Little Doll Dance Company

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Little Doll Dance Company"

Transcriptie

1 Little Doll Dance Company

2 LESBRIEF UIT GROOTMOEDERS TIJD! Een grote KOFFER met daarin materialen die met een beetje fantasie uitnodigen tot dans! Paco de postduif neemt je mee op reis door het verleden met brieven, opdrachten, spelletjes en materiaal. In deze lesbrief staan danslessen om zelf met de groep te ondernemen. De lessen laten de leerlingen hun eigen bewegingsmogelijkheden ontdekken en ervaren. De lesstof wordt op een speelse manier aangeboden en er is ruimte voor eigen creativiteit. Op deze manier leren de kinderen op een leuke manier de mogelijkheden van dans kennen! Lessenreeks Les 1: Introductieles gegeven door een dans docent. Les 2: Dansles Sport! Les 3: Dansles Lekker spelen! Les 4: Dansles Wassen! De danslessen zijn opgebouwd in vier delen: Opwarming: bewegingen die het lichaam opwarmen. Kern: verdieping en verbreding in dans. In dit deel van de les maak je gebruik van nieuw dansmateriaal en dansmateriaal herhalen. De kinderen onderzoeken en ontdekken zelf nieuwe dansmogelijkheden. Verwerking: Het dansmateriaal wordt verwerkt en toegepast. Afsluiting: Hier wordt de les op verschillende manieren afgesloten. Kerndoelen: Kerndoel 54: De leerlingen leren beelden, muziek, taal, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren. Kerndoel 55: De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren. Kerndoel 56: De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed.

3 Les 1 Introductieles Doel: De leerlingen ervaren hun eigen creativiteit in te zetten. De leerlingen ervaren hun eigen expressie in te zetten, het zelf doen. De leerlingen ervaren verschillende manieren van voortbeweging. De leerlingen observeren. Duur: 45 minuten Muziek: CD Uit grootmoederstijd Aantal kinderen: De hele groep Waar: Speellokaal of gymzaal Materialen: Koffer, CD en Cd-speler Introductie: Aan het begin van elke les komt Paco de postduif met een opdracht binnenvliegen! Paco wordt tijdens deze les voor het eerst geïntroduceerd door een dansdocent. 1. Op warming (Voor en na doen) CD nummer 1: Tijd voor ochtend gymnastiek! Begin in een kring of verspreid door de zaal. Maak bewegingen die het lichaam opwarmen en gebruik verschillende bewegingen zoals; Schudden (armen, benen, schouders, hoofd, billen) Sprongetjes op en neer Dribbelen Stampen Inkrimpen Draaien Uitrekken Balanceren Groot klein Snel - langzaam Ouderwets spelen CD nummer 3 t/m 5: Alle kinderen zitten nog in de kring. Er wordt op een theatrale manier speelgoed geintroduceerd uit de koffer. 1. Tol: De kinderen draaien als tollen door de ruimte. (EXTRA: De kinderen worden door de leerkracht of elkaar aangedraaid.) 2. Springtouw: De kinderen springen door de ruimte. (Groot & kleine sprongen, door de zaal en in een oversteek.)

4 3. De kinderen gaan weer terug naar de bank en kijken mee naar Paco de Postduif en de docent die voordoet hoe een veertje van Paco zweeft en dwarrelt. De docent nodigt een aantal kinderen uit om te helpen. Er wordt steeds tegen verschillende lichaamsdelen geblazen. (Armen, benen en buik) 4. Vervolgens laat de docent de kinderen terwijl ze nog zitten hun eigen armen dansen door zachtjes te blazen. * EXTRA: Er bestaat een mogelijkheid tot een luisteropdracht. Kunnen de kinderen raden welk muziekje hoort bij welk materiaal? 4. Afsluiting CD nummer 7 We sluiten af met een stopdans. De kinderen dansen door de ruimte en bevriezen tijdens de muziekstops. Daarna is het tijd om afscheid te nemen van Paco de postduif tot de volgende dansles met dansopdrachten.

5 Les 2 Sport! Doel: De leerlingen ervaren hun eigen creativiteit in te zetten. De leerlingen ervaren hun eigen expressie in te zetten, het zelf doen. De leerlingen ervaren verschillende manieren van voortbeweging. De leerlingen observeren elkaar. Duur: 45 minuten Muziek: CD Uit grootmoederstijd Aantal kinderen: De hele groep Waar: Speellokaal of gymzaal Materialen: Koffer, CD en Cd-speler Introductie: Paco de postduif heeft een mooie opdracht in zijn posttasje. Wat zou er vandaag in de dansles gebeuren? Lees de brief van Paco voor en neem de klas samen met paco en koffer mee naar het speellokaal en/of gymzaal en ontdek het samen! 1. Op warming (Voor en na doen) CD nummer 1: Tijd voor ochtend gymnastiek! Begin in een kring of verspreid door de zaal. Maak bewegingen die het lichaam opwarmen en gebruik verschillende bewegingen zoals; Schudden (armen, benen, schouders, hoofd, billen) Sprongetjes op en neer Dribbelen Stampen Inkrimpen Draaien Uitrekken Balanceren Groot klein Snel - langzaam 2. Sport introductie: Laat de kinderen na de warming-up zitten in een kring en haal de koffer erbij. Wat zou er vandaag uitkomen. In de brief van Paco stond iets over sport en spel. Haal het eerste plaatje uit de koffer.

6 Beeld 1 Zwemmen: Vroeger gingen mensen helemaal uitgedost het water in. Lange badpakken en mooie badmutsen hoorden erbij. Vraag aan de kinderen hoe zij als danser door de zaal zouden zwemmen? Geef 2 kinderen de beurt dit voor te doen in het midden van de kring. Stimuleer verschillende bewegingen. Dit kan liggend op de vloer maar ook staand. Denk aan watertrappelen, rugslag, borstslag of zelf onderwater zwemmen (wel je neus dicht knijpen voor je het water in springt!) Opdracht 1 CD nummer 8: We gaan samen door de zaal ontdekken op welke manieren we kunnen zwemmen door de zaal. Maar voordat we dit doen herinner je als docent de opdracht van Paco. Om te zwemmen is een badmuts nodig. Waar zou deze zijn? Aah natuurlijk in de koffer! Zet de badmuts op of laat een van de kinderen hem dragen tijdens het onderzoeken van beweging! Laat de kinderen aan het eind weer terug keren naar hun plek in de kring voor opdracht 2. TIP: Blijf als leerkracht verschillende bewegingsmogelijkheden benoemen om de kinderen zoveel mogelijk te stimuleren en beweging te onderzoeken. Beeld 2 Schaatsen: Schaatsen doen mensen al jaren lang, maar de mooie plastic schaatsen van nu zijn heel anders dan de schaatsen van vroeger. Laat het plaatje zien van de schaatsen van vroeger en nu. Vraag aan de kinderen hoe zij als danser door de zaal zouden schaatsen? Geef 2 kinderen de beurt dit voor te doen in het midden van de kring. Stimuleer verschillende bewegingen. Denk hierbij aan glijdende, glibberende, springend en draaiende bewegingen. TIP: Laat de kinderen eventueel hun sokken aantrekken om beter te kunnen glijden! Opdracht 2 CD nummer 9: We gaan samen door de zaal ontdekken op welke manieren we kunnen schaatsen door de zaal. TIP: Blijf als leerkracht verschillende bewegingsmogelijkheden benoemen om de kinderen zoveel mogelijk te stimuleren en beweging te onderzoeken. Beeld 3 Voetbal: Voetbal is dat nu ouderwets of toch niet? Tja mensen voetballen al heel lang. Haal het derde en laatste plaatje erbij en zoek de verschillen. Vraag aan de kinderen hoe zij als danser door de zaal zouden voetballen? Aan wat voor bewegingen moeten zij denken? Geef 2 kinderen de beurt dit voor te doen (met natuurlijk een denkbeeldige voetbal) in het midden van de kring. Stimuleer verschillende bewegingen. Denk hierbij aan hoog houden, doelschieten, overwinningsdans en glijden.

