Net als de voorgaande jaren geeft de beleidsbrief een concreet beeld van de realisaties en de op stapel staande initiatieven en maatregelen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Net als de voorgaande jaren geeft de beleidsbrief een concreet beeld van de realisaties en de op stapel staande initiatieven en maatregelen."

Transcriptie

1 Vlaamse Woonraad Koning Albert II-laan 19 bus Brussel Advies 2013 / 14 bestemmeling datum 12 november 2013 kopie Mevrouw Freya Van den Bossche, Vlaams minister van Energie, Wonen, Steden en Sociale Economie Vlaams Parlement, Commissie voor Woonbeleid, Stedelijk Beleid en Energie onderwerp Reflectienota bij de Beleidsbrief Wonen Situering De Vlaamse Woonraad heeft als decretale opdracht te reflecteren over de beleidsnota s en beleidsbrieven aangaande het woonbeleid (art.21, 2, 6 van de Vlaamse Wooncode). Op 18 oktober 2013 nam de Vlaamse Regering akte van de Beleidsbrief Wonen Voorliggende reflectienota werd op 12 november 2013 goedgekeurd door de Vlaamse Woonraad en overgemaakt aan de minister bevoegd voor Wonen en de Commissie voor Woonbeleid, Stedelijk Beleid en Energie van het Vlaams Parlement. 2. Reflecties bij de beleidsnota Net als de voorgaande jaren geeft de beleidsbrief een concreet beeld van de realisaties en de op stapel staande initiatieven en maatregelen. In wat volgt formuleert de Vlaamse Woonraad zijn voornaamste bedenkingen bij de beleidsbrief op hoofdlijnen.

2 2.1 Woonbeleidsplan Vlaanderen De beleidsbrief vermeldt dat eind 2013 het woonbeleidsplan definitief zijn beslag zal krijgen. Het woonbeleidsplan zal een informatief deel en een deel over doelstellingen en visie omvatten, naast een actieplan met concrete voorstellen. Het woonbeleidsplan zal aan de Vlaamse Regering worden voorgelegd. De Raad verwelkomt het woonbeleidsplan. Het moet een kader scheppen om de (toekomstige) uitdagingen het hoofd te kunnen bieden (en deze zijn niet gering). Het is bovendien positief dat een actieplan wordt geformuleerd met concrete voorstellen. De Raad kan hiermee instemmen, en vraagt de nodige waarborgen te willen opnemen om het woonbeleidsplan te laten doorwerken in de tijd. Dit vereist onder meer engagementen op regelgevend en budgettair vlak. 2.2 Grond- en pandenbeleid De beleidsbrief gaat uitgebreid in op de verdere uitvoering en operationalisering van het decreet grond- en pandenbeleid. Voornamelijk wordt ingezet op de monitoring en de verbetering van de procedure. De CBO procedure werd afgelopen periode aangepast in functie van de versnelde realisatie van het project. Tevens werd een procedure ontwikkeld voor een afgestemde en gelijktijdige aanbesteding en uitvoering. Ook werd de kredietregeling versoepeld. Een task force zal het proces ondersteunen om de realisatie van het sociaal objectief in bepaalde gemeenten te bespoedigen. De Vlaamse Woonraad waardeert de inspanningen om de procedures en de realisaties op het terrein te optimaliseren. Met het besluit van de Vlaamse Regering inzake de bescheiden huurwoningen werd uitvoering gegeven aan de beleidsintentie om het betaalbaar wonen te stimuleren. De Raad heeft in het verleden herhaaldelijk de nood aan een versterkt huurbeleid benadrukt. Het vernoemd besluit kan in dit verband een eerste stap inhouden. Tegelijk formuleerde de Raad een aantal kritische randvoorwaarden inzake het concept, de doelgroep, de toewijzingsregels en het draagvlak bij de actoren 1. Algemeen herhaalt de Raad zijn pleidooi een breed debat te willen voeren over de invulling van het doelgroepenbeleid binnen het woonbeleid. Tenslotte wordt een wetenschappelijke evaluatiestudie van het Grond en Pandenbeleid en decreet aangekondigd. De Raad ondersteunt het initiatief om de instrumenten en de doelstellingen van het decreet te onderzoeken. 1 Vlaamse Woonraad (2013) Advies over de verhuring van het bescheiden huuraanbod door de sociale huisvestingsmaatschappijen. Advies 2013/10 van 16 juli 2013.

3 2.3. Betaalbaarheid Het stelsel van de sociale leningen werd afgelopen periode geharmoniseerd. De te belenen verrichtingen worden voortaan gelijkgeschakeld. De rentevoet wordt vereenvoudigd en transparanter gemaakt. Daarenboven wordt in de begroting 2014 een bijkomend budget van 100 miljoen euro ingeschreven om bijzondere sociale leningen toe te staan. De vereenvoudiging, transparantie en (extra) steun voor de doelgroep kunnen bogen op de instemming van de Raad. De Raad erkent de mogelijkheid van sociale leningen als efficiënt beleidsinstrument, maar pleit voor afgewogen beleidskeuzes en een debat over de eigendomsondersteuning en de rol van de overheid hierin Sociaal huuraanbod Op vlak van sociale huur werden diverse inspanningen geleverd. In de beleidsbrief wordt vooreerst de toename van het sociaal huuraanbod onderstreept. De laatste jaren zijn er gemiddeld meer sociale huurwoningen bijgekomen dan de jaren daarvoor. Onder meer werd in het kader van het sociaal objectief een inhaalbeweging ingezet. De Raad kan de voorgelegde resultaten onderschrijven, maar benadrukt de globale nood aan een ernstige aanbodverruiming (zowel op de sociale als op de private huurmarkt) 3. De (sociale) woonbehoefte blijft immers groot de komende decennia. In dit kader is er nood aan een planmatige aanpak en een cultuuromslag. De Raad dringt verder aan op een stelselmatige en gedetailleerde monitoring (en vraagt onder meer na te gaan hoeveel sociale huurwoningen uit het aanbod zijn verdwenen door samenvoeging (renovatie) of verkoop). De nodige beleidsinspanningen werden op touw gezet om procedurestappen te optimaliseren en om soepele regelingen te ontwikkelen. Deze wijzigingen kunnen de realisatie van het sociaal objectief ondersteunen en waar mogelijk bespoedigen. De beleidsbrief stelt dat eerder aangekondigde maatregelen werden uitgevoerd, onder meer inzake de huurwaarborgregeling, de assistentiewoningen edm. Eveneens werd in samenwerking met het beleidsveld welzijn de capaciteit van de preventieve woonbegeleiding uitgebreid. Deze initiatieven gericht op een bredere begeleiding en een betere kwaliteit van het wonen worden door de Raad in beginsel ondersteund, maar een uitklaring van het toekomstperspectief en de wederzijdse verantwoordelijkheden van beide beleidsvelden blijven noodzakelijk. Het kaderbesluit is op een aantal punten grondig gewijzigd. Een contingent wordt vooropgesteld met als doel een voorrang te kunnen verlenen aan bijzondere, precaire deeldoelgroepen. De Raad erkent de specifieke noden van een aantal deeldoelgroepen, maar meent dat het beleid in deze geconfronteerd wordt met de limieten van het (beperkte) aanbod. Mede in dit licht heeft de Raad kanttekeningen 2 Vlaamse Woonraad (2013) Advies over de bijzondere sociale leningen aan particulieren. Advies 2013/03 van 28 februari Vlaamse Woonraad (2013) Advies over de visienota en het doelstellingenkader voor het Woonbeleidsplan Vlaanderen. Advies 2013/02 van 13 februari 2013.

