Notulen bijeenkomst MA.nl en combi-aannemerij. Locatie: Bouwend Nederland, Zilverstraat te Zoetermeer. Datum: 9 april 2018.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Notulen bijeenkomst MA.nl en combi-aannemerij. Locatie: Bouwend Nederland, Zilverstraat te Zoetermeer. Datum: 9 april 2018."

Transcriptie

1 Notulen bijeenkomst MA.nl en combi-aannemerij Locatie: Bouwend Nederland, Zilverstraat te Zoetermeer Datum: 9 april 2018 Genodigden: Rik Alsema Alsema BV Edwin Baeten Hurkmans Harold Bonte Siers Groep Lotte Breunesse MA Robbert Ephraim MA Gijs Frijters Rasenberg Kabels & Leidingen BV Martha van den Hengel MA Anneriet Hoogland Plaisier Andre Hooijmaijers Baas BV Robert Keijzer VSH Marloes Kooijmans BAM Infra Energie & Water Harold Lever Bouwend Nederland Elsbeth van der Linde Vitens Frank van Neer BAM Infra Energie & Water Vladan Petrovic Stam en Co Infratechniek BV Erik Prins Heijmans Yvonne de Rijck Bouwend Nederland Tiemen Schra Baas BV Jan Jaap van Soest KPN Hans van der Steen Gebr. van der Steen Peter Telgenkamp Siers Groep Robbert Wittmaekers Volker Wessels Telecom Henk Zuidema BAM Infra Energie & Water Anne Fokke de Vries Bouwend Nederland Raymond Hedges Uneto-VNI Opening Harold Lever Harold Lever opent de bijeenkomst, welke door Bouwend Nederland en UNETO-VNI georganiseerd wordt n.a.v. uitdagingen in de sector. De sessie start met het delen van ieders beeld op de sector n.a.v. afbeeldingen. Veelkleurigheid van branche en de uitdaging om (in de combi) samen te werken in steeds complexere omstandigheden is de rode draad bij het delen van beelden, evenals de noodzaak om de samenwerking te verbeteren en het proces te vereenvoudigen en volgbaar te maken voor de klant. Presentatie Martha van de Hengel en Elsbeth van der Linde Martha licht de opdracht van het algemeen bestuur van mijnaansluiting.nl toe welke zij gegeven hebben aan het algemeen bestuur, namelijk het verbeteren van samenwerking van betrokkenen en stakeholders in de combi organisaties. Het lukt namelijk niet om altijd tijdig aansluitingen te realiseren, waarbij genoeg voorbeelden recent de media hebben gehaald. Ook wordt de samenwerking in zijn algemeenheid als onprettig ervaren in veel projecten. Gelijktijdig realiseren netbeheerders dat zij de aannemerij hard nodig hebben voor het realiseren van hun ambities en doelstellingen.

2 Oplossing is (ten dele) de verbetering van samenwerking in de combi. Hardnekkige patronen belemmeren het behalen van een structurele betere samenwerking, namelijk: 1. Samenwerken is gelijk aan consensus 2. Oplossing in de inhoud zoeken 3. Schijnzekerheid zoeken voor het nemen van beslissingen Het doorbreken van deze patronen is essentieel voor het behalen van doelstellingen. Netbeheerders en aannemers zijn beiden verantwoordelijk en netbeheerders steken hand in eigen boezem ook vanuit aannemerij klinkt hetzelfde geluid. De meeste oplossingen (interne processen netbeheerders) zijn individueel en aannemers nemen zelf initiatief, maar zelden als collectief. Er moeten stappen gezet worden van individuele (interne) naar regionale en landelijke oplossingen. Eenduidige processen, uniformiseren en harmonisering worden gezien als een belangrijk te nemen stap. Besluiten moeten worden genomen, ook op basis van geen consensus, om verder te komen. Vragen n.a.v. presentatie Vraag: wordt de urgentie bij netbeheerders gevoeld? Antwoord: een escalatiemodel ontbrak, maar urgentie wordt erkend. Het operationeel directie van de 7 grote netbeheerders heeft funding toegezegd, dat is veelzeggend. Gelijktijdig moet stap naar de operatie lager in de keten nog gemaakt worden Vraag: hoe wordt omgegaan met kleinere netbeheerders? Antwoord: we moeten er alles aan doen om ze als G7 mee te krijgen, men herkent de noodzaak om ze hierin mee te nemen. Er is ook een cultuuraspect welke belangrijk is om de samenwerking te verbeteren. Elkaar aanspreken, kwetsbaar opstellen is nieuw en essentieel. Conclusies presentatie 1. De échte uitdaging gaat niet over wat gedaan moet worden, maar over hoe we de vooruitgang met succes kunnen realiseren. 2. Het is noodzakelijk om commitment op directieniveau te organiseren om veranderingen te realiseren. 3. Verschillen zijn bespreekbaar het gaat erom hoe we samen de eerstvolgende stap kunnen zetten 4. Goed nadenken over de wijze waarop aannemers in de uitvoering betrokken worden. 5. Om de samenwerking structureel te verbeteren, moet dit écht anders aangepakt worden dan tot nu toe is gedaan. In deze fase maakt het niet zozeer uit waarmee we gaan starten, àlswe maar starten. We moeten weg blijven bij de patronen in hoe er tot nu toe werd gewerkt. Kleine teams met de juiste mix van kennis, competenties en persoonlijkheid zijn essentieel om producten te ontwikkelen en implementeren.

3 Samenvatting open gesprek n.a.v. presentatie en conclusie Nu zijn netbeheerders de klant van aannemers, maar is dat de juiste klant? De echte klanten zijn niet in contact met de aannemer en door het proces bij netbeheerders ontstaan er monopolies in regio s. Aannemers willen juist niet beperkt worden (waarom kan de echte klant niet de aannemer kiezen?), maar als er capaciteit is in heel Nederland werken. Er zijn echter ook veel beperkingen zoals regelgeving rondom Europees aanbesteden en (juridische) beperkingen in contracten. Deze maken het lastig om snel hele grote stappen te zetten. Hier is een rol voor brancheverenigingen. Succes in Synfra casus roept de vraag op waarom dit niet uitgerold is in de branche. Dezelfde spelregels zijn ook in andere regio s toegepast zonder succes. De patronen zijn zo hardnekkig dat het niet haalbaar is. Crux zit in samenwerking tussen 22 netbeheerders en 16 grote aannemers zij moeten de spelregels veranderen. Randvoorwaarden voor succes is - Passend escalatiemodel. - Een ma.nl contact bij elke combi - Slimmer gebruik maken van bestaande bestuurlijke lijnen - Betere communicatie tussen combivoorzitters (een combi voorzittersoverleg) - Bezetting van juiste mensen op de juiste plekken, met juiste mandaat en beslissingsbevoegd De lijn moet anders georganiseerd worden, waardoor er beslissingen gemaakt kunnen worden. De juiste mensen moeten aangesteld worden; met kennis en beslissingsbevoegd. Het inregelen van een (landelijk) escalatie model boven de combimanager is noodzakelijk. Vraag: Hoe ga je als combimanager om met verschillende processen in verschillende regio s (en daardoor andere beslissingen, die allen goed kunnen zijn? Antwoord: Uniformiteit en geharmoniseerde processen blijven het ideaalbeeld. Creatie van een uniform bestek (met de aannemers) is het uitgangspunt, maar als de G7 dit accordeert dan slaan ze stappen over bij inkoopteams, juridische afdelingen, enz. Is er genoeg besef bij aannemers dat dit een gevoelig proces is? Het ontbreken van centraal gezag zorgt voor concrete problemen bij aannemers, zoals het ontbreken van inkomsten als gasaansluting verdwijnt. Aannemers hebben niet het gevoel dat er een platform bestaat waar ze dit kunnen bespreken. Dat levert onzekerheid en frustratie op. ACTIEPUNT: wie wil er meedenken met gasloos aansluiten? Martha doet uitvraag. Harold geeft aan dat de follow up centraal gebeurt en Edgar van Niekerk betrokken zal zijn vanuit BN. 4 aannemers reageren, 3 netbeheerders SUCCESSEN van Anne Fokke de Vries Bouwers krijgen meer begrip voor processen in de aansluiting. We zien steeds meer resultaat door partijen bij elkaar te zetten en processen toe te lichten, zoals in Zaanstad en in een project van Enexis, waar ook 7 gemeenten tijdig aansluiten. 6 weken voordat er gebouwd wordt, spreken we planning door met netbeheerder en OI aannemer. (Prefab meterkast, eerste onderleggers moeten af zijn). Dit is met grote bouwers besproken.