7 Opdracht 3 CD nummer 10: We gaan samen door de zaal ontdekken op welke manieren we al voetballend door de zaal kunnen. Door de beweging te benoemen laat je alle kinderen dezelfde beweging beoefenen. TIP: Blijf als leerkracht verschillende bewegingsmogelijkheden benoemen om de kinderen zoveel mogelijk te stimuleren en beweging te onderzoeken. 3. Iedereen aan het sporten CD nummer 11: Deel de klas in twee groepen. De helft mag op de bankjes zitten als publiek en kijken naar de anderen. Iedereen mag zijn eigen sport kiezen en deze laten zien aan de rest van de klas al dansend door de zaal. Geef de kinderen die kijken de volgende opdracht mee: Kun je raden welke sporten er zijn gekozen door de kinderen uit de klas? Welke beweging vond je bijzonder om te zien en kun je hem straks laten zien aan de rest van de klas? Kies na afloop 2 of 3 kinderen die een beweging voor mogen doen. 4. Afsluiting CD nummer 7 We sluiten af met een stopdans. De kinderen dansen door de ruimte en bevriezen tijdens de muziekstops. Daarna is het tijd om afscheid te nemen van Paco de postduif tot de volgende dansles met dansopdrachten. Paco heeft nog 1 afrondende vraag! Waren deze sporten dan wel zo ouderwets? Of sporten mensen nu nog steeds hetzelfde? Eigenlijk wel natuurlijk, alleen met nieuwere materialen.

8 Les 3 Lekker spelen! Doel: De leerlingen ervaren hun eigen creativiteit in te zetten. De leerlingen ervaren hun eigen expressie in te zetten, het zelf doen. De leerlingen ervaren verschillende manieren van voortbeweging. De leerlingen observeren elkaar en werken samen. Duur: 45 minuten Muziek: CD Uit grootmoederstijd Aantal kinderen: De hele groep Waar: Speellokaal of gymzaal Materialen: Koffer, CD en Cd-speler Introductie: Paco de postduif heeft een mooie opdracht in zijn posttasje. Wat zou er vandaag in de dansles gebeuren? Lees de brief van Paco voor en neem de klas samen met paco en koffer mee naar het speellokaal en/of gymzaal en ontdek het samen! 1. Op warming (Voor en na doen) CD nummer 1: Tijd voor ochtend gymnastiek! Begin in een kring of verspreid door de zaal. Maak bewegingen die het lichaam opwarmen en gebruik verschillende bewegingen zoals; Schudden (armen, benen, schouders, hoofd, billen) Sprongetjes op en neer Dribbelen Stampen Inkrimpen Draaien Uitrekken Balanceren Groot klein Snel - langzaam 2. Lekker spelen! Laat de kinderen na de warming-up zitten in een kring en haal de koffer erbij. Wat zou er vandaag uitkomen. In de brief van Paco stond iets over lekker spelen. Haal het eerste speelgoed uit de koffer.

9 Materiaal 1 springtouw: Springtouwen is iets wat iedereen wel eens doet en vroeger hadden ze een heel mooi touw met mooi leren handels. Haal het springtouw uit de koffer en laat het zien. Wat roept het op bij de kinderen? Kan iemand laten zien hoe je touwtje springt? Wat zien de andere kinderen? Springen en ronddraaien van de handen om het touw rondom te krijgen. Opdracht 1 CD nummer 12: Iedereen mag samen het springtouwen uitproberen op de muziek op hun plek in de kring. Geef vervolgens aan wanneer de kinderen door de zaal heen mogen springen. Kunnen de kinderen ook: achteruit springen, op zij springen, op hun hurken springen en op de billen springen? Laat de kinderen aan het eind weer terug keren naar hun plek in de kring en haal de veertjes uit de koffer. Materiaal 2 Veertjes: Vroeger konden de mensen zich bezig houden met van alles en nog wat. Eén spel was wel heel bijzonder en het veertje hooghouden. Best lastig om een veertje in de lucht te laten zweven. Haal de veertjes uit de koffer die Paco al voor de klas heeft meegenomen. Doe het eerst voor als leerkracht. Waar moet je op letten. Zacht en gericht blazen. Opdracht 2.A CD nummer 13: Deel aan iedereen een veertje uit en kijk of het lukt om dit zelf hoog te houden door de zaal. Kun je ook bukken of op de vloer het veertje hoog houden? Laat de kinderen aan het eind terug keren naar hun plek in de kring en de veertjes inleveren. Opdracht 2.B CD nummer 14: Zou je dit veertjes spel ook samen met iemand uit de klas kunnen doen? Vraag 1 kind te helpen en voor te doen. We samen dansen door de zaal. De een die blaast de ander van plek naar plek door de zaal natuurlijk wordt er ook gewisseld. Eindig weer in de kring. TIP: Deel de groep in tweeen en laat elkaar obsereveren. Wie blaast er heel zachtjes en zorgt dat het veertje van plek naar plek verplaatst. EXTRA: Je kan de kinderen elkaars bewegingen ook laten spiegelen! Materiaal 3 Tol: Een heel mooi speelgoed van vroeger is een tol. Haal de tol uit de koffer en laat het zien aan de kinderen en vraag of iemand nog weet hoe dit speelgoed heet? Laat zien wat de tol kan. Hoe heet dit? Draaien, tollen! Kan iemand uit de kring dit ook? Laat iemand de tol draaien. En hoe zou zo n draai er nu uitzien in je lijf? Ronddraaien kan staand, maar kan het ook op de vloer, op je billen, handen, knieën enz? Opdracht 3 CD nummer 15: We gaan samen door de zaal ontdekken op welke manieren de tol kan draaien. Wie duizelig wordt laat de tol even uitrollen. Vervolgens kun je als docent de uitgerolde tollen weer aandraaien!

10 Opdracht 4 CD nummer 15: Neem de kinderen mee naar 1 kant van de zaal. Laat ze 4 aan 4 oversteken van de ene kant van de zaal naar de andere kant. De tollen mogen elkaar niet aanraken tijdens het draaien naar de overkant! 3. Afsluiting CD nummer 7 We sluiten af met een stopdans. De kinderen dansen door de ruimte en bevriezen tijdens de muziekstops. Daarna is het tijd om afscheid te nemen van Paco de postduif tot de volgende dansles met dansopdrachten. Paco heeft nog een afrondende vraag wat voor speelgoed hebben de kinderen voorbij zien komen vandaag? Springtouw, veren en een tol. Laat de kinderen nog 1x herhalen wat elk speelgoed kan en doet.

