1. Situering. Vlaamse Woonraad Koning Albert II-laan 19 bus Brussel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Situering. Vlaamse Woonraad Koning Albert II-laan 19 bus Brussel"

Transcriptie

1 Vlaamse Woonraad Koning Albert II-laan 19 bus Brussel Advies 2013/02 datum 13 februari 2013 bestemmeling kopie onderwerp Mevrouw Freya Van den Bossche, Vlaams minister van Energie, Wonen, Steden en Sociale Economie Vlaams Parlement, Commissie voor Woonbeleid, Stedelijk Beleid en Energie Advies over de visienota en het doelstellingenkader Vlaams Woonplan 1. Situering In de beleidsbrief wonen wordt het Vlaams Woonplan aangekondigd. Hierbij wordt onder meer gesteld dat de lange termijndoelstellingen rekening moeten houden met de demografische ontwikkelingen, de betaalbaarheid van het wonen en de woonwensen. In samenwerking met de administratie, het steunpunt Wonen en de Vlaamse Woonraad werd in 2011 een voortraject opgezet om tot een woonbeleidsplan te komen. In dit verband heeft de Vlaamse Woonraad een aantal aandachtspunten voor een duurzaam woonbeleid geformuleerd. De bevindingen werden afgetoetst en besproken met diverse veldwerkers. Mede op basis hiervan werden een visienota en een doelstellingenkader uitgewerkt. Deze documenten vormen in het proces een tussenstap, en werden aan de Vlaamse Woonraad en andere strategische adviesraden voorgelegd met de vraag naar reflecties.

2 2. Opzet De Vlaamse Woonraad ondersteunt ten volle het voornemen om een lange termijnvisie en planmatige beleidsaanpak op vlak van wonen te ontwikkelen. Een dergelijke aanpak is noodzakelijk om te kunnen anticiperen op de komende uitdagingen en problemen, en om een beleid te ontwikkelen dat meerdere decennia kan overspannen. Algemeen kunnen het opzet en de cruciale uitgangspunten, zoals de keuze voor een gericht selectief beleid en de ondersteuning op basis van de woonnoden, worden onderschreven. Het traject om tot het beleidsplan te komen is administratief uitgezet. Er worden diverse momenten voorzien om terug te koppelen met het veld. Op die manier kunnen nuttige reflecties in tussenstadia worden meegenomen en kan er inhoudelijk worden bijgestuurd. De Raad kan deze werkwijze onderschrijven, maar wenst op te merken dat in eerdere fases diverse instanties input aanreikten, met interacties hierop vanuit het veld. De Raad meent dat het wenselijk is deze input sterker te integreren in het inhoudelijke traject. 3. Algemene bedenkingen 3.1. Sense of urgency Het beleidsveld wonen wordt geconfronteerd met een aantal grote problemen, onder meer op vlak van de gediversifieerde verruiming van het aanbod, de verbetering van het woonpatrimonium, het wonen en ruimtegebruik, het creëren en ondersteunen van betaalbare en kwalitatieve huisvesting voor zwakkere huishoudens. Het verder zetten van het huidige beleid zal niet voldoende zijn om de globale woonproblematiek fundamenteel op te lossen. Het Vlaamse Woonplan moet dan ook vertrekken van een sense of urgency, en moet erkennen dat een kentering in het beleid en het overheidsoptreden zich opdringt. De essentie van een Vlaams Woonplan is dan ook de realisatie van een nieuw versterkt beleidskader met fundamentele keuzes om de huidige en toekomstige woonproblemen te kunnen aanpakken. De komende institutionele hervormingen zoals de overheveling van de woninghuurwet en de woonbonus zijn in dit licht een opportuniteit om de beoogde ommezwaai mogelijk te maken. Ook de noodzakelijke aanbodverruiming (zie 3.2.) biedt kansen om het beleid bij te sturen. Dit zijn

3 aangrijpingspunten die in de huidige visietekst en doelstellingenkader te weinig aan bod komen Noodzakelijke probleemanalyse en samenhang Zoals hoger vermeld kampt het beleidsveld wonen met een aantal ernstige problemen. De Vlaamse Woonraad is van mening dat deze noodzakelijkerwijs moeten worden benoemd om daarop de strategische en operationele doelstellingen te kunnen enten. De problemen dienen bijgevolg voorafgaand in een probleemanalyse te worden geëxpliciteerd en moeten wetenschappelijk worden onderbouwd. De evaluatie van het huidige beleidskader mag hierbij niet ontbreken. Immers het beleidskader is mede bepalend voor de woonproblematiek en de al dan niet efficiënte aanpak ervan. Zo liggen het gebrek aan een gesubsidieerd woonaanbod en het ontbreken van perspectieven voor een consistente toename hiervan mede aan de grondslag van het huidige woonprobleem van een ruim aandeel van de huishoudens. Onderzoek heeft aangetoond dat voor meer dan huishoudens de betaalbaarheid en/of de kwaliteit van het wonen op de private huurmarkt 1 in het gedrang is (een probleem dat zonder nieuwe beleidsopties nog zal toenemen). Het benoemen van de woonproblematiek vormt dan ook een eerste stap in het bepalen van de strategische keuzes. Bovendien is de Vlaamse Woonraad ervan overtuigd dat een geïntegreerde visie en aanpak noodzakelijk zijn om de woonproblemen te remediëren. Dit houdt in dat de keuzes binnen het beleidsveld wonen niet geïsoleerd mogen staan van deze in andere beleidsdomeinen (ruimtelijke ordening, welzijn, mobiliteit en ecologie). Noodzakelijkerwijs moet in samenwerking een globaal doelstellingkader worden uitgewerkt (kaderend in een algemeen coherent Vlaams beleid). Zo dient de aanbodverruiming en de wijziging van het woonpatrimonium ruimtelijk, sociaal en ecologisch verantwoord te zijn. De samenhang wordt in de visienota en het doelstellingenkader weliswaar als kritische succesfactor erkend, maar er wordt niet aangegeven hoe dit verder zal worden toegepast of geconcretiseerd. Volgens de Vlaamse Woonraad vormt de aanbodverruiming een cruciaal uitgangspunt waarrond het Vlaams Woonplan kan worden opgebouwd, en waaraan de principes kunnen worden opgehangen. De Raad meent hierbij dat 1 Winters, S. & De Decker, P. (2009) Wonen in Vlaanderen: over kwaliteit, betaalbaarheid en woonzekerheid. In: Vanderleyden, L., Callens, M. & Noppe, J. (red.) De Sociale Staat van Vlaanderen. Brussel: Studiedienst van de Vlaamse Regering.

4 de nood aan aanbodverruiming doorgaans wordt onderschat 2 (de behoefte tegen 2030 is wellicht groter dan de formeel vooropgezette huishoudens). De nood aan aanbodverruiming dwingt het beleid tot weloverwogen keuzes. Waar moet het aanbod worden gerealiseerd en welke noden moeten worden gelenigd? Volgens welk model kan de verruiming worden geleid? Welke potenties heeft het huidig patrimonium hierbij? Wat is de toekomstige rol van de steden? De Raad opteert hier voor duidelijke keuzes in het doelstellingenkader (zie ook 3.4.). In dit verband wordt eveneens verwezen naar de vooropgestelde keuzes in het advies Ruimte en Wonen. Gerelateerd aan de aanbodverruiming dienen zich meerdere problemen aan. Vooreerst stelt zich het probleem van het (kwantitatieve) behoud van het patrimonium. Een deel is niet langer voldoende kwalitatief om te behouden en te verbeteren, en dient te verdwijnen (wat zal resulteren in bijkomende druk op de aanbodverruiming). Een ander deel van het patrimonium kan wel nog kwalitatief worden opgewaardeerd. De Raad heeft eerder gepleit voor een (gewestelijk) omvattend plan voor een hernieuwd (stedelijk) woonpatrimonium. De globaal kwantitatieve problematiek is fundamenteel bepalend voor het toekomstige woonbeleid. Daar bovenop komt de discussie over de (wenselijke) verhoudingen tussen de deelmarkten. De aanbodverruiming creëert ruimte en marge om de verhoudingen bij te sturen in wenselijke richting. Deze discussie heeft uiteraard raakpunten met het debat over de mate van overheidstussenkomst, onder meer om het recht op wonen voor de zwakste huishoudens te ondersteunen (in de doelstellingenkader wordt dit eveneens als kritische succesfactor erkend). De Raad meent dat een toename van de gesubsidieerde huurmarkt noodzakelijk is, onder welke vorm dan ook. Zonder overheidstussenkomst wordt het recht op wonen voor de zwakste huishoudens niet of minder gerealiseerd, en evolueert de verhouding tussen de markten in het nadeel van de zwakste huishoudens. Naast het bepalen van de onderlinge verhoudingen moet worden nagegaan hoe de woonmarkten moeten functioneren. Vertrekkend van dit perspectief wordt een aantal problemen in de visietekst en doelstellingenkader onderbelicht. Weinig aandacht wordt besteed aan de structurele opwaardering van het woonpatrimonium, al dan niet in combinatie met de opwaardering en vernieuwing van het stadsweefsel. Verder vraagt de Vlaamse Woonraad extra aandacht voor een versterkt huurbeleid, te meer daar de institutionele context zal wijzigen en een toename van het aanbod aan 2 Zie Vlaamse Woonraad (2012) Ruimte en Wonen Advies 2012/11 22 november 2012.