4 geplaatst bij de verhoging van de inkomensgrenzen. Het is met een beperkt aanbod moeilijk om enerzijds bijzonder precaire deeldoelgroepen voorrang te bieden en anderzijds de inkomensgrenzen te verhogen. Een uitweg kan slechts worden gevonden in een aanbodverruiming. Hierop aansluitend herhaalt de Raad de vraag naar een breed debat omtrent de visie en het toekomstperspectief van de sociale huisvesting. Inkomensverhoging moet in dit verband tevens worden afgewogen aan het door Europa gehanteerde principe dat de overheidssteun moet worden voorbehouden aan sociaal economisch kwetsbare huishoudens. Het aanbod woningen verhuurd door sociale verhuurkantoren is de laatste jaren toegenomen. Een groeipad werd uitgetekend om de sociale noden beter te kunnen lenigen. De Raad onderschrijft deze inspanningen en meent dat een beleid moet worden ontwikkeld om de private huurmarkt een meer effectieve rol te laten vervullen in het huisvesten van zwakkere huishoudens. In de beleidsbrief worden de eerste bevindingen van de visitaties van de sociale huisvestingsmaatschappijen toegelicht. Het opzet is de verhoging van de efficiëntie van de sector. De algemene beleidsaanbevelingen opgenomen in de visitatierapporten zullen verder worden uitgewerkt in nauw overleg met de sector. De Raad meent dat de manier van werken effectief kan leiden tot een verbeterde werking Private huurmarkt De Raad erkent dat het beleid specifieke inspanningen levert om het recht op wonen op de private huurmarkt te ondersteunen, onder meer via het huurgarantiefonds, de impulsen aan de SVK edm. De Raad is van oordeel dat deze inspanningen moeten kaderen in een globaal beleid voor de private huurmarkt, waar onder meer een aanbodverruiming van kwalitatieve en betaalbare huurwoningen voorop staat. 4 Verder meent de Raad dat de aangekondigde regionalisering van de woninghuurwet en de fiscale uitgaven inzake huisvesting eveneens kansen bieden (zie punt 2.7). Een eerste belangrijk instrument dat in de steigers werd gezet betreft het huurgarantiefonds. De recente oprichting van dit fonds wordt ervaren als een belangrijke stap in de richting van gewaarborgde huur en verhuur op de private huurmarkt. De wijzigingen in het definitieve besluit, na advies van de Raad van State, zwakken mogelijk de initieel bedoelde bescherming af. De toepassing van het fonds moet dan ook nauwgezet worden opgevolgd en desgevallend worden bijgestuurd. In dit verband herhaalt de Raad zijn pleidooi om op termijn het toepassingsgebied te kunnen uitbreiden en voldoende aandacht te blijven besteden aan preventie en begeleiding 5. Tevens werden impulsen gegeven aan de SVK werking en het desbetreffend reglementair kader werd aangepast. Dit moet op termijn kunnen leiden naar een 4 Vlaamse Woonraad (2010) Naar een beleid ter ondersteuning van de private huurwoningmarkt. Advies 2010/11 van 30 september Vlaamse Woonraad (2013) Advies over het fonds ter bestrijding van de uithuiszetting. Advies 2013/01 van 31 januari 2013.

5 ruimer aanbod betaalbare en kwaliteitsvolle woningen voor de meest kwetsbare huishoudens. Het ingezette proces tot rationaliseren kan worden onderschreven. Recent werd de huurprijzencalculator ontworpen als bijkomend operationeel instrument. Via deze tool kan (aan de hand van concrete parameters) een beeld van de markthuurprijs worden berekend. Dit Raad meent dat dit initiatief een eerste stap kan vormen voor een meer transparant huurprijzenbeleid. Wel wenst de Raad te wijzen op de druk op het onderste segment van de private huurmarkt, waardoor een onevenwichtige verhouding kan ontstaan tussen huurprijs en kwaliteit. De beleidsbrief kondigt verder de hervorming en uitbreiding van de huurpremie en de huursubsidie aan. De Raad onderschrijft in beginsel het initiatief gericht op een eengemaakt stelsel. In dit verband vraagt de Raad maximaal rekening te willen houden met de effectieve woonnood en dit als een uitgangspunt te willen hanteren (in de beleidsbrief wordt overigens aangehaald dat na het betalen van de huur 38 % van de private huurders onder de armoedegrens valt). Verder is de Raad er niet van overtuigd dat het eengemaakte stelsel van de huursubsidie moet worden geconcipieerd als een voortraject naar de sociale huisvesting. De noden op het terrein rechtvaardigen een complementair beleidsinstrument. Op dit punt herhaalt de Raad zijn pleidooi voor een substantiële verruiming van de huursubsidie Duurzaam en kwaliteitsvol wonen De beleidsbrief formuleert een aantal maatregelen die de woonkwaliteit en de energiezuinigheid moeten verbeteren, zowel op de private als op de sociale woonmarkt. De noden zijn op dit vlak groot en een specifieke planmatige aanpak is op zijn plaats. In de sociale huursector wordt een planning uitgewerkt om tegen 2020 alle sociale huurwoningen te voorzien van dakisolatie, dubbel glas en een efficiënt verwarmingssysteem. Er wordt beslist om in de periode jaarlijks telkens 100 miljoen extra vrij te maken. Verder wordt aangegeven via een totaalaanpak de energiezuinigheid van het sociaal patrimonium te bevorderen. Deze inspanningen kunnen door de Raad worden bijgetreden. De budgettering van deze operatie blijft echter een belangrijk aandachtspunt. Bijkomende financiering is noodzakelijk om een kwalitatief en energiezuinig sociaal huurpatrimonium te bekomen (zoals geraamd door de VMSW). De beleidsbrief stelt dat via de renovatiepremie wordt gemikt op de verbetering van het woonpatrimonium. Eerder pleitte de raad voor een aanpassing van het premiestelsel om het eveneens gericht in te zetten voor de opwaardering van het onderste segment van de private huurmarkt 7. 6 Vlaamse Woonraad (2011) Advies over het ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering van 27 mei 2011 tot instelling van een tegemoetkoming voor kandidaat-huurders. Advies 2011/07 van 30 juni Vlaamse Woonraad (2012) Advies over de regionalisering van de woonbonus. Advies 2012/12 van 10 december 2012.

6 Verder worden specifieke inspanningen op vlak van woningkwaliteit aangekondigd. Zo zal een initiatief worden ontplooid in functie van de woonkwaliteit voor woonwagenbewoners. Tevens worden communicatie en opleidingsinitiatieven vooropgesteld. De Raad meent dat deze initiatieven op zich waardevol zijn, maar ze zijn slechts aanvullend ten aanzien van een algemeen planmatig herwaarderingsbeleid (wat de Raad in eerdere adviezen 8 vooropstelde) Wonen in eigen streek De Raad kan een territoriaal beleid ondersteunen als dit effectief steunt op sociale criteria en een dergelijk beleid de sociale verdringing kan tegengaan (en bijgevolg niet leidt tot discriminatie van bepaalde groepen). In die optiek ligt het territoriaal beleid in het verlengde van een gericht sociaal beleid. Naar aanleiding van de beleidsbrief heeft de Raad voorgesteld het territoriaal beleid te willen evalueren en desgevallend te heroriënteren. De beleidsbrief stelt dat een aangepast voorstel door de Vlaamse Regering zal worden uitgewerkt wanneer het Grondwettelijk hof de regeling vernietigt. Nu het grondwettelijk hof hiertoe heeft beslist, herhaalt de Raad zijn vraag om de opties in het territoriaal beleid te willen heroverwegen en bijsturen Woonregie In uitvoering van de decretale wijzigingen op vlak van woonkwaliteitsbewaking kondigt de beleidsbrief de ontvoogding van de gemeenten aan. De Raad kant zich niet tegen de ontvoogding op zich, maar vraagt waarborgen voor de coherente en eenvormige toepassing van de regelgeving (te meer daar deze regelgeving dwingend van aard is). De subsidiëring van de projecten ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid is succesvol. Heel wat gemeenten kunnen op die manier gestalte geven aan hun lokaal woonbeleid. Er wordt in de beleidsbrief voorgesteld om vanaf 2014 geen nieuwe initiatieven te subsidiëren. Enkel de bestaande initiatieven zullen worden bestendigd. Algemeen dringt de Raad aan op structurele oplossingen om op het terrein een daadwerkelijk woonbeleid te verzekeren. In het bijzonder in geval van kleinere gemeenten is dit niet evident (er dient te worden nagegaan hoe de regiefunctie moet worden opgenomen of ondersteund). Hiertoe heeft de Raad in het verleden enkele aanbevelingen geformuleerd. 9 Ook het aangekondigde onderzoek en de bestaande interne evaluatienota kunnen dienstig zijn voor de hertekening van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden. Alvast moet worden voorkomen dat de gunstige effecten op het terrein verloren gaan. 8 Vlaamse Woonraad (2012) Ruimte en Wonen. Aanbevelingen van de Vlaamse Woonraad. Advies 2012/11 van 22 november Vlaamse Woonraad (2012). Waarheen met het lokaal woonbeleid? Advies 2012/02 van 19 april 2012.