11 Les 4 Wassen! Doel: De leerlingen ervaren hun eigen creativiteit in te zetten. De leerlingen ervaren hun eigen expressie in te zetten, het zelf doen. De leerlingen ervaren verschillende manieren van voortbeweging. De leerlingen ervaren verschillende manieren van danselement Tijd. Duur: 45 minuten Muziek: CD Uit grootmoederstijd Aantal kinderen: De hele groep Waar: Speellokaal of gymzaal Materialen: Koffer, CD en Cd-speler Introductie: Paco de postduif heeft een mooie opdracht in zijn posttasje. Wat zou er vandaag in de dansles gebeuren? Lees de brief van Paco voor en neem de klas samen met paco en koffer mee naar het speellokaal en/of gymzaal en ontdek het samen! 1. Op warming (Voor en na doen) CD nummer 1: Tijd voor ochtend gymnastiek! Begin in een kring of verspreid door de zaal. Maak bewegingen die het lichaam opwarmen en gebruik verschillende bewegingen zoals; Schudden (armen, benen, schouders, hoofd, billen) Sprongetjes op en neer Dribbelen Stampen Inkrimpen Draaien Uitrekken Balanceren Groot klein Snel - langzaam 2. Wassen! Introductie: Wassen ging vroeger heel anders zo heeft Paco in zijn brief al uitgelegd, maar wat gebruikten de mensen nu vroeger om te wassen? Zou er een voorbeeld in de koffer zitten? Haal de koffer erbij en haal er de volgende materialen uit: tobbe, wasbord, zeep en laken.

12 Vertel en laat zien hoe er vroeger werd gewassen. De kinderen hebben dit al eerder gezien tijdens de introductie les, maar wordt nu nog een keer specifieker herhaald. Opdracht 1 Ritme dans CD nummer 2: Het wasbord werd gebruikt om alles lekker te schrobben, maar hoor je dat het maakt een mooi geluid! Laat een aantal kinderen hun eigen ritme/geluid maken. Kun je dit ook zonder wasbord maar met je lijf? En met je voet en met je handen? Iedereen maakt zijn eigen ritme in de kring. Om iedereen te laten stopen met zijn/haar ritme doe je de handen in de lucht! Opdracht 2 CD nummer 6: Mooi al die ritmes, maar de was is nog steeds niet gewassen! Deel aan iedereen een wasstuk uit uit de koffer. We beginnen in de kring met de wasdans en dansen vervolgens door de hele zaal. Wassen ging vroeger heel anders dan nu. We gebruiken het wasbord en gaan al soppend aan de slag. Van het grote lakens tot de zakdoeken alles mag schoon. Laat je zakdoek wapperen, schudden, wrijven en op en neer bewegen! Opdracht 3 CD nummer 16: Na dat de was over het wasbord heen is geschrobt, moet al het water weg. We moeten de kleren wringen, wat is dat nu precies? Laat dit zien door voor te doen met het laken uit de koffer. Kan iemand uit de kring zichzelf in allerlei bochten wringen? Een arm? Of een been? Misschien alleen je heupen? Laat iedereen dit doen op eigen plek in de zaal. Opdracht 4 CD nummer 17: De was is geschrobt, gesopt en gewrongen...nu nog iets heel belangrijks de was moet drogen! Er is wind nodig om alles lekker droog te laten wapperen. Deel de klas in 2 groepen. De ene helft neemt plaats op een bankje in de zaal en verzorgen door hard te blazen de wind. De anderen nemen hun eigen was mee en laten dit wapperen en zwaaien door de zaal. Alles moet droog. Vervolgens wisselen we de groep om. * Herhaal de wasdans uit de eerste les! Neem aan het eind de was mee en vouw het netjes op. Zo dat kan weer droog en schoon in de koffer worden gestopt! EXTRA: Het opvouwen kan ook als bewegingsopdracht worden aangeboden. Laat de kinderen terugkeren naar de kring en laat ze niet alleen hun zakdoek netjes opvouwen, maar ook zichzelf. Je armen, je benen? Je onderof bovenlijf? Zowel staand als op de vloer. Ook kun je de buurman en/of buurvrouw zachtjes opvouwen. Maak nette vouwen dan hoef je straks niet te strijken!

13 3. Afsluiting CD nummer 7 We sluiten af met een stopdans. De kinderen dansen door de ruimte en bevriezen tijdens de muziekstops. Daarna is het tijd om afscheid te nemen van Paco de postduif (de afscheidsbrief wordt voorgelezen). Hij neemt de schone was mee en gaat weer op reis! -THE END-

14 Colofon: Little Doll Dance Company Tigresa López-García Janine Versluis Hassan Ait-Moumad Deborah Donker Met dank aan: SKVR & Tineke van Calster Little Doll Dance Company september 2014

Little Doll Dance Company

Little Doll Dance Company Little Doll Dance Company KIPPENVEL Binnenkort gaat de klas naar de danstheatervoorstelling KIPPENVEL van Little Doll Dance Company. Bespreek ter voorbereiding van het voorstellingsbezoek de onderstaande

Nadere informatie

Tekst: Lucia Marthas en Tjeerd P. Oosterhuis Productie & muziek: Tjeerd P. Oosterhuis Choreografie en lesopzet: Lucia Marthas Institute for

Tekst: Lucia Marthas en Tjeerd P. Oosterhuis Productie & muziek: Tjeerd P. Oosterhuis Choreografie en lesopzet: Lucia Marthas Institute for Tekst: Lucia Marthas en Tjeerd P. Oosterhuis Productie & muziek: Tjeerd P. Oosterhuis Choreografie en lesopzet: Lucia Marthas Institute for Performing Arts 1 Inleiding Koningsspelen 2016 Dit jaar maakt

Nadere informatie

Maak de afstand kleiner. Maak de afstand groter. Te makkelijk? afstand in een rechte lijn zo snel

Maak de afstand kleiner. Maak de afstand groter. Te makkelijk? afstand in een rechte lijn zo snel Werkblad GROEP 1-2 LES 7: Sport 2 Activiteit Atletiekspelletjes Sprinten: zo snel mogelijk een afstand afleggen. Roeien: naar de overkant. Materialen & tekening Pionnen 2 skateboards Werkvorm Doel: leerlingen

Nadere informatie

Twintig keer fijne motoriek in de gymzaal

Twintig keer fijne motoriek in de gymzaal Twintig keer fijne motoriek in de gymzaal Waslijn ophangen Laat de leerling een berg kleren ophangen op de waslijn. Stel de eis dat ze netjes opgehangen worden. Kan hij of zij zonder hulp de wasknijpers

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling 'Hatsjoe'

Lesbrief bij de voorstelling 'Hatsjoe' Lesbrief bij de voorstelling 'Hatsjoe' Voorbereiding: Voordat u met de leerlingen naar de voorstelling Hatsjoe gaat kijken is het belangrijk dat u een aantal onderwerpen bespreekt zodat ze niet voor verrassingen

Nadere informatie

Eerste yoga les voor de kinderen. Dinsdag 10 juli 2012. Tijdsduur: 2x 30 minuten. Locatie: Hoppas, Woudrichem. Aantal kinderen: max: 4