5 betaalbare kwalitatieve huurwoningen zich opdringt. Tenslotte worden de algemene sociale uitdagingen te weinig geëxpliciteerd, onder meer om aan de onderkant van de woningmarkt het recht op wonen te realiseren Visie en centrale doelstelling De visienota en het doelstellingenkader houden een sterk instrumentele benadering in. Via strategische en operationele doelstellingen wordt een verbetering van het recht op wonen nagestreefd, onder meer door het instrumentarium te versterken en de ruimere afdwingbaarheid van de begrippen betaalbaarheid, kwaliteit en woonzekerheid voorop te stellen. Hoewel de Raad zich globaal kan vinden in het versterken van het recht op wonen, wenst de Raad een aantal kanttekeningen te plaatsen: De Vlaamse Wooncode hanteert het recht op wonen als centrale doelstelling (artikel 3 Vlaamse Wooncode). Dit wordt aangevuld met de bijzondere beleidsaandacht voor de meest behoeftige gezinnen en alleenstaanden (artikel 4 Vlaamse Wooncode). Volgens de Raad vormen deze centrale doelstellingen één van de pijlers waarop het Vlaamse Woonplan kan worden uitgebouwd. Het Vlaamse Woonplan moet zich hierover wel uitdrukkelijk uitspreken. De bijzondere beleidsaandacht voor de meest behoeftige huishoudens dient dan ook eerder als doelstelling te gelden dan als kritische succesfactor. Verder kan uiteraard het bestaande niveau van het recht op wonen worden uitgediept en versterkt. Zo kan worden nagedacht over de realisatie van toegankelijkheidswaarborgen, woonzekerheidsclausules en een ruimere afdwingbaarheid. Ook participatie en welzijnsgerelateerde rechten kunnen als deelaspecten in het recht op wonen worden opgenomen (bijvoorbeeld wat betreft woonbehoeftige ouderen). Het Vlaamse Woonplan heeft de terechte ambitie om de richting voor het toekomstige woonbeleid duurzaam aan te geven. Mede daarom is de institutionele verankering van het Vlaamse Woonplan van belang. Uit de visienota en het doelstellingenkader blijken evenwel niet hoe het Vlaamse Woonplan zich zal verhouden ten opzichte van de Vlaamse Wooncode. Zo haken alvast de doelstellingen op elkaar in, en moet hun onderlinge relatie worden uitgeklaard (zie hoger). Verder moet (in een volgende fase) worden nagedacht over de relatie en de impact van het Woonplan op het bestaande instrumentarium van de Vlaamse Wooncode.

6 Algemeen kan de vraag worden opgeworpen of de hoofdzakelijk instrumentele benadering optimaal is om de omvattende en globale problemen aan te pakken (zie hoger)? Er kan worden voorgesteld om kritische succesfactoren, zoals het efficiënte overheidsoptreden, te benoemen als horizontale doelstellingen Keuzes De doelstellingen op zich kunnen weinig worden gecontesteerd, wel de verdere invulling ervan en de effectieve keuzes die zich in dit verband aandienen. De Raad meent dat zonder expliciete keuzes het doelstellingenkader en de vooropgestelde doelstellingen een te vrijblijvend karakter hebben. Onder meer moet worden uitgeklaard in welke mate een overheidscorrectie nodig is om het recht op wonen voor de zwakkere huishoudens effectief in te vullen (en is het niet voldoende om aan te geven dat het overheidsoptreden een kritische succesfactor is). In dit kader dringt de Raad aan om (minstens in volgende fase) weloverwogen kwantitatieve doelstellingen voorop te stellen, bijvoorbeeld in termen van percentage sociale huisvesting of percentage van de begroting voorbehouden voor woonbeleid. Tevens moet de afdwingbaarheid inzake betaalbaarheid, kwaliteit en woonzekerheid scherper naar keuzes en gevolgen worden geduid. Hierbij moet aandacht gaan naar de financiële mogelijkheden van betrokkenen. Verder wenst de Raad op te merken dat meerdere doelstellingen tegengesteld kunnen werken. Zo staat de doelstelling inzake betaalbaar wonen op gespannen voet met deze van het energiepassief wonen (beide doelstellingen zullen bovendien heel wat middelen vergen - zie verder). Tevens zal de aanpassing van het patrimonium aan de wijzigende noden een herhuisvestings- of flankerend beleid vereisen. De Raad vraagt dan ook extra aandacht voor de consequenties van de doelstellingen en de kruisverbanden ertussen. Daarnaast vraagt de Raad impliciete keuzes te vermijden. Elk vooropgesteld uitgangspunt moet ten gronde worden besproken. Bijvoorbeeld worden de sociale huur en de sociale koop in de visienota en doelstellingenkader als kritische succesfactoren geponeerd, wat een impliciete keuze inhoudt.

7 3.5. Oriëntatie op individu Meerdere doelstellingen inzake betaalbaarheid, kwaliteit, woonzekerheid en afdwingbaarheid, zijn gericht op individuele vervulling van het recht op wonen. Het recht op wonen moet weliswaar individueel worden geconcretiseerd, maar evenzeer moeten de doelstellingen de wijziging van de maatschappelijke context kunnen beogen. Daarenboven is de individuele invulling verschillend naargelang de context. Zo is de realisatie van de woonzekerheid verschillend, afhankelijk van de deelmarkt. Hier wordt in de omschrijving van de doelstellingen te weinig rekening mee gehouden en de gehanteerde begrippen zijn dan ook niet eenduidig. De woonzekerheid is overigens een essentiële voorwaarde om andere woonrechten, de woonkwaliteit of betaalbaarheid, effectief te kunnen verzekeren, en verdient een prominente plaats in het recht op wonen. Mede daarom lijkt het de Raad aangewezen de doelstellingen te situeren binnen de maatschappelijke context, en eveneens doelstellingen te formuleren gericht op die context. Welke doelstellingen kunnen worden geformuleerd om de onderkant van het wonen structureel aan te pakken (cf. dakloosheid en wonen in armoede)? Welke rol en doelstelling moet worden verleend aan de globale huursector en welke doelstellingen gelden voor de private en publieke ruimte? 3.6. Partnerschappen en institutioneel kader In de visienota en het doelstellingenkader wordt een efficiënte en rechtvaardige overheid als kritische succesfactor omschreven. De rol van de overheid en de geïnstitutionaliseerde partners wordt evenwel onderbelicht en weinig geëxpliciteerd. Hierdoor lijken de bestaande partnerschappen en het institutioneel kader te worden bestendigd. Het is nochtans essentieel om de rollen te duiden en institutionele discussie te beslechten. Zo is het uitklaren van de verhouding en/of complementariteit tussen private en publieke actoren noodzakelijk. Verder kan worden gewezen op de nood aan duidelijke institutionele keuzes voor (de realisatie van) het woonbeleid. Op welke niveau en op welke schaal dient het woonbeleid concreet gestalte te krijgen, en welke institutionele (samenwerkings)verbanden wenst men hierbij te hanteren? Eerder wees de