7 2.8. Bewonersgroepen en participatie De Raad onderschrijft het belang dat wordt gehecht aan de versterking van de bewonersparticipatie bij sociale huisvestingsmaatschappijen. De doelstellingen en voorgenomen acties kunnen worden ondersteund. De Raad wenst er echter op te wijzen dat de verdere uitbouw van de professionele omkadering niet langer gegarandeerd is vanaf 2014, terwijl dit wel noodzakelijk is voor de verdere kwalitatieve uitbouw van de bewonersparticipatie in Vlaanderen Regionalisering van de woninghuurwet en de woonfiscaliteit In het Institutioneel akkoord voor de zesde staatshervorming wordt de regionalisering van de fiscale uitgaven inzake huisvesting en de woninghuurwet aangekondigd. Door deze bevoegdheidsoverdracht zal de Vlaamse overheid over belangrijke instrumenten beschikken om een coherent woonbeleid te voeren. De overheveling van deze bevoegdheden is voorzien voor Ter zake heeft de Vlaamse Regering reeds een groenboek uitgewerkt, wat als eerste stap in het inhoudelijke proces kan gelden. De Raad hecht groot belang aan de overheveling 10. Het biedt mogelijkheden om een coherent en slagkrachtig beleid te realiseren. Bovendien houdt het een opportuniteit in om de middelen en de instrumenten beter af te stemmen op de doelstellingen van het woonbeleid, zoals geformuleerd in de Vlaamse Wooncode. De overheveling dient dan ook gepaard te gaan met het verder uittekenen van een langere termijnvisie in een woonbeleidsplan. Het wekt dan ook enigszins verwondering dat de beleidsbrief hier niet diepgaand op ingaat. 10 Vlaamse Woonraad (2012) Advies over de regionalisering van de woonbonus. Advies 2012/12 van 10 december 2012.

Advies 2011/16 datum 16 november 2011 bestemmeling Mevrouw Freya Van den Bossche, Vlaams minister van Energie, Wonen, Steden en Sociale Economie

Advies 2011/16 datum 16 november 2011 bestemmeling Mevrouw Freya Van den Bossche, Vlaams minister van Energie, Wonen, Steden en Sociale Economie Vlaamse Woonraad Koning Albert II-laan 19 bus 23 1210 Brussel vlaamse.woonraad@rwo.vlaanderen.be www.vlaamsewoonraad.be Advies 2011/16 datum 16 november 2011 bestemmeling Mevrouw Freya Van den Bossche,

Nadere informatie

ADVIES ONTWERPBESLUIT AANPASSINGSPREMIE VOOR WONINGEN

ADVIES ONTWERPBESLUIT AANPASSINGSPREMIE VOOR WONINGEN ADVIES ONTWERPBESLUIT AANPASSINGSPREMIE VOOR WONINGEN Advies 2018-18 / 30.08.2018 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte inhoud... 3 3 Bespreking... 3 3.1 Algemeen 3 3.2 Modaliteiten

Nadere informatie

MENSWAARDIG WONEN AAN DE ONDERKANT Pistes voor een toekomstig Vlaams woonbeleid

MENSWAARDIG WONEN AAN DE ONDERKANT Pistes voor een toekomstig Vlaams woonbeleid MENSWAARDIG WONEN AAN DE ONDERKANT Pistes voor een toekomstig Vlaams woonbeleid David Van Vooren Beleidsmedewerker Vlaamse Woonraad Studienamiddag Woonnood in Vlaanderen Brussel, 8 september 2015 2 Recht

Nadere informatie

VLAAMS VRIJWILLIGERSBELEID

VLAAMS VRIJWILLIGERSBELEID VLAAMS VRIJWILLIGERSBELEID Advies 2016-17 / 29.09.2016 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte inhoud... 3 3 Bespreking... 3 3.1 algemeen 3 3.2 geringe traditie 4 3.3 aanvullende werking

Nadere informatie

ADVIES OVER DE BELEIDSBRIEF WONEN

ADVIES OVER DE BELEIDSBRIEF WONEN ADVIES OVER DE BELEIDSBRIEF WONEN 2016-2017 Advies 2016-20 / 17.11.2016 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte inhoud van de Beleidsbrief... 3 3 Bespreking van de Beleidsbrief... 3 3.1

Nadere informatie

1. Situering. 2. Opzet van het ontwerpbesluit

1. Situering. 2. Opzet van het ontwerpbesluit Vlaamse Woonraad Koning Albert II-laan 19 bus 23 1210 Brussel vlaamse.woonraad@rwo.vlaanderen.be www.vlaamsewoonraad.be Advies 2013/04 bestemmeling Datum 28 februari 2013 kopie onderwerp Mevrouw Freya

Nadere informatie

ADVIES OVER HET ONTWERPBESLUIT TOT WIJZIGING VAN DE ERKENNINGS- EN SUBSIDIEVOORWAARDEN VAN SOCIALE VERHUURKANTOREN. Advies / 6.09.

ADVIES OVER HET ONTWERPBESLUIT TOT WIJZIGING VAN DE ERKENNINGS- EN SUBSIDIEVOORWAARDEN VAN SOCIALE VERHUURKANTOREN. Advies / 6.09. < ADVIES OVER HET ONTWERPBESLUIT TOT WIJZIGING VAN DE ERKENNINGS- EN SUBSIDIEVOORWAARDEN VAN SOCIALE VERHUURKANTOREN Advies 2016-11 / 6.09.2016 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte

Nadere informatie

Op 10 april 2015 hechtte de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan bovenvermeld programmadecreet.

Op 10 april 2015 hechtte de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan bovenvermeld programmadecreet. Vlaamse Woonraad Koning Albert II-laan 19 bus 23 1210 Brussel vlaamse.woonraad@rwo.vlaanderen.be www.vlaamsewoonraad.be Advies 2015/03 bestemmeling datum 22 april 2015 Mevrouw Liesbeth Homans, Viceminister-president

Nadere informatie

ADVIES OVER DE BELEIDSBRIEF WONEN

ADVIES OVER DE BELEIDSBRIEF WONEN // ADVIES OVER DE BELEIDSBRIEF WONEN 2018-2019 Advies 2018-25/ 22.11.2018 // www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte inhoud van de beleidsbrief... 3 3 Bespreking van de beleidsbrief...

Nadere informatie

Advies 2013/10 datum 16 juli 2013 bestemmeling Mevrouw Freya Van den Bossche, Vlaams minister van Energie, Wonen, Steden en Sociale Economie

Advies 2013/10 datum 16 juli 2013 bestemmeling Mevrouw Freya Van den Bossche, Vlaams minister van Energie, Wonen, Steden en Sociale Economie Vlaamse Woonraad Koning Albert II-laan 19 bus 23 1210 Brussel vlaamse.woonraad@rwo.vlaanderen.be www.vlaamsewoonraad.be Advies 2013/10 datum 16 juli 2013 bestemmeling Mevrouw Freya Van den Bossche, Vlaams

Nadere informatie

1. Situering. Hierbij worden volgende voorwaarden opgelegd:

1. Situering. Hierbij worden volgende voorwaarden opgelegd: Vlaamse Woonraad Koning Albert II-laan 19 bus 23 1210 Brussel vlaamse.woonraad@rwo.vlaanderen.be www.vlaamsewoonraad.be Advies 2015/08 datum 9 oktober 2015 bestemmeling kopie onderwerp Mevrouw Liesbeth

Nadere informatie

1. Situering. Vlaamse Woonraad Koning Albert II-laan 19 bus Brussel

1. Situering. Vlaamse Woonraad Koning Albert II-laan 19 bus Brussel Vlaamse Woonraad Koning Albert II-laan 19 bus 23 1210 Brussel vlaamse.woonraad@rwo.vlaanderen.be www.vlaamsewoonraad.be Advies 2013/02 datum 13 februari 2013 bestemmeling kopie onderwerp Mevrouw Freya

Nadere informatie

Werkprogramma 2015 Goedgekeurd door de Vlaamse Woonraad op 29/01/2015

Werkprogramma 2015 Goedgekeurd door de Vlaamse Woonraad op 29/01/2015 Werkprogramma 2015 Goedgekeurd door de Vlaamse Woonraad op 29/01/2015 2 Inhoudsopgave 1. Situering... 5 2. Adviezen op eigen initiatief... 5 2.1. Versterkt aanbodbeleid op de private huurmarkt... 5 2.2.