Eerste yoga les voor de kinderen. Dinsdag 10 juli 2012. Tijdsduur: 2x 30 minuten. Locatie: Hoppas, Woudrichem. Aantal kinderen: max: 4 Eerste yoga les voor de kinderen. Dinsdag 10 juli 2012. Tijdsduur: 2x 30 minuten. Locatie: Hoppas, Woudrichem Aantal kinderen: max: 4 Toestemming van de ouders? Aandachtspunt: Observeren niveau, behoefte

Nadere informatie

Lesbrief Dans en Taal

Lesbrief Dans en Taal Beste leerkracht, U bent nu al een aantal weken bezig met de lesbrief van het onderzoekstraject Dans en Taal. Hopelijk verloopt alles naar wens en genieten de kinderen van het Frans middels dans. Mochten

Nadere informatie

Lesbrief Dans en Taal

Lesbrief Dans en Taal Beste leerkracht, U bent nu al twee weken bezig met de lesbrief van het onderzoekstraject Dans en Taal. Hopelijk verloopt alles naar wens en genieten de kinderen van het Frans middels dans. Mochten er

Nadere informatie

Lesbrief Dans en Taal

Lesbrief Dans en Taal Beste leerkracht, U heeft vorige week de kick-off van het onderzoekstraject Dans en Taal bijgewoond. Hopelijk heeft het u een goede indruk gegeven van hoe de dansopdrachten eruitzien. In deze lesbrief

Nadere informatie

Hier vind je wat ideeën en tips om een verantwoorde schaatsles te geven.

Hier vind je wat ideeën en tips om een verantwoorde schaatsles te geven. SCHAATSLES GEVEN. Hier vind je wat ideeën en tips om een verantwoorde schaatsles te geven. Tips voor de begeleider. Draag handschoenen. (verplicht!) Ga vóór de groep staan en praat luid. Kijk in de schaatsrijrichting.

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Broemmm. Broemmm. Voordat de kinderen de voorstelling gaan zien:

Lesbrief bij de voorstelling Broemmm. Broemmm. Voordat de kinderen de voorstelling gaan zien: Lesbrief bij de voorstelling Broemmm Broemmm Teun wil weg met haar autootje Broem. Ze wacht op haar vriend Tijn maar die komt maar niet. Uiteindelijk besluit ze zonder hem te vertrekken maar Broem start

Nadere informatie

Werkblad. LES 9: Ouders. www.gavoorgezond.nl GROEP 1-2. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen.

Werkblad. LES 9: Ouders. www.gavoorgezond.nl GROEP 1-2. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen. Werkblad GROEP 1-2 Bijlage 1 Rood actief inspannen/ sporten Oranje middelmatig inspannen Rust Werkblad GROEP 1-2, vervolg Bijlage 2 Dagen van de week Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag

Nadere informatie

weer: regen, wind, onweer en zon ander soort kleding aantrekt dat je het niet koud krijgt weer vaker voorkomen in bepaalde seizoenen

weer: regen, wind, onweer en zon ander soort kleding aantrekt dat je het niet koud krijgt weer vaker voorkomen in bepaalde seizoenen Seizoenen GROEP 1-2 11 75 minuten 1, 43, 51, 54 en 55 De leerling: weer: regen, wind, onweer en zon ander soort kleding aantrekt dat je het niet koud krijgt weer vaker voorkomen in bepaalde seizoenen kleding

Nadere informatie

Polka. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS

Polka. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Polka Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Polka: het lied... 3 De muziekopname... 3 Activiteiten per leeftijd: Baby s... 4 Babydans... 4 Met muziekinstrumenten... 4 Dreumesen... 4 Klinkend materiaal... 4 Trommelen...

Nadere informatie

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen!

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Astrid Witte zomer 2014 Even vooraf: - Deze oefeningen zijn bedoeld voor gezonde volwassenen - Heb je klachten, overleg dan

Nadere informatie

Lees en bekijk de activiteitkaarten bij de activiteiten. Hierop. staat de uitleg van de activiteit. met tekst en plaatjes.

Lees en bekijk de activiteitkaarten bij de activiteiten. Hierop. staat de uitleg van de activiteit. met tekst en plaatjes. LES 7: Sport 2 Activiteit Atletiek: lopen en verspringen. Materialen & tekening 1. 10 pionnen 5 touwtjes/1-meterstokken Stopwatch 2. 4 kleine matjes 3. Pion 4 kleine matjes Tape 1-meterstok. Activiteitkaarten

Nadere informatie

Inleiding We beginnen met een warming up van Winter Standbeelden.

Inleiding We beginnen met een warming up van Winter Standbeelden. Inleiding We beginnen met een warming up van Winter Standbeelden. Winter standbeelden Op muziek van Jingle bells. Van tevoren vraag ik aan de kinderen welke bewegingen met de winter te maken hebben. Denk

Nadere informatie

Lesbrief Dans en Taal

Lesbrief Dans en Taal Beste leerkracht, U bent nu al een aantal weken bezig met de lesbrief van het onderzoekstraject Dans en Taal. Hopelijk verloopt alles naar wens en genieten de kinderen van het Frans middels dans. Mochten

Nadere informatie

Weekprogramma: 1 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken en gezichtsuitdrukkingen nadoen

Weekprogramma: 1 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken en gezichtsuitdrukkingen nadoen Dit ben ik! Weekprogramma: Week 1; 0 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken. 1 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken en gezichtsuitdrukkingen nadoen 2 jaar Aanwijzen en benoemen delen van het gezicht. 3 jaar

Nadere informatie

Lesbrief Dans en Taal

Lesbrief Dans en Taal Beste leerkracht, U heeft vorige week de kick-off van het onderzoekstraject Dans en Taal bijgewoond. Hopelijk heeft het u een goede indruk gegeven van hoe de dansopdrachten eruitzien. In deze lesbrief

Nadere informatie

LESMATERIAAL ONDERBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 1-

LESMATERIAAL ONDERBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 1- LESMATERIAAL ONDERBOUW Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect Vo or 4 Groep 1- ACTIVITEIT 1: AANGENAAM KENNIS TE MAKEN In deze handleiding staat de activiteitenbeschrijving voor groep 1-4. Hier

Nadere informatie

lesbrief bij de voorstelling

lesbrief bij de voorstelling lesbrief bij de voorstelling 1 informatie voor de leerkracht V O O R W O O R D Door Jack Timmermans artistiek leider De Stilte Voor u ligt de lesbrief van de voorstelling VOGELKIND. In deze lesbrief bieden

Nadere informatie

LES 6. GROEP: 3 t/m 8 Balanceren, springen, tikspelen.

LES 6. GROEP: 3 t/m 8 Balanceren, springen, tikspelen. LES 6. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Glijden: - De leerling glijdt met billen en voeten op een matje/handdoek op de dubbele bank. Touwtjespringen: - De leerling draait het springtouw zelf en

Nadere informatie

Dans. Marijke Vancoillie Nico Van den Abeele

Dans. Marijke Vancoillie Nico Van den Abeele Dans Expressie Marijke Vancoillie Nico Van den Abeele Inhoud Woord vooraf... 7 Deel 1: Inleiding: muzische vorming en dans... 9 Bewegingsexpressie... 9 Dansexpressie... 10 Kinderen en dansexpressie...