8 raad op bestaande (institutionele) knelpunten en mogelijke denkpistes hierrond 3. Tenslotte bepalen de institutionele keuzes mede de mate van invulling van de doelstellingen op individueel niveau (onder meer op vlak van sociale huur). Het duiden van het institutioneel kader is minstens zo belangrijk als het invullen van het recht op wonen op individuele schaal (en bijvoorbeeld bepalend voor de mate van bescherming op de private huurmarkt). Er wordt immers een selectief beleid vooropgesteld, waarbij de realisatie van het recht op wonen zonder duidelijke institutionele tussenkomst of partners weinig haalbaar is Financiële middelen De Raad vindt duidelijkheid omtrent de financiële middelen een conditio sine qua non bij het uit te stippelen beleid. Het Vlaamse woonplan heeft immers de ambitie om de meest cruciale en urgente woonproblemen structureel op te lossen. Het financiële vraagstuk is hieraan inherent verbonden en vergt creatieve oplossingen (bijvoorbeeld kan het concept van de volkslening als financiële motor in het beleidsveld wonen en stadshernieuwing worden onderzocht). Ook in het kader van de overheveling van de woonbonus is het debat over de aanwending en de heroriëntatie van de middelen op basis van de noden essentieel. De vereiste middelen zijn afhankelijk van de vooropgestelde keuzes en daarom dringen zich keuzes op in het Vlaamse woonplan. Verder kan het opstellen van een tijdspad nuttig zijn zowel in functie van de realisatie van de doelstellingen als het kanaliseren van de middelen. 4. Besluit De Vlaamse Woonraad meent dat een Vlaams Woonplan noodzakelijk is om de bestaande en toekomstige problemen inzake wonen te kunnen aanpakken. De Raad juicht dan ook het opgezette initiatief toe en meent dat hieraan prioriteit moet worden verleend omwille van het indringend en hoogdringend karakter van de problemen waarvoor het woonbeleid staat. De Raad meent dat een fundamentele ommezwaai in het beleid noodzakelijk is. Voor een aantal woonproblemen biedt het huidig beleidskader te weinig 3 Zie Vlaamse Woonraad (2012) Waarheen met het lokaal woonbeleid Advies 2012/02 19 april 2012.

9 oplossingen. Verder benadrukt de Raad de nood aan een geïntegreerde aanpak als waarborg voor succes. De problemen op de raakvlakken tussen de beleidsdomeinen wonen, ecologie, mobiliteit en ruimtelijke ordening vergen immers een geïntegreerde aanpak. De Raad meent dat vooreerst de problemen duidelijk moeten worden geëxpliciteerd als voorafgaande stap aan het formuleren van gerichte doelstellingen. De Raad kan het uitgangspunt om een selectief beleid te voeren gebaseerd op de noden bijtreden, en vraagt in dit verband de centrale doelstelling van de Vlaamse Wooncode expliciet te willen herbevestigen en te versterken (het recht op wonen en de bijzondere aandacht voor de meest behoeftige huishoudens). De Raad wenst te benadrukken dat de doelstellingen duidelijke keuzes vereisen, zo niet dreigt een zekere vorm van vrijblijvendheid. Impliciete keuzes moeten hierbij worden vermeden. De doelstellingen kunnen een doorvertaling krijgen naar het individuele niveau, maar moeten eveneens gericht zijn op de maatschappelijke context. Verder wenst de Raad te wijzen op de (onduidelijke) relatie tussen het Vlaamse Woonplan en de Vlaamse Wooncode. Het Vlaamse Woonplan heeft terecht de ambitie om het woonbeleid op lange termijn te oriënteren, waarbij de institutionele verankering en de verhouding met de Vlaamse Wooncode van belang zijn. Het institutioneel kader en de toekomstige partnerschappen moeten dan ook worden uitgeklaard. De Raad wenst graag zijn verdere medewerking te verlenen in volgende fases van het proces

ADVIES VIZIER 2030 DOELSTELLINGENKADER VLAANDEREN

ADVIES VIZIER 2030 DOELSTELLINGENKADER VLAANDEREN ADVIES VIZIER 2030 DOELSTELLINGENKADER VLAANDEREN Advies 2018-09 / 26.03.2018 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte inhoud... 3 3 Bespreking... 4 3.1 Algemeen 4 3.2 Langetermijnbeleidsplannen

Nadere informatie

VLAAMS VRIJWILLIGERSBELEID

VLAAMS VRIJWILLIGERSBELEID VLAAMS VRIJWILLIGERSBELEID Advies 2016-17 / 29.09.2016 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte inhoud... 3 3 Bespreking... 3 3.1 algemeen 3 3.2 geringe traditie 4 3.3 aanvullende werking

Nadere informatie

ADVIES OVER HET FONDS TER STIMULERING VAN STEDELIJKE EN PLATTELANDSINVESTERINGEN

ADVIES OVER HET FONDS TER STIMULERING VAN STEDELIJKE EN PLATTELANDSINVESTERINGEN ADVIES OVER HET FONDS TER STIMULERING VAN STEDELIJKE EN PLATTELANDSINVESTERINGEN Advies 2017-05 / 30.03.2017 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte inhoud... 3 3 Bespreking... 3 3.1

Nadere informatie

Advies 2015/13 datum 19 november 2015 De Heer Geert Bourgeois, Minister President van de Vlaamse Regering

Advies 2015/13 datum 19 november 2015 De Heer Geert Bourgeois, Minister President van de Vlaamse Regering Vlaamse Woonraad Koning Albert II-laan 19 bus 23 1210 Brussel vlaamse.woonraad@rwo.vlaanderen.be www.vlaamsewoonraad.be Advies 2015/13 bestemmeling datum 19 november 2015 De Heer Geert Bourgeois, Minister

Nadere informatie

Vlaamse Woonraad Werkprogramma VLAAMSE WOONRAAD. Vlaanderen is wonen. Goedgekeurd door de Vlaamse Woonraad op 20 december 2018

Vlaamse Woonraad Werkprogramma VLAAMSE WOONRAAD. Vlaanderen is wonen. Goedgekeurd door de Vlaamse Woonraad op 20 december 2018 Vlaamse Woonraad 2019 Werkprogramma Goedgekeurd door de Vlaamse Woonraad op 20 december 2018 VLAAMSE WOONRAAD Vlaanderen is wonen Colofon Vlaamse Woonraad De Vlaamse Woonraad is de strategische adviesraad

Nadere informatie

Vlaamse Woonraad Werkprogramma VLAAMSE WOONRAAD. Vlaanderen is wonen

Vlaamse Woonraad Werkprogramma VLAAMSE WOONRAAD. Vlaanderen is wonen Vlaamse Woonraad 2017 Werkprogramma VLAAMSE WOONRAAD Vlaanderen is wonen Colofon Vlaamse Woonraad De Vlaamse Woonraad is de strategische adviesraad voor het beleidsveld wonen. Adres: Koning Albert II-laan

Nadere informatie

Net als de voorgaande jaren geeft de beleidsbrief een concreet beeld van de realisaties en de op stapel staande initiatieven en maatregelen.

Net als de voorgaande jaren geeft de beleidsbrief een concreet beeld van de realisaties en de op stapel staande initiatieven en maatregelen. Vlaamse Woonraad Koning Albert II-laan 19 bus 23 1210 Brussel vlaamse.woonraad@rwo.vlaanderen.be www.vlaamsewoonraad.be Advies 2013 / 14 bestemmeling datum 12 november 2013 kopie Mevrouw Freya Van den

Nadere informatie

Advies 2011/16 datum 16 november 2011 bestemmeling Mevrouw Freya Van den Bossche, Vlaams minister van Energie, Wonen, Steden en Sociale Economie

Advies 2011/16 datum 16 november 2011 bestemmeling Mevrouw Freya Van den Bossche, Vlaams minister van Energie, Wonen, Steden en Sociale Economie Vlaamse Woonraad Koning Albert II-laan 19 bus 23 1210 Brussel vlaamse.woonraad@rwo.vlaanderen.be www.vlaamsewoonraad.be Advies 2011/16 datum 16 november 2011 bestemmeling Mevrouw Freya Van den Bossche,

Nadere informatie

KRIJTLIJNEN VOOR EEN DUURZAAM WOONBELEID. Publieksmoment Woonbeleidsplan Vlaanderen 29 november 2011

KRIJTLIJNEN VOOR EEN DUURZAAM WOONBELEID. Publieksmoment Woonbeleidsplan Vlaanderen 29 november 2011 KRIJTLIJNEN VOOR EEN DUURZAAM WOONBELEID Publieksmoment Woonbeleidsplan Vlaanderen 29 november 2011 1 Situering Aanleiding advies woonplan 30/06/2011 Vaststelling: woonbeleid ontbreekt lange termijnvisie

Nadere informatie

ADVIES OVER HET GROENBOEK BESTUUR. Advies /

ADVIES OVER HET GROENBOEK BESTUUR. Advies / ADVIES OVER HET GROENBOEK BESTUUR Advies 2016-21 / 22.12.2016 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte inhoud groenboek... 3 3 Bespreking... 3 3.1 Algemeen 3 3.2 onderscheid in voorstellen

Nadere informatie

Advies 2013/10 datum 16 juli 2013 bestemmeling Mevrouw Freya Van den Bossche, Vlaams minister van Energie, Wonen, Steden en Sociale Economie