4 Presentatie Peter Telgenkamp en Andre Hooijmaaijers Peter en Andre geven een presentatie welke een oplossing kan bieden aan het capaciteitsvraagstuk. Anders (slimmer en efficiënter) werken is de basis van de oplossing. Capaciteit is nijpend, maar heeft dat te maken met te weinig arbeidskrachten of met hoe we werken? Gezien de uitdagingen qua capaciteit, is het belangrijk dat dit probleem besproken wordt. Aangeven wordt dat vakmensen slechts 20 tot 40% ingezet wordt in hun eigen expertise, wat te maken heeft met regelgeving en efficiënt inplannen. Regelgeving is doorgeslagen, waardoor niet efficiënt. Aannemers moeten ook stappen zetten, o.a. in IT - capaciteitsplanning kan en moet beter. Streven moet zijn om vakmensen 80% tot 90% met vaktechnische zaken bezig te laten zijn, waarbij regelgeving reëel toegepast moet worden en waarbij processen afgestemd worden op unieke situaties. Seriebouwen is anders dan hoogbouw bijvoorbeeld. Begrijpen alle betrokkenen en stakeholders elkaars problematiek? Focus ligt nu heel veel op eigen kosten. Voorstel van Peter en Andre: pilot waarbij vaktechnische mensen anders ingezet worden. Peter legt uit dat de marge te laag is voor aannemers om te innoveren in processen of op andere manieren. Peter wijst op mogelijke oplopende kosten in een pilot, maar de leerlessen zullen op middellange termijn tot kostenreductie bezig. Anders werken levert ook andere positieve neveneffecten op, zoals het vergroten van de werkplezier onder het technisch personeel. Ook zou het ervoor kunnen zorgen dat er meer ruimte is voor duurzame inzetbaarheid (mbt oudere werknemers) Doelstelling moet zijn van zowel aannemers als netbeheerders: kritische capaciteit moet beter benut worden. Daarvoor is nodig: commitment en durf om het in een project/regio anders te doen. Anders nadenken over werkzaamheden in de sleuf, er is ook installatiebranche capaciteit en expertise. Seniorenpakket, koud werk pakketten, leerlingpakket pakket denken is onderdeel van een andere mindset, en hoe je anders kan omgaan met beschikbare capaciteit (uitnutten van expertise). De monteurs zijn over-gecertificeerd, waardoor ze minder gemakkelijk ingezet kunnen worden. Een stap verder is job carving en dat levert in potentie veel meer capaciteit over. Maar er moet aandacht blijven voor de veiligheidsparagraaf. Een belangrijk obstakel is de heersende cultuur bij aannemerij en bij netbeheerder. Hoe communiceren we met de onderlaag en creëren we draagvlak? Hoe nemen we eigenaars- en leiderschap? Er zijn heel veel goede initiatieven. Elkaar aanspreken (ook in de keten) is onderdeel van het creëren van efficiency. Wij zullen moeten veranderen en het goede voorbeeld moeten geven. Een ander obstakel is eerder genoemd en heeft betrekking op het ontbreken van noodzakelijke kaders om anders te werken, zoals Europees aanbesteden. Doorlooptijd vastzetten in contracten zou ook ruimte geven voor innovatie in de branche. Gesprek moet anders: wat is de echte prijs en wat zijn de echte risico s? Je moet anders naar het werk kijken. Aannemers willen beter/anders hun ondernemerschap uit moete nutten.

5 Afronding Harold en Martha De behoefte is er om de sessie te herhalen om te bewegen van veel zeggen naar veel doen. Het is belangrijk om de taken goed te beleggen. Op 26 april zal een selectie van aanwezigen de genoemde argumenten nogmaals bespreken, ditmaal met de directies van de G7. Harold vat afspraken samen op flipover vel. Rondvraag en opmerkingen wat is er niet besproken en is van belang voor de G7? Wat is de stip op de horizon? Let op de verschillende snelheden binnen de sector. Doelstelling en kaders in het aansluitproces (hoe helderder doel, hoe meer duidelijkheid voor aannemerij).

SAMEN WERKEN SAMEN STUREN FASE 2 UPDATE APRIL 2018

SAMEN WERKEN SAMEN STUREN FASE 2 UPDATE APRIL 2018 SAMEN WERKEN SAMEN STUREN FASE 2 UPDATE APRIL 2018 2 SAMENWERKEN IN DE COMBI: WAT KAN ER BETER? In 2017 heeft het algemeen bestuur van de stichting mijnaansluiting.nl aan het dagelijks bestuur gevraagd

Nadere informatie

Hand-out. Thema bijeenkomst Bouwend Nederland 27 oktober 2014 (Synfra bijdrage) Sheet 1: Opening

Hand-out. Thema bijeenkomst Bouwend Nederland 27 oktober 2014 (Synfra bijdrage) Sheet 1: Opening Hand-out Thema bijeenkomst Bouwend Nederland 27 oktober 2014 (Synfra bijdrage) Sheet 1: Opening We nemen jullie in 15 minuten mee in de ontdekkingsreis die wij (aannemers en netwerkbedrijven) in de periode

Nadere informatie

HOE HELPT DE INKOOPPRAKTIJK INNOVATIES IN DE INFRA TE IMPLEMENTEREN?