Nadere informatie

Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015

Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015 Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015 Inleiding 2 INLEIDING DANS Leerlingen in het basisonderwijs dansen graag. Het sluit aan bij hun natuurlijke creativiteit, fantasie en bewegingsdrang.

Nadere informatie

Lesbrief. Traverse (6+) Cie. Arcosm Frankrijk

Lesbrief. Traverse (6+) Cie. Arcosm Frankrijk Lesbrief Traverse (6+) Cie. Arcosm Frankrijk In de geborgenheid van een overvol huis zien we een man, alleen en geheel in beslag genomen door de dagelijkse beslommeringen. Identieke handelingen die hij

Nadere informatie

Een muziekles in aansluiting op het dagproject Een beestenboel op school.

Een muziekles in aansluiting op het dagproject Een beestenboel op school. TITEL: Leerjaar Groep 3 en 4. Type les Lesduur Omschrijving van de les Zing Een beestenboel op school - blinde rups (lesformat) Een muziekles in aansluiting op het dagproject Een beestenboel op school.

Nadere informatie

Zing Een beestenboel op school - beweeg als een beest (lesformat) Een les in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Zing Een beestenboel op school - beweeg als een beest (lesformat) Een les in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. TITEL Leerjaar Groep 1 en 2. Type les Lesduur Omschrijving van de les Zing Een beestenboel op school - beweeg als een beest (lesformat) Een les in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Nadere informatie

Ik ben een heel klein muisje

Ik ben een heel klein muisje Ik ben een heel klein muisje Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Ik ben een heel klein muisje: het lied... 3 De muziekopname... 3 Activiteiten per leeftijd: Baby s... 4 Massagespel... 4 Speelgoed... 4 Muisje

Nadere informatie

Lesbrief Dans en Taal

Lesbrief Dans en Taal Beste leerkracht, U bent nu al twee weken bezig met de lesbrief van het onderzoekstraject Dans en Taal. Hopelijk verloopt alles naar wens en genieten de kinderen van het Frans middels dans. Mochten er

Nadere informatie

Op zoek naar mooie geluiden. Lerarenhandleiding Basisonderwijs groep 1, 2, 3 en 4

Op zoek naar mooie geluiden. Lerarenhandleiding Basisonderwijs groep 1, 2, 3 en 4 Op zoek naar mooie geluiden Lerarenhandleiding Basisonderwijs groep 1, 2, 3 en 4 Geachte leerkracht, Binnenkort gaan uw leerlingen met onze slagwerker Joep Everts Op zoek naar mooie geluiden tijdens een

Nadere informatie

De wakkere wekker. Benodigdheden: - Een luid tikkende wekker

De wakkere wekker. Benodigdheden: - Een luid tikkende wekker Activiteiten voor drie- tot vierjarigen De dag wordt wakker! De wakkere wekker - Een luid tikkende wekker We luisteren naar het getik en het gerinkel van een oude wekker. De kinderen spelen een levensgrote

Nadere informatie

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les China Stadsgeluiden in China 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad Vakgebied: Muziek Lesduur: 60 minuten per les China Pagina 1 - Stadsgeluiden in China - Colofon Stadsgeluiden in China Les voor groep

Nadere informatie

Regen. ( 20 oktober 14 november)

Regen. ( 20 oktober 14 november) Regen ( 20 oktober 14 november) In Nederland regent het vaak. Kinderen komen dus van jongs af aan in aanraking met regen. In het thema leren de kinderen allerlei begrippen die met regen te maken hebben.

Nadere informatie

Lesbrief Droomstad Droomstad toont een magische wereld: mensen stuiven, hoedjes vliegen, melodieën snellen aan je voorbij. Dans en live muziek smelten samen tot een wervelkermis. Kom erbij. Op de kermis

Nadere informatie

Voorbeeld les uit het boek: Bewegingsexpressie met kleuters. 1 Inleiding: Duur Didactische werkvormen Organisatie Materiaal

Voorbeeld les uit het boek: Bewegingsexpressie met kleuters. 1 Inleiding: Duur Didactische werkvormen Organisatie Materiaal Voorbeeld les uit het boek: Bewegingsexpressie met kleuters Thema: De trein auteur: Geert Leysen 1 Inleiding: 10 min Leergesprek De kleuters zitten in een kring (kleermakerszit) Muziek https://www.youtube.com/watch?v=e2xwztc7qhw

Nadere informatie

Werkblad. LES 9: Ouders. GROEP 5-6. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen.

Werkblad. LES 9: Ouders.  GROEP 5-6. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen. Werkblad Bijlage 1 Rood actief inspannen/ sporten Oranje middelmatig inspannen Rust Werkblad, vervolg Bijlage 2 Deze pagina zal vaker uitgeprint moeten worden om een beweegdagboek voor de hele week te

Nadere informatie

Lesbrief met dansinstructie Zie voor lied, songtekst en instructiefilm: www.kinderenvoorkinderen.nl

Lesbrief met dansinstructie Zie voor lied, songtekst en instructiefilm: www.kinderenvoorkinderen.nl Bewegen is gezond! Lesbrief met dansinstructie Zie voor lied, songtekst en instructiefilm: www.kinderenvoorkinderen.nl 1 Dansinstructie Bewegen is Gezond Inleiding Koningsspelen en Bewegen is gezond Op

Nadere informatie

Hiervoor zet ik me in! in klas

Hiervoor zet ik me in! in klas Hiervoor zet ik me in! in klas Ik ben voorzichtig met de spullen van een ander. Ik kom altijd op tijd op school. In de klas praat ik zachtjes met andere leerlingen. Ik behandel anderen zoals ik zelf behandeld

Nadere informatie

Het geluidenvierkant. De menselijke xylofoon

Het geluidenvierkant. De menselijke xylofoon Het geluidenvierkant De leerkracht tekent op het bord een groot vierkant. Dit wordt vervolgens in een aantal hokjes verdeeld. In samenspraak met de kinderen verschijnt in ieder hokje een tekening van iets

Nadere informatie

SAMEN DELEN. een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie

SAMEN DELEN. een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie SAMEN DELEN een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie INHOUD LESBRIEF 1. Introductie 2. De SAMEN DELEN Lesinhoud 3. De SAMEN DELEN Quizzz 4. Het SAMEN DELEN Diploma 5. De SAMEN DELEN Activiteiten

Nadere informatie

Werkblad. LES 9: Ouders. GROEP 7-8. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen.

Werkblad. LES 9: Ouders.  GROEP 7-8. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen. Werkblad Bijlage 1 Rood actief inspannen/ sporten Oranje middelmatig inspannen Rust Werkblad, vervolg Bijlage 2 Deze pagina zal vaker uitgeprint moeten worden om een beweegdagboek voor de hele week te

Nadere informatie

Kikkergymles. Kun jij springen als een Kikker? Wie maakt de allergrootste kikkersprong? Oefen het met deze leuke gymles!

