Motor Area. Dit gebied zorgt voor een lichamelijke reactie op externe visuele stimuli. Dus de dingen die je ziet. Dit hersengebied stuurt de spieren dichtbij de hersenen aan en is gespecialiseerd in het aannemen van een nieuwe lichaamshouding. STAP 6. Interpreteren van sociale setting. Het kunnen lezen van de sociale setting is een grote kwaliteit van HSP. Afhankelijk van de betekenis die aan de situatie wordt gegeven en de ingeschatte kansen, mogelijkheden en risico s wordt de sociale setting geïnterpreteerd. Van alle andere betrokken mensen wordt gelezen of ingeschat wat diens verwachtingen, wensen, behoeftes, emoties en gedachten zijn (al dan niet correct!!!). Grotendeels onbewust voelt een HSP hoe elk persoon de situatie beleeft. Die belangen van anderen en de sociale setting spelen een belangrijke rol in het bepalen van de uiteindelijke actie. Vaak prevaleert dit boven de eigen belangen. Uit fmri blijken hersengebieden die betrokken zijn bij het inschatten van de eigen positie ten opzichte van de ander en het inleven van ander, veel meer geactiveerd te zijn bij HSP. Inleven in de ander vindt zijn oorsprong in de spiegelneuronen. Die zorgen ervoor dat informatie over emoties en intenties onbewust binnen komt. Hier houden HSP vaak onbewust rekening mee. Ze zijn geneigd mee te bewegen met de sociale context. Soms ten kostte van henzelf. Gebieden die hier actief bij zijn: MTG, DLPFC, VTA, ACC, AG, IFG, TPJ. Bianca Acevedo heeft in 2014 en 2017 onderzoek gedaan naar deze component door middel van fmri onderzoek. Haar conclusies: Bianca Acevedo (2014) Het HSP brein is afgesteld op signalen van de ander. De eigenschap betekent een groter bewustzijn en actiebereidheid op omgevingsstimuli, met name sociale stimuli en een grotere responsiviteit op de behoeftes van anderen.

12 Bianca Acevedo (2017) SPS hangt samen met activatie van breingebieden met betrekking tot diepgaande verwerking, geheugen en fysiologische regulatie in reactie op emotionele stimuli. In positieve situaties (in het bijzonder een goede jeugd) leidt het tot een adaptieve responsiviteit (met bewustzijn, arousal, zelf controle en kalmte) op emotie oproepende stimuli. De betrokken hersengebieden: MTG: Middelste Tempoale Gyros. Zorgt voor sociale perceptie, lange termijn opslag en vinden van woorden DLPFC: zie stap 5 VTA: Ventral Tegmental Area. Dit is een stimulerend gebied en zorgt ervoor dat we kunnen genieten. Het levert beloning in de vorm van dopamine. Het helpt om impulsen in goede banen te leiden. En door de VTA kan je gevoelens uit drukken en goede betrekkingen met anderen onderhouden. De VTA werkt vooral sterker bij HSP bij blije en positieve emoties, bij partners, liefdesrelaties en als HSP een goede jeugd hebben gehad. Bij een negatieve emotie neemt de dopamine niet af bij de HSP met een goede jeugd. Bij de HSP met een slechte jeugd neemt de dopamine wel af en neemt de prestatie significant af. ACC: Anterior Cingulate Cortex. Dit gebied zorgt ervoor dat je voelt wat er in je omgaat. Het is een sociaal checksysteem: doe ik het goed volgens de ander. De ACC geeft lichamelijke responses door emotionele stimuli, verwerkt emotionele en sociale stimuli, monitort de reacties van anderen, doe ik het goed, zo ja dan volgt een beloning, doet de cognitieve responsevaluatie. AG: Angular Gyrus. Dit deel valt onder het rust netwerk. Het zorgt voor zelf representatie, legt de relatie tussen jezelf en de ander, begrijpt metaforen, maakt je bewust van je innerlijke dialoog en kan je abstract denken over jezelf. Dit deel veroorzaakt regelmatig overprikkeling. IFG: Inferior Frontale Gyrus: combineert woorden. Stuurt informatie heen en weer met de MTG om zinnen en woorden en taal te begrijpen. TPJ: Temporaal Pariëtale Junctie. Dit deel zorgt voor het zogenaamde mentalizing. Kun je een plaatje maken van een mogelijke toekomstige situatie. Ook is het actief bij de Theory of Mind: Je een voorstelling maken van een actie van een ander, je inleven. Dit deel van je hersenen gaat ook werken wanneer we denken of en hoe en met wie we informatie willen delen. Dit deel zorgt ervoor dat als je enthousiast bent een idee ook enthousiast kan brengen.

13 STAP 7. Bepalen mogelijke acties: hier wordt de optimale optie gekozen De betekenisgeving, risicoanalyse en interpretatie van de sociale setting zijn input voor het bepalen van mogelijke acties. Dit proces wordt een paar keer doorlopen voordat daadwerkelijk actie wordt genomen. Vragen die rond blijven gaan, zijn: Zijn er meer risico s en mogelijkheden? Welke verwachtingen spelen nog meer een rol? Wat zijn de mogelijke gevolgen van mijn actie? Stap 4,5,6 en 7 samen noemt Esther Bergsma Optimale-optie-ambitie. Hier wordt de beste optie gezocht en bepaald. Waarbij de interpretatie van de sociale situatie een grote rol speelt. Je kunt hierdoor creatief denken, hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel, je begrijpt wat anderen willen. Je wilt het zo goed mogelijk doen. De valkuil is dat je eindeloos kunt blijven piekeren over de beste mogelijkheid, je vindt het moeilijk voor je eigen belangen op te komen. Je kunt perfectionisme en faalangst ontwikkelen. De hersengebieden PMA, DLPFC en mpfc actiever. PMA is de Pre-Motor Area. Dit gebied zorgt voor een lichamelijke reactie op externe visuele stimuli. Dus de dingen die je ziet. Dit hersengebied stuurt de spieren dichtbij de hersenen aan en is gespecialiseerd in het aannemen van een nieuwe lichaamshouding. DLPFC is de Dorsolaterale Prefrontale Cortex. Dit bevindt zich in het rationele brein. Dit zorgt ervoor dat je cognitieve controle hebt op de situatie. Het regelt zaken, processen waar bewuste aandacht bij nodig is. Dat is van belang bij besluitvorming en complexe taken. Je voelt iets, je denkt na, zodat je niet wordt meegesleept met de emotie. Je rationaliseert de zaken. Dit verklaart ook de conscientieusheid en responsiviteit op de situatie. Je wil het goed doen en rekening houden met de ander en de omgeving. mpfc mediale Prefrontale Cortex. Onderdeel van het rationele brein. De mediale prefrontale cortex (mpfc) is betrokken bij de besluitvorming. mpfc is er om verbanden te leggen tussen context, locaties, gebeurtenissen en reacties, met name emotionele reacties. mpfc kan de beste actie of emotionele respons op specifieke gebeurtenissen op een bepaalde plaats en tijd terug te roepen. Het mpfc werkt waarschijnlijk nauw samen met de hippocampus om snel leren en te onthouden. Het mpfc is erg belangrijk bij zelfregulatie. Dus het relativeren van emoties.