HOE HELPT DE INKOOPPRAKTIJK INNOVATIES IN DE INFRA TE IMPLEMENTEREN? HOE HELPT DE INKOOPPRAKTIJK INNOVATIES IN DE INFRA TE IMPLEMENTEREN? VOOR VANDAAG Twee werelden De wereld van innoveren, ontwikkelen, profilering en hoop op verkoop. De wereld van inkoop, waarin aandacht

Nadere informatie

Samenwerken. In de ondergrondse infra

Samenwerken. In de ondergrondse infra Samenwerken In de ondergrondse infra Mede mogelijk gemaakt door: Resultaat van het Cross-over project Kabels en Leidingen in samenwerking met de WENb Richard Advocaat - Oasen Mehmet Duran - Vitens Laura

Nadere informatie

Sturing op ICT STRATEGISCHE BESLUITVORMING GOVERNANCE INNOVATIE. 24 sept 2015; Jurgen Bomas

Sturing op ICT STRATEGISCHE BESLUITVORMING GOVERNANCE INNOVATIE. 24 sept 2015; Jurgen Bomas Sturing op ICT STRATEGISCHE BESLUITVORMING GOVERNANCE INNOVATIE Sturen op ICT en samenhang met business Maes als onderzoek model Vanuit onderzoek in bedrijfsleven: IT beslissing Rol Directie Consequentie

Nadere informatie

Bilthoven, 9 november

Bilthoven, 9 november Bilthoven, 9 november 2011 1 Onze visie is dat er in alle organisaties een groot onbenut potentieel aanwezig is dat geïncasseerd kan worden door de bestaande middelen zoals processen, machines, informatie,

Nadere informatie

Ontwikkeling beheer & onderhoud Nieuwbouw TNW Zuid. Symposium, 9 mei 2017 Rob Weststrate (manager Beheer & Onderhoud)

Ontwikkeling beheer & onderhoud Nieuwbouw TNW Zuid. Symposium, 9 mei 2017 Rob Weststrate (manager Beheer & Onderhoud) Ontwikkeling & onderhoud Nieuwbouw TNW Zuid Symposium, 9 mei 2017 Rob Weststrate (manager Beheer & Onderhoud) Tijdlijn ontwikkeling : & onderhoud Fase A bestek Fase B bouw : & onderhoud afgestemd met èn

Nadere informatie

Samenwerken. In de ondergrondse infra

Samenwerken. In de ondergrondse infra Samenwerken In de ondergrondse infra Mede mogelijk gemaakt door: Resultaat van het Cross-over project Kabels en Leidingen in samenwerking met de WENB Richard Advocaat - Oasen Mehmet Duran - Vitens Laura

Nadere informatie

Willen leiders leren van incidenten?

Willen leiders leren van incidenten? Willen leiders leren van incidenten? Een voorbeeld uit de praktijk van Schiphol Robert van den Bergh 7 februari 2019 1 Wat wil ik met jullie delen? Schiphol werkt langs meerdere lijnen aan een proactieve

Nadere informatie

Cultuurverandering in de aanleg van ondergrondse infrastructuur. 14 september 2017 Prof.dr.ing. Alfons van Marrewijk VU Amsterdam / Bureau Paradox

Cultuurverandering in de aanleg van ondergrondse infrastructuur. 14 september 2017 Prof.dr.ing. Alfons van Marrewijk VU Amsterdam / Bureau Paradox Cultuurverandering in de aanleg van ondergrondse infrastructuur 14 september 2017 Prof.dr.ing. Alfons van Marrewijk VU Amsterdam / Bureau Paradox Bedrijfsantropologie Toepassen van antropologische theorieën

Nadere informatie

Werkwijze Verbetering & Vernieuwing (V&V)

Werkwijze Verbetering & Vernieuwing (V&V) Werkwijze Verbetering & Vernieuwing (V&V) Inhoudsopgave Nut en Noodzaak Eerste resultaten Afgestemde werkwijze Wijze van terugkoppeling aan directie 2 Vernieuwing & Verbetering: noodzaak en onderscheid

Nadere informatie

Aanpak Duurzaam GWW- Aan de slag!

Aanpak Duurzaam GWW- Aan de slag! Aanpak Duurzaam GWW- Aan de slag! Johan van Dalen, ProRail, Cindy de Groot, Provincie Zuid-Holland Esther Veendendaal, RVO 5 juni 2014 Ontstaan van Duurzaam GWW Het begon met Duurzaam Inkopen Nu verder

Nadere informatie

Innovatieve onderhoudscontracten in Haarlem, Noord-Holland

Innovatieve onderhoudscontracten in Haarlem, Noord-Holland Innovatieve onderhoudscontracten in Haarlem, Noord-Holland Aanleiding Floris Vosse Hoe bij de gemeente Haarlem? Floris Vosse Hoe bij de provincie Noord Holland? Guus van den Bosch Hoe voor een marktpartij?

Nadere informatie

Ontwikkelen en implementeren van Artikelgroep / Categorie strategieën Anil Joshi Associate Trainer

Ontwikkelen en implementeren van Artikelgroep / Categorie strategieën Anil Joshi Associate Trainer Ontwikkelen en implementeren van Artikelgroep / Categorie strategieën Anil Joshi Associate Trainer THE NETHERLANDS CHINA BRASIL AUSTRIA THE UNITED KINGDOM Agenda Wat is CSD? Wat zijn de voordelen? Hoe

Nadere informatie

Leiderschap gericht op zelforganisatie & performance

Leiderschap gericht op zelforganisatie & performance Leiderschap gericht op zelforganisatie & performance LEERGANG RGO MANAGER VOOR EFFECTIEF EN EFFICIËNT LEIDERSCHAP 1 van 6 Wat is de leergang RGO Manager? Wil je doelgerichter leren managen? Wil je meer

Nadere informatie

Evaluatie Project S100-route Nijmegen: een andere aanpak. Afdeling Mobiliteit: Sandra Ruta / Erik Maessen

Evaluatie Project S100-route Nijmegen: een andere aanpak. Afdeling Mobiliteit: Sandra Ruta / Erik Maessen Evaluatie Project S100-route Nijmegen: een andere aanpak Afdeling Mobiliteit: Sandra Ruta / Erik Maessen Agenda workshop 1. Welkom 2. Beschrijving project 3. Evalueren: waarom? De klassieke aanpak in Nijmegen

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL. VOORZITTER RAAD VAN TOEZICHT EN LID RAAD VAN TOEZICHT (profiel bedrijfsvoering)

FUNCTIEPROFIEL. VOORZITTER RAAD VAN TOEZICHT EN LID RAAD VAN TOEZICHT (profiel bedrijfsvoering) FUNCTIEPROFIEL VOORZITTER RAAD VAN TOEZICHT EN LID RAAD VAN TOEZICHT (profiel bedrijfsvoering) April 2016 DE ORGANISATIE Stichting is een onafhankelijke Nederlandse stichting die zich wereldwijd richt

Nadere informatie

Leidraad voor omgaan met initiatieven van inwoners of van de gemeente. Korte versie

Leidraad voor omgaan met initiatieven van inwoners of van de gemeente. Korte versie Leidraad voor omgaan met initiatieven van inwoners of van de gemeente Korte versie Inleiding Oldebroek voor Mekaar is samenwerken aan een sterke en leefbare samenleving. Inwoners, ondernemers, maatschappelijke