Nadere informatie

ADVIES OVER DE VRIJSTELLING VAN DE SPECIFIEKE INHAALBEWEGING VOOR SOCIALE HUURWONINGEN

ADVIES OVER DE VRIJSTELLING VAN DE SPECIFIEKE INHAALBEWEGING VOOR SOCIALE HUURWONINGEN ADVIES OVER DE VRIJSTELLING VAN DE SPECIFIEKE INHAALBEWEGING VOOR SOCIALE HUURWONINGEN Advies 2016/14 8.09.2016 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte inhoud van het ontwerpbesluit...

Nadere informatie

Mevrouw Liesbeth Homans

Mevrouw Liesbeth Homans Vlaamse Woonraad Koning Albert II-laan 19 bus 23 1210 Brussel vlaamse.woonraad@rwo.vlaanderen.be www.vlaamsewoonraad.be Advies 2015/11 datum 23 oktober 2015 bestemmeling kopie onderwerp Mevrouw Annemie

Nadere informatie

Werkprogramma 2016 Goedgekeurd door de Vlaamse Woonraad op 17/12/2015

Werkprogramma 2016 Goedgekeurd door de Vlaamse Woonraad op 17/12/2015 Werkprogramma 2016 Goedgekeurd door de Vlaamse Woonraad op 17/12/2015 2 Inhoudsopgave 1. Situering... 4 2. Adviezen op eigen initiatief... 4 2.1. Dak- en thuisloosheid... 4 2.2. Onderzoeksproject towards

Nadere informatie

1. Situering. 2. Opzet van het ontwerpbesluit

1. Situering. 2. Opzet van het ontwerpbesluit Vlaamse Woonraad Koning Albert II-laan 19 bus 23 1210 Brussel vlaamse.woonraad@rwo.vlaanderen.be www.vlaamsewoonraad.be Advies 2014/06 bestemmeling datum 13 oktober 2014 Mevrouw Liesbeth Homans, Viceminister-president

Nadere informatie

Vlaamse Woonraad Werkprogramma VLAAMSE WOONRAAD. Vlaanderen is wonen

Vlaamse Woonraad Werkprogramma VLAAMSE WOONRAAD. Vlaanderen is wonen Vlaamse Woonraad 2017 Werkprogramma VLAAMSE WOONRAAD Vlaanderen is wonen Colofon Vlaamse Woonraad De Vlaamse Woonraad is de strategische adviesraad voor het beleidsveld wonen. Adres: Koning Albert II-laan

Nadere informatie

De Vlaamse Woonraad werd hierover op 3 januari 2013 om advies gevraagd.

De Vlaamse Woonraad werd hierover op 3 januari 2013 om advies gevraagd. Vlaamse Woonraad Koning Albert II-laan 19 bus 23 1210 Brussel vlaamse.woonraad@rwo.vlaanderen.be www.vlaamsewoonraad.be Advies 2013/01 datum 31 januari 2013 bestemmeling Mevrouw Freya Van den Bossche,

Nadere informatie

ADVIES OVER HET FONDS TER STIMULERING VAN STEDELIJKE EN PLATTELANDSINVESTERINGEN

ADVIES OVER HET FONDS TER STIMULERING VAN STEDELIJKE EN PLATTELANDSINVESTERINGEN ADVIES OVER HET FONDS TER STIMULERING VAN STEDELIJKE EN PLATTELANDSINVESTERINGEN Advies 2016-18 / 20.10.2016 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte inhoud... 3 3 Bespreking... 3 3.1

Nadere informatie

ADVIES OVER HET FONDS TER STIMULERING VAN STEDELIJKE EN PLATTELANDSINVESTERINGEN

ADVIES OVER HET FONDS TER STIMULERING VAN STEDELIJKE EN PLATTELANDSINVESTERINGEN ADVIES OVER HET FONDS TER STIMULERING VAN STEDELIJKE EN PLATTELANDSINVESTERINGEN Advies 2017-05 / 30.03.2017 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte inhoud... 3 3 Bespreking... 3 3.1

Nadere informatie

ADVIES WIJZIGING BVR SUBSIDIËRING TERREINEN WOONWAGENBEWONERS

ADVIES WIJZIGING BVR SUBSIDIËRING TERREINEN WOONWAGENBEWONERS ADVIES WIJZIGING BVR SUBSIDIËRING TERREINEN WOONWAGENBEWONERS Advies 2017-09 / 6.07.2017 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte inhoud... 3 3 Bespreking... 3 3.1 Algemeen 3 3.2 Wijzigende

Nadere informatie

ADVIES VIZIER 2030 DOELSTELLINGENKADER VLAANDEREN

ADVIES VIZIER 2030 DOELSTELLINGENKADER VLAANDEREN ADVIES VIZIER 2030 DOELSTELLINGENKADER VLAANDEREN Advies 2018-09 / 26.03.2018 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte inhoud... 3 3 Bespreking... 4 3.1 Algemeen 4 3.2 Langetermijnbeleidsplannen

Nadere informatie

ADVIES ERKENDE KREDIETMAATSCHAPPIJEN

ADVIES ERKENDE KREDIETMAATSCHAPPIJEN ADVIES ERKENDE KREDIETMAATSCHAPPIJEN Advies 2019-07/ 11.04.2019 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte inhoud... 3 3 Bespreking... 3 3.1 Evaluatie 3 3.2 Waarborg funding 4 3.3 Territoriale

Nadere informatie

Advies 2013/15 datum 19 december 2013 bestemmeling Mevrouw Freya Van den Bossche, Vlaams minister van Energie, Wonen, Steden en Sociale Economie

Advies 2013/15 datum 19 december 2013 bestemmeling Mevrouw Freya Van den Bossche, Vlaams minister van Energie, Wonen, Steden en Sociale Economie Vlaamse Woonraad Koning Albert II-laan 19 bus 23 1210 Brussel vlaamse.woonraad@rwo.vlaanderen.be www.vlaamsewoonraad.be Advies 2013/15 datum 19 december 2013 bestemmeling Mevrouw Freya Van den Bossche,

Nadere informatie

Advies over de Beleidsbrief Wonen

Advies over de Beleidsbrief Wonen Vlaamse Woonraad Koning Albert II-laan 19 bus 23 1210 Brussel vlaamse.woonraad@rwo.vlaanderen.be www.vlaamsewoonraad.be Advies 2015/12 bestemmeling datum 13 november 2015 Mevrouw Liesbeth Homans, Viceminister-president

Nadere informatie

ADVIES CONCEPTNOTA S RENOVATIEPREMIE VERHUURDERS, GEWAARBORGD HUREN EN GEÏNTEGREERDE PREMIES

ADVIES CONCEPTNOTA S RENOVATIEPREMIE VERHUURDERS, GEWAARBORGD HUREN EN GEÏNTEGREERDE PREMIES ADVIES CONCEPTNOTA S RENOVATIEPREMIE VERHUURDERS, GEWAARBORGD HUREN EN GEÏNTEGREERDE PREMIES Advies 2018-01/ 18.01.2018 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 De drie conceptnota s... 3 2.1 Algemene