Advies 2013/10 datum 16 juli 2013 bestemmeling Mevrouw Freya Van den Bossche, Vlaams minister van Energie, Wonen, Steden en Sociale Economie Vlaamse Woonraad Koning Albert II-laan 19 bus 23 1210 Brussel vlaamse.woonraad@rwo.vlaanderen.be www.vlaamsewoonraad.be Advies 2013/10 datum 16 juli 2013 bestemmeling Mevrouw Freya Van den Bossche, Vlaams

Nadere informatie

1. Situering. Hierbij worden volgende voorwaarden opgelegd:

1. Situering. Hierbij worden volgende voorwaarden opgelegd: Vlaamse Woonraad Koning Albert II-laan 19 bus 23 1210 Brussel vlaamse.woonraad@rwo.vlaanderen.be www.vlaamsewoonraad.be Advies 2015/08 datum 9 oktober 2015 bestemmeling kopie onderwerp Mevrouw Liesbeth

Nadere informatie

ADVIES ONTWERP BESTUURSDECREET

ADVIES ONTWERP BESTUURSDECREET ADVIES ONTWERP BESTUURSDECREET Advies 2018-03/ 22.01.2018 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Bespreking... 3 2.1 Proces 3 2.2 Coördinatie en harmonisering 3 2.3 Algemeen inhoudelijke vernieuwing

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING. Woonbeleidsplan Vlaanderen (uitvoering van artikel 4bis van het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode)

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING. Woonbeleidsplan Vlaanderen (uitvoering van artikel 4bis van het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode) DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Woonbeleidsplan Vlaanderen (uitvoering van artikel 4bis van het

Nadere informatie

De beleidsnota Omgeving

De beleidsnota Omgeving Briefadvies De beleidsnota Omgeving 2014-2019 Briefadvies over de beleidsnota Omgeving 2014-2019 Datum van goedkeuring 9 december 2014 Volgnummer 2014 039 Coördinator + e-mailadres Sandra Sliwa, sandra.sliwa@minaraad.be

Nadere informatie

ADVIES VOORKEURSBESLUIT KLEIN RUSLAND

ADVIES VOORKEURSBESLUIT KLEIN RUSLAND ADVIES VOORKEURSBESLUIT KLEIN RUSLAND Advies 2018-21 / 30.08.2018 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte inhoud... 3 3 Bespreking... 3 3.1 Algemeen 3 3.2 Leefbare locatie 4 3.3 Alternatief

Nadere informatie

ALTERNATIEVENONDERZOEKSNOTA KLUISBOS

ALTERNATIEVENONDERZOEKSNOTA KLUISBOS ALTERNATIEVENONDERZOEKSNOTA KLUISBOS Advies 2019-08 / 28.06.2019 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Opzet project Kluisbos... 3 3 Enkele bedenkingen / aandachtspunten... 4 3.1 Procesaanpak

Nadere informatie

NAAR EEN VERSTERKT RECHT OP WONEN

NAAR EEN VERSTERKT RECHT OP WONEN NAAR EEN VERSTERKT RECHT OP WONEN studiedag Brussel, 11 maart 2014 Bernard Hubeau Voorzitter Vlaamse Woonraad 2 Inhoud Inleiding Buitenlandse voorbeelden versterkt recht op wonen (Schotland / Frankrijk

Nadere informatie

MENSWAARDIG WONEN AAN DE ONDERKANT Pistes voor een toekomstig Vlaams woonbeleid

MENSWAARDIG WONEN AAN DE ONDERKANT Pistes voor een toekomstig Vlaams woonbeleid MENSWAARDIG WONEN AAN DE ONDERKANT Pistes voor een toekomstig Vlaams woonbeleid David Van Vooren Beleidsmedewerker Vlaamse Woonraad Studienamiddag Woonnood in Vlaanderen Brussel, 8 september 2015 2 Recht

Nadere informatie

CONSULTATIE VLAAMSE WOONRAAD WOONBELEIDSPLAN

CONSULTATIE VLAAMSE WOONRAAD WOONBELEIDSPLAN CONSULTATIE VLAAMSE WOONRAAD WOONBELEIDSPLAN Consultatienota / 14.07.2017 14.07.2017 pagina 1 van 10 INHOUD 1 Situering... 3 2 Opzet consultatie... 3 3 Consultatienota... 4 3.1 Individu 4 3.2 Markten 5

Nadere informatie

ADVIES ONTWERPBESLUIT AANPASSINGSPREMIE VOOR WONINGEN

ADVIES ONTWERPBESLUIT AANPASSINGSPREMIE VOOR WONINGEN ADVIES ONTWERPBESLUIT AANPASSINGSPREMIE VOOR WONINGEN Advies 2018-18 / 30.08.2018 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte inhoud... 3 3 Bespreking... 3 3.1 Algemeen 3 3.2 Modaliteiten

Nadere informatie

De Vlaamse Woonraad werd hierover op 3 januari 2013 om advies gevraagd.

De Vlaamse Woonraad werd hierover op 3 januari 2013 om advies gevraagd. Vlaamse Woonraad Koning Albert II-laan 19 bus 23 1210 Brussel vlaamse.woonraad@rwo.vlaanderen.be www.vlaamsewoonraad.be Advies 2013/01 datum 31 januari 2013 bestemmeling Mevrouw Freya Van den Bossche,

Nadere informatie

ADVIES OVER HET FONDS TER STIMULERING VAN STEDELIJKE EN PLATTELANDSINVESTERINGEN

ADVIES OVER HET FONDS TER STIMULERING VAN STEDELIJKE EN PLATTELANDSINVESTERINGEN ADVIES OVER HET FONDS TER STIMULERING VAN STEDELIJKE EN PLATTELANDSINVESTERINGEN Advies 2016-18 / 20.10.2016 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte inhoud... 3 3 Bespreking... 3 3.1

Nadere informatie

ADVIES WIJZIGING BVR SUBSIDIËRING TERREINEN WOONWAGENBEWONERS

ADVIES WIJZIGING BVR SUBSIDIËRING TERREINEN WOONWAGENBEWONERS ADVIES WIJZIGING BVR SUBSIDIËRING TERREINEN WOONWAGENBEWONERS Advies 2017-09 / 6.07.2017 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte inhoud... 3 3 Bespreking... 3 3.1 Algemeen 3 3.2 Wijzigende

Nadere informatie

1. Situering. 2. Opzet van het ontwerpbesluit

1. Situering. 2. Opzet van het ontwerpbesluit Vlaamse Woonraad Koning Albert II-laan 19 bus 23 1210 Brussel vlaamse.woonraad@rwo.vlaanderen.be www.vlaamsewoonraad.be Advies 2013/04 bestemmeling Datum 28 februari 2013 kopie onderwerp Mevrouw Freya

Nadere informatie

ADVIES OVER HET ONTWERPBESLUIT TOT WIJZIGING VAN DE ERKENNINGS- EN SUBSIDIEVOORWAARDEN VAN SOCIALE VERHUURKANTOREN. Advies / 6.09.

ADVIES OVER HET ONTWERPBESLUIT TOT WIJZIGING VAN DE ERKENNINGS- EN SUBSIDIEVOORWAARDEN VAN SOCIALE VERHUURKANTOREN. Advies / 6.09. < ADVIES OVER HET ONTWERPBESLUIT TOT WIJZIGING VAN DE ERKENNINGS- EN SUBSIDIEVOORWAARDEN VAN SOCIALE VERHUURKANTOREN Advies 2016-11 / 6.09.2016 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte

Nadere informatie

Advies. Voorontwerp van decreet houdende wijziging van decretale bepalingen inzake wonen als gevolg van het bestuurlijk beleid

Advies. Voorontwerp van decreet houdende wijziging van decretale bepalingen inzake wonen als gevolg van het bestuurlijk beleid Brussel, 9 november 2005 091105_ Advies Voorontwerp van decreet houdende wijziging van decretale bepalingen inzake wonen als gevolg van het bestuurlijk beleid Inhoud Inhoud... 2 1. Inleiding... 3 2. Advies...