Nadere informatie

Vianen Kozijnen dé specialist in prefab gevel-elementen. Oene Wassenaar

Vianen Kozijnen dé specialist in prefab gevel-elementen. Oene Wassenaar Vianen Kozijnen dé specialist in prefab gevel-elementen Oene Wassenaar Inhoud Korte schets Vianen Kozijnen Trends in de markt Visie op inrichting bedrijf Achtergrond beslissing investering Aanpak Waar

Nadere informatie

Samenwerken In gesprek met de markt

Samenwerken In gesprek met de markt Samenwerken In gesprek met de markt Arnold Breur Coördinerend adviseur Grote Projecten en Onderhoud Doel van deze middag Delen hoe het structurele gesprek met de markt zich de afgelopen jaren bij heeft

Nadere informatie

Breda Doet, samen verder! Suzan Zwiers, Dion Sillen en Mirjam Wallien gemeente Breda

Breda Doet, samen verder! Suzan Zwiers, Dion Sillen en Mirjam Wallien gemeente Breda Breda Doet, samen verder! Suzan Zwiers, Dion Sillen en Mirjam Wallien gemeente Breda Wat was de bedoeling? Met elkaar realiseren van een solide sociale basis Aansluiten bij energie professionals en wijkbewoners

Nadere informatie

"Kunnen we de contractstukken tot een minimum beperken en op basis van vertrouwen met elkaar een project realiseren?"

Kunnen we de contractstukken tot een minimum beperken en op basis van vertrouwen met elkaar een project realiseren? "Kunnen we de contractstukken tot een minimum beperken en op basis van vertrouwen met elkaar een project realiseren?" Ing. R.A.(René) Huizinga Initiatiefnemer Creëer 2 maart 2017 - Tijd en budget overschrijding

Nadere informatie

Met onderscheidend en gemeenschappelijk beleefd organisatie DNA het beste toekomstperspectief. Verbeteren kan alleen van binnenuit.

Met onderscheidend en gemeenschappelijk beleefd organisatie DNA het beste toekomstperspectief. Verbeteren kan alleen van binnenuit. Met onderscheidend en gemeenschappelijk beleefd organisatie DNA het beste toekomstperspectief Verbeteren kan alleen van binnenuit. Onze visie, missie en strategie Visie: dat er in alle organisaties een

Nadere informatie

Vragen survey 29-6-2015. Energie storage hoe verder Resultaten survey: presentatie& discussie. Arnhem 29 juni 2015

Vragen survey 29-6-2015. Energie storage hoe verder Resultaten survey: presentatie& discussie. Arnhem 29 juni 2015 Energie storage hoe verder Resultaten survey: presentatie& discussie Arnhem 29 juni 2015 1 SAFER, SMARTER, GREENER Vragen survey Welke resultaten moet een gemeenschappelijke activiteit opleveren? Op welke

Nadere informatie

Robbert Ephraïm manager nieuwbouw Evides. André Hooijmaijers adjunct directeur Baas bv

Robbert Ephraïm manager nieuwbouw Evides. André Hooijmaijers adjunct directeur Baas bv Themabijeenkomst PRAKTIJKVOORBEELDEN Robbert Ephraïm manager nieuwbouw Evides André Hooijmaijers adjunct directeur Baas bv Eén team, één keten, één toekomst raamcontract infra-aannemers 27 oktober 2014

Nadere informatie

Portfoliomanagement. Management in Motion 7 maart 2016

Portfoliomanagement. Management in Motion 7 maart 2016 Portfoliomanagement Management in Motion 7 maart 2016 PMO Institute Julianalaan 55 3761 DC Soest I: www.pmoinstitute.com I: www.thinkingportfolio.nl E: info@pmoinstitute.com Tjalling Klaucke E: tj.klaucke@pmoinstitute.com

Nadere informatie

CO2 reductie initiatief

CO2 reductie initiatief Versie: 1.0 Pagina 1 van 5 CO2 reductie initiatief Timmermans Infra Rijksweg 55b 5391 LJ Nuland T: +31 (0)73 30 30 840 info@timmermansinfra.nl Opgesteld door: Marcel Kersten Corio Consultancy b.v. 27 september

Nadere informatie

2. Aedes, Maarten Georgius 3. Bouwend Nederland, René Meyboom (verslag)

2. Aedes, Maarten Georgius 3. Bouwend Nederland, René Meyboom (verslag) Notulen bijeenkomst Brabants Overleg corporaties-bouwers 27 maart 2018 Datum : 27 maart 2018 Aanwezig vanuit Corporaties: 1. Leystromen, Roland Marx 2. Woonkwartier, Ruud van den Boom en Hans van Hees

Nadere informatie

Business Case depressiepreventie in Zuid- Holland Noord. Nicolette van der Zouwe 29 mei 2012

Business Case depressiepreventie in Zuid- Holland Noord. Nicolette van der Zouwe 29 mei 2012 Business Case depressiepreventie in Zuid- Holland Noord Nicolette van der Zouwe 29 mei 2012 Opzet Business Case depressiepreventie (BC dp) Waarom Hoe Veerkracht initiatieven Hoe nu verder in ZHN? GGD NL,

Nadere informatie

Portfoliomanagement. Management in Motion 7 maart 2016

Portfoliomanagement. Management in Motion 7 maart 2016 Portfoliomanagement Management in Motion 7 maart 2016 PMO Institute Julianalaan 55 3761 DC Soest I: www.pmoinstitute.com I: www.thinkingportfolio.nl E: info@pmoinstitute.com Tjalling Klaucke E: tj.klaucke@pmoinstitute.com

Nadere informatie

Begrip. Projecten. Leerproces. Katalysator. Vertrouwen. Professionaliteit. Slimmer. Kwaliteit Kennis. Praktijkleren: hands-on leren in projecten

Begrip. Projecten. Leerproces. Katalysator. Vertrouwen. Professionaliteit. Slimmer. Kwaliteit Kennis. Praktijkleren: hands-on leren in projecten en Katalysator Vertrouwen Professionaliteit Slimmer Kwaliteit Kennis Begrip Leerproces Praktijkleren: hands-on leren in projecten Praktijkleren: hands-on leren in projecten Het programma Praktijkleren

Nadere informatie

Steenwinkel Kruithof Associates Management en Informatica Consultants. Opzetten en inrichten Shared Service Center in de zorg

Steenwinkel Kruithof Associates Management en Informatica Consultants. Opzetten en inrichten Shared Service Center in de zorg Opzetten en inrichten Shared Service Center in de zorg Hoe zet je gezamenlijk een nieuw en succesvol (ICT) Shared Service Center (SSC) op? En hoe zorg je ervoor dat de samenwerking tussen de deelnemende

Nadere informatie

BV WERK VERMOGEN! Divosa Congres 29 november, Den Bosch

BV WERK VERMOGEN! Divosa Congres 29 november, Den Bosch BV WERK VERMOGEN! Divosa Congres 29 november, Den Bosch 4 december 2012 Pagina 1 Waar gaan wij het over hebben? Historie en processen op weg naar een BV? Of toch niet.. Wat doen we anders? Plateauplanning

Nadere informatie

Hidden Profit.! Optimal Hotel Performance!