14 Reageren STAP 8. Reageren Gebleken is dat HSP meer tijd nodig hebben om te reageren, een beslissing te nemen of een vraag te beantwoorden gezien de bovenstaande diepgaande informatieverwerking. Dit kost ook meer energie. HSP raken vaker gestrest (de pijl van optimale optie-ambitie naar het lichaam). De prestatie is echter beter en soms sneller dan een niet HSP (Gerstenberg, 2012). De snelheid van de reactie neemt toe bij een makkelijke klus. Anders wordt er langer gekauwd op de informatie en komt er een secundaire reactie. Als ook bij complexere taken snel wordt gereageerd kan er sprake zijn van Hoogbegaafdheid. De reactie is intenser en kost meer energie en daarom is de hersteltijd ook langer. Helaas nemen veel HSP die hersteltijd niet, vaak door een sterk bewustzijn van oorzaak en gevolg en zich vervolgens te verantwoordelijk voelen voor de taak. Gerstenberg heeft in 2012 aangetoond dat een zelfde taak bij HSP meer stress geeft. De stressreactie kan zich uiten in overprikkeling. Dat heeft invloed op de vorm van reageren, bijvoorbeeld prikkelbaar, emotioneel of juist afstandelijk. En Aron toonde in 2005 aan dat bij een complexe taak een HSP door de taak veel meer (negatief) effect/stress voelt dan een niet HSP. De kwaliteit is dat een HSP een weloverwogen beslissing neemt. De valkuil is dat een HSP na de taak moet herstellen om niet overprikkeld te raken. STAP 9. Reflectie, evalueren van keuzes en gedrag Direct na de actie begint het verwerkingsproces opnieuw. Een feedbackloop start. De signalen worden verwerkt zoals hierboven weergegeven, plus de vraag of je het goed hebt gedaan. HSP hebben van nature een sterke zelfreflectie. Dat is een mooie kwaliteit, maar het kan ook leiden tot piekeren of zelfkritiek. Jezelf verwijten maken, mogelijk leidend tot schuld en schaamtegevoelens en een laag zelfbeeld. Daardoor heeft het effect op het stress-systeem. Hersengebieden/netwerken ACC en het DMN zijn actiever. De ACC maakt de afweging of je het goed hebt gedaan voor de ander. De DMN is een introspectief netwerk zorgt voor: 1. het autobiografisch geheugen 2. denken aan de toekomst 3. Theory of Mind: kun je je inleven in de ander en een voorstelling maken hoe een situatie gaat uitpakken voor een ander. Kun je namens de ander denken. Kun je de ander begrijpen. 4. Morele besluitvorming.

15 Het is een netwerk van verschillende hersengebieden die actief zijn en een wisselwerking met elkaar hebben: 1. Prefrontale cortex, het rationele analytische brein 2. Cingulate cortex: verwerkt pijn, emoties en is betrokken bij leren. 3. Angular Gyros: relatie zelf-ander 4. TPJ (Mentalizing, Theory of Mind) Het is gebleken dat het DMN bij HSP ook actief is in rust. Dit verklaart deels de drukte in het hoofd, tijdens rust. Ook dan werkt het brein van een HSP volop. Conclusies fmri scans Conclusies die de wetenschappers hebben getrokken op basis van de fmri scans zijn volgens Esther Bergsma (2017): HSP hebben meer hersenactiviteit in gebieden die betrokken zijn bij: 1. Bewustzijn 2. Integratie van sensorische (zintuigelijke informatie) 3. Sociale context 4. Empathie 5. Voorbereiding op actie HSP willen het graag goed doen, rekening houdend met anderen. Dit blijkt uit a. PMA (Pre Motor Area):stop & check systeem is ingeschakeld bij elke informatieverwerkingsactiviteit b. Dorsolaterale prefrontale cortex is sterker geactiveerd: Dit is het gebied dat gaat over de cognitieve controle: HSP hebben bewuste aandacht voor besluitvorming en complexe taken. Zorgt voor een intense ervaring, grote zorgvuldigheid, netheid, plichtsgetrouw, sterke reactie op stemming van anderen Hoogsensitieve mensen zijn bij het verwerken van prikkels altijd ook bezig met de sociale context. Dit blijkt uit a. MTG (Middelste Temporale Gyrus)

16 Zorgt ervoor hoe je bewust bent van anderen/de omgeving (sociale perceptie) Merkt prikkels op in de omgeving/anderen en zorgt ervoor dat je erop reageert b. VTA (Ventral Tegmental Area) Levert beloningen in de vorm van dopamine Helpt impulsen in goede banen te leiden Gevoelens uit te drukken Goede betrekkingen met anderen te onderhouden HSP herkennen acties van anderen sterker. Dit blijkt uit: a. Cingulate area, verwerkt pijn, emoties en leert b. In samenhang met Insula Samenvoegen van zintuiglijke ervaringen Interoceptie ((biologische) veranderingen die je in je lichaam waarneemt Emoties Zelfbewustzijn Spiegelneuronen (in samenwerking met de IFG)

Het HSP brein in Beeld

Het HSP brein in Beeld HSP Brein in Beeld Diepgaande informatieverwerking Het HSP brein in Beeld Diepgaande informatieverwerking 1. Subtiele details opmerken 2. Grote geheel zien 3. Afstemming op informatie uit het lichaam 4.

Nadere informatie

Wetenschappelijke kijk op hoogsensitiviteit. Xandra van Hooff GaveMensen

Wetenschappelijke kijk op hoogsensitiviteit. Xandra van Hooff GaveMensen Wetenschappelijke kijk op hoogsensitiviteit Xandra van Hooff GaveMensen Sensory Processing Sensitivity Sigmund Freud Introversie/extraversie Jung Innate sensitiveness Eysenck Linkt introversie/extraversie

Nadere informatie

Module 6.Rejection Sensitivity

Module 6.Rejection Sensitivity Theorie Rejection Sensitivity Mijn vriendin belt en mailt me niet terug en als ze komt is ze te laat. Kennelijk ben ik niet zo belangrijk voor haar als zij voor mij. Ik heb een plan geschreven, maar ik

Nadere informatie

HOOGSENSITIVITEIT BIJ KINDEREN

HOOGSENSITIVITEIT BIJ KINDEREN HOOGSENSITIVITEIT BIJ KINDEREN Reinhilde Vermeulen 1. Inleiding: hooggevoeligheid Pionier: Elaine N. Aron en Arthur Aron Begrip HSP in 1997 geïntroduceerd in de wetenschappelijke literatuur Uitgangspunt:

Nadere informatie

Het hoogsensitieve persoons profiel

Het hoogsensitieve persoons profiel Het hoogsensitieve persoons profiel Met wat er uit de laatste wetenschappelijke onderzoeken bekent is (2019) heb ik een vertaling gemaakt naar algemene hoogsensitieve persoonskenmerken. Dé hoogsensitieve

Nadere informatie

OMGAAN MET HOOGSENSITIVITEIT

OMGAAN MET HOOGSENSITIVITEIT OMGAAN MET HOOGSENSITIVITEIT 1 Sofie De Jaegere psychotherapeute IN BALANS Praatkaffee 2 oktober 2018 2 Hoogsensitief? De laatste tijd alomtegenwoordig Belang van goede onderbouwde informatie! Gebaseerd

Nadere informatie

Leren in contact met paarden Communicatie die is gebaseerd op gelijkwaardigheid (Door Ingrid Claassen, juni 2014)

Leren in contact met paarden Communicatie die is gebaseerd op gelijkwaardigheid (Door Ingrid Claassen, juni 2014) Leren in contact met paarden Communicatie die is gebaseerd op gelijkwaardigheid (Door Ingrid Claassen, juni 2014) Inleiding De kern van (autisme)vriendelijke communicatie is echt contact, gebaseerd op

Nadere informatie

Mindfulness voor kinderen Introductie

Mindfulness voor kinderen Introductie Mindfulness voor kinderen Introductie Mindfulness voor kinderen - Introductie Mindfulness algemeen Wat? Geschiedenis Waarom? Hoe? Mindfulness kinderen Mindfulness voor kinderen Mindful Kids training Mindful

Nadere informatie

HSP - hulp bij overprikkeling en stress

HSP - hulp bij overprikkeling en stress Renée Merkestijn HSP - hulp bij overprikkeling en stress GigaBoek 3 Inhoud Inleiding 7 Aandacht 13 Aanraking 17 Aarden 22 Adem en zuurstof 27 Beweging 32 Centreren 35 Creativiteit 38 Dieren 42 Emoties

Nadere informatie

HSP bewust Leven vanuit je

HSP bewust Leven vanuit je HSP bewust Leven vanuit je Inzicht in Hoog gevoeligheid Veel mensen weten nog helemaal niet dat ze hoog gevoelig zijn totdat ze bij de huisarts zitten met een opstapeling van klachten die ze al jaren meedragen

Nadere informatie

Thema. Kernelementen. Emoties Puber- en kinderemotie Eenduidige communicatie

Thema. Kernelementen. Emoties Puber- en kinderemotie Eenduidige communicatie Thema Kernelementen Emoties Puber- en kinderemotie Eenduidige communicatie Tips voor de trainer: Werken met mensen is werken met emotie. Leer emoties als signaal te herkennen, maar niet als leidraad te

Nadere informatie

Waarom kijkt iedereen boos? Vergelijkend onderzoek van de hersenen van mensen met een depressie

Waarom kijkt iedereen boos? Vergelijkend onderzoek van de hersenen van mensen met een depressie Waarom kijkt iedereen boos? Vergelijkend onderzoek van de hersenen van mensen met een depressie Jojanneke is een studente van 24 jaar en kampt al een tijdje met depressieve klachten. Het valt haar huis-

Nadere informatie

Omgaan met hooggevoelige pubers WELKOM. De Vlaamse vereniging voor Hooggevoelige Personen vzw HSP Vlaanderen Linda T'Kindt - www.gevoeligopvoeden.

Omgaan met hooggevoelige pubers WELKOM. De Vlaamse vereniging voor Hooggevoelige Personen vzw HSP Vlaanderen Linda T'Kindt - www.gevoeligopvoeden. Omgaan met hooggevoelige pubers WELKOM De Vlaamse vereniging voor Hooggevoelige Personen vzw HSP Vlaanderen Linda T'Kindt - 1 Wat is HSP? Highly Sensitive Person of hooggevoelig persoon 15 tot 20 % is

Nadere informatie

Mindful ouders Introductie

Mindful ouders Introductie Mindful ouders Introductie Mindful ouders - Introductie Kennismakingsrondje Mindfulness algemeen Aandacht voor het hier-en-nu Keuzemogelijkheid Heartfulness Kennismaking Kennismaking 3 vragen: Voornaam?

Nadere informatie

6 e Nieuwsbrief EPISCA onderzoek maart 2015

6 e Nieuwsbrief EPISCA onderzoek maart 2015 6 e Nieuwsbrief EPISCA onderzoek maart 2015 Het is al weer lang geleden dat jullie iets van ons hebben gehoord en dat komt omdat er veel is gebeurd. We hebben namelijk heel veel analyses kunnen doen op

Nadere informatie

De psychologische aspecten van pijn. Au! Marian Rikkert, GZ-psycholoog, Afdeling Medische Psychologie, Ziekenhuis Rivierenland Tiel

De psychologische aspecten van pijn. Au! Marian Rikkert, GZ-psycholoog, Afdeling Medische Psychologie, Ziekenhuis Rivierenland Tiel De psychologische aspecten van pijn Au! Marian Rikkert, GZ-psycholoog, Afdeling Medische Psychologie, Ziekenhuis Rivierenland Tiel Wat is pijn? Definitie: pijnis eenonplezierige, zintuiglijkeen emotioneleervaring

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting 207 Hoe handhaaf je jezelf in een sociale omgeving? Welke psychologische processen liggen hieraan ten grondslag? Welke delen van de hersenen zijn hierbij betrokken? En is zijn deze processen en/of hersengebieden

Nadere informatie

De ziekte van Parkinson is een neurologische ziekte waarbij zenuwcellen in een specifiek deel van de

De ziekte van Parkinson is een neurologische ziekte waarbij zenuwcellen in een specifiek deel van de Rick Helmich Cerebral Reorganization in Parkinson s disease (proefschrift) Nederlandse Samenvatting De ziekte van Parkinson is een neurologische ziekte waarbij zenuwcellen in een specifiek deel van de

Nadere informatie

VUB 13/05/2015 Symposium HSP LINDA T'KINDT. www.gevoeligopvoeden.be. linda@gevoeligopvoeden.be LINDA T'KINDT. www.gevoeligopvoeden.

VUB 13/05/2015 Symposium HSP LINDA T'KINDT. www.gevoeligopvoeden.be. linda@gevoeligopvoeden.be LINDA T'KINDT. www.gevoeligopvoeden. Hoogsensitieve kinderen en uitdagingen voor ouders http//: http//:www.hspvlaanderen.be linda@hspvlaanderen.be VUB 13/05/2015 Symposium HSP Wie ben ik? Linda T Kindt Mede auteur van het boek Mijn kind is

Nadere informatie

Hedendaagse opvattingen over emoties. Emotie en gewetensvorming in de behandeling. Welke emoties? Emotie en moraliteit. Welke emoties?