Nadere informatie

1. Situering. 2. Opzet van het ontwerpbesluit

1. Situering. 2. Opzet van het ontwerpbesluit Vlaamse Woonraad Koning Albert II-laan 19 bus 12 1210 Brussel vlaamse.woonraad@rwo.vlaanderen.be www.vlaamsewoonraad.be Advies 2011/08 datum 30 juni 2011 bestemmeling Mevrouw Freya Van den Bossche, Vlaams

Nadere informatie

Inleiding tot het debat

Inleiding tot het debat Inleiding tot het debat Publieksmoment Woonbeleidsplan Vlaanderen 29 november 2011 Naar een Woonbeleidsplan Vlaanderen Startfase (2011) Toekomstverkenning Steunpunt Ruimte en Wonen Advies Vlaamse Woonraad

Nadere informatie

1. Situering. 2. Opzet van het ontwerpbesluit

1. Situering. 2. Opzet van het ontwerpbesluit Vlaamse Woonraad Koning Albert II-laan 19 bus 23 1210 Brussel vlaamse.woonraad@rwo.vlaanderen.be www.vlaamsewoonraad.be Advies 2014/06 bestemmeling datum 13 oktober 2014 Mevrouw Liesbeth Homans, Viceminister-president

Nadere informatie

ADVIES WOONBELEIDSPLAN

ADVIES WOONBELEIDSPLAN ADVIES WOONBELEIDSPLAN Advies 2018-11 / 1.06.2018 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte inhoud... 3 3 Bespreking... 3 3.1 Algemeen 3 3.2 Strategische doelstellingen 7 3.3 Aanvullende

Nadere informatie

Brussel, 10 september _AdviesBBB_Toerisme_Vlaanderen. Advies. Oprichtingsdecreet Toerisme Vlaanderen

Brussel, 10 september _AdviesBBB_Toerisme_Vlaanderen. Advies. Oprichtingsdecreet Toerisme Vlaanderen Brussel, 10 september 2003 091003_AdviesBBB_Toerisme_Vlaanderen Advies Oprichtingsdecreet Toerisme Vlaanderen Inhoud Inhoud... 2 1. Inleiding...3 2. Krachtlijnen van het advies... 3 3. Advies...4 3.1.

Nadere informatie

over het Besluit van de Vlaamse Regering ter uitvoering van het decreet algemeen welzijnswerk

over het Besluit van de Vlaamse Regering ter uitvoering van het decreet algemeen welzijnswerk Advies over het Besluit van de Vlaamse Regering ter uitvoering van het decreet algemeen welzijnswerk Brussel, 25 april 2013 SARWGG_ADV_20130425_BVR_AWW Strategische Adviesraad Welzijn Gezondheid Gezin

Nadere informatie

Advies. over het ontwerp van kaderdecreet Vlaamse ontwikkelingssamenwerking

Advies. over het ontwerp van kaderdecreet Vlaamse ontwikkelingssamenwerking Brussel, 5 juli 2006 050706_Advies_kaderdecreet_Vlaamse_ontwikkelingssamenwerking Advies over het ontwerp van kaderdecreet Vlaamse ontwikkelingssamenwerking 1. Inleiding Op 24 mei 2006 heeft Vlaams minister

Nadere informatie

DE VLAAMSE WOONRAAD STRATEGISCHE ADVIESRAAD WERKPROGRAMMA

DE VLAAMSE WOONRAAD STRATEGISCHE ADVIESRAAD WERKPROGRAMMA DE VLAAMSE WOONRAAD STRATEGISCHE ADVIESRAAD WERKPROGRAMMA 2009 2010 1 1. INLEIDING De Vlaamse Woonraad wordt formeel opgericht door het besluit van de Vlaamse regering van 19 juli 2007. In dit besluit

Nadere informatie

Omzendbrief W/2014/01

Omzendbrief W/2014/01 Omzendbrief W/2014/01 Omzendbrief betreffende de opmaak van een lokaal toewijzingsreglement voor ouderen Vlaams minister van Energie, Wonen, Steden en Sociale Economie Martelaarsplein 7, 1000 Brussel Tel.

Nadere informatie

ADVIES ERKENDE KREDIETMAATSCHAPPIJEN

ADVIES ERKENDE KREDIETMAATSCHAPPIJEN ADVIES ERKENDE KREDIETMAATSCHAPPIJEN Advies 2019-07/ 11.04.2019 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte inhoud... 3 3 Bespreking... 3 3.1 Evaluatie 3 3.2 Waarborg funding 4 3.3 Territoriale

Nadere informatie

ALTERNATIEVENONDERZOEKSNOTA PROJECT KLEIN RUSLAND

ALTERNATIEVENONDERZOEKSNOTA PROJECT KLEIN RUSLAND ALTERNATIEVENONDERZOEKSNOTA PROJECT KLEIN RUSLAND Advies 2017-04 / 30.03.2017 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 opzet briefadvies... 3 3 algemene aanpak... 3 4 enkele bedenkingen / aandachtspunten...

Nadere informatie

Mevrouw Freya Van den Bossche, Vlaams minister van Energie, Wonen, Steden en Sociale Economie

Mevrouw Freya Van den Bossche, Vlaams minister van Energie, Wonen, Steden en Sociale Economie Vlaamse Woonraad Koning Albert II-laan 19 bus 23 1210 Brussel vlaamse.woonraad@rwo.vlaanderen.be www.vlaamsewoonraad.be Advies 2011/10 datum 1 september 2011 bestemmeling onderwerp Mevrouw Freya Van den

Nadere informatie

ADVIES WIJZIGING ADL-BESLUIT

ADVIES WIJZIGING ADL-BESLUIT ADVIES WIJZIGING ADL-BESLUIT Advies 2018-02 / 18.01.2018 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte inhoud... 3 3 Bespreking... 4 3.1 Algemeen 4 3.2 Zorg en wonen 4 3.3 Huurmodaliteiten

Nadere informatie

Op 10 april 2015 hechtte de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan bovenvermeld programmadecreet.

Op 10 april 2015 hechtte de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan bovenvermeld programmadecreet. Vlaamse Woonraad Koning Albert II-laan 19 bus 23 1210 Brussel vlaamse.woonraad@rwo.vlaanderen.be www.vlaamsewoonraad.be Advies 2015/03 bestemmeling datum 22 april 2015 Mevrouw Liesbeth Homans, Viceminister-president

Nadere informatie

Sociale huur in Vlaanderen. Een aanzet tot toekomstoriëntatie

Sociale huur in Vlaanderen. Een aanzet tot toekomstoriëntatie Sociale huur in Vlaanderen Een aanzet tot toekomstoriëntatie Advies 2014/08, 17 oktober 2014 2 Vooraf In het jaarprogramma 2013 van de Vlaamse Woonraad stond de sociale huur als een eigen initiatiefadvies

Nadere informatie

Werkprogramma 2015 Goedgekeurd door de Vlaamse Woonraad op 29/01/2015

Werkprogramma 2015 Goedgekeurd door de Vlaamse Woonraad op 29/01/2015 Werkprogramma 2015 Goedgekeurd door de Vlaamse Woonraad op 29/01/2015 2 Inhoudsopgave 1. Situering... 5 2. Adviezen op eigen initiatief... 5 2.1. Versterkt aanbodbeleid op de private huurmarkt... 5 2.2.

Nadere informatie

Advies over de Beleidsbrief Wonen

Advies over de Beleidsbrief Wonen Vlaamse Woonraad Koning Albert II-laan 19 bus 23 1210 Brussel vlaamse.woonraad@rwo.vlaanderen.be www.vlaamsewoonraad.be Advies 2015/12 bestemmeling datum 13 november 2015 Mevrouw Liesbeth Homans, Viceminister-president

Nadere informatie

ADVIES VOORONTWERP DECREET GEBOUWENPAS

ADVIES VOORONTWERP DECREET GEBOUWENPAS ADVIES VOORONTWERP DECREET GEBOUWENPAS Advies 2018-08 / 26.02.2018 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte inhoud... 3 3 Bespreking... 3 3.1 Algemeen 3 3.2 Transversaal opzet 4 3.3 Gefaseerde

Nadere informatie

Vlaamse Woonraad Werkprogramma VLAAMSE WOONRAAD. Vlaanderen is wonen. Goedgekeurd door de Vlaamse Woonraad op 21 december 2017

Vlaamse Woonraad Werkprogramma VLAAMSE WOONRAAD. Vlaanderen is wonen. Goedgekeurd door de Vlaamse Woonraad op 21 december 2017 Vlaamse Woonraad 2018 Werkprogramma Goedgekeurd door de Vlaamse Woonraad op 21 december 2017 VLAAMSE WOONRAAD Vlaanderen is wonen Colofon Vlaamse Woonraad De Vlaamse Woonraad is de strategische adviesraad