Kikkergymles. Kun jij springen als een Kikker? Wie maakt de allergrootste kikkersprong? Oefen het met deze leuke gymles! Kikkergymles Kun jij springen als een Kikker? Wie maakt de allergrootste kikkersprong? Oefen het met deze leuke gymles! Dit is een gymles in hoeken. Het is een echte springles, waarbij allerlei springoefeningen

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Voor de groepen 1 en 2 van het basisonderwijs (4-6 jaar) Deze lesbrief is te gebruiken bij de voorstelling Aardblij. Aardblij is een voorstelling met zang, acrobatiek

Nadere informatie

basisoefeningen workshops Alphons Laudyschool, fase 1

basisoefeningen workshops Alphons Laudyschool, fase 1 basisoefeningen workshops Alphons Laudyschool, fase INTRODUCTIE OEFENINGEN stoelendans (alle leeeijden) *zet deelnemer in het midden en verwijder zijn stoel (of begin zelf) *deze deelnemer stelt een vraag

Nadere informatie

China. Chinees porselein versieren. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten

China. Chinees porselein versieren. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten China Chinees porselein versieren Vakgebied: Beeldende Vorming Lesduur: 60 minuten China Pagina 1 - Chinees porselein versieren - Colofon Chinees porselein versieren Les voor groep 5/6 60 minuten Tekenen

Nadere informatie

LES 23. GROEP: 3 t/m 8 Bewegen op muziek.

LES 23. GROEP: 3 t/m 8 Bewegen op muziek. LES 23. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4, LES 1: - De leerlingen kunnen de dans na een aantal keer oefenen redelijk zelfstandig uitvoeren. - De leerlingen dansen alle bewegingen mee. Groep 3/4,

Nadere informatie

Onder ieder opdracht staan de benodigdheden. Deze zijn meestal op school te vinden. Alleen de muziek moet nog gedownload worden.

Onder ieder opdracht staan de benodigdheden. Deze zijn meestal op school te vinden. Alleen de muziek moet nog gedownload worden. Lesbrief voor Hoedje! van Cordua & Magnus Beste leerkracht, Dit is de lesbrief voor de voorstelling Hoedje! Wij raden aan om voor de voorstelling de denk- en de luister- opdracht te geven en na de voorstelling

Nadere informatie

Cultuureducatie met Kwaliteit

Cultuureducatie met Kwaliteit Cultuureducatie met Kwaliteit Doorlopende leerlijn beeld Groep 8 Lessenreeks basis Deze leerlijn is ontwikkeld door CKC & partners. In de schijnwerpers Informatie over In de schijnwerpers Groep 8, lessenreeks

Nadere informatie

De planeten Reis door het zonnestelsel

De planeten Reis door het zonnestelsel De planeten Reis door het zonnestelsel Cgroep 1-2 01 tijdsduur 40 minuten kerndoelen 1, 46 en 54 lesdoelen De leerling: (her)kent de namen van de acht planeten weet dat de planeten om de zon draaien kan

Nadere informatie

Ga je mee om de wonderlijke wereld van de zintuigen te ontdekken? Linda van de Weerd

Ga je mee om de wonderlijke wereld van de zintuigen te ontdekken? Linda van de Weerd Ga je mee om de wonderlijke wereld van de zintuigen te ontdekken? 1 Linda van de Weerd Inhoud Moet je horen! 3 Trillingen 4 Luister! 5 Hard en zacht 6 Dichtbij en ver weg 7 Hoog en laag 8 Doof zijn 9 Moeilijke

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

LESBRIEF. Tekst: Tjeerd P. Oosterhuis & Niki Smit Muziek en productie: Tjeerd P. Oosterhuis Choreografie en lesopzet: Lucia Marthas

LESBRIEF. Tekst: Tjeerd P. Oosterhuis & Niki Smit Muziek en productie: Tjeerd P. Oosterhuis Choreografie en lesopzet: Lucia Marthas LESBRIEF Tekst: Tjeerd P. Oosterhuis & Niki Smit Muziek en productie: Tjeerd P. Oosterhuis Choreografie en lesopzet: Lucia Marthas Inleiding Dit jaar verschijnt alweer de 37 ste cd van Kinderen voor Kinderen.!

Nadere informatie

LES 41. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, Springen, Doelspelen

LES 41. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, Springen, Doelspelen LES 41. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN Groep 3/4: Mikken met touwzwaaien. - De leerling kan al zwaaiend, met de voeten een pittenzakje in een hoepel leggen. Vies en lekkertje. - De loper rent als hij niet

Nadere informatie

Lesideeën claves: onderbouw

Lesideeën claves: onderbouw Lesideeën claves Lesideeën claves: onderbouw Lesideeën middenbouw: pagina 4 Lesideeën bovenbouw: pagina 6 Getal onder de 10 Doel: de leerlingen oefenen met tellen en klappen/spelen op een vooraf bepaald

Nadere informatie

De bijen. De bijen prikken de leeuwen. De leeuwen gaan in een rondje rondom Izzi zitten. Bzzz Bzzz Bzzz BZZZ

De bijen. De bijen prikken de leeuwen. De leeuwen gaan in een rondje rondom Izzi zitten. Bzzz Bzzz Bzzz BZZZ De bijen Bzzz Bzzz Bzzz BZZZ En kom je redden Vertrouw op ons We gaan je beschermen Van dit bos Bzzz Bzzz Bzzz BZZZ Bijen marcheren Bijen springen Bijen dansen Bijen zoemen Bzzz Bzzz Bzzz BZZZ We gaan

Nadere informatie

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België)

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) lesbrief Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) onderbouw (groep 1 t/m 4) bezoekadres Markendaalseweg 75a Het doek gaat op. Er komt een schaduwcircus aan en alles is ineens mogelijk! Schaduwen

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

1. Dansacties 1. Dansacties 1. Dansacties 1. Dansacties

1. Dansacties 1. Dansacties 1. Dansacties 1. Dansacties Verdeling vakinhoud leerlijn DANS groep 1-8 Toelichting op het schema Geel gemarkeerd = dansbegrippen uit de kerndoelen en de vermogens uit De Culturele Ladekast; aanbevolen door de vakleerkracht Groep

Nadere informatie

LES 7. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, tikspelen, springen.

LES 7. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, tikspelen, springen. LES 7. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Touwzwaaien: - De leerling zwaait heen en weer en landt op de bank. Brandweerspel: - Als brandweer handelt de leerling snel als zijn of haar brand geblust

Nadere informatie

China. Met Fan Kuan op stap. 3 lessen rond kunst in China. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten per les

China. Met Fan Kuan op stap. 3 lessen rond kunst in China. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten per les China Met Fan Kuan op stap 3 lessen rond kunst in China Vakgebied: Beeldende Vorming Lesduur: 60 minuten per les China Pagina 1 - Met Fan Kuan op stap - Colofon Met Fan Kuan op stap Les voor groep 7/8

Nadere informatie

Beleef NDT met je klas - activiteiten voor primair onderwijs Praktische informatie Danswaaier - Een lessenreeks op school Data Locatie Duur

Beleef NDT met je klas - activiteiten voor primair onderwijs Praktische informatie Danswaaier - Een lessenreeks op school Data Locatie Duur Beleef NDT met je klas - activiteiten voor primair onderwijs Voor leerlingen van primair onderwijs stellen wij een combinatie van activiteiten samen waarbij moderne dans en NDT centraal staan, onder de

Nadere informatie

Lesbrief 'Vivi's fantastische pretflat'