Hedendaagse opvattingen over emoties. Emotie en gewetensvorming in de behandeling. Welke emoties? Emotie en moraliteit. Welke emoties? Emotie en gewetensvorming in de behandeling Hedy Stegge Vrije Universiteit Amsterdam PI Research Duivendrecht Hedendaagse opvattingen over s Functioneel (belangenbehartigers) Persoonlijk welbevinden Kwaliteit

Nadere informatie

Hoe herken ik hoogsensitief zijn? 30 aanbevelingen om te leren leven vanuit jouw gevoelige kracht

Hoe herken ik hoogsensitief zijn? 30 aanbevelingen om te leren leven vanuit jouw gevoelige kracht Hoe herken ik hoogsensitief zijn? 30 aanbevelingen om te leren leven vanuit jouw gevoelige kracht Inhoudsopgave 1. HERKEN JE DIT? 2. WAT IS HSP? 3. LEER JEZELF LIEF TE HEBBEN. 4. HOE WEET JE OF JE HSP

Nadere informatie

Dutch Summary DUTCH SUMMARY

Dutch Summary DUTCH SUMMARY DUTCH SUMMARY Ieder organisme is uitgerust met een aangeboren systeem dat adaptief om moet kunnen gaan met situaties die onze fysieke en psychologische gesteldheid bedreigen. Zulke situaties worden ook

Nadere informatie

het lerende puberbrein

het lerende puberbrein het lerende puberbrein MRI / fmri onbalans hersenstam of reptielenbrein automatische processen, reflexen, autonoom het limbisch systeem of zoogdierenbrein cortex emotie, gevoel, instinct, primaire behoeften

Nadere informatie

Vertrouwen na hersenletsel, hoe zit dat?

Vertrouwen na hersenletsel, hoe zit dat? Vertrouwen na hersenletsel, hoe zit dat? Hersenen een populair item Hersenen een populair item Hersenen een populair item Hersenen een populair item Hersenen een populair item Hersenen een populair item

Nadere informatie

Sensorische informatieverwerking

Sensorische informatieverwerking Sensorische informatieverwerking Algemeen De zintuigen spelen in de ontwikkeling een grote rol. Ieder mens ontvangt door middel van zijn zintuigen informatie over de buitenwereld en over het eigen lichaam.

Nadere informatie

1. Waarneming: omgevingsinformatie wordt waargenomen aan de hand van de verschillende zintuigen.

1. Waarneming: omgevingsinformatie wordt waargenomen aan de hand van de verschillende zintuigen. Cognities In deze module gaan we eerst in op wat cognitie in het algemeen is. Daarna komen de drie verschillende cognitieve theorieën voor ASS aan bod, namelijk: theory of mind, centrale coherentie en

Nadere informatie

Parkinsoncafe april 16. Ziekte van Parkinson Cognitie

Parkinsoncafe april 16. Ziekte van Parkinson Cognitie Parkinsoncafe april 16 Irene Vermeulen, Ziekte van Parkinson Cognitie GZ-psycholoog Brabantzorg Programma Dopamine en de hersenen Psychologische gevolgen Cognitie Neuropsychologisch onderzoek Dopamine

Nadere informatie

Hoog gevoelige kinderen

Hoog gevoelige kinderen Hoog gevoelige kinderen Wat is hooggevoeligheid? Hoe herken je het? Is het een probleem? Hoe kun je overprikkeling voorkomen of verminderen? Welke visies en ideeen zijn er rond hooggevoeligheid? Soms stellen

Nadere informatie

Van klacht naar kracht, een nieuwe kijk op hooggevoeligheid. Lusanne Hogeweg

Van klacht naar kracht, een nieuwe kijk op hooggevoeligheid. Lusanne Hogeweg Van klacht naar kracht, een nieuwe kijk op hooggevoeligheid Lusanne Hogeweg Hooggevoeligheid wordt vaak beschouwd als een lastige karaktertrek. Ten onrechte, meent Lusanne Hogeweg. Haar boodschap aan alle

Nadere informatie

Eerste hulp bij overgevoeligheid - Energie in balans

Eerste hulp bij overgevoeligheid - Energie in balans Eerste hulp bij overgevoeligheid - Energie in balans Voor meer rust en vertrouwen bij hooggevoelige mensen Dank je wel voor het downloaden van mijn E-book voor hooggevoelige mensen. Als je eenmaal ontdekt

Nadere informatie

Veilig gehechte kinderen ontwikkelen steeds rijkere verbindingen, krijgen meer integratie en adequate prefrontale functies

Veilig gehechte kinderen ontwikkelen steeds rijkere verbindingen, krijgen meer integratie en adequate prefrontale functies BLOK III LIEFDE Veilig gehechte kinderen ontwikkelen steeds rijkere verbindingen, krijgen meer integratie en adequate prefrontale functies Met opgroeien van veilige hechtingsrelaties ontwikkelen kinderen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Introductie 6. Hand-outs Bijeenkomst 1 8. Hand-outs Bijeenkomst Hand-outs Bijeenkomst Hand-outs Bijeenkomst 4 42

Inhoudsopgave. Introductie 6. Hand-outs Bijeenkomst 1 8. Hand-outs Bijeenkomst Hand-outs Bijeenkomst Hand-outs Bijeenkomst 4 42 Inhoudsopgave Introductie 6 Hand-outs Bijeenkomst 1 8 Hand-outs Bijeenkomst 2 17 Hand-outs Bijeenkomst 3 26 Hand-outs Bijeenkomst 4 42 Hand-outs Bijeenkomst 5 57 Hand-outs Bijeenkomst 6 69 Hand-outs Bijeenkomst

Nadere informatie

WELKOM. Voorstellen Kim Oude Egberink Het Sensitieve Brein Hooggevoeligheel gewoon Care & Able (evaluatie)

WELKOM. Voorstellen Kim Oude Egberink Het Sensitieve Brein Hooggevoeligheel gewoon Care & Able (evaluatie) WELKOM Voorstellen Kim Oude Egberink Het Sensitieve Brein Hooggevoeligheel gewoon Care & Able (evaluatie) Kennismaken en persoonlijk leerdoel Oefening OEFENING - KENNISMAKEN MIJN PERSOONLIJKE LEERDOEL

Nadere informatie

Voel jij wat ik bedoel? www.psysense.be 17/5/2008

Voel jij wat ik bedoel? www.psysense.be 17/5/2008 Voel jij wat ik bedoel? www.psysense.be 17/5/2008 Gevoel en emoties / definitie Emoties: in biologische zin: affectieve reacties. Prikkeling van dit systeem geeft aanleiding tot allerlei lichamelijke reacties.