Nadere informatie

Advies 2013/06 datum 30 april 2013 bestemmeling Mevrouw Freya Van den Bossche, Vlaams minister van Energie, Wonen, Steden en Sociale Economie

Advies 2013/06 datum 30 april 2013 bestemmeling Mevrouw Freya Van den Bossche, Vlaams minister van Energie, Wonen, Steden en Sociale Economie Vlaamse Woonraad Koning Albert II-laan 19 bus 23 1210 Brussel vlaamse.woonraad@rwo.vlaanderen.be www.vlaamsewoonraad.be Advies 2013/06 datum 30 april 2013 bestemmeling Mevrouw Freya Van den Bossche, Vlaams

Nadere informatie

Mevrouw Freya Van den Bossche, Vlaams minister van Energie, Wonen, Steden en Sociale Economie

Mevrouw Freya Van den Bossche, Vlaams minister van Energie, Wonen, Steden en Sociale Economie Vlaamse Woonraad Koning Albert II-laan 19 bus 23 1210 Brussel vlaamse.woonraad@rwo.vlaanderen.be www.vlaamsewoonraad.be Advies 2011/10 datum 1 september 2011 bestemmeling onderwerp Mevrouw Freya Van den

Nadere informatie

DE VLAAMSE WOONRAAD STRATEGISCHE ADVIESRAAD WERKPROGRAMMA

DE VLAAMSE WOONRAAD STRATEGISCHE ADVIESRAAD WERKPROGRAMMA DE VLAAMSE WOONRAAD STRATEGISCHE ADVIESRAAD WERKPROGRAMMA 2009 2010 1 1. INLEIDING De Vlaamse Woonraad wordt formeel opgericht door het besluit van de Vlaamse regering van 19 juli 2007. In dit besluit

Nadere informatie

Wijzigend decreet grond en pandenbeleid

Wijzigend decreet grond en pandenbeleid Vlaamse Woonraad Koning Albert II-laan 19 bus 23 1210 Brussel vlaamse.woonraad@rwo.vlaanderen.be www.vlaamsewoonraad.be Advies bestemmeling datum 24 februari 2011 kopie Mevrouw Freya Van den Bossche, Vlaams

Nadere informatie

Vlaamse Woonraad Werkprogramma VLAAMSE WOONRAAD. Vlaanderen is wonen. Goedgekeurd door de Vlaamse Woonraad op 21 december 2017

Vlaamse Woonraad Werkprogramma VLAAMSE WOONRAAD. Vlaanderen is wonen. Goedgekeurd door de Vlaamse Woonraad op 21 december 2017 Vlaamse Woonraad 2018 Werkprogramma Goedgekeurd door de Vlaamse Woonraad op 21 december 2017 VLAAMSE WOONRAAD Vlaanderen is wonen Colofon Vlaamse Woonraad De Vlaamse Woonraad is de strategische adviesraad

Nadere informatie

Commissie Openbare Werken, Mobiliteit en Stedenbouw

Commissie Openbare Werken, Mobiliteit en Stedenbouw Commissie Openbare Werken, Mobiliteit en Stedenbouw Mondelinge vraag OPSCHRIFT Vergadering van 4 februari 2016 Nummer: 2016_MV_00047 Onderwerp: Mondelinge vraag van raadslid Mieke Bouve: Meer gezinnen

Nadere informatie

Vlaamse Woonraad Werkprogramma VLAAMSE WOONRAAD. Vlaanderen is wonen. Goedgekeurd door de Vlaamse Woonraad op 20 december 2018

Vlaamse Woonraad Werkprogramma VLAAMSE WOONRAAD. Vlaanderen is wonen. Goedgekeurd door de Vlaamse Woonraad op 20 december 2018 Vlaamse Woonraad 2019 Werkprogramma Goedgekeurd door de Vlaamse Woonraad op 20 december 2018 VLAAMSE WOONRAAD Vlaanderen is wonen Colofon Vlaamse Woonraad De Vlaamse Woonraad is de strategische adviesraad

Nadere informatie

Inhoud. trst_. Lokaal toewijzingsreglement voor ouderen Goedgekeurd in de gemeenteraad van Zemst van 26 april 2018

Inhoud. trst_. Lokaal toewijzingsreglement voor ouderen Goedgekeurd in de gemeenteraad van Zemst van 26 april 2018 trst_. Lokaal toewijzingsreglement voor ouderen Goedgekeurd in de gemeenteraad van Zemst van 6 april 018 Inhoud 1. Inleiding 1.1 Wettelijk kader 1. Gemeentelijke maatregel. Algemeen kader inzake toewijzing.1

Nadere informatie

Op 24 oktober 2014 nam de Vlaamse Regering akte van de Beleidsnota Wonen 2014-2019.

Op 24 oktober 2014 nam de Vlaamse Regering akte van de Beleidsnota Wonen 2014-2019. Vlaamse Woonraad Koning Albert II-laan 19 bus 23 1210 Brussel vlaamse.woonraad@rwo.vlaanderen.be www.vlaamsewoonraad.be Advies 2014/09 bestemmeling datum 17 november 2014 Mevrouw Liesbeth Homans, Viceminister-president

Nadere informatie

ADVIES ONTWERPBESLUIT GEÏNTEGREERDE RENOVATIEPREMIE VOOR WONINGEN

ADVIES ONTWERPBESLUIT GEÏNTEGREERDE RENOVATIEPREMIE VOOR WONINGEN ADVIES ONTWERPBESLUIT GEÏNTEGREERDE RENOVATIEPREMIE VOOR WONINGEN Advies 2018-19 / 30.08.2018 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte inhoud... 3 3 Bespreking... 3 3.1 Algemeen 3 3.2

Nadere informatie

ADVIES WIJZIGING ADL-BESLUIT

ADVIES WIJZIGING ADL-BESLUIT ADVIES WIJZIGING ADL-BESLUIT Advies 2018-02 / 18.01.2018 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte inhoud... 3 3 Bespreking... 4 3.1 Algemeen 4 3.2 Zorg en wonen 4 3.3 Huurmodaliteiten

Nadere informatie

KRIJTLIJNEN VOOR EEN DUURZAAM WOONBELEID. Publieksmoment Woonbeleidsplan Vlaanderen 29 november 2011

KRIJTLIJNEN VOOR EEN DUURZAAM WOONBELEID. Publieksmoment Woonbeleidsplan Vlaanderen 29 november 2011 KRIJTLIJNEN VOOR EEN DUURZAAM WOONBELEID Publieksmoment Woonbeleidsplan Vlaanderen 29 november 2011 1 Situering Aanleiding advies woonplan 30/06/2011 Vaststelling: woonbeleid ontbreekt lange termijnvisie

Nadere informatie

Het Sociaal Verhuurkantoor professioneel partner in het Woonbeleid. Presentatie door. Yannick Claes Sociaal Verhuurkantoor Waasland

Het Sociaal Verhuurkantoor professioneel partner in het Woonbeleid. Presentatie door. Yannick Claes Sociaal Verhuurkantoor Waasland Het Sociaal Verhuurkantoor professioneel partner in het Woonbeleid Presentatie door Yannick Claes Sociaal Verhuurkantoor Waasland 2 Promotiecampagne Oost-Vlaanderen Wat is een Sociaal Verhuurkantoor? -

Nadere informatie

Gemeente MEULEBEKE Toewijzing zoals bepaald door het Sociaal Huurbesluit. Een eigen lokaal toewijzingsreglement

Gemeente MEULEBEKE Toewijzing zoals bepaald door het Sociaal Huurbesluit. Een eigen lokaal toewijzingsreglement TOEWIJZINGSREGLEMENT SOCIALE HUURWONINGEN Gemeente MEULEBEKE INHOUDSTAFEL 1. Inleiding 1.1. Wettelijk Kader 1.2. Gemeentelijke maatregel 2. Algemeen kader inzake toewijzing 2.1. Decretaal principe (Vlaamse

Nadere informatie

ADVIES OVER DE BELEIDSBRIEF WONEN

ADVIES OVER DE BELEIDSBRIEF WONEN // ADVIES OVER DE BELEIDSBRIEF WONEN 2017-2018 Advies 2017-14/ 23.11.2017 // www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte inhoud van de beleidsbrief... 3 3 Bespreking van de beleidsbrief...