Lesbrief 'Vivi's fantastische pretflat' Lesbrief 'Vivi's fantastische pretflat' Kinderen van groep 8 gaan in drie lessen een stopmotion animatie maken. Per drietal krijgen ze een opdracht. Naar aanleiding van de opdracht maken ze een kort script

Nadere informatie

Lesbrief Dans en Taal

Lesbrief Dans en Taal Beste leerkracht, U bent nu al twee weken bezig met de lesbrief van het onderzoekstraject Dans en Taal. Hopelijk verloopt alles naar wens en genieten de kinderen van het Frans middels dans. Mochten er

Nadere informatie

Klap, stamp en sla. Opmerking. Tijd: 1-5 min. Deelnemers: minimaal 2 Materiaal: niets Opstelling: kinderen vormen tweetallen. Verloop van het spel:

Klap, stamp en sla. Opmerking. Tijd: 1-5 min. Deelnemers: minimaal 2 Materiaal: niets Opstelling: kinderen vormen tweetallen. Verloop van het spel: Klap, stamp en sla Deelnemers: minimaal 2 Opstelling: kinderen vormen tweetallen : De tweetallen tellen om de beurt tot 3. Eerst zegt de één 1, daarna de ander 2 en tot slot nummer één weer 3. Hierna begin

Nadere informatie

Thema Wat zie ik? Wat hoor ik? Wat voel ik? (Zintuigen) Week 1 : Het gezicht

Thema Wat zie ik? Wat hoor ik? Wat voel ik? (Zintuigen) Week 1 : Het gezicht Thema Wat zie ik? Wat hoor ik? Wat voel ik? (Zintuigen) Week 1 : Het gezicht - Grote kring : Puk heeft spiegeltjes meegenomen, want hij vind dat hij er zo mooi uit ziet in de spiegel. Elk kind krijgt een

Nadere informatie

Lesbrief Dans en Taal

Lesbrief Dans en Taal Beste leerkracht, U heeft vorige week de kick-off van het onderzoekstraject Dans en Taal bijgewoond. Hopelijk heeft het u een goede indruk gegeven van hoe de dansopdrachten eruitzien. In deze lesbrief

Nadere informatie

VISSEN 1 GROEP 1-2. Kort en lang. Visje. Bron: Alma ten Bruin. Benodigdheden: CD: Water Liedbladen Bijlage 1 Vis Bubbelis

VISSEN 1 GROEP 1-2. Kort en lang. Visje. Bron: Alma ten Bruin. Benodigdheden: CD: Water Liedbladen Bijlage 1 Vis Bubbelis VISSEN 1 GROEP 1-2 Kort en lang Visje Bron: Alma ten Bruin Benodigdheden: CD: Water Liedbladen Bijlage 1 Vis Bubbelis Voorbereiding: CD Water maken en klaarleggen. Cd speler klaarzetten. Het instuderen

Nadere informatie

NoNiksie kijkt in de spiegel

NoNiksie kijkt in de spiegel colofon NoNiksie kijkt in de spiegel Uitgave 2014 Nationaal Park WeerribbenWieden www.np-weerribbenwieden.nl Idee NoNiksie Natuurmonumenten samen met Natuurmuseum Brabant Illustraties Femke van Gent Vormgeving

Nadere informatie

De leerlingen: leren en ervaren dat mensen niet zonder water kunnen leven. zien waar water voor wordt gebruikt.

De leerlingen: leren en ervaren dat mensen niet zonder water kunnen leven. zien waar water voor wordt gebruikt. Water 2 Speuren naar water Doelen Begrippen De leerlingen: leren en ervaren dat mensen niet zonder water kunnen leven. zien waar water voor wordt gebruikt. de druppel, stromend water Materialen Tip Lamineer

Nadere informatie

Lesbrief les 1 groep 1 en 2 Fit zijn is fijn

Lesbrief les 1 groep 1 en 2 Fit zijn is fijn Lesbrief les 1 groep 1 en 2 Fit zijn is fijn Lesdoelen De kinderen krijgen een eerste begrip van gezond eten. De kinderen krijgen een eerste begrip van het belang van regelmatig bewegen. Voorbereiding

Nadere informatie

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien.

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien. Foto s uitbeelden 1 Doel: de leerlingen kunnen een eenvoudige handeling uitbeelden in houding en mimiek Benodigdheden: een fototoestel De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan

Nadere informatie

Lesbrief. groep 1-4. bij de verteltheatervoorstelling. Winnie de Poeh: het verhaal van Kanga en Roe. door Marjo Dames / Sterk-Verhaal

Lesbrief. groep 1-4. bij de verteltheatervoorstelling. Winnie de Poeh: het verhaal van Kanga en Roe. door Marjo Dames / Sterk-Verhaal Lesbrief groep 1-4 bij de verteltheatervoorstelling Winnie de Poeh: het verhaal van Kanga en Roe door Marjo Dames / Sterk-Verhaal 1 Voorbereiding Samen met uw groep gaat u naar de Verteltheatervoorstelling

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Succes en veel plezier toegewenst!

Succes en veel plezier toegewenst! Voorwoord HOE VOER JE EEN OEFENING GOED UIT? Ten eerste door de beweging correct uit te voeren. Dat wil zeggen gecontroleerd en beheerst. Dat wil zeggen eerst de spieren opwarmen ('warming up'). Nooit

Nadere informatie

Hoe gaat het in groep 1/2 b

Hoe gaat het in groep 1/2 b Hoe gaat het in groep 1/2 b Binnenkomst: - Als je op school komt hang je je jas op je eigen haakje onder je tent. Je tas zet je op de plank. - In de klas geef je de juf een hand en je pakt een spelletje

Nadere informatie

Warming-up Dit is voor alle groepen geschikt: de warming-up bestaat uit verschillende trucjes met de bal.

Warming-up Dit is voor alle groepen geschikt: de warming-up bestaat uit verschillende trucjes met de bal. Warming-up Dit is voor alle groepen geschikt: de warming-up bestaat uit verschillende trucjes met de bal. Alle leerlingen staan aan één helft van de gymzaal verspreid met allemaal een bal. De trainer staat

Nadere informatie

werkblad Basisopstelling 2 Vak 1 Glijden en klimmen Vak 2 Rollen op verhoogd vlak 1 Vak 3 Doeljagerbal Materiaal

werkblad Basisopstelling 2 Vak 1 Glijden en klimmen Vak 2 Rollen op verhoogd vlak 1 Vak 3 Doeljagerbal Materiaal werkblad Basisopstelling opstelling in 3 vakken klimramen aan de korte kant Vak 1 Glijden en klimmen Vak Rollen op verhoogd vlak 1 Vak 3 Doeljagerbal Materiaal 3 Groot -3 klimramen 6 banken 6 matten 1

Nadere informatie

Vier Aapjes op een stokje

Vier Aapjes op een stokje Vier Aapjes op een stokje Een muzikaal belevingsverhaal met Joren, Sien en Thijmen!.En stuitertje Luisteren, kijken, stilzijn, voelen, proeven, ruiken en stuiteren. Beleef samen muziek met al je zintuigen

Nadere informatie

Ik geef mijn grenzen aan (lessenserie Omgaan met pesten)