Nadere informatie

Kinderen en huisvesting. Kindvriendelijke woonomgevingen Kortrijk, 2 maart 2018

Kinderen en huisvesting. Kindvriendelijke woonomgevingen Kortrijk, 2 maart 2018 Kinderen en huisvesting Kindvriendelijke woonomgevingen Kortrijk, 2 maart 2018 Het afwezige kind in het woonbeleid Vaststelling: kinderen groeien op in diverse woonsituaties en kinderen zijn belangrijke

Nadere informatie

Advies 2015/10 datum 15 oktober 2015 De Heer Geert Bourgeois, Minister President van de Vlaamse Regering

Advies 2015/10 datum 15 oktober 2015 De Heer Geert Bourgeois, Minister President van de Vlaamse Regering Vlaamse Woonraad Koning Albert II-laan 19 bus 23 1210 Brussel vlaamse.woonraad@rwo.vlaanderen.be www.vlaamsewoonraad.be Advies 2015/10 bestemmeling datum 15 oktober 2015 De Heer Geert Bourgeois, Minister

Nadere informatie

ADVIES OVER DE VRIJSTELLING VAN DE SPECIFIEKE INHAALBEWEGING VOOR SOCIALE HUURWONINGEN

ADVIES OVER DE VRIJSTELLING VAN DE SPECIFIEKE INHAALBEWEGING VOOR SOCIALE HUURWONINGEN ADVIES OVER DE VRIJSTELLING VAN DE SPECIFIEKE INHAALBEWEGING VOOR SOCIALE HUURWONINGEN Advies 2016/14 8.09.2016 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte inhoud van het ontwerpbesluit...

Nadere informatie

Advies Wooncrisis onderste lagen private huurmarkt

Advies Wooncrisis onderste lagen private huurmarkt Advies Wooncrisis onderste lagen private huurmarkt Trefdag Thuisloosheid 01 Juni 2018 Inhoud presentatie 1. Situering 2. Onderkant private huurmarkt (PHM) theoretisch gekaderd 4. Overheidshandelen 1. Situering

Nadere informatie

Infomoment 1/3 de is de max Een ander beleid is mogelijk. Vlaams Huurdersplatform 18 februari 2014 Spreker: Geert Inslegers

Infomoment 1/3 de is de max Een ander beleid is mogelijk. Vlaams Huurdersplatform 18 februari 2014 Spreker: Geert Inslegers Infomoment 1/3 de is de max Een ander beleid is mogelijk Vlaams Huurdersplatform 18 februari 2014 Spreker: Geert Inslegers Een ander woonbeleid Waarom? Overheid moet tussenkomen waar de noden het grootst

Nadere informatie

Reflecties woning / gebouwenpas. Toelichting studiemoment 18 maart 2019

Reflecties woning / gebouwenpas. Toelichting studiemoment 18 maart 2019 Reflecties woning / gebouwenpas Toelichting studiemoment 18 maart 2019 Inhoud presentatie 1. Woning / gebouwenpas 2. Energetisch én woningkwaliteitsbeleid 3. Collectief planmatig renoveren 4. Diversiteit

Nadere informatie

Op 7 juni 2018 vindt het Algemeen overleg over de staat van de volkshuisvesting plaats. Ik hoop dat u onderstaande input wilt meenemen in uw bijdrage.

Op 7 juni 2018 vindt het Algemeen overleg over de staat van de volkshuisvesting plaats. Ik hoop dat u onderstaande input wilt meenemen in uw bijdrage. De voorzitter van de vaste Kamercommissie Binnenlandse Zaken E. Ziengs Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Onderwerp Uw brief van Datum AO staat van de Volkshuisvesting 7 juni 2018 Uw kenmerk 31 mei 2018 Ons

Nadere informatie

MEDEDELING AAN DE VLAAMSE REGERING

MEDEDELING AAN DE VLAAMSE REGERING De minister president van de Vlaamse Regering Vlaams minister van Buitenlands Beleid en Onroerend Erfgoed en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en armoedebestrijding

Nadere informatie

Situering en aanleiding (1)

Situering en aanleiding (1) Evaluatie decreet grond- en pandenbeleid van 27 maart 2009 Kennisdeling regelgeving en beleidsevaluatie 25 januari 2016 Situering en aanleiding (1) Structuur decreet grond rond- en pandenbeleid - Boek

Nadere informatie

Wijzigend decreet grond en pandenbeleid

Wijzigend decreet grond en pandenbeleid Vlaamse Woonraad Koning Albert II-laan 19 bus 23 1210 Brussel vlaamse.woonraad@rwo.vlaanderen.be www.vlaamsewoonraad.be Advies bestemmeling datum 24 februari 2011 kopie Mevrouw Freya Van den Bossche, Vlaams

Nadere informatie

ADVIES OVER DE BELEIDSBRIEF WONEN

ADVIES OVER DE BELEIDSBRIEF WONEN // ADVIES OVER DE BELEIDSBRIEF WONEN 2018-2019 Advies 2018-25/ 22.11.2018 // www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte inhoud van de beleidsbrief... 3 3 Bespreking van de beleidsbrief...

Nadere informatie

Evaluatie National Contact Point-werking van het Vlaams Contactpunt Kaderprogramma

Evaluatie National Contact Point-werking van het Vlaams Contactpunt Kaderprogramma Evaluatie National Contact Point-werking van het Vlaams Contactpunt Kaderprogramma Departement Economie, Wetenschap en Innovatie Afdeling Strategie en Coördinatie Koning Albert II-laan 35 bus 10 1030 Brussel

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 63.312/3 van 14 mei 2018 over een ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende de wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2012 houdende

Nadere informatie

Tijd voor keuzes. Aanbevelingen van de Vlaamse Woonraad voor het Regeerakkoord en de Beleidsnota Wonen

Tijd voor keuzes. Aanbevelingen van de Vlaamse Woonraad voor het Regeerakkoord en de Beleidsnota Wonen Tijd voor keuzes Aanbevelingen van de Vlaamse Woonraad voor het Regeerakkoord en de Beleidsnota Wonen 2014-2019 Advies 2014/02 24 april 2014 VLAAMSE WOONRAAD Tijd voor keuzes Aanbevelingen van de Vlaamse

Nadere informatie

Beleidsaanbevelingen. Wat leert ons het Grote Woononderzoek?

Beleidsaanbevelingen. Wat leert ons het Grote Woononderzoek? Beleidsaanbevelingen. Wat leert ons het Grote Woononderzoek? Sien Winters KU Leuven - HIVA Studiedag Wonen in Vlaanderen anno 2013. Wat leert ons het Grote Woononderzoek 2013 Brussel, Vlaams Parlement,

Nadere informatie

ADVIES ONTWERPBESLUIT GEÏNTEGREERDE RENOVATIEPREMIE VOOR WONINGEN

ADVIES ONTWERPBESLUIT GEÏNTEGREERDE RENOVATIEPREMIE VOOR WONINGEN ADVIES ONTWERPBESLUIT GEÏNTEGREERDE RENOVATIEPREMIE VOOR WONINGEN Advies 2018-19 / 30.08.2018 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte inhoud... 3 3 Bespreking... 3 3.1 Algemeen 3 3.2

Nadere informatie

Advies 2013/15 datum 19 december 2013 bestemmeling Mevrouw Freya Van den Bossche, Vlaams minister van Energie, Wonen, Steden en Sociale Economie

Advies 2013/15 datum 19 december 2013 bestemmeling Mevrouw Freya Van den Bossche, Vlaams minister van Energie, Wonen, Steden en Sociale Economie Vlaamse Woonraad Koning Albert II-laan 19 bus 23 1210 Brussel vlaamse.woonraad@rwo.vlaanderen.be www.vlaamsewoonraad.be Advies 2013/15 datum 19 december 2013 bestemmeling Mevrouw Freya Van den Bossche,

Nadere informatie

Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012)

Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012) Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012) De Hoge Raad voor Vrijwilligers (HRV) kijkt relatief tevreden terug op 2011, het Europees Jaar voor het Vrijwilligerswerk.