Nadere informatie

Hooggevoelige kinderen. Joke Klein Ikkink 27 maart 2014

Hooggevoelige kinderen. Joke Klein Ikkink 27 maart 2014 Hooggevoelige kinderen Joke Klein Ikkink 27 maart 2014 Programma Voorstellen Uitleg hooggevoeligheid deel 1 Oefening Uitleg hooggevoeligheid deel 2 Vragen Programma Voorstellen Uitleg hooggevoeligheid

Nadere informatie

Psychosociale ontwikkeling

Psychosociale ontwikkeling Psychosociale ontwikkeling De psychosociale ontwikkeling van het kind Reeds in de baarmoeder ontstaat er een wisselwerking tussen ouder en kind. De baby is al vertrouwd geraakt met de stem van de ouder

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting Borderline-persoonlijkheidsstoornis (BPS) is een ernstige psychische stoornis, die vaak voorkomt bij mensen met een

Nederlandse samenvatting Borderline-persoonlijkheidsstoornis (BPS) is een ernstige psychische stoornis, die vaak voorkomt bij mensen met een Nederlandse samenvatting Borderline-persoonlijkheidsstoornis (BPS) is een ernstige psychische stoornis, die vaak voorkomt bij mensen met een voorgeschiedenis van interpersoonlijk trauma, zoals kindermishandeling

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 7. 1 Wat zijn emoties? 9 1.1 Inleiding 9 1.2 Wat emoties (niet) zijn 9 1.3 Wanneer emoties ons last bezorgen 17

Inhoud. Inleiding 7. 1 Wat zijn emoties? 9 1.1 Inleiding 9 1.2 Wat emoties (niet) zijn 9 1.3 Wanneer emoties ons last bezorgen 17 Inhoud Inleiding 7 1 Wat zijn emoties? 9 1.1 Inleiding 9 1.2 Wat emoties (niet) zijn 9 1.3 Wanneer emoties ons last bezorgen 17 2 Emotieregulatie I: basisvaardigheden 30 2.1 Inleiding 30 2.2 De emotionele

Nadere informatie

Fijn, mijn kind heeft een puberbrein

Fijn, mijn kind heeft een puberbrein Fijn, mijn kind heeft een puberbrein drs. Anje de Vries Bureau Meesterschap Oosterhoutstraat 9a 9401 NA Assen Ontwikkeling Ontwikkelingsgebieden A. Lichamelijke ontwikkeling groei, zintuigen en de motoriek

Nadere informatie

Overzicht Autisme net ff anders. Herkennen van autisme in contact. Autisme Specifieke Communicatie. Vragen

Overzicht Autisme net ff anders. Herkennen van autisme in contact. Autisme Specifieke Communicatie. Vragen Autisme niet begrepen? Niet herkend! Gemeente Koggenland 6 november 2017 & Stichting Deuvel Mieke Bellinga Mariëlle Witteveen Overzicht Autisme net ff anders Herkennen van autisme in contact Autisme Specifieke

Nadere informatie

Fijn, mijn kind heeft een puberbrein

Fijn, mijn kind heeft een puberbrein Fijn, mijn kind heeft een puberbrein drs. Anje de Vries Bureau Meesterschap Oosterhoutstraat 9a 9401 NA Assen Ontwikkelingsgebieden Ontwikkeling A. Lichamelijke ontwikkeling groei, zintuigen en de motoriek

Nadere informatie

Overprikkeld. Liesbeth Kamerling & Lieke Zunderdorp. Eerste hulp bij hoogsensitiviteit. Kosmos Uitgevers, Utrecht/Antwerpen

Overprikkeld. Liesbeth Kamerling & Lieke Zunderdorp. Eerste hulp bij hoogsensitiviteit. Kosmos Uitgevers, Utrecht/Antwerpen Overprikkeld Eerste hulp bij hoogsensitiviteit Liesbeth Kamerling & Lieke Zunderdorp Kosmos Uitgevers, Utrecht/Antwerpen Voorwoord Neem de tijd! In ons leven we zijn allebei hoogsensitief zijn we vaak

Nadere informatie

De Hersenen. Historisch Overzicht. Inhoud college de Hersenen WAT IS DE BIJDRAGE VAN 'ONDERWERP X' AAN KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE?

De Hersenen. Historisch Overzicht. Inhoud college de Hersenen WAT IS DE BIJDRAGE VAN 'ONDERWERP X' AAN KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE? De Hersenen Oriëntatie, september 2002 Esther Wiersinga-Post Inhoud college de Hersenen historisch overzicht (ideeën vanaf 1800) van de video PAUZE neurofysiologie - opbouw van neuronen - actie potentialen

Nadere informatie

Werkboek voor de. Veerkracht Versterkende meditatiecursus.

Werkboek voor de. Veerkracht Versterkende meditatiecursus. Werkboek voor de Veerkracht Versterkende meditatiecursus www.veerkrachtmanagement.nl Toelichting Les 5 Meditatie: Aandacht voor een moeilijkheid. Meditatie is ervaren en niet vermijden. In deze meditatie

Nadere informatie

Welkom! Hooggevoeligheid herkennen, erkennen & in de praktijk brengen

Welkom! Hooggevoeligheid herkennen, erkennen & in de praktijk brengen Welkom! Hooggevoeligheid herkennen, erkennen & in de praktijk brengen Voorstellen Opleidingsinstituut & Kenniscentrum CRKBO registratie BTW vrijstelling Accreditaties Dagtraining Opleiding HG-deskundige

Nadere informatie

De Kracht van het Brein regen is slechts regen, dat is nog geen slecht weer

De Kracht van het Brein regen is slechts regen, dat is nog geen slecht weer De Kracht van het Brein regen is slechts regen, dat is nog geen slecht weer John van der Meij Trilemma: Praktijk voor Training, Coaching en Therapie (Oegstgeest) Instituut voor Toegepaste Neurowetenschappen

Nadere informatie

Kort lontje. > Agressie. hersenz special. > agressie

Kort lontje. > Agressie. hersenz special. > agressie hersenz special Kort lontje > Agressie > oorzaken > gevolgen van een kort lontje > het korte lontje VAN marcel > Ingeborg harberts, behandelaar bij Hersenz > tips: stop denken doen / bedenk alternatieven

Nadere informatie

Red cheeks, sweaty palms, and coy-smiles: The role of emotional and sociocognitive disturbances in child social anxiety M. Nikolić

Red cheeks, sweaty palms, and coy-smiles: The role of emotional and sociocognitive disturbances in child social anxiety M. Nikolić Red cheeks, sweaty palms, and coy-smiles: The role of emotional and sociocognitive disturbances in child social anxiety M. Nikolić Rode wangen, zweethanden en coy-smiles: De rol van emotionele en socio-cognitieve

Nadere informatie

Executieve functies en emotieregulatie. Annelies Spek Klinisch psycholoog/senior onderzoeker Centrum autisme volwassenen, GGZ Eindhoven