Ik geef mijn grenzen aan (lessenserie Omgaan met pesten) Ik geef mijn grenzen aan (lessenserie Omgaan met pesten) Inleiding Introductie Ik geef mijn grenzen aan Beginopstelling: Kring Deze dramales "Ik geef mijn grenzen aan" voor groep 7/8 maakt onderdeel uit

Nadere informatie

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 1 en 2

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 1 en 2 Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 1 en 2 In deze lesbrief staan een aantal ideeën die u na de voorstelling met de kinderen kunt doen. U krijgt deze lesbrief voorafgaand

Nadere informatie

Mateloos Dansen PO/VO Twentedagen 2018

Mateloos Dansen PO/VO Twentedagen 2018 Mateloos Dansen PO/VO Twentedagen 2018 12-04-2018 Alexandra Hoekman Dans met je hart en je voeten zullen volgen De één is een talent van zichzelf, de ander heeft een duwtje in de rug nodig. Maar één ding

Nadere informatie

DADA EN POMPIDOM GROEP 1-2

DADA EN POMPIDOM GROEP 1-2 DADA EN POMPIDOM GROEP 1-2 Klankhoogte Een eigen liedje Bron: Alma ten Bruin Opstelling: De kinderen zitten in een kring in het speellokaal Benodigdheden: CD: Klankhoogte Bijlage 1 2 3 4 Melodie instrumenten

Nadere informatie

DieDrie. Lesbrief bij de voorstelling Zeg het met muziek

DieDrie. Lesbrief bij de voorstelling Zeg het met muziek DieDrie Lesbrief bij de voorstelling Muziekles (deel1) ±35 minuten (incl. filmpjes) (uitleg en filmpjes) Groep 3 t/m 8 Hoe? In groepjes op 1 of meer computers (met internet), of klassikaal met beamer of

Nadere informatie

LES 22. GROEP: 3 t/m 8 FITNESSLES

LES 22. GROEP: 3 t/m 8 FITNESSLES LES 22. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling kan tijdens de inleiding bewegen op de maat van de muziek en gaat precies op tijd naar de volgende beweging. - De leerling heeft zich tijdens

Nadere informatie

OOST WEST THUIS BEST

OOST WEST THUIS BEST Lesmateriaal horend bij de theatrale dansvoorstelling OOST WEST THUIS BEST van Rauher Engel Foto: Kees van Putten Rauher Engel Concept & idee: Dagmar Chittka Auteur: Marleen Weijman 5 nov 09 Inleiding

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Lesbrief. Vliegende Koe (4+) De Stilte Nederland

Lesbrief. Vliegende Koe (4+) De Stilte Nederland Lesbrief Vliegende Koe (4+) De Stilte Nederland Spelen is leuk en ernstig tegelijk. Als je er helemaal in opgaat, kan alles. Twee meisjes en een jongen gaan op de vleugels van de verbeelding de strijd

Nadere informatie

Van ik tot allemaal. Muziek. Mu1/2b. Mu1/2b.1. Algemene doelstellingen voor lessenreeks Van ik tot allemaal

Van ik tot allemaal. Muziek. Mu1/2b. Mu1/2b.1. Algemene doelstellingen voor lessenreeks Van ik tot allemaal Van ik tot allemaal Mu1/2b Algemene doelstellingen voor lessenreeks Van ik tot allemaal - Leerlingen leren bewegen op muziek - Leerlingen leren beter zingen - Leerlingen leren zingen en bewegen combineren

Nadere informatie

Lenig worden. Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses. M.koning

Lenig worden. Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses. M.koning Lenig worden Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses M.koning Inleiding: Leniger worden, dat willen we allemaal wel. Maar hoe word je nou eigenlijk lening? En wat is de beste manier om

Nadere informatie

Weer n liedje. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS

Weer n liedje. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Weer n liedje Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Weer n liedje: het lied... 3 De muziekopname... 4 Activiteiten per leeftijd: Baby s... 4 Massage... 4 Dansen in de ruimte... 4 Dreumesen... 4 Massage... 4 Dansen...

Nadere informatie

Auto. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; focus op de leerkracht.

Auto. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; focus op de leerkracht. Groep: 1/2 Thema: Auto, Verkeer Inhoud: Een lied over 4 verschillende auto s, met veel herhaling. Tellen van geluiden, met geluid/beweging reageren op visuele beelden, spelen met instrumenten, verzinnen

Nadere informatie

RIJMEN EN DICHTEN 1 GROEP 5

RIJMEN EN DICHTEN 1 GROEP 5 RIJMEN EN DICHTEN 1 GROEP 5 Maat en Metrum Rijmen Benodigdheden: CD Maat en metrum CD speler Bijlage 1 en 2 Vier hoepels Trom Liedblad Ritmestokjes Muziekmap Voorbereiding: CD Maat en metrum maken. CD

Nadere informatie

De spreekbeurt. In welke groepen wordt een spreekbeurt gehouden? De spreekbeurt wordt gehouden in de groepen 5 t/m 8.

De spreekbeurt. In welke groepen wordt een spreekbeurt gehouden? De spreekbeurt wordt gehouden in de groepen 5 t/m 8. De spreekbeurt mei 2011. Wat is een spreekbeurt? Onder een spreekbeurt verstaan we een vertelbeurt voor de klas. De leerling leert in het openbaar voor een groep te durven spreken over een bepaald onderwerp.

Nadere informatie

Groep 5/6 - Joris en de draak

Groep 5/6 - Joris en de draak Groep 5/6 - Joris en de draak Inleiding Introductie "Joris en de draak" Techniek: Tijdsduur: Beginopstelling: Benodigdheden: Bewegingsspel 5 minuten Kring Verhaal "Joris en de draak" (download) Een bekend

Nadere informatie

Cultuureducatie met Kwaliteit

Cultuureducatie met Kwaliteit Cultuureducatie met Kwaliteit Doorlopende leerlijn dans Groep 8 Lessenreeks verdieping Deze leerlijn is ontwikkeld door CKC & partners. In goed gezelschap Informatie over In goed gezelschap Groep 8, lessenreeks

Nadere informatie

Krachtdierenles. Krachtdier meditatie Nabespreken welk dier hoe zag het eruit wat te vertellen

Krachtdierenles. Krachtdier meditatie Nabespreken welk dier hoe zag het eruit wat te vertellen Krachtdierenles Voorbereiding doosje op de mat zetten (hout of plastic van xenos). In het doosje een krachtdiertje stoppen van heksje wijsneus. Van te voren zeggen dat er iets op hun mat ligt waar we iets

Nadere informatie

nijntje stoelendans spelregels

nijntje stoelendans spelregels nijntje stoelendans spelregels 1 nijntje stoelendans voor: vanaf: speelduur: 2+ spelers 1 jaar 15 min. Een volwassene plaatst twee AAAbatterijen in het compartiment aan de onderkant van de muziekdoos.

Nadere informatie

Lesbrief les 3 groep 1 en 2 Energie voor drie

Lesbrief les 3 groep 1 en 2 Energie voor drie Lesbrief les 3 groep 1 en 2 Energie voor drie Lesdoelen De kinderen weten dat eten en drinken je verse energie geven om te bewegen. De kinderen weten dat eten en drinken ook zorgen dat je kunt groeien.

Nadere informatie