Hidden Profit.! Optimal Hotel Performance! Creatieve Omzet! Verantwoorde Kostenbesparingen! Een Uitdagende Economische Realiteit.! Loopt u voorop en groeit uw marktaandeel! of staat u achter en verliest u terrein?! Royal Bank of Scotland klaar!

Nadere informatie

TIPS VOOR SUCCESVOL RESULTAATGERICHT SAMENWERKEN

TIPS VOOR SUCCESVOL RESULTAATGERICHT SAMENWERKEN TIPS VOOR SUCCESVOL RESULTAATGERICHT SAMENWERKEN Bouwlokalen 2015 Remco Spiering September/oktober 2015 PROGRAMMA 1. Introductiefilm RGS 2. RGS in vogelvlucht 3. Beschikbare informatie/hulpmiddelen 4.

Nadere informatie

interim-professionals voor Finance & Control

interim-professionals voor Finance & Control Veel omzet draaien, maar toch weinig verdienen? Niet beschikken over de juiste managementinformatie? Ineens geconfronteerd worden met liquiditeitsproblemen? Een ervaren interim-manager kan u bijstaan om

Nadere informatie

Uitvoering Voorzieningenkaart 2030

Uitvoering Voorzieningenkaart 2030 Uitvoering Voorzieningenkaart 2030 Bijeenkomst 1 november 2016 http://www.oss.nl/voorzieningenkaart 1 november 2016 1 Gemeente Oss: Gert-Jan van der Flier Peggy Mulderij Sjoerd Naus 1 november 2016 2 Uitvoering

Nadere informatie

Leeftijdbewust personeelsbeleid De business case

Leeftijdbewust personeelsbeleid De business case Leeftijdbewust personeelsbeleid De business case Inleiding Binnen de sector ziekenhuizen is leeftijdsbewust personeelsbeleid een relevant thema. De studie RegioMarge 2006, De arbeidsmarkt van verpleegkundigen,

Nadere informatie

De Bouwagenda. Bouwen aan de kwaliteit van leven

De Bouwagenda. Bouwen aan de kwaliteit van leven De Bouwagenda Bouwen aan de kwaliteit van leven MAATSCHAPPELIJK URGENTE UITDAGINGEN 2 MAATSCHAPPELIJK URGENTE UITDAGINGEN 3 MAATSCHAPPELIJK URGENTE UITDAGINGEN 4 MAATSCHAPPELIJK URGENTE UITDAGINGEN 5 %

Nadere informatie

Samenwerkende ziekenhuizen West - NVMA: 28 mei 2009

Samenwerkende ziekenhuizen West - NVMA: 28 mei 2009 Samenwerkende ziekenhuizen West - Nederland d Coöperatief U.A. Aart Sliedrecht: projectdirecteur t NVMA: 28 mei 2009 Bronovo Groene Hart Medisch t Lange Land Centrum Haaglanden 4 ziekenhuizen slaan handen

Nadere informatie

Landelijk samenwerken in een virtuele organisatie. Kees de Jong (Voorzitter Samenwerkende netwerkbedrijven Nederland)

Landelijk samenwerken in een virtuele organisatie. Kees de Jong (Voorzitter Samenwerkende netwerkbedrijven Nederland) Landelijk samenwerken in een virtuele organisatie Kees de Jong (Voorzitter Samenwerkende netwerkbedrijven Nederland) Samenwerking ondergrondse infrastructuur Vergaande vorm van samenwerking in de keten

Nadere informatie

Waardecreatie door netwerken

Waardecreatie door netwerken Waardecreatie door netwerken Hoe maak je meerwaarde zichtbaar? Programma Veiligheidshuizen als organisatienetwerk Organisatienetwerken Meerwaarde zichtbaar maken Effectiviteit Management uitdagingen Hoe

Nadere informatie

Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak

Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak Inhoud Inleiding 3 Stap 1 De noodzaak vaststellen 4 Stap 2 De business case 5 Stap 3 Probleemverdieping 6 Stap 4 Actieplan 8 Stap 5

Nadere informatie

BIM 2.0 VANUIT HET PERSPECTIEF VAN EEN AANNEMER WILLEM PEL BALANCE & RESULT. Pioneering BIM werkplaats 27 januari 2012

BIM 2.0 VANUIT HET PERSPECTIEF VAN EEN AANNEMER WILLEM PEL BALANCE & RESULT. Pioneering BIM werkplaats 27 januari 2012 BIM 2.0 VANUIT HET PERSPECTIEF VAN EEN AANNEMER WILLEM PEL BALANCE & RESULT Pioneering BIM werkplaats 27 januari 2012 Aannemer als de spil in de keten Een aannemer is de verbindende schakel tussen: Creatieve

Nadere informatie

Brug tussen strategie en realisatie. Herfst 2014

Brug tussen strategie en realisatie. Herfst 2014 Herfst 2014 Waarom is het realiseren van de strategie vaak zo lastig? Het ontwikkelen van een goede strategie is al niet eenvoudig, laat staan de realisatie ervan Het blijkt in de praktijk dat veel organisaties

Nadere informatie

Customer Case CED. Feiten in het kort:

Customer Case CED. Feiten in het kort: Feiten in het kort: Bedrijf: European Claim Experts Branche: Verzekeringen Werknemers: 1.150 Activiteiten: Internationale Claims management en Expertise Oplossing: Opbouw Mendix-platform voor het flexibel

Nadere informatie

Maatschappelijk enorme problemen rond wonen! Betaalbaarheid, beschikbaarheid, duurzaamheid! Als woon- en bouwsector laten we enorme steken vallen.

Maatschappelijk enorme problemen rond wonen! Betaalbaarheid, beschikbaarheid, duurzaamheid! Als woon- en bouwsector laten we enorme steken vallen. Maatschappelijk enorme problemen rond wonen! Betaalbaarheid, beschikbaarheid, duurzaamheid! Als woon- en bouwsector laten we enorme steken vallen. We blijven ver achter bij de productiviteitsverbetering

Nadere informatie

Samen werken aan een toekomstbestendige sector. ishare-project.org

Samen werken aan een toekomstbestendige sector. ishare-project.org Samen werken aan een toekomstbestendige sector ishare-project.org Samen werken aan een toekomstbestendige sector 2 Het gaat goed met de sector Transport & Logistiek. En dat wil de Nederlandse overheid

Nadere informatie

Academie voor Talent en Leiderschap Veiligheidsregio s. Leiderschapsprofiel strategisch leidinggevende

Academie voor Talent en Leiderschap Veiligheidsregio s. Leiderschapsprofiel strategisch leidinggevende Leiderschapsprofiel strategisch leidinggevende Leidinggevende*: er zijn 6 hoofdrollen geïdentificeerd voor de leidinggevende en 3 niveaus van leiderschap, te weten strategisch, tactisch en operationeel.