Nadere informatie

Beleidsinstrumenten en regelgeving. Trefdag uithuiszetting Joy Verstichele, Coördinator Vlaams Huurdersplatform

Beleidsinstrumenten en regelgeving. Trefdag uithuiszetting Joy Verstichele, Coördinator Vlaams Huurdersplatform Beleidsinstrumenten en regelgeving Trefdag uithuiszetting Joy Verstichele, Coördinator Vlaams Huurdersplatform Taakstelling Vlaams Huurdersplatform 1. Ondersteunen van de werking van de huurdersbonden

Nadere informatie

MEDEDELING AAN DE VLAAMSE REGERING

MEDEDELING AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING MEDEDELING AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van ministerieel besluit bij het nieuwe Procedurebesluit

Nadere informatie

Beleidsaanbevelingen. Wat leert ons het Grote Woononderzoek?

Beleidsaanbevelingen. Wat leert ons het Grote Woononderzoek? Beleidsaanbevelingen. Wat leert ons het Grote Woononderzoek? Sien Winters KU Leuven - HIVA Studiedag Wonen in Vlaanderen anno 2013. Wat leert ons het Grote Woononderzoek 2013 Brussel, Vlaams Parlement,

Nadere informatie

Naar een aanbodbeleid voor de private huurmarkt

Naar een aanbodbeleid voor de private huurmarkt Naar een aanbodbeleid voor de private huurmarkt Sien Winters Studiedag Focus op de private huurmarkt in beleid en onderzoek Brussel, 11 januari 2018 Gebaseerd op: Rapport: Een nieuwe rol voor de private

Nadere informatie

LOKAAL TOEWIJZINGSREGLEMENT VOOR OUDEREN STAD ROESELARE

LOKAAL TOEWIJZINGSREGLEMENT VOOR OUDEREN STAD ROESELARE LOKAAL TOEWIJZINGSREGLEMENT VOOR OUDEREN STAD ROESELARE INHOUDSTAFEL 1. Inleiding 1.1. Wettelijk Kader 1.2. Gemeentelijke maatregel 2. Algemeen kader inzake toewijzing 2.1. Decretaal principe (Vlaamse

Nadere informatie

Omzendbrief W/2014/01

Omzendbrief W/2014/01 Omzendbrief W/2014/01 Omzendbrief betreffende de opmaak van een lokaal toewijzingsreglement voor ouderen Vlaams minister van Energie, Wonen, Steden en Sociale Economie Martelaarsplein 7, 1000 Brussel Tel.

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING EN VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Voorontwerp

Nadere informatie

WORKSHOP PRIVATE HUURMARKT. Toelichting Kenniscentrum Vlaamse Steden 23 maart 2009 Tinne op de Beeck Kabinet Karin Temmerman

WORKSHOP PRIVATE HUURMARKT. Toelichting Kenniscentrum Vlaamse Steden 23 maart 2009 Tinne op de Beeck Kabinet Karin Temmerman WORKSHOP PRIVATE HUURMARKT Toelichting Kenniscentrum Vlaamse Steden 23 maart 2009 Tinne op de Beeck Kabinet Karin Temmerman 1. STUDIE HUREN IN GENT Centrum voor Duurzame Ontwikkeling RESULTATEN TECHNISCH

Nadere informatie

ADVIES BESCHEIDEN HUUR SHM

ADVIES BESCHEIDEN HUUR SHM ADVIES BESCHEIDEN HUUR SHM Advies 2018-20 / 30.08.2018 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte inhoud... 3 3 Bespreking... 3 3.1 Algemeen 3 3.2 Doelgroep 5 3.3 Verhuurmodaliteiten 7 3.4

Nadere informatie

4. ALGEMENE TOEPASSING 5. GOEDKEURING EN WIJZIGINGEN 6. BEKENDMAKING 7. INWERKINGTREDING

4. ALGEMENE TOEPASSING 5. GOEDKEURING EN WIJZIGINGEN 6. BEKENDMAKING 7. INWERKINGTREDING TOEWIJZINGSREGLEMENT SOCIALE HUURWONINGEN INTERLOKALE VERENIGING WOONBELEID REGIO NOORD INHOUD: INHOUD: 1. INLEIDING 1.1 Wettelijk kader 1.2 Gemeentelijke maatregel HET LOKAAL TOEWIJZINGSREGLEMENT WERD

Nadere informatie

Advies 2016/07 datum 25 april 2016 De Heer Geert Bourgeois, Minister President van de Vlaamse Regering

Advies 2016/07 datum 25 april 2016 De Heer Geert Bourgeois, Minister President van de Vlaamse Regering Vlaamse Woonraad Koning Albert II-laan 19 bus 23 1210 Brussel vlaamse.woonraad@rwo.vlaanderen.be www.vlaamsewoonraad.be Advies 2016/07 bestemmeling datum 25 april 2016 De Heer Geert Bourgeois, Minister

Nadere informatie

Omzendbrief RWO/WO/2014/03

Omzendbrief RWO/WO/2014/03 Omzendbrief RWO/WO/2014/03 Omzendbrief vrijwillige toepassing KSH Aan: lokale besturen die hun huurpatrimonium onder het sociaal huurstelsel willen brengen Vlaams minister van Energie, Wonen, Steden en

Nadere informatie

wonen STRATEGISCHE DOELSTELLINGEN BELEIDSUITDAGING UIT HET GROTEPRIORITEITENDEBAT

wonen STRATEGISCHE DOELSTELLINGEN BELEIDSUITDAGING UIT HET GROTEPRIORITEITENDEBAT STRATEGISCHE DOELSTELLINGEN BELEIDSUITDAGING UIT HET GROTEPRIORITEITENDEBAT Betaalbaar en kwaliteitsvol voor iedereen SD 10. IN 2019 IS AANGEPAST EN COMFORTABEL WONEN VERZEKERD VOOR ALLE KINDEREN EN JONGEREN.

Nadere informatie

ADVIES ONTWERP BESTUURSDECREET

ADVIES ONTWERP BESTUURSDECREET ADVIES ONTWERP BESTUURSDECREET Advies 2018-03/ 22.01.2018 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Bespreking... 3 2.1 Proces 3 2.2 Coördinatie en harmonisering 3 2.3 Algemeen inhoudelijke vernieuwing

Nadere informatie

DE VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

DE VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van

Nadere informatie

NAAR EEN VERSTERKT RECHT OP WONEN

NAAR EEN VERSTERKT RECHT OP WONEN NAAR EEN VERSTERKT RECHT OP WONEN studiedag Brussel, 11 maart 2014 Bernard Hubeau Voorzitter Vlaamse Woonraad 2 Inhoud Inleiding Buitenlandse voorbeelden versterkt recht op wonen (Schotland / Frankrijk

Nadere informatie

Voorstel van resolutie. betreffende een harmonisatie in de sociale kredietsector

Voorstel van resolutie. betreffende een harmonisatie in de sociale kredietsector stuk ingediend op 548 (2009-2010) Nr. 1 20 mei 2010 (2009-2010) Voorstel van resolutie van mevrouw Mercedes Van Volcem, de heer Filip Anthuenis, de dames Irina De Knop en Vera Van der Borght en de heer

Nadere informatie

1. Situering. 2. Beknopte inhoud van het ontwerpbesluit

1. Situering. 2. Beknopte inhoud van het ontwerpbesluit Vlaamse Woonraad Koning Albert II-laan 19 bus 23 1210 Brussel vlaamse.woonraad@rwo.vlaanderen.be www.vlaamsewoonraad.be Advies 2015/06 datum 25 april 2016 bestemmeling kopie onderwerp Mevrouw Liesbeth

Nadere informatie

De Vlaamse Woonraad werd op 24 juli 2012 verzocht binnen een termijn van 30 kalenderdagen advies uit te brengen over dit ontwerpbesluit.