Executieve functies en emotieregulatie. Annelies Spek Klinisch psycholoog/senior onderzoeker Centrum autisme volwassenen, GGZ Eindhoven Executieve functies en emotieregulatie Annelies Spek Klinisch psycholoog/senior onderzoeker Centrum autisme volwassenen, GGZ Eindhoven Inhoud 1. Executieve functies en emotieregulatie 2. Rol van opvoeding

Nadere informatie

Stress en druk bij jongeren. Anke Berix Psycholoog - Apanta GGZ - afdeling Apanta Jong

Stress en druk bij jongeren. Anke Berix Psycholoog - Apanta GGZ - afdeling Apanta Jong Stress en druk bij jongeren Anke Berix Psycholoog - Apanta GGZ - afdeling Apanta Jong Inhoud Stellingen Introductie thema Werking van ons brein - adolescentie Oorzaken van stress en druk Is er een verklaring

Nadere informatie

Inleiding psycho-educatie ASS bij volwassenen

Inleiding psycho-educatie ASS bij volwassenen Inleiding psycho-educatie ASS bij volwassenen Dit is de inleiding van de psycho-educatie modules. Aan de hand van deze modules geven we meer informatie over hoe autismespectrumstoornissen (ASS) zich uiten

Nadere informatie

Mindfulness en onderwijs..nee toch? De kracht van aandacht als pijler onder veerkracht. Masterclass 20 april 2018

Mindfulness en onderwijs..nee toch? De kracht van aandacht als pijler onder veerkracht. Masterclass 20 april 2018 Mindfulness en onderwijs..nee toch? Of.? De kracht van aandacht als pijler onder veerkracht Masterclass 20 april 2018 Wat is mindfulness niet? Alleen leren ontspannen. Niet-denken Een religie Moeilijk

Nadere informatie

a p p e n d i x Nederlandstalige samenvatting

a p p e n d i x Nederlandstalige samenvatting a p p e n d i x B Nederlandstalige samenvatting 110 De hippocampus en de aangrenzende parahippocampale hersenschors zijn hersengebieden die intensief worden onderzocht, met name voor hun rol bij het geheugen.

Nadere informatie

STRESS EN HARTCOHERENTIE

STRESS EN HARTCOHERENTIE Dendermondsesteenweg 29 9270 LAARNE-KALKEN 0474 30 85 84 www.dekrachtbron.be info@dekrachtbron.be MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON STRESS EN HARTCOHERENTIE Het autonome zenuwstelsel is verantwoordelijk voor

Nadere informatie

Psychosociale ontwikkeling

Psychosociale ontwikkeling Psychosociale ontwikkeling De psychosociale ontwikkeling van het kind Reeds in de baarmoeder ontstaat er een wisselwerking tussen ouder en kind. De baby is al vertrouwd geraakt met de stem van de ouder

Nadere informatie

Neurocognitive Processes and the Prediction of Addictive Behaviors in Late Adolescence O. Korucuoğlu

Neurocognitive Processes and the Prediction of Addictive Behaviors in Late Adolescence O. Korucuoğlu Neurocognitive Processes and the Prediction of Addictive Behaviors in Late Adolescence O. Korucuoğlu Nederlandse Samenvatting De adolescentie is levensfase waarin de neiging om nieuwe ervaringen op te

Nadere informatie

Herkennen van en omgaan met mensen met een lichte verstandelijke beperking

Herkennen van en omgaan met mensen met een lichte verstandelijke beperking Herkennen van en omgaan met mensen met een lichte verstandelijke beperking Doelgroep s Heeren Loo, Almere: Alle leeftijden: kinderen, jongeren & volwassenen (0 100 jaar) Alle niveaus van verstandelijke

Nadere informatie

Breincentraal leren: van hersenonderzoek naar klaslokaal. Lucia M. Talamini UvA

Breincentraal leren: van hersenonderzoek naar klaslokaal. Lucia M. Talamini UvA Breincentraal leren: van hersenonderzoek naar klaslokaal Lucia M. Talamini UvA Onderwerpen 1. Intro Geheugen en het brein 2. Factoren die leren en geheugen bevorderen 3. Multimodaal leren 4. Aansluiten

Nadere informatie

Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen?

Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen? Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen? Familie of naaste zijn van iemand die zichzelf beschadigt kan erg moeilijk zijn. Iemand van wie je houdt doet zichzelf pijn en het lijkt alsof je niks kunt

Nadere informatie

Het NLP communicatie model

Het NLP communicatie model Het NLP communicatie model Ontdek jouw communicatie waarnemingsfilters Leef je natuurlijk leiderschap 1 Inleiding Op het moment dat veranderingen in een organisatie plaatsvinden is communicatie één van

Nadere informatie

Ontwikkeling van het brein in de adolescentie

Ontwikkeling van het brein in de adolescentie Ontwikkeling van het brein in de adolescentie Dr Lydia Krabbendam Centrum Brein en Leren VUA ac.krabbendam@psy.vu.nl 7 oktober 2010 Thema s Zelfregulatie Sociale cognitie Hoera, een blob! 1. Beelden verkregen

Nadere informatie

Betrokken bij Buiten. Het puberbrein als basis. Welkom. 4 februari 2016 Anniek Verhagen anniek.verhagen@xs4all.nl

Betrokken bij Buiten. Het puberbrein als basis. Welkom. 4 februari 2016 Anniek Verhagen anniek.verhagen@xs4all.nl Betrokken bij Buiten Welkom Het puberbrein als basis 4 februari 2016 Anniek Verhagen anniek.verhagen@xs4all.nl Pubers Welk (puber)gedrag valt jou het meest op? We zijn allemaal puber geweest Leef je in!

Nadere informatie

Heleen Schoots-Wilke

Heleen Schoots-Wilke Heleen Schoots-Wilke Principe 7 Principe 7 Leerlingen: Heb vertrouwen in je zelf Maak het jezelf niet te gemakkelijk Docenten: Geef vertrouwen Zorg voor voldoende uitdaging Stress. 100 biljoen neuronen

Nadere informatie

Cognitieve gedragstherapie bij autisme

Cognitieve gedragstherapie bij autisme Cognitieve gedragstherapie bij autisme Caroline Schuurman, gz-psycholoog Centrum Autisme Rivierduinen Nieuwe ontwikkelingen in de behandeling van autisme bij volwassenen Utrecht, 14 juni 2011 CGT bij autisme

Nadere informatie

Welkom! Dagtraining. Praktijkgericht werken met hooggevoeligheid

Welkom! Dagtraining. Praktijkgericht werken met hooggevoeligheid 1 Welkom! Dagtraining Praktijkgericht werken met hooggevoeligheid 2 Voorstellen 1 e indruk 3 Voorstellen Wie ben je? Wat doe je? Wat zijn je verwachtingen? Voorstellen Hooggevoelig heel gewoon Opleidingsinstituut

Nadere informatie

Nederlandse Samenvatting

Nederlandse Samenvatting Nederlandse Samenvatting Titel: Cognitieve Kwetsbaarheid voor Depressie: Genetische en Omgevingsinvloeden Het onderwerp van dit proefschrift is cognitieve kwetsbaarheid voor depressie en de wisselwerking