Nadere informatie

Bijeenkomst 5 maart 2013

Bijeenkomst 5 maart 2013 Bijeenkomst 5 maart 2013 Auteurs: Hans van Hoven (BAM Techniek) Robert Klempau (Cadac Group) De weg naar BIM Programma: Visie Implementatie BIM en categorieën Objectenbibliotheek POC koppeling ETIM 2ba

Nadere informatie

Communicatieplan. Gebr. Janssen Beheer BV Hagelkruisstraat 6 5835 BD Beugen. Conform 3.C.2. 05 Mei 2015

Communicatieplan. Gebr. Janssen Beheer BV Hagelkruisstraat 6 5835 BD Beugen. Conform 3.C.2. 05 Mei 2015 Conform 3.C.2 05 Mei 2015 Gebr. Janssen Beheer BV Hagelkruisstraat 6 5835 BD Beugen INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING COMMUNICATIE... 3 1.1 Interne communicatie... 3 1.2 Externe communicatie... 4 2 DOELSTELLINGEN

Nadere informatie

Succesvolle zelfsturende teams: bedreiging of carrièrekans?

Succesvolle zelfsturende teams: bedreiging of carrièrekans? Succesvolle zelfsturende teams: bedreiging of carrièrekans? Annemarie Koopman en Betty Ambaum Wat roept zelforganisering op? Bedreiging of carrièrekans voor wie? Jan Valkenborgh Bestuurder Daelzicht Nederland

Nadere informatie

Uw business, onze uitdagende wereld. BAM Infra Telecom De verbindende voorsprong

Uw business, onze uitdagende wereld. BAM Infra Telecom De verbindende voorsprong Uw business, onze uitdagende wereld BAM Infra Telecom De verbindende voorsprong Wat speelt er in de markt? Nieuwe diensten vergen steeds meer bandbreedte. Films en muziek downloaden, on demand TV kijken,

Nadere informatie

Het sector initiatief welke moet leiden tot CO2 reductie door met een CO2 bril naar software ontwikkeling te kijken

Het sector initiatief welke moet leiden tot CO2 reductie door met een CO2 bril naar software ontwikkeling te kijken Dit document beschrijft Het sector initiatief welke moet leiden tot CO2 reductie door met een CO2 bril naar software ontwikkeling te kijken Auteur: Kees Jonker Speer IT B.V. 26 augustus 2016 Inleiding

Nadere informatie

Communicatieplan. Conform 3.C.2. 23 juni 2015. Voorbij Prefab. Voorbij Prefab Siciliëweg 61 1045 AX Amsterdam Nederland

Communicatieplan. Conform 3.C.2. 23 juni 2015. Voorbij Prefab. Voorbij Prefab Siciliëweg 61 1045 AX Amsterdam Nederland Conform 3.C.2 23 juni 2015 Voorbij Prefab Voorbij Prefab Siciliëweg 61 1045 AX Amsterdam Nederland INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING COMMUNICATIE... 3 1.1 Interne communicatie... 3 1.2 Externe communicatie...

Nadere informatie

8TING & LABORIJN IN DE SW LABORIJN APP BIEDT GROTE KANSEN IN VERBETEREN INFORMATIEVOORZIENING

8TING & LABORIJN IN DE SW LABORIJN APP BIEDT GROTE KANSEN IN VERBETEREN INFORMATIEVOORZIENING 8TING & LABORIJN IN DE SW LABORIJN APP BIEDT GROTE KANSEN IN VERBETEREN INFORMATIEVOORZIENING INHOUDSOPGAVE 1.0 Digitaal kan bijdragen aan structuur, efficientie en gelijkheid... 3 2.0 Resultaten uit 3

Nadere informatie

Slimmer, Slanker, Sneller Management Services

Slimmer, Slanker, Sneller Management Services Slimmer, Slanker, Sneller Management Services? Herman van der Meulen Directeur Directie Management Services Agenda Het COA en Management Services waar hebben we het over Organisatieschets COA Organisatieschets

Nadere informatie

De Sleutel tot het benutten van potentie

De Sleutel tot het benutten van potentie De Sleutel tot het benutten van potentie Wat is potentie eigenlijk? Een snelle blik in een woordenboek levert de volgende resultaten op: het kunnen; dat waartoe iemand of iets toe in staat is; vermogen.

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 5.1 Lager kader

FUNCTIEFAMILIE 5.1 Lager kader Doel van de functiefamilie Leiden van een geheel van activiteiten en medewerkers en input geven naar het beleid teneinde een kwaliteitsvolle, klantgerichte dienstverlening te verzekeren en zodoende bij

Nadere informatie

Aegon Future Fit Governance, cultuur en gedrag in een exponentieel versnellende omgeving

Aegon Future Fit Governance, cultuur en gedrag in een exponentieel versnellende omgeving Aegon Future Fit Governance, cultuur en gedrag in een exponentieel versnellende omgeving Strategie egon Nederland Commissarissen symposium KPMG Amstelveen 9 oktober 2017 Aegon Future Fit Introductie Aegon

Nadere informatie

Adoptie VISI. binnen en tussen organisaties SENTENSOR

Adoptie VISI. binnen en tussen organisaties SENTENSOR Adoptie VISI binnen en tussen organisaties 9-3-2016 SENTENSOR 2016 1 IN 2015 ONDERSTEUNDE VISI DE GEMEENTE AMSTERDAM In aanbesteedde project waarde In aantal projecten 1/3 met VISI 2/3 met VISI 2/3 niet

Nadere informatie

Strategy Deployment. Sturen in een nieuwe werkelijkheid

Strategy Deployment. Sturen in een nieuwe werkelijkheid Strategy Deployment Sturen in een nieuwe werkelijkheid Erik Ottens Gemeente Breda René Aernoudts Lean Management Instituut Gerco Liefhebber Hiemstra & De Vries #KOERS2018 4x de urgentie om anders te gaan

Nadere informatie

STICHTING KINDANTE. Visie Personeel

STICHTING KINDANTE. Visie Personeel STICHTING KINDANTE Visie Personeel Visie Personeel 1 Inleiding De onderwijskundige visie van stichting Kindante vormt de basis voor de wijze waarop de Kindantescholen hun onderwijs vormgeven. Dit vraagt

Nadere informatie

Communicatieplan [3.C.2] HOOIJER Renkum B.V. HOOIJER Wegenbouw B.V. Versie d.d. 5-6-2015

Communicatieplan [3.C.2] HOOIJER Renkum B.V. HOOIJER Wegenbouw B.V. Versie d.d. 5-6-2015 Communicatieplan [3.C.2] HOOIJER Renkum B.V. HOOIJER Wegenbouw B.V. Versie d.d. 5-6-2015 Inhoudsopgave Nr. Titel Pagina 1. Inleiding 3 2. Eisen vanuit de CO2 prestatieladder 3 3. Communicatiedoelstellingen

Nadere informatie

Duurzaamheidsdialoog. Strategisch richten en inrichten van duurzaamheid

Duurzaamheidsdialoog. Strategisch richten en inrichten van duurzaamheid Duurzaamheidsdialoog Strategisch richten en inrichten van duurzaamheid Duurzaamheid U kunt waarschijnlijk bijna alle woorden relateren aan uw organisatie. Maar welke zijn echt relevant en significant?