De Vlaamse Woonraad werd op 24 juli 2012 verzocht binnen een termijn van 30 kalenderdagen advies uit te brengen over dit ontwerpbesluit. Vlaamse Woonraad Koning Albert II-laan 19 bus 23 1210 Brussel vlaamse.woonraad@rwo.vlaanderen.be www.vlaamsewoonraad.be Advies 2012/08 datum 10 september 2012 bestemmeling Mevrouw Freya Van den Bossche,

Nadere informatie

over de vernieuwde Vlaamse renovatiepremie

over de vernieuwde Vlaamse renovatiepremie 669 (2015-2016) Nr. 1 ingediend op 24 februari 2016 (2015-2016) Verslag van het verzoekschrift namens de Commissie voor Wonen, Armoedebeleid en Gelijke Kansen uitgebracht door Marc Hendrickx over de vernieuwde

Nadere informatie

Situering en aanleiding (1)

Situering en aanleiding (1) Evaluatie decreet grond- en pandenbeleid van 27 maart 2009 Kennisdeling regelgeving en beleidsevaluatie 25 januari 2016 Situering en aanleiding (1) Structuur decreet grond rond- en pandenbeleid - Boek

Nadere informatie

Advies. Voorontwerp van decreet houdende wijziging van decretale bepalingen inzake wonen als gevolg van het bestuurlijk beleid

Advies. Voorontwerp van decreet houdende wijziging van decretale bepalingen inzake wonen als gevolg van het bestuurlijk beleid Brussel, 9 november 2005 091105_ Advies Voorontwerp van decreet houdende wijziging van decretale bepalingen inzake wonen als gevolg van het bestuurlijk beleid Inhoud Inhoud... 2 1. Inleiding... 3 2. Advies...

Nadere informatie

2011 03 30 Overzicht VWC en Vlaamse en lokale spelers - Dorien Van Cauwenberge. Het Vlaamse woonbeleid in vogelvlucht

2011 03 30 Overzicht VWC en Vlaamse en lokale spelers - Dorien Van Cauwenberge. Het Vlaamse woonbeleid in vogelvlucht 2011 03 30 Overzicht VWC en Vlaamse en lokale spelers - Dorien Van Cauwenberge Het Vlaamse woonbeleid in vogelvlucht Studiedag Vlaams Welzijnsverbond Wonen in welzijn, welzijn in wonen 30 maart 2011 Wat

Nadere informatie

Advies 2012/04 datum 28 juni 2012 bestemmeling De heer Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

Advies 2012/04 datum 28 juni 2012 bestemmeling De heer Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Vlaamse Woonraad Koning Albert II-laan 19 bus 23 1210 Brussel vlaamse.woonraad@rwo.vlaanderen.be www.vlaamsewoonraad.be Advies 2012/04 datum 28 juni 2012 bestemmeling De heer Jo Vandeurzen, Vlaams minister

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering ter uitvoering van het Vlaams Woninghuurdecreet

Besluit van de Vlaamse Regering ter uitvoering van het Vlaams Woninghuurdecreet Besluit van de Vlaamse Regering ter uitvoering van het Vlaams Woninghuurdecreet DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20; Gelet op

Nadere informatie

Gemeente Dentergem Toewijzing zoals bepaald door het Sociaal Huurbesluit. Een eigen lokaal toewijzingsreglement

Gemeente Dentergem Toewijzing zoals bepaald door het Sociaal Huurbesluit. Een eigen lokaal toewijzingsreglement TOEWIJZINGSREGLEMENT SOCIALE HUURWONINGEN Gemeente Dentergem INHOUDSTAFEL 1. Inleiding 1.1. Wettelijk Kader 1.2. Gemeentelijke maatregel 2. Algemeen kader inzake toewijzing 2.1. Decretaal principe (Vlaamse

Nadere informatie

Taskforce Wonen bundelt krachten voor woonnoden van kwetsbare groepen

Taskforce Wonen bundelt krachten voor woonnoden van kwetsbare groepen Taskforce Wonen bundelt krachten voor woonnoden van kwetsbare groepen Om de vele uitdagingen op het vlak van woonbeleid in Gent aan te gaan, werd eind 2017 een Taskforce Wonen opgericht. Het Gentse stadsbestuur

Nadere informatie

DE VLAAMSE WOONRAAD STANDPUNTBEPALING HUURSUBSIDIE

DE VLAAMSE WOONRAAD STANDPUNTBEPALING HUURSUBSIDIE DE VLAAMSE WOONRAAD STANDPUNTBEPALING HUURSUBSIDIE NAV DE TOELICHTING OVER DE UITBREIDING VAN DE HUURSUBSIDIE AAN DE KANDIDAAT HUURDERS VAN EEN SOCIALE WONING 1. Vooraf Op vraag van de Vlaamse Woonraad

Nadere informatie

1. Situering. 2. Opzet van het ontwerpbesluit

1. Situering. 2. Opzet van het ontwerpbesluit Vlaamse Woonraad Koning Albert II-laan 19 bus 12 1210 Brussel vlaamse.woonraad@rwo.vlaanderen.be www.vlaamsewoonraad.be Advies 2011/08 datum 30 juni 2011 bestemmeling Mevrouw Freya Van den Bossche, Vlaams

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking dienst Maatschappelijke Participatie dossiernummer:. 1505694 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Wonen - Projectsubsidie

Nadere informatie

ADVIES VOORONTWERP DECREET GEBOUWENPAS

ADVIES VOORONTWERP DECREET GEBOUWENPAS ADVIES VOORONTWERP DECREET GEBOUWENPAS Advies 2018-08 / 26.02.2018 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte inhoud... 3 3 Bespreking... 3 3.1 Algemeen 3 3.2 Transversaal opzet 4 3.3 Gefaseerde

Nadere informatie

ADVIES VOORKEURSBESLUIT KLEIN RUSLAND

ADVIES VOORKEURSBESLUIT KLEIN RUSLAND ADVIES VOORKEURSBESLUIT KLEIN RUSLAND Advies 2018-21 / 30.08.2018 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte inhoud... 3 3 Bespreking... 3 3.1 Algemeen 3 3.2 Leefbare locatie 4 3.3 Alternatief

Nadere informatie

Waarom geen woningen bouwen. zoals Ecopower stroom verkoopt?

Waarom geen woningen bouwen. zoals Ecopower stroom verkoopt? Waarom geen woningen bouwen zoals Ecopower stroom verkoopt? Betaalbaar en duurzaam wonen Peter Van Cleemput Teammanager Lokaal Woonbeleid IGEMO Intergemeentelijk project Wonen langs Dijle en Nete Aanleiding

Nadere informatie

Advies. Ervaringsfonds - aanvraagprocedures. Brussel, 6 juli 2015

Advies. Ervaringsfonds - aanvraagprocedures. Brussel, 6 juli 2015 Advies Brussel, 6 juli 2015 SERV_Raad_20150706_aanvraagprocedures_ervaringsfonds_adv Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen Wetstraat 34-36, 1040 Brussel T +32 2 209 01 11 info@serv.be www.serv.be Adviesvraag:

Nadere informatie

Steunpunt Wonen 2012-2015: van onderzoeksvragen naar resultaten en beleidsimpact

Steunpunt Wonen 2012-2015: van onderzoeksvragen naar resultaten en beleidsimpact Steunpunt Wonen 2012-2015: van onderzoeksvragen naar resultaten en beleidsimpact Sien Winters Coördinator Steunpunt Wonen www.steunpuntwonen.be Inhoud Van onderzoeksvragen behandelde thema s resultaten

Nadere informatie

INHOUD: 1. INLEIDING 1.1 WETTELIJK KADER 1.2 GEMEENTELIJKE MAATREGEL

INHOUD: 1. INLEIDING 1.1 WETTELIJK KADER 1.2 GEMEENTELIJKE MAATREGEL TOEWIJZINGSREGLEMENT SOCIALE HUURWONINGEN INTERLOKALE VERENIGING REGIONAAL WOONBELEID NOORD-WEST BRABANT INHOUD: 1. INLEIDING 1.1 WETTELIJK KADER 1.2 GEMEENTELIJKE MAATREGEL 2. ALGEMEEN KADER INZAKE TOEWIJZING