Nadere informatie

Verschillen tussen HSP & hoogsensitieve High Sensation Seekers

Verschillen tussen HSP & hoogsensitieve High Sensation Seekers 1 Verschillen tussen HSP & hoogsensitieve High Sensation Seekers Bijgaand artikel en onderzoeksgegevens komen uit het onderzoek HSP & HSS en onderprikkeling, gehouden van oktober tot en met begin december

Nadere informatie

AUTISME EN CONFLICTHANTERING. Anneke E. Eenhoorn

AUTISME EN CONFLICTHANTERING. Anneke E. Eenhoorn AUTISME EN CONFLICTHANTERING Anneke E. Eenhoorn UITGANGSPUNT UITGANGSPUNT DRIE VOORBEELDEN Rosa van 8 jaar. Na een ogenschijnlijk gewone dag op school, haalt ze fel uit Mike van 11 jaar. Na een kleine

Nadere informatie

Kies voor geluk. met de 6 geheimen van gelukkige en succesvolle mensen. Raymond Gruijs

Kies voor geluk. met de 6 geheimen van gelukkige en succesvolle mensen. Raymond Gruijs Kies voor geluk met de 6 geheimen van gelukkige en succesvolle mensen Raymond Gruijs Wat is succes & geluk? Geluk is dat wat jou blij maakt. Succes is je doel hebben bereikt. In geld, creativiteit, liefde,

Nadere informatie

EQ - emotionele intelligentie in kaart

EQ - emotionele intelligentie in kaart EQ - emotionele intelligentie in kaart 24-3-2014 BASISPROFIEL Laan van Vlaanderen 323 1066 WB Amsterdam INTRODUCTIE Het EQ rapport brengt iemands emotionele intelligentie in kaart. Dit is het vermogen

Nadere informatie

Welkom! Dagtraining. Praktijkgericht werken met hooggevoeligheid

Welkom! Dagtraining. Praktijkgericht werken met hooggevoeligheid 1 Welkom! Dagtraining Praktijkgericht werken met hooggevoeligheid 2 Voorstellen Wie ben je? Wat doe je? Wat zijn je verwachtingen? 3 Voorstellen Opleidingsinstituut & Kenniscentrum CRKBO registratie BTW

Nadere informatie

Aandacht training. Sessie 8. Bas Kniest

Aandacht training. Sessie 8. Bas Kniest Aandacht training Sessie 8 Bas Kniest Aandacht training Ervaringen week 7? Wat is belangrijk in de basishouding bij aandacht training op je stoel? 1. Hoofd lichtjes achterover 2. Handen op de stoel naast

Nadere informatie

Het voelt nu anders. Veranderde emoties na hersenletsel. Niels Farenhorst Klinisch psycholoog

Het voelt nu anders. Veranderde emoties na hersenletsel. Niels Farenhorst Klinisch psycholoog Het voelt nu anders Veranderde emoties na hersenletsel Niels Farenhorst Klinisch psycholoog Anderen zeiden: Ik ben nu eerder emotioneel Mijn stemmingen wisselen snel Ik erger mij overal aan Ik ben onzeker

Nadere informatie

Hoogbegaafdheid en prikkelverwerking

Hoogbegaafdheid en prikkelverwerking Hoogbegaafdheid en prikkelverwerking dr. M.C. Coppens Inhoud Vaststellen van het begrip (hoog)begaafdheid. Informatieverwerking Sensorische prikkelverwerking Leerbehoeften van hoogbegaafde kinderen en

Nadere informatie

BELASTBAARHEIDSMODEL

BELASTBAARHEIDSMODEL BELASTBAARHEIDSMODEL Inleiding Hooggevoelige mensen hebben een gevoeliger zenuwstelsel. Daardoor raken ze sneller overprikkeld. Iedereen krijgt prikkels binnen. De dingen die om je heen gebeuren neem je

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting

Samenvatting. Samenvatting Samenvatting 10 Samenvatting Samenvatting Hoe snel word je boos als iemand je provoceert? Het traditionele antwoord op deze vraag is dat het afhangt van je individuele neiging om boos te worden. Als je

Nadere informatie

Ziekte van Huntington

Ziekte van Huntington Ziekte van Huntington Begrijpen van en omgaan met veranderend gedrag Niels Reinders en Henk Slingerland (psychologen) Huntington Café 27 september 2018 Ziekte van Huntington Erfelijke neurologische ziekte

Nadere informatie

Het maakbare brein in de onderwijspraktijk

Het maakbare brein in de onderwijspraktijk Het maakbare brein in de onderwijspraktijk Landelijke netwerkdag voor begaafdheids-coordinatoren en begeleiders voor primair en voortgezet onderwijs 28-11-2013 Prof. dr. Margriet Sitskoorn Professor of

Nadere informatie

SOCIALE PRIKKELNAVIGATIE BIJ ASS. Dr. Marcia Goddard Project Manager YoungCapital

SOCIALE PRIKKELNAVIGATIE BIJ ASS. Dr. Marcia Goddard Project Manager YoungCapital SOCIALE PRIKKELNAVIGATIE BIJ ASS Dr. Marcia Goddard Project Manager R&D @ YoungCapital ONS SOCIALE BREIN ONS SOCIALE BREIN ONS SOCIALE BREIN DE AMANDELKERNEN Essentieel voor sociale prikkelverwerking

Nadere informatie

Psychologische problemen bij volwassenen met Klinefeltersyndroom. Nathalie Vanderbruggen

Psychologische problemen bij volwassenen met Klinefeltersyndroom. Nathalie Vanderbruggen Psychologische problemen bij volwassenen met Klinefeltersyndroom Nathalie Vanderbruggen Psychoneurologisch functioneren in KS ( Verri et al. 2010) Cognitief functioneren: Psychopathologische kwetsbaarheid:

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting HET BEGRIJPEN VAN COGNITIEVE ACHTERUITGANG BIJ MULTIPLE SCLEROSE Met focus op de thalamus, de hippocampus en de dorsolaterale prefrontale cortex Wereldwijd lijden ongeveer 2.3

Nadere informatie

Breinleren, zet het brein open voor groei en ontwikkeling

Breinleren, zet het brein open voor groei en ontwikkeling Breinleren, zet het brein open voor groei en ontwikkeling Platform Opleidingsprofessionals Waterschappen 12 juni 2018 Gertie Verreck, associate Mob: 06-81418171 Onze diensten TRAININGEN & OPLEIDINGEN OPEN

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/25829 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Nunspeet, Félice van Title: Neural correlates of the motivation to be moral Issue

Nadere informatie

B R O C H U R E O N T S T R E S S E N

B R O C H U R E O N T S T R E S S E N HighCoaching Coaching op een hoger niveau B R O C H U R E O N T S T R E S S E N Verminderen van stress en verhoging van gezondheid 1 HighCoaching KvK nr. 51529904 Stress Management System Wat is stress?