Nadere informatie

Experience

Experience Papendal, 29 maart 2017 Safe@Gasunie Experience NVVK Congres 2017, sessie 15 Paul Hogewoning & Marc de Roos Papendal, 29 maart 2017 #2 Juli 2005: Gasunie gesplitst Eén onderneming 1 juli 2005 Twee ondernemingen

Nadere informatie

Van een deel)jdopleiding naar een flexibele opleiding voor professionals.

Van een deel)jdopleiding naar een flexibele opleiding voor professionals. Management in de Zorg Flex Van een deel)jdopleiding naar een flexibele opleiding voor professionals. Landelijke bijeenkomst Pilots flexibilisering 7 september 2016 Cilia Born Inhoud - Waarom en wat - Doelgroep

Nadere informatie

Communicatieplan. Conform 3.C juli BR Holding BV. Waaronder de werkmaatschappijen;

Communicatieplan. Conform 3.C juli BR Holding BV. Waaronder de werkmaatschappijen; Conform 3.C.2 14 juli 2017 BR Holding BV Waaronder de werkmaatschappijen; BRControls Products BRControls Projects Telfordstraat 47 Bezoekadres: Paxtonstraat 17 8013 RL Zwolle 8013 RP Zwolle Hambakenwetering

Nadere informatie

Roadmap masterclass. Job Leemreize Bas Haarhuis

Roadmap masterclass. Job Leemreize Bas Haarhuis Roadmap masterclass Job Leemreize Bas Haarhuis Welkom! Even voorstellen: Job Leemreize Bas Haarhuis Introductie Waarom zijn we hier bij elkaar? Wie is wie? Waarom het niet gek dat wij hier met elkaar nu

Nadere informatie

Invoering Omgevingswet G40 31 oktober 2018

Invoering Omgevingswet G40 31 oktober 2018 Invoering Omgevingswet G40 31 oktober 2018 Agenda Opening / Agenda Actualiteiten De digitaliseringsopgave Omgevingswet en DSO De verschillende sporen Risico s Actualiteiten Invoering Roadmap, staalkaarten

Nadere informatie

De interne communicatieadviseur

De interne communicatieadviseur De interne communicatieadviseur Dit zijn de kenmerken van een complex Verschillende ideeën Kleine wijzigingen kunnen grote gevolgen hebben Beweeglijke doelen Het pad ontrolt zich met iedere stap??? Geen

Nadere informatie

Drechtsteden Alliantie. De laatste stand van zaken Juli 2016

Drechtsteden Alliantie. De laatste stand van zaken Juli 2016 Drechtsteden Alliantie De laatste stand van zaken Juli 2016 Visie en doel Voor en met de inwoners van de Drechtsteden werken we van 2016 tot 2020 samen aan het realiseren van de volgende doelstellingen:

Nadere informatie

Met de Kerngegevens uit de branche kunt u kijken of uw gevoel klopt

Met de Kerngegevens uit de branche kunt u kijken of uw gevoel klopt 42.000 GROEP MIDDEN & KLEIN 0,8% 3.484.400-300 56,1% Met de Kerngegevens uit de branche kunt u kijken of uw gevoel klopt 5.992.200-3.800 183.900 12% 60.200 management centrum bedrijfsadviseurs Kosten per

Nadere informatie

Symposium Groene ICT en duurzaamheid januari 2014

Symposium Groene ICT en duurzaamheid januari 2014 Missie Visie ICT groeit, ongecontroleerd, in een ijzingwekkend tempo. In hetzelfde tempo groeit onze afhankelijkheid, ongecontroleerd. Dit levert een enorm spanningsveld waarvan weinig mensen zich bewust

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 1.3 Technisch specialist

FUNCTIEFAMILIE 1.3 Technisch specialist FUNCTIEFAMILIE 1.3 Technisch specialist Doel van de functiefamilie Vanuit de eigen technische specialisatie voorbereiden en opmaken van plannen, ontwerpen of studies en de uitvoering ervan opvolgen specialistische

Nadere informatie

BRUCO ZEGVELD B.V. HEIFRA B.V. Communicatieplan. Conform 2.C.1, 2.C.2, 2.C.3 en 3.C.2. Gedocumenteerd intern en extern communicatieplan van

BRUCO ZEGVELD B.V. HEIFRA B.V. Communicatieplan. Conform 2.C.1, 2.C.2, 2.C.3 en 3.C.2. Gedocumenteerd intern en extern communicatieplan van BRUCO ZEGVELD B.V. HEIFRA B.V. Communicatieplan Conform 2.C.1, 2.C.2, 2.C.3 en 3.C.2 Gedocumenteerd intern en extern communicatieplan van Bruco Zegveld B.V. Ouwejan & F. de Bruijn Infra B.V. Ouwejan &

Nadere informatie

Participatiewijzer gemeente De Bilt

Participatiewijzer gemeente De Bilt Participatiewijzer gemeente De Bilt Stap 1: Inventarisatie Je staat aan de start van een project/ beleidstraject, maar vraagt je af of en hoe je inwoners en/of ondernemers moet betrekken bij je project.

Nadere informatie

Initiatieven CO2 reductie MVOI BV.

Initiatieven CO2 reductie MVOI BV. Initiatieven CO2 reductie MVOI BV. MVOI BV Versie: 1 Datum: 15-05-2017 Pagina 1 van 6 Inhoud 1 Inleiding...3 2. Initiatieven waarin we zijn toegetreden....4 2.1 Warmtetafel. (Warmtenetwerk)...4 De Warmtetafel

Nadere informatie

De scorelijst competenties collectieve belangenbehartiger

De scorelijst competenties collectieve belangenbehartiger De scorelijst competenties collectieve belangenbehartiger De scorelijst bestaat uit de twaalf competenties van de collectieve belangenbehartiger met daarbij steeds vier stellingen. Per stelling kunt u

Nadere informatie

Naar werkende governance op blockchain in de zorg

Naar werkende governance op blockchain in de zorg Naar werkende governance op blockchain in de zorg Onderzoek in opdracht van Zorginstituut Nederland 13 juni 2019 Openbaar 1 Bestuurskundige, juridische, technische en zorgexpertise in één team Nanning

Nadere informatie

DE KRACHT VAN INTERACTIEF IMPLEMENTEREN

DE KRACHT VAN INTERACTIEF IMPLEMENTEREN DEKRACHTVAN INTERACTIEF IMPLEMENTEREN PlanB II iseencompletemethodevoorhetimplementerenvanoperationalexcellenceinorganisaties.hetis integraalonderdeelvanhetoperationalexcellenceframeworkenwordtgebruiktvoorhetimplementerenvan

Nadere informatie

Geleliciteerd met de toolbox:

Geleliciteerd met de toolbox: Geleliciteerd met de toolbox: Le,en cllmmunice,en IIl1e,,isiclI's In deze toolbox vindt u alles wat u nodig heeft om communicatief risicomanagement toe te gaan passen in uw dagelijkse werk: Het boekje

Nadere informatie

VRAGENLIJST JOnG. Mail het formulier met jouw antwoorden naar Dionne Neven (Regioadviseur MKB Limburg): Neven@mkblimburg.nl

VRAGENLIJST JOnG. Mail het formulier met jouw antwoorden naar Dionne Neven (Regioadviseur MKB Limburg): Neven@mkblimburg.nl VRAGENLIJST JOnG JOnG is een initiatief van en voor jonge ondernemers. Tot de doelgroep behoren Ondernemers in de eerste 5 jaar van hun ondernemerschap. JOnG stelt zich tot doel de individuele ondernemers

Nadere informatie

PROACTIEF WERKEN BINNEN EEN GEMEENTE. ir. Hamid Majaiti Directeur Tele-BS

PROACTIEF WERKEN BINNEN EEN GEMEENTE. ir. Hamid Majaiti Directeur Tele-BS PROACTIEF WERKEN BINNEN EEN GEMEENTE ir. Hamid Majaiti Directeur Tele-BS INLEIDING (1) Kabels en leidingen hebben (nog) geen prioriteit binnen de gemeentelijke organisatie 10% - 15% van de gemeenten hebben

Nadere informatie

Stand van zaken RegioRijder. Januari 2018

Stand van zaken RegioRijder. Januari 2018 Stand van zaken RegioRijder Januari 2018 Agenda Stand van zaken WMO- en leerlingenvervoer Resultaten klanttevredenheidsonderzoek 2 RegioRijder Prestaties Klachten Evaluatie 2017 Verbetermaatregelen Instroom

Nadere informatie

betrokkenheid raad bij de omgevingswet en de omgevingsvisie Raads-info-bijeenkomst 31 augustus 2017

betrokkenheid raad bij de omgevingswet en de omgevingsvisie Raads-info-bijeenkomst 31 augustus 2017 betrokkenheid raad bij de omgevingswet en de omgevingsvisie Raads-info-bijeenkomst 31 augustus 2017 Agenda voor vanavond 1. Invulling raadsinformatie avonden (door Otwin) 2. Toelichting implementatie omgevingswet

Nadere informatie

De kracht van een goede opdracht

De kracht van een goede opdracht PREVIEW De kracht van een goede opdracht Het moment is nu Als er íets zeker is, dan is het wel dat dit een bijzonder interessante tijd is om bij een woningcorporatie te werken. Naast de sociale opgave

Nadere informatie

Werkt zelfregulering in de bouwsector?

Werkt zelfregulering in de bouwsector? Werkt zelfregulering in de bouwsector? Wat wil ik vertellen: Aanleiding voor de Governance Code Het proces van niets tot de intentieverklaring Van intentieverklaring tot de ondertekende code Wat staat

Nadere informatie

Arrix Optimus, de SharePoint specialist Deel meer, doe meer!

Arrix Optimus, de SharePoint specialist Deel meer, doe meer! Arrix Optimus, de SharePoint specialist Deel meer, doe meer! brochure.indd 1 07-02-12 11:02 brochure.indd 2 07-02-12 11:02 Arrix Optimus, de SharePoint specialist Deel meer, doe meer! Arrix optimus is

Nadere informatie

De Regieraad Techniek Flevoland verbindt Flevolandse personen, partijen en projecten en stimuleert initiatieven om te zorgen dat

De Regieraad Techniek Flevoland verbindt Flevolandse personen, partijen en projecten en stimuleert initiatieven om te zorgen dat De Regieraad Techniek Flevoland verbindt Flevolandse personen, partijen en projecten en stimuleert initiatieven om te zorgen dat de Flevolandse arbeidsmarkt ook in 2025 kan beschikken over voldoende en

Nadere informatie

Communicatieplan Rey beheer ID 5C

Communicatieplan Rey beheer ID 5C Communicatieplan Rey beheer ID 5C Amsterdam, 20 juli 2017 Status: definitief Akkoord namens betrokkenen: Naam Functie Paraaf R. rutte Directeur RR E. Polder KAM-coördinator EP S.B. Hiskemuller van der

Nadere informatie

INTERNATIONAAL MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN: ONDERZOEK

INTERNATIONAAL MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN: ONDERZOEK INTERNATIONAAL MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN: ONDERZOEK INHOUD 1. Uitgangspunten 2. Doelgroep - achtergrondkenmerken 3. IMVO - algemeen 4. IMVO voor het eigen bedrijf/ bedrijf waar het voor werkt

Nadere informatie

TO Agendapunt 2.1. Wim Langewouters. Van. Pagina 1/5. Datum 3 februari 2014 Onderwerp. Visie werken in verontreinigde grond.

TO Agendapunt 2.1. Wim Langewouters. Van. Pagina 1/5. Datum 3 februari 2014 Onderwerp. Visie werken in verontreinigde grond. TO 21-03-2014 Agendapunt 2.1 Van Wim Langewouters Pagina 1/5 Aan Bestuur Synfra Na de bespreking in het bestuur van het rapport werken in opgeleverd door de werkgroep onder voorzitterschap van Robert Jan

Nadere informatie

Implementatie: stappen, tips en trucs

Implementatie: stappen, tips en trucs Implementatie: stappen, tips en trucs - DR. CLAUDIA LOBO (HUISARTS, DOCENT HUISARTSOPLEIDING NIJMEGEN UMC ST RADBOUD) - MARJOLEIN TEN WOLDE (MSC, HEALTHCARE POLICY, INNOVATION AND MANAGEMENT, UNIV. MAASTRICHT).

Nadere informatie

Veilig werken en Aanbestedingen. Bijeenkomst Infra Brabant Jos van Alphen, 27 juni 2017

Veilig werken en Aanbestedingen. Bijeenkomst Infra Brabant Jos van Alphen, 27 juni 2017 Veilig werken en Aanbestedingen Bijeenkomst Infra Brabant Jos van Alphen, 27 juni 2017 Even voorstellen Veiligheid en aanbesteden: Wat zien wij? Termijnen: Vaak krap (inschrijving en start na

Nadere informatie

rithm.nl/zorg

rithm.nl/zorg rithm.nl/zorg zorg@rithm.nl 088-7326 010 Hoe lastig is het om goede zorg te blijven bieden? Wij geloven dat medewerkers beter presteren en gemotiveerd zijn als zij meer verantwoordelijkheden krijgen. Gemotiveerde

Nadere informatie

BEN JIJ DE NIEUWE PROFESSIONAL? Prof. dr. Frank Kwakman

BEN JIJ DE NIEUWE PROFESSIONAL? Prof. dr. Frank Kwakman BEN JIJ DE NIEUWE PROFESSIONAL? Prof. dr. Frank Kwakman MIJN ROUTE NAAR BUSINESS INNOVATIE De waarde van het vak Ondernemerschap als kernthema Ik maak het verschil MOBIELE TELEFOON IN 1999 Ben jij de nieuwe

Nadere informatie