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende het

Nadere informatie

Lokaal toewijzingsreglement sociale huurwoningen voor 65-plussers

Lokaal toewijzingsreglement sociale huurwoningen voor 65-plussers Lokaal toewijzingsreglement sociale huurwoningen voor 65-plussers TOEWIJZINGSREGELEMENT SOCIALE HUURWONINGEN VOOR 65-plussers GEMEENTE KORTEMARK INHOUDSTAFEL 1. Inleiding 1.1. Wettelijk kader 1.2. Gemeentelijke

Nadere informatie

INHOUD 1. INLEIDING EN SITUERING. 1.1 Wettelijk kader 1.2 Gemeentelijk initiatief 1.3 Definities 2. ALGEMEEN KADER INZAKE TOEWIJZING

INHOUD 1. INLEIDING EN SITUERING. 1.1 Wettelijk kader 1.2 Gemeentelijk initiatief 1.3 Definities 2. ALGEMEEN KADER INZAKE TOEWIJZING TOEWIJZINGSREGLEMENT SOCIALE HUURWONINGEN STAD LEUVEN INHOUD 1. INLEIDING EN SITUERING 1.1 Wettelijk kader 1.2 Gemeentelijk initiatief 1.3 Definities 2. ALGEMEEN KADER INZAKE TOEWIJZING 2.1 Decretale principe

Nadere informatie

Het erkenningsbesluit sociale huisvesting: stimulans voor bewonersparticipatie

Het erkenningsbesluit sociale huisvesting: stimulans voor bewonersparticipatie Het erkenningsbesluit sociale huisvesting: stimulans voor bewonersparticipatie Voorstel tot aanbevelingen van VIVAS I. Inleiding...2 II. Het erkenningsbesluit en bewonersparticipatie...2 1 Prestatiebeoordeling

Nadere informatie

Advies 2015/10 datum 15 oktober 2015 De Heer Geert Bourgeois, Minister President van de Vlaamse Regering

Advies 2015/10 datum 15 oktober 2015 De Heer Geert Bourgeois, Minister President van de Vlaamse Regering Vlaamse Woonraad Koning Albert II-laan 19 bus 23 1210 Brussel vlaamse.woonraad@rwo.vlaanderen.be www.vlaamsewoonraad.be Advies 2015/10 bestemmeling datum 15 oktober 2015 De Heer Geert Bourgeois, Minister

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 14 oktober 2016

Nadere informatie

Naar een ruimer aanbod van betaalbare private huurwoningen

Naar een ruimer aanbod van betaalbare private huurwoningen Naar een ruimer aanbod van betaalbare private huurwoningen Woondag VVSG, 6 december 2018 David Van Vooren, Agentschap Wonen-Vlaanderen 2 De private huurmarkt in vogelvlucht 20% 7% 3% Eigendom Private Huur

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid 1 Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid SCSZG/18/193 BERAADSLAGING NR. 18/103 VAN 4 SEPTEMBER 2018 OVER DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR DE FEDERALE OVERHEIDSDIENST SOCIALE

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING, NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot instelling

Nadere informatie

Het bindend sociaal objectief halen na de arresten van het Grondwettelijk Hof kansen en knelpunten. Jeroen Schreurs Tom Nulens Jeroen Van Pottelberge

Het bindend sociaal objectief halen na de arresten van het Grondwettelijk Hof kansen en knelpunten. Jeroen Schreurs Tom Nulens Jeroen Van Pottelberge Het bindend sociaal objectief halen na de arresten van het Grondwettelijk Hof kansen en knelpunten Jeroen Schreurs Tom Nulens Jeroen Van Pottelberge Inleiding en situering Arrest nr. 145/2013 van het Grondwettelijk

Nadere informatie

DE LEGITIMATIE VAN DE SOCIALE HUURSECTOR. EEN BIJDRAGE

DE LEGITIMATIE VAN DE SOCIALE HUURSECTOR. EEN BIJDRAGE DE LEGITIMATIE VAN DE SOCIALE HUURSECTOR. EEN BIJDRAGE AAN HET DEBAT VANUIT VLAANDEREN OVER SOCIALE VERHUURDERS ALS BEVOORRECHTE UITVOERDERS EN HUURDERS ALS BEGUNSTIGDEN Tom Vandromme (Universiteit Antwerpen)

Nadere informatie

Advies 2013/03 datum 13 februari 2013 bestemmeling Vlaams Parlement, Commissie voor Woonbeleid, Stedelijk Beleid en Energie

Advies 2013/03 datum 13 februari 2013 bestemmeling Vlaams Parlement, Commissie voor Woonbeleid, Stedelijk Beleid en Energie Vlaamse Woonraad Koning Albert II-laan 19 bus 23 1210 Brussel vlaamse.woonraad@rwo.vlaanderen.be www.vlaamsewoonraad.be Advies 2013/03 datum 13 februari 2013 bestemmeling Vlaams Parlement, Commissie voor

Nadere informatie

Stedelijk huurkantoor Gent. 28 september 2010

Stedelijk huurkantoor Gent. 28 september 2010 Stedelijk huurkantoor Gent 28 september 2010 1. Gentse context AANBOD - 44% huurders (bron, SEE 2001) - Aantal huurwoningen neemt gestaag af - Aantal huurwoningen wordt geraamd op 44.000 (cijfers 2001)

Nadere informatie

Organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen [1]

Organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen [1] Organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen [1] Ten gevolge van de goedkeuring van de bisconceptnota betreffende de organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen,

Nadere informatie

Vlaamse Regering ~~~ = ~= n-

Vlaamse Regering ~~~ = ~= n- Vlaamse Regering ~~~ = ~= n- Ministeriële uitspraak in de beroepsprocedure met toepassing van artikel 29bis, 5, van de Vlaamse Wooncode betreffende de beslissing van de sociale huisvestingsmaatschappij

Nadere informatie

ADVIES BIJ DE CONCEPTNOTA PRIVATE HUUR

ADVIES BIJ DE CONCEPTNOTA PRIVATE HUUR AAR 154 / oktober 2016 1 ADVIES BIJ DE CONCEPTNOTA PRIVATE HUUR Inhoud 1. Betrokken bevoegdheden... 2 2. Advies Unia... 2 2.1. Inleiding... 2 2.2. Algemene bemerkingen... 2 2.3. Aanpak Discriminatie...

Nadere informatie

GEMEENTE WAASMUNSTER TOEWIJZINGSREGLEMENT VOOR SOCIALE HUURWONINGEN

GEMEENTE WAASMUNSTER TOEWIJZINGSREGLEMENT VOOR SOCIALE HUURWONINGEN GEMEENTE WAASMUNSTER TOEWIJZINGSREGLEMENT VOOR SOCIALE HUURWONINGEN INHOUD 1. Situering 1.1. Wettelijk kader 1.2. Standaard regime en eigen gemeentelijk toewijsreglement 2. Toewijzingsreglement voor de

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Voorontwerp van decreet houdende wijziging van het decreet

Nadere informatie

VR DOC.0854/1BIS

VR DOC.0854/1BIS VR 2018 2007 DOC.0854/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse

Nadere informatie

VR DOC.0923/1BIS

VR DOC.0923/1BIS VR 2018 2007 DOC.0923/1BIS DE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Visienota - Kwaliteits- en registratiemodel voor de dienstverleners binnen Werk /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

VR DOC.0851/1BIS

VR DOC.0851/1BIS VR 2018 2007 DOC.0851/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBRUGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING, NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse

Nadere informatie

VR DOC.0775/3

VR DOC.0775/3 VR 2016 0807 DOC.0775/3 Bijlage bij het besluit van de Vlaamse Regering van xx xxxxxx 2016 houdende subsidiëring van intergemeentelijke projecten ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid 1. Zorgen voor

Nadere informatie