Nadere informatie

Organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen [1]

Organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen [1] Organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen [1] Ten gevolge van de goedkeuring van de bisconceptnota betreffende de organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen,

Nadere informatie

Werkprogramma 2016 Goedgekeurd door de Vlaamse Woonraad op 17/12/2015

Werkprogramma 2016 Goedgekeurd door de Vlaamse Woonraad op 17/12/2015 Werkprogramma 2016 Goedgekeurd door de Vlaamse Woonraad op 17/12/2015 2 Inhoudsopgave 1. Situering... 4 2. Adviezen op eigen initiatief... 4 2.1. Dak- en thuisloosheid... 4 2.2. Onderzoeksproject towards

Nadere informatie

ADVIES OVER DE BELEIDSBRIEF WONEN

ADVIES OVER DE BELEIDSBRIEF WONEN ADVIES OVER DE BELEIDSBRIEF WONEN 2016-2017 Advies 2016-20 / 17.11.2016 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte inhoud van de Beleidsbrief... 3 3 Bespreking van de Beleidsbrief... 3 3.1

Nadere informatie

ADVIES OVER HET VOORONTWERP VAN DECREET I.V.M. DE PERFORMANTE WERKING VAN SOCIALE WOONORGANISATIES. Advies /

ADVIES OVER HET VOORONTWERP VAN DECREET I.V.M. DE PERFORMANTE WERKING VAN SOCIALE WOONORGANISATIES. Advies / ADVIES OVER HET VOORONTWERP VAN DECREET I.V.M. DE PERFORMANTE WERKING VAN SOCIALE WOONORGANISATIES Advies 2016-13 / 8.09.2016 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte inhoud van het ontwerp...

Nadere informatie

ADVIES CONCEPTNOTA S RENOVATIEPREMIE VERHUURDERS, GEWAARBORGD HUREN EN GEÏNTEGREERDE PREMIES

ADVIES CONCEPTNOTA S RENOVATIEPREMIE VERHUURDERS, GEWAARBORGD HUREN EN GEÏNTEGREERDE PREMIES ADVIES CONCEPTNOTA S RENOVATIEPREMIE VERHUURDERS, GEWAARBORGD HUREN EN GEÏNTEGREERDE PREMIES Advies 2018-01/ 18.01.2018 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 De drie conceptnota s... 3 2.1 Algemene

Nadere informatie

WITBOEK BELEIDSPLAN RUIMTE VLAANDEREN. Advies /

WITBOEK BELEIDSPLAN RUIMTE VLAANDEREN. Advies / WITBOEK BELEIDSPLAN RUIMTE VLAANDEREN Advies 2017-01 / 16.02.2017 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Bespreking... 3 2.1 ambities en sturende principes 3 2.2 uitdagingen wonen met ruimtelijke

Nadere informatie

Mevrouw Freya Van den Bossche, Vlaams minister van Energie, Wonen, Steden en Sociale Economie

Mevrouw Freya Van den Bossche, Vlaams minister van Energie, Wonen, Steden en Sociale Economie Vlaamse Woonraad Koning Albert II-laan 19 bus 23 1210 Brussel vlaamse.woonraad@rwo.vlaanderen.be www.vlaamsewoonraad.be Advies 2012/05 Datum 13 augustus 2012 bestemmeling onderwerp Mevrouw Freya Van den

Nadere informatie

SYNTHESERAPPORT EVALUATIE WETENSCHAPPELIJKE OLYMPIADES SAMENVATTING

SYNTHESERAPPORT EVALUATIE WETENSCHAPPELIJKE OLYMPIADES SAMENVATTING SYNTHESERAPPORT EVALUATIE WETENSCHAPPELIJKE OLYMPIADES SAMENVATTING Studiedienst en Prospectief Beleid 1 Departement Economie, Wetenschap en Innovatie Vlaamse Overheid Koning Albert II-laan 35 bus 10 1030

Nadere informatie

Sociale huur in kleine kernen Westhoek Leader Westhoek - 18/11/2013 1 5. en dus geen sociale koopwoningen of doelgroepwoningen van het OCMW/gemeente.

Sociale huur in kleine kernen Westhoek Leader Westhoek - 18/11/2013 1 5. en dus geen sociale koopwoningen of doelgroepwoningen van het OCMW/gemeente. Sociale huur in kleine kernen Westhoek 10 aanbevelingen ifv inplanting en concept sociale huur Leader Westhoek - 18/11/2013 I. Aanbevelingen voor het lokaal woonbeleid a) Bewust kiezen voor een onderbouwde

Nadere informatie

VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2011/2 over de aanpassing van het Decreet ouderenbeleidsparticipatie

VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2011/2 over de aanpassing van het Decreet ouderenbeleidsparticipatie VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2011/2 over de aanpassing van het Decreet ouderenbeleidsparticipatie Vlaamse Ouderenraad vzw 26 augustus 2011 Koloniënstraat 18-24 bus 7 1000 Brussel VLAAMSE OUDERENRAAD Advies

Nadere informatie

ADVIES STARTNOTA SLIM WONEN EN LEVEN

ADVIES STARTNOTA SLIM WONEN EN LEVEN ADVIES STARTNOTA SLIM WONEN EN LEVEN Advies 2017-07 / 4.05.2017 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte inhoud... 3 3 Bespreking... 4 3.1 procesmatige aanpak 4 3.2 visie 6 3.3 maatschappelijke

Nadere informatie

Advies 2013/03 datum 13 februari 2013 bestemmeling Vlaams Parlement, Commissie voor Woonbeleid, Stedelijk Beleid en Energie

Advies 2013/03 datum 13 februari 2013 bestemmeling Vlaams Parlement, Commissie voor Woonbeleid, Stedelijk Beleid en Energie Vlaamse Woonraad Koning Albert II-laan 19 bus 23 1210 Brussel vlaamse.woonraad@rwo.vlaanderen.be www.vlaamsewoonraad.be Advies 2013/03 datum 13 februari 2013 bestemmeling Vlaams Parlement, Commissie voor

Nadere informatie

DE VLAAMSE WOONRAAD STANDPUNTBEPALING HUURSUBSIDIE

DE VLAAMSE WOONRAAD STANDPUNTBEPALING HUURSUBSIDIE DE VLAAMSE WOONRAAD STANDPUNTBEPALING HUURSUBSIDIE NAV DE TOELICHTING OVER DE UITBREIDING VAN DE HUURSUBSIDIE AAN DE KANDIDAAT HUURDERS VAN EEN SOCIALE WONING 1. Vooraf Op vraag van de Vlaamse Woonraad

Nadere informatie

Vlaamse overheid Departement Economie, Wetenschap en Innovatie Afdeling Strategie en Coördinatie Koning Albert II-laan 35, bus 10 1030 Brussel

Vlaamse overheid Departement Economie, Wetenschap en Innovatie Afdeling Strategie en Coördinatie Koning Albert II-laan 35, bus 10 1030 Brussel Evaluatie van beleid en beleidsinstrumenten Protocol tussen de entiteit 1 verantwoordelijk voor de (aansturing van de) evaluatie en (de instelling verantwoordelijk voor) het beleidsinstrument Vlaamse overheid

Nadere informatie

Brussel, 12 november _Advies_wijzigingsdecreet_VLM. Advies. Wijzigingsdecreet VLM

Brussel, 12 november _Advies_wijzigingsdecreet_VLM. Advies. Wijzigingsdecreet VLM Brussel, 12 november 2003 121103_Advies_wijzigingsdecreet_VLM Advies Wijzigingsdecreet VLM 1. Situering van de adviesvraag en van het advies Op 29 oktober 2003 ontving de SERV de adviesvraag met betrekking

Nadere informatie

Adviesvraag: voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet van 28 juni 1985 betreffende de milieuvergunning en van de Vlaamse Codex

Adviesvraag: voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet van 28 juni 1985 betreffende de milieuvergunning en van de Vlaamse Codex Advies Beroepsmogelijkheden milieuvergunningsdecreet Codex Ruimtelijke Ordening Brussel, Minaraad, 5 juli 2011 Brussel, SERV, 6 juli 20111 SERV_ADV_20110706_decreetberoepen Sociaal-Economische raad van

Nadere informatie

Brussel, 8 juli 2009 07082009_SERV-advies projecten VSDO. Advies. Projecten Vlaamse strategie duurzame ontwikkeling

Brussel, 8 juli 2009 07082009_SERV-advies projecten VSDO. Advies. Projecten Vlaamse strategie duurzame ontwikkeling Brussel, 8 juli 2009 07082009_SERV-advies projecten VSDO Advies Projecten Vlaamse strategie duurzame ontwikkeling 1. Inleiding Op 8 juni 2009 werd de SERV om advies gevraagd over de fiches ter invulling

Nadere informatie

We doen zeven aanbevelingen om de aanpak van drukte en de leefbaarheid te

We doen zeven aanbevelingen om de aanpak van drukte en de leefbaarheid te Aanbevelingen Rekenkamer t.a.v. Drukte Amsterdam december 2016 Aanbevelingen We doen zeven aanbevelingen om de aanpak van drukte en de leefbaarheid te verbeteren. Vier aanbevelingen hebben betrekking op

Nadere informatie

ADVIES ERKENNING EN SUBSIDIERING VERHUURDERSORGANISATIES

ADVIES ERKENNING EN SUBSIDIERING VERHUURDERSORGANISATIES /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// ADVIES ERKENNING EN SUBSIDIERING VERHUURDERSORGANISATIES

Nadere informatie

VR DOC.0923/1BIS

VR DOC.0923/1BIS VR 2018 2007 DOC.0923/1BIS DE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Visienota - Kwaliteits- en registratiemodel voor de dienstverleners binnen Werk /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

onderwerp Advies over het voorontwerp van decreet betreffende de hervorming van de strategische adviesraden

onderwerp Advies over het voorontwerp van decreet betreffende de hervorming van de strategische adviesraden Vlaamse Woonraad Koning Albert II-laan 19 bus 23 1210 Brussel vlaamse.woonraad@rwo.vlaanderen.be www.vlaamsewoonraad.be Advies 2015/02 datum 12 februari 2015 bestemmeling De heer Geert Bourgeois, Minister-president

Nadere informatie

Advies. over twee ontwerpen van decreet houdende Samenwerkingsakkoorden betreffende de interregionale mobiliteit van de werkzoekende.