Nadere informatie

Prikkelverwerking bij Gedragsstoornissen

Prikkelverwerking bij Gedragsstoornissen Prikkelverwerking bij Gedragsstoornissen (ODD & CD) Congres Prikkelverwerking 6 november 2014 Dr. M.A.J. Raaijmakers GZ-psycholoog en Universitair Docent UU INTRODUCTIE AGRESSIE! Video:! http://www.youtube.com/watch?v=o00yfkje1fo!

Nadere informatie

Structuur! Voorstellen Autisme anders bekijken Theorie (en ervaringen!) over autisme Kennis maken met workshop Autisme Anders Ervaren

Structuur! Voorstellen Autisme anders bekijken Theorie (en ervaringen!) over autisme Kennis maken met workshop Autisme Anders Ervaren Structuur! Voorstellen Autisme anders bekijken Theorie (en ervaringen!) over autisme Kennis maken met workshop Autisme Anders Ervaren Wie ben ik? De ijsbergtheorie Wie zijn jullie? Even voorstellen Wie

Nadere informatie

Perseverative cognition: The impact of worry on health. Nederlandse samenvatting

Perseverative cognition: The impact of worry on health. Nederlandse samenvatting Perseverative cognition: The impact of worry on health Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Perseveratieve cognitie: de invloed van piekeren op gezondheid Iedereen maakt zich wel eens zorgen.

Nadere informatie

NLP PRACTITIONER 2015

NLP PRACTITIONER 2015 2015 ERKEND, PRAKTIJKGERICHT EN VERBREDEND De erkende NLP Practitioner opleiding van the Sphere is praktijkgericht en verbredend. Het biedt een uitstekende structuur voor effectieve communicatie, persoonlijke

Nadere informatie

GEWOON HOOGGEVOELIG BEN JE HSP? TRAINING

GEWOON HOOGGEVOELIG BEN JE HSP? TRAINING TRAINING GEWOON BEN JE HSP? Elaine Aron zei daarover in haar 1e boek: De HSP is als een plantje. Het soort zaad dat de grond ingaat je aangeboren karakter is maar een deel van het verhaal. De kwaliteit

Nadere informatie

Kernachtig communiceren

Kernachtig communiceren Kernachtig communiceren De draad van mijn verhaal Generaliseren en concretiseren Hoofd en bijzaken Werken met tijdlijnen Verbaliseren en visualiseren De kern van mijn boodschap Taalpatronen Samenvatten

Nadere informatie

Lusteloos gedrag. Samenvatting Hieronder hebben we de inhoud van de aflevering Lusteloos gedrag samengevat. Gemakkelijk om er nog eens bij te pakken.

Lusteloos gedrag. Samenvatting Hieronder hebben we de inhoud van de aflevering Lusteloos gedrag samengevat. Gemakkelijk om er nog eens bij te pakken. Lusteloos gedrag Samenvatting Hieronder hebben we de inhoud van de aflevering Lusteloos gedrag samengevat. Gemakkelijk om er nog eens bij te pakken. Wat is lusteloos gedrag? Dementie kan ervoor zorgen

Nadere informatie

BLOK V IMPLICIET EXPLICIET GEHEUGEN

BLOK V IMPLICIET EXPLICIET GEHEUGEN BLOK V IMPLICIET EXPLICIET GEHEUGEN Verschillen in herinnering hoe het impliciete geheugen ons heden kan beïnvloeden zonder besef dat iets uit het verleden komt Impliciet geheugen: De herinnering waardoor

Nadere informatie

Zorg voor leerlingen met een stoornis: optuigen of afschminken?

Zorg voor leerlingen met een stoornis: optuigen of afschminken? osmoconsult & onderwijsvannu Trainingen & Opleidingen Zorg voor leerlingen met een stoornis: optuigen of afschminken? Klaas Jan Terpstra, 27 november 2014 www.osmoconsult.nl 1 Klaas Jan Terpstra Docent

Nadere informatie

Mindfulness means paying attention in a particular way; on purpose, in the present moment, and nonjudgmentally. - Jon Kabat-Zinn

Mindfulness means paying attention in a particular way; on purpose, in the present moment, and nonjudgmentally. - Jon Kabat-Zinn WAT IS MINDFULNESS? DEFINITIE & OORSPRONG Heart Body & Mind WWW.PUREHBM.COM Een definitie van mindfulness is: Mindfulness means paying attention in a particular way; on purpose, in the present moment,

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting GABAerge neurotransmissie in de prefrontale cortex

Nederlandse samenvatting GABAerge neurotransmissie in de prefrontale cortex Nederlandse samenvatting GABAerge neurotransmissie in de prefrontale cortex De prefrontale cortex (PFC) is een hersengebied betrokken bij cognitieve functies als planning, attentie en het maken van beslissingen.

Nadere informatie

NAH heb je samen!? Werkconferentie Gluren bij de buren Annemieke Engele, Ergotherapie Carmen Zwaga, Maatschappelijk werk

NAH heb je samen!? Werkconferentie Gluren bij de buren Annemieke Engele, Ergotherapie Carmen Zwaga, Maatschappelijk werk NAH heb je samen!? Werkconferentie Gluren bij de buren. 07-10-2015 Annemieke Engele, Ergotherapie Carmen Zwaga, Maatschappelijk werk autoongeluk val op hoofd tumor NAH beroerte infectie zuurstofgebrek

Nadere informatie

Stressmanagement Uitdagingen en hindernissen hoofdstuk 9. Petronette Castrop de Koning

Stressmanagement Uitdagingen en hindernissen hoofdstuk 9. Petronette Castrop de Koning Stressmanagement Uitdagingen en hindernissen hoofdstuk 9 Petronette Castrop de Koning Inhoudsopgave Oplossingen in de fases... 3 Fase 1... 3 Fase 2... 4 Fase 3... 4 Oplossingen in de fases Om vol te houden

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding... 6 Test: ben jij hooggevoelig? Tips van meisjes en jongens... 16

Inhoud. Inleiding... 6 Test: ben jij hooggevoelig? Tips van meisjes en jongens... 16 Inhoud Inhoud... 6 Test: ben jij hooggevoelig?.... 10 Tips van meisjes en jongens... 16 Positief beeld van een hooggevoelig iemand... 21 De negatieve kant van hooggevoeligheid... 25 Aanvaard je gevoeligheid...

Nadere informatie

Door Renata Hamsikova IeKu Advies

Door Renata Hamsikova IeKu Advies EEN GIDS VOOR OUDERS JONGE HOOGBEGAAFDE KINDEREN Door Renata Hamsikova IeKu Advies WWW.IEKU.NL IS JE KIND HOOGBEGAAFD? Sommige mensen zullen het misschien belachelijk vinden dat je je kind, dat nog zo

Nadere informatie