Advies. over twee ontwerpen van decreet houdende Samenwerkingsakkoorden betreffende de interregionale mobiliteit van de werkzoekende. Brussel, 12 december 2006 121206_Advies_Samenwerkingsakkoorden_Interregionale_mobiliteit_werkzoekende Advies over twee ontwerpen van decreet houdende Samenwerkingsakkoorden betreffende de interregionale

Nadere informatie

SBO economisch programmadeel Handleiding voor de participatie van bedrijven (versie januari 2016)

SBO economisch programmadeel Handleiding voor de participatie van bedrijven (versie januari 2016) SBO economisch programmadeel Handleiding voor de participatie van bedrijven (versie januari 2016) 1. Situering van deze handleiding Voorliggende handleiding is bedoeld voor bedrijven die wensen betrokken

Nadere informatie

Nummer 34. Op zoek naar betaalbare woonvormen

Nummer 34. Op zoek naar betaalbare woonvormen Nummer 34 Op zoek naar betaalbare woonvormen Betaalbaar wonen in Knokke-Heist Het BVK Betaalbaar VerhuurKantoor Inleiding Missie In het bruisende en sfeervolle Knokke-Heist is het voor elk van hun bewoners

Nadere informatie

Waarom geen woningen bouwen. zoals Ecopower stroom verkoopt?

Waarom geen woningen bouwen. zoals Ecopower stroom verkoopt? Waarom geen woningen bouwen zoals Ecopower stroom verkoopt? Betaalbaar en duurzaam wonen Peter Van Cleemput Teammanager Lokaal Woonbeleid IGEMO Intergemeentelijk project Wonen langs Dijle en Nete Aanleiding

Nadere informatie

ADVIES BESCHEIDEN HUUR SHM

ADVIES BESCHEIDEN HUUR SHM ADVIES BESCHEIDEN HUUR SHM Advies 2018-20 / 30.08.2018 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte inhoud... 3 3 Bespreking... 3 3.1 Algemeen 3 3.2 Doelgroep 5 3.3 Verhuurmodaliteiten 7 3.4

Nadere informatie

2 De organisatie geeft aan welke actuele maatschappelijke ontwikkelingen relevant zijn in relatie tot haar missie en visie.

2 De organisatie geeft aan welke actuele maatschappelijke ontwikkelingen relevant zijn in relatie tot haar missie en visie. BEOORDELINGSELEMENTEN, BEOORDELINGSCRITERIA EN EVALUATIECRITERIA VAN DE SOCIAAL- CULTURELE ORGANISATIES MET EEN WERKING BINNEN SPECIFIEKE REGIO DECREET EN MEMORIE VAN TOELICHTING ARTIKEL 35, UITVOERINGSBESLUIT

Nadere informatie

De discrepantie tussen woonwetgeving en de werking ervan

De discrepantie tussen woonwetgeving en de werking ervan De discrepantie tussen woonwetgeving en de werking ervan Bernard Hubeau & Diederik Vermeir Universiteit Antwerpen 1. Onderzoek private en sociale huur 2. Kwaliteitsvolle regelgeving 3. Wetsevaluerend onderzoek

Nadere informatie

2 De organisatie geeft aan welke actuele maatschappelijke ontwikkelingen relevant zijn in relatie tot haar missie en visie.

2 De organisatie geeft aan welke actuele maatschappelijke ontwikkelingen relevant zijn in relatie tot haar missie en visie. BEOORDELINGSELEMENTEN, BEOORDELINGSCRITERIA EN EVALUATIECRITERIA VAN DE SOCIAAL- CULTURELE ORGANISATIES MET EEN WERKING BINNEN SPECIFIEKE REGIO DECREET EN MEMORIE VAN TOELICHTING ARTIKEL 35, UITVOERINGSBESLUIT

Nadere informatie

Advies ten gronde over certificaatsupplementen

Advies ten gronde over certificaatsupplementen ADVIES Algemene Raad 27 november 2008 AR/KST/ADV/012 Advies ten gronde over certificaatsupplementen VLAAMSE ONDERWIJSRAAD, KUNSTLAAN 6 BUS 6, 1210 BRUSSEL www.vlor.be Advies ten gronde over certificaatsupplementen

Nadere informatie

DE VLAAMSE WOONRAAD REFLECTIENOTA OP DE BELEIDSNOTA WONEN

DE VLAAMSE WOONRAAD REFLECTIENOTA OP DE BELEIDSNOTA WONEN DE VLAAMSE WOONRAAD REFLECTIENOTA OP DE BELEIDSNOTA WONEN 2009-2014 08 december 2009 1 INHOUDSTAFEL I. INLEIDENDE SITUERING II. ALGEMEEN OPZET BELEIDSNOTA 2.1 Analyse en beleidsinitiatieven 2.2 Visie en

Nadere informatie

Advies 2013/06 datum 30 april 2013 bestemmeling Mevrouw Freya Van den Bossche, Vlaams minister van Energie, Wonen, Steden en Sociale Economie

Advies 2013/06 datum 30 april 2013 bestemmeling Mevrouw Freya Van den Bossche, Vlaams minister van Energie, Wonen, Steden en Sociale Economie Vlaamse Woonraad Koning Albert II-laan 19 bus 23 1210 Brussel vlaamse.woonraad@rwo.vlaanderen.be www.vlaamsewoonraad.be Advies 2013/06 datum 30 april 2013 bestemmeling Mevrouw Freya Van den Bossche, Vlaams

Nadere informatie

Vlaanderen. is samenwerking COMPLEXE PROJECTEN. Een nieuwe procesaanpak. www.complexeprojecten.be

Vlaanderen. is samenwerking COMPLEXE PROJECTEN. Een nieuwe procesaanpak. www.complexeprojecten.be Vlaanderen is samenwerking COMPLEXE PROJECTEN Een nieuwe procesaanpak www.complexeprojecten.be U heeft het als bestuur of als private initiatiefnemer wellicht reeds meegemaakt. De opstart en uitvoering

Nadere informatie

Steunpunt Wonen 2012-2015: van onderzoeksvragen naar resultaten en beleidsimpact

Steunpunt Wonen 2012-2015: van onderzoeksvragen naar resultaten en beleidsimpact Steunpunt Wonen 2012-2015: van onderzoeksvragen naar resultaten en beleidsimpact Sien Winters Coördinator Steunpunt Wonen www.steunpuntwonen.be Inhoud Van onderzoeksvragen behandelde thema s resultaten

Nadere informatie

Naar een versterkt recht op wonen? Aanbevelingen van de Vlaamse Woonraad, met pleidooi voor een Vlaamse woonrechtcommissaris

Naar een versterkt recht op wonen? Aanbevelingen van de Vlaamse Woonraad, met pleidooi voor een Vlaamse woonrechtcommissaris Naar een versterkt recht op wonen? Aanbevelingen van de Vlaamse Woonraad, met pleidooi voor een Vlaamse woonrechtcommissaris Advies 2013/17 19 december 2013 VLAAMSE WOONRAAD Naar een versterkt recht op

Nadere informatie

VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2014/3 naar aanleiding van het Vlaams Ouderenbeleidsplan

VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2014/3 naar aanleiding van het Vlaams Ouderenbeleidsplan VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2014/3 naar aanleiding van het Vlaams Ouderenbeleidsplan 2015-2020 Vlaamse Ouderenraad vzw 5 november 2014 Koloniënstraat 18-24 bus 7 1000 Brussel Advies 2014/3 naar aanleiding

Nadere informatie